Utorak, 24.03.2015.

10:45

"Ne tražite od nas da zaboravimo"

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja održana je ispred bivše zgrade Generalštaba Vojske u Beogradu.

Izvor: B92

"Ne tražite od nas da zaboravimo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Tijana

pre 9 godina

Srbija je cvrsta i ponosna zemlja. Treba da se borimo za normalan i dostojanstven zivot kakav imaju svi civilizovani narodi u Evropi.

Milosavljevic

pre 9 godina

Svake godine je potrebno ovakvo osvežavanje pamćenja jer je Srpski narod sklon da zaboravlja. Vojna vežba koju je NATO sproveo u Srbiji i u kojoj je divljački bombardovao 78 dana srbiju i razorio njene najvitalnije delove je nešto čega se treba stalno sećati. Ovo sećanje treba da nam bude opomena i glas razuma kod donošenja bitnih odluka, i kada donosimo odluke o zbližavanju i dobrim odnosima sa onima koji su u ovom bombardovanju učestvovali da sve vreme znamo da radimo protiv srca, a zbog razuma. Mnogo je bolje da ne potiskujemo i zaboravljamo ono što se dogodilo već da svesno postupamo tako da nama bude bolje. Odmereno i pametno, u skladu sa istorijskim okolnostima, sopstvenom snagom i mogućnostima. Ma koliko izgledalo neverovatno mislim da je moguće, ali verujem i jedino moguće. Još jednom me sećanje na stradale ljude ispunjava besom, ali razum mi govori da taj bes moramo kontrolisati.

Kroos

pre 9 godina

Nećemo nikada zaboraviti ali moramo da to ostavimo iza sebe i da gledamo kako ćemo da Srbiju popravimo i napravimo od nje modernu i prosperitetnu zemlju.

goran@

pre 9 godina

Kažu da da bi ponekad znao šta te čeka u budućnosti trebaš malo da se osvrneš i na prošlost.Tako treba da bude ali nadamo se da više neće i da treba da se okrenemo ka budućnosti i stvaramo je sve boljom zarad naše dece i mira u čitavom regionu.Zaboraviti nesmemo oprostiti možemo samo takvom ideologijom zemlja će imati mirnu budućnost.

Masa

pre 9 godina

Srbija nikada nece zaboraviti sve one koji su svoje zivote dali. Svaka cast premijeru sto je odao pocast onima koji su dali svoj zivot za svoju zemlju.

mikrofon

pre 9 godina

Sesnaestogodisnjica od bombardovanja SRJ je obelezena na nacin kakav ovom dogadjaju i prilici, svecano uz secanje na zrtve bombardovanja, takodje je veliki broj gradjana prisustvovao ovom cinu cime su Srbija i njena prestonica pokazali koliko je velika zemlja koja ovaj dogadjaj nikada nece zaboraviti.

pinki pop

pre 9 godina

Dogadjaje iz proslostj ne mozemo jer ne zelimo zaboraviti, svakomje izgubio neko sebi dragu osobu,ali sta da radimo da kukamo ne mozemo jer sa tkm ne postizemo nista, da se vracamo u proslost ni to.necemo zaboraviti to je deo nase istorije..

marija

pre 9 godina

Premijer je odlicno rekao. Nikad se ne sme ovo zaboraviti, ali se u buducnost mora gledati. Sa ovom Vladom na celu mozemo dosta da napredujemo ka evropskoj zajednici, da nam se nikad ne ponove neke greske iz proslosti.

golub

pre 9 godina

Naravno da Srbija nikada nece zaboraviti 78 dana bombardovanja koje ju je zadesilo od 24. marta 1999. godine do 10. juna 1999. godine, to je i javno receno od strane Vucica na obelezavanju godisnjice od ovog uzasnog dogadjaja.

Vukota

pre 9 godina

Nema sanse da se zaboravi, verujem da niko ne moze, ali nam to tuzno secanje nista dobro ne donosi, nego se moramo okrenuti ka buducnosti, kako bi nasoj deci osigurali i obezbedili bolju i svetliju buducnost, da ne prolaze ono kroz sta smo mi prolazili.

KRCKO

pre 9 godina

Mi nikada nećemo zaboraviti njhovu agresiju,vreme ne možemo da vratimo ali sadašnjost možemo da promenimo,slava svim ljudima koji su živote izgubili u tom besciljnom ratu.

Relja

pre 9 godina

Vlada na celu sa premijerom trudice se da sa svima imamo dobre odnose, ali necemo zaboraviti kako su nas nepravedno napali i ubijali te 1999 godine.

marina

pre 9 godina

U suštini smo bili žrtve tada jako zakomplikovanih medjunarodnih odnosa, tako da danas treba obratii pažnju kakvu politiku vodimo.

Cvele

pre 9 godina

Da li je Srbija 16 godina ranije mogla pametnije postupiti i izbeci rat, mozda jeste. Da li danas mozemo promeniti 1999. godinu, ne mozemo. Ono sto mi mozemo, jeste da jasno stavimo do znanja NATO-u da mi ne mozemo nikada da zaboravimo to sto su nam uradili, ali da smo spremni da saradjujemo sa njima po raznim osnovama.

R.S

pre 9 godina

Naravno da ne smemo da zaboravimo, to je vrlo bolan period nase istorije. Sada u ovom vremenu moramo biti pametniji i uloziti maksimalan trud da se Srbija razvija kako bi bila bolje mesto za buduce narastaje.

Zvonko

pre 9 godina

Moramo biti pametniji od agesora. Srbija ima potencijale da voli a ne da mrzi. Sada smo na putu da budmo deo EU i to je najveći poraz onih koji su nas bombardovali.

1500 dnevnica, sendvic i sok

pre 9 godina

Da nije bilo bombardovanja, srbijom bi i dalje vladali radikali, socijalisti i jul. Na srecu, njih smo se resili i sad nas Predsednik, Premijer, ministar spoljnih poslova i Vulin vode u bolju buducnost.

Bojan

pre 9 godina

Necemo nikada zaboraviti devedesete i cinjenicu da ste vas dvojica bili perjanice stranaka koje su unistile sadasnjost nasih roditelja i nasu buducnost. Zgob vas i vase pogubne politike su nas bombardovali. Ne terajte nas da zaboravimo.

Buba

pre 9 godina

Kako zaboraviti Milicu Rakic, trudnicu iz Nisa, 16 radnika RTS-a, autobuse i vozove pune putika, bolnice..... NE, NE SMEMO I NECEMO IH NIKADA ZABORAVITI!

Mary

pre 9 godina

Obelezena je godisnjica bombardovanja kako i dolikuje jer Srbija nema cega da se stidi, drugi treba da se stide jer su napali jednu malu zemlju. Ovo Srbija nikada nece zaboraviti, ali mora da uci na greskama iz proslosti kako se one nikada ne bi ponovile.

Rke Koke

pre 9 godina

Ma ko te tera! Ja se sećam svakog trenutka kada sam kupio stan i uselio se. Da mi ga je država dala besplatno, pa još da ima 2 ara, to ne bih zaboravio ni da živim 1000 godina. Nećemo te terati da zaboraviš, ali nemoj ni ti nas.

Milana

pre 9 godina

"Mi pamtimo, a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše srpsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu, ni za jednu tugu nema zaborava". Nemam reci ovim sve je vec receno...

Ljubica

pre 9 godina

Ne tražite od nas da zaboravimo žrtve NATO bombardovanja, ne tražite od nas da zaboravimo naše i svetske ratne huškače. Ako su oni zaboravili, mi ne smemo!

Magdalena

pre 9 godina

Ivica Dacic u to vreme portparol SPS-a, Aleksandar Vucic tadasnji ministar informisanja, Aleksandar Vulin istaknuti clan JUL-a. Niste u pravu gospodo. Malo Srba pamti sta ste pricali tada, kako se ponasali i kakvu politiku vodili, a sta radite i govorite sada. Da je pamcenje ovog naroda malo bolje, vi bi odavno bili na smetlistu istorije, daleko od ozbiljne politike i drzavnickih funkcija.

Vanja

pre 9 godina

E ovako kulturno treba odati pocast poginulima i govoriti o saradnji a ne kao danas Seselj sa svojom grupicom koji pali zastave i propagira mrznju a nijednom nije pomenuo stradale gradjane!Sa mrznjom je zavrseno i ona treba da ustupi mesto prijateljstvu i saradnju medju narodima!

Arhivator

pre 9 godina

1. Ko je tada bio ministar informisanja?
2. Ko je tada dobijao stanove od države?
3. Ko je tada bio premijer Velike Britanije?
4. Ko je rekao da nikada više ni jednu reč neće progovoriti na engleskom?
5. Ko je sada premijer Srbije?
6. Ko mu je savetnik?
7. Zašto?
8. Zašto?
9. Zašto?
...

Neke stvari ni mi nećemo zaboraviti, ma koliko neko cenzurisao, zastrašivao, pretio, vikao, galamio, plakao, uzdisao, cvilio i makar doveo još deset deliveri junita da lažu i mažu.

marija

pre 9 godina

Sizofreno, kako god da gledas i sta god da mislis i o NATO i o ovoj ceremoniji.
Da mi je neko pricao...

Neka je vecna slava poginulim gradjanima Srbije.

smdrg

pre 9 godina

Ko je bio na vlasti u to vreme? ONI. Ko je pregovarao sa zapadom i uveo zemlju u rat sa NATO-om? ONI. Koga smo skinuli sa vlasti 2000.? NJIH. Ko je potpisao bezuslovnu kapitulaciju, tj. sporazum sa NATO-om pre nekoliko dana? ONI. Podsecam da taj sporazum podrazumeva isto ono sto je zapad trazio pre bombardovanja na pregovorima u Rambujeu. Kosovo je odavno precutno priznato a narod i dalje lazu iako je svima sve jasno. Govore velikih vodja nema potrebe da komentarisem jer znam da je svakom normalnom coveku odavno muka od njih. Jos samo jedno pitanje: Dokle vise??? Glup smo narod sa kratkim pamcenjem koji nista nije naucio iz istorijskih gresaka... to je odgovor na sve... i kao takvi smo osudjeni na propast.

Tomo, pozdravio te Toni

pre 9 godina

Neki izvrsioci se slobodno setaju, a neki i piju kafu sa ministrima (vladaju Srbijom, sklapaju ugovore za nas sa NATO, kazu sta i kako da se radi...).

Al dobro, boze moj...

Markov

pre 9 godina

Oprostiti možemo, ali zaboraviti nikad nećemo. Niko to od nas i ne traži. Dostojanstveno obeležiti taj dan radi prošlih i budućih generacija je naša obaveza.

Nenad

pre 9 godina

Setimo se žrtava ali setimo se i Zoltana Danija koji zaslužuje veliki spomenik. Kada bilo ko kaže da je nešto nemoguće uraditi, ja se setim njega. Nepresušna inspiracija.

alo

pre 9 godina

kako bre nije sramota ove nek da se pojave kad znamo da us bili u vrem slobe na vlasti i da su krivci za bombardovanje, setim ose da su zrtvovali ljude iz RTS a, slal isu nasu decu da ginu za njihove ideale a njihova deca su se spurila po beogradu. tada je sloba zatvarao auto put da bi marko mogao da isproba novog porshea koj ije kupio. a ima ih i iz radikala koj isu bil itada na vlasti i ucestvovali su u komunjrskim muvanjima. sramota je da su i dalej na vlasti i jos da se pojave - ne nzam nemam reci kako da nazovem ove ljude.

Frodo

pre 9 godina

Da, da, super je to "sećanje na žrtve", naročito kad to licemerno praktikuju oni koji snose veliki deo krivice za te žrtve.

Ali umesto da ih se onako đuture samo "sećamo", kako to da ih niko dosad nije zvanično popisao, da najzad tačno znamo koliko ih je bilo, ko su bili, kad i kako su poginuli?

Mnogo poštenije i pravednije prema poginulima bi bilo da ih se sećamo po imenu i prezimenu, a ne da ostanu anonimni i služe samo zato da bi im na dašanji dan licemerno "odavali poštu" a posle da ih zaboravimo do sledeće godine.

Milan

pre 9 godina

Danas Srbijom vladaju direktni naslednici tadasnjih politicara(tada su im bili potrčci) koji su cinili vlast. A koji su bili totalno nesposobni, ili totalno placeni da vode katastrofalnu spoljnu politiku tokom 90-ih. Krivica je njihova jednaka krivici NATO-a, zato sto su uvukli zemlju u rat koji nismo mogli da dobijemo...

Nesa

pre 9 godina

Da li se gospodin predsednik upitao a koliko su Srbi doprineli da ih celi svet pa i najjaci istorijski saveznici bombarduju 1999? Ako smo mi zaboravili, oni nisu zaboravil ni rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, ni Srebrenicu ni Racak ni Kosovo, dakle nije da smo bili nevinasca i to treba da realno sagledamo i izvucemo konsekvence a ne da stalno drecimo kako su za nasu vlastitu agresivnost i nesposobnost uvek drugi krivi. U ostalom, da nije bilo NATOa mozda bi danas Srbijom jos uvek vladala porodica Milosevic. Budimo realni i ne pravimo patos od necega, od cega bi smo trebali da se stidimo.

Pera

pre 9 godina

Kakva zamena teza. Intelektualno ogranicen covek, cije su ideje i politika uzrokovale najkrvaviji rat u Evropi nakon WW2, koje su dovele do stotina hiljada mrtvih i miliona raseljenih, koje su cak dovele do toga da nas u sred Evrope bombarduju nasi istorijski saveznici.. trazi krivca u drugima. Da postoji imalo casti, svi ti ratni bubnjari iz 90tih bi se povukli iz javnosti iz pistovanja prema poginulima - ali opet da su casni ne bi bili ratni bubnjari i ne bi se enormno obogatili dok smo ginuli.

Mare,NS

pre 9 godina

Prekinite vec jednom da se svi slikate na ovaj dan,vreme je da neko ucini nesto za zrtve ovog ratnog zlocina.
Zar je toliko tesko sakupiti imena svih poginulih pripadnika vojske,policije i gradjana Srbije?
Objavite tacan broj srusenih skola,bolnica,mostova,puteva,fabrika....
Dokumentujte sve to fotografijama i ostavite buducim generacijama da vide sa kakvim zlocincima smo imali posla 24.marta 1999.g.,odnosno dana kada je grupa odmetnutih zemalja(NATO) ubila medjunarodno pravo.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju,mozda ce se okolnosti jednog dana promeniti i zlocinci biti privedeni pravdi.
Uradimo makar ono sto je u nasoj moci da se to i desi.
Svakom gostu iz EU i NATO,koji dodje u Srbiju da nam drzi lekcije o moralu i demokratiji sa zadovoljstvom poklonite ovakvu jedno monografiju.
Znam je da oni nemaju obraza i nicega se ne stide,ali im makar stavimo do znanja da i mi znamo sa kim imamo posla!!!

alo

pre 9 godina

kako bre nije sramota ove nek da se pojave kad znamo da us bili u vrem slobe na vlasti i da su krivci za bombardovanje, setim ose da su zrtvovali ljude iz RTS a, slal isu nasu decu da ginu za njihove ideale a njihova deca su se spurila po beogradu. tada je sloba zatvarao auto put da bi marko mogao da isproba novog porshea koj ije kupio. a ima ih i iz radikala koj isu bil itada na vlasti i ucestvovali su u komunjrskim muvanjima. sramota je da su i dalej na vlasti i jos da se pojave - ne nzam nemam reci kako da nazovem ove ljude.

Arhivator

pre 9 godina

1. Ko je tada bio ministar informisanja?
2. Ko je tada dobijao stanove od države?
3. Ko je tada bio premijer Velike Britanije?
4. Ko je rekao da nikada više ni jednu reč neće progovoriti na engleskom?
5. Ko je sada premijer Srbije?
6. Ko mu je savetnik?
7. Zašto?
8. Zašto?
9. Zašto?
...

Neke stvari ni mi nećemo zaboraviti, ma koliko neko cenzurisao, zastrašivao, pretio, vikao, galamio, plakao, uzdisao, cvilio i makar doveo još deset deliveri junita da lažu i mažu.

Nesa

pre 9 godina

Da li se gospodin predsednik upitao a koliko su Srbi doprineli da ih celi svet pa i najjaci istorijski saveznici bombarduju 1999? Ako smo mi zaboravili, oni nisu zaboravil ni rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, ni Srebrenicu ni Racak ni Kosovo, dakle nije da smo bili nevinasca i to treba da realno sagledamo i izvucemo konsekvence a ne da stalno drecimo kako su za nasu vlastitu agresivnost i nesposobnost uvek drugi krivi. U ostalom, da nije bilo NATOa mozda bi danas Srbijom jos uvek vladala porodica Milosevic. Budimo realni i ne pravimo patos od necega, od cega bi smo trebali da se stidimo.

Mare,NS

pre 9 godina

Prekinite vec jednom da se svi slikate na ovaj dan,vreme je da neko ucini nesto za zrtve ovog ratnog zlocina.
Zar je toliko tesko sakupiti imena svih poginulih pripadnika vojske,policije i gradjana Srbije?
Objavite tacan broj srusenih skola,bolnica,mostova,puteva,fabrika....
Dokumentujte sve to fotografijama i ostavite buducim generacijama da vide sa kakvim zlocincima smo imali posla 24.marta 1999.g.,odnosno dana kada je grupa odmetnutih zemalja(NATO) ubila medjunarodno pravo.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju,mozda ce se okolnosti jednog dana promeniti i zlocinci biti privedeni pravdi.
Uradimo makar ono sto je u nasoj moci da se to i desi.
Svakom gostu iz EU i NATO,koji dodje u Srbiju da nam drzi lekcije o moralu i demokratiji sa zadovoljstvom poklonite ovakvu jedno monografiju.
Znam je da oni nemaju obraza i nicega se ne stide,ali im makar stavimo do znanja da i mi znamo sa kim imamo posla!!!

Magdalena

pre 9 godina

Ivica Dacic u to vreme portparol SPS-a, Aleksandar Vucic tadasnji ministar informisanja, Aleksandar Vulin istaknuti clan JUL-a. Niste u pravu gospodo. Malo Srba pamti sta ste pricali tada, kako se ponasali i kakvu politiku vodili, a sta radite i govorite sada. Da je pamcenje ovog naroda malo bolje, vi bi odavno bili na smetlistu istorije, daleko od ozbiljne politike i drzavnickih funkcija.

Milan

pre 9 godina

Danas Srbijom vladaju direktni naslednici tadasnjih politicara(tada su im bili potrčci) koji su cinili vlast. A koji su bili totalno nesposobni, ili totalno placeni da vode katastrofalnu spoljnu politiku tokom 90-ih. Krivica je njihova jednaka krivici NATO-a, zato sto su uvukli zemlju u rat koji nismo mogli da dobijemo...

Pera

pre 9 godina

Kakva zamena teza. Intelektualno ogranicen covek, cije su ideje i politika uzrokovale najkrvaviji rat u Evropi nakon WW2, koje su dovele do stotina hiljada mrtvih i miliona raseljenih, koje su cak dovele do toga da nas u sred Evrope bombarduju nasi istorijski saveznici.. trazi krivca u drugima. Da postoji imalo casti, svi ti ratni bubnjari iz 90tih bi se povukli iz javnosti iz pistovanja prema poginulima - ali opet da su casni ne bi bili ratni bubnjari i ne bi se enormno obogatili dok smo ginuli.

Frodo

pre 9 godina

Da, da, super je to "sećanje na žrtve", naročito kad to licemerno praktikuju oni koji snose veliki deo krivice za te žrtve.

Ali umesto da ih se onako đuture samo "sećamo", kako to da ih niko dosad nije zvanično popisao, da najzad tačno znamo koliko ih je bilo, ko su bili, kad i kako su poginuli?

Mnogo poštenije i pravednije prema poginulima bi bilo da ih se sećamo po imenu i prezimenu, a ne da ostanu anonimni i služe samo zato da bi im na dašanji dan licemerno "odavali poštu" a posle da ih zaboravimo do sledeće godine.

Vanja

pre 9 godina

E ovako kulturno treba odati pocast poginulima i govoriti o saradnji a ne kao danas Seselj sa svojom grupicom koji pali zastave i propagira mrznju a nijednom nije pomenuo stradale gradjane!Sa mrznjom je zavrseno i ona treba da ustupi mesto prijateljstvu i saradnju medju narodima!

marija

pre 9 godina

Sizofreno, kako god da gledas i sta god da mislis i o NATO i o ovoj ceremoniji.
Da mi je neko pricao...

Neka je vecna slava poginulim gradjanima Srbije.

Rke Koke

pre 9 godina

Ma ko te tera! Ja se sećam svakog trenutka kada sam kupio stan i uselio se. Da mi ga je država dala besplatno, pa još da ima 2 ara, to ne bih zaboravio ni da živim 1000 godina. Nećemo te terati da zaboraviš, ali nemoj ni ti nas.

Milana

pre 9 godina

"Mi pamtimo, a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše srpsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu, ni za jednu tugu nema zaborava". Nemam reci ovim sve je vec receno...

Tomo, pozdravio te Toni

pre 9 godina

Neki izvrsioci se slobodno setaju, a neki i piju kafu sa ministrima (vladaju Srbijom, sklapaju ugovore za nas sa NATO, kazu sta i kako da se radi...).

Al dobro, boze moj...

Ljubica

pre 9 godina

Ne tražite od nas da zaboravimo žrtve NATO bombardovanja, ne tražite od nas da zaboravimo naše i svetske ratne huškače. Ako su oni zaboravili, mi ne smemo!

Nenad

pre 9 godina

Setimo se žrtava ali setimo se i Zoltana Danija koji zaslužuje veliki spomenik. Kada bilo ko kaže da je nešto nemoguće uraditi, ja se setim njega. Nepresušna inspiracija.

Markov

pre 9 godina

Oprostiti možemo, ali zaboraviti nikad nećemo. Niko to od nas i ne traži. Dostojanstveno obeležiti taj dan radi prošlih i budućih generacija je naša obaveza.

KRCKO

pre 9 godina

Mi nikada nećemo zaboraviti njhovu agresiju,vreme ne možemo da vratimo ali sadašnjost možemo da promenimo,slava svim ljudima koji su živote izgubili u tom besciljnom ratu.

Cvele

pre 9 godina

Da li je Srbija 16 godina ranije mogla pametnije postupiti i izbeci rat, mozda jeste. Da li danas mozemo promeniti 1999. godinu, ne mozemo. Ono sto mi mozemo, jeste da jasno stavimo do znanja NATO-u da mi ne mozemo nikada da zaboravimo to sto su nam uradili, ali da smo spremni da saradjujemo sa njima po raznim osnovama.

Buba

pre 9 godina

Kako zaboraviti Milicu Rakic, trudnicu iz Nisa, 16 radnika RTS-a, autobuse i vozove pune putika, bolnice..... NE, NE SMEMO I NECEMO IH NIKADA ZABORAVITI!

Zvonko

pre 9 godina

Moramo biti pametniji od agesora. Srbija ima potencijale da voli a ne da mrzi. Sada smo na putu da budmo deo EU i to je najveći poraz onih koji su nas bombardovali.

Vukota

pre 9 godina

Nema sanse da se zaboravi, verujem da niko ne moze, ali nam to tuzno secanje nista dobro ne donosi, nego se moramo okrenuti ka buducnosti, kako bi nasoj deci osigurali i obezbedili bolju i svetliju buducnost, da ne prolaze ono kroz sta smo mi prolazili.

marija

pre 9 godina

Premijer je odlicno rekao. Nikad se ne sme ovo zaboraviti, ali se u buducnost mora gledati. Sa ovom Vladom na celu mozemo dosta da napredujemo ka evropskoj zajednici, da nam se nikad ne ponove neke greske iz proslosti.

golub

pre 9 godina

Naravno da Srbija nikada nece zaboraviti 78 dana bombardovanja koje ju je zadesilo od 24. marta 1999. godine do 10. juna 1999. godine, to je i javno receno od strane Vucica na obelezavanju godisnjice od ovog uzasnog dogadjaja.

marina

pre 9 godina

U suštini smo bili žrtve tada jako zakomplikovanih medjunarodnih odnosa, tako da danas treba obratii pažnju kakvu politiku vodimo.

Mary

pre 9 godina

Obelezena je godisnjica bombardovanja kako i dolikuje jer Srbija nema cega da se stidi, drugi treba da se stide jer su napali jednu malu zemlju. Ovo Srbija nikada nece zaboraviti, ali mora da uci na greskama iz proslosti kako se one nikada ne bi ponovile.

Relja

pre 9 godina

Vlada na celu sa premijerom trudice se da sa svima imamo dobre odnose, ali necemo zaboraviti kako su nas nepravedno napali i ubijali te 1999 godine.

R.S

pre 9 godina

Naravno da ne smemo da zaboravimo, to je vrlo bolan period nase istorije. Sada u ovom vremenu moramo biti pametniji i uloziti maksimalan trud da se Srbija razvija kako bi bila bolje mesto za buduce narastaje.

1500 dnevnica, sendvic i sok

pre 9 godina

Da nije bilo bombardovanja, srbijom bi i dalje vladali radikali, socijalisti i jul. Na srecu, njih smo se resili i sad nas Predsednik, Premijer, ministar spoljnih poslova i Vulin vode u bolju buducnost.

Bojan

pre 9 godina

Necemo nikada zaboraviti devedesete i cinjenicu da ste vas dvojica bili perjanice stranaka koje su unistile sadasnjost nasih roditelja i nasu buducnost. Zgob vas i vase pogubne politike su nas bombardovali. Ne terajte nas da zaboravimo.

Milosavljevic

pre 9 godina

Svake godine je potrebno ovakvo osvežavanje pamćenja jer je Srpski narod sklon da zaboravlja. Vojna vežba koju je NATO sproveo u Srbiji i u kojoj je divljački bombardovao 78 dana srbiju i razorio njene najvitalnije delove je nešto čega se treba stalno sećati. Ovo sećanje treba da nam bude opomena i glas razuma kod donošenja bitnih odluka, i kada donosimo odluke o zbližavanju i dobrim odnosima sa onima koji su u ovom bombardovanju učestvovali da sve vreme znamo da radimo protiv srca, a zbog razuma. Mnogo je bolje da ne potiskujemo i zaboravljamo ono što se dogodilo već da svesno postupamo tako da nama bude bolje. Odmereno i pametno, u skladu sa istorijskim okolnostima, sopstvenom snagom i mogućnostima. Ma koliko izgledalo neverovatno mislim da je moguće, ali verujem i jedino moguće. Još jednom me sećanje na stradale ljude ispunjava besom, ali razum mi govori da taj bes moramo kontrolisati.

smdrg

pre 9 godina

Ko je bio na vlasti u to vreme? ONI. Ko je pregovarao sa zapadom i uveo zemlju u rat sa NATO-om? ONI. Koga smo skinuli sa vlasti 2000.? NJIH. Ko je potpisao bezuslovnu kapitulaciju, tj. sporazum sa NATO-om pre nekoliko dana? ONI. Podsecam da taj sporazum podrazumeva isto ono sto je zapad trazio pre bombardovanja na pregovorima u Rambujeu. Kosovo je odavno precutno priznato a narod i dalje lazu iako je svima sve jasno. Govore velikih vodja nema potrebe da komentarisem jer znam da je svakom normalnom coveku odavno muka od njih. Jos samo jedno pitanje: Dokle vise??? Glup smo narod sa kratkim pamcenjem koji nista nije naucio iz istorijskih gresaka... to je odgovor na sve... i kao takvi smo osudjeni na propast.

mikrofon

pre 9 godina

Sesnaestogodisnjica od bombardovanja SRJ je obelezena na nacin kakav ovom dogadjaju i prilici, svecano uz secanje na zrtve bombardovanja, takodje je veliki broj gradjana prisustvovao ovom cinu cime su Srbija i njena prestonica pokazali koliko je velika zemlja koja ovaj dogadjaj nikada nece zaboraviti.

Masa

pre 9 godina

Srbija nikada nece zaboraviti sve one koji su svoje zivote dali. Svaka cast premijeru sto je odao pocast onima koji su dali svoj zivot za svoju zemlju.

Tijana

pre 9 godina

Srbija je cvrsta i ponosna zemlja. Treba da se borimo za normalan i dostojanstven zivot kakav imaju svi civilizovani narodi u Evropi.

goran@

pre 9 godina

Kažu da da bi ponekad znao šta te čeka u budućnosti trebaš malo da se osvrneš i na prošlost.Tako treba da bude ali nadamo se da više neće i da treba da se okrenemo ka budućnosti i stvaramo je sve boljom zarad naše dece i mira u čitavom regionu.Zaboraviti nesmemo oprostiti možemo samo takvom ideologijom zemlja će imati mirnu budućnost.

pinki pop

pre 9 godina

Dogadjaje iz proslostj ne mozemo jer ne zelimo zaboraviti, svakomje izgubio neko sebi dragu osobu,ali sta da radimo da kukamo ne mozemo jer sa tkm ne postizemo nista, da se vracamo u proslost ni to.necemo zaboraviti to je deo nase istorije..

Kroos

pre 9 godina

Nećemo nikada zaboraviti ali moramo da to ostavimo iza sebe i da gledamo kako ćemo da Srbiju popravimo i napravimo od nje modernu i prosperitetnu zemlju.

Nesa

pre 9 godina

Da li se gospodin predsednik upitao a koliko su Srbi doprineli da ih celi svet pa i najjaci istorijski saveznici bombarduju 1999? Ako smo mi zaboravili, oni nisu zaboravil ni rat u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, ni Srebrenicu ni Racak ni Kosovo, dakle nije da smo bili nevinasca i to treba da realno sagledamo i izvucemo konsekvence a ne da stalno drecimo kako su za nasu vlastitu agresivnost i nesposobnost uvek drugi krivi. U ostalom, da nije bilo NATOa mozda bi danas Srbijom jos uvek vladala porodica Milosevic. Budimo realni i ne pravimo patos od necega, od cega bi smo trebali da se stidimo.

Mare,NS

pre 9 godina

Prekinite vec jednom da se svi slikate na ovaj dan,vreme je da neko ucini nesto za zrtve ovog ratnog zlocina.
Zar je toliko tesko sakupiti imena svih poginulih pripadnika vojske,policije i gradjana Srbije?
Objavite tacan broj srusenih skola,bolnica,mostova,puteva,fabrika....
Dokumentujte sve to fotografijama i ostavite buducim generacijama da vide sa kakvim zlocincima smo imali posla 24.marta 1999.g.,odnosno dana kada je grupa odmetnutih zemalja(NATO) ubila medjunarodno pravo.
Ratni zlocini nikad ne zastarevaju,mozda ce se okolnosti jednog dana promeniti i zlocinci biti privedeni pravdi.
Uradimo makar ono sto je u nasoj moci da se to i desi.
Svakom gostu iz EU i NATO,koji dodje u Srbiju da nam drzi lekcije o moralu i demokratiji sa zadovoljstvom poklonite ovakvu jedno monografiju.
Znam je da oni nemaju obraza i nicega se ne stide,ali im makar stavimo do znanja da i mi znamo sa kim imamo posla!!!

Pera

pre 9 godina

Kakva zamena teza. Intelektualno ogranicen covek, cije su ideje i politika uzrokovale najkrvaviji rat u Evropi nakon WW2, koje su dovele do stotina hiljada mrtvih i miliona raseljenih, koje su cak dovele do toga da nas u sred Evrope bombarduju nasi istorijski saveznici.. trazi krivca u drugima. Da postoji imalo casti, svi ti ratni bubnjari iz 90tih bi se povukli iz javnosti iz pistovanja prema poginulima - ali opet da su casni ne bi bili ratni bubnjari i ne bi se enormno obogatili dok smo ginuli.

Milan

pre 9 godina

Danas Srbijom vladaju direktni naslednici tadasnjih politicara(tada su im bili potrčci) koji su cinili vlast. A koji su bili totalno nesposobni, ili totalno placeni da vode katastrofalnu spoljnu politiku tokom 90-ih. Krivica je njihova jednaka krivici NATO-a, zato sto su uvukli zemlju u rat koji nismo mogli da dobijemo...

Frodo

pre 9 godina

Da, da, super je to "sećanje na žrtve", naročito kad to licemerno praktikuju oni koji snose veliki deo krivice za te žrtve.

Ali umesto da ih se onako đuture samo "sećamo", kako to da ih niko dosad nije zvanično popisao, da najzad tačno znamo koliko ih je bilo, ko su bili, kad i kako su poginuli?

Mnogo poštenije i pravednije prema poginulima bi bilo da ih se sećamo po imenu i prezimenu, a ne da ostanu anonimni i služe samo zato da bi im na dašanji dan licemerno "odavali poštu" a posle da ih zaboravimo do sledeće godine.

Magdalena

pre 9 godina

Ivica Dacic u to vreme portparol SPS-a, Aleksandar Vucic tadasnji ministar informisanja, Aleksandar Vulin istaknuti clan JUL-a. Niste u pravu gospodo. Malo Srba pamti sta ste pricali tada, kako se ponasali i kakvu politiku vodili, a sta radite i govorite sada. Da je pamcenje ovog naroda malo bolje, vi bi odavno bili na smetlistu istorije, daleko od ozbiljne politike i drzavnickih funkcija.

Arhivator

pre 9 godina

1. Ko je tada bio ministar informisanja?
2. Ko je tada dobijao stanove od države?
3. Ko je tada bio premijer Velike Britanije?
4. Ko je rekao da nikada više ni jednu reč neće progovoriti na engleskom?
5. Ko je sada premijer Srbije?
6. Ko mu je savetnik?
7. Zašto?
8. Zašto?
9. Zašto?
...

Neke stvari ni mi nećemo zaboraviti, ma koliko neko cenzurisao, zastrašivao, pretio, vikao, galamio, plakao, uzdisao, cvilio i makar doveo još deset deliveri junita da lažu i mažu.

alo

pre 9 godina

kako bre nije sramota ove nek da se pojave kad znamo da us bili u vrem slobe na vlasti i da su krivci za bombardovanje, setim ose da su zrtvovali ljude iz RTS a, slal isu nasu decu da ginu za njihove ideale a njihova deca su se spurila po beogradu. tada je sloba zatvarao auto put da bi marko mogao da isproba novog porshea koj ije kupio. a ima ih i iz radikala koj isu bil itada na vlasti i ucestvovali su u komunjrskim muvanjima. sramota je da su i dalej na vlasti i jos da se pojave - ne nzam nemam reci kako da nazovem ove ljude.

marija

pre 9 godina

Sizofreno, kako god da gledas i sta god da mislis i o NATO i o ovoj ceremoniji.
Da mi je neko pricao...

Neka je vecna slava poginulim gradjanima Srbije.

Vanja

pre 9 godina

E ovako kulturno treba odati pocast poginulima i govoriti o saradnji a ne kao danas Seselj sa svojom grupicom koji pali zastave i propagira mrznju a nijednom nije pomenuo stradale gradjane!Sa mrznjom je zavrseno i ona treba da ustupi mesto prijateljstvu i saradnju medju narodima!

Rke Koke

pre 9 godina

Ma ko te tera! Ja se sećam svakog trenutka kada sam kupio stan i uselio se. Da mi ga je država dala besplatno, pa još da ima 2 ara, to ne bih zaboravio ni da živim 1000 godina. Nećemo te terati da zaboraviš, ali nemoj ni ti nas.

Tomo, pozdravio te Toni

pre 9 godina

Neki izvrsioci se slobodno setaju, a neki i piju kafu sa ministrima (vladaju Srbijom, sklapaju ugovore za nas sa NATO, kazu sta i kako da se radi...).

Al dobro, boze moj...

Milana

pre 9 godina

"Mi pamtimo, a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše srpsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu, ni za jednu tugu nema zaborava". Nemam reci ovim sve je vec receno...

1500 dnevnica, sendvic i sok

pre 9 godina

Da nije bilo bombardovanja, srbijom bi i dalje vladali radikali, socijalisti i jul. Na srecu, njih smo se resili i sad nas Predsednik, Premijer, ministar spoljnih poslova i Vulin vode u bolju buducnost.

Markov

pre 9 godina

Oprostiti možemo, ali zaboraviti nikad nećemo. Niko to od nas i ne traži. Dostojanstveno obeležiti taj dan radi prošlih i budućih generacija je naša obaveza.

Ljubica

pre 9 godina

Ne tražite od nas da zaboravimo žrtve NATO bombardovanja, ne tražite od nas da zaboravimo naše i svetske ratne huškače. Ako su oni zaboravili, mi ne smemo!

Bojan

pre 9 godina

Necemo nikada zaboraviti devedesete i cinjenicu da ste vas dvojica bili perjanice stranaka koje su unistile sadasnjost nasih roditelja i nasu buducnost. Zgob vas i vase pogubne politike su nas bombardovali. Ne terajte nas da zaboravimo.

Nenad

pre 9 godina

Setimo se žrtava ali setimo se i Zoltana Danija koji zaslužuje veliki spomenik. Kada bilo ko kaže da je nešto nemoguće uraditi, ja se setim njega. Nepresušna inspiracija.

marija

pre 9 godina

Premijer je odlicno rekao. Nikad se ne sme ovo zaboraviti, ali se u buducnost mora gledati. Sa ovom Vladom na celu mozemo dosta da napredujemo ka evropskoj zajednici, da nam se nikad ne ponove neke greske iz proslosti.

Mary

pre 9 godina

Obelezena je godisnjica bombardovanja kako i dolikuje jer Srbija nema cega da se stidi, drugi treba da se stide jer su napali jednu malu zemlju. Ovo Srbija nikada nece zaboraviti, ali mora da uci na greskama iz proslosti kako se one nikada ne bi ponovile.

Tijana

pre 9 godina

Srbija je cvrsta i ponosna zemlja. Treba da se borimo za normalan i dostojanstven zivot kakav imaju svi civilizovani narodi u Evropi.

Relja

pre 9 godina

Vlada na celu sa premijerom trudice se da sa svima imamo dobre odnose, ali necemo zaboraviti kako su nas nepravedno napali i ubijali te 1999 godine.

marina

pre 9 godina

U suštini smo bili žrtve tada jako zakomplikovanih medjunarodnih odnosa, tako da danas treba obratii pažnju kakvu politiku vodimo.

mikrofon

pre 9 godina

Sesnaestogodisnjica od bombardovanja SRJ je obelezena na nacin kakav ovom dogadjaju i prilici, svecano uz secanje na zrtve bombardovanja, takodje je veliki broj gradjana prisustvovao ovom cinu cime su Srbija i njena prestonica pokazali koliko je velika zemlja koja ovaj dogadjaj nikada nece zaboraviti.

Zvonko

pre 9 godina

Moramo biti pametniji od agesora. Srbija ima potencijale da voli a ne da mrzi. Sada smo na putu da budmo deo EU i to je najveći poraz onih koji su nas bombardovali.

Cvele

pre 9 godina

Da li je Srbija 16 godina ranije mogla pametnije postupiti i izbeci rat, mozda jeste. Da li danas mozemo promeniti 1999. godinu, ne mozemo. Ono sto mi mozemo, jeste da jasno stavimo do znanja NATO-u da mi ne mozemo nikada da zaboravimo to sto su nam uradili, ali da smo spremni da saradjujemo sa njima po raznim osnovama.

golub

pre 9 godina

Naravno da Srbija nikada nece zaboraviti 78 dana bombardovanja koje ju je zadesilo od 24. marta 1999. godine do 10. juna 1999. godine, to je i javno receno od strane Vucica na obelezavanju godisnjice od ovog uzasnog dogadjaja.

pinki pop

pre 9 godina

Dogadjaje iz proslostj ne mozemo jer ne zelimo zaboraviti, svakomje izgubio neko sebi dragu osobu,ali sta da radimo da kukamo ne mozemo jer sa tkm ne postizemo nista, da se vracamo u proslost ni to.necemo zaboraviti to je deo nase istorije..

Masa

pre 9 godina

Srbija nikada nece zaboraviti sve one koji su svoje zivote dali. Svaka cast premijeru sto je odao pocast onima koji su dali svoj zivot za svoju zemlju.

Milosavljevic

pre 9 godina

Svake godine je potrebno ovakvo osvežavanje pamćenja jer je Srpski narod sklon da zaboravlja. Vojna vežba koju je NATO sproveo u Srbiji i u kojoj je divljački bombardovao 78 dana srbiju i razorio njene najvitalnije delove je nešto čega se treba stalno sećati. Ovo sećanje treba da nam bude opomena i glas razuma kod donošenja bitnih odluka, i kada donosimo odluke o zbližavanju i dobrim odnosima sa onima koji su u ovom bombardovanju učestvovali da sve vreme znamo da radimo protiv srca, a zbog razuma. Mnogo je bolje da ne potiskujemo i zaboravljamo ono što se dogodilo već da svesno postupamo tako da nama bude bolje. Odmereno i pametno, u skladu sa istorijskim okolnostima, sopstvenom snagom i mogućnostima. Ma koliko izgledalo neverovatno mislim da je moguće, ali verujem i jedino moguće. Još jednom me sećanje na stradale ljude ispunjava besom, ali razum mi govori da taj bes moramo kontrolisati.

Buba

pre 9 godina

Kako zaboraviti Milicu Rakic, trudnicu iz Nisa, 16 radnika RTS-a, autobuse i vozove pune putika, bolnice..... NE, NE SMEMO I NECEMO IH NIKADA ZABORAVITI!

goran@

pre 9 godina

Kažu da da bi ponekad znao šta te čeka u budućnosti trebaš malo da se osvrneš i na prošlost.Tako treba da bude ali nadamo se da više neće i da treba da se okrenemo ka budućnosti i stvaramo je sve boljom zarad naše dece i mira u čitavom regionu.Zaboraviti nesmemo oprostiti možemo samo takvom ideologijom zemlja će imati mirnu budućnost.

Kroos

pre 9 godina

Nećemo nikada zaboraviti ali moramo da to ostavimo iza sebe i da gledamo kako ćemo da Srbiju popravimo i napravimo od nje modernu i prosperitetnu zemlju.

R.S

pre 9 godina

Naravno da ne smemo da zaboravimo, to je vrlo bolan period nase istorije. Sada u ovom vremenu moramo biti pametniji i uloziti maksimalan trud da se Srbija razvija kako bi bila bolje mesto za buduce narastaje.

Vukota

pre 9 godina

Nema sanse da se zaboravi, verujem da niko ne moze, ali nam to tuzno secanje nista dobro ne donosi, nego se moramo okrenuti ka buducnosti, kako bi nasoj deci osigurali i obezbedili bolju i svetliju buducnost, da ne prolaze ono kroz sta smo mi prolazili.

KRCKO

pre 9 godina

Mi nikada nećemo zaboraviti njhovu agresiju,vreme ne možemo da vratimo ali sadašnjost možemo da promenimo,slava svim ljudima koji su živote izgubili u tom besciljnom ratu.

smdrg

pre 9 godina

Ko je bio na vlasti u to vreme? ONI. Ko je pregovarao sa zapadom i uveo zemlju u rat sa NATO-om? ONI. Koga smo skinuli sa vlasti 2000.? NJIH. Ko je potpisao bezuslovnu kapitulaciju, tj. sporazum sa NATO-om pre nekoliko dana? ONI. Podsecam da taj sporazum podrazumeva isto ono sto je zapad trazio pre bombardovanja na pregovorima u Rambujeu. Kosovo je odavno precutno priznato a narod i dalje lazu iako je svima sve jasno. Govore velikih vodja nema potrebe da komentarisem jer znam da je svakom normalnom coveku odavno muka od njih. Jos samo jedno pitanje: Dokle vise??? Glup smo narod sa kratkim pamcenjem koji nista nije naucio iz istorijskih gresaka... to je odgovor na sve... i kao takvi smo osudjeni na propast.