Nedelja, 11.01.2015.

22:46

Kitarovićeva - prva dama na čelu HR

Kolinda Grabar Kitarović koja prema prvim rezultatima pobeđuje na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, po mišljenju mnogih, najuspešniji je hrvatski diplomata.

Izvor: B92

Kitaroviæeva - prva dama na èelu HR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

140 Komentari

Sortiraj po:

Virovitica

pre 9 godina

Glasao sam za Josipovica ali kad citam ove vase komentare moram reci da mi je bas jako drago sto je ipak pobijedila Kolinda.
Vodite vi brigu o svojoj Srbiji a ne tko ce biti na celu drzave Hrvatske.

Novosadjanin

pre 9 godina

Zena je clan Trilaterale i tu prestaje svaka prica o njenom "domoljublju". Nju uopste ne zanima hrvatski narod, ona je tu da zavrsi posao za nekog drugog...hrvati nisu birali boljeg predsednika nego malo manje ...goreg. Josipovic je umetnik, nema on veze sa ovim...

Hrvoje

pre 9 godina

Nevjerojatno koliko ima glupih i nedozrelih komentara. Prvo Kolinda nije desnica, već desni centar. Kolinda je domoljub, a ne ekstremista, njeni djed i baka su bili antifašisti-partizani. Žena je vjerojatno najsposobniji i najcjenjeniji diplomata na prostoru balkana, plus je naškolovanija jer je završila najveće i najbolje diplomatske škole. Aktivno govori najvažnije svjetske jezike, ne mora moliti primanje kod predsjednika SAD, Francuske ili premijera Njemačke ili Engleske. Spominjete retoriku prema Srbiji, očito da komentirate, a da niste slušali njeno obraćanje nakon proglašenja pobjednika. Srbi i ostale manjine će imati najveće svjetske standarde u području zaštite manjina, ali to isto traži od drugih zemalja, znači i Srbije. Pitanje nestalih, povratka umjetnina i arhiva je otvoreni problem koji Josipović nije završio.

zheng

pre 9 godina

Iskreno mislim da je izbor Kitarovic za predsednika bolji samo iz jednog razloga a to je sto ce njena politika biti iskrenija prema srbiji nego Josipoviceva koji je tokom svog mandata samo cinculirao dok Kolinda sve radi bez uvijanja.I taj nacionalisticki prisput Kolinde postujem ako ce to dovesti do bolji susedskih odnosa.

Milovan-Montenegro

pre 9 godina

Ako Hrvati smatraju da je ona sposobna da ih povede u bolje sjutra onda svaka cast, nama samo moze biti dobro od njihovog dobra, drzim im fige, u svakom slucaju cestitke na izborima vidi se da se tamo pita narod sa time ko dolazi na vlast.

Zrinjski

pre 9 godina

kako god ! ( na konto komentarima da DAMA okrece zapadu i natou )..pa sta tu ima sporno? vec od samog pocetka Hrvatska ima jasan stav, a to je priblizavanje zapadu i to i ostvaruje, ne sjedi na dvije stolice kao Srbija, koja gubi na vremenu,a jednu stolicu ce morat izmaknut. KAKO GOD, SVE JE BOLJE OD SLUZENJA rUSIJI

Mufljuz

pre 9 godina

Hrvati "izabrali" NATO da im vodi drzavu. U slobodnom prevodu mu dodje tako.
Gospodja sa frizurom Jovanke Broz tipican je primer "politicara po volji Amerike" idealan u danasnjem vremenima. Pogledajte gospodjin CV i odmah ce stvari same "sesti na svoje mesto". U ovaj kadar se ulagalo odavno. Cudilo bi me da je Josipovic izabran.

Zgb

pre 9 godina

Balkanska rapsodija. Za predsjednicu države birali smo članicu stranke čiji predsjednik i predsjednik Vlade skupa sa svojih šest ministara sjedi u ZATVORU. Nazdravlje! Htjeli smo pa sad i gledajmo.

ima nas i normalnih

pre 9 godina

(bushmaster, 12. januar 2015 08:48)
Posto nas ima i normalnih u Srbiji, verujte komsija, vi ste nam zadnja briga u zivotu.
Ja vam od srca zelim da postanete najrazvijenija zemlja u EU i svetu.Imate obecanje od nove Predsednice, pa samo napred.

bushmaster

pre 9 godina

(Riječanin, 12. januar 2015 08:33)

cuj zemljace, nisam bas ni ja sklon desnici....ali ovo sto je SDP napravio u vrijeme od kad su dosli na vlast, je najblaze receno.... nesposobnost na vrhuncu. pa oni nisu uspjeli dovest niti jednu jedinu znacajnu investiciju u HR ! Posvadili se najboljim saveznicima, i prkosili 5 godina zdravome razumu, a Josipovic nije reagirao. Eto, stigo racun nesposobnim jugonostaligicarima !
Sta se tice korupcije... ne poklanjaju ju tu jedni drugima bas nista, isti su po naravi.... samo sto je Serenader strpan u cuzu, dok Milanovic i kompanija negiraju ili nevide korupciju medu svojim redovima !

Mislav

pre 9 godina

Mozda se varam ali, nije nesto posebno bitno ko je pobijedio... Barem iznutra. A izvan.. mozda je njima bitno jer kako stvari stoje s Rusijom vole da imaju svog tj. svoju.. direktno iz NATO-a. Sinovi boljsevika ovaj put nisu podobni - Sorry Ivo

Dejan

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic ce biti sledeci kandidat SNSa na predsednickim izborima. I bice predsednica Srbije. Videcete. A i neka. Sigurno nece da bude gora od Nikolica.

loreda

pre 9 godina

Treba ipak biti objektivan i reći da je za Hrvatsku gđa Kitarović boli izbor od gosp. Josipovića. Vodila je tešku borbu prije svega sa medijima, koji su davali jaku podršku njenom protukandidatu i koji je svoju kampanju počeo odavno. Gđa Kitarović tečno govori 5 najvažnijih stranih jezika, ima jaka poznanstva u vanjskim političkim krugovima, potpuno je okrenuta prema Zapadu, a uz sve to i što nije beznačajno ona je i prepoznata kao DAMA.

crni domino

pre 9 godina

Cestitam Predsednice Kitarovic i zelim vam uspeh u radu!
Nadam se da necete odmah zapoceti zidanje svoje katedrale, zabraniti niske letove aviona iznad vase kuce u Rijeci, niti da ce vas suprug osnovati dobrotvorni fond od narodnih para, nositi svaki dan Armanijeva i Versacijeva odela, niti da ce ga kada putuje po Hrvatskoj pratiti sanitet sa krvnom plazmom za slucaj atentata.

Marin Pula

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brat Dicro, 12. januar 2015 03:31)

Nekome je jako teško pala pobjeda patrotske i Europske Kolinde Grabar Kitarović :))
Općenito (ne samo tebi) - mnogi psiholozi govore da su kompleksi manje vrijednosti poremećaj unutarnjeg nezadovoljstva sa svojim životom i često jako velike ljubomore prema "susjedu" i sl.

kepri

pre 9 godina

Mogu ovo nazvati paranojom ili mojom uobraziljom,ali triletarala ili familija rotshild vladaju zamljinom kuglom kao svojom prćijom,a Hrvatsku su izabrali zbog prevoza tečnog gasa,sve se radi promišljeno kako bi što više oslabili Rusiju i u narednim godinama preuzeli njihovo naftno bogatstvo.

pozdrav iz zagreba

pre 9 godina

žena je katastrofa, namontirana kokoš bez vlastitog stava i mišljenja, karamarkova lutka na daljinsko upravljanje.
ali svi zaslužujemo ono što smo si izabrali.

Milan NS

pre 9 godina

U sinoćnjem obraćanju, valjda prvom otkako je proglašena pobednicom izbora, oko 23.00, gđa Grabar Kitarović izjavila je da se zalaže za sva prava etničkih manjina u Hrvatskoj, ali i da će insistirati na pravima Hrvata u Srbiji, Vojvodini i ostalim susednim zemljama(sic). Možda je nisam dobro razumeo, ali ako je zaista rekla to što mislim da je rekla, i ako zaista misli to što mislim da misli, eto prilike g. Dačiću za još jedan demarš.

Noam Chomsky MkII

pre 9 godina

Uspese Amerikanci na politicki vrh jos jedne drzave da instaliraju svoje ljude. Podseticu samo na predsednike i premijere baltickih republika, poljskog premijera, gruzijskog bivseg predsednika Sakasvilija,...samo neke da spomenem...svi su oni studirali u SAD ili bili tamo ambasodori. Bas kao i ova hrvatska predsednica. Uvek ista sema, sirom sveta, ne samo u Evropi.
Pre neki dan, govoreci o tome kako su ga Amerikanci, EU i NATO krajem 80-ih i pocetkom 90-ih prevarili, obmanuli i slagali obecavajuci da NATO nece da se siri prema Rusiji, rece Gorbacov: "Znate sta? Amerika je najvece, najperfidnije zlo koje celu planetu podjarmljuje. Amerika je najveca zaraza ovoga sveta."

GuNe

pre 9 godina

Rade emocije punom parom međju Srbima. Sa novom predsednicom u HR, tri koraka unazad za san o novoj Jugoslaviji.
Stiže li sada novo divljanje, jer se ništa bolje nije moglo desiti ovoj vladi da skrene paznju o problemima u zemlji?

aleksa

pre 9 godina

Neko je pomenuo da u Evropi jaca desnica.To je istina,ali na zslost ta desnica nije ona desnica na koju se mislI.Sve te vlade koje su desno orijentisane sluze svrsi EU posto su to u osnovi vlade koje skoro pa totalitarno vladaju a u isto vreme ispunjavaju volju EU ,a gde mi gradjani dolazimo u zabludu da su to vlade koje misle na narod posto su toboze nacionalno orijentisane.Vidimo primer takve vlade u Srbiji itd.Tako da verujte koji stav Prema Srbiji zauzme nova presednica to ce biti i stav EU

Boban-So

pre 9 godina

Kitarevićeva i Josipović su samo zamenili mesta.Formalno su održani izbori,narod je imao privid demokratije,a sve ostalo će biti kako Brisel kaže.Hrvatska je odavno izgubila suverenitet.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Najveći paradoks ovih izbora je u tome da je Kolinda bila najubedljivija
u područjima, Like, Korduna, severne Dalmacije i donekle Banije, gde su nekad Srbi, pre etničkog čiščenja 1941-1945, 1991-1995, bili prisutni u značajnom broju. Ta činjenica, pored ionako minimalne pobede, ruši legitimitet Kolinde, bila ona svesna toga ili ne.

Dejan Marković

pre 9 godina

Ovo je veliki korak nazad za Hrvatsku! Očigledno da članstvo u EU donosi jačanje desnih, mračnih i retrogradnih snaga... Zato Srbija ne treba da ulazi u EU! Generalno u Evropi jača desnica i mislim da budućnost Evrope nije nimalo svetla!

Riječanin

pre 9 godina

Sramota za Hrvatsku da iz redova stranke koja je opljaćkala državu dođe na vlast njihov kandidat.Razvijeniji dijelovi Hrvatske su glasali za Ivu i tu je sve jasno.Sve ovo bi bilo super,kao prva žena predsjednica ali nacionalizam stoji iza ovoga.

Boki

pre 9 godina

Opet smo se poravnali po nacionalizmu,samo oni imaju more,otke a podrzava ih za nas taj truli zapad od koga mi uvozimo sve od kasike/zlice/ do lokomotive.

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Josipović je izgubio ali mislim da je svima jasno (čak i onima koji su protiv njega će biti jasno jednog dana kad se strasti smire) da taj čovjek nije za predsjednika Hrvatske, TAJ ČOVJEK JE ZA PREDSJEDNIKA NEKE DRŽAVE POPUT ŠVICARSKE, ŠVEDSKE ILI NORVEŠKE, on je političar intelektualac koji je zalutao na ove političke prostore jugoistoka Europe, ovdje takvi ne prolaze dva puta, čudo je uopće da se takav ikad bio i pojavio na političkoj sceni ovog prostora. Čestitke novoj predsjednici jer ja nikad ne bi pogazio ono do čega sam uvijek ideološki držao a to je: DEMOKRACIJA, narod je odlučio. Živjeli

U Hr je na vlasti ljevica

pre 9 godina

" Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.
(johny 5, 11. januar 2015 22:59)

U Hrvatskoj nije desnica na vlasti nego ljevica sa socijaldemokratima na čelu. Predsjednik ima vrlo male ovlasti.

bushmaster

pre 9 godina

Opa, koliko pametnjakovica na okupu ?! svasta se tu moze procitat, uglavno diletantsko neznalacke komentare !
1. U hrvatskoj vlada ljevica a ne desnica
2. Mjesto predsjednika je vise representativno, drzavu vodi vlada, trenutno SDP !
3. Usporedit HDZ sa vasim radikalima je presmijesno...stvarno ;-)))
4. Zena da nema pojma ?!.... vjerovatno je zato bila glavna tajnica u NATO-u !
5. Za one koji vide neki novi rat na vidiku.... odite pa se ljecite, stvarno vam nije dobro !
6. Manje brinite o nama u hrvatskoj, zato vise o vasoj srbiji, imate se cega brinut!

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Cestitke nasim dragim komsijama. Sve je proslo demokratski, sto je jako vazno. Nadam se unapredjenju dobrosusedskih odnosa.
Vazno je napomenuti da su oni kao i mi pod direktnom lupom zapada, i da hoce ne mogu nista sem da kevcu kao i mi. Ima jedna velika razlika izmedju njih i nas. Kod njih dolaze u 21 veku skolovani ljudi na visoke pozicije a kod nas potpuni plagijatori, polupismen svet i zadrti u svemu.

...

pre 9 godina

Predsjednica Hrvatske koja ima fenomenalne veze na zapadu. Više puta je spomenuto da ju forsiraju SAD i Njemačka. Bivša zamjenica glavnog tajnika NATO. Žena ima odličnu biografiju. Vjerojatno najbolji diplomat ili jedan od boljih u HR. Izabrali smo jako slično Josipoviću jer ona neće biti radikalna. Ako smatrate da predsjednica Hrvatske treba zagovarati regionalnu politiku promašili ste u potpunosti. Za Srbiju ovo znači da neće biti nikakve posebne pomoći na putu prema EU ali neće biti ni odmaganja. HR će se nešto više pozicionirati prema zemljama srednje i zapadne EU,a manje prema Balkanu. Realno nema nekih prevelikih revolucionarnih promjena. Jedino vas molim da ne uspoređujete Nikolića sa Kolindom jer je ona za njega u najblažem slučaju svemirski brod.

Milan

pre 9 godina

Nije Kitarovićeva dobila izbore (i to jedva jedvice) zbog jačanja desnice nego zbog toga što Milanovićeva vlada (socijaldemokrata i liberala) nije napravila apsolutno ništa u 3 godine svog mandata i ekonomsko stanje zemlje je katastfofalno bez da se nazire svijetlo na kraju tunela. Ljudi u HR su očajni i traže promjenu, to je glavni faktor Josipovićevog poraza iako predsjednik u HR nema nikakve bitne ovlasti, a ne "tuđmanizam", to joj je i odmoglo, bez toga bi glatko dobila izbore puno uvjerljivijom razlikom.

Što reći, lako za Kitarovićevu, ta lupeta gluposti po naputku vrha stranke, sama pi sebi nije takva i prilično je odmjerena bila prije početka prave kampanje, pravi problem i užas je u tome što će HDZ s Karamarkom na čelu dobiti parlamentarne izbore za godinu dana.

Ironija je da je HDZ u vrijeme Sanadera bio retorički puno modernija stranka koja se praktički u potpunosti odmaknula od nacionalizma dok danas vrh te stranke živi u 90ima, katastrofa.

F-2

pre 9 godina

Kolinda je pametna, bar je završila fakultet, govori šest stranih jezika, aktivno engleski, španjolski i portugalski, a pasivno njemački, talijanski i francuski.

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Moje iskreno saučešće Hrvatima. I to zbog povratka otpisanih HDZ-ovaca na vlast. Videli smo da se i u Srbiji i u Hrvatskoj istorija ponavlja. Dokle god je kratke pameti, tako će biti. Tek mi sad ovo smrdi na devedesete.

V@le

pre 9 godina

Vjerujem da će Kolinda Grabar Kitarović biti poprilično dobra predsjednica. Žena se razumije u diplomaciju i u vojsku dok u Ustavnim pitanjima malo šteka. Smatram da će stvarati bolji utisak na ljude od Josipovića što bi možda moglo Hrvatskoj donijeti koju stranu investiciju, a sviđaju mi se i parole o nedjeljenju. Podržavam je dok mi ne dokaže suprotno. Što se tiče odnosa prema Srbina što vidim da ovdje muči ljude, smatram da se Srbi ne trebaju uznemiravati. Današnji HDZ je drugačiji od onog iz devedesetih te iako imaju agresivniju retoriku od SDP-a, Srbi neće izgubiti nikakva prava, dapače, Kolinda Grabar Kitarović ima mnogo međunarodnog iskustva i vjerujem da je jedan zdrav domoljub koji voli svoje, a poštuje tuđe.

Brat Dicro

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.

Zagrebcanka

pre 9 godina

E moji srbi, Obama je rekao da je KITArovicka njegov izbor, a sto amer naumi zna se... Ajmo sada izbusiti jadran, preorati zemlju a onda kud koji :/ mi plesemo kako ameri sviraju a vi kako rusi. Nikad svoji pa nam i je tako dobro! Laku noc Hrvatska!

Bijeda na vrata, ljubav kroz prozor Part II

pre 9 godina

Desavanja u zadnjih 25 godina, po meni, imaju glavni okidac u ekonomiji. Titova Juga je bila ozbiljna drzava i uradila dosta toga za narod ali je pala na glavnom- nije uspostavljen sistem vrijednosti. Da je uspostavljen, "ljudi iz mase" bi bili skromniji i normalniji. Posto nije, "najmanji zajednicki cinilac", tj. "lupen proleterijat", sto je u prosjeku, balkanac koji ne ne voli mnogo da radi, voli da divno misli o sebi, polijen je, a uz sve to preambiciozan (moze i zenski rod)- odredjuju desavanja na ovim prostorima time sto glasaju za one koji najludje propagiraju "jedinstvenosti" odredjenog plemena. Prvi val nacionalizma se desio koncem '80-ih, kada je kriza stisla. Drugi val se desava sada, kada se Srbija i Hrvatska eksponencijalno zaduzuju posto vise nema sta da se proda a obican narod/puk sve losije zivi, dok su buduci ekonomski pokazatelji tek sumorni. Licno sam mislio da Hrvatska ima vise duhovne snage i energije, ako nista drugo zbog toga sto ekonomski stoji neuporedivo bolje i za razliku od Srbije su uradili nesta po pitanju ekonomije (turizam, ceste). Nece se nista bitno mijenjati, i jedni i drugi su davno postali previse zavisni od drugih da prave epohalne gluposti- ovo je samo jos jedan testament naseg kolektivnog obozavanja fetisa gluposti.

Gec

pre 9 godina

Kolko smo mi balkanci glupi ljudi da ponovno biramo nacionaliste sa jedne i druge strane, jednostavno glupi i politički neuki ljudi žive na ovom području. Tuga i jad, za plakati, nikad nam neće biti bolje. Pozdrav iz Varaždina

Saša

pre 9 godina

Joj, sad kad se sretnu ona i naš Tomislav, po kad se izljube po 2-3 puta... Neće biti Dragici lako. Ali, sve zarad miroljubive politike!

Irac

pre 9 godina

Gledam i smijem se. preko 10000 mladih je doslo u Irsku za godinu dana. do 1.7 racunam sve skupa preko 100000 van zemlje od toga barem 60% sa diplomom. jedina prava korist od eu.

Arminowski

pre 9 godina

A, što smo mogli očekivati?? Ova gospoja ima neku z.....u facu. Nadam se da će pokazati barem malo mercy to the good people around the world :) Vjerujete mi, s njom ili bez nje, naš put je trnovit. Riječanka je po rođenju, valjda će to utjecati na nešto ali, čisto sumnjam. Ne možemo joj suditi još.

Zole

pre 9 godina

Kao sto Tadić nije mogao da pregovara sa Kosovom kao sto sad pregovaraju Vucic i Nikolic, tako isto Josipović nije mogao da pregovara sa Srbijom. Sad je vreme da se rese sva otvorena pitanja između dve države. I u jednoj i u drugoj državi nacionalisti su na vlasti i pod pritiskom medjunarodne zajednice samo oni mogu da sve rese u ime naroda.

Jedan koji pamti

pre 9 godina

"Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU". Ovo je u rangu SNS -ovog "Ako pobedimo na izborima Srbija ce dobiti 100 milijardi € stranih investicija" kao i "Beograd na vodi do 2017".

ŠTEX

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar
(jovabg, 11. januar 2015 23:36)

Poštovani/a
nije mi poznato kakvi su ti "vaši" , ali ove "moje" dobro poznam , tako da Vas mogu "utješiti" - ne treba Vas biti blam jer od ovih "mojih" gorih nema ... da Vas sada ne zamaram analizom i objašnjenjima , vjerujte mi na riječ ...Ti "vaši" ne mogu biti nimalo gori od ovih "mojih" već samo jednako loši tj. JEDNAKI.
Iako sam mišljenja da niti su ovi moji , niti su oni Vaši ...
Lijepi pozdrav.

vesna

pre 9 godina

"... rekla je da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj."
"Povratkom nestalih"?! Grabar-Kitarovic je izrekla dosta besmislenih stvari, ali mislim da ovo ipak nije rekla. Nestali se, nazalost, ne mogu vratiti. Politicari iz Hrvatske traze pronalazenje podataka o nestalima, kako bi ih njihove porodice mogle sahraniti. Medju nestalima je i veliki broj Srba iz Hrvatkse, samo sto to hrvatski politicari retko spominju vec uporno govore broj od oko 2000 nestalih o kojima navodno Srbija ima podatke, mudro precutkujuci da je oko 40% Srba medju tim nestalima.
Kada se govori o "povratku," uglavnom se misli na povratak raseljenih, mada nisam primetila da se bilo ko iz HDZ-a zalaze za to. Neki politicari su to spominjali u govorima, ali su u praksi sve cinili da do povratka Srba ne dodje: otezavano je dobijanje dokumenata, mesta u kojima su ziveli Srbi su u katastrofalnom stanju - infrastruktura (ako se to uopste moze tako zvati) je na nivou pocetka dvadesetog veka, a o stanovima koji su oduzeti ogromnom broju Srba i nikada im nisu vraceni da i ne govorimo. A oni koji su se vratili su cesto nailazili na nove teskoce.

Bojan

pre 9 godina

U državi u kojoj se na vlasti smjenjuju samo SDP i HDZ ne treba zanemariti da je za Josipovićev poraz dijelom kriv on sam, a još više nesposobna SDP-ova vlada. Što se Kolinde tiče, ne znam odakle vam (B92) ideja da je ona jedna od sposobnijih diplomata? Prvo nedavno ona krivotvorena priča o tome kako se Todorić obogatio, a sad ovo. No dvije stvari su pozitivne 1) zbog Kolinda će se ljudima (ponovno) dovoljno smučiti HDZ do parlamentarnih izbora i 2) Kolinda i Karamarko su nečiji igrači, vjerojatno su tu i uz blagoslov svjetske zajednice, tako da je radikalna retorika više tu zbog njihovih birača, a ne zbog stvarne želje za nekakvim ratovima.

Anon

pre 9 godina

Najbolja i najrazvijenija zemlja u EU ne kazem ovo jer sam Srbin ali preteruje zaista, sigurno da nijedna balkanska zemlja nece biti razvijenija od ostalih u EU jako tesko

Белзебуб

pre 9 godina

Колинда је победила безличног Јосиповића слично као што је у мају 2012. овде код нас Николић савладао безличног Тадића. Левичарски анационално-космополитски кловнови су прошлост, и то је најважније. Боље национализам него MELTING-POT, мулти-култи, и остале бљувотине и сплачине из левичарске кухиње...

boki

pre 9 godina

Ovo je dobro u svakom slučaju za Srbiju, znacemo sa kim imamo posla Josipović je sve umotavao a gledao da nam nasteti. Ovde bar znamo na čemu smo!

Arhivator

pre 9 godina

Nadam se da će, kako je i red, da se zahvali Šešelju što joj je pomogao da pobedi na izborima time što je podržao Josipovića.

čovek

pre 9 godina

Hrvati su sada kao mi 2012. Došla nova (stara) politička struja sa dosijeom iz devedesetih. Ajde valjda će oni biti bolji, drugačiji. Posle samo godinu dana su shvatili da su se zeznuli. Tako će i oni. Čestitamo!

peace

pre 9 godina

ljudi, opustite se, kolinda je svjetski diplomat, kao i većina hrvata želi vidjeti srbiju na putu u eu, i taj put hrvatska neće zaustavljati, svima odgovora napredak, samo što ćemo morati riješiti otvorena pitanja poput nestalih, arhive bivše države., josipović je bio fin i pristojan, ali se nije snašao na toj poziciji, posebice u vanjskoj politici gdje je se izgubio u odnosima s amerikom i eu.., malo optimizma na ovim prostorima.

mile kitic

pre 9 godina

Najrazvijeniji u Eu i svetu ..!?
Blago njima dobili i oni politicara madjionicara, najzad neko "pametan" i kod njih , sad mi je malo lakse.
Fali im samo "napredna" vlada pa da se zajedno u'vatimo za usi i igramo.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne bih da zvucim paranoicno ali kada je na ovim prostorima politika u pitanju nista nije slucajnost. A narocito slucajno predsednik jedne drzave ne postaje neko ko je bio ambasador u SAD, pomocnik glavnog sekretara NATO-a i clanica Trilateralne komisije. Ne zaboravite, pre nego sto je postao alfa i omega u politickom smislu, Slobodan Milosevic je bio predstavnik Beobanke u SAD-u. Slucajnost?

darko

pre 9 godina

Ekonomska kriza i jačanje desnice, u Evropi besni krvavi građanski rat. Širom Evrope desničarki pokreti dolaze na vlast, EU je u krizi, vrednost evra pada, nezaposlenost i dalje visoka... Stanje sve više podseća na tridesete godine XX. veka, daleko bilo! Srbijom vladaju bivši radikali i socijalisti, u Hrvatskoj je vlast uzeo HDZ! Plašim se za budućnost Evrope.

MarkoBGD

pre 9 godina

Hrvatska država ima jako čudan izborni zakon koji dozvoljava Hrvatima iz BiH da glasaju? Tamo je Kolinda osvojila 85% glasova, i eto razlike. Sa druge strane, kad se uzme samo Hrvatska, Josipović je pobednik, ali HDZ je pobedio samo u Kninu, Šibeniku, Splitu, Vukovaru, Zadru gde su okoreli desničari, dok je I.Josipović u Istri uzeo 70% glasova, a pobedio je i u Zagrebu. Za Srbe u HR je ipak ovo loš rezultat, IJ je ipak nešto umereniji jer ova Kolinda je eksremna skroz. Ne kažem da je Josipović dobar, ali ova slavi uz Thompsona pa vi vidite. Oni koji prave paralelu sa T.Nikolićem, nisu u pravu, Toma je nekad bio radikal, sad je evropejac koji je potpisao Briselski sporazum, koji je na strani neoliberalbog kapitalizma, koji je za prodaju državnih preduzeća, tj. anti-državnik, ova Kolinda je ultra-nacionalista, jako anti-srpski nastrojena.

Slavonac Hr

pre 9 godina

o čemu vi pričate... ?... izbori se u svakoj zemlji dobijaju ili gube isključivo na unutarnjo političkim temama... ljudi su puno očekivali od crvenih (Milanović i Josipović)... i koji je rezultat...?... Hr je petu godinu za redom u recesiji, ljudima zatvaraju tvrtke zbog jedne kune viška u kasi, porezni nameti najviši u EU , nisu doveli nikakve nove investicije, prodaju sve, od autoputeva na dalje... jednostavno nevjerojatno nesposobni... i sigurno da ljudi onda traže alternativu... kakva Srbija... potpuno nevažna u svemu tome...

Kralj Tomislav

pre 9 godina

Usporediti gospodju Kitarovic i Nikolica je smijesno isto tako usporediti SRS i HDZ. Stranke su drugacije zbog politicke pozadine. HDZ je konzervatina a ne radikalna. Uz to je predsjednica Kitarovic dolazi sa funkcije iz NATO i ima bliske odnose sa SAD, dok imenjak Tomo ima lazni diplom i kuma Seselja. Zadnji ozbiljni politicar u Srbiji je bio Tadic. Vucic izgleda bar kao da zna sta radi. Jospivoc nazalost nije napravio nista tako da je ona nada na politickoj sceni u Hrvatskoj koja je bila jos uvijek sklona jugoslavensko politikom. Hrvatska se okrece skroz EU i zapadu. Pozdrav

Jovana

pre 9 godina

Imajuci u vidu njene izjave o Srbima mogu samo da naslutim da ce tretman naseg naroda biti gori nego pod prethodnom vlascu. Uostalom, cemu ovoliki publicitet predsednickim izborima u Hrvatskoj, nije mi jasno...

Grrr

pre 9 godina

Svaka čast Vučiću. Znam da nema veze, al' eto osetim potrebu da kažem. exSRS + SPS u Srbiji, HDZ u Hrvatskoj, očekujem vraćanje u modu izbeglica i zarđalih kašika.

Masa se giba

pre 9 godina

Hrvatska ima ``nevidljivu ruku`` a mi imamo ``brzi jezik od pameti``
Ukrajina polako izlazi iz fokusa, ali zato Balkan ozbiljno preti da upadne na njeno mesto!
Veliki se svakako moraju negde raskusurati, a da bude jeftino za njih!
Znajuci nase potencijale, odigracemo ovu novu ulogu razdvajanja civilizacija krvavo-dobro!
Samo bez mene ovaj put (sto bi reko onaj Skrbamaca iz crtanog: Kidam naljevo!)

Radojko

pre 9 godina

Njen pozdravni govor deluje kao objava rata. Obraća se Hrvaticama i Hrvatima (čitaj - drugima tamo nema mesta). "Ovo je Hrvatska a ne regija", toliko o EU integracijama. Tretira Vojvodinu i Srbiju kao dve različite zemlje. Veliča Tuđmana, svojata Bosnu... Haos. Sluša li to neko u EU? Čekam reakciju gospođe Kocijančić.

Vule, gornji Zemun

pre 9 godina

Josipović je završio zadati posao, svojim "europskim izgledom" uveo je Hrvatsku u EU. Kolinda, predstavnik HDZ-a, danas je pobedila i pokazala koji politiku ustvari većina Hrvata podržava!

Princ Danske

pre 9 godina

Kao što vidimo desnica u Evropi itekako jača, pogledajmo Francusku i njihov "Nacionalni Front" na čelu sa Marin Le Pen, Mađarsku i njihov "Jobbik" koji je još ekstremniji, evo i sada Kolinda pobedi u Hrvatskoj. Jednostavno, nezadovoljstvo građana je veliko, siromaštvo i kriza i ne baš sposobne sada bivše vlasti. Josipović kao i naš Tadić izgubi "unapred dobijene" izbore, sve jako podseća na 2012. samo je u Hrvatskoj razlika je manja nego kod nas između Tadića i Nikolića. I pre svega Kitarovićeva se dokazala kao dobar diplomata i ambasador u SAD-u, i te veze su joj sigurno jako pomogle da sada postane prva žena predsednik u istoriji Hrvatske. Dok mi dobismo čoveka koji je kupio diplomu, zna engleski kao naš prosečni osnovac, Šešeljevog kuma i sada novopečenog Evropejca, da ne dužim dalje. Makar se HDZ ne krije iza onoga što jesu, za razliku od naših "radikala bez bedža".
Navijao sam za Josipovića jer je umereniji za razliku od HDZ-a i Kitarovićke, ali mislim da će ona biti jako slična Josipoviću i da se odnosi sa nama neće bog zna koliko pogoršati. Ipak je problem Milanović a i ova kampanja je bila demagogija za masovnu desnicu u Hrvatskoj za glasove, a u suštini i sve će ostati isto.
Pozdrav za susede i sve dobre ljude, sigurno ne možete gore od nas.

mr

pre 9 godina

Koji BLAM za Hrvatsku!!!! "Braco" Hrvati, nevidjena bruka. Pricajte sta hocete, ali gori ste od Srba 100 puta, kud cete veci dokaz ove ovog. Ovakav blam u Srbiji, ipak, nikada ne bi bio moguc.

blue_madness,zg

pre 9 godina

Vraćaju se "domoljubi",kriminalci i falsifikatori povijesti,
oni koji su izmislili "tisućljetni san" i pretvorili ga u noćnu moru.
Nastavlja se "Bog i Hrvati" iluzija...

Beogradjanin

pre 9 godina

Nadam se da neće biti samo prva već i prava. Pobednički govor me je malo uplašio retorikom 90-tih. Videćemo šta sledi. Čestitam gradjanima Hrvatske.

Djosek

pre 9 godina

Може да захвали Шешељу и "подршци" умереном Јосиповићу и истицању у први план његове партизанске породичне прошлости. Тиме је повампирио слушаче Томпсона и обесхрабрио неке који би иначе гласали за политику ослобођену од примитивног национализма. "Војвода" је показао чији је играч.

beogradjanin

pre 9 godina

pa znaci i vi dobili divnog predsenika.e hrvati,bas sam se razocarao,izgleda da i kod vas pametni mora da napuste zemlju.kod vas je to malo lakse nego u srbiji.opet i kod vas i kod nas drzavu pocinju da osvajaju neke mracne stranke iz proslosti.bas tuzno...

Milan

pre 9 godina

Posle vecerasnjeg obracanja buduce predsednice ja sam ubedjen da ce se svaki hrvat koji je dao glas ovoj gospodji kajati najvise za dve godine.Ubedljivo najlosiji govor pobednika. Mislio sam da su sazreli kao narod po pitanju izbora ljudi koji ce ih voditi ali ni najmanje.Steta glasali nacionalisti izvan Hrvatske i " prijatelji " tj. istomisljenici Simunica.

Bogdan

pre 9 godina

Pa zasto samo mi u Srbiji da se zlopatimo sa avetima iz devedesetih, dobrodosli u proslost.Radikali, Julovci, SPS-ovci i HDZ-ovci ponovo jasu.Ziveo Balkan!!!

jura

pre 9 godina

bosanska predsjednica. Pobijedila je zbog bosne. Naravno bosanci će služiti i vojni rok u HR će to Kolinda uvesti. licemjeri.... vraćamo se u 90tu i doba pljački, privatizacije i sl...sramota

koma

pre 9 godina

Radikal predsednik Srbije. HDZ ima predsednika u Hrvatskoj. Nema Balkanu pomoci. A sve to zbog deset godina u kojima politicka elita nije uspela da promeni svest nacija.

ksenija

pre 9 godina

Josipovic je u pocetku stvarno izgledao prosveceno, upravo savrseno. Inteligentan i uravnotezen. Ali kao da je sa vremenom on sam izgubio interes za taj polozaj. Poznato je da su biraci levice mnogo zahtevniji, pa nije cudo sto je izgubio.

lesa

pre 9 godina

Znači Srbija ne ulazi u EU! Tako nam je predsednica obećala! E pa predsednice nek nam je sam Bog u pomoći, jer mi nemamo alternativu. A i da smo je imali, Evropska komisija bi nam je svakako zabranila! U stvari, ko zna zašto je ovo dobro!

NBGDEMOKRATA

pre 9 godina

Toma/Vucic ovde, ona tamo, Dodik/Izetbegovic onamo... Kao da sam vec gledao ovaj horor/triler... A onda sam zaspao i sanjao da sam ovo sve vec sanjao! :-( A ja kao "Crni bombarder", odbijam da "zapalim" odavde!!! !$@&$!

bice ludo!

pre 9 godina

majko mila koliko je nepismena... imacemo zabavu sad i mi u srbiji :)
predsjednice, vojvodina nije drzava!!!
pala je vec prvog minuta ...

Sasa

pre 9 godina

Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU!? A na zapadnom Balkanu? Kakva izjava za pocetak mandata! Kome sve gradjani daju poverenje.

jovabg

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar

johny 5

pre 9 godina

Agresivan stav, hdz-ova podrska, hrvati, hrvatska, mislim da smo trenutno sve dalji u prijateljskim odnosima, a ni do sada nisu cvetale ruze. Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.

Grrr

pre 9 godina

Svaka čast Vučiću. Znam da nema veze, al' eto osetim potrebu da kažem. exSRS + SPS u Srbiji, HDZ u Hrvatskoj, očekujem vraćanje u modu izbeglica i zarđalih kašika.

blue_madness,zg

pre 9 godina

Vraćaju se "domoljubi",kriminalci i falsifikatori povijesti,
oni koji su izmislili "tisućljetni san" i pretvorili ga u noćnu moru.
Nastavlja se "Bog i Hrvati" iluzija...

Sasa

pre 9 godina

Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU!? A na zapadnom Balkanu? Kakva izjava za pocetak mandata! Kome sve gradjani daju poverenje.

johny 5

pre 9 godina

Agresivan stav, hdz-ova podrska, hrvati, hrvatska, mislim da smo trenutno sve dalji u prijateljskim odnosima, a ni do sada nisu cvetale ruze. Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.

Princ Danske

pre 9 godina

Kao što vidimo desnica u Evropi itekako jača, pogledajmo Francusku i njihov "Nacionalni Front" na čelu sa Marin Le Pen, Mađarsku i njihov "Jobbik" koji je još ekstremniji, evo i sada Kolinda pobedi u Hrvatskoj. Jednostavno, nezadovoljstvo građana je veliko, siromaštvo i kriza i ne baš sposobne sada bivše vlasti. Josipović kao i naš Tadić izgubi "unapred dobijene" izbore, sve jako podseća na 2012. samo je u Hrvatskoj razlika je manja nego kod nas između Tadića i Nikolića. I pre svega Kitarovićeva se dokazala kao dobar diplomata i ambasador u SAD-u, i te veze su joj sigurno jako pomogle da sada postane prva žena predsednik u istoriji Hrvatske. Dok mi dobismo čoveka koji je kupio diplomu, zna engleski kao naš prosečni osnovac, Šešeljevog kuma i sada novopečenog Evropejca, da ne dužim dalje. Makar se HDZ ne krije iza onoga što jesu, za razliku od naših "radikala bez bedža".
Navijao sam za Josipovića jer je umereniji za razliku od HDZ-a i Kitarovićke, ali mislim da će ona biti jako slična Josipoviću i da se odnosi sa nama neće bog zna koliko pogoršati. Ipak je problem Milanović a i ova kampanja je bila demagogija za masovnu desnicu u Hrvatskoj za glasove, a u suštini i sve će ostati isto.
Pozdrav za susede i sve dobre ljude, sigurno ne možete gore od nas.

Bogdan

pre 9 godina

Pa zasto samo mi u Srbiji da se zlopatimo sa avetima iz devedesetih, dobrodosli u proslost.Radikali, Julovci, SPS-ovci i HDZ-ovci ponovo jasu.Ziveo Balkan!!!

Radojko

pre 9 godina

Njen pozdravni govor deluje kao objava rata. Obraća se Hrvaticama i Hrvatima (čitaj - drugima tamo nema mesta). "Ovo je Hrvatska a ne regija", toliko o EU integracijama. Tretira Vojvodinu i Srbiju kao dve različite zemlje. Veliča Tuđmana, svojata Bosnu... Haos. Sluša li to neko u EU? Čekam reakciju gospođe Kocijančić.

jovabg

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar

jura

pre 9 godina

bosanska predsjednica. Pobijedila je zbog bosne. Naravno bosanci će služiti i vojni rok u HR će to Kolinda uvesti. licemjeri.... vraćamo se u 90tu i doba pljački, privatizacije i sl...sramota

koma

pre 9 godina

Radikal predsednik Srbije. HDZ ima predsednika u Hrvatskoj. Nema Balkanu pomoci. A sve to zbog deset godina u kojima politicka elita nije uspela da promeni svest nacija.

Vule, gornji Zemun

pre 9 godina

Josipović je završio zadati posao, svojim "europskim izgledom" uveo je Hrvatsku u EU. Kolinda, predstavnik HDZ-a, danas je pobedila i pokazala koji politiku ustvari većina Hrvata podržava!

bice ludo!

pre 9 godina

majko mila koliko je nepismena... imacemo zabavu sad i mi u srbiji :)
predsjednice, vojvodina nije drzava!!!
pala je vec prvog minuta ...

beogradjanin

pre 9 godina

pa znaci i vi dobili divnog predsenika.e hrvati,bas sam se razocarao,izgleda da i kod vas pametni mora da napuste zemlju.kod vas je to malo lakse nego u srbiji.opet i kod vas i kod nas drzavu pocinju da osvajaju neke mracne stranke iz proslosti.bas tuzno...

ksenija

pre 9 godina

Josipovic je u pocetku stvarno izgledao prosveceno, upravo savrseno. Inteligentan i uravnotezen. Ali kao da je sa vremenom on sam izgubio interes za taj polozaj. Poznato je da su biraci levice mnogo zahtevniji, pa nije cudo sto je izgubio.

Djosek

pre 9 godina

Може да захвали Шешељу и "подршци" умереном Јосиповићу и истицању у први план његове партизанске породичне прошлости. Тиме је повампирио слушаче Томпсона и обесхрабрио неке који би иначе гласали за политику ослобођену од примитивног национализма. "Војвода" је показао чији је играч.

NBGDEMOKRATA

pre 9 godina

Toma/Vucic ovde, ona tamo, Dodik/Izetbegovic onamo... Kao da sam vec gledao ovaj horor/triler... A onda sam zaspao i sanjao da sam ovo sve vec sanjao! :-( A ja kao "Crni bombarder", odbijam da "zapalim" odavde!!! !$@&$!

Milan

pre 9 godina

Posle vecerasnjeg obracanja buduce predsednice ja sam ubedjen da ce se svaki hrvat koji je dao glas ovoj gospodji kajati najvise za dve godine.Ubedljivo najlosiji govor pobednika. Mislio sam da su sazreli kao narod po pitanju izbora ljudi koji ce ih voditi ali ni najmanje.Steta glasali nacionalisti izvan Hrvatske i " prijatelji " tj. istomisljenici Simunica.

Masa se giba

pre 9 godina

Hrvatska ima ``nevidljivu ruku`` a mi imamo ``brzi jezik od pameti``
Ukrajina polako izlazi iz fokusa, ali zato Balkan ozbiljno preti da upadne na njeno mesto!
Veliki se svakako moraju negde raskusurati, a da bude jeftino za njih!
Znajuci nase potencijale, odigracemo ovu novu ulogu razdvajanja civilizacija krvavo-dobro!
Samo bez mene ovaj put (sto bi reko onaj Skrbamaca iz crtanog: Kidam naljevo!)

lesa

pre 9 godina

Znači Srbija ne ulazi u EU! Tako nam je predsednica obećala! E pa predsednice nek nam je sam Bog u pomoći, jer mi nemamo alternativu. A i da smo je imali, Evropska komisija bi nam je svakako zabranila! U stvari, ko zna zašto je ovo dobro!

mr

pre 9 godina

Koji BLAM za Hrvatsku!!!! "Braco" Hrvati, nevidjena bruka. Pricajte sta hocete, ali gori ste od Srba 100 puta, kud cete veci dokaz ove ovog. Ovakav blam u Srbiji, ipak, nikada ne bi bio moguc.

Beogradjanin

pre 9 godina

Nadam se da neće biti samo prva već i prava. Pobednički govor me je malo uplašio retorikom 90-tih. Videćemo šta sledi. Čestitam gradjanima Hrvatske.

...

pre 9 godina

Predsjednica Hrvatske koja ima fenomenalne veze na zapadu. Više puta je spomenuto da ju forsiraju SAD i Njemačka. Bivša zamjenica glavnog tajnika NATO. Žena ima odličnu biografiju. Vjerojatno najbolji diplomat ili jedan od boljih u HR. Izabrali smo jako slično Josipoviću jer ona neće biti radikalna. Ako smatrate da predsjednica Hrvatske treba zagovarati regionalnu politiku promašili ste u potpunosti. Za Srbiju ovo znači da neće biti nikakve posebne pomoći na putu prema EU ali neće biti ni odmaganja. HR će se nešto više pozicionirati prema zemljama srednje i zapadne EU,a manje prema Balkanu. Realno nema nekih prevelikih revolucionarnih promjena. Jedino vas molim da ne uspoređujete Nikolića sa Kolindom jer je ona za njega u najblažem slučaju svemirski brod.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Cestitke nasim dragim komsijama. Sve je proslo demokratski, sto je jako vazno. Nadam se unapredjenju dobrosusedskih odnosa.
Vazno je napomenuti da su oni kao i mi pod direktnom lupom zapada, i da hoce ne mogu nista sem da kevcu kao i mi. Ima jedna velika razlika izmedju njih i nas. Kod njih dolaze u 21 veku skolovani ljudi na visoke pozicije a kod nas potpuni plagijatori, polupismen svet i zadrti u svemu.

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Josipović je izgubio ali mislim da je svima jasno (čak i onima koji su protiv njega će biti jasno jednog dana kad se strasti smire) da taj čovjek nije za predsjednika Hrvatske, TAJ ČOVJEK JE ZA PREDSJEDNIKA NEKE DRŽAVE POPUT ŠVICARSKE, ŠVEDSKE ILI NORVEŠKE, on je političar intelektualac koji je zalutao na ove političke prostore jugoistoka Europe, ovdje takvi ne prolaze dva puta, čudo je uopće da se takav ikad bio i pojavio na političkoj sceni ovog prostora. Čestitke novoj predsjednici jer ja nikad ne bi pogazio ono do čega sam uvijek ideološki držao a to je: DEMOKRACIJA, narod je odlučio. Živjeli

bushmaster

pre 9 godina

Opa, koliko pametnjakovica na okupu ?! svasta se tu moze procitat, uglavno diletantsko neznalacke komentare !
1. U hrvatskoj vlada ljevica a ne desnica
2. Mjesto predsjednika je vise representativno, drzavu vodi vlada, trenutno SDP !
3. Usporedit HDZ sa vasim radikalima je presmijesno...stvarno ;-)))
4. Zena da nema pojma ?!.... vjerovatno je zato bila glavna tajnica u NATO-u !
5. Za one koji vide neki novi rat na vidiku.... odite pa se ljecite, stvarno vam nije dobro !
6. Manje brinite o nama u hrvatskoj, zato vise o vasoj srbiji, imate se cega brinut!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Najveći paradoks ovih izbora je u tome da je Kolinda bila najubedljivija
u područjima, Like, Korduna, severne Dalmacije i donekle Banije, gde su nekad Srbi, pre etničkog čiščenja 1941-1945, 1991-1995, bili prisutni u značajnom broju. Ta činjenica, pored ionako minimalne pobede, ruši legitimitet Kolinde, bila ona svesna toga ili ne.

U Hr je na vlasti ljevica

pre 9 godina

" Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.
(johny 5, 11. januar 2015 22:59)

U Hrvatskoj nije desnica na vlasti nego ljevica sa socijaldemokratima na čelu. Predsjednik ima vrlo male ovlasti.

ŠTEX

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar
(jovabg, 11. januar 2015 23:36)

Poštovani/a
nije mi poznato kakvi su ti "vaši" , ali ove "moje" dobro poznam , tako da Vas mogu "utješiti" - ne treba Vas biti blam jer od ovih "mojih" gorih nema ... da Vas sada ne zamaram analizom i objašnjenjima , vjerujte mi na riječ ...Ti "vaši" ne mogu biti nimalo gori od ovih "mojih" već samo jednako loši tj. JEDNAKI.
Iako sam mišljenja da niti su ovi moji , niti su oni Vaši ...
Lijepi pozdrav.

F-2

pre 9 godina

Kolinda je pametna, bar je završila fakultet, govori šest stranih jezika, aktivno engleski, španjolski i portugalski, a pasivno njemački, talijanski i francuski.

Saša

pre 9 godina

Joj, sad kad se sretnu ona i naš Tomislav, po kad se izljube po 2-3 puta... Neće biti Dragici lako. Ali, sve zarad miroljubive politike!

Milan

pre 9 godina

Nije Kitarovićeva dobila izbore (i to jedva jedvice) zbog jačanja desnice nego zbog toga što Milanovićeva vlada (socijaldemokrata i liberala) nije napravila apsolutno ništa u 3 godine svog mandata i ekonomsko stanje zemlje je katastfofalno bez da se nazire svijetlo na kraju tunela. Ljudi u HR su očajni i traže promjenu, to je glavni faktor Josipovićevog poraza iako predsjednik u HR nema nikakve bitne ovlasti, a ne "tuđmanizam", to joj je i odmoglo, bez toga bi glatko dobila izbore puno uvjerljivijom razlikom.

Što reći, lako za Kitarovićevu, ta lupeta gluposti po naputku vrha stranke, sama pi sebi nije takva i prilično je odmjerena bila prije početka prave kampanje, pravi problem i užas je u tome što će HDZ s Karamarkom na čelu dobiti parlamentarne izbore za godinu dana.

Ironija je da je HDZ u vrijeme Sanadera bio retorički puno modernija stranka koja se praktički u potpunosti odmaknula od nacionalizma dok danas vrh te stranke živi u 90ima, katastrofa.

Boban-So

pre 9 godina

Kitarevićeva i Josipović su samo zamenili mesta.Formalno su održani izbori,narod je imao privid demokratije,a sve ostalo će biti kako Brisel kaže.Hrvatska je odavno izgubila suverenitet.

V@le

pre 9 godina

Vjerujem da će Kolinda Grabar Kitarović biti poprilično dobra predsjednica. Žena se razumije u diplomaciju i u vojsku dok u Ustavnim pitanjima malo šteka. Smatram da će stvarati bolji utisak na ljude od Josipovića što bi možda moglo Hrvatskoj donijeti koju stranu investiciju, a sviđaju mi se i parole o nedjeljenju. Podržavam je dok mi ne dokaže suprotno. Što se tiče odnosa prema Srbina što vidim da ovdje muči ljude, smatram da se Srbi ne trebaju uznemiravati. Današnji HDZ je drugačiji od onog iz devedesetih te iako imaju agresivniju retoriku od SDP-a, Srbi neće izgubiti nikakva prava, dapače, Kolinda Grabar Kitarović ima mnogo međunarodnog iskustva i vjerujem da je jedan zdrav domoljub koji voli svoje, a poštuje tuđe.

Milan NS

pre 9 godina

U sinoćnjem obraćanju, valjda prvom otkako je proglašena pobednicom izbora, oko 23.00, gđa Grabar Kitarović izjavila je da se zalaže za sva prava etničkih manjina u Hrvatskoj, ali i da će insistirati na pravima Hrvata u Srbiji, Vojvodini i ostalim susednim zemljama(sic). Možda je nisam dobro razumeo, ali ako je zaista rekla to što mislim da je rekla, i ako zaista misli to što mislim da misli, eto prilike g. Dačiću za još jedan demarš.

Slavonac Hr

pre 9 godina

o čemu vi pričate... ?... izbori se u svakoj zemlji dobijaju ili gube isključivo na unutarnjo političkim temama... ljudi su puno očekivali od crvenih (Milanović i Josipović)... i koji je rezultat...?... Hr je petu godinu za redom u recesiji, ljudima zatvaraju tvrtke zbog jedne kune viška u kasi, porezni nameti najviši u EU , nisu doveli nikakve nove investicije, prodaju sve, od autoputeva na dalje... jednostavno nevjerojatno nesposobni... i sigurno da ljudi onda traže alternativu... kakva Srbija... potpuno nevažna u svemu tome...

Zagrebcanka

pre 9 godina

E moji srbi, Obama je rekao da je KITArovicka njegov izbor, a sto amer naumi zna se... Ajmo sada izbusiti jadran, preorati zemlju a onda kud koji :/ mi plesemo kako ameri sviraju a vi kako rusi. Nikad svoji pa nam i je tako dobro! Laku noc Hrvatska!

Bijeda na vrata, ljubav kroz prozor Part II

pre 9 godina

Desavanja u zadnjih 25 godina, po meni, imaju glavni okidac u ekonomiji. Titova Juga je bila ozbiljna drzava i uradila dosta toga za narod ali je pala na glavnom- nije uspostavljen sistem vrijednosti. Da je uspostavljen, "ljudi iz mase" bi bili skromniji i normalniji. Posto nije, "najmanji zajednicki cinilac", tj. "lupen proleterijat", sto je u prosjeku, balkanac koji ne ne voli mnogo da radi, voli da divno misli o sebi, polijen je, a uz sve to preambiciozan (moze i zenski rod)- odredjuju desavanja na ovim prostorima time sto glasaju za one koji najludje propagiraju "jedinstvenosti" odredjenog plemena. Prvi val nacionalizma se desio koncem '80-ih, kada je kriza stisla. Drugi val se desava sada, kada se Srbija i Hrvatska eksponencijalno zaduzuju posto vise nema sta da se proda a obican narod/puk sve losije zivi, dok su buduci ekonomski pokazatelji tek sumorni. Licno sam mislio da Hrvatska ima vise duhovne snage i energije, ako nista drugo zbog toga sto ekonomski stoji neuporedivo bolje i za razliku od Srbije su uradili nesta po pitanju ekonomije (turizam, ceste). Nece se nista bitno mijenjati, i jedni i drugi su davno postali previse zavisni od drugih da prave epohalne gluposti- ovo je samo jos jedan testament naseg kolektivnog obozavanja fetisa gluposti.

Kralj Tomislav

pre 9 godina

Usporediti gospodju Kitarovic i Nikolica je smijesno isto tako usporediti SRS i HDZ. Stranke su drugacije zbog politicke pozadine. HDZ je konzervatina a ne radikalna. Uz to je predsjednica Kitarovic dolazi sa funkcije iz NATO i ima bliske odnose sa SAD, dok imenjak Tomo ima lazni diplom i kuma Seselja. Zadnji ozbiljni politicar u Srbiji je bio Tadic. Vucic izgleda bar kao da zna sta radi. Jospivoc nazalost nije napravio nista tako da je ona nada na politickoj sceni u Hrvatskoj koja je bila jos uvijek sklona jugoslavensko politikom. Hrvatska se okrece skroz EU i zapadu. Pozdrav

Jedan koji pamti

pre 9 godina

"Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU". Ovo je u rangu SNS -ovog "Ako pobedimo na izborima Srbija ce dobiti 100 milijardi € stranih investicija" kao i "Beograd na vodi do 2017".

Dejan Marković

pre 9 godina

Ovo je veliki korak nazad za Hrvatsku! Očigledno da članstvo u EU donosi jačanje desnih, mračnih i retrogradnih snaga... Zato Srbija ne treba da ulazi u EU! Generalno u Evropi jača desnica i mislim da budućnost Evrope nije nimalo svetla!

Riječanin

pre 9 godina

Sramota za Hrvatsku da iz redova stranke koja je opljaćkala državu dođe na vlast njihov kandidat.Razvijeniji dijelovi Hrvatske su glasali za Ivu i tu je sve jasno.Sve ovo bi bilo super,kao prva žena predsjednica ali nacionalizam stoji iza ovoga.

loreda

pre 9 godina

Treba ipak biti objektivan i reći da je za Hrvatsku gđa Kitarović boli izbor od gosp. Josipovića. Vodila je tešku borbu prije svega sa medijima, koji su davali jaku podršku njenom protukandidatu i koji je svoju kampanju počeo odavno. Gđa Kitarović tečno govori 5 najvažnijih stranih jezika, ima jaka poznanstva u vanjskim političkim krugovima, potpuno je okrenuta prema Zapadu, a uz sve to i što nije beznačajno ona je i prepoznata kao DAMA.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne bih da zvucim paranoicno ali kada je na ovim prostorima politika u pitanju nista nije slucajnost. A narocito slucajno predsednik jedne drzave ne postaje neko ko je bio ambasador u SAD, pomocnik glavnog sekretara NATO-a i clanica Trilateralne komisije. Ne zaboravite, pre nego sto je postao alfa i omega u politickom smislu, Slobodan Milosevic je bio predstavnik Beobanke u SAD-u. Slucajnost?

Gec

pre 9 godina

Kolko smo mi balkanci glupi ljudi da ponovno biramo nacionaliste sa jedne i druge strane, jednostavno glupi i politički neuki ljudi žive na ovom području. Tuga i jad, za plakati, nikad nam neće biti bolje. Pozdrav iz Varaždina

Brat Dicro

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.

pozdrav iz zagreba

pre 9 godina

žena je katastrofa, namontirana kokoš bez vlastitog stava i mišljenja, karamarkova lutka na daljinsko upravljanje.
ali svi zaslužujemo ono što smo si izabrali.

Marin Pula

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brat Dicro, 12. januar 2015 03:31)

Nekome je jako teško pala pobjeda patrotske i Europske Kolinde Grabar Kitarović :))
Općenito (ne samo tebi) - mnogi psiholozi govore da su kompleksi manje vrijednosti poremećaj unutarnjeg nezadovoljstva sa svojim životom i često jako velike ljubomore prema "susjedu" i sl.

ima nas i normalnih

pre 9 godina

(bushmaster, 12. januar 2015 08:48)
Posto nas ima i normalnih u Srbiji, verujte komsija, vi ste nam zadnja briga u zivotu.
Ja vam od srca zelim da postanete najrazvijenija zemlja u EU i svetu.Imate obecanje od nove Predsednice, pa samo napred.

kepri

pre 9 godina

Mogu ovo nazvati paranojom ili mojom uobraziljom,ali triletarala ili familija rotshild vladaju zamljinom kuglom kao svojom prćijom,a Hrvatsku su izabrali zbog prevoza tečnog gasa,sve se radi promišljeno kako bi što više oslabili Rusiju i u narednim godinama preuzeli njihovo naftno bogatstvo.

Arhivator

pre 9 godina

Nadam se da će, kako je i red, da se zahvali Šešelju što joj je pomogao da pobedi na izborima time što je podržao Josipovića.

aleksa

pre 9 godina

Neko je pomenuo da u Evropi jaca desnica.To je istina,ali na zslost ta desnica nije ona desnica na koju se mislI.Sve te vlade koje su desno orijentisane sluze svrsi EU posto su to u osnovi vlade koje skoro pa totalitarno vladaju a u isto vreme ispunjavaju volju EU ,a gde mi gradjani dolazimo u zabludu da su to vlade koje misle na narod posto su toboze nacionalno orijentisane.Vidimo primer takve vlade u Srbiji itd.Tako da verujte koji stav Prema Srbiji zauzme nova presednica to ce biti i stav EU

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Moje iskreno saučešće Hrvatima. I to zbog povratka otpisanih HDZ-ovaca na vlast. Videli smo da se i u Srbiji i u Hrvatskoj istorija ponavlja. Dokle god je kratke pameti, tako će biti. Tek mi sad ovo smrdi na devedesete.

GuNe

pre 9 godina

Rade emocije punom parom međju Srbima. Sa novom predsednicom u HR, tri koraka unazad za san o novoj Jugoslaviji.
Stiže li sada novo divljanje, jer se ništa bolje nije moglo desiti ovoj vladi da skrene paznju o problemima u zemlji?

peace

pre 9 godina

ljudi, opustite se, kolinda je svjetski diplomat, kao i većina hrvata želi vidjeti srbiju na putu u eu, i taj put hrvatska neće zaustavljati, svima odgovora napredak, samo što ćemo morati riješiti otvorena pitanja poput nestalih, arhive bivše države., josipović je bio fin i pristojan, ali se nije snašao na toj poziciji, posebice u vanjskoj politici gdje je se izgubio u odnosima s amerikom i eu.., malo optimizma na ovim prostorima.

Zrinjski

pre 9 godina

kako god ! ( na konto komentarima da DAMA okrece zapadu i natou )..pa sta tu ima sporno? vec od samog pocetka Hrvatska ima jasan stav, a to je priblizavanje zapadu i to i ostvaruje, ne sjedi na dvije stolice kao Srbija, koja gubi na vremenu,a jednu stolicu ce morat izmaknut. KAKO GOD, SVE JE BOLJE OD SLUZENJA rUSIJI

crni domino

pre 9 godina

Cestitam Predsednice Kitarovic i zelim vam uspeh u radu!
Nadam se da necete odmah zapoceti zidanje svoje katedrale, zabraniti niske letove aviona iznad vase kuce u Rijeci, niti da ce vas suprug osnovati dobrotvorni fond od narodnih para, nositi svaki dan Armanijeva i Versacijeva odela, niti da ce ga kada putuje po Hrvatskoj pratiti sanitet sa krvnom plazmom za slucaj atentata.

Irac

pre 9 godina

Gledam i smijem se. preko 10000 mladih je doslo u Irsku za godinu dana. do 1.7 racunam sve skupa preko 100000 van zemlje od toga barem 60% sa diplomom. jedina prava korist od eu.

mile kitic

pre 9 godina

Najrazvijeniji u Eu i svetu ..!?
Blago njima dobili i oni politicara madjionicara, najzad neko "pametan" i kod njih , sad mi je malo lakse.
Fali im samo "napredna" vlada pa da se zajedno u'vatimo za usi i igramo.

Noam Chomsky MkII

pre 9 godina

Uspese Amerikanci na politicki vrh jos jedne drzave da instaliraju svoje ljude. Podseticu samo na predsednike i premijere baltickih republika, poljskog premijera, gruzijskog bivseg predsednika Sakasvilija,...samo neke da spomenem...svi su oni studirali u SAD ili bili tamo ambasodori. Bas kao i ova hrvatska predsednica. Uvek ista sema, sirom sveta, ne samo u Evropi.
Pre neki dan, govoreci o tome kako su ga Amerikanci, EU i NATO krajem 80-ih i pocetkom 90-ih prevarili, obmanuli i slagali obecavajuci da NATO nece da se siri prema Rusiji, rece Gorbacov: "Znate sta? Amerika je najvece, najperfidnije zlo koje celu planetu podjarmljuje. Amerika je najveca zaraza ovoga sveta."

Boki

pre 9 godina

Opet smo se poravnali po nacionalizmu,samo oni imaju more,otke a podrzava ih za nas taj truli zapad od koga mi uvozimo sve od kasike/zlice/ do lokomotive.

bushmaster

pre 9 godina

(Riječanin, 12. januar 2015 08:33)

cuj zemljace, nisam bas ni ja sklon desnici....ali ovo sto je SDP napravio u vrijeme od kad su dosli na vlast, je najblaze receno.... nesposobnost na vrhuncu. pa oni nisu uspjeli dovest niti jednu jedinu znacajnu investiciju u HR ! Posvadili se najboljim saveznicima, i prkosili 5 godina zdravome razumu, a Josipovic nije reagirao. Eto, stigo racun nesposobnim jugonostaligicarima !
Sta se tice korupcije... ne poklanjaju ju tu jedni drugima bas nista, isti su po naravi.... samo sto je Serenader strpan u cuzu, dok Milanovic i kompanija negiraju ili nevide korupciju medu svojim redovima !

čovek

pre 9 godina

Hrvati su sada kao mi 2012. Došla nova (stara) politička struja sa dosijeom iz devedesetih. Ajde valjda će oni biti bolji, drugačiji. Posle samo godinu dana su shvatili da su se zeznuli. Tako će i oni. Čestitamo!

Белзебуб

pre 9 godina

Колинда је победила безличног Јосиповића слично као што је у мају 2012. овде код нас Николић савладао безличног Тадића. Левичарски анационално-космополитски кловнови су прошлост, и то је најважније. Боље национализам него MELTING-POT, мулти-култи, и остале бљувотине и сплачине из левичарске кухиње...

Bojan

pre 9 godina

U državi u kojoj se na vlasti smjenjuju samo SDP i HDZ ne treba zanemariti da je za Josipovićev poraz dijelom kriv on sam, a još više nesposobna SDP-ova vlada. Što se Kolinde tiče, ne znam odakle vam (B92) ideja da je ona jedna od sposobnijih diplomata? Prvo nedavno ona krivotvorena priča o tome kako se Todorić obogatio, a sad ovo. No dvije stvari su pozitivne 1) zbog Kolinda će se ljudima (ponovno) dovoljno smučiti HDZ do parlamentarnih izbora i 2) Kolinda i Karamarko su nečiji igrači, vjerojatno su tu i uz blagoslov svjetske zajednice, tako da je radikalna retorika više tu zbog njihovih birača, a ne zbog stvarne želje za nekakvim ratovima.

Anon

pre 9 godina

Najbolja i najrazvijenija zemlja u EU ne kazem ovo jer sam Srbin ali preteruje zaista, sigurno da nijedna balkanska zemlja nece biti razvijenija od ostalih u EU jako tesko

boki

pre 9 godina

Ovo je dobro u svakom slučaju za Srbiju, znacemo sa kim imamo posla Josipović je sve umotavao a gledao da nam nasteti. Ovde bar znamo na čemu smo!

Milovan-Montenegro

pre 9 godina

Ako Hrvati smatraju da je ona sposobna da ih povede u bolje sjutra onda svaka cast, nama samo moze biti dobro od njihovog dobra, drzim im fige, u svakom slucaju cestitke na izborima vidi se da se tamo pita narod sa time ko dolazi na vlast.

Mufljuz

pre 9 godina

Hrvati "izabrali" NATO da im vodi drzavu. U slobodnom prevodu mu dodje tako.
Gospodja sa frizurom Jovanke Broz tipican je primer "politicara po volji Amerike" idealan u danasnjem vremenima. Pogledajte gospodjin CV i odmah ce stvari same "sesti na svoje mesto". U ovaj kadar se ulagalo odavno. Cudilo bi me da je Josipovic izabran.

vesna

pre 9 godina

"... rekla je da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj."
"Povratkom nestalih"?! Grabar-Kitarovic je izrekla dosta besmislenih stvari, ali mislim da ovo ipak nije rekla. Nestali se, nazalost, ne mogu vratiti. Politicari iz Hrvatske traze pronalazenje podataka o nestalima, kako bi ih njihove porodice mogle sahraniti. Medju nestalima je i veliki broj Srba iz Hrvatkse, samo sto to hrvatski politicari retko spominju vec uporno govore broj od oko 2000 nestalih o kojima navodno Srbija ima podatke, mudro precutkujuci da je oko 40% Srba medju tim nestalima.
Kada se govori o "povratku," uglavnom se misli na povratak raseljenih, mada nisam primetila da se bilo ko iz HDZ-a zalaze za to. Neki politicari su to spominjali u govorima, ali su u praksi sve cinili da do povratka Srba ne dodje: otezavano je dobijanje dokumenata, mesta u kojima su ziveli Srbi su u katastrofalnom stanju - infrastruktura (ako se to uopste moze tako zvati) je na nivou pocetka dvadesetog veka, a o stanovima koji su oduzeti ogromnom broju Srba i nikada im nisu vraceni da i ne govorimo. A oni koji su se vratili su cesto nailazili na nove teskoce.

Arminowski

pre 9 godina

A, što smo mogli očekivati?? Ova gospoja ima neku z.....u facu. Nadam se da će pokazati barem malo mercy to the good people around the world :) Vjerujete mi, s njom ili bez nje, naš put je trnovit. Riječanka je po rođenju, valjda će to utjecati na nešto ali, čisto sumnjam. Ne možemo joj suditi još.

zheng

pre 9 godina

Iskreno mislim da je izbor Kitarovic za predsednika bolji samo iz jednog razloga a to je sto ce njena politika biti iskrenija prema srbiji nego Josipoviceva koji je tokom svog mandata samo cinculirao dok Kolinda sve radi bez uvijanja.I taj nacionalisticki prisput Kolinde postujem ako ce to dovesti do bolji susedskih odnosa.

Jovana

pre 9 godina

Imajuci u vidu njene izjave o Srbima mogu samo da naslutim da ce tretman naseg naroda biti gori nego pod prethodnom vlascu. Uostalom, cemu ovoliki publicitet predsednickim izborima u Hrvatskoj, nije mi jasno...

darko

pre 9 godina

Ekonomska kriza i jačanje desnice, u Evropi besni krvavi građanski rat. Širom Evrope desničarki pokreti dolaze na vlast, EU je u krizi, vrednost evra pada, nezaposlenost i dalje visoka... Stanje sve više podseća na tridesete godine XX. veka, daleko bilo! Srbijom vladaju bivši radikali i socijalisti, u Hrvatskoj je vlast uzeo HDZ! Plašim se za budućnost Evrope.

MarkoBGD

pre 9 godina

Hrvatska država ima jako čudan izborni zakon koji dozvoljava Hrvatima iz BiH da glasaju? Tamo je Kolinda osvojila 85% glasova, i eto razlike. Sa druge strane, kad se uzme samo Hrvatska, Josipović je pobednik, ali HDZ je pobedio samo u Kninu, Šibeniku, Splitu, Vukovaru, Zadru gde su okoreli desničari, dok je I.Josipović u Istri uzeo 70% glasova, a pobedio je i u Zagrebu. Za Srbe u HR je ipak ovo loš rezultat, IJ je ipak nešto umereniji jer ova Kolinda je eksremna skroz. Ne kažem da je Josipović dobar, ali ova slavi uz Thompsona pa vi vidite. Oni koji prave paralelu sa T.Nikolićem, nisu u pravu, Toma je nekad bio radikal, sad je evropejac koji je potpisao Briselski sporazum, koji je na strani neoliberalbog kapitalizma, koji je za prodaju državnih preduzeća, tj. anti-državnik, ova Kolinda je ultra-nacionalista, jako anti-srpski nastrojena.

Mislav

pre 9 godina

Mozda se varam ali, nije nesto posebno bitno ko je pobijedio... Barem iznutra. A izvan.. mozda je njima bitno jer kako stvari stoje s Rusijom vole da imaju svog tj. svoju.. direktno iz NATO-a. Sinovi boljsevika ovaj put nisu podobni - Sorry Ivo

Hrvoje

pre 9 godina

Nevjerojatno koliko ima glupih i nedozrelih komentara. Prvo Kolinda nije desnica, već desni centar. Kolinda je domoljub, a ne ekstremista, njeni djed i baka su bili antifašisti-partizani. Žena je vjerojatno najsposobniji i najcjenjeniji diplomata na prostoru balkana, plus je naškolovanija jer je završila najveće i najbolje diplomatske škole. Aktivno govori najvažnije svjetske jezike, ne mora moliti primanje kod predsjednika SAD, Francuske ili premijera Njemačke ili Engleske. Spominjete retoriku prema Srbiji, očito da komentirate, a da niste slušali njeno obraćanje nakon proglašenja pobjednika. Srbi i ostale manjine će imati najveće svjetske standarde u području zaštite manjina, ali to isto traži od drugih zemalja, znači i Srbije. Pitanje nestalih, povratka umjetnina i arhiva je otvoreni problem koji Josipović nije završio.

Zole

pre 9 godina

Kao sto Tadić nije mogao da pregovara sa Kosovom kao sto sad pregovaraju Vucic i Nikolic, tako isto Josipović nije mogao da pregovara sa Srbijom. Sad je vreme da se rese sva otvorena pitanja između dve države. I u jednoj i u drugoj državi nacionalisti su na vlasti i pod pritiskom medjunarodne zajednice samo oni mogu da sve rese u ime naroda.

Novosadjanin

pre 9 godina

Zena je clan Trilaterale i tu prestaje svaka prica o njenom "domoljublju". Nju uopste ne zanima hrvatski narod, ona je tu da zavrsi posao za nekog drugog...hrvati nisu birali boljeg predsednika nego malo manje ...goreg. Josipovic je umetnik, nema on veze sa ovim...

Virovitica

pre 9 godina

Glasao sam za Josipovica ali kad citam ove vase komentare moram reci da mi je bas jako drago sto je ipak pobijedila Kolinda.
Vodite vi brigu o svojoj Srbiji a ne tko ce biti na celu drzave Hrvatske.

Zgb

pre 9 godina

Balkanska rapsodija. Za predsjednicu države birali smo članicu stranke čiji predsjednik i predsjednik Vlade skupa sa svojih šest ministara sjedi u ZATVORU. Nazdravlje! Htjeli smo pa sad i gledajmo.

Dejan

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic ce biti sledeci kandidat SNSa na predsednickim izborima. I bice predsednica Srbije. Videcete. A i neka. Sigurno nece da bude gora od Nikolica.

mr

pre 9 godina

Koji BLAM za Hrvatsku!!!! "Braco" Hrvati, nevidjena bruka. Pricajte sta hocete, ali gori ste od Srba 100 puta, kud cete veci dokaz ove ovog. Ovakav blam u Srbiji, ipak, nikada ne bi bio moguc.

jovabg

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar

blue_madness,zg

pre 9 godina

Vraćaju se "domoljubi",kriminalci i falsifikatori povijesti,
oni koji su izmislili "tisućljetni san" i pretvorili ga u noćnu moru.
Nastavlja se "Bog i Hrvati" iluzija...

Radojko

pre 9 godina

Njen pozdravni govor deluje kao objava rata. Obraća se Hrvaticama i Hrvatima (čitaj - drugima tamo nema mesta). "Ovo je Hrvatska a ne regija", toliko o EU integracijama. Tretira Vojvodinu i Srbiju kao dve različite zemlje. Veliča Tuđmana, svojata Bosnu... Haos. Sluša li to neko u EU? Čekam reakciju gospođe Kocijančić.

Dejan Marković

pre 9 godina

Ovo je veliki korak nazad za Hrvatsku! Očigledno da članstvo u EU donosi jačanje desnih, mračnih i retrogradnih snaga... Zato Srbija ne treba da ulazi u EU! Generalno u Evropi jača desnica i mislim da budućnost Evrope nije nimalo svetla!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Najveći paradoks ovih izbora je u tome da je Kolinda bila najubedljivija
u područjima, Like, Korduna, severne Dalmacije i donekle Banije, gde su nekad Srbi, pre etničkog čiščenja 1941-1945, 1991-1995, bili prisutni u značajnom broju. Ta činjenica, pored ionako minimalne pobede, ruši legitimitet Kolinde, bila ona svesna toga ili ne.

Grrr

pre 9 godina

Svaka čast Vučiću. Znam da nema veze, al' eto osetim potrebu da kažem. exSRS + SPS u Srbiji, HDZ u Hrvatskoj, očekujem vraćanje u modu izbeglica i zarđalih kašika.

jura

pre 9 godina

bosanska predsjednica. Pobijedila je zbog bosne. Naravno bosanci će služiti i vojni rok u HR će to Kolinda uvesti. licemjeri.... vraćamo se u 90tu i doba pljački, privatizacije i sl...sramota

Beogradjanin

pre 9 godina

Nadam se da neće biti samo prva već i prava. Pobednički govor me je malo uplašio retorikom 90-tih. Videćemo šta sledi. Čestitam gradjanima Hrvatske.

bice ludo!

pre 9 godina

majko mila koliko je nepismena... imacemo zabavu sad i mi u srbiji :)
predsjednice, vojvodina nije drzava!!!
pala je vec prvog minuta ...

Brat Dicro

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.

MarkoBGD

pre 9 godina

Hrvatska država ima jako čudan izborni zakon koji dozvoljava Hrvatima iz BiH da glasaju? Tamo je Kolinda osvojila 85% glasova, i eto razlike. Sa druge strane, kad se uzme samo Hrvatska, Josipović je pobednik, ali HDZ je pobedio samo u Kninu, Šibeniku, Splitu, Vukovaru, Zadru gde su okoreli desničari, dok je I.Josipović u Istri uzeo 70% glasova, a pobedio je i u Zagrebu. Za Srbe u HR je ipak ovo loš rezultat, IJ je ipak nešto umereniji jer ova Kolinda je eksremna skroz. Ne kažem da je Josipović dobar, ali ova slavi uz Thompsona pa vi vidite. Oni koji prave paralelu sa T.Nikolićem, nisu u pravu, Toma je nekad bio radikal, sad je evropejac koji je potpisao Briselski sporazum, koji je na strani neoliberalbog kapitalizma, koji je za prodaju državnih preduzeća, tj. anti-državnik, ova Kolinda je ultra-nacionalista, jako anti-srpski nastrojena.

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Moje iskreno saučešće Hrvatima. I to zbog povratka otpisanih HDZ-ovaca na vlast. Videli smo da se i u Srbiji i u Hrvatskoj istorija ponavlja. Dokle god je kratke pameti, tako će biti. Tek mi sad ovo smrdi na devedesete.

bushmaster

pre 9 godina

Opa, koliko pametnjakovica na okupu ?! svasta se tu moze procitat, uglavno diletantsko neznalacke komentare !
1. U hrvatskoj vlada ljevica a ne desnica
2. Mjesto predsjednika je vise representativno, drzavu vodi vlada, trenutno SDP !
3. Usporedit HDZ sa vasim radikalima je presmijesno...stvarno ;-)))
4. Zena da nema pojma ?!.... vjerovatno je zato bila glavna tajnica u NATO-u !
5. Za one koji vide neki novi rat na vidiku.... odite pa se ljecite, stvarno vam nije dobro !
6. Manje brinite o nama u hrvatskoj, zato vise o vasoj srbiji, imate se cega brinut!

Marin Pula

pre 9 godina

Potpuno je beznacajno ko je pobedio na izborima u HR, ionako igraju kako sviraju Berlin i Vasington, oduvek su bili tudji poslusnici i sluge, pa su to i danas. Dok su Srbi osvajace docekivali puskama i macevima oni su ih svecano docekivali na trgovima, e u tome je sustinska razlika izmedju ovih naroda.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Brat Dicro, 12. januar 2015 03:31)

Nekome je jako teško pala pobjeda patrotske i Europske Kolinde Grabar Kitarović :))
Općenito (ne samo tebi) - mnogi psiholozi govore da su kompleksi manje vrijednosti poremećaj unutarnjeg nezadovoljstva sa svojim životom i često jako velike ljubomore prema "susjedu" i sl.

johny 5

pre 9 godina

Agresivan stav, hdz-ova podrska, hrvati, hrvatska, mislim da smo trenutno sve dalji u prijateljskim odnosima, a ni do sada nisu cvetale ruze. Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.

Predrag Marjanovic

pre 9 godina

Cestitke nasim dragim komsijama. Sve je proslo demokratski, sto je jako vazno. Nadam se unapredjenju dobrosusedskih odnosa.
Vazno je napomenuti da su oni kao i mi pod direktnom lupom zapada, i da hoce ne mogu nista sem da kevcu kao i mi. Ima jedna velika razlika izmedju njih i nas. Kod njih dolaze u 21 veku skolovani ljudi na visoke pozicije a kod nas potpuni plagijatori, polupismen svet i zadrti u svemu.

Boban-So

pre 9 godina

Kitarevićeva i Josipović su samo zamenili mesta.Formalno su održani izbori,narod je imao privid demokratije,a sve ostalo će biti kako Brisel kaže.Hrvatska je odavno izgubila suverenitet.

Sasa

pre 9 godina

Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU!? A na zapadnom Balkanu? Kakva izjava za pocetak mandata! Kome sve gradjani daju poverenje.

Белзебуб

pre 9 godina

Колинда је победила безличног Јосиповића слично као што је у мају 2012. овде код нас Николић савладао безличног Тадића. Левичарски анационално-космополитски кловнови су прошлост, и то је најважније. Боље национализам него MELTING-POT, мулти-култи, и остале бљувотине и сплачине из левичарске кухиње...

Princ Danske

pre 9 godina

Kao što vidimo desnica u Evropi itekako jača, pogledajmo Francusku i njihov "Nacionalni Front" na čelu sa Marin Le Pen, Mađarsku i njihov "Jobbik" koji je još ekstremniji, evo i sada Kolinda pobedi u Hrvatskoj. Jednostavno, nezadovoljstvo građana je veliko, siromaštvo i kriza i ne baš sposobne sada bivše vlasti. Josipović kao i naš Tadić izgubi "unapred dobijene" izbore, sve jako podseća na 2012. samo je u Hrvatskoj razlika je manja nego kod nas između Tadića i Nikolića. I pre svega Kitarovićeva se dokazala kao dobar diplomata i ambasador u SAD-u, i te veze su joj sigurno jako pomogle da sada postane prva žena predsednik u istoriji Hrvatske. Dok mi dobismo čoveka koji je kupio diplomu, zna engleski kao naš prosečni osnovac, Šešeljevog kuma i sada novopečenog Evropejca, da ne dužim dalje. Makar se HDZ ne krije iza onoga što jesu, za razliku od naših "radikala bez bedža".
Navijao sam za Josipovića jer je umereniji za razliku od HDZ-a i Kitarovićke, ali mislim da će ona biti jako slična Josipoviću i da se odnosi sa nama neće bog zna koliko pogoršati. Ipak je problem Milanović a i ova kampanja je bila demagogija za masovnu desnicu u Hrvatskoj za glasove, a u suštini i sve će ostati isto.
Pozdrav za susede i sve dobre ljude, sigurno ne možete gore od nas.

Zagrebcanka

pre 9 godina

E moji srbi, Obama je rekao da je KITArovicka njegov izbor, a sto amer naumi zna se... Ajmo sada izbusiti jadran, preorati zemlju a onda kud koji :/ mi plesemo kako ameri sviraju a vi kako rusi. Nikad svoji pa nam i je tako dobro! Laku noc Hrvatska!

Bogdan

pre 9 godina

Pa zasto samo mi u Srbiji da se zlopatimo sa avetima iz devedesetih, dobrodosli u proslost.Radikali, Julovci, SPS-ovci i HDZ-ovci ponovo jasu.Ziveo Balkan!!!

Milan

pre 9 godina

Posle vecerasnjeg obracanja buduce predsednice ja sam ubedjen da ce se svaki hrvat koji je dao glas ovoj gospodji kajati najvise za dve godine.Ubedljivo najlosiji govor pobednika. Mislio sam da su sazreli kao narod po pitanju izbora ljudi koji ce ih voditi ali ni najmanje.Steta glasali nacionalisti izvan Hrvatske i " prijatelji " tj. istomisljenici Simunica.

pozdrav iz zagreba

pre 9 godina

žena je katastrofa, namontirana kokoš bez vlastitog stava i mišljenja, karamarkova lutka na daljinsko upravljanje.
ali svi zaslužujemo ono što smo si izabrali.

Vule, gornji Zemun

pre 9 godina

Josipović je završio zadati posao, svojim "europskim izgledom" uveo je Hrvatsku u EU. Kolinda, predstavnik HDZ-a, danas je pobedila i pokazala koji politiku ustvari većina Hrvata podržava!

lesa

pre 9 godina

Znači Srbija ne ulazi u EU! Tako nam je predsednica obećala! E pa predsednice nek nam je sam Bog u pomoći, jer mi nemamo alternativu. A i da smo je imali, Evropska komisija bi nam je svakako zabranila! U stvari, ko zna zašto je ovo dobro!

Riječanin

pre 9 godina

Sramota za Hrvatsku da iz redova stranke koja je opljaćkala državu dođe na vlast njihov kandidat.Razvijeniji dijelovi Hrvatske su glasali za Ivu i tu je sve jasno.Sve ovo bi bilo super,kao prva žena predsjednica ali nacionalizam stoji iza ovoga.

HRVAT-Dalmoš

pre 9 godina

Josipović je izgubio ali mislim da je svima jasno (čak i onima koji su protiv njega će biti jasno jednog dana kad se strasti smire) da taj čovjek nije za predsjednika Hrvatske, TAJ ČOVJEK JE ZA PREDSJEDNIKA NEKE DRŽAVE POPUT ŠVICARSKE, ŠVEDSKE ILI NORVEŠKE, on je političar intelektualac koji je zalutao na ove političke prostore jugoistoka Europe, ovdje takvi ne prolaze dva puta, čudo je uopće da se takav ikad bio i pojavio na političkoj sceni ovog prostora. Čestitke novoj predsjednici jer ja nikad ne bi pogazio ono do čega sam uvijek ideološki držao a to je: DEMOKRACIJA, narod je odlučio. Živjeli

Djosek

pre 9 godina

Може да захвали Шешељу и "подршци" умереном Јосиповићу и истицању у први план његове партизанске породичне прошлости. Тиме је повампирио слушаче Томпсона и обесхрабрио неке који би иначе гласали за политику ослобођену од примитивног национализма. "Војвода" је показао чији је играч.

Masa se giba

pre 9 godina

Hrvatska ima ``nevidljivu ruku`` a mi imamo ``brzi jezik od pameti``
Ukrajina polako izlazi iz fokusa, ali zato Balkan ozbiljno preti da upadne na njeno mesto!
Veliki se svakako moraju negde raskusurati, a da bude jeftino za njih!
Znajuci nase potencijale, odigracemo ovu novu ulogu razdvajanja civilizacija krvavo-dobro!
Samo bez mene ovaj put (sto bi reko onaj Skrbamaca iz crtanog: Kidam naljevo!)

beogradjanin

pre 9 godina

pa znaci i vi dobili divnog predsenika.e hrvati,bas sam se razocarao,izgleda da i kod vas pametni mora da napuste zemlju.kod vas je to malo lakse nego u srbiji.opet i kod vas i kod nas drzavu pocinju da osvajaju neke mracne stranke iz proslosti.bas tuzno...

boki

pre 9 godina

Ovo je dobro u svakom slučaju za Srbiju, znacemo sa kim imamo posla Josipović je sve umotavao a gledao da nam nasteti. Ovde bar znamo na čemu smo!

Gec

pre 9 godina

Kolko smo mi balkanci glupi ljudi da ponovno biramo nacionaliste sa jedne i druge strane, jednostavno glupi i politički neuki ljudi žive na ovom području. Tuga i jad, za plakati, nikad nam neće biti bolje. Pozdrav iz Varaždina

GuNe

pre 9 godina

Rade emocije punom parom međju Srbima. Sa novom predsednicom u HR, tri koraka unazad za san o novoj Jugoslaviji.
Stiže li sada novo divljanje, jer se ništa bolje nije moglo desiti ovoj vladi da skrene paznju o problemima u zemlji?

...

pre 9 godina

Predsjednica Hrvatske koja ima fenomenalne veze na zapadu. Više puta je spomenuto da ju forsiraju SAD i Njemačka. Bivša zamjenica glavnog tajnika NATO. Žena ima odličnu biografiju. Vjerojatno najbolji diplomat ili jedan od boljih u HR. Izabrali smo jako slično Josipoviću jer ona neće biti radikalna. Ako smatrate da predsjednica Hrvatske treba zagovarati regionalnu politiku promašili ste u potpunosti. Za Srbiju ovo znači da neće biti nikakve posebne pomoći na putu prema EU ali neće biti ni odmaganja. HR će se nešto više pozicionirati prema zemljama srednje i zapadne EU,a manje prema Balkanu. Realno nema nekih prevelikih revolucionarnih promjena. Jedino vas molim da ne uspoređujete Nikolića sa Kolindom jer je ona za njega u najblažem slučaju svemirski brod.

koma

pre 9 godina

Radikal predsednik Srbije. HDZ ima predsednika u Hrvatskoj. Nema Balkanu pomoci. A sve to zbog deset godina u kojima politicka elita nije uspela da promeni svest nacija.

vesna

pre 9 godina

"... rekla je da bi put Srbije u EU uslovila povratkom nestalih osoba iz rata, jer se zalaže za prava manjina u Hrvatskoj."
"Povratkom nestalih"?! Grabar-Kitarovic je izrekla dosta besmislenih stvari, ali mislim da ovo ipak nije rekla. Nestali se, nazalost, ne mogu vratiti. Politicari iz Hrvatske traze pronalazenje podataka o nestalima, kako bi ih njihove porodice mogle sahraniti. Medju nestalima je i veliki broj Srba iz Hrvatkse, samo sto to hrvatski politicari retko spominju vec uporno govore broj od oko 2000 nestalih o kojima navodno Srbija ima podatke, mudro precutkujuci da je oko 40% Srba medju tim nestalima.
Kada se govori o "povratku," uglavnom se misli na povratak raseljenih, mada nisam primetila da se bilo ko iz HDZ-a zalaze za to. Neki politicari su to spominjali u govorima, ali su u praksi sve cinili da do povratka Srba ne dodje: otezavano je dobijanje dokumenata, mesta u kojima su ziveli Srbi su u katastrofalnom stanju - infrastruktura (ako se to uopste moze tako zvati) je na nivou pocetka dvadesetog veka, a o stanovima koji su oduzeti ogromnom broju Srba i nikada im nisu vraceni da i ne govorimo. A oni koji su se vratili su cesto nailazili na nove teskoce.

loreda

pre 9 godina

Treba ipak biti objektivan i reći da je za Hrvatsku gđa Kitarović boli izbor od gosp. Josipovića. Vodila je tešku borbu prije svega sa medijima, koji su davali jaku podršku njenom protukandidatu i koji je svoju kampanju počeo odavno. Gđa Kitarović tečno govori 5 najvažnijih stranih jezika, ima jaka poznanstva u vanjskim političkim krugovima, potpuno je okrenuta prema Zapadu, a uz sve to i što nije beznačajno ona je i prepoznata kao DAMA.

NBGDEMOKRATA

pre 9 godina

Toma/Vucic ovde, ona tamo, Dodik/Izetbegovic onamo... Kao da sam vec gledao ovaj horor/triler... A onda sam zaspao i sanjao da sam ovo sve vec sanjao! :-( A ja kao "Crni bombarder", odbijam da "zapalim" odavde!!! !$@&$!

Milan NS

pre 9 godina

U sinoćnjem obraćanju, valjda prvom otkako je proglašena pobednicom izbora, oko 23.00, gđa Grabar Kitarović izjavila je da se zalaže za sva prava etničkih manjina u Hrvatskoj, ali i da će insistirati na pravima Hrvata u Srbiji, Vojvodini i ostalim susednim zemljama(sic). Možda je nisam dobro razumeo, ali ako je zaista rekla to što mislim da je rekla, i ako zaista misli to što mislim da misli, eto prilike g. Dačiću za još jedan demarš.

Noam Chomsky MkII

pre 9 godina

Uspese Amerikanci na politicki vrh jos jedne drzave da instaliraju svoje ljude. Podseticu samo na predsednike i premijere baltickih republika, poljskog premijera, gruzijskog bivseg predsednika Sakasvilija,...samo neke da spomenem...svi su oni studirali u SAD ili bili tamo ambasodori. Bas kao i ova hrvatska predsednica. Uvek ista sema, sirom sveta, ne samo u Evropi.
Pre neki dan, govoreci o tome kako su ga Amerikanci, EU i NATO krajem 80-ih i pocetkom 90-ih prevarili, obmanuli i slagali obecavajuci da NATO nece da se siri prema Rusiji, rece Gorbacov: "Znate sta? Amerika je najvece, najperfidnije zlo koje celu planetu podjarmljuje. Amerika je najveca zaraza ovoga sveta."

Bojan

pre 9 godina

U državi u kojoj se na vlasti smjenjuju samo SDP i HDZ ne treba zanemariti da je za Josipovićev poraz dijelom kriv on sam, a još više nesposobna SDP-ova vlada. Što se Kolinde tiče, ne znam odakle vam (B92) ideja da je ona jedna od sposobnijih diplomata? Prvo nedavno ona krivotvorena priča o tome kako se Todorić obogatio, a sad ovo. No dvije stvari su pozitivne 1) zbog Kolinda će se ljudima (ponovno) dovoljno smučiti HDZ do parlamentarnih izbora i 2) Kolinda i Karamarko su nečiji igrači, vjerojatno su tu i uz blagoslov svjetske zajednice, tako da je radikalna retorika više tu zbog njihovih birača, a ne zbog stvarne želje za nekakvim ratovima.

V@le

pre 9 godina

Vjerujem da će Kolinda Grabar Kitarović biti poprilično dobra predsjednica. Žena se razumije u diplomaciju i u vojsku dok u Ustavnim pitanjima malo šteka. Smatram da će stvarati bolji utisak na ljude od Josipovića što bi možda moglo Hrvatskoj donijeti koju stranu investiciju, a sviđaju mi se i parole o nedjeljenju. Podržavam je dok mi ne dokaže suprotno. Što se tiče odnosa prema Srbina što vidim da ovdje muči ljude, smatram da se Srbi ne trebaju uznemiravati. Današnji HDZ je drugačiji od onog iz devedesetih te iako imaju agresivniju retoriku od SDP-a, Srbi neće izgubiti nikakva prava, dapače, Kolinda Grabar Kitarović ima mnogo međunarodnog iskustva i vjerujem da je jedan zdrav domoljub koji voli svoje, a poštuje tuđe.

Milan

pre 9 godina

Nije Kitarovićeva dobila izbore (i to jedva jedvice) zbog jačanja desnice nego zbog toga što Milanovićeva vlada (socijaldemokrata i liberala) nije napravila apsolutno ništa u 3 godine svog mandata i ekonomsko stanje zemlje je katastfofalno bez da se nazire svijetlo na kraju tunela. Ljudi u HR su očajni i traže promjenu, to je glavni faktor Josipovićevog poraza iako predsjednik u HR nema nikakve bitne ovlasti, a ne "tuđmanizam", to joj je i odmoglo, bez toga bi glatko dobila izbore puno uvjerljivijom razlikom.

Što reći, lako za Kitarovićevu, ta lupeta gluposti po naputku vrha stranke, sama pi sebi nije takva i prilično je odmjerena bila prije početka prave kampanje, pravi problem i užas je u tome što će HDZ s Karamarkom na čelu dobiti parlamentarne izbore za godinu dana.

Ironija je da je HDZ u vrijeme Sanadera bio retorički puno modernija stranka koja se praktički u potpunosti odmaknula od nacionalizma dok danas vrh te stranke živi u 90ima, katastrofa.

Boki

pre 9 godina

Opet smo se poravnali po nacionalizmu,samo oni imaju more,otke a podrzava ih za nas taj truli zapad od koga mi uvozimo sve od kasike/zlice/ do lokomotive.

Kralj Tomislav

pre 9 godina

Usporediti gospodju Kitarovic i Nikolica je smijesno isto tako usporediti SRS i HDZ. Stranke su drugacije zbog politicke pozadine. HDZ je konzervatina a ne radikalna. Uz to je predsjednica Kitarovic dolazi sa funkcije iz NATO i ima bliske odnose sa SAD, dok imenjak Tomo ima lazni diplom i kuma Seselja. Zadnji ozbiljni politicar u Srbiji je bio Tadic. Vucic izgleda bar kao da zna sta radi. Jospivoc nazalost nije napravio nista tako da je ona nada na politickoj sceni u Hrvatskoj koja je bila jos uvijek sklona jugoslavensko politikom. Hrvatska se okrece skroz EU i zapadu. Pozdrav

Jovana

pre 9 godina

Imajuci u vidu njene izjave o Srbima mogu samo da naslutim da ce tretman naseg naroda biti gori nego pod prethodnom vlascu. Uostalom, cemu ovoliki publicitet predsednickim izborima u Hrvatskoj, nije mi jasno...

Anon

pre 9 godina

Najbolja i najrazvijenija zemlja u EU ne kazem ovo jer sam Srbin ali preteruje zaista, sigurno da nijedna balkanska zemlja nece biti razvijenija od ostalih u EU jako tesko

F-2

pre 9 godina

Kolinda je pametna, bar je završila fakultet, govori šest stranih jezika, aktivno engleski, španjolski i portugalski, a pasivno njemački, talijanski i francuski.

kepri

pre 9 godina

Mogu ovo nazvati paranojom ili mojom uobraziljom,ali triletarala ili familija rotshild vladaju zamljinom kuglom kao svojom prćijom,a Hrvatsku su izabrali zbog prevoza tečnog gasa,sve se radi promišljeno kako bi što više oslabili Rusiju i u narednim godinama preuzeli njihovo naftno bogatstvo.

darko

pre 9 godina

Ekonomska kriza i jačanje desnice, u Evropi besni krvavi građanski rat. Širom Evrope desničarki pokreti dolaze na vlast, EU je u krizi, vrednost evra pada, nezaposlenost i dalje visoka... Stanje sve više podseća na tridesete godine XX. veka, daleko bilo! Srbijom vladaju bivši radikali i socijalisti, u Hrvatskoj je vlast uzeo HDZ! Plašim se za budućnost Evrope.

U Hr je na vlasti ljevica

pre 9 godina

" Ono sto je zaniljivo, i u Srbiji i u Hrvatskoj su desnicari na vlasti.
(johny 5, 11. januar 2015 22:59)

U Hrvatskoj nije desnica na vlasti nego ljevica sa socijaldemokratima na čelu. Predsjednik ima vrlo male ovlasti.

Zgb

pre 9 godina

Balkanska rapsodija. Za predsjednicu države birali smo članicu stranke čiji predsjednik i predsjednik Vlade skupa sa svojih šest ministara sjedi u ZATVORU. Nazdravlje! Htjeli smo pa sad i gledajmo.

Zrinjski

pre 9 godina

kako god ! ( na konto komentarima da DAMA okrece zapadu i natou )..pa sta tu ima sporno? vec od samog pocetka Hrvatska ima jasan stav, a to je priblizavanje zapadu i to i ostvaruje, ne sjedi na dvije stolice kao Srbija, koja gubi na vremenu,a jednu stolicu ce morat izmaknut. KAKO GOD, SVE JE BOLJE OD SLUZENJA rUSIJI

Zole

pre 9 godina

Kao sto Tadić nije mogao da pregovara sa Kosovom kao sto sad pregovaraju Vucic i Nikolic, tako isto Josipović nije mogao da pregovara sa Srbijom. Sad je vreme da se rese sva otvorena pitanja između dve države. I u jednoj i u drugoj državi nacionalisti su na vlasti i pod pritiskom medjunarodne zajednice samo oni mogu da sve rese u ime naroda.

Arminowski

pre 9 godina

A, što smo mogli očekivati?? Ova gospoja ima neku z.....u facu. Nadam se da će pokazati barem malo mercy to the good people around the world :) Vjerujete mi, s njom ili bez nje, naš put je trnovit. Riječanka je po rođenju, valjda će to utjecati na nešto ali, čisto sumnjam. Ne možemo joj suditi još.

ŠTEX

pre 9 godina

Kad vidim polički vrh u HR (kakav god da jeste) Kitarović, Josipović, Milanović, Pusić, i uporedim ih sa našim Vučićem, Dačićem, Vulinom, Veljom, DR Stefanovićem, malo me blam. To je moj utisak sa ovih izbora. P.S. Molim da mi objavite komentar
(jovabg, 11. januar 2015 23:36)

Poštovani/a
nije mi poznato kakvi su ti "vaši" , ali ove "moje" dobro poznam , tako da Vas mogu "utješiti" - ne treba Vas biti blam jer od ovih "mojih" gorih nema ... da Vas sada ne zamaram analizom i objašnjenjima , vjerujte mi na riječ ...Ti "vaši" ne mogu biti nimalo gori od ovih "mojih" već samo jednako loši tj. JEDNAKI.
Iako sam mišljenja da niti su ovi moji , niti su oni Vaši ...
Lijepi pozdrav.

ksenija

pre 9 godina

Josipovic je u pocetku stvarno izgledao prosveceno, upravo savrseno. Inteligentan i uravnotezen. Ali kao da je sa vremenom on sam izgubio interes za taj polozaj. Poznato je da su biraci levice mnogo zahtevniji, pa nije cudo sto je izgubio.

Bijeda na vrata, ljubav kroz prozor Part II

pre 9 godina

Desavanja u zadnjih 25 godina, po meni, imaju glavni okidac u ekonomiji. Titova Juga je bila ozbiljna drzava i uradila dosta toga za narod ali je pala na glavnom- nije uspostavljen sistem vrijednosti. Da je uspostavljen, "ljudi iz mase" bi bili skromniji i normalniji. Posto nije, "najmanji zajednicki cinilac", tj. "lupen proleterijat", sto je u prosjeku, balkanac koji ne ne voli mnogo da radi, voli da divno misli o sebi, polijen je, a uz sve to preambiciozan (moze i zenski rod)- odredjuju desavanja na ovim prostorima time sto glasaju za one koji najludje propagiraju "jedinstvenosti" odredjenog plemena. Prvi val nacionalizma se desio koncem '80-ih, kada je kriza stisla. Drugi val se desava sada, kada se Srbija i Hrvatska eksponencijalno zaduzuju posto vise nema sta da se proda a obican narod/puk sve losije zivi, dok su buduci ekonomski pokazatelji tek sumorni. Licno sam mislio da Hrvatska ima vise duhovne snage i energije, ako nista drugo zbog toga sto ekonomski stoji neuporedivo bolje i za razliku od Srbije su uradili nesta po pitanju ekonomije (turizam, ceste). Nece se nista bitno mijenjati, i jedni i drugi su davno postali previse zavisni od drugih da prave epohalne gluposti- ovo je samo jos jedan testament naseg kolektivnog obozavanja fetisa gluposti.

Mufljuz

pre 9 godina

Hrvati "izabrali" NATO da im vodi drzavu. U slobodnom prevodu mu dodje tako.
Gospodja sa frizurom Jovanke Broz tipican je primer "politicara po volji Amerike" idealan u danasnjem vremenima. Pogledajte gospodjin CV i odmah ce stvari same "sesti na svoje mesto". U ovaj kadar se ulagalo odavno. Cudilo bi me da je Josipovic izabran.

čovek

pre 9 godina

Hrvati su sada kao mi 2012. Došla nova (stara) politička struja sa dosijeom iz devedesetih. Ajde valjda će oni biti bolji, drugačiji. Posle samo godinu dana su shvatili da su se zeznuli. Tako će i oni. Čestitamo!

Jedan koji pamti

pre 9 godina

"Hrvatska ce biti najrazvijenika zemlja na svetu i u EU". Ovo je u rangu SNS -ovog "Ako pobedimo na izborima Srbija ce dobiti 100 milijardi € stranih investicija" kao i "Beograd na vodi do 2017".

mile kitic

pre 9 godina

Najrazvijeniji u Eu i svetu ..!?
Blago njima dobili i oni politicara madjionicara, najzad neko "pametan" i kod njih , sad mi je malo lakse.
Fali im samo "napredna" vlada pa da se zajedno u'vatimo za usi i igramo.

peace

pre 9 godina

ljudi, opustite se, kolinda je svjetski diplomat, kao i većina hrvata želi vidjeti srbiju na putu u eu, i taj put hrvatska neće zaustavljati, svima odgovora napredak, samo što ćemo morati riješiti otvorena pitanja poput nestalih, arhive bivše države., josipović je bio fin i pristojan, ali se nije snašao na toj poziciji, posebice u vanjskoj politici gdje je se izgubio u odnosima s amerikom i eu.., malo optimizma na ovim prostorima.

Irac

pre 9 godina

Gledam i smijem se. preko 10000 mladih je doslo u Irsku za godinu dana. do 1.7 racunam sve skupa preko 100000 van zemlje od toga barem 60% sa diplomom. jedina prava korist od eu.

ima nas i normalnih

pre 9 godina

(bushmaster, 12. januar 2015 08:48)
Posto nas ima i normalnih u Srbiji, verujte komsija, vi ste nam zadnja briga u zivotu.
Ja vam od srca zelim da postanete najrazvijenija zemlja u EU i svetu.Imate obecanje od nove Predsednice, pa samo napred.

Saša

pre 9 godina

Joj, sad kad se sretnu ona i naš Tomislav, po kad se izljube po 2-3 puta... Neće biti Dragici lako. Ali, sve zarad miroljubive politike!

Silver Surfer

pre 9 godina

Ne bih da zvucim paranoicno ali kada je na ovim prostorima politika u pitanju nista nije slucajnost. A narocito slucajno predsednik jedne drzave ne postaje neko ko je bio ambasador u SAD, pomocnik glavnog sekretara NATO-a i clanica Trilateralne komisije. Ne zaboravite, pre nego sto je postao alfa i omega u politickom smislu, Slobodan Milosevic je bio predstavnik Beobanke u SAD-u. Slucajnost?

Milovan-Montenegro

pre 9 godina

Ako Hrvati smatraju da je ona sposobna da ih povede u bolje sjutra onda svaka cast, nama samo moze biti dobro od njihovog dobra, drzim im fige, u svakom slucaju cestitke na izborima vidi se da se tamo pita narod sa time ko dolazi na vlast.

Slavonac Hr

pre 9 godina

o čemu vi pričate... ?... izbori se u svakoj zemlji dobijaju ili gube isključivo na unutarnjo političkim temama... ljudi su puno očekivali od crvenih (Milanović i Josipović)... i koji je rezultat...?... Hr je petu godinu za redom u recesiji, ljudima zatvaraju tvrtke zbog jedne kune viška u kasi, porezni nameti najviši u EU , nisu doveli nikakve nove investicije, prodaju sve, od autoputeva na dalje... jednostavno nevjerojatno nesposobni... i sigurno da ljudi onda traže alternativu... kakva Srbija... potpuno nevažna u svemu tome...

Hrvoje

pre 9 godina

Nevjerojatno koliko ima glupih i nedozrelih komentara. Prvo Kolinda nije desnica, već desni centar. Kolinda je domoljub, a ne ekstremista, njeni djed i baka su bili antifašisti-partizani. Žena je vjerojatno najsposobniji i najcjenjeniji diplomata na prostoru balkana, plus je naškolovanija jer je završila najveće i najbolje diplomatske škole. Aktivno govori najvažnije svjetske jezike, ne mora moliti primanje kod predsjednika SAD, Francuske ili premijera Njemačke ili Engleske. Spominjete retoriku prema Srbiji, očito da komentirate, a da niste slušali njeno obraćanje nakon proglašenja pobjednika. Srbi i ostale manjine će imati najveće svjetske standarde u području zaštite manjina, ali to isto traži od drugih zemalja, znači i Srbije. Pitanje nestalih, povratka umjetnina i arhiva je otvoreni problem koji Josipović nije završio.

Virovitica

pre 9 godina

Glasao sam za Josipovica ali kad citam ove vase komentare moram reci da mi je bas jako drago sto je ipak pobijedila Kolinda.
Vodite vi brigu o svojoj Srbiji a ne tko ce biti na celu drzave Hrvatske.

Arhivator

pre 9 godina

Nadam se da će, kako je i red, da se zahvali Šešelju što joj je pomogao da pobedi na izborima time što je podržao Josipovića.

aleksa

pre 9 godina

Neko je pomenuo da u Evropi jaca desnica.To je istina,ali na zslost ta desnica nije ona desnica na koju se mislI.Sve te vlade koje su desno orijentisane sluze svrsi EU posto su to u osnovi vlade koje skoro pa totalitarno vladaju a u isto vreme ispunjavaju volju EU ,a gde mi gradjani dolazimo u zabludu da su to vlade koje misle na narod posto su toboze nacionalno orijentisane.Vidimo primer takve vlade u Srbiji itd.Tako da verujte koji stav Prema Srbiji zauzme nova presednica to ce biti i stav EU

zheng

pre 9 godina

Iskreno mislim da je izbor Kitarovic za predsednika bolji samo iz jednog razloga a to je sto ce njena politika biti iskrenija prema srbiji nego Josipoviceva koji je tokom svog mandata samo cinculirao dok Kolinda sve radi bez uvijanja.I taj nacionalisticki prisput Kolinde postujem ako ce to dovesti do bolji susedskih odnosa.

crni domino

pre 9 godina

Cestitam Predsednice Kitarovic i zelim vam uspeh u radu!
Nadam se da necete odmah zapoceti zidanje svoje katedrale, zabraniti niske letove aviona iznad vase kuce u Rijeci, niti da ce vas suprug osnovati dobrotvorni fond od narodnih para, nositi svaki dan Armanijeva i Versacijeva odela, niti da ce ga kada putuje po Hrvatskoj pratiti sanitet sa krvnom plazmom za slucaj atentata.

Novosadjanin

pre 9 godina

Zena je clan Trilaterale i tu prestaje svaka prica o njenom "domoljublju". Nju uopste ne zanima hrvatski narod, ona je tu da zavrsi posao za nekog drugog...hrvati nisu birali boljeg predsednika nego malo manje ...goreg. Josipovic je umetnik, nema on veze sa ovim...

bushmaster

pre 9 godina

(Riječanin, 12. januar 2015 08:33)

cuj zemljace, nisam bas ni ja sklon desnici....ali ovo sto je SDP napravio u vrijeme od kad su dosli na vlast, je najblaze receno.... nesposobnost na vrhuncu. pa oni nisu uspjeli dovest niti jednu jedinu znacajnu investiciju u HR ! Posvadili se najboljim saveznicima, i prkosili 5 godina zdravome razumu, a Josipovic nije reagirao. Eto, stigo racun nesposobnim jugonostaligicarima !
Sta se tice korupcije... ne poklanjaju ju tu jedni drugima bas nista, isti su po naravi.... samo sto je Serenader strpan u cuzu, dok Milanovic i kompanija negiraju ili nevide korupciju medu svojim redovima !

Dejan

pre 9 godina

Zorana Mihajlovic ce biti sledeci kandidat SNSa na predsednickim izborima. I bice predsednica Srbije. Videcete. A i neka. Sigurno nece da bude gora od Nikolica.

Mislav

pre 9 godina

Mozda se varam ali, nije nesto posebno bitno ko je pobijedio... Barem iznutra. A izvan.. mozda je njima bitno jer kako stvari stoje s Rusijom vole da imaju svog tj. svoju.. direktno iz NATO-a. Sinovi boljsevika ovaj put nisu podobni - Sorry Ivo