Ponedeljak, 28.04.2014.

12:22

Kako je živeti sa MS u Srbiji?

Izvor: B92

Kako je živeti sa MS u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Vanja

pre 3 godine

Imam MS 17god.Sem pulsne i vit.nisam koristila druge lekove.Do pre 3god.se nije ni primecivalo,sem mene.Niko nije verovao da sam bolesna,a samo ja znam koliko puta sam se osećala bespomoćno,pa prodje i idem dalje.Pre 3 god.sam pala slomila burnu kost,sada se teško krećem sa štakama,šipku ne vade zbog korone.Više svog dr.o lekovima i ne pitam,jer ga dovodim u situaciju da ne zna šta da mi kaže.Kome dati lek ako si ograničen sa brojevima.Uvek sam se nadala da ćemo dočekati lekove,sada sve više sumnjam jer ova država ima za sve sem za bolesne.Takva diskriminacija,takva neodgovornost toliko bezosecajnosti da normalni um to ne može da prihvati.Uostalom zašto bi kupovali skupe lekove kad ce priroda (smrt)rešiti problem i više nikome nećemo biti na teretu,jer sve je više popularna Hitlerova parola "sve što je bolesno i nesposobno ne treba da zivi".Možda sam bila previše surova,ali sa svojih 56 god.i posle svega i svačega mogu da kažem neka nam je Bog na pomoći.

Aleksandra

pre 7 godina

Imam jednostavno potrebu da se oglasim. Imam MS, nazalost. Dijagnoza stigla ovog leta -2016. godine ali prve symptome sam imala, davne 1996.godine. Dokumentacija postoji u KC Nis, te su mi tako I objasnili : "Vi zivite sa tim cec 20 godina". I zaista, rodila dvoje divne dece, usput sam imala I spontani sa blizancima. Zavrsila fakultet pre toga, radim vec 11 godina I nastavljam sa tim. Ja nemam terapiju, nemam trenutno nikakve simptome. Magnet je pokazao, primila sam k znanju ALI NASTAVICU sa dobrim zivotom. To zelim svima koji nosite istu, MS, dijagnozu. VEZBAJ,ZDRAVO SE HRAN, SETAJ, SMEJ SE, VOLI I RADI....ZIVI!!!!!

Luka

pre 8 godina

imam MS trinaest godina i 34 godine zivota nista mi nije a sve mi jeste... radim ljubim, volim,nerviram se smejem se. Primam svakakve lekove i nista zivim.MS je mnogo zafrknuta i nije nisam jedini i neko je morao da je dobije pa eto meni se zalimilo DA IMAM MS

sonja

pre 9 godina

Meni riječi "Oni su krivi. Bez krivice." zvuče kao metafora za MS koju doživljavam kao pucanje veze i nesigurnost, zadržavanje na tom.

Srbodlak

pre 9 godina

Pošto sam dobio dosta pozitivne kritike za svoj blog koji sam ovde postovao, postovaću link ponovo uz kratak uvod, jer verujem da je mnogo pacijenata preletelo preko prethodnog posta ne obrativši pažnju:

Dimetil fumarat (DMF) se pokazao kao jako dobra terapija za multiplu sklerozu. Odobren je u USA prošle godine, a u EU ove godine, pod tržišnim imenom Tecfidera (proizvođač Biogen Idec). Usporava napredak bolesti oko 50% u proseku.

Tecfidera košta 36.000 E godišnje. Međutim, možete sami u svojoj kući napraviti Tecfidera analog za 300E godišnje.

http://multipla-skleroza.blogspot.com/2014/04/uvod.html

Ne prodajem ništa nikome, samo delim informacije iz svog praktičnog iskustva. Kome se ne sviđa moj pristup, nek ga zaobiđe, nemam uopšte želju da se raspravljam ili ubeđujem bilo koga u bilo šta.

Kostadin

pre 9 godina

Nisam citao tekst ali u ziveti sa MS u Srbiji je sve teze i teze jer su subvencije za veoma skupe terapije smanjene sa 50% na 30%.

Asparagus

pre 10 godina

@dr.seuse: usled potrebe za podsmehom, niste shvatili suštinu -naglasila sam diskriminaciju u nasem drustvu i prema mnogo manjim zdravstvenim problemima, a pogotovo sa tako ozbiljnim bolestima kao MS. pozdrav...

tasa

pre 10 godina

Ima lekar u NS, ginekolog, koji ima MS preko 20 godina. Neko ga je vec pominjao u komentarima, dr V. Da li zbog bolesti, ali veoma je brizan prema svojim pacijentkinjama. Na njemu se bolest ne vidi, ali sestre kazu da ga kolege veoma diskriminisu zbog bolesti. On je uvek na poslu, nikad na bolovanjima. Prima lekove i ne kosta drzavu, vec joj samo doprinosi. To nikome ne znaci. Izolovali su ga na tom odeljenju, i cekaju da bolest krene. I tako vec decenije. Sta onda da ocekuju drugi, kad se lekari tako ponasaju? Sestra kaze da je sadasnji sef hteo da ga penzionise, da ne smeta. A na njemu se uopste ne vidi da je bolestan.

fiki

pre 10 godina

ljudi,razlika je sto se sa nekim bolestima zivi normalno,sa nekim ne toliko dobro a od neki se umire,razlike su ogromne.MS je ozbiljna bolest,samo pozitivno!

Asparagus

pre 10 godina

Jako dobar tekst, kakvog retko imamo prilike da procitamo! Drustvo je generalno neobrazovano kad su u pitanju bolesti. Retko koja bolesna osoba, od kakve god bolesti da boluje, ima adekvatan tretman. Ako ima epilepsiju, onda je izbegavaju,da se ne prenese slucajno. Ako ima ostecenje sluha, onda je verovatno i glupa, posto mora da joj se ponavlja,da bi čula. Ja imam oslabljen vid jednostrano,posledica boravka u inkubatoru, i kad je mom bratancu receno u 7-oj da mora da pocne da nosi naočare, nastupila je tragedija i plakanje-Tetka mu je kriva što ne vidi, mora da je od nje dobio! :)Sa takvim mentalitetom je teško boriti se, narocito kad su u pitanju ozbiljne bolesti,kao multipla skleroza. Moja tetka ima MS od njene 20-te, danas ima 60,i lavovski se bori, hoda i šali se svakog dana! Ponekad nastupi pogorsanje, nosi stap, i naocare, ali definitivno gura uz pomoc svog humora koji joj je preko potreban,pored lekova. Divljenje svima koji se nose sa MS, posebno u Srbiji!

Suzana

pre 10 godina

Pozdrav gosp.Borisu i hvala mu na odlicnom tekstu.Bolujem od MS-a 4 god.i do sada nisam ni cula ni procitala ovako dobar tekst.Niko da se seti za nas.Ja sam jedna od bolesnica na kojoj se ispituju novi lekovi i za sada nije lose.O banji mogu samo da mastam jer Gornja Trepca je previse skupa.Imam veoma lose iskustvo sa ljudima iz bivse firme,zato sam otisla i penzionisana sam.Tesko sam to podnela.Sta reci,postala sam socijalni slucaj.

Marina Adamovuć

pre 10 godina

Šta reći o ovome? Bolest nije smrtonosna, bar ne prebrzo nakon postavljanja dijagnoze ali, ima puno obolelih - koji bi radije da umru nego sa njom da žive: oni niti jedu, niti govore, ne vide, ništa samostalno ne mogu...godinama leže i plaču. A dekubit je propratna pojava. Šta lekari rade? Kao da ne shvataju naše psihičke probleme, kao da nisu i psihijatri. Podvrgavaju nas experimentima na godinu - dve, strpaju zaradu u džep i..ćao. Ne postojimo više. O svojoj dr napisala sam pesmu zbog koje mi je okrenula leđa. Ne znam zašto- ja sam bila brža. Sadda sam ovo : http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/438064/Iz-invalidskih-kolica-skuplja-novac-za-bolesne (ako ima grešaka u tekstu , izvinite- i ruke su me izdale)

gordana

pre 10 godina

Ispitivanje raznoraznih lekova za ms u Sbiji nije problem ali dilatacija vena jeste. O stetnosti lekova iz studija niko ne govori, njihovim nuspojavama, neurolozi su jedino sigurni da PTA ne pomaze, nije li to malo cudno??? Prof. Vojinovic poznaje pacijente a neki su i njegovi kojima je pomogla dilatacija. Sta mislite zasto je otpor medju neurolozima tako velik!!!

CCSVI

pre 10 godina

Copaxoni i ostali axoni ...ne samo da ne lece nego imaju i niz losih nuspojava...O studijama koje se vrse nad ms pacijentima da ne govorim....interferon, takodje nije lek i kosta drzavu oko 1200 evra mesecno po pacijentu ...a CCSVI koji ima dokazane veze sa msom i PTA koja kosta oko 150 evra i pride benefite, su stopirani....150 evra...1200 evra....gde je tu racunica i za drzavu i za pacijente

milenab

pre 10 godina

Tekst je sjajan prikaz društva kao celine, ne samo nas osoba sa MS-om. Dodala bih svoje iskustvo i zaključak što se tiče lekova. Lek za MS, znamo ne postoji. Postoje razne vrste imunomodulatora i imunosupresora, koji, pretpostavlja se, nekome, možda, usporavaju tok bolesti. Ovo pretpostavlja se i možda disam ja izmislila nego stoji u opisu tih lekova. Svaki pacijent bi morao da ima pravo da bude upoznat sa svim postojećim lekovima, da bude obavešten koja su moguća dejstva, koje nuspojave (kojih ima mnogo) i da onda, u dogovoru sa svojim neurologom odluči hoće li ili neće da prima neki lek i da prate da li je taj lek najbolji izbor. Kod nas je sistem taj da, ako imaš dobrog neurologa, on te preporuči na komisiju, ako komisija odobri, dobiješ interferon koji oni odobre. Drugi lek, Copaxon je mnogo teže dobiti, naravno njega primaju oboleli lekari i neko s debelom vezom. Ja sam, za naše zdravstvene uslove, "srećnica" koja je brzo posle dijagnoze uspela da dobije odobrenje za interferon, tada Avonex. Ali... Pre svega, niko me nije upozorio da su interferoni zapravo genetski modifikovani životinjski proteini. Ok, kažu lekari i insulin je, pa to mora da se prima. Ali volela bih da sam to znala pre odluke o interferonu.

milenab

pre 10 godina

Drugo, država svojim sistemom nabavke tih skupih lekova baca pare i na njih, i ne pomaže nikome. Reći ću kako to teče, pa zaključite da li sam u pravu. Svuda na svetu je primena interferona u kontinuitetu, dok god lek "deluje" ili dok nuspojave ne postanu previše ozbiljne, pa se trada traži drugi lek. Reč je o imunomodulatorima - znači oni potpuno menjaju imuni sistem. Period privikavanja na te lekove je prilično težak, za neke i dramatičan, ali posle nekog vremena čovek se navikne. I taman se navikneš, kad jave - u toku je tender, ovog meseca nemojte dolaziti po lek. U toku dve godine imali su tri tendera, kod svakog su imali pauze od dva do tri meseca. Posle drugog tendera, samo su nas obavestili - sada primate Rebif, a ne Avonex. Isto nisu napomenuli da su, zbog jeftinije nabavke, izabrali dozu koja je za adolescente ili odrasle koji jako teško podnose interferon, odnosno pola preporučene doze. Moje osnovno logičko rasuđivanje govori da nikom ne može biti korisno da se nekoliko meseci menja imuni sistem organizma, pa onda pauzira, pa se opet menja, pa pauzira. Tvrdim da su pare potrošene na nas 5% srećnika koji primamo tu terapiju bačene (a mesečna doza svakog od tih lekova je po nekoliko hiljada eura)

ccsvi

pre 10 godina

MS se dilatacijom vena uspesno ne mogu da kazem bas leci, ali niz neuroloskih problema otklanja.Povezanost venske drenaze iz mozga i MS stara je preko 20 godina.CCSVI je dijagnoza koju je prof Paolo Zamboni otkrio i povezao sa MSom.U Srbiji je preko 800 pacijjenata tretirano PTa i iamli su dovre rezultate.Svakom 10.om su se skoro potpuno povukli problemi..U svetu su otisli i dalje sa tretiranjem vena i otkrivanjem uzroka njihovih maloformacija.Uspesno lecenje vena dovodi i do gubljenja simptoma.Provereno i dokazano.Proguglajte malo CCSVI i sve ce vam biti jasno .Niski tim je to uspesno radio, sve dok se neko nije uplasio za nase zdravlje i to stopirao.Hocemo da lecimo vene iako imamo ms ....

Јован Беговић

pre 10 godina

Борисе, хвала ти на овом тексту. Знамо се из Дачине новинарске школе. Овде у Енглеској постоји изрека да ти 'не дао Бог да ти је лекар потребан' (уколико немаш приватно осигурање). Знам да није лако, желим ти све најбоље!

mortisha

pre 10 godina

Imali ste opaku sreću sa brzinom poastavljanja dijagnoze. Ležala sam na neurologiji punoj stručnjaka sa ukočenim okom i nemogućnošću da hodam jer sam zanosila 23 dana bez terapije čekajući magnetnu i da dobijem duple slike za koje su me pitali a ja nisam imala. I kad sam ih dobila onda sam otišla na magnetnu, dali dijagnozu sa komentarom ½prvo udara na oči/vid½, Nem,ojte da pričate nepokretno oko i što se odbijam o zidove bolnice sa teturanjem vam nije bio znak?! A sad što ja zbog njihovog nemara i arogancije da ignorišu nalaz iz doma zdravlja gde mi je oftamolog odmah prepisao pronison koji sam dobila po izlazku iz bolnice, ja imam te duple slike koje me izluđuju već 3 godine, to nikom ništa. Dijagnozu dobila na izlazu sa otpusnom listom kao da je grip bez ikakvih instrukcija sem da se klonim vrućine i da jedem presnu hranu sa sve pesticidima, dovidjenja i za vašu informaciju Brankov most je dole-levo pa desno u slučaju da doživite nervni slom zbog dijagnoze. A dok odluči konzilijum da li treba primeniti terapiju ili ne tebi ode pola mozga. Još su me za 6 meseci opet trovaali kortikosteroidima za džabe i dalje svi simptomi ostali, išla 2 godine na kontrole niko da me snimi opet da vidi šta se dešava, daleko im neodgovorna kuća ja ih ignorišem koliko mogu, pa dokle doguram.

dragi

pre 10 godina

Juce zavrsio sa pulsnom,sve konsultacije zavrsene u hodniku,jer lekari nemaju vremena da se posvete pacijentima,tuga...... Ostaje mi jedino ulazenje u studiju za ispitivanje novog leka,jer se jedino tu doktor posveti vise pacijentu,jer je za njega sve to placeno...

Samo kažem

pre 10 godina

bravo, gospodine Drenca! edukacija, cemu doprinose vasi tekstovi (citam vas od ranije!), je ono sto je ovde vrlo potrebno. e sad, sto se u Srbiji RZZO igra sa zivim ljudima, to je posebna prica...

Summers

pre 10 godina

Da, u nekom tamo clanku pisu o diskriminaciji "manekenki s oblinama"... Hm....? Ja bolujem od MS, pa ne znam, od 19. godine, a sad mi skoro 36. Moto mi je "keep moving", ali nekad bogme zasuzim. Da li me ljudi gledaju kao slabiju i manje vrijednu?...Pa, neki zasigurno da. Ne dokazujem se vise. Ipak, godine su iza mene. E, problem jeste sto nemamo priliku da se lijecimo i sto nam se cesto to uskracuje, u smislu: Pa, sta hoces nakon toliko godina?! Budi srecna sto jos hodas! Nije me strah nikome reci da imam MS. Iskreno, govorim kad god mislim da treba.Boli me jedino bezdusnost i nehumanost nasih ljekara. Uh, to me bas rasrdi.

Ivanka

pre 10 godina

Moja sestra ima MS nekih 5 godina, nema nikakvih vidljivih simptoma, tako da ne zeli da drugi znaju za dijagnozu, jer za nju ne postoje gotovo nikakva ogranicenja, a nasi zatucani ljudi bi je posmatrali sa zaljenjem ili bi vrsili diskriminaciju. Inace, njoj su doktori veoma brzo otkrili o cemu se radi. Hocu da kazem da mnogi pacijenti nisu onesposobljeni, iako ih cesto tako prikazuju. Najbitnije je da se spreci progresija bolesti, tako da se mora obezbediti lecenje sto vecem broju ljudi, kao i da se novi lekovi sto pre registruju u nasoj zemlji, jer je sramota da 90 posto obolelih kod nas ne koristi nikakvu terapiju. Katastrofa je to sto im se uskracuje pravo na zdravstvenu zastitu, a svi mi izdvajamo pozamasne sume na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje.

nena

pre 10 godina

mi oboleli od ms nema potrebe da mnogo negodujemo zbog nedostatka lekova jer oni više štete nego koriste
nuspojave su upala mozga, infarkt i smrt
nama je, pre svega, potrebno adekvatno okruženje bez arhitektonskih prepreka, rehabiliatcija, banjsko lečenje, personalni asistenti
život teče dalje, mnogi više ne računaju na medicinsku pomoć jer medicina nema odgovora za ovu bolest

Srdjan

pre 10 godina

Lepo kaze covek da treba mnogo pricati. Ja sam trenutno svestan ovih problema,ali cu za koji dan zaboraviti,jer ja nemam tih problema u okruzenju. I jos jedna stvar. Za ovaj tekst 17 komentara trenutno,a za neke nevazne gluposti na stotine...

Schh...

pre 10 godina

Sta reci ? Mozete da zamislite ljude poput mene koji drugi ljudi vide kao frikove kojeg ne zele da zaposle a sposoban sam i zelim da radim i mogu i hocu ali vide tikujem uplase se sta vec i cao zdravo. Potpuno smo iskrivljen narod zalosno .

jos jedan MS-ovac

pre 10 godina

Osecam potrebu da se javim kao osoba koja boluje od MS-a vec 16 godina i kao netko ko ne zivi u Srbiji. MS je sam po sebi veoma tezak za dijagnozu. Ja zivim u Kanadi i ovde mi 13 godina nisu uspeli uspostaviti dijagnozu. Isto sam tako kao i vi obilazila doktore, homeopate, naturopate, osteopate, kineziologe i jos ponekog kineza, japanca...nebrojeno mnogo sve dok nisam kupila avionsku kartu i otisla u Srbiju, platila i dobila dijagnozu za jedno popodne...prevela sve to kod ovlastenog doktora-prevodioca i pokazala mom doktoru u Kanadi...
To je bio moj trnoviti put do dijagnoze. Mozda vam malo bude lakse kad saznate da nije u Srbiji sve bas tako lose...
posle svega toga konacno sam dobila neurologa koji mi usput receno bas i nije pomogao i gde sam stekla dojam da je ipak najbolje leciti pacijente od bolesti za koju nema leka. Radim 6 sati dnevno. Nemam placeno bolovanje, osim osiguranja koje si sama uplacujem i koje ne pokriva sve moje lekove nemam nista osim svoje zarade.

nina

pre 10 godina

ms mije dijagnosticiran 1997 nije bas trebalo puno da dodju do dijagnoze ms da bi nakon 6 godina sefica odjeljenja otpustila me sa klinike jer sam se pobunila zbog nalaza magnetne rezonance ja cekam 37 dana na klinici da dodjem na red za termin a moja cimerka dolazi na red 15-ti dan i otpusta me sa klinike bez dijagnoze jer sam pokretna i foliram i nije mi nista jer me zena nikad ni pregledala nije.Imala sam srecu da sam do prije 10 mjeseci kad sam pala skroz ni rukama ni nogama nisam mogla tad me ista doktorica u viziti mazila i sazaljevala.Od maja 2007 radim kao trgovac i nikad nisamdosad bila na bolovanju,na godisnjem i bila sam bukvalno bez slobodnog dana,ako sam odmarala 1 dan morala sam ga naradit,trenutno se oporavljam i vjerujem da cu biti aktivna jer mi ne pada na pamet vise biti hiper aktivna ovo je skola koju sam skupo platila.

jelena

pre 10 godina

Konacno neko da progovori o MS-u, jedino u Srbiji i zemljama okruzenja je tabu pricati o MS, ne dao Bog reci javno da je imas! Dosta toga se spekulisalo o tada vodecem politicaru u zemlji da ima MS i ne vidim poentu cutati o tome toliko, mnogo je lakse svima kada se o tome prica..Jer kada se prica i podseca, Drzava odn.ti koji odlucuju o tome koliko sredstava odvojiti za lecenje, imace vecu svest o tome sta su uradili kada su izdvojili sredstva za samo 300 obolelih!! Katastrofalna je situacija i po pitanju zaposljavanja, cutanja obolelih pred poslodavcima... Ma ne znam.. Ljudi treba svakako da pricaju i da se bore za sebe jer ce jedino tako nesto uraditi.

prof.Biologije

pre 10 godina

Gledaj u sunce, veruj u izlečenje posti i bićeš izlečen.Uzrok bolesti je veliki stres zbog straha od smrti tokom rata u Srbiji

Dana

pre 10 godina

Sve pohvale za tekst gosp.Borisa.Nažalost i ja sam jedna od obolelih od MS.Dijagnozu imam 12 godina,a 48 godina života.Sa bolešću se borim svakodnevno;masaže,vežbe,do pokušaja da se zdravo hranim,kao i obavezan boravak u banji Gornja Trepča.Uz to ponekad idem na bioterapiju,a koristim i blagodeti pčela;med,propolis,polen i ubodi pčela.Možda me to sve i održava na nogama,mada klimavim,ali ja hodam.Najteže mi je palo to što sam pre dve godine,nakon 15 godina rada kod poslodavca,dobila otkaz kao tehnološki višak.A pravi razlog je bio MS i povremeno bolovanje.Zašto su poslodavci toliko surovi,zar se zbog dinara isplati svesno uništiti nečiji život.Dragi moji oboleli,pazite na sebe,čuvajte se i zdravo se hranite.Želim Vam svima bolje zdravlje i možda se nekada sretnamo u banji Gornja Trepča.

Biljana

pre 10 godina

Svaka cast autoru na originalnom tekstu.Ja mogu slobodno reci,da ista situacija je i u Makedoniji.
Da se nadamo da ce se situacija u zdravstvu za narednih 100 godina poboljsati.

Mira

pre 10 godina

Znam neke primere zena koje su dobro iznele trudnocu i cak imaju i dvoje dece. Uz nadzor neurologa i ginekologa, bitna je kontrola. Samo je vazno da se trudnoca planira i naravno, sto pre to bolje. Steta je odlagati i uskracivati to lepo zadovoljstvo zbog glupave bolesti. Podrska partnera je najbitnija. Ako je nema, onda neka otvori karte na vreme, zar ne?

Ilija

pre 10 godina

Kakav tekst... Da se samo 20% medijskog prostora rezervisanog za razne Stanoraje prebaci na ovakve i slicne tekstove gde bi nam bio kraj... Ja autoru teksta mogu preporuciti karnozin u nadi da ce mu pomoci!

albatros

pre 10 godina

moju tastu su 7god.lecili od navodne reume,a prvi lekar kome se obratila je takodje rekao da se folira zbog bolovanja,i tek kad je promenila jos jednog lekara dijagnostikovana joj je MS,za to vreme bolest je uznapredovala i vec preko 10god je u kolicima.Koliko tu nepravde i traljavosti ima js nemam reci.

milence

pre 10 godina

Zasto, na primer, nije dozvoljena mogucnost surogat majke u nasoj zemlji. Devojke koje imaju ms, posle porodjaja mogu da ocekuju pogorsanje toka bolesti i zato mislim da bi im ovo mnogo pomoglo i to ne samo njima, nego i mnogim drugim zenama.

novosadjanka

pre 10 godina

Procitala....naravno zacutala kao i za mnoge lose stvari. Ono sto zelim da Vam preporucim (jer pretpostavljam da cete citati komentare) je da, sto i sami verovatno znate,pomognete sebi sami,jer na zalost na mnoge necete moci. Zato Vam preporucujem JOGU. Pronadjite dobrog ucitelja klasicne joge i vezbajte...necete ozdraviti, to i sami znate, ali cete odloziti za duze vreme mnoge lose simptome.

Ivana

pre 10 godina

Moj brat ima MS vec 13 godina, i svaku rec ovog coveka potpisujem, uz kritiku da je bio veoma blag. Kompletan sistem je duskriminisuci, bez empatije,krenuvsi od postavljanja dijagnoze, preko lecenja, do toga da se raznorazni parkiraju na mesto za invalida, i kao ne vide vas da nosite stap i tesko hodate bas u banci ili nekom slicnom redu. Moj brat ima srece kad je poslodavac u pitanju, zaista ga svi paze kao "malo vode na dlanu". Mi kao porodica se borimo svakodnevno, zajedno sa njim. I evo javno kazem, mama i tata, svaka vam cast.

kameni

pre 10 godina

Poptpuno poštovanje za ovog čoveka...ako to nešto znači...a nadam se da će više da znači zato što moramo da počnemo da se borimo za sve nas...i zdrave a posebno za ljude koji imaju probleme!!! Pozdrav gospodinu Drenči kao i svima kojima je stalo!

Aleksandar Jokic

pre 10 godina

Odlican tekst. U moru nebulozu koje citamo svaki dan.

Spletom okolnosti poznajem nekolicinu ljudi kojima je dijagnostikovan MS. Ono sto oni primaju kao terapiju je sramota. Pristup lekara isto tako. Ogledalo propasti u kojoj zivimo. Nedostatak empatije je ovde "de facto" stanje poslednjih 20tak godina. Moramo nekako da rastresemo ovaj sistem.

Dok se ne resetujemo, kao ljudi i sistem, sto po mom misljenju nece biti narednih 100 godina, nasi sugradjani/prijatelji moraju da pomognu sami sebi. Da se edukuju, raspituju, promene nacin zivota, ishranu, itd...

Voleo bih da neko upuceniji u problematiku, uputi kako mi kao pojedinci mozemo da pomognemo. Neka organizacija, drustvo, grupe...

Aca

Ivana

pre 10 godina

Moj brat ima MS vec 13 godina, i svaku rec ovog coveka potpisujem, uz kritiku da je bio veoma blag. Kompletan sistem je duskriminisuci, bez empatije,krenuvsi od postavljanja dijagnoze, preko lecenja, do toga da se raznorazni parkiraju na mesto za invalida, i kao ne vide vas da nosite stap i tesko hodate bas u banci ili nekom slicnom redu. Moj brat ima srece kad je poslodavac u pitanju, zaista ga svi paze kao "malo vode na dlanu". Mi kao porodica se borimo svakodnevno, zajedno sa njim. I evo javno kazem, mama i tata, svaka vam cast.

kameni

pre 10 godina

Poptpuno poštovanje za ovog čoveka...ako to nešto znači...a nadam se da će više da znači zato što moramo da počnemo da se borimo za sve nas...i zdrave a posebno za ljude koji imaju probleme!!! Pozdrav gospodinu Drenči kao i svima kojima je stalo!

Aleksandar Jokic

pre 10 godina

Odlican tekst. U moru nebulozu koje citamo svaki dan.

Spletom okolnosti poznajem nekolicinu ljudi kojima je dijagnostikovan MS. Ono sto oni primaju kao terapiju je sramota. Pristup lekara isto tako. Ogledalo propasti u kojoj zivimo. Nedostatak empatije je ovde "de facto" stanje poslednjih 20tak godina. Moramo nekako da rastresemo ovaj sistem.

Dok se ne resetujemo, kao ljudi i sistem, sto po mom misljenju nece biti narednih 100 godina, nasi sugradjani/prijatelji moraju da pomognu sami sebi. Da se edukuju, raspituju, promene nacin zivota, ishranu, itd...

Voleo bih da neko upuceniji u problematiku, uputi kako mi kao pojedinci mozemo da pomognemo. Neka organizacija, drustvo, grupe...

Aca

albatros

pre 10 godina

moju tastu su 7god.lecili od navodne reume,a prvi lekar kome se obratila je takodje rekao da se folira zbog bolovanja,i tek kad je promenila jos jednog lekara dijagnostikovana joj je MS,za to vreme bolest je uznapredovala i vec preko 10god je u kolicima.Koliko tu nepravde i traljavosti ima js nemam reci.

Ivanka

pre 10 godina

Moja sestra ima MS nekih 5 godina, nema nikakvih vidljivih simptoma, tako da ne zeli da drugi znaju za dijagnozu, jer za nju ne postoje gotovo nikakva ogranicenja, a nasi zatucani ljudi bi je posmatrali sa zaljenjem ili bi vrsili diskriminaciju. Inace, njoj su doktori veoma brzo otkrili o cemu se radi. Hocu da kazem da mnogi pacijenti nisu onesposobljeni, iako ih cesto tako prikazuju. Najbitnije je da se spreci progresija bolesti, tako da se mora obezbediti lecenje sto vecem broju ljudi, kao i da se novi lekovi sto pre registruju u nasoj zemlji, jer je sramota da 90 posto obolelih kod nas ne koristi nikakvu terapiju. Katastrofa je to sto im se uskracuje pravo na zdravstvenu zastitu, a svi mi izdvajamo pozamasne sume na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje.

novosadjanka

pre 10 godina

Procitala....naravno zacutala kao i za mnoge lose stvari. Ono sto zelim da Vam preporucim (jer pretpostavljam da cete citati komentare) je da, sto i sami verovatno znate,pomognete sebi sami,jer na zalost na mnoge necete moci. Zato Vam preporucujem JOGU. Pronadjite dobrog ucitelja klasicne joge i vezbajte...necete ozdraviti, to i sami znate, ali cete odloziti za duze vreme mnoge lose simptome.

Ilija

pre 10 godina

Kakav tekst... Da se samo 20% medijskog prostora rezervisanog za razne Stanoraje prebaci na ovakve i slicne tekstove gde bi nam bio kraj... Ja autoru teksta mogu preporuciti karnozin u nadi da ce mu pomoci!

Summers

pre 10 godina

Da, u nekom tamo clanku pisu o diskriminaciji "manekenki s oblinama"... Hm....? Ja bolujem od MS, pa ne znam, od 19. godine, a sad mi skoro 36. Moto mi je "keep moving", ali nekad bogme zasuzim. Da li me ljudi gledaju kao slabiju i manje vrijednu?...Pa, neki zasigurno da. Ne dokazujem se vise. Ipak, godine su iza mene. E, problem jeste sto nemamo priliku da se lijecimo i sto nam se cesto to uskracuje, u smislu: Pa, sta hoces nakon toliko godina?! Budi srecna sto jos hodas! Nije me strah nikome reci da imam MS. Iskreno, govorim kad god mislim da treba.Boli me jedino bezdusnost i nehumanost nasih ljekara. Uh, to me bas rasrdi.

Dana

pre 10 godina

Sve pohvale za tekst gosp.Borisa.Nažalost i ja sam jedna od obolelih od MS.Dijagnozu imam 12 godina,a 48 godina života.Sa bolešću se borim svakodnevno;masaže,vežbe,do pokušaja da se zdravo hranim,kao i obavezan boravak u banji Gornja Trepča.Uz to ponekad idem na bioterapiju,a koristim i blagodeti pčela;med,propolis,polen i ubodi pčela.Možda me to sve i održava na nogama,mada klimavim,ali ja hodam.Najteže mi je palo to što sam pre dve godine,nakon 15 godina rada kod poslodavca,dobila otkaz kao tehnološki višak.A pravi razlog je bio MS i povremeno bolovanje.Zašto su poslodavci toliko surovi,zar se zbog dinara isplati svesno uništiti nečiji život.Dragi moji oboleli,pazite na sebe,čuvajte se i zdravo se hranite.Želim Vam svima bolje zdravlje i možda se nekada sretnamo u banji Gornja Trepča.

Srdjan

pre 10 godina

Lepo kaze covek da treba mnogo pricati. Ja sam trenutno svestan ovih problema,ali cu za koji dan zaboraviti,jer ja nemam tih problema u okruzenju. I jos jedna stvar. Za ovaj tekst 17 komentara trenutno,a za neke nevazne gluposti na stotine...

tasa

pre 10 godina

Ima lekar u NS, ginekolog, koji ima MS preko 20 godina. Neko ga je vec pominjao u komentarima, dr V. Da li zbog bolesti, ali veoma je brizan prema svojim pacijentkinjama. Na njemu se bolest ne vidi, ali sestre kazu da ga kolege veoma diskriminisu zbog bolesti. On je uvek na poslu, nikad na bolovanjima. Prima lekove i ne kosta drzavu, vec joj samo doprinosi. To nikome ne znaci. Izolovali su ga na tom odeljenju, i cekaju da bolest krene. I tako vec decenije. Sta onda da ocekuju drugi, kad se lekari tako ponasaju? Sestra kaze da je sadasnji sef hteo da ga penzionise, da ne smeta. A na njemu se uopste ne vidi da je bolestan.

jos jedan MS-ovac

pre 10 godina

Osecam potrebu da se javim kao osoba koja boluje od MS-a vec 16 godina i kao netko ko ne zivi u Srbiji. MS je sam po sebi veoma tezak za dijagnozu. Ja zivim u Kanadi i ovde mi 13 godina nisu uspeli uspostaviti dijagnozu. Isto sam tako kao i vi obilazila doktore, homeopate, naturopate, osteopate, kineziologe i jos ponekog kineza, japanca...nebrojeno mnogo sve dok nisam kupila avionsku kartu i otisla u Srbiju, platila i dobila dijagnozu za jedno popodne...prevela sve to kod ovlastenog doktora-prevodioca i pokazala mom doktoru u Kanadi...
To je bio moj trnoviti put do dijagnoze. Mozda vam malo bude lakse kad saznate da nije u Srbiji sve bas tako lose...
posle svega toga konacno sam dobila neurologa koji mi usput receno bas i nije pomogao i gde sam stekla dojam da je ipak najbolje leciti pacijente od bolesti za koju nema leka. Radim 6 sati dnevno. Nemam placeno bolovanje, osim osiguranja koje si sama uplacujem i koje ne pokriva sve moje lekove nemam nista osim svoje zarade.

mortisha

pre 10 godina

Imali ste opaku sreću sa brzinom poastavljanja dijagnoze. Ležala sam na neurologiji punoj stručnjaka sa ukočenim okom i nemogućnošću da hodam jer sam zanosila 23 dana bez terapije čekajući magnetnu i da dobijem duple slike za koje su me pitali a ja nisam imala. I kad sam ih dobila onda sam otišla na magnetnu, dali dijagnozu sa komentarom ½prvo udara na oči/vid½, Nem,ojte da pričate nepokretno oko i što se odbijam o zidove bolnice sa teturanjem vam nije bio znak?! A sad što ja zbog njihovog nemara i arogancije da ignorišu nalaz iz doma zdravlja gde mi je oftamolog odmah prepisao pronison koji sam dobila po izlazku iz bolnice, ja imam te duple slike koje me izluđuju već 3 godine, to nikom ništa. Dijagnozu dobila na izlazu sa otpusnom listom kao da je grip bez ikakvih instrukcija sem da se klonim vrućine i da jedem presnu hranu sa sve pesticidima, dovidjenja i za vašu informaciju Brankov most je dole-levo pa desno u slučaju da doživite nervni slom zbog dijagnoze. A dok odluči konzilijum da li treba primeniti terapiju ili ne tebi ode pola mozga. Još su me za 6 meseci opet trovaali kortikosteroidima za džabe i dalje svi simptomi ostali, išla 2 godine na kontrole niko da me snimi opet da vidi šta se dešava, daleko im neodgovorna kuća ja ih ignorišem koliko mogu, pa dokle doguram.

Schh...

pre 10 godina

Sta reci ? Mozete da zamislite ljude poput mene koji drugi ljudi vide kao frikove kojeg ne zele da zaposle a sposoban sam i zelim da radim i mogu i hocu ali vide tikujem uplase se sta vec i cao zdravo. Potpuno smo iskrivljen narod zalosno .

Mira

pre 10 godina

Znam neke primere zena koje su dobro iznele trudnocu i cak imaju i dvoje dece. Uz nadzor neurologa i ginekologa, bitna je kontrola. Samo je vazno da se trudnoca planira i naravno, sto pre to bolje. Steta je odlagati i uskracivati to lepo zadovoljstvo zbog glupave bolesti. Podrska partnera je najbitnija. Ako je nema, onda neka otvori karte na vreme, zar ne?

Asparagus

pre 10 godina

Jako dobar tekst, kakvog retko imamo prilike da procitamo! Drustvo je generalno neobrazovano kad su u pitanju bolesti. Retko koja bolesna osoba, od kakve god bolesti da boluje, ima adekvatan tretman. Ako ima epilepsiju, onda je izbegavaju,da se ne prenese slucajno. Ako ima ostecenje sluha, onda je verovatno i glupa, posto mora da joj se ponavlja,da bi čula. Ja imam oslabljen vid jednostrano,posledica boravka u inkubatoru, i kad je mom bratancu receno u 7-oj da mora da pocne da nosi naočare, nastupila je tragedija i plakanje-Tetka mu je kriva što ne vidi, mora da je od nje dobio! :)Sa takvim mentalitetom je teško boriti se, narocito kad su u pitanju ozbiljne bolesti,kao multipla skleroza. Moja tetka ima MS od njene 20-te, danas ima 60,i lavovski se bori, hoda i šali se svakog dana! Ponekad nastupi pogorsanje, nosi stap, i naocare, ali definitivno gura uz pomoc svog humora koji joj je preko potreban,pored lekova. Divljenje svima koji se nose sa MS, posebno u Srbiji!

jelena

pre 10 godina

Konacno neko da progovori o MS-u, jedino u Srbiji i zemljama okruzenja je tabu pricati o MS, ne dao Bog reci javno da je imas! Dosta toga se spekulisalo o tada vodecem politicaru u zemlji da ima MS i ne vidim poentu cutati o tome toliko, mnogo je lakse svima kada se o tome prica..Jer kada se prica i podseca, Drzava odn.ti koji odlucuju o tome koliko sredstava odvojiti za lecenje, imace vecu svest o tome sta su uradili kada su izdvojili sredstva za samo 300 obolelih!! Katastrofalna je situacija i po pitanju zaposljavanja, cutanja obolelih pred poslodavcima... Ma ne znam.. Ljudi treba svakako da pricaju i da se bore za sebe jer ce jedino tako nesto uraditi.

milence

pre 10 godina

Zasto, na primer, nije dozvoljena mogucnost surogat majke u nasoj zemlji. Devojke koje imaju ms, posle porodjaja mogu da ocekuju pogorsanje toka bolesti i zato mislim da bi im ovo mnogo pomoglo i to ne samo njima, nego i mnogim drugim zenama.

nina

pre 10 godina

ms mije dijagnosticiran 1997 nije bas trebalo puno da dodju do dijagnoze ms da bi nakon 6 godina sefica odjeljenja otpustila me sa klinike jer sam se pobunila zbog nalaza magnetne rezonance ja cekam 37 dana na klinici da dodjem na red za termin a moja cimerka dolazi na red 15-ti dan i otpusta me sa klinike bez dijagnoze jer sam pokretna i foliram i nije mi nista jer me zena nikad ni pregledala nije.Imala sam srecu da sam do prije 10 mjeseci kad sam pala skroz ni rukama ni nogama nisam mogla tad me ista doktorica u viziti mazila i sazaljevala.Od maja 2007 radim kao trgovac i nikad nisamdosad bila na bolovanju,na godisnjem i bila sam bukvalno bez slobodnog dana,ako sam odmarala 1 dan morala sam ga naradit,trenutno se oporavljam i vjerujem da cu biti aktivna jer mi ne pada na pamet vise biti hiper aktivna ovo je skola koju sam skupo platila.

dragi

pre 10 godina

Juce zavrsio sa pulsnom,sve konsultacije zavrsene u hodniku,jer lekari nemaju vremena da se posvete pacijentima,tuga...... Ostaje mi jedino ulazenje u studiju za ispitivanje novog leka,jer se jedino tu doktor posveti vise pacijentu,jer je za njega sve to placeno...

nena

pre 10 godina

mi oboleli od ms nema potrebe da mnogo negodujemo zbog nedostatka lekova jer oni više štete nego koriste
nuspojave su upala mozga, infarkt i smrt
nama je, pre svega, potrebno adekvatno okruženje bez arhitektonskih prepreka, rehabiliatcija, banjsko lečenje, personalni asistenti
život teče dalje, mnogi više ne računaju na medicinsku pomoć jer medicina nema odgovora za ovu bolest

Samo kažem

pre 10 godina

bravo, gospodine Drenca! edukacija, cemu doprinose vasi tekstovi (citam vas od ranije!), je ono sto je ovde vrlo potrebno. e sad, sto se u Srbiji RZZO igra sa zivim ljudima, to je posebna prica...

Biljana

pre 10 godina

Svaka cast autoru na originalnom tekstu.Ja mogu slobodno reci,da ista situacija je i u Makedoniji.
Da se nadamo da ce se situacija u zdravstvu za narednih 100 godina poboljsati.

Suzana

pre 10 godina

Pozdrav gosp.Borisu i hvala mu na odlicnom tekstu.Bolujem od MS-a 4 god.i do sada nisam ni cula ni procitala ovako dobar tekst.Niko da se seti za nas.Ja sam jedna od bolesnica na kojoj se ispituju novi lekovi i za sada nije lose.O banji mogu samo da mastam jer Gornja Trepca je previse skupa.Imam veoma lose iskustvo sa ljudima iz bivse firme,zato sam otisla i penzionisana sam.Tesko sam to podnela.Sta reci,postala sam socijalni slucaj.

ccsvi

pre 10 godina

MS se dilatacijom vena uspesno ne mogu da kazem bas leci, ali niz neuroloskih problema otklanja.Povezanost venske drenaze iz mozga i MS stara je preko 20 godina.CCSVI je dijagnoza koju je prof Paolo Zamboni otkrio i povezao sa MSom.U Srbiji je preko 800 pacijjenata tretirano PTa i iamli su dovre rezultate.Svakom 10.om su se skoro potpuno povukli problemi..U svetu su otisli i dalje sa tretiranjem vena i otkrivanjem uzroka njihovih maloformacija.Uspesno lecenje vena dovodi i do gubljenja simptoma.Provereno i dokazano.Proguglajte malo CCSVI i sve ce vam biti jasno .Niski tim je to uspesno radio, sve dok se neko nije uplasio za nase zdravlje i to stopirao.Hocemo da lecimo vene iako imamo ms ....

Aleksandra

pre 7 godina

Imam jednostavno potrebu da se oglasim. Imam MS, nazalost. Dijagnoza stigla ovog leta -2016. godine ali prve symptome sam imala, davne 1996.godine. Dokumentacija postoji u KC Nis, te su mi tako I objasnili : "Vi zivite sa tim cec 20 godina". I zaista, rodila dvoje divne dece, usput sam imala I spontani sa blizancima. Zavrsila fakultet pre toga, radim vec 11 godina I nastavljam sa tim. Ja nemam terapiju, nemam trenutno nikakve simptome. Magnet je pokazao, primila sam k znanju ALI NASTAVICU sa dobrim zivotom. To zelim svima koji nosite istu, MS, dijagnozu. VEZBAJ,ZDRAVO SE HRAN, SETAJ, SMEJ SE, VOLI I RADI....ZIVI!!!!!

CCSVI

pre 10 godina

Copaxoni i ostali axoni ...ne samo da ne lece nego imaju i niz losih nuspojava...O studijama koje se vrse nad ms pacijentima da ne govorim....interferon, takodje nije lek i kosta drzavu oko 1200 evra mesecno po pacijentu ...a CCSVI koji ima dokazane veze sa msom i PTA koja kosta oko 150 evra i pride benefite, su stopirani....150 evra...1200 evra....gde je tu racunica i za drzavu i za pacijente

Јован Беговић

pre 10 godina

Борисе, хвала ти на овом тексту. Знамо се из Дачине новинарске школе. Овде у Енглеској постоји изрека да ти 'не дао Бог да ти је лекар потребан' (уколико немаш приватно осигурање). Знам да није лако, желим ти све најбоље!

milenab

pre 10 godina

Tekst je sjajan prikaz društva kao celine, ne samo nas osoba sa MS-om. Dodala bih svoje iskustvo i zaključak što se tiče lekova. Lek za MS, znamo ne postoji. Postoje razne vrste imunomodulatora i imunosupresora, koji, pretpostavlja se, nekome, možda, usporavaju tok bolesti. Ovo pretpostavlja se i možda disam ja izmislila nego stoji u opisu tih lekova. Svaki pacijent bi morao da ima pravo da bude upoznat sa svim postojećim lekovima, da bude obavešten koja su moguća dejstva, koje nuspojave (kojih ima mnogo) i da onda, u dogovoru sa svojim neurologom odluči hoće li ili neće da prima neki lek i da prate da li je taj lek najbolji izbor. Kod nas je sistem taj da, ako imaš dobrog neurologa, on te preporuči na komisiju, ako komisija odobri, dobiješ interferon koji oni odobre. Drugi lek, Copaxon je mnogo teže dobiti, naravno njega primaju oboleli lekari i neko s debelom vezom. Ja sam, za naše zdravstvene uslove, "srećnica" koja je brzo posle dijagnoze uspela da dobije odobrenje za interferon, tada Avonex. Ali... Pre svega, niko me nije upozorio da su interferoni zapravo genetski modifikovani životinjski proteini. Ok, kažu lekari i insulin je, pa to mora da se prima. Ali volela bih da sam to znala pre odluke o interferonu.

milenab

pre 10 godina

Drugo, država svojim sistemom nabavke tih skupih lekova baca pare i na njih, i ne pomaže nikome. Reći ću kako to teče, pa zaključite da li sam u pravu. Svuda na svetu je primena interferona u kontinuitetu, dok god lek "deluje" ili dok nuspojave ne postanu previše ozbiljne, pa se trada traži drugi lek. Reč je o imunomodulatorima - znači oni potpuno menjaju imuni sistem. Period privikavanja na te lekove je prilično težak, za neke i dramatičan, ali posle nekog vremena čovek se navikne. I taman se navikneš, kad jave - u toku je tender, ovog meseca nemojte dolaziti po lek. U toku dve godine imali su tri tendera, kod svakog su imali pauze od dva do tri meseca. Posle drugog tendera, samo su nas obavestili - sada primate Rebif, a ne Avonex. Isto nisu napomenuli da su, zbog jeftinije nabavke, izabrali dozu koja je za adolescente ili odrasle koji jako teško podnose interferon, odnosno pola preporučene doze. Moje osnovno logičko rasuđivanje govori da nikom ne može biti korisno da se nekoliko meseci menja imuni sistem organizma, pa onda pauzira, pa se opet menja, pa pauzira. Tvrdim da su pare potrošene na nas 5% srećnika koji primamo tu terapiju bačene (a mesečna doza svakog od tih lekova je po nekoliko hiljada eura)

Marina Adamovuć

pre 10 godina

Šta reći o ovome? Bolest nije smrtonosna, bar ne prebrzo nakon postavljanja dijagnoze ali, ima puno obolelih - koji bi radije da umru nego sa njom da žive: oni niti jedu, niti govore, ne vide, ništa samostalno ne mogu...godinama leže i plaču. A dekubit je propratna pojava. Šta lekari rade? Kao da ne shvataju naše psihičke probleme, kao da nisu i psihijatri. Podvrgavaju nas experimentima na godinu - dve, strpaju zaradu u džep i..ćao. Ne postojimo više. O svojoj dr napisala sam pesmu zbog koje mi je okrenula leđa. Ne znam zašto- ja sam bila brža. Sadda sam ovo : http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/438064/Iz-invalidskih-kolica-skuplja-novac-za-bolesne (ako ima grešaka u tekstu , izvinite- i ruke su me izdale)

gordana

pre 10 godina

Ispitivanje raznoraznih lekova za ms u Sbiji nije problem ali dilatacija vena jeste. O stetnosti lekova iz studija niko ne govori, njihovim nuspojavama, neurolozi su jedino sigurni da PTA ne pomaze, nije li to malo cudno??? Prof. Vojinovic poznaje pacijente a neki su i njegovi kojima je pomogla dilatacija. Sta mislite zasto je otpor medju neurolozima tako velik!!!

Luka

pre 8 godina

imam MS trinaest godina i 34 godine zivota nista mi nije a sve mi jeste... radim ljubim, volim,nerviram se smejem se. Primam svakakve lekove i nista zivim.MS je mnogo zafrknuta i nije nisam jedini i neko je morao da je dobije pa eto meni se zalimilo DA IMAM MS

prof.Biologije

pre 10 godina

Gledaj u sunce, veruj u izlečenje posti i bićeš izlečen.Uzrok bolesti je veliki stres zbog straha od smrti tokom rata u Srbiji

Asparagus

pre 10 godina

@dr.seuse: usled potrebe za podsmehom, niste shvatili suštinu -naglasila sam diskriminaciju u nasem drustvu i prema mnogo manjim zdravstvenim problemima, a pogotovo sa tako ozbiljnim bolestima kao MS. pozdrav...

Srbodlak

pre 9 godina

Pošto sam dobio dosta pozitivne kritike za svoj blog koji sam ovde postovao, postovaću link ponovo uz kratak uvod, jer verujem da je mnogo pacijenata preletelo preko prethodnog posta ne obrativši pažnju:

Dimetil fumarat (DMF) se pokazao kao jako dobra terapija za multiplu sklerozu. Odobren je u USA prošle godine, a u EU ove godine, pod tržišnim imenom Tecfidera (proizvođač Biogen Idec). Usporava napredak bolesti oko 50% u proseku.

Tecfidera košta 36.000 E godišnje. Međutim, možete sami u svojoj kući napraviti Tecfidera analog za 300E godišnje.

http://multipla-skleroza.blogspot.com/2014/04/uvod.html

Ne prodajem ništa nikome, samo delim informacije iz svog praktičnog iskustva. Kome se ne sviđa moj pristup, nek ga zaobiđe, nemam uopšte želju da se raspravljam ili ubeđujem bilo koga u bilo šta.

fiki

pre 10 godina

ljudi,razlika je sto se sa nekim bolestima zivi normalno,sa nekim ne toliko dobro a od neki se umire,razlike su ogromne.MS je ozbiljna bolest,samo pozitivno!

Kostadin

pre 9 godina

Nisam citao tekst ali u ziveti sa MS u Srbiji je sve teze i teze jer su subvencije za veoma skupe terapije smanjene sa 50% na 30%.

sonja

pre 9 godina

Meni riječi "Oni su krivi. Bez krivice." zvuče kao metafora za MS koju doživljavam kao pucanje veze i nesigurnost, zadržavanje na tom.

Vanja

pre 3 godine

Imam MS 17god.Sem pulsne i vit.nisam koristila druge lekove.Do pre 3god.se nije ni primecivalo,sem mene.Niko nije verovao da sam bolesna,a samo ja znam koliko puta sam se osećala bespomoćno,pa prodje i idem dalje.Pre 3 god.sam pala slomila burnu kost,sada se teško krećem sa štakama,šipku ne vade zbog korone.Više svog dr.o lekovima i ne pitam,jer ga dovodim u situaciju da ne zna šta da mi kaže.Kome dati lek ako si ograničen sa brojevima.Uvek sam se nadala da ćemo dočekati lekove,sada sve više sumnjam jer ova država ima za sve sem za bolesne.Takva diskriminacija,takva neodgovornost toliko bezosecajnosti da normalni um to ne može da prihvati.Uostalom zašto bi kupovali skupe lekove kad ce priroda (smrt)rešiti problem i više nikome nećemo biti na teretu,jer sve je više popularna Hitlerova parola "sve što je bolesno i nesposobno ne treba da zivi".Možda sam bila previše surova,ali sa svojih 56 god.i posle svega i svačega mogu da kažem neka nam je Bog na pomoći.

prof.Biologije

pre 10 godina

Gledaj u sunce, veruj u izlečenje posti i bićeš izlečen.Uzrok bolesti je veliki stres zbog straha od smrti tokom rata u Srbiji

nena

pre 10 godina

mi oboleli od ms nema potrebe da mnogo negodujemo zbog nedostatka lekova jer oni više štete nego koriste
nuspojave su upala mozga, infarkt i smrt
nama je, pre svega, potrebno adekvatno okruženje bez arhitektonskih prepreka, rehabiliatcija, banjsko lečenje, personalni asistenti
život teče dalje, mnogi više ne računaju na medicinsku pomoć jer medicina nema odgovora za ovu bolest

novosadjanka

pre 10 godina

Procitala....naravno zacutala kao i za mnoge lose stvari. Ono sto zelim da Vam preporucim (jer pretpostavljam da cete citati komentare) je da, sto i sami verovatno znate,pomognete sebi sami,jer na zalost na mnoge necete moci. Zato Vam preporucujem JOGU. Pronadjite dobrog ucitelja klasicne joge i vezbajte...necete ozdraviti, to i sami znate, ali cete odloziti za duze vreme mnoge lose simptome.

milence

pre 10 godina

Zasto, na primer, nije dozvoljena mogucnost surogat majke u nasoj zemlji. Devojke koje imaju ms, posle porodjaja mogu da ocekuju pogorsanje toka bolesti i zato mislim da bi im ovo mnogo pomoglo i to ne samo njima, nego i mnogim drugim zenama.

dragi

pre 10 godina

Juce zavrsio sa pulsnom,sve konsultacije zavrsene u hodniku,jer lekari nemaju vremena da se posvete pacijentima,tuga...... Ostaje mi jedino ulazenje u studiju za ispitivanje novog leka,jer se jedino tu doktor posveti vise pacijentu,jer je za njega sve to placeno...

Srbodlak

pre 9 godina

Pošto sam dobio dosta pozitivne kritike za svoj blog koji sam ovde postovao, postovaću link ponovo uz kratak uvod, jer verujem da je mnogo pacijenata preletelo preko prethodnog posta ne obrativši pažnju:

Dimetil fumarat (DMF) se pokazao kao jako dobra terapija za multiplu sklerozu. Odobren je u USA prošle godine, a u EU ove godine, pod tržišnim imenom Tecfidera (proizvođač Biogen Idec). Usporava napredak bolesti oko 50% u proseku.

Tecfidera košta 36.000 E godišnje. Međutim, možete sami u svojoj kući napraviti Tecfidera analog za 300E godišnje.

http://multipla-skleroza.blogspot.com/2014/04/uvod.html

Ne prodajem ništa nikome, samo delim informacije iz svog praktičnog iskustva. Kome se ne sviđa moj pristup, nek ga zaobiđe, nemam uopšte želju da se raspravljam ili ubeđujem bilo koga u bilo šta.

jos jedan MS-ovac

pre 10 godina

Osecam potrebu da se javim kao osoba koja boluje od MS-a vec 16 godina i kao netko ko ne zivi u Srbiji. MS je sam po sebi veoma tezak za dijagnozu. Ja zivim u Kanadi i ovde mi 13 godina nisu uspeli uspostaviti dijagnozu. Isto sam tako kao i vi obilazila doktore, homeopate, naturopate, osteopate, kineziologe i jos ponekog kineza, japanca...nebrojeno mnogo sve dok nisam kupila avionsku kartu i otisla u Srbiju, platila i dobila dijagnozu za jedno popodne...prevela sve to kod ovlastenog doktora-prevodioca i pokazala mom doktoru u Kanadi...
To je bio moj trnoviti put do dijagnoze. Mozda vam malo bude lakse kad saznate da nije u Srbiji sve bas tako lose...
posle svega toga konacno sam dobila neurologa koji mi usput receno bas i nije pomogao i gde sam stekla dojam da je ipak najbolje leciti pacijente od bolesti za koju nema leka. Radim 6 sati dnevno. Nemam placeno bolovanje, osim osiguranja koje si sama uplacujem i koje ne pokriva sve moje lekove nemam nista osim svoje zarade.

mortisha

pre 10 godina

Imali ste opaku sreću sa brzinom poastavljanja dijagnoze. Ležala sam na neurologiji punoj stručnjaka sa ukočenim okom i nemogućnošću da hodam jer sam zanosila 23 dana bez terapije čekajući magnetnu i da dobijem duple slike za koje su me pitali a ja nisam imala. I kad sam ih dobila onda sam otišla na magnetnu, dali dijagnozu sa komentarom ½prvo udara na oči/vid½, Nem,ojte da pričate nepokretno oko i što se odbijam o zidove bolnice sa teturanjem vam nije bio znak?! A sad što ja zbog njihovog nemara i arogancije da ignorišu nalaz iz doma zdravlja gde mi je oftamolog odmah prepisao pronison koji sam dobila po izlazku iz bolnice, ja imam te duple slike koje me izluđuju već 3 godine, to nikom ništa. Dijagnozu dobila na izlazu sa otpusnom listom kao da je grip bez ikakvih instrukcija sem da se klonim vrućine i da jedem presnu hranu sa sve pesticidima, dovidjenja i za vašu informaciju Brankov most je dole-levo pa desno u slučaju da doživite nervni slom zbog dijagnoze. A dok odluči konzilijum da li treba primeniti terapiju ili ne tebi ode pola mozga. Još su me za 6 meseci opet trovaali kortikosteroidima za džabe i dalje svi simptomi ostali, išla 2 godine na kontrole niko da me snimi opet da vidi šta se dešava, daleko im neodgovorna kuća ja ih ignorišem koliko mogu, pa dokle doguram.

Summers

pre 10 godina

Da, u nekom tamo clanku pisu o diskriminaciji "manekenki s oblinama"... Hm....? Ja bolujem od MS, pa ne znam, od 19. godine, a sad mi skoro 36. Moto mi je "keep moving", ali nekad bogme zasuzim. Da li me ljudi gledaju kao slabiju i manje vrijednu?...Pa, neki zasigurno da. Ne dokazujem se vise. Ipak, godine su iza mene. E, problem jeste sto nemamo priliku da se lijecimo i sto nam se cesto to uskracuje, u smislu: Pa, sta hoces nakon toliko godina?! Budi srecna sto jos hodas! Nije me strah nikome reci da imam MS. Iskreno, govorim kad god mislim da treba.Boli me jedino bezdusnost i nehumanost nasih ljekara. Uh, to me bas rasrdi.

ccsvi

pre 10 godina

MS se dilatacijom vena uspesno ne mogu da kazem bas leci, ali niz neuroloskih problema otklanja.Povezanost venske drenaze iz mozga i MS stara je preko 20 godina.CCSVI je dijagnoza koju je prof Paolo Zamboni otkrio i povezao sa MSom.U Srbiji je preko 800 pacijjenata tretirano PTa i iamli su dovre rezultate.Svakom 10.om su se skoro potpuno povukli problemi..U svetu su otisli i dalje sa tretiranjem vena i otkrivanjem uzroka njihovih maloformacija.Uspesno lecenje vena dovodi i do gubljenja simptoma.Provereno i dokazano.Proguglajte malo CCSVI i sve ce vam biti jasno .Niski tim je to uspesno radio, sve dok se neko nije uplasio za nase zdravlje i to stopirao.Hocemo da lecimo vene iako imamo ms ....

CCSVI

pre 10 godina

Copaxoni i ostali axoni ...ne samo da ne lece nego imaju i niz losih nuspojava...O studijama koje se vrse nad ms pacijentima da ne govorim....interferon, takodje nije lek i kosta drzavu oko 1200 evra mesecno po pacijentu ...a CCSVI koji ima dokazane veze sa msom i PTA koja kosta oko 150 evra i pride benefite, su stopirani....150 evra...1200 evra....gde je tu racunica i za drzavu i za pacijente

fiki

pre 10 godina

ljudi,razlika je sto se sa nekim bolestima zivi normalno,sa nekim ne toliko dobro a od neki se umire,razlike su ogromne.MS je ozbiljna bolest,samo pozitivno!

tasa

pre 10 godina

Ima lekar u NS, ginekolog, koji ima MS preko 20 godina. Neko ga je vec pominjao u komentarima, dr V. Da li zbog bolesti, ali veoma je brizan prema svojim pacijentkinjama. Na njemu se bolest ne vidi, ali sestre kazu da ga kolege veoma diskriminisu zbog bolesti. On je uvek na poslu, nikad na bolovanjima. Prima lekove i ne kosta drzavu, vec joj samo doprinosi. To nikome ne znaci. Izolovali su ga na tom odeljenju, i cekaju da bolest krene. I tako vec decenije. Sta onda da ocekuju drugi, kad se lekari tako ponasaju? Sestra kaze da je sadasnji sef hteo da ga penzionise, da ne smeta. A na njemu se uopste ne vidi da je bolestan.

Ivana

pre 10 godina

Moj brat ima MS vec 13 godina, i svaku rec ovog coveka potpisujem, uz kritiku da je bio veoma blag. Kompletan sistem je duskriminisuci, bez empatije,krenuvsi od postavljanja dijagnoze, preko lecenja, do toga da se raznorazni parkiraju na mesto za invalida, i kao ne vide vas da nosite stap i tesko hodate bas u banci ili nekom slicnom redu. Moj brat ima srece kad je poslodavac u pitanju, zaista ga svi paze kao "malo vode na dlanu". Mi kao porodica se borimo svakodnevno, zajedno sa njim. I evo javno kazem, mama i tata, svaka vam cast.

Ilija

pre 10 godina

Kakav tekst... Da se samo 20% medijskog prostora rezervisanog za razne Stanoraje prebaci na ovakve i slicne tekstove gde bi nam bio kraj... Ja autoru teksta mogu preporuciti karnozin u nadi da ce mu pomoci!

Schh...

pre 10 godina

Sta reci ? Mozete da zamislite ljude poput mene koji drugi ljudi vide kao frikove kojeg ne zele da zaposle a sposoban sam i zelim da radim i mogu i hocu ali vide tikujem uplase se sta vec i cao zdravo. Potpuno smo iskrivljen narod zalosno .

Srdjan

pre 10 godina

Lepo kaze covek da treba mnogo pricati. Ja sam trenutno svestan ovih problema,ali cu za koji dan zaboraviti,jer ja nemam tih problema u okruzenju. I jos jedna stvar. Za ovaj tekst 17 komentara trenutno,a za neke nevazne gluposti na stotine...

Samo kažem

pre 10 godina

bravo, gospodine Drenca! edukacija, cemu doprinose vasi tekstovi (citam vas od ranije!), je ono sto je ovde vrlo potrebno. e sad, sto se u Srbiji RZZO igra sa zivim ljudima, to je posebna prica...

milenab

pre 10 godina

Drugo, država svojim sistemom nabavke tih skupih lekova baca pare i na njih, i ne pomaže nikome. Reći ću kako to teče, pa zaključite da li sam u pravu. Svuda na svetu je primena interferona u kontinuitetu, dok god lek "deluje" ili dok nuspojave ne postanu previše ozbiljne, pa se trada traži drugi lek. Reč je o imunomodulatorima - znači oni potpuno menjaju imuni sistem. Period privikavanja na te lekove je prilično težak, za neke i dramatičan, ali posle nekog vremena čovek se navikne. I taman se navikneš, kad jave - u toku je tender, ovog meseca nemojte dolaziti po lek. U toku dve godine imali su tri tendera, kod svakog su imali pauze od dva do tri meseca. Posle drugog tendera, samo su nas obavestili - sada primate Rebif, a ne Avonex. Isto nisu napomenuli da su, zbog jeftinije nabavke, izabrali dozu koja je za adolescente ili odrasle koji jako teško podnose interferon, odnosno pola preporučene doze. Moje osnovno logičko rasuđivanje govori da nikom ne može biti korisno da se nekoliko meseci menja imuni sistem organizma, pa onda pauzira, pa se opet menja, pa pauzira. Tvrdim da su pare potrošene na nas 5% srećnika koji primamo tu terapiju bačene (a mesečna doza svakog od tih lekova je po nekoliko hiljada eura)

gordana

pre 10 godina

Ispitivanje raznoraznih lekova za ms u Sbiji nije problem ali dilatacija vena jeste. O stetnosti lekova iz studija niko ne govori, njihovim nuspojavama, neurolozi su jedino sigurni da PTA ne pomaze, nije li to malo cudno??? Prof. Vojinovic poznaje pacijente a neki su i njegovi kojima je pomogla dilatacija. Sta mislite zasto je otpor medju neurolozima tako velik!!!

kameni

pre 10 godina

Poptpuno poštovanje za ovog čoveka...ako to nešto znači...a nadam se da će više da znači zato što moramo da počnemo da se borimo za sve nas...i zdrave a posebno za ljude koji imaju probleme!!! Pozdrav gospodinu Drenči kao i svima kojima je stalo!

jelena

pre 10 godina

Konacno neko da progovori o MS-u, jedino u Srbiji i zemljama okruzenja je tabu pricati o MS, ne dao Bog reci javno da je imas! Dosta toga se spekulisalo o tada vodecem politicaru u zemlji da ima MS i ne vidim poentu cutati o tome toliko, mnogo je lakse svima kada se o tome prica..Jer kada se prica i podseca, Drzava odn.ti koji odlucuju o tome koliko sredstava odvojiti za lecenje, imace vecu svest o tome sta su uradili kada su izdvojili sredstva za samo 300 obolelih!! Katastrofalna je situacija i po pitanju zaposljavanja, cutanja obolelih pred poslodavcima... Ma ne znam.. Ljudi treba svakako da pricaju i da se bore za sebe jer ce jedino tako nesto uraditi.

nina

pre 10 godina

ms mije dijagnosticiran 1997 nije bas trebalo puno da dodju do dijagnoze ms da bi nakon 6 godina sefica odjeljenja otpustila me sa klinike jer sam se pobunila zbog nalaza magnetne rezonance ja cekam 37 dana na klinici da dodjem na red za termin a moja cimerka dolazi na red 15-ti dan i otpusta me sa klinike bez dijagnoze jer sam pokretna i foliram i nije mi nista jer me zena nikad ni pregledala nije.Imala sam srecu da sam do prije 10 mjeseci kad sam pala skroz ni rukama ni nogama nisam mogla tad me ista doktorica u viziti mazila i sazaljevala.Od maja 2007 radim kao trgovac i nikad nisamdosad bila na bolovanju,na godisnjem i bila sam bukvalno bez slobodnog dana,ako sam odmarala 1 dan morala sam ga naradit,trenutno se oporavljam i vjerujem da cu biti aktivna jer mi ne pada na pamet vise biti hiper aktivna ovo je skola koju sam skupo platila.

Ivanka

pre 10 godina

Moja sestra ima MS nekih 5 godina, nema nikakvih vidljivih simptoma, tako da ne zeli da drugi znaju za dijagnozu, jer za nju ne postoje gotovo nikakva ogranicenja, a nasi zatucani ljudi bi je posmatrali sa zaljenjem ili bi vrsili diskriminaciju. Inace, njoj su doktori veoma brzo otkrili o cemu se radi. Hocu da kazem da mnogi pacijenti nisu onesposobljeni, iako ih cesto tako prikazuju. Najbitnije je da se spreci progresija bolesti, tako da se mora obezbediti lecenje sto vecem broju ljudi, kao i da se novi lekovi sto pre registruju u nasoj zemlji, jer je sramota da 90 posto obolelih kod nas ne koristi nikakvu terapiju. Katastrofa je to sto im se uskracuje pravo na zdravstvenu zastitu, a svi mi izdvajamo pozamasne sume na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje.

milenab

pre 10 godina

Tekst je sjajan prikaz društva kao celine, ne samo nas osoba sa MS-om. Dodala bih svoje iskustvo i zaključak što se tiče lekova. Lek za MS, znamo ne postoji. Postoje razne vrste imunomodulatora i imunosupresora, koji, pretpostavlja se, nekome, možda, usporavaju tok bolesti. Ovo pretpostavlja se i možda disam ja izmislila nego stoji u opisu tih lekova. Svaki pacijent bi morao da ima pravo da bude upoznat sa svim postojećim lekovima, da bude obavešten koja su moguća dejstva, koje nuspojave (kojih ima mnogo) i da onda, u dogovoru sa svojim neurologom odluči hoće li ili neće da prima neki lek i da prate da li je taj lek najbolji izbor. Kod nas je sistem taj da, ako imaš dobrog neurologa, on te preporuči na komisiju, ako komisija odobri, dobiješ interferon koji oni odobre. Drugi lek, Copaxon je mnogo teže dobiti, naravno njega primaju oboleli lekari i neko s debelom vezom. Ja sam, za naše zdravstvene uslove, "srećnica" koja je brzo posle dijagnoze uspela da dobije odobrenje za interferon, tada Avonex. Ali... Pre svega, niko me nije upozorio da su interferoni zapravo genetski modifikovani životinjski proteini. Ok, kažu lekari i insulin je, pa to mora da se prima. Ali volela bih da sam to znala pre odluke o interferonu.

Marina Adamovuć

pre 10 godina

Šta reći o ovome? Bolest nije smrtonosna, bar ne prebrzo nakon postavljanja dijagnoze ali, ima puno obolelih - koji bi radije da umru nego sa njom da žive: oni niti jedu, niti govore, ne vide, ništa samostalno ne mogu...godinama leže i plaču. A dekubit je propratna pojava. Šta lekari rade? Kao da ne shvataju naše psihičke probleme, kao da nisu i psihijatri. Podvrgavaju nas experimentima na godinu - dve, strpaju zaradu u džep i..ćao. Ne postojimo više. O svojoj dr napisala sam pesmu zbog koje mi je okrenula leđa. Ne znam zašto- ja sam bila brža. Sadda sam ovo : http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/438064/Iz-invalidskih-kolica-skuplja-novac-za-bolesne (ako ima grešaka u tekstu , izvinite- i ruke su me izdale)

Suzana

pre 10 godina

Pozdrav gosp.Borisu i hvala mu na odlicnom tekstu.Bolujem od MS-a 4 god.i do sada nisam ni cula ni procitala ovako dobar tekst.Niko da se seti za nas.Ja sam jedna od bolesnica na kojoj se ispituju novi lekovi i za sada nije lose.O banji mogu samo da mastam jer Gornja Trepca je previse skupa.Imam veoma lose iskustvo sa ljudima iz bivse firme,zato sam otisla i penzionisana sam.Tesko sam to podnela.Sta reci,postala sam socijalni slucaj.

Asparagus

pre 10 godina

Jako dobar tekst, kakvog retko imamo prilike da procitamo! Drustvo je generalno neobrazovano kad su u pitanju bolesti. Retko koja bolesna osoba, od kakve god bolesti da boluje, ima adekvatan tretman. Ako ima epilepsiju, onda je izbegavaju,da se ne prenese slucajno. Ako ima ostecenje sluha, onda je verovatno i glupa, posto mora da joj se ponavlja,da bi čula. Ja imam oslabljen vid jednostrano,posledica boravka u inkubatoru, i kad je mom bratancu receno u 7-oj da mora da pocne da nosi naočare, nastupila je tragedija i plakanje-Tetka mu je kriva što ne vidi, mora da je od nje dobio! :)Sa takvim mentalitetom je teško boriti se, narocito kad su u pitanju ozbiljne bolesti,kao multipla skleroza. Moja tetka ima MS od njene 20-te, danas ima 60,i lavovski se bori, hoda i šali se svakog dana! Ponekad nastupi pogorsanje, nosi stap, i naocare, ali definitivno gura uz pomoc svog humora koji joj je preko potreban,pored lekova. Divljenje svima koji se nose sa MS, posebno u Srbiji!

Kostadin

pre 9 godina

Nisam citao tekst ali u ziveti sa MS u Srbiji je sve teze i teze jer su subvencije za veoma skupe terapije smanjene sa 50% na 30%.

Aleksandar Jokic

pre 10 godina

Odlican tekst. U moru nebulozu koje citamo svaki dan.

Spletom okolnosti poznajem nekolicinu ljudi kojima je dijagnostikovan MS. Ono sto oni primaju kao terapiju je sramota. Pristup lekara isto tako. Ogledalo propasti u kojoj zivimo. Nedostatak empatije je ovde "de facto" stanje poslednjih 20tak godina. Moramo nekako da rastresemo ovaj sistem.

Dok se ne resetujemo, kao ljudi i sistem, sto po mom misljenju nece biti narednih 100 godina, nasi sugradjani/prijatelji moraju da pomognu sami sebi. Da se edukuju, raspituju, promene nacin zivota, ishranu, itd...

Voleo bih da neko upuceniji u problematiku, uputi kako mi kao pojedinci mozemo da pomognemo. Neka organizacija, drustvo, grupe...

Aca

albatros

pre 10 godina

moju tastu su 7god.lecili od navodne reume,a prvi lekar kome se obratila je takodje rekao da se folira zbog bolovanja,i tek kad je promenila jos jednog lekara dijagnostikovana joj je MS,za to vreme bolest je uznapredovala i vec preko 10god je u kolicima.Koliko tu nepravde i traljavosti ima js nemam reci.

Mira

pre 10 godina

Znam neke primere zena koje su dobro iznele trudnocu i cak imaju i dvoje dece. Uz nadzor neurologa i ginekologa, bitna je kontrola. Samo je vazno da se trudnoca planira i naravno, sto pre to bolje. Steta je odlagati i uskracivati to lepo zadovoljstvo zbog glupave bolesti. Podrska partnera je najbitnija. Ako je nema, onda neka otvori karte na vreme, zar ne?

Dana

pre 10 godina

Sve pohvale za tekst gosp.Borisa.Nažalost i ja sam jedna od obolelih od MS.Dijagnozu imam 12 godina,a 48 godina života.Sa bolešću se borim svakodnevno;masaže,vežbe,do pokušaja da se zdravo hranim,kao i obavezan boravak u banji Gornja Trepča.Uz to ponekad idem na bioterapiju,a koristim i blagodeti pčela;med,propolis,polen i ubodi pčela.Možda me to sve i održava na nogama,mada klimavim,ali ja hodam.Najteže mi je palo to što sam pre dve godine,nakon 15 godina rada kod poslodavca,dobila otkaz kao tehnološki višak.A pravi razlog je bio MS i povremeno bolovanje.Zašto su poslodavci toliko surovi,zar se zbog dinara isplati svesno uništiti nečiji život.Dragi moji oboleli,pazite na sebe,čuvajte se i zdravo se hranite.Želim Vam svima bolje zdravlje i možda se nekada sretnamo u banji Gornja Trepča.

Biljana

pre 10 godina

Svaka cast autoru na originalnom tekstu.Ja mogu slobodno reci,da ista situacija je i u Makedoniji.
Da se nadamo da ce se situacija u zdravstvu za narednih 100 godina poboljsati.

Јован Беговић

pre 10 godina

Борисе, хвала ти на овом тексту. Знамо се из Дачине новинарске школе. Овде у Енглеској постоји изрека да ти 'не дао Бог да ти је лекар потребан' (уколико немаш приватно осигурање). Знам да није лако, желим ти све најбоље!

Asparagus

pre 10 godina

@dr.seuse: usled potrebe za podsmehom, niste shvatili suštinu -naglasila sam diskriminaciju u nasem drustvu i prema mnogo manjim zdravstvenim problemima, a pogotovo sa tako ozbiljnim bolestima kao MS. pozdrav...

sonja

pre 9 godina

Meni riječi "Oni su krivi. Bez krivice." zvuče kao metafora za MS koju doživljavam kao pucanje veze i nesigurnost, zadržavanje na tom.

Luka

pre 8 godina

imam MS trinaest godina i 34 godine zivota nista mi nije a sve mi jeste... radim ljubim, volim,nerviram se smejem se. Primam svakakve lekove i nista zivim.MS je mnogo zafrknuta i nije nisam jedini i neko je morao da je dobije pa eto meni se zalimilo DA IMAM MS

Aleksandra

pre 7 godina

Imam jednostavno potrebu da se oglasim. Imam MS, nazalost. Dijagnoza stigla ovog leta -2016. godine ali prve symptome sam imala, davne 1996.godine. Dokumentacija postoji u KC Nis, te su mi tako I objasnili : "Vi zivite sa tim cec 20 godina". I zaista, rodila dvoje divne dece, usput sam imala I spontani sa blizancima. Zavrsila fakultet pre toga, radim vec 11 godina I nastavljam sa tim. Ja nemam terapiju, nemam trenutno nikakve simptome. Magnet je pokazao, primila sam k znanju ALI NASTAVICU sa dobrim zivotom. To zelim svima koji nosite istu, MS, dijagnozu. VEZBAJ,ZDRAVO SE HRAN, SETAJ, SMEJ SE, VOLI I RADI....ZIVI!!!!!

Vanja

pre 3 godine

Imam MS 17god.Sem pulsne i vit.nisam koristila druge lekove.Do pre 3god.se nije ni primecivalo,sem mene.Niko nije verovao da sam bolesna,a samo ja znam koliko puta sam se osećala bespomoćno,pa prodje i idem dalje.Pre 3 god.sam pala slomila burnu kost,sada se teško krećem sa štakama,šipku ne vade zbog korone.Više svog dr.o lekovima i ne pitam,jer ga dovodim u situaciju da ne zna šta da mi kaže.Kome dati lek ako si ograničen sa brojevima.Uvek sam se nadala da ćemo dočekati lekove,sada sve više sumnjam jer ova država ima za sve sem za bolesne.Takva diskriminacija,takva neodgovornost toliko bezosecajnosti da normalni um to ne može da prihvati.Uostalom zašto bi kupovali skupe lekove kad ce priroda (smrt)rešiti problem i više nikome nećemo biti na teretu,jer sve je više popularna Hitlerova parola "sve što je bolesno i nesposobno ne treba da zivi".Možda sam bila previše surova,ali sa svojih 56 god.i posle svega i svačega mogu da kažem neka nam je Bog na pomoći.