Marija Đurković: Nagrada uvek prija

Jedna od nagrada koju je dobio film "Tinker Tailor Soldier Spy" je za scenografiju koju potpisuje britanska scenografkinja Marija Đurković, a s obzirom da smo njeno ime i ranije imali priliku da vidimo ispod filmova kao što su "Mama Mia" ili "Bili Eliot", B92 je pronašao u Londonu i sa njom napravio kratak intervju.

Kultura

Izvor: Razgovarala: Nevena Madžareviæ

Ponedeljak, 03.12.2012.

14:38

Default images

Domaća javnost ne zna mnogo o Mariji Đurković, a pitanja su se između ostalog odnosila na to koliko su joj sećanja iz detinjstva pomogla u kreiranju scenografije ostvarenja koje se dešava sedamdesetih godina u Istočnoj Evropi u vreme hladnog rata...

Dobili ste nagrade Evropske filmske akademije za najbolju scenografiju za film "Tinker Tailor Solider Spy". Koliko vam znači nagrada i da li možete da nam kažete nešto o saradnji sa rediteljem Tomasom Alfredsonom?

"Divno je kada prepoznaju vaš rad i kada dobijete bilo koju nagradu, ali to naravno nije nikada osnovni motiv. Ja sam uvek motivisana pre svega scenarijom i kada izaberem film. Raditi sa Tomasom bilo je pravo zadovoljstvo. On je neverovatan reditelj posebo za saradnju. Odličan u radu sa glumcima, vizuelan je tip, odličan je u muzici. Jako je nadaren!

Da li su Vam vaši koreni pomogli da stvoriet atmosferu hladnog rata? Vaša Majka je Čehinja, a otac ima rusko i crnogorsko poreklo?

Da! Definitivno... Taj film je duboko u mojoj memoriji. Kao dete sam provodila raspuste u bivšoj Jugoslaviji sve vreme i imam jaka sećanja. Deo filma "Tinker Tailor" smo snimali u Budmpešti, koja dosta podseća na ono čega se sećam veoma jasno.

Koliko su jake vaše veze sa ovim krajevima?

Pa bila sam u Crnoj Gori prošle godine, imam tamo bliske članove porodice i ne idem tamo često koliko bih htela, ali imam porodicu i to je divna destinacija za odmor.

Da li planirate da snimate neki film ovde?

To ne zavisi od mene. Bila bih oduševljena da radim tu. Iako ne govorim srpski, razumem ga ,mogu da se sporazumem što bi mi bilo od pomoći.

Da li ste čuli da je Srbija postala popularna destinacija za filsmke stvaraoce zbog dobre arhitekture i jeftinih filmskih lokacija?

O da znam! Znam da Rejf Fajns završava priču "nevidljiva žena", o Čarlsu Dikensu i njegovoj tajnoj ljubavnici. I naravno prethodni film "Koriolan" je snimao tu. Pitala sam ga zašto meni nisi dao taj posao? Vrlo sam zainteresovana za to i bila bih oduševljena, ali kao što znate izbor gde će se film snimati ne zavisi od mene.

Mi se nadamo da ćemo vas uskoro videti ovde.

To bi bilo lepo!

Čestitke za nagradu i Hvala Vam što ste govorili za B92!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: