Utorak, 08.10.2019.

12:51

Šerbedžija: "Slični smo po mentalitetu, mi Srbi i vi Hrvati" VIDEO

Izvor: B92

Šerbedžija: "Slièni smo po mentalitetu, mi Srbi i vi Hrvati" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 4 godine

@starmo "Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase."

Ako cemo da tezimo preciznosti onda bi trebalo da znate da je 19-ovekovna Obrenovica Srbija, te ona Karadjordjevica s pocetka 20-og veka, obuhvatala daleko vise od "okolice Beograda." Nakon Balkanskih ratova i citavo podrucje danasnje Severne Makedonije izmedju ostalog, a da nespominjemo Jugoslaviju koju smo mi za razliku od vas smatrali svojom drzavom. Sve u svemu poredite neuporedivo. Konacno, vasa drzava postoji tek od kraja 20-og veka.

miki ns

pre 4 godine

covek rece slicni a ne isti. lozaci oladite malo. mi smo srbi vi hrvati .ok? . naravno da slicniji mi vama i obratno nego mi i laponci ili vi i englezi. sem sto se pravite englezi. objasni ti nekom ameru razliku medju nama. primer? Nba bogdanovic i jedan i drugi .pricaju istim jezikom.... a ne... nije isti dodas slovo j nekad.isti su im geni jbt. ista fizionomija a da njegov deda je pod turcima.avarima.hunima .. i moj bio malo ali samo stotinak godina ....
daj smarate

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13
vi samo sanjati možete EKV, Disciplinu, KKN, Darkwoode, Kojota ...
vaš novi val je parni valjak

starmo

pre 4 godine

Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...


Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase?

EU Citizen

pre 4 godine

Mračni kazandžija opet nešto jugonostalgiše, samo suptilnije :)) Da se razumemo, u Hrvatskoj se, iako čistokrvni Srbin i Beograđanin, osećam možda i prijatnije nego u Srbiji, i svakako da ništa nemam protiv Hrvata, ali upravo ta Jugoslavija, i ona prva, a naročito ona druga, sramna komunistička diktatura, kriva je što mi danas sa Hrvatima i Bošnjacima nismo braća i najbolji susedi kakvi je trebalo da budemo, i kakvi su, recimo, Skandinavci (koje inače ne volim, ali kada su u pitanju dobrosusedski i bratski odnosi naroda koji su nekada takođe imali mnoge sukobe i komplikovanu istoriju, tu su svakako za uzor). A ovi kulturparaziti, nisu nostalgični ni za kakvom Jugoslavijom, nego za nerealnim društvenim statusom koji nikada više neće imati (jer su čak i kao kvazidisidenti, u suštini bili propagandne slugeranje komunista, i nikada nisu napadale suštinu bolesne vladajuće ideologije i birili se za slobodu, demokratiju, kapitalizam i tržište, već samo njene navodne "aberacije") i gomilom tuđih otetih para koje su dobijali olako da se zevzeče, bez ikalve odgovornosti prema konzumentu ili tržištu, već samo prema političkoj sferi. Nema nemoralnijih ljudi od kvaziumetnika i pseudointelektualaca.

Volim i ja vas

pre 4 godine

Ne znaš ko je gori/bolji.
Krleža je to odlično objasnio u jednoj rečenici, ono o "kotaču" istorije.
Nema potrebe da se ovde prepucavate.

sadio vadio

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13)

eto i komentar si napisao na jeziku jednog od tih naroda.

C i n i k

pre 4 godine

Mozda jedino za Slovence bih negde mogao da se slozim da im je mentalitet "ustrojen"time sto su okruzeni IT i AU i jer su dugo bili pod vlascu ovih zemalja a za hr ne da se ne slazem nego je to i glupo jer su mnogo gori od Srba.

srle

pre 4 godine

Vidim da bivsa braca kampuju na srpskim forumima - lepo. Inace od te nekakve kulture koju Rade pominje nije ostalo nista. Kod Hrvata me uvek iznenadi taj neki podli bezobrazluk, tipa proterali smo toliko i toliko Srba a sad nam platite ratnu odstetu a kod Slovenaca je sve to nekako zamaskirano i jos perfidnije. Da je kralj Aleksandar imao mozga, ne bismo pravili zajednicku drzavu sa vama nikad. Cast izuzecima, svuda ima normalnog sveta ali sta vredi kad ovih prvih uvek ima vise. Srpski problem bila i ostala izdaja i podele, kad o tome razmislim cudo da jos postojimo kao narod.

Vlado

pre 4 godine

Ne nismo isti... sto krv nejaci razdvoji niko ne sastavi. Probali su i Aleksandar I i komunisti pa smo videli kako se zavrsilo oba puta. Zali Boze pohlepe i megalomanije Aleksandrove i ludosti i naivnosti Srba. Sta je bilo, bilo je i ne ponovilo se. A sa njima u buducnosti samo "zdravo za zdravo, a sir za pare" tako je najbolje za sve. No ne vredi, slabo nas narod pamti, a jos slabije uci. Ne bi me zacudilo da nas opet u nekom trenutku navuku na neko bratstvo i jedinstvo. A Rade ko Rade. Sta ce covek mora da zivi i da radi i ovamo i onamo pa "pjeva sta raja hoce da cuje". Nije mu zameriti. Samo ga treba prozreti i reci mu "de glumac odglumi svoje, uzmi honorar i idi s milim Bogom do sledece predstave"

iznogud

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30) Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.
(levi, 08. oktobar 2019 16:28)
Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...

SRB

pre 4 godine

Sa jednom jako bitnom nijansom :
Mi Srbi nismo ostrašćeni, zadojeni mržnjom i željom da Hrvati ne postoje kao što je obrnut slučaj, čast malom broju izuzetaka!

J.

pre 4 godine

"vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!"
(Orkan,  i nikakva korist od "civilizovanih naroda", opet ne možete bez "cajke"! :-)
"Da SMO ISTI nebi istorija bila toliko krvava. Pitanje je koliko smo i slicni."
(Bg, Freud je to nazvao "mržnja malih razlika".
"To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista." Skateboarder, Lenka Udovički nije Hrvatica.

pahuljka

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!
(Milivoj, 08. oktobar 2019 16:09)

Jao Milivoje... ko to svi, sacica hrvata, "bosnjaka" i crnogoraca? Jel su to "svi" na svetu? A sta- da nisu mozda bosnjaci turci? Ni ne lice, hvala bogu, na njih. Da hrvati mozda nisu nemci? Crnogorci se najmanje bune a oni najmanje lice na nas. Hajde molim vas. A da budem iskrena, pocelo je da me bude sramota da smo u srodstvu sa hrvatima. Ozbiljno. Ljudskost je nasa osnovna vrlina, mnogo stranaca mi poslovno dolazi i svi to kazu. Ovo nasi zapadni susedi su operisani od toga. Srbi sa greskom.

ketiS

pre 4 godine

Srbi i Hrvati su kulturoloski veoma razliciti narodi, jer da je drugacije zajednicka drzava bi i dalje postojala, a sve ono ruzno kroz sta smo zajedno prosli ne bi nam se dogodilo. Prva i osnovna razlika je cinjenica da se srpski etnicki identitet poceo razvijati i brze i ranije od hrvatskog. Drugo, za razliku od juznoslovenskih katolika danasnjih Hrvata, juznoslovenski pravoslavci danasnji Srbi i Bugari, su imali daleko slavniju i politicku i kulturnu proslost na kojoj su artikulisali sopstveni identitet. Shodno tome, te cinjenice su dovele do toga da se tokom 19-og veka hrvatski etnoidentitet poceo artikulisati na izrazitom antijugoslovenskom i antisrpskom sentimentu, sto je i u osnovi ideologije Domovinskog rata, kao zvanicnog temelja danasnje post-YU Hrvatske. Konacno, danasnji Hrvati su se kao takvi u potpunosti artikulisali tek u drugoj polovini 20-og veka, dakle u okviru komunisticke Jugoslavije. Inace, stalne "prozivke" ovdasnjih komentatora o Hrvatima kao "pokatolicenim Srbima" su proizvod neshvatanja i neraumevanja pojma "etnoidentiteta ili etniciteta", kao i povrsnog shvatanja cinjenice da se jedan znacajan deo elite juznoslovenskih katolika opredeljivao za srpski ili jugoslovenski identitet. S druge strane, komentatori iz Hrvatske bi morali da shvate da takve "prozivke" nisu izraz zvanicne politike, te da im ne treba pridavati veliki znacaj, vec ih shvatiti kao izraz svacijeg prava da iznese sopstveno misljenje, ma koliko ono bilo pogresno.

iznogud

pre 4 godine

@ Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)
Ovo moze da izjavi samo neko ko je poslednji put saradjivao sa Slovencima i Hrvatima u bivsoj SFRJ. Sticajem okolnosti povremeno saradjujem sa jednima i drugima i uvek se cudim kolicini neprofesionalizma. Da napomenem rec je o privatnom sektoru. Poslovni odnosi u Srbiji su druga dimenzija i za jedne i za druge.

Ante

pre 4 godine

Slični?? Niti blizu!
Nikakve poveznice nemamo mi Dalmatinci s Slavoncima. Sličniji smo Crnogorcima nego njima. Slavonci i Vojvođani? E to je sličnost, a ne Srbi i Hrvati.
A tek ovi poznavatelji povijesti.. Kao, Srbi su ratovali pravedno i gumano, za druge, a Hrvati na slabije i samo protiv Srba.. Jeste, počevši od 1900 kad ste zgrozili Evropu s istrebljivanjem Albanaca, pa do 90-tih.. A kad je to išta preko Drine bilo Srbija, pa da ste ratovali za te "srpske zemlje"? Stvorivši Jugoslaviju, ipak ste nešto i dobili, a? Znači, nije bila samo "pomoć brači" u pitanju, nego i interes, zar ne? Svaki narod na svijetu ima romantično mišljenje o sebi, ali ustvari, sve je to isto s... e.
Dakle, osobno tvrdim, nismo slični, ali smo ista g... a.
Ono što je žalosno, što zaista jesmo isprepletenog plemena, jezika, mentaliteta, i kao dva magneta fizički se privlačimo ili odbijamo, ovisi kako nas okrenu.
Za mene će te uvijek biti brača, koju treba držat na oku i biti oprezan. Ne zato da nas porobite, jer je svakom manji strah da ga porobe, nego da mu oduzmu indetitet. Čisto da znate, zašto je reakcija budala u Hrvatskoj dokazivanje različitosti od Srba. Jer budale iz Srbije tvrde da su Hrvati Srbi. Ironično, posve drukčiji od Srba, opaki. Ironično je i da je sve to Srpski jezik, a Hrvati se više trude da ga održe nego Srbi.
Mogao bih do sutra nabrajati primjere nelogičnosti i napraviti Božanstvenu komediju 2 dio.

pahuljka

pre 4 godine

Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)

Razlika je ogromna, sa srbima se moze raditi a sa hrvatima jako tesko- nadobudni, neprijatni, teski za saradnju. Ovo kazu moji poslovni partneri, stranci, koji rade i sa nama i sa njima. A ja kazem da slihtare i oni koji mrze do kosti svoje komsije, tj rodjake, bez obzira da li je u pitanju mladic, baba, devojka ili malo dete ne moze biti dobar ni prema kome. Dzaba i profesionalnost ako na kraju dana nisi covek.

Milence

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.
(Kameleon sam, tim se dicim, 08. oktobar 2019 15:08)

Sećam se u početku sukoba devedesetih je rekao da je za njega Srbin njegov djed Radivoje... Misleći da je on iznad toga, međutim...
Mi bismo da budemo iznad toga ali nam ne daju. Ne daju nam nevine žrtve. Njih smo donekle zaboravili, ali nam ne daju ni Hrvati.

Deda

pre 4 godine

Citam komemtare i ne vjerujem...mislim vjerujem i razumijem zasto srbi dobivaju batine svaki puta u hrvatskoj...dodju kod nas da nam objasne da smo srbi, dobiju batine pa junaci placu po novinama

JJJ

pre 4 godine

Niko predstavu da pomene :)
Gledala sam je na Brijunima ili Brionima (stari naziv) - Rade šmeker, odličan glumac :)

A što se ove rasprave tiče, da li smo isti....Slovenci su i za Hrvate i za Srbe posebna liga. Istra je možda malo drugačija (uticaj Italije), a ovo ostalo (Srbija, Hrvatska) vrlo slično :)

Макарије

pre 4 godine

...E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:44)

Па и они су вјечито проливали нашу крв, тако да опет дође да смо исти.

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 4 godine

Čitajući ove komentare posve je jasno zašto u obje države vlada opća retardacija uma.

Sve što čovjek može zaključiti jest to da nitko nema blage veze o povijesti drugog naroda, a čini mi se da i ne žele znati jer lakše je biti glup i vjerovati da je tvoj narod poseban.

Sve dok vlada mitomanija s obje strane nije ni čudo da su klinci sve gluplji kada je riječ o povijesti... ili ti historiji.

beogradski

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Turci su daleko, daleko civilizovaniji narod od Hrvata. Na kraju krajeva, Turska je nekad, kao i sada, predstavljala nesto na mapi sveta, politicki, diplomatski, kulturno, turisticki, ekonomski, vojno. A Hrvatska je jedna mala država, za koju niko nije čuo, niti ima bilo kakav odjek u svetskoj istoriji. Ali nema veze, igrali ste finale Svetskog prvenstva.

Ki

pre 4 godine

Ma daleko bilo da je slican mentalitet, narod bez stida i samorefleksije puno kompleksa jer su vekovima bili u senci drugih velikih naroda medju kojima i Srba.
Sav taj kompleks su pokazali tokom drugog svetskog rata na neduznim ljudima.
Evo gledajte Nemce uzdigli se i opet najjaci u Evropi. Hrvati gde su? Eno ih guse se u svom bolesnom nacionalizmu, nije bolest sve sto boli

glu

pre 4 godine

@cipal iz porta (ili nesto slicno): vi hrvati samo umisljate da imate germanskog, ugarskog, italijanskog... slifa! NEMATE! bahati ste, arogantni i nadobudni, a to, da se tako izrazim, slifovi ne dozvoljavaju! moja iskustva sa vama: kompleks vise vrednosti i da uporno odbijate da dozivite sopstvenu katarzu, sto zdusno i jednoglasno preporucujete drugima! a to sto ste mi, u veoma "kulturnoj" istri, naplatili 16 kuna "limunadu" (u vodu stavio dve kapi limuna i bacio mi na sto), e to cu tesko zaboraviti! takvu lenjost i bezobrazluk sam jos jedino dozivela u sutomoru 1996.
konacno mi objavite komentar

Skateboarder

pre 4 godine

To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista. A zbog te tvoje ima I dobrih hrvata, jel tako?
Pošto Srbi jesu dobar narod I nikako se ne mogu nazvati sličnim sa hrvatima. Hrvati mu dođu kao nomadi koji I poslje tisuću godina nemaju ostvaren san o sopstvenoj državi. Bolesno...

Politika korektnog

pre 4 godine

Hrvati, sistematski, od osnivanja svoje države (pre tri decenije), sistematski rade na isticanju razlika u odnosu na „istočne susede", kako vole da ističu) , toliko da često i izmišljaju svoje posebnosti. Ali, u današnje vreme opšte površnosti, napravili su ušećerenu priču o sebi i svojoj državi. I to lepo prolazi.

Vlada M

pre 4 godine

@cipal iz porta
Pa i poistovećivati da svi govorite književnim hrvatskim je nasilništvo. Čitaj komentare u Slobodnoj Dalmaciji i Večernjem pa vidi. Vi ste jedna raznorodna grupa i kuturno i jezički i istorijski, koju jedino veže to što su vam preci bili katolici (jer danas vas ima dosta i ateista) i to što niste Srbi. Zato se i bavite beskrajno Srbima i domovinskim ratom (gde vas je poginulo manje nego od Nemaca samo na Sutjesci ili Italijana na Soči), jer da nije izmišljene večite pretnje od Srba vi biste se podelilii između sebe.

Objavite molim u skladu je sa pravilima.

Mediterano Blanco

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.
(Mrzim, znaci postojim, 8. oktobar
Haha,opet jedan pametnjaakovic koji se tripuje da solidno poznaje istoriju i misli da ga ceo svet mrzi i da ima nešto protivnjega,nije 700 godina,vec oko 300 godina,prvo su bili deo Ugarskog kraljevstva,1521 godine posle Mohacke bitke kada je pala prestonica Ugarske Budim,bili su oko 70,80 godina pod Turcima,da bi posle bili pod Austrijancima sve do 1918 godine i stvaranje kraljevine SHS.Ne mrze vas,nego zato što su malo ugladjeni zbog austrijskog-habzburškog viševekovnog uticaja i kulture na njih,gledaju vas malo sa visine.Slovenacki mentalitet je nešto drugaciji od srpskog i hrvatskog,dok su Srbi i Hrvati veoma slicni generalno po svemu,cak i viševekovni strani uticaji sa jedne i druge strane ih nisu nešto medjusobno udaljili,na stranu šovinisticki ispadi u vihoru WW2 i gradjanskom ratu 90-tih.

Знамо како је стварно било

pre 4 godine

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.
(dragaN, 8. oktobar 2019 15:24)

Престали су да буду покатоличени Срби када су им Хрвати рекли да ће их поклати ако се не буду звали Хрватима. То је било тачно 1941. па надаље. До тада су Срби били - Срби, без обзира на вероисповест. Погледај попис у Дубровнику пре доласка усташа - све Срби. Већина су били католици, али Срби.

Стефан Немања се присилно крстио из политичких разлога да би добио круну од папе и његове свете столице. Можда би могли да кажемо да је Стефан Немања био "поправослављени Хрват" под условом да је био хрватског порекла. Али, како хрватска као држава није постојала у доба Немањића, а ни после њих, неких 700 година. Толико. Пријатно, покатоличени Срби.

levi

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.
(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30)

Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.
Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.

Milivoj

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!

Cigla u zidu

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 08. oktobar 2019 13:08)
Reče čovek mrtav ladan u eri interneta i dobi ovoliko pluseva... Ej Srbijo među šljivama...

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

mr

pre 4 godine

Mogo bi se slozit da smo u nekim stvarima slicni, ali brate da smo isti nismo isti.
(N Sad, 8. oktobar 2019 13:02)

Ми јесмо исти, а то што се за задатке међу њима бира најгори шљам није уопште њихов изум, тако је од памтивека. Исто је тако било и код нас, и комунисти су бирали најгори олош за обрачун са Србима. Нису људе убијали уметници и сликари, већ олош и криминалци.

митар пфк

pre 4 godine

Генетички контекст можда , али ово у шта су хрвати израсли у последњем вијеку , недао Бог сличности Србима нити било коме са њима ....Реално !!!

dragaN

pre 4 godine

Pa opšte poznata istorijska činjenica je da su Hrvati nastali od pokatoličenih Srba.
(bila, 8. oktobar 2019 13:12)

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.

irelandcalling

pre 4 godine

Mogu oni da se otimaju koliko hoce, Ali srpski inat iz njih kad tad proradi. Mada kada te neko sad vec skoro hiljadu godina pokatolicava I truje protiv naroda tvog porekla, I kad u ovo novo modern doba iz svih mogucih izvora I medija konstantno dobijas lekcije I poduke iz mrznje prema svojoj (bivsoj) braci, onda dobijes prozvod ala Thompson, Skoro I slicnih 90% Soraba, pardon sad se kaze Hrvata.

Kameleon sam, tim se dicim

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.

Mrzim, znaci postojim

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.

cipal iz porta

pre 4 godine

Reži Njemcu da je Austrijanac, Švicarcu da je Njemac ili Francuz bi bila teška uvreda. Meni osobno smeta, jer smo dva naroda različitih povijesnih utjecaja, različitih kultura, jer sjever hrvatske ima nešto germanskog štiha, Ista i Dalmacija talijanskog. Danas govorimo hrvatskim književnim jezikom, iste smo vjere, pisma. Poistovjećivati to sa ćirilicom, pravoslavljem je nasilništvo.

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

pre 4 godine

Ali nas deli jedna "mala" razlicitost ato je da su oni cro po temperamentu poput hijena ( kidisu na nejake i iznemogle) a mi srb smo poput bikova u koridi (tvrdoglavi i srljamo glavom kroz zid) ...

Orkan

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!

nišlija

pre 4 godine

Jeste,i mi i hrvati slušamo Severinu samo što kod nas kad peva sve pršti od šunda i kiča a tamo mora da peva JAZZ i da je obučena svečanoj haljini(kao što sam vido pre neku godinu na HRT-u)!

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 4 godine

Ne da smo slični nego smo isti,,,naravno pričam o genetici

a to što nas je istorija tj politika razvojila,,to je nešto drugo

Kameleon sam, tim se dicim

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 4 godine

Ne da smo slični nego smo isti,,,naravno pričam o genetici

a to što nas je istorija tj politika razvojila,,to je nešto drugo

dragaN

pre 4 godine

Pa opšte poznata istorijska činjenica je da su Hrvati nastali od pokatoličenih Srba.
(bila, 8. oktobar 2019 13:12)

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.

Знамо како је стварно било

pre 4 godine

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.
(dragaN, 8. oktobar 2019 15:24)

Престали су да буду покатоличени Срби када су им Хрвати рекли да ће их поклати ако се не буду звали Хрватима. То је било тачно 1941. па надаље. До тада су Срби били - Срби, без обзира на вероисповест. Погледај попис у Дубровнику пре доласка усташа - све Срби. Већина су били католици, али Срби.

Стефан Немања се присилно крстио из политичких разлога да би добио круну од папе и његове свете столице. Можда би могли да кажемо да је Стефан Немања био "поправослављени Хрват" под условом да је био хрватског порекла. Али, како хрватска као држава није постојала у доба Немањића, а ни после њих, неких 700 година. Толико. Пријатно, покатоличени Срби.

митар пфк

pre 4 godine

Генетички контекст можда , али ово у шта су хрвати израсли у последњем вијеку , недао Бог сличности Србима нити било коме са њима ....Реално !!!

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

beogradski

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Turci su daleko, daleko civilizovaniji narod od Hrvata. Na kraju krajeva, Turska je nekad, kao i sada, predstavljala nesto na mapi sveta, politicki, diplomatski, kulturno, turisticki, ekonomski, vojno. A Hrvatska je jedna mala država, za koju niko nije čuo, niti ima bilo kakav odjek u svetskoj istoriji. Ali nema veze, igrali ste finale Svetskog prvenstva.

iznogud

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30) Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.
(levi, 08. oktobar 2019 16:28)
Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...

Vlada M

pre 4 godine

@cipal iz porta
Pa i poistovećivati da svi govorite književnim hrvatskim je nasilništvo. Čitaj komentare u Slobodnoj Dalmaciji i Večernjem pa vidi. Vi ste jedna raznorodna grupa i kuturno i jezički i istorijski, koju jedino veže to što su vam preci bili katolici (jer danas vas ima dosta i ateista) i to što niste Srbi. Zato se i bavite beskrajno Srbima i domovinskim ratom (gde vas je poginulo manje nego od Nemaca samo na Sutjesci ili Italijana na Soči), jer da nije izmišljene večite pretnje od Srba vi biste se podelilii između sebe.

Objavite molim u skladu je sa pravilima.

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

pre 4 godine

Ali nas deli jedna "mala" razlicitost ato je da su oni cro po temperamentu poput hijena ( kidisu na nejake i iznemogle) a mi srb smo poput bikova u koridi (tvrdoglavi i srljamo glavom kroz zid) ...

Ki

pre 4 godine

Ma daleko bilo da je slican mentalitet, narod bez stida i samorefleksije puno kompleksa jer su vekovima bili u senci drugih velikih naroda medju kojima i Srba.
Sav taj kompleks su pokazali tokom drugog svetskog rata na neduznim ljudima.
Evo gledajte Nemce uzdigli se i opet najjaci u Evropi. Hrvati gde su? Eno ih guse se u svom bolesnom nacionalizmu, nije bolest sve sto boli

srle

pre 4 godine

Vidim da bivsa braca kampuju na srpskim forumima - lepo. Inace od te nekakve kulture koju Rade pominje nije ostalo nista. Kod Hrvata me uvek iznenadi taj neki podli bezobrazluk, tipa proterali smo toliko i toliko Srba a sad nam platite ratnu odstetu a kod Slovenaca je sve to nekako zamaskirano i jos perfidnije. Da je kralj Aleksandar imao mozga, ne bismo pravili zajednicku drzavu sa vama nikad. Cast izuzecima, svuda ima normalnog sveta ali sta vredi kad ovih prvih uvek ima vise. Srpski problem bila i ostala izdaja i podele, kad o tome razmislim cudo da jos postojimo kao narod.

Mrzim, znaci postojim

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.

sadio vadio

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13)

eto i komentar si napisao na jeziku jednog od tih naroda.

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

levi

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.
(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30)

Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.
Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 4 godine

Čitajući ove komentare posve je jasno zašto u obje države vlada opća retardacija uma.

Sve što čovjek može zaključiti jest to da nitko nema blage veze o povijesti drugog naroda, a čini mi se da i ne žele znati jer lakše je biti glup i vjerovati da je tvoj narod poseban.

Sve dok vlada mitomanija s obje strane nije ni čudo da su klinci sve gluplji kada je riječ o povijesti... ili ti historiji.

Orkan

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!

glu

pre 4 godine

@cipal iz porta (ili nesto slicno): vi hrvati samo umisljate da imate germanskog, ugarskog, italijanskog... slifa! NEMATE! bahati ste, arogantni i nadobudni, a to, da se tako izrazim, slifovi ne dozvoljavaju! moja iskustva sa vama: kompleks vise vrednosti i da uporno odbijate da dozivite sopstvenu katarzu, sto zdusno i jednoglasno preporucujete drugima! a to sto ste mi, u veoma "kulturnoj" istri, naplatili 16 kuna "limunadu" (u vodu stavio dve kapi limuna i bacio mi na sto), e to cu tesko zaboraviti! takvu lenjost i bezobrazluk sam jos jedino dozivela u sutomoru 1996.
konacno mi objavite komentar

nišlija

pre 4 godine

Jeste,i mi i hrvati slušamo Severinu samo što kod nas kad peva sve pršti od šunda i kiča a tamo mora da peva JAZZ i da je obučena svečanoj haljini(kao što sam vido pre neku godinu na HRT-u)!

cipal iz porta

pre 4 godine

Reži Njemcu da je Austrijanac, Švicarcu da je Njemac ili Francuz bi bila teška uvreda. Meni osobno smeta, jer smo dva naroda različitih povijesnih utjecaja, različitih kultura, jer sjever hrvatske ima nešto germanskog štiha, Ista i Dalmacija talijanskog. Danas govorimo hrvatskim književnim jezikom, iste smo vjere, pisma. Poistovjećivati to sa ćirilicom, pravoslavljem je nasilništvo.

C i n i k

pre 4 godine

Mozda jedino za Slovence bih negde mogao da se slozim da im je mentalitet "ustrojen"time sto su okruzeni IT i AU i jer su dugo bili pod vlascu ovih zemalja a za hr ne da se ne slazem nego je to i glupo jer su mnogo gori od Srba.

Vlado

pre 4 godine

Ne nismo isti... sto krv nejaci razdvoji niko ne sastavi. Probali su i Aleksandar I i komunisti pa smo videli kako se zavrsilo oba puta. Zali Boze pohlepe i megalomanije Aleksandrove i ludosti i naivnosti Srba. Sta je bilo, bilo je i ne ponovilo se. A sa njima u buducnosti samo "zdravo za zdravo, a sir za pare" tako je najbolje za sve. No ne vredi, slabo nas narod pamti, a jos slabije uci. Ne bi me zacudilo da nas opet u nekom trenutku navuku na neko bratstvo i jedinstvo. A Rade ko Rade. Sta ce covek mora da zivi i da radi i ovamo i onamo pa "pjeva sta raja hoce da cuje". Nije mu zameriti. Samo ga treba prozreti i reci mu "de glumac odglumi svoje, uzmi honorar i idi s milim Bogom do sledece predstave"

Politika korektnog

pre 4 godine

Hrvati, sistematski, od osnivanja svoje države (pre tri decenije), sistematski rade na isticanju razlika u odnosu na „istočne susede", kako vole da ističu) , toliko da često i izmišljaju svoje posebnosti. Ali, u današnje vreme opšte površnosti, napravili su ušećerenu priču o sebi i svojoj državi. I to lepo prolazi.

Milivoj

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!

Макарије

pre 4 godine

...E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:44)

Па и они су вјечито проливали нашу крв, тако да опет дође да смо исти.

pahuljka

pre 4 godine

Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)

Razlika je ogromna, sa srbima se moze raditi a sa hrvatima jako tesko- nadobudni, neprijatni, teski za saradnju. Ovo kazu moji poslovni partneri, stranci, koji rade i sa nama i sa njima. A ja kazem da slihtare i oni koji mrze do kosti svoje komsije, tj rodjake, bez obzira da li je u pitanju mladic, baba, devojka ili malo dete ne moze biti dobar ni prema kome. Dzaba i profesionalnost ako na kraju dana nisi covek.

Skateboarder

pre 4 godine

To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista. A zbog te tvoje ima I dobrih hrvata, jel tako?
Pošto Srbi jesu dobar narod I nikako se ne mogu nazvati sličnim sa hrvatima. Hrvati mu dođu kao nomadi koji I poslje tisuću godina nemaju ostvaren san o sopstvenoj državi. Bolesno...

SRB

pre 4 godine

Sa jednom jako bitnom nijansom :
Mi Srbi nismo ostrašćeni, zadojeni mržnjom i željom da Hrvati ne postoje kao što je obrnut slučaj, čast malom broju izuzetaka!

Mediterano Blanco

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.
(Mrzim, znaci postojim, 8. oktobar
Haha,opet jedan pametnjaakovic koji se tripuje da solidno poznaje istoriju i misli da ga ceo svet mrzi i da ima nešto protivnjega,nije 700 godina,vec oko 300 godina,prvo su bili deo Ugarskog kraljevstva,1521 godine posle Mohacke bitke kada je pala prestonica Ugarske Budim,bili su oko 70,80 godina pod Turcima,da bi posle bili pod Austrijancima sve do 1918 godine i stvaranje kraljevine SHS.Ne mrze vas,nego zato što su malo ugladjeni zbog austrijskog-habzburškog viševekovnog uticaja i kulture na njih,gledaju vas malo sa visine.Slovenacki mentalitet je nešto drugaciji od srpskog i hrvatskog,dok su Srbi i Hrvati veoma slicni generalno po svemu,cak i viševekovni strani uticaji sa jedne i druge strane ih nisu nešto medjusobno udaljili,na stranu šovinisticki ispadi u vihoru WW2 i gradjanskom ratu 90-tih.

Deda

pre 4 godine

Citam komemtare i ne vjerujem...mislim vjerujem i razumijem zasto srbi dobivaju batine svaki puta u hrvatskoj...dodju kod nas da nam objasne da smo srbi, dobiju batine pa junaci placu po novinama

pahuljka

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!
(Milivoj, 08. oktobar 2019 16:09)

Jao Milivoje... ko to svi, sacica hrvata, "bosnjaka" i crnogoraca? Jel su to "svi" na svetu? A sta- da nisu mozda bosnjaci turci? Ni ne lice, hvala bogu, na njih. Da hrvati mozda nisu nemci? Crnogorci se najmanje bune a oni najmanje lice na nas. Hajde molim vas. A da budem iskrena, pocelo je da me bude sramota da smo u srodstvu sa hrvatima. Ozbiljno. Ljudskost je nasa osnovna vrlina, mnogo stranaca mi poslovno dolazi i svi to kazu. Ovo nasi zapadni susedi su operisani od toga. Srbi sa greskom.

iznogud

pre 4 godine

@ Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)
Ovo moze da izjavi samo neko ko je poslednji put saradjivao sa Slovencima i Hrvatima u bivsoj SFRJ. Sticajem okolnosti povremeno saradjujem sa jednima i drugima i uvek se cudim kolicini neprofesionalizma. Da napomenem rec je o privatnom sektoru. Poslovni odnosi u Srbiji su druga dimenzija i za jedne i za druge.

irelandcalling

pre 4 godine

Mogu oni da se otimaju koliko hoce, Ali srpski inat iz njih kad tad proradi. Mada kada te neko sad vec skoro hiljadu godina pokatolicava I truje protiv naroda tvog porekla, I kad u ovo novo modern doba iz svih mogucih izvora I medija konstantno dobijas lekcije I poduke iz mrznje prema svojoj (bivsoj) braci, onda dobijes prozvod ala Thompson, Skoro I slicnih 90% Soraba, pardon sad se kaze Hrvata.

Ante

pre 4 godine

Slični?? Niti blizu!
Nikakve poveznice nemamo mi Dalmatinci s Slavoncima. Sličniji smo Crnogorcima nego njima. Slavonci i Vojvođani? E to je sličnost, a ne Srbi i Hrvati.
A tek ovi poznavatelji povijesti.. Kao, Srbi su ratovali pravedno i gumano, za druge, a Hrvati na slabije i samo protiv Srba.. Jeste, počevši od 1900 kad ste zgrozili Evropu s istrebljivanjem Albanaca, pa do 90-tih.. A kad je to išta preko Drine bilo Srbija, pa da ste ratovali za te "srpske zemlje"? Stvorivši Jugoslaviju, ipak ste nešto i dobili, a? Znači, nije bila samo "pomoć brači" u pitanju, nego i interes, zar ne? Svaki narod na svijetu ima romantično mišljenje o sebi, ali ustvari, sve je to isto s... e.
Dakle, osobno tvrdim, nismo slični, ali smo ista g... a.
Ono što je žalosno, što zaista jesmo isprepletenog plemena, jezika, mentaliteta, i kao dva magneta fizički se privlačimo ili odbijamo, ovisi kako nas okrenu.
Za mene će te uvijek biti brača, koju treba držat na oku i biti oprezan. Ne zato da nas porobite, jer je svakom manji strah da ga porobe, nego da mu oduzmu indetitet. Čisto da znate, zašto je reakcija budala u Hrvatskoj dokazivanje različitosti od Srba. Jer budale iz Srbije tvrde da su Hrvati Srbi. Ironično, posve drukčiji od Srba, opaki. Ironično je i da je sve to Srpski jezik, a Hrvati se više trude da ga održe nego Srbi.
Mogao bih do sutra nabrajati primjere nelogičnosti i napraviti Božanstvenu komediju 2 dio.

Cigla u zidu

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 08. oktobar 2019 13:08)
Reče čovek mrtav ladan u eri interneta i dobi ovoliko pluseva... Ej Srbijo među šljivama...

Milence

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.
(Kameleon sam, tim se dicim, 08. oktobar 2019 15:08)

Sećam se u početku sukoba devedesetih je rekao da je za njega Srbin njegov djed Radivoje... Misleći da je on iznad toga, međutim...
Mi bismo da budemo iznad toga ali nam ne daju. Ne daju nam nevine žrtve. Njih smo donekle zaboravili, ali nam ne daju ni Hrvati.

JJJ

pre 4 godine

Niko predstavu da pomene :)
Gledala sam je na Brijunima ili Brionima (stari naziv) - Rade šmeker, odličan glumac :)

A što se ove rasprave tiče, da li smo isti....Slovenci su i za Hrvate i za Srbe posebna liga. Istra je možda malo drugačija (uticaj Italije), a ovo ostalo (Srbija, Hrvatska) vrlo slično :)

ketiS

pre 4 godine

Srbi i Hrvati su kulturoloski veoma razliciti narodi, jer da je drugacije zajednicka drzava bi i dalje postojala, a sve ono ruzno kroz sta smo zajedno prosli ne bi nam se dogodilo. Prva i osnovna razlika je cinjenica da se srpski etnicki identitet poceo razvijati i brze i ranije od hrvatskog. Drugo, za razliku od juznoslovenskih katolika danasnjih Hrvata, juznoslovenski pravoslavci danasnji Srbi i Bugari, su imali daleko slavniju i politicku i kulturnu proslost na kojoj su artikulisali sopstveni identitet. Shodno tome, te cinjenice su dovele do toga da se tokom 19-og veka hrvatski etnoidentitet poceo artikulisati na izrazitom antijugoslovenskom i antisrpskom sentimentu, sto je i u osnovi ideologije Domovinskog rata, kao zvanicnog temelja danasnje post-YU Hrvatske. Konacno, danasnji Hrvati su se kao takvi u potpunosti artikulisali tek u drugoj polovini 20-og veka, dakle u okviru komunisticke Jugoslavije. Inace, stalne "prozivke" ovdasnjih komentatora o Hrvatima kao "pokatolicenim Srbima" su proizvod neshvatanja i neraumevanja pojma "etnoidentiteta ili etniciteta", kao i povrsnog shvatanja cinjenice da se jedan znacajan deo elite juznoslovenskih katolika opredeljivao za srpski ili jugoslovenski identitet. S druge strane, komentatori iz Hrvatske bi morali da shvate da takve "prozivke" nisu izraz zvanicne politike, te da im ne treba pridavati veliki znacaj, vec ih shvatiti kao izraz svacijeg prava da iznese sopstveno misljenje, ma koliko ono bilo pogresno.

mr

pre 4 godine

Mogo bi se slozit da smo u nekim stvarima slicni, ali brate da smo isti nismo isti.
(N Sad, 8. oktobar 2019 13:02)

Ми јесмо исти, а то што се за задатке међу њима бира најгори шљам није уопште њихов изум, тако је од памтивека. Исто је тако било и код нас, и комунисти су бирали најгори олош за обрачун са Србима. Нису људе убијали уметници и сликари, већ олош и криминалци.

J.

pre 4 godine

"vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!"
(Orkan,  i nikakva korist od "civilizovanih naroda", opet ne možete bez "cajke"! :-)
"Da SMO ISTI nebi istorija bila toliko krvava. Pitanje je koliko smo i slicni."
(Bg, Freud je to nazvao "mržnja malih razlika".
"To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista." Skateboarder, Lenka Udovički nije Hrvatica.

miki ns

pre 4 godine

covek rece slicni a ne isti. lozaci oladite malo. mi smo srbi vi hrvati .ok? . naravno da slicniji mi vama i obratno nego mi i laponci ili vi i englezi. sem sto se pravite englezi. objasni ti nekom ameru razliku medju nama. primer? Nba bogdanovic i jedan i drugi .pricaju istim jezikom.... a ne... nije isti dodas slovo j nekad.isti su im geni jbt. ista fizionomija a da njegov deda je pod turcima.avarima.hunima .. i moj bio malo ali samo stotinak godina ....
daj smarate

EU Citizen

pre 4 godine

Mračni kazandžija opet nešto jugonostalgiše, samo suptilnije :)) Da se razumemo, u Hrvatskoj se, iako čistokrvni Srbin i Beograđanin, osećam možda i prijatnije nego u Srbiji, i svakako da ništa nemam protiv Hrvata, ali upravo ta Jugoslavija, i ona prva, a naročito ona druga, sramna komunistička diktatura, kriva je što mi danas sa Hrvatima i Bošnjacima nismo braća i najbolji susedi kakvi je trebalo da budemo, i kakvi su, recimo, Skandinavci (koje inače ne volim, ali kada su u pitanju dobrosusedski i bratski odnosi naroda koji su nekada takođe imali mnoge sukobe i komplikovanu istoriju, tu su svakako za uzor). A ovi kulturparaziti, nisu nostalgični ni za kakvom Jugoslavijom, nego za nerealnim društvenim statusom koji nikada više neće imati (jer su čak i kao kvazidisidenti, u suštini bili propagandne slugeranje komunista, i nikada nisu napadale suštinu bolesne vladajuće ideologije i birili se za slobodu, demokratiju, kapitalizam i tržište, već samo njene navodne "aberacije") i gomilom tuđih otetih para koje su dobijali olako da se zevzeče, bez ikalve odgovornosti prema konzumentu ili tržištu, već samo prema političkoj sferi. Nema nemoralnijih ljudi od kvaziumetnika i pseudointelektualaca.

Volim i ja vas

pre 4 godine

Ne znaš ko je gori/bolji.
Krleža je to odlično objasnio u jednoj rečenici, ono o "kotaču" istorije.
Nema potrebe da se ovde prepucavate.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13
vi samo sanjati možete EKV, Disciplinu, KKN, Darkwoode, Kojota ...
vaš novi val je parni valjak

starmo

pre 4 godine

Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...


Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase?

ketiS

pre 4 godine

@starmo "Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase."

Ako cemo da tezimo preciznosti onda bi trebalo da znate da je 19-ovekovna Obrenovica Srbija, te ona Karadjordjevica s pocetka 20-og veka, obuhvatala daleko vise od "okolice Beograda." Nakon Balkanskih ratova i citavo podrucje danasnje Severne Makedonije izmedju ostalog, a da nespominjemo Jugoslaviju koju smo mi za razliku od vas smatrali svojom drzavom. Sve u svemu poredite neuporedivo. Konacno, vasa drzava postoji tek od kraja 20-og veka.

cipal iz porta

pre 4 godine

Reži Njemcu da je Austrijanac, Švicarcu da je Njemac ili Francuz bi bila teška uvreda. Meni osobno smeta, jer smo dva naroda različitih povijesnih utjecaja, različitih kultura, jer sjever hrvatske ima nešto germanskog štiha, Ista i Dalmacija talijanskog. Danas govorimo hrvatskim književnim jezikom, iste smo vjere, pisma. Poistovjećivati to sa ćirilicom, pravoslavljem je nasilništvo.

Deda

pre 4 godine

Citam komemtare i ne vjerujem...mislim vjerujem i razumijem zasto srbi dobivaju batine svaki puta u hrvatskoj...dodju kod nas da nam objasne da smo srbi, dobiju batine pa junaci placu po novinama

levi

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.
(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30)

Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.
Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.

dragaN

pre 4 godine

Pa opšte poznata istorijska činjenica je da su Hrvati nastali od pokatoličenih Srba.
(bila, 8. oktobar 2019 13:12)

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.

Orkan

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!

irelandcalling

pre 4 godine

Mogu oni da se otimaju koliko hoce, Ali srpski inat iz njih kad tad proradi. Mada kada te neko sad vec skoro hiljadu godina pokatolicava I truje protiv naroda tvog porekla, I kad u ovo novo modern doba iz svih mogucih izvora I medija konstantno dobijas lekcije I poduke iz mrznje prema svojoj (bivsoj) braci, onda dobijes prozvod ala Thompson, Skoro I slicnih 90% Soraba, pardon sad se kaze Hrvata.

Skakač Sa Beogradskih Mostova

pre 4 godine

Ne da smo slični nego smo isti,,,naravno pričam o genetici

a to što nas je istorija tj politika razvojila,,to je nešto drugo

Mrzim, znaci postojim

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.

БобмаркСРБ "Којекуде чиниш 'волико"

pre 4 godine

Ali nas deli jedna "mala" razlicitost ato je da su oni cro po temperamentu poput hijena ( kidisu na nejake i iznemogle) a mi srb smo poput bikova u koridi (tvrdoglavi i srljamo glavom kroz zid) ...

beogradski

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Turci su daleko, daleko civilizovaniji narod od Hrvata. Na kraju krajeva, Turska je nekad, kao i sada, predstavljala nesto na mapi sveta, politicki, diplomatski, kulturno, turisticki, ekonomski, vojno. A Hrvatska je jedna mala država, za koju niko nije čuo, niti ima bilo kakav odjek u svetskoj istoriji. Ali nema veze, igrali ste finale Svetskog prvenstva.

Skateboarder

pre 4 godine

To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista. A zbog te tvoje ima I dobrih hrvata, jel tako?
Pošto Srbi jesu dobar narod I nikako se ne mogu nazvati sličnim sa hrvatima. Hrvati mu dođu kao nomadi koji I poslje tisuću godina nemaju ostvaren san o sopstvenoj državi. Bolesno...

Знамо како је стварно било

pre 4 godine

Tako je! A bilo je i razloga zasto su prestali da budu Srbi. Da bi pobegli od takvih poput tebe koji im to govore. Uzgred, pozdravio te Stefan Nemanja, kaze krsten je kao katolik pa tek kao odrastao covek presao u pravoslavlje (popravosljavljen Hrvat kako bi ti rekla). Nisi znala? pa narvno da ne znas, takvi nista ne znaju.
(dragaN, 8. oktobar 2019 15:24)

Престали су да буду покатоличени Срби када су им Хрвати рекли да ће их поклати ако се не буду звали Хрватима. То је било тачно 1941. па надаље. До тада су Срби били - Срби, без обзира на вероисповест. Погледај попис у Дубровнику пре доласка усташа - све Срби. Већина су били католици, али Срби.

Стефан Немања се присилно крстио из политичких разлога да би добио круну од папе и његове свете столице. Можда би могли да кажемо да је Стефан Немања био "поправослављени Хрват" под условом да је био хрватског порекла. Али, како хрватска као држава није постојала у доба Немањића, а ни после њих, неких 700 година. Толико. Пријатно, покатоличени Срби.

Ante

pre 4 godine

Slični?? Niti blizu!
Nikakve poveznice nemamo mi Dalmatinci s Slavoncima. Sličniji smo Crnogorcima nego njima. Slavonci i Vojvođani? E to je sličnost, a ne Srbi i Hrvati.
A tek ovi poznavatelji povijesti.. Kao, Srbi su ratovali pravedno i gumano, za druge, a Hrvati na slabije i samo protiv Srba.. Jeste, počevši od 1900 kad ste zgrozili Evropu s istrebljivanjem Albanaca, pa do 90-tih.. A kad je to išta preko Drine bilo Srbija, pa da ste ratovali za te "srpske zemlje"? Stvorivši Jugoslaviju, ipak ste nešto i dobili, a? Znači, nije bila samo "pomoć brači" u pitanju, nego i interes, zar ne? Svaki narod na svijetu ima romantično mišljenje o sebi, ali ustvari, sve je to isto s... e.
Dakle, osobno tvrdim, nismo slični, ali smo ista g... a.
Ono što je žalosno, što zaista jesmo isprepletenog plemena, jezika, mentaliteta, i kao dva magneta fizički se privlačimo ili odbijamo, ovisi kako nas okrenu.
Za mene će te uvijek biti brača, koju treba držat na oku i biti oprezan. Ne zato da nas porobite, jer je svakom manji strah da ga porobe, nego da mu oduzmu indetitet. Čisto da znate, zašto je reakcija budala u Hrvatskoj dokazivanje različitosti od Srba. Jer budale iz Srbije tvrde da su Hrvati Srbi. Ironično, posve drukčiji od Srba, opaki. Ironično je i da je sve to Srpski jezik, a Hrvati se više trude da ga održe nego Srbi.
Mogao bih do sutra nabrajati primjere nelogičnosti i napraviti Božanstvenu komediju 2 dio.

митар пфк

pre 4 godine

Генетички контекст можда , али ово у шта су хрвати израсли у последњем вијеку , недао Бог сличности Србима нити било коме са њима ....Реално !!!

Mediterano Blanco

pre 4 godine

Mi pod Turcima skoro 500 godina, Hrvati i Slovenci ca. 700 godina pod Austrijancima a mentalitet nam skoro isti. Bice da se sa mentalitetom radjamo, da nam je u genima zapisan. Nema veze to od toga ko je od koga i za koliko dugo bio porobljen. E sad sto se mrzimo medju sobom...Treba pitati Slovence i Hrvate zasto nas mrze. Od nas su samo koristi, i samo koristi imali. Nikad se za to nisu zahvalili. Umesto hvala, mrze nas iz dna duse.
(Mrzim, znaci postojim, 8. oktobar
Haha,opet jedan pametnjaakovic koji se tripuje da solidno poznaje istoriju i misli da ga ceo svet mrzi i da ima nešto protivnjega,nije 700 godina,vec oko 300 godina,prvo su bili deo Ugarskog kraljevstva,1521 godine posle Mohacke bitke kada je pala prestonica Ugarske Budim,bili su oko 70,80 godina pod Turcima,da bi posle bili pod Austrijancima sve do 1918 godine i stvaranje kraljevine SHS.Ne mrze vas,nego zato što su malo ugladjeni zbog austrijskog-habzburškog viševekovnog uticaja i kulture na njih,gledaju vas malo sa visine.Slovenacki mentalitet je nešto drugaciji od srpskog i hrvatskog,dok su Srbi i Hrvati veoma slicni generalno po svemu,cak i viševekovni strani uticaji sa jedne i druge strane ih nisu nešto medjusobno udaljili,na stranu šovinisticki ispadi u vihoru WW2 i gradjanskom ratu 90-tih.

Vlada M

pre 4 godine

@cipal iz porta
Pa i poistovećivati da svi govorite književnim hrvatskim je nasilništvo. Čitaj komentare u Slobodnoj Dalmaciji i Večernjem pa vidi. Vi ste jedna raznorodna grupa i kuturno i jezički i istorijski, koju jedino veže to što su vam preci bili katolici (jer danas vas ima dosta i ateista) i to što niste Srbi. Zato se i bavite beskrajno Srbima i domovinskim ratom (gde vas je poginulo manje nego od Nemaca samo na Sutjesci ili Italijana na Soči), jer da nije izmišljene večite pretnje od Srba vi biste se podelilii između sebe.

