Petak, 07.10.2016.

12:01

Medenica nije izabran za profesora, kolege se pobunile

Izvor: B92

Medenica nije izabran za profesora, kolege se pobunile IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Radio produkcija

pre 7 godina

Srdan Golubovic se poziva na potpuno irelevantan "izbor" od strane studenata. Mislio sam da su nasi profesori informisaniji. Bzv. I sto se katedra rezije uopste mesa za izbor u naucna zvanja? Svasta!

mladji kolega

pre 7 godina

Medenica jeste poznat siroj javnosti, ali ga to ne cini naucnikom. U svetu nauke, broje se samo kvantitativni pokazatelji, koliko monografija, koliko "emova", itd, itd. Ako to nema, besmisleno je da se bavi naukom i zauzima nekom mladjem prostor. Posteno?

M. K.

pre 7 godina

Medenica nema naucne monografije, to je cinjenica, a ni dovoljno objavljenih radova u vrhunskim casopisima. I to se krije i pred kolegama, i pred studentima i pred javnoscu. Ukucajte na Googlu, i videcete. Nema naucnih radova. Zato se i dize halabuka da se zabasuri istina. Poz kolegama iz Instituta za knjizevnost, istrajte.

kataklinger

pre 7 godina

Kolega, sa tim navedenim faktorima taj lik ne bi mogao ni da doktorira, a piskaranje knjizica ide ili po principu samostalnog ili sponzorskog finansiranja, tako da to ne znaci nista. i moja baba moze da izda knjigu, ako zeli da je isfinansira.

Mirjana Puharić

pre 7 godina

Tročlana komisija je ocenila da prof Medenica ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora. Njihov izveštaj je bio dat na uvid javnosti 30 dana, pa je svako mogao dati svoje primedbe. Očigledno je da primedbi nije bilo, pa je bilo očekivano da prof Medenica bude izabran. U nekim komentarima sam pročitala da prof Medenica nema objavljenu ni jednu knjigu. U statutu Fakulteta dramskih umetnosti u član 144 tačka 9, zaista piše da za izbor u zvanje redovnog profesora treba imati objavlјen udžbenik, monografija ili orginalno stručno ostvarenje. U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije 13.6.2011. održana je promocija knjige "Klasika i njene maske" Ivana Medenice, u izdanju Sterijinog pozorja. Profesor Svetozar Rapajić (profesor emeritus Univerziteta umetnosti) je izjavio da je ovo odlična knjiga na visokom naučnom nivou, a i jako korisna, jer može da ima upotrebnu vrednost na sceni i da pomogne rediteljima i drugima koji se praktično bave pozorištem. Knjiga je objavljena 2011. godine, dakle u periodu od poslednjih 5 godina od prethodnog izbora prof Medenice. Očigledno je netačno da Medenica nema objavljenu knjigu.
Tajno glasanje Nastavnog veća može da bude veoma štetno, jer se anonimnim ljudima daje pravo da bez ikakvih argumenata za ili protiv, utiču na sastav nastavnog osoblja na fakultetu. Izbor profesora treba da vršen prema njegovim referencama i ocenama studenata, a ne da zavisi od anonimnih (tajnih) glasanja.

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Dule M.

pre 7 godina

Mozda je dobar profesor, ali da nema naucne radove - nema, a Zakon je Zakon. Isti za sve, pa i za profesorske zvezde. Moraju da se bave i naukom, a ne samo medijima i organizacijom festivala. Neka neka neutralna komisija sa drugog fakulteta sve preispita. Ni po babu, ni po striceima.

Tija

pre 7 godina

Izvinite, a da neko ipak,proveri naucne radove profesora,mislim da ih je premalo za redovnog profesora.Ovde se ne radi o nekolegijalnosti, vec o naucnoj nestrucnosti Medenice. Kod nas na fakultetu ne bi prosao ni za docenta, dzaba titule.

uzasi promiskuiteta

pre 7 godina

Dozvolite mi da razumem: pobunili su se oni koji su prethodno glasali i doneli odluku.... protiv odluke koju su licno doneli????? I sami za sebe rekli da su osrednji i prosecni i da su iz sopstvene obesti hteli da oteraju nekog ko je bolji od njih???? PA OVO JE GENIJALNO!!!!

Trifke

pre 7 godina

Problem naseg drustva je sto svako gleda samo svoju gu.icu i reaguje tek kada je njegova ili njemu bliska gu.ica u procepu. Stara je istina da ako ne branis druge kada su ugrozeni samo zato sto ti nisi time ugrozen jednoga dana kada ti budes ugrozen nece biti nikoga ko bi stao u tvoju odbranu.

Јабучило

pre 7 godina

Слажем се да је Меденица један од озбиљнијих зналаца и изузетан стручњак. Са друге стране, демократија (која суштински јесте власт медиокритета) налаже да се воља већине поштује.

muka mi je

pre 7 godina

Ово је силуета државе , правило ,само напред нешколовани ,медиокритети,мафија,тајкуни и њихова деца , ... , одраз бруке већ 30 година. Аплауз остаје и понека похвала (празно) за најбоље и још само тапшање по рамену , а остало битно и важно за живот узеше они ,напред речено и шта , то је то идемо и идемо врло брзо у неповрат...жалосно , али стиснимо зубе ,нека их,у својим г...... !

xxx

pre 7 godina

A mozete li da objasnite zbog cega sazaljevate coveka koji ce sigurno naci uhlebljenje ili honorar na drugom mestu. Gde bilo. Iako priznat i van granica ovog pasaluka, ne vidim razlog zasto bilo ko mora da bude Tito na jednoj od funkcija koje obavlja.

Mnogo je bitnije to sto je taj raspali FDU toliko postao sinonim za nepotizam, deapotizam, i korupciju nego bilo koja druga ustanova slicnog poziva.

sarajevo.ba

pre 7 godina

Cuj filozofa,daj otkaz!?
Sta ce pokazat s tim otkazom,da su ovi pobjedili??
Sto vi ne date otkaz na poslu a uvjek vas neka nepravda zaboli.
Od cega covjek da zivi??
Pozivate na solidarnost a kad 3 klosara na ulici napadnu nekog da otmu recimo telefon svi glave okrecemo.

Miloš

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.
(Milence, 7. oktobar 2016 13:47)

Piše u tekstu da je referat Komisije bio veoma pozitivan i predlog Nastavno-umetničkom veću FDU je bio da izabere Medenicu za redovnog profesora. Nastavno-umetničko veće nije prihvatilo izveštaj (potrebno je da 50%+1 redovnih profesora glasa za) na tajnom glasanju. Iako je većina glasova zapravo bila za, njih nije bilo 50%+1 od ukupnog broja redovnih profesora.

Usput, Komisija nije na budžetu. Učešće u komisijama za izbor se ne plaća, bar ne na mom fakultetu. I njen rad apsolutno jeste javan u smislu da je javnosti dostupan detaljan izveštaj komisije i imena njenih članova, isti taj izveštaj koji je dat NU veću. Mnogi fakulteti te izveštaje o izborima objavljuju na svojim sajtovima.

Prosto, ovde problem nije bio u radu komisije, nego zato što postoji ozbiljna grupa redovnih profesora FDU koji ne žele Medenicu u svojim redovima. Tajnost glasanja tim ljudima dozvoljava da glasaju kako hoće i da to niko ne zna, kao i da nikome ne moraju da obrazlažu svoju odluku.

phreak

pre 7 godina

O izveštaju komisije za izbor u zvanje (koji je, pretpostavljam, bio pozitivan) izjašnjavali su se kolege tajnim glasanjem - što znači da oni koji glasaju ne moraju da obrazlažu svoju odluku. To je besmislen sistem, jer onda izveštaj komisije ne znači ništa ako se može oboriti prostim tajnim glasanjem.

Ne znam kako funkcioniše procedura za izbor nastavnika na FDU, ali ako je postupak pokrenula katedra na kojoj Medenica radi, jer mu ističe ugovor, ovim postupkom je katedra ostala bez jednog nastavnika i postavlja se pitanje kako će se sada odvijati nastava koju je držao čovek koji je izgubio posao. Da taj nastavnik nije bio potreban na katedri, konkurs se ne bi ni raspisivao. Dakle, tajnim glasanjem je ugroženo osnovna delatnost fakulteta - nastava.

Dalje, ako je Medenica kao nastavnik figurisao u dokumentaciji za akreditaciju, postavlja se pitanje da li bi sada trebalo revidirati i to i ponovo raditi akreditaciju studijskog programa...

Puno komplikacija nastalih samo zato što neko nekoga ne voli. Ovo je zapravo vrlo neodgovorno ponašanje.

madam x

pre 7 godina

Kada sam još pre 30 g uperila reflektore na to: da su glavna meta staljinista koji su se preobukli u crkvene mantije - građanski vaspitani ljudi, kosmoplote, stučnjaci - niko me nije podržao - od ovih javnih ličnosti (koji sada brane Medenicu, a nije ni sam Medenica).
Lažne staljinističke patriote su u našem narodu za tih 30 god stvorili sliku: da biti građanin, kosmopolita, stučnjak je NACIONALNA IZDAJA (nepatriota). A biti neznalica, nemoralan, prost, vulgaran, bahat,...e to je patriotizam (po modelu KGB).

Новак Никач

pre 7 godina

Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.

Zlopamtilo

pre 7 godina

"Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.
(Новак Никач, 7. oktobar 2016 13:01)"


Savest intelektualnih mekušaca može biti samo ovo što mi anonimusi radimo ,ovde u komentarima a kad neko nešto kaže i iza toga stane imenom i prezimenom je nešto sasvim drugo

milorad

pre 7 godina

Omiljen od studenata, poznat i priznat u svetu, ali nije u Murtenici. I, nazalost, u Srbiji u svim oblastima pa i u flmskoj i dramskoj odlucuje Murtenica (namerno ne kazem palanacki mediokriteti)).

kalendar

pre 7 godina

FDU mi je uvek bila jedna od najuglednijih institucija u Srbiji. Još uvek je, ali po prvi put je poverenje poljuljano. To mi je nekako tužno.

lfc Bristol

pre 7 godina

Umetnost je odavno urusena i svedena na minimum, mediokriteti odavno vladaju društvom, kvalitet opada, i to se konkretno jako odrazilo na film i pozorište koje je dokazalo svoju prosečnost u poslednje 2 decenije, prof. Medenica je olicenje kulture, intelektualnosti i ozbiljne stručnosti, covek je u studentskim krugovima omiljen i jako cenjen i poštovan, očigledno to nije dovoljno, sve što izadje iz njihovog kalupa prosečnost, i primitivizma je ono što ih plaši i ono čega će se po svaku cenu osloboditi, na žalost tako je u svim sferama....profesor nije postao član biblioteke i to ga diskvalifikuje...ali Dunav i Sava teku, tako da je to nada da će odneti jednoga dana i primitivizam, nadam se...

Milence

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.

Mozes kolkô 'oces, ali ne i dokle 'oces!

pre 7 godina

@ "daj otkaz golubovicu"
 (marko, 7. oktobar 2016 13:03)

Jel da ostavi vise mesta tvojim istomisljenicima - mediokritetima, a protiv kojih se bori punim imenom, prezimenom, delom i ugledom?

Brutus

pre 7 godina

Živim u inostranstvu, naravno da me ponekada muči nostalgija, jer nisam otišao toliko iz materijalnih razloga, više zbog merila vrednosti u kojima ne želim da odgajam decu. Onda posegnem za portalima iz Srbije. Dođem, pročitam ovakve vesti i nostalgija odmah prođe, shvatim iz kakvog sam se duševnog čabra izvukao.

Апоплекс

pre 7 godina

Мислим да је ФДУ одавно почео да се урушава. Погледајте данашње глумце и режисере.

