"Osvežavanje memorije" i srpski srednji vek

Izložba “Osvežavanje memorije” pokušaj je rehabilitacije srpskog srednjeg veka, koji je u našoj skorijoj istoriji mnogo puta bio zloupotrebljen ili loše interpretiran.

Piše: Ivan Mangov
Pošaljite komentar
 1. da. tacno je da je tekst u katalogu problematican. to je velika steta. inace, izlozba je veoma atraktivna buduci da je jedna srednjevekovna tema obradjena na savremen nacin. nakon posete izlozbe bila sam vrlo prijatno iznenadjena i veoma zalim sto je tekst tako proizvoljno pisan a, sto kaze profesor radic, trajno ce ostati zabelezen u arhivi muzeja.
  (milica, 9. mart 2014 19:34)

  # Link komentara

 2. Fantasticno. Zao mi je sto ne traje i preko leta da je vidimo mi koji dolazimo u zemlju tada. Koncepcija i egzekucija izlozbe je na svetskom nivou.
  (dijaspora, 1. mart 2014 04:24)

  # Link komentara

 3. (Dijaspora, 28. februar 2014 13:32)

  Jaoooj zemljace pa zar i ovde moras o politici? Toliko nas bombarduju sa tom pricom o buducnosti sa tv ekrana da mi se vise povraca kada je cujem. Zapravo, vise i ne znam u kom vremenu zivim? Cim otvorim novine, upalim tv, radio odmah kao vrane krenu o ovakvoj buducnosti, onakvoj buducnosti, uslovljenoj buducnosti, buducnosti stezanja kaisa, buducnosti u EU, buducnosti van EU, odricanja proslosti zarad buducnosti...DOSTA BRE VISE!!! PUSTITE NAS DA VOLIMO NASU KULTURU I ISTORIJU!!!
  (Mare, 28. februar 2014 16:51)

  # Link komentara

 4. Ovo je jedna od najlepših izložbi koje sam posetila u poslednjih nekoliko godina, fantastičan koncept, ozbiljan, promišljen pristup, odlični radovi... Izložbu sam posetila u novembru, iz Muzeja izašla potpuno ushićena i taj osećaj me dugo nije napuštao...
  (Moloko, 28. februar 2014 14:07)

  # Link komentara

 5. Одлична изложба,невероватна идеја!Посебан лајк за парирање националистичком брлогу!
  (Nemanja, 28. februar 2014 14:03)

  # Link komentara

 6. Zaista lepo. No mene interesuje da li ce se Srbija ikada okrenuti buducnosti?
  (Dijaspora, 28. februar 2014 13:32)

  # Link komentara

 7. izlozba je zanimljiva za savremeni dizajn i to je njena najveca vrednost. Medjutim, tekst autora izlozbe je paraistorijski/paranaucan. Istoricar Radivoje Radic je u Politici demantovao brojne netacnosti, koje su objavljene u tekstu D. Milovanovica i time ukazao na opasnost od ovog paranaucnog tumacenje srpske proslosti i kulture.
  Na izlozbi inace nije angazovan ni jedan strucnjak za srpsku i vizantijsku srednjovekovnu umetnosti, sto takodje veoma jasno govori o njenoj (ne)relevantnosti za razumevanje proslosti.
  (Perko, 28. februar 2014 13:10)

  # Link komentara

 8. wow!
  (REMA, 28. februar 2014 11:39)

  # Link komentara