"Bor kao Borivud"

Poseta nekadašnjem rudarskom gigantu Boru i srpskoj premijeri domaćeg filma „Beli beli svet”.

Kultura

Izvor: Piše: I. Aranðeloviæ

Subota, 13.11.2010.

10:14

Default images

Tekst je prenesen iz subotnjeg broja "Politike", za 13. novembar 2010.

Pređenih 500 kilometara na relaciji Beograd – Bor – Beograd, za samo nekoliko sati, nisu „pali” teško ekipi novog domaćeg film „Beli beli svet” Olega Novkovića, koja je preksinoć u Boru prisustvovala srpskoj premijeri ovog dela. Naprotiv. Bor nije izabran bez razloga – ova drama autorskog tandema Oleg Novković–Milena Marković, o tragičnim ljubavima u rudarskom gigantu planske arhitekture, nekada simbolu industrijskog prosperiteta a sada simbolu propadanja, snimana je u Boru uz nesebičnu pomoć njegovih građana.

Put od Beograda do Bora, ekipa filma, predvođena rediteljem Novkovićem, scenaristkinjom Milenom Marković i glavnom glumicom Jasnom Đuričić, provela je prisećajući se rada na filmu, a mladi glumci Hana Selimović i Marko Janketić, slušajući hitove „Haustora” i EKV-a, prepričavali su anegdote sa snimanja.

U večernjim satima Bor izgleda prazno, na ulicama nema gotovo nikoga, ali ispred bioskopa „Zvezda” u četvrtak uveče bila je gužva. Prijatelji filma i Borani koji su učestvovali u njegovoj realizaciji bili su nestrpljivi da vide sebe i svoj grad na velikom platnu – drugom najvećem platnu u Srbiji. Za projekciju film „Beli beli svet” tražila se karta više, svih 622 mesta bila su popunjena, sedelo se na stepenicama i stajalo sa strane. Iako je nedavno, uz podršku Ministarstva za kulturu, bioskop dobio novu tehniku za projekciju slike i zvuka, premijeru su pratili tehnički problemi, i očigledno su potrebna dodatna ulaganja u projekcione uslove bioskopa u Boru.



"Nije mi bilo svejedno i imao sam tremu," izjavio je posle premijere reditelj Novković, i dodao: "Ideja o filmu nastala je pre pet godina, kada smo Milena i ja u Boru radili predstavu i dokumentarni film „Rudarska opera”. To su bila dva, možda, najvažnija meseca u mojoj umetničkoj karijeri," rekao je Novković koji je novi film u Boru snimao pet nedelja, nastavljajući tako stopama kolega koji su snimali u ovoj rudarskoj koloniji: Dušan Makavejev („Čovek nije tica”) i Živojin Pavlović („Na putu za Katangu”), a u Boru je snimljena i „Tilva roš” Nikole Ležaića.

"Film „Beli beli svet” ne može da vas ostavi ravnodušnim. Tokom projekcije filma stalno sam imala prisećanja na snimanje. Drago mi je što sam u mnogim kadrovima videla Borane koji su postali deo mog života, jer je Bor ostavio veliki pečat u mom životu," izjavila je posle premijere za „Politiku” Jasna Đuričić, koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena „Zlatnim leopardom” za glavnu žensku ulogu na festivalu u Lokarnu.

Publika je burnim aplauzom pozdravila autorsku i glumačku ekipu filma, kao i svoje sugrađane koji su učestvovali u realizaciji filma, a u holu bioskopa neki gledaoci su prokomentarisali:

"Bor više nije Bor. Bor je sada Borivud."

Karavan „Belog belog sveta” sinoć je posetio Suboticu, narednih dana gostovaće u Kraljevu i Užicu, a beogradska premijera biće održana 30. novembra u „Sava centru” na otvaranju 16. Festivala autorskog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: