Beogradske elektrane počinju i da hlade? Evo gde se gradi novo postrojenje

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Petak, 02.06.2023.

15:37

Beogradske elektrane počinju i da hlade? Evo gde se gradi novo postrojenje
Foto: Ministarstvo finansija

U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od pet hektara, piše eKapija.

Budući kompleks toplotnog izvora treba da podmiruje potrebe objekata u okviru plana, a posebno novoplaniranog EXPO centra, kao i objekata koji će tek biti definisani budućom urbanističko planskom dokumentacijom od obilaznice (u delu od Ostružničkog mosta do naselja Surčin) do blokova 71 i 72 na Novom Beogradu.

Korak bliži Nacionalnom stadionu i EXPO centru

"Imajući u vidu potrebe sadržaja u okviru PPPPN Nacionalni stadion, pretpostavljene potrebe područja od obilaznice do blokova 71 i 72 Novi Beograd, potrebe internog snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE, potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone, kao i mogućnosti i potrebe u okviru projekta izgradnje vangradskog toplovoda, potrebno je ispitati sva varijantna rešenja tehnologija i postrojenja za proizvodnju toplotne, rashladne i električne energije, kao i za njihovu faznu dogradnju u skladu sa realizacijom urbanizacije tog područja", navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

Beogradske elektrane bi ovde, kako navode, imale priliku za početak nove usluge, proizvodnje i distribucije rashladne energije, što je jedan od ciljeva u strategiji razvoja ovog preduzeća, kao mogućnosti najrazvijenijih daljinskih sistema u Evropi i svetu.

Novo postrojenje u Surčinu

Toplana Surčin polje je novoplanirano postrojenje. U toplani treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije nominalnog ukupnog kapaciteta respektivno do 10MWt/10MWt/10MWe prevashodno za potrebe novoplaniranog EXPO centra, interne potrebe snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE i potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone.

Novoprojektovanim rešenjima u varijantnim rešenjima u generalnom projektu treba predvideti sledeće mogućnosti, bazirane na prorodnom gasu kao osnovnom pogonskom energentu:

- Kogenerativno postrojenje za proizvodnju tolotne i električne energije
- Trigenerativno postrojenje za proizvodnju toplotne, električne i rashladne energije u kompersorskom ciklusu
- Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u apsorpcionoj rashladnoj mašini koja koristi proizvedenu toplotnu energiju
- Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u rashladnoj mašini sa tečnom binarnom mešavinom (voda+so) koja koristi proizvedenu toplotnu energiju
- U svim varijantnama predvideti rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije za podmirivanje pikova potrošnje.

Projektom je potrebno uraditi analizu profitabilnosti varijatntih rešenja.

Rok za prijavu na tender je 21. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: