Sreda, 05.02.2014.

10:11

Kažiprst - 05.02.2014.

https://i.ytimg.com/vi/uO86S53IQiU/sddefault.jpg

Izvor: B92

Kažiprst - 05.02.2014. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Tatajana Boskovic

pre 10 godina

Kada ce prestati nestrucni i nesposobni da karakterisu strucne, sposobne i pre svega humane ljude, sto bi sazeto moglo da karakterise prof. Tomislava Jovanovica. Svi njegovi studenti,kolege, pacijenti i prijatejli su uz njega!

Doc dr Izet Tutić

pre 10 godina

Da je samo jos par ovakvih ministara naša Srbija bi bila po nauci Amerika a po ekonomiji Švajcarska. To je najplemenitiji, najbolji, najučeniji, najelokventniji , najinteligentniji , naj......čovek kojeg sam ja u svojih 50. godina upoznao.

Ako dozvole - ekonomista

pre 10 godina

@ Pravnikus

Istina je da su problemi starih studenata ponovo stavljeni pod tepih, ali je, po meni, možda i važnije od produženja roka uklanjanje iz nastave pojedinih profesora koji uništavaju živote generacijama studenata. Novinarka je, kao najupečatljiviji primer, pomenula FPN i Ekonomski fakultet i potpuno je jasno zašto je ta dva fakulteta izdvojila. Iz ličnog iskustva mogu reći da je ono što se dešava sa Upravljačkim računovodstvom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu čisto iživljavanje nad studentima. Samo taj ispit studenti godinama polažu. Navešću, kao primer, rezultate iz prethodnog (januarskog) roka - od preko 400 studenata, ispit je položilo samo 29. Zar ovo nije dovoljno da ministar i dekan reaguju?

Vida

pre 10 godina

Vidovdan za mnoge znaci mnogo, posebno u prosveti.
Ne znam zasto se stalno zalazete da u Srbiji bude nesto, sto nigde nije.
Najpre Bolonja nije sprovedena do kraja ni programski,a ni organizaciono.
O tome trebaju velike rasprave uraditi! Ali, zasto deci unistavate detinjstvo, radost skolovanja itd. uvodjenjem promena smena svake nedelje. Odrasli bi brzo izgubili pamet, a decu cete zaludeti.
pored osmogodisnjeg obrazovanja, imaju deca i vannastavnu aktivnost:sport, muzicka i baletska skola, male scene itd. da ne govorimo o bioritmu dece!

Zeka

pre 10 godina

Prosveta i kultura spadaju u tzv. neprivredne delatnosti. Privreda u drzavi je vazna, jer obezbedjuje sredstva za neprofitnu oblast rada. Medjutim, jedno odgovorno drustvo mora znati da su mu zdravstvo, prosveta, sudstvo - stubovi nosaci drzave. Narod i drzava koji zanemaruju svoje obaveze osudjeni su na propast. Za kulturu je, npr. u budzetu uvek najmanje sredstava, a onda se cudimo kakve to posledice ima na nove narastaje. O prosvetnim radnicima i njihovom ponizavajucem polozaju u drustvu, tuzno je i govoriti. Zovu ih "prosvetari", nesto kao "torbari"... mozda zato o njima ni jedna rec nije izgovorena, iako je gost bio ministar prosvete.

Ko danas ne zeli da odvoji za kulturu i prosvetu, sutra ce morati da odvoji za popravne domove i zatvore! Ko ne plati na mostu, platice na cupriji!

?

pre 10 godina

Naj manje je bitno što je ministar pogrešno odgovorio na pitanje u testu. Dobro pitanje je da li postoji bolji kandidat za ministra. Ne postoji. Meni se ovaj čovek ne dopada, da se razumemo ali bez para je nemoguće praviti bilo kakav progres. Para nema. Tačka.

Nemanja Petrovic

pre 10 godina

Mislim da novinari, kao i uvek, preve guzvu oko stvari koje nisu toliko bitne. Covek je pogresio, pa neka... Pitanja su na testu ista za sve i svakoga tako da povlascenih nema a to je najbitnije. Mislim da s obzirom na haos koji je sigurno zatekao u prosveti posle feste sa testovima od prosle godine gosp. ministar radi dobar posao i samo neka nastavi. Opsta kultura je jako bitna a potpuno zapostavljena stvar? Zar nije normalno znati sta je holokaust, gde je Izrael i sl???

cika moki

pre 10 godina

Nije cudo sto nije znao. Pitanje nema nikakvu logiku. Krece od disanja, koje je dvosmerni proces. A sta ima suprotan smer od dvosmernog procesa? Cudo je da niko ne kontrolise te znalce koji sastavljaju pitanja

Boja

pre 10 godina

Ne mogu da iskažem koliko mi je krivo što o ovako bitnom aspektu države kao što je obrazovanje brine takva osoba. Još jednom se vidi koliko je i ovu vlast baš briga da ulaže u mlade, pametne i vredne ljude i da im obezbedi budućnost. Da ne počinjemo o ministrovom padu na test pitanju koje mu je Suzana postavila i pokušaju izvlačenja „puj pike ne važi"... Rečju, jadno... :(

dejan

pre 10 godina

I mi cemo sad da pisemo komentare iznervirani sto imamo ovako nepismenog,ali podobnog ministra i proci ce izbori i opet ce na celo ministarstva doci neko slican njemu.Doci ce i Palma i Velja i tako nam prolaze godine u cudjenju,a sve ostaje isto.Dok studenti,pravi doktori,pravi profesori i ostali intelektualci ne podignu glas i izadju na ulice nema nama spasa.Dajte da povucemo rucnu,pa ne moze vise ovako,idemo velikom brzinom nizbrdo.PROBUDI SE PISMENA SRBIJO!

ppp

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: [link]
(Filip, 5. februar 2014 11:40)

sta on zna, on je samo ministar... njegovo i nije da zna...

Nikola

pre 10 godina

Ministar nije dao odgovor na pitanje šta će biti sa starim studentima. Njegovu demagogiju je mučno slušati. Govoriti o tome kako će dopisom fakultetima da pomogne starim studentima je neozbiljno. Pa do septembra ima još samo par rokova i nema vremena za strategije (to je trebalo ranije sprovoditi) nego za delovanje. Šta je čekao ministar zakon je morao da se izmeni i da se produži rok starim studentima. Ako se to ne desi armija nas će na ulice pa da vide gospoda iz ministarstva koliko nas ima. A i voditeljka je ispala nefer samo dva minuta je posvetila ovom velikom problemu. Uzgred od početka studija uporedo radim i studiram, kako bih preživeo i sada kada sam na par ispita da mi neko oduzme pravo na završetak studija, pravo na život. Sramno!

apsolvent

pre 10 godina

Ima nas mnogo vise od 5000 i to je na sednici Odbora za obrazovanje potvrdila i prorektor prof.dr. Nada Kovacevic. Na toj sednici je jednoglasno podrzana nasa peticija za produzenje roka. Ove mere koje spominje ministar su nedovoljne i nesvrsishodne. To je samo produzavanje agonije ljudima koje zivot nije mazio, rodjeni u pogresno vreme..pa kako sad da nas novim bolonjskim studijama vrate na pocetak, sa novim dodatnim ispitima, finansijskim nametima..kako da napustamo svoje gradove, od kojih para, mnogi su u jako teskoj zivotnoj i materijalnoj situaciji.
Jedino je produzenje roka naravno uz nas rad, i kako je i prof.dr.Kovacevic rekla ne bez ikakve kontrole, jer realno ima onih koji zaista nece da zavrse studije, ali mnogo vise je nas koji to zelimo.
Senat je pre nekoliko dana bolonjcima izmenom statuta produzio rok, pored stalnog odobravanja upisa godine sa 48 espb. Da li je to novi efikasniji nacin studiranja ili samo produkovanje diplomiranih ali sa kakvim znanjem, koji uce iz skriptica i prezentacija?! Naravno ni bolonjci nisu svi isti i nisu oni krivi za sve to i oni se snalaze kako znaju i umeju, da se moj komentar ne shvati pogresno.
Pravda i sansa za sve, a ne namerno produzavanje agonije.
Zao mi je sto je jedva tri minuta emisije bilo posveceno nama, i ministar nije odgovorio na mnogo ozbiljnija pitanja.
Broj potpisa na peticiji raste iz dana u dan, a to je samo vrh ledenog brega jer nisu svi obavesteni o postojanju iste.

Pravnikus

pre 10 godina

Opet se problem starih studenata stavlja pod tepih. Ministar vrti jednu te istu priču kao pokvarena traka umesto da jasno odgovori hoće li biti promene zakona. Molim sve kolege da podrže peticiju za produženje roka za završatak studija po starom na sledećem linku: http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

M

pre 10 godina

Žao nam je što se više niste dotakli teme i pitanja o ''starim'' studentima. Tim pre što ste rekli da smo mi poslali najviše pitanja i da oko 5000 nas (potpisnika Peticije za produženje roka za završetak studija po ''starim'' planovima i programima) čeka na njegove odgovore.
To što je ministar poslao dopise - preporuke fakultetima NIŠTA ne znači, koliko god on tvrdio da će fakulteti morati da poslušaju državu. Prosto, NEMA VREMENA da se sve to uredi, rok će proći očas posla (30.9.2014.)!
http://www.peticije24.com/a/64164 (eto linka do onlajn peticije)

odustala posle pet minuta gledanja

pre 10 godina

Pocela sam da gledam emisiju i odustala. Dize mi se kosa na glavi od price o privatnim casovima. Dacu svoje misljenje koje je zasnovano na iskustvu drzanja privatnih casova deci. Vecina njih je razmazena, nece da radi, ne slusa u skoli, ne trudi se. Kad mama i tata plate privatni cas, onda su jos gori, onda igraju igrice na casu, ne znaju ni sta su radili u skoli jer cu im ja sve objasniti. Ima profesora koji lose rade svoj posao, ali ima vise dece koja OCAJNO rade svoj posao. Zavrsila sam osnovnu i srednju skolu bez ijednog privatnog casa. Danas drzim privatne casove deci od kojih nekima predaju isti nastavnici kao i meni. Pa ko je onda lud? Rekla bih roditelji kojima je za sve kriv neko drugi, a nikad njihova divna decica.

Filip

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/oct/02/world-top-100-universities-times-higher-education

Драгана

pre 10 godina

Ако постоји завршни испит зашто онда постоји и оцењивање? То је у супротности. То је као да се два пута плаћа порез на исту ставку. И нисам приметила да је неки учитељ/наставник/професор, сносио последице за лоше резултате својих ученика. И они би морали да ОСЕТЕ последице свог нерада, а не само деца!

Nedostaje vam ton u emisiji na internet straici

pre 10 godina

Bilo koji oblik ispitivanja učenika na kraju višegodišnjeg obrazovanja, u ovom slučaju osmogodišnjeg, bez mogućnosti ponovnog polaganja mature je ozbiljno kršenje prava učenika jer postoji nebrojivo mnogo razloga zbog čega bi neki učenik mogao položiti maturu sa znatno nižom prolaznošću nego što je ta prolaznost bila tokom tih osam godina. Dakle svih osam godina intelektualnog razvoja učenika izložiti jednoj mogućnosti dokazivanja njihovog znanja jeste neosporivo pogrešno jer je očigledno da kada učenici završe srednju školu imaju čak desetine mogućnosti polaganja prijemnih ispita na fakultetima.

Uvođenje bilo koje male mature tj. polaganja ispita na kraju osnovne škole bi bilo kao kada bi učenici prilikom upisa na fakultete imali samo jednu priliku polaganja prijemnog ispita!

odustala posle pet minuta gledanja

pre 10 godina

Pocela sam da gledam emisiju i odustala. Dize mi se kosa na glavi od price o privatnim casovima. Dacu svoje misljenje koje je zasnovano na iskustvu drzanja privatnih casova deci. Vecina njih je razmazena, nece da radi, ne slusa u skoli, ne trudi se. Kad mama i tata plate privatni cas, onda su jos gori, onda igraju igrice na casu, ne znaju ni sta su radili u skoli jer cu im ja sve objasniti. Ima profesora koji lose rade svoj posao, ali ima vise dece koja OCAJNO rade svoj posao. Zavrsila sam osnovnu i srednju skolu bez ijednog privatnog casa. Danas drzim privatne casove deci od kojih nekima predaju isti nastavnici kao i meni. Pa ko je onda lud? Rekla bih roditelji kojima je za sve kriv neko drugi, a nikad njihova divna decica.

dejan

pre 10 godina

I mi cemo sad da pisemo komentare iznervirani sto imamo ovako nepismenog,ali podobnog ministra i proci ce izbori i opet ce na celo ministarstva doci neko slican njemu.Doci ce i Palma i Velja i tako nam prolaze godine u cudjenju,a sve ostaje isto.Dok studenti,pravi doktori,pravi profesori i ostali intelektualci ne podignu glas i izadju na ulice nema nama spasa.Dajte da povucemo rucnu,pa ne moze vise ovako,idemo velikom brzinom nizbrdo.PROBUDI SE PISMENA SRBIJO!

Pravnikus

pre 10 godina

Opet se problem starih studenata stavlja pod tepih. Ministar vrti jednu te istu priču kao pokvarena traka umesto da jasno odgovori hoće li biti promene zakona. Molim sve kolege da podrže peticiju za produženje roka za završatak studija po starom na sledećem linku: http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

cika moki

pre 10 godina

Nije cudo sto nije znao. Pitanje nema nikakvu logiku. Krece od disanja, koje je dvosmerni proces. A sta ima suprotan smer od dvosmernog procesa? Cudo je da niko ne kontrolise te znalce koji sastavljaju pitanja

Nikola

pre 10 godina

Ministar nije dao odgovor na pitanje šta će biti sa starim studentima. Njegovu demagogiju je mučno slušati. Govoriti o tome kako će dopisom fakultetima da pomogne starim studentima je neozbiljno. Pa do septembra ima još samo par rokova i nema vremena za strategije (to je trebalo ranije sprovoditi) nego za delovanje. Šta je čekao ministar zakon je morao da se izmeni i da se produži rok starim studentima. Ako se to ne desi armija nas će na ulice pa da vide gospoda iz ministarstva koliko nas ima. A i voditeljka je ispala nefer samo dva minuta je posvetila ovom velikom problemu. Uzgred od početka studija uporedo radim i studiram, kako bih preživeo i sada kada sam na par ispita da mi neko oduzme pravo na završetak studija, pravo na život. Sramno!

Boja

pre 10 godina

Ne mogu da iskažem koliko mi je krivo što o ovako bitnom aspektu države kao što je obrazovanje brine takva osoba. Još jednom se vidi koliko je i ovu vlast baš briga da ulaže u mlade, pametne i vredne ljude i da im obezbedi budućnost. Da ne počinjemo o ministrovom padu na test pitanju koje mu je Suzana postavila i pokušaju izvlačenja „puj pike ne važi"... Rečju, jadno... :(

apsolvent

pre 10 godina

Ima nas mnogo vise od 5000 i to je na sednici Odbora za obrazovanje potvrdila i prorektor prof.dr. Nada Kovacevic. Na toj sednici je jednoglasno podrzana nasa peticija za produzenje roka. Ove mere koje spominje ministar su nedovoljne i nesvrsishodne. To je samo produzavanje agonije ljudima koje zivot nije mazio, rodjeni u pogresno vreme..pa kako sad da nas novim bolonjskim studijama vrate na pocetak, sa novim dodatnim ispitima, finansijskim nametima..kako da napustamo svoje gradove, od kojih para, mnogi su u jako teskoj zivotnoj i materijalnoj situaciji.
Jedino je produzenje roka naravno uz nas rad, i kako je i prof.dr.Kovacevic rekla ne bez ikakve kontrole, jer realno ima onih koji zaista nece da zavrse studije, ali mnogo vise je nas koji to zelimo.
Senat je pre nekoliko dana bolonjcima izmenom statuta produzio rok, pored stalnog odobravanja upisa godine sa 48 espb. Da li je to novi efikasniji nacin studiranja ili samo produkovanje diplomiranih ali sa kakvim znanjem, koji uce iz skriptica i prezentacija?! Naravno ni bolonjci nisu svi isti i nisu oni krivi za sve to i oni se snalaze kako znaju i umeju, da se moj komentar ne shvati pogresno.
Pravda i sansa za sve, a ne namerno produzavanje agonije.
Zao mi je sto je jedva tri minuta emisije bilo posveceno nama, i ministar nije odgovorio na mnogo ozbiljnija pitanja.
Broj potpisa na peticiji raste iz dana u dan, a to je samo vrh ledenog brega jer nisu svi obavesteni o postojanju iste.

M

pre 10 godina

Žao nam je što se više niste dotakli teme i pitanja o ''starim'' studentima. Tim pre što ste rekli da smo mi poslali najviše pitanja i da oko 5000 nas (potpisnika Peticije za produženje roka za završetak studija po ''starim'' planovima i programima) čeka na njegove odgovore.
To što je ministar poslao dopise - preporuke fakultetima NIŠTA ne znači, koliko god on tvrdio da će fakulteti morati da poslušaju državu. Prosto, NEMA VREMENA da se sve to uredi, rok će proći očas posla (30.9.2014.)!
http://www.peticije24.com/a/64164 (eto linka do onlajn peticije)

Nedostaje vam ton u emisiji na internet straici

pre 10 godina

Bilo koji oblik ispitivanja učenika na kraju višegodišnjeg obrazovanja, u ovom slučaju osmogodišnjeg, bez mogućnosti ponovnog polaganja mature je ozbiljno kršenje prava učenika jer postoji nebrojivo mnogo razloga zbog čega bi neki učenik mogao položiti maturu sa znatno nižom prolaznošću nego što je ta prolaznost bila tokom tih osam godina. Dakle svih osam godina intelektualnog razvoja učenika izložiti jednoj mogućnosti dokazivanja njihovog znanja jeste neosporivo pogrešno jer je očigledno da kada učenici završe srednju školu imaju čak desetine mogućnosti polaganja prijemnih ispita na fakultetima.

Uvođenje bilo koje male mature tj. polaganja ispita na kraju osnovne škole bi bilo kao kada bi učenici prilikom upisa na fakultete imali samo jednu priliku polaganja prijemnog ispita!

Драгана

pre 10 godina

Ако постоји завршни испит зашто онда постоји и оцењивање? То је у супротности. То је као да се два пута плаћа порез на исту ставку. И нисам приметила да је неки учитељ/наставник/професор, сносио последице за лоше резултате својих ученика. И они би морали да ОСЕТЕ последице свог нерада, а не само деца!

ppp

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: [link]
(Filip, 5. februar 2014 11:40)

sta on zna, on je samo ministar... njegovo i nije da zna...

Nemanja Petrovic

pre 10 godina

Mislim da novinari, kao i uvek, preve guzvu oko stvari koje nisu toliko bitne. Covek je pogresio, pa neka... Pitanja su na testu ista za sve i svakoga tako da povlascenih nema a to je najbitnije. Mislim da s obzirom na haos koji je sigurno zatekao u prosveti posle feste sa testovima od prosle godine gosp. ministar radi dobar posao i samo neka nastavi. Opsta kultura je jako bitna a potpuno zapostavljena stvar? Zar nije normalno znati sta je holokaust, gde je Izrael i sl???

Ako dozvole - ekonomista

pre 10 godina

@ Pravnikus

Istina je da su problemi starih studenata ponovo stavljeni pod tepih, ali je, po meni, možda i važnije od produženja roka uklanjanje iz nastave pojedinih profesora koji uništavaju živote generacijama studenata. Novinarka je, kao najupečatljiviji primer, pomenula FPN i Ekonomski fakultet i potpuno je jasno zašto je ta dva fakulteta izdvojila. Iz ličnog iskustva mogu reći da je ono što se dešava sa Upravljačkim računovodstvom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu čisto iživljavanje nad studentima. Samo taj ispit studenti godinama polažu. Navešću, kao primer, rezultate iz prethodnog (januarskog) roka - od preko 400 studenata, ispit je položilo samo 29. Zar ovo nije dovoljno da ministar i dekan reaguju?

Filip

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/oct/02/world-top-100-universities-times-higher-education

Zeka

pre 10 godina

Prosveta i kultura spadaju u tzv. neprivredne delatnosti. Privreda u drzavi je vazna, jer obezbedjuje sredstva za neprofitnu oblast rada. Medjutim, jedno odgovorno drustvo mora znati da su mu zdravstvo, prosveta, sudstvo - stubovi nosaci drzave. Narod i drzava koji zanemaruju svoje obaveze osudjeni su na propast. Za kulturu je, npr. u budzetu uvek najmanje sredstava, a onda se cudimo kakve to posledice ima na nove narastaje. O prosvetnim radnicima i njihovom ponizavajucem polozaju u drustvu, tuzno je i govoriti. Zovu ih "prosvetari", nesto kao "torbari"... mozda zato o njima ni jedna rec nije izgovorena, iako je gost bio ministar prosvete.

Ko danas ne zeli da odvoji za kulturu i prosvetu, sutra ce morati da odvoji za popravne domove i zatvore! Ko ne plati na mostu, platice na cupriji!

Doc dr Izet Tutić

pre 10 godina

Da je samo jos par ovakvih ministara naša Srbija bi bila po nauci Amerika a po ekonomiji Švajcarska. To je najplemenitiji, najbolji, najučeniji, najelokventniji , najinteligentniji , naj......čovek kojeg sam ja u svojih 50. godina upoznao.

?

pre 10 godina

Naj manje je bitno što je ministar pogrešno odgovorio na pitanje u testu. Dobro pitanje je da li postoji bolji kandidat za ministra. Ne postoji. Meni se ovaj čovek ne dopada, da se razumemo ali bez para je nemoguće praviti bilo kakav progres. Para nema. Tačka.

Vida

pre 10 godina

Vidovdan za mnoge znaci mnogo, posebno u prosveti.
Ne znam zasto se stalno zalazete da u Srbiji bude nesto, sto nigde nije.
Najpre Bolonja nije sprovedena do kraja ni programski,a ni organizaciono.
O tome trebaju velike rasprave uraditi! Ali, zasto deci unistavate detinjstvo, radost skolovanja itd. uvodjenjem promena smena svake nedelje. Odrasli bi brzo izgubili pamet, a decu cete zaludeti.
pored osmogodisnjeg obrazovanja, imaju deca i vannastavnu aktivnost:sport, muzicka i baletska skola, male scene itd. da ne govorimo o bioritmu dece!

Tatajana Boskovic

pre 10 godina

Kada ce prestati nestrucni i nesposobni da karakterisu strucne, sposobne i pre svega humane ljude, sto bi sazeto moglo da karakterise prof. Tomislava Jovanovica. Svi njegovi studenti,kolege, pacijenti i prijatejli su uz njega!

Nemanja Petrovic

pre 10 godina

Mislim da novinari, kao i uvek, preve guzvu oko stvari koje nisu toliko bitne. Covek je pogresio, pa neka... Pitanja su na testu ista za sve i svakoga tako da povlascenih nema a to je najbitnije. Mislim da s obzirom na haos koji je sigurno zatekao u prosveti posle feste sa testovima od prosle godine gosp. ministar radi dobar posao i samo neka nastavi. Opsta kultura je jako bitna a potpuno zapostavljena stvar? Zar nije normalno znati sta je holokaust, gde je Izrael i sl???

?

pre 10 godina

Naj manje je bitno što je ministar pogrešno odgovorio na pitanje u testu. Dobro pitanje je da li postoji bolji kandidat za ministra. Ne postoji. Meni se ovaj čovek ne dopada, da se razumemo ali bez para je nemoguće praviti bilo kakav progres. Para nema. Tačka.

Filip

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/oct/02/world-top-100-universities-times-higher-education

Doc dr Izet Tutić

pre 10 godina

Da je samo jos par ovakvih ministara naša Srbija bi bila po nauci Amerika a po ekonomiji Švajcarska. To je najplemenitiji, najbolji, najučeniji, najelokventniji , najinteligentniji , naj......čovek kojeg sam ja u svojih 50. godina upoznao.

Драгана

pre 10 godina

Ако постоји завршни испит зашто онда постоји и оцењивање? То је у супротности. То је као да се два пута плаћа порез на исту ставку. И нисам приметила да је неки учитељ/наставник/професор, сносио последице за лоше резултате својих ученика. И они би морали да ОСЕТЕ последице свог нерада, а не само деца!

Boja

pre 10 godina

Ne mogu da iskažem koliko mi je krivo što o ovako bitnom aspektu države kao što je obrazovanje brine takva osoba. Još jednom se vidi koliko je i ovu vlast baš briga da ulaže u mlade, pametne i vredne ljude i da im obezbedi budućnost. Da ne počinjemo o ministrovom padu na test pitanju koje mu je Suzana postavila i pokušaju izvlačenja „puj pike ne važi"... Rečju, jadno... :(

Tatajana Boskovic

pre 10 godina

Kada ce prestati nestrucni i nesposobni da karakterisu strucne, sposobne i pre svega humane ljude, sto bi sazeto moglo da karakterise prof. Tomislava Jovanovica. Svi njegovi studenti,kolege, pacijenti i prijatejli su uz njega!

odustala posle pet minuta gledanja

pre 10 godina

Pocela sam da gledam emisiju i odustala. Dize mi se kosa na glavi od price o privatnim casovima. Dacu svoje misljenje koje je zasnovano na iskustvu drzanja privatnih casova deci. Vecina njih je razmazena, nece da radi, ne slusa u skoli, ne trudi se. Kad mama i tata plate privatni cas, onda su jos gori, onda igraju igrice na casu, ne znaju ni sta su radili u skoli jer cu im ja sve objasniti. Ima profesora koji lose rade svoj posao, ali ima vise dece koja OCAJNO rade svoj posao. Zavrsila sam osnovnu i srednju skolu bez ijednog privatnog casa. Danas drzim privatne casove deci od kojih nekima predaju isti nastavnici kao i meni. Pa ko je onda lud? Rekla bih roditelji kojima je za sve kriv neko drugi, a nikad njihova divna decica.

apsolvent

pre 10 godina

Ima nas mnogo vise od 5000 i to je na sednici Odbora za obrazovanje potvrdila i prorektor prof.dr. Nada Kovacevic. Na toj sednici je jednoglasno podrzana nasa peticija za produzenje roka. Ove mere koje spominje ministar su nedovoljne i nesvrsishodne. To je samo produzavanje agonije ljudima koje zivot nije mazio, rodjeni u pogresno vreme..pa kako sad da nas novim bolonjskim studijama vrate na pocetak, sa novim dodatnim ispitima, finansijskim nametima..kako da napustamo svoje gradove, od kojih para, mnogi su u jako teskoj zivotnoj i materijalnoj situaciji.
Jedino je produzenje roka naravno uz nas rad, i kako je i prof.dr.Kovacevic rekla ne bez ikakve kontrole, jer realno ima onih koji zaista nece da zavrse studije, ali mnogo vise je nas koji to zelimo.
Senat je pre nekoliko dana bolonjcima izmenom statuta produzio rok, pored stalnog odobravanja upisa godine sa 48 espb. Da li je to novi efikasniji nacin studiranja ili samo produkovanje diplomiranih ali sa kakvim znanjem, koji uce iz skriptica i prezentacija?! Naravno ni bolonjci nisu svi isti i nisu oni krivi za sve to i oni se snalaze kako znaju i umeju, da se moj komentar ne shvati pogresno.
Pravda i sansa za sve, a ne namerno produzavanje agonije.
Zao mi je sto je jedva tri minuta emisije bilo posveceno nama, i ministar nije odgovorio na mnogo ozbiljnija pitanja.
Broj potpisa na peticiji raste iz dana u dan, a to je samo vrh ledenog brega jer nisu svi obavesteni o postojanju iste.

Nikola

pre 10 godina

Ministar nije dao odgovor na pitanje šta će biti sa starim studentima. Njegovu demagogiju je mučno slušati. Govoriti o tome kako će dopisom fakultetima da pomogne starim studentima je neozbiljno. Pa do septembra ima još samo par rokova i nema vremena za strategije (to je trebalo ranije sprovoditi) nego za delovanje. Šta je čekao ministar zakon je morao da se izmeni i da se produži rok starim studentima. Ako se to ne desi armija nas će na ulice pa da vide gospoda iz ministarstva koliko nas ima. A i voditeljka je ispala nefer samo dva minuta je posvetila ovom velikom problemu. Uzgred od početka studija uporedo radim i studiram, kako bih preživeo i sada kada sam na par ispita da mi neko oduzme pravo na završetak studija, pravo na život. Sramno!

dejan

pre 10 godina

I mi cemo sad da pisemo komentare iznervirani sto imamo ovako nepismenog,ali podobnog ministra i proci ce izbori i opet ce na celo ministarstva doci neko slican njemu.Doci ce i Palma i Velja i tako nam prolaze godine u cudjenju,a sve ostaje isto.Dok studenti,pravi doktori,pravi profesori i ostali intelektualci ne podignu glas i izadju na ulice nema nama spasa.Dajte da povucemo rucnu,pa ne moze vise ovako,idemo velikom brzinom nizbrdo.PROBUDI SE PISMENA SRBIJO!

Nedostaje vam ton u emisiji na internet straici

pre 10 godina

Bilo koji oblik ispitivanja učenika na kraju višegodišnjeg obrazovanja, u ovom slučaju osmogodišnjeg, bez mogućnosti ponovnog polaganja mature je ozbiljno kršenje prava učenika jer postoji nebrojivo mnogo razloga zbog čega bi neki učenik mogao položiti maturu sa znatno nižom prolaznošću nego što je ta prolaznost bila tokom tih osam godina. Dakle svih osam godina intelektualnog razvoja učenika izložiti jednoj mogućnosti dokazivanja njihovog znanja jeste neosporivo pogrešno jer je očigledno da kada učenici završe srednju školu imaju čak desetine mogućnosti polaganja prijemnih ispita na fakultetima.

Uvođenje bilo koje male mature tj. polaganja ispita na kraju osnovne škole bi bilo kao kada bi učenici prilikom upisa na fakultete imali samo jednu priliku polaganja prijemnog ispita!

Pravnikus

pre 10 godina

Opet se problem starih studenata stavlja pod tepih. Ministar vrti jednu te istu priču kao pokvarena traka umesto da jasno odgovori hoće li biti promene zakona. Molim sve kolege da podrže peticiju za produženje roka za završatak studija po starom na sledećem linku: http://www.peticije24.com/produzenje_roka_za_zavrsetak_studija_po_starom_programu-filoloski

M

pre 10 godina

Žao nam je što se više niste dotakli teme i pitanja o ''starim'' studentima. Tim pre što ste rekli da smo mi poslali najviše pitanja i da oko 5000 nas (potpisnika Peticije za produženje roka za završetak studija po ''starim'' planovima i programima) čeka na njegove odgovore.
To što je ministar poslao dopise - preporuke fakultetima NIŠTA ne znači, koliko god on tvrdio da će fakulteti morati da poslušaju državu. Prosto, NEMA VREMENA da se sve to uredi, rok će proći očas posla (30.9.2014.)!
http://www.peticije24.com/a/64164 (eto linka do onlajn peticije)

ppp

pre 10 godina

"Finska ima najbolji obrazovni sistem." Interesantno: [link]
(Filip, 5. februar 2014 11:40)

sta on zna, on je samo ministar... njegovo i nije da zna...

cika moki

pre 10 godina

Nije cudo sto nije znao. Pitanje nema nikakvu logiku. Krece od disanja, koje je dvosmerni proces. A sta ima suprotan smer od dvosmernog procesa? Cudo je da niko ne kontrolise te znalce koji sastavljaju pitanja

Ako dozvole - ekonomista

pre 10 godina

@ Pravnikus

Istina je da su problemi starih studenata ponovo stavljeni pod tepih, ali je, po meni, možda i važnije od produženja roka uklanjanje iz nastave pojedinih profesora koji uništavaju živote generacijama studenata. Novinarka je, kao najupečatljiviji primer, pomenula FPN i Ekonomski fakultet i potpuno je jasno zašto je ta dva fakulteta izdvojila. Iz ličnog iskustva mogu reći da je ono što se dešava sa Upravljačkim računovodstvom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu čisto iživljavanje nad studentima. Samo taj ispit studenti godinama polažu. Navešću, kao primer, rezultate iz prethodnog (januarskog) roka - od preko 400 studenata, ispit je položilo samo 29. Zar ovo nije dovoljno da ministar i dekan reaguju?

Vida

pre 10 godina

Vidovdan za mnoge znaci mnogo, posebno u prosveti.
Ne znam zasto se stalno zalazete da u Srbiji bude nesto, sto nigde nije.
Najpre Bolonja nije sprovedena do kraja ni programski,a ni organizaciono.
O tome trebaju velike rasprave uraditi! Ali, zasto deci unistavate detinjstvo, radost skolovanja itd. uvodjenjem promena smena svake nedelje. Odrasli bi brzo izgubili pamet, a decu cete zaludeti.
pored osmogodisnjeg obrazovanja, imaju deca i vannastavnu aktivnost:sport, muzicka i baletska skola, male scene itd. da ne govorimo o bioritmu dece!

Zeka

pre 10 godina

Prosveta i kultura spadaju u tzv. neprivredne delatnosti. Privreda u drzavi je vazna, jer obezbedjuje sredstva za neprofitnu oblast rada. Medjutim, jedno odgovorno drustvo mora znati da su mu zdravstvo, prosveta, sudstvo - stubovi nosaci drzave. Narod i drzava koji zanemaruju svoje obaveze osudjeni su na propast. Za kulturu je, npr. u budzetu uvek najmanje sredstava, a onda se cudimo kakve to posledice ima na nove narastaje. O prosvetnim radnicima i njihovom ponizavajucem polozaju u drustvu, tuzno je i govoriti. Zovu ih "prosvetari", nesto kao "torbari"... mozda zato o njima ni jedna rec nije izgovorena, iako je gost bio ministar prosvete.

Ko danas ne zeli da odvoji za kulturu i prosvetu, sutra ce morati da odvoji za popravne domove i zatvore! Ko ne plati na mostu, platice na cupriji!