Četvrtak, 28.01.2016.

10:30

Netflix stiže a baba se češlja

Izvor: B92

Netflix stiže a baba se èešlja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Nemanja

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.
(Vladimir, 28. januar 2016 13:15)

Ovo o 90% je potpuno proizvoljno i netačno. Usudio bih se da kažem da to pre važi za ljude koji MISLE da znaju dobro engleski, a stvarnost im protivreči; oni koji stvarno znaju engleski će uvek pre gledati bez titlova nego sa lošim titlovima koji ih ometaju.

Canuck

pre 8 godina

Sjajan tekst i odlična analiza! Poslednjih par godina sam ovde u Kanadi plaćao kablovsku TV radi dece, a onda sam probao i shvatio da TV program ni deci ne nedostaje. Informišem se na internetu, nove filmove koji me interesuju gledam u bioskopu ili preko iTunes, za sve ostalo je Netflix. Orginalne serije poput House of Cards i Orange is the New Black su vrhunske, a tu je i obilje dokumentarnih filmova i emisija. Ne smeta mi da pogledam stariji film. Što se tiče jezika, mislim da potcenjujete mlade generacije i njihovu želju da komuniciraju na engleskom. Closed Captions (skriveni titlovi namenjeni osobama sa oštećenim sluhom) olakšavaju razumevanje programa, ali i učenje jezika. Tehnički je izvodljivo provući tekst kroz npr. Google Translator i ponuditi ga na drugom jeziku. Sigurno je da prevod neće biti najbolji, ali radi se o generacijama koje će prihvatiti slabiji kvalitet u zamenu za nižu cenu. Netflix za sada ne nudi program uživo, ali nema razloga da jednog dana ne ponudi "kanale" sa takvim programom.
Međutim, oglašivači ne moraju da brinu brigu, jer je tu YouTube. TV stanica može da napravi kanal i ponudi svoj program uz obavezne reklame.
Pitanje distribucije na globalnom nivou će biti rešeno relativno brzo zato što je postojeći sistem jednostavno pregazilo vreme.

najlepse sam obucen

pre 8 godina

(as, 28. januar 2016 11:41)

Ne bih rekao.

Pitaj tinejdzere koji vise pred netom u 2 ujutro i cekaju utorkom "Pretty little liars" (njih navodim jer znam primer sa pokojnog svetovog foruma gde su se ljudi vec 2013. uveliko okupljali da gledaju uzivo. Da, bez prevoda.

Druga grupa cim ustane sledece jutro ide na torent i skida. Bez prevoda, naravno. Ista stvar je bila i sa The vampire diaries, koja je zbog toga prevedena pukla kod nas dva puta (i u etru- Prva, i kablu- Prva Plus).

Jednostavno, ako im mesecna pretplata bude prilagodjena, ta najvitalnija ciljna grupa (target 18-49) i malo ispod iste ce biti prva u redu koja ce Netflix koristiti. Kvalitetnija slika od kompresovane na streamingu ili torentu, a pritom nece morati da cekaju da im neko uploaduje istu ili da je traze po netu, cekaju da se skine, itd.

Ko god poznaje ili radi sa mladima, zna da ce Netflix samo da izvuce ono sto se do sada radilo na crnom u belo trziste.

stoper4

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni zasto nekad nema opcija da se bira titl u Popcorn?
(pf, 28. januar 2016 18:44)

Zato što se titl još nije pojavio

pf

pre 8 godina

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...
(razuma bez, 28. januar 2016 19:02)


U ovom slucaju je to drugacije. Niko od nas svakako ne bi placao te filmove da nisu dzabe, tako da niko nije ostecen. Nek se prilagode i smisle novi nacin naplate, mozda od reklama, kao sto je uradio Youtube recimo. Od sirotinje para nece videti iz vrlo prostog razloga, zato sto para nema, a sta nemas ne mozes ni da das. Mnogo je veci problem sto ima ovde nekih koji glume vece katolike od pape. Lozane.

Petar

pre 8 godina

Jedno od glavnih pitanja kada se pojavio Netflix u Srbiji nije bilo kako da se prijavim, vec "da li imaju srpske titlove". Tako da tesko da ce se Netflix probiti u skorije vreme kod prosecnog srpskog gledaoca.

pc

pre 8 godina

Kablovska televizija se svela na tri gledjiva programa.Ostalo tesko smece.Nije ni cudo da odlazi polako u istoriju.O domacim kanalima ne bih diskutovao.Pravljeni kao sto aturoka napisa uglavnom za bake i sitnu decu.Sa polucasovnim blokovima reklama.Najvece vrednost netflixa je lokalizacija.Sto moze da lokaziju bas na zemlju u kojoj strimuje.Znaci pravi ili kupuje program koji je aktuelan i ima visoku gledanost.Siguran sam da ce pobornici reci pa sto bih placao kada imam torrente.Vremenom ce cena pretplate biti takva da cimanje sa torentima nece biti vredno.

razuma bez

pre 8 godina

Pored zivog torenta da placam netflix?! Svasta... Dok postoji p2p necu da placam. Moze mi se. Hvala piratima. Keep seeding.
(fsociety, 28. januar 2016 15:24)

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...

Jovan

pre 8 godina

Osvrt na TV kuce je odlican, ali to nema veze sa Netflix, a takodje ne smartam da Netflix nudi ne znam sta revolucionarno. Koristio sam ga par meseci (lazirajuci IP adresu) i shvatio da to i nije bas nesto, osim ako ne zelite da gledate outdated filmove i serije. Jos veci je problem izbor filmova i serija po regionima, koji se drasticno razlikuje, a da ne pominjem otkup prava na iste, kao sto je recimo House Of Cards. U prevodu, pretplatis se na Netflix, i ne mozes da gledas House of Cards, jer je u toj zemlji neki TV operater (ili TV kuca) otkupila prava!. Potpuni uzas, a Netflix to dozvoljava, jer sta: Inters su samo pare a ne i rejting!

Drugi problem su prava na filmove koji oni sve teze dobijaju. Razlog: prvo bioskopi, pa DVD sellers (amazon...), pa tek onda moze na Netflix. Tako dodjete u situaciju da najnoviji fim mozes da pogledas tek za jedno 6 meseci. Naravno sve zavisi od naslova do naslova, a moze da se nikada i ne pojavi, jer opet... neko drugi otkupio prava!

U svakom slucaju, korisnici ce sve vise biti na gubitku, jer moraju da se pretplate na vise mesta kako bi mogli da sve da gledaju.

Ovo pricam kao neko ko je odgledao preko 1000 filmova i vise od 1500 epizoda serija i vidim da sve teze ide pronalazenje sadrzaja na jednom mestu!

Nikola

pre 8 godina

Od svega pobrojanog - sigurno je jedino da ce dobro potplatiti zakonodavca i na neki, vec tako poznat nacin, spreciti ulazak Netflixa.

adriano_galliani

pre 8 godina

Сјајан текст, али ни хиљаду Нетфликса не може да замени торент. Можда једном, када се уједначи понуда за САД и остатак света и када заиста буде свега. На крају ће то заиста и постати Popcorn Time који се плаћа и који је легалан али видећемо да ли ће се такав модел исплатити. Верујем да већини људи одговара понуда, али мени лично не. Тешки дани чекају класичну телевизију, то је сигурно. Само квалитетом се може борити против квантитета. А против торента и потпуне слободе не може нико и ништа.

Joja

pre 8 godina

Netflix je extra, uplatio sam paket od 11$ za hd sliku na 4 ekrana i uzivam. Otkazujem kablovsku sledeceg meseca. Ovo je mnogo dobra stvar, haha, ne mogu da verujem da je konacno dosla i u Srbiju.
Nek ti je sa srecom kablovska televizijo koja si mi godinama naplacivala 115 kanala, od kojih sam gledao 3 (Comedy Central, Disc. Science i eventualno TV1000). Sto se tice neta, uplaticu za hiljadarku wifi net koji mi ne daje 50 mb/s nego "samo" 20. Ali cu zato da gledam sta god hocu od serija i filmova, kad god hocu, sve u full hd :)
TY Netflix!

Vlada

pre 8 godina

Pretpostavljam da će uskoro i radnici televizija, po ugledu na pobunu taksista protiv Ubera, da izađu na ulice i bune se protiv Netflix-a (navodeći neke kvazi razloge).
Teško je dinosaurusima shvatiti da kometa samo što nije udarila zemlju i treba ili da se prilagode ili da nestanu...

somebody

pre 8 godina

imam Netflix vec 2 meseca (zivim u Italiji) i mogu da kazem da vise ne gledamo ni kablovsku, ni Sky, ni Total Tv. Netflix je nesto najbolje sto moze da postoji u ponudi serija i filmova u sreamingu, jer osim njega imamo jos 2 paketa (Tim vision i Infinity), ali kvalitet ne moze da se uporedi. Preporucujem Crossing Lines,Breaking Bad, Continuum, The 100, Suits, Sense8, Orange is the new black, Orphan Black i mnoge druge.

Zoran

pre 8 godina

Mi smo u Americi 15 godina. I isto toliko ne gledamo TV. Ne pada mi na pamet da uzmem taj Netflix. Kazem, nismo imali nikad TV ovde.

A vi gubite vreme tamo, slobodno. TV ce nestati. Netfix je samo nesto sto ce da preuzme gledaoce od tradicionalnih kablovskih stanica i polako da nestaje, brze mnogo od klasicnog TV-a. Jednostavno TV nece niko da gleda za jedno 20, 30 godina.

Mislim da ce radio da nadzivi TV.

lazarminator

pre 8 godina

S obzirom da naš narod kuburi sa aktivnim praćenjem filmova i serija na engleskom, bez titla se Netflix neće lebaa najesti u Srbiji

Miloš

pre 8 godina

Industrija se samourušila. TV sam prestao da gledam zbog polučasovnih blokova reklama. AdBlckere sam počeo da koristim na internetu onog trenutka kada je šuma reklama na određenim sajtovima prevršila svaku meru i razum.

Danas, čak i kada TV nudi neki sadržaj ekskluzivno, ne gledam ga uživo nego unazad, upravo kako bih mogao da preskočim reklame za uloške, praškove i ko zna šta sve ne.

Vladimir

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.

fargo nd

pre 8 godina

Zanimljivo je da nikad nema komentara kad objavite neki tekst sjajan kao sto je ovaj.Nemoguce je da kod nas nije poznato sta sve,bas sve mozete kupiti preko AMAZON-a(istina,tamo u USA),i sta sve mozete videti uz NETFLIX.I bice problem za sve TV producente kad stigne NETFLIX.Ali,sve se menja,i mozemo samo da zalimo za,naprimer,redovima pred bioskopima.Zalosno je kad u sali boj 1 u TC Usce bude samo nas desetak na projekciji trenutnog filmskog hita.Pominjem samo bioskope,ali tu je bas drasticno vidljiva propast.

as

pre 8 godina

Ovaj tekst mi vise deluje kao reklama za Netflix a ne neki analiticki clanak.Kao prvo u Srbiji Netflix ce imati jako mali broj pretplatnika i nece biti nikakva konkurencija kablovskim kanalima i to iz vise razloga,mali broj korisnika prati serije i filmove na stranim jezicima bez titla a i ti koji prate zastareli Netflix sadrzaj su vec pogledali.

Ivan

pre 8 godina

A pretplata? Netflix ne bi nista mogao bez pretplate, zato i nema oglasavanja. Ako naprave dobru seriju/film, privuku jos gledalaca, tj. jos pretplate. Usput, mogu i televizijama da prodaju svoje serije i filmove kasnije. Zasto ne prave serije za decu? Pa, deca ne placaju pretplatu. Tako da imaju i oni svoju ciljnu grupu. To su oni koji imaju kreditnu karticu. A nije iskljuceno da ce u jednom trenutku krenuti i oglasivaci pa ce pretplata da se poveca ako zelis bez reklama...

Miloš

pre 8 godina

Industrija se samourušila. TV sam prestao da gledam zbog polučasovnih blokova reklama. AdBlckere sam počeo da koristim na internetu onog trenutka kada je šuma reklama na određenim sajtovima prevršila svaku meru i razum.

Danas, čak i kada TV nudi neki sadržaj ekskluzivno, ne gledam ga uživo nego unazad, upravo kako bih mogao da preskočim reklame za uloške, praškove i ko zna šta sve ne.

Vladimir

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.

adriano_galliani

pre 8 godina

Сјајан текст, али ни хиљаду Нетфликса не може да замени торент. Можда једном, када се уједначи понуда за САД и остатак света и када заиста буде свега. На крају ће то заиста и постати Popcorn Time који се плаћа и који је легалан али видећемо да ли ће се такав модел исплатити. Верујем да већини људи одговара понуда, али мени лично не. Тешки дани чекају класичну телевизију, то је сигурно. Само квалитетом се може борити против квантитета. А против торента и потпуне слободе не може нико и ништа.

lazarminator

pre 8 godina

S obzirom da naš narod kuburi sa aktivnim praćenjem filmova i serija na engleskom, bez titla se Netflix neće lebaa najesti u Srbiji

as

pre 8 godina

Ovaj tekst mi vise deluje kao reklama za Netflix a ne neki analiticki clanak.Kao prvo u Srbiji Netflix ce imati jako mali broj pretplatnika i nece biti nikakva konkurencija kablovskim kanalima i to iz vise razloga,mali broj korisnika prati serije i filmove na stranim jezicima bez titla a i ti koji prate zastareli Netflix sadrzaj su vec pogledali.

Vlada

pre 8 godina

Pretpostavljam da će uskoro i radnici televizija, po ugledu na pobunu taksista protiv Ubera, da izađu na ulice i bune se protiv Netflix-a (navodeći neke kvazi razloge).
Teško je dinosaurusima shvatiti da kometa samo što nije udarila zemlju i treba ili da se prilagode ili da nestanu...

razuma bez

pre 8 godina

Pored zivog torenta da placam netflix?! Svasta... Dok postoji p2p necu da placam. Moze mi se. Hvala piratima. Keep seeding.
(fsociety, 28. januar 2016 15:24)

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...

Joja

pre 8 godina

Netflix je extra, uplatio sam paket od 11$ za hd sliku na 4 ekrana i uzivam. Otkazujem kablovsku sledeceg meseca. Ovo je mnogo dobra stvar, haha, ne mogu da verujem da je konacno dosla i u Srbiju.
Nek ti je sa srecom kablovska televizijo koja si mi godinama naplacivala 115 kanala, od kojih sam gledao 3 (Comedy Central, Disc. Science i eventualno TV1000). Sto se tice neta, uplaticu za hiljadarku wifi net koji mi ne daje 50 mb/s nego "samo" 20. Ali cu zato da gledam sta god hocu od serija i filmova, kad god hocu, sve u full hd :)
TY Netflix!

pc

pre 8 godina

Kablovska televizija se svela na tri gledjiva programa.Ostalo tesko smece.Nije ni cudo da odlazi polako u istoriju.O domacim kanalima ne bih diskutovao.Pravljeni kao sto aturoka napisa uglavnom za bake i sitnu decu.Sa polucasovnim blokovima reklama.Najvece vrednost netflixa je lokalizacija.Sto moze da lokaziju bas na zemlju u kojoj strimuje.Znaci pravi ili kupuje program koji je aktuelan i ima visoku gledanost.Siguran sam da ce pobornici reci pa sto bih placao kada imam torrente.Vremenom ce cena pretplate biti takva da cimanje sa torentima nece biti vredno.

Ivan

pre 8 godina

A pretplata? Netflix ne bi nista mogao bez pretplate, zato i nema oglasavanja. Ako naprave dobru seriju/film, privuku jos gledalaca, tj. jos pretplate. Usput, mogu i televizijama da prodaju svoje serije i filmove kasnije. Zasto ne prave serije za decu? Pa, deca ne placaju pretplatu. Tako da imaju i oni svoju ciljnu grupu. To su oni koji imaju kreditnu karticu. A nije iskljuceno da ce u jednom trenutku krenuti i oglasivaci pa ce pretplata da se poveca ako zelis bez reklama...

Zoran

pre 8 godina

Mi smo u Americi 15 godina. I isto toliko ne gledamo TV. Ne pada mi na pamet da uzmem taj Netflix. Kazem, nismo imali nikad TV ovde.

A vi gubite vreme tamo, slobodno. TV ce nestati. Netfix je samo nesto sto ce da preuzme gledaoce od tradicionalnih kablovskih stanica i polako da nestaje, brze mnogo od klasicnog TV-a. Jednostavno TV nece niko da gleda za jedno 20, 30 godina.

Mislim da ce radio da nadzivi TV.

somebody

pre 8 godina

imam Netflix vec 2 meseca (zivim u Italiji) i mogu da kazem da vise ne gledamo ni kablovsku, ni Sky, ni Total Tv. Netflix je nesto najbolje sto moze da postoji u ponudi serija i filmova u sreamingu, jer osim njega imamo jos 2 paketa (Tim vision i Infinity), ali kvalitet ne moze da se uporedi. Preporucujem Crossing Lines,Breaking Bad, Continuum, The 100, Suits, Sense8, Orange is the new black, Orphan Black i mnoge druge.

Nikola

pre 8 godina

Od svega pobrojanog - sigurno je jedino da ce dobro potplatiti zakonodavca i na neki, vec tako poznat nacin, spreciti ulazak Netflixa.

fargo nd

pre 8 godina

Zanimljivo je da nikad nema komentara kad objavite neki tekst sjajan kao sto je ovaj.Nemoguce je da kod nas nije poznato sta sve,bas sve mozete kupiti preko AMAZON-a(istina,tamo u USA),i sta sve mozete videti uz NETFLIX.I bice problem za sve TV producente kad stigne NETFLIX.Ali,sve se menja,i mozemo samo da zalimo za,naprimer,redovima pred bioskopima.Zalosno je kad u sali boj 1 u TC Usce bude samo nas desetak na projekciji trenutnog filmskog hita.Pominjem samo bioskope,ali tu je bas drasticno vidljiva propast.

Petar

pre 8 godina

Jedno od glavnih pitanja kada se pojavio Netflix u Srbiji nije bilo kako da se prijavim, vec "da li imaju srpske titlove". Tako da tesko da ce se Netflix probiti u skorije vreme kod prosecnog srpskog gledaoca.

Jovan

pre 8 godina

Osvrt na TV kuce je odlican, ali to nema veze sa Netflix, a takodje ne smartam da Netflix nudi ne znam sta revolucionarno. Koristio sam ga par meseci (lazirajuci IP adresu) i shvatio da to i nije bas nesto, osim ako ne zelite da gledate outdated filmove i serije. Jos veci je problem izbor filmova i serija po regionima, koji se drasticno razlikuje, a da ne pominjem otkup prava na iste, kao sto je recimo House Of Cards. U prevodu, pretplatis se na Netflix, i ne mozes da gledas House of Cards, jer je u toj zemlji neki TV operater (ili TV kuca) otkupila prava!. Potpuni uzas, a Netflix to dozvoljava, jer sta: Inters su samo pare a ne i rejting!

Drugi problem su prava na filmove koji oni sve teze dobijaju. Razlog: prvo bioskopi, pa DVD sellers (amazon...), pa tek onda moze na Netflix. Tako dodjete u situaciju da najnoviji fim mozes da pogledas tek za jedno 6 meseci. Naravno sve zavisi od naslova do naslova, a moze da se nikada i ne pojavi, jer opet... neko drugi otkupio prava!

U svakom slucaju, korisnici ce sve vise biti na gubitku, jer moraju da se pretplate na vise mesta kako bi mogli da sve da gledaju.

Ovo pricam kao neko ko je odgledao preko 1000 filmova i vise od 1500 epizoda serija i vidim da sve teze ide pronalazenje sadrzaja na jednom mestu!

pf

pre 8 godina

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...
(razuma bez, 28. januar 2016 19:02)


U ovom slucaju je to drugacije. Niko od nas svakako ne bi placao te filmove da nisu dzabe, tako da niko nije ostecen. Nek se prilagode i smisle novi nacin naplate, mozda od reklama, kao sto je uradio Youtube recimo. Od sirotinje para nece videti iz vrlo prostog razloga, zato sto para nema, a sta nemas ne mozes ni da das. Mnogo je veci problem sto ima ovde nekih koji glume vece katolike od pape. Lozane.

Nemanja

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.
(Vladimir, 28. januar 2016 13:15)

Ovo o 90% je potpuno proizvoljno i netačno. Usudio bih se da kažem da to pre važi za ljude koji MISLE da znaju dobro engleski, a stvarnost im protivreči; oni koji stvarno znaju engleski će uvek pre gledati bez titlova nego sa lošim titlovima koji ih ometaju.

najlepse sam obucen

pre 8 godina

(as, 28. januar 2016 11:41)

Ne bih rekao.

Pitaj tinejdzere koji vise pred netom u 2 ujutro i cekaju utorkom "Pretty little liars" (njih navodim jer znam primer sa pokojnog svetovog foruma gde su se ljudi vec 2013. uveliko okupljali da gledaju uzivo. Da, bez prevoda.

Druga grupa cim ustane sledece jutro ide na torent i skida. Bez prevoda, naravno. Ista stvar je bila i sa The vampire diaries, koja je zbog toga prevedena pukla kod nas dva puta (i u etru- Prva, i kablu- Prva Plus).

Jednostavno, ako im mesecna pretplata bude prilagodjena, ta najvitalnija ciljna grupa (target 18-49) i malo ispod iste ce biti prva u redu koja ce Netflix koristiti. Kvalitetnija slika od kompresovane na streamingu ili torentu, a pritom nece morati da cekaju da im neko uploaduje istu ili da je traze po netu, cekaju da se skine, itd.

Ko god poznaje ili radi sa mladima, zna da ce Netflix samo da izvuce ono sto se do sada radilo na crnom u belo trziste.

Canuck

pre 8 godina

Sjajan tekst i odlična analiza! Poslednjih par godina sam ovde u Kanadi plaćao kablovsku TV radi dece, a onda sam probao i shvatio da TV program ni deci ne nedostaje. Informišem se na internetu, nove filmove koji me interesuju gledam u bioskopu ili preko iTunes, za sve ostalo je Netflix. Orginalne serije poput House of Cards i Orange is the New Black su vrhunske, a tu je i obilje dokumentarnih filmova i emisija. Ne smeta mi da pogledam stariji film. Što se tiče jezika, mislim da potcenjujete mlade generacije i njihovu želju da komuniciraju na engleskom. Closed Captions (skriveni titlovi namenjeni osobama sa oštećenim sluhom) olakšavaju razumevanje programa, ali i učenje jezika. Tehnički je izvodljivo provući tekst kroz npr. Google Translator i ponuditi ga na drugom jeziku. Sigurno je da prevod neće biti najbolji, ali radi se o generacijama koje će prihvatiti slabiji kvalitet u zamenu za nižu cenu. Netflix za sada ne nudi program uživo, ali nema razloga da jednog dana ne ponudi "kanale" sa takvim programom.
Međutim, oglašivači ne moraju da brinu brigu, jer je tu YouTube. TV stanica može da napravi kanal i ponudi svoj program uz obavezne reklame.
Pitanje distribucije na globalnom nivou će biti rešeno relativno brzo zato što je postojeći sistem jednostavno pregazilo vreme.

stoper4

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni zasto nekad nema opcija da se bira titl u Popcorn?
(pf, 28. januar 2016 18:44)

Zato što se titl još nije pojavio

Zoran

pre 8 godina

Mi smo u Americi 15 godina. I isto toliko ne gledamo TV. Ne pada mi na pamet da uzmem taj Netflix. Kazem, nismo imali nikad TV ovde.

A vi gubite vreme tamo, slobodno. TV ce nestati. Netfix je samo nesto sto ce da preuzme gledaoce od tradicionalnih kablovskih stanica i polako da nestaje, brze mnogo od klasicnog TV-a. Jednostavno TV nece niko da gleda za jedno 20, 30 godina.

Mislim da ce radio da nadzivi TV.

Vladimir

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.

as

pre 8 godina

Ovaj tekst mi vise deluje kao reklama za Netflix a ne neki analiticki clanak.Kao prvo u Srbiji Netflix ce imati jako mali broj pretplatnika i nece biti nikakva konkurencija kablovskim kanalima i to iz vise razloga,mali broj korisnika prati serije i filmove na stranim jezicima bez titla a i ti koji prate zastareli Netflix sadrzaj su vec pogledali.

somebody

pre 8 godina

imam Netflix vec 2 meseca (zivim u Italiji) i mogu da kazem da vise ne gledamo ni kablovsku, ni Sky, ni Total Tv. Netflix je nesto najbolje sto moze da postoji u ponudi serija i filmova u sreamingu, jer osim njega imamo jos 2 paketa (Tim vision i Infinity), ali kvalitet ne moze da se uporedi. Preporucujem Crossing Lines,Breaking Bad, Continuum, The 100, Suits, Sense8, Orange is the new black, Orphan Black i mnoge druge.

Joja

pre 8 godina

Netflix je extra, uplatio sam paket od 11$ za hd sliku na 4 ekrana i uzivam. Otkazujem kablovsku sledeceg meseca. Ovo je mnogo dobra stvar, haha, ne mogu da verujem da je konacno dosla i u Srbiju.
Nek ti je sa srecom kablovska televizijo koja si mi godinama naplacivala 115 kanala, od kojih sam gledao 3 (Comedy Central, Disc. Science i eventualno TV1000). Sto se tice neta, uplaticu za hiljadarku wifi net koji mi ne daje 50 mb/s nego "samo" 20. Ali cu zato da gledam sta god hocu od serija i filmova, kad god hocu, sve u full hd :)
TY Netflix!

razuma bez

pre 8 godina

Pored zivog torenta da placam netflix?! Svasta... Dok postoji p2p necu da placam. Moze mi se. Hvala piratima. Keep seeding.
(fsociety, 28. januar 2016 15:24)

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...

pf

pre 8 godina

"Necu da platim, moze mi se"... Slika i prilika srpskog mentaliteta i glavni razlog zasto je srbija takva kakva jeste...

Verovatno i tvoj poslodavac misli isto to, kada ti umesto plate dovoljne za pristojan zivot isplati 200 evra na ruke, bez poreza i doprinosa...
(razuma bez, 28. januar 2016 19:02)


U ovom slucaju je to drugacije. Niko od nas svakako ne bi placao te filmove da nisu dzabe, tako da niko nije ostecen. Nek se prilagode i smisle novi nacin naplate, mozda od reklama, kao sto je uradio Youtube recimo. Od sirotinje para nece videti iz vrlo prostog razloga, zato sto para nema, a sta nemas ne mozes ni da das. Mnogo je veci problem sto ima ovde nekih koji glume vece katolike od pape. Lozane.

adriano_galliani

pre 8 godina

Сјајан текст, али ни хиљаду Нетфликса не може да замени торент. Можда једном, када се уједначи понуда за САД и остатак света и када заиста буде свега. На крају ће то заиста и постати Popcorn Time који се плаћа и који је легалан али видећемо да ли ће се такав модел исплатити. Верујем да већини људи одговара понуда, али мени лично не. Тешки дани чекају класичну телевизију, то је сигурно. Само квалитетом се може борити против квантитета. А против торента и потпуне слободе не може нико и ништа.

Jovan

pre 8 godina

Osvrt na TV kuce je odlican, ali to nema veze sa Netflix, a takodje ne smartam da Netflix nudi ne znam sta revolucionarno. Koristio sam ga par meseci (lazirajuci IP adresu) i shvatio da to i nije bas nesto, osim ako ne zelite da gledate outdated filmove i serije. Jos veci je problem izbor filmova i serija po regionima, koji se drasticno razlikuje, a da ne pominjem otkup prava na iste, kao sto je recimo House Of Cards. U prevodu, pretplatis se na Netflix, i ne mozes da gledas House of Cards, jer je u toj zemlji neki TV operater (ili TV kuca) otkupila prava!. Potpuni uzas, a Netflix to dozvoljava, jer sta: Inters su samo pare a ne i rejting!

Drugi problem su prava na filmove koji oni sve teze dobijaju. Razlog: prvo bioskopi, pa DVD sellers (amazon...), pa tek onda moze na Netflix. Tako dodjete u situaciju da najnoviji fim mozes da pogledas tek za jedno 6 meseci. Naravno sve zavisi od naslova do naslova, a moze da se nikada i ne pojavi, jer opet... neko drugi otkupio prava!

U svakom slucaju, korisnici ce sve vise biti na gubitku, jer moraju da se pretplate na vise mesta kako bi mogli da sve da gledaju.

Ovo pricam kao neko ko je odgledao preko 1000 filmova i vise od 1500 epizoda serija i vidim da sve teze ide pronalazenje sadrzaja na jednom mestu!

Nemanja

pre 8 godina

Sve dok Netflix ne omogući titlove on nikad kod nas neće zaživeti ni sa cenom od 100 RSD. Odlično znam Engleski, ali više volim gledati sa titlovima, a takvih je 90% od onog procenta koji "zna" Engleski. Navikli smo na titlove i bez njih Netflix ništa ne olakšava, samo otežava.
(Vladimir, 28. januar 2016 13:15)

Ovo o 90% je potpuno proizvoljno i netačno. Usudio bih se da kažem da to pre važi za ljude koji MISLE da znaju dobro engleski, a stvarnost im protivreči; oni koji stvarno znaju engleski će uvek pre gledati bez titlova nego sa lošim titlovima koji ih ometaju.

Vlada

pre 8 godina

Pretpostavljam da će uskoro i radnici televizija, po ugledu na pobunu taksista protiv Ubera, da izađu na ulice i bune se protiv Netflix-a (navodeći neke kvazi razloge).
Teško je dinosaurusima shvatiti da kometa samo što nije udarila zemlju i treba ili da se prilagode ili da nestanu...

Nikola

pre 8 godina

Od svega pobrojanog - sigurno je jedino da ce dobro potplatiti zakonodavca i na neki, vec tako poznat nacin, spreciti ulazak Netflixa.

Ivan

pre 8 godina

A pretplata? Netflix ne bi nista mogao bez pretplate, zato i nema oglasavanja. Ako naprave dobru seriju/film, privuku jos gledalaca, tj. jos pretplate. Usput, mogu i televizijama da prodaju svoje serije i filmove kasnije. Zasto ne prave serije za decu? Pa, deca ne placaju pretplatu. Tako da imaju i oni svoju ciljnu grupu. To su oni koji imaju kreditnu karticu. A nije iskljuceno da ce u jednom trenutku krenuti i oglasivaci pa ce pretplata da se poveca ako zelis bez reklama...

fargo nd

pre 8 godina

Zanimljivo je da nikad nema komentara kad objavite neki tekst sjajan kao sto je ovaj.Nemoguce je da kod nas nije poznato sta sve,bas sve mozete kupiti preko AMAZON-a(istina,tamo u USA),i sta sve mozete videti uz NETFLIX.I bice problem za sve TV producente kad stigne NETFLIX.Ali,sve se menja,i mozemo samo da zalimo za,naprimer,redovima pred bioskopima.Zalosno je kad u sali boj 1 u TC Usce bude samo nas desetak na projekciji trenutnog filmskog hita.Pominjem samo bioskope,ali tu je bas drasticno vidljiva propast.

lazarminator

pre 8 godina

S obzirom da naš narod kuburi sa aktivnim praćenjem filmova i serija na engleskom, bez titla se Netflix neće lebaa najesti u Srbiji

Petar

pre 8 godina

Jedno od glavnih pitanja kada se pojavio Netflix u Srbiji nije bilo kako da se prijavim, vec "da li imaju srpske titlove". Tako da tesko da ce se Netflix probiti u skorije vreme kod prosecnog srpskog gledaoca.

najlepse sam obucen

pre 8 godina

(as, 28. januar 2016 11:41)

Ne bih rekao.

Pitaj tinejdzere koji vise pred netom u 2 ujutro i cekaju utorkom "Pretty little liars" (njih navodim jer znam primer sa pokojnog svetovog foruma gde su se ljudi vec 2013. uveliko okupljali da gledaju uzivo. Da, bez prevoda.

Druga grupa cim ustane sledece jutro ide na torent i skida. Bez prevoda, naravno. Ista stvar je bila i sa The vampire diaries, koja je zbog toga prevedena pukla kod nas dva puta (i u etru- Prva, i kablu- Prva Plus).

Jednostavno, ako im mesecna pretplata bude prilagodjena, ta najvitalnija ciljna grupa (target 18-49) i malo ispod iste ce biti prva u redu koja ce Netflix koristiti. Kvalitetnija slika od kompresovane na streamingu ili torentu, a pritom nece morati da cekaju da im neko uploaduje istu ili da je traze po netu, cekaju da se skine, itd.

Ko god poznaje ili radi sa mladima, zna da ce Netflix samo da izvuce ono sto se do sada radilo na crnom u belo trziste.

Canuck

pre 8 godina

Sjajan tekst i odlična analiza! Poslednjih par godina sam ovde u Kanadi plaćao kablovsku TV radi dece, a onda sam probao i shvatio da TV program ni deci ne nedostaje. Informišem se na internetu, nove filmove koji me interesuju gledam u bioskopu ili preko iTunes, za sve ostalo je Netflix. Orginalne serije poput House of Cards i Orange is the New Black su vrhunske, a tu je i obilje dokumentarnih filmova i emisija. Ne smeta mi da pogledam stariji film. Što se tiče jezika, mislim da potcenjujete mlade generacije i njihovu želju da komuniciraju na engleskom. Closed Captions (skriveni titlovi namenjeni osobama sa oštećenim sluhom) olakšavaju razumevanje programa, ali i učenje jezika. Tehnički je izvodljivo provući tekst kroz npr. Google Translator i ponuditi ga na drugom jeziku. Sigurno je da prevod neće biti najbolji, ali radi se o generacijama koje će prihvatiti slabiji kvalitet u zamenu za nižu cenu. Netflix za sada ne nudi program uživo, ali nema razloga da jednog dana ne ponudi "kanale" sa takvim programom.
Međutim, oglašivači ne moraju da brinu brigu, jer je tu YouTube. TV stanica može da napravi kanal i ponudi svoj program uz obavezne reklame.
Pitanje distribucije na globalnom nivou će biti rešeno relativno brzo zato što je postojeći sistem jednostavno pregazilo vreme.

Miloš

pre 8 godina

Industrija se samourušila. TV sam prestao da gledam zbog polučasovnih blokova reklama. AdBlckere sam počeo da koristim na internetu onog trenutka kada je šuma reklama na određenim sajtovima prevršila svaku meru i razum.

Danas, čak i kada TV nudi neki sadržaj ekskluzivno, ne gledam ga uživo nego unazad, upravo kako bih mogao da preskočim reklame za uloške, praškove i ko zna šta sve ne.

pc

pre 8 godina

Kablovska televizija se svela na tri gledjiva programa.Ostalo tesko smece.Nije ni cudo da odlazi polako u istoriju.O domacim kanalima ne bih diskutovao.Pravljeni kao sto aturoka napisa uglavnom za bake i sitnu decu.Sa polucasovnim blokovima reklama.Najvece vrednost netflixa je lokalizacija.Sto moze da lokaziju bas na zemlju u kojoj strimuje.Znaci pravi ili kupuje program koji je aktuelan i ima visoku gledanost.Siguran sam da ce pobornici reci pa sto bih placao kada imam torrente.Vremenom ce cena pretplate biti takva da cimanje sa torentima nece biti vredno.

stoper4

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni zasto nekad nema opcija da se bira titl u Popcorn?
(pf, 28. januar 2016 18:44)

Zato što se titl još nije pojavio