Mark Tompson: Najveći grijeh Danila Kiša

"Razotkrio je srpski nacionalizam još u povojima. To mu nisu mogli oprostiti. Zato su u Beogradu organizirali napad na njega, najveći poznati udar na nekog pisca u Titovoj Jugoslaviji. Molio je za pomoć Krležu, ali on mu je samo hladno odgovorio: Pobrinite se sami!"

Razgovarala: Ines Sabalić/Globus
Pošaljite komentar
 1. srbi i hrvati ne postoje,ni njihov nacionalizam,jer bi to bio autosovinizam,postoje samo jugosloveni dobre nade...
  (krsto, 15. oktobar 2014 18:07)

  # Link komentara

 2. nacionalisti su uvredljivi. naciju niko ne sme da im dira. kao ni veru. to je njihov plast, kostim, njime maskiraju sopstvenu ispraznost. otuda toliko uvredjenosti u komentarima.
  (singer, 15. oktobar 2014 13:04)

  # Link komentara

 3. Ne bih da polemišem. Jedan je od mojih najomiljenijih pisaca,naravno posle Andrića,Pekića,Krleže...
  Predložio bih nešto:
  Neka neko napravi paralelnu analizu broja izdatih i broja pročitanih knjiga Danila Kiša u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji.
  To je jedino merilo , sve drugo su prazna naklapanja od čega očigledno nije imun ni taj Thompson.
  (Tanasije, 29. jun 2014 12:53)

  # Link komentara

 4. Ipak, sa ove distance se cini da je hrvatski nacionalizam bio zapravo mnogo veca opasnost nego srpski nacionalizam u bivsoj nam drzavi, o cemu recito govori broj proteranih srpskih civila, a ni drugi nacionalizmi nisu za potceniti. Projekat razbijanja Jugoslavije se pripremao godinama i svi drugi su o njemu znali mnogo vise nego sami Srbi. Zato, Jugoslavija - bilo, ne ponovilo se.
  (samo_globus, 12. avgust 2013 02:59)

  # Link komentara

 5. (AB, 1. avgust 2013 14:17)

  E vidis, nije problem to sto je Kis bio anti-nacionalista koji je pisao protiv srpskog nacionalizma (mada je iskreno mislio u globalnom smislu). Problem je u tome sto je ovaj tekst pisan kao da su svi Srbi genocidni manijaci dok su svi Hrvati i Slovenci obrazovana gospoda koja mirisu cvece svakog dana i koja imaju mnogo napredniju kulturu od Srba. Tompson je tipican primer nacionaliste koga bi Kis ismevao.
  (gfhfg, 2. avgust 2013 17:56)

  # Link komentara

 6. Komentar iz Zagreba: Ovo je intervju za hrvatsku publiku. Imam želju pročitati Thompsonovu knjigu. Nego, mi više nismo mnogo godina zajedno, tako da ni iskustva ni sjećanja ne mogu biti ista. Zato je sigurno Kiš puno prisutniji u Srbiji, nego u Hrvatskoj ili u pravom inozemstvu. Knjiga Marka Thompsona ga, na toj sceni, vraća u orbitu. Ali, kako ste vi u tom tekstu vidjeli mržnju prema Srbima, i podvalu, "opelo Kišu", to me, što bi vi rekli, prevazilazi. Šta se toliko vrijeđate? Da je živio u Hrvatskoj, bio bi osjetljiviji na hrvatski nacionalizam, a ovako je bio više na srpski, jer ga je on opleo. I naravno, komunizam, a i to piše u intervjuu.
  (AB, 1. avgust 2013 14:17)

  # Link komentara

 7. U Srbiji Kiš niti je zaboravljen niti je malo čitan. Nalazi se u školskoj lektiri a RTS je nedavno uradio i film o njemu. Toliko o obaveštenosti i kompetentnosti autora Tompsona. Objektivnost da ne pominjem.
  (istina, 1. avgust 2013 09:38)

  # Link komentara

 8. Prilicno davno, na pocetku gimnazije, pocele su moje prve upitanosti i prva ozbiljnija trazenja odgovora na vazna pitanja. Tih godina, pocela sam da se upoznajem sa mitovima, legendama, religijama. Pojavilo se i pitanje boga, i bozjih kazni.
  Veoma brzo, a tako mislim i danas, zakljucila sam da je najstrasnija bozja kazna od kaznjavanja Prometeja pa na dalje, bila kazna kojom je bog kaznio ljude zbog izgradnje Vavilonske kule i time nam uskratio mogucnost medjusobnog razumevanja i sporazumevanja.
  Ali, covek je nasao nacin da tome doskoci.
  Smislio je matematiku, univerzalni jezik prirodnih nauka, i poceo da se bavi umetnoscu kojom uspeva da premosti jezicke barijere. Knjizevnost je posebna, ali tu su prevodioci koji nam omogucavaju da se citanjem upoznajemo i sporazumevamo.
  I sada dolazim do onog bitnog sto zelim da kazem. Zasto neki od vas tako reaguju na ovaj clanak? Sta vas briga kako neko tumaci odnos prema Kisu? I zasto se najvise sporimo sa onima ciji jezik razumemo u potpunosti, do finesa (mislim na hrvatski, bosnjacki i crnogorski).
  Kis je napisao knjige koje, po mom misljenju, imaju svetski nivo. "Rani jadi" i "Pescanik" su knjige o univerzalnoj potrazi coveka za identitetom u svakom smislu, a vi(ne svi), umesto da se podsetite i u Kisovu cast, procitate koji redak, raspravljate da li je tekst pretnciozan ili ne. Sta vas briga.
  (proxima centauri, 31. jul 2013 22:42)

  # Link komentara

 9. @ (dejan, 30. jul 2013 21:08)
  Ne bih da komentarisem isprazan i eksplicitan komentar, ali moram da ti saopstim da se "domorodcima" pise bez "d" (ne prvo "d"; bez njega se ocigledno ne moze). Nadam se da sam bio od pomoci.
  (klempo, 31. jul 2013 18:03)

  # Link komentara

 10. Vrlo je vazno za velikog pisca da on u nekakvoj formi nesvjesno ne postane politicar i
  podijeli citaoce u dva fronta.Onda je njegova vrijednost,kao pisca,radikalno umanjena.
  Bas zbog toga je Andric velikan jer nije politicki kontraverzan,upleten.Kada je podjela
  istok-zapad postala stvarnost,pojavio se veliki broj pisaca koji su svojim pisanjem
  pomagali zapad i za to dobijali ogromne svote. Skoro niko nije citao te knjige jer
  su u sustini bile dosadne i jednolicne ali su bile vazno oruzje u hladnom ratu
  Sa podrucja bivse Jugoslavije nije postojao veliki interest na zapadu pa su nasi
  drugorazredni pisci to osjecali.Neki od njih su ipak stvarali kontraverzu na
  domacem ognjistu da bi tako postali "slavni".U sustini srpski ili hrvatski
  nacionalizam nije je postojao niti ce postojati.To je samo obicna etnicka mrznja
  tipicna za nase krajeve pa cak se radilo o dva rodjena brata sto nalazimo u narodnoj
  pjesmi "Dioba Jaksica"."Vidosava moja vjerna ljubo,otruj meni mog' brata Bogdana.
  Ako l' mi ga otrovati neces ne cekaj me u dvoru bijelom".U lovu Dmitar dozivljava
  nezgodu ."Utva zlatokrila scepa sivoga sokola i slomi mu ono desno krilo".Dmitar
  pita sivoga sokola:"kako ti je,moj sivi sokole,kako ti je bez krila tvojega-meni jeste
  bez krila mojega kao bratu jednom bez drugoga".I tako kao da Kis nije razumio
  mentalitet naseg covjeka nego je pisao prema licnim prohtjevima i tako stvarao
  "razdor misljenja".
  vasilije knezevic 31 jula 2013
  (vasilije knezevic, 31. jul 2013 16:28)

  # Link komentara

 11. pa da, Maspok 1971 u Hrvatskoj zapravo nisu pokrenuli hrvatski nacionalisti, vec srpski...
  (oporto2000, 31. jul 2013 12:32)

  # Link komentara

 12. Sustina je u tome, da je Kis kao veliki pisac (srpski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski, balkanski, srednjeevropski, kako god hocete…) zloupotrebljen na jedan krajnje podmukao nacin, i to od onih sredina koje su bile i ostale malogradjanska periferija Austro-ugarske monarhije, pune kompleksa u odnosu na kosmopolitizam i otvorenost Beograda i veceg dela njegove kulturne javnosti.
  Sve i da je bilo nekorektnosti i uskogrudosti prema Kisu (nema razloga da u to sumnjamo), ova sredina je bila najotvorenija i slobodnija u odnosu na ostale iz bivse nam zajednicke drzave.
  Ukoliko Beograd postane u kulturnom smislu palanacka kasaba, za to cemo sami biti krivi, a na dobrom smo putu da nam se to i desi, s obzirom na to da su generacije koje dolaze skandalozno neobrazovane i nekulturne.
  (NN_70, 31. jul 2013 12:24)

  # Link komentara

 13. Da li Masin-gan zeli da se priblizi na silu velikanima?!
  Ma daj.....
  (Gashpar, 31. jul 2013 11:18)

  # Link komentara

 14. Da, bas se ceo Beograd okrenuo protiv njega, i da, bas je Kis zaboravljen. Dve recenice iz kojih se vidi da lik, bas ,lik, ima neke cudne namere. Ali , uvek ce biti takvih likova, nisu bitni ,sitni su i smesni, bitno je da imamo Kisa i da ga cenimo !
  (slavko, 31. jul 2013 10:48)

