Gradi se trafostanica "Sajam" koja će napajati prvu liniju metroa – poznata lokacija MAPA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je urbanistički projekat za izgradnju trafostanice visokog napona "Sajam".

Izvor: eKapija/B.P.

Sreda, 07.06.2023.

13:34

Gradi se trafostanica
Ilustracija/Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Ova trafostanica koja će napajati električnom energijom prvu liniju beogradskog metroa biće izgrađena između Bulevara vojvode Mišića i pešačko-biciklističke staze pored reke Save, neposredno uz petlju Mosta na Adi, na površini od oko 0.79 hektara, piše eKapija.

Naručilac projekta je JKP "Beogradski metro i voz", a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Kako je navedeno u planu, planirana lokacija za izgradnju trafostanice "Sajam" je vrednovana kao povoljnija u odnosu na lokaciju definisanu Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za I fazu prve linije metro sistema (na Karaburmi).

Kompleks transformatorske stanice 110/35 kilovata, kapaciteta 2x40MVA sastojaće se iz komandno-pogonske zgrade za smeštaj dve transformacije 110/35 kilovata sa temeljima u protivpožarno ograđenim trafoboksovima za smeštaj transformatora i sistema za odvođenje i separaciju ulja, postrojenja nazivnog napona 110 kilovata, postrojenja nazivnog napona 35 kilovata, komandne sale za upravljanje, prostorije sa kućnim transformatorima, prostorije za razvod sopstvene potrošnje, sanitani čvor i čajna kuhinja, kotlarnica i pomoćne prostorije.

Objekat trafostanice, maksimalne visine 12 metara (izuzetno 24 metara), imaće i zeleni krov i biće biće ograđen transparentnom ogradom visine najmanje 1,8 metara.

Pri izgradnji će, kako je navedeno, biti primenjena savremena tehnička i tehnološka rešenja u skladu sa namenom objekta i zahtevima za skladnim uklapanjem u okruženje.

Gradiće se i priključno razvodno postrojenje za preuzimanje i raspodelu električne energije iz prenosne mreže, kapaciteta sedam polja sa dva sistema sabirnica.

Takođe je u planu i pristupna saobraćajnica.

U idejnom rešenju kompleksa koji je izradila firma "Egis" navedeno je da su troškovi izgradnje procenjeni na 27,7 miliona evra bez PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: