Ponedeljak, 02.07.2012.

10:53

Slapšak: Dačić da se izvini za devedesete

Izvor: Branka Mihajloviæ

Slapšak: Daèiæ da se izvini za devedesete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Lidija

pre 11 godina

Gospodji bi bilo bolje da se pozabavi svojom kucom, pa da ondadrzi litanije srpskim politicarima. Slovenija da se izvini svojim gradjanima koji su godinama ziveli i radili u Sloveniji i imali drzavljanstvo slovenije. Posle samostalnosti su ih proterali jer nisu rodjeni u Sloveniji.Ne lupam napamet,Medjunarodni Sud u Strazburgu je doneo presudu da se ti ljudi obestete sa 20 000e i da im se uruci drzavljanstvo Slovenije. "Svaka slicnost je slucajna" . Imajuci u vidu ko je prvi priznao nove katolicke drzave nastale raspadom SFRJ i ko je imao prste u pekmezu.Pamte Srbi i to dobro, ne mozete stalno uvaljivati jaja pod bubreg.

Tanja Petovar

pre 11 godina

Navodi Svedoka od 4 jula da je Svetlana Slapsak ..” izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put.” …su u celosti netačni sto je dokazano u sudskom postupku koji je u Okružnom sudu u Beogradu vodjen protiv Svetlane Slapšak u drugoj polovini 80tih godina, i u kom postupku je doneta oslobađajuća presuda koju je potvrdio Vrhovni sud Srbije u drugom stepenu. Ovo tvrdim kao njen branilac i izvinjavam se Svetlani Slapšak i čitaocima sto nisam trenutno u prilici da navedem detalje iz Presude i broj pod kojim je zavedena u nadležnom sudu. Bio je to jedan od tada brojnih političkih procesa koji su montirali, po nalogu partijskih aparatčika, saradnici državne bezbednosti i “svedoci” iz Instituta za književnost.
Tanja Petovar, advokat u penziji

Svedok

pre 11 godina

Svetlana Slapšak nije izbačena s fakulteta, niti iz Beograda.
Ona je izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put. Da li se to zove prevara, krađa ili pronevera, to ne znam. Oformljena je disciplinska komisija, a tokom postupka Slapšakova se branila na razne načine, najpre je tvrdila da je na putovanju zaista bila, iznosila avionske karte bez datuma, zatim je tvrdila da je posao koji je trebalo da uradi u instranstvu zapravo uradila još ranije o svom trošku, i tako dalje. Disciplinska komisija je na kraju odlučila da Svetlani Slapšak prestane radni odnos. Ona se žalila i tadašnjem sudu udruženog rada i gde sve ne, ali stvar je bila čista kao suza.
To je istina o Svetlani Slapšak i o njenom "političkom progonu". Nikakve politike tu nije bilo biti politički montiranog proces, kako to Slapšakova voli da priča. Kao što obično biva, istina je uvek mnogo prizemnija.
Ja sam ovim događajima bio svedok i svim ovim navodima dokumentacija se i dalje čuva u arhivama i može se lako proveriti.

schogly

pre 11 godina

@Poldi

vidim sve znas, sta tu vise dodati.
mozda samo ovo: sto se istine u vezi tog prljavog bratoubilackog gradjanskog rata tice - pojeo vuk magarca. niko nije ostao nevin, osilila se marva i digao talog drustva u svim krajevima bivse yu. eno ih zrtve svih nacionalnosti kako gledaju bivse dzelate kako mirno zive zivot negirajuci bilo kakav zlocin. izvrce se istina i istoriju ispisase pobednici.
tolika je tragedija da u sustini vise nije ni bitno ko je koga kako i u kom broju pobio. bitno je sagledati ko nas je gurnuo u taj pakao. kazem nas, jer sam siguran da je bilo dovoljno onih kojima je jugoslavija bila istinska domovina. i koji nikako ne bi dozvolili onakvo krvoprolice.
ti koji su bili zagovornici ovakvog raspleta su jos uvek zivi. kako u srbiji, tako i u hrvatskoj,u bih a bogami i u sloveniji.

djura

pre 11 godina

Pa ako je Beogradjanka onda je jasno zasto tako prica. DS podrzavaju velikom vecinom Beogradjani. Sumadija i okolina su Kraljevi Cetnici, bili i bice. sto se tice albanaca i milosevica, albanci su teli i za vreme Tita nezavisnost ili "Kosovo Republjik" ako se iko seca. A Tito ni pet ni sest pobije koliko treba da ih smiri. Sama 'Kosovska Predsednica' kaze da je to njihov 100 godisnji san! Znaci oce srpsku teritoriju po savaku cenu nema veze ko je na vlasti! Vidi se da su ih Turci prvi priznali je su Turci formirali Vilajet Kosovo da rasture Srbiju i Srbe sa Kosova! Austrija, Nemci i Madjari ce da pripoje Sloveniju i Hrvatsku u ovom ili onom obliku! Kad to vreme dodje i pamet vam se okrene, ne zovite Srbiju da vas oslobadja! Milosevic jeste bio greska, ali drugog nije bilo u tom momentu. Uostalom Tudjman nije nista bio bolji, sa politikom: jednu trecinu pobiti, jednu trecinu isterati i svesti Srbe ispod 5% u Hrvatskoj! I to ti ne smeta jel da? Takvi kao ti najbolje je da se okanu Srbije, jer ne znate ni gde ste suplji. Ne znam samo sto ovaj B92 intervijuise takve ko ti?

vodoinstalater

pre 11 godina

" Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju."
(distanca, 3. jul 2012 20:42)

Većina Srba odlično zna da je u I Sv. Ratu poginulo 2 milona muških srpskih glava. U ratu sa Austro-Ugarskom carevinom čiji vojnici su bili i Slovenci (i Hrvati, by the way), ako se ne varam. Prema tome, ne budite barem licemerni. Preterujete a nemate razloga... Posle tog rata dobili ste državu (de facto) i prava kakva niste imali prethodnih 1000 godina. Pa vam ni to nije valjalo. Sada ste sami, svoji na svome i gledajte bre svoja posla.

distanca

pre 11 godina

Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju.

bojan

pre 11 godina

a zasto bi neki drugi narod iz Yu dosao u Srbiju da zavodi red?ciji je narod od njihovih naroda bio u njoj napadnut pa da se dolazi zavoditi red?
a sto se tice ukidanja autonmonija nesto se ne sjecam da je ijedna druga od 5 ostalih imala nesto slicno niti su narodi u njima zalagli za takvo nesto...

Deni

pre 11 godina

Sto se tice izvinjavanja, najdeblji kraj su izvukli bosanci i NJIMA duguju izvinjenje Slovenci i Hrvati. Srbija je samo odigrala svoju uobicajenu ulogu slepog instrumenta. Inace, ovaj intervju je radila novinarka koja je karijeru pravila u vreme komunistickih komiteta. To joj nije smetalo. Muka mi je od aktivista.

Da se svi piozvinjavamo pa fajronat !

pre 11 godina

Ali pre toga da se Angela Mrkel izvini za Kragujevac, a ako nam dodje Turcin da se i on izvini za Cele kulu !

Slabo pamtis, brzo zaboravljas

pre 11 godina

@Poldi - "Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda"

Nece biti da je tako. 25. juna 91. u mom mestu u Srbiji bilo je dosta slovenacke i hrvatske dece u kasarni. Ali za razliku od vas mi ih nismo poubijali, nego smo ih sa marendom poslali kuci. Mozda je to bila odlucujuca greska. Da smo primenili vas metod mozda do rata ne bi ni doslo.

MCG

pre 11 godina

Pa da nije u pravu zar bi bilo moguce da Seselj-Milosevic-Pavkovic jos uvek vedre i oblace srbijom. A to se bogami tice komsijskih avlija i te kako...

Milica

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!
(Sotir)

Tvoj komentar samo potvrdjuje da je gospodja u pravu - da nije ti bi pre svega znao da je najvise dece ubila JNA i to decu koja nisu ni stasala za armiju a kamoli bila u sastavu armije koja je ubijala decu ukljucujuci bebe a i sopstvene mlade vojnike (a ne decu odakle deca u JNA) saljuci ih u sulude intervencije pod izgovorom cuvanja "domovine" - cije bre domovine? srpske?

Boozer

pre 11 godina

Upravo u tome i jeste stvar, što oni koji su ubijali, i doveli do toga da se dese 90te, sada dolaze na vlast u velikom stilu, dele resore, fotelje i prave se kao da se ništa nije desilo. O tome govori profesorka..Ne bi se složio samo u delu koji se tiče Tadićeve odgovornosti, njegova velika greška je bila famozna deklaracija o pomirenju..Tad je počeo strmoglavi pad DS-a, koji je sada kulmirao.

Poldi

pre 11 godina

@ Klimt- Bec,
Sta to nije istina sto je gosp. Slapsak rekla?
Samo istina i boli i svrbi. Mozda sa ta 18-godisnja deca bila naivna i nevina ali su oni bili pripadnici "JNA" tj. srpske vojske koja je zajedno sa jednim zlocinackim rezimom izvrsila agresiju na druge republike bivse jugoslavije. Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda, nego ste vi isli kod njih da sirite gazimestansku "revoluciju". Prvo sa parolama a onda sa tenkovima i avijacijom.
Sa tim niste nikada razcistili. A sada ste ponovo vratili garnituru iz Milosevicevog rezima. Sve one institucije, politicke partije, obavestajna sluzba, evo sada i specijalne jedinice a i SPC, iz 90ih koje su stajale iza agresije su jos uvek veoma mocne i sve vitalnije. Zar to nije zabrinjavajuce.
Iz istorije, nase kao i drugih naroda znamo da u za narod ekonomski teskim vremenima ovakvi politicari nemajuci plan za resavanje ekonomskih problema rado udaraju u nacionalisticki talambas sa katastrofalnim posledicama za multietnicko drustvo, u zemlji i okruzenju.
Ne treba biti naivan i ne videti kuda ovo vodi.

Poldi

pre 11 godina

Veco,
to samo vi tako mislite jer zivite od mitologije.
Pocelo je sa vama gazimestankom "revolucijom", "dogadjanjem naroda", pa jogurt revolucijom, pa balvan revolucijom, ukidanja autonomije Vojvodini i Kosovu i konacno oruzanom agresijom. Ta "JNA" u to doba je bila ociscena od drugih kadrova samo Srbi i Crnogorci su ostali u njoj. I ta "JNA" je ucestvovala u agresiji na strani Milosevicevog rezima.

Sve to svi drugi znaju ali vi ne. Jer necete da znate. Nastvljate sa istom pesmom opet.

malo razuma

pre 11 godina

Kakvi nepismeni komentari. Za neupucene, profesorka Svetlana Slapsak je Beogradjanka koja zivi i radi u Ljubljani jer je pocetkom devedesetih isterana sa fakuleteta i iz svog grada. Takva zena ima pravo, a i znanje, da drzi lekcije Milosevicevim potparolima. Nije svima bas sve jedno ko je na celu Srbije.

dija-spora

pre 11 godina

Lepo meni kaze moj tajka - "Kloni se zena tankih usana. Ujedaju kao zmije otrovnice,a onda cekaju i slade se gledajuci kako se zrtva muci"

vule

pre 11 godina

Kao gradjaninu Srbije meni je jako neugodno sto je Srbija ovakva kakva je i sto ovoliko problema pravi ali mi nadu uliva cinjenica da je Srbija okruzena neverovatno naprednim, demokraticnim i savrsenim narodima, drzavama i tvorevinama. Nase je da se i dalje izvinjavamo i da se nadamo da ce nesto od kvaliteta koje poseduju nase komsije da predje i na nas. Licno bih zaista voleo da imamo tako visoke standarde, multietnicku idilu i tako ugledne politicare kao na primer "drzava kosova" koja je prosto procvetala od kada se dekolonizovala od Srba ili da se ugledamo na Hrvate i njhovo suocavanje sa prosloscu, nacin na koji su prosli kroz katarzu, kako su se izvinili za politiku prema Srbima za vreme II svetskog rata i kako su isplatili odstetu, cuo sam da su neki Hrvati ponudili i terotorije Srbima kao kompenzaciju a da ne spominjemo kako se od onda lepo odnose prema Srbima.

Klimt- Bec

pre 11 godina

G-djo Slapsak pre nego sto pogledate drugom u dvoriste pocistite vase, jel toliko je smeca u njemu da ce vam trebati godine da ga ocistite! Apsolutni sam protivnik Dacica ali vi prvo izvedite vase heroje lovce pred lice "Pravde", i izvinite se porodicama nastradalih da bi ste trazili izvinjenje. Ubijali su nasu decu nevine osamnasto godisnjake, samo zato sto su cuvali to boz vas i zajednicku Domovinu. A nisu znali za dogovor Milosevica i Kucana, o Isciniranom napadu na Sloveniju.

Sotir

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!

Veca

pre 11 godina

Kako ih bre nije sramota da traze izvinjenje odande je sve i pocelo. I sada kada se polako ali stidljivo istina dokumentovano iznosi u javnost(Austrija,Nemacka), uvek se nadje neki srbomrzac iz bivse JY da proziva i trazi kavgu. Kako mrzim te ratne hushkace!

Miloš

pre 11 godina

Još jedna Nataša Kandić, još jedna koja nam "želi najbolje", ali mi se , jel te, moramo suočiti! Samo što dalje od nas, a Tadić se ionako već izvinuo za sve i svašta, pa i za pobede nad Hrvatima u raznim sportovima.

Dahija

pre 11 godina

Klasična prazna priča, devedesete, izvinjavanje, suočavanje sa prošlošću... Aman dosta bre više, samo da se neko još izvini u moje ime, šanse nema da će dobiti moj glas ikad.

NADA

pre 11 godina

Da je Dacic pocinio zlocin i simbolicno receno odavno biste ga vi preporucili Hagu On moze da kaze da mu je zao ali ne da se izvini.Zasto Tadica niste savetovali pre izbora nego sada vi pametujete o uzrocima poraza Srbin je pobedio na izborima i sta je ljubljana uradila?lepo su ga skloniliNarod Slovenije je glasao protiv Janse a on sa izgubljenim izborima na vlastiOstavite se vi Srba i nemojte vise da nam pomazeteU kuci imam skoro sve aparate Gorenje tradicionalno jer verujem slovenackoj firmi Nemojte da mi to dovodite u pitanje

Neki su prespavali

pre 11 godina

Slazem se sa svakom njenom reci - Srbija nece dalje dok ne zaore po svojoj nedavnoj proslosti. I naravno sada ce svi da se vracaju u 41vu sto je glupost jer se desavalo u drugacijoj globalnoj slici a sa stanovista istoriske i globalne istorije posleratna Juga je dosta toga "zaorala" (mada srbija revidira i ponovo sije pesticide) a sa ustasama i NDH se ideoloski manje vise zavrsilo posle 45 i tu je ta prica zavrsena mada borba protiv fasizma nikada nije potpuno dobijena. U srbiji treba tek da pocne...

caca

pre 11 godina

Da li ce vec neko pocrveneti zbog tolikog lupetanja, kada ce mo mi vec jednom zatraziti izvinjenja, od svih a prvo od te Slovenije, gde su nam poubijana neduzna deca? Muka mi je od prenemaganja i neodlucnosti nasih politicara. Oni su birani da vode zemlju u prosperitet, a ja nisam isla i glasaka nizakoga da se klanja i izvinjava.

maks

pre 11 godina

Izvinite,kad planirate da se svi Vi izvinite nama-za promenu? Neka tamo iz Slovenije popuje kako neki tamo Ivica treba meni da se izvine za 90te? a Jansa? a Kucan?

Tromb

pre 11 godina

Kakva tirada i to sve prenosi se ovde od slova do slova. Zasto bismo se vise izvinjavali? Kakve sad Dacic ima veze sa Slovenijom? Pa Slovenci su pucali po vojsci sopstvene drzave i to znaci da su oni bili teroristi. U slucaju Hrvatske mi Srbi treba da dobijemo izvinjenje i jos da se da pravo svim prognanicima koji su iz Hrvatske zivu glavu izneli na povracaj imovine ili odstetu. U pitanju su klasicna etnicka ciscenja. U BiH je rezultata takav da su svi pretrpeli stetu i to ogromnu, pa i tamo nismo videli medjusobna izvinjavanja. Na KiM kao slag na tortu smo dobili NATO bombe i teroriste koji su pucali na nas. Jel i njima da se izvinjavamo? Dokle vise ovog bezobrazluka, ne vidim poentu, da se dzelat pretvara u zrtvu i glumi jos i na tu glumu dobija benefite i zastitu. U regionu mora da se zavedu strogo reciprocni odnosi i da se gradi buducnost , a ne vise da se prica o proslosti. Ja ne vidim da od toga bilo ko moze vise da ima koristi, osim mozda licne. Jer politicki ostalo je jos KiM da lebdi nedefinisano, a ostali su svi dobili sta su hteli. Tadic se svima izvinjavao pa od toga nemamo apsolutno nista, hajde sad malo da cujemo kako se ivinjavaju nama, bio bi red valjda.

maks

pre 11 godina

Izvinite,kad planirate da se svi Vi izvinite nama-za promenu? Neka tamo iz Slovenije popuje kako neki tamo Ivica treba meni da se izvine za 90te? a Jansa? a Kucan?

Tromb

pre 11 godina

Kakva tirada i to sve prenosi se ovde od slova do slova. Zasto bismo se vise izvinjavali? Kakve sad Dacic ima veze sa Slovenijom? Pa Slovenci su pucali po vojsci sopstvene drzave i to znaci da su oni bili teroristi. U slucaju Hrvatske mi Srbi treba da dobijemo izvinjenje i jos da se da pravo svim prognanicima koji su iz Hrvatske zivu glavu izneli na povracaj imovine ili odstetu. U pitanju su klasicna etnicka ciscenja. U BiH je rezultata takav da su svi pretrpeli stetu i to ogromnu, pa i tamo nismo videli medjusobna izvinjavanja. Na KiM kao slag na tortu smo dobili NATO bombe i teroriste koji su pucali na nas. Jel i njima da se izvinjavamo? Dokle vise ovog bezobrazluka, ne vidim poentu, da se dzelat pretvara u zrtvu i glumi jos i na tu glumu dobija benefite i zastitu. U regionu mora da se zavedu strogo reciprocni odnosi i da se gradi buducnost , a ne vise da se prica o proslosti. Ja ne vidim da od toga bilo ko moze vise da ima koristi, osim mozda licne. Jer politicki ostalo je jos KiM da lebdi nedefinisano, a ostali su svi dobili sta su hteli. Tadic se svima izvinjavao pa od toga nemamo apsolutno nista, hajde sad malo da cujemo kako se ivinjavaju nama, bio bi red valjda.

Dahija

pre 11 godina

Klasična prazna priča, devedesete, izvinjavanje, suočavanje sa prošlošću... Aman dosta bre više, samo da se neko još izvini u moje ime, šanse nema da će dobiti moj glas ikad.

Miloš

pre 11 godina

Još jedna Nataša Kandić, još jedna koja nam "želi najbolje", ali mi se , jel te, moramo suočiti! Samo što dalje od nas, a Tadić se ionako već izvinuo za sve i svašta, pa i za pobede nad Hrvatima u raznim sportovima.

caca

pre 11 godina

Da li ce vec neko pocrveneti zbog tolikog lupetanja, kada ce mo mi vec jednom zatraziti izvinjenja, od svih a prvo od te Slovenije, gde su nam poubijana neduzna deca? Muka mi je od prenemaganja i neodlucnosti nasih politicara. Oni su birani da vode zemlju u prosperitet, a ja nisam isla i glasaka nizakoga da se klanja i izvinjava.

NADA

pre 11 godina

Da je Dacic pocinio zlocin i simbolicno receno odavno biste ga vi preporucili Hagu On moze da kaze da mu je zao ali ne da se izvini.Zasto Tadica niste savetovali pre izbora nego sada vi pametujete o uzrocima poraza Srbin je pobedio na izborima i sta je ljubljana uradila?lepo su ga skloniliNarod Slovenije je glasao protiv Janse a on sa izgubljenim izborima na vlastiOstavite se vi Srba i nemojte vise da nam pomazeteU kuci imam skoro sve aparate Gorenje tradicionalno jer verujem slovenackoj firmi Nemojte da mi to dovodite u pitanje

Sotir

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!

Veca

pre 11 godina

Kako ih bre nije sramota da traze izvinjenje odande je sve i pocelo. I sada kada se polako ali stidljivo istina dokumentovano iznosi u javnost(Austrija,Nemacka), uvek se nadje neki srbomrzac iz bivse JY da proziva i trazi kavgu. Kako mrzim te ratne hushkace!

malo razuma

pre 11 godina

Kakvi nepismeni komentari. Za neupucene, profesorka Svetlana Slapsak je Beogradjanka koja zivi i radi u Ljubljani jer je pocetkom devedesetih isterana sa fakuleteta i iz svog grada. Takva zena ima pravo, a i znanje, da drzi lekcije Milosevicevim potparolima. Nije svima bas sve jedno ko je na celu Srbije.

Klimt- Bec

pre 11 godina

G-djo Slapsak pre nego sto pogledate drugom u dvoriste pocistite vase, jel toliko je smeca u njemu da ce vam trebati godine da ga ocistite! Apsolutni sam protivnik Dacica ali vi prvo izvedite vase heroje lovce pred lice "Pravde", i izvinite se porodicama nastradalih da bi ste trazili izvinjenje. Ubijali su nasu decu nevine osamnasto godisnjake, samo zato sto su cuvali to boz vas i zajednicku Domovinu. A nisu znali za dogovor Milosevica i Kucana, o Isciniranom napadu na Sloveniju.

Slabo pamtis, brzo zaboravljas

pre 11 godina

@Poldi - "Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda"

Nece biti da je tako. 25. juna 91. u mom mestu u Srbiji bilo je dosta slovenacke i hrvatske dece u kasarni. Ali za razliku od vas mi ih nismo poubijali, nego smo ih sa marendom poslali kuci. Mozda je to bila odlucujuca greska. Da smo primenili vas metod mozda do rata ne bi ni doslo.

Neki su prespavali

pre 11 godina

Slazem se sa svakom njenom reci - Srbija nece dalje dok ne zaore po svojoj nedavnoj proslosti. I naravno sada ce svi da se vracaju u 41vu sto je glupost jer se desavalo u drugacijoj globalnoj slici a sa stanovista istoriske i globalne istorije posleratna Juga je dosta toga "zaorala" (mada srbija revidira i ponovo sije pesticide) a sa ustasama i NDH se ideoloski manje vise zavrsilo posle 45 i tu je ta prica zavrsena mada borba protiv fasizma nikada nije potpuno dobijena. U srbiji treba tek da pocne...

Da se svi piozvinjavamo pa fajronat !

pre 11 godina

Ali pre toga da se Angela Mrkel izvini za Kragujevac, a ako nam dodje Turcin da se i on izvini za Cele kulu !

vule

pre 11 godina

Kao gradjaninu Srbije meni je jako neugodno sto je Srbija ovakva kakva je i sto ovoliko problema pravi ali mi nadu uliva cinjenica da je Srbija okruzena neverovatno naprednim, demokraticnim i savrsenim narodima, drzavama i tvorevinama. Nase je da se i dalje izvinjavamo i da se nadamo da ce nesto od kvaliteta koje poseduju nase komsije da predje i na nas. Licno bih zaista voleo da imamo tako visoke standarde, multietnicku idilu i tako ugledne politicare kao na primer "drzava kosova" koja je prosto procvetala od kada se dekolonizovala od Srba ili da se ugledamo na Hrvate i njhovo suocavanje sa prosloscu, nacin na koji su prosli kroz katarzu, kako su se izvinili za politiku prema Srbima za vreme II svetskog rata i kako su isplatili odstetu, cuo sam da su neki Hrvati ponudili i terotorije Srbima kao kompenzaciju a da ne spominjemo kako se od onda lepo odnose prema Srbima.

vodoinstalater

pre 11 godina

" Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju."
(distanca, 3. jul 2012 20:42)

Većina Srba odlično zna da je u I Sv. Ratu poginulo 2 milona muških srpskih glava. U ratu sa Austro-Ugarskom carevinom čiji vojnici su bili i Slovenci (i Hrvati, by the way), ako se ne varam. Prema tome, ne budite barem licemerni. Preterujete a nemate razloga... Posle tog rata dobili ste državu (de facto) i prava kakva niste imali prethodnih 1000 godina. Pa vam ni to nije valjalo. Sada ste sami, svoji na svome i gledajte bre svoja posla.

Deni

pre 11 godina

Sto se tice izvinjavanja, najdeblji kraj su izvukli bosanci i NJIMA duguju izvinjenje Slovenci i Hrvati. Srbija je samo odigrala svoju uobicajenu ulogu slepog instrumenta. Inace, ovaj intervju je radila novinarka koja je karijeru pravila u vreme komunistickih komiteta. To joj nije smetalo. Muka mi je od aktivista.

Milica

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!
(Sotir)

Tvoj komentar samo potvrdjuje da je gospodja u pravu - da nije ti bi pre svega znao da je najvise dece ubila JNA i to decu koja nisu ni stasala za armiju a kamoli bila u sastavu armije koja je ubijala decu ukljucujuci bebe a i sopstvene mlade vojnike (a ne decu odakle deca u JNA) saljuci ih u sulude intervencije pod izgovorom cuvanja "domovine" - cije bre domovine? srpske?

dija-spora

pre 11 godina

Lepo meni kaze moj tajka - "Kloni se zena tankih usana. Ujedaju kao zmije otrovnice,a onda cekaju i slade se gledajuci kako se zrtva muci"

Boozer

pre 11 godina

Upravo u tome i jeste stvar, što oni koji su ubijali, i doveli do toga da se dese 90te, sada dolaze na vlast u velikom stilu, dele resore, fotelje i prave se kao da se ništa nije desilo. O tome govori profesorka..Ne bi se složio samo u delu koji se tiče Tadićeve odgovornosti, njegova velika greška je bila famozna deklaracija o pomirenju..Tad je počeo strmoglavi pad DS-a, koji je sada kulmirao.

Poldi

pre 11 godina

Veco,
to samo vi tako mislite jer zivite od mitologije.
Pocelo je sa vama gazimestankom "revolucijom", "dogadjanjem naroda", pa jogurt revolucijom, pa balvan revolucijom, ukidanja autonomije Vojvodini i Kosovu i konacno oruzanom agresijom. Ta "JNA" u to doba je bila ociscena od drugih kadrova samo Srbi i Crnogorci su ostali u njoj. I ta "JNA" je ucestvovala u agresiji na strani Milosevicevog rezima.

Sve to svi drugi znaju ali vi ne. Jer necete da znate. Nastvljate sa istom pesmom opet.

Poldi

pre 11 godina

@ Klimt- Bec,
Sta to nije istina sto je gosp. Slapsak rekla?
Samo istina i boli i svrbi. Mozda sa ta 18-godisnja deca bila naivna i nevina ali su oni bili pripadnici "JNA" tj. srpske vojske koja je zajedno sa jednim zlocinackim rezimom izvrsila agresiju na druge republike bivse jugoslavije. Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda, nego ste vi isli kod njih da sirite gazimestansku "revoluciju". Prvo sa parolama a onda sa tenkovima i avijacijom.
Sa tim niste nikada razcistili. A sada ste ponovo vratili garnituru iz Milosevicevog rezima. Sve one institucije, politicke partije, obavestajna sluzba, evo sada i specijalne jedinice a i SPC, iz 90ih koje su stajale iza agresije su jos uvek veoma mocne i sve vitalnije. Zar to nije zabrinjavajuce.
Iz istorije, nase kao i drugih naroda znamo da u za narod ekonomski teskim vremenima ovakvi politicari nemajuci plan za resavanje ekonomskih problema rado udaraju u nacionalisticki talambas sa katastrofalnim posledicama za multietnicko drustvo, u zemlji i okruzenju.
Ne treba biti naivan i ne videti kuda ovo vodi.

MCG

pre 11 godina

Pa da nije u pravu zar bi bilo moguce da Seselj-Milosevic-Pavkovic jos uvek vedre i oblace srbijom. A to se bogami tice komsijskih avlija i te kako...

bojan

pre 11 godina

a zasto bi neki drugi narod iz Yu dosao u Srbiju da zavodi red?ciji je narod od njihovih naroda bio u njoj napadnut pa da se dolazi zavoditi red?
a sto se tice ukidanja autonmonija nesto se ne sjecam da je ijedna druga od 5 ostalih imala nesto slicno niti su narodi u njima zalagli za takvo nesto...

Svedok

pre 11 godina

Svetlana Slapšak nije izbačena s fakulteta, niti iz Beograda.
Ona je izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put. Da li se to zove prevara, krađa ili pronevera, to ne znam. Oformljena je disciplinska komisija, a tokom postupka Slapšakova se branila na razne načine, najpre je tvrdila da je na putovanju zaista bila, iznosila avionske karte bez datuma, zatim je tvrdila da je posao koji je trebalo da uradi u instranstvu zapravo uradila još ranije o svom trošku, i tako dalje. Disciplinska komisija je na kraju odlučila da Svetlani Slapšak prestane radni odnos. Ona se žalila i tadašnjem sudu udruženog rada i gde sve ne, ali stvar je bila čista kao suza.
To je istina o Svetlani Slapšak i o njenom "političkom progonu". Nikakve politike tu nije bilo biti politički montiranog proces, kako to Slapšakova voli da priča. Kao što obično biva, istina je uvek mnogo prizemnija.
Ja sam ovim događajima bio svedok i svim ovim navodima dokumentacija se i dalje čuva u arhivama i može se lako proveriti.

djura

pre 11 godina

Pa ako je Beogradjanka onda je jasno zasto tako prica. DS podrzavaju velikom vecinom Beogradjani. Sumadija i okolina su Kraljevi Cetnici, bili i bice. sto se tice albanaca i milosevica, albanci su teli i za vreme Tita nezavisnost ili "Kosovo Republjik" ako se iko seca. A Tito ni pet ni sest pobije koliko treba da ih smiri. Sama 'Kosovska Predsednica' kaze da je to njihov 100 godisnji san! Znaci oce srpsku teritoriju po savaku cenu nema veze ko je na vlasti! Vidi se da su ih Turci prvi priznali je su Turci formirali Vilajet Kosovo da rasture Srbiju i Srbe sa Kosova! Austrija, Nemci i Madjari ce da pripoje Sloveniju i Hrvatsku u ovom ili onom obliku! Kad to vreme dodje i pamet vam se okrene, ne zovite Srbiju da vas oslobadja! Milosevic jeste bio greska, ali drugog nije bilo u tom momentu. Uostalom Tudjman nije nista bio bolji, sa politikom: jednu trecinu pobiti, jednu trecinu isterati i svesti Srbe ispod 5% u Hrvatskoj! I to ti ne smeta jel da? Takvi kao ti najbolje je da se okanu Srbije, jer ne znate ni gde ste suplji. Ne znam samo sto ovaj B92 intervijuise takve ko ti?

distanca

pre 11 godina

Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju.

schogly

pre 11 godina

@Poldi

vidim sve znas, sta tu vise dodati.
mozda samo ovo: sto se istine u vezi tog prljavog bratoubilackog gradjanskog rata tice - pojeo vuk magarca. niko nije ostao nevin, osilila se marva i digao talog drustva u svim krajevima bivse yu. eno ih zrtve svih nacionalnosti kako gledaju bivse dzelate kako mirno zive zivot negirajuci bilo kakav zlocin. izvrce se istina i istoriju ispisase pobednici.
tolika je tragedija da u sustini vise nije ni bitno ko je koga kako i u kom broju pobio. bitno je sagledati ko nas je gurnuo u taj pakao. kazem nas, jer sam siguran da je bilo dovoljno onih kojima je jugoslavija bila istinska domovina. i koji nikako ne bi dozvolili onakvo krvoprolice.
ti koji su bili zagovornici ovakvog raspleta su jos uvek zivi. kako u srbiji, tako i u hrvatskoj,u bih a bogami i u sloveniji.

Tanja Petovar

pre 11 godina

Navodi Svedoka od 4 jula da je Svetlana Slapsak ..” izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put.” …su u celosti netačni sto je dokazano u sudskom postupku koji je u Okružnom sudu u Beogradu vodjen protiv Svetlane Slapšak u drugoj polovini 80tih godina, i u kom postupku je doneta oslobađajuća presuda koju je potvrdio Vrhovni sud Srbije u drugom stepenu. Ovo tvrdim kao njen branilac i izvinjavam se Svetlani Slapšak i čitaocima sto nisam trenutno u prilici da navedem detalje iz Presude i broj pod kojim je zavedena u nadležnom sudu. Bio je to jedan od tada brojnih političkih procesa koji su montirali, po nalogu partijskih aparatčika, saradnici državne bezbednosti i “svedoci” iz Instituta za književnost.
Tanja Petovar, advokat u penziji

Lidija

pre 11 godina

Gospodji bi bilo bolje da se pozabavi svojom kucom, pa da ondadrzi litanije srpskim politicarima. Slovenija da se izvini svojim gradjanima koji su godinama ziveli i radili u Sloveniji i imali drzavljanstvo slovenije. Posle samostalnosti su ih proterali jer nisu rodjeni u Sloveniji.Ne lupam napamet,Medjunarodni Sud u Strazburgu je doneo presudu da se ti ljudi obestete sa 20 000e i da im se uruci drzavljanstvo Slovenije. "Svaka slicnost je slucajna" . Imajuci u vidu ko je prvi priznao nove katolicke drzave nastale raspadom SFRJ i ko je imao prste u pekmezu.Pamte Srbi i to dobro, ne mozete stalno uvaljivati jaja pod bubreg.

Neki su prespavali

pre 11 godina

Slazem se sa svakom njenom reci - Srbija nece dalje dok ne zaore po svojoj nedavnoj proslosti. I naravno sada ce svi da se vracaju u 41vu sto je glupost jer se desavalo u drugacijoj globalnoj slici a sa stanovista istoriske i globalne istorije posleratna Juga je dosta toga "zaorala" (mada srbija revidira i ponovo sije pesticide) a sa ustasama i NDH se ideoloski manje vise zavrsilo posle 45 i tu je ta prica zavrsena mada borba protiv fasizma nikada nije potpuno dobijena. U srbiji treba tek da pocne...

malo razuma

pre 11 godina

Kakvi nepismeni komentari. Za neupucene, profesorka Svetlana Slapsak je Beogradjanka koja zivi i radi u Ljubljani jer je pocetkom devedesetih isterana sa fakuleteta i iz svog grada. Takva zena ima pravo, a i znanje, da drzi lekcije Milosevicevim potparolima. Nije svima bas sve jedno ko je na celu Srbije.

Poldi

pre 11 godina

@ Klimt- Bec,
Sta to nije istina sto je gosp. Slapsak rekla?
Samo istina i boli i svrbi. Mozda sa ta 18-godisnja deca bila naivna i nevina ali su oni bili pripadnici "JNA" tj. srpske vojske koja je zajedno sa jednim zlocinackim rezimom izvrsila agresiju na druge republike bivse jugoslavije. Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda, nego ste vi isli kod njih da sirite gazimestansku "revoluciju". Prvo sa parolama a onda sa tenkovima i avijacijom.
Sa tim niste nikada razcistili. A sada ste ponovo vratili garnituru iz Milosevicevog rezima. Sve one institucije, politicke partije, obavestajna sluzba, evo sada i specijalne jedinice a i SPC, iz 90ih koje su stajale iza agresije su jos uvek veoma mocne i sve vitalnije. Zar to nije zabrinjavajuce.
Iz istorije, nase kao i drugih naroda znamo da u za narod ekonomski teskim vremenima ovakvi politicari nemajuci plan za resavanje ekonomskih problema rado udaraju u nacionalisticki talambas sa katastrofalnim posledicama za multietnicko drustvo, u zemlji i okruzenju.
Ne treba biti naivan i ne videti kuda ovo vodi.

Miloš

pre 11 godina

Još jedna Nataša Kandić, još jedna koja nam "želi najbolje", ali mi se , jel te, moramo suočiti! Samo što dalje od nas, a Tadić se ionako već izvinuo za sve i svašta, pa i za pobede nad Hrvatima u raznim sportovima.

Milica

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!
(Sotir)

Tvoj komentar samo potvrdjuje da je gospodja u pravu - da nije ti bi pre svega znao da je najvise dece ubila JNA i to decu koja nisu ni stasala za armiju a kamoli bila u sastavu armije koja je ubijala decu ukljucujuci bebe a i sopstvene mlade vojnike (a ne decu odakle deca u JNA) saljuci ih u sulude intervencije pod izgovorom cuvanja "domovine" - cije bre domovine? srpske?

maks

pre 11 godina

Izvinite,kad planirate da se svi Vi izvinite nama-za promenu? Neka tamo iz Slovenije popuje kako neki tamo Ivica treba meni da se izvine za 90te? a Jansa? a Kucan?

Tromb

pre 11 godina

Kakva tirada i to sve prenosi se ovde od slova do slova. Zasto bismo se vise izvinjavali? Kakve sad Dacic ima veze sa Slovenijom? Pa Slovenci su pucali po vojsci sopstvene drzave i to znaci da su oni bili teroristi. U slucaju Hrvatske mi Srbi treba da dobijemo izvinjenje i jos da se da pravo svim prognanicima koji su iz Hrvatske zivu glavu izneli na povracaj imovine ili odstetu. U pitanju su klasicna etnicka ciscenja. U BiH je rezultata takav da su svi pretrpeli stetu i to ogromnu, pa i tamo nismo videli medjusobna izvinjavanja. Na KiM kao slag na tortu smo dobili NATO bombe i teroriste koji su pucali na nas. Jel i njima da se izvinjavamo? Dokle vise ovog bezobrazluka, ne vidim poentu, da se dzelat pretvara u zrtvu i glumi jos i na tu glumu dobija benefite i zastitu. U regionu mora da se zavedu strogo reciprocni odnosi i da se gradi buducnost , a ne vise da se prica o proslosti. Ja ne vidim da od toga bilo ko moze vise da ima koristi, osim mozda licne. Jer politicki ostalo je jos KiM da lebdi nedefinisano, a ostali su svi dobili sta su hteli. Tadic se svima izvinjavao pa od toga nemamo apsolutno nista, hajde sad malo da cujemo kako se ivinjavaju nama, bio bi red valjda.

Poldi

pre 11 godina

Veco,
to samo vi tako mislite jer zivite od mitologije.
Pocelo je sa vama gazimestankom "revolucijom", "dogadjanjem naroda", pa jogurt revolucijom, pa balvan revolucijom, ukidanja autonomije Vojvodini i Kosovu i konacno oruzanom agresijom. Ta "JNA" u to doba je bila ociscena od drugih kadrova samo Srbi i Crnogorci su ostali u njoj. I ta "JNA" je ucestvovala u agresiji na strani Milosevicevog rezima.

Sve to svi drugi znaju ali vi ne. Jer necete da znate. Nastvljate sa istom pesmom opet.

Klimt- Bec

pre 11 godina

G-djo Slapsak pre nego sto pogledate drugom u dvoriste pocistite vase, jel toliko je smeca u njemu da ce vam trebati godine da ga ocistite! Apsolutni sam protivnik Dacica ali vi prvo izvedite vase heroje lovce pred lice "Pravde", i izvinite se porodicama nastradalih da bi ste trazili izvinjenje. Ubijali su nasu decu nevine osamnasto godisnjake, samo zato sto su cuvali to boz vas i zajednicku Domovinu. A nisu znali za dogovor Milosevica i Kucana, o Isciniranom napadu na Sloveniju.

caca

pre 11 godina

Da li ce vec neko pocrveneti zbog tolikog lupetanja, kada ce mo mi vec jednom zatraziti izvinjenja, od svih a prvo od te Slovenije, gde su nam poubijana neduzna deca? Muka mi je od prenemaganja i neodlucnosti nasih politicara. Oni su birani da vode zemlju u prosperitet, a ja nisam isla i glasaka nizakoga da se klanja i izvinjava.

Veca

pre 11 godina

Kako ih bre nije sramota da traze izvinjenje odande je sve i pocelo. I sada kada se polako ali stidljivo istina dokumentovano iznosi u javnost(Austrija,Nemacka), uvek se nadje neki srbomrzac iz bivse JY da proziva i trazi kavgu. Kako mrzim te ratne hushkace!

Dahija

pre 11 godina

Klasična prazna priča, devedesete, izvinjavanje, suočavanje sa prošlošću... Aman dosta bre više, samo da se neko još izvini u moje ime, šanse nema da će dobiti moj glas ikad.

dija-spora

pre 11 godina

Lepo meni kaze moj tajka - "Kloni se zena tankih usana. Ujedaju kao zmije otrovnice,a onda cekaju i slade se gledajuci kako se zrtva muci"

Sotir

pre 11 godina

Koliko ja znam Slovenci su ubijali decu iz JNA...A nikakvi Srbi nisu ubijali Slovence...Ljudi..Ako bi ste da brojite do deset!? Morate da krenete od JEDAN!!!

NADA

pre 11 godina

Da je Dacic pocinio zlocin i simbolicno receno odavno biste ga vi preporucili Hagu On moze da kaze da mu je zao ali ne da se izvini.Zasto Tadica niste savetovali pre izbora nego sada vi pametujete o uzrocima poraza Srbin je pobedio na izborima i sta je ljubljana uradila?lepo su ga skloniliNarod Slovenije je glasao protiv Janse a on sa izgubljenim izborima na vlastiOstavite se vi Srba i nemojte vise da nam pomazeteU kuci imam skoro sve aparate Gorenje tradicionalno jer verujem slovenackoj firmi Nemojte da mi to dovodite u pitanje

Slabo pamtis, brzo zaboravljas

pre 11 godina

@Poldi - "Nisu ni Slovenci ni Hrvati a niti Bosnjaci dosli vama u dvoriste da vam prave reda"

Nece biti da je tako. 25. juna 91. u mom mestu u Srbiji bilo je dosta slovenacke i hrvatske dece u kasarni. Ali za razliku od vas mi ih nismo poubijali, nego smo ih sa marendom poslali kuci. Mozda je to bila odlucujuca greska. Da smo primenili vas metod mozda do rata ne bi ni doslo.

vule

pre 11 godina

Kao gradjaninu Srbije meni je jako neugodno sto je Srbija ovakva kakva je i sto ovoliko problema pravi ali mi nadu uliva cinjenica da je Srbija okruzena neverovatno naprednim, demokraticnim i savrsenim narodima, drzavama i tvorevinama. Nase je da se i dalje izvinjavamo i da se nadamo da ce nesto od kvaliteta koje poseduju nase komsije da predje i na nas. Licno bih zaista voleo da imamo tako visoke standarde, multietnicku idilu i tako ugledne politicare kao na primer "drzava kosova" koja je prosto procvetala od kada se dekolonizovala od Srba ili da se ugledamo na Hrvate i njhovo suocavanje sa prosloscu, nacin na koji su prosli kroz katarzu, kako su se izvinili za politiku prema Srbima za vreme II svetskog rata i kako su isplatili odstetu, cuo sam da su neki Hrvati ponudili i terotorije Srbima kao kompenzaciju a da ne spominjemo kako se od onda lepo odnose prema Srbima.

Da se svi piozvinjavamo pa fajronat !

pre 11 godina

Ali pre toga da se Angela Mrkel izvini za Kragujevac, a ako nam dodje Turcin da se i on izvini za Cele kulu !

distanca

pre 11 godina

Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju.

Boozer

pre 11 godina

Upravo u tome i jeste stvar, što oni koji su ubijali, i doveli do toga da se dese 90te, sada dolaze na vlast u velikom stilu, dele resore, fotelje i prave se kao da se ništa nije desilo. O tome govori profesorka..Ne bi se složio samo u delu koji se tiče Tadićeve odgovornosti, njegova velika greška je bila famozna deklaracija o pomirenju..Tad je počeo strmoglavi pad DS-a, koji je sada kulmirao.

vodoinstalater

pre 11 godina

" Većina Srba je sklona kratkom pamčenju ali istovremeno spremna da nalegne na nacionalističku rudu. Neke slabe stvari vam se hoćeš nećeš ponavljaju."
(distanca, 3. jul 2012 20:42)

Većina Srba odlično zna da je u I Sv. Ratu poginulo 2 milona muških srpskih glava. U ratu sa Austro-Ugarskom carevinom čiji vojnici su bili i Slovenci (i Hrvati, by the way), ako se ne varam. Prema tome, ne budite barem licemerni. Preterujete a nemate razloga... Posle tog rata dobili ste državu (de facto) i prava kakva niste imali prethodnih 1000 godina. Pa vam ni to nije valjalo. Sada ste sami, svoji na svome i gledajte bre svoja posla.

Deni

pre 11 godina

Sto se tice izvinjavanja, najdeblji kraj su izvukli bosanci i NJIMA duguju izvinjenje Slovenci i Hrvati. Srbija je samo odigrala svoju uobicajenu ulogu slepog instrumenta. Inace, ovaj intervju je radila novinarka koja je karijeru pravila u vreme komunistickih komiteta. To joj nije smetalo. Muka mi je od aktivista.

djura

pre 11 godina

Pa ako je Beogradjanka onda je jasno zasto tako prica. DS podrzavaju velikom vecinom Beogradjani. Sumadija i okolina su Kraljevi Cetnici, bili i bice. sto se tice albanaca i milosevica, albanci su teli i za vreme Tita nezavisnost ili "Kosovo Republjik" ako se iko seca. A Tito ni pet ni sest pobije koliko treba da ih smiri. Sama 'Kosovska Predsednica' kaze da je to njihov 100 godisnji san! Znaci oce srpsku teritoriju po savaku cenu nema veze ko je na vlasti! Vidi se da su ih Turci prvi priznali je su Turci formirali Vilajet Kosovo da rasture Srbiju i Srbe sa Kosova! Austrija, Nemci i Madjari ce da pripoje Sloveniju i Hrvatsku u ovom ili onom obliku! Kad to vreme dodje i pamet vam se okrene, ne zovite Srbiju da vas oslobadja! Milosevic jeste bio greska, ali drugog nije bilo u tom momentu. Uostalom Tudjman nije nista bio bolji, sa politikom: jednu trecinu pobiti, jednu trecinu isterati i svesti Srbe ispod 5% u Hrvatskoj! I to ti ne smeta jel da? Takvi kao ti najbolje je da se okanu Srbije, jer ne znate ni gde ste suplji. Ne znam samo sto ovaj B92 intervijuise takve ko ti?

bojan

pre 11 godina

a zasto bi neki drugi narod iz Yu dosao u Srbiju da zavodi red?ciji je narod od njihovih naroda bio u njoj napadnut pa da se dolazi zavoditi red?
a sto se tice ukidanja autonmonija nesto se ne sjecam da je ijedna druga od 5 ostalih imala nesto slicno niti su narodi u njima zalagli za takvo nesto...

MCG

pre 11 godina

Pa da nije u pravu zar bi bilo moguce da Seselj-Milosevic-Pavkovic jos uvek vedre i oblace srbijom. A to se bogami tice komsijskih avlija i te kako...

Svedok

pre 11 godina

Svetlana Slapšak nije izbačena s fakulteta, niti iz Beograda.
Ona je izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put. Da li se to zove prevara, krađa ili pronevera, to ne znam. Oformljena je disciplinska komisija, a tokom postupka Slapšakova se branila na razne načine, najpre je tvrdila da je na putovanju zaista bila, iznosila avionske karte bez datuma, zatim je tvrdila da je posao koji je trebalo da uradi u instranstvu zapravo uradila još ranije o svom trošku, i tako dalje. Disciplinska komisija je na kraju odlučila da Svetlani Slapšak prestane radni odnos. Ona se žalila i tadašnjem sudu udruženog rada i gde sve ne, ali stvar je bila čista kao suza.
To je istina o Svetlani Slapšak i o njenom "političkom progonu". Nikakve politike tu nije bilo biti politički montiranog proces, kako to Slapšakova voli da priča. Kao što obično biva, istina je uvek mnogo prizemnija.
Ja sam ovim događajima bio svedok i svim ovim navodima dokumentacija se i dalje čuva u arhivama i može se lako proveriti.

Tanja Petovar

pre 11 godina

Navodi Svedoka od 4 jula da je Svetlana Slapsak ..” izgubila posao u Beogradu tokom 80-ih godina, u Institutu za književnost i umetnost, gde je radila, a izgubila ga je zato što je od instituta tražila i dobila novac za studijski boravak u inostranstvu (dobra stara vremena, bilo je para), na koji, kako se ispostavilo, nikad nije otišla, već je pare zadržala i potrošila, a slagala da je išla na put.” …su u celosti netačni sto je dokazano u sudskom postupku koji je u Okružnom sudu u Beogradu vodjen protiv Svetlane Slapšak u drugoj polovini 80tih godina, i u kom postupku je doneta oslobađajuća presuda koju je potvrdio Vrhovni sud Srbije u drugom stepenu. Ovo tvrdim kao njen branilac i izvinjavam se Svetlani Slapšak i čitaocima sto nisam trenutno u prilici da navedem detalje iz Presude i broj pod kojim je zavedena u nadležnom sudu. Bio je to jedan od tada brojnih političkih procesa koji su montirali, po nalogu partijskih aparatčika, saradnici državne bezbednosti i “svedoci” iz Instituta za književnost.
Tanja Petovar, advokat u penziji

schogly

pre 11 godina

@Poldi

vidim sve znas, sta tu vise dodati.
mozda samo ovo: sto se istine u vezi tog prljavog bratoubilackog gradjanskog rata tice - pojeo vuk magarca. niko nije ostao nevin, osilila se marva i digao talog drustva u svim krajevima bivse yu. eno ih zrtve svih nacionalnosti kako gledaju bivse dzelate kako mirno zive zivot negirajuci bilo kakav zlocin. izvrce se istina i istoriju ispisase pobednici.
tolika je tragedija da u sustini vise nije ni bitno ko je koga kako i u kom broju pobio. bitno je sagledati ko nas je gurnuo u taj pakao. kazem nas, jer sam siguran da je bilo dovoljno onih kojima je jugoslavija bila istinska domovina. i koji nikako ne bi dozvolili onakvo krvoprolice.
ti koji su bili zagovornici ovakvog raspleta su jos uvek zivi. kako u srbiji, tako i u hrvatskoj,u bih a bogami i u sloveniji.

Lidija

pre 11 godina

Gospodji bi bilo bolje da se pozabavi svojom kucom, pa da ondadrzi litanije srpskim politicarima. Slovenija da se izvini svojim gradjanima koji su godinama ziveli i radili u Sloveniji i imali drzavljanstvo slovenije. Posle samostalnosti su ih proterali jer nisu rodjeni u Sloveniji.Ne lupam napamet,Medjunarodni Sud u Strazburgu je doneo presudu da se ti ljudi obestete sa 20 000e i da im se uruci drzavljanstvo Slovenije. "Svaka slicnost je slucajna" . Imajuci u vidu ko je prvi priznao nove katolicke drzave nastale raspadom SFRJ i ko je imao prste u pekmezu.Pamte Srbi i to dobro, ne mozete stalno uvaljivati jaja pod bubreg.