Aktuelno 0

07.04.2024.

18:40

Ovo je najskuplji strip u istoriji, prodat je za 6 miliona FOTO

Strip iz 1938. u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat je za 6 miliona dolara na aukciji, čime je postao najskuplji strip svih vremena, navodi aukcijska kuća Heritage Auctions.

Izvor: Index.hr

Ovo je najskuplji strip u istoriji, prodat je za 6 miliona FOTO
Profimedia

Podeli:

Aukcijska kuća ga je nazvala "najvažnijim, najupečatljivijim stripom ikada objavljenim", jer je svetu predstavio Supermena za samo 10 centi po izdanju kada je prvi put objavljen pre 86 godina.

"Bez Supermena i Action Comicsa br. 1, ko zna da li bi ikada postojalo Zlatno doba stripa i da li bi medij postao ono što je danas", rekao je potpredsednik "Heritage Auctions" Beri Sandoval u izavi uoči sajma.

Uprkos svojoj starosti, ovaj strip je još uvek u vrlo dobrom stanju, s bogatim bojama i malo izlizanim vrhom. Samo dve ostale nerestaurirane kopije postoje u boljem stanju, poručili su iz Heritage Auctionsa, a procenjuje se da će preživeti samo 100 od 200.000 izvorno odštampanih izdanja.

Vrednost ovog konkretnog izdanja je tolika da su slobodne pojedinačne stranice postigle cenu do 60.000 dolara svaka, dodala je aukcijska kuća. Druge su se kopije takođe prodavale po rekordnim cenama, uključujući jednu iz 2021. koja je koštala 3.25 miliona dolara, postavši najskuplji strip u to vreme.

Prvi strip koji prikazuje Spajdermena prestigao ga je kasnije iste godine, kada je prodat za 3.6 miliona dolara, prema CGC Comicsu, pre nego što je još jedno izdanje avantura Čoveka od čelika u Supermenu #1 preuzelo tron 2022., postigavši ​​5.3 dolara miliona u privatnoj prodaji.

U godinama nakon svog prvog pojavljivanja, Supermen je postao jedan od najprepoznatljivijih i najdugotrajnijih likova u američkoj pop kulturi, iznedrivši brojne filmske hitove, knjige, igračke, pa čak i žvakaće gume.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: