Film/TV 7

29.03.2024.

14:50

"Openhajmer" prikazan premijerno u Japanu

Film "Openhajmer", koji je ove godine višistruko nagrađen Oskarom, danas je konačno premijerno prikazan i u Japanu.

Izvor: Tanjug

"Openhajmer" prikazan premijerno u Japanu
Kraft74/Shutterstock

Podeli:

Premijera u Japanu organizovana je punih osam meseci od pokretanja marketinške kampanje za ovaj film i usred zabrinutosti da li će i kako ta filmska priča posvećena tvorcu nuklearne bombe biti primljena u jedinoj zemlji koja je pretrpela nuklearno razaranje, navodi Rojters.

Amerika je 6. avgusta 1945. godine bombardovala nuklearnim bombama i opustošila gradove Hirošimu i Nagasaki na zapadu Japana, i od nuklearnih eksplozija tada je poginulo više od 200.000 ljudi.

"Naravno da je ovo neverovatan film koji zaslužuje Oskara. Međutim, taj film prikazuje atomsku bombu kao nešto pohvalno. Meni je, kao osobi koja ima porodične korene u Hirošimi, bilo teško da gledam taj film. Nisam siguran da bi Japanci trebalo posebno se trude da ga pogledaju", rekao je 37-godišnji državni službenik iz Hirošime.

Film koji je režirao Kristofer Nolan, posvećen američkom fizičaru Robertu J. Openhajmeru, naučniku koji je u SAD vodio projekat razvoja i izrade atomske bombe, do sada je već zaradio skoro milijardu dolara na globalnom nivou.

Japan je inicijalno bio izostavljen iz planova za prikazivanje ovog filma, iako je japansko tržište veoma značajno za američku filmsku industriju.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: