Ponedeljak, 02.07.2012.

12:08

Toyota Yaris Hybrid

Izvor: B92

Toyota Yaris Hybrid IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

duki

pre 11 godina

Bas sam prijatno iznenadjen podizacima na zadnjim vratima posto mi se cini da se kod obicnog jarisa ne nude ni u jednom paketu opreme ili treba da pojacam dioptriju :D Probao sam najnoviji model 1.4d koji je imao kurblu pozadi na vratima, ekran je fantazija kolko je dobar ali mi je odvlacio paznju jer uopste nisam pazio da ne zakacim nesto prednjim delom vec sam se zabuljio u displej odmah. Kakav je kvalitet materijala u hibridu posto je u obicnom katastrofa i to se na oko vidi cim se udje, ako neko zna nek mi odgovori. Sve vise me odusevljavaju ovi hibridi, kome je prijus veliki ima da bira i manje modele a jaris je kao stvoren za guzvu po strogom centru, recimo trifkovicev trg u ns-u je katastrofa i veliki smo problem imali ja i drug sa nisanom qq da se probijemo.

Ivan

pre 11 godina

Pozdrav toyotasi :-)
Vec dve godine vozim peugeot 207, 1.6 hdi, auto sam kupio nov. Prosecna potrosnja ovog vozila, koje je inace veoma hitro, varira od 3,4 do 6 litara dizela, i to samo kod jednog vozaca. Sta zelim da kazem.... Koliko ce auto da trosi veoma zavisi od nacina voznje, dakle, mogu da se kladim sa bilo kim da ovaj kao i bilo koji drugi hibrid moze da trosi 7 litara, pa cak i vise. Sa druge strane, malopre pomenuta portosnja mog auta ne moze da predje 6, jer sam tu
potrosnju zabelezio pod punim gasom na autoputu, vozeci maksimalnom brzinom vise od 30 minuta. Prius npr u istim uslovima trosi 12 litara. Licno mislim da su hibridna vozila za ljude koji zaista voze krajnje umereno isplativa, za sve ostale - ne. Pod krajnje umereno podrazumevam da vise misle dok voze nego sto uzivaju u voznji.
Pozdrav

asdf

pre 11 godina

jel moze neko da kaze neshto o tome kako se te baterije u hibridu ponashaju zimi tj na minus-temperaturama...?
hvala

Redakcija:
Baterije se ponasaju pristojno :)
U uslovima kakvi vladaju zimi u Srbiji, tokom upotrebe automobila ne mozete osetiti razliku u funkcionisanju baterija. Zato, kao sto smo napisali, mozete osetiti razliku u upotrebi benzinskog motora koji se znatno cesce aktivira zbog grejanja kabine, odrzavanja temperature katalizatora i rashladne tecnosti. Potrosnja goriva svakako je visa nego tokom ostalih godisnjih doba.

Tadju

pre 11 godina

Šta bi sa udruženjem vlasnika hibrida i sličnih vozila? Da li je Mališa zainteresovan?
Moja minimalna potrošnja sa Priusom 2 u gradu je bila 4,8l proleće/jesen. Kada ne pazim, sa klimom, u gradu oko 5,5l. Zimi sa grejanjem i odleđivanjem oko 6,5l

branko

pre 11 godina

Evo i mog iskustva za tri godine voznje Yarisa 1.0 (kupljen nov)
Prosek 5.7-5.9 uglavnom gradska voznja (nije Beograd). Ne secam se da sam ikad video prosek preko 6.

Dikh tu kava

pre 11 godina

E... desno ima jedna reklama, pa kad na slici bude pisalo "i-Miev" - brzo levi klik, pa se zapiše br. tel. i adresa, pa trk do dilera da se pazari. Ima da vam troši 0 (nula) lita na 100 km. Kako god vozili. Provereno.

Maksa

pre 11 godina

Covek je u potpunosti u pravu! (komentator za Prius).

Drugo opet se vracam na stil i navike u voznji... ako nekome Yaris trosi 7 l u gradu sa 998ccm i 69 ks onda ta osoba jednostavno ne vozi tehnicki dobro ili joj je auto rastelovan ili sipa los benzin.

Dok sam sipao na JP ili bilo gde ,trosio mi je oko 6l.
Medjutim od kada sam otkrio Mol i to obicni bezolovni (iz Panceva) trosi koliko sam napisao dole.

Ne znam u cemu je razlika jer JP daje nima isti benzin kao i sebi ili mozda sto je Mol kompanija iz EU (madjarska) pa njima moraju prvi kvalitet a svi ostali drugi i treci...

Kada sipam na JP onda trosi vise...

Jos jednom ,ko ne veruje da moj Yaris is 2008 trosi toliko slobodan je da proveri.
Google je super ali opet su te automobile vozili razni ljudi koji uglavnom vole da bez potrebe dodaju gas tamo gde ne treba ...

Najvise mi je trosio zimus na -20 - oko 6,4 l.
Cim je temperatura porasla oko nule onda je spustio na 5,3l.

Sve u svemu ,tehnika voznje ljudi...tehnika!
Bez filozofije...

alex

pre 11 godina

yaris 1.0 16V (1999) stari model prosečna 6.7 grad leto(klima)-zima 7.2 magistralni 5.5-6 autoput 130-140 - 7 do 8

yaris 1.0 12V (2008) novi model prosečna 6.3 grad leto(klima)-zima 6.9 magistralni 4.5-5 autoput 130-140 - 6.7 do 7

yaris 1.3 16V (2007) novi model prosečna 6.5 grad leto(klima)-zima 7 magistralni 5-6 autoput 130-140 - 6 do 6.5

eto mojih utisaka.inače to je potrošnja sa nekom normalnom voznjom bez previše štednje ali i bez previše napinjanja.ko pažljivo vozi može manje ali ne previše.ko voli da ga šištra može i 10 da ubode.

a 17000 EUR koliko ce da košta hibrid je yaris 1.0 i 5500 litara goriva
što je nekoliko godina vožnje-sve u svemu bar kod nas će biti slaba prodaja hibrida makar i u B klasi.

POZ!

Yarsovac

pre 11 godina

Od 2004. vozim Yarisa 1.0. Prosecna potrosnja 6,7. Zima u gradu 7,5. Nikada ispod 5,9. Prica o umecu voznje sa klimom i saputnicima i potrosnjom 5,5 litara je u najmanju ruku smesna.

malisa

pre 11 godina

vozim priusa (1.8) vec vise od godinu dana i moram vam reci, posle svih automobila koje sam posedovao (razni, uglavnom japanci), hibrid mi je potpuno otkrovenje. zanemaricu sve ostale pogodnosti (a ima ih mnostvo)i skrenuti paznju samo na potrosnju goriva (posto nas samo to i zanima):

-uz "normalnu" voznju - autoput 4,9-5,2 (brzina 120-140), magistralni putevi 4,4-4,8 (brzina 80-100), grad 3,5,-4,5. ko ne veruje, sta da mu radim. ovo po gradu je vrlo zanimljivo: sto veca guzva, to je manja potrosnja (i manji stres)! licni rekord sam ostvario na relaciji pancevacki most-dom sindikata (u "ljutom" spicu): neverovatnih 2,1.

-uz "nenormalnu" voznju: dakle, izdvojio sam pola rezervoara za mali eksperiment,sto ce reci da sam "gazio" koliko god su mi uslovi to dozvoljavali (ostri startovi, 160-170 na autoputu, non stop ukljucena klima i ostali potrosaci)... uz svo cimanje nisam presao 7L.

Sta hocu da kazem: ovaj Yaris je verovatno jos bolja kombinacija, s obzirom da je manji i okretniji. A i ne izgleda lose. pozdrav svima.

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
samo malo sam izguglao bez namere da se udubljujem u raspravu i naišao na par textova u kojima se navodi da Yaris 1.0 troši i preko 6.5l u gradu.
@VG
1.3 je poznat kao mali potrošač

Pozdrav svima

VG

pre 11 godina

@Aha vazi a zastot o nije moguce? ja npr sa mojim puntom 1.3 mjt na pravcu potrosnju mogu da spustim ispod 3,5 lit,a prosek mi je nesto ispod 4,a to je nekih 70%pravac 30 % grad,ali ja se trudim da vozim ekonomicno zato sto je skupo gorivo,i klimu retko palim i to ako je bas vruzina,a u gradu je uvek iskljucim.. Zasto jedan jaris ne bi mogao da postigne taj rezultat??? Inace rado bih posedovao ovakav automobilcic :) kad je u pitanju tojota stvarno imam pozitivno misljenje o tim kolima i voleo bih da jednog dana imam takav auto.

Maksa

pre 11 godina

@aha

Ako ne verujes slobodno dodji da proveris.
Ako si stvarno zainteresovan/na da pogledas auto i tu potrosnju koju sam napisao potvrdi pa ti saljem mejl da se dogovorimo kada i gde da se nadjemo i da tvoja malenkost utvrdi istinu mojih reci.

Sve zavisi od tvog licnog znanja ,tj. kako ti je laka ili teska desna noga na gasu, da li izvlacis na semaforima i uzbrdicama punim gasom i da li nabijas obrtaje tamo gde nisu potrebni.

Naravno ako vozim autoputem preko 120 sa ovim malisom onda potrosnja ide od 6 - 7,5 ili cak i 8,5 l.- na 150-60 km/h konstantno.

Voziti okretno ne znaci divljati vec spretno i brzo stici gde treba ,takodje to ne znaci preterano dodavanje gasa kada to nije potrebno.

Dok sam vozio keca ,covek iz servisa za auto gas (u Visnjickoj banji) nije verovao da mi kec trosi na otvorenom 7-8 litara plina a u gradu 9-10.
Kaze da njegov tadasnji kec je trosio 13l.

Bez obzira kako ga on stelovao.

Sve je u tehnici voznje i pravilnoj upotrebi papucice za gas.
Ako to znas ,trosices 20% manje i neces pri tom voziti kao penzioner.

Ako ne znas...
E to je druga prica...

Meni bi hibrid trosio 3,5 ili manje...

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
tvoju potrošnju ne može da ostvari ni dizel, ni hibrid, nema šanse.
Motorčić od 3 cilindra da bi išao kako tako, mora da se malo nagazi a to svakako nije recept za štedljivu vožnju. Daj malo realnosti, u Srbiji svi automobili troše 5l, sa klimom 5,5l. Mislim stvarno...

Maksa

pre 11 godina

Imam Yarisa 2008 godiste 998ccm sa 69 ks.
Stanujem van Bgda i voznja je svaki dan kombinovana ,dakle pola grad pola otvoreni put.
Potrosnja 5 l.
Sipam obican bezolovni na Mol-u. Mesecima.

Ako vozim normalno i ne sporo trosi oko 5 l.
Agresivnija voznja - do 5,5 l.
Agresivnija + klima + saputnici do 5,8 l.

Sve u svemu i to je sasvim OK .

Mada mi ovaj hibrid deluje fantasticno!
Oprema plus performanse- odlicno!
Cena ... hmmm

Ali pre bih dao i to za Tojotu nego istu lovu za Golfa ili slicno od Francuza ili Italijana...

dzigi

pre 11 godina

Sve je to lepo, ovako na papiru. Ali kad krenu da se broje pare... Druga priča. Mada, lepo je da se hibridi spuštaju i u niže klase a da pri tom ne gube ništa od performansi, plus manje troše. A ovaj čak i lepše izgleda od običnog Jarisa.
Da ne zakeram previše, ali meni bi nedostajao središnji naslon za ruku. Kad bih već dao 17000 ajvara...

Maksa

pre 11 godina

Imam Yarisa 2008 godiste 998ccm sa 69 ks.
Stanujem van Bgda i voznja je svaki dan kombinovana ,dakle pola grad pola otvoreni put.
Potrosnja 5 l.
Sipam obican bezolovni na Mol-u. Mesecima.

Ako vozim normalno i ne sporo trosi oko 5 l.
Agresivnija voznja - do 5,5 l.
Agresivnija + klima + saputnici do 5,8 l.

Sve u svemu i to je sasvim OK .

Mada mi ovaj hibrid deluje fantasticno!
Oprema plus performanse- odlicno!
Cena ... hmmm

Ali pre bih dao i to za Tojotu nego istu lovu za Golfa ili slicno od Francuza ili Italijana...

malisa

pre 11 godina

vozim priusa (1.8) vec vise od godinu dana i moram vam reci, posle svih automobila koje sam posedovao (razni, uglavnom japanci), hibrid mi je potpuno otkrovenje. zanemaricu sve ostale pogodnosti (a ima ih mnostvo)i skrenuti paznju samo na potrosnju goriva (posto nas samo to i zanima):

-uz "normalnu" voznju - autoput 4,9-5,2 (brzina 120-140), magistralni putevi 4,4-4,8 (brzina 80-100), grad 3,5,-4,5. ko ne veruje, sta da mu radim. ovo po gradu je vrlo zanimljivo: sto veca guzva, to je manja potrosnja (i manji stres)! licni rekord sam ostvario na relaciji pancevacki most-dom sindikata (u "ljutom" spicu): neverovatnih 2,1.

-uz "nenormalnu" voznju: dakle, izdvojio sam pola rezervoara za mali eksperiment,sto ce reci da sam "gazio" koliko god su mi uslovi to dozvoljavali (ostri startovi, 160-170 na autoputu, non stop ukljucena klima i ostali potrosaci)... uz svo cimanje nisam presao 7L.

Sta hocu da kazem: ovaj Yaris je verovatno jos bolja kombinacija, s obzirom da je manji i okretniji. A i ne izgleda lose. pozdrav svima.

dzigi

pre 11 godina

Sve je to lepo, ovako na papiru. Ali kad krenu da se broje pare... Druga priča. Mada, lepo je da se hibridi spuštaju i u niže klase a da pri tom ne gube ništa od performansi, plus manje troše. A ovaj čak i lepše izgleda od običnog Jarisa.
Da ne zakeram previše, ali meni bi nedostajao središnji naslon za ruku. Kad bih već dao 17000 ajvara...

VG

pre 11 godina

@Aha vazi a zastot o nije moguce? ja npr sa mojim puntom 1.3 mjt na pravcu potrosnju mogu da spustim ispod 3,5 lit,a prosek mi je nesto ispod 4,a to je nekih 70%pravac 30 % grad,ali ja se trudim da vozim ekonomicno zato sto je skupo gorivo,i klimu retko palim i to ako je bas vruzina,a u gradu je uvek iskljucim.. Zasto jedan jaris ne bi mogao da postigne taj rezultat??? Inace rado bih posedovao ovakav automobilcic :) kad je u pitanju tojota stvarno imam pozitivno misljenje o tim kolima i voleo bih da jednog dana imam takav auto.

Maksa

pre 11 godina

@aha

Ako ne verujes slobodno dodji da proveris.
Ako si stvarno zainteresovan/na da pogledas auto i tu potrosnju koju sam napisao potvrdi pa ti saljem mejl da se dogovorimo kada i gde da se nadjemo i da tvoja malenkost utvrdi istinu mojih reci.

Sve zavisi od tvog licnog znanja ,tj. kako ti je laka ili teska desna noga na gasu, da li izvlacis na semaforima i uzbrdicama punim gasom i da li nabijas obrtaje tamo gde nisu potrebni.

Naravno ako vozim autoputem preko 120 sa ovim malisom onda potrosnja ide od 6 - 7,5 ili cak i 8,5 l.- na 150-60 km/h konstantno.

Voziti okretno ne znaci divljati vec spretno i brzo stici gde treba ,takodje to ne znaci preterano dodavanje gasa kada to nije potrebno.

Dok sam vozio keca ,covek iz servisa za auto gas (u Visnjickoj banji) nije verovao da mi kec trosi na otvorenom 7-8 litara plina a u gradu 9-10.
Kaze da njegov tadasnji kec je trosio 13l.

Bez obzira kako ga on stelovao.

Sve je u tehnici voznje i pravilnoj upotrebi papucice za gas.
Ako to znas ,trosices 20% manje i neces pri tom voziti kao penzioner.

Ako ne znas...
E to je druga prica...

Meni bi hibrid trosio 3,5 ili manje...

Maksa

pre 11 godina

Covek je u potpunosti u pravu! (komentator za Prius).

Drugo opet se vracam na stil i navike u voznji... ako nekome Yaris trosi 7 l u gradu sa 998ccm i 69 ks onda ta osoba jednostavno ne vozi tehnicki dobro ili joj je auto rastelovan ili sipa los benzin.

Dok sam sipao na JP ili bilo gde ,trosio mi je oko 6l.
Medjutim od kada sam otkrio Mol i to obicni bezolovni (iz Panceva) trosi koliko sam napisao dole.

Ne znam u cemu je razlika jer JP daje nima isti benzin kao i sebi ili mozda sto je Mol kompanija iz EU (madjarska) pa njima moraju prvi kvalitet a svi ostali drugi i treci...

Kada sipam na JP onda trosi vise...

Jos jednom ,ko ne veruje da moj Yaris is 2008 trosi toliko slobodan je da proveri.
Google je super ali opet su te automobile vozili razni ljudi koji uglavnom vole da bez potrebe dodaju gas tamo gde ne treba ...

Najvise mi je trosio zimus na -20 - oko 6,4 l.
Cim je temperatura porasla oko nule onda je spustio na 5,3l.

Sve u svemu ,tehnika voznje ljudi...tehnika!
Bez filozofije...

alex

pre 11 godina

yaris 1.0 16V (1999) stari model prosečna 6.7 grad leto(klima)-zima 7.2 magistralni 5.5-6 autoput 130-140 - 7 do 8

yaris 1.0 12V (2008) novi model prosečna 6.3 grad leto(klima)-zima 6.9 magistralni 4.5-5 autoput 130-140 - 6.7 do 7

yaris 1.3 16V (2007) novi model prosečna 6.5 grad leto(klima)-zima 7 magistralni 5-6 autoput 130-140 - 6 do 6.5

eto mojih utisaka.inače to je potrošnja sa nekom normalnom voznjom bez previše štednje ali i bez previše napinjanja.ko pažljivo vozi može manje ali ne previše.ko voli da ga šištra može i 10 da ubode.

a 17000 EUR koliko ce da košta hibrid je yaris 1.0 i 5500 litara goriva
što je nekoliko godina vožnje-sve u svemu bar kod nas će biti slaba prodaja hibrida makar i u B klasi.

POZ!

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
tvoju potrošnju ne može da ostvari ni dizel, ni hibrid, nema šanse.
Motorčić od 3 cilindra da bi išao kako tako, mora da se malo nagazi a to svakako nije recept za štedljivu vožnju. Daj malo realnosti, u Srbiji svi automobili troše 5l, sa klimom 5,5l. Mislim stvarno...

branko

pre 11 godina

Evo i mog iskustva za tri godine voznje Yarisa 1.0 (kupljen nov)
Prosek 5.7-5.9 uglavnom gradska voznja (nije Beograd). Ne secam se da sam ikad video prosek preko 6.

Tadju

pre 11 godina

Šta bi sa udruženjem vlasnika hibrida i sličnih vozila? Da li je Mališa zainteresovan?
Moja minimalna potrošnja sa Priusom 2 u gradu je bila 4,8l proleće/jesen. Kada ne pazim, sa klimom, u gradu oko 5,5l. Zimi sa grejanjem i odleđivanjem oko 6,5l

Yarsovac

pre 11 godina

Od 2004. vozim Yarisa 1.0. Prosecna potrosnja 6,7. Zima u gradu 7,5. Nikada ispod 5,9. Prica o umecu voznje sa klimom i saputnicima i potrosnjom 5,5 litara je u najmanju ruku smesna.

asdf

pre 11 godina

jel moze neko da kaze neshto o tome kako se te baterije u hibridu ponashaju zimi tj na minus-temperaturama...?
hvala

Redakcija:
Baterije se ponasaju pristojno :)
U uslovima kakvi vladaju zimi u Srbiji, tokom upotrebe automobila ne mozete osetiti razliku u funkcionisanju baterija. Zato, kao sto smo napisali, mozete osetiti razliku u upotrebi benzinskog motora koji se znatno cesce aktivira zbog grejanja kabine, odrzavanja temperature katalizatora i rashladne tecnosti. Potrosnja goriva svakako je visa nego tokom ostalih godisnjih doba.

Dikh tu kava

pre 11 godina

E... desno ima jedna reklama, pa kad na slici bude pisalo "i-Miev" - brzo levi klik, pa se zapiše br. tel. i adresa, pa trk do dilera da se pazari. Ima da vam troši 0 (nula) lita na 100 km. Kako god vozili. Provereno.

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
samo malo sam izguglao bez namere da se udubljujem u raspravu i naišao na par textova u kojima se navodi da Yaris 1.0 troši i preko 6.5l u gradu.
@VG
1.3 je poznat kao mali potrošač

Pozdrav svima

Ivan

pre 11 godina

Pozdrav toyotasi :-)
Vec dve godine vozim peugeot 207, 1.6 hdi, auto sam kupio nov. Prosecna potrosnja ovog vozila, koje je inace veoma hitro, varira od 3,4 do 6 litara dizela, i to samo kod jednog vozaca. Sta zelim da kazem.... Koliko ce auto da trosi veoma zavisi od nacina voznje, dakle, mogu da se kladim sa bilo kim da ovaj kao i bilo koji drugi hibrid moze da trosi 7 litara, pa cak i vise. Sa druge strane, malopre pomenuta portosnja mog auta ne moze da predje 6, jer sam tu
potrosnju zabelezio pod punim gasom na autoputu, vozeci maksimalnom brzinom vise od 30 minuta. Prius npr u istim uslovima trosi 12 litara. Licno mislim da su hibridna vozila za ljude koji zaista voze krajnje umereno isplativa, za sve ostale - ne. Pod krajnje umereno podrazumevam da vise misle dok voze nego sto uzivaju u voznji.
Pozdrav

duki

pre 11 godina

Bas sam prijatno iznenadjen podizacima na zadnjim vratima posto mi se cini da se kod obicnog jarisa ne nude ni u jednom paketu opreme ili treba da pojacam dioptriju :D Probao sam najnoviji model 1.4d koji je imao kurblu pozadi na vratima, ekran je fantazija kolko je dobar ali mi je odvlacio paznju jer uopste nisam pazio da ne zakacim nesto prednjim delom vec sam se zabuljio u displej odmah. Kakav je kvalitet materijala u hibridu posto je u obicnom katastrofa i to se na oko vidi cim se udje, ako neko zna nek mi odgovori. Sve vise me odusevljavaju ovi hibridi, kome je prijus veliki ima da bira i manje modele a jaris je kao stvoren za guzvu po strogom centru, recimo trifkovicev trg u ns-u je katastrofa i veliki smo problem imali ja i drug sa nisanom qq da se probijemo.

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
tvoju potrošnju ne može da ostvari ni dizel, ni hibrid, nema šanse.
Motorčić od 3 cilindra da bi išao kako tako, mora da se malo nagazi a to svakako nije recept za štedljivu vožnju. Daj malo realnosti, u Srbiji svi automobili troše 5l, sa klimom 5,5l. Mislim stvarno...

Ivan

pre 11 godina

Pozdrav toyotasi :-)
Vec dve godine vozim peugeot 207, 1.6 hdi, auto sam kupio nov. Prosecna potrosnja ovog vozila, koje je inace veoma hitro, varira od 3,4 do 6 litara dizela, i to samo kod jednog vozaca. Sta zelim da kazem.... Koliko ce auto da trosi veoma zavisi od nacina voznje, dakle, mogu da se kladim sa bilo kim da ovaj kao i bilo koji drugi hibrid moze da trosi 7 litara, pa cak i vise. Sa druge strane, malopre pomenuta portosnja mog auta ne moze da predje 6, jer sam tu
potrosnju zabelezio pod punim gasom na autoputu, vozeci maksimalnom brzinom vise od 30 minuta. Prius npr u istim uslovima trosi 12 litara. Licno mislim da su hibridna vozila za ljude koji zaista voze krajnje umereno isplativa, za sve ostale - ne. Pod krajnje umereno podrazumevam da vise misle dok voze nego sto uzivaju u voznji.
Pozdrav

Yarsovac

pre 11 godina

Od 2004. vozim Yarisa 1.0. Prosecna potrosnja 6,7. Zima u gradu 7,5. Nikada ispod 5,9. Prica o umecu voznje sa klimom i saputnicima i potrosnjom 5,5 litara je u najmanju ruku smesna.

Dikh tu kava

pre 11 godina

E... desno ima jedna reklama, pa kad na slici bude pisalo "i-Miev" - brzo levi klik, pa se zapiše br. tel. i adresa, pa trk do dilera da se pazari. Ima da vam troši 0 (nula) lita na 100 km. Kako god vozili. Provereno.

Aha, važi

pre 11 godina

@Maksa
samo malo sam izguglao bez namere da se udubljujem u raspravu i naišao na par textova u kojima se navodi da Yaris 1.0 troši i preko 6.5l u gradu.
@VG
1.3 je poznat kao mali potrošač

Pozdrav svima

dzigi

pre 11 godina

Sve je to lepo, ovako na papiru. Ali kad krenu da se broje pare... Druga priča. Mada, lepo je da se hibridi spuštaju i u niže klase a da pri tom ne gube ništa od performansi, plus manje troše. A ovaj čak i lepše izgleda od običnog Jarisa.
Da ne zakeram previše, ali meni bi nedostajao središnji naslon za ruku. Kad bih već dao 17000 ajvara...

Maksa

pre 11 godina

Imam Yarisa 2008 godiste 998ccm sa 69 ks.
Stanujem van Bgda i voznja je svaki dan kombinovana ,dakle pola grad pola otvoreni put.
Potrosnja 5 l.
Sipam obican bezolovni na Mol-u. Mesecima.

Ako vozim normalno i ne sporo trosi oko 5 l.
Agresivnija voznja - do 5,5 l.
Agresivnija + klima + saputnici do 5,8 l.

Sve u svemu i to je sasvim OK .

Mada mi ovaj hibrid deluje fantasticno!
Oprema plus performanse- odlicno!
Cena ... hmmm

Ali pre bih dao i to za Tojotu nego istu lovu za Golfa ili slicno od Francuza ili Italijana...

Maksa

pre 11 godina

@aha

Ako ne verujes slobodno dodji da proveris.
Ako si stvarno zainteresovan/na da pogledas auto i tu potrosnju koju sam napisao potvrdi pa ti saljem mejl da se dogovorimo kada i gde da se nadjemo i da tvoja malenkost utvrdi istinu mojih reci.

Sve zavisi od tvog licnog znanja ,tj. kako ti je laka ili teska desna noga na gasu, da li izvlacis na semaforima i uzbrdicama punim gasom i da li nabijas obrtaje tamo gde nisu potrebni.

Naravno ako vozim autoputem preko 120 sa ovim malisom onda potrosnja ide od 6 - 7,5 ili cak i 8,5 l.- na 150-60 km/h konstantno.

Voziti okretno ne znaci divljati vec spretno i brzo stici gde treba ,takodje to ne znaci preterano dodavanje gasa kada to nije potrebno.

Dok sam vozio keca ,covek iz servisa za auto gas (u Visnjickoj banji) nije verovao da mi kec trosi na otvorenom 7-8 litara plina a u gradu 9-10.
Kaze da njegov tadasnji kec je trosio 13l.

Bez obzira kako ga on stelovao.

Sve je u tehnici voznje i pravilnoj upotrebi papucice za gas.
Ako to znas ,trosices 20% manje i neces pri tom voziti kao penzioner.

Ako ne znas...
E to je druga prica...

Meni bi hibrid trosio 3,5 ili manje...

VG

pre 11 godina

@Aha vazi a zastot o nije moguce? ja npr sa mojim puntom 1.3 mjt na pravcu potrosnju mogu da spustim ispod 3,5 lit,a prosek mi je nesto ispod 4,a to je nekih 70%pravac 30 % grad,ali ja se trudim da vozim ekonomicno zato sto je skupo gorivo,i klimu retko palim i to ako je bas vruzina,a u gradu je uvek iskljucim.. Zasto jedan jaris ne bi mogao da postigne taj rezultat??? Inace rado bih posedovao ovakav automobilcic :) kad je u pitanju tojota stvarno imam pozitivno misljenje o tim kolima i voleo bih da jednog dana imam takav auto.

Maksa

pre 11 godina

Covek je u potpunosti u pravu! (komentator za Prius).

Drugo opet se vracam na stil i navike u voznji... ako nekome Yaris trosi 7 l u gradu sa 998ccm i 69 ks onda ta osoba jednostavno ne vozi tehnicki dobro ili joj je auto rastelovan ili sipa los benzin.

Dok sam sipao na JP ili bilo gde ,trosio mi je oko 6l.
Medjutim od kada sam otkrio Mol i to obicni bezolovni (iz Panceva) trosi koliko sam napisao dole.

Ne znam u cemu je razlika jer JP daje nima isti benzin kao i sebi ili mozda sto je Mol kompanija iz EU (madjarska) pa njima moraju prvi kvalitet a svi ostali drugi i treci...

Kada sipam na JP onda trosi vise...

Jos jednom ,ko ne veruje da moj Yaris is 2008 trosi toliko slobodan je da proveri.
Google je super ali opet su te automobile vozili razni ljudi koji uglavnom vole da bez potrebe dodaju gas tamo gde ne treba ...

Najvise mi je trosio zimus na -20 - oko 6,4 l.
Cim je temperatura porasla oko nule onda je spustio na 5,3l.

Sve u svemu ,tehnika voznje ljudi...tehnika!
Bez filozofije...

alex

pre 11 godina

yaris 1.0 16V (1999) stari model prosečna 6.7 grad leto(klima)-zima 7.2 magistralni 5.5-6 autoput 130-140 - 7 do 8

yaris 1.0 12V (2008) novi model prosečna 6.3 grad leto(klima)-zima 6.9 magistralni 4.5-5 autoput 130-140 - 6.7 do 7

yaris 1.3 16V (2007) novi model prosečna 6.5 grad leto(klima)-zima 7 magistralni 5-6 autoput 130-140 - 6 do 6.5

eto mojih utisaka.inače to je potrošnja sa nekom normalnom voznjom bez previše štednje ali i bez previše napinjanja.ko pažljivo vozi može manje ali ne previše.ko voli da ga šištra može i 10 da ubode.

a 17000 EUR koliko ce da košta hibrid je yaris 1.0 i 5500 litara goriva
što je nekoliko godina vožnje-sve u svemu bar kod nas će biti slaba prodaja hibrida makar i u B klasi.

POZ!

malisa

pre 11 godina

vozim priusa (1.8) vec vise od godinu dana i moram vam reci, posle svih automobila koje sam posedovao (razni, uglavnom japanci), hibrid mi je potpuno otkrovenje. zanemaricu sve ostale pogodnosti (a ima ih mnostvo)i skrenuti paznju samo na potrosnju goriva (posto nas samo to i zanima):

-uz "normalnu" voznju - autoput 4,9-5,2 (brzina 120-140), magistralni putevi 4,4-4,8 (brzina 80-100), grad 3,5,-4,5. ko ne veruje, sta da mu radim. ovo po gradu je vrlo zanimljivo: sto veca guzva, to je manja potrosnja (i manji stres)! licni rekord sam ostvario na relaciji pancevacki most-dom sindikata (u "ljutom" spicu): neverovatnih 2,1.

-uz "nenormalnu" voznju: dakle, izdvojio sam pola rezervoara za mali eksperiment,sto ce reci da sam "gazio" koliko god su mi uslovi to dozvoljavali (ostri startovi, 160-170 na autoputu, non stop ukljucena klima i ostali potrosaci)... uz svo cimanje nisam presao 7L.

Sta hocu da kazem: ovaj Yaris je verovatno jos bolja kombinacija, s obzirom da je manji i okretniji. A i ne izgleda lose. pozdrav svima.

branko

pre 11 godina

Evo i mog iskustva za tri godine voznje Yarisa 1.0 (kupljen nov)
Prosek 5.7-5.9 uglavnom gradska voznja (nije Beograd). Ne secam se da sam ikad video prosek preko 6.

Tadju

pre 11 godina

Šta bi sa udruženjem vlasnika hibrida i sličnih vozila? Da li je Mališa zainteresovan?
Moja minimalna potrošnja sa Priusom 2 u gradu je bila 4,8l proleće/jesen. Kada ne pazim, sa klimom, u gradu oko 5,5l. Zimi sa grejanjem i odleđivanjem oko 6,5l

asdf

pre 11 godina

jel moze neko da kaze neshto o tome kako se te baterije u hibridu ponashaju zimi tj na minus-temperaturama...?
hvala

Redakcija:
Baterije se ponasaju pristojno :)
U uslovima kakvi vladaju zimi u Srbiji, tokom upotrebe automobila ne mozete osetiti razliku u funkcionisanju baterija. Zato, kao sto smo napisali, mozete osetiti razliku u upotrebi benzinskog motora koji se znatno cesce aktivira zbog grejanja kabine, odrzavanja temperature katalizatora i rashladne tecnosti. Potrosnja goriva svakako je visa nego tokom ostalih godisnjih doba.

duki

pre 11 godina

Bas sam prijatno iznenadjen podizacima na zadnjim vratima posto mi se cini da se kod obicnog jarisa ne nude ni u jednom paketu opreme ili treba da pojacam dioptriju :D Probao sam najnoviji model 1.4d koji je imao kurblu pozadi na vratima, ekran je fantazija kolko je dobar ali mi je odvlacio paznju jer uopste nisam pazio da ne zakacim nesto prednjim delom vec sam se zabuljio u displej odmah. Kakav je kvalitet materijala u hibridu posto je u obicnom katastrofa i to se na oko vidi cim se udje, ako neko zna nek mi odgovori. Sve vise me odusevljavaju ovi hibridi, kome je prijus veliki ima da bira i manje modele a jaris je kao stvoren za guzvu po strogom centru, recimo trifkovicev trg u ns-u je katastrofa i veliki smo problem imali ja i drug sa nisanom qq da se probijemo.