Petak, 03.02.2012.

10:00

Da li umete da vozite po snegu?

Izvor: B92

Da li umete da vozite po snegu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

141 Komentari

Sortiraj po:

.

pre 11 godina

Svaka cast za savete....ja sutra putujem za Kikindu nadam se da ce sve biti u redu!!!Kazu da je tamo vanredno stanje i da se nemoze proci,ali moram ici sta da radim...sretno svima...

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Pomenuti motori znaju da prave problem sa trotelom ali se pali motor lampa da je greska na sistemu. Ako vozac nije reagovao na anomaliju, ne mozes ni znati da li je sistem sa greskom ili ne. Kako god, lameli nije nista jer to je bilo osnovno pitanje ;)
Za dalje ce ukoliko postoji sumnja neko morati da zaprlja ruke ali ne ja :D :P

Pozz Boost

dragan

pre 12 godina

Boost, slazem se svaku rec, ali mi vise nista nije jasno - vozac audija je pisao o slajfovanju tockova, ne o gasenju motora, pa sam i pomislio da TC i nije radio. Naravno, pametna elektronika ce smanjenjem gasa i konacno gasenjem motora sacuvati i plocice i lamelu. Kada odbacimo nemoguce, ostaje miris katalizatora koji moze da prevari kao da je lamela... A visestruko gasenje i paljenje motora ce tek namirisati katalizator...
Ne znam konkretno za a4 da li se ESP/TC moze iskljuciti, da li ce ostati iskljucen ako ga je prethodni vozac iskljucio, ili, verovatnije, ce se sa novim paljenjem motora po defaultu vratiti u ukljuceno stanje.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Dragane, TCS nece uticati na pregrejavanje plocica, jer radi adaptivno, prvo smanjuje gas jer je na istima elektronski, ako nije dovoljno, tera ABS kanal da zaustavi preteranu rotaciju na tocku, kad taj tocak na otvorenom diferencijalu krene da se koci, diferencijal prebaci snagu na drugi na kojem je manji otpor. Tako da kocenje tovkova seta sa strane na stranu 2-3 puta gde sistem adaptivno jednostavno smanjuje gas sve vise i vise, dok ga na kraju skroz ne skine. Ceo ovaj proces traje kratko i nece nauditi kocnicama. Jedino na autma sa zatvorenim diferencijalom "moze" doci do pregrevanja kocnica jer ce sve vise momenta dolaziti na tocak koji proklizava. A i to pod uslovom da je "sper" dodat naknadno i da software nije upoznat sa situacijom.
Kad su danasnji telefoni toliko "pametni", sta mislis, gde su granice automotivnog inzinjeringa? ;)

Pozz Boost

dragan

pre 12 godina

Audi A4 se proizvodi od 1994, po opisu dogadjaja i spominjanju mehanicara (ne servisa) i letnjih guma pomislio sam da se radi o starijem automobilu, bez ESP (ako takav audi i postoji, ali kod nas je cesto da kod starijeg automobila ne rade "suvisni" sistemi). Nije sporno da svaki ESP ima i TC. Teorija o gumama mi je pogresna, verovatno su se osim kaiseva, pre svega kocione plocice pregrejale.
Jednokratko potpaljivanje lamele (pogotovo sto elektronika sa svoje strane "davi" motor) ne bi trebalo da bitno skrati vek kvacila. Nazalost, i to sam isprobao.

vlada

pre 12 godina

Što kaže moj teča (čovek koji je penzio zaradio vozeći sve od mopeda do dabldekera i šlepera) ko zna da vozi po snegu osim zimskih guma uvek ima lopatu lance i set patosnica u gepeku :-)))

boost@cbc.rs

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 00:58)

Dragane, automatske klime imaju u programu podeseno "peckanje" kompresora na niskim temperaturama u cilju okretanja ulja iz jednog razloga, to je samo da gumice na spojevima (prvenstveno pored osovine kompresora iza magnetnog kvacila) se ne bi osusile, vec ih ulje drzi nabreknutim te iste i zaptivaju kako treba. Klime koje su manuelne, ne moguce je pokrenuti na temperaturama ispod +4C jer nemaju most koji bi forsirao funkciju. To je i jedini razlog zasto manuelne klime prestanu da rade za sledecu sezonu, iscuri im gas, u 90% slucajeva pored osovine.

Isto peckanje moze dovesti do zamrzavanja izvesne kolicine vlage iz spoljnog vazduha ali samo kratkotrajno. Problem je u tome da bi se na rashladnom isparivacu natalozila tolika kolicina leda da bi to stopiralo protok vazduha u kupe, leda koji se nikako ne bi mogao otopiti jer preko njega uvek struji spoljni vazduh. Dakle, stvar programa automatske klime sa skroz drugom namenom.


(Aleksandar, 4. februar 2012 19:29)

Na zalost, moram te razocarati, ne postoje kompresori na automobilma kao sto si opisao. Opisao si klimu za kucnu upotrebu sa dodatnim elektro grejacem za grejanje "kartera" kompresora u nirdijskim zemljama (bilo potrebno pre invertora jer njima nisu potrebni posto su uvek u fazi rotacije).

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

@Dragan

Ja imam ESP sistem a on u sebi poseduje TCS (ili TC sasvim je svejedno), tako da vozilo koje poseduje ESP mora da ima i TCS, dok recimo vozilo sa TCS sistemom ne mora da znaci da ima i ESP.

dragan

pre 12 godina

//Boost

" Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu."

Ovo je odlicno, kaiseva se nisam setio, oni se "oznoje" u toj situaciji, jeste. Katalizator smrdi ovako, i mene je prepadao da lamela gori.

Sto se tice paljenja guma, to sam nazalost isprobao pre nekoliko godina, na autu bez katalizatora i ostalih elektronskih pomagala za traction kontrol koja bi u mahnitom radu pregrejala npr plocice. Kada sam na kraju ipak stavljao lance, lepili su mi se za prste. Gume na tockovima su smrdele na paljevinu posle par stotina metara kroz sneg koje sam presao na bezobrazluk ovako: auto 0.5 kmh, tockovi 50 kmh. I motor je na kraju upalio lampicu previsoke temperature - zato sam i stao, auto se i dalje pomalo pomerao uzbrdo...

Zanimljivo pitanje je sto tako zapaljena letnja guma (posle toga sam presao na zimske zimi, prethodne all season michelin su me uljuljkale u laznu sigurnost) ne POSTANE zimska, tj razmeksana kao prianja bolje. Mozda je i postala, nego nekad ne moze bez lanaca...

U svakom slucaju, na lamelu moze da se zaboravi, po opisu reklo bi se da pomenuti audi nema traction kontrol koji ce vise ugroziti plocice nego lamelu.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Generalno, nedostatak, tj. "mana" ABSa:

Postoje 2 problema sa kojima se ABS bori zimi:
1. Po blokiranju tocka, posto do njega ipak dolazi zbog jako male trakcije gume prema podlozi, masa tocka je od presudnog znacaja. Takozvana, mrtva masa ima svoju inerciju i opire se nanovnom pokretanju tocka u rotaciju.
To cini da kako vecina primecuje, na podlozi koja nema dovoljnu trakciju (klizavo) dolazi do duzeg zaustavnog traga nego li sa perfektno doziranim kocenjem bez ABSa. (ovde mozete odmah da zaboravite na rec perfektno u zadatom rezimu rada)

2. Kociona tecnost je na na hladnoci gusca te samim tim vreme reakcije povratka klipa prilikom regulacije ABS sistema ima ne bez znacajan efekat tromosti sistema.
Nesrecno vrsen servisni interval u kojem je navedeno da se kociona tecnost menja na max 2 godine (DOT4) cesto biva zanemaren. Apsorbacona svojstva DOT4 ulja po pitanju vlage ne samo sto snizuju tacku kljucanja ulja (problem koji mogu primetiti samo agresivni vozaci u letnjim danima) kada pedala odjednom postaje sundjerasta, prvi su znaci da ce isto ulje prouzrokovati tromost u sistemu zimi, naime, klipovi nece imati dovoljno brzu reakciju da otpuste tocak kad ABS jedinica to naredi.

Ovo su 2 najosnovnija razloga i moze se delimicno podpomoci koriscenjem DOT5.1 (tkz. DOT5+) sintetickim uljem koje je kompatibilno sa DOT4 sistemima. Paznja, ne zameniti sa cistim DOT5!!! sa kojim DOT4 sistemi NISU kompatibilni!

No i pored ovih nedostataka ABS sistema, za obicnog vozaca je ne preporucivo da se izlaze svim problemima ne upravljivosti koju sistemi bez ABSa donose sa sobom, jer gore dva navedena problema ABSa kace i sisteme bez ABSa. Sa razlikom da usled rada ABSa kocione celjusti usled konstantnog masiranja i rada pod vibracijama imaju bolju i brzu pokretljivost mehanickih komponenti kocionog sistema.

Tek toliko da se upisem i malo uzljuljam sujetu najboljim vozacima na svetu :(

//Boost

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...
(vlada, 4. februar 2012 18:56)
Moji dijagrami (fabricki) pokazuju da voznjom odmah po startu ustedite goriva za oko 5km voznje. Ekologija je takodje zahvalna.

Za zensku, ne brini o lameli, ne diraj auto dok: ne nabavis zimske gume i/ili ne prodje ovaj period.
Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu.

//Boost

Zuki

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 10:48)

1. Guma i lamela ne daju isti miris. Kao ni plocice kocnica.
2. Tesko da ce slajfovanjem po ledu upaliti gumu.
3. Retki su automobili kod kojih se moze proveriti stanje lamele bez skidanja menjaca, dakle vozis dok ne poce da proklizava. Vervatno ste lameli malo skratili radni vek, ali nije strasno ako ne proklizava uzbrdo.

dragan

pre 12 godina

Svima koji kritikuju/omalovazavaju ABS, rezimiracu iz licnog iskustva, (vozim naizmenicno svoja dva automobila koji jedan ima a jedan nema ABS) i iz pravilnog citanja linkova po netu:

- Odlucujuca razlika izmedju ABSa i "fenomenalnog" vozaca je u tome sto pomenuti fenomenalac moze da "pumpa" istovremeno samo sva cetiri tocka, ABS to radi nezavisno na svakom tocku - implikacije su da je dovoljno da se SAMO jedan ABS tocak uhvati za nesto i vi vec nekako kocite, a drzite pravac.

- Zaustavni put sa ABSom se produzava SAMO na NEUTABANOM snegu i sljunku, a jednak je ili nesto bolji uz mogucnost upravljanja i na suvom, i na kisi, i na ledu, i na utabanom snegu - E sad, upitajte se KOLIKOM brzinom vi mozete da se krecete po sljunku ili NEUTABANOM snegu pa cete shvatiti ozbiljnost ove mane ABSa. Zato putnicki automobili i nemaju mogucnost iskljucenja ABSa (terenci imaju), dok vecina PUTNICKIH ipak ima mogucnost iskljucivanja ESPa.

Moj auto koji ima ABS apsolutno je superioran u voznji po utabanom snegu ili ledu onom drugom sto nema ABS, uz ogradu da po dubljem snegu vise volim onaj stariji, bez ABSa, ne sto nema ABS, nego sto je kao stariji znacajno veceg klirensa pa se mnogo teze zaglavi. Noviji, nizak i RAVNOG dna nekako voli da "sedne" na duboki sneg...

stefan

pre 12 godina

Ovo više važi za putovanje baš po regionu, prema nekim planinskim destinacijama, do sela, i slično, ali neke stvari su generalno preporučljive i korisne. Možda će mi dosta vas lupiti minuse ali neka se zapitaju i prisete jednog dana kad ostanu u smetovima...
U autu bi trebali, tj. mogli imati:
Upaljač, barem jedan, pun (ako ste pušač koristite drugi ),pored njega još i kutiju šibica! Mali ašovčić ( ima na buvljacima onaj vojni rasklopivi da se kupi povoljno ), jednu omanju vrećicu sitnog peska/šljunka ( ne dunavca ) jer nekada ni samO patosnice pod točkove ne mogu pomoći pa potrebna ispomoć, jednu sveću, to sam danas čuo od Alvirka, mudar savet zaista i odmah sam danas jednu ubacio u kasetu auta, preporučljivo je i rezerva benzina, barem kanisterčić od 5 do 10 litara jer ko zna. Hrana, najjednostavnije poneti "jače", masnije, kaloričnije sendviče i ČOKOLADU !!! Lanci se podrazumevaju i zimske gume na pogonskim točkovima, SVE 4, svakako preporučuju! Iako ste možda natrpali auto morate, ali morate naći mesta i za par dodatne suve, tople zimske obuće i u njih ubaciti suve čarape (ko je služio vojni rok zimi odmah će razumeti). Topla odeća. Naravno ne zaboraviti vodu za piće mada i sneg nije loš... Sve ostalo, recimo mali prenosivi gasni rešo, baterijska lampa, nožić, komad žice/jakog kanapa može koristiti, zavisi šta kome zatreba u datom trenutku. Ja imam naviku pa se pošteno pripremim jer ostajao sam 3, 4 puta noću zarobljen po severu CG na izuzetno niskim temperaturama i osećaj nemoći ubrzo prelazi u zabrinutost kad vidite da satima nema nikoga da prođe, ni da čisti ni samo da pokuša proći jer je uz jake vetrove i velike smetove to uzaludno i raditi. Svakako, procena da li krenuti na neki put isto tako može dosta problema sprečiti mada recimo na Durmitoru to slabo vredi jer se očas posla sve promeni i za sat vremena put može biti neprohodan. P.S - gradski "zimski" vozači iskulirajte komentar, ovo je samo za iskusne zimske vozače na duže staze ;)

Igor

pre 12 godina

@Zloca
http://www.ehow.com/about_6162289_do-brakes-work-ice-snow_.html
U suvim uslovima ABS radi posao kao i sto ga reklamiraju, na kisi se zaustavni put produzava nekih 10-20% a po snegu cak oko 50%. Bez ABS-a tockovi skupljaju sneg ispred sebe i taj sneg ustvari koci automobil. ABS to ne dozvoljava, ima duzi zaustavni put, ali zato obezbedjuje upravljivost automobila u procesu kocenja.
Offtopic, pravopis je stvar opste pismenosti a ne stvar potrebe.

Odlican clanak ali je novinar zaboravio dve stvari.
1. Po snegu i ledu nigde ne kretati bez malog vojnog asova u gepeku. Nebrojeno puta me je izvukao iz neprilika. Dzaba i zimska guma i lanci ako prodje kamion za ciscenje snega i pored puta baci pola metra snega kroz koji treba da prodjete.
2. Ako se zaglavite negde tako da tockovi nemaju dovoljno trakcije za polazak, ispod pogonskih tockova mozete podbaciti patosnice iz automobila koje ce vam obezbediti da se pokrenete iz mesta.

Za ciscenje auta koristim posebnu tehniku. Ocistim samo spoj vrata sa sasijom (staklo nije bitno) i tek onda otvaram. Sneg tada samo u tragovima pada na sediste. Jos je bolje kada metlicu ponesem sa sa sobom pa ocistim lepo pre bilo kakvog otvaranja vrata.

Inace, jedva cekam ovakve uslove za voznju. Obozavam voznju po klizavom i kao sto vec neko rece dole, obavezno uz povremenu upotrebu rucne kocnice. Ove godine doduse znatno manje (sad imam zimske gume) jer uz malo veci gas sa zimsikm gumama napred dobija se isti efekat. Krivine i skretanja se na taj nacin prolaze znatno efikasnije i brze. Naravno, ovo samo kad uslovi u saobracaju to dozvoljavaju ili nocu posle 12h kad nema saobracaja. Definitivno su mi omiljeni kruzni tokovi. Kad je gorivo bilo jeftinije imao sam obicaj da celu noc provedem na ulicama driftujuci. Na taj nacin sticem prvo sigurnost u sebe a onda i u automobil. To dosta utice na oslobadjanje od straha i mnogo lakse i insiktivnije reagujem na nepredvidjene situacije i u toku zime ali i letnjim uslovima voznje jer odprilike znam sta me ceka kad naglo skrecem ili kocim.

Za one koje kazu da se moze voziti i sa letnjim gumama. Tacno. Moze. Isto se tako moze voziti i sa neispravnim kocnicama i kociti rucnom. Pitanje je samo zasto to ne radite?

dragan

pre 12 godina

@ (zene na putu i padavine.., 4. februar 2012 19:06)
A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Deluje malo cudno, ali miris paljevine potice od zapaljene gume koja se pregreje od "slajfovanja" po ledu. Ovako na daljinu, nema potrebe proveravati lamelu.

Zuki

pre 12 godina

Joj sto volim sneg! Narocito ovako u sitne sate. :) 2WD, Auto AWD, AWD lock, sa ESP, bez ESP (posebno uzivanje)... utaban, dubok, s ledom, bez leda ... obozavam sneg! Komsije blokirale ulaz na neociscen parking, ma nema veze. Mogu ja i okolo kroz pola metra, ako treba. :)
I sta da kazem kad me pitaju sta ce mi 4x4 osim da VOLIM bre! Preselicu se u Rusiju majke mi.

Nemanja

pre 12 godina

Ne znam da li je neko napisao ali mislim da je jako vazno... Javlja se narocito u uskim ulicama, gde zbog nagrnutog snega na obe strane, nema mesta da prodju vozila u oba smera jedno porde drugog. Tada jedan stane u dublji sneg sa strane. Ali mnogi vozaci tada (koji su stali sa strane) umesto da sacekaju da vozac skroz prodje, oni krecu da ubrzavaju i da se izvlace iz snega pre toga. Tada dolazi do bocnog klizanja vozila koje je u dubokom snegu i moze se desiti da se udare. Vecina to zna, ali mi se 3. i 4. februara nekoliko puta desila ta situaciju, u kojoj za malo da dodje do ostecenja auta...

dragan

pre 12 godina

@(swedroid, 4. februar 2012 13:03)
" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

Na mom i30 klima po potrebi radi uvek, provereno i na vise stepeni ispod nule.
Tu teoriju o neukljucenju klimu sam vec cuo i pre, ili ona nije tacna, ili ima neki trik da motor ili verovatnije struja ugreju kompresor, tek potpuno zaledjeni prozori na (duze parkiranom) autu nakon ukljucenja defrosta sto pali klimu postaju potpuno odledjeni za par minuta.

Bane

pre 12 godina

Ja zelim da postavim jedno pitanje, ne zato sto zelim da se pravim pametan, vec me interesuje, nemam dovoljno iskustva. Npr, u tekstu se preporucuje upotreba kocnice SA kvacilom. Ako se tako postupi na ekstremno klizavoj povrsi, npr. na ledu, zar nece prekid pogona i nakon toga makar i najblazi pritisak kocnice dovesti do blokade pogonskih tockova (recimo da je pogon na prednjoj osovini, auto bez ABS,TCS,itd). Tada vozilo nastavlja da se krece, brzina pogonskih tockova je 0, slucaj cistog klizanja (tako mi gradjevinci to nazivamo,klizanje je kad se obod tocka sporije krece od auta,a ovo je CISTO klizanje). Tada gubimo svaku kontrolu nad autom. Logicnije mi je da nastojimo spreciti blokadu tockova, a to se postize radom motora i blagim pritiskanjem kocnice. Sve dok se tockovi okrecu, mi imamo kakvu-takvu kontrolu nad autom.

Redakcija:
Hvala na javljanju. Pročitajte još jednom. U nevolji samo kvačilo, praćeno nežnim kočenjem.

Zloća

pre 12 godina

Lepo se malo edukujete, recimo ukucate na youtube ABS vs. non ABS. Pročitate na sajtu BOCHa procenjene distance kočenja na raznim površinama, sa ABS sistemom i bez. Jesam profesionalni vozač i puno kilometara pod točkovima imam, pa mi to nekako daje za pravo da ismejem ove nazovi vozače. Što se tiče gramatike i pravopisa nije savršen, ali za ovakakv tip komunikacije je OK ne pišem esej SANU.

Maja

pre 12 godina

Ne pada mi na pamet da se mučim sa kolima, raščišćavanjem snega i ludacima koji voze potpuno neuračunljivo. Dok se sve ne otopi, ostaju na parkingu.

VESNA

pre 12 godina

Ajde ne filozofirajte,u ovim uslovima ne pomaze niti sva dodatna oprema ,niti nove gume,niti iskustvo ma koliko ono bilo.Resenja su ili nepolazi kolima ili ako bas moras polako i pazljivo i uzdaj se u boga da sa druge strane i iza tebe nebude neke pomahnitale budale.

igorpl

pre 12 godina

Ja bih samo dodao ovo a to je da kao prvi i glavni savet stavite ZIMSKE GUME. LJudi ZIMSKE GUME nisu izmišljene da bi vam se uzimao novac iz džepa i terali vas zakonom da ih imate u zimskim uslovima nego su napravljene da bi vam olakšale vožnju po ZIMSKOM VREMENU KAO ŠTO JE OVO DANAS.
Lično imama alfu 147 benzinca sa 120 ks i to čipovanu tako da sada ima nečto i više, i prošle zime sam imao letnje gume sa skoro novim šarama i auto nije mogao da se kontroliše na prvom snegu. Kada sam stavio sve 4 zimske gume nove auto krećem regularno iz prve ne vodeći računa koliko sam gasa dodao, koči bez problema, ostavljam ga gde god hoću čak mi se desilo da sam pod ručnom izašao u rikverc uzbrdo. Auto čupa po ovakvom snegu. Čak i skoro ćelave zimske gume su bolje od novih letnjih po ovom snegu!!!!!!
Osvesti te se malo!

Bimmer4ever

pre 12 godina

Jako zanimljiva tema....ne bih sada da sudim o putevima i njihovom stanju u Srbiji, jer vec duze vreme zivim u Kanadi...ja sam veliki zaljubljenik u Bmw,mada sam onako usput imao i druge automobile u svom vlasnistvu( golf 5,mazda 6, passat...) iskljucivo sam vozio Bmw sa pogonom na zadnje tockove, nikada Xdrive..verovatno da stariji modeli bmw-a nisu bas lako upravljivi po snegu ( bez limited slip diferencijala i tome slicno) ali mogu sa sigurnoscu da kazem da su modeli od 2000- te pa navise nesto sasvim drugo..( najstariji bmw koji sam posedovao bio je 2001... ne bih da komentarisem starije modele jer nisam probao po snegu) trenutno vozim E46 Bmw 330ci... Izuzetno stabilan i siguran auto...a pored svega odlican je na snegu... Imam zimske gume pireli na njemu... Dinamic stability control....Raspored tezine je 50:50 dakle ne treba stavljati nikakvu extra tezinu u gepek.... Redovno vozim do posla .. Vozim klinca u skolu.. Apsolutno nikakvih problema zimi... Moj savet je da ne trebate da panicite zbog zadnjih pogona po zimi, bitan je vas stil voznje, polako samo....jer dzaba vam svi fensi sistemi i pomagala ako vi sami ne povedete racuna....
Navescu samo kratak primer.. U kanadi su najesci izazivaci saobracajnih nezgoda upravo oni koji bi trebali biti najsigurniji na snegu.. Dzipovi i oni veliki kamioneti...oni jednostavno misle da su otporni na sve, da mogu da voze bilo kojom brzinom i da ce uvek stati u mestu kad pozele...
Bmw i drugi proizvodjaci vozila koji u svom programu imaju i automobila na zadnji pogon,ne prave vozila samo za tropske krajeve...po snegu zadnja vuca moze isto biti jako zabavna.. Za mene ...its just so much fun
Preporucio bih bmw-a svakome ko sebi moze da priusti tako nesto...

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

Vozim Audi 4, dve hiljade kubika, 175 konja sa novim ali letnjim gumama. Sinoc sam se jedva popela na blagu uzbrdicu. S obzirom da nemam iskustva u voznji po snegu i ledu, instiktivno sam prvo probala iz prve, pa ubacilu u drugu, pa opet u prvu, pa sam dodavala gas kao manijak.. i nista.. Samo slajfovala i tako 10 min. Kako je poceo da se oseca miris palezi, uplasila sam se jer je vrv lamela krenula da se przi. I da ne bi 2 momka koja su pritekla u pomoc (ovom prilikom im se zahvaljujem jos jednom ako budu ovo citali) i savetovali me sta da radim u kabini dok oni guraju, ja ne znam sta bih. A da ne pricam da sam vozila 10 na sat, jer se auto zanosio kao lud. Malo me zacudilo to, s obzirom na auto koji je nov, bez obzira sto nemam zimskih guma (za koje sam shvatila da su ipak neophodne). Eno kola sad u garazi i ne planiram da vozim do daljnjeg. A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Aleksandar

pre 12 godina

kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...
(swedroid, 4. februar 2012 13:03)

Kompresori kod mnogih auto-klima imaju dodatne grejace zbog takvih situacija - grejac se automatski pali kad padne spoljna temperatura ispod 5 stepeni da bi ulje u kompresoru bilo dovoljno tecno. Ovo vazi samo za prvih 5-10 minuta voznje, cim se dovoljno ugreje automobil klima koristi klasican de-frost program koji koriste i kucne klime tako sto toplotnu pumpu okrene pa uzima toplotu iz kabine i koristi da ugreje kompresor. Kod nekih automobila se kompresor direktno greje rashladnom tecnoscu iz motora.

Naravno da klima nece moci da greje na ovim temperaturama (vecina automobila i nema mogucnost da greje kabinu preko klime) ali je sasvim dovoljna za isusivanje vazduha.

Lindal

pre 12 godina

U Beogradu 10 cm snega i opsta ludnica se stvorila,sve neki nabedjeni vozaci,koji sneg vide samo na kopaoniku ,pa zato sada kada je zima zakucala na njihova vrata ne znaju gde im dup. a gde glava,ziva istina je da nemate pojma voziti po snegu moji beogradjani,sta bi bilo sa vama da ste ovde u norveskoj,verovatno bi isli skijama na posao jer bi vam pre toga 100 puta oduzeli dozvolu

vlada

pre 12 godina

Niko mi nikada nije rekao da zašto tačno treba odma voziti auto nakon paljenje ili ga treba grejati neko vreme u leru. SVi laju a niko ne zna da kaže zašto je dobro jedno a zašta je dobro drugo.

E sadaja kontam da je tačno da na ovako niskim temperaturama ulje ima malo slabije sposobnosti podmazivanje, i da mu treba nekoliko minuta da se zagreje. Ako auto vozimo brže ćemo zagrejati to ulje jer pojačavamo trenje, jer obrni okreni moramo da vozimo auto bar na 1500obrtaja. Samim tim što nam motor ima više o/minuti trpi veća oštećenja (jer motor trpi najveća oštećenja kada se hladan i nepodmazan mnogo vrti). Sa druge strane ako auto stoji radi nanekih 1200o u minuti prvih 20tak sekundi pa onda lagano spusti na 700-800o u minuti zavisno od auta. U tom slučaju motor mora duže da radi u mestu da bi ulje postiglo povoljnu temp (manje rotacija ima motor u leru) ali po meni obrni okreni stajao ili se odma vozio (ali lagano do 2000-3000 o/minuti) motor mora da uradi XYZ rotacija ne bi li se zagrejalo ulje u njemu! Tako da ja mislim da je potpuno svejedno da li ćete ga odma voziti ili ga grejati dok stoji. Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...

Aleksandar

pre 12 godina

Pretjeraste sa komentarom za "BMW" vozila! Pa jeste li Vi čuli za vozila sa raspodijeljenom masom, ugrubo 50/50, sistem regulisanja proklizavanja pogonskih itd. Kod takvih ne važe u potpunosti "pravila" koja su važila za starije generacije "zadnjeg" pogona.
Čišćenje vozila je obaveza, znači i krov :-). Svjedoci ste raznih "pojava", no jedan je propis.
Postoje i namjenski brisači za ovo doba, no u krajnjem slučaju se ni tako protiv prirode ne može.
Za sve važi polako, no ne i presporo. Koncentracija!

habibi

pre 12 godina

postoji jedna prednost kod prednje vuce, a to je spustanje niz brdo zbog vece tezine na prednjoj osovini ostvaruje se bolja trakcija pa je i spustanje bezbednije sa manjim rizikom od proklizavanja sto se cesto desava kod spustanja sa zadnjom vucom u manjem stepenu prenosa, zato ke motorno kocenje kod zadnje vuce ne preporucljivo ni u ravnici ni na nizbrdici pogotovo ako su gume lose ili pak letnje sa dobrom sarom cime se vozaci zanose kao sta joj fali ima dobru saru, zimska je guma je u prednosti zbog svog sastava, a kao najbolje resenje za zimu preporucujem tzv gume nalivace jer su bez i malo plastike u sebi, to su vec jednom potrosene gume sa ponovo izlivenom gaznom povrsinom, takva guma i zadnja vuca je pun pogodak, lepo kazete bg je svega nedelju dana pod snegom, a tutin, novi pazar i taj kraj su mesecima, ovde ljudi znaju kako da se nose sa snegom na putu

Nenad

pre 12 godina

Zimske gume i quattro - radovacete se snegu svake zime :). Audi a4 1.8t quattro, nema sanse da se zaglavi, lepo vuce, jedino pazljivije pri kocenju i skretanju. Inace je uzivanje voziti, pogotovo na nekom velikom parkingu.

swedroid

pre 12 godina

" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

zoran

pre 12 godina

"NeoM" mozda ja gresim ali nikada zato nisam imao problema sa snegom!Koristim zimi po snegu uze gume i tacka!A za sve ostalo veruj imam mnogo iskustva....Verujem da nikada nisi vozio po terenima kao ja!Price su jedno a stvarnost je sasvim drugacija!Ako ti se ikada desi da se zaglavis u snegu seti se sta sam napisao!Link koji sam postavio vidi se na 2,35 min po nadalje!Jednostavno ne moze se tako lako proklizati!Vazno je da se izvuces iz date situacije a ti posle doduvaj gume za normalnu voznju!

MileNS

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada, ali sam juce bio poslom u BG. Prelazio sam cetiri puta mostove i vozio se po strmim ulicama u centru. Generalno zastoja nije bilo osim u Karadjordjevoj ka Kalemegdanu, ali je sve bilo usporeno.

Ja nisam imao problem jer vozim Imprezu koja ima stalni pogon na sve tockove i REDUKTOR.
Zasto sam to naglasio. Ovde ljudi mesaju snagu i obrtni momenat na tockovima. Znaci kada se ukljuci reduktor smanjuje se broj obrtaja na tockovima a satim se povecava obrtni momenat. Prakticno time se onemogucava proklizavanje jer nemorate da dizete obrtaje da biste krenuli. Istina Impreza ima i centralni viskozni diferencijal koji onemogucava proklizavanje, ali to je vec druga prica.

каурин

pre 12 godina

Техничка исправка:
Није свеједно да ли се ауто стартује и остави да ради за време док се чисти снег и лед са њега, или да се стартује након чишћења. Поред тога што се гуше станари околних зграда, коректније са становишта очувања мотора је да се ауто ВОЗИ ОДМАХ ПО СТАРТОВАЊУ МОТОРА (наравно да се такав ауто онда не силује у вожњи, већ се вози "као по јајима", тј. рније мења степен преноса и вози са мањим гасом). Рад на леру у таквим условима може трајно оштетити мотор, поготову када говоримо о неквалитетним уљима (запамтите да у том температурном опсегу непосредно након стартовања мотора једино чиста синтетика може како-тако да подмазује мотор, док је минерално уље скоро бескорисно). Баталите старе мајсторске шеме: "угреј" ауто пре него што га возиш. Има лудака који га турирају одмах након паљења. То је самоубиство!
Видим и да има неразумевања око "даљинског стартовања мотора". Постоји далеко софистициранији систем "Stand heizung" или "Parking heater" који ИСКЉУЧУЈЕ старт мотора, већ се стартује одвојен моторчић чији је циљ да загреје течност за хлађење мотора и њега циркулише кроз мотор. На овај начин мотор је већ скоро загрејан пре стартовања, а унутрашњост возила пријатно топла по уласку у возило. Мотор сада лакше стартује, брзо постиже радну температуру и укупна потрошња је (уз мање напрезање) ДАЛЕКО НИЖА. Е ово је систем који немачки "жутајци" (чувени ADAC) препоручују као лебац насушни. Варијанта у којој се редовни мотор стартује даљинском командом је иста глупост као и грејање мотора пре вожње.

Romanija

pre 12 godina

Sudeci po ovim fotografijama, autor je vozio po relativno dobro ociscenim putevima. Volio bih ga vidjeti sinoc kako bi se snasao ovdje po Palama!? :)

zox

pre 12 godina

Ja sam vozač već 22 godine sa svojih 43 godine života. Mislim da sam solidan vozač sa pozamašnim iskustvom za volanom obzirom da sam u auto industriji već 16 godina te mi je volan "hleb" - što bi se reklo. Mimo svega toga, kako je krenuo ovaj kolaps - iako je spreman za zimu sa nove 4 zimske gume, antifriz je do - 35 itd ... automobil mi je u garaži a ja idem prevozom. Glava me ne boli. Nekada čekam malo duže bus ali šta ima veze ... krenem peške do druge stanice, malo se razgibam, prošetam ... osetim svu ovu silu prirode pa mi slatko dođe kada stignem kući, skuvam tursku kafu itd ... Mislim da smo se mnogo opustili u poslednjih xy godina jer su zime bile više nego kilave. Sedeti po baštama u Decembru ili Januaru na + par stepeni i nije baš normalno i zdravo. Ovo je prava zima i daj Bože da svaka bude ovakva, manje više. Mi smo Srbi čudni ljudi. Stalno nam nešto smeta. Sneg zimi, vrućine leti. I kada je najveći problem u saobraćaju, svi palimo kola i baš tada moramo da završimo "neodložne" poslove. Pozdrav, odoh po lopatu da čistim sneg ispred zgrade.

Test driver

pre 12 godina

Oduševio me ovom rečenicom! Objasnio...
"Kada vidite da je vozač ispred vas dao žmigavac i da želi da se prestroji, propustite ga. Nemojte se gurati sa njim i po svaku cenu praktikovati vaše prvenstvo. Pokušajte da propustite vozača ispred vas i videćete kako je to jedan PRIJATAN osećaj."

E sad, svako ko ovo praktikuje, prst gore, ko ne, prst dole! :)

dragan

pre 12 godina

Da pocnem ovako: kada guram komsijin auto, cini mi se da covek nema pojma o voznji po snegu. Kada sam ja za volanom, e, onda ne moze drugacije, mora malo da prokopava sneg.
Dugogodisnje iskustvo mi je da je lakse staviti lance nego se muciti kada guma ne moze.
Jeste da zadnji pogon u teoriji ima prednosti na jakom usponu, ali kod zadnjeg pogona je veliki problem upravljivost - ponasa se kao traktor, ako jedan pogonski tocak bolje prianja, volan nema skoro nikakvog iuticaja na kretanje, tj nezeljeno skretanje. Isprobao sam cak i sa teretom u gepeku i lancima na sva cetiri tocka.
Ono sto je odlucujuca prednost prednjeg pogona, to je mogucnost upravljanja pravcem kojim se snaga prenosi - osetili ste i sami sta moze da znaci okretanje volana kada tockovi proklizavaju, a to vam i daje mogucnost izbora kada klizite nizbrdo. Generalno, telo je stabilnije u kretanju kada ga sila vuce, nego kada ga gura.
Zao mi je, nisam imao prilike da isprobam ocigledno najbolju stvar: pogon na sva cetiri tocka. Ipak, gledao sam kako golf sa zimskim gumama bez problema prolazi gde je beznadezno zaglavljen 4wd dzip sa lezerno losim gumama.

Lemi

pre 12 godina

Aman zaman ljudi! :)
Kanada, pa Kanada ... pale se automobili na parkingu. U Ruskim zabitima kada ide i do -50C se ostavljaju kola celu noc da rade u leru po garazama i ispred zgrada ... ali ovo nije ni Rusija, ni Kanada :)

licno ja

pre 12 godina

@Gasa: Neko ko vozi desnom trakom 100km/h i krene u preticanje kamiona sa 120 ne pravi nikome probleme osim huliganima koji voze 170km/h. Max brzina na nasem autoputu je 120km/h. Ako neko ne zna da vozi to su onda ti nabedjeni vozaci koji svoje umece dokazuju na pravom putu i samo zato sto imaju jake masine uspevaju da izvuku te brzine. Znate ono kada vam se pri brzini od 120 zalepi iza vas neko na 15cm i pocne da trubi. To je ego centrik.

nesh_bros

pre 12 godina

@Gasa. a ti si taj baja sto vozi 170 km/h pa te smaraju ovi nesposobnjakovici sto voze 120 km/h na auto-putu !??Decko.. ti si taj koji ne zna da vozi !!

Pomoc na drumu

pre 12 godina

@ I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!
(zoran, 3. februar 2012 17:38),
zaboravio si neke vrlo vazne detalje:
1.Karton ispred hladnjaka
2.Jambolija na volanu i sedistima(protiv promrzlina,a i esteCki lepo izgleda!)
3.Zecja sapica na srednjem retrovizoru(za srecu!)
4.Prikolica sa minimum dve,tri svinje zbog balasta
Ima jos detalja,ali ne pomazu zimi,seticemo ih se kad malo otopli...

komsija

pre 12 godina

A, MOZDA TI KOMSIJA IMA MALO DETE KOJE VOZI U VRTIC NA -12?

Redakcija:
Možda. Možda mu je bio slab akumulator i želi da ga "napuni" jer je se plaši da će popustiti na velikom mrazu. U bilo kom od ova dva slučaja, bolji rezultati se postižu vožnjom. Ako zaista jeste slučaj o detetu, civilizovano resenje moze biti da se prvo malo provoza po kraju, zagreje auto i onda stavi dete. Tokom te test voznje moze da proveri kakvi su uslovi za voznju i da li uopste ucestvovati u saobracaju sa detetom. U svakom slucaju nema razloga za ljutnju, zar ne ;)

stefan

pre 12 godina

Jutros oko 9h sam se "prijavio" u Novi Sad, nakon "divnih" i prenapornih 1745km ( iz Holadnije, više km zbog nekih obilaznica u Nemačkoj) po snegom zatrpanoj Evropi i haosu na putevima. U putu sam proveo skoro ceo jedan dan, 23 časa i 40 minuta! Haos !! i Ranije sam "gazio" po snegu i teskim vremenskim uslovima ali ovaj put cu smatrati školom života i vožnje!

Gasa

pre 12 godina

Vecina srba ne zna da vozi ni 'na suvom' kako treba, a tek po snegu...Ovo neznanje (nevestost u voznji) se posebno vidi na autoputu Beograd-Nis kad auto koji ide desnom trakom 100 km na sat krene da se prestrojava u levu traku ne bi li prestigao kamijon a da pri tom ne vodi racuna da li neko iza u toj levoj traci ide brzinom od 170 km na sat. Egocentrizam je glavna karakteristika srpskih vozaca. Da ne pricamo o tome koliko im treba da stignu od Beograda do Nisa jer vecina nema kapacitet da se koncentrise duze od pola sata na voznju. Plus price kad se krene za Grcku, e pa to je spremnanje tri meseca unapred i odmaranje od voznje nakon letovanja...takozvane lovacke price.

otan

pre 12 godina

Imam Audi A4 1.8Turbo Quattro, znaci od kad sam ga kupio 2003 god ovde u Svedskoj, nikada se nisam zaglavio, i ako je sneg bio 80cm na ne ciscen put bez brige sam vozio, a naravno uz to mora dobre gume vise od 5mm dubine! I naravno dobar vozac! ;)
Quattro, bez brige samo napred!
A sa Bmw xDrive sto vozi kolega nije isti osecaj, moze se voziti ali nemoze se uporediti sa Quattrom! Probali smo koji je najbolji po snegu i naravno iste dubine, nove gume na oba 2 auta, znaci moj Audi se najbolji pokazao i testirali smo tamo vamo na kraj kolega prodao BMW i kupio Audi sada.

Marko

pre 12 godina

Ne bih da budem samo još jedan od onih koji hvale, ali ja odavno nisam pročitao efektniji i bolje napisan članak iz bilo koje oblasti.

swedroid

pre 12 godina

Ovako se mi igramo u Svedskoj, oko -10 i apsolutno led na putu...

http://www.youtube.com/watch?v=EAe8seDAiFA

Doduse auto ima gume sa ekserima i ATB diferencijal, nekih 300KS previse za uslove ali se da voziti.

Aca

pre 12 godina

(Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Dečače umesto što ismevaš ljude probaj pa onda vidi! Imam gomilu kilometra iz sebe. 8 automobila iza sebe (prednja zadnja i vuča na sva četiri, automatici, manuelci od 750ccm do 3000ccm) sa svakim minimum 80 000 predjenih kilometara i imam iskustva iz vremena kada ABS nije ni postojao a i kada su zime daleko ozbiljniji od ovog snegića od 30cm koji je pao i napravio totalni kolaps u gradu!

Ja samo hoću da prenesem mladjoj generaciji da to ako imaju na kolima ABS ne znači da će stati onog momenta kada pritisnu pedalu kočnice. Sem toga onima koji su o atuomobilima malo bolje obavešteni nisam otkrio ameriku time što sam reko da ABS produžava zaustavni put na snegu! Dobra stvar kod ABS je što ćeš teže da izgubiš kontrolu nad vozilom nego kada nemaš taj sistem na kolima ali ako imaš dovolno mozga i iskustva kočnice bez ABS će na snegu mnogo više značiti nego kočnice sa ABSom!

To je i jedan od razloga zašto u ovakvim vremenima vozim radije sinov auto koji nema abs (doduše ima i manuelni menjač), nego svoj koji ima ABS i automatik je.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Ali zato tvoj komentar sa 11 pravopisnih, 6 gramatičkih i tri lingivističke greške nije nimalo smešan.

Samo zato sam ga čitao.

NeoM

pre 12 godina

Uhhh ovaj clanak ispade "poziv za budjenje" i nadam se da ce sutra biti dodatak, jer ocigledno ljudima mnoge zablude treba razresiti.
@Zoran Verujte da gresite. Prosecan auto ima raspodelu mase u odnosu 60/40 na stranu prednje osovine, jer se najtezi deo automobila oslanja napred (motor i menjac). I sa 4 putnika taj odnos ostaje takav da je vece opterecenje na prednjoj osovini. Sad mozete da izmisljate situacije kada je to mozda drugacije, ali u 90% slucajeva zadnji pogon je inferiorniji na klizavoj podlozi. To je makar opste poznata stvar.

Video sam sta je FENDT. Opet gresite! Traktorske i slicne terenske gume su dobre za podlogu koja "propada" blato, pesak i sl kada je potrebno vecom povrsinom smanjiti pritisak na podlogu po cm2. U zimskim uslovima imate relativno tvrdu i klizavu podlogu ispod tockova.
Zasto uze gume i zasto ih ne izduvavati? Pa upravo obrnuto od od onoga za blato. Potrebno je napraviti veci pritisak na podlogu po cm2 dodirne povrsine gume. To se postize uzom gumom i adekvatno napumpanom!

@Zloca Neko je napisao da je sa ABS sistemom duzi put zaustavljanja. Covek je u pravu! Na klizavoj podlozi ABS produzava zaustavni put za razliku podloge na kojoj ima dosta trenja, i auto bez ABS sistema preciznim kocenjem ce se pre zaustaviti. Procitajte i sami ako ne verujete... Pod effectiveness http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system#Effectiveness

Pazljivo vozite

samo polako

pre 12 godina

Dodao bih nešto što je možda važnije od svih saveta o vožnji: iskoristite ovakve vremenske prilike, i nađite vremena da VEŽBATE vožnju po ledu i snegu. Prazan parking ili nešto tog tipa, i terajte, da osetite kako rade i ne rade kočnice, kako se gubi i kako se vraća kontrola nad vozilom u skretanju. Ne iživljavajte se, nego probajte da simulirate realne situacije kakve vas očekuju na ulicama.

snowmen

pre 12 godina

Odlican tekst. Treba dodati da pored onih koji ne znaju da voze po snegu i onih koji znaju ali im gume nisu adekvatne postoji i grupa koja je najopasnija. To su bahati vozaci (mahom se radi o vozacima dzipova), koji ne misleci na druge voze neku svoju pricu, preticu desetine vozila, idu ne prilagodjenom brzinom itd. Takve treba iskljucivati iz saobracaja. Oni su opasnost za pesake, ostale vozace a i za same sebe. Danas sam ih video bar pet sest. Ali to smo mi, nazalost i takvi smo u svim situacijama.

nema deda mraza

pre 12 godina

tekst je bezvezan...mozda je dobar za aktiviste.

nema nista o paljenju, vise od pola clanka je o brisacima a o voznji u zimskim uslovima ima tek nekoliko recenica.
takodje nema nista o postupcima ako ostanete negde na putu ili u snegu.

vozim 25 g. u stanju sam da procenim sta je bitno za voznju u zimskim uslovima

ako vam je bas glavni problem zalepljeni brisaci za staklo - pa onda ih nocu odignite od njega.
a i za ove druge-cisto staklo se ne magli, prebrisite ga nekim sredstvom... duvanski dim ce takodje poboljsati magljenje stakla

hot

pre 12 godina

Text
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

Zloća

pre 12 godina

Ahahahaa koji likovi, koji vozači, huh slatko sam se nasmejao nekim izjavama. Čekaj bez ABSa bolje nego sa ABSom hahahaa ili BMW zadnja vuča ide kao san u trećoj. Ma još da traction control i ostala pomagale su bezveze, da poludiš od pametnih komentara ovde. Verovatno ti vozači kada kupe Auto ispuste ulje iz Serva volana, cvicangluju ECU i izbace Airgabove. Nije mi jasno kako nešto tako napišu odu i mirno spavaju. EH da 90% vozača autobusa ne zaslužuju dozvolu. Sviđa mi se konkretna fotografija uz komentar, nice one.

nik

pre 12 godina

@(nik, 3. februar 2012 20:40)
ISPRAVKA

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao konkurenciju , temi prilazis kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija!

Oombah

pre 12 godina

Svaka čast. Na pravi način je opisao ne samo šta treba raditi, već je to i veoma efektivno argumentovao. Stvarno se nadam da je što više ljudi pročitalo ovu kolumnu i da su spremni da se prilagode. Što više ljudi funkcioniše u sistemu i ne misli samo na sebe, čak i kada onaj ispred njega radi upravo suprotno, to će biti njemu i mnogima drugima život i vožnja lakši...

crno na belo

pre 12 godina

Evo i jednog komentara od nekoga ko je danas bio pesak, a ince je vozac. Clanak je odlican, treba ga staviti na naslovnu stranu, onako krupno. Tacno je da su danas u BG-u na ulice izasli svi koji imaju auto, a 75% ne ume da vozi po snegu, 25% posto od nji ne ume da vozi uopste. Ulice su bile relativno ociscenje ali videla sam toliko uplasenih vozaca koji su vozili 5km/h po sredini puta i pravili nevidjene zastoje. Ko je iz BG-a verovtno zna za nizbrdicu od Banjice prema Rakovici, tkzv Banjicu 6, velika nizbrdica sa krivinom, 1,5 km duga, samo jedna traka u pravcu na dole, tj nizbrdo. Tu sam se ja danas spustila peske, po neociscenom trotoaru dok je kolovoz bio solidno ociscen. Hodajuci brzo nije me pretekao ni jedan automobil, a njih 5-6 su toliko usporili da su imali po 60-70 metara slobodne ulce ispred sebe, ali ne, bolje je napraviti saobracajni kolaps. Zbog takvih nesigurnih vozaca bila je zagusena cela Crnotavska ulca, od Trosarine do VMA a i dalje. Tuda prolazi 6 autobusa, sada zamislite sve one ljude na stanici koji ih cekaju. Ko ne zna da vozi ili nije siguran u svoje znanje voznje po snegu ( kao ja) ili nije siguran u svoj automobil, MOLOM VAS ne sed
ajte ovih dana za volan. Bice na svima lakse i makar malo brz
e.

Pozrav, Beograd -11 C, visina sneznog pokrivaca: 30 cm o

bancika

pre 12 godina

"Ako bih pokušao da to skretanje izvedem u drugoj brzini, snaga motora koja se prenosi do točkova (odnosno brzina kojom se auto tada kreće) nadjačala bi silu prijanjanja između gume i podloge ..."

zar nije obrnuto? Zato na (nekim) automaticima postoji rucni odabir druge brzine. Ona daje manje snage tockovima pa je teze da proklizaju

zoran

pre 12 godina

"Neo"na usponu koji je prikazan na slici nema stajanja,i nema snage motora!Sto veci prenos i manja snaga to ces pre izaci na taj uspon!Svaki auto sa svim putnicima je tezi nazad nego napred!Jedino ako se ti vozis sam!A ti kad budes imao 4 putnika u autu ti naduvaj gume da izgledaju kao da si sam u autu!Pre ce pun auto izaci nego samo sa vozacem-zbog tezine!Jel znas sta je FENDT?To cudo ima za sneg,blato, kompresor koji regulise pritisak vazduha!Znam da svi savetuju da se zimi gume doduvaju za 0,3 bara,ali u praksi bolje prolaze malo izduvane!
kada masina proklizava treba iduvati malo gume jer se na taj nacin dobija veca elasticnost guma-automatski veca vucna sila!http://www.youtube.com/watch?v=s1WUNPAoEyE

Anduril

pre 12 godina

Kao prvo tekst je odličan, možda najbolji ikada na ovoj stranici, slatko sam se ismejao čitajući komentare i obzervacije, i naravno naučio dosta toga. Ovo mi je prva prava zima jer sve do proleća prošle godine nisam imao sopstveni automobil.
Drugo, moje deo grada se ne čisti, a jako je brdovit (Žarkovo i Cerak) želim da se zahvalim vozaču crnog SUVa koji me je snimio na uzbrdici i bez razmišljanja skrenuo u smet da bih ja u svom Citroenu prošao kroz ona dva bedna ugažena kolotraga.
Treće primetio sam da ljudi na nizbrdicama mile, ljudi kočite motorom, znači niži stepen prenosa, ako je puno klizavo prva.
Četvrto, tečnost za vetrobran je super i uvek je treba imati u rezervi. Ja imam neku koja toliko dobro drži da nema potrebe da brisači rade stalno. Sneg se sam topi a plus i ja grejem.
Peto, neko je pomenuo 3. i 4. školu čišćenja snega. Ja sam se kao pešak uvek divio tank commanderima, ili bunkerašim koji vire kroz prozorčić 5x5 i čude se kao je napadao veliki sneg. Naravno vožnja iza takvih može da se uporedi sa pravim Sibirskim mećavama, a najbolji su mi bunkeraši sa šleperima i autobusima gde tone i tone snega padaju na sve okolo.
Šesto, ljudi samo pažljivo i uživajte u vožnji po snegu jer nije strašno, a i brate nekao je lepo. Jedva čekam sutra da provozam svog belog medveda aka. C3 malo po Šumadiji.

Mr. Driver

pre 12 godina

Kao prvo, tekst je jako dobar i sa dobrim savetima, kao drugo ne znam kakvu je poruku poslao Frljavi...a kako sam ja razumeo...svaki automobil na niskim temperaturama mora da se zagreje, jer u suprotnom vek motora se skracuje, to zagrevanje ne treba da je pola sata, ali par minuta je neophodno. Sto se tice kretanja po klizavoj podlozi, svaki automobil bez problema moze da krene u 1. stepenu prenosa, bez obzira da li je dizel ili benzinac i koliko je snazan, samo sto vozac mora da zna da dozira gas i da ima osecaj za kvacilo...ovo su moja licna iskustva i iskustva profesionalnih vozaca sa kojima sam se vozio u ovakvim uslovima...

Rice

pre 12 godina

Saveti su super.Ali kakvo je danas bilo vreme meni u CEDDY-u su metlice brisaca bile ceo dan zaledjene.Probao sam svasta i sa klimom i bez nje i nije vredelo .

pedjoni

pre 12 godina

Najjaci deo teksta je u vezi stiskanja kvacila. Naime u Svedskoj (a oni su
prilicno iskusni) je obaveza pri obuci za vozaca,na poligonu, da se velikom brzinom
udje u krivinu na klizavoj podlozi i u trenutku zanosenja auta,stisnuti kvacilo,tada se auto u istom trenutku ispravlja. To je JEDINI i najefikasniji nacin.Nema laganih kocenja,smanjivanja brzine itd itd, jer za to nema vremena u kriticnoj situaciji.Probajte sami, govorim vam iz iskustva.

samo polako

pre 12 godina

Odličan članak. Kao neko ko godinama vozi širom severnoameričkog kontinenta, uključujući Kanadu, dodao bih da nije tačno da je svuda uobičajeno da ostavite motor da se zagreje. Čak i u Kanadi ima opština gde je tzv. "idling" protiv zakona. Retko je, ali ima primera. Bilo kako bilo, većina automobila u Kanadi ima ugrađen električni grejač bloka motora, i većina parking mesta ima električni priključak, pa nema ni potrebe za dugim zagrejavanjem.

Ja vozim isključivo kola sa automatskim menjačem, često iznajmljena koja imaju "all season tires", to jest bez zimskih guma. Po snegu, ledu, i mećavama nikada nisam imao ozbiljnih problema, čak i kada su autoputevi bili načičkani slupanim SUV i kamionetima sa strane. Razlog je taj što uglavnom vozim kako se u ovom članku i preporučuje (naravno, s' razlikom da automatski menjač teram da radi kako treba tako što sam jako nežan sa gas pedalom - nizak broj obrtaja, niska snaga). Bez naglog kočenja, fokus u daljinu, i bez žurbe. Takođe, nikako ne koristiti "cruise control" kada je put klizav.

nik

pre 12 godina

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao , temi kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija

zimske carolije

pre 12 godina

Iskreno, iznenadjen sam tolikim odusevljenjem ovim tekstom. Kao prvo tekst je mnogo vise o ponasanju u saobracaju nego o savetima kako voziti na ledu i sta raditi u kriticnim situacijama. Drugo, ovaj tekst je za ljude koji su prvi put seli u auto i nemaju ama bas nikakvog iskustva voznje po snegu i ledu. Nadao sam se savetima za koje jos nisam cuo ili iskusio u voznji. Iskreno ja voznju na snegu ne mogu da zamislim bez koriscenja rucne kocnice jer u situacijama kad auto krene pravolinijski, a vi pokusavate da skrenete jedan trzaj rucne i kontrolisano zanosenje zadnjeg kraja moze da vas izvuce iz vrlo cupavih situacija. Izostavljeno je mnogo osnovnih stvari iz ovog teksta. Kada skrecete, a auto ne slusa, nego nastavlja pravo ne kocite noznom kocnicom! Ako se ne snalazite najbolje sa rucnom onda ne kocite nikako nego ispravite malo tockove (iako ce to u trenutku biti protiv svih vasih instinkata) kako bi tockovi mogli opet da koliko toliko povrate prijanjanje. Proklizavanje prednjih tockova je na ledu vrlo cesto i po meni mnogo opasnije od zadnjeg proklizavanja i ogroman broj vozaca krene da okrece volan jos vise ili da koci i time gubi svaku mogucnost daljeg upravljanja vozilom. Jedan savet koji ce vam najvise pomoci. Ako imate negde u gradu praznu siroku ulicu bez saobracaja ili veliki prazan parking (ili poligon) isprobajte sami sve ove situacije koje vas mogu snaci potpuno bezbedno. Skrenite namerno naglo, ukocite, dajte gas, probajte sve da vidite gde su granice vaseg auta, kako se ponasa i sto je najbitnije kako bi izgubili strah od proklizavanja. Najmanje sto vam treba u toj situaciji je panika, a to ce se sigurno desiti ako to niste nikad doziveli. Sve u zivotu se uci kroz trening i praksa je cesto mnogo korisnija od teorije. Iako sam milion puta prosao sve ove situacije prvo sto uradim svake zime kad padne sneg je da odem na poligon i isprobam gume, kocnice sisteme protiv proklizavanja i sve ostalo u realnoj voznji. To mi daje sigurnost kad znam gde su granice vozila (a i moje).
Definitvno stvar koja je najvaznija na ovakvom vremenu je sto manja brzina i razmisljanje unapred. Ne gledajte 10 nego 50 metara ispred vas i kocite bolje i pre vremena nego da u zadnjem casu spasavate zivu glavu. Evo vam jednog klipa sa pravim savetima http://www.youtube.com/watch?v=_m1rTwKe764&feature=related

Oddball

pre 12 godina

Postoji i četvrti stil čišćenja automobila zimi:

Čišćenje ala tank commander style. Mali ostrugani kvadratić 5x5 cm na šoferci i vozi.

Aca

pre 12 godina

još jedan bitan savet za mlade vozače. Ako imate kola sa ABS-om nemojte da mislite da će vas taj sistem mnogo dobro služiti na snegu. Kola koja nemaju ABS mnogo bolje koče (ako imate mere u kočenju) i mnogo je kraći zaustavni put vozilima bez abs nego kod onih vozila koje taj sistem imaju! Tako da ako imate kola sa ABSom to ne znači da možete brže da vozite ili da držite kraće rastojanje, NAPROTIV!

NeoM

pre 12 godina

(zoran, 3. februar 2012 17:38)
"A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!"

Kad procitate ovako nesto jasno vam je ko sve vozi po snegu.
Zorane, 95% automobila ima vece opterecenje na prednjoj osovini, oni najbolji imaju odnos 50-50 ili priblizno. Gume, nikako na snegu da budu ispumpane jer se na klizavoj podlozi jos vise klizaju. Takodje, sire gume se vise klizaju od uzih, dokazano na mnogim relijima u zimskim uslovima...

vlada

pre 12 godina

Nemam dugo vozačku dozvolu, 5 godina i nekih 60 000km pod sosbom u raznim uslovima, medjutim kako živim u Bg imam najmanje iskustva na snegu jer realno u bg-u ima retko kada više od 6 dana u godini sa snegom! A pored toga izbegavam da izlazim na sneg jer kada vidim ko sve vozi po snegu ne želim da pretrpim materijalnu stetu na osnovu toga što sam hteo da se ne smrzavam u GSP-u. Kod mene u ulici je (uzbrdica) od jutros je uspelo da prođe svega 7-8automobila, a bar njih 100 se zaglavilo i nisu mogli dalje samo su vrteli u mestu, od tih 100 bar 70 taxista! Evo malopre sam izašao iz dvorišta i krećem uzbrdo, lagan gas, dodajem kvačilo, blago klackanje da se izvučem iz početne mrtve tačke i uz blago proklizavanja bez problema krećem iako mi uluca izgleda ovako http://imageshack.us/photo/my-images/710/zima2012009.jpg/ (auto je 2.0 benzinac sa 140 konja i prednjem pogonom) I kako to da ja koji imam nekoliko godina krećem sa sredine ulice od nule i izguram celu ulicu uzbrdo a da gomila ovih taxista koji kreću sa dna ulice (znači imaju i zalet) i ne stignu ni do pola ulice, pa nek samo pola njih ima zimske gume, mada verujem da je taj procenat i veći! Ljudi u Bg stvarno ne znaju da voze po snegu a kako kaže i sam autor texta ne smeju ni sami da priznaju to!

ZNBg

pre 12 godina

Postoji i 3. škola čišćenja automobila od snega, koja izgleda otprilike ovako: čovek rukom ukloni sneg sa prozora na vozačkim vratima i sa 1/3 vetrobrana i krene. A onda mu se pri prvom kočenju kubni metar snega slije sa krova na vetrobran. A ako to preživi on nastavlja dalje ali bože sačuvaj da uključi zadnji brisač ili grejanje zadnjeg stakla. Verovatno mu je mnogo da plati 150 din. za metlicu. Ova škola je u Beogradu vrlo brojna i u njoj ima i vozača malih i jeftinih oldatjmera ali i skupih SUV-a.

Tekst je odličan i trebalo bi da ga proćitaju svi vozači.

Najvažnije je ići dosta sporije, u nižem stepenu prenosa i na niskim obrtajima. Mada, danas sam video dosta vozača koji su baš preterali - svega 10 - 15 km/h u ravnoj i širokoj ulici. Možda imaju loše gume pa su se uplašili.
Izbegavati sve nagle pokrete i manevre, i vrlo pažljivo u krivinama. Naglo puštanje kvačila može da dovede do proklizavanja. Ako u ovakvim uslovima ipak treba malo oštrije zakočiti "pumpanje" pedale je obično efikasnije od ABS-a.

Idealno bi bilo kad bi svako mogao da pre uključenja u saobraćaj isproba svoje vozilo na nekom pustom bezbednom prostoru, da vidi kako se ono ponaša po snegu i ledu i da shvati da nema žurbe u takvim uslovima.

Baba Vanga

pre 12 godina

Dobar i koristan tekst!
Samo da demantujem deo koji se odmosi na rad automobila "na prazno" dok ga cistimo, ili sedimo u kuci. To u Kanadi ne da nije kaznjivo, nego se podrazumeva... svi to rade, bez ikakvog problema.

Zoran

pre 12 godina

Za vozace sa automatskim menjacima postoje dve opcije , potrebno je prebaciti u zimski mod rezima menjaca ili ako isti ne postoji menjac je vec sam podesen da radi na malim brojevima obrtaja i samo nezno sa papucicom gasa i bez ikakvih problema procicete svuda .ABS nema nikakvu funkciju po ovakvom vremenu tj. kada ima ovoliko snega na kolovozu i mnogo je bolje kocenje kod automobila koji namaju ovaj uredjaj ovo isto vazi i za makadam tako da je potrebnan dodatni oprez.Posebno je vazno da ne pritiskate dugmice na kojima pise ASR,ESC DSC i sl to su sistemi koji sluze za sprecavanje proklizavanja i automatski su ukljuceni cim startujete vozilo na zalost to mnogi nisu znali pa je bilo mnogo ne zeljenih situacija. Snaga motora sa voznjom nema nikava veze ,vozim auto od 300 ks i prema autoru bih verovatno trebao da vozim u leru ,po snegu se krece drugom brzinom , verujte imam vise nego dovoljno iskustva pozdrav svima i samo pazljivo

zoran

pre 12 godina

I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!

Igor

pre 12 godina

@habibi
slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.
(habibi, 3. februar 2012 13:49)

Aleksandar

pre 12 godina

Jedan vrlo vazan savet: ako se u uskoj ili slabo ociscenoj ulici mimoilazite sa nekim iz suprotnog pravca - usporavajte mnogo pre nego sto do mimoilazenja dodje. Ako niste stigli da usporite na vreme, sve i da vam se cini da ste preblizu u toku mimoilazenja, ne panicite i ne pipajte kocnicu! Bolje da strada i retrovizor nego da, zbog neravnomernog prianjanja na podlogu, usled kocenja jedan deo automobila skrene i napravi daleko vecu stetu.

Video sam bar 10-ak ovakvih gresaka za vreme svoga vakta, sa prilicno velikim stetama kao rezultatom. Dakle, na kocnicu zaboravite za vreme mimoilazenja.

A sto se teksta tice, jedan od boljih na ovim stranama svakako. Najinteresantniji je momenat sa upadanjem Lastinog autobusa u traku - ovo je tako redovna pojava, pri svim vremenskim uslovima, da su mi Lastini vozaci na prvom mestu po bahatosti i neobzirnosti, i gledam da bezim od njih kad god je to moguce. Kuku nama sa takvim `profesionalnim` vozacima...

Valerij

pre 12 godina

Ja vozim Chrysler Sebring 2.7L,204 KS,automatik,danas sam vozio do Novog Beograda i nazad do Banovog Brda.Auto sam ubacio u AutoStick(američka varijanta Titronika i sl.)uglavnom vozio drugom,a na usponima prvom.Nigde nisam proklizao,napominjem da imam extra zimske gume Continental(proglašene za najbolju zimsku gumu 2010 g).Nigde gde sam skretao nisam imao problem sa snagom motora,jedini problem su mi pravili vozači koji ne znaju da voze,a misle da znaju.Nabiju mi se na metar od zadnjeg della automobila,a onda trube kada ja počnem na vreme da kočim.Naime kada se vozi u ovakvim uslovima nije dovoljno pratiti samo automobil ispred sebe nego i bar 5 auta napred pa po njihovom ponašanju predvideti i uskladiti svoju reakciju.
Ali da bi to neko znao nije dovoljno da rodiš nege u Beogradu i misliš da si popio svu pamet ovog sveta zato što ti je tata ili deda kupio auto,treba da provozaš 500.000 km i da uključiš mozak.
Problem je što većina Beograđana nema blage veze sa vožnjom ni po suvom a pogotovo ne po snegu.
Što se tiče čišćenja,ja ga prvo upalim iz čisto praktičnih razloga,dok ja očistim limene delove,stakla se odmrznu,pa se samim tim lako i čiste.
Savet Beogradskim vozačima:ostanite kući ovih dana jer verovatno ne znate da vozite,iako mislite da znate,koliko god vas ovo uvredilo.

Зоран

pre 12 godina

"Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???"

Ма и са много мање снаге прва није препоручљива у многим случајевима када крећеш по снегу. Само проклиза, ако кренеш који милиметар и крај. Или да будеш МНООООГО мекан на квачилу кад га пушташ да не проклиза, али то је већ често немогуће.

Вожња по леду је још занимиљивија. Враћао сам се једне године са Нове године, 4 сата ујутру. Фића. Нас четворо у њему. Испред иде друг са шкодом, били заједно на Новој години. Из супротног смера, мало даље наилази огроман камион, Фап, окрену се као играчка кад изашао из кривине и стаде. Шкода испред мене полако стаје, ја полако на кочницу, НИШТА. Ја у нижи степен, ПООООЛАААААААКО пуштам квачило, НИШТА, враћам у виши степен. Кроз главу ми пролазе милион ствари, ударам глатко у шкоду. Мрак. И сетим се да има једно 20цм земље поред асвалта. Наместим десна два точка на земљу и прикочим. Изађемо из фиће, могао си да се клизаш по асвалту. кад сам дошао кући, прво што ме отац питао је да ли еј било проблема у путу, јер је свуда лед. Он није ни излазио из куће, али је знао. Рекох, није било проблема.

Srki

pre 12 godina

Dobar tekst. i moj je 150 ks i 320 nm i u prvoj bez gasa taman za kretanje. Što se tiće BMW-a i elektronike DTS TCS i drugih skračenica za kontrolu proklizavanja za to baš i služe da nedozvole da točkovi prokližu pa nevidim zašto je potrebno u trečoj kretat.

Darko

pre 12 godina

Odličan članak. Koristim priliku da kao vozač sa 15 svakodnevnog iskustva na potezu Mladenovac-Beograd, pozdravim vozača Lastinog autobusa sa polaskom oko 14h iz Beograda i brojem 493 koji pun putnika pretiče kolonu vozila sa desne strane a onda izvodi sličnu radnju kao na vašoj fotografiji. Ti ljudi se jednostavno iživljavaju nad ostalim učesnicima u saobraćaju i niko im ne može ništa. Izgleda da je vreme kada se vozač autobusa postajalo kroz proceduru davno za nama, i da je sada jednostavnije pravo sa traktora u autobus. Pozdrav i sve najbolje.

Zuki

pre 12 godina

Jos jednom procitah ceo tekst i jos jednom BRAVO!

Dodao bih: povezite nekog pesaka usput ako zaustavljanjem ne ometate nikoga. Svi smo mi prvo pesaci pa tek onda vozaci.

U rezervoaru za vetrobransku tecnost morate imati zimsku tecnost. Odledite brizgaljke pre polaska. Cak i kada je automobil potpuno zagejan brisaci mogu da se lede (kod nas na zalost ne postoje "zimske" metlice za brisace sa posebnom gumenom oblogom protiv ledjenja, ko ima Subaru i grejace u metlicama blago njemu). Cim primetite da se malo skuplja led na metlicama isprskajte soferku i metlice ce se odlediti. Bolje to nego da izlazite na semaforu i usporavate saobracaj.

Bata

pre 12 godina

Verujem da nije bilo lose namere, ali deo opisa/komentara oko brzina i momenta ne odgovara bas cinjenicama. U ovakvim situacijama, cak ni benzinci, ne treba da razmisljaju o pokretanju prvom brzinom jer i do 30% veci momenat automatski dovodi do proklizavanja i nekretanja. Problem brzine kod pokretanja ne postoji kretali makar i trecom brzinom jer je kvacilo kompenzuje svojim proklizavanjem. Vazno je samo nemati ogroman momenat u trenutku pokretanja. To na automatskom menjacu, izmedju ostalog, sprecava "winter" mod. Kako je u tekstu opisana voznja, tada prica o brzini ima smilsla. Editujte tekst i razgranicite pokretanje po snegu/ledu od voznje po istom...

Automatik

pre 12 godina

Gle, ima jos jedan sa automatskim menjacem koji pita za savet. Nisam jedini :) Elem, moze li i neki savet za nas bez kvacila? :)

Bobi

pre 12 godina

@habibi
Potpuno se slažem.
Ukoliko sa vozilom koje ima pogon na prednje točkove ne možete da savladate uzbrdicu, krenite rikvercom i uspećete.

Ivan

pre 12 godina

Odlican clanak, slazem se sa kolegama komentatorima.
Ja sam vec 3 dana solidaran sa vozacima - ne sedam u svoj auto. Sluzbeni auto, nema odgovarajucu opremu niti je dovoljno dobar da ide po laganom snegu koji je ovde pao (nisam u Srbiji), niti po ledu kog ima ujutru i uvece - prezivecu nekoliko dana i u javnom prevozu. Nije me strah od snega - kad imam odgovarajuce gume, ABS, i strpljenje. Ako bilo koje fali, bolje autobus.

observer

pre 12 godina

"Moj komšija me je jutros utrovao dok sam čistio sneg sa trotoara. Upalio je motor, očistio auto, a onda se vratio u stan i ostavio motor da radi. Ovo je u inostranstvu kažnjivo."

Možda, negde, ali u drugim državama (u ovakvim uslovima)je obavezno.
Može se reći i da je ovo u inostranstvu obavezno, pa da bude tačno (Kanada i sl. inostranstvo)

Deda Rale

pre 12 godina

Istina je to za drugu brzinu kod jačih dizelaša. Pre 2 nedelje sam se slupao tako što sam se u drugoj 4x okrenuo na zaleđenom mostu i udario u bankinu. Pre sam vozio samo benzince srednje snage i težine ali je ovo bilo potpuno van kontrole.

Milena

pre 12 godina

Ja sam od onih koji prvo pale motor, pa ciste auto. Auto mi nije bucan, tako da nikom ne pravim problem.
Uglavnom se pridrzavam svih saveta, sem sto vozim u levoj traci pa me prestizu, jer je desna neociscena.
E sad jedno pitanje, kako kociti? Ja to radim tako sto prebacujem iz 3 u drugu, a skoro mi se desilo da sam naprvila krug od 360 stepeni u prvoj.

zoran

pre 12 godina

Pošto sam vozački ispit položio davne 1973. evo skoro 40 godina vozim, i to stalno vozim. Članak je izvanredno napisan mada ja lično nisam saznao ništa novo. Jedno ću reći SVIMA. Najvažnije o prvenstveno BRZINU I PONAŠANJE PRILAGODITE USLOVIMA a to i u Zakonu piše. Ako to SVI urade nikada neće biti problema ma kakvi snegovi i alauke se desile.

I još nešto. Ne slažem se sa konstatacijom da je bez zimskih guma NEMOGUĆE voziti. Malo je teže, tačno, ali ipak je, uz povećanu opreznost, koja je i sa zimskim neophodna, moguće. Te ZIMSKE gume nisu svojevremeno ni postojale pa se opet vozilo. Postojalo je tri vrste guma. "Ćelestonke", dobre gume i nove gume. Pred zimu smo se obično, ukoliko smo imali sredstava, snabdevali parom NOVIH guma i njih stavljali na pogonske točkove i teraj. Ko nije imao mogućnosti vozio je sa onim što ima i ako je pažljiv i malo veštiji, stizao je bez problema gde je krenuo.

Big beng

pre 12 godina

@Frfljavi
Zaboravio si jedan bitan faktor kad su naši automobili u pitanju. Većina su krševi za koje vlasnik nije siguran da li će na ovim temperaturama upaliti ili ne. Zato prvo paljenje, pa onda čišćenje, da ti se ne bi desilo da si čistio badava!!

krle

pre 12 godina

Sjajan text. Samo da potvrdim za ovaj Renovo motor od 150ks. Imao sam prilike da ga vozim na testnoj stazi u Meganu kada se pojavio pre par godina i zbog obrtnog momenta pri izlasku iz krivine je imao tendenciju da vuce preko "nosa" na suvom asfaltu (palila se kontrola proklizavanja koja je to "peglala"), tako da je na ovakvom snegu zaista neophodna pazljiva kontola gasa kod skretanja...

mel

pre 12 godina

@Marko
obrtni moment nema veze sa brojem obrataja. Obrtni moment je sila kojom nesto rotiramo x popuprecnik rotacije - znaci analogno je sili, a ne brzini (broju obrtaja). Zato lakse kreces sa dizelom, veca sila, lakse se pokrece.

tanja

pre 12 godina

A ovaj poslednji pametnjaković, zaustavio auto na auto putu ispod nadvožnjaka pa još pretražuje torbu. Po zakonu zastavljanje i parkiranje na mostovima, nadvožnjacima i ispod istih je kažnjivo... Na ponovno polaganje ga poslati, da nauči zakon. Ali sumnjam da će njemu stići čestitka u vidu slika sa gradskih kamera i iznosom za učinjeni prekršaj na kućnu adresu....

sale

pre 12 godina

tekst je odlican, pun dobrih i korisnih saveta, kao i uvek. nego, imam pitanje:
kako je sandero moj prvi auto sa klimom, voleo bih da mi pojasnite upotrebu iste u odmagljivanju vetrobrana. da li postoji ogranicavajuci faktor oko spoljasnje temperature - npr. veliki minus..., kako se podesava temperatura na kokpitu- da li na hladno ili toplo...
da li se prebaci prekidac u kabini na recirkulaciju ili ne...
unapred hvala
sale

-minus

pre 12 godina

Text je omasio i napravio 2 krupne greske.
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

Bilja

pre 12 godina

Da sam ovo procitala malo ranije ne bi mi se desilo ovo... ;)
"Najbolje je da metllicu ili vaše sredstvo za čišćenje držite van auta ili u prtljažniku.
Na taj način ćete izbeći situaciju da se nagomilani sneg sa automobila sruči pravo na vaše sedište. Ako se to dogodi, znamo da sledi rafal psovki i pokušaja da se rukom ukloni sneg sa sedišta. Loš način da započnete dan."
Super je tekst!

Marko

pre 12 godina

Ha, tekst počinje rečenicom: "Mnogi muškarci ovo pitanje mogu shvatiti i kao uvredljivo..."
Indirektna poruka ženama da u ovim vremenskim uslovima uopšte ne sedaju za volan ;)

habibi

pre 12 godina

slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.

G*nesh

pre 12 godina

Odlicni saveti, eh kad bi svi ovako vodili racuna..
Jutros sam imao priliku da gledam na potezu od Plavog mosta do Arene, "jake" vozace koji su vozili zaustavnim trakama, i uvek upadali u guzvu prilikom ukljuecenja na autobuskim stanicama, pa se prestrojavali i vracali i sve brzo voze.. a ja polako prvom, u najbrzoj traci.

Stignem ih i prestignem na Gazeli.. Sta reci, preko prece naokolo blize.

Sinbad

pre 12 godina

@ redakcija

Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???
Mnogo je lakse "obuzdavati" snagu u visim nego u nizim brzinama. Jedino sto onda nema kocenja motorom sto je takodje jako potrebno kada vozite u ovakvim uslovima.
Sustina je ne dozvoliti da tockovi proklizaju. Tada nista od polaska iz mesta. U 2. brzinu i kreces polako.
Ja mojim autom BMW 330d sa 230KS, ponekad krecem trecom brzinom. Jednostavno u prvoj odmah proklize i onda proradi DTC, i jos zadnja vuca, pa dok ne krenes muka jedna. Bolje odmah u 3. brzinu i nema ni proklizavanja ni dosadnog DTC-a (dinamic traction control)
U sustini nisam nikada ostao u snegu jer ti BMW-ovi sistemi kontrole svacega necega, odlicno funkcionisu. Jutros voznja bez problema u 10cm sveze napadalog snega u Novom Sadu.

Redakcija:
1. Laguna vs 330d
2. prednji vs zadnji pogon
3. u 1. brzini kretanje je znatno sporije nego u 2. Po ekstremno klizavoj podlozi, to je danas bilo presudno.
4. pri 1100 obrtaja, bez gasa, ne obuzdava se 150ks, ali treba se boriti sa Nm.
Uzivajte u toj odlicnoj masini. Pozdrav.

Frfljavi

pre 12 godina

E, ovo je necuveno! Zaista, sta treba da se desi pa da se svest kod nas Srba pojavi kao automatski alarmantni modus? Naime, recenica da treba prvo upaliti auto, pa tek onda cistiti sneg... je zaista neiskustvo koje se cak granici sa sebiclukom. Za takve stvari se u inostranstvu kaznjavaju vozaci ! I to bas debelo!

Zamislite da nas osamstopedesetmiliona tricetrdesetpethiljada sto dvajs osamstopedeset sestodevedeset pet vozaca upalimo automobile i da pustimo da se prvo zagreju, pa tek onda da cistimo vetrobran, JER... u suprotnom ce nam nase divne, nezne i negovane rucice biti DUZE izlozene hladnoci...!!!

Pa zar nije dovoljno da je covecanstvo toliko razmazeno, da jednu masinu, stvar, proizvod ili takozvani AUTO upali i tera u pogon, koji je blizu dve tone tezak, samo da bi se on prevezao koji ima 75 ili 85 kilograma u sebi? Znaci.. mi palimo kola od soma i osamsto kila, da bi se jedan som prevezao od sedamdesetipet kila... ejjjj .. ne valja nam rabota ta, ne valjda!

zoran1965

pre 12 godina

sada sam vozio od borce do vidikovca, preko kosutnjaka
svaka stvar koja je bila u tekstu se desila
svaka cast
da je vise kvalitetnih clanaka

Igor

pre 12 godina

Svaka cast na textu, za mladje vozace odlicni saveti.
A za nas starije nije lose da se podsetimo malo. Slazem se da pre svega treba da budemo smireni i maximalno tolerantni u ovakvim uslovima, jer to je dini nacin kako mozemo da funkcionisemo (ovo vazi i za normalne uslove voznje). Ali ipak, poznajuci sebe :) a i nas mentalitet, bice vraski tesko.
Evo ja prvi obecavam, bicu tolerantan :)

Oprezan vozac

pre 12 godina

Vrlo bitno da citaoci teksta razumeju razliku u ponasanju izmedju benzinaca i dizel motora. Kao sto je u tekstu i naznaceno, po ovakvom vremenu, sa puno snega i leda na putu, jaki dizelasi umeju da se ponasaju poprilicno nekontrolisano u visem stepenu prenosa. Svake pohvale za savet i tekst!

supernova

pre 12 godina

Super prilog, dosta korisnih saveta! Zaista. Nego me nesto buni, nadam se da nisam od onih koji traze dlaku u jajetu :)

"Ovaj savet biće posebno koristan vozačima automobila sa dizel motorom i velikim obrtnim momentom."

Zar benzinci nemaju veci broj obrtaja? Na dizelazu mi je uvek bilo lakse da krecem, snazan je, i lako krecem iz druge sa vrlo malim brojem obrtaja. Takodje u voznji, vozim uvek sa vecim stepenom prenosa i laganijim gasom (opet zbog manjih obrtaja), a kad se zaustavljam idem u nizi, ali nikako naglo, vec lagano popustam kvacilo (odnosno kako uslovi dozvole). E sad kad vozim benzica ne mogu da mu potrefim gas odmah nabija obrtaje i proklizava (mozda jer sam navikao na dizela), a u vecem stepenu sa manjim obrtanjem se gusi i staje. Konkretno pricam samo o dva modela automobila koja ja vozim, punto 1.9 jtd i punto 1.2 benzinac.

A sad saveti :) Vozite uvek tako da vam kocnica ne zatreba, kocite motorom, ili lagano, lagano kocnicom. I jos jedan. Kada auto kliza, volan uvek prati zanji kraj, znaci ako je zadnji kraj otisao u levo, i volan u levo! Pozdrav i samo polako!

Redakcija:
Hvala za pohvala i hvala za predloge. Hajde da izvadimo tu dlaku :)
Obrtni moment i broj obrtaja motora nisu isto. Dizeli rade na manjem broju obrtaja, ali uglavnom imaju jaci obrtni moment od vecine benzinaca. Izrazen je u Nm. Ostatak je, nadam se objasnjen. Pozdrav.

Mladen

pre 12 godina

A za nas sa "automatik" menjacima? :D

odlican teskt :)
Sto se tice Lastinog autobusa, to je standardna pojava... oni voze 120 gde je ogranicenje 60 i to puni ljudi, tako da, nista cudno.

Sasha

pre 12 godina

Pitanje za redakciju, koji je ovo automobil iz koga je slikano, svidja mi se enterijer, deluje kvalitetno?

Drugo, nas sa matorijim automobilima su uvek ucili da polazimo iz drugog stepena prenosa, jer prvi gotovo redovno slajfuje, sto je i realan problem. Kod drugog se lagano krene i nema problema, valjda zato sto u prva u najnizem broju obrtaja vec prenosi previse obrtnog momenta na tockove?

Redakcija:
Renault Laguna III Dynamique. 2.0 dci 150KS. Usla je u svoju trecu godinu i 40 000 km. Drzi se OK za sada.

Sto se tice polaska iz mesta, savetujem da se utvrdi stanje u datoj situaciji pa da se donese odluka. Vodite racuna da vam se ne ugasi motor. Sada je toliko klizavo da ce i ta strategija tesko da pomogne. Ako ne mozete da krenete, odustanite od voznje. Sta mislite koliko ce biti tesko da se zaustavite?

Laguna i drugi jaki dizelasi prave problem prilikom skretanja u II stepenu prenosa, kao što sam jutros imao priliku da se uverim. Ne može da se obuzda snaga. Prva brzina je danas bila adekvatnija.

Marko

pre 12 godina

Ha, tekst počinje rečenicom: "Mnogi muškarci ovo pitanje mogu shvatiti i kao uvredljivo..."
Indirektna poruka ženama da u ovim vremenskim uslovima uopšte ne sedaju za volan ;)

Mladen

pre 12 godina

A za nas sa "automatik" menjacima? :D

odlican teskt :)
Sto se tice Lastinog autobusa, to je standardna pojava... oni voze 120 gde je ogranicenje 60 i to puni ljudi, tako da, nista cudno.

zoran1965

pre 12 godina

sada sam vozio od borce do vidikovca, preko kosutnjaka
svaka stvar koja je bila u tekstu se desila
svaka cast
da je vise kvalitetnih clanaka

Sasha

pre 12 godina

Pitanje za redakciju, koji je ovo automobil iz koga je slikano, svidja mi se enterijer, deluje kvalitetno?

Drugo, nas sa matorijim automobilima su uvek ucili da polazimo iz drugog stepena prenosa, jer prvi gotovo redovno slajfuje, sto je i realan problem. Kod drugog se lagano krene i nema problema, valjda zato sto u prva u najnizem broju obrtaja vec prenosi previse obrtnog momenta na tockove?

Redakcija:
Renault Laguna III Dynamique. 2.0 dci 150KS. Usla je u svoju trecu godinu i 40 000 km. Drzi se OK za sada.

Sto se tice polaska iz mesta, savetujem da se utvrdi stanje u datoj situaciji pa da se donese odluka. Vodite racuna da vam se ne ugasi motor. Sada je toliko klizavo da ce i ta strategija tesko da pomogne. Ako ne mozete da krenete, odustanite od voznje. Sta mislite koliko ce biti tesko da se zaustavite?

Laguna i drugi jaki dizelasi prave problem prilikom skretanja u II stepenu prenosa, kao što sam jutros imao priliku da se uverim. Ne može da se obuzda snaga. Prva brzina je danas bila adekvatnija.

Igor

pre 12 godina

Svaka cast na textu, za mladje vozace odlicni saveti.
A za nas starije nije lose da se podsetimo malo. Slazem se da pre svega treba da budemo smireni i maximalno tolerantni u ovakvim uslovima, jer to je dini nacin kako mozemo da funkcionisemo (ovo vazi i za normalne uslove voznje). Ali ipak, poznajuci sebe :) a i nas mentalitet, bice vraski tesko.
Evo ja prvi obecavam, bicu tolerantan :)

G*nesh

pre 12 godina

Odlicni saveti, eh kad bi svi ovako vodili racuna..
Jutros sam imao priliku da gledam na potezu od Plavog mosta do Arene, "jake" vozace koji su vozili zaustavnim trakama, i uvek upadali u guzvu prilikom ukljuecenja na autobuskim stanicama, pa se prestrojavali i vracali i sve brzo voze.. a ja polako prvom, u najbrzoj traci.

Stignem ih i prestignem na Gazeli.. Sta reci, preko prece naokolo blize.

Big beng

pre 12 godina

@Frfljavi
Zaboravio si jedan bitan faktor kad su naši automobili u pitanju. Većina su krševi za koje vlasnik nije siguran da li će na ovim temperaturama upaliti ili ne. Zato prvo paljenje, pa onda čišćenje, da ti se ne bi desilo da si čistio badava!!

zox

pre 12 godina

Ja sam vozač već 22 godine sa svojih 43 godine života. Mislim da sam solidan vozač sa pozamašnim iskustvom za volanom obzirom da sam u auto industriji već 16 godina te mi je volan "hleb" - što bi se reklo. Mimo svega toga, kako je krenuo ovaj kolaps - iako je spreman za zimu sa nove 4 zimske gume, antifriz je do - 35 itd ... automobil mi je u garaži a ja idem prevozom. Glava me ne boli. Nekada čekam malo duže bus ali šta ima veze ... krenem peške do druge stanice, malo se razgibam, prošetam ... osetim svu ovu silu prirode pa mi slatko dođe kada stignem kući, skuvam tursku kafu itd ... Mislim da smo se mnogo opustili u poslednjih xy godina jer su zime bile više nego kilave. Sedeti po baštama u Decembru ili Januaru na + par stepeni i nije baš normalno i zdravo. Ovo je prava zima i daj Bože da svaka bude ovakva, manje više. Mi smo Srbi čudni ljudi. Stalno nam nešto smeta. Sneg zimi, vrućine leti. I kada je najveći problem u saobraćaju, svi palimo kola i baš tada moramo da završimo "neodložne" poslove. Pozdrav, odoh po lopatu da čistim sneg ispred zgrade.

NeoM

pre 12 godina

(zoran, 3. februar 2012 17:38)
"A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!"

Kad procitate ovako nesto jasno vam je ko sve vozi po snegu.
Zorane, 95% automobila ima vece opterecenje na prednjoj osovini, oni najbolji imaju odnos 50-50 ili priblizno. Gume, nikako na snegu da budu ispumpane jer se na klizavoj podlozi jos vise klizaju. Takodje, sire gume se vise klizaju od uzih, dokazano na mnogim relijima u zimskim uslovima...

Oprezan vozac

pre 12 godina

Vrlo bitno da citaoci teksta razumeju razliku u ponasanju izmedju benzinaca i dizel motora. Kao sto je u tekstu i naznaceno, po ovakvom vremenu, sa puno snega i leda na putu, jaki dizelasi umeju da se ponasaju poprilicno nekontrolisano u visem stepenu prenosa. Svake pohvale za savet i tekst!

Test driver

pre 12 godina

Oduševio me ovom rečenicom! Objasnio...
"Kada vidite da je vozač ispred vas dao žmigavac i da želi da se prestroji, propustite ga. Nemojte se gurati sa njim i po svaku cenu praktikovati vaše prvenstvo. Pokušajte da propustite vozača ispred vas i videćete kako je to jedan PRIJATAN osećaj."

E sad, svako ko ovo praktikuje, prst gore, ko ne, prst dole! :)

supernova

pre 12 godina

Super prilog, dosta korisnih saveta! Zaista. Nego me nesto buni, nadam se da nisam od onih koji traze dlaku u jajetu :)

"Ovaj savet biće posebno koristan vozačima automobila sa dizel motorom i velikim obrtnim momentom."

Zar benzinci nemaju veci broj obrtaja? Na dizelazu mi je uvek bilo lakse da krecem, snazan je, i lako krecem iz druge sa vrlo malim brojem obrtaja. Takodje u voznji, vozim uvek sa vecim stepenom prenosa i laganijim gasom (opet zbog manjih obrtaja), a kad se zaustavljam idem u nizi, ali nikako naglo, vec lagano popustam kvacilo (odnosno kako uslovi dozvole). E sad kad vozim benzica ne mogu da mu potrefim gas odmah nabija obrtaje i proklizava (mozda jer sam navikao na dizela), a u vecem stepenu sa manjim obrtanjem se gusi i staje. Konkretno pricam samo o dva modela automobila koja ja vozim, punto 1.9 jtd i punto 1.2 benzinac.

A sad saveti :) Vozite uvek tako da vam kocnica ne zatreba, kocite motorom, ili lagano, lagano kocnicom. I jos jedan. Kada auto kliza, volan uvek prati zanji kraj, znaci ako je zadnji kraj otisao u levo, i volan u levo! Pozdrav i samo polako!

Redakcija:
Hvala za pohvala i hvala za predloge. Hajde da izvadimo tu dlaku :)
Obrtni moment i broj obrtaja motora nisu isto. Dizeli rade na manjem broju obrtaja, ali uglavnom imaju jaci obrtni moment od vecine benzinaca. Izrazen je u Nm. Ostatak je, nadam se objasnjen. Pozdrav.

Aleksandar

pre 12 godina

Jedan vrlo vazan savet: ako se u uskoj ili slabo ociscenoj ulici mimoilazite sa nekim iz suprotnog pravca - usporavajte mnogo pre nego sto do mimoilazenja dodje. Ako niste stigli da usporite na vreme, sve i da vam se cini da ste preblizu u toku mimoilazenja, ne panicite i ne pipajte kocnicu! Bolje da strada i retrovizor nego da, zbog neravnomernog prianjanja na podlogu, usled kocenja jedan deo automobila skrene i napravi daleko vecu stetu.

Video sam bar 10-ak ovakvih gresaka za vreme svoga vakta, sa prilicno velikim stetama kao rezultatom. Dakle, na kocnicu zaboravite za vreme mimoilazenja.

A sto se teksta tice, jedan od boljih na ovim stranama svakako. Najinteresantniji je momenat sa upadanjem Lastinog autobusa u traku - ovo je tako redovna pojava, pri svim vremenskim uslovima, da su mi Lastini vozaci na prvom mestu po bahatosti i neobzirnosti, i gledam da bezim od njih kad god je to moguce. Kuku nama sa takvim `profesionalnim` vozacima...

Oddball

pre 12 godina

Postoji i četvrti stil čišćenja automobila zimi:

Čišćenje ala tank commander style. Mali ostrugani kvadratić 5x5 cm na šoferci i vozi.

Darko

pre 12 godina

Odličan članak. Koristim priliku da kao vozač sa 15 svakodnevnog iskustva na potezu Mladenovac-Beograd, pozdravim vozača Lastinog autobusa sa polaskom oko 14h iz Beograda i brojem 493 koji pun putnika pretiče kolonu vozila sa desne strane a onda izvodi sličnu radnju kao na vašoj fotografiji. Ti ljudi se jednostavno iživljavaju nad ostalim učesnicima u saobraćaju i niko im ne može ništa. Izgleda da je vreme kada se vozač autobusa postajalo kroz proceduru davno za nama, i da je sada jednostavnije pravo sa traktora u autobus. Pozdrav i sve najbolje.

mel

pre 12 godina

@Marko
obrtni moment nema veze sa brojem obrataja. Obrtni moment je sila kojom nesto rotiramo x popuprecnik rotacije - znaci analogno je sili, a ne brzini (broju obrtaja). Zato lakse kreces sa dizelom, veca sila, lakse se pokrece.

ZNBg

pre 12 godina

Postoji i 3. škola čišćenja automobila od snega, koja izgleda otprilike ovako: čovek rukom ukloni sneg sa prozora na vozačkim vratima i sa 1/3 vetrobrana i krene. A onda mu se pri prvom kočenju kubni metar snega slije sa krova na vetrobran. A ako to preživi on nastavlja dalje ali bože sačuvaj da uključi zadnji brisač ili grejanje zadnjeg stakla. Verovatno mu je mnogo da plati 150 din. za metlicu. Ova škola je u Beogradu vrlo brojna i u njoj ima i vozača malih i jeftinih oldatjmera ali i skupih SUV-a.

Tekst je odličan i trebalo bi da ga proćitaju svi vozači.

Najvažnije je ići dosta sporije, u nižem stepenu prenosa i na niskim obrtajima. Mada, danas sam video dosta vozača koji su baš preterali - svega 10 - 15 km/h u ravnoj i širokoj ulici. Možda imaju loše gume pa su se uplašili.
Izbegavati sve nagle pokrete i manevre, i vrlo pažljivo u krivinama. Naglo puštanje kvačila može da dovede do proklizavanja. Ako u ovakvim uslovima ipak treba malo oštrije zakočiti "pumpanje" pedale je obično efikasnije od ABS-a.

Idealno bi bilo kad bi svako mogao da pre uključenja u saobraćaj isproba svoje vozilo na nekom pustom bezbednom prostoru, da vidi kako se ono ponaša po snegu i ledu i da shvati da nema žurbe u takvim uslovima.

crno na belo

pre 12 godina

Evo i jednog komentara od nekoga ko je danas bio pesak, a ince je vozac. Clanak je odlican, treba ga staviti na naslovnu stranu, onako krupno. Tacno je da su danas u BG-u na ulice izasli svi koji imaju auto, a 75% ne ume da vozi po snegu, 25% posto od nji ne ume da vozi uopste. Ulice su bile relativno ociscenje ali videla sam toliko uplasenih vozaca koji su vozili 5km/h po sredini puta i pravili nevidjene zastoje. Ko je iz BG-a verovtno zna za nizbrdicu od Banjice prema Rakovici, tkzv Banjicu 6, velika nizbrdica sa krivinom, 1,5 km duga, samo jedna traka u pravcu na dole, tj nizbrdo. Tu sam se ja danas spustila peske, po neociscenom trotoaru dok je kolovoz bio solidno ociscen. Hodajuci brzo nije me pretekao ni jedan automobil, a njih 5-6 su toliko usporili da su imali po 60-70 metara slobodne ulce ispred sebe, ali ne, bolje je napraviti saobracajni kolaps. Zbog takvih nesigurnih vozaca bila je zagusena cela Crnotavska ulca, od Trosarine do VMA a i dalje. Tuda prolazi 6 autobusa, sada zamislite sve one ljude na stanici koji ih cekaju. Ko ne zna da vozi ili nije siguran u svoje znanje voznje po snegu ( kao ja) ili nije siguran u svoj automobil, MOLOM VAS ne sed
ajte ovih dana za volan. Bice na svima lakse i makar malo brz
e.

Pozrav, Beograd -11 C, visina sneznog pokrivaca: 30 cm o

vlada

pre 12 godina

Nemam dugo vozačku dozvolu, 5 godina i nekih 60 000km pod sosbom u raznim uslovima, medjutim kako živim u Bg imam najmanje iskustva na snegu jer realno u bg-u ima retko kada više od 6 dana u godini sa snegom! A pored toga izbegavam da izlazim na sneg jer kada vidim ko sve vozi po snegu ne želim da pretrpim materijalnu stetu na osnovu toga što sam hteo da se ne smrzavam u GSP-u. Kod mene u ulici je (uzbrdica) od jutros je uspelo da prođe svega 7-8automobila, a bar njih 100 se zaglavilo i nisu mogli dalje samo su vrteli u mestu, od tih 100 bar 70 taxista! Evo malopre sam izašao iz dvorišta i krećem uzbrdo, lagan gas, dodajem kvačilo, blago klackanje da se izvučem iz početne mrtve tačke i uz blago proklizavanja bez problema krećem iako mi uluca izgleda ovako http://imageshack.us/photo/my-images/710/zima2012009.jpg/ (auto je 2.0 benzinac sa 140 konja i prednjem pogonom) I kako to da ja koji imam nekoliko godina krećem sa sredine ulice od nule i izguram celu ulicu uzbrdo a da gomila ovih taxista koji kreću sa dna ulice (znači imaju i zalet) i ne stignu ni do pola ulice, pa nek samo pola njih ima zimske gume, mada verujem da je taj procenat i veći! Ljudi u Bg stvarno ne znaju da voze po snegu a kako kaže i sam autor texta ne smeju ni sami da priznaju to!

Sinbad

pre 12 godina

@ redakcija

Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???
Mnogo je lakse "obuzdavati" snagu u visim nego u nizim brzinama. Jedino sto onda nema kocenja motorom sto je takodje jako potrebno kada vozite u ovakvim uslovima.
Sustina je ne dozvoliti da tockovi proklizaju. Tada nista od polaska iz mesta. U 2. brzinu i kreces polako.
Ja mojim autom BMW 330d sa 230KS, ponekad krecem trecom brzinom. Jednostavno u prvoj odmah proklize i onda proradi DTC, i jos zadnja vuca, pa dok ne krenes muka jedna. Bolje odmah u 3. brzinu i nema ni proklizavanja ni dosadnog DTC-a (dinamic traction control)
U sustini nisam nikada ostao u snegu jer ti BMW-ovi sistemi kontrole svacega necega, odlicno funkcionisu. Jutros voznja bez problema u 10cm sveze napadalog snega u Novom Sadu.

Redakcija:
1. Laguna vs 330d
2. prednji vs zadnji pogon
3. u 1. brzini kretanje je znatno sporije nego u 2. Po ekstremno klizavoj podlozi, to je danas bilo presudno.
4. pri 1100 obrtaja, bez gasa, ne obuzdava se 150ks, ali treba se boriti sa Nm.
Uzivajte u toj odlicnoj masini. Pozdrav.

Frfljavi

pre 12 godina

E, ovo je necuveno! Zaista, sta treba da se desi pa da se svest kod nas Srba pojavi kao automatski alarmantni modus? Naime, recenica da treba prvo upaliti auto, pa tek onda cistiti sneg... je zaista neiskustvo koje se cak granici sa sebiclukom. Za takve stvari se u inostranstvu kaznjavaju vozaci ! I to bas debelo!

Zamislite da nas osamstopedesetmiliona tricetrdesetpethiljada sto dvajs osamstopedeset sestodevedeset pet vozaca upalimo automobile i da pustimo da se prvo zagreju, pa tek onda da cistimo vetrobran, JER... u suprotnom ce nam nase divne, nezne i negovane rucice biti DUZE izlozene hladnoci...!!!

Pa zar nije dovoljno da je covecanstvo toliko razmazeno, da jednu masinu, stvar, proizvod ili takozvani AUTO upali i tera u pogon, koji je blizu dve tone tezak, samo da bi se on prevezao koji ima 75 ili 85 kilograma u sebi? Znaci.. mi palimo kola od soma i osamsto kila, da bi se jedan som prevezao od sedamdesetipet kila... ejjjj .. ne valja nam rabota ta, ne valjda!

pedjoni

pre 12 godina

Najjaci deo teksta je u vezi stiskanja kvacila. Naime u Svedskoj (a oni su
prilicno iskusni) je obaveza pri obuci za vozaca,na poligonu, da se velikom brzinom
udje u krivinu na klizavoj podlozi i u trenutku zanosenja auta,stisnuti kvacilo,tada se auto u istom trenutku ispravlja. To je JEDINI i najefikasniji nacin.Nema laganih kocenja,smanjivanja brzine itd itd, jer za to nema vremena u kriticnoj situaciji.Probajte sami, govorim vam iz iskustva.

samo polako

pre 12 godina

Dodao bih nešto što je možda važnije od svih saveta o vožnji: iskoristite ovakve vremenske prilike, i nađite vremena da VEŽBATE vožnju po ledu i snegu. Prazan parking ili nešto tog tipa, i terajte, da osetite kako rade i ne rade kočnice, kako se gubi i kako se vraća kontrola nad vozilom u skretanju. Ne iživljavajte se, nego probajte da simulirate realne situacije kakve vas očekuju na ulicama.

Bilja

pre 12 godina

Da sam ovo procitala malo ranije ne bi mi se desilo ovo... ;)
"Najbolje je da metllicu ili vaše sredstvo za čišćenje držite van auta ili u prtljažniku.
Na taj način ćete izbeći situaciju da se nagomilani sneg sa automobila sruči pravo na vaše sedište. Ako se to dogodi, znamo da sledi rafal psovki i pokušaja da se rukom ukloni sneg sa sedišta. Loš način da započnete dan."
Super je tekst!

Zloća

pre 12 godina

Ahahahaa koji likovi, koji vozači, huh slatko sam se nasmejao nekim izjavama. Čekaj bez ABSa bolje nego sa ABSom hahahaa ili BMW zadnja vuča ide kao san u trećoj. Ma još da traction control i ostala pomagale su bezveze, da poludiš od pametnih komentara ovde. Verovatno ti vozači kada kupe Auto ispuste ulje iz Serva volana, cvicangluju ECU i izbace Airgabove. Nije mi jasno kako nešto tako napišu odu i mirno spavaju. EH da 90% vozača autobusa ne zaslužuju dozvolu. Sviđa mi se konkretna fotografija uz komentar, nice one.

Aca

pre 12 godina

još jedan bitan savet za mlade vozače. Ako imate kola sa ABS-om nemojte da mislite da će vas taj sistem mnogo dobro služiti na snegu. Kola koja nemaju ABS mnogo bolje koče (ako imate mere u kočenju) i mnogo je kraći zaustavni put vozilima bez abs nego kod onih vozila koje taj sistem imaju! Tako da ako imate kola sa ABSom to ne znači da možete brže da vozite ili da držite kraće rastojanje, NAPROTIV!

Baba Vanga

pre 12 godina

Dobar i koristan tekst!
Samo da demantujem deo koji se odmosi na rad automobila "na prazno" dok ga cistimo, ili sedimo u kuci. To u Kanadi ne da nije kaznjivo, nego se podrazumeva... svi to rade, bez ikakvog problema.

Automatik

pre 12 godina

Gle, ima jos jedan sa automatskim menjacem koji pita za savet. Nisam jedini :) Elem, moze li i neki savet za nas bez kvacila? :)

Zuki

pre 12 godina

Jos jednom procitah ceo tekst i jos jednom BRAVO!

Dodao bih: povezite nekog pesaka usput ako zaustavljanjem ne ometate nikoga. Svi smo mi prvo pesaci pa tek onda vozaci.

U rezervoaru za vetrobransku tecnost morate imati zimsku tecnost. Odledite brizgaljke pre polaska. Cak i kada je automobil potpuno zagejan brisaci mogu da se lede (kod nas na zalost ne postoje "zimske" metlice za brisace sa posebnom gumenom oblogom protiv ledjenja, ko ima Subaru i grejace u metlicama blago njemu). Cim primetite da se malo skuplja led na metlicama isprskajte soferku i metlice ce se odlediti. Bolje to nego da izlazite na semaforu i usporavate saobracaj.

licno ja

pre 12 godina

@Gasa: Neko ko vozi desnom trakom 100km/h i krene u preticanje kamiona sa 120 ne pravi nikome probleme osim huliganima koji voze 170km/h. Max brzina na nasem autoputu je 120km/h. Ako neko ne zna da vozi to su onda ti nabedjeni vozaci koji svoje umece dokazuju na pravom putu i samo zato sto imaju jake masine uspevaju da izvuku te brzine. Znate ono kada vam se pri brzini od 120 zalepi iza vas neko na 15cm i pocne da trubi. To je ego centrik.

Anduril

pre 12 godina

Kao prvo tekst je odličan, možda najbolji ikada na ovoj stranici, slatko sam se ismejao čitajući komentare i obzervacije, i naravno naučio dosta toga. Ovo mi je prva prava zima jer sve do proleća prošle godine nisam imao sopstveni automobil.
Drugo, moje deo grada se ne čisti, a jako je brdovit (Žarkovo i Cerak) želim da se zahvalim vozaču crnog SUVa koji me je snimio na uzbrdici i bez razmišljanja skrenuo u smet da bih ja u svom Citroenu prošao kroz ona dva bedna ugažena kolotraga.
Treće primetio sam da ljudi na nizbrdicama mile, ljudi kočite motorom, znači niži stepen prenosa, ako je puno klizavo prva.
Četvrto, tečnost za vetrobran je super i uvek je treba imati u rezervi. Ja imam neku koja toliko dobro drži da nema potrebe da brisači rade stalno. Sneg se sam topi a plus i ja grejem.
Peto, neko je pomenuo 3. i 4. školu čišćenja snega. Ja sam se kao pešak uvek divio tank commanderima, ili bunkerašim koji vire kroz prozorčić 5x5 i čude se kao je napadao veliki sneg. Naravno vožnja iza takvih može da se uporedi sa pravim Sibirskim mećavama, a najbolji su mi bunkeraši sa šleperima i autobusima gde tone i tone snega padaju na sve okolo.
Šesto, ljudi samo pažljivo i uživajte u vožnji po snegu jer nije strašno, a i brate nekao je lepo. Jedva čekam sutra da provozam svog belog medveda aka. C3 malo po Šumadiji.

Pomoc na drumu

pre 12 godina

@ I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!
(zoran, 3. februar 2012 17:38),
zaboravio si neke vrlo vazne detalje:
1.Karton ispred hladnjaka
2.Jambolija na volanu i sedistima(protiv promrzlina,a i esteCki lepo izgleda!)
3.Zecja sapica na srednjem retrovizoru(za srecu!)
4.Prikolica sa minimum dve,tri svinje zbog balasta
Ima jos detalja,ali ne pomazu zimi,seticemo ih se kad malo otopli...

Зоран

pre 12 godina

"Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???"

Ма и са много мање снаге прва није препоручљива у многим случајевима када крећеш по снегу. Само проклиза, ако кренеш који милиметар и крај. Или да будеш МНООООГО мекан на квачилу кад га пушташ да не проклиза, али то је већ често немогуће.

Вожња по леду је још занимиљивија. Враћао сам се једне године са Нове године, 4 сата ујутру. Фића. Нас четворо у њему. Испред иде друг са шкодом, били заједно на Новој години. Из супротног смера, мало даље наилази огроман камион, Фап, окрену се као играчка кад изашао из кривине и стаде. Шкода испред мене полако стаје, ја полако на кочницу, НИШТА. Ја у нижи степен, ПООООЛАААААААКО пуштам квачило, НИШТА, враћам у виши степен. Кроз главу ми пролазе милион ствари, ударам глатко у шкоду. Мрак. И сетим се да има једно 20цм земље поред асвалта. Наместим десна два точка на земљу и прикочим. Изађемо из фиће, могао си да се клизаш по асвалту. кад сам дошао кући, прво што ме отац питао је да ли еј било проблема у путу, јер је свуда лед. Он није ни излазио из куће, али је знао. Рекох, није било проблема.

zoran

pre 12 godina

Pošto sam vozački ispit položio davne 1973. evo skoro 40 godina vozim, i to stalno vozim. Članak je izvanredno napisan mada ja lično nisam saznao ništa novo. Jedno ću reći SVIMA. Najvažnije o prvenstveno BRZINU I PONAŠANJE PRILAGODITE USLOVIMA a to i u Zakonu piše. Ako to SVI urade nikada neće biti problema ma kakvi snegovi i alauke se desile.

I još nešto. Ne slažem se sa konstatacijom da je bez zimskih guma NEMOGUĆE voziti. Malo je teže, tačno, ali ipak je, uz povećanu opreznost, koja je i sa zimskim neophodna, moguće. Te ZIMSKE gume nisu svojevremeno ni postojale pa se opet vozilo. Postojalo je tri vrste guma. "Ćelestonke", dobre gume i nove gume. Pred zimu smo se obično, ukoliko smo imali sredstava, snabdevali parom NOVIH guma i njih stavljali na pogonske točkove i teraj. Ko nije imao mogućnosti vozio je sa onim što ima i ako je pažljiv i malo veštiji, stizao je bez problema gde je krenuo.

Srki

pre 12 godina

Dobar tekst. i moj je 150 ks i 320 nm i u prvoj bez gasa taman za kretanje. Što se tiće BMW-a i elektronike DTS TCS i drugih skračenica za kontrolu proklizavanja za to baš i služe da nedozvole da točkovi prokližu pa nevidim zašto je potrebno u trečoj kretat.

nesh_bros

pre 12 godina

@Gasa. a ti si taj baja sto vozi 170 km/h pa te smaraju ovi nesposobnjakovici sto voze 120 km/h na auto-putu !??Decko.. ti si taj koji ne zna da vozi !!

Aca

pre 12 godina

(Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Dečače umesto što ismevaš ljude probaj pa onda vidi! Imam gomilu kilometra iz sebe. 8 automobila iza sebe (prednja zadnja i vuča na sva četiri, automatici, manuelci od 750ccm do 3000ccm) sa svakim minimum 80 000 predjenih kilometara i imam iskustva iz vremena kada ABS nije ni postojao a i kada su zime daleko ozbiljniji od ovog snegića od 30cm koji je pao i napravio totalni kolaps u gradu!

Ja samo hoću da prenesem mladjoj generaciji da to ako imaju na kolima ABS ne znači da će stati onog momenta kada pritisnu pedalu kočnice. Sem toga onima koji su o atuomobilima malo bolje obavešteni nisam otkrio ameriku time što sam reko da ABS produžava zaustavni put na snegu! Dobra stvar kod ABS je što ćeš teže da izgubiš kontrolu nad vozilom nego kada nemaš taj sistem na kolima ali ako imaš dovolno mozga i iskustva kočnice bez ABS će na snegu mnogo više značiti nego kočnice sa ABSom!

To je i jedan od razloga zašto u ovakvim vremenima vozim radije sinov auto koji nema abs (doduše ima i manuelni menjač), nego svoj koji ima ABS i automatik je.

Marko

pre 12 godina

Ne bih da budem samo još jedan od onih koji hvale, ali ja odavno nisam pročitao efektniji i bolje napisan članak iz bilo koje oblasti.

nik

pre 12 godina

@(nik, 3. februar 2012 20:40)
ISPRAVKA

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao konkurenciju , temi prilazis kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija!

observer

pre 12 godina

"Moj komšija me je jutros utrovao dok sam čistio sneg sa trotoara. Upalio je motor, očistio auto, a onda se vratio u stan i ostavio motor da radi. Ovo je u inostranstvu kažnjivo."

Možda, negde, ali u drugim državama (u ovakvim uslovima)je obavezno.
Može se reći i da je ovo u inostranstvu obavezno, pa da bude tačno (Kanada i sl. inostranstvo)

samo polako

pre 12 godina

Odličan članak. Kao neko ko godinama vozi širom severnoameričkog kontinenta, uključujući Kanadu, dodao bih da nije tačno da je svuda uobičajeno da ostavite motor da se zagreje. Čak i u Kanadi ima opština gde je tzv. "idling" protiv zakona. Retko je, ali ima primera. Bilo kako bilo, većina automobila u Kanadi ima ugrađen električni grejač bloka motora, i većina parking mesta ima električni priključak, pa nema ni potrebe za dugim zagrejavanjem.

Ja vozim isključivo kola sa automatskim menjačem, često iznajmljena koja imaju "all season tires", to jest bez zimskih guma. Po snegu, ledu, i mećavama nikada nisam imao ozbiljnih problema, čak i kada su autoputevi bili načičkani slupanim SUV i kamionetima sa strane. Razlog je taj što uglavnom vozim kako se u ovom članku i preporučuje (naravno, s' razlikom da automatski menjač teram da radi kako treba tako što sam jako nežan sa gas pedalom - nizak broj obrtaja, niska snaga). Bez naglog kočenja, fokus u daljinu, i bez žurbe. Takođe, nikako ne koristiti "cruise control" kada je put klizav.

Mr. Driver

pre 12 godina

Kao prvo, tekst je jako dobar i sa dobrim savetima, kao drugo ne znam kakvu je poruku poslao Frljavi...a kako sam ja razumeo...svaki automobil na niskim temperaturama mora da se zagreje, jer u suprotnom vek motora se skracuje, to zagrevanje ne treba da je pola sata, ali par minuta je neophodno. Sto se tice kretanja po klizavoj podlozi, svaki automobil bez problema moze da krene u 1. stepenu prenosa, bez obzira da li je dizel ili benzinac i koliko je snazan, samo sto vozac mora da zna da dozira gas i da ima osecaj za kvacilo...ovo su moja licna iskustva i iskustva profesionalnih vozaca sa kojima sam se vozio u ovakvim uslovima...

tanja

pre 12 godina

A ovaj poslednji pametnjaković, zaustavio auto na auto putu ispod nadvožnjaka pa još pretražuje torbu. Po zakonu zastavljanje i parkiranje na mostovima, nadvožnjacima i ispod istih je kažnjivo... Na ponovno polaganje ga poslati, da nauči zakon. Ali sumnjam da će njemu stići čestitka u vidu slika sa gradskih kamera i iznosom za učinjeni prekršaj na kućnu adresu....

Deda Rale

pre 12 godina

Istina je to za drugu brzinu kod jačih dizelaša. Pre 2 nedelje sam se slupao tako što sam se u drugoj 4x okrenuo na zaleđenom mostu i udario u bankinu. Pre sam vozio samo benzince srednje snage i težine ali je ovo bilo potpuno van kontrole.

stefan

pre 12 godina

Jutros oko 9h sam se "prijavio" u Novi Sad, nakon "divnih" i prenapornih 1745km ( iz Holadnije, više km zbog nekih obilaznica u Nemačkoj) po snegom zatrpanoj Evropi i haosu na putevima. U putu sam proveo skoro ceo jedan dan, 23 časa i 40 minuta! Haos !! i Ranije sam "gazio" po snegu i teskim vremenskim uslovima ali ovaj put cu smatrati školom života i vožnje!

Bobi

pre 12 godina

@habibi
Potpuno se slažem.
Ukoliko sa vozilom koje ima pogon na prednje točkove ne možete da savladate uzbrdicu, krenite rikvercom i uspećete.

Gasa

pre 12 godina

Vecina srba ne zna da vozi ni 'na suvom' kako treba, a tek po snegu...Ovo neznanje (nevestost u voznji) se posebno vidi na autoputu Beograd-Nis kad auto koji ide desnom trakom 100 km na sat krene da se prestrojava u levu traku ne bi li prestigao kamijon a da pri tom ne vodi racuna da li neko iza u toj levoj traci ide brzinom od 170 km na sat. Egocentrizam je glavna karakteristika srpskih vozaca. Da ne pricamo o tome koliko im treba da stignu od Beograda do Nisa jer vecina nema kapacitet da se koncentrise duze od pola sata na voznju. Plus price kad se krene za Grcku, e pa to je spremnanje tri meseca unapred i odmaranje od voznje nakon letovanja...takozvane lovacke price.

zimske carolije

pre 12 godina

Iskreno, iznenadjen sam tolikim odusevljenjem ovim tekstom. Kao prvo tekst je mnogo vise o ponasanju u saobracaju nego o savetima kako voziti na ledu i sta raditi u kriticnim situacijama. Drugo, ovaj tekst je za ljude koji su prvi put seli u auto i nemaju ama bas nikakvog iskustva voznje po snegu i ledu. Nadao sam se savetima za koje jos nisam cuo ili iskusio u voznji. Iskreno ja voznju na snegu ne mogu da zamislim bez koriscenja rucne kocnice jer u situacijama kad auto krene pravolinijski, a vi pokusavate da skrenete jedan trzaj rucne i kontrolisano zanosenje zadnjeg kraja moze da vas izvuce iz vrlo cupavih situacija. Izostavljeno je mnogo osnovnih stvari iz ovog teksta. Kada skrecete, a auto ne slusa, nego nastavlja pravo ne kocite noznom kocnicom! Ako se ne snalazite najbolje sa rucnom onda ne kocite nikako nego ispravite malo tockove (iako ce to u trenutku biti protiv svih vasih instinkata) kako bi tockovi mogli opet da koliko toliko povrate prijanjanje. Proklizavanje prednjih tockova je na ledu vrlo cesto i po meni mnogo opasnije od zadnjeg proklizavanja i ogroman broj vozaca krene da okrece volan jos vise ili da koci i time gubi svaku mogucnost daljeg upravljanja vozilom. Jedan savet koji ce vam najvise pomoci. Ako imate negde u gradu praznu siroku ulicu bez saobracaja ili veliki prazan parking (ili poligon) isprobajte sami sve ove situacije koje vas mogu snaci potpuno bezbedno. Skrenite namerno naglo, ukocite, dajte gas, probajte sve da vidite gde su granice vaseg auta, kako se ponasa i sto je najbitnije kako bi izgubili strah od proklizavanja. Najmanje sto vam treba u toj situaciji je panika, a to ce se sigurno desiti ako to niste nikad doziveli. Sve u zivotu se uci kroz trening i praksa je cesto mnogo korisnija od teorije. Iako sam milion puta prosao sve ove situacije prvo sto uradim svake zime kad padne sneg je da odem na poligon i isprobam gume, kocnice sisteme protiv proklizavanja i sve ostalo u realnoj voznji. To mi daje sigurnost kad znam gde su granice vozila (a i moje).
Definitvno stvar koja je najvaznija na ovakvom vremenu je sto manja brzina i razmisljanje unapred. Ne gledajte 10 nego 50 metara ispred vas i kocite bolje i pre vremena nego da u zadnjem casu spasavate zivu glavu. Evo vam jednog klipa sa pravim savetima http://www.youtube.com/watch?v=_m1rTwKe764&feature=related

Ivan

pre 12 godina

Odlican clanak, slazem se sa kolegama komentatorima.
Ja sam vec 3 dana solidaran sa vozacima - ne sedam u svoj auto. Sluzbeni auto, nema odgovarajucu opremu niti je dovoljno dobar da ide po laganom snegu koji je ovde pao (nisam u Srbiji), niti po ledu kog ima ujutru i uvece - prezivecu nekoliko dana i u javnom prevozu. Nije me strah od snega - kad imam odgovarajuce gume, ABS, i strpljenje. Ako bilo koje fali, bolje autobus.

hot

pre 12 godina

Text
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

NeoM

pre 12 godina

Uhhh ovaj clanak ispade "poziv za budjenje" i nadam se da ce sutra biti dodatak, jer ocigledno ljudima mnoge zablude treba razresiti.
@Zoran Verujte da gresite. Prosecan auto ima raspodelu mase u odnosu 60/40 na stranu prednje osovine, jer se najtezi deo automobila oslanja napred (motor i menjac). I sa 4 putnika taj odnos ostaje takav da je vece opterecenje na prednjoj osovini. Sad mozete da izmisljate situacije kada je to mozda drugacije, ali u 90% slucajeva zadnji pogon je inferiorniji na klizavoj podlozi. To je makar opste poznata stvar.

Video sam sta je FENDT. Opet gresite! Traktorske i slicne terenske gume su dobre za podlogu koja "propada" blato, pesak i sl kada je potrebno vecom povrsinom smanjiti pritisak na podlogu po cm2. U zimskim uslovima imate relativno tvrdu i klizavu podlogu ispod tockova.
Zasto uze gume i zasto ih ne izduvavati? Pa upravo obrnuto od od onoga za blato. Potrebno je napraviti veci pritisak na podlogu po cm2 dodirne povrsine gume. To se postize uzom gumom i adekvatno napumpanom!

@Zloca Neko je napisao da je sa ABS sistemom duzi put zaustavljanja. Covek je u pravu! Na klizavoj podlozi ABS produzava zaustavni put za razliku podloge na kojoj ima dosta trenja, i auto bez ABS sistema preciznim kocenjem ce se pre zaustaviti. Procitajte i sami ako ne verujete... Pod effectiveness http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system#Effectiveness

Pazljivo vozite

Nenad

pre 12 godina

Zimske gume i quattro - radovacete se snegu svake zime :). Audi a4 1.8t quattro, nema sanse da se zaglavi, lepo vuce, jedino pazljivije pri kocenju i skretanju. Inace je uzivanje voziti, pogotovo na nekom velikom parkingu.

stefan

pre 12 godina

Ovo više važi za putovanje baš po regionu, prema nekim planinskim destinacijama, do sela, i slično, ali neke stvari su generalno preporučljive i korisne. Možda će mi dosta vas lupiti minuse ali neka se zapitaju i prisete jednog dana kad ostanu u smetovima...
U autu bi trebali, tj. mogli imati:
Upaljač, barem jedan, pun (ako ste pušač koristite drugi ),pored njega još i kutiju šibica! Mali ašovčić ( ima na buvljacima onaj vojni rasklopivi da se kupi povoljno ), jednu omanju vrećicu sitnog peska/šljunka ( ne dunavca ) jer nekada ni samO patosnice pod točkove ne mogu pomoći pa potrebna ispomoć, jednu sveću, to sam danas čuo od Alvirka, mudar savet zaista i odmah sam danas jednu ubacio u kasetu auta, preporučljivo je i rezerva benzina, barem kanisterčić od 5 do 10 litara jer ko zna. Hrana, najjednostavnije poneti "jače", masnije, kaloričnije sendviče i ČOKOLADU !!! Lanci se podrazumevaju i zimske gume na pogonskim točkovima, SVE 4, svakako preporučuju! Iako ste možda natrpali auto morate, ali morate naći mesta i za par dodatne suve, tople zimske obuće i u njih ubaciti suve čarape (ko je služio vojni rok zimi odmah će razumeti). Topla odeća. Naravno ne zaboraviti vodu za piće mada i sneg nije loš... Sve ostalo, recimo mali prenosivi gasni rešo, baterijska lampa, nožić, komad žice/jakog kanapa može koristiti, zavisi šta kome zatreba u datom trenutku. Ja imam naviku pa se pošteno pripremim jer ostajao sam 3, 4 puta noću zarobljen po severu CG na izuzetno niskim temperaturama i osećaj nemoći ubrzo prelazi u zabrinutost kad vidite da satima nema nikoga da prođe, ni da čisti ni samo da pokuša proći jer je uz jake vetrove i velike smetove to uzaludno i raditi. Svakako, procena da li krenuti na neki put isto tako može dosta problema sprečiti mada recimo na Durmitoru to slabo vredi jer se očas posla sve promeni i za sat vremena put može biti neprohodan. P.S - gradski "zimski" vozači iskulirajte komentar, ovo je samo za iskusne zimske vozače na duže staze ;)

habibi

pre 12 godina

slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.

Zoran

pre 12 godina

Za vozace sa automatskim menjacima postoje dve opcije , potrebno je prebaciti u zimski mod rezima menjaca ili ako isti ne postoji menjac je vec sam podesen da radi na malim brojevima obrtaja i samo nezno sa papucicom gasa i bez ikakvih problema procicete svuda .ABS nema nikakvu funkciju po ovakvom vremenu tj. kada ima ovoliko snega na kolovozu i mnogo je bolje kocenje kod automobila koji namaju ovaj uredjaj ovo isto vazi i za makadam tako da je potrebnan dodatni oprez.Posebno je vazno da ne pritiskate dugmice na kojima pise ASR,ESC DSC i sl to su sistemi koji sluze za sprecavanje proklizavanja i automatski su ukljuceni cim startujete vozilo na zalost to mnogi nisu znali pa je bilo mnogo ne zeljenih situacija. Snaga motora sa voznjom nema nikava veze ,vozim auto od 300 ks i prema autoru bih verovatno trebao da vozim u leru ,po snegu se krece drugom brzinom , verujte imam vise nego dovoljno iskustva pozdrav svima i samo pazljivo

nik

pre 12 godina

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao , temi kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija

Aleksandar

pre 12 godina

Pretjeraste sa komentarom za "BMW" vozila! Pa jeste li Vi čuli za vozila sa raspodijeljenom masom, ugrubo 50/50, sistem regulisanja proklizavanja pogonskih itd. Kod takvih ne važe u potpunosti "pravila" koja su važila za starije generacije "zadnjeg" pogona.
Čišćenje vozila je obaveza, znači i krov :-). Svjedoci ste raznih "pojava", no jedan je propis.
Postoje i namjenski brisači za ovo doba, no u krajnjem slučaju se ni tako protiv prirode ne može.
Za sve važi polako, no ne i presporo. Koncentracija!

sale

pre 12 godina

tekst je odlican, pun dobrih i korisnih saveta, kao i uvek. nego, imam pitanje:
kako je sandero moj prvi auto sa klimom, voleo bih da mi pojasnite upotrebu iste u odmagljivanju vetrobrana. da li postoji ogranicavajuci faktor oko spoljasnje temperature - npr. veliki minus..., kako se podesava temperatura na kokpitu- da li na hladno ili toplo...
da li se prebaci prekidac u kabini na recirkulaciju ili ne...
unapred hvala
sale

Valerij

pre 12 godina

Ja vozim Chrysler Sebring 2.7L,204 KS,automatik,danas sam vozio do Novog Beograda i nazad do Banovog Brda.Auto sam ubacio u AutoStick(američka varijanta Titronika i sl.)uglavnom vozio drugom,a na usponima prvom.Nigde nisam proklizao,napominjem da imam extra zimske gume Continental(proglašene za najbolju zimsku gumu 2010 g).Nigde gde sam skretao nisam imao problem sa snagom motora,jedini problem su mi pravili vozači koji ne znaju da voze,a misle da znaju.Nabiju mi se na metar od zadnjeg della automobila,a onda trube kada ja počnem na vreme da kočim.Naime kada se vozi u ovakvim uslovima nije dovoljno pratiti samo automobil ispred sebe nego i bar 5 auta napred pa po njihovom ponašanju predvideti i uskladiti svoju reakciju.
Ali da bi to neko znao nije dovoljno da rodiš nege u Beogradu i misliš da si popio svu pamet ovog sveta zato što ti je tata ili deda kupio auto,treba da provozaš 500.000 km i da uključiš mozak.
Problem je što većina Beograđana nema blage veze sa vožnjom ni po suvom a pogotovo ne po snegu.
Što se tiče čišćenja,ja ga prvo upalim iz čisto praktičnih razloga,dok ja očistim limene delove,stakla se odmrznu,pa se samim tim lako i čiste.
Savet Beogradskim vozačima:ostanite kući ovih dana jer verovatno ne znate da vozite,iako mislite da znate,koliko god vas ovo uvredilo.

snowmen

pre 12 godina

Odlican tekst. Treba dodati da pored onih koji ne znaju da voze po snegu i onih koji znaju ali im gume nisu adekvatne postoji i grupa koja je najopasnija. To su bahati vozaci (mahom se radi o vozacima dzipova), koji ne misleci na druge voze neku svoju pricu, preticu desetine vozila, idu ne prilagodjenom brzinom itd. Takve treba iskljucivati iz saobracaja. Oni su opasnost za pesake, ostale vozace a i za same sebe. Danas sam ih video bar pet sest. Ali to smo mi, nazalost i takvi smo u svim situacijama.

Lemi

pre 12 godina

Aman zaman ljudi! :)
Kanada, pa Kanada ... pale se automobili na parkingu. U Ruskim zabitima kada ide i do -50C se ostavljaju kola celu noc da rade u leru po garazama i ispred zgrada ... ali ovo nije ni Rusija, ni Kanada :)

Zuki

pre 12 godina

Joj sto volim sneg! Narocito ovako u sitne sate. :) 2WD, Auto AWD, AWD lock, sa ESP, bez ESP (posebno uzivanje)... utaban, dubok, s ledom, bez leda ... obozavam sneg! Komsije blokirale ulaz na neociscen parking, ma nema veze. Mogu ja i okolo kroz pola metra, ako treba. :)
I sta da kazem kad me pitaju sta ce mi 4x4 osim da VOLIM bre! Preselicu se u Rusiju majke mi.

Rice

pre 12 godina

Saveti su super.Ali kakvo je danas bilo vreme meni u CEDDY-u su metlice brisaca bile ceo dan zaledjene.Probao sam svasta i sa klimom i bez nje i nije vredelo .

krle

pre 12 godina

Sjajan text. Samo da potvrdim za ovaj Renovo motor od 150ks. Imao sam prilike da ga vozim na testnoj stazi u Meganu kada se pojavio pre par godina i zbog obrtnog momenta pri izlasku iz krivine je imao tendenciju da vuce preko "nosa" na suvom asfaltu (palila se kontrola proklizavanja koja je to "peglala"), tako da je na ovakvom snegu zaista neophodna pazljiva kontola gasa kod skretanja...

-minus

pre 12 godina

Text je omasio i napravio 2 krupne greske.
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

Oombah

pre 12 godina

Svaka čast. Na pravi način je opisao ne samo šta treba raditi, već je to i veoma efektivno argumentovao. Stvarno se nadam da je što više ljudi pročitalo ovu kolumnu i da su spremni da se prilagode. Što više ljudi funkcioniše u sistemu i ne misli samo na sebe, čak i kada onaj ispred njega radi upravo suprotno, to će biti njemu i mnogima drugima život i vožnja lakši...

Aleksandar

pre 12 godina

za (Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Ali zato tvoj komentar sa 11 pravopisnih, 6 gramatičkih i tri lingivističke greške nije nimalo smešan.

Samo zato sam ga čitao.

dragan

pre 12 godina

Da pocnem ovako: kada guram komsijin auto, cini mi se da covek nema pojma o voznji po snegu. Kada sam ja za volanom, e, onda ne moze drugacije, mora malo da prokopava sneg.
Dugogodisnje iskustvo mi je da je lakse staviti lance nego se muciti kada guma ne moze.
Jeste da zadnji pogon u teoriji ima prednosti na jakom usponu, ali kod zadnjeg pogona je veliki problem upravljivost - ponasa se kao traktor, ako jedan pogonski tocak bolje prianja, volan nema skoro nikakvog iuticaja na kretanje, tj nezeljeno skretanje. Isprobao sam cak i sa teretom u gepeku i lancima na sva cetiri tocka.
Ono sto je odlucujuca prednost prednjeg pogona, to je mogucnost upravljanja pravcem kojim se snaga prenosi - osetili ste i sami sta moze da znaci okretanje volana kada tockovi proklizavaju, a to vam i daje mogucnost izbora kada klizite nizbrdo. Generalno, telo je stabilnije u kretanju kada ga sila vuce, nego kada ga gura.
Zao mi je, nisam imao prilike da isprobam ocigledno najbolju stvar: pogon na sva cetiri tocka. Ipak, gledao sam kako golf sa zimskim gumama bez problema prolazi gde je beznadezno zaglavljen 4wd dzip sa lezerno losim gumama.

Romanija

pre 12 godina

Sudeci po ovim fotografijama, autor je vozio po relativno dobro ociscenim putevima. Volio bih ga vidjeti sinoc kako bi se snasao ovdje po Palama!? :)

Igor

pre 12 godina

@Zloca
http://www.ehow.com/about_6162289_do-brakes-work-ice-snow_.html
U suvim uslovima ABS radi posao kao i sto ga reklamiraju, na kisi se zaustavni put produzava nekih 10-20% a po snegu cak oko 50%. Bez ABS-a tockovi skupljaju sneg ispred sebe i taj sneg ustvari koci automobil. ABS to ne dozvoljava, ima duzi zaustavni put, ali zato obezbedjuje upravljivost automobila u procesu kocenja.
Offtopic, pravopis je stvar opste pismenosti a ne stvar potrebe.

Odlican clanak ali je novinar zaboravio dve stvari.
1. Po snegu i ledu nigde ne kretati bez malog vojnog asova u gepeku. Nebrojeno puta me je izvukao iz neprilika. Dzaba i zimska guma i lanci ako prodje kamion za ciscenje snega i pored puta baci pola metra snega kroz koji treba da prodjete.
2. Ako se zaglavite negde tako da tockovi nemaju dovoljno trakcije za polazak, ispod pogonskih tockova mozete podbaciti patosnice iz automobila koje ce vam obezbediti da se pokrenete iz mesta.

Za ciscenje auta koristim posebnu tehniku. Ocistim samo spoj vrata sa sasijom (staklo nije bitno) i tek onda otvaram. Sneg tada samo u tragovima pada na sediste. Jos je bolje kada metlicu ponesem sa sa sobom pa ocistim lepo pre bilo kakvog otvaranja vrata.

Inace, jedva cekam ovakve uslove za voznju. Obozavam voznju po klizavom i kao sto vec neko rece dole, obavezno uz povremenu upotrebu rucne kocnice. Ove godine doduse znatno manje (sad imam zimske gume) jer uz malo veci gas sa zimsikm gumama napred dobija se isti efekat. Krivine i skretanja se na taj nacin prolaze znatno efikasnije i brze. Naravno, ovo samo kad uslovi u saobracaju to dozvoljavaju ili nocu posle 12h kad nema saobracaja. Definitivno su mi omiljeni kruzni tokovi. Kad je gorivo bilo jeftinije imao sam obicaj da celu noc provedem na ulicama driftujuci. Na taj nacin sticem prvo sigurnost u sebe a onda i u automobil. To dosta utice na oslobadjanje od straha i mnogo lakse i insiktivnije reagujem na nepredvidjene situacije i u toku zime ali i letnjim uslovima voznje jer odprilike znam sta me ceka kad naglo skrecem ili kocim.

Za one koje kazu da se moze voziti i sa letnjim gumama. Tacno. Moze. Isto se tako moze voziti i sa neispravnim kocnicama i kociti rucnom. Pitanje je samo zasto to ne radite?

Milena

pre 12 godina

Ja sam od onih koji prvo pale motor, pa ciste auto. Auto mi nije bucan, tako da nikom ne pravim problem.
Uglavnom se pridrzavam svih saveta, sem sto vozim u levoj traci pa me prestizu, jer je desna neociscena.
E sad jedno pitanje, kako kociti? Ja to radim tako sto prebacujem iz 3 u drugu, a skoro mi se desilo da sam naprvila krug od 360 stepeni u prvoj.

Lindal

pre 12 godina

U Beogradu 10 cm snega i opsta ludnica se stvorila,sve neki nabedjeni vozaci,koji sneg vide samo na kopaoniku ,pa zato sada kada je zima zakucala na njihova vrata ne znaju gde im dup. a gde glava,ziva istina je da nemate pojma voziti po snegu moji beogradjani,sta bi bilo sa vama da ste ovde u norveskoj,verovatno bi isli skijama na posao jer bi vam pre toga 100 puta oduzeli dozvolu

otan

pre 12 godina

Imam Audi A4 1.8Turbo Quattro, znaci od kad sam ga kupio 2003 god ovde u Svedskoj, nikada se nisam zaglavio, i ako je sneg bio 80cm na ne ciscen put bez brige sam vozio, a naravno uz to mora dobre gume vise od 5mm dubine! I naravno dobar vozac! ;)
Quattro, bez brige samo napred!
A sa Bmw xDrive sto vozi kolega nije isti osecaj, moze se voziti ali nemoze se uporediti sa Quattrom! Probali smo koji je najbolji po snegu i naravno iste dubine, nove gume na oba 2 auta, znaci moj Audi se najbolji pokazao i testirali smo tamo vamo na kraj kolega prodao BMW i kupio Audi sada.

MileNS

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada, ali sam juce bio poslom u BG. Prelazio sam cetiri puta mostove i vozio se po strmim ulicama u centru. Generalno zastoja nije bilo osim u Karadjordjevoj ka Kalemegdanu, ali je sve bilo usporeno.

Ja nisam imao problem jer vozim Imprezu koja ima stalni pogon na sve tockove i REDUKTOR.
Zasto sam to naglasio. Ovde ljudi mesaju snagu i obrtni momenat na tockovima. Znaci kada se ukljuci reduktor smanjuje se broj obrtaja na tockovima a satim se povecava obrtni momenat. Prakticno time se onemogucava proklizavanje jer nemorate da dizete obrtaje da biste krenuli. Istina Impreza ima i centralni viskozni diferencijal koji onemogucava proklizavanje, ali to je vec druga prica.

каурин

pre 12 godina

Техничка исправка:
Није свеједно да ли се ауто стартује и остави да ради за време док се чисти снег и лед са њега, или да се стартује након чишћења. Поред тога што се гуше станари околних зграда, коректније са становишта очувања мотора је да се ауто ВОЗИ ОДМАХ ПО СТАРТОВАЊУ МОТОРА (наравно да се такав ауто онда не силује у вожњи, већ се вози "као по јајима", тј. рније мења степен преноса и вози са мањим гасом). Рад на леру у таквим условима може трајно оштетити мотор, поготову када говоримо о неквалитетним уљима (запамтите да у том температурном опсегу непосредно након стартовања мотора једино чиста синтетика може како-тако да подмазује мотор, док је минерално уље скоро бескорисно). Баталите старе мајсторске шеме: "угреј" ауто пре него што га возиш. Има лудака који га турирају одмах након паљења. То је самоубиство!
Видим и да има неразумевања око "даљинског стартовања мотора". Постоји далеко софистициранији систем "Stand heizung" или "Parking heater" који ИСКЉУЧУЈЕ старт мотора, већ се стартује одвојен моторчић чији је циљ да загреје течност за хлађење мотора и њега циркулише кроз мотор. На овај начин мотор је већ скоро загрејан пре стартовања, а унутрашњост возила пријатно топла по уласку у возило. Мотор сада лакше стартује, брзо постиже радну температуру и укупна потрошња је (уз мање напрезање) ДАЛЕКО НИЖА. Е ово је систем који немачки "жутајци" (чувени ADAC) препоручују као лебац насушни. Варијанта у којој се редовни мотор стартује даљинском командом је иста глупост као и грејање мотора пре вожње.

igorpl

pre 12 godina

Ja bih samo dodao ovo a to je da kao prvi i glavni savet stavite ZIMSKE GUME. LJudi ZIMSKE GUME nisu izmišljene da bi vam se uzimao novac iz džepa i terali vas zakonom da ih imate u zimskim uslovima nego su napravljene da bi vam olakšale vožnju po ZIMSKOM VREMENU KAO ŠTO JE OVO DANAS.
Lično imama alfu 147 benzinca sa 120 ks i to čipovanu tako da sada ima nečto i više, i prošle zime sam imao letnje gume sa skoro novim šarama i auto nije mogao da se kontroliše na prvom snegu. Kada sam stavio sve 4 zimske gume nove auto krećem regularno iz prve ne vodeći računa koliko sam gasa dodao, koči bez problema, ostavljam ga gde god hoću čak mi se desilo da sam pod ručnom izašao u rikverc uzbrdo. Auto čupa po ovakvom snegu. Čak i skoro ćelave zimske gume su bolje od novih letnjih po ovom snegu!!!!!!
Osvesti te se malo!

Nemanja

pre 12 godina

Ne znam da li je neko napisao ali mislim da je jako vazno... Javlja se narocito u uskim ulicama, gde zbog nagrnutog snega na obe strane, nema mesta da prodju vozila u oba smera jedno porde drugog. Tada jedan stane u dublji sneg sa strane. Ali mnogi vozaci tada (koji su stali sa strane) umesto da sacekaju da vozac skroz prodje, oni krecu da ubrzavaju i da se izvlace iz snega pre toga. Tada dolazi do bocnog klizanja vozila koje je u dubokom snegu i moze se desiti da se udare. Vecina to zna, ali mi se 3. i 4. februara nekoliko puta desila ta situaciju, u kojoj za malo da dodje do ostecenja auta...

swedroid

pre 12 godina

" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

habibi

pre 12 godina

postoji jedna prednost kod prednje vuce, a to je spustanje niz brdo zbog vece tezine na prednjoj osovini ostvaruje se bolja trakcija pa je i spustanje bezbednije sa manjim rizikom od proklizavanja sto se cesto desava kod spustanja sa zadnjom vucom u manjem stepenu prenosa, zato ke motorno kocenje kod zadnje vuce ne preporucljivo ni u ravnici ni na nizbrdici pogotovo ako su gume lose ili pak letnje sa dobrom sarom cime se vozaci zanose kao sta joj fali ima dobru saru, zimska je guma je u prednosti zbog svog sastava, a kao najbolje resenje za zimu preporucujem tzv gume nalivace jer su bez i malo plastike u sebi, to su vec jednom potrosene gume sa ponovo izlivenom gaznom povrsinom, takva guma i zadnja vuca je pun pogodak, lepo kazete bg je svega nedelju dana pod snegom, a tutin, novi pazar i taj kraj su mesecima, ovde ljudi znaju kako da se nose sa snegom na putu

Maja

pre 12 godina

Ne pada mi na pamet da se mučim sa kolima, raščišćavanjem snega i ludacima koji voze potpuno neuračunljivo. Dok se sve ne otopi, ostaju na parkingu.

dragan

pre 12 godina

@(swedroid, 4. februar 2012 13:03)
" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

Na mom i30 klima po potrebi radi uvek, provereno i na vise stepeni ispod nule.
Tu teoriju o neukljucenju klimu sam vec cuo i pre, ili ona nije tacna, ili ima neki trik da motor ili verovatnije struja ugreju kompresor, tek potpuno zaledjeni prozori na (duze parkiranom) autu nakon ukljucenja defrosta sto pali klimu postaju potpuno odledjeni za par minuta.

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

Vozim Audi 4, dve hiljade kubika, 175 konja sa novim ali letnjim gumama. Sinoc sam se jedva popela na blagu uzbrdicu. S obzirom da nemam iskustva u voznji po snegu i ledu, instiktivno sam prvo probala iz prve, pa ubacilu u drugu, pa opet u prvu, pa sam dodavala gas kao manijak.. i nista.. Samo slajfovala i tako 10 min. Kako je poceo da se oseca miris palezi, uplasila sam se jer je vrv lamela krenula da se przi. I da ne bi 2 momka koja su pritekla u pomoc (ovom prilikom im se zahvaljujem jos jednom ako budu ovo citali) i savetovali me sta da radim u kabini dok oni guraju, ja ne znam sta bih. A da ne pricam da sam vozila 10 na sat, jer se auto zanosio kao lud. Malo me zacudilo to, s obzirom na auto koji je nov, bez obzira sto nemam zimskih guma (za koje sam shvatila da su ipak neophodne). Eno kola sad u garazi i ne planiram da vozim do daljnjeg. A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Bimmer4ever

pre 12 godina

Jako zanimljiva tema....ne bih sada da sudim o putevima i njihovom stanju u Srbiji, jer vec duze vreme zivim u Kanadi...ja sam veliki zaljubljenik u Bmw,mada sam onako usput imao i druge automobile u svom vlasnistvu( golf 5,mazda 6, passat...) iskljucivo sam vozio Bmw sa pogonom na zadnje tockove, nikada Xdrive..verovatno da stariji modeli bmw-a nisu bas lako upravljivi po snegu ( bez limited slip diferencijala i tome slicno) ali mogu sa sigurnoscu da kazem da su modeli od 2000- te pa navise nesto sasvim drugo..( najstariji bmw koji sam posedovao bio je 2001... ne bih da komentarisem starije modele jer nisam probao po snegu) trenutno vozim E46 Bmw 330ci... Izuzetno stabilan i siguran auto...a pored svega odlican je na snegu... Imam zimske gume pireli na njemu... Dinamic stability control....Raspored tezine je 50:50 dakle ne treba stavljati nikakvu extra tezinu u gepek.... Redovno vozim do posla .. Vozim klinca u skolu.. Apsolutno nikakvih problema zimi... Moj savet je da ne trebate da panicite zbog zadnjih pogona po zimi, bitan je vas stil voznje, polako samo....jer dzaba vam svi fensi sistemi i pomagala ako vi sami ne povedete racuna....
Navescu samo kratak primer.. U kanadi su najesci izazivaci saobracajnih nezgoda upravo oni koji bi trebali biti najsigurniji na snegu.. Dzipovi i oni veliki kamioneti...oni jednostavno misle da su otporni na sve, da mogu da voze bilo kojom brzinom i da ce uvek stati u mestu kad pozele...
Bmw i drugi proizvodjaci vozila koji u svom programu imaju i automobila na zadnji pogon,ne prave vozila samo za tropske krajeve...po snegu zadnja vuca moze isto biti jako zabavna.. Za mene ...its just so much fun
Preporucio bih bmw-a svakome ko sebi moze da priusti tako nesto...

swedroid

pre 12 godina

Ovako se mi igramo u Svedskoj, oko -10 i apsolutno led na putu...

http://www.youtube.com/watch?v=EAe8seDAiFA

Doduse auto ima gume sa ekserima i ATB diferencijal, nekih 300KS previse za uslove ali se da voziti.

zoran

pre 12 godina

I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!

Aleksandar

pre 12 godina

kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...
(swedroid, 4. februar 2012 13:03)

Kompresori kod mnogih auto-klima imaju dodatne grejace zbog takvih situacija - grejac se automatski pali kad padne spoljna temperatura ispod 5 stepeni da bi ulje u kompresoru bilo dovoljno tecno. Ovo vazi samo za prvih 5-10 minuta voznje, cim se dovoljno ugreje automobil klima koristi klasican de-frost program koji koriste i kucne klime tako sto toplotnu pumpu okrene pa uzima toplotu iz kabine i koristi da ugreje kompresor. Kod nekih automobila se kompresor direktno greje rashladnom tecnoscu iz motora.

Naravno da klima nece moci da greje na ovim temperaturama (vecina automobila i nema mogucnost da greje kabinu preko klime) ali je sasvim dovoljna za isusivanje vazduha.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...
(vlada, 4. februar 2012 18:56)
Moji dijagrami (fabricki) pokazuju da voznjom odmah po startu ustedite goriva za oko 5km voznje. Ekologija je takodje zahvalna.

Za zensku, ne brini o lameli, ne diraj auto dok: ne nabavis zimske gume i/ili ne prodje ovaj period.
Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu.

//Boost

Zloća

pre 12 godina

Lepo se malo edukujete, recimo ukucate na youtube ABS vs. non ABS. Pročitate na sajtu BOCHa procenjene distance kočenja na raznim površinama, sa ABS sistemom i bez. Jesam profesionalni vozač i puno kilometara pod točkovima imam, pa mi to nekako daje za pravo da ismejem ove nazovi vozače. Što se tiče gramatike i pravopisa nije savršen, ali za ovakakv tip komunikacije je OK ne pišem esej SANU.

VESNA

pre 12 godina

Ajde ne filozofirajte,u ovim uslovima ne pomaze niti sva dodatna oprema ,niti nove gume,niti iskustvo ma koliko ono bilo.Resenja su ili nepolazi kolima ili ako bas moras polako i pazljivo i uzdaj se u boga da sa druge strane i iza tebe nebude neke pomahnitale budale.

zoran

pre 12 godina

"Neo"na usponu koji je prikazan na slici nema stajanja,i nema snage motora!Sto veci prenos i manja snaga to ces pre izaci na taj uspon!Svaki auto sa svim putnicima je tezi nazad nego napred!Jedino ako se ti vozis sam!A ti kad budes imao 4 putnika u autu ti naduvaj gume da izgledaju kao da si sam u autu!Pre ce pun auto izaci nego samo sa vozacem-zbog tezine!Jel znas sta je FENDT?To cudo ima za sneg,blato, kompresor koji regulise pritisak vazduha!Znam da svi savetuju da se zimi gume doduvaju za 0,3 bara,ali u praksi bolje prolaze malo izduvane!
kada masina proklizava treba iduvati malo gume jer se na taj nacin dobija veca elasticnost guma-automatski veca vucna sila!http://www.youtube.com/watch?v=s1WUNPAoEyE

boost@cbc.rs

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 00:58)

Dragane, automatske klime imaju u programu podeseno "peckanje" kompresora na niskim temperaturama u cilju okretanja ulja iz jednog razloga, to je samo da gumice na spojevima (prvenstveno pored osovine kompresora iza magnetnog kvacila) se ne bi osusile, vec ih ulje drzi nabreknutim te iste i zaptivaju kako treba. Klime koje su manuelne, ne moguce je pokrenuti na temperaturama ispod +4C jer nemaju most koji bi forsirao funkciju. To je i jedini razlog zasto manuelne klime prestanu da rade za sledecu sezonu, iscuri im gas, u 90% slucajeva pored osovine.

Isto peckanje moze dovesti do zamrzavanja izvesne kolicine vlage iz spoljnog vazduha ali samo kratkotrajno. Problem je u tome da bi se na rashladnom isparivacu natalozila tolika kolicina leda da bi to stopiralo protok vazduha u kupe, leda koji se nikako ne bi mogao otopiti jer preko njega uvek struji spoljni vazduh. Dakle, stvar programa automatske klime sa skroz drugom namenom.


(Aleksandar, 4. februar 2012 19:29)

Na zalost, moram te razocarati, ne postoje kompresori na automobilma kao sto si opisao. Opisao si klimu za kucnu upotrebu sa dodatnim elektro grejacem za grejanje "kartera" kompresora u nirdijskim zemljama (bilo potrebno pre invertora jer njima nisu potrebni posto su uvek u fazi rotacije).

vlada

pre 12 godina

Što kaže moj teča (čovek koji je penzio zaradio vozeći sve od mopeda do dabldekera i šlepera) ko zna da vozi po snegu osim zimskih guma uvek ima lopatu lance i set patosnica u gepeku :-)))

Igor

pre 12 godina

@habibi
slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.
(habibi, 3. februar 2012 13:49)

Bata

pre 12 godina

Verujem da nije bilo lose namere, ali deo opisa/komentara oko brzina i momenta ne odgovara bas cinjenicama. U ovakvim situacijama, cak ni benzinci, ne treba da razmisljaju o pokretanju prvom brzinom jer i do 30% veci momenat automatski dovodi do proklizavanja i nekretanja. Problem brzine kod pokretanja ne postoji kretali makar i trecom brzinom jer je kvacilo kompenzuje svojim proklizavanjem. Vazno je samo nemati ogroman momenat u trenutku pokretanja. To na automatskom menjacu, izmedju ostalog, sprecava "winter" mod. Kako je u tekstu opisana voznja, tada prica o brzini ima smilsla. Editujte tekst i razgranicite pokretanje po snegu/ledu od voznje po istom...

bancika

pre 12 godina

"Ako bih pokušao da to skretanje izvedem u drugoj brzini, snaga motora koja se prenosi do točkova (odnosno brzina kojom se auto tada kreće) nadjačala bi silu prijanjanja između gume i podloge ..."

zar nije obrnuto? Zato na (nekim) automaticima postoji rucni odabir druge brzine. Ona daje manje snage tockovima pa je teze da proklizaju

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Generalno, nedostatak, tj. "mana" ABSa:

Postoje 2 problema sa kojima se ABS bori zimi:
1. Po blokiranju tocka, posto do njega ipak dolazi zbog jako male trakcije gume prema podlozi, masa tocka je od presudnog znacaja. Takozvana, mrtva masa ima svoju inerciju i opire se nanovnom pokretanju tocka u rotaciju.
To cini da kako vecina primecuje, na podlozi koja nema dovoljnu trakciju (klizavo) dolazi do duzeg zaustavnog traga nego li sa perfektno doziranim kocenjem bez ABSa. (ovde mozete odmah da zaboravite na rec perfektno u zadatom rezimu rada)

2. Kociona tecnost je na na hladnoci gusca te samim tim vreme reakcije povratka klipa prilikom regulacije ABS sistema ima ne bez znacajan efekat tromosti sistema.
Nesrecno vrsen servisni interval u kojem je navedeno da se kociona tecnost menja na max 2 godine (DOT4) cesto biva zanemaren. Apsorbacona svojstva DOT4 ulja po pitanju vlage ne samo sto snizuju tacku kljucanja ulja (problem koji mogu primetiti samo agresivni vozaci u letnjim danima) kada pedala odjednom postaje sundjerasta, prvi su znaci da ce isto ulje prouzrokovati tromost u sistemu zimi, naime, klipovi nece imati dovoljno brzu reakciju da otpuste tocak kad ABS jedinica to naredi.

Ovo su 2 najosnovnija razloga i moze se delimicno podpomoci koriscenjem DOT5.1 (tkz. DOT5+) sintetickim uljem koje je kompatibilno sa DOT4 sistemima. Paznja, ne zameniti sa cistim DOT5!!! sa kojim DOT4 sistemi NISU kompatibilni!

No i pored ovih nedostataka ABS sistema, za obicnog vozaca je ne preporucivo da se izlaze svim problemima ne upravljivosti koju sistemi bez ABSa donose sa sobom, jer gore dva navedena problema ABSa kace i sisteme bez ABSa. Sa razlikom da usled rada ABSa kocione celjusti usled konstantnog masiranja i rada pod vibracijama imaju bolju i brzu pokretljivost mehanickih komponenti kocionog sistema.

Tek toliko da se upisem i malo uzljuljam sujetu najboljim vozacima na svetu :(

//Boost

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

@Dragan

Ja imam ESP sistem a on u sebi poseduje TCS (ili TC sasvim je svejedno), tako da vozilo koje poseduje ESP mora da ima i TCS, dok recimo vozilo sa TCS sistemom ne mora da znaci da ima i ESP.

nema deda mraza

pre 12 godina

tekst je bezvezan...mozda je dobar za aktiviste.

nema nista o paljenju, vise od pola clanka je o brisacima a o voznji u zimskim uslovima ima tek nekoliko recenica.
takodje nema nista o postupcima ako ostanete negde na putu ili u snegu.

vozim 25 g. u stanju sam da procenim sta je bitno za voznju u zimskim uslovima

ako vam je bas glavni problem zalepljeni brisaci za staklo - pa onda ih nocu odignite od njega.
a i za ove druge-cisto staklo se ne magli, prebrisite ga nekim sredstvom... duvanski dim ce takodje poboljsati magljenje stakla

.

pre 11 godina

Svaka cast za savete....ja sutra putujem za Kikindu nadam se da ce sve biti u redu!!!Kazu da je tamo vanredno stanje i da se nemoze proci,ali moram ici sta da radim...sretno svima...

vlada

pre 12 godina

Niko mi nikada nije rekao da zašto tačno treba odma voziti auto nakon paljenje ili ga treba grejati neko vreme u leru. SVi laju a niko ne zna da kaže zašto je dobro jedno a zašta je dobro drugo.

E sadaja kontam da je tačno da na ovako niskim temperaturama ulje ima malo slabije sposobnosti podmazivanje, i da mu treba nekoliko minuta da se zagreje. Ako auto vozimo brže ćemo zagrejati to ulje jer pojačavamo trenje, jer obrni okreni moramo da vozimo auto bar na 1500obrtaja. Samim tim što nam motor ima više o/minuti trpi veća oštećenja (jer motor trpi najveća oštećenja kada se hladan i nepodmazan mnogo vrti). Sa druge strane ako auto stoji radi nanekih 1200o u minuti prvih 20tak sekundi pa onda lagano spusti na 700-800o u minuti zavisno od auta. U tom slučaju motor mora duže da radi u mestu da bi ulje postiglo povoljnu temp (manje rotacija ima motor u leru) ali po meni obrni okreni stajao ili se odma vozio (ali lagano do 2000-3000 o/minuti) motor mora da uradi XYZ rotacija ne bi li se zagrejalo ulje u njemu! Tako da ja mislim da je potpuno svejedno da li ćete ga odma voziti ili ga grejati dok stoji. Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...

dragan

pre 12 godina

Svima koji kritikuju/omalovazavaju ABS, rezimiracu iz licnog iskustva, (vozim naizmenicno svoja dva automobila koji jedan ima a jedan nema ABS) i iz pravilnog citanja linkova po netu:

- Odlucujuca razlika izmedju ABSa i "fenomenalnog" vozaca je u tome sto pomenuti fenomenalac moze da "pumpa" istovremeno samo sva cetiri tocka, ABS to radi nezavisno na svakom tocku - implikacije su da je dovoljno da se SAMO jedan ABS tocak uhvati za nesto i vi vec nekako kocite, a drzite pravac.

- Zaustavni put sa ABSom se produzava SAMO na NEUTABANOM snegu i sljunku, a jednak je ili nesto bolji uz mogucnost upravljanja i na suvom, i na kisi, i na ledu, i na utabanom snegu - E sad, upitajte se KOLIKOM brzinom vi mozete da se krecete po sljunku ili NEUTABANOM snegu pa cete shvatiti ozbiljnost ove mane ABSa. Zato putnicki automobili i nemaju mogucnost iskljucenja ABSa (terenci imaju), dok vecina PUTNICKIH ipak ima mogucnost iskljucivanja ESPa.

Moj auto koji ima ABS apsolutno je superioran u voznji po utabanom snegu ili ledu onom drugom sto nema ABS, uz ogradu da po dubljem snegu vise volim onaj stariji, bez ABSa, ne sto nema ABS, nego sto je kao stariji znacajno veceg klirensa pa se mnogo teze zaglavi. Noviji, nizak i RAVNOG dna nekako voli da "sedne" na duboki sneg...

dragan

pre 12 godina

//Boost

" Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu."

Ovo je odlicno, kaiseva se nisam setio, oni se "oznoje" u toj situaciji, jeste. Katalizator smrdi ovako, i mene je prepadao da lamela gori.

Sto se tice paljenja guma, to sam nazalost isprobao pre nekoliko godina, na autu bez katalizatora i ostalih elektronskih pomagala za traction kontrol koja bi u mahnitom radu pregrejala npr plocice. Kada sam na kraju ipak stavljao lance, lepili su mi se za prste. Gume na tockovima su smrdele na paljevinu posle par stotina metara kroz sneg koje sam presao na bezobrazluk ovako: auto 0.5 kmh, tockovi 50 kmh. I motor je na kraju upalio lampicu previsoke temperature - zato sam i stao, auto se i dalje pomalo pomerao uzbrdo...

Zanimljivo pitanje je sto tako zapaljena letnja guma (posle toga sam presao na zimske zimi, prethodne all season michelin su me uljuljkale u laznu sigurnost) ne POSTANE zimska, tj razmeksana kao prianja bolje. Mozda je i postala, nego nekad ne moze bez lanaca...

U svakom slucaju, na lamelu moze da se zaboravi, po opisu reklo bi se da pomenuti audi nema traction kontrol koji ce vise ugroziti plocice nego lamelu.

dragan

pre 12 godina

@ (zene na putu i padavine.., 4. februar 2012 19:06)
A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Deluje malo cudno, ali miris paljevine potice od zapaljene gume koja se pregreje od "slajfovanja" po ledu. Ovako na daljinu, nema potrebe proveravati lamelu.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Dragane, TCS nece uticati na pregrejavanje plocica, jer radi adaptivno, prvo smanjuje gas jer je na istima elektronski, ako nije dovoljno, tera ABS kanal da zaustavi preteranu rotaciju na tocku, kad taj tocak na otvorenom diferencijalu krene da se koci, diferencijal prebaci snagu na drugi na kojem je manji otpor. Tako da kocenje tovkova seta sa strane na stranu 2-3 puta gde sistem adaptivno jednostavno smanjuje gas sve vise i vise, dok ga na kraju skroz ne skine. Ceo ovaj proces traje kratko i nece nauditi kocnicama. Jedino na autma sa zatvorenim diferencijalom "moze" doci do pregrevanja kocnica jer ce sve vise momenta dolaziti na tocak koji proklizava. A i to pod uslovom da je "sper" dodat naknadno i da software nije upoznat sa situacijom.
Kad su danasnji telefoni toliko "pametni", sta mislis, gde su granice automotivnog inzinjeringa? ;)

Pozz Boost

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Pomenuti motori znaju da prave problem sa trotelom ali se pali motor lampa da je greska na sistemu. Ako vozac nije reagovao na anomaliju, ne mozes ni znati da li je sistem sa greskom ili ne. Kako god, lameli nije nista jer to je bilo osnovno pitanje ;)
Za dalje ce ukoliko postoji sumnja neko morati da zaprlja ruke ali ne ja :D :P

Pozz Boost

komsija

pre 12 godina

A, MOZDA TI KOMSIJA IMA MALO DETE KOJE VOZI U VRTIC NA -12?

Redakcija:
Možda. Možda mu je bio slab akumulator i želi da ga "napuni" jer je se plaši da će popustiti na velikom mrazu. U bilo kom od ova dva slučaja, bolji rezultati se postižu vožnjom. Ako zaista jeste slučaj o detetu, civilizovano resenje moze biti da se prvo malo provoza po kraju, zagreje auto i onda stavi dete. Tokom te test voznje moze da proveri kakvi su uslovi za voznju i da li uopste ucestvovati u saobracaju sa detetom. U svakom slucaju nema razloga za ljutnju, zar ne ;)

zoran

pre 12 godina

"NeoM" mozda ja gresim ali nikada zato nisam imao problema sa snegom!Koristim zimi po snegu uze gume i tacka!A za sve ostalo veruj imam mnogo iskustva....Verujem da nikada nisi vozio po terenima kao ja!Price su jedno a stvarnost je sasvim drugacija!Ako ti se ikada desi da se zaglavis u snegu seti se sta sam napisao!Link koji sam postavio vidi se na 2,35 min po nadalje!Jednostavno ne moze se tako lako proklizati!Vazno je da se izvuces iz date situacije a ti posle doduvaj gume za normalnu voznju!

dragan

pre 12 godina

Audi A4 se proizvodi od 1994, po opisu dogadjaja i spominjanju mehanicara (ne servisa) i letnjih guma pomislio sam da se radi o starijem automobilu, bez ESP (ako takav audi i postoji, ali kod nas je cesto da kod starijeg automobila ne rade "suvisni" sistemi). Nije sporno da svaki ESP ima i TC. Teorija o gumama mi je pogresna, verovatno su se osim kaiseva, pre svega kocione plocice pregrejale.
Jednokratko potpaljivanje lamele (pogotovo sto elektronika sa svoje strane "davi" motor) ne bi trebalo da bitno skrati vek kvacila. Nazalost, i to sam isprobao.

Bane

pre 12 godina

Ja zelim da postavim jedno pitanje, ne zato sto zelim da se pravim pametan, vec me interesuje, nemam dovoljno iskustva. Npr, u tekstu se preporucuje upotreba kocnice SA kvacilom. Ako se tako postupi na ekstremno klizavoj povrsi, npr. na ledu, zar nece prekid pogona i nakon toga makar i najblazi pritisak kocnice dovesti do blokade pogonskih tockova (recimo da je pogon na prednjoj osovini, auto bez ABS,TCS,itd). Tada vozilo nastavlja da se krece, brzina pogonskih tockova je 0, slucaj cistog klizanja (tako mi gradjevinci to nazivamo,klizanje je kad se obod tocka sporije krece od auta,a ovo je CISTO klizanje). Tada gubimo svaku kontrolu nad autom. Logicnije mi je da nastojimo spreciti blokadu tockova, a to se postize radom motora i blagim pritiskanjem kocnice. Sve dok se tockovi okrecu, mi imamo kakvu-takvu kontrolu nad autom.

Redakcija:
Hvala na javljanju. Pročitajte još jednom. U nevolji samo kvačilo, praćeno nežnim kočenjem.

Zuki

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 10:48)

1. Guma i lamela ne daju isti miris. Kao ni plocice kocnica.
2. Tesko da ce slajfovanjem po ledu upaliti gumu.
3. Retki su automobili kod kojih se moze proveriti stanje lamele bez skidanja menjaca, dakle vozis dok ne poce da proklizava. Vervatno ste lameli malo skratili radni vek, ali nije strasno ako ne proklizava uzbrdo.

dragan

pre 12 godina

Boost, slazem se svaku rec, ali mi vise nista nije jasno - vozac audija je pisao o slajfovanju tockova, ne o gasenju motora, pa sam i pomislio da TC i nije radio. Naravno, pametna elektronika ce smanjenjem gasa i konacno gasenjem motora sacuvati i plocice i lamelu. Kada odbacimo nemoguce, ostaje miris katalizatora koji moze da prevari kao da je lamela... A visestruko gasenje i paljenje motora ce tek namirisati katalizator...
Ne znam konkretno za a4 da li se ESP/TC moze iskljuciti, da li ce ostati iskljucen ako ga je prethodni vozac iskljucio, ili, verovatnije, ce se sa novim paljenjem motora po defaultu vratiti u ukljuceno stanje.

Frfljavi

pre 12 godina

E, ovo je necuveno! Zaista, sta treba da se desi pa da se svest kod nas Srba pojavi kao automatski alarmantni modus? Naime, recenica da treba prvo upaliti auto, pa tek onda cistiti sneg... je zaista neiskustvo koje se cak granici sa sebiclukom. Za takve stvari se u inostranstvu kaznjavaju vozaci ! I to bas debelo!

Zamislite da nas osamstopedesetmiliona tricetrdesetpethiljada sto dvajs osamstopedeset sestodevedeset pet vozaca upalimo automobile i da pustimo da se prvo zagreju, pa tek onda da cistimo vetrobran, JER... u suprotnom ce nam nase divne, nezne i negovane rucice biti DUZE izlozene hladnoci...!!!

Pa zar nije dovoljno da je covecanstvo toliko razmazeno, da jednu masinu, stvar, proizvod ili takozvani AUTO upali i tera u pogon, koji je blizu dve tone tezak, samo da bi se on prevezao koji ima 75 ili 85 kilograma u sebi? Znaci.. mi palimo kola od soma i osamsto kila, da bi se jedan som prevezao od sedamdesetipet kila... ejjjj .. ne valja nam rabota ta, ne valjda!

habibi

pre 12 godina

slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.

zoran

pre 12 godina

I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!

Gasa

pre 12 godina

Vecina srba ne zna da vozi ni 'na suvom' kako treba, a tek po snegu...Ovo neznanje (nevestost u voznji) se posebno vidi na autoputu Beograd-Nis kad auto koji ide desnom trakom 100 km na sat krene da se prestrojava u levu traku ne bi li prestigao kamijon a da pri tom ne vodi racuna da li neko iza u toj levoj traci ide brzinom od 170 km na sat. Egocentrizam je glavna karakteristika srpskih vozaca. Da ne pricamo o tome koliko im treba da stignu od Beograda do Nisa jer vecina nema kapacitet da se koncentrise duze od pola sata na voznju. Plus price kad se krene za Grcku, e pa to je spremnanje tri meseca unapred i odmaranje od voznje nakon letovanja...takozvane lovacke price.

zoran

pre 12 godina

Pošto sam vozački ispit položio davne 1973. evo skoro 40 godina vozim, i to stalno vozim. Članak je izvanredno napisan mada ja lično nisam saznao ništa novo. Jedno ću reći SVIMA. Najvažnije o prvenstveno BRZINU I PONAŠANJE PRILAGODITE USLOVIMA a to i u Zakonu piše. Ako to SVI urade nikada neće biti problema ma kakvi snegovi i alauke se desile.

I još nešto. Ne slažem se sa konstatacijom da je bez zimskih guma NEMOGUĆE voziti. Malo je teže, tačno, ali ipak je, uz povećanu opreznost, koja je i sa zimskim neophodna, moguće. Te ZIMSKE gume nisu svojevremeno ni postojale pa se opet vozilo. Postojalo je tri vrste guma. "Ćelestonke", dobre gume i nove gume. Pred zimu smo se obično, ukoliko smo imali sredstava, snabdevali parom NOVIH guma i njih stavljali na pogonske točkove i teraj. Ko nije imao mogućnosti vozio je sa onim što ima i ako je pažljiv i malo veštiji, stizao je bez problema gde je krenuo.

Marko

pre 12 godina

Ha, tekst počinje rečenicom: "Mnogi muškarci ovo pitanje mogu shvatiti i kao uvredljivo..."
Indirektna poruka ženama da u ovim vremenskim uslovima uopšte ne sedaju za volan ;)

otan

pre 12 godina

Imam Audi A4 1.8Turbo Quattro, znaci od kad sam ga kupio 2003 god ovde u Svedskoj, nikada se nisam zaglavio, i ako je sneg bio 80cm na ne ciscen put bez brige sam vozio, a naravno uz to mora dobre gume vise od 5mm dubine! I naravno dobar vozac! ;)
Quattro, bez brige samo napred!
A sa Bmw xDrive sto vozi kolega nije isti osecaj, moze se voziti ali nemoze se uporediti sa Quattrom! Probali smo koji je najbolji po snegu i naravno iste dubine, nove gume na oba 2 auta, znaci moj Audi se najbolji pokazao i testirali smo tamo vamo na kraj kolega prodao BMW i kupio Audi sada.

nema deda mraza

pre 12 godina

tekst je bezvezan...mozda je dobar za aktiviste.

nema nista o paljenju, vise od pola clanka je o brisacima a o voznji u zimskim uslovima ima tek nekoliko recenica.
takodje nema nista o postupcima ako ostanete negde na putu ili u snegu.

vozim 25 g. u stanju sam da procenim sta je bitno za voznju u zimskim uslovima

ako vam je bas glavni problem zalepljeni brisaci za staklo - pa onda ih nocu odignite od njega.
a i za ove druge-cisto staklo se ne magli, prebrisite ga nekim sredstvom... duvanski dim ce takodje poboljsati magljenje stakla

Aca

pre 12 godina

još jedan bitan savet za mlade vozače. Ako imate kola sa ABS-om nemojte da mislite da će vas taj sistem mnogo dobro služiti na snegu. Kola koja nemaju ABS mnogo bolje koče (ako imate mere u kočenju) i mnogo je kraći zaustavni put vozilima bez abs nego kod onih vozila koje taj sistem imaju! Tako da ako imate kola sa ABSom to ne znači da možete brže da vozite ili da držite kraće rastojanje, NAPROTIV!

Zloća

pre 12 godina

Ahahahaa koji likovi, koji vozači, huh slatko sam se nasmejao nekim izjavama. Čekaj bez ABSa bolje nego sa ABSom hahahaa ili BMW zadnja vuča ide kao san u trećoj. Ma još da traction control i ostala pomagale su bezveze, da poludiš od pametnih komentara ovde. Verovatno ti vozači kada kupe Auto ispuste ulje iz Serva volana, cvicangluju ECU i izbace Airgabove. Nije mi jasno kako nešto tako napišu odu i mirno spavaju. EH da 90% vozača autobusa ne zaslužuju dozvolu. Sviđa mi se konkretna fotografija uz komentar, nice one.

swedroid

pre 12 godina

" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

zoran

pre 12 godina

"Neo"na usponu koji je prikazan na slici nema stajanja,i nema snage motora!Sto veci prenos i manja snaga to ces pre izaci na taj uspon!Svaki auto sa svim putnicima je tezi nazad nego napred!Jedino ako se ti vozis sam!A ti kad budes imao 4 putnika u autu ti naduvaj gume da izgledaju kao da si sam u autu!Pre ce pun auto izaci nego samo sa vozacem-zbog tezine!Jel znas sta je FENDT?To cudo ima za sneg,blato, kompresor koji regulise pritisak vazduha!Znam da svi savetuju da se zimi gume doduvaju za 0,3 bara,ali u praksi bolje prolaze malo izduvane!
kada masina proklizava treba iduvati malo gume jer se na taj nacin dobija veca elasticnost guma-automatski veca vucna sila!http://www.youtube.com/watch?v=s1WUNPAoEyE

zimske carolije

pre 12 godina

Iskreno, iznenadjen sam tolikim odusevljenjem ovim tekstom. Kao prvo tekst je mnogo vise o ponasanju u saobracaju nego o savetima kako voziti na ledu i sta raditi u kriticnim situacijama. Drugo, ovaj tekst je za ljude koji su prvi put seli u auto i nemaju ama bas nikakvog iskustva voznje po snegu i ledu. Nadao sam se savetima za koje jos nisam cuo ili iskusio u voznji. Iskreno ja voznju na snegu ne mogu da zamislim bez koriscenja rucne kocnice jer u situacijama kad auto krene pravolinijski, a vi pokusavate da skrenete jedan trzaj rucne i kontrolisano zanosenje zadnjeg kraja moze da vas izvuce iz vrlo cupavih situacija. Izostavljeno je mnogo osnovnih stvari iz ovog teksta. Kada skrecete, a auto ne slusa, nego nastavlja pravo ne kocite noznom kocnicom! Ako se ne snalazite najbolje sa rucnom onda ne kocite nikako nego ispravite malo tockove (iako ce to u trenutku biti protiv svih vasih instinkata) kako bi tockovi mogli opet da koliko toliko povrate prijanjanje. Proklizavanje prednjih tockova je na ledu vrlo cesto i po meni mnogo opasnije od zadnjeg proklizavanja i ogroman broj vozaca krene da okrece volan jos vise ili da koci i time gubi svaku mogucnost daljeg upravljanja vozilom. Jedan savet koji ce vam najvise pomoci. Ako imate negde u gradu praznu siroku ulicu bez saobracaja ili veliki prazan parking (ili poligon) isprobajte sami sve ove situacije koje vas mogu snaci potpuno bezbedno. Skrenite namerno naglo, ukocite, dajte gas, probajte sve da vidite gde su granice vaseg auta, kako se ponasa i sto je najbitnije kako bi izgubili strah od proklizavanja. Najmanje sto vam treba u toj situaciji je panika, a to ce se sigurno desiti ako to niste nikad doziveli. Sve u zivotu se uci kroz trening i praksa je cesto mnogo korisnija od teorije. Iako sam milion puta prosao sve ove situacije prvo sto uradim svake zime kad padne sneg je da odem na poligon i isprobam gume, kocnice sisteme protiv proklizavanja i sve ostalo u realnoj voznji. To mi daje sigurnost kad znam gde su granice vozila (a i moje).
Definitvno stvar koja je najvaznija na ovakvom vremenu je sto manja brzina i razmisljanje unapred. Ne gledajte 10 nego 50 metara ispred vas i kocite bolje i pre vremena nego da u zadnjem casu spasavate zivu glavu. Evo vam jednog klipa sa pravim savetima http://www.youtube.com/watch?v=_m1rTwKe764&feature=related

VESNA

pre 12 godina

Ajde ne filozofirajte,u ovim uslovima ne pomaze niti sva dodatna oprema ,niti nove gume,niti iskustvo ma koliko ono bilo.Resenja su ili nepolazi kolima ili ako bas moras polako i pazljivo i uzdaj se u boga da sa druge strane i iza tebe nebude neke pomahnitale budale.

Sinbad

pre 12 godina

@ redakcija

Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???
Mnogo je lakse "obuzdavati" snagu u visim nego u nizim brzinama. Jedino sto onda nema kocenja motorom sto je takodje jako potrebno kada vozite u ovakvim uslovima.
Sustina je ne dozvoliti da tockovi proklizaju. Tada nista od polaska iz mesta. U 2. brzinu i kreces polako.
Ja mojim autom BMW 330d sa 230KS, ponekad krecem trecom brzinom. Jednostavno u prvoj odmah proklize i onda proradi DTC, i jos zadnja vuca, pa dok ne krenes muka jedna. Bolje odmah u 3. brzinu i nema ni proklizavanja ni dosadnog DTC-a (dinamic traction control)
U sustini nisam nikada ostao u snegu jer ti BMW-ovi sistemi kontrole svacega necega, odlicno funkcionisu. Jutros voznja bez problema u 10cm sveze napadalog snega u Novom Sadu.

Redakcija:
1. Laguna vs 330d
2. prednji vs zadnji pogon
3. u 1. brzini kretanje je znatno sporije nego u 2. Po ekstremno klizavoj podlozi, to je danas bilo presudno.
4. pri 1100 obrtaja, bez gasa, ne obuzdava se 150ks, ali treba se boriti sa Nm.
Uzivajte u toj odlicnoj masini. Pozdrav.

swedroid

pre 12 godina

Ovako se mi igramo u Svedskoj, oko -10 i apsolutno led na putu...

http://www.youtube.com/watch?v=EAe8seDAiFA

Doduse auto ima gume sa ekserima i ATB diferencijal, nekih 300KS previse za uslove ali se da voziti.

supernova

pre 12 godina

Super prilog, dosta korisnih saveta! Zaista. Nego me nesto buni, nadam se da nisam od onih koji traze dlaku u jajetu :)

"Ovaj savet biće posebno koristan vozačima automobila sa dizel motorom i velikim obrtnim momentom."

Zar benzinci nemaju veci broj obrtaja? Na dizelazu mi je uvek bilo lakse da krecem, snazan je, i lako krecem iz druge sa vrlo malim brojem obrtaja. Takodje u voznji, vozim uvek sa vecim stepenom prenosa i laganijim gasom (opet zbog manjih obrtaja), a kad se zaustavljam idem u nizi, ali nikako naglo, vec lagano popustam kvacilo (odnosno kako uslovi dozvole). E sad kad vozim benzica ne mogu da mu potrefim gas odmah nabija obrtaje i proklizava (mozda jer sam navikao na dizela), a u vecem stepenu sa manjim obrtanjem se gusi i staje. Konkretno pricam samo o dva modela automobila koja ja vozim, punto 1.9 jtd i punto 1.2 benzinac.

A sad saveti :) Vozite uvek tako da vam kocnica ne zatreba, kocite motorom, ili lagano, lagano kocnicom. I jos jedan. Kada auto kliza, volan uvek prati zanji kraj, znaci ako je zadnji kraj otisao u levo, i volan u levo! Pozdrav i samo polako!

Redakcija:
Hvala za pohvala i hvala za predloge. Hajde da izvadimo tu dlaku :)
Obrtni moment i broj obrtaja motora nisu isto. Dizeli rade na manjem broju obrtaja, ali uglavnom imaju jaci obrtni moment od vecine benzinaca. Izrazen je u Nm. Ostatak je, nadam se objasnjen. Pozdrav.

bancika

pre 12 godina

"Ako bih pokušao da to skretanje izvedem u drugoj brzini, snaga motora koja se prenosi do točkova (odnosno brzina kojom se auto tada kreće) nadjačala bi silu prijanjanja između gume i podloge ..."

zar nije obrnuto? Zato na (nekim) automaticima postoji rucni odabir druge brzine. Ona daje manje snage tockovima pa je teze da proklizaju

Oddball

pre 12 godina

Postoji i četvrti stil čišćenja automobila zimi:

Čišćenje ala tank commander style. Mali ostrugani kvadratić 5x5 cm na šoferci i vozi.

komsija

pre 12 godina

A, MOZDA TI KOMSIJA IMA MALO DETE KOJE VOZI U VRTIC NA -12?

Redakcija:
Možda. Možda mu je bio slab akumulator i želi da ga "napuni" jer je se plaši da će popustiti na velikom mrazu. U bilo kom od ova dva slučaja, bolji rezultati se postižu vožnjom. Ako zaista jeste slučaj o detetu, civilizovano resenje moze biti da se prvo malo provoza po kraju, zagreje auto i onda stavi dete. Tokom te test voznje moze da proveri kakvi su uslovi za voznju i da li uopste ucestvovati u saobracaju sa detetom. U svakom slucaju nema razloga za ljutnju, zar ne ;)

G*nesh

pre 12 godina

Odlicni saveti, eh kad bi svi ovako vodili racuna..
Jutros sam imao priliku da gledam na potezu od Plavog mosta do Arene, "jake" vozace koji su vozili zaustavnim trakama, i uvek upadali u guzvu prilikom ukljuecenja na autobuskim stanicama, pa se prestrojavali i vracali i sve brzo voze.. a ja polako prvom, u najbrzoj traci.

Stignem ih i prestignem na Gazeli.. Sta reci, preko prece naokolo blize.

vlada

pre 12 godina

Nemam dugo vozačku dozvolu, 5 godina i nekih 60 000km pod sosbom u raznim uslovima, medjutim kako živim u Bg imam najmanje iskustva na snegu jer realno u bg-u ima retko kada više od 6 dana u godini sa snegom! A pored toga izbegavam da izlazim na sneg jer kada vidim ko sve vozi po snegu ne želim da pretrpim materijalnu stetu na osnovu toga što sam hteo da se ne smrzavam u GSP-u. Kod mene u ulici je (uzbrdica) od jutros je uspelo da prođe svega 7-8automobila, a bar njih 100 se zaglavilo i nisu mogli dalje samo su vrteli u mestu, od tih 100 bar 70 taxista! Evo malopre sam izašao iz dvorišta i krećem uzbrdo, lagan gas, dodajem kvačilo, blago klackanje da se izvučem iz početne mrtve tačke i uz blago proklizavanja bez problema krećem iako mi uluca izgleda ovako http://imageshack.us/photo/my-images/710/zima2012009.jpg/ (auto je 2.0 benzinac sa 140 konja i prednjem pogonom) I kako to da ja koji imam nekoliko godina krećem sa sredine ulice od nule i izguram celu ulicu uzbrdo a da gomila ovih taxista koji kreću sa dna ulice (znači imaju i zalet) i ne stignu ni do pola ulice, pa nek samo pola njih ima zimske gume, mada verujem da je taj procenat i veći! Ljudi u Bg stvarno ne znaju da voze po snegu a kako kaže i sam autor texta ne smeju ni sami da priznaju to!

Zoran

pre 12 godina

Za vozace sa automatskim menjacima postoje dve opcije , potrebno je prebaciti u zimski mod rezima menjaca ili ako isti ne postoji menjac je vec sam podesen da radi na malim brojevima obrtaja i samo nezno sa papucicom gasa i bez ikakvih problema procicete svuda .ABS nema nikakvu funkciju po ovakvom vremenu tj. kada ima ovoliko snega na kolovozu i mnogo je bolje kocenje kod automobila koji namaju ovaj uredjaj ovo isto vazi i za makadam tako da je potrebnan dodatni oprez.Posebno je vazno da ne pritiskate dugmice na kojima pise ASR,ESC DSC i sl to su sistemi koji sluze za sprecavanje proklizavanja i automatski su ukljuceni cim startujete vozilo na zalost to mnogi nisu znali pa je bilo mnogo ne zeljenih situacija. Snaga motora sa voznjom nema nikava veze ,vozim auto od 300 ks i prema autoru bih verovatno trebao da vozim u leru ,po snegu se krece drugom brzinom , verujte imam vise nego dovoljno iskustva pozdrav svima i samo pazljivo

Pomoc na drumu

pre 12 godina

@ I.brzinom se ne krece!Previse nepotrebne snage!Najbolje drugom ako moze bez gasa!Kao kamioni teretni!A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!
(zoran, 3. februar 2012 17:38),
zaboravio si neke vrlo vazne detalje:
1.Karton ispred hladnjaka
2.Jambolija na volanu i sedistima(protiv promrzlina,a i esteCki lepo izgleda!)
3.Zecja sapica na srednjem retrovizoru(za srecu!)
4.Prikolica sa minimum dve,tri svinje zbog balasta
Ima jos detalja,ali ne pomazu zimi,seticemo ih se kad malo otopli...

каурин

pre 12 godina

Техничка исправка:
Није свеједно да ли се ауто стартује и остави да ради за време док се чисти снег и лед са њега, или да се стартује након чишћења. Поред тога што се гуше станари околних зграда, коректније са становишта очувања мотора је да се ауто ВОЗИ ОДМАХ ПО СТАРТОВАЊУ МОТОРА (наравно да се такав ауто онда не силује у вожњи, већ се вози "као по јајима", тј. рније мења степен преноса и вози са мањим гасом). Рад на леру у таквим условима може трајно оштетити мотор, поготову када говоримо о неквалитетним уљима (запамтите да у том температурном опсегу непосредно након стартовања мотора једино чиста синтетика може како-тако да подмазује мотор, док је минерално уље скоро бескорисно). Баталите старе мајсторске шеме: "угреј" ауто пре него што га возиш. Има лудака који га турирају одмах након паљења. То је самоубиство!
Видим и да има неразумевања око "даљинског стартовања мотора". Постоји далеко софистициранији систем "Stand heizung" или "Parking heater" који ИСКЉУЧУЈЕ старт мотора, већ се стартује одвојен моторчић чији је циљ да загреје течност за хлађење мотора и њега циркулише кроз мотор. На овај начин мотор је већ скоро загрејан пре стартовања, а унутрашњост возила пријатно топла по уласку у возило. Мотор сада лакше стартује, брзо постиже радну температуру и укупна потрошња је (уз мање напрезање) ДАЛЕКО НИЖА. Е ово је систем који немачки "жутајци" (чувени ADAC) препоручују као лебац насушни. Варијанта у којој се редовни мотор стартује даљинском командом је иста глупост као и грејање мотора пре вожње.

Milena

pre 12 godina

Ja sam od onih koji prvo pale motor, pa ciste auto. Auto mi nije bucan, tako da nikom ne pravim problem.
Uglavnom se pridrzavam svih saveta, sem sto vozim u levoj traci pa me prestizu, jer je desna neociscena.
E sad jedno pitanje, kako kociti? Ja to radim tako sto prebacujem iz 3 u drugu, a skoro mi se desilo da sam naprvila krug od 360 stepeni u prvoj.

crno na belo

pre 12 godina

Evo i jednog komentara od nekoga ko je danas bio pesak, a ince je vozac. Clanak je odlican, treba ga staviti na naslovnu stranu, onako krupno. Tacno je da su danas u BG-u na ulice izasli svi koji imaju auto, a 75% ne ume da vozi po snegu, 25% posto od nji ne ume da vozi uopste. Ulice su bile relativno ociscenje ali videla sam toliko uplasenih vozaca koji su vozili 5km/h po sredini puta i pravili nevidjene zastoje. Ko je iz BG-a verovtno zna za nizbrdicu od Banjice prema Rakovici, tkzv Banjicu 6, velika nizbrdica sa krivinom, 1,5 km duga, samo jedna traka u pravcu na dole, tj nizbrdo. Tu sam se ja danas spustila peske, po neociscenom trotoaru dok je kolovoz bio solidno ociscen. Hodajuci brzo nije me pretekao ni jedan automobil, a njih 5-6 su toliko usporili da su imali po 60-70 metara slobodne ulce ispred sebe, ali ne, bolje je napraviti saobracajni kolaps. Zbog takvih nesigurnih vozaca bila je zagusena cela Crnotavska ulca, od Trosarine do VMA a i dalje. Tuda prolazi 6 autobusa, sada zamislite sve one ljude na stanici koji ih cekaju. Ko ne zna da vozi ili nije siguran u svoje znanje voznje po snegu ( kao ja) ili nije siguran u svoj automobil, MOLOM VAS ne sed
ajte ovih dana za volan. Bice na svima lakse i makar malo brz
e.

Pozrav, Beograd -11 C, visina sneznog pokrivaca: 30 cm o

nesh_bros

pre 12 godina

@Gasa. a ti si taj baja sto vozi 170 km/h pa te smaraju ovi nesposobnjakovici sto voze 120 km/h na auto-putu !??Decko.. ti si taj koji ne zna da vozi !!

dragan

pre 12 godina

Boost, slazem se svaku rec, ali mi vise nista nije jasno - vozac audija je pisao o slajfovanju tockova, ne o gasenju motora, pa sam i pomislio da TC i nije radio. Naravno, pametna elektronika ce smanjenjem gasa i konacno gasenjem motora sacuvati i plocice i lamelu. Kada odbacimo nemoguce, ostaje miris katalizatora koji moze da prevari kao da je lamela... A visestruko gasenje i paljenje motora ce tek namirisati katalizator...
Ne znam konkretno za a4 da li se ESP/TC moze iskljuciti, da li ce ostati iskljucen ako ga je prethodni vozac iskljucio, ili, verovatnije, ce se sa novim paljenjem motora po defaultu vratiti u ukljuceno stanje.

Sasha

pre 12 godina

Pitanje za redakciju, koji je ovo automobil iz koga je slikano, svidja mi se enterijer, deluje kvalitetno?

Drugo, nas sa matorijim automobilima su uvek ucili da polazimo iz drugog stepena prenosa, jer prvi gotovo redovno slajfuje, sto je i realan problem. Kod drugog se lagano krene i nema problema, valjda zato sto u prva u najnizem broju obrtaja vec prenosi previse obrtnog momenta na tockove?

Redakcija:
Renault Laguna III Dynamique. 2.0 dci 150KS. Usla je u svoju trecu godinu i 40 000 km. Drzi se OK za sada.

Sto se tice polaska iz mesta, savetujem da se utvrdi stanje u datoj situaciji pa da se donese odluka. Vodite racuna da vam se ne ugasi motor. Sada je toliko klizavo da ce i ta strategija tesko da pomogne. Ako ne mozete da krenete, odustanite od voznje. Sta mislite koliko ce biti tesko da se zaustavite?

Laguna i drugi jaki dizelasi prave problem prilikom skretanja u II stepenu prenosa, kao što sam jutros imao priliku da se uverim. Ne može da se obuzda snaga. Prva brzina je danas bila adekvatnija.

Baba Vanga

pre 12 godina

Dobar i koristan tekst!
Samo da demantujem deo koji se odmosi na rad automobila "na prazno" dok ga cistimo, ili sedimo u kuci. To u Kanadi ne da nije kaznjivo, nego se podrazumeva... svi to rade, bez ikakvog problema.

Romanija

pre 12 godina

Sudeci po ovim fotografijama, autor je vozio po relativno dobro ociscenim putevima. Volio bih ga vidjeti sinoc kako bi se snasao ovdje po Palama!? :)

dragan

pre 12 godina

@ (zene na putu i padavine.., 4. februar 2012 19:06)
A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Deluje malo cudno, ali miris paljevine potice od zapaljene gume koja se pregreje od "slajfovanja" po ledu. Ovako na daljinu, nema potrebe proveravati lamelu.

mel

pre 12 godina

@Marko
obrtni moment nema veze sa brojem obrataja. Obrtni moment je sila kojom nesto rotiramo x popuprecnik rotacije - znaci analogno je sili, a ne brzini (broju obrtaja). Zato lakse kreces sa dizelom, veca sila, lakse se pokrece.

Nenad

pre 12 godina

Zimske gume i quattro - radovacete se snegu svake zime :). Audi a4 1.8t quattro, nema sanse da se zaglavi, lepo vuce, jedino pazljivije pri kocenju i skretanju. Inace je uzivanje voziti, pogotovo na nekom velikom parkingu.

NeoM

pre 12 godina

(zoran, 3. februar 2012 17:38)
"A sto se tice uspona, zadnja vuca po snegu je bolja od prednje,jer je svaki auto tezi od nazad nego napred!Bez tezine nema nista!Zadnja vuca dva dzaka cementa,malo gume ispustis i da te put vidi!"

Kad procitate ovako nesto jasno vam je ko sve vozi po snegu.
Zorane, 95% automobila ima vece opterecenje na prednjoj osovini, oni najbolji imaju odnos 50-50 ili priblizno. Gume, nikako na snegu da budu ispumpane jer se na klizavoj podlozi jos vise klizaju. Takodje, sire gume se vise klizaju od uzih, dokazano na mnogim relijima u zimskim uslovima...

Rice

pre 12 godina

Saveti su super.Ali kakvo je danas bilo vreme meni u CEDDY-u su metlice brisaca bile ceo dan zaledjene.Probao sam svasta i sa klimom i bez nje i nije vredelo .

licno ja

pre 12 godina

@Gasa: Neko ko vozi desnom trakom 100km/h i krene u preticanje kamiona sa 120 ne pravi nikome probleme osim huliganima koji voze 170km/h. Max brzina na nasem autoputu je 120km/h. Ako neko ne zna da vozi to su onda ti nabedjeni vozaci koji svoje umece dokazuju na pravom putu i samo zato sto imaju jake masine uspevaju da izvuku te brzine. Znate ono kada vam se pri brzini od 120 zalepi iza vas neko na 15cm i pocne da trubi. To je ego centrik.

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

Vozim Audi 4, dve hiljade kubika, 175 konja sa novim ali letnjim gumama. Sinoc sam se jedva popela na blagu uzbrdicu. S obzirom da nemam iskustva u voznji po snegu i ledu, instiktivno sam prvo probala iz prve, pa ubacilu u drugu, pa opet u prvu, pa sam dodavala gas kao manijak.. i nista.. Samo slajfovala i tako 10 min. Kako je poceo da se oseca miris palezi, uplasila sam se jer je vrv lamela krenula da se przi. I da ne bi 2 momka koja su pritekla u pomoc (ovom prilikom im se zahvaljujem jos jednom ako budu ovo citali) i savetovali me sta da radim u kabini dok oni guraju, ja ne znam sta bih. A da ne pricam da sam vozila 10 na sat, jer se auto zanosio kao lud. Malo me zacudilo to, s obzirom na auto koji je nov, bez obzira sto nemam zimskih guma (za koje sam shvatila da su ipak neophodne). Eno kola sad u garazi i ne planiram da vozim do daljnjeg. A pitala bih vas ima li potrebe da odvezem kola do mehanicara da vidim u kom je stanju lamela?

Mladen

pre 12 godina

A za nas sa "automatik" menjacima? :D

odlican teskt :)
Sto se tice Lastinog autobusa, to je standardna pojava... oni voze 120 gde je ogranicenje 60 i to puni ljudi, tako da, nista cudno.

Ivan

pre 12 godina

Odlican clanak, slazem se sa kolegama komentatorima.
Ja sam vec 3 dana solidaran sa vozacima - ne sedam u svoj auto. Sluzbeni auto, nema odgovarajucu opremu niti je dovoljno dobar da ide po laganom snegu koji je ovde pao (nisam u Srbiji), niti po ledu kog ima ujutru i uvece - prezivecu nekoliko dana i u javnom prevozu. Nije me strah od snega - kad imam odgovarajuce gume, ABS, i strpljenje. Ako bilo koje fali, bolje autobus.

dragan

pre 12 godina

@(swedroid, 4. februar 2012 13:03)
" Aktiviranje klima uređaja dok je uključeno grejanje najefikasnije odmagljuje stakla." .... kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...

Na mom i30 klima po potrebi radi uvek, provereno i na vise stepeni ispod nule.
Tu teoriju o neukljucenju klimu sam vec cuo i pre, ili ona nije tacna, ili ima neki trik da motor ili verovatnije struja ugreju kompresor, tek potpuno zaledjeni prozori na (duze parkiranom) autu nakon ukljucenja defrosta sto pali klimu postaju potpuno odledjeni za par minuta.

Big beng

pre 12 godina

@Frfljavi
Zaboravio si jedan bitan faktor kad su naši automobili u pitanju. Većina su krševi za koje vlasnik nije siguran da li će na ovim temperaturama upaliti ili ne. Zato prvo paljenje, pa onda čišćenje, da ti se ne bi desilo da si čistio badava!!

Bobi

pre 12 godina

@habibi
Potpuno se slažem.
Ukoliko sa vozilom koje ima pogon na prednje točkove ne možete da savladate uzbrdicu, krenite rikvercom i uspećete.

Anduril

pre 12 godina

Kao prvo tekst je odličan, možda najbolji ikada na ovoj stranici, slatko sam se ismejao čitajući komentare i obzervacije, i naravno naučio dosta toga. Ovo mi je prva prava zima jer sve do proleća prošle godine nisam imao sopstveni automobil.
Drugo, moje deo grada se ne čisti, a jako je brdovit (Žarkovo i Cerak) želim da se zahvalim vozaču crnog SUVa koji me je snimio na uzbrdici i bez razmišljanja skrenuo u smet da bih ja u svom Citroenu prošao kroz ona dva bedna ugažena kolotraga.
Treće primetio sam da ljudi na nizbrdicama mile, ljudi kočite motorom, znači niži stepen prenosa, ako je puno klizavo prva.
Četvrto, tečnost za vetrobran je super i uvek je treba imati u rezervi. Ja imam neku koja toliko dobro drži da nema potrebe da brisači rade stalno. Sneg se sam topi a plus i ja grejem.
Peto, neko je pomenuo 3. i 4. školu čišćenja snega. Ja sam se kao pešak uvek divio tank commanderima, ili bunkerašim koji vire kroz prozorčić 5x5 i čude se kao je napadao veliki sneg. Naravno vožnja iza takvih može da se uporedi sa pravim Sibirskim mećavama, a najbolji su mi bunkeraši sa šleperima i autobusima gde tone i tone snega padaju na sve okolo.
Šesto, ljudi samo pažljivo i uživajte u vožnji po snegu jer nije strašno, a i brate nekao je lepo. Jedva čekam sutra da provozam svog belog medveda aka. C3 malo po Šumadiji.

Aca

pre 12 godina

(Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Dečače umesto što ismevaš ljude probaj pa onda vidi! Imam gomilu kilometra iz sebe. 8 automobila iza sebe (prednja zadnja i vuča na sva četiri, automatici, manuelci od 750ccm do 3000ccm) sa svakim minimum 80 000 predjenih kilometara i imam iskustva iz vremena kada ABS nije ni postojao a i kada su zime daleko ozbiljniji od ovog snegića od 30cm koji je pao i napravio totalni kolaps u gradu!

Ja samo hoću da prenesem mladjoj generaciji da to ako imaju na kolima ABS ne znači da će stati onog momenta kada pritisnu pedalu kočnice. Sem toga onima koji su o atuomobilima malo bolje obavešteni nisam otkrio ameriku time što sam reko da ABS produžava zaustavni put na snegu! Dobra stvar kod ABS je što ćeš teže da izgubiš kontrolu nad vozilom nego kada nemaš taj sistem na kolima ali ako imaš dovolno mozga i iskustva kočnice bez ABS će na snegu mnogo više značiti nego kočnice sa ABSom!

To je i jedan od razloga zašto u ovakvim vremenima vozim radije sinov auto koji nema abs (doduše ima i manuelni menjač), nego svoj koji ima ABS i automatik je.

Marko

pre 12 godina

Ne bih da budem samo još jedan od onih koji hvale, ali ja odavno nisam pročitao efektniji i bolje napisan članak iz bilo koje oblasti.

Igor

pre 12 godina

Svaka cast na textu, za mladje vozace odlicni saveti.
A za nas starije nije lose da se podsetimo malo. Slazem se da pre svega treba da budemo smireni i maximalno tolerantni u ovakvim uslovima, jer to je dini nacin kako mozemo da funkcionisemo (ovo vazi i za normalne uslove voznje). Ali ipak, poznajuci sebe :) a i nas mentalitet, bice vraski tesko.
Evo ja prvi obecavam, bicu tolerantan :)

Valerij

pre 12 godina

Ja vozim Chrysler Sebring 2.7L,204 KS,automatik,danas sam vozio do Novog Beograda i nazad do Banovog Brda.Auto sam ubacio u AutoStick(američka varijanta Titronika i sl.)uglavnom vozio drugom,a na usponima prvom.Nigde nisam proklizao,napominjem da imam extra zimske gume Continental(proglašene za najbolju zimsku gumu 2010 g).Nigde gde sam skretao nisam imao problem sa snagom motora,jedini problem su mi pravili vozači koji ne znaju da voze,a misle da znaju.Nabiju mi se na metar od zadnjeg della automobila,a onda trube kada ja počnem na vreme da kočim.Naime kada se vozi u ovakvim uslovima nije dovoljno pratiti samo automobil ispred sebe nego i bar 5 auta napred pa po njihovom ponašanju predvideti i uskladiti svoju reakciju.
Ali da bi to neko znao nije dovoljno da rodiš nege u Beogradu i misliš da si popio svu pamet ovog sveta zato što ti je tata ili deda kupio auto,treba da provozaš 500.000 km i da uključiš mozak.
Problem je što većina Beograđana nema blage veze sa vožnjom ni po suvom a pogotovo ne po snegu.
Što se tiče čišćenja,ja ga prvo upalim iz čisto praktičnih razloga,dok ja očistim limene delove,stakla se odmrznu,pa se samim tim lako i čiste.
Savet Beogradskim vozačima:ostanite kući ovih dana jer verovatno ne znate da vozite,iako mislite da znate,koliko god vas ovo uvredilo.

ZNBg

pre 12 godina

Postoji i 3. škola čišćenja automobila od snega, koja izgleda otprilike ovako: čovek rukom ukloni sneg sa prozora na vozačkim vratima i sa 1/3 vetrobrana i krene. A onda mu se pri prvom kočenju kubni metar snega slije sa krova na vetrobran. A ako to preživi on nastavlja dalje ali bože sačuvaj da uključi zadnji brisač ili grejanje zadnjeg stakla. Verovatno mu je mnogo da plati 150 din. za metlicu. Ova škola je u Beogradu vrlo brojna i u njoj ima i vozača malih i jeftinih oldatjmera ali i skupih SUV-a.

Tekst je odličan i trebalo bi da ga proćitaju svi vozači.

Najvažnije je ići dosta sporije, u nižem stepenu prenosa i na niskim obrtajima. Mada, danas sam video dosta vozača koji su baš preterali - svega 10 - 15 km/h u ravnoj i širokoj ulici. Možda imaju loše gume pa su se uplašili.
Izbegavati sve nagle pokrete i manevre, i vrlo pažljivo u krivinama. Naglo puštanje kvačila može da dovede do proklizavanja. Ako u ovakvim uslovima ipak treba malo oštrije zakočiti "pumpanje" pedale je obično efikasnije od ABS-a.

Idealno bi bilo kad bi svako mogao da pre uključenja u saobraćaj isproba svoje vozilo na nekom pustom bezbednom prostoru, da vidi kako se ono ponaša po snegu i ledu i da shvati da nema žurbe u takvim uslovima.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Zloća, 3. februar 2012 22:08)

Ali zato tvoj komentar sa 11 pravopisnih, 6 gramatičkih i tri lingivističke greške nije nimalo smešan.

Samo zato sam ga čitao.

Zloća

pre 12 godina

Lepo se malo edukujete, recimo ukucate na youtube ABS vs. non ABS. Pročitate na sajtu BOCHa procenjene distance kočenja na raznim površinama, sa ABS sistemom i bez. Jesam profesionalni vozač i puno kilometara pod točkovima imam, pa mi to nekako daje za pravo da ismejem ove nazovi vozače. Što se tiče gramatike i pravopisa nije savršen, ali za ovakakv tip komunikacije je OK ne pišem esej SANU.

Oprezan vozac

pre 12 godina

Vrlo bitno da citaoci teksta razumeju razliku u ponasanju izmedju benzinaca i dizel motora. Kao sto je u tekstu i naznaceno, po ovakvom vremenu, sa puno snega i leda na putu, jaki dizelasi umeju da se ponasaju poprilicno nekontrolisano u visem stepenu prenosa. Svake pohvale za savet i tekst!

zoran1965

pre 12 godina

sada sam vozio od borce do vidikovca, preko kosutnjaka
svaka stvar koja je bila u tekstu se desila
svaka cast
da je vise kvalitetnih clanaka

Darko

pre 12 godina

Odličan članak. Koristim priliku da kao vozač sa 15 svakodnevnog iskustva na potezu Mladenovac-Beograd, pozdravim vozača Lastinog autobusa sa polaskom oko 14h iz Beograda i brojem 493 koji pun putnika pretiče kolonu vozila sa desne strane a onda izvodi sličnu radnju kao na vašoj fotografiji. Ti ljudi se jednostavno iživljavaju nad ostalim učesnicima u saobraćaju i niko im ne može ništa. Izgleda da je vreme kada se vozač autobusa postajalo kroz proceduru davno za nama, i da je sada jednostavnije pravo sa traktora u autobus. Pozdrav i sve najbolje.

Aleksandar

pre 12 godina

Jedan vrlo vazan savet: ako se u uskoj ili slabo ociscenoj ulici mimoilazite sa nekim iz suprotnog pravca - usporavajte mnogo pre nego sto do mimoilazenja dodje. Ako niste stigli da usporite na vreme, sve i da vam se cini da ste preblizu u toku mimoilazenja, ne panicite i ne pipajte kocnicu! Bolje da strada i retrovizor nego da, zbog neravnomernog prianjanja na podlogu, usled kocenja jedan deo automobila skrene i napravi daleko vecu stetu.

Video sam bar 10-ak ovakvih gresaka za vreme svoga vakta, sa prilicno velikim stetama kao rezultatom. Dakle, na kocnicu zaboravite za vreme mimoilazenja.

A sto se teksta tice, jedan od boljih na ovim stranama svakako. Najinteresantniji je momenat sa upadanjem Lastinog autobusa u traku - ovo je tako redovna pojava, pri svim vremenskim uslovima, da su mi Lastini vozaci na prvom mestu po bahatosti i neobzirnosti, i gledam da bezim od njih kad god je to moguce. Kuku nama sa takvim `profesionalnim` vozacima...

nik

pre 12 godina

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao , temi kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija

pedjoni

pre 12 godina

Najjaci deo teksta je u vezi stiskanja kvacila. Naime u Svedskoj (a oni su
prilicno iskusni) je obaveza pri obuci za vozaca,na poligonu, da se velikom brzinom
udje u krivinu na klizavoj podlozi i u trenutku zanosenja auta,stisnuti kvacilo,tada se auto u istom trenutku ispravlja. To je JEDINI i najefikasniji nacin.Nema laganih kocenja,smanjivanja brzine itd itd, jer za to nema vremena u kriticnoj situaciji.Probajte sami, govorim vam iz iskustva.

nik

pre 12 godina

@(nik, 3. februar 2012 20:40)
ISPRAVKA

Daj napravi neku TV emisiju o autima, kladim se da bi razbucao konkurenciju , temi prilazis kao laik a nudis odgovore kao profesionalac ali tako da te laik razume, dobitna kombinacija!

stefan

pre 12 godina

Jutros oko 9h sam se "prijavio" u Novi Sad, nakon "divnih" i prenapornih 1745km ( iz Holadnije, više km zbog nekih obilaznica u Nemačkoj) po snegom zatrpanoj Evropi i haosu na putevima. U putu sam proveo skoro ceo jedan dan, 23 časa i 40 minuta! Haos !! i Ranije sam "gazio" po snegu i teskim vremenskim uslovima ali ovaj put cu smatrati školom života i vožnje!

Lemi

pre 12 godina

Aman zaman ljudi! :)
Kanada, pa Kanada ... pale se automobili na parkingu. U Ruskim zabitima kada ide i do -50C se ostavljaju kola celu noc da rade u leru po garazama i ispred zgrada ... ali ovo nije ni Rusija, ni Kanada :)

zox

pre 12 godina

Ja sam vozač već 22 godine sa svojih 43 godine života. Mislim da sam solidan vozač sa pozamašnim iskustvom za volanom obzirom da sam u auto industriji već 16 godina te mi je volan "hleb" - što bi se reklo. Mimo svega toga, kako je krenuo ovaj kolaps - iako je spreman za zimu sa nove 4 zimske gume, antifriz je do - 35 itd ... automobil mi je u garaži a ja idem prevozom. Glava me ne boli. Nekada čekam malo duže bus ali šta ima veze ... krenem peške do druge stanice, malo se razgibam, prošetam ... osetim svu ovu silu prirode pa mi slatko dođe kada stignem kući, skuvam tursku kafu itd ... Mislim da smo se mnogo opustili u poslednjih xy godina jer su zime bile više nego kilave. Sedeti po baštama u Decembru ili Januaru na + par stepeni i nije baš normalno i zdravo. Ovo je prava zima i daj Bože da svaka bude ovakva, manje više. Mi smo Srbi čudni ljudi. Stalno nam nešto smeta. Sneg zimi, vrućine leti. I kada je najveći problem u saobraćaju, svi palimo kola i baš tada moramo da završimo "neodložne" poslove. Pozdrav, odoh po lopatu da čistim sneg ispred zgrade.

zoran

pre 12 godina

"NeoM" mozda ja gresim ali nikada zato nisam imao problema sa snegom!Koristim zimi po snegu uze gume i tacka!A za sve ostalo veruj imam mnogo iskustva....Verujem da nikada nisi vozio po terenima kao ja!Price su jedno a stvarnost je sasvim drugacija!Ako ti se ikada desi da se zaglavis u snegu seti se sta sam napisao!Link koji sam postavio vidi se na 2,35 min po nadalje!Jednostavno ne moze se tako lako proklizati!Vazno je da se izvuces iz date situacije a ti posle doduvaj gume za normalnu voznju!

habibi

pre 12 godina

postoji jedna prednost kod prednje vuce, a to je spustanje niz brdo zbog vece tezine na prednjoj osovini ostvaruje se bolja trakcija pa je i spustanje bezbednije sa manjim rizikom od proklizavanja sto se cesto desava kod spustanja sa zadnjom vucom u manjem stepenu prenosa, zato ke motorno kocenje kod zadnje vuce ne preporucljivo ni u ravnici ni na nizbrdici pogotovo ako su gume lose ili pak letnje sa dobrom sarom cime se vozaci zanose kao sta joj fali ima dobru saru, zimska je guma je u prednosti zbog svog sastava, a kao najbolje resenje za zimu preporucujem tzv gume nalivace jer su bez i malo plastike u sebi, to su vec jednom potrosene gume sa ponovo izlivenom gaznom povrsinom, takva guma i zadnja vuca je pun pogodak, lepo kazete bg je svega nedelju dana pod snegom, a tutin, novi pazar i taj kraj su mesecima, ovde ljudi znaju kako da se nose sa snegom na putu

Aleksandar

pre 12 godina

Pretjeraste sa komentarom za "BMW" vozila! Pa jeste li Vi čuli za vozila sa raspodijeljenom masom, ugrubo 50/50, sistem regulisanja proklizavanja pogonskih itd. Kod takvih ne važe u potpunosti "pravila" koja su važila za starije generacije "zadnjeg" pogona.
Čišćenje vozila je obaveza, znači i krov :-). Svjedoci ste raznih "pojava", no jedan je propis.
Postoje i namjenski brisači za ovo doba, no u krajnjem slučaju se ni tako protiv prirode ne može.
Za sve važi polako, no ne i presporo. Koncentracija!

Zuki

pre 12 godina

Joj sto volim sneg! Narocito ovako u sitne sate. :) 2WD, Auto AWD, AWD lock, sa ESP, bez ESP (posebno uzivanje)... utaban, dubok, s ledom, bez leda ... obozavam sneg! Komsije blokirale ulaz na neociscen parking, ma nema veze. Mogu ja i okolo kroz pola metra, ako treba. :)
I sta da kazem kad me pitaju sta ce mi 4x4 osim da VOLIM bre! Preselicu se u Rusiju majke mi.

tanja

pre 12 godina

A ovaj poslednji pametnjaković, zaustavio auto na auto putu ispod nadvožnjaka pa još pretražuje torbu. Po zakonu zastavljanje i parkiranje na mostovima, nadvožnjacima i ispod istih je kažnjivo... Na ponovno polaganje ga poslati, da nauči zakon. Ali sumnjam da će njemu stići čestitka u vidu slika sa gradskih kamera i iznosom za učinjeni prekršaj na kućnu adresu....

observer

pre 12 godina

"Moj komšija me je jutros utrovao dok sam čistio sneg sa trotoara. Upalio je motor, očistio auto, a onda se vratio u stan i ostavio motor da radi. Ovo je u inostranstvu kažnjivo."

Možda, negde, ali u drugim državama (u ovakvim uslovima)je obavezno.
Može se reći i da je ovo u inostranstvu obavezno, pa da bude tačno (Kanada i sl. inostranstvo)

Zuki

pre 12 godina

Jos jednom procitah ceo tekst i jos jednom BRAVO!

Dodao bih: povezite nekog pesaka usput ako zaustavljanjem ne ometate nikoga. Svi smo mi prvo pesaci pa tek onda vozaci.

U rezervoaru za vetrobransku tecnost morate imati zimsku tecnost. Odledite brizgaljke pre polaska. Cak i kada je automobil potpuno zagejan brisaci mogu da se lede (kod nas na zalost ne postoje "zimske" metlice za brisace sa posebnom gumenom oblogom protiv ledjenja, ko ima Subaru i grejace u metlicama blago njemu). Cim primetite da se malo skuplja led na metlicama isprskajte soferku i metlice ce se odlediti. Bolje to nego da izlazite na semaforu i usporavate saobracaj.

Igor

pre 12 godina

@habibi
slazem se sa svime sto je receno osim u jeenom delu kad se govori o BMW-u, pogon na zadnjim tockovima je mnogo bolji od pogona na prednjim za voznju na usponu jer se veci deo mase vozila oslanja na zadnju osovinu zbog datog polozaja auta pa sami tim se obezbedjuje i bolja trakcija, naravno ova prica ne vazi ako su lose gume i ne vazi za golf i manju klasu automobila, valjda je to tzv B segment automobila, vazi samo za vece klase. sa zadnjim pogonom je bolja upravljivost jer ukoliko dodje do onog pomenutog pravolinijskog kretanja, moze se pravac kretanja korigovati gasom i blagim kocenjem mnogo bolje nego kod prednjeg pogona, oni ooji voze na zadnji pogon znaju o cemu govorim.
(habibi, 3. februar 2012 13:49)

snowmen

pre 12 godina

Odlican tekst. Treba dodati da pored onih koji ne znaju da voze po snegu i onih koji znaju ali im gume nisu adekvatne postoji i grupa koja je najopasnija. To su bahati vozaci (mahom se radi o vozacima dzipova), koji ne misleci na druge voze neku svoju pricu, preticu desetine vozila, idu ne prilagodjenom brzinom itd. Takve treba iskljucivati iz saobracaja. Oni su opasnost za pesake, ostale vozace a i za same sebe. Danas sam ih video bar pet sest. Ali to smo mi, nazalost i takvi smo u svim situacijama.

NeoM

pre 12 godina

Uhhh ovaj clanak ispade "poziv za budjenje" i nadam se da ce sutra biti dodatak, jer ocigledno ljudima mnoge zablude treba razresiti.
@Zoran Verujte da gresite. Prosecan auto ima raspodelu mase u odnosu 60/40 na stranu prednje osovine, jer se najtezi deo automobila oslanja napred (motor i menjac). I sa 4 putnika taj odnos ostaje takav da je vece opterecenje na prednjoj osovini. Sad mozete da izmisljate situacije kada je to mozda drugacije, ali u 90% slucajeva zadnji pogon je inferiorniji na klizavoj podlozi. To je makar opste poznata stvar.

Video sam sta je FENDT. Opet gresite! Traktorske i slicne terenske gume su dobre za podlogu koja "propada" blato, pesak i sl kada je potrebno vecom povrsinom smanjiti pritisak na podlogu po cm2. U zimskim uslovima imate relativno tvrdu i klizavu podlogu ispod tockova.
Zasto uze gume i zasto ih ne izduvavati? Pa upravo obrnuto od od onoga za blato. Potrebno je napraviti veci pritisak na podlogu po cm2 dodirne povrsine gume. To se postize uzom gumom i adekvatno napumpanom!

@Zloca Neko je napisao da je sa ABS sistemom duzi put zaustavljanja. Covek je u pravu! Na klizavoj podlozi ABS produzava zaustavni put za razliku podloge na kojoj ima dosta trenja, i auto bez ABS sistema preciznim kocenjem ce se pre zaustaviti. Procitajte i sami ako ne verujete... Pod effectiveness http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system#Effectiveness

Pazljivo vozite

Aleksandar

pre 12 godina

kompresor klime ne radi ispod +4C° spoljne temperature ...
(swedroid, 4. februar 2012 13:03)

Kompresori kod mnogih auto-klima imaju dodatne grejace zbog takvih situacija - grejac se automatski pali kad padne spoljna temperatura ispod 5 stepeni da bi ulje u kompresoru bilo dovoljno tecno. Ovo vazi samo za prvih 5-10 minuta voznje, cim se dovoljno ugreje automobil klima koristi klasican de-frost program koji koriste i kucne klime tako sto toplotnu pumpu okrene pa uzima toplotu iz kabine i koristi da ugreje kompresor. Kod nekih automobila se kompresor direktno greje rashladnom tecnoscu iz motora.

Naravno da klima nece moci da greje na ovim temperaturama (vecina automobila i nema mogucnost da greje kabinu preko klime) ali je sasvim dovoljna za isusivanje vazduha.

Bane

pre 12 godina

Ja zelim da postavim jedno pitanje, ne zato sto zelim da se pravim pametan, vec me interesuje, nemam dovoljno iskustva. Npr, u tekstu se preporucuje upotreba kocnice SA kvacilom. Ako se tako postupi na ekstremno klizavoj povrsi, npr. na ledu, zar nece prekid pogona i nakon toga makar i najblazi pritisak kocnice dovesti do blokade pogonskih tockova (recimo da je pogon na prednjoj osovini, auto bez ABS,TCS,itd). Tada vozilo nastavlja da se krece, brzina pogonskih tockova je 0, slucaj cistog klizanja (tako mi gradjevinci to nazivamo,klizanje je kad se obod tocka sporije krece od auta,a ovo je CISTO klizanje). Tada gubimo svaku kontrolu nad autom. Logicnije mi je da nastojimo spreciti blokadu tockova, a to se postize radom motora i blagim pritiskanjem kocnice. Sve dok se tockovi okrecu, mi imamo kakvu-takvu kontrolu nad autom.

Redakcija:
Hvala na javljanju. Pročitajte još jednom. U nevolji samo kvačilo, praćeno nežnim kočenjem.

dragan

pre 12 godina

Svima koji kritikuju/omalovazavaju ABS, rezimiracu iz licnog iskustva, (vozim naizmenicno svoja dva automobila koji jedan ima a jedan nema ABS) i iz pravilnog citanja linkova po netu:

- Odlucujuca razlika izmedju ABSa i "fenomenalnog" vozaca je u tome sto pomenuti fenomenalac moze da "pumpa" istovremeno samo sva cetiri tocka, ABS to radi nezavisno na svakom tocku - implikacije su da je dovoljno da se SAMO jedan ABS tocak uhvati za nesto i vi vec nekako kocite, a drzite pravac.

- Zaustavni put sa ABSom se produzava SAMO na NEUTABANOM snegu i sljunku, a jednak je ili nesto bolji uz mogucnost upravljanja i na suvom, i na kisi, i na ledu, i na utabanom snegu - E sad, upitajte se KOLIKOM brzinom vi mozete da se krecete po sljunku ili NEUTABANOM snegu pa cete shvatiti ozbiljnost ove mane ABSa. Zato putnicki automobili i nemaju mogucnost iskljucenja ABSa (terenci imaju), dok vecina PUTNICKIH ipak ima mogucnost iskljucivanja ESPa.

Moj auto koji ima ABS apsolutno je superioran u voznji po utabanom snegu ili ledu onom drugom sto nema ABS, uz ogradu da po dubljem snegu vise volim onaj stariji, bez ABSa, ne sto nema ABS, nego sto je kao stariji znacajno veceg klirensa pa se mnogo teze zaglavi. Noviji, nizak i RAVNOG dna nekako voli da "sedne" na duboki sneg...

Zuki

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 10:48)

1. Guma i lamela ne daju isti miris. Kao ni plocice kocnica.
2. Tesko da ce slajfovanjem po ledu upaliti gumu.
3. Retki su automobili kod kojih se moze proveriti stanje lamele bez skidanja menjaca, dakle vozis dok ne poce da proklizava. Vervatno ste lameli malo skratili radni vek, ali nije strasno ako ne proklizava uzbrdo.

krle

pre 12 godina

Sjajan text. Samo da potvrdim za ovaj Renovo motor od 150ks. Imao sam prilike da ga vozim na testnoj stazi u Meganu kada se pojavio pre par godina i zbog obrtnog momenta pri izlasku iz krivine je imao tendenciju da vuce preko "nosa" na suvom asfaltu (palila se kontrola proklizavanja koja je to "peglala"), tako da je na ovakvom snegu zaista neophodna pazljiva kontola gasa kod skretanja...

Bilja

pre 12 godina

Da sam ovo procitala malo ranije ne bi mi se desilo ovo... ;)
"Najbolje je da metllicu ili vaše sredstvo za čišćenje držite van auta ili u prtljažniku.
Na taj način ćete izbeći situaciju da se nagomilani sneg sa automobila sruči pravo na vaše sedište. Ako se to dogodi, znamo da sledi rafal psovki i pokušaja da se rukom ukloni sneg sa sedišta. Loš način da započnete dan."
Super je tekst!

Srki

pre 12 godina

Dobar tekst. i moj je 150 ks i 320 nm i u prvoj bez gasa taman za kretanje. Što se tiće BMW-a i elektronike DTS TCS i drugih skračenica za kontrolu proklizavanja za to baš i služe da nedozvole da točkovi prokližu pa nevidim zašto je potrebno u trečoj kretat.

Зоран

pre 12 godina

"Nije mi jasno kako ste u 1. brzini uspeli da obuzdate 150 KS snage auta a u drugoj niste uspeli!???"

Ма и са много мање снаге прва није препоручљива у многим случајевима када крећеш по снегу. Само проклиза, ако кренеш који милиметар и крај. Или да будеш МНООООГО мекан на квачилу кад га пушташ да не проклиза, али то је већ често немогуће.

Вожња по леду је још занимиљивија. Враћао сам се једне године са Нове године, 4 сата ујутру. Фића. Нас четворо у њему. Испред иде друг са шкодом, били заједно на Новој години. Из супротног смера, мало даље наилази огроман камион, Фап, окрену се као играчка кад изашао из кривине и стаде. Шкода испред мене полако стаје, ја полако на кочницу, НИШТА. Ја у нижи степен, ПООООЛАААААААКО пуштам квачило, НИШТА, враћам у виши степен. Кроз главу ми пролазе милион ствари, ударам глатко у шкоду. Мрак. И сетим се да има једно 20цм земље поред асвалта. Наместим десна два точка на земљу и прикочим. Изађемо из фиће, могао си да се клизаш по асвалту. кад сам дошао кући, прво што ме отац питао је да ли еј било проблема у путу, јер је свуда лед. Он није ни излазио из куће, али је знао. Рекох, није било проблема.

samo polako

pre 12 godina

Odličan članak. Kao neko ko godinama vozi širom severnoameričkog kontinenta, uključujući Kanadu, dodao bih da nije tačno da je svuda uobičajeno da ostavite motor da se zagreje. Čak i u Kanadi ima opština gde je tzv. "idling" protiv zakona. Retko je, ali ima primera. Bilo kako bilo, većina automobila u Kanadi ima ugrađen električni grejač bloka motora, i većina parking mesta ima električni priključak, pa nema ni potrebe za dugim zagrejavanjem.

Ja vozim isključivo kola sa automatskim menjačem, često iznajmljena koja imaju "all season tires", to jest bez zimskih guma. Po snegu, ledu, i mećavama nikada nisam imao ozbiljnih problema, čak i kada su autoputevi bili načičkani slupanim SUV i kamionetima sa strane. Razlog je taj što uglavnom vozim kako se u ovom članku i preporučuje (naravno, s' razlikom da automatski menjač teram da radi kako treba tako što sam jako nežan sa gas pedalom - nizak broj obrtaja, niska snaga). Bez naglog kočenja, fokus u daljinu, i bez žurbe. Takođe, nikako ne koristiti "cruise control" kada je put klizav.

samo polako

pre 12 godina

Dodao bih nešto što je možda važnije od svih saveta o vožnji: iskoristite ovakve vremenske prilike, i nađite vremena da VEŽBATE vožnju po ledu i snegu. Prazan parking ili nešto tog tipa, i terajte, da osetite kako rade i ne rade kočnice, kako se gubi i kako se vraća kontrola nad vozilom u skretanju. Ne iživljavajte se, nego probajte da simulirate realne situacije kakve vas očekuju na ulicama.

dragan

pre 12 godina

Da pocnem ovako: kada guram komsijin auto, cini mi se da covek nema pojma o voznji po snegu. Kada sam ja za volanom, e, onda ne moze drugacije, mora malo da prokopava sneg.
Dugogodisnje iskustvo mi je da je lakse staviti lance nego se muciti kada guma ne moze.
Jeste da zadnji pogon u teoriji ima prednosti na jakom usponu, ali kod zadnjeg pogona je veliki problem upravljivost - ponasa se kao traktor, ako jedan pogonski tocak bolje prianja, volan nema skoro nikakvog iuticaja na kretanje, tj nezeljeno skretanje. Isprobao sam cak i sa teretom u gepeku i lancima na sva cetiri tocka.
Ono sto je odlucujuca prednost prednjeg pogona, to je mogucnost upravljanja pravcem kojim se snaga prenosi - osetili ste i sami sta moze da znaci okretanje volana kada tockovi proklizavaju, a to vam i daje mogucnost izbora kada klizite nizbrdo. Generalno, telo je stabilnije u kretanju kada ga sila vuce, nego kada ga gura.
Zao mi je, nisam imao prilike da isprobam ocigledno najbolju stvar: pogon na sva cetiri tocka. Ipak, gledao sam kako golf sa zimskim gumama bez problema prolazi gde je beznadezno zaglavljen 4wd dzip sa lezerno losim gumama.

vlada

pre 12 godina

Niko mi nikada nije rekao da zašto tačno treba odma voziti auto nakon paljenje ili ga treba grejati neko vreme u leru. SVi laju a niko ne zna da kaže zašto je dobro jedno a zašta je dobro drugo.

E sadaja kontam da je tačno da na ovako niskim temperaturama ulje ima malo slabije sposobnosti podmazivanje, i da mu treba nekoliko minuta da se zagreje. Ako auto vozimo brže ćemo zagrejati to ulje jer pojačavamo trenje, jer obrni okreni moramo da vozimo auto bar na 1500obrtaja. Samim tim što nam motor ima više o/minuti trpi veća oštećenja (jer motor trpi najveća oštećenja kada se hladan i nepodmazan mnogo vrti). Sa druge strane ako auto stoji radi nanekih 1200o u minuti prvih 20tak sekundi pa onda lagano spusti na 700-800o u minuti zavisno od auta. U tom slučaju motor mora duže da radi u mestu da bi ulje postiglo povoljnu temp (manje rotacija ima motor u leru) ali po meni obrni okreni stajao ili se odma vozio (ali lagano do 2000-3000 o/minuti) motor mora da uradi XYZ rotacija ne bi li se zagrejalo ulje u njemu! Tako da ja mislim da je potpuno svejedno da li ćete ga odma voziti ili ga grejati dok stoji. Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...

Bimmer4ever

pre 12 godina

Jako zanimljiva tema....ne bih sada da sudim o putevima i njihovom stanju u Srbiji, jer vec duze vreme zivim u Kanadi...ja sam veliki zaljubljenik u Bmw,mada sam onako usput imao i druge automobile u svom vlasnistvu( golf 5,mazda 6, passat...) iskljucivo sam vozio Bmw sa pogonom na zadnje tockove, nikada Xdrive..verovatno da stariji modeli bmw-a nisu bas lako upravljivi po snegu ( bez limited slip diferencijala i tome slicno) ali mogu sa sigurnoscu da kazem da su modeli od 2000- te pa navise nesto sasvim drugo..( najstariji bmw koji sam posedovao bio je 2001... ne bih da komentarisem starije modele jer nisam probao po snegu) trenutno vozim E46 Bmw 330ci... Izuzetno stabilan i siguran auto...a pored svega odlican je na snegu... Imam zimske gume pireli na njemu... Dinamic stability control....Raspored tezine je 50:50 dakle ne treba stavljati nikakvu extra tezinu u gepek.... Redovno vozim do posla .. Vozim klinca u skolu.. Apsolutno nikakvih problema zimi... Moj savet je da ne trebate da panicite zbog zadnjih pogona po zimi, bitan je vas stil voznje, polako samo....jer dzaba vam svi fensi sistemi i pomagala ako vi sami ne povedete racuna....
Navescu samo kratak primer.. U kanadi su najesci izazivaci saobracajnih nezgoda upravo oni koji bi trebali biti najsigurniji na snegu.. Dzipovi i oni veliki kamioneti...oni jednostavno misle da su otporni na sve, da mogu da voze bilo kojom brzinom i da ce uvek stati u mestu kad pozele...
Bmw i drugi proizvodjaci vozila koji u svom programu imaju i automobila na zadnji pogon,ne prave vozila samo za tropske krajeve...po snegu zadnja vuca moze isto biti jako zabavna.. Za mene ...its just so much fun
Preporucio bih bmw-a svakome ko sebi moze da priusti tako nesto...

Deda Rale

pre 12 godina

Istina je to za drugu brzinu kod jačih dizelaša. Pre 2 nedelje sam se slupao tako što sam se u drugoj 4x okrenuo na zaleđenom mostu i udario u bankinu. Pre sam vozio samo benzince srednje snage i težine ali je ovo bilo potpuno van kontrole.

Mr. Driver

pre 12 godina

Kao prvo, tekst je jako dobar i sa dobrim savetima, kao drugo ne znam kakvu je poruku poslao Frljavi...a kako sam ja razumeo...svaki automobil na niskim temperaturama mora da se zagreje, jer u suprotnom vek motora se skracuje, to zagrevanje ne treba da je pola sata, ali par minuta je neophodno. Sto se tice kretanja po klizavoj podlozi, svaki automobil bez problema moze da krene u 1. stepenu prenosa, bez obzira da li je dizel ili benzinac i koliko je snazan, samo sto vozac mora da zna da dozira gas i da ima osecaj za kvacilo...ovo su moja licna iskustva i iskustva profesionalnih vozaca sa kojima sam se vozio u ovakvim uslovima...

Test driver

pre 12 godina

Oduševio me ovom rečenicom! Objasnio...
"Kada vidite da je vozač ispred vas dao žmigavac i da želi da se prestroji, propustite ga. Nemojte se gurati sa njim i po svaku cenu praktikovati vaše prvenstvo. Pokušajte da propustite vozača ispred vas i videćete kako je to jedan PRIJATAN osećaj."

E sad, svako ko ovo praktikuje, prst gore, ko ne, prst dole! :)

MileNS

pre 12 godina

Ja sam iz Novog Sada, ali sam juce bio poslom u BG. Prelazio sam cetiri puta mostove i vozio se po strmim ulicama u centru. Generalno zastoja nije bilo osim u Karadjordjevoj ka Kalemegdanu, ali je sve bilo usporeno.

Ja nisam imao problem jer vozim Imprezu koja ima stalni pogon na sve tockove i REDUKTOR.
Zasto sam to naglasio. Ovde ljudi mesaju snagu i obrtni momenat na tockovima. Znaci kada se ukljuci reduktor smanjuje se broj obrtaja na tockovima a satim se povecava obrtni momenat. Prakticno time se onemogucava proklizavanje jer nemorate da dizete obrtaje da biste krenuli. Istina Impreza ima i centralni viskozni diferencijal koji onemogucava proklizavanje, ali to je vec druga prica.

Lindal

pre 12 godina

U Beogradu 10 cm snega i opsta ludnica se stvorila,sve neki nabedjeni vozaci,koji sneg vide samo na kopaoniku ,pa zato sada kada je zima zakucala na njihova vrata ne znaju gde im dup. a gde glava,ziva istina je da nemate pojma voziti po snegu moji beogradjani,sta bi bilo sa vama da ste ovde u norveskoj,verovatno bi isli skijama na posao jer bi vam pre toga 100 puta oduzeli dozvolu

igorpl

pre 12 godina

Ja bih samo dodao ovo a to je da kao prvi i glavni savet stavite ZIMSKE GUME. LJudi ZIMSKE GUME nisu izmišljene da bi vam se uzimao novac iz džepa i terali vas zakonom da ih imate u zimskim uslovima nego su napravljene da bi vam olakšale vožnju po ZIMSKOM VREMENU KAO ŠTO JE OVO DANAS.
Lično imama alfu 147 benzinca sa 120 ks i to čipovanu tako da sada ima nečto i više, i prošle zime sam imao letnje gume sa skoro novim šarama i auto nije mogao da se kontroliše na prvom snegu. Kada sam stavio sve 4 zimske gume nove auto krećem regularno iz prve ne vodeći računa koliko sam gasa dodao, koči bez problema, ostavljam ga gde god hoću čak mi se desilo da sam pod ručnom izašao u rikverc uzbrdo. Auto čupa po ovakvom snegu. Čak i skoro ćelave zimske gume su bolje od novih letnjih po ovom snegu!!!!!!
Osvesti te se malo!

Maja

pre 12 godina

Ne pada mi na pamet da se mučim sa kolima, raščišćavanjem snega i ludacima koji voze potpuno neuračunljivo. Dok se sve ne otopi, ostaju na parkingu.

dragan

pre 12 godina

//Boost

" Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu."

Ovo je odlicno, kaiseva se nisam setio, oni se "oznoje" u toj situaciji, jeste. Katalizator smrdi ovako, i mene je prepadao da lamela gori.

Sto se tice paljenja guma, to sam nazalost isprobao pre nekoliko godina, na autu bez katalizatora i ostalih elektronskih pomagala za traction kontrol koja bi u mahnitom radu pregrejala npr plocice. Kada sam na kraju ipak stavljao lance, lepili su mi se za prste. Gume na tockovima su smrdele na paljevinu posle par stotina metara kroz sneg koje sam presao na bezobrazluk ovako: auto 0.5 kmh, tockovi 50 kmh. I motor je na kraju upalio lampicu previsoke temperature - zato sam i stao, auto se i dalje pomalo pomerao uzbrdo...

Zanimljivo pitanje je sto tako zapaljena letnja guma (posle toga sam presao na zimske zimi, prethodne all season michelin su me uljuljkale u laznu sigurnost) ne POSTANE zimska, tj razmeksana kao prianja bolje. Mozda je i postala, nego nekad ne moze bez lanaca...

U svakom slucaju, na lamelu moze da se zaboravi, po opisu reklo bi se da pomenuti audi nema traction kontrol koji ce vise ugroziti plocice nego lamelu.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Dragane, TCS nece uticati na pregrejavanje plocica, jer radi adaptivno, prvo smanjuje gas jer je na istima elektronski, ako nije dovoljno, tera ABS kanal da zaustavi preteranu rotaciju na tocku, kad taj tocak na otvorenom diferencijalu krene da se koci, diferencijal prebaci snagu na drugi na kojem je manji otpor. Tako da kocenje tovkova seta sa strane na stranu 2-3 puta gde sistem adaptivno jednostavno smanjuje gas sve vise i vise, dok ga na kraju skroz ne skine. Ceo ovaj proces traje kratko i nece nauditi kocnicama. Jedino na autma sa zatvorenim diferencijalom "moze" doci do pregrevanja kocnica jer ce sve vise momenta dolaziti na tocak koji proklizava. A i to pod uslovom da je "sper" dodat naknadno i da software nije upoznat sa situacijom.
Kad su danasnji telefoni toliko "pametni", sta mislis, gde su granice automotivnog inzinjeringa? ;)

Pozz Boost

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Pomenuti motori znaju da prave problem sa trotelom ali se pali motor lampa da je greska na sistemu. Ako vozac nije reagovao na anomaliju, ne mozes ni znati da li je sistem sa greskom ili ne. Kako god, lameli nije nista jer to je bilo osnovno pitanje ;)
Za dalje ce ukoliko postoji sumnja neko morati da zaprlja ruke ali ne ja :D :P

Pozz Boost

-minus

pre 12 godina

Text je omasio i napravio 2 krupne greske.
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

sale

pre 12 godina

tekst je odlican, pun dobrih i korisnih saveta, kao i uvek. nego, imam pitanje:
kako je sandero moj prvi auto sa klimom, voleo bih da mi pojasnite upotrebu iste u odmagljivanju vetrobrana. da li postoji ogranicavajuci faktor oko spoljasnje temperature - npr. veliki minus..., kako se podesava temperatura na kokpitu- da li na hladno ili toplo...
da li se prebaci prekidac u kabini na recirkulaciju ili ne...
unapred hvala
sale

Automatik

pre 12 godina

Gle, ima jos jedan sa automatskim menjacem koji pita za savet. Nisam jedini :) Elem, moze li i neki savet za nas bez kvacila? :)

Bata

pre 12 godina

Verujem da nije bilo lose namere, ali deo opisa/komentara oko brzina i momenta ne odgovara bas cinjenicama. U ovakvim situacijama, cak ni benzinci, ne treba da razmisljaju o pokretanju prvom brzinom jer i do 30% veci momenat automatski dovodi do proklizavanja i nekretanja. Problem brzine kod pokretanja ne postoji kretali makar i trecom brzinom jer je kvacilo kompenzuje svojim proklizavanjem. Vazno je samo nemati ogroman momenat u trenutku pokretanja. To na automatskom menjacu, izmedju ostalog, sprecava "winter" mod. Kako je u tekstu opisana voznja, tada prica o brzini ima smilsla. Editujte tekst i razgranicite pokretanje po snegu/ledu od voznje po istom...

Oombah

pre 12 godina

Svaka čast. Na pravi način je opisao ne samo šta treba raditi, već je to i veoma efektivno argumentovao. Stvarno se nadam da je što više ljudi pročitalo ovu kolumnu i da su spremni da se prilagode. Što više ljudi funkcioniše u sistemu i ne misli samo na sebe, čak i kada onaj ispred njega radi upravo suprotno, to će biti njemu i mnogima drugima život i vožnja lakši...

hot

pre 12 godina

Text
1. U Kanadi se prodaju automobili koje daljinski mozete ukljuciti i s obzirom da su temperature niske, vecina koja je parkirala svoj auto napolju, svoja kola pali iz kuce. Ovo nije ilegalno.

2. Ogromna omaska o ciscenju automobila. Pre nego sto udjete u auto proveriti da li ima bilo kakvog nanosa iza auspuha. Dzaba cuscenje krova i prozora ako ce vas karbon koji se vrati u unutrasnjost ugusiti. Nagla glavobolja je prvi indikator. Cistite i otcepite auspuh!

Bonus: Ne stedite na kupovini sve 4 DOBRE zimske gume. Mada vam ni to nece pomoci po ledu.

Nemanja

pre 12 godina

Ne znam da li je neko napisao ali mislim da je jako vazno... Javlja se narocito u uskim ulicama, gde zbog nagrnutog snega na obe strane, nema mesta da prodju vozila u oba smera jedno porde drugog. Tada jedan stane u dublji sneg sa strane. Ali mnogi vozaci tada (koji su stali sa strane) umesto da sacekaju da vozac skroz prodje, oni krecu da ubrzavaju i da se izvlace iz snega pre toga. Tada dolazi do bocnog klizanja vozila koje je u dubokom snegu i moze se desiti da se udare. Vecina to zna, ali mi se 3. i 4. februara nekoliko puta desila ta situaciju, u kojoj za malo da dodje do ostecenja auta...

Igor

pre 12 godina

@Zloca
http://www.ehow.com/about_6162289_do-brakes-work-ice-snow_.html
U suvim uslovima ABS radi posao kao i sto ga reklamiraju, na kisi se zaustavni put produzava nekih 10-20% a po snegu cak oko 50%. Bez ABS-a tockovi skupljaju sneg ispred sebe i taj sneg ustvari koci automobil. ABS to ne dozvoljava, ima duzi zaustavni put, ali zato obezbedjuje upravljivost automobila u procesu kocenja.
Offtopic, pravopis je stvar opste pismenosti a ne stvar potrebe.

Odlican clanak ali je novinar zaboravio dve stvari.
1. Po snegu i ledu nigde ne kretati bez malog vojnog asova u gepeku. Nebrojeno puta me je izvukao iz neprilika. Dzaba i zimska guma i lanci ako prodje kamion za ciscenje snega i pored puta baci pola metra snega kroz koji treba da prodjete.
2. Ako se zaglavite negde tako da tockovi nemaju dovoljno trakcije za polazak, ispod pogonskih tockova mozete podbaciti patosnice iz automobila koje ce vam obezbediti da se pokrenete iz mesta.

Za ciscenje auta koristim posebnu tehniku. Ocistim samo spoj vrata sa sasijom (staklo nije bitno) i tek onda otvaram. Sneg tada samo u tragovima pada na sediste. Jos je bolje kada metlicu ponesem sa sa sobom pa ocistim lepo pre bilo kakvog otvaranja vrata.

Inace, jedva cekam ovakve uslove za voznju. Obozavam voznju po klizavom i kao sto vec neko rece dole, obavezno uz povremenu upotrebu rucne kocnice. Ove godine doduse znatno manje (sad imam zimske gume) jer uz malo veci gas sa zimsikm gumama napred dobija se isti efekat. Krivine i skretanja se na taj nacin prolaze znatno efikasnije i brze. Naravno, ovo samo kad uslovi u saobracaju to dozvoljavaju ili nocu posle 12h kad nema saobracaja. Definitivno su mi omiljeni kruzni tokovi. Kad je gorivo bilo jeftinije imao sam obicaj da celu noc provedem na ulicama driftujuci. Na taj nacin sticem prvo sigurnost u sebe a onda i u automobil. To dosta utice na oslobadjanje od straha i mnogo lakse i insiktivnije reagujem na nepredvidjene situacije i u toku zime ali i letnjim uslovima voznje jer odprilike znam sta me ceka kad naglo skrecem ili kocim.

Za one koje kazu da se moze voziti i sa letnjim gumama. Tacno. Moze. Isto se tako moze voziti i sa neispravnim kocnicama i kociti rucnom. Pitanje je samo zasto to ne radite?

stefan

pre 12 godina

Ovo više važi za putovanje baš po regionu, prema nekim planinskim destinacijama, do sela, i slično, ali neke stvari su generalno preporučljive i korisne. Možda će mi dosta vas lupiti minuse ali neka se zapitaju i prisete jednog dana kad ostanu u smetovima...
U autu bi trebali, tj. mogli imati:
Upaljač, barem jedan, pun (ako ste pušač koristite drugi ),pored njega još i kutiju šibica! Mali ašovčić ( ima na buvljacima onaj vojni rasklopivi da se kupi povoljno ), jednu omanju vrećicu sitnog peska/šljunka ( ne dunavca ) jer nekada ni samO patosnice pod točkove ne mogu pomoći pa potrebna ispomoć, jednu sveću, to sam danas čuo od Alvirka, mudar savet zaista i odmah sam danas jednu ubacio u kasetu auta, preporučljivo je i rezerva benzina, barem kanisterčić od 5 do 10 litara jer ko zna. Hrana, najjednostavnije poneti "jače", masnije, kaloričnije sendviče i ČOKOLADU !!! Lanci se podrazumevaju i zimske gume na pogonskim točkovima, SVE 4, svakako preporučuju! Iako ste možda natrpali auto morate, ali morate naći mesta i za par dodatne suve, tople zimske obuće i u njih ubaciti suve čarape (ko je služio vojni rok zimi odmah će razumeti). Topla odeća. Naravno ne zaboraviti vodu za piće mada i sneg nije loš... Sve ostalo, recimo mali prenosivi gasni rešo, baterijska lampa, nožić, komad žice/jakog kanapa može koristiti, zavisi šta kome zatreba u datom trenutku. Ja imam naviku pa se pošteno pripremim jer ostajao sam 3, 4 puta noću zarobljen po severu CG na izuzetno niskim temperaturama i osećaj nemoći ubrzo prelazi u zabrinutost kad vidite da satima nema nikoga da prođe, ni da čisti ni samo da pokuša proći jer je uz jake vetrove i velike smetove to uzaludno i raditi. Svakako, procena da li krenuti na neki put isto tako može dosta problema sprečiti mada recimo na Durmitoru to slabo vredi jer se očas posla sve promeni i za sat vremena put može biti neprohodan. P.S - gradski "zimski" vozači iskulirajte komentar, ovo je samo za iskusne zimske vozače na duže staze ;)

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Generalno, nedostatak, tj. "mana" ABSa:

Postoje 2 problema sa kojima se ABS bori zimi:
1. Po blokiranju tocka, posto do njega ipak dolazi zbog jako male trakcije gume prema podlozi, masa tocka je od presudnog znacaja. Takozvana, mrtva masa ima svoju inerciju i opire se nanovnom pokretanju tocka u rotaciju.
To cini da kako vecina primecuje, na podlozi koja nema dovoljnu trakciju (klizavo) dolazi do duzeg zaustavnog traga nego li sa perfektno doziranim kocenjem bez ABSa. (ovde mozete odmah da zaboravite na rec perfektno u zadatom rezimu rada)

2. Kociona tecnost je na na hladnoci gusca te samim tim vreme reakcije povratka klipa prilikom regulacije ABS sistema ima ne bez znacajan efekat tromosti sistema.
Nesrecno vrsen servisni interval u kojem je navedeno da se kociona tecnost menja na max 2 godine (DOT4) cesto biva zanemaren. Apsorbacona svojstva DOT4 ulja po pitanju vlage ne samo sto snizuju tacku kljucanja ulja (problem koji mogu primetiti samo agresivni vozaci u letnjim danima) kada pedala odjednom postaje sundjerasta, prvi su znaci da ce isto ulje prouzrokovati tromost u sistemu zimi, naime, klipovi nece imati dovoljno brzu reakciju da otpuste tocak kad ABS jedinica to naredi.

Ovo su 2 najosnovnija razloga i moze se delimicno podpomoci koriscenjem DOT5.1 (tkz. DOT5+) sintetickim uljem koje je kompatibilno sa DOT4 sistemima. Paznja, ne zameniti sa cistim DOT5!!! sa kojim DOT4 sistemi NISU kompatibilni!

No i pored ovih nedostataka ABS sistema, za obicnog vozaca je ne preporucivo da se izlaze svim problemima ne upravljivosti koju sistemi bez ABSa donose sa sobom, jer gore dva navedena problema ABSa kace i sisteme bez ABSa. Sa razlikom da usled rada ABSa kocione celjusti usled konstantnog masiranja i rada pod vibracijama imaju bolju i brzu pokretljivost mehanickih komponenti kocionog sistema.

Tek toliko da se upisem i malo uzljuljam sujetu najboljim vozacima na svetu :(

//Boost

boost@cbc.rs

pre 12 godina

Možda je grejanje dok stoji za nijansu manje štetno po motor, ali je vožnja čim ga upalite za nijansu štedljivija varijanta...
(vlada, 4. februar 2012 18:56)
Moji dijagrami (fabricki) pokazuju da voznjom odmah po startu ustedite goriva za oko 5km voznje. Ekologija je takodje zahvalna.

Za zensku, ne brini o lameli, ne diraj auto dok: ne nabavis zimske gume i/ili ne prodje ovaj period.
Na lamelu zaboravi, nije joj apsolutno nista, malo se osecao miris kaiseva koji su odjednom imali znojav posao. Uobicajena pojava vezana sa mirisom katalizacije izduvnih gasova jer si proizvodila poprilicnu masu istih stojeci takoreci na mestu.

//Boost

zene na putu i padavine..

pre 12 godina

@Dragan

Ja imam ESP sistem a on u sebi poseduje TCS (ili TC sasvim je svejedno), tako da vozilo koje poseduje ESP mora da ima i TCS, dok recimo vozilo sa TCS sistemom ne mora da znaci da ima i ESP.

boost@cbc.rs

pre 12 godina

(dragan, 5. februar 2012 00:58)

Dragane, automatske klime imaju u programu podeseno "peckanje" kompresora na niskim temperaturama u cilju okretanja ulja iz jednog razloga, to je samo da gumice na spojevima (prvenstveno pored osovine kompresora iza magnetnog kvacila) se ne bi osusile, vec ih ulje drzi nabreknutim te iste i zaptivaju kako treba. Klime koje su manuelne, ne moguce je pokrenuti na temperaturama ispod +4C jer nemaju most koji bi forsirao funkciju. To je i jedini razlog zasto manuelne klime prestanu da rade za sledecu sezonu, iscuri im gas, u 90% slucajeva pored osovine.

Isto peckanje moze dovesti do zamrzavanja izvesne kolicine vlage iz spoljnog vazduha ali samo kratkotrajno. Problem je u tome da bi se na rashladnom isparivacu natalozila tolika kolicina leda da bi to stopiralo protok vazduha u kupe, leda koji se nikako ne bi mogao otopiti jer preko njega uvek struji spoljni vazduh. Dakle, stvar programa automatske klime sa skroz drugom namenom.


(Aleksandar, 4. februar 2012 19:29)

Na zalost, moram te razocarati, ne postoje kompresori na automobilma kao sto si opisao. Opisao si klimu za kucnu upotrebu sa dodatnim elektro grejacem za grejanje "kartera" kompresora u nirdijskim zemljama (bilo potrebno pre invertora jer njima nisu potrebni posto su uvek u fazi rotacije).

dragan

pre 12 godina

Audi A4 se proizvodi od 1994, po opisu dogadjaja i spominjanju mehanicara (ne servisa) i letnjih guma pomislio sam da se radi o starijem automobilu, bez ESP (ako takav audi i postoji, ali kod nas je cesto da kod starijeg automobila ne rade "suvisni" sistemi). Nije sporno da svaki ESP ima i TC. Teorija o gumama mi je pogresna, verovatno su se osim kaiseva, pre svega kocione plocice pregrejale.
Jednokratko potpaljivanje lamele (pogotovo sto elektronika sa svoje strane "davi" motor) ne bi trebalo da bitno skrati vek kvacila. Nazalost, i to sam isprobao.

vlada

pre 12 godina

Što kaže moj teča (čovek koji je penzio zaradio vozeći sve od mopeda do dabldekera i šlepera) ko zna da vozi po snegu osim zimskih guma uvek ima lopatu lance i set patosnica u gepeku :-)))

.

pre 11 godina

Svaka cast za savete....ja sutra putujem za Kikindu nadam se da ce sve biti u redu!!!Kazu da je tamo vanredno stanje i da se nemoze proci,ali moram ici sta da radim...sretno svima...