Objavite molim u skladu je sa pravilima.

glu

pre 4 godine

@cipal iz porta (ili nesto slicno): vi hrvati samo umisljate da imate germanskog, ugarskog, italijanskog... slifa! NEMATE! bahati ste, arogantni i nadobudni, a to, da se tako izrazim, slifovi ne dozvoljavaju! moja iskustva sa vama: kompleks vise vrednosti i da uporno odbijate da dozivite sopstvenu katarzu, sto zdusno i jednoglasno preporucujete drugima! a to sto ste mi, u veoma "kulturnoj" istri, naplatili 16 kuna "limunadu" (u vodu stavio dve kapi limuna i bacio mi na sto), e to cu tesko zaboraviti! takvu lenjost i bezobrazluk sam jos jedino dozivela u sutomoru 1996.
konacno mi objavite komentar

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

Kameleon sam, tim se dicim

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.

Cigla u zidu

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 08. oktobar 2019 13:08)
Reče čovek mrtav ladan u eri interneta i dobi ovoliko pluseva... Ej Srbijo među šljivama...

Ki

pre 4 godine

Ma daleko bilo da je slican mentalitet, narod bez stida i samorefleksije puno kompleksa jer su vekovima bili u senci drugih velikih naroda medju kojima i Srba.
Sav taj kompleks su pokazali tokom drugog svetskog rata na neduznim ljudima.
Evo gledajte Nemce uzdigli se i opet najjaci u Evropi. Hrvati gde su? Eno ih guse se u svom bolesnom nacionalizmu, nije bolest sve sto boli

objavite komentar vi sa O2

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 08. oktobar 2019 14:13)

Složio bih se sa svakom rečju. Jedno, ipak, moram dodati. Vi niste imali hrabrosti ni da pokušate da se pobunite, a kamoli podignete bunu, ustanak protivu tih pod kojima ste bili, kako bi se oslobodili i stvorili sebi svoju, zasluženu državu. Dok sa druge strane, mi smo se sa Turcima klali, dizali ustanke, ginuli kao glineni golubovi ne bi li povratili svoj identitet. I na kraju, opet spletom okolnosti, pucnjem(hrabrošću, ludošću, željom za slobodom zovite kako god Principov pptez) jednog Srbina, krenuo je rat koji je na kraju i vas doveo do oslobođenja i slobode da kažete da ste Hrvati, pa makar i u Zajednici Srba, Hrvata i Slovenaca iliti Jugoslaviji, ane Austrougari.
E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!

Milivoj

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!

iznogud

pre 4 godine

Nismo ni slični, Srbi ne mrze patološki Hrvate.(draganstain, 8. oktobar 2019 15:30) Naravno da nas ne mrzite. Vi nas zapravo volite i to toliko nas volite da svim srcem želite našu teritoriju. Počevši od kralja Aleksandra i šestosiječanjske diktature, ubojstva hrvatskih zastupnika u zajedničkom saboru do raspada Jugoslavije u 90'im.Za navedeno vrijeme i zbog navedenih razloga mi smo razvili ''ljubav'' prema vama.
(levi, 08. oktobar 2019 16:28)
Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...

srle

pre 4 godine

Vidim da bivsa braca kampuju na srpskim forumima - lepo. Inace od te nekakve kulture koju Rade pominje nije ostalo nista. Kod Hrvata me uvek iznenadi taj neki podli bezobrazluk, tipa proterali smo toliko i toliko Srba a sad nam platite ratnu odstetu a kod Slovenaca je sve to nekako zamaskirano i jos perfidnije. Da je kralj Aleksandar imao mozga, ne bismo pravili zajednicku drzavu sa vama nikad. Cast izuzecima, svuda ima normalnog sveta ali sta vredi kad ovih prvih uvek ima vise. Srpski problem bila i ostala izdaja i podele, kad o tome razmislim cudo da jos postojimo kao narod.

mr

pre 4 godine

Mogo bi se slozit da smo u nekim stvarima slicni, ali brate da smo isti nismo isti.
(N Sad, 8. oktobar 2019 13:02)

Ми јесмо исти, а то што се за задатке међу њима бира најгори шљам није уопште њихов изум, тако је од памтивека. Исто је тако било и код нас, и комунисти су бирали најгори олош за обрачун са Србима. Нису људе убијали уметници и сликари, већ олош и криминалци.

Politika korektnog

pre 4 godine

Hrvati, sistematski, od osnivanja svoje države (pre tri decenije), sistematski rade na isticanju razlika u odnosu na „istočne susede", kako vole da ističu) , toliko da često i izmišljaju svoje posebnosti. Ali, u današnje vreme opšte površnosti, napravili su ušećerenu priču o sebi i svojoj državi. I to lepo prolazi.

pahuljka

pre 4 godine

Ma naravno, niko ne postoji na svetu, samo Srbi. Svi su nastali of nas Srba. A ko je manjina, katolici, ili upravo mi pravoslavci, kojih ima manje na svetu, nego sto SAD imaju stanovnika! Meni je zlo of ovakvih komentara!
(Milivoj, 08. oktobar 2019 16:09)

Jao Milivoje... ko to svi, sacica hrvata, "bosnjaka" i crnogoraca? Jel su to "svi" na svetu? A sta- da nisu mozda bosnjaci turci? Ni ne lice, hvala bogu, na njih. Da hrvati mozda nisu nemci? Crnogorci se najmanje bune a oni najmanje lice na nas. Hajde molim vas. A da budem iskrena, pocelo je da me bude sramota da smo u srodstvu sa hrvatima. Ozbiljno. Ljudskost je nasa osnovna vrlina, mnogo stranaca mi poslovno dolazi i svi to kazu. Ovo nasi zapadni susedi su operisani od toga. Srbi sa greskom.

C i n i k

pre 4 godine

Mozda jedino za Slovence bih negde mogao da se slozim da im je mentalitet "ustrojen"time sto su okruzeni IT i AU i jer su dugo bili pod vlascu ovih zemalja a za hr ne da se ne slazem nego je to i glupo jer su mnogo gori od Srba.

nišlija

pre 4 godine

Jeste,i mi i hrvati slušamo Severinu samo što kod nas kad peva sve pršti od šunda i kiča a tamo mora da peva JAZZ i da je obučena svečanoj haljini(kao što sam vido pre neku godinu na HRT-u)!

Gledam_Ne_Vjerujem

pre 4 godine

Čitajući ove komentare posve je jasno zašto u obje države vlada opća retardacija uma.

Sve što čovjek može zaključiti jest to da nitko nema blage veze o povijesti drugog naroda, a čini mi se da i ne žele znati jer lakše je biti glup i vjerovati da je tvoj narod poseban.

Sve dok vlada mitomanija s obje strane nije ni čudo da su klinci sve gluplji kada je riječ o povijesti... ili ti historiji.

pahuljka

pre 4 godine

Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)

Razlika je ogromna, sa srbima se moze raditi a sa hrvatima jako tesko- nadobudni, neprijatni, teski za saradnju. Ovo kazu moji poslovni partneri, stranci, koji rade i sa nama i sa njima. A ja kazem da slihtare i oni koji mrze do kosti svoje komsije, tj rodjake, bez obzira da li je u pitanju mladic, baba, devojka ili malo dete ne moze biti dobar ni prema kome. Dzaba i profesionalnost ako na kraju dana nisi covek.

sadio vadio

pre 4 godine

Dobro rade govori, vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!
(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13)

eto i komentar si napisao na jeziku jednog od tih naroda.

Milence

pre 4 godine

To reci u Hrvstskoj ako imaš petlju.
(Pera Ždera, 8. oktobar 2019 13:08)

Tamo bi rekao "mi Hrvati i vi Srbi." Kameleon je Rade tezak. Menja farbu prema okolini. U Hrvatskoj je Hrvat, u Srbiji Srbin... Ne znam da li je u Americi pricao da je Amerikanac? Slicnog "kova" su Balasevic i Bregovic. Svu trojicu kako god da bacis, uvek ce pasti na noge.
(Kameleon sam, tim se dicim, 08. oktobar 2019 15:08)

Sećam se u početku sukoba devedesetih je rekao da je za njega Srbin njegov djed Radivoje... Misleći da je on iznad toga, međutim...
Mi bismo da budemo iznad toga ali nam ne daju. Ne daju nam nevine žrtve. Njih smo donekle zaboravili, ali nam ne daju ni Hrvati.

JJJ

pre 4 godine

Niko predstavu da pomene :)
Gledala sam je na Brijunima ili Brionima (stari naziv) - Rade šmeker, odličan glumac :)

A što se ove rasprave tiče, da li smo isti....Slovenci su i za Hrvate i za Srbe posebna liga. Istra je možda malo drugačija (uticaj Italije), a ovo ostalo (Srbija, Hrvatska) vrlo slično :)

SRB

pre 4 godine

Sa jednom jako bitnom nijansom :
Mi Srbi nismo ostrašćeni, zadojeni mržnjom i željom da Hrvati ne postoje kao što je obrnut slučaj, čast malom broju izuzetaka!

iznogud

pre 4 godine

@ Razlika u mentalitetu je ogromna. Hrvati i slovenci su poslovno profesionalni dok su Srbi neozbiljni, npr....
(Marko, 08. oktobar 2019 18:30)
Ovo moze da izjavi samo neko ko je poslednji put saradjivao sa Slovencima i Hrvatima u bivsoj SFRJ. Sticajem okolnosti povremeno saradjujem sa jednima i drugima i uvek se cudim kolicini neprofesionalizma. Da napomenem rec je o privatnom sektoru. Poslovni odnosi u Srbiji su druga dimenzija i za jedne i za druge.

starmo

pre 4 godine

Ako vec polazimo od Kralja Aleksandra ne znam na koje to “vase” teritorije mislis? Na Italijansku Istru i Dalmaciju, Austrijsko Zagorje, Madjarsku Slavoniju...Aj samo budi malo precizniji...


Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase?

Макарије

pre 4 godine

...E hvala Bogu na tome što će zauvek ostati zapisano da smo od postojanja, i vas i nas, bili hrabriji i večito prolivali svoju krv, što za slobodu svog, tako i za slobodu drugih nama bliskih naroda! Veliki pozdrav!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (objavite komentar vi sa O2, 8. oktobar 2019 16:44)

Па и они су вјечито проливали нашу крв, тако да опет дође да смо исти.

ketiS

pre 4 godine

Srbi i Hrvati su kulturoloski veoma razliciti narodi, jer da je drugacije zajednicka drzava bi i dalje postojala, a sve ono ruzno kroz sta smo zajedno prosli ne bi nam se dogodilo. Prva i osnovna razlika je cinjenica da se srpski etnicki identitet poceo razvijati i brze i ranije od hrvatskog. Drugo, za razliku od juznoslovenskih katolika danasnjih Hrvata, juznoslovenski pravoslavci danasnji Srbi i Bugari, su imali daleko slavniju i politicku i kulturnu proslost na kojoj su artikulisali sopstveni identitet. Shodno tome, te cinjenice su dovele do toga da se tokom 19-og veka hrvatski etnoidentitet poceo artikulisati na izrazitom antijugoslovenskom i antisrpskom sentimentu, sto je i u osnovi ideologije Domovinskog rata, kao zvanicnog temelja danasnje post-YU Hrvatske. Konacno, danasnji Hrvati su se kao takvi u potpunosti artikulisali tek u drugoj polovini 20-og veka, dakle u okviru komunisticke Jugoslavije. Inace, stalne "prozivke" ovdasnjih komentatora o Hrvatima kao "pokatolicenim Srbima" su proizvod neshvatanja i neraumevanja pojma "etnoidentiteta ili etniciteta", kao i povrsnog shvatanja cinjenice da se jedan znacajan deo elite juznoslovenskih katolika opredeljivao za srpski ili jugoslovenski identitet. S druge strane, komentatori iz Hrvatske bi morali da shvate da takve "prozivke" nisu izraz zvanicne politike, te da im ne treba pridavati veliki znacaj, vec ih shvatiti kao izraz svacijeg prava da iznese sopstveno misljenje, ma koliko ono bilo pogresno.

EU Citizen

pre 4 godine

Mračni kazandžija opet nešto jugonostalgiše, samo suptilnije :)) Da se razumemo, u Hrvatskoj se, iako čistokrvni Srbin i Beograđanin, osećam možda i prijatnije nego u Srbiji, i svakako da ništa nemam protiv Hrvata, ali upravo ta Jugoslavija, i ona prva, a naročito ona druga, sramna komunistička diktatura, kriva je što mi danas sa Hrvatima i Bošnjacima nismo braća i najbolji susedi kakvi je trebalo da budemo, i kakvi su, recimo, Skandinavci (koje inače ne volim, ali kada su u pitanju dobrosusedski i bratski odnosi naroda koji su nekada takođe imali mnoge sukobe i komplikovanu istoriju, tu su svakako za uzor). A ovi kulturparaziti, nisu nostalgični ni za kakvom Jugoslavijom, nego za nerealnim društvenim statusom koji nikada više neće imati (jer su čak i kao kvazidisidenti, u suštini bili propagandne slugeranje komunista, i nikada nisu napadale suštinu bolesne vladajuće ideologije i birili se za slobodu, demokratiju, kapitalizam i tržište, već samo njene navodne "aberacije") i gomilom tuđih otetih para koje su dobijali olako da se zevzeče, bez ikalve odgovornosti prema konzumentu ili tržištu, već samo prema političkoj sferi. Nema nemoralnijih ljudi od kvaziumetnika i pseudointelektualaca.

Vlado

pre 4 godine

Ne nismo isti... sto krv nejaci razdvoji niko ne sastavi. Probali su i Aleksandar I i komunisti pa smo videli kako se zavrsilo oba puta. Zali Boze pohlepe i megalomanije Aleksandrove i ludosti i naivnosti Srba. Sta je bilo, bilo je i ne ponovilo se. A sa njima u buducnosti samo "zdravo za zdravo, a sir za pare" tako je najbolje za sve. No ne vredi, slabo nas narod pamti, a jos slabije uci. Ne bi me zacudilo da nas opet u nekom trenutku navuku na neko bratstvo i jedinstvo. A Rade ko Rade. Sta ce covek mora da zivi i da radi i ovamo i onamo pa "pjeva sta raja hoce da cuje". Nije mu zameriti. Samo ga treba prozreti i reci mu "de glumac odglumi svoje, uzmi honorar i idi s milim Bogom do sledece predstave"

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 4 godine

(Orkan, 8. oktobar 2019 14:13
vi samo sanjati možete EKV, Disciplinu, KKN, Darkwoode, Kojota ...
vaš novi val je parni valjak

J.

pre 4 godine

"vi ste ipak bili pod Turcima stoljecima tako da se jasno vidi taj utjecaj u kulturi opcdnito, folkloru, glazbi pa i mentalitetu... Sreca u nesreci je sto smo mi ipak bili pod civiliziranijim narodima!"
(Orkan,  i nikakva korist od "civilizovanih naroda", opet ne možete bez "cajke"! :-)
"Da SMO ISTI nebi istorija bila toliko krvava. Pitanje je koliko smo i slicni."
(Bg, Freud je to nazvao "mržnja malih razlika".
"To kažeš zato sto ti je žena hrvatica. Nije svaka v.....a ista." Skateboarder, Lenka Udovički nije Hrvatica.

Volim i ja vas

pre 4 godine

Ne znaš ko je gori/bolji.
Krleža je to odlično objasnio u jednoj rečenici, ono o "kotaču" istorije.
Nema potrebe da se ovde prepucavate.

miki ns

pre 4 godine

covek rece slicni a ne isti. lozaci oladite malo. mi smo srbi vi hrvati .ok? . naravno da slicniji mi vama i obratno nego mi i laponci ili vi i englezi. sem sto se pravite englezi. objasni ti nekom ameru razliku medju nama. primer? Nba bogdanovic i jedan i drugi .pricaju istim jezikom.... a ne... nije isti dodas slovo j nekad.isti su im geni jbt. ista fizionomija a da njegov deda je pod turcima.avarima.hunima .. i moj bio malo ali samo stotinak godina ....
daj smarate

ketiS

pre 4 godine

@starmo "Ako cemo biti tako precizni onda Srbiji moze ostati samo okolica Beograda, pase."

Ako cemo da tezimo preciznosti onda bi trebalo da znate da je 19-ovekovna Obrenovica Srbija, te ona Karadjordjevica s pocetka 20-og veka, obuhvatala daleko vise od "okolice Beograda." Nakon Balkanskih ratova i citavo podrucje danasnje Severne Makedonije izmedju ostalog, a da nespominjemo Jugoslaviju koju smo mi za razliku od vas smatrali svojom drzavom. Sve u svemu poredite neuporedivo. Konacno, vasa drzava postoji tek od kraja 20-og veka.