Četvrtak, 27.10.2011.

23:16

BMW 118d Sport

Izvor: B92

BMW 118d Sport IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

seljadin

pre 12 godina

Ako se gleda voznja, scirocco R : BMW 130i, (rivali) scirocco je brzi na 7 staza, a BMW na 1.
I to sve za automobil koji je u istoj opremi najmanje 5.000 evra jeftiniji.

http://www.fastestlaps.com/comparisons/bmw_130i-vs-vw_scirocco_r.html

bimmer

pre 12 godina

I ja sam za BMW mislio da je više u pitanju imidž, da je preskup u odnosu na druge iz kategorije kozmetika... sve dok ne kupih jednog polovnog. I shvatih da ima zašto košta nov 30.000. Vidi se to uvek, i posle 5, 10, 20 godina.
I videh šta je uživanje u vožnji, iako za to ranije nisam davao pet para. Kao što reče autor teksta: Kod BMWa... vozač... uživa tokom vožnje svog automobila.

propali3athlet

pre 12 godina

nikad ali nikad nikad nikad nikad nikad nikad ne kupujem auto zbog tudeg misljenja, uvek sam kupovao auto koji se meni svideo bez obzira na to koji imidz ta marka gaji na ovim prostorima, bmw je po meni najbolji od te famozne 3 nemacke, vozio sam 320i e92 pojacan u ovlascenom na 208ks posto standardno ide oko 160 i nesto, kakva je to okretnost za volanom kakav osecaj ja sam bio odusevljen, moj prijatelj ima najnoviji 750li ali to se nisam usudio da vozim jer je to zverina koja ide preko 300kmh, prijatelj je iz nemacke i uzeo je sa alpine felnama 21", po ovim nasim cuvenim putevima ide kao po puteru, serija 1 mi i nije nesto skupo za te pare, protegnes jos malo novcanik i eto ti serije 3 koja je najprodavanija serija bmw-a, nisam verovao dok nisam probao..bices moja sledeca macko grrrrrrrrrr......

marko

pre 12 godina

Za nov auto ovog formata i dimenzija dati vise od 15.000 evra je obicna glupost.Narvno kroz par godina kada dodje do zasicenja na kineskom,ruskom,indijskom i ostalim istocnim trzistima ovaj automobil ce se naci u cenovnom rangu golfa gde on po svojoj kvaliteti i pripada.Do tad oni koji ga kupuju samo placaju masovan neukus bogatih kineza,rusa i ostalih novonastalih bogatih seljka.U bmwu su toga itekako svesni i odicno koriste trenutak tako da mozetE da ocekujete i daljnji rast cena vozila ovog proizvodjaca.

Igor

pre 12 godina

Vozio sam predhodni 118d,i veliki utisak na mene (negativni) je ostavilo to koliko je taj auto bio TVRD! svaku rupu,neravninu na putu osetis,da me je to jako razocaralo....nadam se da su nesto po tom pitanju uradili sada.

Himzo 50%

pre 12 godina

Zanimljivo je da u komentarima na testove BMW-a uvek ima Alfista koji se tu kao nešto porede sa BMW-om. Kada se testira neka Alfa, ljubitelje BMW-a boli uvo za to :)

DrD

pre 12 godina

Ma dajte ljudi, 32k za auto golf klase je fakat previse cak i za emocionalno neuravnotezene :) Ja vas pitam gde mozete u Srbiji da vozite jedan BMW M, em rupa do rupe, em radar do radara, em presretač do presretača... Najbolje je uklopiti racionalno sa emocionalnim i cao. Ja ima A3, al uzeo bih sledeci Civica novog ili C4 novi. Pozdrav.

AfricA

pre 12 godina

11 godina vozim samo BMW i AR i tako će biti ubuduće. Ja sam čovek koga zanima vožnja isključivo za moje zadovoljstvo! Tako da me iza ne zanima, a ni pored. Obe marke su pakao za saputnike, i raj za vozače.

Pre 10ak godina i više, istina je da je BMW bio za 3 koplja ispred. Danas i nije tako. Neko je rekao da se oseća u bmw-u kompaktnije i čvršće nego u AR. Jeste, i time najviše doprinosi centralni stub kardana, i plastika na njemu, kao u kokpitu. Kod AR to nikada nisu znali da naprave, verovatno jer nema centralnog stuba. Ali od kraja E46 koji je sa E30 ubedljivo najlepši BMW dizajn je katastrofalno opao. Važi i za seriju 5. Dok kod AR suprotno. Ok, tome kumuje prelazak BMW direktora u AR verovatno.