Zorana

pre 7 godina

Ne mogu da verujem! Ovo ne bi smelo da prodje.Sta ce biti sa svima nama ako "prolaze" nemo ovakve stvari. Postaje obrazac ponasanja da najbolji budu "sklonjeni".Bivsi student FDU

tamara

pre 7 godina

Ne razumem kako je to moguce?Zar ne postoji posebna komisija koja verifikuje da kandidat ispunjava sve potrebne uslove za izbor u zvanje redovnog profesora?Procedura nalaze dalja Veca Univerziteta zar
ne?Nadam se da ce se sve na kraju resiti na najbolji moguci nacin.

bzvz

pre 7 godina

Potpisnici kazu da ce doci vreme u kome ce mediokriteti odredjivati sudbinu najboljih medju nama?! Takvo vreme je uvek bilo, a danas ti koji nam odredjuju sudbinu, ne samo najboljima nego svima, nisu cak ni mediokriteti, nego potpune neznalice i slepi poslusnici najgorih medju nama. Jedino sto su dobro naucili je to da slome otpor svakom pokusaju pobune protiv takvog degenerisanog sistema i da oteraju sve one koji imaju nekakav talenat i viziju, kao i one koji koriste mozak i za kriticko misljenje. Pozivati na nekakav otpor ili pobunu, nema smisla jer nece zaziveti. Ostaje samo nemo posmatranje urusavanja svih vrednosti koji su nekad ipak postojale, makar delom bile i iluzorne.

da se ne lazemo

pre 7 godina

Ne znam sta stoji iza konkretnog slucaja. Voleo bih da pravda pobedi sto ce se i desiti pre ili kasnije. Ono sto je za mene tema kada je u pitanju FDU jeste veoma jednostavno pitanje. Zasto vec decenijama sa tog fakulteta izlaze prosecni glumci, reziseri, dramaturzi i svi drugi? Ne mozemo da pravdamo nedostatkom novca ocajne filmove koji se snimaju. Ocajne pre svega po scenariju i glumi. Velika vecina mladih glumaca ne zasluzuje da bude nazvana glumcima. Vise su manekeni. Ista prica vazi i za pozoriste. U to bih mogao da uvrstim i Bitef. Da se ne lazemo i da se ne zavaravamo, FDU ocigledno ne funkcionise kako treba, a filmska i pozorisna industrija su se svele na razne kombinacije za zaradjivanje para. Kvalitet je iscezao. Ko ne veruje, neka proba da nabroji 10 odlicnih filmova iz poslednjih 10-15 godina i shvatice da ih nema ni 5. A iz poslednje 2-3 decenije proslog veka ima preko 100 izuzetno vrednih filmova. Isto je i sa pozoristem.

Stefan

pre 7 godina

Ocigledno nekima na FDU smeta profesor Medenica. Ali, procitajte jos jednom recenicu iz pisma profesora sa rezije:
"Doći će vreme u kome će mediokriteti i neostvarene ličnosti određivati sudbine najboljih među nama."
To znaci da je kod njih na FDU vec doslo vreme da je broj mediokriteta i neostvarenih licnosti znacajna vecina. Jer da bi se glasalo protiv Medenice, bila je potrebna vecina.

Filmofil

pre 7 godina

Medenica je od onih sa kojim se nisam slagala o nekim opstim temama jos davno kad je pisao za Nin, ali je vrhunski profesionalac, intelektualac, obrazovan i izuzetno pametan covek.
Meni se cini da je ovo sistematska cistka pametnih ljudi iz privrede, kulture i nauke i obrazovanja. U poltici tesko da ih je i ostalo. Cak i politicke partije vrse unutrasnju cistku medju delom misleceg clanstva. Puna podrska Medenici, mada tu tesko da nesto vise i znaci.

Novosadjanin

pre 7 godina

Jel postoje imena i prezimena ljudi koji su glasali protiv? To su sve profesori, najvisi sloj akademskog gradjanstva, pretpostavljam da mogu razumno da obrzloze svoje pozicije u tom glasanju.

da se ne lazemo

pre 7 godina

Ne znam sta stoji iza konkretnog slucaja. Voleo bih da pravda pobedi sto ce se i desiti pre ili kasnije. Ono sto je za mene tema kada je u pitanju FDU jeste veoma jednostavno pitanje. Zasto vec decenijama sa tog fakulteta izlaze prosecni glumci, reziseri, dramaturzi i svi drugi? Ne mozemo da pravdamo nedostatkom novca ocajne filmove koji se snimaju. Ocajne pre svega po scenariju i glumi. Velika vecina mladih glumaca ne zasluzuje da bude nazvana glumcima. Vise su manekeni. Ista prica vazi i za pozoriste. U to bih mogao da uvrstim i Bitef. Da se ne lazemo i da se ne zavaravamo, FDU ocigledno ne funkcionise kako treba, a filmska i pozorisna industrija su se svele na razne kombinacije za zaradjivanje para. Kvalitet je iscezao. Ko ne veruje, neka proba da nabroji 10 odlicnih filmova iz poslednjih 10-15 godina i shvatice da ih nema ni 5. A iz poslednje 2-3 decenije proslog veka ima preko 100 izuzetno vrednih filmova. Isto je i sa pozoristem.

Filmofil

pre 7 godina

Medenica je od onih sa kojim se nisam slagala o nekim opstim temama jos davno kad je pisao za Nin, ali je vrhunski profesionalac, intelektualac, obrazovan i izuzetno pametan covek.
Meni se cini da je ovo sistematska cistka pametnih ljudi iz privrede, kulture i nauke i obrazovanja. U poltici tesko da ih je i ostalo. Cak i politicke partije vrse unutrasnju cistku medju delom misleceg clanstva. Puna podrska Medenici, mada tu tesko da nesto vise i znaci.

Stefan

pre 7 godina

Ocigledno nekima na FDU smeta profesor Medenica. Ali, procitajte jos jednom recenicu iz pisma profesora sa rezije:
"Doći će vreme u kome će mediokriteti i neostvarene ličnosti određivati sudbine najboljih među nama."
To znaci da je kod njih na FDU vec doslo vreme da je broj mediokriteta i neostvarenih licnosti znacajna vecina. Jer da bi se glasalo protiv Medenice, bila je potrebna vecina.

Brutus

pre 7 godina

Živim u inostranstvu, naravno da me ponekada muči nostalgija, jer nisam otišao toliko iz materijalnih razloga, više zbog merila vrednosti u kojima ne želim da odgajam decu. Onda posegnem za portalima iz Srbije. Dođem, pročitam ovakve vesti i nostalgija odmah prođe, shvatim iz kakvog sam se duševnog čabra izvukao.

Novosadjanin

pre 7 godina

Jel postoje imena i prezimena ljudi koji su glasali protiv? To su sve profesori, najvisi sloj akademskog gradjanstva, pretpostavljam da mogu razumno da obrzloze svoje pozicije u tom glasanju.

bzvz

pre 7 godina

Potpisnici kazu da ce doci vreme u kome ce mediokriteti odredjivati sudbinu najboljih medju nama?! Takvo vreme je uvek bilo, a danas ti koji nam odredjuju sudbinu, ne samo najboljima nego svima, nisu cak ni mediokriteti, nego potpune neznalice i slepi poslusnici najgorih medju nama. Jedino sto su dobro naucili je to da slome otpor svakom pokusaju pobune protiv takvog degenerisanog sistema i da oteraju sve one koji imaju nekakav talenat i viziju, kao i one koji koriste mozak i za kriticko misljenje. Pozivati na nekakav otpor ili pobunu, nema smisla jer nece zaziveti. Ostaje samo nemo posmatranje urusavanja svih vrednosti koji su nekad ipak postojale, makar delom bile i iluzorne.

Zorana

pre 7 godina

Ne mogu da verujem! Ovo ne bi smelo da prodje.Sta ce biti sa svima nama ako "prolaze" nemo ovakve stvari. Postaje obrazac ponasanja da najbolji budu "sklonjeni".Bivsi student FDU

Апоплекс

pre 7 godina

Мислим да је ФДУ одавно почео да се урушава. Погледајте данашње глумце и режисере.

Новак Никач

pre 7 godina

Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.

Milence

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.

tamara

pre 7 godina

Ne razumem kako je to moguce?Zar ne postoji posebna komisija koja verifikuje da kandidat ispunjava sve potrebne uslove za izbor u zvanje redovnog profesora?Procedura nalaze dalja Veca Univerziteta zar
ne?Nadam se da ce se sve na kraju resiti na najbolji moguci nacin.

Trifke

pre 7 godina

Problem naseg drustva je sto svako gleda samo svoju gu.icu i reaguje tek kada je njegova ili njemu bliska gu.ica u procepu. Stara je istina da ako ne branis druge kada su ugrozeni samo zato sto ti nisi time ugrozen jednoga dana kada ti budes ugrozen nece biti nikoga ko bi stao u tvoju odbranu.

Miloš

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.
(Milence, 7. oktobar 2016 13:47)

Piše u tekstu da je referat Komisije bio veoma pozitivan i predlog Nastavno-umetničkom veću FDU je bio da izabere Medenicu za redovnog profesora. Nastavno-umetničko veće nije prihvatilo izveštaj (potrebno je da 50%+1 redovnih profesora glasa za) na tajnom glasanju. Iako je većina glasova zapravo bila za, njih nije bilo 50%+1 od ukupnog broja redovnih profesora.

Usput, Komisija nije na budžetu. Učešće u komisijama za izbor se ne plaća, bar ne na mom fakultetu. I njen rad apsolutno jeste javan u smislu da je javnosti dostupan detaljan izveštaj komisije i imena njenih članova, isti taj izveštaj koji je dat NU veću. Mnogi fakulteti te izveštaje o izborima objavljuju na svojim sajtovima.

Prosto, ovde problem nije bio u radu komisije, nego zato što postoji ozbiljna grupa redovnih profesora FDU koji ne žele Medenicu u svojim redovima. Tajnost glasanja tim ljudima dozvoljava da glasaju kako hoće i da to niko ne zna, kao i da nikome ne moraju da obrazlažu svoju odluku.

phreak

pre 7 godina

O izveštaju komisije za izbor u zvanje (koji je, pretpostavljam, bio pozitivan) izjašnjavali su se kolege tajnim glasanjem - što znači da oni koji glasaju ne moraju da obrazlažu svoju odluku. To je besmislen sistem, jer onda izveštaj komisije ne znači ništa ako se može oboriti prostim tajnim glasanjem.

Ne znam kako funkcioniše procedura za izbor nastavnika na FDU, ali ako je postupak pokrenula katedra na kojoj Medenica radi, jer mu ističe ugovor, ovim postupkom je katedra ostala bez jednog nastavnika i postavlja se pitanje kako će se sada odvijati nastava koju je držao čovek koji je izgubio posao. Da taj nastavnik nije bio potreban na katedri, konkurs se ne bi ni raspisivao. Dakle, tajnim glasanjem je ugroženo osnovna delatnost fakulteta - nastava.

Dalje, ako je Medenica kao nastavnik figurisao u dokumentaciji za akreditaciju, postavlja se pitanje da li bi sada trebalo revidirati i to i ponovo raditi akreditaciju studijskog programa...

Puno komplikacija nastalih samo zato što neko nekoga ne voli. Ovo je zapravo vrlo neodgovorno ponašanje.

xxx

pre 7 godina

A mozete li da objasnite zbog cega sazaljevate coveka koji ce sigurno naci uhlebljenje ili honorar na drugom mestu. Gde bilo. Iako priznat i van granica ovog pasaluka, ne vidim razlog zasto bilo ko mora da bude Tito na jednoj od funkcija koje obavlja.

Mnogo je bitnije to sto je taj raspali FDU toliko postao sinonim za nepotizam, deapotizam, i korupciju nego bilo koja druga ustanova slicnog poziva.

sarajevo.ba

pre 7 godina

Cuj filozofa,daj otkaz!?
Sta ce pokazat s tim otkazom,da su ovi pobjedili??
Sto vi ne date otkaz na poslu a uvjek vas neka nepravda zaboli.
Od cega covjek da zivi??
Pozivate na solidarnost a kad 3 klosara na ulici napadnu nekog da otmu recimo telefon svi glave okrecemo.

kalendar

pre 7 godina

FDU mi je uvek bila jedna od najuglednijih institucija u Srbiji. Još uvek je, ali po prvi put je poverenje poljuljano. To mi je nekako tužno.

Tija

pre 7 godina

Izvinite, a da neko ipak,proveri naucne radove profesora,mislim da ih je premalo za redovnog profesora.Ovde se ne radi o nekolegijalnosti, vec o naucnoj nestrucnosti Medenice. Kod nas na fakultetu ne bi prosao ni za docenta, dzaba titule.

Mozes kolkô 'oces, ali ne i dokle 'oces!

pre 7 godina

@ "daj otkaz golubovicu"
 (marko, 7. oktobar 2016 13:03)

Jel da ostavi vise mesta tvojim istomisljenicima - mediokritetima, a protiv kojih se bori punim imenom, prezimenom, delom i ugledom?

muka mi je

pre 7 godina

Ово је силуета државе , правило ,само напред нешколовани ,медиокритети,мафија,тајкуни и њихова деца , ... , одраз бруке већ 30 година. Аплауз остаје и понека похвала (празно) за најбоље и још само тапшање по рамену , а остало битно и важно за живот узеше они ,напред речено и шта , то је то идемо и идемо врло брзо у неповрат...жалосно , али стиснимо зубе ,нека их,у својим г...... !

Dule M.

pre 7 godina

Mozda je dobar profesor, ali da nema naucne radove - nema, a Zakon je Zakon. Isti za sve, pa i za profesorske zvezde. Moraju da se bave i naukom, a ne samo medijima i organizacijom festivala. Neka neka neutralna komisija sa drugog fakulteta sve preispita. Ni po babu, ni po striceima.

madam x

pre 7 godina

Kada sam još pre 30 g uperila reflektore na to: da su glavna meta staljinista koji su se preobukli u crkvene mantije - građanski vaspitani ljudi, kosmoplote, stučnjaci - niko me nije podržao - od ovih javnih ličnosti (koji sada brane Medenicu, a nije ni sam Medenica).
Lažne staljinističke patriote su u našem narodu za tih 30 god stvorili sliku: da biti građanin, kosmopolita, stučnjak je NACIONALNA IZDAJA (nepatriota). A biti neznalica, nemoralan, prost, vulgaran, bahat,...e to je patriotizam (po modelu KGB).

uzasi promiskuiteta

pre 7 godina

Dozvolite mi da razumem: pobunili su se oni koji su prethodno glasali i doneli odluku.... protiv odluke koju su licno doneli????? I sami za sebe rekli da su osrednji i prosecni i da su iz sopstvene obesti hteli da oteraju nekog ko je bolji od njih???? PA OVO JE GENIJALNO!!!!

Zlopamtilo

pre 7 godina

"Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.
(Новак Никач, 7. oktobar 2016 13:01)"


Savest intelektualnih mekušaca može biti samo ovo što mi anonimusi radimo ,ovde u komentarima a kad neko nešto kaže i iza toga stane imenom i prezimenom je nešto sasvim drugo

Јабучило

pre 7 godina

Слажем се да је Меденица један од озбиљнијих зналаца и изузетан стручњак. Са друге стране, демократија (која суштински јесте власт медиокритета) налаже да се воља већине поштује.

M. K.

pre 7 godina

Medenica nema naucne monografije, to je cinjenica, a ni dovoljno objavljenih radova u vrhunskim casopisima. I to se krije i pred kolegama, i pred studentima i pred javnoscu. Ukucajte na Googlu, i videcete. Nema naucnih radova. Zato se i dize halabuka da se zabasuri istina. Poz kolegama iz Instituta za knjizevnost, istrajte.

milorad

pre 7 godina

Omiljen od studenata, poznat i priznat u svetu, ali nije u Murtenici. I, nazalost, u Srbiji u svim oblastima pa i u flmskoj i dramskoj odlucuje Murtenica (namerno ne kazem palanacki mediokriteti)).

kataklinger

pre 7 godina

Kolega, sa tim navedenim faktorima taj lik ne bi mogao ni da doktorira, a piskaranje knjizica ide ili po principu samostalnog ili sponzorskog finansiranja, tako da to ne znaci nista. i moja baba moze da izda knjigu, ako zeli da je isfinansira.

mladji kolega

pre 7 godina

Medenica jeste poznat siroj javnosti, ali ga to ne cini naucnikom. U svetu nauke, broje se samo kvantitativni pokazatelji, koliko monografija, koliko "emova", itd, itd. Ako to nema, besmisleno je da se bavi naukom i zauzima nekom mladjem prostor. Posteno?

lfc Bristol

pre 7 godina

Umetnost je odavno urusena i svedena na minimum, mediokriteti odavno vladaju društvom, kvalitet opada, i to se konkretno jako odrazilo na film i pozorište koje je dokazalo svoju prosečnost u poslednje 2 decenije, prof. Medenica je olicenje kulture, intelektualnosti i ozbiljne stručnosti, covek je u studentskim krugovima omiljen i jako cenjen i poštovan, očigledno to nije dovoljno, sve što izadje iz njihovog kalupa prosečnost, i primitivizma je ono što ih plaši i ono čega će se po svaku cenu osloboditi, na žalost tako je u svim sferama....profesor nije postao član biblioteke i to ga diskvalifikuje...ali Dunav i Sava teku, tako da je to nada da će odneti jednoga dana i primitivizam, nadam se...

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Mirjana Puharić

pre 7 godina

Tročlana komisija je ocenila da prof Medenica ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora. Njihov izveštaj je bio dat na uvid javnosti 30 dana, pa je svako mogao dati svoje primedbe. Očigledno je da primedbi nije bilo, pa je bilo očekivano da prof Medenica bude izabran. U nekim komentarima sam pročitala da prof Medenica nema objavljenu ni jednu knjigu. U statutu Fakulteta dramskih umetnosti u član 144 tačka 9, zaista piše da za izbor u zvanje redovnog profesora treba imati objavlјen udžbenik, monografija ili orginalno stručno ostvarenje. U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije 13.6.2011. održana je promocija knjige "Klasika i njene maske" Ivana Medenice, u izdanju Sterijinog pozorja. Profesor Svetozar Rapajić (profesor emeritus Univerziteta umetnosti) je izjavio da je ovo odlična knjiga na visokom naučnom nivou, a i jako korisna, jer može da ima upotrebnu vrednost na sceni i da pomogne rediteljima i drugima koji se praktično bave pozorištem. Knjiga je objavljena 2011. godine, dakle u periodu od poslednjih 5 godina od prethodnog izbora prof Medenice. Očigledno je netačno da Medenica nema objavljenu knjigu.
Tajno glasanje Nastavnog veća može da bude veoma štetno, jer se anonimnim ljudima daje pravo da bez ikakvih argumenata za ili protiv, utiču na sastav nastavnog osoblja na fakultetu. Izbor profesora treba da vršen prema njegovim referencama i ocenama studenata, a ne da zavisi od anonimnih (tajnih) glasanja.

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Radio produkcija

pre 7 godina

Srdan Golubovic se poziva na potpuno irelevantan "izbor" od strane studenata. Mislio sam da su nasi profesori informisaniji. Bzv. I sto se katedra rezije uopste mesa za izbor u naucna zvanja? Svasta!

Новак Никач

pre 7 godina

Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.

uzasi promiskuiteta

pre 7 godina

Dozvolite mi da razumem: pobunili su se oni koji su prethodno glasali i doneli odluku.... protiv odluke koju su licno doneli????? I sami za sebe rekli da su osrednji i prosecni i da su iz sopstvene obesti hteli da oteraju nekog ko je bolji od njih???? PA OVO JE GENIJALNO!!!!

xxx

pre 7 godina

A mozete li da objasnite zbog cega sazaljevate coveka koji ce sigurno naci uhlebljenje ili honorar na drugom mestu. Gde bilo. Iako priznat i van granica ovog pasaluka, ne vidim razlog zasto bilo ko mora da bude Tito na jednoj od funkcija koje obavlja.

Mnogo je bitnije to sto je taj raspali FDU toliko postao sinonim za nepotizam, deapotizam, i korupciju nego bilo koja druga ustanova slicnog poziva.

Dule M.

pre 7 godina

Mozda je dobar profesor, ali da nema naucne radove - nema, a Zakon je Zakon. Isti za sve, pa i za profesorske zvezde. Moraju da se bave i naukom, a ne samo medijima i organizacijom festivala. Neka neka neutralna komisija sa drugog fakulteta sve preispita. Ni po babu, ni po striceima.

da se ne lazemo

pre 7 godina

Ne znam sta stoji iza konkretnog slucaja. Voleo bih da pravda pobedi sto ce se i desiti pre ili kasnije. Ono sto je za mene tema kada je u pitanju FDU jeste veoma jednostavno pitanje. Zasto vec decenijama sa tog fakulteta izlaze prosecni glumci, reziseri, dramaturzi i svi drugi? Ne mozemo da pravdamo nedostatkom novca ocajne filmove koji se snimaju. Ocajne pre svega po scenariju i glumi. Velika vecina mladih glumaca ne zasluzuje da bude nazvana glumcima. Vise su manekeni. Ista prica vazi i za pozoriste. U to bih mogao da uvrstim i Bitef. Da se ne lazemo i da se ne zavaravamo, FDU ocigledno ne funkcionise kako treba, a filmska i pozorisna industrija su se svele na razne kombinacije za zaradjivanje para. Kvalitet je iscezao. Ko ne veruje, neka proba da nabroji 10 odlicnih filmova iz poslednjih 10-15 godina i shvatice da ih nema ni 5. A iz poslednje 2-3 decenije proslog veka ima preko 100 izuzetno vrednih filmova. Isto je i sa pozoristem.

Tija

pre 7 godina

Izvinite, a da neko ipak,proveri naucne radove profesora,mislim da ih je premalo za redovnog profesora.Ovde se ne radi o nekolegijalnosti, vec o naucnoj nestrucnosti Medenice. Kod nas na fakultetu ne bi prosao ni za docenta, dzaba titule.

Јабучило

pre 7 godina

Слажем се да је Меденица један од озбиљнијих зналаца и изузетан стручњак. Са друге стране, демократија (која суштински јесте власт медиокритета) налаже да се воља већине поштује.

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Kolega

pre 7 godina

Šta pričaju ovi ljudi!? Čovek ima tri knjige, jednu kao priređivač, i desetine članaka faktora M51, M24, M26, M28 u vodećim svetskim časopisima s SSCI liste, kao što su Theater (Yale) i Theater Heute. Izveštaj komisije je bio izuzetno pohvalan i besprekorno napisan... Čovek je organizovao bezbroj vrhunskih naučnih skupova u zemlji i svetu. Ali, to neće ljubomornici da slušaju.

Mirjana Puharić

pre 7 godina

Tročlana komisija je ocenila da prof Medenica ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora. Njihov izveštaj je bio dat na uvid javnosti 30 dana, pa je svako mogao dati svoje primedbe. Očigledno je da primedbi nije bilo, pa je bilo očekivano da prof Medenica bude izabran. U nekim komentarima sam pročitala da prof Medenica nema objavljenu ni jednu knjigu. U statutu Fakulteta dramskih umetnosti u član 144 tačka 9, zaista piše da za izbor u zvanje redovnog profesora treba imati objavlјen udžbenik, monografija ili orginalno stručno ostvarenje. U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije 13.6.2011. održana je promocija knjige "Klasika i njene maske" Ivana Medenice, u izdanju Sterijinog pozorja. Profesor Svetozar Rapajić (profesor emeritus Univerziteta umetnosti) je izjavio da je ovo odlična knjiga na visokom naučnom nivou, a i jako korisna, jer može da ima upotrebnu vrednost na sceni i da pomogne rediteljima i drugima koji se praktično bave pozorištem. Knjiga je objavljena 2011. godine, dakle u periodu od poslednjih 5 godina od prethodnog izbora prof Medenice. Očigledno je netačno da Medenica nema objavljenu knjigu.
Tajno glasanje Nastavnog veća može da bude veoma štetno, jer se anonimnim ljudima daje pravo da bez ikakvih argumenata za ili protiv, utiču na sastav nastavnog osoblja na fakultetu. Izbor profesora treba da vršen prema njegovim referencama i ocenama studenata, a ne da zavisi od anonimnih (tajnih) glasanja.

Filmofil

pre 7 godina

Medenica je od onih sa kojim se nisam slagala o nekim opstim temama jos davno kad je pisao za Nin, ali je vrhunski profesionalac, intelektualac, obrazovan i izuzetno pametan covek.
Meni se cini da je ovo sistematska cistka pametnih ljudi iz privrede, kulture i nauke i obrazovanja. U poltici tesko da ih je i ostalo. Cak i politicke partije vrse unutrasnju cistku medju delom misleceg clanstva. Puna podrska Medenici, mada tu tesko da nesto vise i znaci.

kalendar

pre 7 godina

FDU mi je uvek bila jedna od najuglednijih institucija u Srbiji. Još uvek je, ali po prvi put je poverenje poljuljano. To mi je nekako tužno.

Brutus

pre 7 godina

Živim u inostranstvu, naravno da me ponekada muči nostalgija, jer nisam otišao toliko iz materijalnih razloga, više zbog merila vrednosti u kojima ne želim da odgajam decu. Onda posegnem za portalima iz Srbije. Dođem, pročitam ovakve vesti i nostalgija odmah prođe, shvatim iz kakvog sam se duševnog čabra izvukao.

M. K.

pre 7 godina

Medenica nema naucne monografije, to je cinjenica, a ni dovoljno objavljenih radova u vrhunskim casopisima. I to se krije i pred kolegama, i pred studentima i pred javnoscu. Ukucajte na Googlu, i videcete. Nema naucnih radova. Zato se i dize halabuka da se zabasuri istina. Poz kolegama iz Instituta za knjizevnost, istrajte.

Stefan

pre 7 godina

Ocigledno nekima na FDU smeta profesor Medenica. Ali, procitajte jos jednom recenicu iz pisma profesora sa rezije:
"Doći će vreme u kome će mediokriteti i neostvarene ličnosti određivati sudbine najboljih među nama."
To znaci da je kod njih na FDU vec doslo vreme da je broj mediokriteta i neostvarenih licnosti znacajna vecina. Jer da bi se glasalo protiv Medenice, bila je potrebna vecina.

tamara

pre 7 godina

Ne razumem kako je to moguce?Zar ne postoji posebna komisija koja verifikuje da kandidat ispunjava sve potrebne uslove za izbor u zvanje redovnog profesora?Procedura nalaze dalja Veca Univerziteta zar
ne?Nadam se da ce se sve na kraju resiti na najbolji moguci nacin.

madam x

pre 7 godina

Kada sam još pre 30 g uperila reflektore na to: da su glavna meta staljinista koji su se preobukli u crkvene mantije - građanski vaspitani ljudi, kosmoplote, stučnjaci - niko me nije podržao - od ovih javnih ličnosti (koji sada brane Medenicu, a nije ni sam Medenica).
Lažne staljinističke patriote su u našem narodu za tih 30 god stvorili sliku: da biti građanin, kosmopolita, stučnjak je NACIONALNA IZDAJA (nepatriota). A biti neznalica, nemoralan, prost, vulgaran, bahat,...e to je patriotizam (po modelu KGB).

Novosadjanin

pre 7 godina

Jel postoje imena i prezimena ljudi koji su glasali protiv? To su sve profesori, najvisi sloj akademskog gradjanstva, pretpostavljam da mogu razumno da obrzloze svoje pozicije u tom glasanju.

bzvz

pre 7 godina

Potpisnici kazu da ce doci vreme u kome ce mediokriteti odredjivati sudbinu najboljih medju nama?! Takvo vreme je uvek bilo, a danas ti koji nam odredjuju sudbinu, ne samo najboljima nego svima, nisu cak ni mediokriteti, nego potpune neznalice i slepi poslusnici najgorih medju nama. Jedino sto su dobro naucili je to da slome otpor svakom pokusaju pobune protiv takvog degenerisanog sistema i da oteraju sve one koji imaju nekakav talenat i viziju, kao i one koji koriste mozak i za kriticko misljenje. Pozivati na nekakav otpor ili pobunu, nema smisla jer nece zaziveti. Ostaje samo nemo posmatranje urusavanja svih vrednosti koji su nekad ipak postojale, makar delom bile i iluzorne.

kataklinger

pre 7 godina

Kolega, sa tim navedenim faktorima taj lik ne bi mogao ni da doktorira, a piskaranje knjizica ide ili po principu samostalnog ili sponzorskog finansiranja, tako da to ne znaci nista. i moja baba moze da izda knjigu, ako zeli da je isfinansira.

milorad

pre 7 godina

Omiljen od studenata, poznat i priznat u svetu, ali nije u Murtenici. I, nazalost, u Srbiji u svim oblastima pa i u flmskoj i dramskoj odlucuje Murtenica (namerno ne kazem palanacki mediokriteti)).

Zorana

pre 7 godina

Ne mogu da verujem! Ovo ne bi smelo da prodje.Sta ce biti sa svima nama ako "prolaze" nemo ovakve stvari. Postaje obrazac ponasanja da najbolji budu "sklonjeni".Bivsi student FDU

Апоплекс

pre 7 godina

Мислим да је ФДУ одавно почео да се урушава. Погледајте данашње глумце и режисере.

Milence

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.

phreak

pre 7 godina

O izveštaju komisije za izbor u zvanje (koji je, pretpostavljam, bio pozitivan) izjašnjavali su se kolege tajnim glasanjem - što znači da oni koji glasaju ne moraju da obrazlažu svoju odluku. To je besmislen sistem, jer onda izveštaj komisije ne znači ništa ako se može oboriti prostim tajnim glasanjem.

Ne znam kako funkcioniše procedura za izbor nastavnika na FDU, ali ako je postupak pokrenula katedra na kojoj Medenica radi, jer mu ističe ugovor, ovim postupkom je katedra ostala bez jednog nastavnika i postavlja se pitanje kako će se sada odvijati nastava koju je držao čovek koji je izgubio posao. Da taj nastavnik nije bio potreban na katedri, konkurs se ne bi ni raspisivao. Dakle, tajnim glasanjem je ugroženo osnovna delatnost fakulteta - nastava.

Dalje, ako je Medenica kao nastavnik figurisao u dokumentaciji za akreditaciju, postavlja se pitanje da li bi sada trebalo revidirati i to i ponovo raditi akreditaciju studijskog programa...

Puno komplikacija nastalih samo zato što neko nekoga ne voli. Ovo je zapravo vrlo neodgovorno ponašanje.

Miloš

pre 7 godina

Patim od radoznalosti. Zna li se sastav komisije? Ne bi trebalo da bude problem znati ko je u komisiji, jer to je ipak komisija na budžetu i njihov rad trebalo bi da bude javan pa iako imaju velika ovlašćenja i autonomiju. kultura ne odlučuje o manufakturama već je kruna jednog naroda. Dajte spisak pa neka je Medenica slab kandidat. Pokažite bolje.
(Milence, 7. oktobar 2016 13:47)

Piše u tekstu da je referat Komisije bio veoma pozitivan i predlog Nastavno-umetničkom veću FDU je bio da izabere Medenicu za redovnog profesora. Nastavno-umetničko veće nije prihvatilo izveštaj (potrebno je da 50%+1 redovnih profesora glasa za) na tajnom glasanju. Iako je većina glasova zapravo bila za, njih nije bilo 50%+1 od ukupnog broja redovnih profesora.

Usput, Komisija nije na budžetu. Učešće u komisijama za izbor se ne plaća, bar ne na mom fakultetu. I njen rad apsolutno jeste javan u smislu da je javnosti dostupan detaljan izveštaj komisije i imena njenih članova, isti taj izveštaj koji je dat NU veću. Mnogi fakulteti te izveštaje o izborima objavljuju na svojim sajtovima.

Prosto, ovde problem nije bio u radu komisije, nego zato što postoji ozbiljna grupa redovnih profesora FDU koji ne žele Medenicu u svojim redovima. Tajnost glasanja tim ljudima dozvoljava da glasaju kako hoće i da to niko ne zna, kao i da nikome ne moraju da obrazlažu svoju odluku.

mladji kolega

pre 7 godina

Medenica jeste poznat siroj javnosti, ali ga to ne cini naucnikom. U svetu nauke, broje se samo kvantitativni pokazatelji, koliko monografija, koliko "emova", itd, itd. Ako to nema, besmisleno je da se bavi naukom i zauzima nekom mladjem prostor. Posteno?

Zlopamtilo

pre 7 godina

"Није ми јасна петиција професора. Да им је било стало до професора Меденице изборили би се за учешће у раду комисије.Сви су знали чиме ће се бави комисија. Овако, изгледа да је у питању савест интелектуалних мекушаца.
(Новак Никач, 7. oktobar 2016 13:01)"


Savest intelektualnih mekušaca može biti samo ovo što mi anonimusi radimo ,ovde u komentarima a kad neko nešto kaže i iza toga stane imenom i prezimenom je nešto sasvim drugo

Mozes kolkô 'oces, ali ne i dokle 'oces!

pre 7 godina

@ "daj otkaz golubovicu"
 (marko, 7. oktobar 2016 13:03)

Jel da ostavi vise mesta tvojim istomisljenicima - mediokritetima, a protiv kojih se bori punim imenom, prezimenom, delom i ugledom?

Trifke

pre 7 godina

Problem naseg drustva je sto svako gleda samo svoju gu.icu i reaguje tek kada je njegova ili njemu bliska gu.ica u procepu. Stara je istina da ako ne branis druge kada su ugrozeni samo zato sto ti nisi time ugrozen jednoga dana kada ti budes ugrozen nece biti nikoga ko bi stao u tvoju odbranu.

muka mi je

pre 7 godina

Ово је силуета државе , правило ,само напред нешколовани ,медиокритети,мафија,тајкуни и њихова деца , ... , одраз бруке већ 30 година. Аплауз остаје и понека похвала (празно) за најбоље и још само тапшање по рамену , а остало битно и важно за живот узеше они ,напред речено и шта , то је то идемо и идемо врло брзо у неповрат...жалосно , али стиснимо зубе ,нека их,у својим г...... !

sarajevo.ba

pre 7 godina

Cuj filozofa,daj otkaz!?
Sta ce pokazat s tim otkazom,da su ovi pobjedili??
Sto vi ne date otkaz na poslu a uvjek vas neka nepravda zaboli.
Od cega covjek da zivi??
Pozivate na solidarnost a kad 3 klosara na ulici napadnu nekog da otmu recimo telefon svi glave okrecemo.

lfc Bristol

pre 7 godina

Umetnost je odavno urusena i svedena na minimum, mediokriteti odavno vladaju društvom, kvalitet opada, i to se konkretno jako odrazilo na film i pozorište koje je dokazalo svoju prosečnost u poslednje 2 decenije, prof. Medenica je olicenje kulture, intelektualnosti i ozbiljne stručnosti, covek je u studentskim krugovima omiljen i jako cenjen i poštovan, očigledno to nije dovoljno, sve što izadje iz njihovog kalupa prosečnost, i primitivizma je ono što ih plaši i ono čega će se po svaku cenu osloboditi, na žalost tako je u svim sferama....profesor nije postao član biblioteke i to ga diskvalifikuje...ali Dunav i Sava teku, tako da je to nada da će odneti jednoga dana i primitivizam, nadam se...

Radio produkcija

pre 7 godina

Srdan Golubovic se poziva na potpuno irelevantan "izbor" od strane studenata. Mislio sam da su nasi profesori informisaniji. Bzv. I sto se katedra rezije uopste mesa za izbor u naucna zvanja? Svasta!