Utorak, 03.06.2014.

17:00

Večiti studenti mogu da odahnu

Studenti koji su upisali fakultete pre 2006. godine mogu da predahnu, jer izmene zakona o visokom obrazovanju idu u njihovu korist.

Izvor: B92

Veèiti studenti mogu da odahnu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

nakupilose

pre 9 godina

Fala, dragom ministru i ministarstvu prosvete...ali da ste stvarno hteli da nam pomognete da zavrsimo faks dali biste nam rok do sledece godine i olaksali polaganje ispita. Sto se tice te diplome, nemojte se zavaravati...vecina nas je za nju vezana samo emotivno i psiholoski ali ako dodje seca glava, veci broj nas moze uz manji napor da unovci dugogodisnji trud i uzme diplome visih skola. Ali zasto uopste pricamo o diplomama, to danas ne pomaze mnogo. Sta kazete?...mozda u buducnosti. Mi smo vec izgubljeni, a sta bih vas ja zamolio.
Zarad novih generacija, smanjite birokratiju, primenite nove tehnologije (ne znam da li ijedan fakultet ima svoju mrezu preko koje studenti mogu da provere svoje ocene, skinu predavanja, postave pitanja, imaju uvid u raspored predavanja, ispita i izmene istih, pristup internacionalnim fakultetskim bibliotekama...), opremite kabinete, reformisite instituciju prodekana za nastavu i studente (ta osoba bi trebala i da predocava studentima mogucnosti za sticanje dopunskih znanja...praksa, volontiranje, dodatni privatni ili on-line kursevi), motivisite privredu da se vise ukljuci (obavezna praksa u tim firmama, a one ako im se isplati mogu da investiraju u opremanje kabineta), omogucite asistentima usavrsavanje i najvaznije, dobar profesor korisno znanje opravdan fakultet! Hvala sto ste citali

kimi

pre 9 godina

Veciti studenti su najbolji umovi sto ova zemlja ima.Poznajem ljude sa diplomom, a nemaju blage veze sa zivotom.S druge strane znam neke ljude koji su veciti studenti i svako je u svako je na svoj nacin genije.

arnold

pre 9 godina

Ja sam 1988. prestao da dajem ispite na pravnom, ali bih voleo da zajedno sa sinom 2020., kada on počne da studira, zajedno idemo na predavanja. Dakle, bar još 6 godina šanse za nas studente.

Staša

pre 9 godina

Dala sam dve godine u roku i posle sam morala da počnem da radim jer su roditelji ostali bez posla, trebalo je odškolovati nas troje. Dve godine sam "vukla" sedam godina. U međuvremenu sam savladala neke druge stvari i počela da se bavim drugačijim poslom od onoga što sam na kraju i završila. Ne znam da li bi mi bilo lakše ili teže da sam u roku završila, ne znam da li bih našla posao u struci ili bih radila u nekoj firmi i bila nezadovoljna poslom, platom... Znam samo da sam uspela u nekim stvarima samo zato što nisam imala izbor. Drago mi je što mogu da kažem da sam završila faks. Možda su to kompleksi, jer svi u porodici imaju isti (koji na žalost mojim roditeljima (farmaceut i tehnolog) nije pomogao da zadrže posao,bez obzira na stručnost... U svakom slučaju, bavim se poslom od kojeg mogu lepo da živim i želim svima koji su u mogućnosti da ipak završe, jer bezveze je da pored veliko truda odustanete zbog 7-8 ispita. A ni kriterijumi nisu kao što su bili pre 10 godina.... Srećno svima koji se "nakane"!!!

bgd

pre 9 godina

Termin "večiti" ne odgovara činjenicama.
Ovde se definitivno radi ne o studentima koji su se "zaglavili" na nekoj od godina studija pa ne upisuju narednu (i ne bi ni mogli da je upišu, zbog prelaska na "Bolonju") već o apsolventima kojima je ostalo nekoliko ispita do diplomskog, ali zbog raznih stvari u životu (porodica, posao...vojska-matori smo, u naše vreme se išlo u vojsku) nisu našli vremena i uspeli da spreme i polože te preostale ispite.
I ja sam jedan od njih. Ovo nije medveđa usluga, već smanjenje pritiska ali i poslednja šansa i upozorenje.
Hvala ljudima u ministarstvu zato što su imali razumevanja za našu situaciju i probleme.
(plus, ja sam dobio otkaz kada sam napravi s* u firmi jer nisu hteli da me puste na godišnji kako bih spremio ispit).

Crna gora

pre 9 godina

Sta vas briga? Kome oni smetsju?ne piju vode sa faxa...
Pa znam bar 10 studentkinja kpje su fakultete od 5-6 godina zbog udaje, zdravlja i djece pauzirale na vise od 5 god pa su poslije zavrsile... Kakvi kreteni sto ovo rade od ljudi, ma ne znaju oni sto cine... Dok se neko ne polije benzinom ispred skupstine nece bataliti sa ovakvom odlukom... Isto kao mala matura i polumatura, oće čoče da bude kao prije 100 godina... Dajte onda ukinite ocjene tokom godina skole pa na kraju kom obojci kom opanci, na testu...
Samo maltretiraju omladinu!

dragutin

pre 9 godina

Ja sam diplomirao pre 4 godine i jos nemam posao da sam znao da ucim neki zanat ili da palim preko grane sada bih bio nesto.U ovoj zemlji nema nikakve koristi od studiranja i fakulteta nezaposlenost je toliko visoka u svim granama da su to bukvalno bacene pare.

dzoni

pre 9 godina

O neee ...taman sam hteo da batalim fakultet jer nema sanse da dam sve do septembra..sad opet treba da ucim i da se patim sa nepotrebnim predmetima.

sneza

pre 9 godina

Obnova aspolventskog staza na mom fakultetu je oko 220 evra, svaki ispit se placa 2000 dinara tako da mi "veciti" ne kostamo fakultete nista. Svima je uglavnom ostao jedan ili dva ispita ili samo diplomski. Oni koji imaju vise od 10-15 ispita do kraja male sanse su da zavrse i sa produzetkom. Tako da mislim da Ministarstvo Prosvete ovim izlazi u susret nama kojima je ostalo malo do zavrsetka a ako uporedim moje ispite sa bolonjom-to se ne moze uporediti. Hvala zameniku Ministra sto se zalaze za nas, nadam se da ce zakon proci.

asdasdasdad

pre 9 godina

Ja sam odahnuo kad sam pred kraj tzv. "studija" napustio tzv. "srpski drzavni fakultet" i tzv. "formalno obrazovanje" zamenio funkcionalnim. Zao mi je samo sto to nisam ranije uradio. Ogromna prevara, samo forma i nigde supstance. Samo mi je zao novaca koje sam bacio.

Istina?

pre 9 godina

Ima svega po malo,ali mislim da drzava ima i svoj motiv.A to je da namerno omoguci produzenje studija jer gde posle da nas bije los glas kako imamo toliko i toliko sa fakultetom ,a nemajuu posla. Pouzdano znam da u jednom nasem gradu ima 64 lekara na birou.Grad je u Sumadiji.

Student

pre 9 godina

Podrzavam ovaj predlog ministarstva prosvete i zahvaljujem ljudima koji su organizovali peticiju i borili se za prava "starih" studenata. Ne vidim razlog zasto bi ikome smetala ovakva odluka kada svako ko zeli da uci i da stekne diplomu treba da ima i pravo na to bez obzira na duzinu studija.
Neka makar trecina od ovih 20 000 studenata dobije diplomu i bice to uspeh za zemlju u kojoj je milion ipo ljudi nepismeno a jos milion ima samo osnovnu skolu.
Izgurajte jos to malo ispita sto vam je ostalo kolege studenti i verujte u sebe a ne slusajte ove zle jezike okolo jer samo mi znamo kako nam je.

nikola

pre 9 godina

Ja sam veciti student. Studiram preko 15 godina. Dao u roku 3 god, pa pauza od 5 god. Tad sam sam sebi placao stan, radio preko interneta, povukli me poslovi, sredio sve, pomagao roditelje, reko ajde da zavrsim faks, i upisem 4tu i 5tu odslusam. U medjuvremenu mi puknu poslovi, rastanem se od devojke, i ostane mi 6-7 ispita. Dan-danas nisam zavrsio, otisao sam u druge vode, opet radim preko interneta bez diplome, i zaradjujem mnogo vise nego kolege koji su zavrsili fakultete. Mnogi i nemaju posla. Nervira me jedino sto nisam uzeo papir, jer sam se ipak cimao dosta. E sad kad nekom kazem studirao 15god, oma ce misliti, ju koja je ovo dijabola. Verujem da svaki veciti student ima neku svoju pricu. A koliko je smaranje da ides na faks tamo sa klincima, i da se vucaras po ispitima necu ni da spominjem.

Bla bla

pre 9 godina

Pa oni to placaju-ne drzava!!! Tako da drzavni fakulteti samo jos zaradjuju...to su studenti koji su odslusali nastavu i ne iziskuju dodatne troskove, osim veceg broja termina profesorima za ispitivanje

Doktor Stefanovic

pre 9 godina

Ovaj poblem se ne resava ovako. Predlozeno resenje nije uspelo u proslosti, tako da nece ni sada. Da bi se pomoglo tzv. vecitim a i svim ostalim studentima da brzo i efikasno diplomiraju, treba ukloniti najvecu prepreku - ispite. Dakle, ukinuti ispite, kolokvijume, i sve ostale nacine provere znanja, jer student uci za sebe, a ne za ocenu. Pa neka mu je na cast ako je tako diplomirao. I masterirao. I magistrirao. I doktorirao.

Bagzi

pre 9 godina

Ja bih ove "vecite" studente prebacio na Megatrend pa da vidite sta je prolaznost. Dosta je njih sistem ugnjetavao! Za dve god. mi ne bi ni znali sta je to veciti student a mozda bi neki najuporniji i doktorirali :))

anja

pre 9 godina

Mene samo zanima sta tacno neko ko je veciti,znaci odslusao sve i ostalo mu par ispita ,kosta ovu drzavu?Placa produzetak apsol.i svaku prijavu ispita kao i svaki drugi samofinansirajucu student.U svakoj normalnoj drzavi fakultet,kao fakultativna stvar je dozvoljen svima u bilo kojim godinama ne razumem zasto je to ovde problem!?

teodor

pre 9 godina

To se samo moze resiti finansijskim putem! Ako student godinama ,i po deset,pa i do 15 godina studira, on treba da to radi na svoj racun i ne na racun drzave, univerziteta i svojih profesora! Dakle, ako prvi put obnavlja godinu, neka plati posebnu taksu za jednogodisnju obnovu upisa , nesto blazu, ali ipak da plati koristenje drustvenih resursa i stetu koju nanosi univerzitetima i drustvu jer ne radi, ne razvija zemlju vec lenjcari! Dakle, za prvu onovu godine upisa neka izvoli platiti 500 evra! Ako drugi put obnovi istu godinu skolskog programa , morao bi da plati 1200 evra a treci put , najmanje 3000 evra! Pa neka izvoli!
Mislim da je to sasvim OK sistem koji ce dokrajciti balkanski nacin "studiranja"!
I mnoge stvari se tako mogu uraditi radi povecanja efikasnosti. Nista nije protivustavno, ne zabranjuje mu se studiranje ali mora platiti za spostvenu neefikasnost.

posmatrac

pre 9 godina

Kad bi svi fakulteti imali apsolventske rokove, bilo bi znacajno manje vecitih studenata! Pravni fakultet omogucava apsolventima da svakog meseca izlaze na ispite (a verujem da to cine i neki drugi fakulteti), dok neki ne daju niti jedan ispitni rok vise od standardnih jan-feb, jun-jul, sept-okt! A to je najvise do odluke samog fakulteta, tj. predavaca na istom. Profesore mrzi da se bave dodatnim obavezama jer zbog svojih privatnih poslova, jedva stizu i predavanja da odrze. A najtuznije od svega je da su uglavnom asistenti zaduzeni za organizaciju ispita i pregledanje (osim teoretskog dela koji pregleda profesor kada su u pitanju pismena polaganja), imaju najvise posla i oni najcesce zele da izadju u susret studentima i omuguce im vise rokova, ali su profesori ti koji donose glavnu odluku (cast izuzecima!). Ne kazem da bi ovo odjednom nateralo sve studente da pocnu da uce, ali bi sigurno mnogima bilo od koristi i motivisalo bi ih da daju jedan po jedan ispit jer bi mogli mnogo bolje da se organizuju. Ko god je imao takvu mogucnost, zna o cemu pricam.

nikola

pre 9 godina

Ja sam veciti student. Studiram preko 15 godina. Dao u roku 3 god, pa pauza od 5 god. Tad sam sam sebi placao stan, radio preko interneta, povukli me poslovi, sredio sve, pomagao roditelje, reko ajde da zavrsim faks, i upisem 4tu i 5tu odslusam. U medjuvremenu mi puknu poslovi, rastanem se od devojke, i ostane mi 6-7 ispita. Dan-danas nisam zavrsio, otisao sam u druge vode, opet radim preko interneta bez diplome, i zaradjujem mnogo vise nego kolege koji su zavrsili fakultete. Mnogi i nemaju posla. Nervira me jedino sto nisam uzeo papir, jer sam se ipak cimao dosta. E sad kad nekom kazem studirao 15god, oma ce misliti, ju koja je ovo dijabola. Verujem da svaki veciti student ima neku svoju pricu. A koliko je smaranje da ides na faks tamo sa klincima, i da se vucaras po ispitima necu ni da spominjem.

anja

pre 9 godina

Mene samo zanima sta tacno neko ko je veciti,znaci odslusao sve i ostalo mu par ispita ,kosta ovu drzavu?Placa produzetak apsol.i svaku prijavu ispita kao i svaki drugi samofinansirajucu student.U svakoj normalnoj drzavi fakultet,kao fakultativna stvar je dozvoljen svima u bilo kojim godinama ne razumem zasto je to ovde problem!?

Bagzi

pre 9 godina

Ja bih ove "vecite" studente prebacio na Megatrend pa da vidite sta je prolaznost. Dosta je njih sistem ugnjetavao! Za dve god. mi ne bi ni znali sta je to veciti student a mozda bi neki najuporniji i doktorirali :))

Bla bla

pre 9 godina

Pa oni to placaju-ne drzava!!! Tako da drzavni fakulteti samo jos zaradjuju...to su studenti koji su odslusali nastavu i ne iziskuju dodatne troskove, osim veceg broja termina profesorima za ispitivanje

Student

pre 9 godina

Podrzavam ovaj predlog ministarstva prosvete i zahvaljujem ljudima koji su organizovali peticiju i borili se za prava "starih" studenata. Ne vidim razlog zasto bi ikome smetala ovakva odluka kada svako ko zeli da uci i da stekne diplomu treba da ima i pravo na to bez obzira na duzinu studija.
Neka makar trecina od ovih 20 000 studenata dobije diplomu i bice to uspeh za zemlju u kojoj je milion ipo ljudi nepismeno a jos milion ima samo osnovnu skolu.
Izgurajte jos to malo ispita sto vam je ostalo kolege studenti i verujte u sebe a ne slusajte ove zle jezike okolo jer samo mi znamo kako nam je.

sneza

pre 9 godina

Obnova aspolventskog staza na mom fakultetu je oko 220 evra, svaki ispit se placa 2000 dinara tako da mi "veciti" ne kostamo fakultete nista. Svima je uglavnom ostao jedan ili dva ispita ili samo diplomski. Oni koji imaju vise od 10-15 ispita do kraja male sanse su da zavrse i sa produzetkom. Tako da mislim da Ministarstvo Prosvete ovim izlazi u susret nama kojima je ostalo malo do zavrsetka a ako uporedim moje ispite sa bolonjom-to se ne moze uporediti. Hvala zameniku Ministra sto se zalaze za nas, nadam se da ce zakon proci.

bgd

pre 9 godina

Termin "večiti" ne odgovara činjenicama.
Ovde se definitivno radi ne o studentima koji su se "zaglavili" na nekoj od godina studija pa ne upisuju narednu (i ne bi ni mogli da je upišu, zbog prelaska na "Bolonju") već o apsolventima kojima je ostalo nekoliko ispita do diplomskog, ali zbog raznih stvari u životu (porodica, posao...vojska-matori smo, u naše vreme se išlo u vojsku) nisu našli vremena i uspeli da spreme i polože te preostale ispite.
I ja sam jedan od njih. Ovo nije medveđa usluga, već smanjenje pritiska ali i poslednja šansa i upozorenje.
Hvala ljudima u ministarstvu zato što su imali razumevanja za našu situaciju i probleme.
(plus, ja sam dobio otkaz kada sam napravi s* u firmi jer nisu hteli da me puste na godišnji kako bih spremio ispit).

Staša

pre 9 godina

Dala sam dve godine u roku i posle sam morala da počnem da radim jer su roditelji ostali bez posla, trebalo je odškolovati nas troje. Dve godine sam "vukla" sedam godina. U međuvremenu sam savladala neke druge stvari i počela da se bavim drugačijim poslom od onoga što sam na kraju i završila. Ne znam da li bi mi bilo lakše ili teže da sam u roku završila, ne znam da li bih našla posao u struci ili bih radila u nekoj firmi i bila nezadovoljna poslom, platom... Znam samo da sam uspela u nekim stvarima samo zato što nisam imala izbor. Drago mi je što mogu da kažem da sam završila faks. Možda su to kompleksi, jer svi u porodici imaju isti (koji na žalost mojim roditeljima (farmaceut i tehnolog) nije pomogao da zadrže posao,bez obzira na stručnost... U svakom slučaju, bavim se poslom od kojeg mogu lepo da živim i želim svima koji su u mogućnosti da ipak završe, jer bezveze je da pored veliko truda odustanete zbog 7-8 ispita. A ni kriterijumi nisu kao što su bili pre 10 godina.... Srećno svima koji se "nakane"!!!

posmatrac

pre 9 godina

Kad bi svi fakulteti imali apsolventske rokove, bilo bi znacajno manje vecitih studenata! Pravni fakultet omogucava apsolventima da svakog meseca izlaze na ispite (a verujem da to cine i neki drugi fakulteti), dok neki ne daju niti jedan ispitni rok vise od standardnih jan-feb, jun-jul, sept-okt! A to je najvise do odluke samog fakulteta, tj. predavaca na istom. Profesore mrzi da se bave dodatnim obavezama jer zbog svojih privatnih poslova, jedva stizu i predavanja da odrze. A najtuznije od svega je da su uglavnom asistenti zaduzeni za organizaciju ispita i pregledanje (osim teoretskog dela koji pregleda profesor kada su u pitanju pismena polaganja), imaju najvise posla i oni najcesce zele da izadju u susret studentima i omuguce im vise rokova, ali su profesori ti koji donose glavnu odluku (cast izuzecima!). Ne kazem da bi ovo odjednom nateralo sve studente da pocnu da uce, ali bi sigurno mnogima bilo od koristi i motivisalo bi ih da daju jedan po jedan ispit jer bi mogli mnogo bolje da se organizuju. Ko god je imao takvu mogucnost, zna o cemu pricam.

dragutin

pre 9 godina

Ja sam diplomirao pre 4 godine i jos nemam posao da sam znao da ucim neki zanat ili da palim preko grane sada bih bio nesto.U ovoj zemlji nema nikakve koristi od studiranja i fakulteta nezaposlenost je toliko visoka u svim granama da su to bukvalno bacene pare.

asdasdasdad

pre 9 godina

Ja sam odahnuo kad sam pred kraj tzv. "studija" napustio tzv. "srpski drzavni fakultet" i tzv. "formalno obrazovanje" zamenio funkcionalnim. Zao mi je samo sto to nisam ranije uradio. Ogromna prevara, samo forma i nigde supstance. Samo mi je zao novaca koje sam bacio.

Crna gora

pre 9 godina

Sta vas briga? Kome oni smetsju?ne piju vode sa faxa...
Pa znam bar 10 studentkinja kpje su fakultete od 5-6 godina zbog udaje, zdravlja i djece pauzirale na vise od 5 god pa su poslije zavrsile... Kakvi kreteni sto ovo rade od ljudi, ma ne znaju oni sto cine... Dok se neko ne polije benzinom ispred skupstine nece bataliti sa ovakvom odlukom... Isto kao mala matura i polumatura, oće čoče da bude kao prije 100 godina... Dajte onda ukinite ocjene tokom godina skole pa na kraju kom obojci kom opanci, na testu...
Samo maltretiraju omladinu!

kimi

pre 9 godina

Veciti studenti su najbolji umovi sto ova zemlja ima.Poznajem ljude sa diplomom, a nemaju blage veze sa zivotom.S druge strane znam neke ljude koji su veciti studenti i svako je u svako je na svoj nacin genije.

Istina?

pre 9 godina

Ima svega po malo,ali mislim da drzava ima i svoj motiv.A to je da namerno omoguci produzenje studija jer gde posle da nas bije los glas kako imamo toliko i toliko sa fakultetom ,a nemajuu posla. Pouzdano znam da u jednom nasem gradu ima 64 lekara na birou.Grad je u Sumadiji.

Doktor Stefanovic

pre 9 godina

Ovaj poblem se ne resava ovako. Predlozeno resenje nije uspelo u proslosti, tako da nece ni sada. Da bi se pomoglo tzv. vecitim a i svim ostalim studentima da brzo i efikasno diplomiraju, treba ukloniti najvecu prepreku - ispite. Dakle, ukinuti ispite, kolokvijume, i sve ostale nacine provere znanja, jer student uci za sebe, a ne za ocenu. Pa neka mu je na cast ako je tako diplomirao. I masterirao. I magistrirao. I doktorirao.

dzoni

pre 9 godina

O neee ...taman sam hteo da batalim fakultet jer nema sanse da dam sve do septembra..sad opet treba da ucim i da se patim sa nepotrebnim predmetima.

arnold

pre 9 godina

Ja sam 1988. prestao da dajem ispite na pravnom, ali bih voleo da zajedno sa sinom 2020., kada on počne da studira, zajedno idemo na predavanja. Dakle, bar još 6 godina šanse za nas studente.

teodor

pre 9 godina

To se samo moze resiti finansijskim putem! Ako student godinama ,i po deset,pa i do 15 godina studira, on treba da to radi na svoj racun i ne na racun drzave, univerziteta i svojih profesora! Dakle, ako prvi put obnavlja godinu, neka plati posebnu taksu za jednogodisnju obnovu upisa , nesto blazu, ali ipak da plati koristenje drustvenih resursa i stetu koju nanosi univerzitetima i drustvu jer ne radi, ne razvija zemlju vec lenjcari! Dakle, za prvu onovu godine upisa neka izvoli platiti 500 evra! Ako drugi put obnovi istu godinu skolskog programa , morao bi da plati 1200 evra a treci put , najmanje 3000 evra! Pa neka izvoli!
Mislim da je to sasvim OK sistem koji ce dokrajciti balkanski nacin "studiranja"!
I mnoge stvari se tako mogu uraditi radi povecanja efikasnosti. Nista nije protivustavno, ne zabranjuje mu se studiranje ali mora platiti za spostvenu neefikasnost.

nakupilose

pre 9 godina

Fala, dragom ministru i ministarstvu prosvete...ali da ste stvarno hteli da nam pomognete da zavrsimo faks dali biste nam rok do sledece godine i olaksali polaganje ispita. Sto se tice te diplome, nemojte se zavaravati...vecina nas je za nju vezana samo emotivno i psiholoski ali ako dodje seca glava, veci broj nas moze uz manji napor da unovci dugogodisnji trud i uzme diplome visih skola. Ali zasto uopste pricamo o diplomama, to danas ne pomaze mnogo. Sta kazete?...mozda u buducnosti. Mi smo vec izgubljeni, a sta bih vas ja zamolio.
Zarad novih generacija, smanjite birokratiju, primenite nove tehnologije (ne znam da li ijedan fakultet ima svoju mrezu preko koje studenti mogu da provere svoje ocene, skinu predavanja, postave pitanja, imaju uvid u raspored predavanja, ispita i izmene istih, pristup internacionalnim fakultetskim bibliotekama...), opremite kabinete, reformisite instituciju prodekana za nastavu i studente (ta osoba bi trebala i da predocava studentima mogucnosti za sticanje dopunskih znanja...praksa, volontiranje, dodatni privatni ili on-line kursevi), motivisite privredu da se vise ukljuci (obavezna praksa u tim firmama, a one ako im se isplati mogu da investiraju u opremanje kabineta), omogucite asistentima usavrsavanje i najvaznije, dobar profesor korisno znanje opravdan fakultet! Hvala sto ste citali

teodor

pre 9 godina

To se samo moze resiti finansijskim putem! Ako student godinama ,i po deset,pa i do 15 godina studira, on treba da to radi na svoj racun i ne na racun drzave, univerziteta i svojih profesora! Dakle, ako prvi put obnavlja godinu, neka plati posebnu taksu za jednogodisnju obnovu upisa , nesto blazu, ali ipak da plati koristenje drustvenih resursa i stetu koju nanosi univerzitetima i drustvu jer ne radi, ne razvija zemlju vec lenjcari! Dakle, za prvu onovu godine upisa neka izvoli platiti 500 evra! Ako drugi put obnovi istu godinu skolskog programa , morao bi da plati 1200 evra a treci put , najmanje 3000 evra! Pa neka izvoli!
Mislim da je to sasvim OK sistem koji ce dokrajciti balkanski nacin "studiranja"!
I mnoge stvari se tako mogu uraditi radi povecanja efikasnosti. Nista nije protivustavno, ne zabranjuje mu se studiranje ali mora platiti za spostvenu neefikasnost.

Doktor Stefanovic

pre 9 godina

Ovaj poblem se ne resava ovako. Predlozeno resenje nije uspelo u proslosti, tako da nece ni sada. Da bi se pomoglo tzv. vecitim a i svim ostalim studentima da brzo i efikasno diplomiraju, treba ukloniti najvecu prepreku - ispite. Dakle, ukinuti ispite, kolokvijume, i sve ostale nacine provere znanja, jer student uci za sebe, a ne za ocenu. Pa neka mu je na cast ako je tako diplomirao. I masterirao. I magistrirao. I doktorirao.

dzoni

pre 9 godina

O neee ...taman sam hteo da batalim fakultet jer nema sanse da dam sve do septembra..sad opet treba da ucim i da se patim sa nepotrebnim predmetima.

arnold

pre 9 godina

Ja sam 1988. prestao da dajem ispite na pravnom, ali bih voleo da zajedno sa sinom 2020., kada on počne da studira, zajedno idemo na predavanja. Dakle, bar još 6 godina šanse za nas studente.

nikola

pre 9 godina

Ja sam veciti student. Studiram preko 15 godina. Dao u roku 3 god, pa pauza od 5 god. Tad sam sam sebi placao stan, radio preko interneta, povukli me poslovi, sredio sve, pomagao roditelje, reko ajde da zavrsim faks, i upisem 4tu i 5tu odslusam. U medjuvremenu mi puknu poslovi, rastanem se od devojke, i ostane mi 6-7 ispita. Dan-danas nisam zavrsio, otisao sam u druge vode, opet radim preko interneta bez diplome, i zaradjujem mnogo vise nego kolege koji su zavrsili fakultete. Mnogi i nemaju posla. Nervira me jedino sto nisam uzeo papir, jer sam se ipak cimao dosta. E sad kad nekom kazem studirao 15god, oma ce misliti, ju koja je ovo dijabola. Verujem da svaki veciti student ima neku svoju pricu. A koliko je smaranje da ides na faks tamo sa klincima, i da se vucaras po ispitima necu ni da spominjem.

Bagzi

pre 9 godina

Ja bih ove "vecite" studente prebacio na Megatrend pa da vidite sta je prolaznost. Dosta je njih sistem ugnjetavao! Za dve god. mi ne bi ni znali sta je to veciti student a mozda bi neki najuporniji i doktorirali :))

anja

pre 9 godina

Mene samo zanima sta tacno neko ko je veciti,znaci odslusao sve i ostalo mu par ispita ,kosta ovu drzavu?Placa produzetak apsol.i svaku prijavu ispita kao i svaki drugi samofinansirajucu student.U svakoj normalnoj drzavi fakultet,kao fakultativna stvar je dozvoljen svima u bilo kojim godinama ne razumem zasto je to ovde problem!?

asdasdasdad

pre 9 godina

Ja sam odahnuo kad sam pred kraj tzv. "studija" napustio tzv. "srpski drzavni fakultet" i tzv. "formalno obrazovanje" zamenio funkcionalnim. Zao mi je samo sto to nisam ranije uradio. Ogromna prevara, samo forma i nigde supstance. Samo mi je zao novaca koje sam bacio.

posmatrac

pre 9 godina

Kad bi svi fakulteti imali apsolventske rokove, bilo bi znacajno manje vecitih studenata! Pravni fakultet omogucava apsolventima da svakog meseca izlaze na ispite (a verujem da to cine i neki drugi fakulteti), dok neki ne daju niti jedan ispitni rok vise od standardnih jan-feb, jun-jul, sept-okt! A to je najvise do odluke samog fakulteta, tj. predavaca na istom. Profesore mrzi da se bave dodatnim obavezama jer zbog svojih privatnih poslova, jedva stizu i predavanja da odrze. A najtuznije od svega je da su uglavnom asistenti zaduzeni za organizaciju ispita i pregledanje (osim teoretskog dela koji pregleda profesor kada su u pitanju pismena polaganja), imaju najvise posla i oni najcesce zele da izadju u susret studentima i omuguce im vise rokova, ali su profesori ti koji donose glavnu odluku (cast izuzecima!). Ne kazem da bi ovo odjednom nateralo sve studente da pocnu da uce, ali bi sigurno mnogima bilo od koristi i motivisalo bi ih da daju jedan po jedan ispit jer bi mogli mnogo bolje da se organizuju. Ko god je imao takvu mogucnost, zna o cemu pricam.

Crna gora

pre 9 godina

Sta vas briga? Kome oni smetsju?ne piju vode sa faxa...
Pa znam bar 10 studentkinja kpje su fakultete od 5-6 godina zbog udaje, zdravlja i djece pauzirale na vise od 5 god pa su poslije zavrsile... Kakvi kreteni sto ovo rade od ljudi, ma ne znaju oni sto cine... Dok se neko ne polije benzinom ispred skupstine nece bataliti sa ovakvom odlukom... Isto kao mala matura i polumatura, oće čoče da bude kao prije 100 godina... Dajte onda ukinite ocjene tokom godina skole pa na kraju kom obojci kom opanci, na testu...
Samo maltretiraju omladinu!

sneza

pre 9 godina

Obnova aspolventskog staza na mom fakultetu je oko 220 evra, svaki ispit se placa 2000 dinara tako da mi "veciti" ne kostamo fakultete nista. Svima je uglavnom ostao jedan ili dva ispita ili samo diplomski. Oni koji imaju vise od 10-15 ispita do kraja male sanse su da zavrse i sa produzetkom. Tako da mislim da Ministarstvo Prosvete ovim izlazi u susret nama kojima je ostalo malo do zavrsetka a ako uporedim moje ispite sa bolonjom-to se ne moze uporediti. Hvala zameniku Ministra sto se zalaze za nas, nadam se da ce zakon proci.

Bla bla

pre 9 godina

Pa oni to placaju-ne drzava!!! Tako da drzavni fakulteti samo jos zaradjuju...to su studenti koji su odslusali nastavu i ne iziskuju dodatne troskove, osim veceg broja termina profesorima za ispitivanje

Student

pre 9 godina

Podrzavam ovaj predlog ministarstva prosvete i zahvaljujem ljudima koji su organizovali peticiju i borili se za prava "starih" studenata. Ne vidim razlog zasto bi ikome smetala ovakva odluka kada svako ko zeli da uci i da stekne diplomu treba da ima i pravo na to bez obzira na duzinu studija.
Neka makar trecina od ovih 20 000 studenata dobije diplomu i bice to uspeh za zemlju u kojoj je milion ipo ljudi nepismeno a jos milion ima samo osnovnu skolu.
Izgurajte jos to malo ispita sto vam je ostalo kolege studenti i verujte u sebe a ne slusajte ove zle jezike okolo jer samo mi znamo kako nam je.

bgd

pre 9 godina

Termin "večiti" ne odgovara činjenicama.
Ovde se definitivno radi ne o studentima koji su se "zaglavili" na nekoj od godina studija pa ne upisuju narednu (i ne bi ni mogli da je upišu, zbog prelaska na "Bolonju") već o apsolventima kojima je ostalo nekoliko ispita do diplomskog, ali zbog raznih stvari u životu (porodica, posao...vojska-matori smo, u naše vreme se išlo u vojsku) nisu našli vremena i uspeli da spreme i polože te preostale ispite.
I ja sam jedan od njih. Ovo nije medveđa usluga, već smanjenje pritiska ali i poslednja šansa i upozorenje.
Hvala ljudima u ministarstvu zato što su imali razumevanja za našu situaciju i probleme.
(plus, ja sam dobio otkaz kada sam napravi s* u firmi jer nisu hteli da me puste na godišnji kako bih spremio ispit).

kimi

pre 9 godina

Veciti studenti su najbolji umovi sto ova zemlja ima.Poznajem ljude sa diplomom, a nemaju blage veze sa zivotom.S druge strane znam neke ljude koji su veciti studenti i svako je u svako je na svoj nacin genije.

dragutin

pre 9 godina

Ja sam diplomirao pre 4 godine i jos nemam posao da sam znao da ucim neki zanat ili da palim preko grane sada bih bio nesto.U ovoj zemlji nema nikakve koristi od studiranja i fakulteta nezaposlenost je toliko visoka u svim granama da su to bukvalno bacene pare.

Istina?

pre 9 godina

Ima svega po malo,ali mislim da drzava ima i svoj motiv.A to je da namerno omoguci produzenje studija jer gde posle da nas bije los glas kako imamo toliko i toliko sa fakultetom ,a nemajuu posla. Pouzdano znam da u jednom nasem gradu ima 64 lekara na birou.Grad je u Sumadiji.

Staša

pre 9 godina

Dala sam dve godine u roku i posle sam morala da počnem da radim jer su roditelji ostali bez posla, trebalo je odškolovati nas troje. Dve godine sam "vukla" sedam godina. U međuvremenu sam savladala neke druge stvari i počela da se bavim drugačijim poslom od onoga što sam na kraju i završila. Ne znam da li bi mi bilo lakše ili teže da sam u roku završila, ne znam da li bih našla posao u struci ili bih radila u nekoj firmi i bila nezadovoljna poslom, platom... Znam samo da sam uspela u nekim stvarima samo zato što nisam imala izbor. Drago mi je što mogu da kažem da sam završila faks. Možda su to kompleksi, jer svi u porodici imaju isti (koji na žalost mojim roditeljima (farmaceut i tehnolog) nije pomogao da zadrže posao,bez obzira na stručnost... U svakom slučaju, bavim se poslom od kojeg mogu lepo da živim i želim svima koji su u mogućnosti da ipak završe, jer bezveze je da pored veliko truda odustanete zbog 7-8 ispita. A ni kriterijumi nisu kao što su bili pre 10 godina.... Srećno svima koji se "nakane"!!!

nakupilose

pre 9 godina

Fala, dragom ministru i ministarstvu prosvete...ali da ste stvarno hteli da nam pomognete da zavrsimo faks dali biste nam rok do sledece godine i olaksali polaganje ispita. Sto se tice te diplome, nemojte se zavaravati...vecina nas je za nju vezana samo emotivno i psiholoski ali ako dodje seca glava, veci broj nas moze uz manji napor da unovci dugogodisnji trud i uzme diplome visih skola. Ali zasto uopste pricamo o diplomama, to danas ne pomaze mnogo. Sta kazete?...mozda u buducnosti. Mi smo vec izgubljeni, a sta bih vas ja zamolio.
Zarad novih generacija, smanjite birokratiju, primenite nove tehnologije (ne znam da li ijedan fakultet ima svoju mrezu preko koje studenti mogu da provere svoje ocene, skinu predavanja, postave pitanja, imaju uvid u raspored predavanja, ispita i izmene istih, pristup internacionalnim fakultetskim bibliotekama...), opremite kabinete, reformisite instituciju prodekana za nastavu i studente (ta osoba bi trebala i da predocava studentima mogucnosti za sticanje dopunskih znanja...praksa, volontiranje, dodatni privatni ili on-line kursevi), motivisite privredu da se vise ukljuci (obavezna praksa u tim firmama, a one ako im se isplati mogu da investiraju u opremanje kabineta), omogucite asistentima usavrsavanje i najvaznije, dobar profesor korisno znanje opravdan fakultet! Hvala sto ste citali