1. @starmo "Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase."

  Ako cemo da tezimo preciznosti onda bi trebalo da znate da je 19-ovekovna Obrenovica Srbija, te ona Karadjordjevica s pocetka 20-og veka, obuhvatala daleko vise od "okolice Beograda." Nakon Balkanskih ratova i citavo podrucje danasnje Severne Makedonije izmedju ostalog, a da nespominjemo Jugoslaviju koju smo mi za razliku od vas smatrali svojom drzavom. Sve u svemu poredite neuporedivo. Konacno, vasa drzava postoji tek od kraja 20-og veka.
  (ketiS, 10. oktobar 2019 01:15)

  # Link komentara

 2. Rade je komunista, nema taj ni nacije ni vere, samo privilegije, novac i uticaj. Ne treba da prica o necemo o cemu nema pojma.
  (pera, 9. oktobar 2019 14:20)

  # Link komentara

 3. covek rece slicni a ne isti. lozaci oladite malo. mi smo srbi vi hrvati .ok? . naravno da slicniji mi vama i obratno nego mi i laponci ili vi i englezi. sem sto se pravite englezi. objasni ti nekom ameru razliku medju nama. primer? Nba bogdanovic i jedan i drugi .pricaju istim jezikom.... a ne... nije isti dodas slovo j nekad.isti su im geni jbt. ista fizionomija a da njegov deda je pod turcima.avarima.hunima .. i moj bio malo ali samo stotinak godina ....
  daj smarate
   (miki ns, 9. oktobar 2019 14:06)

  # Link komentara

 4. Ne dao Bog da smo kao Hrvati.
   (trig, 9. oktobar 2019 13:26)

  # Link komentara

 5. Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...


  Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase?
  (starmo, 9. oktobar 2019 12:42)

  # Link komentara

 6. (Orkan, 8. oktobar 2019 14:13
  vi samo sanjati možete EKV, Disciplinu, KKN, Darkwoode, Kojota ...
  vaš novi val je parni valjak
   (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 9. oktobar 2019 12:01)

  # Link komentara

 7. Mračni kazandžija opet nešto jugonostalgiše, samo suptilnije :)) Da se razumemo, u Hrvatskoj se, iako čistokrvni Srbin i Beograđanin, osećam možda i prijatnije nego u Srbiji, i svakako da ništa nemam protiv Hrvata, ali upravo ta Jugoslavija, i ona prva, a naročito ona druga, sramna komunistička diktatura, kriva je što mi danas sa Hrvatima i Bošnjacima nismo braća i najbolji susedi kakvi je trebalo da budemo, i kakvi su, recimo, Skandinavci (koje inače ne volim, ali kada su u pitanju dobrosusedski i bratski odnosi naroda koji su nekada takođe imali mnoge sukobe i komplikovanu istoriju, tu su svakako za uzor). A ovi kulturparaziti, nisu nostalgični ni za kakvom Jugoslavijom, nego za nerealnim društvenim statusom koji nikada više neće imati (jer su čak i kao kvazidisidenti, u suštini bili propagandne slugeranje komunista, i nikada nisu napadale suštinu bolesne vladajuće ideologije i birili se za slobodu, demokratiju, kapitalizam i tržište, već samo njene navodne "aberacije") i gomilom tuđih otetih para koje su dobijali olako da se zevzeče, bez ikalve odgovornosti prema konzumentu ili tržištu, već samo prema političkoj sferi. Nema nemoralnijih ljudi od kvaziumetnika i pseudointelektualaca.
   (EU Citizen, 9. oktobar 2019 11:15)

  # Link komentara

 8. Ne znaš ko je gori/bolji.
  Krleža je to odlično objasnio u jednoj rečenici, ono o "kotaču" istorije.
  Nema potrebe da se ovde prepucavate.
   (Volim i ja vas, 9. oktobar 2019 09:30)

  # Link komentara

 9. Mozda jedino za Slovence bih negde mogao da se slozim da im je mentalitet "ustrojen"time sto su okruzeni IT i AU i jer su dugo bili pod vlascu ovih zemalja a za hr ne da se ne slazem nego je to i glupo jer su mnogo gori od Srba.
   (C i n i k, 8. oktobar 2019 23:43)

  # Link komentara

 10. Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
  (Orkan, 8. oktobar 2019 14:13)

  eto i komentar si napisao na jeziku jednog od tih naroda.
  (sadio vadio, 8. oktobar 2019 23:24)

  # Link komentara

 11. Vidim da bivsa braca kampuju na srpskim forumima - lepo. Inace od te nekakve kulture koju Rade pominje nije ostalo nista. Kod Hrvata me uvek iznenadi taj neki podli bezobrazluk, tipa proterali smo toliko i toliko Srba a sad nam platite ratnu odstetu a kod Slovenaca je sve to nekako zamaskirano i jos perfidnije. Da je kralj Aleksandar imao mozga, ne bismo pravili zajednicku drzavu sa vama nikad. Cast izuzecima, svuda ima normalnog sveta ali sta vredi kad ovih prvih uvek ima vise. Srpski problem bila i ostala izdaja i podele, kad o tome razmislim cudo da jos postojimo kao narod.
  (srle, 8. oktobar 2019 22:40)

  # Link komentara

 12. Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30) Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.
  (levi, 08. oktobar 2019 16:28)
  Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...
  (iznogud, 8. oktobar 2019 21:03)

  # Link komentara

 13. Ne nismo isti... sto krv nejaci razdvoji niko ne sastavi. Probali su i Aleksandar I i komunisti pa smo videli kako se zavrsilo oba puta. Zali Boze pohlepe i megalomanije Aleksandrove i ludosti i naivnosti Srba. Sta je bilo, bilo je i ne ponovilo se. A sa njima u buducnosti samo "zdravo za zdravo, a sir za pare" tako je najbolje za sve. No ne vredi, slabo nas narod pamti, a jos slabije uci. Ne bi me zacudilo da nas opet u nekom trenutku navuku na neko bratstvo i jedinstvo. A Rade ko Rade. Sta ce covek mora da zivi i da radi i ovamo i onamo pa "pjeva sta raja hoce da cuje". Nije mu zameriti. Samo ga treba prozreti i reci mu "de glumac odglumi svoje, uzmi honorar i idi s milim Bogom do sledece predstave"
  (Vlado, 8. oktobar 2019 21:02)

  # Link komentara

 14. @ Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
  (Marko, 08. oktobar 2019 18:30)
  Ovo moze da izjavi samo neko ko je poslednji put saradjivao sa Slovencima i Hrvatima u bivsoj SFRJ. Sticajem okolnosti povremeno saradjujem sa jednima i drugima i uvek se cudim kolicini neprofesionalizma. Da napomenem rec je o privatnom sektoru. Poslovni odnosi u Srbiji su druga dimenzija i za jedne i za druge.
  (iznogud, 8. oktobar 2019 20:51)

  # Link komentara

 15. Slični?? Niti blizu!
  Nikakve poveznice nemamo mi Dalmatinci s Slavoncima. Sličniji smo Crnogorcima nego njima. Slavonci i Vojvođani? E to je sličnost, a ne Srbi i Hrvati.
  A tek ovi poznavatelji povijesti.. Kao, Srbi su ratovali pravedno i gumano, za druge, a Hrvati na slabije i samo protiv Srba.. Jeste, počevši od 1900 kad ste zgrozili Evropu s istrebljivanjem Albanaca, pa do 90-tih.. A kad je to išta preko Drine bilo Srbija, pa da ste ratovali za te "srpske zemlje"? Stvorivši Jugoslaviju, ipak ste nešto i dobili, a? Znači, nije bila samo "pomoć brači" u pitanju, nego i interes, zar ne? Svaki narod na svijetu ima romantično mišljenje o sebi, ali ustvari, sve je to isto s... e.
  Dakle, osobno tvrdim, nismo slični, ali smo ista g... a.
  Ono što je žalosno, što zaista jesmo isprepletenog plemena, jezika, mentaliteta, i kao dva magneta fizički se privlačimo ili odbijamo, ovisi kako nas okrenu.
  Za mene će te uvijek biti brača, koju treba držat na oku i biti oprezan. Ne zato da nas porobite, jer je svakom manji strah da ga porobe, nego da mu oduzmu indetitet. Čisto da znate, zašto je reakcija budala u Hrvatskoj dokazivanje različitosti od Srba. Jer budale iz Srbije tvrde da su Hrvati Srbi. Ironično, posve drukčiji od Srba, opaki. Ironično je i da je sve to Srpski jezik, a Hrvati se više trude da ga održe nego Srbi.
  Mogao bih do sutra nabrajati primjere nelogičnosti i napraviti Božanstvenu komediju 2 dio.
  (Ante, 8. oktobar 2019 20:41)

  # Link komentara

 16. Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!
  (Milivoj, 08. oktobar 2019 16:09)

  Jao Milivoje... ko to svi, sacica hrvata, "bosnjaka" i crnogoraca? Jel su to "svi" na svetu? A sta- da nisu mozda bosnjaci turci? Ni ne lice, hvala bogu, na njih. Da hrvati mozda nisu nemci? Crnogorci se najmanje bune a oni najmanje lice na nas. Hajde molim vas. A da budem iskrena, pocelo je da me bude sramota da smo u srodstvu sa hrvatima. Ozbiljno. Ljudskost je nasa osnovna vrlina, mnogo stranaca mi poslovno dolazi i svi to kazu. Ovo nasi zapadni susedi su operisani od toga. Srbi sa greskom.
   (pahuljka, 8. oktobar 2019 20:35)

  # Link komentara

 17. "vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!"
  (Orkan,  i nikakva korist od "civilizovanih naroda", opet ne možete bez "cajke"! :-)
  "Da SMO ISTI nebi istorija bila toliko krvava. Pitanje je koliko smo i slicni."
  (Bg, Freud je to nazvao "mržnja malih razlika".
  "To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista." Skateboarder, Lenka Udovički nije Hrvatica.
   (J., 8. oktobar 2019 20:28)

  # Link komentara

 18. Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
  (Marko, 08. oktobar 2019 18:30)

  Razlika je ogromna, sa srbima se moze raditi a sa hrvatima jako tesko- nadobudni, neprijatni, teski za saradnju. Ovo kazu moji poslovni partneri, stranci, koji rade i sa nama i sa njima. A ja kazem da slihtare i oni koji mrze do kosti svoje komsije, tj rodjake, bez obzira da li je u pitanju mladic, baba, devojka ili malo dete ne moze biti dobar ni prema kome. Dzaba i profesionalnost ako na kraju dana nisi covek.
   (pahuljka, 8. oktobar 2019 20:24)

  # Link komentara

 19. Sa jednom jako bitnom nijansom :
  Mi Srbi nismo ostrašćeni, zadojeni mržnjom i željom da Hrvati ne postoje kao što je obrnut slučaj, čast malom broju izuzetaka!
   (SRB, 8. oktobar 2019 20:18)

  # Link komentara

 20. Srbi i Hrvati su kulturoloski veoma razliciti narodi, jer da je drugacije zajednicka drzava bi i dalje postojala, a sve ono ruzno kroz sta smo zajedno prosli ne bi nam se dogodilo. Prva i osnovna razlika je cinjenica da se srpski etnicki identitet poceo razvijati i brze i ranije od hrvatskog. Drugo, za razliku od juznoslovenskih katolika danasnjih Hrvata, juznoslovenski pravoslavci danasnji Srbi i Bugari, su imali daleko slavniju i politicku i kulturnu proslost na kojoj su artikulisali sopstveni identitet. Shodno tome, te cinjenice su dovele do toga da se tokom 19-og veka hrvatski etnoidentitet poceo artikulisati na izrazitom antijugoslovenskom i antisrpskom sentimentu, sto je i u osnovi ideologije Domovinskog rata, kao zvanicnog temelja danasnje post-YU Hrvatske. Konacno, danasnji Hrvati su se kao takvi u potpunosti artikulisali tek u drugoj polovini 20-og veka, dakle u okviru komunisticke Jugoslavije. Inace, stalne "prozivke" ovdasnjih komentatora o Hrvatima kao "pokatolicenim Srbima" su proizvod neshvatanja i neraumevanja pojma "etnoidentiteta ili etniciteta", kao i povrsnog shvatanja cinjenice da se jedan znacajan deo elite juznoslovenskih katolika opredeljivao za srpski ili jugoslovenski identitet. S druge strane, komentatori iz Hrvatske bi morali da shvate da takve "prozivke" nisu izraz zvanicne politike, te da im ne treba pridavati veliki znacaj, vec ih shvatiti kao izraz svacijeg prava da iznese sopstveno misljenje, ma koliko ono bilo pogresno.
  (ketiS, 8. oktobar 2019 20:14)

  # Link komentara

 21. Niko predstavu da pomene :)
  Gledala sam je na Brijunima ili Brionima (stari naziv) - Rade šmeker, odličan glumac :)

  A što se ove rasprave tiče, da li smo isti....Slovenci su i za Hrvate i za Srbe posebna liga. Istra je možda malo drugačija (uticaj Italije), a ovo ostalo (Srbija, Hrvatska) vrlo slično :)
  (JJJ, 8. oktobar 2019 19:55)

  # Link komentara

 22. To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
  (Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

  Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.
  (Kameleon sam, tim se dicim, 08. oktobar 2019 15:08)

  Sećam se u početku sukoba devedesetih je rekao da je za njega Srbin njegov djed Radivoje... Misleći da je on iznad toga, međutim...
  Mi bismo da budemo iznad toga ali nam ne daju. Ne daju nam nevine žrtve. Njih smo donekle zaboravili, ali nam ne daju ni Hrvati.
   (Milence, 8. oktobar 2019 19:53)

  # Link komentara

 23. Ne , nismo mi Srbi nipočemu slični sa hrvatima.
   (pilgrim, 8. oktobar 2019 19:53)

  # Link komentara

 24. Ima jedna razlika Srbi znaju da glume i prave dobre filmove! Dok su Hrvati prosečni u tom pogledu.
   (СРБИН, 8. oktobar 2019 19:51)

  # Link komentara

 25. Meni je tako muka od Hrvata i ove priče koja se fura i nekom šlihtanju i kvazi pomirenju.
   (nedostizni, 8. oktobar 2019 19:34)

  # Link komentara

 26. Citam komemtare i ne vjerujem...mislim vjerujem i razumijem zasto srbi dobivaju batine svaki puta u hrvatskoj...dodju kod nas da nam objasne da smo srbi, dobiju batine pa junaci placu po novinama
  (Deda, 8. oktobar 2019 19:10)

  # Link komentara

 27. Сличнији смо Еритрејцима који су православци него Хрватима
  (Евроталибан, 8. oktobar 2019 18:52)

  # Link komentara

 28. ...E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
  Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:44)

  Па и они су вјечито проливали нашу крв, тако да опет дође да смо исти.
  (Макарије, 8. oktobar 2019 18:41)

  # Link komentara

 29. Od svih Srba, Hrvati su najgori
  (комшо, 8. oktobar 2019 16:28)

  ... a od svih Turčina, Srbi su najbolji
  (sused, 8. oktobar 2019 18:35)

  # Link komentara

 30. Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
  (Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

  Turci su daleko, daleko civilizovaniji narod od Hrvata. Na kraju krajeva, Turska je nekad, kao i sada, predstavljala nesto na mapi sveta, politicki, diplomatski, kulturno, turisticki, ekonomski, vojno. A Hrvatska je jedna mala država, za koju niko nije čuo, niti ima bilo kakav odjek u svetskoj istoriji. Ali nema veze, igrali ste finale Svetskog prvenstva.
  (beogradski, 8. oktobar 2019 18:31)

  # Link komentara

 31. Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
  (Marko, 8. oktobar 2019 18:30)

  # Link komentara

 32. Čitajući ove komentare posve je jasno zašto u obje države vlada opća retardacija uma.

  Sve što čovjek može zaključiti jest to da nitko nema blage veze o povijesti drugog naroda, a čini mi se da i ne žele znati jer lakše je biti glup i vjerovati da je tvoj narod poseban.

  Sve dok vlada mitomanija s obje strane nije ni čudo da su klinci sve gluplji kada je riječ o povijesti... ili ti historiji.
   (Gledam_Ne_Vjerujem, 8. oktobar 2019 18:26)

  # Link komentara

 33. @cipal iz porta (ili nesto slicno): vi hrvati samo umisljate da imate germanskog, ugarskog, italijanskog... slifa! NEMATE! bahati ste, arogantni i nadobudni, a to, da se tako izrazim, slifovi ne dozvoljavaju! moja iskustva sa vama: kompleks vise vrednosti i da uporno odbijate da dozivite sopstvenu katarzu, sto zdusno i jednoglasno preporucujete drugima! a to sto ste mi, u veoma "kulturnoj" istri, naplatili 16 kuna "limunadu" (u vodu stavio dve kapi limuna i bacio mi na sto), e to cu tesko zaboraviti! takvu lenjost i bezobrazluk sam jos jedino dozivela u sutomoru 1996.
  konacno mi objavite komentar
  (glu, 8. oktobar 2019 18:16)

  # Link komentara

 34. vidi sta jedni a sta drugi slave kao najveci praznik, a sta obelezavaju kao najtuzniji dan, pa mi onda objasni kako smo "isti"
  (Eves, 8. oktobar 2019 18:11)

  # Link komentara

 35. Ma daleko bilo da je slican mentalitet, narod bez stida i samorefleksije puno kompleksa jer su vekovima bili u senci drugih velikih naroda medju kojima i Srba.
  Sav taj kompleks su pokazali tokom drugog svetskog rata na neduznim ljudima.
  Evo gledajte Nemce uzdigli se i opet najjaci u Evropi. Hrvati gde su? Eno ih guse se u svom bolesnom nacionalizmu, nije bolest sve sto boli
  (Ki, 8. oktobar 2019 18:08)

  # Link komentara

 36. samo slicni i nista vise
   (srbicg10, 8. oktobar 2019 18:01)

  # Link komentara

 37. Крлежин мали опет пропагира југословенске догме... срамота.
   (Гопн1, 8. oktobar 2019 17:52)

  # Link komentara

 38. Sta kaze na to Andza?
  (a vi kako ‘te?, 8. oktobar 2019 17:49)

  # Link komentara

 39. Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.
  (dragaN, 8. oktobar 2019 15:24)

  Престали су да буду покатоличени Срби када су им Хрвати рекли да ће их поклати ако се не буду звали Хрватима. То је било тачно 1941. па надаље. До тада су Срби били - Срби, без обзира на вероисповест. Погледај попис у Дубровнику пре доласка усташа - све Срби. Већина су били католици, али Срби.

  Стефан Немања се присилно крстио из политичких разлога да би добио круну од папе и његове свете столице. Можда би могли да кажемо да је Стефан Немања био "поправослављени Хрват" под условом да је био хрватског порекла. Али, како хрватска као држава није постојала у доба Немањића, а ни после њих, неких 700 година. Толико. Пријатно, покатоличени Срби.
  (Знамо како је стварно било, 8. oktobar 2019 17:39)

  # Link komentara

 40. @cipal iz porta
  Pa i poistovećivati da svi govorite književnim hrvatskim je nasilništvo. Čitaj komentare u Slobodnoj Dalmaciji i Večernjem pa vidi. Vi ste jedna raznorodna grupa i kuturno i jezički i istorijski, koju jedino veže to što su vam preci bili katolici (jer danas vas ima dosta i ateista) i to što niste Srbi. Zato se i bavite beskrajno Srbima i domovinskim ratom (gde vas je poginulo manje nego od Nemaca samo na Sutjesci ili Italijana na Soči), jer da nije izmišljene večite pretnje od Srba vi biste se podelilii između sebe.

  Objavite molim u skladu je sa pravilima.
   (Vlada M, 8. oktobar 2019 17:32)

  # Link komentara

 41. Kako vetar puše.....Srbi iz Hrvatske,Srbi iz CG
   (Novosadjanin, 8. oktobar 2019 17:30)

  # Link komentara

 42. Da SMO ISTI nebi istorija bila toliko krvava. Pitanje je koliko smo i slicni.
  (Bg, 8. oktobar 2019 17:17)

  # Link komentara

 43. Hrvati, sistematski, od osnivanja svoje države (pre tri decenije), sistematski rade na isticanju razlika u odnosu na „istočne susede", kako vole da ističu) , toliko da često i izmišljaju svoje posebnosti. Ali, u današnje vreme opšte površnosti, napravili su ušećerenu priču o sebi i svojoj državi. I to lepo prolazi.
   (Politika korektnog, 8. oktobar 2019 17:15)

  # Link komentara

 44. To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista. A zbog te tvoje ima I dobrih hrvata, jel tako?
  Pošto Srbi jesu dobar narod I nikako se ne mogu nazvati sličnim sa hrvatima. Hrvati mu dođu kao nomadi koji I poslje tisuću godina nemaju ostvaren san o sopstvenoj državi. Bolesno...
  (Skateboarder, 8. oktobar 2019 17:13)

  # Link komentara

 45. Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.
  (Mrzim, znaci postojim, 8. oktobar
  Haha,opet jedan pametnjaakovic koji se tripuje da solidno poznaje istoriju i misli da ga ceo svet mrzi i da ima nešto protivnjega,nije 700 godina,vec oko 300 godina,prvo su bili deo Ugarskog kraljevstva,1521 godine posle Mohacke bitke kada je pala prestonica Ugarske Budim,bili su oko 70,80 godina pod Turcima,da bi posle bili pod Austrijancima sve do 1918 godine i stvaranje kraljevine SHS.Ne mrze vas,nego zato što su malo ugladjeni zbog austrijskog-habzburškog viševekovnog uticaja i kulture na njih,gledaju vas malo sa visine.Slovenacki mentalitet je nešto drugaciji od srpskog i hrvatskog,dok su Srbi i Hrvati veoma slicni generalno po svemu,cak i viševekovni strani uticaji sa jedne i druge strane ih nisu nešto medjusobno udaljili,na stranu šovinisticki ispadi u vihoru WW2 i gradjanskom ratu 90-tih.
  (Mediterano Blanco, 8. oktobar 2019 17:08)

  # Link komentara

 46. nismo slični,ne vrti istu priču... što je bilo,bilo je,sad svako svojim putem...
   (x factor, 8. oktobar 2019 17:01)

  # Link komentara

 47. Ne mešaj nas više... Dosta...
   (MARKONI, 8. oktobar 2019 16:54)

  # Link komentara

 48. Mi smo Europa a vi CCCP!
  (Danke, 8. oktobar 2019 16:54)

  # Link komentara

 49. nismo slicni nikako. procitaj malo istoriju. razlike su prevelike.
   (Miloje74, 8. oktobar 2019 16:49)

  # Link komentara

 50. ista smo mi go....a (gospoda:). samo neka veća neka manja, kako u vas tako i u nas
   (milam, 8. oktobar 2019 16:49)

  # Link komentara

 51. Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
  (Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

  Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
  E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
   (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:44)

  # Link komentara

 52. Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
  (Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

  Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
  E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
   (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:42)

  # Link komentara

 53. Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.
  (draganstain, 8. oktobar 2019 15:30)

  Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.
  Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.
  (levi, 8. oktobar 2019 16:28)

  # Link komentara

 54. Od svih Srba, Hrvati su najgori
  (комшо, 8. oktobar 2019 16:28)

  # Link komentara

 55. Ne daj Bože da smo isti.Jedini logor u drugom svjetskom ratu je bio u ustaskoj NDH....ZA DJECU.
   (nena, 8. oktobar 2019 16:26)

  # Link komentara

 56. Jel nesto do mene ili i vi osecate neku nelagodnost dok Srdjan "pokusava" da vodi ovaj razgovor?
  (Jovana, 8. oktobar 2019 16:13)

  # Link komentara

 57. Mogo bi se slozit da smo u nekim stvarima slicni, ali brate da smo isti nismo isti.
  (N Sad, 8. oktobar 2019 13:02)

  Ми јесмо исти, а то што се за задатке међу њима бира најгори шљам није уопште њихов изум, тако је од памтивека. Исто је тако било и код нас, и комунисти су бирали најгори олош за обрачун са Србима. Нису људе убијали уметници и сликари, већ олош и криминалци.
  (mr, 8. oktobar 2019 16:11)

  # Link komentara

 58. Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!
  (Milivoj, 8. oktobar 2019 16:09)

  # Link komentara

 59. To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
  (Pera Ždera, 08. oktobar 2019 13:08)
  Reče čovek mrtav ladan u eri interneta i dobi ovoliko pluseva... Ej Srbijo među šljivama...
   (Cigla u zidu, 8. oktobar 2019 16:08)

  # Link komentara

 60. Zato se i "volimo"..
   (glava, 8. oktobar 2019 15:49)

  # Link komentara

 61. jer svi smo mi Srbi.
   (Smislov, 8. oktobar 2019 15:46)

  # Link komentara

 62. Слични, али не и исти!
   (Јабучило, 8. oktobar 2019 15:39)

  # Link komentara

 63. Niste slicni no ste ista ...
   (jovanpg, 8. oktobar 2019 15:35)

  # Link komentara

 64. Mogu oni da se otimaju koliko hoce, Ali srpski inat iz njih kad tad proradi. Mada kada te neko sad vec skoro hiljadu godina pokatolicava I truje protiv naroda tvog porekla, I kad u ovo novo modern doba iz svih mogucih izvora I medija konstantno dobijas lekcije I poduke iz mrznje prema svojoj (bivsoj) braci, onda dobijes prozvod ala Thompson, Skoro I slicnih 90% Soraba, pardon sad se kaze Hrvata.
   (irelandcalling, 8. oktobar 2019 15:34)

  # Link komentara

 65. Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.
   (draganstain, 8. oktobar 2019 15:30)

  # Link komentara

 66. Генетички контекст можда , али ово у шта су хрвати израсли у последњем вијеку , недао Бог сличности Србима нити било коме са њима ....Реално !!!
   (митар пфк, 8. oktobar 2019 15:29)

  # Link komentara

 67. Pa opšte poznata istorijska činjenica je da su Hrvati nastali od pokatoličenih Srba.
  (bila, 8. oktobar 2019 13:12)

  Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.
  (dragaN, 8. oktobar 2019 15:24)

  # Link komentara

 68. Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.
  (Mrzim, znaci postojim, 8. oktobar 2019 15:23)

  # Link komentara

 69. To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
  (Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

  Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.
  (Kameleon sam, tim se dicim, 8. oktobar 2019 15:08)

  # Link komentara

 70. koji je ovo poltron
   (trotinet, 8. oktobar 2019 15:04)

  # Link komentara

 71. Ali nas deli jedna "mala" razlicitost ato je da su oni cro po temperamentu poput hijena ( kidisu na nejake i iznemogle) a mi srb smo poput bikova u koridi (tvrdoglavi i srljamo glavom kroz zid) ...
   (БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико", 8. oktobar 2019 14:56)

  # Link komentara

 72. Reži Njemcu da je Austrijanac, Švicarcu da je Njemac ili Francuz bi bila teška uvreda. Meni osobno smeta, jer smo dva naroda različitih povijesnih utjecaja, različitih kultura, jer sjever hrvatske ima nešto germanskog štiha, Ista i Dalmacija talijanskog. Danas govorimo hrvatskim književnim jezikom, iste smo vjere, pisma. Poistovjećivati to sa ćirilicom, pravoslavljem je nasilništvo.
  (cipal iz porta, 8. oktobar 2019 14:51)

  # Link komentara

 73. Jeste,i mi i hrvati slušamo Severinu samo što kod nas kad peva sve pršti od šunda i kiča a tamo mora da peva JAZZ i da je obučena svečanoj haljini(kao što sam vido pre neku godinu na HRT-u)!
  (nišlija, 8. oktobar 2019 14:44)

  # Link komentara

 74. Који су то Чеси владали Хрватском?
   (Јабучило, 8. oktobar 2019 14:28)

  # Link komentara

 75. Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
  (Orkan, 8. oktobar 2019 14:13)

  # Link komentara

 76. Otkrio čovek toplu vodu !
  (JPR24, 8. oktobar 2019 14:10)

  # Link komentara

 77. Ne.

  Nismo.

  Nikada, nikako, ni po čemu.
  (sturmmann, 8. oktobar 2019 14:10)

  # Link komentara

 78. Rade Šerbedžija je ljudska gromada priznata i u Holivudu ,tako da vrlo dobro zna sve razlike i sličnosti izmedju nas i njih !!!
   (gorski, 8. oktobar 2019 14:09)

  # Link komentara

 79. isti je to narod - samo su jedni katolicke vere / srbi katolici, a ovi drugi srbi pravoslavci
  (gandra, 8. oktobar 2019 13:50)

  # Link komentara

 80. Mozda ti
   (PunoImeIPrezime, 8. oktobar 2019 13:47)

  # Link komentara

 81. Krleža je to lepo jednom rekao: "Hrvati i Srbi su kao kravlja balega koju je kolski kotač povijesti podijelio na pola" Parafraziram.
  (Isti smo, 8. oktobar 2019 13:43)

  # Link komentara

 82. Ne da smo slični nego smo isti,,,naravno pričam o genetici

  a to što nas je istorija tj politika razvojila,,to je nešto drugo
  (Skakač Sa Beogradskih Mostova, 8. oktobar 2019 13:23)

  # Link komentara

 83. Pa opšte poznata istorijska činjenica je da su Hrvati nastali od pokatoličenih Srba.
   (bila, 8. oktobar 2019 13:12)

  # Link komentara

 84. Rade srbine
   (samo partizan, 8. oktobar 2019 13:08)

  # Link komentara

 85. To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
   (Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

  # Link komentara

 86. Mogo bi se slozit da smo u nekim stvarima slicni, ali brate da smo isti nismo isti.
  (N Sad, 8. oktobar 2019 13:02)

  # Link komentara