Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Tunel koji će povezati Savsku i Dunavsku donosi promene: Ulicom Gavrila Principa u 4 trake

Gradnja tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu, najavljena svojevremeno za ovu godinu, donosi i promene na području oko trase budućeg tunela. Grad Beograd stavio je na rani javni uvid Elaborat plana detaljne regulacije područja između trase tunela i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa.

Izvor: eKapija, B92.net Beograd
Podeli
Foto: Plan detaljne regulacije područja između trase tunelske veze Savske i Dunavske padine i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa, Elaborat za rani javni uvid
Foto: Plan detaljne regulacije područja između trase tunelske veze Savske i Dunavske padine i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa, Elaborat za rani javni uvid

Cilj plana je, kako se navodi u dokumentaciji, unapređenje standarda stanovanja i poslovanja i podizanje nivoa saobraćajne opremljenosti i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju, piše eKapija.

Prema planu, koju obuhvata površinu od oko 5,9 hektara, Ulica Gavrila Principa imaće dve saobraćajne trake po smeru. Ulice Kraljice Natalije, Balkanska i Lomina ulice se zadržavajuu okviru postojeće regulacije.

Kada je reč o parkiranju, navedeno je da se zbog deficita u mestima za parkiranje za postojeće višespratne objekte u granici plana zadržava ukupno 145 parking mesta za podužno parkiranje u regulaciji javnih saobraćajnih površina, s tim da će, s obzirom da je u toku izrada plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu od 2019-2029. godine u opštini Savski venac), doći do korekcije broja i položaja parking mesta.

U planu je i dodatno ozelenjavanje ulica, pa se tako u ulicama Kraljice Natalije i Lominoj planira dopuna postojećeg jednostranog drvoreda novim sadnicama drveća, dok se postojeće mobilne žardinjere u Balkanskoj ulici sa drvećem manjih dimenzija u formi drvoreda zadržavaju, uz mogućnost postavljanja drvoreda i sa druge strane ulice kao i podizanje novih drvoreda.

Razvoj javnog gradskog prevoza putnika ovog prostora, planiraće se u toku izrada Nacrta, u skladu sa planovima Sekretarijata za javni prevoz.

Na osnovu Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti metro linija 1 i 2 kroz predmetno područje (podzemno – u dubokom tunelu), planirana je metro linija 2, sa stanicom "Ekonomski fakultet" koja se nalazi u neposrednoj blizini predmetnog plana. Metro linija 2 povezuje Mirijevo i železničku stanicu Zemun.

U toku izrade nacrta definisaće se konačne širine svih saobraćajnih elemenata unutar regulacija saobraćajnica.

Radiće se i na poboljšanju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, povećanjem obima cevovoda, kao i gradnjom sekundarne kanalizacione mreže, podzemnih vodova i daljom izgradnjom toplovodne mreže.

Plan predviđa i izgradnju kao i rekonstrukciju objekata javnih službi, s obzirom na planirano povećanje broja stanovnika sa 1.436 na 2.355.

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg predškolskog objekta "Princeza Olivera", dok se na parceli u Lominoj 22 planira gradnja novog kompleksa socijalne zaštite, u koji će biti premešten postojeće odeljenje Gradskog centra za socijalni rad na broju 17.

Kao prateći sadržaji u okviru zona za stanovanje, odnosno zona mešovitih gradskih centara mogu biti planirane predškolske ustanove, osnovne škole, ustanove osnovne i primarne socijalne i zdravstvene zaštite.

Najzad, površina planirana za mešovite gradske centre u okviru granice plana iznosi oko 3,61 hektara, a broj stanova povećaće se sa 532 na 872.

Elaborat koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na ranom javnom uvidu biće do 25. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.