Aktuelno 2

05.04.2024.

13:48

Bend Kiss prodao brend i pesme za 300 miliona dolara

Čuveni američki hard rok bend Kiss prodao je svoj katalog pesama švedskom muzičkom investitoru za 300 miliona dolara.

Izvor: b92.net/BBC

Bend Kiss prodao brend i pesme za 300 miliona dolara
Profimedia

Podeli:

Reč je o kompaniji Pophouse Entertainment iz Stokholma, koja je otkupila pesme i brend, kao i pravo na ličnost i intelektualnu svojinu grupe.

Prodaja označava povlačenje brenda sa nastupa uživo na njihovoj End of the Road World Tour. Bob Dilan i Brus Springstin takođe su prodali svoje kataloge za višemilionske sume. Oba umetnika su dobila po 500 i 450 miliona dolara od velikih muzičkih kompanija.

Iako detalji o vlasništvu Kiss-a nisu objavljeni, veruje se da je sličan situaciji sa britanskim bendom Genesis. Ipak, katalog kralja popa Majkla Džeksona prodat je za 600 miliona dolara.

Pophouse sada poseduje ne samo prava na muziku, već i čitav brend Kiss, uključujući prodaju intelektualne svojine, što će švedskoj kompaniji omogućiti da generiše buduće sadržaje generisane veštačkom inteligencijom. Kompanija je prethodno sarađivala sa Kiss-om na projektu digitalnog avatara prošlog decembra, a takođe je proizvela koncerte Abba Voyage po sličnom principu.

Kiss su 1973. godine osnovali pevači Pol Stenli i Džin Simons. Prva postava uključivala je Ejsa Frelija i Pitera Krisa, a postali su poznati po farbi za lice.

Profimedia

Sedamdesetih su snimali hitove kao što su "Rock and Roll All Night" i "God of Thunder", a 1983. prvi put su se pojavili bez farbe na licu. Ipak, krajem devedesetih vratili su se svojim "maskama".

Tokom proteklih 50 godina, Kiss je prodao oko 100 miliona ploča, a grupa je takođe prodavala različite brendirane proizvode.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: