Beograd - Društvo - B92 Lokal

Beograd priprema novi projekat: Prvo rušenje starog, onda zidanje novog

Zgrada Prihvatilišta za odrasle u Kumodraškoj ulici trebalo bi da bude srušena tokom ove godine, a na toj lokaciji biće izgrađen novi centar za smeštaj odraslih koji nemaju dom.

Izvor: Novosti/ B. Borisavljević Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Sorn340 Studio Images
Foto: Shutterstock/Sorn340 Studio Images

Prema trenutnoj evidenciji Sekretarijata za socijalnu zaštitu, dok ne stignu podaci novog popisa, u prestonici ima oko 150 primarnih beskućnika, navode Novosti.

Građevinska dozvola za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta pribavljena je u avgustu prošle godine, nakon dugotrajnih procedura pred nadležnim organima u kojima su se dobile sve potrebne saglasnosti i dozvole kao uslov za izgradnju novog prihvatilišta.

"S obzirom na to da su zimski meseci, tokom kojih se beleži veći broj prijema korisnika u samu ustanovu, posebno će se birati trenutak izmeštanja korisnika iz ustanove i pronalazak adekvatnih rešenja za njihov smeštaj tokom izvođenja radova, a sve u skladu sa zaštitom prava i zdravstvenog stanja korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi", navode u Sekretarijatu.

Navode da je kapacitet Prihvatilišta za odrasla i stara lica je 104 mesta. Može se reći da je to jedina ovakva ustanova u Srbiji, jer se u drugim gradovima nalaze odeljenja koja mogu primiti oko deset korisnika.

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, izradi tehničke dokumentacije prethodilo je rešavanje imovinsko-pravnih pitanja vlasništva nad parcelom. Po okončanju prethodne procedure i pribavljanja u javnu svojinu Grada Beograda parcele na kojoj se nalazi postojeći objekat, usledio je postupak pribavljanja građevinske dozvole na osnovu izrađene tehničke dokumentacije pred nadležnim organom.

Konačna odluka o izgradnji novog objekta doneta je na osnovu analize Zavoda za veštačenje, čiji su stručnjaci posle detaljne procene utvrdili da postojeći objekat, zbog lošeg stanja, ne može da bude proširen i rekonstruisan. Novi objekat ima znatno više kvadrata i trebalo bi da bude dovoljan da se u njega smesti veći broj beskućnika.

Dozvola za radove dobijena je u avgustu, ali zasad neće početi ceo posao, tako da će sugrađani bez krova nad glavom imati gde da se sklone od zime, vetra, snega i mraza. Postupak izrade odgovarajuće tehničke dokumentacije za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta pokrenuo je Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.