Subota, 20.12.2014.

11:25

Ogledalo ili kamera - odlučite sami

Izvor: B92

Ogledalo ili kamera - odluèite sami IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Laguna 2

pre 9 godina

A šta mislite da se kamera stavi sa unutrašnje strane zadnjeg stakla. Zaštićena je od vandalizma, ne može da se isprlja a i ako se isprlja staklo imamo zadnji brisač ;-)

Jovan Jeremic

pre 9 godina

Vec sam cuo ideje o kameri ali prvi put vidim i konkretno kako to izgleda i svidja mi se. Vec godinama koristim iskrivljeno ogledalo u kolima i navikao sam da gledam udaljene predmete koji su u stvari blizu. Da, definitvno bih izabrao kameru da mogu!

ЈОЈКЕ

pre 9 godina

I JEDNO i DRUGO ! U čemu je problem

Kamera + šarka + ogledalo

Kada ti treba SAMO KAMERA podigneš ogledalo.

Kada ti treba SAMO OGLEDALO spustiš ogledalo.

Problem rešen :)

Dr House

pre 9 godina

Te B stub, te C stub, te mali zadnji vetrobranski prozori. A neko sa jedva 18 godina vozi kamion u vojsci, za koji je tek polozio C kategoriju po nepoznatim gradovima, Bosanskim gudurama po magli kakvu nikad niste ni na filmu videli, po snegu i ledu 5 meseci. I zamisli nikakvih problema ni u uskim ulicicama, ni pri uparkiravanju, ni pri ulasku/izlasku u i iz hangara, voznji u rikvarc...... Ko sve vozi majko mila.

ford prefekt

pre 9 godina

"Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?"
To nema nigde, požuri da patentiraš dok se neko drugi ne doseti.

jasta

pre 9 godina

Ako postoji izbor, kao sto postoji, da se izabere u svakom momentu kako funkcionise retrovizor, ja sam za novu tehnologiju. Mada, nove i skupe automobile uglavnom kupuju tehnoloski nepismeni koji ne znaju ni da povezu telefon na BT (cast izuzecima). Ja stalno vidjam ljude u kolima od 40 i kusur iljada da zalepe slusku na rame. A doticni i obican retrovizor ne koriste. ;) Svi znamo o kakvim ljudima pricam.

Sava

pre 9 godina

Vozim Nissan koji ima tzv 360 view kameru, tj niz kamera koje simuliraju prikaz auomobila iz pticije perspektive, asluzi za lakse parkiranje. Neverovatna stvar, ko nije probao nemoze da shvati koliko takvo nesto vredi. Jeste da se kamere zaprljaju kad je kisa ali se i dalje dovoljno vidi da su upotrebljive. Zato svakako podrzavam ideju da se retrovizor zameni kamerama, poznajuci Nissan ne bi me cudilo da upotrebe 2 kamere pa da naprave 3d sliku.

Возач

pre 9 godina

Што се тиче паркирања, ни једно ни друго већ лепо окренем главу и гледам. Моја кола из 1998 године имају ц стуб из два дела и стакло између. Не знам како бих се снашао са овим савременим ,,подморницама" од возила којима је задње стакло само модни детаљ.Иначе, временом научих да се паркирам у место које је само пола метра дуже од кола.

Dr House

pre 9 godina

Mene zanima jedna stvar ako je neko upoznat. Kamera snima suprotno od smera kretanja. Ono sto je njoj levo autu i nama u smeru kretanja je desno. Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?

Набукодоносор

pre 9 godina

@Dragan
2) Очи се изоштравају према даљини онога што видите у огледалу или не екрану. Ако је слика на огледалу или екрану иста, онда ће и изоштравање бити исто.

robokap

pre 9 godina

Kako ce dame da popravljaju sminku na displeju?
(Zuki, 20. decembar 2014 14:13) pa imaju ogledalce zalepljeno za pregradu iznad soferke koje i sluzi i koje cesce koriste za to. Tu obicno drzimo i vozna dokumenta, po neki cd :)

risus sardonicus

pre 9 godina

al sam se nalupao, mislio sam ako imam ok preglednost nema potrebe za kamerom. ima svojih nedostataka i displej koji je osvetljen pa moze zamarati oci, a prosto i od prljavstine, znamo svi i po kisnom vremenu kako kad se vozi brze stvara se 'oblak' od kapljica, zamagli kameru i automatski se ne vidi nista.

Nikola

pre 9 godina

Ugradih kameru u auto (inace laguna 2) jos 2004 godine i prikljucih na ekran od fabrickog gpsa.. Kostalo me 100 eura i to sam zbog parkiranja.. Naravno sam sam sve odradio... Po danu dobro se vido uvece ne nas i ako ima night vision.. Nocu smeta pa iskljucim i vratim na gps

risus sardonicus

pre 9 godina

da imam auto kao sto su primera radi stilo, pro ceed, ibiza (potpuno nasumicni primeri na osnovu nekog mog 'iskustva'), ili bilo koji auto sa ogromnim C stubom i malim staklom onda bi ova opcija bila odlicna. inace da imam ok preglednost nema potrebe za ogledalom, verovatno da postoji razlog zasto ovo nije do sada ugradjivano, nemoguce da se niko nije setio ovoga ranije. mnogo je bolja stvar kod jaguara kamera u A stubovima, jer noviji automobili imaju jaaako cudne A stubove da nekad prilaz pesackom moze da bude opasan jer je nekad dobar deo vremena zaklonjen.

Magnus

pre 9 godina

Mislim da treba ostaviti obe opcije. Problem je u tome sto su kamere sirokougaone I daju pogresnu sliku o saobracaju ili objektima iza vozila. Na sadasnjem automobilu imam zadnju kameru sa svim mogucim signalizacijama vektorima linijama kretanja I ostalim SF igrackama. Kada se parkiram u rikverc pokledam ekran I vidim okruzenje ali uvek parkiram gledajuci iza sebe I sa strane.

mcmanamanaman

pre 9 godina

Treba vremena da se naviknes na kameru, ali je jako dobra stvar kod manje preglednih auta.Ko je vozio Fiat Bravu u rikverc ne treba mu ni kamera ni ogledalo, kao da gledas u vrh stepenica, preglednost 0

yappy.ns

pre 9 godina

Skroz OK...predlazem nesto slicno i za bocne retrovizore, tipa kamerica izvana koja pokriva "vidno" polje koje smo ogledali u retrovizoru, a u stvari sa strana na mestu gde se susrecu vetrobranski nosaci krova i tabla da se postavi dispej koji emituje sliku sa bocnih retrovizor-kamera.

да да

pre 9 godina

Али, ово није никакав новитет, у питању је најобичније полупропусно огледало са екраном иза. Одавно постоји у купатилима а ето,неко се сетио да то стави у кола.Сачекајмо пар месеци и ето нама таквог огледалца на дил икстриму за педесетак еврића ...

Ivan

pre 9 godina

KAo i za sve je potreban period privikavanja, mislim da je ovo super stvar, pogotovo što uvek postoji mogućnost korišćenja običnog ogledala jer prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo: A šta ako se pokvari displej?

buducnost drumskog saobracaja...

pre 9 godina

Meni se svidjaju kamere koje snimaju ispred automobila i sa kojima mozete da dokazete da niste krivi u slucaju nezgode. Ove vrste kamera se sve vise ugradjuju, samo je pitanje vremena kada ce u Srbiji to zaziveti, zbog zakona koji se ne uklapa sa naprednom tehnologijom.

Milina

pre 9 godina

Pa vec koristim kameru u novom Civicu. Ne na retrovizoru vec na centralnom displayu. Cak su iscrtane i linije za odstojanje, pa znam da je svaka crta 50 cm. U retrovizor gledam samo da vidim saputnike na zadnjoj klupi.

đak

pre 9 godina

retrovizor bih pre izabrao. ne može da se pokvari, samim tim je pouzdaniji, pitanje da li displej radi dok je auto ugašen, nekada treba videti i dok stojiš autom, bez rada motora. pitanje je koliko će displej trajati i kako raditi na ekstremnim hladnoćama i vrućinama. displeji su još jedan mamac za obijanje automobila..

jednostavno

pre 9 godina

Za 200 dindži sam kupio panoramsko ogledalo. Blago usitnjava sliku, a vidim duplo više od ove kamere, mogu da vidim i deo bočnog stakla kod suvozača i svoje dete na zadnjem sedištu. Ne može da se pokvari a može da se premesti u drugi auto, kad ga budem kupio. Za ovo smeće ga nebi nikad menjao.

tesha

pre 9 godina

Definitvno kamera. Jedna od retkih modernih primena u automobilima koja mi se svidja vise u odnosu na staro (sve samo komplikuju i sve vise elektronike ima u kolima). Ovo je pogotovo dobro za teretna vozila, autobuse i druga vozila koja nemaju mogucnost da gledaju u centralni retrovizor. Verujem da ce za 5,6 godina biti standarna oprema u golfu, volvu, land roveru...

visina

pre 9 godina

a na kojoj visini to stoji? Mislim, kaze na zadnjem delu vozila, ja bi to stavio na vrh zadnje soferke, bolje nego ono iznad tablice kao one parkiranje, to mnogo nisko...

s mile

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ti premazi rade dobro, inace kad pogledam masu automobila koliko se lako uprljaju, tesko da bi se nesto videlo na kamerama. Iskreno sumnjam u kamere, najvise sa strane odrzavanja cistoce sociva

Giovanni

pre 9 godina

Kamere nisu losa stvar same po sebi ali recimo na autu koje sada vozim, koje ima kameru za voznju unazad i senzore, kada padne kisa ili je put blatnjav spoljna kamera se jako lako zaprlja i ne bude upotrebljiva, tu senzori onda odrade glavni posao. Pri tom se kamera pali samo kada se ubaci u rikverc, a mogu misliti kako bi ovo izgledalo da se u potpunosti izbace klasicni retrovizori...

Dragan

pre 9 godina

Iako sam veliki pobornik tehnicke modernizacije, LCD retrovizor sa kamerom ima nekoliko ozbiljnih nedostataka:

1) Ukoliko se iz bilo kog razloga blokira kompjuter u automobilu (kao i svaki PC) na ekranu moze da ostane zamrznuta poslednja slika i da na LCD retrovizoru nema nikakvog vozila, a u stvarnosti da ga ima.

2) Kad gledate u obicno ogledalo, ili kroz sofer sajbnu vase oci su stalno izostrene na daljinu, a kad gledate kroz sofer sajbnu i u LCD monitor, vase oci stalno izostravaju cas na blizinu cas na daljinu, sto vremenom zamara i dovodi do glavobolje i bola u ocima.

3) Ljudi koji su dalekovidi (Plus dioptrija) koji vide dobro na daljinu, nece dobro videti sliku na retrovizoru bez naocara koje opet ne mogu koristiti za gledanje kroz sofer sajbnu.

4) Nije malo verovatno da ce komadic blata ili prljavstine velicine pola centimetra zaprljati objektiv kamere, tako da u retrovizoru necete videti nista, sto bi bio ekvivalent da vam se sva stakla na kolima, odjednom prekriju blatom tako da nista ne vidite, sto je gotovo nemoguce.

I tako dalje...

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Kako je reseno prljanje kamere?
Ako neko vozi nekog karavana kao ja uvek ce biti blatnjav pozadi. Nemoguce je cisriti kameru svakih nekoliko kilometara

Nenad Lukic

pre 9 godina

Kamere ce pobediti retrovizor kada budu jeftinije od njega i jos vaznije kada inzenjeri smisle nacin da se socivo ne magli i ne prlja.

Dragan

pre 9 godina

Iako sam veliki pobornik tehnicke modernizacije, LCD retrovizor sa kamerom ima nekoliko ozbiljnih nedostataka:

1) Ukoliko se iz bilo kog razloga blokira kompjuter u automobilu (kao i svaki PC) na ekranu moze da ostane zamrznuta poslednja slika i da na LCD retrovizoru nema nikakvog vozila, a u stvarnosti da ga ima.

2) Kad gledate u obicno ogledalo, ili kroz sofer sajbnu vase oci su stalno izostrene na daljinu, a kad gledate kroz sofer sajbnu i u LCD monitor, vase oci stalno izostravaju cas na blizinu cas na daljinu, sto vremenom zamara i dovodi do glavobolje i bola u ocima.

3) Ljudi koji su dalekovidi (Plus dioptrija) koji vide dobro na daljinu, nece dobro videti sliku na retrovizoru bez naocara koje opet ne mogu koristiti za gledanje kroz sofer sajbnu.

4) Nije malo verovatno da ce komadic blata ili prljavstine velicine pola centimetra zaprljati objektiv kamere, tako da u retrovizoru necete videti nista, sto bi bio ekvivalent da vam se sva stakla na kolima, odjednom prekriju blatom tako da nista ne vidite, sto je gotovo nemoguce.

I tako dalje...

Nenad Lukic

pre 9 godina

Kamere ce pobediti retrovizor kada budu jeftinije od njega i jos vaznije kada inzenjeri smisle nacin da se socivo ne magli i ne prlja.

buducnost drumskog saobracaja...

pre 9 godina

Meni se svidjaju kamere koje snimaju ispred automobila i sa kojima mozete da dokazete da niste krivi u slucaju nezgode. Ove vrste kamera se sve vise ugradjuju, samo je pitanje vremena kada ce u Srbiji to zaziveti, zbog zakona koji se ne uklapa sa naprednom tehnologijom.

đak

pre 9 godina

retrovizor bih pre izabrao. ne može da se pokvari, samim tim je pouzdaniji, pitanje da li displej radi dok je auto ugašen, nekada treba videti i dok stojiš autom, bez rada motora. pitanje je koliko će displej trajati i kako raditi na ekstremnim hladnoćama i vrućinama. displeji su još jedan mamac za obijanje automobila..

Nikola

pre 9 godina

Ugradih kameru u auto (inace laguna 2) jos 2004 godine i prikljucih na ekran od fabrickog gpsa.. Kostalo me 100 eura i to sam zbog parkiranja.. Naravno sam sam sve odradio... Po danu dobro se vido uvece ne nas i ako ima night vision.. Nocu smeta pa iskljucim i vratim na gps

s mile

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ti premazi rade dobro, inace kad pogledam masu automobila koliko se lako uprljaju, tesko da bi se nesto videlo na kamerama. Iskreno sumnjam u kamere, najvise sa strane odrzavanja cistoce sociva

Ivan

pre 9 godina

KAo i za sve je potreban period privikavanja, mislim da je ovo super stvar, pogotovo što uvek postoji mogućnost korišćenja običnog ogledala jer prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo: A šta ako se pokvari displej?

mcmanamanaman

pre 9 godina

Treba vremena da se naviknes na kameru, ali je jako dobra stvar kod manje preglednih auta.Ko je vozio Fiat Bravu u rikverc ne treba mu ni kamera ni ogledalo, kao da gledas u vrh stepenica, preglednost 0

jasta

pre 9 godina

Ako postoji izbor, kao sto postoji, da se izabere u svakom momentu kako funkcionise retrovizor, ja sam za novu tehnologiju. Mada, nove i skupe automobile uglavnom kupuju tehnoloski nepismeni koji ne znaju ni da povezu telefon na BT (cast izuzecima). Ja stalno vidjam ljude u kolima od 40 i kusur iljada da zalepe slusku na rame. A doticni i obican retrovizor ne koriste. ;) Svi znamo o kakvim ljudima pricam.

Magnus

pre 9 godina

Mislim da treba ostaviti obe opcije. Problem je u tome sto su kamere sirokougaone I daju pogresnu sliku o saobracaju ili objektima iza vozila. Na sadasnjem automobilu imam zadnju kameru sa svim mogucim signalizacijama vektorima linijama kretanja I ostalim SF igrackama. Kada se parkiram u rikverc pokledam ekran I vidim okruzenje ali uvek parkiram gledajuci iza sebe I sa strane.

да да

pre 9 godina

Али, ово није никакав новитет, у питању је најобичније полупропусно огледало са екраном иза. Одавно постоји у купатилима а ето,неко се сетио да то стави у кола.Сачекајмо пар месеци и ето нама таквог огледалца на дил икстриму за педесетак еврића ...

risus sardonicus

pre 9 godina

da imam auto kao sto su primera radi stilo, pro ceed, ibiza (potpuno nasumicni primeri na osnovu nekog mog 'iskustva'), ili bilo koji auto sa ogromnim C stubom i malim staklom onda bi ova opcija bila odlicna. inace da imam ok preglednost nema potrebe za ogledalom, verovatno da postoji razlog zasto ovo nije do sada ugradjivano, nemoguce da se niko nije setio ovoga ranije. mnogo je bolja stvar kod jaguara kamera u A stubovima, jer noviji automobili imaju jaaako cudne A stubove da nekad prilaz pesackom moze da bude opasan jer je nekad dobar deo vremena zaklonjen.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Kako je reseno prljanje kamere?
Ako neko vozi nekog karavana kao ja uvek ce biti blatnjav pozadi. Nemoguce je cisriti kameru svakih nekoliko kilometara

visina

pre 9 godina

a na kojoj visini to stoji? Mislim, kaze na zadnjem delu vozila, ja bi to stavio na vrh zadnje soferke, bolje nego ono iznad tablice kao one parkiranje, to mnogo nisko...

Milina

pre 9 godina

Pa vec koristim kameru u novom Civicu. Ne na retrovizoru vec na centralnom displayu. Cak su iscrtane i linije za odstojanje, pa znam da je svaka crta 50 cm. U retrovizor gledam samo da vidim saputnike na zadnjoj klupi.

yappy.ns

pre 9 godina

Skroz OK...predlazem nesto slicno i za bocne retrovizore, tipa kamerica izvana koja pokriva "vidno" polje koje smo ogledali u retrovizoru, a u stvari sa strana na mestu gde se susrecu vetrobranski nosaci krova i tabla da se postavi dispej koji emituje sliku sa bocnih retrovizor-kamera.

Giovanni

pre 9 godina

Kamere nisu losa stvar same po sebi ali recimo na autu koje sada vozim, koje ima kameru za voznju unazad i senzore, kada padne kisa ili je put blatnjav spoljna kamera se jako lako zaprlja i ne bude upotrebljiva, tu senzori onda odrade glavni posao. Pri tom se kamera pali samo kada se ubaci u rikverc, a mogu misliti kako bi ovo izgledalo da se u potpunosti izbace klasicni retrovizori...

Dr House

pre 9 godina

Te B stub, te C stub, te mali zadnji vetrobranski prozori. A neko sa jedva 18 godina vozi kamion u vojsci, za koji je tek polozio C kategoriju po nepoznatim gradovima, Bosanskim gudurama po magli kakvu nikad niste ni na filmu videli, po snegu i ledu 5 meseci. I zamisli nikakvih problema ni u uskim ulicicama, ni pri uparkiravanju, ni pri ulasku/izlasku u i iz hangara, voznji u rikvarc...... Ko sve vozi majko mila.

robokap

pre 9 godina

Kako ce dame da popravljaju sminku na displeju?
(Zuki, 20. decembar 2014 14:13) pa imaju ogledalce zalepljeno za pregradu iznad soferke koje i sluzi i koje cesce koriste za to. Tu obicno drzimo i vozna dokumenta, po neki cd :)

tesha

pre 9 godina

Definitvno kamera. Jedna od retkih modernih primena u automobilima koja mi se svidja vise u odnosu na staro (sve samo komplikuju i sve vise elektronike ima u kolima). Ovo je pogotovo dobro za teretna vozila, autobuse i druga vozila koja nemaju mogucnost da gledaju u centralni retrovizor. Verujem da ce za 5,6 godina biti standarna oprema u golfu, volvu, land roveru...

Sava

pre 9 godina

Vozim Nissan koji ima tzv 360 view kameru, tj niz kamera koje simuliraju prikaz auomobila iz pticije perspektive, asluzi za lakse parkiranje. Neverovatna stvar, ko nije probao nemoze da shvati koliko takvo nesto vredi. Jeste da se kamere zaprljaju kad je kisa ali se i dalje dovoljno vidi da su upotrebljive. Zato svakako podrzavam ideju da se retrovizor zameni kamerama, poznajuci Nissan ne bi me cudilo da upotrebe 2 kamere pa da naprave 3d sliku.

jednostavno

pre 9 godina

Za 200 dindži sam kupio panoramsko ogledalo. Blago usitnjava sliku, a vidim duplo više od ove kamere, mogu da vidim i deo bočnog stakla kod suvozača i svoje dete na zadnjem sedištu. Ne može da se pokvari a može da se premesti u drugi auto, kad ga budem kupio. Za ovo smeće ga nebi nikad menjao.

Возач

pre 9 godina

Што се тиче паркирања, ни једно ни друго већ лепо окренем главу и гледам. Моја кола из 1998 године имају ц стуб из два дела и стакло између. Не знам како бих се снашао са овим савременим ,,подморницама" од возила којима је задње стакло само модни детаљ.Иначе, временом научих да се паркирам у место које је само пола метра дуже од кола.

ЈОЈКЕ

pre 9 godina

I JEDNO i DRUGO ! U čemu je problem

Kamera + šarka + ogledalo

Kada ti treba SAMO KAMERA podigneš ogledalo.

Kada ti treba SAMO OGLEDALO spustiš ogledalo.

Problem rešen :)

Набукодоносор

pre 9 godina

@Dragan
2) Очи се изоштравају према даљини онога што видите у огледалу или не екрану. Ако је слика на огледалу или екрану иста, онда ће и изоштравање бити исто.

risus sardonicus

pre 9 godina

al sam se nalupao, mislio sam ako imam ok preglednost nema potrebe za kamerom. ima svojih nedostataka i displej koji je osvetljen pa moze zamarati oci, a prosto i od prljavstine, znamo svi i po kisnom vremenu kako kad se vozi brze stvara se 'oblak' od kapljica, zamagli kameru i automatski se ne vidi nista.

Dr House

pre 9 godina

Mene zanima jedna stvar ako je neko upoznat. Kamera snima suprotno od smera kretanja. Ono sto je njoj levo autu i nama u smeru kretanja je desno. Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?

ford prefekt

pre 9 godina

"Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?"
To nema nigde, požuri da patentiraš dok se neko drugi ne doseti.

Jovan Jeremic

pre 9 godina

Vec sam cuo ideje o kameri ali prvi put vidim i konkretno kako to izgleda i svidja mi se. Vec godinama koristim iskrivljeno ogledalo u kolima i navikao sam da gledam udaljene predmete koji su u stvari blizu. Da, definitvno bih izabrao kameru da mogu!

Laguna 2

pre 9 godina

A šta mislite da se kamera stavi sa unutrašnje strane zadnjeg stakla. Zaštićena je od vandalizma, ne može da se isprlja a i ako se isprlja staklo imamo zadnji brisač ;-)

Dragan

pre 9 godina

Iako sam veliki pobornik tehnicke modernizacije, LCD retrovizor sa kamerom ima nekoliko ozbiljnih nedostataka:

1) Ukoliko se iz bilo kog razloga blokira kompjuter u automobilu (kao i svaki PC) na ekranu moze da ostane zamrznuta poslednja slika i da na LCD retrovizoru nema nikakvog vozila, a u stvarnosti da ga ima.

2) Kad gledate u obicno ogledalo, ili kroz sofer sajbnu vase oci su stalno izostrene na daljinu, a kad gledate kroz sofer sajbnu i u LCD monitor, vase oci stalno izostravaju cas na blizinu cas na daljinu, sto vremenom zamara i dovodi do glavobolje i bola u ocima.

3) Ljudi koji su dalekovidi (Plus dioptrija) koji vide dobro na daljinu, nece dobro videti sliku na retrovizoru bez naocara koje opet ne mogu koristiti za gledanje kroz sofer sajbnu.

4) Nije malo verovatno da ce komadic blata ili prljavstine velicine pola centimetra zaprljati objektiv kamere, tako da u retrovizoru necete videti nista, sto bi bio ekvivalent da vam se sva stakla na kolima, odjednom prekriju blatom tako da nista ne vidite, sto je gotovo nemoguce.

I tako dalje...

jednostavno

pre 9 godina

Za 200 dindži sam kupio panoramsko ogledalo. Blago usitnjava sliku, a vidim duplo više od ove kamere, mogu da vidim i deo bočnog stakla kod suvozača i svoje dete na zadnjem sedištu. Ne može da se pokvari a može da se premesti u drugi auto, kad ga budem kupio. Za ovo smeće ga nebi nikad menjao.

Dr House

pre 9 godina

Mene zanima jedna stvar ako je neko upoznat. Kamera snima suprotno od smera kretanja. Ono sto je njoj levo autu i nama u smeru kretanja je desno. Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?

Milina

pre 9 godina

Pa vec koristim kameru u novom Civicu. Ne na retrovizoru vec na centralnom displayu. Cak su iscrtane i linije za odstojanje, pa znam da je svaka crta 50 cm. U retrovizor gledam samo da vidim saputnike na zadnjoj klupi.

Возач

pre 9 godina

Што се тиче паркирања, ни једно ни друго већ лепо окренем главу и гледам. Моја кола из 1998 године имају ц стуб из два дела и стакло између. Не знам како бих се снашао са овим савременим ,,подморницама" од возила којима је задње стакло само модни детаљ.Иначе, временом научих да се паркирам у место које је само пола метра дуже од кола.

tesha

pre 9 godina

Definitvno kamera. Jedna od retkih modernih primena u automobilima koja mi se svidja vise u odnosu na staro (sve samo komplikuju i sve vise elektronike ima u kolima). Ovo je pogotovo dobro za teretna vozila, autobuse i druga vozila koja nemaju mogucnost da gledaju u centralni retrovizor. Verujem da ce za 5,6 godina biti standarna oprema u golfu, volvu, land roveru...

đak

pre 9 godina

retrovizor bih pre izabrao. ne može da se pokvari, samim tim je pouzdaniji, pitanje da li displej radi dok je auto ugašen, nekada treba videti i dok stojiš autom, bez rada motora. pitanje je koliko će displej trajati i kako raditi na ekstremnim hladnoćama i vrućinama. displeji su još jedan mamac za obijanje automobila..

risus sardonicus

pre 9 godina

da imam auto kao sto su primera radi stilo, pro ceed, ibiza (potpuno nasumicni primeri na osnovu nekog mog 'iskustva'), ili bilo koji auto sa ogromnim C stubom i malim staklom onda bi ova opcija bila odlicna. inace da imam ok preglednost nema potrebe za ogledalom, verovatno da postoji razlog zasto ovo nije do sada ugradjivano, nemoguce da se niko nije setio ovoga ranije. mnogo je bolja stvar kod jaguara kamera u A stubovima, jer noviji automobili imaju jaaako cudne A stubove da nekad prilaz pesackom moze da bude opasan jer je nekad dobar deo vremena zaklonjen.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

Kako je reseno prljanje kamere?
Ako neko vozi nekog karavana kao ja uvek ce biti blatnjav pozadi. Nemoguce je cisriti kameru svakih nekoliko kilometara

Набукодоносор

pre 9 godina

@Dragan
2) Очи се изоштравају према даљини онога што видите у огледалу или не екрану. Ако је слика на огледалу или екрану иста, онда ће и изоштравање бити исто.

Nenad Lukic

pre 9 godina

Kamere ce pobediti retrovizor kada budu jeftinije od njega i jos vaznije kada inzenjeri smisle nacin da se socivo ne magli i ne prlja.

Magnus

pre 9 godina

Mislim da treba ostaviti obe opcije. Problem je u tome sto su kamere sirokougaone I daju pogresnu sliku o saobracaju ili objektima iza vozila. Na sadasnjem automobilu imam zadnju kameru sa svim mogucim signalizacijama vektorima linijama kretanja I ostalim SF igrackama. Kada se parkiram u rikverc pokledam ekran I vidim okruzenje ali uvek parkiram gledajuci iza sebe I sa strane.

yappy.ns

pre 9 godina

Skroz OK...predlazem nesto slicno i za bocne retrovizore, tipa kamerica izvana koja pokriva "vidno" polje koje smo ogledali u retrovizoru, a u stvari sa strana na mestu gde se susrecu vetrobranski nosaci krova i tabla da se postavi dispej koji emituje sliku sa bocnih retrovizor-kamera.

Sava

pre 9 godina

Vozim Nissan koji ima tzv 360 view kameru, tj niz kamera koje simuliraju prikaz auomobila iz pticije perspektive, asluzi za lakse parkiranje. Neverovatna stvar, ko nije probao nemoze da shvati koliko takvo nesto vredi. Jeste da se kamere zaprljaju kad je kisa ali se i dalje dovoljno vidi da su upotrebljive. Zato svakako podrzavam ideju da se retrovizor zameni kamerama, poznajuci Nissan ne bi me cudilo da upotrebe 2 kamere pa da naprave 3d sliku.

jasta

pre 9 godina

Ako postoji izbor, kao sto postoji, da se izabere u svakom momentu kako funkcionise retrovizor, ja sam za novu tehnologiju. Mada, nove i skupe automobile uglavnom kupuju tehnoloski nepismeni koji ne znaju ni da povezu telefon na BT (cast izuzecima). Ja stalno vidjam ljude u kolima od 40 i kusur iljada da zalepe slusku na rame. A doticni i obican retrovizor ne koriste. ;) Svi znamo o kakvim ljudima pricam.

mcmanamanaman

pre 9 godina

Treba vremena da se naviknes na kameru, ali je jako dobra stvar kod manje preglednih auta.Ko je vozio Fiat Bravu u rikverc ne treba mu ni kamera ni ogledalo, kao da gledas u vrh stepenica, preglednost 0

s mile

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ti premazi rade dobro, inace kad pogledam masu automobila koliko se lako uprljaju, tesko da bi se nesto videlo na kamerama. Iskreno sumnjam u kamere, najvise sa strane odrzavanja cistoce sociva

да да

pre 9 godina

Али, ово није никакав новитет, у питању је најобичније полупропусно огледало са екраном иза. Одавно постоји у купатилима а ето,неко се сетио да то стави у кола.Сачекајмо пар месеци и ето нама таквог огледалца на дил икстриму за педесетак еврића ...

Giovanni

pre 9 godina

Kamere nisu losa stvar same po sebi ali recimo na autu koje sada vozim, koje ima kameru za voznju unazad i senzore, kada padne kisa ili je put blatnjav spoljna kamera se jako lako zaprlja i ne bude upotrebljiva, tu senzori onda odrade glavni posao. Pri tom se kamera pali samo kada se ubaci u rikverc, a mogu misliti kako bi ovo izgledalo da se u potpunosti izbace klasicni retrovizori...

visina

pre 9 godina

a na kojoj visini to stoji? Mislim, kaze na zadnjem delu vozila, ja bi to stavio na vrh zadnje soferke, bolje nego ono iznad tablice kao one parkiranje, to mnogo nisko...

Ivan

pre 9 godina

KAo i za sve je potreban period privikavanja, mislim da je ovo super stvar, pogotovo što uvek postoji mogućnost korišćenja običnog ogledala jer prvo što mi je prošlo kroz glavu je bilo: A šta ako se pokvari displej?

Dr House

pre 9 godina

Te B stub, te C stub, te mali zadnji vetrobranski prozori. A neko sa jedva 18 godina vozi kamion u vojsci, za koji je tek polozio C kategoriju po nepoznatim gradovima, Bosanskim gudurama po magli kakvu nikad niste ni na filmu videli, po snegu i ledu 5 meseci. I zamisli nikakvih problema ni u uskim ulicicama, ni pri uparkiravanju, ni pri ulasku/izlasku u i iz hangara, voznji u rikvarc...... Ko sve vozi majko mila.

buducnost drumskog saobracaja...

pre 9 godina

Meni se svidjaju kamere koje snimaju ispred automobila i sa kojima mozete da dokazete da niste krivi u slucaju nezgode. Ove vrste kamera se sve vise ugradjuju, samo je pitanje vremena kada ce u Srbiji to zaziveti, zbog zakona koji se ne uklapa sa naprednom tehnologijom.

Nikola

pre 9 godina

Ugradih kameru u auto (inace laguna 2) jos 2004 godine i prikljucih na ekran od fabrickog gpsa.. Kostalo me 100 eura i to sam zbog parkiranja.. Naravno sam sam sve odradio... Po danu dobro se vido uvece ne nas i ako ima night vision.. Nocu smeta pa iskljucim i vratim na gps

robokap

pre 9 godina

Kako ce dame da popravljaju sminku na displeju?
(Zuki, 20. decembar 2014 14:13) pa imaju ogledalce zalepljeno za pregradu iznad soferke koje i sluzi i koje cesce koriste za to. Tu obicno drzimo i vozna dokumenta, po neki cd :)

ford prefekt

pre 9 godina

"Dakle kad pogledamo u ogledalo ono sto nam je iza nas levo vidimo levo, a projekcija slike ce biti obrnuta, ili ima neki program koji invertuje sliku ?"
To nema nigde, požuri da patentiraš dok se neko drugi ne doseti.

risus sardonicus

pre 9 godina

al sam se nalupao, mislio sam ako imam ok preglednost nema potrebe za kamerom. ima svojih nedostataka i displej koji je osvetljen pa moze zamarati oci, a prosto i od prljavstine, znamo svi i po kisnom vremenu kako kad se vozi brze stvara se 'oblak' od kapljica, zamagli kameru i automatski se ne vidi nista.

ЈОЈКЕ

pre 9 godina

I JEDNO i DRUGO ! U čemu je problem

Kamera + šarka + ogledalo

Kada ti treba SAMO KAMERA podigneš ogledalo.

Kada ti treba SAMO OGLEDALO spustiš ogledalo.

Problem rešen :)

Jovan Jeremic

pre 9 godina

Vec sam cuo ideje o kameri ali prvi put vidim i konkretno kako to izgleda i svidja mi se. Vec godinama koristim iskrivljeno ogledalo u kolima i navikao sam da gledam udaljene predmete koji su u stvari blizu. Da, definitvno bih izabrao kameru da mogu!

Laguna 2

pre 9 godina

A šta mislite da se kamera stavi sa unutrašnje strane zadnjeg stakla. Zaštićena je od vandalizma, ne može da se isprlja a i ako se isprlja staklo imamo zadnji brisač ;-)