"Egzorcizam" u pokušaju: Površno, mehanički, beživotno

Dalibor Matanić, režiser filmova “Fine mrtve devojke” i ”Zvizdan”, bavi se, u svojim filmovima, socijalnim temama, kritikuje društvo i sistem, ali se takođe bavi i porodičnim i ljubavnim odnosima pojedinaca, kao i njihovom uslovljenošću od unutrašnjih i spoljnih faktora. U filmu “Egzorcizam”, popularnog naslova zbog poznatih holivudskih filmova i tv serije, Matanić je pristupio navedenim temama vrlo površno, takoreći pamfletski i “od spolja”, kao da su mu likovi, u filmu, lutke, a scene sličice od kojih pravi kolaž, kojim ističe svoju ideju.

Upozorenje: Spoiler alert

Pošaljite komentar
 1. Jedan jako informativan i analitičan tekst koji verno prenosi šta da očekujemo u filmu. Treba nam više ljudi koji ovako pišu!
  (Mort.Cinder, 20. mart 2018 23:01)

  # Link komentara

 2. Ne bih se mogao vise sloziti. Vidim da je gospodin Teokarevic (autor teksta) student, te ne mogu skriti ponos sto nasa drzava skoluje takve mlade ljude sa potpuno izgradjenim misljenjem i stavovom. Zivela Srbija!
  (MrBayan, 20. mart 2018 22:32)

  # Link komentara

 3. Nije ovaj film uopšte toliko loš, niti smatram da bi se moglo reći da se Matanić sapleo u svom prvom pokušaju u ovom žanru. Filmovi o temi egzorcizma veoma su specifičan pod-žanr horora, tako da, osim zadovoljenja klasičnih hororskih "imperativa", moraju da imaju i svojevrsnu dubinu i promišljanje. Ovaj film ima dubinu, promišljanje o moralu, krivici, kajanju, kao i o hrišćanstvu (o veri nasuprot institucije). Iako, najverovatnije, zanatski posmatrano, "Egzorcizam" nije film koji će svojom napetošću i hororskom dramatikom držati publiku prikovanu za stolice, svakako bih ga preporučio za gledanje.

  PS: Ako niste gledali Matanićevu "Majku asfalta" (2010), pogledajte, smatram da mu je to, uz "Zvizdana", možda i najbolji film do sada.
  (Filmofil, stariji, 20. mart 2018 19:42)

  # Link komentara

 4. Obozavam ovakve strucne tekstove mladih nada. Bravo za B92!
   (bilo koje, 20. mart 2018 12:52)

  # Link komentara

 5. Kad god mi kazu u filmu da je rafjen po istinitom dogadjaju a da ima natprirodnih elemenata dodje mi da udarim jedan facepalm sebi. Inace cak i Hrvati za ovak film kazu da je ocajno los
   (mare, 20. mart 2018 12:19)

  # Link komentara

 6. Bravo za kritiku.
   (Mik, 20. mart 2018 12:08)

  # Link komentara