Održana Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh služio pomen za nastradalu decu

Ispred Vaznesenjske crkve u Beogradu, večeras se okupio veliki broj građana kako bi učestvovali u Spasovdanskoj litiji koja je u 19 sati krenula od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.05.2023.

18:45

Održana Spasovdanska litija u Beogradu, patrijarh služio pomen za nastradalu decu
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ

Građani su pred početak litije rekli da je veoma važno i značajno što su u ovom trenutku u Beograd stigle mošti svetog vladike Nikolaja, koje su simbol pomirenja, mira i ljubavi.

Stariji gospodin koji je došao na litiju rekao je za Tanjug da čestita svim Beograđanima slavu i poželeo je da se danas svi zajedno okupe, kako bi svi bili složni i živeli u miru i ljubavi.

Ispred crkve se okupio i veliki broj mladih koji su poželeli svima srećnu slavu i istakli da je porodica u ovim vremenima najznačajnija za opstanak i da je veoma važno da negujemo porodične vrednosti.

Jedna Beograđanka je izjavila da joj je velika čast što će mošti svetog vladike Nikolaja biti na čelu kolone i što će biti u Beogradu sve do nedelje, kako bi građani mogli da se pomole.

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana.

Litija je zastala na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je patrijarh srpski Porfirije služio pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog je preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja došla do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim je patrijarh Porfirije služito moleban za i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta. Krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: