Društvo 0

16.04.2024.

10:41

Beograđani obeležavaju Dan Beograda: Svečana povorka u Knez Mihajlovoj VIDEO

Svečana povorka proći će ovog jutra Knez Mihajlovom ulicom do spomen-obeleženja na Kalemegdanu. Tako će početi obeležavanje dana Beograda.

Izvor: B92.net/TV Prva

Beograđani obeležavaju Dan Beograda: Svečana povorka u Knez Mihajlovoj VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

U povorci će biti i pitomci Vojne akademije, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova i konjica.

"Ovo je tradicionalna manifestacija Dani Beograda, koja traje od 16. do 19. aprila. Počinjemo ovom svečanom povorkom, kroz Knez Mihajlovu ulicu do Kalemegdana, na mestu gde su predati ključevi grada Beograda Knezu Mihajlu Obrenoviću od strane turskih vlasti, kada je Beograd ponovno došao pod Srpsku upravu", rekao je Nikola Nikodijević, član privremenog organa grada Beograda.

"Naravno, to je jedan od datuma koje obeležavamo. Drugi je, prvo, pomenjenje slovenskog imena Beograda iz 878. godine, tako da smo spojili ta dva datuma u dane Beograda koji se obeležavaju, kao što rekao, od 16. do 19", dodao je.

"Beograd ima zaista burnu i dinamičnu istoriju, bogatu istoriju i mi se trudimo da, kroz te dane Beograda, upravo naše sugrađane i sve goste koji su u Beogradu upoznamo sa tom istorijom. Zato je predviđen veliki broj programa, pre svega ove godine imamo jedan zaista sjajan program, to su šetnje kroz istoriju grada Beograda, kroz spomenike grada Beograda. Treba ljude upoznamo se zaista značajnim, istorijskim događajima koji su se desili na teritoriji grada Beograda, koji su imali uticaj ne samo na beogradsku i srpsku istoriju, ali i da ih upoznamo sa jednim brojem znamenitih ličnosti koji su ovde živele, radile i stvarale, koji su ostavili traga u svetskoj nauci, istoriji, kulturi, sportu", rekao je Nikodijević

Kako navodi Nikodijević, ovo je prilika da se podsetimo koliko je Beograd bogat sa svojom istorijom.

"Naravno, mi smo ponosni naše dane Beograda. Ovo je prva manifestacija i početna. Završavamo dane Beograda u petak, svečanom dodelom nagrada grada Beograda, koje smo jučer proglasili pobednike. U petak će u Starom dvoru, u Skupštini grada Beograda, te nagrade biti uručene", naveo je Nikodijević.

"Drago mi je što uvek sa nama, posebno ovim povorkama, imamo veliki broj naših sugrađana i gostiju kojima se ove manifestacije zaista dopadaju. Verujem da ćemo i u budućnosti nastaviti da stavimo dane Beograda i da ćemo uspeti da obogatimo ovaj program koji sada imamo", zaključio je.

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Ekonomija

Oni najviše zarađuju u Nišu

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada stanovnika Niša iznosila je u februaru ove godine 90.438 dinara, što je za 3.687 dinara manje od republičkog proseka.

12:11

28.4.2024.

1 d

Podeli: