Nedelja, 08.12.2013.

09:56

Šta se krije iza tri prsta?

Koji je nacionalni pozdrav Srba i da li je savremena verzija u skladu sa tradicijom? Pre II svetskog rata smo se zaklinjali sa tri spojena prsta, pišu Novosti

Izvor: Veèernje novosti

Šta se krije iza tri prsta? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Miodrag

pre 10 godina

Ja zaista ne znam kako ljudi u ovoj zemlji tako lako zaboravljaju, a ove komentare o fasizmu i sovinizmu tek ne mogu da razumem (odakle ideja za tako nesto).

Elem, obelezje tri prsta koje sa danas koristi kao nacionalni simbol je tvorevina naroda tokom studentskog protesta 1991 godine. Da ne ulazim u tematiku kako je protest krenuo i na kraju izmanipulisan politicki, uglavnom bili su privedeni neki akteri tog inicijalnog protesta i u govoru masi Draskovic se obratio vlastima sa zahtevima - gde je izmedju ostalog bilo oslobadjanje tih ljudi. Mislim da ih je bilo pet tih glavnih uhapsenih i Draskovic je krenuo da nabraja njihova imena pruzajuci po jedan prst pre svakog izgovorenog imena. "Da se oslobode N.N., ..." Kada je stigao da imenuje treceg tu je zastao jer nije mogao da se seti imena i narod je spontano krenuo u poklic "svi, svi, svi..." sa uzdignuta tri prsta...

Od tada se taj znak koristio kao obelezje opozicije vladavini Milosevica, da bi kasnije bio spontano opste prihvacen nacionalni simbol, sa definitivnom kulminacijom posle dogadjaja krajem 2000.

Konacno ovaj simbol predstavlja simbol slobode, tj. inicijalnih anti-ratnih demonstracija i narodne borbe protiv totalitarnog rezima devedesetih.

vjeko

pre 10 godina

Sveto trojstvo. Bitno je da od samog pocetka spo zeli da srbi bastine svoju tradiciju,simbole. A sve to u pravnoj drzavi sa nelopovskom ekonomijom,u saradnji sa svetom jer to jedno drugo neiskljucuje. Naravno i istinom o onima koji su zabranjivali sve srpsko a ta tri prsta su nam bila pri ruci da u svako vreme,iskazemo stav srbija

ZMAJ

pre 10 godina

Tri prsta je prvi podigao Vuk Draskovic , a ta tri prsta svaki ponaosob predstavljaju oceve nase nacije , a to su Sveti Sava , Karadjordje i NJegos.

neznalice

pre 10 godina

trougao, 8. decembar 2013 12:31)

Mora da nisi imala pojma o matematici, inace ne bi napisala ovo sto si napisala. Zalosno kakve " intelektualce " je iznedrila Srbija .

Terapeut Justin

pre 10 godina

@Mladene Mladenovicu, u pravu ste za skoro sve sto pisete.Jedino gresite kad kazete da su za nas odnos prema tradiciji i religiji krivi komunisti. Kriv je nas mentalitet i naš kampanjski odnos prema svemu.Kod nas je odnos prema tradiciji teligiji u zavisnosti sta je "in". Tako su nasi pokazivali koliki su ateisti,gurajuci svinje u crkvu, a sada smo skloni d
a spoznamo boga preko noci i
postanemo elstremni sledbenici necega sto.mislimo da je vera. S.druge strane,u Zagrebu je katedrala uvek bila puna,i u komunizmu i sada. Njihov odnos prema religiji je kultoroloski utemeljen,a mi propisno nismo nikad primili hriscanstvo. Istoc
na Srbija ima vise paganstva nego hriscanstva. A tri razdvojena prsta su bez utemeljenja utradiciji te bi bolje bilo da na to zaboravimo,jer ga drugi dozivljavaju kao metafora za rat.

german

pre 10 godina

Netačno je da su se tri prsta dizala na "Slobističkim" mitinzima krajem osamdesetih. U Srbiji je počela da ih koristi opozicija 1990, a u Bosni i Hrvatskoj valjda SDS. Ne znam ko je počeo prvi, da li je Vuk ili neko drugi, ali se pouzdano sećam da na opozicionom mitingu na beogradskom Trgu (Republike, Slobode, "kod konja"), u junu 90 niko nije dizao tri prsta, a da su na sledećem mitingu, 12. septembra 90 to činili svi. U korenu je očigledno "Victoria" i želja Srba za razlikovanjem (da ne bude dva prsta kao što je čitav svet dizao u sličnim prilikama). Uvek sam mislio da se ovaj pozdrav sa tri prsta tako dobro "primio" kod nas zbog popularnosti košarke.

riki

pre 10 godina

Srbi imaju neutoljivu potrebu za srbovanjem, kao da nemaju nista drugo za sta vredi ziveti i raditi i kao da nemaju nista na cemu bi se pojedinac mogao da afirmise. Prema tome tri prsta su srbovanje.

Neka druga srbovanja su ljubljenje tri puta, himna u kojoj se atribut srpski spominje 15 puta, zastava, ustav, religioznost, ignorisanje ratnih zlocina kao Tomasice, falsifikovanje istorije, egzaltirno docekivanje ratnih zlocinaca i mnogi drugi oblici.

Njegoš

pre 10 godina

Možda nas je neko prevario? Možemo mi i da spojimo tri prsta. Sve to nije bitno. Bitno je da mi znamo njihovo značenje - "Za Srpstvo!!!" Samo sloga Srbina spašava!!!

I dosta više zavade. Zavadiše nas oni koji su nas najviše ubijali - koljači u Jasenovcu u "Oluji", ali i "Milosrdni Anđeo". Sve sami naši dobročinitelji i dobronamernici. Ne trebamo im vraćati zlo - zlom već jednostavno treba da ih nevidimo, da se okrenemo sebi i najzad počnemo mudro da vodimo politiku, da učimo istoriju da nam se ne ponavlja (ako je pročitate shvatićete da nam se svakog rata isto zlo dešava, a nakon toga neko nam nameće da sve zaboravimo i da "idemo dalje"; "bratstvo i jedinstvo" ili sada "ujedinjeni Balkan") i da budemo složni a sve one koji nam prave probleme i dele Srbiju na dve Srbije njih treba uputiti da idu van Srbije - tamo gde im je bolje i lepše nego u ovoj našoj lepoj Srbiji i drugim srpskim zemljama!!! Ako nekom smeta što kažem srpskim zemljama neka pročita knjigu - "Istoriju Srba" shvatiće da nisam ni radikal ali ni LDP već samo jedan običan Srbin koji misli dobro svom narodu i poznaje svoju istoriju!!! A onaj ko ne zna svoju istoriju, imena svojih očeva, dedova, pradedova,.., taj ne zna ni ko je, ni gde se nalazi, niti šta želi i gde ide!?

Za državu Srbiju!!!

Aleksandar

pre 10 godina

Iza njih se krije osobina našeg naroda da kao ovce trče za vođom, pa makar i u ponor. Takozvani majmun vidi - majmun radi sindrom. Popularizovao ga je najveći politički kameleon koji je živeo na našim prostorima, glavom a naročito bradom, Vuk Drašković.

Naspram toga, istorija tog simbola i nije nešto interesantna. Ipak, vredi se podsetiti: http://pescanik.net/2008/08/prilog-raspravi-o-tri-prsta/

EU Citizen

pre 10 godina

Osnovni problem srpskog naroda, i glavni razlog zbog koga se zamajava ovakvim budalaštinama kojima se u normalnim zemljama bave samo navijači, ekstremisti i slični luzeri koji nemaju svoj život pa im je potrebna identifikacija sa klubom, nacijom ili inom grupom, da bi mogli da to podnesu, jeste nedostatak individualnosti, konformizam i duboko usađena potreba da se, umesto da stojite kao ponosan pojedinac kome je najbitnije vlastito ja, uvek definišete kao deo nekog stada. Patriotizam s razlogom, kakav, recimo, postoji, u SAD, to jest, ja volim svoju zemlju jer je ekonomski i vojno jaka i obezbeđuje mi slobodu, bezbednost i prosperitet, je sasvim u redu, ali etnički nacionalizam evropskog tipa, potkrepljen istorijskim mitovima i presnim lažima, i skoro uvek povezan sa šovinističkom mržnjom prema susedima, predstavlja besmislenu, kolektivističku bolest mozga: nema nikakvog razloga ni voleti ni podržavati vlastitu zemlju ako ti je maćeha (a Srbija to izvesno jeste), ljubav treba zaslužiti i puka slučajnost da ste se rodili tu gde ste se rodili nije dovolljan razlog ni za šta, osim ako vam, zbog vlastitih neuspeha, očajnički treba bilo kakav identitet, a i u tom slučaju bi vam mnogo bolje od busanja u srpske grudi i dizanja tri prsta bilo da stavite jedan prst na čelo, malo razmislite, i onda zasučete rukave i stvorite nešto zbog čega ćete moći da se ponosite samim sobom, a ne zemljom, narodom ili fudbalskim klubom (osim ako niste vlasnik :) ) koji s vama u suštini nemaju ništa.

sve jedno

pre 10 godina

Kad Novosti pocnu da vam pisu o nacionalnim pozdravima, racunajte da je neko veliko zlo na pomolu. Totalno je nebitno oko cega ce oni vas okupiti oko 3 prsta spojena/razdvojena, 5 prstiju ili sta god. Poenta price je da se njihovi ciljevi nisu promenili, i da ce vas vrteti oko malog prsta, svojom nacionalistickom politikom.

Zoran

pre 10 godina

Isto je i sa sahovnicom, na mnogim nasim crkvama postoji sahovnica i na crkvi u mom selu. Na mom vencanju kada smo dosli do crkve ujak me pita sta ce nam sahovnica na crkvi i ja ne mogu da mu objasnim da to nije sahovnica i da ta crkva stoji tu takva kakva jeste vec 250 godina. Pitao sam popa, ne mogu sad da se setim kako se zove al to je neki nas crkveni simbol i postoji na mnogim crkvama koje su dosta starije i od te iz mog sela. E a sad je sahovnica Hrvatsko obelezje i ja svakom gostu koji dodje kod mene u selo moram da objasnjavam sta radi na mojoj crkvi.

Goran

pre 10 godina

Za mene će tri visoko podignuta prsta uvek biti simbol borbe Srpskog naroda protiv komunizma.I naravno buđenje srpskog naroda iz kome u koju su je uveli komunisti.A naravno da je Vuk Drašković zaslužan što je taj sad već nacionalni Srpski pozdrav postao simbol moderne Srpske države koji svi Srbi koriste.

Nikola Popovic

pre 10 godina

Moze se pisati sta se hoce ali je cinjenica da su rasirena tri prsta usla u siroku upotrebu kada ih je Vuk Draskovic podigao devetog marta.Spojena tri prsta su obredni momenat i nema nikakve veze sa pozdravom.Zato ne treba mesati ove dve pojave u srpskom narodu.Cesto se o ovome polemise ali ja licno smatram da je cilj polemike oduzimanje autorstva SPO-u i pokusaj sataniziranja ove stranke koji ne prestaje jos od vremena Milosevica.

trougao

pre 10 godina

Sada mi je jasno zašto je naš nastavnik matematike davnih osamdesetih (prva polovina) stalno govorio da broj tri "magičan" i "njegovo veličanstvo trougao". A nas nekoliko je nazivao "moji krunisani". Da sam tada znala šta mi podmeće, sigurno ga ne bih volela. Ovako mi je ostao u lepom sećanju jer ništa nisam razumela. :D

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.
(neven, 8. decembar 2013 11:04)
---------------------------------
Običaji se izučavaju, neguju i kultivišu. Nažalost, srpski običaji su gurnuti u stranu, jer su komunističku elitu, predvodjenu hrvatsko-slovenačkim rukovodstvom, podsećali na "velikosrpski šovinizam i hegemonizam"?! Srpski komunisti su bili samo najnemilosrdniji egzekutori. Mi ništa ne znamo o religiji, o svojim simbolima, o kraljevskim lozama o mitovima koji su nastali u davnoj prošlosti ali, ne iz neznanja i gluposti već,sa razlogom. Mi jesmo nacionalno nevaspitani i to je glavni razlog svih naših posrtanja. I danas u Crkve ulazimo kao "junci u detelinu". Ne da bi "uhvatili" deo mira i mudrosti nataloženih na zidovima prelepih hramova i svetinja bezbrojnim molitvama stotine hiljada ljudi kroz vekove srpskog ostojanja na ovim prostorima već, da bi pokazali svoju veličinu ili,da bi se prikazali u lažnom svetlu. Tri prsta prdstavljaju uvek isto. Nekada smo ih u svojoj skromnosti i skrušenosti držali spojeno. Danas ta tri prsta sa nestrpljenjem i nervozom se podižu visoko, rastavljena ali, uvek imaju isto značenje. Prema tome, rasprava je van svakog konteksta.

Rke Koke

pre 10 godina

Zbunjuje me da se uopšte vodi debata ovo tri prsta. Zna se tačan datum kada je Drašković na mitingu (nekoliko dana posle devetog marta), nakon što je pušten iz zatvora tražio da se nekoliko minuta uzvikuje "svi svi svi" da bi bili pušteni svi koji su uhapšeni sa njim. Tada je mlatio sa tri prsta, od tada je krenulo, PRE TOGA NITI JE KO POKAZIVAO TRI PRSTA, NITI JE KO VIDEO DA TO NEKO RADI. Sada tražiti nekakve istorijske korene je besmisleno. Tri prsta su samo još jedan primer kako stado ide za vođom, ma kako glupo bilo to što on radi.

Бојан Илић

pre 10 godina

Мене више интересује кога баш сада интересује шта се "крије" иза три прста?!
"Тајминг" за оваква и слична "испитивања" је помало чудан!

pera

pre 10 godina

@neven svaka cast!
a u srbiji odavno vazi da nije vazno sta sta znaci, vec da smo ujedinjeni u necemu. taj psihicki poremecaj pripadnosti nekome i necemu i identifikovanje sa vecinom je nacionalni simbol srbije.
u mom selu kazu "vidi ga ide kao backo" (ovan). onaj ovan za razbijanje vrata bi mogao da nam bude simbol. cemu inace sluzi glava.

mina

pre 10 godina

Ako postoje Srbi ateisti ili Srbi koji pripadaju drugim vjerskim grupacijama, onda podignuta ruka sa tri prsta nikako ne moze biti srpski pozdrav, vec samo pravoslavni. Mozda je nekada taj pozdrav i imao neko znacenje i vrijednost, ali poslije rata devedesetih, a posebno u BiH, taj pozdrav izgubio je svoju ljepotu kao i pjesma "mars na Drini". Tesko je zaboraviti da je podignuta ruka sa tri rasirena prsta bio pozdrav koji su koristili Karadjic, Mladic, Arkan, Kacevanda, Biljana Plavisic, Kraisnik i mnogi drugi nacionalisti i mrzitelji drugih i drugacijih. U zadnje vrijeme taj pozdrav najcesce koristi Dodik i zato je jako tesko prihvatiti taj pozdrav kao pozdrav koji ima pozitivnu nacionalnu ili vjersku vrijednost. U ovom zadnjem ratu mnogi Srbi su koristili te nekad slavljene i vazne simbole, pjesme, pozdrave u veoma ruznim i zlocinima okrunjenim situacijama. Zalosno, ali je tako.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Zanimljivi su naši stručnjaci i medijski interpretatori. Kada se o pozdravu sa tri prsta govori kao fašističkom, onda se obavezno naznači da je taj pozdrav ponovo uveo u upotrebu Vuk Drašković. Međutim, kada se činjenicama opovrgnu tvrdnje o tome da je to fašistički pozdrav, onda se naznači da Drašković nije ,,zaslužan" za njega. Tako su nakon 5. oktobra pravljene emisije o 9.martu 1991. i tromesečnim demonstracijama koalicije Zajedno 1996-97., gde glavni organizator nije čak ni pomenut.
Slično se desilo nakon 1945. kada u istorijske udžbenike nije mogla da prođe činjenica da je prvi ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi podignut na Ravnoj gori u maju 1941.

СРПСКИ ПОЗДРАВИ

pre 10 godina

Срби православци се крсте и полажу заклетву пред Богом са 3 СПОЈЕНА прста ,
али се поздрављају са 3 РАШИРЕНА ПРСТА и подигнутом руком.

Срби католици се крсте са 4 прста, али полажу заклетву са 3 полураширена прста и савијеном руком,а поздрављају се са 2 раширена прста (латинично В = Викториа)

Срби атеисти се не крсте и не полажу заклетве, а поздрављају се са песницом на челу.

rikoset

pre 10 godina

Netreba ti da nam pricas ko je autor kada znamo zadnjih 20 godina ko je to i himnu boze pravde dosledno promovisao iako su komunisti to zabranjivali.A promoter je bio SRPSKI POKRET OBNOVE.E to je istina a udbasi , analiticari i oni koji su pravili spiskove ko ulazi u crkvu koji sluze za iskrivljavanje istorije vise nisu popularni i nemaju nikakvu snagu i sa otvaranjem tajnih dosijea morace da odgovore na mnoga pitanja.

duh 9. marta

pre 10 godina

...Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena...
(lokal simbolizam, 8. decembar 2013 10:33)

Nisu nas bombardovali zbog uzdignute ruke, već zbog katastrofalne politike koju je vodio Milošević. Na njegov režim 9.marta 1991. manjinska Srbija udarila je upravo uz podignuta tri prsta.

Shizma

pre 10 godina

Sveti Meletije predvodio pravoslavce u cetvrtom veku... A od kada postoje pravoslavci? Mozda od treceg veka pre Hrista? Hajde malo vise odgovornosti prema citaocima. Hvala.

Hoću 150 pluseva

pre 10 godina

Raširena tri prsta su tako fensi i šmekerski pozdrav. To je naš brend. Koliko je samo poznatih stranaca uslikano sa tri prsta, kojima su pokazivali simpatije prema srpskom narodu i njegovom gostoprimstvu ... Dizaću raširena tri prsta i nikakve pseudoistorijske priče neće to promeniti ...

Goran

pre 10 godina

Nije nemoguće da je ovo Srbima planski podmetnuto. Nemcima je odlično legao rat u bivšoj Jugoslaviji, i uspeli su da ga iskoriste da ubiju dve muve jednim udarcem. Sa jedne strane su ostvarili strateške interese, a sa druge strane su predali štafetu svetskih zlikovaca Srbima. To što jedna Srebrenica ne može da se poredi da decenijom planskog pogroma i istrebljivanja čitavih naroda nije bitno, bitno je šta je svežije u sećanju, a svežije je ono to je na naslovnim stranama novina i televizije.

Uopšte se ne slažem da ne treba odbacivati "tradicije koje su evoluirale". Za razliku od beslovesne većine, uvek je bilo ljudi koji su znali da se u svetu ta tri prsta identifikuju sa nacističkim vojnicima i da se taj pozdrav odlično uklopio u ulogu agresora i ubica, koja je Srbima dodeljena devedesetih. Treba aktivno raditi na uklanjanju tog pozdrava, jer on i inače ne može da se poveže ni sa čim osim sa porazima iz devedesetih i sa huliganstvom na stadionima.

Jelic D.

pre 10 godina

Tri prsta je izvorni pozdrav kod Srba, datira jos od Takovskog ustanka 1815 god. Vuk Draskovic je je prvi posle duze vremena vratio pozdrav sa tri rasirena prsta 1990-te. Kod gospodina Draskovica taj pozdrav je simbolizovao Svetog savu, Njegosa i Karadjordja, tacnije, Srbija kao duhovna zemlja, Srbija mudra i Srbija hrabra. Pozdrav braco Srbi

blok

pre 10 godina

Navike se menjaju. "Današnja" tri prsta su se "primila" tek 1990, a pokretač je SNO (kasnije SPO) Vuka Draškovića. S jedne strane, to je postao simbol otpora i prepoznavanja. Ali smo ga viđali i na Trebeviću, kod Crnogoraca iznad Dubrovnika i na sličnim vidikovcima. Iako i sam isti koristim povremeno, iako smatram da nema veze sa fašizmom, nacizmom, čime već, razumem zašto neki susedi imaju tu asocijaciju. Teško je na našim prostorima razdvojiti simbole zločina od simbola naroda, od tri prsta do šahovnice, od ZKO do ZDS. A otkako je Manja u "Novostima" nasledio Dmitrović (svojevrstan simbol ratnog novinarstva), svako malo imamo tekstove i intervjue koji nas uče "pravim vrednostima". Progresivizma, tolerancije i evropejizma je tu jako malo.

OldBone

pre 10 godina

Koji još narod ima "nacionalni pozdrav"? Prstima spojenim ili razdvojenima?
Kojem je narodu to potrebno?
Čemu služi, osim skretanju pažnje sa stvarnih, gorućih problema i okrećući pogled unazad ka davno prošlim vremenima.
Dokle god se na ovakve teme troši i sekunda vremena, i kvadratni milimetar novinske hartije, na Balkanu ostaje Balkan.
A dvadesetprvi vek polako, ali prolazi.

Milan

pre 10 godina

Tri spojena prsta sluze za polaganje zakletve,a tri rasirena prsta su srpski pozdrav. Ustase nisu pokazivale tri,vec DVA rasirena prsta,kaziprst i srednji prst,kojima su simbolicno predstavljali latinicno slovo V,kojim pocinje rec VICTORY (pobeda),pri cemu polozaj palca apsolutno nije bitan. Taj pozdrav je postojao i pre II svetskog rata, i koriste ga oni koji veruju u svoju pobedu,kao sto su i ustase,na kraju krajeva,verovale. Srpska tri rasirena prsta i ustasko V nemaju nikakve medjusobne slicnosti,i svako dovodjenje u vezu ta dva pozdrava je zlonamerno.

neven

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.

maksim

pre 10 godina

Сваки симбол симболизује оно шта се договоримо да симболизује. И то је крај приче. Не знам чему се ови романтичари заносе и увијек проналазе изворнију и правију верзију српства. Није српски него србски, није три прста растављено него стстављено... Већих проблема немате

bole

pre 10 godina

kakva bruka!!! kad ste videli da će neki hrvat da kaže ili napiše da je bilo šta preuzeo od srba.
to je ne bitno što pišete, bitno je da tri prsta simbolizuju srpstvo i srbiju!!!!

marko kralj

pre 10 godina

bravo!

meni se osusila usta od pominjanja tri rasirena prsta na arhivskim smimcima iz ndh ... vec sam poceo da sumnjam da sam jaako davno postao pionir

inace ta "slicnost" je meni prava simbolika ludosti balkana. sad ce i cetnici da dodju a hrvati ce otkriti da su "prave" ustase bili protiv antisemitizma i da su gotivili srbe

ajde da se vise okrenemo buducnosti i zajedno svi pljujemo po EU (kada postanemo njen deo)

mikica

pre 10 godina

lepo pamtim, sve do 80-ih u srbiji se prilikom cestitanja ljubilo po 2 puta. recimo za novu godinu, neko veselje i slicno. tek posle neko je to poceo sa ljubljenjem 3 puta i to je narod prihvatio. inace je bilo 2 puta.

канаринац

pre 10 godina

Немци су држали подигнута три спојена прста, али не спојена са врховима прстију већ у дужину прста. Иначе такве заклетве су биле код свих хришћанских народа а не како се потенцира само код сила осовина. Три прста представља свето тројство код хришћана. Иначе некада давно су се људи у европи често поздрављали римским поздравом илити данас познатим нацистичким па је тај начин данас постао сатанизован из свима знаних разлога.

Tomislav

pre 10 godina

Dr Dragan Petrović je jedan od najekstremnijih istoričara mladje generacije. Ako samo letimično pogledamo njegove tekstove na sajtovima tipa Standard ili dvonedeljniku Pečat, videćemo da se radi o ekstremnom nacionalisti. Ima i sopstveni blog.
S druge strane, on praktično ne postoji u ozbiljnoj istorijskoj nauci.
On je samo popularizator ideja koje je naše društvo većinski odbacilo. Nije slučajno da ga današnje Večernje Novosti uzimaju za sagovornika.
Ali to ne bi smeo da bude sagovornik sajta B92 makar i u prenesenom vidu.

Catena Mundi

pre 10 godina

Godinama unazad razne patriJotske ''udruge'' zele da tri rasirena prsta oznace kao fasisticki, anti srpski itd.Nije u pitanju lose poznavanje istorije, nego egoizam i sujeta pojedinih radikalnih i levicarskih krugova u Srbiji, koji bi taj pozdrav odbacili kao i gro istorijskih vrednosti iz srpske tradicionalne istorije.Srpski ustanici u 19.stolecu koristili su tri rasirena prsta, kao simbol borbe za slobodu.Vredi napomenuti da se i kod pagana i ranohriscana Germana i dobrim delom Slovena(svakako karpatskih Srba)taj pozdrav upraznjavao kao deo ritula neposredno bred bitku ili vazan dogadjaj po njih.Takodje u vreme katakombne crkve ranohriscana sa tri rasirena prsta se prepoznavala njihova tajna zajednica,sluzeci se kao opozdrav i znak raspoznavanja.Dakle, Vuk je sa tri rasirena prsta simbolicki hteo da uvede Srbe u vreme borbe za slobodu od komunizma,dok su ga drugi, svakako komunisti,poredili sa ustaskim pozdravom, koji je samo vulgarizovan i zloupotrebljen.

lokal simbolizam

pre 10 godina

U globalnom svetu nije toliko bitno sta mi lokalno mislimo i znamo. Ako neki gledalac iz sveta pogleda neki nas sportski ili politicki skup i kad vidi tri prsta pomisli "U Srbiji nacizam ponovo divlja" onda to nije dobro za nas. Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena. Strancima to zvuci kao kad se Hrvati vade kako je "za dom" njihova stara tradicija.

Zato je najbolje da taj isti pozdrav pošaljemo tamo odakle je i dosao dakle u istoriju i da smislim neki novi.

Aleksandar

pre 10 godina

Osim 3 skupljena prsta koje predstavljaju sveto trojstvo i ono sto je gore navedeno koristio se i pozdrav sa 3 razdvoejna prsta. Postoje slike Paje Jovanovica gde se jasno pokazuju 3 rasirena prsta, te slike su inace nastale krajem i pocetkom 19 veka znaci pre 2 svetskog rata ... prosto pre nego sto pocnete pricu o pozdravu treba dobro nauciti gradivo a ne tek tako napisati ... znanje imanje :) Tri rasirena prsta su bila znak pobune i porobljenoj Srbiji i pozdrav ... vise o tome i istoriji , etnografiji Balkana ima u Beogradskoj biblioteci ;)

Tomislav

pre 10 godina

Dr Dragan Petrović je jedan od najekstremnijih istoričara mladje generacije. Ako samo letimično pogledamo njegove tekstove na sajtovima tipa Standard ili dvonedeljniku Pečat, videćemo da se radi o ekstremnom nacionalisti. Ima i sopstveni blog.
S druge strane, on praktično ne postoji u ozbiljnoj istorijskoj nauci.
On je samo popularizator ideja koje je naše društvo većinski odbacilo. Nije slučajno da ga današnje Večernje Novosti uzimaju za sagovornika.
Ali to ne bi smeo da bude sagovornik sajta B92 makar i u prenesenom vidu.

neven

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.

marko kralj

pre 10 godina

bravo!

meni se osusila usta od pominjanja tri rasirena prsta na arhivskim smimcima iz ndh ... vec sam poceo da sumnjam da sam jaako davno postao pionir

inace ta "slicnost" je meni prava simbolika ludosti balkana. sad ce i cetnici da dodju a hrvati ce otkriti da su "prave" ustase bili protiv antisemitizma i da su gotivili srbe

ajde da se vise okrenemo buducnosti i zajedno svi pljujemo po EU (kada postanemo njen deo)

Aleksandar

pre 10 godina

Osim 3 skupljena prsta koje predstavljaju sveto trojstvo i ono sto je gore navedeno koristio se i pozdrav sa 3 razdvoejna prsta. Postoje slike Paje Jovanovica gde se jasno pokazuju 3 rasirena prsta, te slike su inace nastale krajem i pocetkom 19 veka znaci pre 2 svetskog rata ... prosto pre nego sto pocnete pricu o pozdravu treba dobro nauciti gradivo a ne tek tako napisati ... znanje imanje :) Tri rasirena prsta su bila znak pobune i porobljenoj Srbiji i pozdrav ... vise o tome i istoriji , etnografiji Balkana ima u Beogradskoj biblioteci ;)

bole

pre 10 godina

kakva bruka!!! kad ste videli da će neki hrvat da kaže ili napiše da je bilo šta preuzeo od srba.
to je ne bitno što pišete, bitno je da tri prsta simbolizuju srpstvo i srbiju!!!!

lokal simbolizam

pre 10 godina

U globalnom svetu nije toliko bitno sta mi lokalno mislimo i znamo. Ako neki gledalac iz sveta pogleda neki nas sportski ili politicki skup i kad vidi tri prsta pomisli "U Srbiji nacizam ponovo divlja" onda to nije dobro za nas. Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena. Strancima to zvuci kao kad se Hrvati vade kako je "za dom" njihova stara tradicija.

Zato je najbolje da taj isti pozdrav pošaljemo tamo odakle je i dosao dakle u istoriju i da smislim neki novi.

Shizma

pre 10 godina

Sveti Meletije predvodio pravoslavce u cetvrtom veku... A od kada postoje pravoslavci? Mozda od treceg veka pre Hrista? Hajde malo vise odgovornosti prema citaocima. Hvala.

Rke Koke

pre 10 godina

Zbunjuje me da se uopšte vodi debata ovo tri prsta. Zna se tačan datum kada je Drašković na mitingu (nekoliko dana posle devetog marta), nakon što je pušten iz zatvora tražio da se nekoliko minuta uzvikuje "svi svi svi" da bi bili pušteni svi koji su uhapšeni sa njim. Tada je mlatio sa tri prsta, od tada je krenulo, PRE TOGA NITI JE KO POKAZIVAO TRI PRSTA, NITI JE KO VIDEO DA TO NEKO RADI. Sada tražiti nekakve istorijske korene je besmisleno. Tri prsta su samo još jedan primer kako stado ide za vođom, ma kako glupo bilo to što on radi.

Zoran

pre 10 godina

Isto je i sa sahovnicom, na mnogim nasim crkvama postoji sahovnica i na crkvi u mom selu. Na mom vencanju kada smo dosli do crkve ujak me pita sta ce nam sahovnica na crkvi i ja ne mogu da mu objasnim da to nije sahovnica i da ta crkva stoji tu takva kakva jeste vec 250 godina. Pitao sam popa, ne mogu sad da se setim kako se zove al to je neki nas crkveni simbol i postoji na mnogim crkvama koje su dosta starije i od te iz mog sela. E a sad je sahovnica Hrvatsko obelezje i ja svakom gostu koji dodje kod mene u selo moram da objasnjavam sta radi na mojoj crkvi.

EU Citizen

pre 10 godina

Osnovni problem srpskog naroda, i glavni razlog zbog koga se zamajava ovakvim budalaštinama kojima se u normalnim zemljama bave samo navijači, ekstremisti i slični luzeri koji nemaju svoj život pa im je potrebna identifikacija sa klubom, nacijom ili inom grupom, da bi mogli da to podnesu, jeste nedostatak individualnosti, konformizam i duboko usađena potreba da se, umesto da stojite kao ponosan pojedinac kome je najbitnije vlastito ja, uvek definišete kao deo nekog stada. Patriotizam s razlogom, kakav, recimo, postoji, u SAD, to jest, ja volim svoju zemlju jer je ekonomski i vojno jaka i obezbeđuje mi slobodu, bezbednost i prosperitet, je sasvim u redu, ali etnički nacionalizam evropskog tipa, potkrepljen istorijskim mitovima i presnim lažima, i skoro uvek povezan sa šovinističkom mržnjom prema susedima, predstavlja besmislenu, kolektivističku bolest mozga: nema nikakvog razloga ni voleti ni podržavati vlastitu zemlju ako ti je maćeha (a Srbija to izvesno jeste), ljubav treba zaslužiti i puka slučajnost da ste se rodili tu gde ste se rodili nije dovolljan razlog ni za šta, osim ako vam, zbog vlastitih neuspeha, očajnički treba bilo kakav identitet, a i u tom slučaju bi vam mnogo bolje od busanja u srpske grudi i dizanja tri prsta bilo da stavite jedan prst na čelo, malo razmislite, i onda zasučete rukave i stvorite nešto zbog čega ćete moći da se ponosite samim sobom, a ne zemljom, narodom ili fudbalskim klubom (osim ako niste vlasnik :) ) koji s vama u suštini nemaju ništa.

mina

pre 10 godina

Ako postoje Srbi ateisti ili Srbi koji pripadaju drugim vjerskim grupacijama, onda podignuta ruka sa tri prsta nikako ne moze biti srpski pozdrav, vec samo pravoslavni. Mozda je nekada taj pozdrav i imao neko znacenje i vrijednost, ali poslije rata devedesetih, a posebno u BiH, taj pozdrav izgubio je svoju ljepotu kao i pjesma "mars na Drini". Tesko je zaboraviti da je podignuta ruka sa tri rasirena prsta bio pozdrav koji su koristili Karadjic, Mladic, Arkan, Kacevanda, Biljana Plavisic, Kraisnik i mnogi drugi nacionalisti i mrzitelji drugih i drugacijih. U zadnje vrijeme taj pozdrav najcesce koristi Dodik i zato je jako tesko prihvatiti taj pozdrav kao pozdrav koji ima pozitivnu nacionalnu ili vjersku vrijednost. U ovom zadnjem ratu mnogi Srbi su koristili te nekad slavljene i vazne simbole, pjesme, pozdrave u veoma ruznim i zlocinima okrunjenim situacijama. Zalosno, ali je tako.

sve jedno

pre 10 godina

Kad Novosti pocnu da vam pisu o nacionalnim pozdravima, racunajte da je neko veliko zlo na pomolu. Totalno je nebitno oko cega ce oni vas okupiti oko 3 prsta spojena/razdvojena, 5 prstiju ili sta god. Poenta price je da se njihovi ciljevi nisu promenili, i da ce vas vrteti oko malog prsta, svojom nacionalistickom politikom.

maksim

pre 10 godina

Сваки симбол симболизује оно шта се договоримо да симболизује. И то је крај приче. Не знам чему се ови романтичари заносе и увијек проналазе изворнију и правију верзију српства. Није српски него србски, није три прста растављено него стстављено... Већих проблема немате

Goran

pre 10 godina

Za mene će tri visoko podignuta prsta uvek biti simbol borbe Srpskog naroda protiv komunizma.I naravno buđenje srpskog naroda iz kome u koju su je uveli komunisti.A naravno da je Vuk Drašković zaslužan što je taj sad već nacionalni Srpski pozdrav postao simbol moderne Srpske države koji svi Srbi koriste.

mikica

pre 10 godina

lepo pamtim, sve do 80-ih u srbiji se prilikom cestitanja ljubilo po 2 puta. recimo za novu godinu, neko veselje i slicno. tek posle neko je to poceo sa ljubljenjem 3 puta i to je narod prihvatio. inace je bilo 2 puta.

Nikola Popovic

pre 10 godina

Moze se pisati sta se hoce ali je cinjenica da su rasirena tri prsta usla u siroku upotrebu kada ih je Vuk Draskovic podigao devetog marta.Spojena tri prsta su obredni momenat i nema nikakve veze sa pozdravom.Zato ne treba mesati ove dve pojave u srpskom narodu.Cesto se o ovome polemise ali ja licno smatram da je cilj polemike oduzimanje autorstva SPO-u i pokusaj sataniziranja ove stranke koji ne prestaje jos od vremena Milosevica.

riki

pre 10 godina

Srbi imaju neutoljivu potrebu za srbovanjem, kao da nemaju nista drugo za sta vredi ziveti i raditi i kao da nemaju nista na cemu bi se pojedinac mogao da afirmise. Prema tome tri prsta su srbovanje.

Neka druga srbovanja su ljubljenje tri puta, himna u kojoj se atribut srpski spominje 15 puta, zastava, ustav, religioznost, ignorisanje ratnih zlocina kao Tomasice, falsifikovanje istorije, egzaltirno docekivanje ratnih zlocinaca i mnogi drugi oblici.

Terapeut Justin

pre 10 godina

@Mladene Mladenovicu, u pravu ste za skoro sve sto pisete.Jedino gresite kad kazete da su za nas odnos prema tradiciji i religiji krivi komunisti. Kriv je nas mentalitet i naš kampanjski odnos prema svemu.Kod nas je odnos prema tradiciji teligiji u zavisnosti sta je "in". Tako su nasi pokazivali koliki su ateisti,gurajuci svinje u crkvu, a sada smo skloni d
a spoznamo boga preko noci i
postanemo elstremni sledbenici necega sto.mislimo da je vera. S.druge strane,u Zagrebu je katedrala uvek bila puna,i u komunizmu i sada. Njihov odnos prema religiji je kultoroloski utemeljen,a mi propisno nismo nikad primili hriscanstvo. Istoc
na Srbija ima vise paganstva nego hriscanstva. A tri razdvojena prsta su bez utemeljenja utradiciji te bi bolje bilo da na to zaboravimo,jer ga drugi dozivljavaju kao metafora za rat.

duh 9. marta

pre 10 godina

...Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena...
(lokal simbolizam, 8. decembar 2013 10:33)

Nisu nas bombardovali zbog uzdignute ruke, već zbog katastrofalne politike koju je vodio Milošević. Na njegov režim 9.marta 1991. manjinska Srbija udarila je upravo uz podignuta tri prsta.

Hoću 150 pluseva

pre 10 godina

Raširena tri prsta su tako fensi i šmekerski pozdrav. To je naš brend. Koliko je samo poznatih stranaca uslikano sa tri prsta, kojima su pokazivali simpatije prema srpskom narodu i njegovom gostoprimstvu ... Dizaću raširena tri prsta i nikakve pseudoistorijske priče neće to promeniti ...

Aleksandar

pre 10 godina

Iza njih se krije osobina našeg naroda da kao ovce trče za vođom, pa makar i u ponor. Takozvani majmun vidi - majmun radi sindrom. Popularizovao ga je najveći politički kameleon koji je živeo na našim prostorima, glavom a naročito bradom, Vuk Drašković.

Naspram toga, istorija tog simbola i nije nešto interesantna. Ipak, vredi se podsetiti: http://pescanik.net/2008/08/prilog-raspravi-o-tri-prsta/

blok

pre 10 godina

Navike se menjaju. "Današnja" tri prsta su se "primila" tek 1990, a pokretač je SNO (kasnije SPO) Vuka Draškovića. S jedne strane, to je postao simbol otpora i prepoznavanja. Ali smo ga viđali i na Trebeviću, kod Crnogoraca iznad Dubrovnika i na sličnim vidikovcima. Iako i sam isti koristim povremeno, iako smatram da nema veze sa fašizmom, nacizmom, čime već, razumem zašto neki susedi imaju tu asocijaciju. Teško je na našim prostorima razdvojiti simbole zločina od simbola naroda, od tri prsta do šahovnice, od ZKO do ZDS. A otkako je Manja u "Novostima" nasledio Dmitrović (svojevrstan simbol ratnog novinarstva), svako malo imamo tekstove i intervjue koji nas uče "pravim vrednostima". Progresivizma, tolerancije i evropejizma je tu jako malo.

Goran

pre 10 godina

Nije nemoguće da je ovo Srbima planski podmetnuto. Nemcima je odlično legao rat u bivšoj Jugoslaviji, i uspeli su da ga iskoriste da ubiju dve muve jednim udarcem. Sa jedne strane su ostvarili strateške interese, a sa druge strane su predali štafetu svetskih zlikovaca Srbima. To što jedna Srebrenica ne može da se poredi da decenijom planskog pogroma i istrebljivanja čitavih naroda nije bitno, bitno je šta je svežije u sećanju, a svežije je ono to je na naslovnim stranama novina i televizije.

Uopšte se ne slažem da ne treba odbacivati "tradicije koje su evoluirale". Za razliku od beslovesne većine, uvek je bilo ljudi koji su znali da se u svetu ta tri prsta identifikuju sa nacističkim vojnicima i da se taj pozdrav odlično uklopio u ulogu agresora i ubica, koja je Srbima dodeljena devedesetih. Treba aktivno raditi na uklanjanju tog pozdrava, jer on i inače ne može da se poveže ni sa čim osim sa porazima iz devedesetih i sa huliganstvom na stadionima.

СРПСКИ ПОЗДРАВИ

pre 10 godina

Срби православци се крсте и полажу заклетву пред Богом са 3 СПОЈЕНА прста ,
али се поздрављају са 3 РАШИРЕНА ПРСТА и подигнутом руком.

Срби католици се крсте са 4 прста, али полажу заклетву са 3 полураширена прста и савијеном руком,а поздрављају се са 2 раширена прста (латинично В = Викториа)

Срби атеисти се не крсте и не полажу заклетве, а поздрављају се са песницом на челу.

Jelic D.

pre 10 godina

Tri prsta je izvorni pozdrav kod Srba, datira jos od Takovskog ustanka 1815 god. Vuk Draskovic je je prvi posle duze vremena vratio pozdrav sa tri rasirena prsta 1990-te. Kod gospodina Draskovica taj pozdrav je simbolizovao Svetog savu, Njegosa i Karadjordja, tacnije, Srbija kao duhovna zemlja, Srbija mudra i Srbija hrabra. Pozdrav braco Srbi

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.
(neven, 8. decembar 2013 11:04)
---------------------------------
Običaji se izučavaju, neguju i kultivišu. Nažalost, srpski običaji su gurnuti u stranu, jer su komunističku elitu, predvodjenu hrvatsko-slovenačkim rukovodstvom, podsećali na "velikosrpski šovinizam i hegemonizam"?! Srpski komunisti su bili samo najnemilosrdniji egzekutori. Mi ništa ne znamo o religiji, o svojim simbolima, o kraljevskim lozama o mitovima koji su nastali u davnoj prošlosti ali, ne iz neznanja i gluposti već,sa razlogom. Mi jesmo nacionalno nevaspitani i to je glavni razlog svih naših posrtanja. I danas u Crkve ulazimo kao "junci u detelinu". Ne da bi "uhvatili" deo mira i mudrosti nataloženih na zidovima prelepih hramova i svetinja bezbrojnim molitvama stotine hiljada ljudi kroz vekove srpskog ostojanja na ovim prostorima već, da bi pokazali svoju veličinu ili,da bi se prikazali u lažnom svetlu. Tri prsta prdstavljaju uvek isto. Nekada smo ih u svojoj skromnosti i skrušenosti držali spojeno. Danas ta tri prsta sa nestrpljenjem i nervozom se podižu visoko, rastavljena ali, uvek imaju isto značenje. Prema tome, rasprava je van svakog konteksta.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Zanimljivi su naši stručnjaci i medijski interpretatori. Kada se o pozdravu sa tri prsta govori kao fašističkom, onda se obavezno naznači da je taj pozdrav ponovo uveo u upotrebu Vuk Drašković. Međutim, kada se činjenicama opovrgnu tvrdnje o tome da je to fašistički pozdrav, onda se naznači da Drašković nije ,,zaslužan" za njega. Tako su nakon 5. oktobra pravljene emisije o 9.martu 1991. i tromesečnim demonstracijama koalicije Zajedno 1996-97., gde glavni organizator nije čak ni pomenut.
Slično se desilo nakon 1945. kada u istorijske udžbenike nije mogla da prođe činjenica da je prvi ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi podignut na Ravnoj gori u maju 1941.

Njegoš

pre 10 godina

Možda nas je neko prevario? Možemo mi i da spojimo tri prsta. Sve to nije bitno. Bitno je da mi znamo njihovo značenje - "Za Srpstvo!!!" Samo sloga Srbina spašava!!!

I dosta više zavade. Zavadiše nas oni koji su nas najviše ubijali - koljači u Jasenovcu u "Oluji", ali i "Milosrdni Anđeo". Sve sami naši dobročinitelji i dobronamernici. Ne trebamo im vraćati zlo - zlom već jednostavno treba da ih nevidimo, da se okrenemo sebi i najzad počnemo mudro da vodimo politiku, da učimo istoriju da nam se ne ponavlja (ako je pročitate shvatićete da nam se svakog rata isto zlo dešava, a nakon toga neko nam nameće da sve zaboravimo i da "idemo dalje"; "bratstvo i jedinstvo" ili sada "ujedinjeni Balkan") i da budemo složni a sve one koji nam prave probleme i dele Srbiju na dve Srbije njih treba uputiti da idu van Srbije - tamo gde im je bolje i lepše nego u ovoj našoj lepoj Srbiji i drugim srpskim zemljama!!! Ako nekom smeta što kažem srpskim zemljama neka pročita knjigu - "Istoriju Srba" shvatiće da nisam ni radikal ali ni LDP već samo jedan običan Srbin koji misli dobro svom narodu i poznaje svoju istoriju!!! A onaj ko ne zna svoju istoriju, imena svojih očeva, dedova, pradedova,.., taj ne zna ni ko je, ni gde se nalazi, niti šta želi i gde ide!?

Za državu Srbiju!!!

Бојан Илић

pre 10 godina

Мене више интересује кога баш сада интересује шта се "крије" иза три прста?!
"Тајминг" за оваква и слична "испитивања" је помало чудан!

канаринац

pre 10 godina

Немци су држали подигнута три спојена прста, али не спојена са врховима прстију већ у дужину прста. Иначе такве заклетве су биле код свих хришћанских народа а не како се потенцира само код сила осовина. Три прста представља свето тројство код хришћана. Иначе некада давно су се људи у европи често поздрављали римским поздравом илити данас познатим нацистичким па је тај начин данас постао сатанизован из свима знаних разлога.

OldBone

pre 10 godina

Koji još narod ima "nacionalni pozdrav"? Prstima spojenim ili razdvojenima?
Kojem je narodu to potrebno?
Čemu služi, osim skretanju pažnje sa stvarnih, gorućih problema i okrećući pogled unazad ka davno prošlim vremenima.
Dokle god se na ovakve teme troši i sekunda vremena, i kvadratni milimetar novinske hartije, na Balkanu ostaje Balkan.
A dvadesetprvi vek polako, ali prolazi.

rikoset

pre 10 godina

Netreba ti da nam pricas ko je autor kada znamo zadnjih 20 godina ko je to i himnu boze pravde dosledno promovisao iako su komunisti to zabranjivali.A promoter je bio SRPSKI POKRET OBNOVE.E to je istina a udbasi , analiticari i oni koji su pravili spiskove ko ulazi u crkvu koji sluze za iskrivljavanje istorije vise nisu popularni i nemaju nikakvu snagu i sa otvaranjem tajnih dosijea morace da odgovore na mnoga pitanja.

Milan

pre 10 godina

Tri spojena prsta sluze za polaganje zakletve,a tri rasirena prsta su srpski pozdrav. Ustase nisu pokazivale tri,vec DVA rasirena prsta,kaziprst i srednji prst,kojima su simbolicno predstavljali latinicno slovo V,kojim pocinje rec VICTORY (pobeda),pri cemu polozaj palca apsolutno nije bitan. Taj pozdrav je postojao i pre II svetskog rata, i koriste ga oni koji veruju u svoju pobedu,kao sto su i ustase,na kraju krajeva,verovale. Srpska tri rasirena prsta i ustasko V nemaju nikakve medjusobne slicnosti,i svako dovodjenje u vezu ta dva pozdrava je zlonamerno.

german

pre 10 godina

Netačno je da su se tri prsta dizala na "Slobističkim" mitinzima krajem osamdesetih. U Srbiji je počela da ih koristi opozicija 1990, a u Bosni i Hrvatskoj valjda SDS. Ne znam ko je počeo prvi, da li je Vuk ili neko drugi, ali se pouzdano sećam da na opozicionom mitingu na beogradskom Trgu (Republike, Slobode, "kod konja"), u junu 90 niko nije dizao tri prsta, a da su na sledećem mitingu, 12. septembra 90 to činili svi. U korenu je očigledno "Victoria" i želja Srba za razlikovanjem (da ne bude dva prsta kao što je čitav svet dizao u sličnim prilikama). Uvek sam mislio da se ovaj pozdrav sa tri prsta tako dobro "primio" kod nas zbog popularnosti košarke.

pera

pre 10 godina

@neven svaka cast!
a u srbiji odavno vazi da nije vazno sta sta znaci, vec da smo ujedinjeni u necemu. taj psihicki poremecaj pripadnosti nekome i necemu i identifikovanje sa vecinom je nacionalni simbol srbije.
u mom selu kazu "vidi ga ide kao backo" (ovan). onaj ovan za razbijanje vrata bi mogao da nam bude simbol. cemu inace sluzi glava.

trougao

pre 10 godina

Sada mi je jasno zašto je naš nastavnik matematike davnih osamdesetih (prva polovina) stalno govorio da broj tri "magičan" i "njegovo veličanstvo trougao". A nas nekoliko je nazivao "moji krunisani". Da sam tada znala šta mi podmeće, sigurno ga ne bih volela. Ovako mi je ostao u lepom sećanju jer ništa nisam razumela. :D

Catena Mundi

pre 10 godina

Godinama unazad razne patriJotske ''udruge'' zele da tri rasirena prsta oznace kao fasisticki, anti srpski itd.Nije u pitanju lose poznavanje istorije, nego egoizam i sujeta pojedinih radikalnih i levicarskih krugova u Srbiji, koji bi taj pozdrav odbacili kao i gro istorijskih vrednosti iz srpske tradicionalne istorije.Srpski ustanici u 19.stolecu koristili su tri rasirena prsta, kao simbol borbe za slobodu.Vredi napomenuti da se i kod pagana i ranohriscana Germana i dobrim delom Slovena(svakako karpatskih Srba)taj pozdrav upraznjavao kao deo ritula neposredno bred bitku ili vazan dogadjaj po njih.Takodje u vreme katakombne crkve ranohriscana sa tri rasirena prsta se prepoznavala njihova tajna zajednica,sluzeci se kao opozdrav i znak raspoznavanja.Dakle, Vuk je sa tri rasirena prsta simbolicki hteo da uvede Srbe u vreme borbe za slobodu od komunizma,dok su ga drugi, svakako komunisti,poredili sa ustaskim pozdravom, koji je samo vulgarizovan i zloupotrebljen.

neznalice

pre 10 godina

trougao, 8. decembar 2013 12:31)

Mora da nisi imala pojma o matematici, inace ne bi napisala ovo sto si napisala. Zalosno kakve " intelektualce " je iznedrila Srbija .

ZMAJ

pre 10 godina

Tri prsta je prvi podigao Vuk Draskovic , a ta tri prsta svaki ponaosob predstavljaju oceve nase nacije , a to su Sveti Sava , Karadjordje i NJegos.

vjeko

pre 10 godina

Sveto trojstvo. Bitno je da od samog pocetka spo zeli da srbi bastine svoju tradiciju,simbole. A sve to u pravnoj drzavi sa nelopovskom ekonomijom,u saradnji sa svetom jer to jedno drugo neiskljucuje. Naravno i istinom o onima koji su zabranjivali sve srpsko a ta tri prsta su nam bila pri ruci da u svako vreme,iskazemo stav srbija

Miodrag

pre 10 godina

Ja zaista ne znam kako ljudi u ovoj zemlji tako lako zaboravljaju, a ove komentare o fasizmu i sovinizmu tek ne mogu da razumem (odakle ideja za tako nesto).

Elem, obelezje tri prsta koje sa danas koristi kao nacionalni simbol je tvorevina naroda tokom studentskog protesta 1991 godine. Da ne ulazim u tematiku kako je protest krenuo i na kraju izmanipulisan politicki, uglavnom bili su privedeni neki akteri tog inicijalnog protesta i u govoru masi Draskovic se obratio vlastima sa zahtevima - gde je izmedju ostalog bilo oslobadjanje tih ljudi. Mislim da ih je bilo pet tih glavnih uhapsenih i Draskovic je krenuo da nabraja njihova imena pruzajuci po jedan prst pre svakog izgovorenog imena. "Da se oslobode N.N., ..." Kada je stigao da imenuje treceg tu je zastao jer nije mogao da se seti imena i narod je spontano krenuo u poklic "svi, svi, svi..." sa uzdignuta tri prsta...

Od tada se taj znak koristio kao obelezje opozicije vladavini Milosevica, da bi kasnije bio spontano opste prihvacen nacionalni simbol, sa definitivnom kulminacijom posle dogadjaja krajem 2000.

Konacno ovaj simbol predstavlja simbol slobode, tj. inicijalnih anti-ratnih demonstracija i narodne borbe protiv totalitarnog rezima devedesetih.

bole

pre 10 godina

kakva bruka!!! kad ste videli da će neki hrvat da kaže ili napiše da je bilo šta preuzeo od srba.
to je ne bitno što pišete, bitno je da tri prsta simbolizuju srpstvo i srbiju!!!!

Tomislav

pre 10 godina

Dr Dragan Petrović je jedan od najekstremnijih istoričara mladje generacije. Ako samo letimično pogledamo njegove tekstove na sajtovima tipa Standard ili dvonedeljniku Pečat, videćemo da se radi o ekstremnom nacionalisti. Ima i sopstveni blog.
S druge strane, on praktično ne postoji u ozbiljnoj istorijskoj nauci.
On je samo popularizator ideja koje je naše društvo većinski odbacilo. Nije slučajno da ga današnje Večernje Novosti uzimaju za sagovornika.
Ali to ne bi smeo da bude sagovornik sajta B92 makar i u prenesenom vidu.

lokal simbolizam

pre 10 godina

U globalnom svetu nije toliko bitno sta mi lokalno mislimo i znamo. Ako neki gledalac iz sveta pogleda neki nas sportski ili politicki skup i kad vidi tri prsta pomisli "U Srbiji nacizam ponovo divlja" onda to nije dobro za nas. Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena. Strancima to zvuci kao kad se Hrvati vade kako je "za dom" njihova stara tradicija.

Zato je najbolje da taj isti pozdrav pošaljemo tamo odakle je i dosao dakle u istoriju i da smislim neki novi.

Goran

pre 10 godina

Za mene će tri visoko podignuta prsta uvek biti simbol borbe Srpskog naroda protiv komunizma.I naravno buđenje srpskog naroda iz kome u koju su je uveli komunisti.A naravno da je Vuk Drašković zaslužan što je taj sad već nacionalni Srpski pozdrav postao simbol moderne Srpske države koji svi Srbi koriste.

Hoću 150 pluseva

pre 10 godina

Raširena tri prsta su tako fensi i šmekerski pozdrav. To je naš brend. Koliko je samo poznatih stranaca uslikano sa tri prsta, kojima su pokazivali simpatije prema srpskom narodu i njegovom gostoprimstvu ... Dizaću raširena tri prsta i nikakve pseudoistorijske priče neće to promeniti ...

neven

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.

Milan

pre 10 godina

Tri spojena prsta sluze za polaganje zakletve,a tri rasirena prsta su srpski pozdrav. Ustase nisu pokazivale tri,vec DVA rasirena prsta,kaziprst i srednji prst,kojima su simbolicno predstavljali latinicno slovo V,kojim pocinje rec VICTORY (pobeda),pri cemu polozaj palca apsolutno nije bitan. Taj pozdrav je postojao i pre II svetskog rata, i koriste ga oni koji veruju u svoju pobedu,kao sto su i ustase,na kraju krajeva,verovale. Srpska tri rasirena prsta i ustasko V nemaju nikakve medjusobne slicnosti,i svako dovodjenje u vezu ta dva pozdrava je zlonamerno.

Jelic D.

pre 10 godina

Tri prsta je izvorni pozdrav kod Srba, datira jos od Takovskog ustanka 1815 god. Vuk Draskovic je je prvi posle duze vremena vratio pozdrav sa tri rasirena prsta 1990-te. Kod gospodina Draskovica taj pozdrav je simbolizovao Svetog savu, Njegosa i Karadjordja, tacnije, Srbija kao duhovna zemlja, Srbija mudra i Srbija hrabra. Pozdrav braco Srbi

riki

pre 10 godina

Srbi imaju neutoljivu potrebu za srbovanjem, kao da nemaju nista drugo za sta vredi ziveti i raditi i kao da nemaju nista na cemu bi se pojedinac mogao da afirmise. Prema tome tri prsta su srbovanje.

Neka druga srbovanja su ljubljenje tri puta, himna u kojoj se atribut srpski spominje 15 puta, zastava, ustav, religioznost, ignorisanje ratnih zlocina kao Tomasice, falsifikovanje istorije, egzaltirno docekivanje ratnih zlocinaca i mnogi drugi oblici.

marko kralj

pre 10 godina

bravo!

meni se osusila usta od pominjanja tri rasirena prsta na arhivskim smimcima iz ndh ... vec sam poceo da sumnjam da sam jaako davno postao pionir

inace ta "slicnost" je meni prava simbolika ludosti balkana. sad ce i cetnici da dodju a hrvati ce otkriti da su "prave" ustase bili protiv antisemitizma i da su gotivili srbe

ajde da se vise okrenemo buducnosti i zajedno svi pljujemo po EU (kada postanemo njen deo)

maksim

pre 10 godina

Сваки симбол симболизује оно шта се договоримо да симболизује. И то је крај приче. Не знам чему се ови романтичари заносе и увијек проналазе изворнију и правију верзију српства. Није српски него србски, није три прста растављено него стстављено... Већих проблема немате

mina

pre 10 godina

Ako postoje Srbi ateisti ili Srbi koji pripadaju drugim vjerskim grupacijama, onda podignuta ruka sa tri prsta nikako ne moze biti srpski pozdrav, vec samo pravoslavni. Mozda je nekada taj pozdrav i imao neko znacenje i vrijednost, ali poslije rata devedesetih, a posebno u BiH, taj pozdrav izgubio je svoju ljepotu kao i pjesma "mars na Drini". Tesko je zaboraviti da je podignuta ruka sa tri rasirena prsta bio pozdrav koji su koristili Karadjic, Mladic, Arkan, Kacevanda, Biljana Plavisic, Kraisnik i mnogi drugi nacionalisti i mrzitelji drugih i drugacijih. U zadnje vrijeme taj pozdrav najcesce koristi Dodik i zato je jako tesko prihvatiti taj pozdrav kao pozdrav koji ima pozitivnu nacionalnu ili vjersku vrijednost. U ovom zadnjem ratu mnogi Srbi su koristili te nekad slavljene i vazne simbole, pjesme, pozdrave u veoma ruznim i zlocinima okrunjenim situacijama. Zalosno, ali je tako.

Njegoš

pre 10 godina

Možda nas je neko prevario? Možemo mi i da spojimo tri prsta. Sve to nije bitno. Bitno je da mi znamo njihovo značenje - "Za Srpstvo!!!" Samo sloga Srbina spašava!!!

I dosta više zavade. Zavadiše nas oni koji su nas najviše ubijali - koljači u Jasenovcu u "Oluji", ali i "Milosrdni Anđeo". Sve sami naši dobročinitelji i dobronamernici. Ne trebamo im vraćati zlo - zlom već jednostavno treba da ih nevidimo, da se okrenemo sebi i najzad počnemo mudro da vodimo politiku, da učimo istoriju da nam se ne ponavlja (ako je pročitate shvatićete da nam se svakog rata isto zlo dešava, a nakon toga neko nam nameće da sve zaboravimo i da "idemo dalje"; "bratstvo i jedinstvo" ili sada "ujedinjeni Balkan") i da budemo složni a sve one koji nam prave probleme i dele Srbiju na dve Srbije njih treba uputiti da idu van Srbije - tamo gde im je bolje i lepše nego u ovoj našoj lepoj Srbiji i drugim srpskim zemljama!!! Ako nekom smeta što kažem srpskim zemljama neka pročita knjigu - "Istoriju Srba" shvatiće da nisam ni radikal ali ni LDP već samo jedan običan Srbin koji misli dobro svom narodu i poznaje svoju istoriju!!! A onaj ko ne zna svoju istoriju, imena svojih očeva, dedova, pradedova,.., taj ne zna ni ko je, ni gde se nalazi, niti šta želi i gde ide!?

Za državu Srbiju!!!

СРПСКИ ПОЗДРАВИ

pre 10 godina

Срби православци се крсте и полажу заклетву пред Богом са 3 СПОЈЕНА прста ,
али се поздрављају са 3 РАШИРЕНА ПРСТА и подигнутом руком.

Срби католици се крсте са 4 прста, али полажу заклетву са 3 полураширена прста и савијеном руком,а поздрављају се са 2 раширена прста (латинично В = Викториа)

Срби атеисти се не крсте и не полажу заклетве, а поздрављају се са песницом на челу.

Aleksandar

pre 10 godina

Osim 3 skupljena prsta koje predstavljaju sveto trojstvo i ono sto je gore navedeno koristio se i pozdrav sa 3 razdvoejna prsta. Postoje slike Paje Jovanovica gde se jasno pokazuju 3 rasirena prsta, te slike su inace nastale krajem i pocetkom 19 veka znaci pre 2 svetskog rata ... prosto pre nego sto pocnete pricu o pozdravu treba dobro nauciti gradivo a ne tek tako napisati ... znanje imanje :) Tri rasirena prsta su bila znak pobune i porobljenoj Srbiji i pozdrav ... vise o tome i istoriji , etnografiji Balkana ima u Beogradskoj biblioteci ;)

EU Citizen

pre 10 godina

Osnovni problem srpskog naroda, i glavni razlog zbog koga se zamajava ovakvim budalaštinama kojima se u normalnim zemljama bave samo navijači, ekstremisti i slični luzeri koji nemaju svoj život pa im je potrebna identifikacija sa klubom, nacijom ili inom grupom, da bi mogli da to podnesu, jeste nedostatak individualnosti, konformizam i duboko usađena potreba da se, umesto da stojite kao ponosan pojedinac kome je najbitnije vlastito ja, uvek definišete kao deo nekog stada. Patriotizam s razlogom, kakav, recimo, postoji, u SAD, to jest, ja volim svoju zemlju jer je ekonomski i vojno jaka i obezbeđuje mi slobodu, bezbednost i prosperitet, je sasvim u redu, ali etnički nacionalizam evropskog tipa, potkrepljen istorijskim mitovima i presnim lažima, i skoro uvek povezan sa šovinističkom mržnjom prema susedima, predstavlja besmislenu, kolektivističku bolest mozga: nema nikakvog razloga ni voleti ni podržavati vlastitu zemlju ako ti je maćeha (a Srbija to izvesno jeste), ljubav treba zaslužiti i puka slučajnost da ste se rodili tu gde ste se rodili nije dovolljan razlog ni za šta, osim ako vam, zbog vlastitih neuspeha, očajnički treba bilo kakav identitet, a i u tom slučaju bi vam mnogo bolje od busanja u srpske grudi i dizanja tri prsta bilo da stavite jedan prst na čelo, malo razmislite, i onda zasučete rukave i stvorite nešto zbog čega ćete moći da se ponosite samim sobom, a ne zemljom, narodom ili fudbalskim klubom (osim ako niste vlasnik :) ) koji s vama u suštini nemaju ništa.

ZMAJ

pre 10 godina

Tri prsta je prvi podigao Vuk Draskovic , a ta tri prsta svaki ponaosob predstavljaju oceve nase nacije , a to su Sveti Sava , Karadjordje i NJegos.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Ne znamo sta je simbol tri prsta, ne znamo gde su nam granice, ne znamo zasto imamo krunu na zastavi.. Jedni pricaju ovako, drugi onako, treci skroz nesto drugo! Strasno smo glup i neobrazovan narod. I sve dok ne resimo elementarna pitanja, ostcemo zakopani i blatu.
(neven, 8. decembar 2013 11:04)
---------------------------------
Običaji se izučavaju, neguju i kultivišu. Nažalost, srpski običaji su gurnuti u stranu, jer su komunističku elitu, predvodjenu hrvatsko-slovenačkim rukovodstvom, podsećali na "velikosrpski šovinizam i hegemonizam"?! Srpski komunisti su bili samo najnemilosrdniji egzekutori. Mi ništa ne znamo o religiji, o svojim simbolima, o kraljevskim lozama o mitovima koji su nastali u davnoj prošlosti ali, ne iz neznanja i gluposti već,sa razlogom. Mi jesmo nacionalno nevaspitani i to je glavni razlog svih naših posrtanja. I danas u Crkve ulazimo kao "junci u detelinu". Ne da bi "uhvatili" deo mira i mudrosti nataloženih na zidovima prelepih hramova i svetinja bezbrojnim molitvama stotine hiljada ljudi kroz vekove srpskog ostojanja na ovim prostorima već, da bi pokazali svoju veličinu ili,da bi se prikazali u lažnom svetlu. Tri prsta prdstavljaju uvek isto. Nekada smo ih u svojoj skromnosti i skrušenosti držali spojeno. Danas ta tri prsta sa nestrpljenjem i nervozom se podižu visoko, rastavljena ali, uvek imaju isto značenje. Prema tome, rasprava je van svakog konteksta.

Catena Mundi

pre 10 godina

Godinama unazad razne patriJotske ''udruge'' zele da tri rasirena prsta oznace kao fasisticki, anti srpski itd.Nije u pitanju lose poznavanje istorije, nego egoizam i sujeta pojedinih radikalnih i levicarskih krugova u Srbiji, koji bi taj pozdrav odbacili kao i gro istorijskih vrednosti iz srpske tradicionalne istorije.Srpski ustanici u 19.stolecu koristili su tri rasirena prsta, kao simbol borbe za slobodu.Vredi napomenuti da se i kod pagana i ranohriscana Germana i dobrim delom Slovena(svakako karpatskih Srba)taj pozdrav upraznjavao kao deo ritula neposredno bred bitku ili vazan dogadjaj po njih.Takodje u vreme katakombne crkve ranohriscana sa tri rasirena prsta se prepoznavala njihova tajna zajednica,sluzeci se kao opozdrav i znak raspoznavanja.Dakle, Vuk je sa tri rasirena prsta simbolicki hteo da uvede Srbe u vreme borbe za slobodu od komunizma,dok su ga drugi, svakako komunisti,poredili sa ustaskim pozdravom, koji je samo vulgarizovan i zloupotrebljen.

OldBone

pre 10 godina

Koji još narod ima "nacionalni pozdrav"? Prstima spojenim ili razdvojenima?
Kojem je narodu to potrebno?
Čemu služi, osim skretanju pažnje sa stvarnih, gorućih problema i okrećući pogled unazad ka davno prošlim vremenima.
Dokle god se na ovakve teme troši i sekunda vremena, i kvadratni milimetar novinske hartije, na Balkanu ostaje Balkan.
A dvadesetprvi vek polako, ali prolazi.

mikica

pre 10 godina

lepo pamtim, sve do 80-ih u srbiji se prilikom cestitanja ljubilo po 2 puta. recimo za novu godinu, neko veselje i slicno. tek posle neko je to poceo sa ljubljenjem 3 puta i to je narod prihvatio. inace je bilo 2 puta.

Goran

pre 10 godina

Nije nemoguće da je ovo Srbima planski podmetnuto. Nemcima je odlično legao rat u bivšoj Jugoslaviji, i uspeli su da ga iskoriste da ubiju dve muve jednim udarcem. Sa jedne strane su ostvarili strateške interese, a sa druge strane su predali štafetu svetskih zlikovaca Srbima. To što jedna Srebrenica ne može da se poredi da decenijom planskog pogroma i istrebljivanja čitavih naroda nije bitno, bitno je šta je svežije u sećanju, a svežije je ono to je na naslovnim stranama novina i televizije.

Uopšte se ne slažem da ne treba odbacivati "tradicije koje su evoluirale". Za razliku od beslovesne većine, uvek je bilo ljudi koji su znali da se u svetu ta tri prsta identifikuju sa nacističkim vojnicima i da se taj pozdrav odlično uklopio u ulogu agresora i ubica, koja je Srbima dodeljena devedesetih. Treba aktivno raditi na uklanjanju tog pozdrava, jer on i inače ne može da se poveže ni sa čim osim sa porazima iz devedesetih i sa huliganstvom na stadionima.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Zanimljivi su naši stručnjaci i medijski interpretatori. Kada se o pozdravu sa tri prsta govori kao fašističkom, onda se obavezno naznači da je taj pozdrav ponovo uveo u upotrebu Vuk Drašković. Međutim, kada se činjenicama opovrgnu tvrdnje o tome da je to fašistički pozdrav, onda se naznači da Drašković nije ,,zaslužan" za njega. Tako su nakon 5. oktobra pravljene emisije o 9.martu 1991. i tromesečnim demonstracijama koalicije Zajedno 1996-97., gde glavni organizator nije čak ni pomenut.
Slično se desilo nakon 1945. kada u istorijske udžbenike nije mogla da prođe činjenica da je prvi ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi podignut na Ravnoj gori u maju 1941.

duh 9. marta

pre 10 godina

...Zato su nas i bombardovali, nasi neprijatelji su samo trebali da puste neki nas miting i da kazu evo Srbi su nacicti drze tri prsta. Posle toga mozemo mi objasnjavati koliko hocemo, ali steta je ucinjena...
(lokal simbolizam, 8. decembar 2013 10:33)

Nisu nas bombardovali zbog uzdignute ruke, već zbog katastrofalne politike koju je vodio Milošević. Na njegov režim 9.marta 1991. manjinska Srbija udarila je upravo uz podignuta tri prsta.

Nikola Popovic

pre 10 godina

Moze se pisati sta se hoce ali je cinjenica da su rasirena tri prsta usla u siroku upotrebu kada ih je Vuk Draskovic podigao devetog marta.Spojena tri prsta su obredni momenat i nema nikakve veze sa pozdravom.Zato ne treba mesati ove dve pojave u srpskom narodu.Cesto se o ovome polemise ali ja licno smatram da je cilj polemike oduzimanje autorstva SPO-u i pokusaj sataniziranja ove stranke koji ne prestaje jos od vremena Milosevica.

sve jedno

pre 10 godina

Kad Novosti pocnu da vam pisu o nacionalnim pozdravima, racunajte da je neko veliko zlo na pomolu. Totalno je nebitno oko cega ce oni vas okupiti oko 3 prsta spojena/razdvojena, 5 prstiju ili sta god. Poenta price je da se njihovi ciljevi nisu promenili, i da ce vas vrteti oko malog prsta, svojom nacionalistickom politikom.

Shizma

pre 10 godina

Sveti Meletije predvodio pravoslavce u cetvrtom veku... A od kada postoje pravoslavci? Mozda od treceg veka pre Hrista? Hajde malo vise odgovornosti prema citaocima. Hvala.

trougao

pre 10 godina

Sada mi je jasno zašto je naš nastavnik matematike davnih osamdesetih (prva polovina) stalno govorio da broj tri "magičan" i "njegovo veličanstvo trougao". A nas nekoliko je nazivao "moji krunisani". Da sam tada znala šta mi podmeće, sigurno ga ne bih volela. Ovako mi je ostao u lepom sećanju jer ništa nisam razumela. :D

Terapeut Justin

pre 10 godina

@Mladene Mladenovicu, u pravu ste za skoro sve sto pisete.Jedino gresite kad kazete da su za nas odnos prema tradiciji i religiji krivi komunisti. Kriv je nas mentalitet i naš kampanjski odnos prema svemu.Kod nas je odnos prema tradiciji teligiji u zavisnosti sta je "in". Tako su nasi pokazivali koliki su ateisti,gurajuci svinje u crkvu, a sada smo skloni d
a spoznamo boga preko noci i
postanemo elstremni sledbenici necega sto.mislimo da je vera. S.druge strane,u Zagrebu je katedrala uvek bila puna,i u komunizmu i sada. Njihov odnos prema religiji je kultoroloski utemeljen,a mi propisno nismo nikad primili hriscanstvo. Istoc
na Srbija ima vise paganstva nego hriscanstva. A tri razdvojena prsta su bez utemeljenja utradiciji te bi bolje bilo da na to zaboravimo,jer ga drugi dozivljavaju kao metafora za rat.

vjeko

pre 10 godina

Sveto trojstvo. Bitno je da od samog pocetka spo zeli da srbi bastine svoju tradiciju,simbole. A sve to u pravnoj drzavi sa nelopovskom ekonomijom,u saradnji sa svetom jer to jedno drugo neiskljucuje. Naravno i istinom o onima koji su zabranjivali sve srpsko a ta tri prsta su nam bila pri ruci da u svako vreme,iskazemo stav srbija

blok

pre 10 godina

Navike se menjaju. "Današnja" tri prsta su se "primila" tek 1990, a pokretač je SNO (kasnije SPO) Vuka Draškovića. S jedne strane, to je postao simbol otpora i prepoznavanja. Ali smo ga viđali i na Trebeviću, kod Crnogoraca iznad Dubrovnika i na sličnim vidikovcima. Iako i sam isti koristim povremeno, iako smatram da nema veze sa fašizmom, nacizmom, čime već, razumem zašto neki susedi imaju tu asocijaciju. Teško je na našim prostorima razdvojiti simbole zločina od simbola naroda, od tri prsta do šahovnice, od ZKO do ZDS. A otkako je Manja u "Novostima" nasledio Dmitrović (svojevrstan simbol ratnog novinarstva), svako malo imamo tekstove i intervjue koji nas uče "pravim vrednostima". Progresivizma, tolerancije i evropejizma je tu jako malo.

pera

pre 10 godina

@neven svaka cast!
a u srbiji odavno vazi da nije vazno sta sta znaci, vec da smo ujedinjeni u necemu. taj psihicki poremecaj pripadnosti nekome i necemu i identifikovanje sa vecinom je nacionalni simbol srbije.
u mom selu kazu "vidi ga ide kao backo" (ovan). onaj ovan za razbijanje vrata bi mogao da nam bude simbol. cemu inace sluzi glava.

Aleksandar

pre 10 godina

Iza njih se krije osobina našeg naroda da kao ovce trče za vođom, pa makar i u ponor. Takozvani majmun vidi - majmun radi sindrom. Popularizovao ga je najveći politički kameleon koji je živeo na našim prostorima, glavom a naročito bradom, Vuk Drašković.

Naspram toga, istorija tog simbola i nije nešto interesantna. Ipak, vredi se podsetiti: http://pescanik.net/2008/08/prilog-raspravi-o-tri-prsta/

Rke Koke

pre 10 godina

Zbunjuje me da se uopšte vodi debata ovo tri prsta. Zna se tačan datum kada je Drašković na mitingu (nekoliko dana posle devetog marta), nakon što je pušten iz zatvora tražio da se nekoliko minuta uzvikuje "svi svi svi" da bi bili pušteni svi koji su uhapšeni sa njim. Tada je mlatio sa tri prsta, od tada je krenulo, PRE TOGA NITI JE KO POKAZIVAO TRI PRSTA, NITI JE KO VIDEO DA TO NEKO RADI. Sada tražiti nekakve istorijske korene je besmisleno. Tri prsta su samo još jedan primer kako stado ide za vođom, ma kako glupo bilo to što on radi.

Бојан Илић

pre 10 godina

Мене више интересује кога баш сада интересује шта се "крије" иза три прста?!
"Тајминг" за оваква и слична "испитивања" је помало чудан!

Miodrag

pre 10 godina

Ja zaista ne znam kako ljudi u ovoj zemlji tako lako zaboravljaju, a ove komentare o fasizmu i sovinizmu tek ne mogu da razumem (odakle ideja za tako nesto).

Elem, obelezje tri prsta koje sa danas koristi kao nacionalni simbol je tvorevina naroda tokom studentskog protesta 1991 godine. Da ne ulazim u tematiku kako je protest krenuo i na kraju izmanipulisan politicki, uglavnom bili su privedeni neki akteri tog inicijalnog protesta i u govoru masi Draskovic se obratio vlastima sa zahtevima - gde je izmedju ostalog bilo oslobadjanje tih ljudi. Mislim da ih je bilo pet tih glavnih uhapsenih i Draskovic je krenuo da nabraja njihova imena pruzajuci po jedan prst pre svakog izgovorenog imena. "Da se oslobode N.N., ..." Kada je stigao da imenuje treceg tu je zastao jer nije mogao da se seti imena i narod je spontano krenuo u poklic "svi, svi, svi..." sa uzdignuta tri prsta...

Od tada se taj znak koristio kao obelezje opozicije vladavini Milosevica, da bi kasnije bio spontano opste prihvacen nacionalni simbol, sa definitivnom kulminacijom posle dogadjaja krajem 2000.

Konacno ovaj simbol predstavlja simbol slobode, tj. inicijalnih anti-ratnih demonstracija i narodne borbe protiv totalitarnog rezima devedesetih.

канаринац

pre 10 godina

Немци су држали подигнута три спојена прста, али не спојена са врховима прстију већ у дужину прста. Иначе такве заклетве су биле код свих хришћанских народа а не како се потенцира само код сила осовина. Три прста представља свето тројство код хришћана. Иначе некада давно су се људи у европи често поздрављали римским поздравом илити данас познатим нацистичким па је тај начин данас постао сатанизован из свима знаних разлога.

rikoset

pre 10 godina

Netreba ti da nam pricas ko je autor kada znamo zadnjih 20 godina ko je to i himnu boze pravde dosledno promovisao iako su komunisti to zabranjivali.A promoter je bio SRPSKI POKRET OBNOVE.E to je istina a udbasi , analiticari i oni koji su pravili spiskove ko ulazi u crkvu koji sluze za iskrivljavanje istorije vise nisu popularni i nemaju nikakvu snagu i sa otvaranjem tajnih dosijea morace da odgovore na mnoga pitanja.

german

pre 10 godina

Netačno je da su se tri prsta dizala na "Slobističkim" mitinzima krajem osamdesetih. U Srbiji je počela da ih koristi opozicija 1990, a u Bosni i Hrvatskoj valjda SDS. Ne znam ko je počeo prvi, da li je Vuk ili neko drugi, ali se pouzdano sećam da na opozicionom mitingu na beogradskom Trgu (Republike, Slobode, "kod konja"), u junu 90 niko nije dizao tri prsta, a da su na sledećem mitingu, 12. septembra 90 to činili svi. U korenu je očigledno "Victoria" i želja Srba za razlikovanjem (da ne bude dva prsta kao što je čitav svet dizao u sličnim prilikama). Uvek sam mislio da se ovaj pozdrav sa tri prsta tako dobro "primio" kod nas zbog popularnosti košarke.

Zoran

pre 10 godina

Isto je i sa sahovnicom, na mnogim nasim crkvama postoji sahovnica i na crkvi u mom selu. Na mom vencanju kada smo dosli do crkve ujak me pita sta ce nam sahovnica na crkvi i ja ne mogu da mu objasnim da to nije sahovnica i da ta crkva stoji tu takva kakva jeste vec 250 godina. Pitao sam popa, ne mogu sad da se setim kako se zove al to je neki nas crkveni simbol i postoji na mnogim crkvama koje su dosta starije i od te iz mog sela. E a sad je sahovnica Hrvatsko obelezje i ja svakom gostu koji dodje kod mene u selo moram da objasnjavam sta radi na mojoj crkvi.

neznalice

pre 10 godina

trougao, 8. decembar 2013 12:31)

Mora da nisi imala pojma o matematici, inace ne bi napisala ovo sto si napisala. Zalosno kakve " intelektualce " je iznedrila Srbija .