  # Link komentara

 15. Ima vas suvise koji bas i niste razumeli intervju, ili vam smeta sto je uradjen u Globusu, a ne u nekom nasem listu? Mozda zato sto je na jekavici, ili sto je Hrvatica vodila intervju?
  Evo, za sve vas, sasvim ukratko. Kis je bio napadan u Beogradu. Celom Beogradu, zato sto ga je napadao ceo Beograd koji je tad smatran vrhom knjizevnosti. Jeremic, Bulatovic, Scepanovic i ostali su bili u svim odborima i krojili koji ce pisac da dobije nagrade. Pisao je protiv nacionalizma, svakog, a posebno srpskog jer srpski nacionalizam ga je i dohvatio. Takodje su ga dohvatila osinja gnezda u koja je svojim kosmopolitizmom dirao. Nikola Milosevic i Matvejevic su bili na njegovoj strani, ali ne onoliko glasno koliko je trebalo da budu.
  Nema nikakve perfidne igre, nikakvog svojatanja u ovom tekstu. Autor lepo kaze da Kis ne moze da se svede na jednu naciju, ma koju, dakle ni hrvatsku. Citajte 'Cas anatomije', videcete sta znaci dici se protiv svoje sredine. Koliko ste puta vi tako nesto ucinili. Zadojeni smo konformizmom, idemo linijom manjeg otpora. Eto, protiv toga se Kis borio, i zbog toga su ga napadali.
  (covek tezi slavi a zena sreci, 31. jul 2013 10:18)

  # Link komentara

 16. Kiš je svetski, jugoslovenski pisac. Činjenica da je pisao na srpskom čini ga delom srpske kulture, a srpska kultura ne prebrojava krvna zrnca svojih velikana, bilo da se prezivaju Andrić, Njegoš, Selimović, Tišma, Kiš, Kulenović... Štaviše, napisao je neke od najboljih stranica na našem jeziku. Zapravo oni koji relativizuju pripadnost ovih pisaca srpskoj kulturi su ti koji prebrojavaju krvna zrnca, gazeći njihovo opredeljenje da pripadaju određenoj kulturi (Andrić, Selimović, Kulenović) ili činjenicom jezika na kojem su pisali (Tišma, Kiš). Dakle, zašto bi nekome bilo izrazito važno da relativizuje Kišov izbor obreda, osim ako mu je posebno stalo da izvede Kiša iz srpske kulture, ako već preko krvnih zrnaca ne može da ga uvede u svoju, kao što to čine sa Andrićem. Pa da je sahranjen kao Jevrejin, ili komunista, ili Jugosloven, to ne menja činjenicu da je pripadao srpskoj književnosti po jeziku na kojem je pisao. To što je bio kosmopolita samo je učinio da srpska kultura bude bogatija. Dakle nije problem u krvnim zrncima već, upravo u izvitoperenom nacionalizmu koji pokušava da nečiju kulturu svodi na ono što odgovara njegovoj političkoj potrebi. Uostalom neretki su tekstovi u Srbiji koji govore o značaju Krleže i njegovom uticaju na srpsku književnost. Možda bi bilo lepo čuti o tome kako su srpski pisci uticali na hrvatsku kulturu umesto što se svojataju. Na kraju krajeva, kada je u pitanju Kiš, preko njega je u srpsku književnost ušlo više Borhesa nego Krleže.
  (Sudden Twist, 30. jul 2013 23:32)

  # Link komentara

 17. @rato
  nije mabaša,nego malbaša.
  (purger, 30. jul 2013 23:18)

  # Link komentara

 18. Kis, Pekic, Crnjanski, Selimovic, Andric - kakvo kulturno blago ovih prostora!!! Elem, uopste mi nisu jasne neke opservacije u ovom tekstu - Kis zaboravljen? U kom smislu? Od strane koga? Jedno vreme, a svi znamo kada to bese, jeste bio na listi nepozeljnih, bio je skrajnut, nedovoljno dobar jer ga nisu razumeli ili to jednostavno nisu hteli, pa i nepodoban, ali to su toliko davni dani - mnogi od nas nisu bili ni rodjeni. Kis je sada bitan i knjizevnosti i knjizevnoj kritici i knjizevnoj istoriji i svakom vrsnom citaocu. I jos nesto - Krleza mu je polaziste? Hm - ne bih se bas slozila, nikada se ne bih slozila, nigde ne vidim to...pre bih rekla da je Kisovo polaziste celokupna svetska knjizevnost. Njegova dela vrcaju od intertekstualnosti ona se svesno pozivaju na sva vazna dela koja su neki drugi pisci sacinili... na knjizevno nasledje uopste...njegova dela su prava savremena knjizevnost - u njima ima uticaja na desetine ako ne i stotine stvaralaca pre njega... nepravedno je prema Kisu toliko izdvajati Krlezu - on je Krlezu toliko zasenio i prevazisao i toliko ga jedva ima /ima ga ali ne ovoliko koliko gospodin pominje/ da nije u redu toliko to isticati.
  (Mara vracara, 30. jul 2013 23:09)

  # Link komentara

 19. balkanskim domorodcima smetaju svi koji nisu nacionalisticko nastrojeni, koji ne proizvode mitove o nebeskim narodima, koji na jedan ili drugi nacin ne siju mrznju na sve razlicite. Zato za prodavanje balkanskih mitova imamo vrlo poputlarnog "oca nacije" Dobricu Cosisu i slicne, i zbog takvih uzduz i popreko Balkana smo doziveli sve ratove i sranja, zbog takvih smo danas bedna nacija, u svakom smislu reci

  Da smo sredina u kojoj se cene veliki pisci kao Kis, ziveli bi daleko bolje
  (dejan, 30. jul 2013 21:08)

  # Link komentara

 20. Je li moguće da se ovaj jako dobar intervju čita tako bijesno i negativno, da se učitava ono šta ne piše unutra? Ovi gnjevni komentari su smiješni svakome ko je čitao Kiša. Pa vi ste kao oni o kojima je pisao u Času anatomije. Sami sebe, u bijesu, ujedate. Da mi je znati koji je vaš ljudski dobitak u tome?
  (A., 30. jul 2013 20:35)

  # Link komentara

 21. nije bitno ciji je, ali je bitno da nije srpski, sta vise anti-srpski je. mlogo je tompsone, mlogo. sad mi je jasno sto kusturica 30 puta dnevno pomene da je srbin
  (dusan, 30. jul 2013 20:25)

  # Link komentara

 22. Uvek o srpskom nacionalizmu, nikad o hrvatskom genocidu nad Srbima. Cudo jedno.
  (klempo, 30. jul 2013 20:08)

  # Link komentara

 23. Kaze autorka

  To što je Mark Thompson predstavio, što je izraslo iz njegovih 20-godišnjih istraživanja o Danilu Kišu je jednostavno – točno. Tako je to izgledalo, baš tako.
  - autorka da ponovi ovo još jednom, da ubedi i nas i sebe.

  Thompson je doktorirao književnost na Cambridgeu, tako da je njegova teorijska i književnopovijesna kompetencija izvan rasprave, ali je stvar u tome da je sam Thompson zaista vrlo dobar, odličan pisac.
  - izuzetna moć dedukcije!
  - autorka da ponovi još jednom da je thompson vrlo dobar, odličan pisac i ubediće nas.

  hvala vam što nam dajete mogućnost da sami imamo svoje mišljenje koje i nije baš tačno. eto, to je baš tačno.
  (cencul, 30. jul 2013 19:03)

  # Link komentara

 24. Na 2-3 mesta novinarka izjavljuje u ovom intervjuu da je Kis zaboravljen, i da nije citan, a onda se i ovaj "pisac" pridruzuje da kaze kako je Kis previse tezak za citanje. Ako citate izmedju redova, shvaticete da njih dvoje ovim tekstom pokusavaju da sahrane Kisovo delo, to jest da mu odrze opelo. Ili jos gore, da ga komentarisu u svrhu hrvatskih dnevnopolitickih potreba. Zasto bi inace novinarka intervjuisala nekoga o jednom, kako ona kaze "zaboravljenom piscu".
  (Kaspar, 30. jul 2013 17:58)

  # Link komentara

 25. Interesantno je da su autorica i biograf uredno primetili da je ceo Beograd skočio na Kiša. To što je pola intelektualnog Beograda ustalo u njegovu odbranu je nezgodna činjenca. Nije prvi put da se Kiš perfidno koristi da se kroz njegovu kritiku nacionalizma prikrije hrvatski i pljucne po Beogradu. Naravno Srbi po tom hrvatskom scenariju mogu biti samo staljinisti, hegemoni ili nacionalisti, već po potrebi.
  (Travis Bickle, 30. jul 2013 17:29)

  # Link komentara

 26. Ovaj tekst je primer protiv čega je Kiš pisao. Ovde je "urađena spektralna analiza krvi", što bi Kiš rekao. Veličanstven pisac, intelktualac (u pravom smislu te reči ) i stanovnik sveta, a najpre naših duša.
  Ako je imao naporan i ne baš srećan život, ne dirajte ga u miru, koji je valjda pronašao..." I biti nagnut nad tudju prazninu, u pokušaju da je ispiniš smisslom, i to je taština, taština nad taštinama "...
  (Džeki, 30. jul 2013 15:20)

  # Link komentara

 27. Nezaboravljeni KIŠ, je moj-naš pisac. Beograđanka-Srpkinja, a mogla sam biti i Amerikanka. Zašto mi je potreban tekst T..., da obrišem prozore.
  Volela bih da je živa danas ta čupava glava. Kao usput, hoće li B92 moja radiostanica, televizija, početi da prave neke emisije iz kulture! Da li je preskupo!!!!!! Mora ova današwa mladost saznati nešto više o velikanima.
  Nemojte mi samo reci da je to posao naše nacionalne televizije RTS ili RTV. Pozdrv.
  (snežana, 30. jul 2013 15:13)

  # Link komentara

 28. Koliko mrznje prema srpskom narodu u ovom tekstu.Srbi kakvi god da su kao narod,mogu se ,,pohvaliti'' da je njihov glavni grad rusen 44 puta,zbog cijeg li je to nacionalizma? Normalno je za mene da slusam ovakve price, i danas srpski narod slavi diktaturu, masinbravare jednoumlje i drugove.Diktature vise nema,masinbravar umro,drugovi vise nismo ostalo samo jednoumlje.Dok vi sanjate i dalje crveni pasos,drugi su postovali sebe i ne treba im crveni pasos da bi putovali,imaju nove modernije,a imaju i para da zaista putuju,i Hrvatska i Slovenija su dokaz da je nacionalizam isplativ,samo treba biti pametan i makar jednom se sloziti oko bitnih stvari.Postujem druge,zelim najbolje za sebe i svoju drzavu,bilo bi pametno da makar jednom zaboravite masinbravare,i okrenete se sadasnjosti i buducnosti. Djindjic je govorio da moramo postovati sebe,isto koliko drugi postuje sebe,inace necemo uspeti. Nazalost on nije uspeo,nista cekamo onda nekog novog masinbravara.
  (naciJonalista, 30. jul 2013 14:17)

  # Link komentara

 29. Ne razumem zašto ovi građani sveta ipak postavljaju pitanje "čiji je Kiš pisac - jevrejski, hrvatski, srpski ..."
  (uros 99, 30. jul 2013 14:12)

  # Link komentara

 30. Procitala sam SVE Kisove knjige do kojih sam mogla da dodjem. U kucnoj biblioteci ih imam sedam. Kada sam tuzna, kada mi se cini da se stvari nikada nece promeniti, kada mi se problemi cine neresivim, citam "Rane jade", ili pripovetku "Enciklopedija mrtvih".
  Ni jednog drugog pisca ne mogu nanovo da citam sa toliko ushicenja. On pise tako dobro i tako lepo.
  Citala sam i Kunderu i Konrada (manje). Ako finese nisu izgubljene u prevodu, usudjujem sa da SAMO kao citalac (bez pretenzija da budem kriticar) kazem da je Kis bolji od obojice.
  Ja se ne bojim da ce on biti zaboravljen. Generacije koje dolaze, i koje ce svakako traziti najlepse stranice napisane na srpskom, ce ga otkriti i cudice se zasto ga savremenici nisu citali vise.
  (proxima centauri, 30. jul 2013 14:09)

  # Link komentara

 31. @Mapko i ostali zainteresovani:

  Hajde jednom za svagda da raščistimo. Nacionalizam nikada nije imao pozitivnu konotaciju i pomalo je žalosno na koje sve načine to danas pokušava da se izvrne (spinuje). Pojam je francuski i nastao je u 19. veku uz pojavu romantičarskih ideala državnosti i nacionalnog jedinstva (uz eksploziju interesovanja za narodne epove).
  Prvo izdanje Vujaklije opisivalo je pojam kao nacionalni egoizam, odnosno mišljenje da je sopstvena nacija bolja od drugih. U kasnijim izdanjima je dolazilo do prekrajanja, svesnog ili ne (verujem da je ovo prvo). Ovome su se nažalost priklonili i moderni autori srpskih rečnika, za šta treba okriviti sve što se dešavalo u poslednjih nekoliko decenija na ovim prostorima.
  Nacionalizam je agresivnog karaktera, za razliku od patriotizma koji bi trebalo da bude isključivo odbrambenog (međutim, i pojam patriotizma su svojim višedecenijskim nastojanjima Amerikanci najviše relativizovali i gotovo izjednačili sa nacionalizmom).
  (Marko, 30. jul 2013 13:46)

  # Link komentara

 32. majka mu je crnogorka sa cetinja,a ne srpkinja u nacionalnom smislu,dok su bulatovici i scepanovici srbi iz cg.po vjeri srpkinja znaci pravoslavna,a ne brkati vjeru i naciju.crna gora je drzava koliko i srbija u najmanju ruku a mozda i duze.kis je u anatomiji obrazlozio duh palanke i ;ogicnu posledicu nacionalizam,koju je vec naznacio konstatinovic.bulatovic i scepanovic su kao pravi policijski kadrovi iz cg koji su postali nacionalisti.kao poslednje utociste,prije nego sto se ogole udarili su po dobro poznatom metodu po kisu zeleci da nedju svoj poznati prostor vasojevickih sela po kosmopolitskom u najavi beogradu.na kraju zasto ne reci pobijedili su...
  (eapo, 30. jul 2013 13:39)

  # Link komentara

 33. Gospodin ocigledno nije shvatio sustinu Kisa i njegovog pisanja protiv kolektivnih i zaslepljujucih ideologija poput komunizma, fasizma i nacionalizma. Kis nije na umu imao samo srpski nacionalizam, vec i hrvatski kada je pisao svoje tekstove na tu temu. Covek se prosto gadio odsustva individualnosti i gusenja slobodne misli. Uopste nije bitno da li je Kis jugoslovenskio, srpski, crnogorski ili jevrejski pisac jer su to odrednice koje sustinski nemaju veze sa sutinom njegovog stvaralastva. Ipak reci kako on nije srpski pisac je uvredljivo, jer je Danilo Kis ziveo i studirao u Srbiji,a stvarao na istocnoj varijanti srpskohrvatskog. To mi deluje kao nacionalisticki ispad gospodina Thompsona, a to je upravo ono cega se Kis gadio. Opet, za takvog majstora reci je nebitno odakle je, ali je nama svima na ovim jugoslovenskim prostorima od dragocene vaznosti to sto je ovaj genije stvarao bas na nasem jeziku te mozemo da uzivamo u njegovoj pisanoj reci vise od bilo koga drugog.
  (Vlada, 30. jul 2013 13:29)

  # Link komentara

 34. Ovaj tekst koji bi trebalo da govori o pogubnosti shovinizma mrznje itd je sam toliko zadojen ociglednom mrznjom i necim podlim u svakoj svojoj recenici a taj isti stil moze da prepozna svako ko ponekad ode do Zagreba. Iskreno muka mi je vise o tome da slusam i citam a sto je najgore u nasim medijima. Znate kad bi neki hr medij objavio integralni tekst na ekavici? Nikad! Danilo Kish je fantastican pisac i o njemu smo ucili u skoli i profesorka u gimnaziji mu je posvetila veliki znacaj i puno casova smo analizirali njegova dela a ovaj tekst je ruglo i totalno i vise nego kontradiktoran, on ne vredja nacionalizam vec ima nameru da izvredja iskljucivo jedan narod u ex drzavi, ne vredi vise ni trositi reci na ovakve stvari i zaista bi mogli da se potrudite da nas postedite ovakvih malicioznih tekstova jer je puno nas koji smo zbog hrvatskog nacionalizma doziveli velike neproijatnosti i onda treba jos ovako nesto da citam. Hvala
  (milanko, 30. jul 2013 13:22)

  # Link komentara

 35. Похвалан текст о Србији и Србима постао је чест колико и Халејева комета. Ипак се поносим тиме ко сам, не можете да нас уништите и постидите. Киш је био генијалан и преко његових леђа бомбардовати идиотским политичким ставовима је страшно и, усуђујем се рећи, грех.
  (тамара, 30. jul 2013 13:03)

  # Link komentara

 36. Kiš je pripadao rijetkim izdancima kulture ovih prostora kojeg nije mogao da "svari" bipolarno nacionalistički srpsko-hrvatski (polu)svijet umiruće Jugosalavije. Nešto kao Tin ujević, na primjer. Ni Hrvati ni Srbi (svakako, oni koji su to po zanimanju) ne mogu prihvatiti njegov kosmopolitski značaj i veličinu, do dana današnjeg. On je od početka preskočio lokalne nacionalističke tarabe, naivno vjerujući da mu ova zla sredina neće vratiti kako mu je, sve do same smrti, vraćala. Bezbroj puta je ponavljao da je on srednjeevropski, jugoslovenski pisac koji piše i misli srpskohrvatskim jezikom; to je za njega, što je sasvim normalno, bio jednistven kulturni prostor; bezbroj puta je rekao da ga ne interesuju bilo kakvi nacionalni torovi, a ponajmanje politički. Nije se udvarao nikome, naročito ne pariskim intelektualnim kugovima, koje je prezirao zbog njihovih stavova prema sovjetskim logorima, između ostalog.

  Simbolički i tragično, umro je baš u osvit, buđenje novih, krvožednih balkanskih vampira.
  (darky, 30. jul 2013 12:51)

  # Link komentara

 37. "Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

  Danilo Kiš
  (Jagoda, 30. jul 2013 12:48)

  # Link komentara

 38. "Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo “pakao to su drugi”, u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko…) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija."

  Danilo Kiš
  (Jagoda, 30. jul 2013 12:31)

  # Link komentara

 39. @ iskrivljeniGlobus - ne vidim razliku izmedju njegovog vredjanja vidjenja stvari i tvog uvredjenog stava. Sami se ljudi otkriju i svi, ama bas svi, rade to sto je i sam Danilo - razotkrivao izme.
  (fast forward shund, 30. jul 2013 12:24)

  # Link komentara

 40. @Марко: Taj isti ton ti koristis u svojim komentarima. Mozda za pocetak da procitas knjigu, pa se onda bacis na kafansku politiku? Te price sovinizam i nacionalizam, one ovde u Srbiji idu ruku pod ruku i cesto se upotpunjuju, a retko razdvajaju. Dokaz tome je, osim svakodnevnice, stav da Srbin ne moze biti katolik ili musliman, da obavezno mora biti pravoslavac, a nikako ateista, jer ce biti prozvan najgorim imenima. Inace, svako svoju reputaciju gradi, te mu zvanje ispred imena nista ne donosi, moze biti i drmr, dzabe mu sve kada se ne ponasa u skladu sa svojim zvanjem. A zvanje danas svako dobije u par telefonskih poziva i po koji dukat. Toliko to zvanje i vredi. Ta potreba da se zahteva postovanje tome je sama po sebi pogresna. Zvanje i godine te ne rezervisu na mudrost, vec ljudskost, koji mnogi od njih ne pokazuju, duboko verujuci da su vise od ljudi.
  (novosadjanin, 30. jul 2013 12:13)

  # Link komentara

 41. @Zahvalni šegrt

  Thomson se ne zalaze za Danila Kisa, vec ga koristi da bi propagirao vestacku konstrukciju koja jasna vec iz prve recenice ovog teksta.
  (dzontra volta, 30. jul 2013 12:05)

  # Link komentara

 42. Kisa su mrzeli i komunisti i srpska nacionalistička skrabala. Njegova modernost i njegov dar su bili sto kopalja iznad na osa.
  (Robin Hud, 30. jul 2013 12:01)

  # Link komentara

 43. Danilo Kiš...Pisac čije ime mi je sigurna "najjača karta" kad se povede razgovor o književnosti. Znam , sebičan sam što ga svojatam. I ko god me je poslušao i upoznao se sa njegovim delom- prisvojio ga je. Duhovna gromada i znalac pisane reči.

  Hvala gospodinu Thompsonu na zalaganju...
  ("Zahvalni šegrt", 30. jul 2013 11:42)

  # Link komentara

 44. То што је крштен у српској православној цркви није био његов избор - но изризита жеља му је била да буде сахрањен по обреду српске православне цркве. Мало се зна и да је аутор изванредног документарног филма "Голи живот" (можете га наћи на youtube), који је снимио само пар месеци пре смрти. Вечна слава!
  (Бранислав, 30. jul 2013 11:31)

  # Link komentara

 45. Mark Thompson UN-proforac i novinar 90-tih u sluzbi oficijelne antisrpske propagande, ozenjen Hrvaticom, i zadojen ocigledno anti-srpskim sentimentom. Kisu pripisuje stavove koje ovaj nikada nije imao. Koliko treba mrzeti Srbe, da bi se (makar i za zagrebacki list) izgovorilo kako su Srbi bili ljubomorni sto je Kis "bolje znao njihov jezik od njih"? Pa Krlezina majka je Crnogorka, srpski je njegov maternji jezik (mada je znao i madjarski, jer mu je otac bio madjarski Jevrejin koji je stradao u Ausvicu). Od Globusa ne iznenadjuje da intervjuise ovakve likove, primitivni nacionalizam o kome je Kis pisao mogli bi najpre da prepoznaju kod sebe, a B92 ume da "odabere" ovakve bisere, pri cemu cenzurise komentare poput ovog. Nek vam je na cast...
  (iskrivljeniGlobus, 30. jul 2013 11:24)

  # Link komentara

 46. pustite velikog Danila Kisa najveceg pisca sa ovih prostora na miru. On se nikada nije izjasnjavao ni kao srpski ni kao jevrejski pisac vec kao jugoslovenski pisac i ostavimo to tako kakao je on hteo. On u grobnici ne dotice srpski nacionalizam jer ga u to vreme nije ni bilo, vec razotkriva ideologiju kao masinu za mlevenje ljudi i prozdiranje svoje dece. kakve to veze ima sa srbima, to ima veze sa golim otokom i tome slicnim temama . Bice da beznacajan novinar pokusava da malo prekroji stvari onako kako ih on, hrvartski zet vidi. dalje ruke
  (davidovic, 30. jul 2013 11:16)

  # Link komentara

 47. Eeee

  Mislim da bi kritika pre svega trebala da se odnosi na tekst gospodina Tompsona koji je celu tu ujdurmu i pokrenuo oko srpskog nacionalizma, pokrštavanja i svega sličnog.
  (Darko, 30. jul 2013 11:13)

  # Link komentara

 48. najveci je kis! bio i ostao.
  (rani jadi, 30. jul 2013 11:11)

  # Link komentara

 49. Veću stupidariju, da budem "politički korektan", skoro nisam pročitao! Kiš razotkrio srpski nacionalizam. Kiša su napadali komunisti, centralni komiteti i kulturni aparačici zato što je u "Grobnici za Borisa Davidoviča" na maestralan način opisao kako deluje totalitarno društvo u KOMUNIZMU. Hajka je bila ogromna, a Krleža ga je "sa elegantnom šutnjom" odbio da se ne bi zamerao Doživotnom Predsedniku i Trostrukom Narodnom Heroju (Ej, bre! Trostruki!!!). Otpisao im je, svima, u "Času Anatomije", i otišao u egzil. Dovoljna je paralela da je Srbija duboko u korenu komunistička zemlja i dan-danas to da dva, možda, najveća intelektualca u XX veku, su još uvek "meko" cenzurisana, i o njima i njihovom delima u "intelektualnim krugovima" nije poželjno govoriti. To su Slobodan Jovanović i Danilo Kiš.
  (Iza Brda, 30. jul 2013 10:53)

