Završena restauracija: Kada se vraća Vuk?

Restaurirana bronzana skulptura Vuka Karadžića biće vraćena na ugao Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove u ponedeljak ujutro.

Izvor: B92

Subota, 24.12.2022.

13:06

Završena restauracija: Kada se vraća Vuk?
Foto: Sakala / Shutterstock.com

Kako kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, postament je takođe obnovljen, a od 7. novembra otkako je kip reformatora srpskog jezika skinut i odnet na sanaciju u Smederevo, urađene su brojne popravke, prenose Novosti.

"Skulptura, kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri. Postament je obnovljen, sanirano je jezgro od armiranog betona, male pukotine, obrađeni su kameni blokovi i obloge postamenta, skinuti su nataloženi slojevi patine i čađi. Ujednačena je i dorađena patina na celoj površini skulpture i slova", ističu iz Zavoda.

Radovi na obnovi monumenta biće završeni montažom skulpture i livenih slova na obnovljeni postament spomenika. Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću uradio je Zavod.

U toku novembra i decembra trajali su radovi u smederevskom ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića. Mada je prvobitno planirano da "umivanje" traje do februara, posle detaljne analize ispostavilo se da je bronzana figura u mnogo boljem stanju nego što su stručnjaci Zavoda očekivali, što je skratilo vreme obnove i povratka na staro mesto odakle Vuk "nadgleda" Beograd još od 1937. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: