Boner: Umetnost je sloboda i izazov

Joerg Boner (Jörg Boner) je od onih umetnika za koje nije važna sama forma i dizajn proizvoda, već i vizija kako se dolazi do finalnog produkta i kako se stvari mogu postaviti u novi koncept.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

11:30

Default images

Upravo to pokazuje izložba GOODNIGHT MOON, postavljena u holu Narodne biblioteke Srbije do 10. juna, organizovana u okviru 7. Beogradske nedelje dizajna, uz podršku Pro Helvetie i kompanije Milšped.

Sam autor izložbe, najveća nova zvezda dizajna iz Švajcarske, Joerg Boner, će biti lično prisutan da predstavi ovu duhovitu i pomalo romantičnu jukstapoziciju jedne usamljene bandere (UN by EWO) i lepe roza sofe (BAHIR by COR).

Joerg Boner nam dolazi iz Ciriha gde radi kao frilenser u svom studiju od 2001. godine. Nakon studiranja proizvodnog i dizajna enterijera na Schule für Gestaltung u Bazelu, dobio je brojne nagrade za projekte za kompanije kao što su Veuve Clicquot, Nestle, Wogg, Fontana Arte, ClassiCon, Nils Holger Moormann. Kao dizajner, autor i predavač na Ecole Cantonale d’Art de Lausanne Bonerov pristup otelotvoruje mobilnost, kreativnost i otvorenost, koji ga, kombinovani, nesumnjivo čine jednim od najznačajnijih dizajnera danas. Kroz svoj rad Boner uspešno spaja dva suprotstavljena trenda u dizajnu: dizajn proizvoda i dizajn komunikacija.

Pred dolazak u Beograd pričali smo sa Bonerom o pitanjima umetnosti, inspiracije i samog procesa rada.
SOFA BAHIR by COR
Kako ste odlučili da prihvatite poziv Beogradske nedelje dizajna i šta očekujete od ovog festivala i od samog grada?
Već prilikom prvog kontakta sa organizatorima BND-a koji su me pozvali na festival, bilo mi je jasno da su u pitanju ljudi koji to rade veoma iskreno. On ne izgleda kao svaki drugi festival. Izgleda mi kao više od toga…videćemo. Radujem se Beogradskoj nedelji dizajna. Radujem se što ću biti u prilici da upoznam nove ljude, zanimljive ličnosti koje stvaraju lepa dela, i konačno, da se sretnem sa nekim prijateljima sa kojima se inače viđam jednom godišnje.

Šta publika može očekivati da čuje na Vašem predavanju?
Kreirati proizvode i govoriti o dizajnu su dve različite stvari. Predavanjem i slikama koje ću prikazati, pokušaću da ostanem što bliže najzanimljivijem delu procesa u dizajnu: kreiranju.

Kako ste se zainteresovali za umetnost?
Umetnost je oblast bliska dizajnu. Međutim, mnogi umetnici su u svom radu mnogo radikalniji od dizajnera. Ono što volim kod umetnosti i što me uvek fascinira je to što umetnik radi u uslovima koje je sam stvorio. On je na neki način potpuno slobodan. To je vrsta slobode koja je istovremeno i izazov.

Šta je bio Vaš prvi projekat? Kako Vam on sada izgleda?
Moj prvi projekat je polica “OLMA”. To je veoma skulpturalan predmet od fajberglasa i u njenom obliku se oseća duh kasnih devedesetih. Iskreno, mogu da kažem da sam na nju još uvek pomalo ponosan. U tom projektu se i danas vidi i oseća skulpturalnost.

Koja je prva nagrada koju ste osvojili?
U pitanju je švedska nacionalna nagrada za dizajn "Swiss Federal design Award 1998".
STREET LIGHT EWO
A Vaše omiljeno priznanje?
To je definitivno Granpri za dizajn 2011, najznačajnija švedska nagrada za dizajn, koju dodeljuje švedska vlada. Nagradu pod nazivom „Grand Prix Design“ je osnovala Federalna kancelarija za kulturu kako bi odala priznanje renomiranim dizajnerima ili firmama koje se bave dizajnom koje su doprinele razvoju švedskog dizajna u zemlji i u inostranstvu.

Koji je Vaš omiljeni projekat i zbog čega?
Rekao bih da je za mene omiljeni projekat uvek onaj koji je aktuelan, jer tada se uvek trudite da napravite nešto najbolje na svetu. Kasnije ćete shvatiti da to što ste napravili ipak nije bilo najbolje. Onda morate da pokušate opet. I tako uvek iznova…

Vaši omiljeni klijenti?
To su oni koji poseduju retku mešavinu strasti, ludila i ozbiljne profesionalne proizvodnje i prodaje. Trenutno, za mene su to EWO koji proizvodi uličnu rasvetu i COR koji proizvodi tapaciran nameštaj.

Na koji način stvarate?
Tako što pokušavam i učim na sopstvenim greškama.

Vaša inspiracija?
Inspiracija dolazi iz stvarnog života, zato što na kraju mora da se vrati u stvarni život. Ali mnogo inspiracije nalazim i u svojim klijentima. Zaista volim sa njima da diskutujem, da bih bolje razumeo ono što treba da proizvedemo. A na neki način, možda je glupo to reći, ali i sam proizvod je inspirativan. Radite nešto i u procesu stvaranja vidite šta može biti sledeći korak. Za mene inspiracija definitivno dolazi iz samog procesa rada.

Na kom projektu trenutno radite?
Trenutno radimo na dizajnu mašine za kafu, nove sofe i kolekcije rasvetnih tela. Oni retki će imati priliku da Joerga Bonera čuju prvog dana kreativne konferencije pod nazivom Sloboda², pitali smo ga šta za njega predstavlja sloboda.
Sloboda je velika reč sa mnogo značenja. Ona koju osećam i na kojoj sam veoma zahvalan je sloboda da živim od posla u kojem me najviše podstiču zadovoljstvo i radoznalost.

Joerg Boner ceni skulpturalni aspekt dizajna. Razvio je način rada koji podrazumeva pravljenje modela od papira kao sastavni deo procesa dizajna. Radi sa crtežima i šablonima, ručno pravljenim trodimenzionalnim modelima, koji se zatim prepravljaju i doteruju u stalnom procesu ručnog rada, sve dok se precizan dizajn proizvoda ne dovrši. Ono čemu se teži kod svakog proizvoda je ravnoteža između forme i tehnologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: