Muzika 1

15.03.2024.

17:40

Bijelo dugme na Asrenal festu obeležava 50 godina od izlaska prvog albuma

Bijelo dugme, po mnogima najveći i najznačajniji bend ikada na prostoru bivše Jugoslavije, stiže na Arsenal fest 2024 (27-29. jun), i to u rokenrol postavi.

Izvor: B92

Bijelo dugme na Asrenal festu obeležava 50 godina od izlaska prvog albuma
B92

Podeli:

"Kad bi' bio bijelo dugme", 1974.

Decenijama unazad hvaljeni i širom sveta nagrađivani vođa benda Goran Bregović i ekipa su, za tu priliku, rešili da se vrate rokerskim aranžmanima i da stotinama hiljada obožavalaca u regionu, a i šire, podare one verzije neprolaznih pesama koje su ih i učinile vanvremenskim.  To će učiniti na ograničenom broju koncerata ove godine, a među gradovima koji će uživati u toj privilegiji je i Kragujevac, pa koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu nosi i svojevrsnu dozu ekskluziviteta.

Sastav koji je predstavljao ne samo muzički, već i društveno-politički i socijalni fenomen na prostoru SFRJ, postojao je aktivno od 1973. do 1989. godine, a poslednji put su u formi rok benda nastupili 2005. na tri velika koncerta u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Publika koje će, van svake sumnje, učiniti da prostor ispred Main Stagea bude krcat, uživaće u hitovima iz svih faza rada grupe: "Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira", "Selma", "Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Na zadnjem sjedistu moga auta", "Pristao sam, biću sve što hoće", "Ako možeš, zaboravi", "Lipe cvatu", "Za Esmu",
"Ružica si bila, sada više nisi", "Đurđevdan", "Evo, zakleću se"...

Bijelo Dugme - Ne spavaj mala moja muzika dok svira - (Audio 1976)

Višedecenijsku neprolaznost ovih, i mnogih drugih pesama u opusu Bijelog dugmeta, Goran Bregović ovako objašnjava:

"Video sam da manje-više svako u repertoaru ima neku pjesmu  'Dugmeta'. Nema mnogo stvari koje tako dug period uspeju da prežive. Ja sam dete iz srednje klase, moj otac je
bio vojno lice, majka knjigovođa. Imam taj ukus dece iz porodica srednjeg staleža. To je ukus koji je naš, normalan, prirodan, i iz tog ukusa je ta  muzika pisana, tako da je možda i to jedan od razloga".

Bijelo dugme u rok maniru je na samom vrhu liste do sada potvrđenih izvođača na 14. Arsenal festu, a iste večeri, 28. juna, zagrmeće i rokeri iz Las Vegasa, Palaye Royale.

B92


Na Arsenalu 2024 nastupaju i Zdravko Čolić sa simfonijskim orkestrom, Kijanu Rivs sa svojim bendom Dogstar, Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation, Sivert Hoyem, Circa Waves, Nik West, Lil Pump, Partibrejkers, Goblini, Keni nije mrtav, Jarboli... Cena pojedinačnih ulaznica za Arsenal fest 2024 je 2.500 dinara, dok komplet za sve tri festivalske večeri košta 5.000 dinara. Karte mogu da se nabave putem sajta www.tickets.rs i na svim njihovim prodajnim mestima.

Posetite novi sajt Arsenal Festa na adresi www.arsenalfest.rs i upoznajte se detaljno sa ovogodišnjim programom, pogodnostima koje je Arsenal festival ove godine obezbedio za posetioce, kao i o zanimljivostima o festivalu i izvođačima.

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: