Tunel koji će povezati Savsku i Dunavsku donosi promene: Ulicom Gavrila Principa u 4 trake

Gradnja tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu, najavljena svojevremeno za ovu godinu, donosi i promene na području oko trase budućeg tunela. Grad Beograd stavio je na rani javni uvid Elaborat plana detaljne regulacije područja između trase tunela i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa.

Izvor: eKapija, B92.net

Utorak, 12.01.2021.

12:43

Tunel koji će povezati Savsku i Dunavsku donosi promene: Ulicom Gavrila Principa u 4 trake
Foto: Plan detaljne regulacije podruèja izmeðu trase tunelske veze Savske i Dunavske padine i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa, Elaborat za rani javni uvid

Cilj plana je, kako se navodi u dokumentaciji, unapređenje standarda stanovanja i poslovanja i podizanje nivoa saobraćajne opremljenosti i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju, piše eKapija.

Prema planu, koju obuhvata površinu od oko 5,9 hektara, Ulica Gavrila Principa imaće dve saobraćajne trake po smeru. Ulice Kraljice Natalije, Balkanska i Lomina ulice se zadržavajuu okviru postojeće regulacije.

Kada je reč o parkiranju, navedeno je da se zbog deficita u mestima za parkiranje za postojeće višespratne objekte u granici plana zadržava ukupno 145 parking mesta za podužno parkiranje u regulaciji javnih saobraćajnih površina, s tim da će, s obzirom da je u toku izrada plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu od 2019-2029. godine u opštini Savski venac), doći do korekcije broja i položaja parking mesta.

U planu je i dodatno ozelenjavanje ulica, pa se tako u ulicama Kraljice Natalije i Lominoj planira dopuna postojećeg jednostranog drvoreda novim sadnicama drveća, dok se postojeće mobilne žardinjere u Balkanskoj ulici sa drvećem manjih dimenzija u formi drvoreda zadržavaju, uz mogućnost postavljanja drvoreda i sa druge strane ulice kao i podizanje novih drvoreda.

Razvoj javnog gradskog prevoza putnika ovog prostora, planiraće se u toku izrada Nacrta, u skladu sa planovima Sekretarijata za javni prevoz.

Na osnovu Generalnog projekta sa prethodnom studijom opravdanosti metro linija 1 i 2 kroz predmetno područje (podzemno – u dubokom tunelu), planirana je metro linija 2, sa stanicom "Ekonomski fakultet" koja se nalazi u neposrednoj blizini predmetnog plana. Metro linija 2 povezuje Mirijevo i železničku stanicu Zemun.

U toku izrade nacrta definisaće se konačne širine svih saobraćajnih elemenata unutar regulacija saobraćajnica.

Radiće se i na poboljšanju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, povećanjem obima cevovoda, kao i gradnjom sekundarne kanalizacione mreže, podzemnih vodova i daljom izgradnjom toplovodne mreže.

Plan predviđa i izgradnju kao i rekonstrukciju objekata javnih službi, s obzirom na planirano povećanje broja stanovnika sa 1.436 na 2.355.

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg predškolskog objekta "Princeza Olivera", dok se na parceli u Lominoj 22 planira gradnja novog kompleksa socijalne zaštite, u koji će biti premešten postojeće odeljenje Gradskog centra za socijalni rad na broju 17.

Kao prateći sadržaji u okviru zona za stanovanje, odnosno zona mešovitih gradskih centara mogu biti planirane predškolske ustanove, osnovne škole, ustanove osnovne i primarne socijalne i zdravstvene zaštite.

Najzad, površina planirana za mešovite gradske centre u okviru granice plana iznosi oko 3,61 hektara, a broj stanova povećaće se sa 532 na 872.

Elaborat koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na ranom javnom uvidu biće do 25. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: