Nedelja, 23.11.2014.

20:59

"Budžet nema gubitak zbog notara"

Nije tačan zaključak da je državni budžet na gubitku jer su pojedine poslove od sudova preuzeli javni beležnici, tvrdi savetnik direktora Poreske uprave Srbije.

Izvor: Tanjug

"Budžet nema gubitak zbog notara" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

tup ugao..

pre 9 godina

Neko rece,da je do sada,40 posto islo u budzet a 60 posto je pripadalo sudovima!Sve to danas ide notarima..I zasluga sto ce i samo 30 posto od celoga ici drzavi,je na neki nacin,iznudjen strajkom advokata..A notarski dzepovi su ipak samo privatni!Sada cemo imati mocnike,kojima ce se preusmeriti sav taj novac iz budzeta i sudova!Pa se pitamo,gde je tu logika i zdrava pamet u danasnjoj nesvakidasnjoj krizi!Kriza postoji u Srbiji u kontinuitetu..a ovo je vanredna ili najteza!I zato ne treba te pare usmeravati na pogresnu stranu,vec sve i dalje usmeriti na budzet i sudove a sve radi njihovog boljitka..A i cinjenica,da u jednoj drzavi cela jedna bransa..i to advokatska,ne radi mesecima a da drzava to prihvata,kao da je sasvim normalno..Vise govori o drzavi nego o onima,koje bi ignorisanjem,hteli da zavedu i da vremenom otupe njihove, sasvim opravdane predloge i kritike!Narocito kritiku,oko prelivanja sredstava iz budzeta i racuna sudova Srbije,na privatne racune manje grupe pojedinaca!Advokatura je nezavisna institucija i ne trazi i ne dobija od drzave nikakve finansijske beneficije i povlastice,sem da joj se obezbedi mogucnost,da moze da radi dostojanstveno,po Ustavu i zakonu!Kao nezavisna institucija,advokatura predstavlja jedan od vaznih segmenata svake drzave!Bez uvazavanja njene strucnosti i stvaranja atmosfere u kojoj ce ona da radi i sacuva svoj dignitet,koji joj i pripada..nema pravne a ni demokratske drzave!Pa ni moderne,kako bi je neki zeleli videti..

svetac

pre 9 godina

Gospodo. Radnik sam suda. Od kada su Selakovic i Vucic uzeli izvrsenja iz suda a sada overe i dali ih privatnim izvrsiteqima i javnim beleznicima budzetska kasa je prazna. Umesto da se novac uplacuje na racun budzeta Republike Srbije sve pare se slivaju u dzepove izvrsitelja i notara. Zar su Srbi bas toliko glup narod da ne mogu da razmisljaju svojom glavom. Zivimo u nasoj zemlji a u njihovoj drzavi.

off ili on..

pre 9 godina

Brasa@ Pa to nekima i odgovara..Da nam se sve ogadi a njima ostaje lova!Neki na to i racunaju!Ucutali se,skoro zanemeli..Stavili celu jednu vaznu bransu..na ignore!I ukljucili off!Bas gadno,nema sta..Misle vreme ce uciniti svoje!Ali kome u korist!Gradjanima Srbije ili nekim pojedincima,pitanje je sad!Vreme neke rane i leci..ali ne i ovako koncipirani notarski posao!Zarade ce im se vremenom uvelicavati do neslucenih razmera!Evo i sada dok mi ovo pisemo..i citamo,oni ko Baja Patak,rade li rade!Redjaju,milion na milion..pa opet,milion..A drzava,redja li redja..minus na minus,pa opet minus!U cemu se tu ogleda drzavni boljitak,nikako da shvatim..Njima sve,a drzavi nista!A o gradjanima i da ne govorimo!Oni su tu najvazniji!Da njih nema,ne bi bilo ni te enormne zarade za notare,koje se drzava grozi..Ma sta ce joj to,misli se ona i prepusti je notarima!Ima ona nase plate i penzije,od kojih uzme kad joj zatreba..I tako prezivljavaju svi!Pored preglomaznog drzavnog aparata,tu su i javna preduzeca,koja su odavno postale,drzava u drzavi,proneverenih i propalih drzavnih banaka,dokapitalizovanih po ko zna koji put raznih privrednih gubitasa!Ili kako neki kazu,privrednih mrtvaca,!I sve ce to gradjani opet pozlatiti..Evo sada dobismo i vlast,koja se uprkos svemu tome..ustupa i ono sto je morala da zivotom brani!Svaku stavku koja donosi znacajan prihod u budzet Srbije!Da bar malo olaksa gradjanima teret,koji nose na svojim ledjima!Ne kaze se dzabe,zrno po zrno..pogaca!

neodbranjivo,..

pre 9 godina

Pa umesto da nam drzava kaze koliko zaradjuju notari,oni nam primere prebacuju u advokatsko dvoriste!Perfidno vrse zamenu teza!I tako nam skrenuse temu sa notara,na srpske advokate..A ko skrece,taj bi nesto i da izbegne!Posto advokati i notari nisu isto,nisu ni za poredjenje..Advokate biraju sami advokati,po strogo odredjenoj svojoj proceduri i drzava sa tim nema nista!A notare je izabrala drzava,na predlog ministarstva i samim tim,gradjani imaju pravo da saznaju koliko tacno mesecno notari zaradjuju!A sve iz razloga,sto im je drzava prepustila svoj budzetski prihod od sastava ugovora i overe potpisa..za sada,sa tendencijom prelaska uskoro i svega ostalog!I dala im mogucnost da taj novac koji je do sada bio uplacivan u budzet Srbije,ide direktno u privatni dzep notara!Ko je taj mocnik,koji drzavi oduzima ogromni novac i daje ga u privatne dzepove!I to u vreme najjacih reformi,kada gradjani bukvalno grcaju u nemanju!Zasto onda bar ne preuzese nesto drugo iz reformi drugih drzava,kao recimo,sto je u Nemackoj..za dugorocno nezaposlene,nivo pomoci za 1 osobu je 392 evro i tako puta clanova domacinstva,sa placenom kirijom i osnovnim zdravstvenim osiguranjem!Znamo odgovor,nema drzava para..Pa kako se onda odrekla ovolikog budzetskog kolaca u korist notara i njihovih privatnih dzepova!Cime je zasluzilo,tih 92 postavljena srecnika,da im drzava sve to prepusti!Necija savest je ovde ipak zakazala!A cija..Kredibilitet je tesko zadobiti a najlakse ga je izgubiti braneci..neodbranjivo!

LVeteran

pre 9 godina

Misle ljudi da je ovo povratak u devedesete. Nije! Ako smo sa Slobom bili u tunelu, onda mi ovo lici na bunar. Kako drugacije objasniti ovoliki bezobrazluk partokratije na vlasti?

не знају ни да лажу

pre 9 godina

Када треба да реше судске случаје од државне важности онда не могу због штрајка адвоката, сада су за време тог свеобухватног штрајка велике већине адвоката успели да више од правосуђа наплате порезе него прошле године у ово време када није било штрајка? КАКО?

zlaja

pre 9 godina

Advokati su u budžet RS u 2013. godini uplatili 3,63 milijarde dinara. Oni i za vreme protesta uplaćuju svoje obaveze, kako znaju i umeju iako ne ostvaruju prihode zbog obustave rada. Za mene je ovo patriotizam, a ne busanje u grudi o borbi protiv korupcije koje nigde na delu nema, medijsko spinovanje, zamena teza i prelivanje ogromnog novca iz budžeta u privatne džepove notara, sve pod plaštom navodne pravne sigurnosti koju ta "božanstva" od notara "obezbedjuju". Ovakav brutalan odnos države prema advokatima koji će u 2014. godini uplatiti 4 milijarde dinara u budžet RS je nedopustiv. I da se razumemo. Advokati od svoje zarade uplaćuju ovaj novac, a notari samo naplaćuju PDV na svoje usluge koje dalje prosledjuju u budžet, što je velika razlika. Sa druge strane sudovi su ostali bez prihoda po osnovu sudskih taksi za overe ugovora, a prihode po tom osnovu sada ostvaruju notari i na taj način ostvaruju neverovatne zarade, dok se istovremeno penzionerima smanjuju penzije. Neverovatno. To što se Zakonom o javnom beležništvu i pratećim zakonima gradjanima oduzima poslovna sposobnost da zaključuju ugovore kroz institut tzv. solemnizacije, advokatima oduzima pravo da obavljaju poslove koje svi advokati u Evropi obavljaju, notarima daju najšira ovlašćenja u Evropi, ugovaračima uskraćuje slobodna volja ugovaranja, pa kupoprodajnu cenu odredjuje notar, a ne ugovarači, i još mnogo toga, je posebna priča....Inače, imamo li mi Ustavni sud???? Izgleda da nemamo.

brasa

pre 9 godina

povraca mi se i od jednih i od drugih koliko li su ovi drpali kad mogu 70 dana da ne rade a koliko li tek ovi drugi drpaju kad je njih sacica preuzela najunosniji deo posla ne znam koji su mi odvratniji

Aleksander

pre 9 godina

Citat "Ono što je predmet današnjih polemika je nije prevashodno u našem delokrugu rada. Sudske takse se naplaćuju shodno Zakonu o sudskim taksama a to nije posao Poreske uprave, da administrira utvrđuje ili kontroliše naplatu tih taksi. Ipak, važno je znati da iznos od 40 odsto tih taksi odlazi u budžet, dok 60 odsto pripada sudovima", rekao je Sokolović ističući da je i to jedan od razloga zašto ne može da se prihvati kao tačna tvrdnja da se naplatom PDV prema javnim beležnicima umanjuje prihod budžeta Srbije."
Ovaj citat govori sve o poreskom službeniku. Advokati o taksama on o PDV. Pa da li mislite da je ovaj narod toliko glup, slep i gluv? Očigledno mislite čim ste mu oduzeli poslovnu sposobnos pa sada o zaštiti prava građana brine notar. Za to postoji adekvatan izraz REKETIRANJE!

Vida

pre 9 godina

Notarima su preneti poslovi koji su vršili sudovi,tj. u pitanju su državni poslovi i mogu se samo uporedjivati prihodi koji ostvare sada notari i koji su ostvarivali sudovi,a prihod koji ostvare advokati nemaju nikakve veze sa taksama koje više ne naplaćuje sud i koji su išli 100% u budžet,a sada notari daju samo 30%. A što se tiče pdv-a, to plaćajuju gradjani,a ne notari i ako bi se pdv uveo za advokate, opet bi plaćali gradjani,a ne advokati,i sve u svemu, jadni narod se pljačka.Ali u ovom slučaju su advokati dokazali da drzava gubi novac,a notari tj. 93 osobe se bogate na račun naroda i ovim tekstom se i dalje obmanjuje narod. I zašto niko od naših državnika ne odgovori zašto se državni posao od 100% prihoda daje notarima,a dobija samo 30%? A pdv su mogli i sudovi da naplaćuju!!!

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Смањујете плате и пензије, а директан буџетски прилив дајете неким фантомима - нотарима, који су се појавили ниоткуда.

Раније је 100% новца ишло у буџет директно, сад само 20% од ПДВ који уплаћују нотари.

Дајте ви њима плату од €400, нека буду државни службеници, а сав новац који сакупе мора у буџет. Ко су они да узимају ненормане суме?

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Foteljasi bi da brane beleznike? Ne znam kojom se matematiko korostio ovaj iz Porsske ali je netacanprocenat i iznos.pdv za beleznike,s tim da pdv placaju gtadjani,oni.sto overe ugovor,to nema veze sa beleznikom! On od stranke naplati pdv koji sano prebaci na racun budzeta ali mu nagrada ostaje. Sem toga,takse koje je sud naplacivao isle su u budzet,a gde sada idu?

PEDJA

pre 9 godina

Vlast nam je kao devedesetih, televizija, mediji, Poreska uprava, Vesti, Zaposljavanja, rast BDP, ubistva,nova radna mesta, fabrike, atentati, hapsenja, PINK .... SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA !

Pravnik

pre 9 godina

Sokolovicu, to sto tvrdite je najblaze receno netacno. Pa takse koje je sud naplacivao sada naplacuju notari. Dakle pare idu u notarske dzepove i to je na godisnjem nivou oko 300.000.000 evra (slovima: tristamilionaevra).

narod vas je provalio

pre 9 godina

Ovo je postalo tragikomično kako se cela država stavila na stranu notara. Pa kao da smo mi retardirani pa ne umemo i sami da zaključimo da je ovde u pitanju enormno bogaćenje odabranih i to na štetu naših novčanika i budžeta. I što ih više branite to je narod sigurniji da je velika pljačka u pitanju.

A uzgred, zašto Ustavni sud i dalje ćuti?

marko

pre 9 godina

Ovo je sramotno obmanjivanje javnosti od strane državnog službenika. Kakve veze imaju prihodi advokata? Radi se o taksama za overu koje su išle u budžet, a ne kao sada u džepove SNS overivača... Prestanite da lažete i budite svesni da ćete i vi odgovarati za ovaj notarski cirkus, kao i Malovićka i ekipa zbog cirkusa sa reformom pravosuđa. Samo ću krivičnu prijavu protiv vas pisati ja, jer nemam moć da na to nateram predsednika najvišeg suda u Srbiji... Pravosuđe je dotaklo dno, što zbog izvršne vlasti, što zbog činjenice da su sudije i tužioci svedeni na preplašene službenike države, sa glavama zabijenim u pesak i zadnjicama zabijenim u fotelje... Hrabrost, stav, nezavisnost... Šta je to?

ADVOKAT

pre 9 godina

Isinitost navoda ovog službenika je ravna pokušaju da se tačno vreme pročita na časovniku samo sa sekundarom! Još jedan maneken trivijalnosti koja korumpira i uništava sve pred sobom! Advokati su u pravu!

sumorni

pre 9 godina

"Ukupno, je iznos PDV-a koji su javni beležnici platili u ova tri meseca oko 45,84 miliona dinara, dok ostali računi javnih prihoda, gde na primer spadaju i porezi i doprinosi za zaposlene, iznose oko 15,22 miliona. Ukupno, od javnih beležnika je u ova tri meseca prihod u budžetu iznosio 61,06 miliona dinara", rekao je Sokolović."

AKo su platili 45,84 miliona na ime PDV, to znači da su im prihodi bili 229.160.000,00 i kad se podeli sa 93 izadje oko 2,4 miliona po notarošu, iliti 20.000 Evra. Dakle, istina je ono što se govore da ubijaju od 10-50.000 Evra mesečno.

Druga stvar, ako budžet nije na gubitku, iako su notaroši preuzeli poslove koji su do sada punili budžet, pitanje je odakle se namiče ta razlika? Od građana, dabome.

Pa KAKO je onda sve ovo u našem interesu?????

Ma stvarno

pre 9 godina

Glup, gluplji , najgluplji, pa ja. Mislila sam da je prihod veci zbog višestruko povećanih taksa, kad ono - ne znam matematiku. A i zdrava seljačka logika mi ne ide od ruke! Mislim, ako prodam kilu kupusa za 50 dinara više zaradim nego ako prodam za 10. Al, nije tako! Ja ustvari bolje radim!

Branče

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica. Kakve veze ima prihod od advokata sa ovom vescu. Ovde se radi da su prihodi sudova, odnosno budzeta pre uvodjenja notara bili mesecno po 20 i vise miliona dinara. Od uvodjenja notara ovi prihodi su 5-6 miliona dinara mesecno. Ova razlika je neosporiva, jasna i ocigledna. Ta razlika se sada nalazi na racunima notara a ne u budzetu Srbije. Prihodi od advokata su porezi i doprinosi koje oni placaju po osnovu svoje delatnosti i to nema veze sa temom prihoda od sudskih taksi.

Gordana Ilić

pre 9 godina

Kome oni to? Pa pogledajte prihode sudova po upisnicima Ov.
Dokle bre lazi i prevare oko ovog legalnog pljačkanja Države?
Ako sudovi u septembru i oktobru nisu imali u opšte prihoda od overa ugovora o prometu nepokretnosti i ako su ostali prihodi po svim drugim overama gde pored notara do marta 2015.god. overe vrši i sud manji od 30-50% kako onda nema manjka ? Ko je ovde lud?

Pravnik

pre 9 godina

Sokolovicu, to sto tvrdite je najblaze receno netacno. Pa takse koje je sud naplacivao sada naplacuju notari. Dakle pare idu u notarske dzepove i to je na godisnjem nivou oko 300.000.000 evra (slovima: tristamilionaevra).

marko

pre 9 godina

Ovo je sramotno obmanjivanje javnosti od strane državnog službenika. Kakve veze imaju prihodi advokata? Radi se o taksama za overu koje su išle u budžet, a ne kao sada u džepove SNS overivača... Prestanite da lažete i budite svesni da ćete i vi odgovarati za ovaj notarski cirkus, kao i Malovićka i ekipa zbog cirkusa sa reformom pravosuđa. Samo ću krivičnu prijavu protiv vas pisati ja, jer nemam moć da na to nateram predsednika najvišeg suda u Srbiji... Pravosuđe je dotaklo dno, što zbog izvršne vlasti, što zbog činjenice da su sudije i tužioci svedeni na preplašene službenike države, sa glavama zabijenim u pesak i zadnjicama zabijenim u fotelje... Hrabrost, stav, nezavisnost... Šta je to?

narod vas je provalio

pre 9 godina

Ovo je postalo tragikomično kako se cela država stavila na stranu notara. Pa kao da smo mi retardirani pa ne umemo i sami da zaključimo da je ovde u pitanju enormno bogaćenje odabranih i to na štetu naših novčanika i budžeta. I što ih više branite to je narod sigurniji da je velika pljačka u pitanju.

A uzgred, zašto Ustavni sud i dalje ćuti?

sumorni

pre 9 godina

"Ukupno, je iznos PDV-a koji su javni beležnici platili u ova tri meseca oko 45,84 miliona dinara, dok ostali računi javnih prihoda, gde na primer spadaju i porezi i doprinosi za zaposlene, iznose oko 15,22 miliona. Ukupno, od javnih beležnika je u ova tri meseca prihod u budžetu iznosio 61,06 miliona dinara", rekao je Sokolović."

AKo su platili 45,84 miliona na ime PDV, to znači da su im prihodi bili 229.160.000,00 i kad se podeli sa 93 izadje oko 2,4 miliona po notarošu, iliti 20.000 Evra. Dakle, istina je ono što se govore da ubijaju od 10-50.000 Evra mesečno.

Druga stvar, ako budžet nije na gubitku, iako su notaroši preuzeli poslove koji su do sada punili budžet, pitanje je odakle se namiče ta razlika? Od građana, dabome.

Pa KAKO je onda sve ovo u našem interesu?????

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Смањујете плате и пензије, а директан буџетски прилив дајете неким фантомима - нотарима, који су се појавили ниоткуда.

Раније је 100% новца ишло у буџет директно, сад само 20% од ПДВ који уплаћују нотари.

Дајте ви њима плату од €400, нека буду државни службеници, а сав новац који сакупе мора у буџет. Ко су они да узимају ненормане суме?

Vida

pre 9 godina

Notarima su preneti poslovi koji su vršili sudovi,tj. u pitanju su državni poslovi i mogu se samo uporedjivati prihodi koji ostvare sada notari i koji su ostvarivali sudovi,a prihod koji ostvare advokati nemaju nikakve veze sa taksama koje više ne naplaćuje sud i koji su išli 100% u budžet,a sada notari daju samo 30%. A što se tiče pdv-a, to plaćajuju gradjani,a ne notari i ako bi se pdv uveo za advokate, opet bi plaćali gradjani,a ne advokati,i sve u svemu, jadni narod se pljačka.Ali u ovom slučaju su advokati dokazali da drzava gubi novac,a notari tj. 93 osobe se bogate na račun naroda i ovim tekstom se i dalje obmanjuje narod. I zašto niko od naših državnika ne odgovori zašto se državni posao od 100% prihoda daje notarima,a dobija samo 30%? A pdv su mogli i sudovi da naplaćuju!!!

ADVOKAT

pre 9 godina

Isinitost navoda ovog službenika je ravna pokušaju da se tačno vreme pročita na časovniku samo sa sekundarom! Još jedan maneken trivijalnosti koja korumpira i uništava sve pred sobom! Advokati su u pravu!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Foteljasi bi da brane beleznike? Ne znam kojom se matematiko korostio ovaj iz Porsske ali je netacanprocenat i iznos.pdv za beleznike,s tim da pdv placaju gtadjani,oni.sto overe ugovor,to nema veze sa beleznikom! On od stranke naplati pdv koji sano prebaci na racun budzeta ali mu nagrada ostaje. Sem toga,takse koje je sud naplacivao isle su u budzet,a gde sada idu?

Branče

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica. Kakve veze ima prihod od advokata sa ovom vescu. Ovde se radi da su prihodi sudova, odnosno budzeta pre uvodjenja notara bili mesecno po 20 i vise miliona dinara. Od uvodjenja notara ovi prihodi su 5-6 miliona dinara mesecno. Ova razlika je neosporiva, jasna i ocigledna. Ta razlika se sada nalazi na racunima notara a ne u budzetu Srbije. Prihodi od advokata su porezi i doprinosi koje oni placaju po osnovu svoje delatnosti i to nema veze sa temom prihoda od sudskih taksi.

PEDJA

pre 9 godina

Vlast nam je kao devedesetih, televizija, mediji, Poreska uprava, Vesti, Zaposljavanja, rast BDP, ubistva,nova radna mesta, fabrike, atentati, hapsenja, PINK .... SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA !

Aleksander

pre 9 godina

Citat "Ono što je predmet današnjih polemika je nije prevashodno u našem delokrugu rada. Sudske takse se naplaćuju shodno Zakonu o sudskim taksama a to nije posao Poreske uprave, da administrira utvrđuje ili kontroliše naplatu tih taksi. Ipak, važno je znati da iznos od 40 odsto tih taksi odlazi u budžet, dok 60 odsto pripada sudovima", rekao je Sokolović ističući da je i to jedan od razloga zašto ne može da se prihvati kao tačna tvrdnja da se naplatom PDV prema javnim beležnicima umanjuje prihod budžeta Srbije."
Ovaj citat govori sve o poreskom službeniku. Advokati o taksama on o PDV. Pa da li mislite da je ovaj narod toliko glup, slep i gluv? Očigledno mislite čim ste mu oduzeli poslovnu sposobnos pa sada o zaštiti prava građana brine notar. Za to postoji adekvatan izraz REKETIRANJE!

Gordana Ilić

pre 9 godina

Kome oni to? Pa pogledajte prihode sudova po upisnicima Ov.
Dokle bre lazi i prevare oko ovog legalnog pljačkanja Države?
Ako sudovi u septembru i oktobru nisu imali u opšte prihoda od overa ugovora o prometu nepokretnosti i ako su ostali prihodi po svim drugim overama gde pored notara do marta 2015.god. overe vrši i sud manji od 30-50% kako onda nema manjka ? Ko je ovde lud?

Ma stvarno

pre 9 godina

Glup, gluplji , najgluplji, pa ja. Mislila sam da je prihod veci zbog višestruko povećanih taksa, kad ono - ne znam matematiku. A i zdrava seljačka logika mi ne ide od ruke! Mislim, ako prodam kilu kupusa za 50 dinara više zaradim nego ako prodam za 10. Al, nije tako! Ja ustvari bolje radim!

zlaja

pre 9 godina

Advokati su u budžet RS u 2013. godini uplatili 3,63 milijarde dinara. Oni i za vreme protesta uplaćuju svoje obaveze, kako znaju i umeju iako ne ostvaruju prihode zbog obustave rada. Za mene je ovo patriotizam, a ne busanje u grudi o borbi protiv korupcije koje nigde na delu nema, medijsko spinovanje, zamena teza i prelivanje ogromnog novca iz budžeta u privatne džepove notara, sve pod plaštom navodne pravne sigurnosti koju ta "božanstva" od notara "obezbedjuju". Ovakav brutalan odnos države prema advokatima koji će u 2014. godini uplatiti 4 milijarde dinara u budžet RS je nedopustiv. I da se razumemo. Advokati od svoje zarade uplaćuju ovaj novac, a notari samo naplaćuju PDV na svoje usluge koje dalje prosledjuju u budžet, što je velika razlika. Sa druge strane sudovi su ostali bez prihoda po osnovu sudskih taksi za overe ugovora, a prihode po tom osnovu sada ostvaruju notari i na taj način ostvaruju neverovatne zarade, dok se istovremeno penzionerima smanjuju penzije. Neverovatno. To što se Zakonom o javnom beležništvu i pratećim zakonima gradjanima oduzima poslovna sposobnost da zaključuju ugovore kroz institut tzv. solemnizacije, advokatima oduzima pravo da obavljaju poslove koje svi advokati u Evropi obavljaju, notarima daju najšira ovlašćenja u Evropi, ugovaračima uskraćuje slobodna volja ugovaranja, pa kupoprodajnu cenu odredjuje notar, a ne ugovarači, i još mnogo toga, je posebna priča....Inače, imamo li mi Ustavni sud???? Izgleda da nemamo.

LVeteran

pre 9 godina

Misle ljudi da je ovo povratak u devedesete. Nije! Ako smo sa Slobom bili u tunelu, onda mi ovo lici na bunar. Kako drugacije objasniti ovoliki bezobrazluk partokratije na vlasti?

neodbranjivo,..

pre 9 godina

Pa umesto da nam drzava kaze koliko zaradjuju notari,oni nam primere prebacuju u advokatsko dvoriste!Perfidno vrse zamenu teza!I tako nam skrenuse temu sa notara,na srpske advokate..A ko skrece,taj bi nesto i da izbegne!Posto advokati i notari nisu isto,nisu ni za poredjenje..Advokate biraju sami advokati,po strogo odredjenoj svojoj proceduri i drzava sa tim nema nista!A notare je izabrala drzava,na predlog ministarstva i samim tim,gradjani imaju pravo da saznaju koliko tacno mesecno notari zaradjuju!A sve iz razloga,sto im je drzava prepustila svoj budzetski prihod od sastava ugovora i overe potpisa..za sada,sa tendencijom prelaska uskoro i svega ostalog!I dala im mogucnost da taj novac koji je do sada bio uplacivan u budzet Srbije,ide direktno u privatni dzep notara!Ko je taj mocnik,koji drzavi oduzima ogromni novac i daje ga u privatne dzepove!I to u vreme najjacih reformi,kada gradjani bukvalno grcaju u nemanju!Zasto onda bar ne preuzese nesto drugo iz reformi drugih drzava,kao recimo,sto je u Nemackoj..za dugorocno nezaposlene,nivo pomoci za 1 osobu je 392 evro i tako puta clanova domacinstva,sa placenom kirijom i osnovnim zdravstvenim osiguranjem!Znamo odgovor,nema drzava para..Pa kako se onda odrekla ovolikog budzetskog kolaca u korist notara i njihovih privatnih dzepova!Cime je zasluzilo,tih 92 postavljena srecnika,da im drzava sve to prepusti!Necija savest je ovde ipak zakazala!A cija..Kredibilitet je tesko zadobiti a najlakse ga je izgubiti braneci..neodbranjivo!

не знају ни да лажу

pre 9 godina

Када треба да реше судске случаје од државне важности онда не могу због штрајка адвоката, сада су за време тог свеобухватног штрајка велике већине адвоката успели да више од правосуђа наплате порезе него прошле године у ово време када није било штрајка? КАКО?

brasa

pre 9 godina

povraca mi se i od jednih i od drugih koliko li su ovi drpali kad mogu 70 dana da ne rade a koliko li tek ovi drugi drpaju kad je njih sacica preuzela najunosniji deo posla ne znam koji su mi odvratniji

off ili on..

pre 9 godina

Brasa@ Pa to nekima i odgovara..Da nam se sve ogadi a njima ostaje lova!Neki na to i racunaju!Ucutali se,skoro zanemeli..Stavili celu jednu vaznu bransu..na ignore!I ukljucili off!Bas gadno,nema sta..Misle vreme ce uciniti svoje!Ali kome u korist!Gradjanima Srbije ili nekim pojedincima,pitanje je sad!Vreme neke rane i leci..ali ne i ovako koncipirani notarski posao!Zarade ce im se vremenom uvelicavati do neslucenih razmera!Evo i sada dok mi ovo pisemo..i citamo,oni ko Baja Patak,rade li rade!Redjaju,milion na milion..pa opet,milion..A drzava,redja li redja..minus na minus,pa opet minus!U cemu se tu ogleda drzavni boljitak,nikako da shvatim..Njima sve,a drzavi nista!A o gradjanima i da ne govorimo!Oni su tu najvazniji!Da njih nema,ne bi bilo ni te enormne zarade za notare,koje se drzava grozi..Ma sta ce joj to,misli se ona i prepusti je notarima!Ima ona nase plate i penzije,od kojih uzme kad joj zatreba..I tako prezivljavaju svi!Pored preglomaznog drzavnog aparata,tu su i javna preduzeca,koja su odavno postale,drzava u drzavi,proneverenih i propalih drzavnih banaka,dokapitalizovanih po ko zna koji put raznih privrednih gubitasa!Ili kako neki kazu,privrednih mrtvaca,!I sve ce to gradjani opet pozlatiti..Evo sada dobismo i vlast,koja se uprkos svemu tome..ustupa i ono sto je morala da zivotom brani!Svaku stavku koja donosi znacajan prihod u budzet Srbije!Da bar malo olaksa gradjanima teret,koji nose na svojim ledjima!Ne kaze se dzabe,zrno po zrno..pogaca!

svetac

pre 9 godina

Gospodo. Radnik sam suda. Od kada su Selakovic i Vucic uzeli izvrsenja iz suda a sada overe i dali ih privatnim izvrsiteqima i javnim beleznicima budzetska kasa je prazna. Umesto da se novac uplacuje na racun budzeta Republike Srbije sve pare se slivaju u dzepove izvrsitelja i notara. Zar su Srbi bas toliko glup narod da ne mogu da razmisljaju svojom glavom. Zivimo u nasoj zemlji a u njihovoj drzavi.

tup ugao..

pre 9 godina

Neko rece,da je do sada,40 posto islo u budzet a 60 posto je pripadalo sudovima!Sve to danas ide notarima..I zasluga sto ce i samo 30 posto od celoga ici drzavi,je na neki nacin,iznudjen strajkom advokata..A notarski dzepovi su ipak samo privatni!Sada cemo imati mocnike,kojima ce se preusmeriti sav taj novac iz budzeta i sudova!Pa se pitamo,gde je tu logika i zdrava pamet u danasnjoj nesvakidasnjoj krizi!Kriza postoji u Srbiji u kontinuitetu..a ovo je vanredna ili najteza!I zato ne treba te pare usmeravati na pogresnu stranu,vec sve i dalje usmeriti na budzet i sudove a sve radi njihovog boljitka..A i cinjenica,da u jednoj drzavi cela jedna bransa..i to advokatska,ne radi mesecima a da drzava to prihvata,kao da je sasvim normalno..Vise govori o drzavi nego o onima,koje bi ignorisanjem,hteli da zavedu i da vremenom otupe njihove, sasvim opravdane predloge i kritike!Narocito kritiku,oko prelivanja sredstava iz budzeta i racuna sudova Srbije,na privatne racune manje grupe pojedinaca!Advokatura je nezavisna institucija i ne trazi i ne dobija od drzave nikakve finansijske beneficije i povlastice,sem da joj se obezbedi mogucnost,da moze da radi dostojanstveno,po Ustavu i zakonu!Kao nezavisna institucija,advokatura predstavlja jedan od vaznih segmenata svake drzave!Bez uvazavanja njene strucnosti i stvaranja atmosfere u kojoj ce ona da radi i sacuva svoj dignitet,koji joj i pripada..nema pravne a ni demokratske drzave!Pa ni moderne,kako bi je neki zeleli videti..

brasa

pre 9 godina

povraca mi se i od jednih i od drugih koliko li su ovi drpali kad mogu 70 dana da ne rade a koliko li tek ovi drugi drpaju kad je njih sacica preuzela najunosniji deo posla ne znam koji su mi odvratniji

Pravnik

pre 9 godina

Sokolovicu, to sto tvrdite je najblaze receno netacno. Pa takse koje je sud naplacivao sada naplacuju notari. Dakle pare idu u notarske dzepove i to je na godisnjem nivou oko 300.000.000 evra (slovima: tristamilionaevra).

zlaja

pre 9 godina

Advokati su u budžet RS u 2013. godini uplatili 3,63 milijarde dinara. Oni i za vreme protesta uplaćuju svoje obaveze, kako znaju i umeju iako ne ostvaruju prihode zbog obustave rada. Za mene je ovo patriotizam, a ne busanje u grudi o borbi protiv korupcije koje nigde na delu nema, medijsko spinovanje, zamena teza i prelivanje ogromnog novca iz budžeta u privatne džepove notara, sve pod plaštom navodne pravne sigurnosti koju ta "božanstva" od notara "obezbedjuju". Ovakav brutalan odnos države prema advokatima koji će u 2014. godini uplatiti 4 milijarde dinara u budžet RS je nedopustiv. I da se razumemo. Advokati od svoje zarade uplaćuju ovaj novac, a notari samo naplaćuju PDV na svoje usluge koje dalje prosledjuju u budžet, što je velika razlika. Sa druge strane sudovi su ostali bez prihoda po osnovu sudskih taksi za overe ugovora, a prihode po tom osnovu sada ostvaruju notari i na taj način ostvaruju neverovatne zarade, dok se istovremeno penzionerima smanjuju penzije. Neverovatno. To što se Zakonom o javnom beležništvu i pratećim zakonima gradjanima oduzima poslovna sposobnost da zaključuju ugovore kroz institut tzv. solemnizacije, advokatima oduzima pravo da obavljaju poslove koje svi advokati u Evropi obavljaju, notarima daju najšira ovlašćenja u Evropi, ugovaračima uskraćuje slobodna volja ugovaranja, pa kupoprodajnu cenu odredjuje notar, a ne ugovarači, i još mnogo toga, je posebna priča....Inače, imamo li mi Ustavni sud???? Izgleda da nemamo.

ADVOKAT

pre 9 godina

Isinitost navoda ovog službenika je ravna pokušaju da se tačno vreme pročita na časovniku samo sa sekundarom! Još jedan maneken trivijalnosti koja korumpira i uništava sve pred sobom! Advokati su u pravu!

Gordana Ilić

pre 9 godina

Kome oni to? Pa pogledajte prihode sudova po upisnicima Ov.
Dokle bre lazi i prevare oko ovog legalnog pljačkanja Države?
Ako sudovi u septembru i oktobru nisu imali u opšte prihoda od overa ugovora o prometu nepokretnosti i ako su ostali prihodi po svim drugim overama gde pored notara do marta 2015.god. overe vrši i sud manji od 30-50% kako onda nema manjka ? Ko je ovde lud?

Vida

pre 9 godina

Notarima su preneti poslovi koji su vršili sudovi,tj. u pitanju su državni poslovi i mogu se samo uporedjivati prihodi koji ostvare sada notari i koji su ostvarivali sudovi,a prihod koji ostvare advokati nemaju nikakve veze sa taksama koje više ne naplaćuje sud i koji su išli 100% u budžet,a sada notari daju samo 30%. A što se tiče pdv-a, to plaćajuju gradjani,a ne notari i ako bi se pdv uveo za advokate, opet bi plaćali gradjani,a ne advokati,i sve u svemu, jadni narod se pljačka.Ali u ovom slučaju su advokati dokazali da drzava gubi novac,a notari tj. 93 osobe se bogate na račun naroda i ovim tekstom se i dalje obmanjuje narod. I zašto niko od naših državnika ne odgovori zašto se državni posao od 100% prihoda daje notarima,a dobija samo 30%? A pdv su mogli i sudovi da naplaćuju!!!

будим се с кокотом у руци

pre 9 godina

Смањујете плате и пензије, а директан буџетски прилив дајете неким фантомима - нотарима, који су се појавили ниоткуда.

Раније је 100% новца ишло у буџет директно, сад само 20% од ПДВ који уплаћују нотари.

Дајте ви њима плату од €400, нека буду државни службеници, а сав новац који сакупе мора у буџет. Ко су они да узимају ненормане суме?

Aleksander

pre 9 godina

Citat "Ono što je predmet današnjih polemika je nije prevashodno u našem delokrugu rada. Sudske takse se naplaćuju shodno Zakonu o sudskim taksama a to nije posao Poreske uprave, da administrira utvrđuje ili kontroliše naplatu tih taksi. Ipak, važno je znati da iznos od 40 odsto tih taksi odlazi u budžet, dok 60 odsto pripada sudovima", rekao je Sokolović ističući da je i to jedan od razloga zašto ne može da se prihvati kao tačna tvrdnja da se naplatom PDV prema javnim beležnicima umanjuje prihod budžeta Srbije."
Ovaj citat govori sve o poreskom službeniku. Advokati o taksama on o PDV. Pa da li mislite da je ovaj narod toliko glup, slep i gluv? Očigledno mislite čim ste mu oduzeli poslovnu sposobnos pa sada o zaštiti prava građana brine notar. Za to postoji adekvatan izraz REKETIRANJE!

Ma stvarno

pre 9 godina

Glup, gluplji , najgluplji, pa ja. Mislila sam da je prihod veci zbog višestruko povećanih taksa, kad ono - ne znam matematiku. A i zdrava seljačka logika mi ne ide od ruke! Mislim, ako prodam kilu kupusa za 50 dinara više zaradim nego ako prodam za 10. Al, nije tako! Ja ustvari bolje radim!

sumorni

pre 9 godina

"Ukupno, je iznos PDV-a koji su javni beležnici platili u ova tri meseca oko 45,84 miliona dinara, dok ostali računi javnih prihoda, gde na primer spadaju i porezi i doprinosi za zaposlene, iznose oko 15,22 miliona. Ukupno, od javnih beležnika je u ova tri meseca prihod u budžetu iznosio 61,06 miliona dinara", rekao je Sokolović."

AKo su platili 45,84 miliona na ime PDV, to znači da su im prihodi bili 229.160.000,00 i kad se podeli sa 93 izadje oko 2,4 miliona po notarošu, iliti 20.000 Evra. Dakle, istina je ono što se govore da ubijaju od 10-50.000 Evra mesečno.

Druga stvar, ako budžet nije na gubitku, iako su notaroši preuzeli poslove koji su do sada punili budžet, pitanje je odakle se namiče ta razlika? Od građana, dabome.

Pa KAKO je onda sve ovo u našem interesu?????

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Foteljasi bi da brane beleznike? Ne znam kojom se matematiko korostio ovaj iz Porsske ali je netacanprocenat i iznos.pdv za beleznike,s tim da pdv placaju gtadjani,oni.sto overe ugovor,to nema veze sa beleznikom! On od stranke naplati pdv koji sano prebaci na racun budzeta ali mu nagrada ostaje. Sem toga,takse koje je sud naplacivao isle su u budzet,a gde sada idu?

Branče

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica. Kakve veze ima prihod od advokata sa ovom vescu. Ovde se radi da su prihodi sudova, odnosno budzeta pre uvodjenja notara bili mesecno po 20 i vise miliona dinara. Od uvodjenja notara ovi prihodi su 5-6 miliona dinara mesecno. Ova razlika je neosporiva, jasna i ocigledna. Ta razlika se sada nalazi na racunima notara a ne u budzetu Srbije. Prihodi od advokata su porezi i doprinosi koje oni placaju po osnovu svoje delatnosti i to nema veze sa temom prihoda od sudskih taksi.

narod vas je provalio

pre 9 godina

Ovo je postalo tragikomično kako se cela država stavila na stranu notara. Pa kao da smo mi retardirani pa ne umemo i sami da zaključimo da je ovde u pitanju enormno bogaćenje odabranih i to na štetu naših novčanika i budžeta. I što ih više branite to je narod sigurniji da je velika pljačka u pitanju.

A uzgred, zašto Ustavni sud i dalje ćuti?

marko

pre 9 godina

Ovo je sramotno obmanjivanje javnosti od strane državnog službenika. Kakve veze imaju prihodi advokata? Radi se o taksama za overu koje su išle u budžet, a ne kao sada u džepove SNS overivača... Prestanite da lažete i budite svesni da ćete i vi odgovarati za ovaj notarski cirkus, kao i Malovićka i ekipa zbog cirkusa sa reformom pravosuđa. Samo ću krivičnu prijavu protiv vas pisati ja, jer nemam moć da na to nateram predsednika najvišeg suda u Srbiji... Pravosuđe je dotaklo dno, što zbog izvršne vlasti, što zbog činjenice da su sudije i tužioci svedeni na preplašene službenike države, sa glavama zabijenim u pesak i zadnjicama zabijenim u fotelje... Hrabrost, stav, nezavisnost... Šta je to?

PEDJA

pre 9 godina

Vlast nam je kao devedesetih, televizija, mediji, Poreska uprava, Vesti, Zaposljavanja, rast BDP, ubistva,nova radna mesta, fabrike, atentati, hapsenja, PINK .... SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA !

не знају ни да лажу

pre 9 godina

Када треба да реше судске случаје од државне важности онда не могу због штрајка адвоката, сада су за време тог свеобухватног штрајка велике већине адвоката успели да више од правосуђа наплате порезе него прошле године у ово време када није било штрајка? КАКО?

LVeteran

pre 9 godina

Misle ljudi da je ovo povratak u devedesete. Nije! Ako smo sa Slobom bili u tunelu, onda mi ovo lici na bunar. Kako drugacije objasniti ovoliki bezobrazluk partokratije na vlasti?

neodbranjivo,..

pre 9 godina

Pa umesto da nam drzava kaze koliko zaradjuju notari,oni nam primere prebacuju u advokatsko dvoriste!Perfidno vrse zamenu teza!I tako nam skrenuse temu sa notara,na srpske advokate..A ko skrece,taj bi nesto i da izbegne!Posto advokati i notari nisu isto,nisu ni za poredjenje..Advokate biraju sami advokati,po strogo odredjenoj svojoj proceduri i drzava sa tim nema nista!A notare je izabrala drzava,na predlog ministarstva i samim tim,gradjani imaju pravo da saznaju koliko tacno mesecno notari zaradjuju!A sve iz razloga,sto im je drzava prepustila svoj budzetski prihod od sastava ugovora i overe potpisa..za sada,sa tendencijom prelaska uskoro i svega ostalog!I dala im mogucnost da taj novac koji je do sada bio uplacivan u budzet Srbije,ide direktno u privatni dzep notara!Ko je taj mocnik,koji drzavi oduzima ogromni novac i daje ga u privatne dzepove!I to u vreme najjacih reformi,kada gradjani bukvalno grcaju u nemanju!Zasto onda bar ne preuzese nesto drugo iz reformi drugih drzava,kao recimo,sto je u Nemackoj..za dugorocno nezaposlene,nivo pomoci za 1 osobu je 392 evro i tako puta clanova domacinstva,sa placenom kirijom i osnovnim zdravstvenim osiguranjem!Znamo odgovor,nema drzava para..Pa kako se onda odrekla ovolikog budzetskog kolaca u korist notara i njihovih privatnih dzepova!Cime je zasluzilo,tih 92 postavljena srecnika,da im drzava sve to prepusti!Necija savest je ovde ipak zakazala!A cija..Kredibilitet je tesko zadobiti a najlakse ga je izgubiti braneci..neodbranjivo!

off ili on..

pre 9 godina

Brasa@ Pa to nekima i odgovara..Da nam se sve ogadi a njima ostaje lova!Neki na to i racunaju!Ucutali se,skoro zanemeli..Stavili celu jednu vaznu bransu..na ignore!I ukljucili off!Bas gadno,nema sta..Misle vreme ce uciniti svoje!Ali kome u korist!Gradjanima Srbije ili nekim pojedincima,pitanje je sad!Vreme neke rane i leci..ali ne i ovako koncipirani notarski posao!Zarade ce im se vremenom uvelicavati do neslucenih razmera!Evo i sada dok mi ovo pisemo..i citamo,oni ko Baja Patak,rade li rade!Redjaju,milion na milion..pa opet,milion..A drzava,redja li redja..minus na minus,pa opet minus!U cemu se tu ogleda drzavni boljitak,nikako da shvatim..Njima sve,a drzavi nista!A o gradjanima i da ne govorimo!Oni su tu najvazniji!Da njih nema,ne bi bilo ni te enormne zarade za notare,koje se drzava grozi..Ma sta ce joj to,misli se ona i prepusti je notarima!Ima ona nase plate i penzije,od kojih uzme kad joj zatreba..I tako prezivljavaju svi!Pored preglomaznog drzavnog aparata,tu su i javna preduzeca,koja su odavno postale,drzava u drzavi,proneverenih i propalih drzavnih banaka,dokapitalizovanih po ko zna koji put raznih privrednih gubitasa!Ili kako neki kazu,privrednih mrtvaca,!I sve ce to gradjani opet pozlatiti..Evo sada dobismo i vlast,koja se uprkos svemu tome..ustupa i ono sto je morala da zivotom brani!Svaku stavku koja donosi znacajan prihod u budzet Srbije!Da bar malo olaksa gradjanima teret,koji nose na svojim ledjima!Ne kaze se dzabe,zrno po zrno..pogaca!

svetac

pre 9 godina

Gospodo. Radnik sam suda. Od kada su Selakovic i Vucic uzeli izvrsenja iz suda a sada overe i dali ih privatnim izvrsiteqima i javnim beleznicima budzetska kasa je prazna. Umesto da se novac uplacuje na racun budzeta Republike Srbije sve pare se slivaju u dzepove izvrsitelja i notara. Zar su Srbi bas toliko glup narod da ne mogu da razmisljaju svojom glavom. Zivimo u nasoj zemlji a u njihovoj drzavi.

tup ugao..

pre 9 godina

Neko rece,da je do sada,40 posto islo u budzet a 60 posto je pripadalo sudovima!Sve to danas ide notarima..I zasluga sto ce i samo 30 posto od celoga ici drzavi,je na neki nacin,iznudjen strajkom advokata..A notarski dzepovi su ipak samo privatni!Sada cemo imati mocnike,kojima ce se preusmeriti sav taj novac iz budzeta i sudova!Pa se pitamo,gde je tu logika i zdrava pamet u danasnjoj nesvakidasnjoj krizi!Kriza postoji u Srbiji u kontinuitetu..a ovo je vanredna ili najteza!I zato ne treba te pare usmeravati na pogresnu stranu,vec sve i dalje usmeriti na budzet i sudove a sve radi njihovog boljitka..A i cinjenica,da u jednoj drzavi cela jedna bransa..i to advokatska,ne radi mesecima a da drzava to prihvata,kao da je sasvim normalno..Vise govori o drzavi nego o onima,koje bi ignorisanjem,hteli da zavedu i da vremenom otupe njihove, sasvim opravdane predloge i kritike!Narocito kritiku,oko prelivanja sredstava iz budzeta i racuna sudova Srbije,na privatne racune manje grupe pojedinaca!Advokatura je nezavisna institucija i ne trazi i ne dobija od drzave nikakve finansijske beneficije i povlastice,sem da joj se obezbedi mogucnost,da moze da radi dostojanstveno,po Ustavu i zakonu!Kao nezavisna institucija,advokatura predstavlja jedan od vaznih segmenata svake drzave!Bez uvazavanja njene strucnosti i stvaranja atmosfere u kojoj ce ona da radi i sacuva svoj dignitet,koji joj i pripada..nema pravne a ni demokratske drzave!Pa ni moderne,kako bi je neki zeleli videti..