  # Link komentara

 50. Marko , DArko i ostali, da ste slova procitali od Kisa ne bi ovako komentarisali. Kada pročitate "Grobnicu" odmah nAkon nje uzmite " cas anatomije. Nece vam trebati ni vicevi ni njuz net, ismejacete se kao ludi. Jos nesto... Na temi o D.K. Najgluplje je prebrojavati krvne zrnce jer to je upravo on u svojim knjigama obesmisljavao...
  (Eeee, 30. jul 2013 10:50)

  # Link komentara

 51. Sanja Mabaša,kardiolog, Tompsonova supruga je srpkinja i po ocu i po majci i njihova deca ne mogu biti poluhrvati.Tompson ju je upoznao za vreme rata kada je bio Gardijanov dopisnik iz Zagreba.
  (rato, 30. jul 2013 10:48)

  # Link komentara

 52. Jedna "mala" korekcija. Kis sa knjigom "Grobnica za Borisa Davidovica" nije razotkrio srpski nacionalizam u povoju, vec probudio komunisticke zle duhove, koji se nijesu mogli pomiriti uzasima opisanim u knjizi, a koji su se svi od reda dogodili u SSSR-u (poslije 1917). Ko je citao, to bi trebalo da zna.
  (Rory, 30. jul 2013 10:45)

  # Link komentara

 53. Zahvalna sam životu na postojanju pisca kakav je Danilo Kiš. Njegova emocionalnost i suptilnost ispunjavaju dušu. Ako bude zaboravljen, a nadam se da neće, biće to pobeda siromšnih duhom. Hvala i gospodinu Tompsonu na trudu i umeću.
  (Nada, 30. jul 2013 10:31)

  # Link komentara

 54. Ok, manje vise nisam toliko potkovan, niti sam procitao sve njegove knjige da mogu da komentarisem sve postulate ovog strucnjaka. Medjutim, onoliko koliko sam mogao da saznam i gledajuci dokumentarce o njemu, ne mogu da se slazem da je razotkrio srpski nacionalizam (a ovde se potire sve opste hrvatski i svaki drugi sto je nebulozno, ali blago receno).
  Imao je veoma lose misljenje o nacionalizmu kao necemu palanackom i opasnom. I da mozda je mogao da ga kritikuje tamo gde je i bio. A kako bi tek onda to radio da je ziveo u Hrvatskoj?

  Veoma je ruzno kada se jedan veliki pisac kao Kis koristi opet kao propagandni materijal za jednu stranu novcica.

  Meni Kis je bio i ostace jedan od najvecih pisaca sa ovih prostora i za mene deo vecite cetvorke (Andric, Selimovic, Crnjanski i Kis).

  Voleo bih i jednog dana da citam Krlezu ali nazalost nemam vremena...
  (Boris Davidovich, 30. jul 2013 10:20)

  # Link komentara

 55. Лично ми се не свиђа тон којим је овај чланак писан. Покушава се са неке научне, новинарске и уметничке стране ући у индиректне политичке субјективности. Нпр. зашти би српски национализам био лош сам по себи, а Киш га је као "разоткрио" па био нападан. Нико не спомиње шовинизам или нацизам, једноставно сваки народ има право да воли своју нацију па тако ваљда и српски. Чуђење што је сахрањен по православном обреду и одмах ограђивање како је то ето тек ради мајке. То је једна тешка и изузетно важна одлука коју човек доноси и не доноси се тако олако без неког значајног разлога. Тај неки поменути Амфилохије је заправо митрополит и прилично је непристојно човека спомиљати само именом: председник, амбасадор, господин....па и чак и ето митрополит има право на неку титулу испред свог имена. Мајка му је била Српкиња из Црне Горе, а не Црногорка, што је данас нажалост велика разлика, исто као што жена господина Томпсона није само Славонка, већ Хрватица.
  Данас нам се објашљава да Киш није српски писац, па добро и није, а сутра ће се већ наћи неки стручњак који ће тврдити да је он заправо хрватски писац, као и све што је вредело у Југославији од Андрића, Тесле, Миланковића...
  Надао сам се да ћу прочитати нешто ново и лепо о писцу којег волим, али сам текст је пун политичких конотација и скривених коментара, тако да ми се искрено смучио.
  (Марко, 30. jul 2013 10:17)

  # Link komentara

 56. Da skratimo filozofiranje i pređemo na tvrdnju koja će se pojaviti za koju godinu. Kiš je bio Hrvat.
  (Darko, 30. jul 2013 10:05)

  # Link komentara