Kusturica: "Umetnost se proizvodi paralelno s ratom"

Umetnost uvek dovodi do boljeg razumevanja, ali mi smo prošli vreme umetnosti i živimo vreme video-igara i takozvane naučne kulture, izjavio je reditelj Emir Kusturica na početku okruglog stola "Umetnost u vremenima krize i ratova: Pogled iz današnjice" u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Kompletna ljudska civilizacija je pesimistička i sumorna. Takvom su je učinili i čine licemeri koji su vladali i vladaju. Umetnost optimizma i radosti, mira i blagostanja ne postoji. Priznata su samo mračna i turobna dela, jer imaju ’’dubinu’’. Blagostanje, mir, radost... su površni. Strah daje težinu, depresija rađa dubinu mračni tonovi ozbiljnost. Umetnost izranja iz rata, rat se pravda umetnošću. Dokle nas je to dovelo? Jesmo li zbog toga postali mudriji i prosvećeniji?
  (Goran, 21. jun 2019 11:07)

  # Link komentara

 2. Ima umetnika heroja, kao što je bio kompozitor Vojislav Vučković, školovan u Pragu, doktorirao izmedju dva rata, talentovan za sve, koji je bio ilegalac u Beogradu za vreme II svetskog rata (Otpisani) dok ga neko od komšija nije prijavio, tako su ga Nedićevi žandari uhapsili, odveli na Banjicu, gde je mučen i streljan. A ima i onih koji su tada ćutali, igrali predstave u Narodnom pozorištu, ili 1999. kada nije bilo pravog rata, pobegli u Budimpeštu. Ima svega i svačega,umetnik je samo čovek. Treba pamtiti i ne praštati.
  (ima primera, 21. jun 2019 08:01)

  # Link komentara

 3. @stranger Za razliku od tvog miljenika Nemanje koji nije angažovan. Upravo je on najsposobniji da proizvodi umetnost paralelno sa ratom i da veoooooma dobro profitira na tome.
  (Aleksandar, 20. jun 2019 15:53)

  # Link komentara

 4. Iako izuzetno postujem profesora, sa vasom opaskom se slazem. I meni je ovo zasmetalo. Kao sto postoje djubre filmovi postoje i djubre igre. Ali to ne znaci da ni film ni igre nisu umetnost. 

  I dodao bih da bi mu bilo pametno da se raspita o istocnoevropskim razvojnim studijima i njihovom radu. Prvenstveno tu mislim na 11 Bit Studios i njihovu igru "This War Of Mine" koja je cista umetnost i jos je inspirisana onim nasim nesretnim ratovima iz 90-ih.
  (Bata Sale, 19. jun 2019 13:05)
  do danas se vodi polemika da li je dizajn umetnost i dve su prilike da nije a video igre još nisu ni ušle u tu vrstu polemike. vi i ja možemo da kažemo da jesu ali one to još nisu
   (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 20. jun 2019 09:30)

  # Link komentara

 5. Neke od video-igara su prava umetnost. Neka se malo informise o liku i delu Hideo Kodzime ( jap. Hideo Kojima).
  (pausalac, 18. jun 2019 19:17)

  Iako izuzetno postujem profesora, sa vasom opaskom se slazem. I meni je ovo zasmetalo. Kao sto postoje djubre filmovi postoje i djubre igre. Ali to ne znaci da ni film ni igre nisu umetnost.

  I dodao bih da bi mu bilo pametno da se raspita o istocnoevropskim razvojnim studijima i njihovom radu. Prvenstveno tu mislim na 11 Bit Studios i njihovu igru "This War Of Mine" koja je cista umetnost i jos je inspirisana onim nasim nesretnim ratovima iz 90-ih.
  (Bata Sale, 19. jun 2019 13:05)

  # Link komentara

 6. Profesore filmom " Underground " prikazao si nasu realnost zatocenistva nasih vladara iz koje cemo izaci 2030 godine. Ovaj film treba deci od malena prikazivati u skolama kao prikaz realnosti jednog naroda kroz film.
  (mirko, 19. jun 2019 12:13)

  # Link komentara

 7. rasvetli nam svemire
  o emire, emire...
  (wer, 18. jun 2019 21:49)

  # Link komentara

 8. Pozdravljam učesnike i organizatore "Kontra punkta" i smatram da ovo okupljanje čini čast za Beograd koji uprkos svim političkim preprekama i situaciji drži do kulture koja je jako bitna za osvešćivanja svakog društva i pojedinca.
  Dobro došli u Beograd i neka zaživi ova manifestacija!
   (Srb, 18. jun 2019 21:22)

  # Link komentara

 9. A da snimis barem jos jedan dobar film, da nam pokazes sta je prava umetnost? Svaka cast za Kustendorf, ali 15 godina prica o nekim filmovima, samo nikako da snimi nesto sto bi pokazalo da jos zna ono sto je jednom davno naucio.
  (Zagor, 18. jun 2019 20:47)

  # Link komentara

 10. danas malo umetnika zna da crta olovkom i malo pisaca piše olovkom jer za olovku osim ideje je potrebno majstorstvo koje se postiže radom. Čovek koji radi se teško može navesti na slepu poslušnost tako da je kompletna umetnost današnjice skup talentovanih ne radnika bez majstorstva. Kvalitet umetnosti je u nivou pop muzike i turbo trap folka na celoj planeti. Ne postoji ni jedan umetnik koji se bavi porodicom već se bave posledicama ne funkcionalne porodice kao odraz ponašanja pojedinca u društvu, ljubav u umetnosti ne postoji od Modiljanija postojals je u socromantizmu ali kroz angažovanu poruku. Denejka je jedan primer ima ih još, danas ljubav možemo sresti kod Infelicia.
   (nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu, 18. jun 2019 19:38)

  # Link komentara

 11. Neke od video-igara su prava umetnost. Neka se malo informise o liku i delu Hideo Kodzime ( jap. Hideo Kojima).
   (pausalac, 18. jun 2019 19:17)

  # Link komentara

 12. ”Umetnost te cini jacom nego sto pretpistavljas”. Interesantan je jedan detalj koji je svima promakao a tice se Hadzihafizbegovicevog gostovanja kod Stankovica. Rekao je da trenutno snima film o Srebrenici i da igra ulogu cetnika koji se zove Joka. Zasto Joka? Pa zato sto jedan pravi Joka trenutno pomera granice u Americi i preti da postane jedan od najboljih kosarkasa ikad. Stoga je potrebno svet jos jednom podsetiti da Joka ne moze da bude heroj nego samo zlocinac. Da li srpski narod ima umetnicki odgovor na angazovanu umetnost Jasmile Zbanic i Emira Hadzihafizbegovica?
  (stranger, 18. jun 2019 17:45)

  # Link komentara