Petak, 10.01.2014.

10:31

"Da se zna ko drži ofšor firme"

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da bi trebalo registrovati sve ofšor firme koje posluju u Srbiji, jer su one veliki problem za privredni sistem.

Izvor: B92

"Da se zna ko drži ofšor firme" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 10 godina

@dijaspora
Tačno je da je lakše otvoriti offshore kompaniju nego njen bankovni račun, ali daleko od toga da je nemoguće. Prvo, najvećem broju tih kompanija i ne treba račun u SAD i EU, pare sasvim lepo stižu i na Kajmanska ostrva. Drugo, deklaracije o vlasničkoj strukturi se odnose na trenutak kada se otvara račun. Promena vlasništva ne zahteva promenu računa, menja se ovlaštenje, odnosno potpisi. Treće, za USA znam da strana kompanija otvara račun bez deklarisanja vlasničke strukture, konkretno je kanadska kompanija bila u pitanju.

stranac

pre 10 godina

U ime sindikata predlazem da se u zakon obavezno unese i dodatak na plati u slucaju ne kasnjenja na poslu i obavezno i dodatak za rad na kompjuteru. Za izgled neka uzmu privredno naj jacu drzavu u EU Grcku, ako verujete.

pera

pre 10 godina

Opet "ja hocu svoj regres, topli obrok, minuli rad, naknade za..., radnicka i ljudska prava. Naravno, radio ne radio svira mi radio dok ja brojim dane do penzije i cuvam radno mesto koje ne dam nikome". Podrska Radulovicu da konacno otkaci ove krpelje sa drzave

prokleta avlija

pre 10 godina

to je problem koji se može rešiti preko noći...dobro se zna koje su zemlje tzv ofšor zone i koje su zemlje ofšor zone popularne kod naših tajkuna,treba promeniti tri člana poreskog zakona uvesti oporezivanje firmi iz ofšor zona sa recimo od 30 do 50% i rešen problem preko noći,pa naravno da će svi hteti da paćaju porez u Srbiji gde je stopa 15%,to planiraju da urade sve zemlje EU ne vidim zašto ne bi i mi

Vladimir

pre 10 godina

Radim u drzavnoj firmi i mnogo toga mi ne ide na ruku sa ovim zakonom, ali ga podrzavam 100% jer u sustini ispravan. Nisam clan niti jednog sindikata, niti i jedne stranke, nisam dosao da radim preko veze i verovatno ga zato i podrzavam. Uvek treba posmatrati i drugog stanovista, sta da sam ja poslodavac, a ne samo kao radnik.

Bice, trebalo bi, najavljujemo... lipsi magarce do zelene trave

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!
(Dejan, 10. januar 2014 12:55)
Svaka rec je apsolutna istina!

prokleta avlija

pre 10 godina

i kad ih popiše i zavede i utvrdi,onda da im udari od 30 do 50% poreza na dobit i onda ću da mu poverujem da je ozbiljan i u trpezariji menjam Titovu sliku njegovom

dijaspora

pre 10 godina

U Evropi i USA ne postoji mogucnost otvaranja racuna u bilo kojoj banci za off shore firme kojima se ne zna ultimate owner, odnosno stvarni,krajnji vlasnik. I ako je jos uvek moguce registrovati firmu na nominee shareholders, nije vise moguce otvoriti racun za takvu firmu. Ministar Radulovic je potpuno u pravu da se u borbi protiv pranje novca mora ici do pravih vlasnika. Da je to bio jedan od uslova za ucestvovanje u privatizaciji, mnoge stvari bi bile drugacije i bolje.Bilo je naravno takvih predloga ali tadasnje vlasti to nisu zelele da urade.

puno srece g.Radulovicu

pre 10 godina

Tesko je izvesti neophodne reforme kada postoje oni kojima to ne odgovara, a sede u vladi!
p.s.Ni jednoj partiji ne odgovara ova reforma, jer gube mogucnost da se finansiraju od drzavnih firmi i zaposljavaju svoje clanove.Ne odgovara ni onima koji finansiraju partije,jer bi morali da placaju i porez(zato su i oterali Simica).A opet, ako se to ne uradi propasce i drzava i partije sa njom!

Jagodinac

pre 10 godina

Gosp.ministre,iza of sor firmi ne stoje gradjani Srbije ,nego olos Srbije.Podatke ima NBS, jer su pare iznosene uz dozvolu NBS.Nije prvi put da novi ministry kolju pod rep,pa bih vam verovao u reforme kada odmah zatvorite Dinkicevu sluzbu za zaposljavanje ,oko 2000 dzabalebarosa.Ovako,prazna prica,one koji nesto proizvode jurite na ulicu,a parazite nagradjujete,skroz naopako.

Coco Bill

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod
(mf, 10. januar 2014 12:55)

Ajde ajde, evo ti članak do ovoga gde se u Zrenjaninu u "nekoj firmi", a takvih je, ovde nažalost najviše, radnice poštom dobile knjižice i otkaz, a duguju im platu za dva meseca ????!!! Ta plata je 21000 dinara ??!! Prema njihovim tvrdnjama gazda se prema njima odnosio podcenjivački, vređajući ih, radili su na crno i u neadekvatnim uslovima u odnosu na godišnje doba !!! Uzgred pošto su se bavili šivenjem garderobe na nju su našivali etikete poznatih proizvođača ???!!...itd.....itd Eto sve "poznati" i "dobri" "uslovi" od tipično naših poslodavaca !!!!!!

Pametnjaković

pre 10 godina

Privredni rast je jedino moguće ostvariti kroz smanjenje javnog sektora. Ako se bude smanjio za samo 20.000 zaposlenih u toku 2014, može se očekivati rast od -2% najviše, jer će pritisak parazita javnog sektora na finansije nastaviti da urušava privatni sektor što će dovesti do bankrota države.

dukaPPS

pre 10 godina

Pa to i moja keva pita vec 20godina, pa se cak i nezvanicno zna! Ali, izgleda da samo ti ne znas (ili pravis od nas mutave). Nista ti nisi poseban. Imali smo nekada Deltosavljevica, sada si ti tu. Pali brate R'n'R je zakon.

Sinko

pre 10 godina

'Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!'

Ministar se ne zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje vec za ono koje se placa iz budzeta, osnovne zdravstvene usluge za SVE drzavljane Srbije. Naravno za to bi trebali da budu povecani neki porezi i/ili PDV ali bi tako zdravstvo placali svi koji nesto kupuju i prodju (tj. zive) a ne ko sad da ja placam u privatnom sektoru zdravstveno a jos cetvorica se od toga lece.

?

pre 10 godina

Zakon o radu treba da podrze pored vladajucih stranaka, pre svega LDP i svi poslanici DS koji razmisljaju svojom glavom. Time bi se izbili aduti iz ruku ovih populista iz pups-a i onih koji izigravaju zastitnike zabagrelog javnog sektora.
Kakve bre vise veze ima ko je premijer, ko je vlast i ko je opozicija - svi ste slicni - a drzava je na ivici propasti!
Ukljucite mozak svi i na posao!Hitno reforme!
A te ofsor bandite oterajte tamo gde im je mesto. Valjda ima bar 150 poslanika koji shvataju svoju odgovornost za sudbinu drzave.

nikola

pre 10 godina

B R A V O Ministre!!!
Posle duzeg vremena u vladi postoji covek koji je spreman da uvede red u ovoj drzavi i drustvu. Ne podilazi nepismenoj rulji, ne zanimaju ga jeftini politicki poeni. Napadaju ga kriminalci, mafijasi, politikanti, tajkuni i neobrazovana i neradnicka Srbija. Nadam se da ce istrajati u svemu sto je zamislio. Ovo je pravi test za Vucuca da dokaze da mu je ova drzava na prvom mestu i ispred licnih ciljeva.

SAMO NAPRED !!!

opet ja

pre 10 godina

Kakve su ovo nebuloze? Lepo reci narodu da je poenta da se naplati porez ofsore firmama, tako da je ovo u najblazu ruku mlacenje prazne slame. Ili je klasican marketing ili ima za cilj da otera ofsore firme a one koje ostanu da oporezuje.

Zoki

pre 10 godina

Nisam siguran da se gospodin ministar razume u problematiku offshore kompanija. Koje su zemlje poreski rajevi (offshore finansijski centri) a koje nisu? Postoji nekoliko različitih listi i one nisu identične, neke zemlje se nalaze na jednoj, a ne nalaze na drugoj listi. Npr. Kajmanska ostrva se ne nalaze na svim listama, ali se Luksemburg i Letonija nalaze, mada su obe članice EU. Na nekim listama se nalaze i SAD (odnosno pojedine savezne države). Ne mogu se uvesti posebna pravila za offshore kompanije, ali se mogu uvesti za sve kompanije (strane i domaće) koje posluju u Srbiji.
Drugi problem je da ta informacija otkriva samo prvi nivo vlasništva. Kompanija iz Luksemburga koja posluje u Srbiji će deklarisati da je vlasništvo kompanije iz Dominikanske republike. I šta sada? Hoće li se tražiti od kompanije koje ne posluje u Srbiji da deklariše vlasništvo i koliko duboko? Dok se ne dođe do kompanije koja je registrovana u zemlji gde se informacije o vlasništvu ne mogu proveriti, ili su kao nominalni vlasnici upisani neki seljaci koji napasaju stada po okolnim brdima?
Ovi problemi se ne mogu nigde u svetu u potpunosti rešiti, ali se mogu ublažiti. Prva stvar u tom pravcu bi bila reforma poreskog sistema. Ako neko živi u Srbiji duže od pola godine godišnje, on je poreski obveznik u Srbiji, bez obzira gde je zaradio pare. Ukoliko Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa tom zemljom, onda se porez usklađuje sa porezom koji je plaćen tamo.

Prolaznik

pre 10 godina

Gospodine ministre nemojte molim Vas bez prekida samo vi da nam govorite da je "svaka odredba (novog Zakona o radu) u interesu radnika" dozvolite i nama radnicima pravo da izrazimo svoje misljenje. Evo ja prvi kao radnik, fakultetski obrazovan covek i neko ko je procitao odredbe predloga novog zakona stojim 100% iza tvrdnje da ima mnogo tacaka koje idu na stetu radnika. Svi vi koji cete dati minuse dobro razmislite u kakvoj zemlji zelite da zivite.

Saradnik u prirodnim naukama

pre 10 godina

U socijalno ekonomskom dijalogu u uredjenim drustvima ucestvuju tri strane:
1) Vlada - to je politicka vlast, cine je predstavnici politickih opcija koje su dobile izbore. U Vladi nema nepolitickih ljudi, jer Vlada vodi politiku, to joj je svrha. To sto neko formalno nije clan partije, ne znaci da nema veze sa politikom Vlade. A politika moze biti (grubo receno) ili u desno (da navija za poslodavce) ili u levo (da navija za zaposlene). Vlada ima politicku moc, moc da odluci, da presece, a to ima i politicke posledice, narocito ako se pogresno presece.
2) poslodavci - na srpskom, hrvatskom, bosnjackom, crnskom i gorskom, a vala i slovenackom i makedonskom se kaze "Gazde". Nekada i negde su i inovatori, ludaci i prosvetitelji, ali uvek i prvo Gazde. Poslodavci imaju pare. Tu se zavrsava nivo njihovog interesovanja. Parama kupuju sve, osim ljubavi reko bi Dzon Lenon.
3) zaposleni - neko pod tim podrazumeva cistacicu iz Pirota ili metalostrugara iz Smedereva, ali tu spadaju i inzenjer iz Panceva, profesor iz Nisa ili bankarska sluzbenica iz Leskovca. Oni imaju samo pravo glasa na izborima i diplomu odredjene strucne spreme. Oni su i ekonomski i politicki najslabiji.

Lepo kucno i ulicno vaspitanje namece da ne napadas najslabijeg.

Uros

pre 10 godina

@iwi
Ja radim u privatnoj firmi i nisam poslodavac.
Kakav crni dodatak na minuli rad. Nije više ovo komunizam, gde ne možeš da me platiš koliko malo mogu da radim.
Ako si radio kako treba, skupio si znanje i time izboriš veću platu. Znanje je resultat minulog rada kojim se dobija veća plata, a ne broj godina u radnoj knjižici.
Otpremina.
Zbog čega bi dobio otpremninu za sve godine staža. Otpremnina služi da pregrmiš dok ne nađeš drugi posao i postoji minimalna vrednost koji moras da dobijes. Ali ako se plaća za sve godine staža,
čovek koji ima veliko broj godina staža ne može da nađe posao kad ga izgubi. Koja je svrha da dobiješ otpreminimu za sve godine staža, ako posle ne možeš da nađeš posao.
S druge strane svi smo mi poslodavci onima u Državnom sektoru. Što bi ja platio nekome iz Državnog sektora šetkanje između radnih mesta uz pomoć veza.

Mare

pre 10 godina

Ova vlada samo izdaje stura saopstenaja, uopstenog i neutralnog sadrzaja, tipa trebalo bi , moglo bi oni su... Dajte neko ime i prezime, zasto je problem reci sumlja se na Peru Perica, ili vodi se istraga protiv, optuzen je taj itaj za to, rukovodstvo firme te i te sa clanovima perom, mikom na celu sa zoranom nisu platili porez ili upropastili su firmu zbog licne korisit. To bi bila borba za bolju buducnost i moralni napredak, a ne ovko kukavicki. Tada bi nasi drzavni rukovodioci vodili racuna o svom ponasanju. I naravno otkazi bez druge sanse za one koji su doveli firme tu gde jesu.

racerx11080

pre 10 godina

Citam vec neko vreme vesti o ovom ministru i apsolutno ne razumem podrsku koju mu velika vecina bezrezervno daje! Da li je vama jasno da on ne zastupa liberalan nacin kapitalizma, vec "mancesterski kapitalizam", u kome su svi radnici totalno obespravljeni. Mi cemo biti zemlja u kojoj ce se na pocetku XXI veka radnici boriti za humanije uslove rada nego u drugim zemljama u IXX veku! Ono sto je najgore, jeste da u liberalnom kapitalizmu trziste pegla i uredjuje sve, ali mi ovde nemamo to, jer kada NIS ili EPS imaju gubitke, drzava ih pomaze... uostalom ta vrsta kapitalizma je svuda u svetu dozivela slom (otuda ova ekonomska kriza), ali ministar je izlgeda neobavesten. I sada ce on svojim rigoroznim merama stednje da ustedi 2 mil eur (kao i ministar ekonomije), a onda ce da daju za NIS, EPS... nekoliko desetina miliona.
Ovde svi pricaju da su radnici lenji, da je problem otpustiti ih, da su sindikati zli... jeste li bre vi normalni? Danas u Srbiji 2/3 zaposlenih prima deo plate na ruke, polovina njih se vodi na minimalac i ne isplacuju im se doprinosi... radis posao sa fakultetom za 30.000, a i te pare primas jer nisi prijavljen, vec bi primao 24.000. 80% kod privatnika radi prekovremeno svaki dan bez naknade, nema odmor, bolovanje, slobodni dan... Porodiljsko se ne placa, pitaju vas na pocetku da li planirate porodicu... i onda ministar krene da uvodi ovaj zakon o ROBOVLASNISTVU bez konsultacije sa sindikatima, ili jos bolje uz konsultaciju za beznacajnim sindikatima.

Miljan

pre 10 godina

Igras ministre kako drugi sviraju i prodajes demagogiju kao veliki sef, sistemskim ne resavanjem problema kao sto je zakon o preispitivanju porekla imovine i lonfiskovanjem SVEGA sto je nelegalno steceno i sada neke pricice o offshore firmama su jednom recju BEZOBRAZLUK za one koji koriste mozak makar malo. Svakoga dana tonete u sve veci glib i bojim se da cemo zbog toga svi ispastati kada vi budete izmakli svoje z******e.

Siniša Stanojević

pre 10 godina

E moj Raduloviću, sve si pobrkao, pričaš budalaštine, ali ne slučajno. Vidi, ako vi mene nazivate tajkunom, pretite hapšenjima...a ja sam u dugovima kako bi proširio biznis i ne spavam noćima, jer je sve neizvesno, jer mogu sve da izgubim...jer se ovde zakoni-pravila menjaju na svaka dva-tri meseca...zašto bi ja više ulagao, pa neću, imam dovoljno novca za sebe i svoju porodicu i baš me briga za širenje biznisa, neću da me boli glava...Raduloviću, nije nama bio problem zakon o radu, ja ne znam otkud vam to, mi naše radnike maksimalno poštujemo i oni su deo tima, a ne neki suparnici...problemi su na drugoj strani, na strani države koja nas urniše na hiljadu načina, i poslodavce i zaposlene. Vidite, ako ja nemam kupca za moj proizvod, nema plata, nema radnih mesta, ja moram da otpustim deo zaposlenih, jer ne mogu da prodam proizvod, jer mi je roba u magacinu...a ne mogu da prodam proizvod jer ljudi nemaju para, a ljudi nemaju para jer ne može da se pokrije pljačka javnih preduzeća, banaka, na javnim nabavkama...jer banke prodaju novac po zelenaškim kamatama i to građani ne mogu da plate...jer mislite, pogrešno, da se ,,štednjom'' dolazi do razvoja, potrošnje...jer milite, pogrešno, da ćete zakonom o radu uzeti od radnika deo plate i dati nama i tako, kao, nama pomoći-pa nećete, jer će ljudi imati manje plate i manje će trošiti...umesto da ste samnjili poreze i doprinose, ali neće država da se odrekne svog dela...i to je taj začarani krug...

Misa Nis

pre 10 godina

Ako ostanem bez posla ili ako primam 30 % plate kada sam na godisnjem (koji je obavezan) ili bolovanju (koji se izbegava do granice bola) zbog ovog zakona o radu koji moras da proguras ocigledno... Selim se bilo gde, verovatno Azija i nikada vise se ne vracam ovde, nikada!!!

ISOR-S

pre 10 godina

dokle vise rtb bor, srbija gas , simpo itd. dokle ....hajde uzmite sve i dajte njima nek imaju evo im ceo budzet i da vas vise ne slusam

kosmička nepravda

pre 10 godina

@iwi Mene ne zanima šta se kako zove... Nekako te samo zanima ono što ti odgovara. Ali izgleda da si ipak nekako upućen, kao i svi radnici u civilizovanom svetu. Još nam samo nisi rekao u kojoj to cenjenoj firmi radiš. Da nije državna? Mislim da je bolje (lepše) biti slep kod očiju i zaduživati sve nas za par milijardi godišnje da bi ti primao svoju punu nadnicu. Može promene, jer je dogorelo do nokata, ali da mene zaobiđe.

nikola

pre 10 godina

A da se poveca cena sata. Trenutno je 115 din. 1 eur ...
Zasto se niko ne bori da se poveca na 200 din - 300 din .. makar i to je smesno u poredjenju sa drugim zemljama. Zaposleni ce dobijati vece plate, vise ce trositi, punice se budzet od raznih poreza, akciza itd. Sve je to povezano.

A privatnik ako npr. zaradjuje 2000eur mesecno, prezivece i sa 1500eur.
Ubacite koverte u legalne tokove i oporezujte.
Smanjite porez na zarade.

velisav s'brda

pre 10 godina

Sada to kazes, kada Kole koxy, kupuje AIKB zvanicno na svoju firmu, a plus preko offshore povezanih, pa ce posle zvanicno da ima veci procenat od ocekivanog.
Svaka vam cast, ali vi ste izabrani od srpskog naroda, i to od samo 17% glasaca.

Bravo narode.

;)

pre 10 godina

Ministar govori o reformama, o Zakonu o privatizaciji i strečaju, Zakonu o radu, Zakonu o javnim preduzećima dok istovremeno svako pojavljivanje čelnika SNSa se svodi na priču o parlamentarnim izborima i o tome ko treba da bude premijer. Njegova i njihova priča ne idu paralelno. Svaka godina u kojoj se održavaju izbori je izgubljena godina, nema izbora bez jake izborne kampanje i dobre trgovine oko formiranja Vlade. Idemo li na parlamentarne izbore možemo da se pozdravimo sa reformama, da to ostane priča za narednu godinu, a iole lagodniji život doneće nam ko zna koja godina. Svako može i nakon narednih izbora da usklikne da nema reforme bez novih izbora i prikrije svoju, očito, problematičnu gradsku listu.

miki

pre 10 godina

E moj ministre, odletećeš ti iz vlade prvim mlaznjakom! Samo dok preko tebe ne proture neke zakončiće... hehe. Naravno da ti je skoro svaka dobra! Koga to briga...

Šta onda?

pre 10 godina

Radulovićeve policijske metode su potrebne da se raščisti situacija. Ali ovo se već pretvara u kupovinu vremena. Srbija nema keca u rukavu. U Srbiji nema ekonomije koja nije siva i koja se može uklopiti u tržišnu privredu koja bi bila deo šireg sistema. U Srbiji nema mladih, vrednih i sposobnih koji bi mogli da pokrenu takvu privredu. U Srbiji se ne zna ni koliko je nezaposelnih, a ni koliko je zaposlenih. Takav "kontrolisani haos" ovde je već dvadeset godina. Lako je srušiti, potrpati špekulante u zatvor, gde im je i mesto. To će trajati neko vreme. Ali šta onda?

ovog stvarno treba skloniti

pre 10 godina

A sta je problem do sada bio da se sazna ko drzi /
To sto gomila nespodobnjakovica kao sto ste vi Ministre ne znaci da oni koji nesto znaju ne znaju kako da saznaju ko je vlasnik. Posto ste radili u svetu to se lako uradi a ja da vas ucim kao svetskog eksperta blogera sa iskustvom od USa preko SSSR-a stvarno nemam nameru da vas ucim.
Moj boss za koga radim pre biko kog ugovora ( ugovori su milionski ili vise desetina miliona dolara vredni ) trazi da zna sta vlasnik kompanija pa makar i te za koje bi ste vi zeleli da znate ko su gazde zeli da zna sta jedu kad spavaju kad idu na posao i kao sa kim sve rade. A to sto vi niste ustanju sa svojim strucnjacima iz sega mega fakulteta da vodite drzavu ekonomiju i privredu to je vas problem. Konkretno ja sam osam godina proveo radeci za kako ono napisaste of sore firme po srpski zna se ko je gazda i ciji je kapital . Jedina prednost je meni licno bila sto sam bio prijavljen u sedistu te kako po srpski napisaste of sore je taj sto sam placao umanjen pored na primanja od par posto svega. Ali to je opet problem drzave koja mi je dala radnu dozvolu a ne Srbije ili tamo gde sad zivim i radim .
A vama srdacno sto pre zelim da napustite fotelju i nekako se drzite blogovanja koje opet i nije neko ali barem nije na stetu drzave. Zakon o radu vam je robovlasnicki to je sve to mogu da kazem i jadan narod koji radi sa takvim zakonom. Oni koji kazu da stiti neradnike je nebuloza on stiti samo poslodvaca.

Dule

pre 10 godina

A šta državu briga ko stoji iza neke firme, bila of šore, nemačka ili domaća?
'Nako, iz radoznalosti?
Zna se ko zakonski zastupa svaku firmu i zna se kako se od svake firme naplaćuju obaveze, a ko je vlasnik kapitala nije od interesa za bilo koga s poštenim namerama.
Anonimnost vlasništva nije slučajno izmišljena i praktikuje se u najrazvijenijim pravnim sistemima koji su uz to i najbogatija društva, a sve zato što imaju najpovoljniji poslovni ambijent. U of šor centrima registrovano je gro najvećih svetskih firmi, ili ako hoćete, poslodavaca.
Zar nisi ti Raduloviću zagovarao stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta?
Šta tebe briga ako iza neke of šore firme stoji neki građanin Srbije a ne stranac? Ako brineš da je ukrao te pare - zakasnio si sa brigom. Pojela maca, druže. Baš taj naš komunistički pristup u kome je sve živo zabranjeno i svi moraju unapred da dokazuju nevinost po šalterima doveo je do toga da nas DB i tajkuni istresu iz gaća. Jeste, sad s našim parama rade i preko of šor firmi, ali rade i preko običnih.
Sve se bojim da će Darko Šarić da ti prizna da je on iza neke firme. A kad bi ti i uspelo da skroz zategneš - on bi samo prebacio pare tamo gde manje drndaju.
Od lopova se brani reformom domaćih komunističkih zakona tako da što više liče na Švajcarsku, Hong Kong, Delaver... a kod njih je, između ostalog, anonimnost kapitala najnormalnija stvar.

Boban

pre 10 godina

Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući.
(iwi, 10. januar 2014 12:55)

Napisa covek ovo i ostade ziv. Znaci, tebe ne zanima trenutni zakon, al te zanima buduci? E pa ne moze tako prijatelju. Pa kad dodjes pred penziju onda krece kukanje "a sto je penzija tako mala".
E pa to je zato sto te 40 godina nije bilo briga i zavrtali te gde su stigli. Ako te do sad nije bilo briga, sta ima i sad da te bude?

Kajmanski zmaj

pre 10 godina

Pred svake izbore se sete da love vestice po devicanskim ostrvima.
Nas zakon i danas primorava da se zna ko je pravi vlasnik firme inace ne moze da otvori firmu u srbiji. A ako govori o stranim investitorima koji nemaju ovde lokalnu firmu pazi da tebi nece da kazu, pa oteraces i to malo ludaka koji su ovde resili da ostave deo svojih of sor para. Sad si me duboko razocarao radulovicu, setimo se Tadica sa istom ovom pricom pre 3g. A da ne pricamo da si dopustio da te poslodavac iskoristi da pravis predlog zakona na koji ce svi kukati pa da ima Alek od koga da nas spase.

mira

pre 10 godina

"Radulović je kazao da će to da li će gradjani Srbije od 2015. godini živeti bolje, i da li će biti rasta zapošljavanja, životnog standrda i privrednog rasta zavisiti od toga koliko duboku budu napravljanje reforme u ovoj godini."
Nedostaje zavrsetak recenice: "I ako ova vlada to ne OSTVARI, podnecemo ostavke!" Hoce li bar jednom neko ko obecava kule i gradove, pa od toga ne bude nista - snositi posledice? Vec nekoliko meseci ministar bar tri puta dnevno nesto obecava, ali jos nikada nije rekao sta je uradio.

RaDissha

pre 10 godina

Vidim da su Mlađini botovi dobro prionuli na posao - (0,50 EUR po koment), što je najbolji dokaz da je Ministar Radulović potpuno u pravu !!!

Jovanov

pre 10 godina

Daj bre Ministre, idi nesto radi dosta je prazne price!
Krstić je progurao preko šeste zakona, a ti ni jedan !
Ali si zato svaki dan na televiziji, u novinama ... Uvek imas nesto da ispricas, neku pridiku!

Neko ko zna

pre 10 godina

Prvo, registracija ofšor kompanija u Srbiji ne bi dovela do otkrivanja pravih vlasnika tih firmi, jer se u našem APR-u prilikom registracije traži samo podatak o prvoj "liniji" vlasništva, sve iza toga APR ne interesuje. S obzirom da ofšor firme imaju kompleksnu vlasničku strukturu (nekoliko "slojeva" vlasništva, tj postoji nekoliko firmi koje osnivaju jedna drugu da bi se prikrio stvarni vlasnik), registracija u APR-u Srbije ne bi dovela do otkrivanja onoga ko stvarno stoji iza tih firmi. Dakle, jedino da se prilikom registracije u APR-u traži kompletna identifikacija celog lanca vlasništva dok se ne dođe do krajnjeg fizičkog lica, što zahteva izmenu regulative, a taj film sigurno nećemo gledati jer ne odgovara tajkunima koji posluju isključivo preko svojih ofšor firmi.
Drugo, po zakonu koji je ministar pomenuo, banke su te koje imaju obavezu identifikacije ofšor (i svih drugih firmi) sve do krajnjeg vlasnika, dakle država je taj posao prebacila sa sebe na banke! E sad, ti podaci do kojih banke dođu predstavljaju bankarsku tajnu i mogu se otkriti jedino na zahtev nekog državnog organa.

Dejan

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!

mf

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod

Evo dinar za šećeranu, ministre moj, sviraj mi ti ....

pre 10 godina

"Da se zna ko drži of šor firme"

A da se zna koji tajkuni podržavaju stranke na vlasi ?Evo dinar ministre moj, sviraj mi ti ....

Rale

pre 10 godina

Raduloviću izbori se da saznaš ko je sve vlasnik of-šor kompanija platni promet uvedi u sistem Srbije jednim udarcem rešićeš se tajkuna /čitaj lopova/ a poreza da se plati u Srbiji.Učini to i ostani doživotni ministar izaberi kog ministarstva.

Nema više rupa na kaišu

pre 10 godina

Lepo, al šta to vredi kada jedan gubitaš na čelu sa Bajatovićem sve uštede na nivou svih mera štednje za ovu godinu anulira garancijom koju je država izdala za njegovu firmu. A takvih ima više nego što bi trebalo. Mi možemo da se izgladnjujemo do besvesti ali tako nećemo rešiti problem jer gubitaša ima uvek više od onih koji solidno posluju.

Silvester

pre 10 godina

Raduloviću, svi vi znate šta je problem, godinama i decenijama - šta ste čekali godinu i po dana, ša se čekalo 13, ili 25 godina? Ko je vršio opstrukciju, ko je radio protiv zakona, ko je odogovoran za uništenje naroda i države? KO JE BRE U ZATVORU i kome je konfiskovana imovina?! Prekini više da nas zamajavaš i ti i tvoj gazda Vučić.

Liberal

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!

čovek

pre 10 godina

Ovaj čovek je izgubio kompas ... krenuo je dobro ali sada više i ne zna ni šta a ni o čemu priča ... voleo bih da ga neko pita i da čujemo odgovor, na koji način će dobiti "stvarna" imena vlasnika ako oni sami ne žele da budu identifikovani ... sve države "poreski rajevi" imaju klauzulu tajnosti podataka ukoliko klijent to želi a direktori takvih firmi su obično državaljani tih dražava a ne Srbije ... ta informacija se daje samo u slučajevima DOKAZANIH terorostičkih ili slučajeva pranja novca ... našem Min, verovatno ne bi ni odgovorili na zahtev, jer ljudi tamo podrazumevaju da ozbiljni ljudi prvo pročitaju Zakon pa onda ide dalje ... ova izjava je za podsmeh, apsolutno populistička

iwi

pre 10 godina

"Priče kako se degradiraju prava radnika ne stoje. Svaka odredba je u interesu radnika" reče čovek i ostade živ. Ajde što će da mi uzme pravo na otpremninu za prvih 10 godina staža kod prethodnih poslodavaca, već će će da mi umanji i primanja po osnovu minulog rada za isti period. A tek kad odem na odmor ili ne daj Bože na bolovanje - umanjiće osnovu po kojoj se računa prosek da bi mi od te osnove dao 65%. Pa zar sam ja želeo da se razbolim? Jesam li ja to namerno?
Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući. Kako, bre, sad smanjiše tu 'platu' kad sam na bolovanju?
Očigledno je da nije istina da je svaka odredba u interesu radnika.

coa

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!
(Liberal, 10. januar 2014 12:43)

Kakav si ti liberal kad nisi mogao da shvatis da covek uporno prica o novcu poreskih obveznika i nacin na koji se on trosi. Nemoguce je da se zalaze za to jer zna na koji nacin se finansira zdravstvo.

Patriota

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da poverujem u kolicinu besmislica koju iznosi ovaj covek!
Jedan dan se hvali kako je sprečio privatizaciju, drugi dan se zalaze za privatizaciju!?
O cemu se radi!? Gde je konzistentnost!?

Nema više rupa na kaišu

pre 10 godina

Lepo, al šta to vredi kada jedan gubitaš na čelu sa Bajatovićem sve uštede na nivou svih mera štednje za ovu godinu anulira garancijom koju je država izdala za njegovu firmu. A takvih ima više nego što bi trebalo. Mi možemo da se izgladnjujemo do besvesti ali tako nećemo rešiti problem jer gubitaša ima uvek više od onih koji solidno posluju.

mf

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod

Rale

pre 10 godina

Raduloviću izbori se da saznaš ko je sve vlasnik of-šor kompanija platni promet uvedi u sistem Srbije jednim udarcem rešićeš se tajkuna /čitaj lopova/ a poreza da se plati u Srbiji.Učini to i ostani doživotni ministar izaberi kog ministarstva.

Evo dinar za šećeranu, ministre moj, sviraj mi ti ....

pre 10 godina

"Da se zna ko drži of šor firme"

A da se zna koji tajkuni podržavaju stranke na vlasi ?Evo dinar ministre moj, sviraj mi ti ....

Silvester

pre 10 godina

Raduloviću, svi vi znate šta je problem, godinama i decenijama - šta ste čekali godinu i po dana, ša se čekalo 13, ili 25 godina? Ko je vršio opstrukciju, ko je radio protiv zakona, ko je odogovoran za uništenje naroda i države? KO JE BRE U ZATVORU i kome je konfiskovana imovina?! Prekini više da nas zamajavaš i ti i tvoj gazda Vučić.

Dejan

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!

čovek

pre 10 godina

Ovaj čovek je izgubio kompas ... krenuo je dobro ali sada više i ne zna ni šta a ni o čemu priča ... voleo bih da ga neko pita i da čujemo odgovor, na koji način će dobiti "stvarna" imena vlasnika ako oni sami ne žele da budu identifikovani ... sve države "poreski rajevi" imaju klauzulu tajnosti podataka ukoliko klijent to želi a direktori takvih firmi su obično državaljani tih dražava a ne Srbije ... ta informacija se daje samo u slučajevima DOKAZANIH terorostičkih ili slučajeva pranja novca ... našem Min, verovatno ne bi ni odgovorili na zahtev, jer ljudi tamo podrazumevaju da ozbiljni ljudi prvo pročitaju Zakon pa onda ide dalje ... ova izjava je za podsmeh, apsolutno populistička

Patriota

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da poverujem u kolicinu besmislica koju iznosi ovaj covek!
Jedan dan se hvali kako je sprečio privatizaciju, drugi dan se zalaze za privatizaciju!?
O cemu se radi!? Gde je konzistentnost!?

Liberal

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!

iwi

pre 10 godina

"Priče kako se degradiraju prava radnika ne stoje. Svaka odredba je u interesu radnika" reče čovek i ostade živ. Ajde što će da mi uzme pravo na otpremninu za prvih 10 godina staža kod prethodnih poslodavaca, već će će da mi umanji i primanja po osnovu minulog rada za isti period. A tek kad odem na odmor ili ne daj Bože na bolovanje - umanjiće osnovu po kojoj se računa prosek da bi mi od te osnove dao 65%. Pa zar sam ja želeo da se razbolim? Jesam li ja to namerno?
Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući. Kako, bre, sad smanjiše tu 'platu' kad sam na bolovanju?
Očigledno je da nije istina da je svaka odredba u interesu radnika.

Uros

pre 10 godina

@iwi
Ja radim u privatnoj firmi i nisam poslodavac.
Kakav crni dodatak na minuli rad. Nije više ovo komunizam, gde ne možeš da me platiš koliko malo mogu da radim.
Ako si radio kako treba, skupio si znanje i time izboriš veću platu. Znanje je resultat minulog rada kojim se dobija veća plata, a ne broj godina u radnoj knjižici.
Otpremina.
Zbog čega bi dobio otpremninu za sve godine staža. Otpremnina služi da pregrmiš dok ne nađeš drugi posao i postoji minimalna vrednost koji moras da dobijes. Ali ako se plaća za sve godine staža,
čovek koji ima veliko broj godina staža ne može da nađe posao kad ga izgubi. Koja je svrha da dobiješ otpreminimu za sve godine staža, ako posle ne možeš da nađeš posao.
S druge strane svi smo mi poslodavci onima u Državnom sektoru. Što bi ja platio nekome iz Državnog sektora šetkanje između radnih mesta uz pomoć veza.

Siniša Stanojević

pre 10 godina

E moj Raduloviću, sve si pobrkao, pričaš budalaštine, ali ne slučajno. Vidi, ako vi mene nazivate tajkunom, pretite hapšenjima...a ja sam u dugovima kako bi proširio biznis i ne spavam noćima, jer je sve neizvesno, jer mogu sve da izgubim...jer se ovde zakoni-pravila menjaju na svaka dva-tri meseca...zašto bi ja više ulagao, pa neću, imam dovoljno novca za sebe i svoju porodicu i baš me briga za širenje biznisa, neću da me boli glava...Raduloviću, nije nama bio problem zakon o radu, ja ne znam otkud vam to, mi naše radnike maksimalno poštujemo i oni su deo tima, a ne neki suparnici...problemi su na drugoj strani, na strani države koja nas urniše na hiljadu načina, i poslodavce i zaposlene. Vidite, ako ja nemam kupca za moj proizvod, nema plata, nema radnih mesta, ja moram da otpustim deo zaposlenih, jer ne mogu da prodam proizvod, jer mi je roba u magacinu...a ne mogu da prodam proizvod jer ljudi nemaju para, a ljudi nemaju para jer ne može da se pokrije pljačka javnih preduzeća, banaka, na javnim nabavkama...jer banke prodaju novac po zelenaškim kamatama i to građani ne mogu da plate...jer mislite, pogrešno, da se ,,štednjom'' dolazi do razvoja, potrošnje...jer milite, pogrešno, da ćete zakonom o radu uzeti od radnika deo plate i dati nama i tako, kao, nama pomoći-pa nećete, jer će ljudi imati manje plate i manje će trošiti...umesto da ste samnjili poreze i doprinose, ali neće država da se odrekne svog dela...i to je taj začarani krug...

Vladimir

pre 10 godina

Radim u drzavnoj firmi i mnogo toga mi ne ide na ruku sa ovim zakonom, ali ga podrzavam 100% jer u sustini ispravan. Nisam clan niti jednog sindikata, niti i jedne stranke, nisam dosao da radim preko veze i verovatno ga zato i podrzavam. Uvek treba posmatrati i drugog stanovista, sta da sam ja poslodavac, a ne samo kao radnik.

mira

pre 10 godina

"Radulović je kazao da će to da li će gradjani Srbije od 2015. godini živeti bolje, i da li će biti rasta zapošljavanja, životnog standrda i privrednog rasta zavisiti od toga koliko duboku budu napravljanje reforme u ovoj godini."
Nedostaje zavrsetak recenice: "I ako ova vlada to ne OSTVARI, podnecemo ostavke!" Hoce li bar jednom neko ko obecava kule i gradove, pa od toga ne bude nista - snositi posledice? Vec nekoliko meseci ministar bar tri puta dnevno nesto obecava, ali jos nikada nije rekao sta je uradio.

ovog stvarno treba skloniti

pre 10 godina

A sta je problem do sada bio da se sazna ko drzi /
To sto gomila nespodobnjakovica kao sto ste vi Ministre ne znaci da oni koji nesto znaju ne znaju kako da saznaju ko je vlasnik. Posto ste radili u svetu to se lako uradi a ja da vas ucim kao svetskog eksperta blogera sa iskustvom od USa preko SSSR-a stvarno nemam nameru da vas ucim.
Moj boss za koga radim pre biko kog ugovora ( ugovori su milionski ili vise desetina miliona dolara vredni ) trazi da zna sta vlasnik kompanija pa makar i te za koje bi ste vi zeleli da znate ko su gazde zeli da zna sta jedu kad spavaju kad idu na posao i kao sa kim sve rade. A to sto vi niste ustanju sa svojim strucnjacima iz sega mega fakulteta da vodite drzavu ekonomiju i privredu to je vas problem. Konkretno ja sam osam godina proveo radeci za kako ono napisaste of sore firme po srpski zna se ko je gazda i ciji je kapital . Jedina prednost je meni licno bila sto sam bio prijavljen u sedistu te kako po srpski napisaste of sore je taj sto sam placao umanjen pored na primanja od par posto svega. Ali to je opet problem drzave koja mi je dala radnu dozvolu a ne Srbije ili tamo gde sad zivim i radim .
A vama srdacno sto pre zelim da napustite fotelju i nekako se drzite blogovanja koje opet i nije neko ali barem nije na stetu drzave. Zakon o radu vam je robovlasnicki to je sve to mogu da kazem i jadan narod koji radi sa takvim zakonom. Oni koji kazu da stiti neradnike je nebuloza on stiti samo poslodvaca.

pera

pre 10 godina

Opet "ja hocu svoj regres, topli obrok, minuli rad, naknade za..., radnicka i ljudska prava. Naravno, radio ne radio svira mi radio dok ja brojim dane do penzije i cuvam radno mesto koje ne dam nikome". Podrska Radulovicu da konacno otkaci ove krpelje sa drzave

Boban

pre 10 godina

Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući.
(iwi, 10. januar 2014 12:55)

Napisa covek ovo i ostade ziv. Znaci, tebe ne zanima trenutni zakon, al te zanima buduci? E pa ne moze tako prijatelju. Pa kad dodjes pred penziju onda krece kukanje "a sto je penzija tako mala".
E pa to je zato sto te 40 godina nije bilo briga i zavrtali te gde su stigli. Ako te do sad nije bilo briga, sta ima i sad da te bude?

prokleta avlija

pre 10 godina

to je problem koji se može rešiti preko noći...dobro se zna koje su zemlje tzv ofšor zone i koje su zemlje ofšor zone popularne kod naših tajkuna,treba promeniti tri člana poreskog zakona uvesti oporezivanje firmi iz ofšor zona sa recimo od 30 do 50% i rešen problem preko noći,pa naravno da će svi hteti da paćaju porez u Srbiji gde je stopa 15%,to planiraju da urade sve zemlje EU ne vidim zašto ne bi i mi

Dule

pre 10 godina

A šta državu briga ko stoji iza neke firme, bila of šore, nemačka ili domaća?
'Nako, iz radoznalosti?
Zna se ko zakonski zastupa svaku firmu i zna se kako se od svake firme naplaćuju obaveze, a ko je vlasnik kapitala nije od interesa za bilo koga s poštenim namerama.
Anonimnost vlasništva nije slučajno izmišljena i praktikuje se u najrazvijenijim pravnim sistemima koji su uz to i najbogatija društva, a sve zato što imaju najpovoljniji poslovni ambijent. U of šor centrima registrovano je gro najvećih svetskih firmi, ili ako hoćete, poslodavaca.
Zar nisi ti Raduloviću zagovarao stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta?
Šta tebe briga ako iza neke of šore firme stoji neki građanin Srbije a ne stranac? Ako brineš da je ukrao te pare - zakasnio si sa brigom. Pojela maca, druže. Baš taj naš komunistički pristup u kome je sve živo zabranjeno i svi moraju unapred da dokazuju nevinost po šalterima doveo je do toga da nas DB i tajkuni istresu iz gaća. Jeste, sad s našim parama rade i preko of šor firmi, ali rade i preko običnih.
Sve se bojim da će Darko Šarić da ti prizna da je on iza neke firme. A kad bi ti i uspelo da skroz zategneš - on bi samo prebacio pare tamo gde manje drndaju.
Od lopova se brani reformom domaćih komunističkih zakona tako da što više liče na Švajcarsku, Hong Kong, Delaver... a kod njih je, između ostalog, anonimnost kapitala najnormalnija stvar.

RaDissha

pre 10 godina

Vidim da su Mlađini botovi dobro prionuli na posao - (0,50 EUR po koment), što je najbolji dokaz da je Ministar Radulović potpuno u pravu !!!

dijaspora

pre 10 godina

U Evropi i USA ne postoji mogucnost otvaranja racuna u bilo kojoj banci za off shore firme kojima se ne zna ultimate owner, odnosno stvarni,krajnji vlasnik. I ako je jos uvek moguce registrovati firmu na nominee shareholders, nije vise moguce otvoriti racun za takvu firmu. Ministar Radulovic je potpuno u pravu da se u borbi protiv pranje novca mora ici do pravih vlasnika. Da je to bio jedan od uslova za ucestvovanje u privatizaciji, mnoge stvari bi bile drugacije i bolje.Bilo je naravno takvih predloga ali tadasnje vlasti to nisu zelele da urade.

Kajmanski zmaj

pre 10 godina

Pred svake izbore se sete da love vestice po devicanskim ostrvima.
Nas zakon i danas primorava da se zna ko je pravi vlasnik firme inace ne moze da otvori firmu u srbiji. A ako govori o stranim investitorima koji nemaju ovde lokalnu firmu pazi da tebi nece da kazu, pa oteraces i to malo ludaka koji su ovde resili da ostave deo svojih of sor para. Sad si me duboko razocarao radulovicu, setimo se Tadica sa istom ovom pricom pre 3g. A da ne pricamo da si dopustio da te poslodavac iskoristi da pravis predlog zakona na koji ce svi kukati pa da ima Alek od koga da nas spase.

coa

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!
(Liberal, 10. januar 2014 12:43)

Kakav si ti liberal kad nisi mogao da shvatis da covek uporno prica o novcu poreskih obveznika i nacin na koji se on trosi. Nemoguce je da se zalaze za to jer zna na koji nacin se finansira zdravstvo.

nikola

pre 10 godina

B R A V O Ministre!!!
Posle duzeg vremena u vladi postoji covek koji je spreman da uvede red u ovoj drzavi i drustvu. Ne podilazi nepismenoj rulji, ne zanimaju ga jeftini politicki poeni. Napadaju ga kriminalci, mafijasi, politikanti, tajkuni i neobrazovana i neradnicka Srbija. Nadam se da ce istrajati u svemu sto je zamislio. Ovo je pravi test za Vucuca da dokaze da mu je ova drzava na prvom mestu i ispred licnih ciljeva.

SAMO NAPRED !!!

Coco Bill

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod
(mf, 10. januar 2014 12:55)

Ajde ajde, evo ti članak do ovoga gde se u Zrenjaninu u "nekoj firmi", a takvih je, ovde nažalost najviše, radnice poštom dobile knjižice i otkaz, a duguju im platu za dva meseca ????!!! Ta plata je 21000 dinara ??!! Prema njihovim tvrdnjama gazda se prema njima odnosio podcenjivački, vređajući ih, radili su na crno i u neadekvatnim uslovima u odnosu na godišnje doba !!! Uzgred pošto su se bavili šivenjem garderobe na nju su našivali etikete poznatih proizvođača ???!!...itd.....itd Eto sve "poznati" i "dobri" "uslovi" od tipično naših poslodavaca !!!!!!

racerx11080

pre 10 godina

Citam vec neko vreme vesti o ovom ministru i apsolutno ne razumem podrsku koju mu velika vecina bezrezervno daje! Da li je vama jasno da on ne zastupa liberalan nacin kapitalizma, vec "mancesterski kapitalizam", u kome su svi radnici totalno obespravljeni. Mi cemo biti zemlja u kojoj ce se na pocetku XXI veka radnici boriti za humanije uslove rada nego u drugim zemljama u IXX veku! Ono sto je najgore, jeste da u liberalnom kapitalizmu trziste pegla i uredjuje sve, ali mi ovde nemamo to, jer kada NIS ili EPS imaju gubitke, drzava ih pomaze... uostalom ta vrsta kapitalizma je svuda u svetu dozivela slom (otuda ova ekonomska kriza), ali ministar je izlgeda neobavesten. I sada ce on svojim rigoroznim merama stednje da ustedi 2 mil eur (kao i ministar ekonomije), a onda ce da daju za NIS, EPS... nekoliko desetina miliona.
Ovde svi pricaju da su radnici lenji, da je problem otpustiti ih, da su sindikati zli... jeste li bre vi normalni? Danas u Srbiji 2/3 zaposlenih prima deo plate na ruke, polovina njih se vodi na minimalac i ne isplacuju im se doprinosi... radis posao sa fakultetom za 30.000, a i te pare primas jer nisi prijavljen, vec bi primao 24.000. 80% kod privatnika radi prekovremeno svaki dan bez naknade, nema odmor, bolovanje, slobodni dan... Porodiljsko se ne placa, pitaju vas na pocetku da li planirate porodicu... i onda ministar krene da uvodi ovaj zakon o ROBOVLASNISTVU bez konsultacije sa sindikatima, ili jos bolje uz konsultaciju za beznacajnim sindikatima.

Jagodinac

pre 10 godina

Gosp.ministre,iza of sor firmi ne stoje gradjani Srbije ,nego olos Srbije.Podatke ima NBS, jer su pare iznosene uz dozvolu NBS.Nije prvi put da novi ministry kolju pod rep,pa bih vam verovao u reforme kada odmah zatvorite Dinkicevu sluzbu za zaposljavanje ,oko 2000 dzabalebarosa.Ovako,prazna prica,one koji nesto proizvode jurite na ulicu,a parazite nagradjujete,skroz naopako.

puno srece g.Radulovicu

pre 10 godina

Tesko je izvesti neophodne reforme kada postoje oni kojima to ne odgovara, a sede u vladi!
p.s.Ni jednoj partiji ne odgovara ova reforma, jer gube mogucnost da se finansiraju od drzavnih firmi i zaposljavaju svoje clanove.Ne odgovara ni onima koji finansiraju partije,jer bi morali da placaju i porez(zato su i oterali Simica).A opet, ako se to ne uradi propasce i drzava i partije sa njom!

Neko ko zna

pre 10 godina

Prvo, registracija ofšor kompanija u Srbiji ne bi dovela do otkrivanja pravih vlasnika tih firmi, jer se u našem APR-u prilikom registracije traži samo podatak o prvoj "liniji" vlasništva, sve iza toga APR ne interesuje. S obzirom da ofšor firme imaju kompleksnu vlasničku strukturu (nekoliko "slojeva" vlasništva, tj postoji nekoliko firmi koje osnivaju jedna drugu da bi se prikrio stvarni vlasnik), registracija u APR-u Srbije ne bi dovela do otkrivanja onoga ko stvarno stoji iza tih firmi. Dakle, jedino da se prilikom registracije u APR-u traži kompletna identifikacija celog lanca vlasništva dok se ne dođe do krajnjeg fizičkog lica, što zahteva izmenu regulative, a taj film sigurno nećemo gledati jer ne odgovara tajkunima koji posluju isključivo preko svojih ofšor firmi.
Drugo, po zakonu koji je ministar pomenuo, banke su te koje imaju obavezu identifikacije ofšor (i svih drugih firmi) sve do krajnjeg vlasnika, dakle država je taj posao prebacila sa sebe na banke! E sad, ti podaci do kojih banke dođu predstavljaju bankarsku tajnu i mogu se otkriti jedino na zahtev nekog državnog organa.

Jovanov

pre 10 godina

Daj bre Ministre, idi nesto radi dosta je prazne price!
Krstić je progurao preko šeste zakona, a ti ni jedan !
Ali si zato svaki dan na televiziji, u novinama ... Uvek imas nesto da ispricas, neku pridiku!

miki

pre 10 godina

E moj ministre, odletećeš ti iz vlade prvim mlaznjakom! Samo dok preko tebe ne proture neke zakončiće... hehe. Naravno da ti je skoro svaka dobra! Koga to briga...

nikola

pre 10 godina

A da se poveca cena sata. Trenutno je 115 din. 1 eur ...
Zasto se niko ne bori da se poveca na 200 din - 300 din .. makar i to je smesno u poredjenju sa drugim zemljama. Zaposleni ce dobijati vece plate, vise ce trositi, punice se budzet od raznih poreza, akciza itd. Sve je to povezano.

A privatnik ako npr. zaradjuje 2000eur mesecno, prezivece i sa 1500eur.
Ubacite koverte u legalne tokove i oporezujte.
Smanjite porez na zarade.

Sinko

pre 10 godina

'Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!'

Ministar se ne zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje vec za ono koje se placa iz budzeta, osnovne zdravstvene usluge za SVE drzavljane Srbije. Naravno za to bi trebali da budu povecani neki porezi i/ili PDV ali bi tako zdravstvo placali svi koji nesto kupuju i prodju (tj. zive) a ne ko sad da ja placam u privatnom sektoru zdravstveno a jos cetvorica se od toga lece.

Prolaznik

pre 10 godina

Gospodine ministre nemojte molim Vas bez prekida samo vi da nam govorite da je "svaka odredba (novog Zakona o radu) u interesu radnika" dozvolite i nama radnicima pravo da izrazimo svoje misljenje. Evo ja prvi kao radnik, fakultetski obrazovan covek i neko ko je procitao odredbe predloga novog zakona stojim 100% iza tvrdnje da ima mnogo tacaka koje idu na stetu radnika. Svi vi koji cete dati minuse dobro razmislite u kakvoj zemlji zelite da zivite.

Pametnjaković

pre 10 godina

Privredni rast je jedino moguće ostvariti kroz smanjenje javnog sektora. Ako se bude smanjio za samo 20.000 zaposlenih u toku 2014, može se očekivati rast od -2% najviše, jer će pritisak parazita javnog sektora na finansije nastaviti da urušava privatni sektor što će dovesti do bankrota države.

?

pre 10 godina

Zakon o radu treba da podrze pored vladajucih stranaka, pre svega LDP i svi poslanici DS koji razmisljaju svojom glavom. Time bi se izbili aduti iz ruku ovih populista iz pups-a i onih koji izigravaju zastitnike zabagrelog javnog sektora.
Kakve bre vise veze ima ko je premijer, ko je vlast i ko je opozicija - svi ste slicni - a drzava je na ivici propasti!
Ukljucite mozak svi i na posao!Hitno reforme!
A te ofsor bandite oterajte tamo gde im je mesto. Valjda ima bar 150 poslanika koji shvataju svoju odgovornost za sudbinu drzave.

Bice, trebalo bi, najavljujemo... lipsi magarce do zelene trave

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!
(Dejan, 10. januar 2014 12:55)
Svaka rec je apsolutna istina!

velisav s'brda

pre 10 godina

Sada to kazes, kada Kole koxy, kupuje AIKB zvanicno na svoju firmu, a plus preko offshore povezanih, pa ce posle zvanicno da ima veci procenat od ocekivanog.
Svaka vam cast, ali vi ste izabrani od srpskog naroda, i to od samo 17% glasaca.

Bravo narode.

Misa Nis

pre 10 godina

Ako ostanem bez posla ili ako primam 30 % plate kada sam na godisnjem (koji je obavezan) ili bolovanju (koji se izbegava do granice bola) zbog ovog zakona o radu koji moras da proguras ocigledno... Selim se bilo gde, verovatno Azija i nikada vise se ne vracam ovde, nikada!!!

Zoki

pre 10 godina

Nisam siguran da se gospodin ministar razume u problematiku offshore kompanija. Koje su zemlje poreski rajevi (offshore finansijski centri) a koje nisu? Postoji nekoliko različitih listi i one nisu identične, neke zemlje se nalaze na jednoj, a ne nalaze na drugoj listi. Npr. Kajmanska ostrva se ne nalaze na svim listama, ali se Luksemburg i Letonija nalaze, mada su obe članice EU. Na nekim listama se nalaze i SAD (odnosno pojedine savezne države). Ne mogu se uvesti posebna pravila za offshore kompanije, ali se mogu uvesti za sve kompanije (strane i domaće) koje posluju u Srbiji.
Drugi problem je da ta informacija otkriva samo prvi nivo vlasništva. Kompanija iz Luksemburga koja posluje u Srbiji će deklarisati da je vlasništvo kompanije iz Dominikanske republike. I šta sada? Hoće li se tražiti od kompanije koje ne posluje u Srbiji da deklariše vlasništvo i koliko duboko? Dok se ne dođe do kompanije koja je registrovana u zemlji gde se informacije o vlasništvu ne mogu proveriti, ili su kao nominalni vlasnici upisani neki seljaci koji napasaju stada po okolnim brdima?
Ovi problemi se ne mogu nigde u svetu u potpunosti rešiti, ali se mogu ublažiti. Prva stvar u tom pravcu bi bila reforma poreskog sistema. Ako neko živi u Srbiji duže od pola godine godišnje, on je poreski obveznik u Srbiji, bez obzira gde je zaradio pare. Ukoliko Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa tom zemljom, onda se porez usklađuje sa porezom koji je plaćen tamo.

prokleta avlija

pre 10 godina

i kad ih popiše i zavede i utvrdi,onda da im udari od 30 do 50% poreza na dobit i onda ću da mu poverujem da je ozbiljan i u trpezariji menjam Titovu sliku njegovom

Miljan

pre 10 godina

Igras ministre kako drugi sviraju i prodajes demagogiju kao veliki sef, sistemskim ne resavanjem problema kao sto je zakon o preispitivanju porekla imovine i lonfiskovanjem SVEGA sto je nelegalno steceno i sada neke pricice o offshore firmama su jednom recju BEZOBRAZLUK za one koji koriste mozak makar malo. Svakoga dana tonete u sve veci glib i bojim se da cemo zbog toga svi ispastati kada vi budete izmakli svoje z******e.

Šta onda?

pre 10 godina

Radulovićeve policijske metode su potrebne da se raščisti situacija. Ali ovo se već pretvara u kupovinu vremena. Srbija nema keca u rukavu. U Srbiji nema ekonomije koja nije siva i koja se može uklopiti u tržišnu privredu koja bi bila deo šireg sistema. U Srbiji nema mladih, vrednih i sposobnih koji bi mogli da pokrenu takvu privredu. U Srbiji se ne zna ni koliko je nezaposelnih, a ni koliko je zaposlenih. Takav "kontrolisani haos" ovde je već dvadeset godina. Lako je srušiti, potrpati špekulante u zatvor, gde im je i mesto. To će trajati neko vreme. Ali šta onda?

Saradnik u prirodnim naukama

pre 10 godina

U socijalno ekonomskom dijalogu u uredjenim drustvima ucestvuju tri strane:
1) Vlada - to je politicka vlast, cine je predstavnici politickih opcija koje su dobile izbore. U Vladi nema nepolitickih ljudi, jer Vlada vodi politiku, to joj je svrha. To sto neko formalno nije clan partije, ne znaci da nema veze sa politikom Vlade. A politika moze biti (grubo receno) ili u desno (da navija za poslodavce) ili u levo (da navija za zaposlene). Vlada ima politicku moc, moc da odluci, da presece, a to ima i politicke posledice, narocito ako se pogresno presece.
2) poslodavci - na srpskom, hrvatskom, bosnjackom, crnskom i gorskom, a vala i slovenackom i makedonskom se kaze "Gazde". Nekada i negde su i inovatori, ludaci i prosvetitelji, ali uvek i prvo Gazde. Poslodavci imaju pare. Tu se zavrsava nivo njihovog interesovanja. Parama kupuju sve, osim ljubavi reko bi Dzon Lenon.
3) zaposleni - neko pod tim podrazumeva cistacicu iz Pirota ili metalostrugara iz Smedereva, ali tu spadaju i inzenjer iz Panceva, profesor iz Nisa ili bankarska sluzbenica iz Leskovca. Oni imaju samo pravo glasa na izborima i diplomu odredjene strucne spreme. Oni su i ekonomski i politicki najslabiji.

Lepo kucno i ulicno vaspitanje namece da ne napadas najslabijeg.

Mare

pre 10 godina

Ova vlada samo izdaje stura saopstenaja, uopstenog i neutralnog sadrzaja, tipa trebalo bi , moglo bi oni su... Dajte neko ime i prezime, zasto je problem reci sumlja se na Peru Perica, ili vodi se istraga protiv, optuzen je taj itaj za to, rukovodstvo firme te i te sa clanovima perom, mikom na celu sa zoranom nisu platili porez ili upropastili su firmu zbog licne korisit. To bi bila borba za bolju buducnost i moralni napredak, a ne ovko kukavicki. Tada bi nasi drzavni rukovodioci vodili racuna o svom ponasanju. I naravno otkazi bez druge sanse za one koji su doveli firme tu gde jesu.

ISOR-S

pre 10 godina

dokle vise rtb bor, srbija gas , simpo itd. dokle ....hajde uzmite sve i dajte njima nek imaju evo im ceo budzet i da vas vise ne slusam

stranac

pre 10 godina

U ime sindikata predlazem da se u zakon obavezno unese i dodatak na plati u slucaju ne kasnjenja na poslu i obavezno i dodatak za rad na kompjuteru. Za izgled neka uzmu privredno naj jacu drzavu u EU Grcku, ako verujete.

;)

pre 10 godina

Ministar govori o reformama, o Zakonu o privatizaciji i strečaju, Zakonu o radu, Zakonu o javnim preduzećima dok istovremeno svako pojavljivanje čelnika SNSa se svodi na priču o parlamentarnim izborima i o tome ko treba da bude premijer. Njegova i njihova priča ne idu paralelno. Svaka godina u kojoj se održavaju izbori je izgubljena godina, nema izbora bez jake izborne kampanje i dobre trgovine oko formiranja Vlade. Idemo li na parlamentarne izbore možemo da se pozdravimo sa reformama, da to ostane priča za narednu godinu, a iole lagodniji život doneće nam ko zna koja godina. Svako može i nakon narednih izbora da usklikne da nema reforme bez novih izbora i prikrije svoju, očito, problematičnu gradsku listu.

opet ja

pre 10 godina

Kakve su ovo nebuloze? Lepo reci narodu da je poenta da se naplati porez ofsore firmama, tako da je ovo u najblazu ruku mlacenje prazne slame. Ili je klasican marketing ili ima za cilj da otera ofsore firme a one koje ostanu da oporezuje.

dukaPPS

pre 10 godina

Pa to i moja keva pita vec 20godina, pa se cak i nezvanicno zna! Ali, izgleda da samo ti ne znas (ili pravis od nas mutave). Nista ti nisi poseban. Imali smo nekada Deltosavljevica, sada si ti tu. Pali brate R'n'R je zakon.

kosmička nepravda

pre 10 godina

@iwi Mene ne zanima šta se kako zove... Nekako te samo zanima ono što ti odgovara. Ali izgleda da si ipak nekako upućen, kao i svi radnici u civilizovanom svetu. Još nam samo nisi rekao u kojoj to cenjenoj firmi radiš. Da nije državna? Mislim da je bolje (lepše) biti slep kod očiju i zaduživati sve nas za par milijardi godišnje da bi ti primao svoju punu nadnicu. Može promene, jer je dogorelo do nokata, ali da mene zaobiđe.

Zoki

pre 10 godina

@dijaspora
Tačno je da je lakše otvoriti offshore kompaniju nego njen bankovni račun, ali daleko od toga da je nemoguće. Prvo, najvećem broju tih kompanija i ne treba račun u SAD i EU, pare sasvim lepo stižu i na Kajmanska ostrva. Drugo, deklaracije o vlasničkoj strukturi se odnose na trenutak kada se otvara račun. Promena vlasništva ne zahteva promenu računa, menja se ovlaštenje, odnosno potpisi. Treće, za USA znam da strana kompanija otvara račun bez deklarisanja vlasničke strukture, konkretno je kanadska kompanija bila u pitanju.

Liberal

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!

Patriota

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da poverujem u kolicinu besmislica koju iznosi ovaj covek!
Jedan dan se hvali kako je sprečio privatizaciju, drugi dan se zalaze za privatizaciju!?
O cemu se radi!? Gde je konzistentnost!?

Dejan

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!

čovek

pre 10 godina

Ovaj čovek je izgubio kompas ... krenuo je dobro ali sada više i ne zna ni šta a ni o čemu priča ... voleo bih da ga neko pita i da čujemo odgovor, na koji način će dobiti "stvarna" imena vlasnika ako oni sami ne žele da budu identifikovani ... sve države "poreski rajevi" imaju klauzulu tajnosti podataka ukoliko klijent to želi a direktori takvih firmi su obično državaljani tih dražava a ne Srbije ... ta informacija se daje samo u slučajevima DOKAZANIH terorostičkih ili slučajeva pranja novca ... našem Min, verovatno ne bi ni odgovorili na zahtev, jer ljudi tamo podrazumevaju da ozbiljni ljudi prvo pročitaju Zakon pa onda ide dalje ... ova izjava je za podsmeh, apsolutno populistička

iwi

pre 10 godina

"Priče kako se degradiraju prava radnika ne stoje. Svaka odredba je u interesu radnika" reče čovek i ostade živ. Ajde što će da mi uzme pravo na otpremninu za prvih 10 godina staža kod prethodnih poslodavaca, već će će da mi umanji i primanja po osnovu minulog rada za isti period. A tek kad odem na odmor ili ne daj Bože na bolovanje - umanjiće osnovu po kojoj se računa prosek da bi mi od te osnove dao 65%. Pa zar sam ja želeo da se razbolim? Jesam li ja to namerno?
Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući. Kako, bre, sad smanjiše tu 'platu' kad sam na bolovanju?
Očigledno je da nije istina da je svaka odredba u interesu radnika.

mf

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod

Silvester

pre 10 godina

Raduloviću, svi vi znate šta je problem, godinama i decenijama - šta ste čekali godinu i po dana, ša se čekalo 13, ili 25 godina? Ko je vršio opstrukciju, ko je radio protiv zakona, ko je odogovoran za uništenje naroda i države? KO JE BRE U ZATVORU i kome je konfiskovana imovina?! Prekini više da nas zamajavaš i ti i tvoj gazda Vučić.

Evo dinar za šećeranu, ministre moj, sviraj mi ti ....

pre 10 godina

"Da se zna ko drži of šor firme"

A da se zna koji tajkuni podržavaju stranke na vlasi ?Evo dinar ministre moj, sviraj mi ti ....

Rale

pre 10 godina

Raduloviću izbori se da saznaš ko je sve vlasnik of-šor kompanija platni promet uvedi u sistem Srbije jednim udarcem rešićeš se tajkuna /čitaj lopova/ a poreza da se plati u Srbiji.Učini to i ostani doživotni ministar izaberi kog ministarstva.

RaDissha

pre 10 godina

Vidim da su Mlađini botovi dobro prionuli na posao - (0,50 EUR po koment), što je najbolji dokaz da je Ministar Radulović potpuno u pravu !!!

racerx11080

pre 10 godina

Citam vec neko vreme vesti o ovom ministru i apsolutno ne razumem podrsku koju mu velika vecina bezrezervno daje! Da li je vama jasno da on ne zastupa liberalan nacin kapitalizma, vec "mancesterski kapitalizam", u kome su svi radnici totalno obespravljeni. Mi cemo biti zemlja u kojoj ce se na pocetku XXI veka radnici boriti za humanije uslove rada nego u drugim zemljama u IXX veku! Ono sto je najgore, jeste da u liberalnom kapitalizmu trziste pegla i uredjuje sve, ali mi ovde nemamo to, jer kada NIS ili EPS imaju gubitke, drzava ih pomaze... uostalom ta vrsta kapitalizma je svuda u svetu dozivela slom (otuda ova ekonomska kriza), ali ministar je izlgeda neobavesten. I sada ce on svojim rigoroznim merama stednje da ustedi 2 mil eur (kao i ministar ekonomije), a onda ce da daju za NIS, EPS... nekoliko desetina miliona.
Ovde svi pricaju da su radnici lenji, da je problem otpustiti ih, da su sindikati zli... jeste li bre vi normalni? Danas u Srbiji 2/3 zaposlenih prima deo plate na ruke, polovina njih se vodi na minimalac i ne isplacuju im se doprinosi... radis posao sa fakultetom za 30.000, a i te pare primas jer nisi prijavljen, vec bi primao 24.000. 80% kod privatnika radi prekovremeno svaki dan bez naknade, nema odmor, bolovanje, slobodni dan... Porodiljsko se ne placa, pitaju vas na pocetku da li planirate porodicu... i onda ministar krene da uvodi ovaj zakon o ROBOVLASNISTVU bez konsultacije sa sindikatima, ili jos bolje uz konsultaciju za beznacajnim sindikatima.

pera

pre 10 godina

Opet "ja hocu svoj regres, topli obrok, minuli rad, naknade za..., radnicka i ljudska prava. Naravno, radio ne radio svira mi radio dok ja brojim dane do penzije i cuvam radno mesto koje ne dam nikome". Podrska Radulovicu da konacno otkaci ove krpelje sa drzave

Boban

pre 10 godina

Radim u firmi koja, po slovu zakona, isplaćuje i minuli rad i regres i topli obrok i prevoz. Mene ne zanima šta se kako zove. Ja sve to zajedno zovem mojom platom i toliko u dinarima nosim kući.
(iwi, 10. januar 2014 12:55)

Napisa covek ovo i ostade ziv. Znaci, tebe ne zanima trenutni zakon, al te zanima buduci? E pa ne moze tako prijatelju. Pa kad dodjes pred penziju onda krece kukanje "a sto je penzija tako mala".
E pa to je zato sto te 40 godina nije bilo briga i zavrtali te gde su stigli. Ako te do sad nije bilo briga, sta ima i sad da te bude?

Misa Nis

pre 10 godina

Ako ostanem bez posla ili ako primam 30 % plate kada sam na godisnjem (koji je obavezan) ili bolovanju (koji se izbegava do granice bola) zbog ovog zakona o radu koji moras da proguras ocigledno... Selim se bilo gde, verovatno Azija i nikada vise se ne vracam ovde, nikada!!!

nikola

pre 10 godina

B R A V O Ministre!!!
Posle duzeg vremena u vladi postoji covek koji je spreman da uvede red u ovoj drzavi i drustvu. Ne podilazi nepismenoj rulji, ne zanimaju ga jeftini politicki poeni. Napadaju ga kriminalci, mafijasi, politikanti, tajkuni i neobrazovana i neradnicka Srbija. Nadam se da ce istrajati u svemu sto je zamislio. Ovo je pravi test za Vucuca da dokaze da mu je ova drzava na prvom mestu i ispred licnih ciljeva.

SAMO NAPRED !!!

Bice, trebalo bi, najavljujemo... lipsi magarce do zelene trave

pre 10 godina

Sve nešto "trebalo bi"... Uzmi ministre nešto radi. Čist populizam, kao i ono o trinaestoj plati... Zakon o radu će sada da pomogne privatniku koji nije bio u stanju da isplati poreze i doprinose na minimalnu platu od 200 evra, da sad kao bolje radi. Te nazovi "privatnike" i "preduzetnike" koji teraju radnike da rade i na Božić za platu od 15000 treba sankcionisati a ne radnike. Takvo iživljavanje na radnicima ne postoji ni u Africi!
(Dejan, 10. januar 2014 12:55)
Svaka rec je apsolutna istina!

Vladimir

pre 10 godina

Radim u drzavnoj firmi i mnogo toga mi ne ide na ruku sa ovim zakonom, ali ga podrzavam 100% jer u sustini ispravan. Nisam clan niti jednog sindikata, niti i jedne stranke, nisam dosao da radim preko veze i verovatno ga zato i podrzavam. Uvek treba posmatrati i drugog stanovista, sta da sam ja poslodavac, a ne samo kao radnik.

dijaspora

pre 10 godina

U Evropi i USA ne postoji mogucnost otvaranja racuna u bilo kojoj banci za off shore firme kojima se ne zna ultimate owner, odnosno stvarni,krajnji vlasnik. I ako je jos uvek moguce registrovati firmu na nominee shareholders, nije vise moguce otvoriti racun za takvu firmu. Ministar Radulovic je potpuno u pravu da se u borbi protiv pranje novca mora ici do pravih vlasnika. Da je to bio jedan od uslova za ucestvovanje u privatizaciji, mnoge stvari bi bile drugacije i bolje.Bilo je naravno takvih predloga ali tadasnje vlasti to nisu zelele da urade.

coa

pre 10 godina

Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!
(Liberal, 10. januar 2014 12:43)

Kakav si ti liberal kad nisi mogao da shvatis da covek uporno prica o novcu poreskih obveznika i nacin na koji se on trosi. Nemoguce je da se zalaze za to jer zna na koji nacin se finansira zdravstvo.

ovog stvarno treba skloniti

pre 10 godina

A sta je problem do sada bio da se sazna ko drzi /
To sto gomila nespodobnjakovica kao sto ste vi Ministre ne znaci da oni koji nesto znaju ne znaju kako da saznaju ko je vlasnik. Posto ste radili u svetu to se lako uradi a ja da vas ucim kao svetskog eksperta blogera sa iskustvom od USa preko SSSR-a stvarno nemam nameru da vas ucim.
Moj boss za koga radim pre biko kog ugovora ( ugovori su milionski ili vise desetina miliona dolara vredni ) trazi da zna sta vlasnik kompanija pa makar i te za koje bi ste vi zeleli da znate ko su gazde zeli da zna sta jedu kad spavaju kad idu na posao i kao sa kim sve rade. A to sto vi niste ustanju sa svojim strucnjacima iz sega mega fakulteta da vodite drzavu ekonomiju i privredu to je vas problem. Konkretno ja sam osam godina proveo radeci za kako ono napisaste of sore firme po srpski zna se ko je gazda i ciji je kapital . Jedina prednost je meni licno bila sto sam bio prijavljen u sedistu te kako po srpski napisaste of sore je taj sto sam placao umanjen pored na primanja od par posto svega. Ali to je opet problem drzave koja mi je dala radnu dozvolu a ne Srbije ili tamo gde sad zivim i radim .
A vama srdacno sto pre zelim da napustite fotelju i nekako se drzite blogovanja koje opet i nije neko ali barem nije na stetu drzave. Zakon o radu vam je robovlasnicki to je sve to mogu da kazem i jadan narod koji radi sa takvim zakonom. Oni koji kazu da stiti neradnike je nebuloza on stiti samo poslodvaca.

Prolaznik

pre 10 godina

Gospodine ministre nemojte molim Vas bez prekida samo vi da nam govorite da je "svaka odredba (novog Zakona o radu) u interesu radnika" dozvolite i nama radnicima pravo da izrazimo svoje misljenje. Evo ja prvi kao radnik, fakultetski obrazovan covek i neko ko je procitao odredbe predloga novog zakona stojim 100% iza tvrdnje da ima mnogo tacaka koje idu na stetu radnika. Svi vi koji cete dati minuse dobro razmislite u kakvoj zemlji zelite da zivite.

opet ja

pre 10 godina

Kakve su ovo nebuloze? Lepo reci narodu da je poenta da se naplati porez ofsore firmama, tako da je ovo u najblazu ruku mlacenje prazne slame. Ili je klasican marketing ili ima za cilj da otera ofsore firme a one koje ostanu da oporezuje.

Nema više rupa na kaišu

pre 10 godina

Lepo, al šta to vredi kada jedan gubitaš na čelu sa Bajatovićem sve uštede na nivou svih mera štednje za ovu godinu anulira garancijom koju je država izdala za njegovu firmu. A takvih ima više nego što bi trebalo. Mi možemo da se izgladnjujemo do besvesti ali tako nećemo rešiti problem jer gubitaša ima uvek više od onih koji solidno posluju.

Coco Bill

pre 10 godina

ovaj zakon je protiv interesa neradnika ali takvih je u srbiji vecina, niko nece da otpusti vrednog radnika, jednostavno to gazdi nije u interesu, a sindikalci brane neradnike i pale ovaj nepismeni narod
(mf, 10. januar 2014 12:55)

Ajde ajde, evo ti članak do ovoga gde se u Zrenjaninu u "nekoj firmi", a takvih je, ovde nažalost najviše, radnice poštom dobile knjižice i otkaz, a duguju im platu za dva meseca ????!!! Ta plata je 21000 dinara ??!! Prema njihovim tvrdnjama gazda se prema njima odnosio podcenjivački, vređajući ih, radili su na crno i u neadekvatnim uslovima u odnosu na godišnje doba !!! Uzgred pošto su se bavili šivenjem garderobe na nju su našivali etikete poznatih proizvođača ???!!...itd.....itd Eto sve "poznati" i "dobri" "uslovi" od tipično naših poslodavaca !!!!!!

kosmička nepravda

pre 10 godina

@iwi Mene ne zanima šta se kako zove... Nekako te samo zanima ono što ti odgovara. Ali izgleda da si ipak nekako upućen, kao i svi radnici u civilizovanom svetu. Još nam samo nisi rekao u kojoj to cenjenoj firmi radiš. Da nije državna? Mislim da je bolje (lepše) biti slep kod očiju i zaduživati sve nas za par milijardi godišnje da bi ti primao svoju punu nadnicu. Može promene, jer je dogorelo do nokata, ali da mene zaobiđe.

nikola

pre 10 godina

A da se poveca cena sata. Trenutno je 115 din. 1 eur ...
Zasto se niko ne bori da se poveca na 200 din - 300 din .. makar i to je smesno u poredjenju sa drugim zemljama. Zaposleni ce dobijati vece plate, vise ce trositi, punice se budzet od raznih poreza, akciza itd. Sve je to povezano.

A privatnik ako npr. zaradjuje 2000eur mesecno, prezivece i sa 1500eur.
Ubacite koverte u legalne tokove i oporezujte.
Smanjite porez na zarade.

Jovanov

pre 10 godina

Daj bre Ministre, idi nesto radi dosta je prazne price!
Krstić je progurao preko šeste zakona, a ti ni jedan !
Ali si zato svaki dan na televiziji, u novinama ... Uvek imas nesto da ispricas, neku pridiku!

dukaPPS

pre 10 godina

Pa to i moja keva pita vec 20godina, pa se cak i nezvanicno zna! Ali, izgleda da samo ti ne znas (ili pravis od nas mutave). Nista ti nisi poseban. Imali smo nekada Deltosavljevica, sada si ti tu. Pali brate R'n'R je zakon.

prokleta avlija

pre 10 godina

i kad ih popiše i zavede i utvrdi,onda da im udari od 30 do 50% poreza na dobit i onda ću da mu poverujem da je ozbiljan i u trpezariji menjam Titovu sliku njegovom

prokleta avlija

pre 10 godina

to je problem koji se može rešiti preko noći...dobro se zna koje su zemlje tzv ofšor zone i koje su zemlje ofšor zone popularne kod naših tajkuna,treba promeniti tri člana poreskog zakona uvesti oporezivanje firmi iz ofšor zona sa recimo od 30 do 50% i rešen problem preko noći,pa naravno da će svi hteti da paćaju porez u Srbiji gde je stopa 15%,to planiraju da urade sve zemlje EU ne vidim zašto ne bi i mi

Dule

pre 10 godina

A šta državu briga ko stoji iza neke firme, bila of šore, nemačka ili domaća?
'Nako, iz radoznalosti?
Zna se ko zakonski zastupa svaku firmu i zna se kako se od svake firme naplaćuju obaveze, a ko je vlasnik kapitala nije od interesa za bilo koga s poštenim namerama.
Anonimnost vlasništva nije slučajno izmišljena i praktikuje se u najrazvijenijim pravnim sistemima koji su uz to i najbogatija društva, a sve zato što imaju najpovoljniji poslovni ambijent. U of šor centrima registrovano je gro najvećih svetskih firmi, ili ako hoćete, poslodavaca.
Zar nisi ti Raduloviću zagovarao stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta?
Šta tebe briga ako iza neke of šore firme stoji neki građanin Srbije a ne stranac? Ako brineš da je ukrao te pare - zakasnio si sa brigom. Pojela maca, druže. Baš taj naš komunistički pristup u kome je sve živo zabranjeno i svi moraju unapred da dokazuju nevinost po šalterima doveo je do toga da nas DB i tajkuni istresu iz gaća. Jeste, sad s našim parama rade i preko of šor firmi, ali rade i preko običnih.
Sve se bojim da će Darko Šarić da ti prizna da je on iza neke firme. A kad bi ti i uspelo da skroz zategneš - on bi samo prebacio pare tamo gde manje drndaju.
Od lopova se brani reformom domaćih komunističkih zakona tako da što više liče na Švajcarsku, Hong Kong, Delaver... a kod njih je, između ostalog, anonimnost kapitala najnormalnija stvar.

miki

pre 10 godina

E moj ministre, odletećeš ti iz vlade prvim mlaznjakom! Samo dok preko tebe ne proture neke zakončiće... hehe. Naravno da ti je skoro svaka dobra! Koga to briga...

velisav s'brda

pre 10 godina

Sada to kazes, kada Kole koxy, kupuje AIKB zvanicno na svoju firmu, a plus preko offshore povezanih, pa ce posle zvanicno da ima veci procenat od ocekivanog.
Svaka vam cast, ali vi ste izabrani od srpskog naroda, i to od samo 17% glasaca.

Bravo narode.

Saradnik u prirodnim naukama

pre 10 godina

U socijalno ekonomskom dijalogu u uredjenim drustvima ucestvuju tri strane:
1) Vlada - to je politicka vlast, cine je predstavnici politickih opcija koje su dobile izbore. U Vladi nema nepolitickih ljudi, jer Vlada vodi politiku, to joj je svrha. To sto neko formalno nije clan partije, ne znaci da nema veze sa politikom Vlade. A politika moze biti (grubo receno) ili u desno (da navija za poslodavce) ili u levo (da navija za zaposlene). Vlada ima politicku moc, moc da odluci, da presece, a to ima i politicke posledice, narocito ako se pogresno presece.
2) poslodavci - na srpskom, hrvatskom, bosnjackom, crnskom i gorskom, a vala i slovenackom i makedonskom se kaze "Gazde". Nekada i negde su i inovatori, ludaci i prosvetitelji, ali uvek i prvo Gazde. Poslodavci imaju pare. Tu se zavrsava nivo njihovog interesovanja. Parama kupuju sve, osim ljubavi reko bi Dzon Lenon.
3) zaposleni - neko pod tim podrazumeva cistacicu iz Pirota ili metalostrugara iz Smedereva, ali tu spadaju i inzenjer iz Panceva, profesor iz Nisa ili bankarska sluzbenica iz Leskovca. Oni imaju samo pravo glasa na izborima i diplomu odredjene strucne spreme. Oni su i ekonomski i politicki najslabiji.

Lepo kucno i ulicno vaspitanje namece da ne napadas najslabijeg.

Siniša Stanojević

pre 10 godina

E moj Raduloviću, sve si pobrkao, pričaš budalaštine, ali ne slučajno. Vidi, ako vi mene nazivate tajkunom, pretite hapšenjima...a ja sam u dugovima kako bi proširio biznis i ne spavam noćima, jer je sve neizvesno, jer mogu sve da izgubim...jer se ovde zakoni-pravila menjaju na svaka dva-tri meseca...zašto bi ja više ulagao, pa neću, imam dovoljno novca za sebe i svoju porodicu i baš me briga za širenje biznisa, neću da me boli glava...Raduloviću, nije nama bio problem zakon o radu, ja ne znam otkud vam to, mi naše radnike maksimalno poštujemo i oni su deo tima, a ne neki suparnici...problemi su na drugoj strani, na strani države koja nas urniše na hiljadu načina, i poslodavce i zaposlene. Vidite, ako ja nemam kupca za moj proizvod, nema plata, nema radnih mesta, ja moram da otpustim deo zaposlenih, jer ne mogu da prodam proizvod, jer mi je roba u magacinu...a ne mogu da prodam proizvod jer ljudi nemaju para, a ljudi nemaju para jer ne može da se pokrije pljačka javnih preduzeća, banaka, na javnim nabavkama...jer banke prodaju novac po zelenaškim kamatama i to građani ne mogu da plate...jer mislite, pogrešno, da se ,,štednjom'' dolazi do razvoja, potrošnje...jer milite, pogrešno, da ćete zakonom o radu uzeti od radnika deo plate i dati nama i tako, kao, nama pomoći-pa nećete, jer će ljudi imati manje plate i manje će trošiti...umesto da ste samnjili poreze i doprinose, ali neće država da se odrekne svog dela...i to je taj začarani krug...

Uros

pre 10 godina

@iwi
Ja radim u privatnoj firmi i nisam poslodavac.
Kakav crni dodatak na minuli rad. Nije više ovo komunizam, gde ne možeš da me platiš koliko malo mogu da radim.
Ako si radio kako treba, skupio si znanje i time izboriš veću platu. Znanje je resultat minulog rada kojim se dobija veća plata, a ne broj godina u radnoj knjižici.
Otpremina.
Zbog čega bi dobio otpremninu za sve godine staža. Otpremnina služi da pregrmiš dok ne nađeš drugi posao i postoji minimalna vrednost koji moras da dobijes. Ali ako se plaća za sve godine staža,
čovek koji ima veliko broj godina staža ne može da nađe posao kad ga izgubi. Koja je svrha da dobiješ otpreminimu za sve godine staža, ako posle ne možeš da nađeš posao.
S druge strane svi smo mi poslodavci onima u Državnom sektoru. Što bi ja platio nekome iz Državnog sektora šetkanje između radnih mesta uz pomoć veza.

ISOR-S

pre 10 godina

dokle vise rtb bor, srbija gas , simpo itd. dokle ....hajde uzmite sve i dajte njima nek imaju evo im ceo budzet i da vas vise ne slusam

?

pre 10 godina

Zakon o radu treba da podrze pored vladajucih stranaka, pre svega LDP i svi poslanici DS koji razmisljaju svojom glavom. Time bi se izbili aduti iz ruku ovih populista iz pups-a i onih koji izigravaju zastitnike zabagrelog javnog sektora.
Kakve bre vise veze ima ko je premijer, ko je vlast i ko je opozicija - svi ste slicni - a drzava je na ivici propasti!
Ukljucite mozak svi i na posao!Hitno reforme!
A te ofsor bandite oterajte tamo gde im je mesto. Valjda ima bar 150 poslanika koji shvataju svoju odgovornost za sudbinu drzave.

Sinko

pre 10 godina

'Ovaj Radulovic je najveci demagog kojega je srpska ekonomija videla!
U drugim novinama čitam da se zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje!?
Nema besplatnog ručka Ministre!!!!!!'

Ministar se ne zalaze za besplatno zdravstveno osiguranje vec za ono koje se placa iz budzeta, osnovne zdravstvene usluge za SVE drzavljane Srbije. Naravno za to bi trebali da budu povecani neki porezi i/ili PDV ali bi tako zdravstvo placali svi koji nesto kupuju i prodju (tj. zive) a ne ko sad da ja placam u privatnom sektoru zdravstveno a jos cetvorica se od toga lece.

Jagodinac

pre 10 godina

Gosp.ministre,iza of sor firmi ne stoje gradjani Srbije ,nego olos Srbije.Podatke ima NBS, jer su pare iznosene uz dozvolu NBS.Nije prvi put da novi ministry kolju pod rep,pa bih vam verovao u reforme kada odmah zatvorite Dinkicevu sluzbu za zaposljavanje ,oko 2000 dzabalebarosa.Ovako,prazna prica,one koji nesto proizvode jurite na ulicu,a parazite nagradjujete,skroz naopako.

Kajmanski zmaj

pre 10 godina

Pred svake izbore se sete da love vestice po devicanskim ostrvima.
Nas zakon i danas primorava da se zna ko je pravi vlasnik firme inace ne moze da otvori firmu u srbiji. A ako govori o stranim investitorima koji nemaju ovde lokalnu firmu pazi da tebi nece da kazu, pa oteraces i to malo ludaka koji su ovde resili da ostave deo svojih of sor para. Sad si me duboko razocarao radulovicu, setimo se Tadica sa istom ovom pricom pre 3g. A da ne pricamo da si dopustio da te poslodavac iskoristi da pravis predlog zakona na koji ce svi kukati pa da ima Alek od koga da nas spase.

Miljan

pre 10 godina

Igras ministre kako drugi sviraju i prodajes demagogiju kao veliki sef, sistemskim ne resavanjem problema kao sto je zakon o preispitivanju porekla imovine i lonfiskovanjem SVEGA sto je nelegalno steceno i sada neke pricice o offshore firmama su jednom recju BEZOBRAZLUK za one koji koriste mozak makar malo. Svakoga dana tonete u sve veci glib i bojim se da cemo zbog toga svi ispastati kada vi budete izmakli svoje z******e.

Mare

pre 10 godina

Ova vlada samo izdaje stura saopstenaja, uopstenog i neutralnog sadrzaja, tipa trebalo bi , moglo bi oni su... Dajte neko ime i prezime, zasto je problem reci sumlja se na Peru Perica, ili vodi se istraga protiv, optuzen je taj itaj za to, rukovodstvo firme te i te sa clanovima perom, mikom na celu sa zoranom nisu platili porez ili upropastili su firmu zbog licne korisit. To bi bila borba za bolju buducnost i moralni napredak, a ne ovko kukavicki. Tada bi nasi drzavni rukovodioci vodili racuna o svom ponasanju. I naravno otkazi bez druge sanse za one koji su doveli firme tu gde jesu.

puno srece g.Radulovicu

pre 10 godina

Tesko je izvesti neophodne reforme kada postoje oni kojima to ne odgovara, a sede u vladi!
p.s.Ni jednoj partiji ne odgovara ova reforma, jer gube mogucnost da se finansiraju od drzavnih firmi i zaposljavaju svoje clanove.Ne odgovara ni onima koji finansiraju partije,jer bi morali da placaju i porez(zato su i oterali Simica).A opet, ako se to ne uradi propasce i drzava i partije sa njom!

stranac

pre 10 godina

U ime sindikata predlazem da se u zakon obavezno unese i dodatak na plati u slucaju ne kasnjenja na poslu i obavezno i dodatak za rad na kompjuteru. Za izgled neka uzmu privredno naj jacu drzavu u EU Grcku, ako verujete.

Šta onda?

pre 10 godina

Radulovićeve policijske metode su potrebne da se raščisti situacija. Ali ovo se već pretvara u kupovinu vremena. Srbija nema keca u rukavu. U Srbiji nema ekonomije koja nije siva i koja se može uklopiti u tržišnu privredu koja bi bila deo šireg sistema. U Srbiji nema mladih, vrednih i sposobnih koji bi mogli da pokrenu takvu privredu. U Srbiji se ne zna ni koliko je nezaposelnih, a ni koliko je zaposlenih. Takav "kontrolisani haos" ovde je već dvadeset godina. Lako je srušiti, potrpati špekulante u zatvor, gde im je i mesto. To će trajati neko vreme. Ali šta onda?

Pametnjaković

pre 10 godina

Privredni rast je jedino moguće ostvariti kroz smanjenje javnog sektora. Ako se bude smanjio za samo 20.000 zaposlenih u toku 2014, može se očekivati rast od -2% najviše, jer će pritisak parazita javnog sektora na finansije nastaviti da urušava privatni sektor što će dovesti do bankrota države.

Zoki

pre 10 godina

Nisam siguran da se gospodin ministar razume u problematiku offshore kompanija. Koje su zemlje poreski rajevi (offshore finansijski centri) a koje nisu? Postoji nekoliko različitih listi i one nisu identične, neke zemlje se nalaze na jednoj, a ne nalaze na drugoj listi. Npr. Kajmanska ostrva se ne nalaze na svim listama, ali se Luksemburg i Letonija nalaze, mada su obe članice EU. Na nekim listama se nalaze i SAD (odnosno pojedine savezne države). Ne mogu se uvesti posebna pravila za offshore kompanije, ali se mogu uvesti za sve kompanije (strane i domaće) koje posluju u Srbiji.
Drugi problem je da ta informacija otkriva samo prvi nivo vlasništva. Kompanija iz Luksemburga koja posluje u Srbiji će deklarisati da je vlasništvo kompanije iz Dominikanske republike. I šta sada? Hoće li se tražiti od kompanije koje ne posluje u Srbiji da deklariše vlasništvo i koliko duboko? Dok se ne dođe do kompanije koja je registrovana u zemlji gde se informacije o vlasništvu ne mogu proveriti, ili su kao nominalni vlasnici upisani neki seljaci koji napasaju stada po okolnim brdima?
Ovi problemi se ne mogu nigde u svetu u potpunosti rešiti, ali se mogu ublažiti. Prva stvar u tom pravcu bi bila reforma poreskog sistema. Ako neko živi u Srbiji duže od pola godine godišnje, on je poreski obveznik u Srbiji, bez obzira gde je zaradio pare. Ukoliko Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa tom zemljom, onda se porez usklađuje sa porezom koji je plaćen tamo.

Neko ko zna

pre 10 godina

Prvo, registracija ofšor kompanija u Srbiji ne bi dovela do otkrivanja pravih vlasnika tih firmi, jer se u našem APR-u prilikom registracije traži samo podatak o prvoj "liniji" vlasništva, sve iza toga APR ne interesuje. S obzirom da ofšor firme imaju kompleksnu vlasničku strukturu (nekoliko "slojeva" vlasništva, tj postoji nekoliko firmi koje osnivaju jedna drugu da bi se prikrio stvarni vlasnik), registracija u APR-u Srbije ne bi dovela do otkrivanja onoga ko stvarno stoji iza tih firmi. Dakle, jedino da se prilikom registracije u APR-u traži kompletna identifikacija celog lanca vlasništva dok se ne dođe do krajnjeg fizičkog lica, što zahteva izmenu regulative, a taj film sigurno nećemo gledati jer ne odgovara tajkunima koji posluju isključivo preko svojih ofšor firmi.
Drugo, po zakonu koji je ministar pomenuo, banke su te koje imaju obavezu identifikacije ofšor (i svih drugih firmi) sve do krajnjeg vlasnika, dakle država je taj posao prebacila sa sebe na banke! E sad, ti podaci do kojih banke dođu predstavljaju bankarsku tajnu i mogu se otkriti jedino na zahtev nekog državnog organa.

mira

pre 10 godina

"Radulović je kazao da će to da li će gradjani Srbije od 2015. godini živeti bolje, i da li će biti rasta zapošljavanja, životnog standrda i privrednog rasta zavisiti od toga koliko duboku budu napravljanje reforme u ovoj godini."
Nedostaje zavrsetak recenice: "I ako ova vlada to ne OSTVARI, podnecemo ostavke!" Hoce li bar jednom neko ko obecava kule i gradove, pa od toga ne bude nista - snositi posledice? Vec nekoliko meseci ministar bar tri puta dnevno nesto obecava, ali jos nikada nije rekao sta je uradio.

;)

pre 10 godina

Ministar govori o reformama, o Zakonu o privatizaciji i strečaju, Zakonu o radu, Zakonu o javnim preduzećima dok istovremeno svako pojavljivanje čelnika SNSa se svodi na priču o parlamentarnim izborima i o tome ko treba da bude premijer. Njegova i njihova priča ne idu paralelno. Svaka godina u kojoj se održavaju izbori je izgubljena godina, nema izbora bez jake izborne kampanje i dobre trgovine oko formiranja Vlade. Idemo li na parlamentarne izbore možemo da se pozdravimo sa reformama, da to ostane priča za narednu godinu, a iole lagodniji život doneće nam ko zna koja godina. Svako može i nakon narednih izbora da usklikne da nema reforme bez novih izbora i prikrije svoju, očito, problematičnu gradsku listu.

Zoki

pre 10 godina

@dijaspora
Tačno je da je lakše otvoriti offshore kompaniju nego njen bankovni račun, ali daleko od toga da je nemoguće. Prvo, najvećem broju tih kompanija i ne treba račun u SAD i EU, pare sasvim lepo stižu i na Kajmanska ostrva. Drugo, deklaracije o vlasničkoj strukturi se odnose na trenutak kada se otvara račun. Promena vlasništva ne zahteva promenu računa, menja se ovlaštenje, odnosno potpisi. Treće, za USA znam da strana kompanija otvara račun bez deklarisanja vlasničke strukture, konkretno je kanadska kompanija bila u pitanju.