Pozorište 0

24.04.2024.

12:06

Premijera predstave "Nestajanje" u Ateljeu 212

U Pozorištu Atelje 212 premijera predstave "Nestajanje" 27. aprila, na sceni Mira Trailović u 20 h, pisca Tomislava Zajeca, u režiji Sanje Mitrović.

Izvor: B92.net

Premijera predstave "Nestajanje" u Ateljeu 212
Boško Đorđević

Podeli:

"Nestajanje" je priča o odnosima roditelja i dece, o položaju dece u sistemu edukacije, o svetu odraslih koji zanemarije decu i pre svega o zlostavljanju dece.

Radnja komada je smeštena u intelektualnu višu srednju klasu hrvatskog građanskog društva, gde univerzitetski profesori, umetnici, naučni istraživači, policija… gotovo svi predstavnici društva učestvuju u kolopletu intimnih odnosa i zakonskih prestupa u zloupotrebi dece. Priča uporedo prati radnju u dve porodice, porodici žrtve i porodici zlostavljača, gradeći tako dinamičnu dramsku radnju, bogatu vrlo snažnim karakterima i sukobima, obrtima i emocijama.

Tomislav Zajec jedan je od najistaknutijih savremenih hrvatskih dramskih pisaca i dramaturga, njegove drame su višestruko nagrađivane i izvođene u Hrvatskoj i inostranstvu. Zajec je profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, spoljni saradnik dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih, dramski je pisac, scenarista, prozni pisac… Šestostruki je dobitnik nagrade za dramsko pismo „Marin Držić“, kao i dvostruki dobitnik nagrade "Marul" na Marulićevim danima.

"Nestajanje" će biti prvo izvođenje nekog komada ovog autora u Srbiji.

Boško Đorđević

Hrvatska praizvedba komada "Nestajanje" bila je nedavno, u januaru ove godine na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Sanja Mitrović je pozorišna autorka, rediteljka, izvođačica i profesorka režije iz Brisela. Režirala je predstave širom Evrope i Amerike. Projekti su joj izvođeni u poznatim pozorištima i na festivalima: Schaubühne (Berlin), Kunstenfestivaldesarts (Brisel), Wiener Festwochen and Tanzquartier (Beč), BITEF Theatre (Beograd), Theater Spektakel (Cirih), SPRING Performing Arts Festival (Utreht)...Dobitnica je više priznanja za svoj rad kao što su nagrada Pozorišnog instituta Holnadije BNG Nieuwe Theater makers Prijs za predstavuWill You Ever Be Happy Again?, a za istu  predstavu nominovana je za čuvenu Prix D’Jardin Europe.

U predstavi "Nestajanje" igraju: Svetozar Cvetković, Dejan Dedić, Dubravka Mijatović, Milica Janevski, Jelena Ilić, Branka Petrić, Natalija Stepanović i Đuro Brstina.

Autorski tim predstave čine scenografkinja Jasmina Holbus, kostimograf je Boris Čakširan, kompozitorka Marija Balubdžić i dramaturg Dimitrije Kokanov.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: