Sedam sekundi za prelazak pešačkog: Najkraće zeleno svetlo na beogradskom semaforu VIDEO

Sedam sekundi traje zeleno svetlo na semaforu koji se nalazi na raskrsnici ulica Bratstva i jedinstva i Zrenjaninskog puta - tvrde stanovnici tog dela grada. Dodaju da je za to vreme nemoguće preći ulicu, posebno stariji i deca.

Izvor: B92.net, TV Prva

Četvrtak, 26.01.2023.

10:59

Sedam sekundi za prelazak pešačkog: Najkraće zeleno svetlo na beogradskom semaforu VIDEO
Foto: Shutterstock/IZZ HAZEL

Zrenjaninski put je veoma prometan, automobili ovde voze velikim brzinama pa pretrčavanje svakako niti je pametno niti bi smelo da se radi.

Prema podacima Sekretarijata za saobracaj trajanje zelenog svetla na pešačkom prelazu zavisi od dužine prelaza i procenjene brzine kretanja pešaka, koja je obično od 1 do 1,2 metra u sekundi. Minimalno vreme zelenog svetla kreće od sedam do deset sekundi.

Na dvosmernim saobraćajnicama, širine šest do osam metara, vreme za prolazak pešaka je minimum deset sekundi. Prosečna dužina trajanja zelenog svetla za pešake iznosi od 12 do 15 sekundi, pošto je prosečna širina saobraćajnica u prestonici 12 metara.

Takođe, značajan detalj za bezbednost pešaka jeste zaštitno vreme, odnosno vremenski interval koji omogućava da ukoliko je zakoračeno na pešački u poslednjoj sekundi, osoba normalno pređe na drugu stranu dok se ne upali zeleno za automobile.

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da su uradili uvi]aj na terenu i da će, ukoliko bude potrebno, uraditi korekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: