Čačak - Društvo - B92 Lokal

Počela sanacija uništenog mosta kod Čačka, biće izgrađena dvostruko jača konstrukcija FOTO

Nemilosrdna reka Čemernica tokom junskih poplava presekla je most koji je spajao dva sela na pola. Zatvoren za saobraćaj, otežavao je život meštanima koji su koristili alternativne putne pravce.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Sedam kilometara svakodnevno moramo da obilazimo, kako bismo prešli na drugu obalu. Mnogo nam je teže i fizički i finansijski, naročito sad kad je gorivo mnogo skuplje. Ponovno puštanje mosta u saobraćaj bi nas preporodilo", kažu za RINU meštani.

Nakon što je završena projektna dokumentacija i postupak javne nabavke, rekonstrukcija mosta je započeta i plan je da bude završena do kraja ove godine. Radove na rekonstrukciji ove saobraćajnice u vrednosti od 30 miliona dinara finansira grad Čačak. Nosivost mosta biće ograničena do 15 tona, tako da će biti u funkciji za svu poljoprivrednu mehanizaciju, lakše kamione i sva vozila koja su do ovog osovinskog opterećenja.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Most je skoro dvostruko jači, stabilniji i dugoročniji. Biće urađene obaloutvrde sa obe strane reke. Korito će biti očišćeno u punom profilu, tako da neke buduće kiše ili bujične vode neće biti opterećujuće za ovaj most. Veliku zahvalnost dugujemo i meštanima jer smo brzo rešili sve peripetije vezane za imovinsko-pravne odnose, pa smo mogli da počnemo sa radovima. Nadam se da će upravo njima služiti mnogo narednih godina", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je dodao da je u saradnji sa Srbijavodama urađeno dosta toga kako bi se preventivno delovalo na vodotokove prvog i drugog reda. Izvođač radova na rekonstrukciji mosta preko reke Čemernice je čačanska kompanija "Ratko Mitrović konstrakšn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.