Obe marke imaju sulude cene novih vozila, i tu je prvi problem. Kao polovnjaci bolje se drži BMW svugde u EU.

Kod BMW-a je bolje limarija (pešaci se ne bi složili) mada ako neko često overi parking i pitaje je, jer se teže pegla tvrđi lim, naravno, trap je kvalitetniji u smislu izdržljiviji. AR ima bolje vešanje, ali na žalost i prednji pogon, tako da su izjednačeni prilično po upravljivosti. Moguće da AR je bolji na manjim brzinama, na većim nos beži, dok kod BMW-a je obrnuto.

Motori su FENOMENALNI kod oba proizvođača, bilo benzinci, bilo dizeli. Kabina je bila bolja u BMW-u do pojave predzadnje trojke, gde slobodno mogu reći 159 se jako izjednačio, ako ne i pretekao. Vozački položaj definitivno BMW, kao što rekoh zbog kardana, tako i zbog samog položaja sedišta u odnosu na menjač i volan. Nazad su smešni i jedni i drugi. Gepek skroman.

I BMW i AR te vuku da ih voziš, i kada nema potrebe, ali AR te natera da posle parkiranja je pogledaš opet, i kada se odmakneš od njih na parkingu :) BMW je počeo da liči na koreance :(

Kada bi me neko pitao, glasao bih 60%-40% za BMW, tačno koliko je i razlika u cenama. AR nikada neće biti kvalitetniji, samo zbog mentaliteta Italijana, BMW nikada neće biti lepši samo zbog dosadnih Nemaca.

Kao da bi neko od vas pitao Hajdi Klum i Moniku Beluči da li zanju da kuvaju. Ove marke su napravljene za ljude koji uživaju u vožnji.

Sledeći auto će biti F10, u isčekivanju AR sa zadnjim pogonom, i TB motorom.

Ipak kupujem emotivno, ne racionalno. Da mi racio dela, kupio bi Mazdu 6.

Pozdrav od ljubitelja vožnje.

(PS Alfini turbo benzinci su nenormalno dobri!)

Vlado Popovic

pre 12 godina

Samo bih hteo da kazem za Sasin komentar.Kad je prednja vuca bolja,zasto niste taj BMW zavezali i vukli,nego ste ga gurali.Nadam se da razumes na sta mislim.Nikad prednja vuca nece biti bolja od zadnje vuce,svi bolji auti su zadnja vuca.Zasto jaci Audi ima i zadnju vucu,zasto ne ostavi samo prednju vucu.Ja vozim BMW i nikad nemam problema zimi,samo dobre gume,Michelin ili Continental.Vise ima prednjih vuca u kanalu nego zadnjih.

Realno

pre 12 godina

@(Bane NS, 1. novembar 2011 09:58)
Slazem se sa tobom. To su sve premijum brendovi i samo sitnice i ukusi odlucuju o tome. Ja sam recimo od onih koji smatram da je Audiju velika greska sto deli komponente sa VW, tj. sto nije sopstvena marka. Ali nema sumnje da su automobili odlicni. Takodje taj veliki br. dugmica mnogiu casopisi pljuju, kako zbunjuju vozaca... A do pre par godina je to bio vrhunac tehnologije... Ko je hteo da kupi BMW, imao je fantasticnu akciju sa trojkom. Mislim da takva akcija nece skoro biti ponudjena. 30000 za 320d (184 ks) sa solidnom opremom, plus je sva oprema koju dodate bila na popustu 25%. Tako da sto vise dodate, to vise stedite :) A ova jedinica kosta 30000...

Sasa

pre 12 godina

Moj komsija vozi 118 stari model. Prosle zime smo ga nekoliko puta morali gurati da izadje iz snega. Svi auti s prednjom vucom su izlazili sami bez problema.

Bokir

pre 12 godina

Opet se javljaju ljudi koji nisu vozili BMW. Uporedjujete automobil koji ima idealno vesanje i odnos tezine sa skrbama. Kakva bre Alfa ili Honda, ili Audi?! Ma, ni blizu!!!

Bane NS

pre 12 godina

Meni samo nije jasno koliko moraš da budeš napaljen na neki auto da bi se istrčavao sa toliko prepotentnim komentarima kako nijedan auto, pazi, "ne može da se poredi" sa BMW-om????

Činjenica je da BMW zaista jeste dobar auto, neosporivo pripada premijum segmentu, i da prednjači po sportskom užitku koji pruža vozaču, ali sportski užitak u vožnji je samo jedan od aspekata i kriterijuma po kome se ovaj automobil ili brend, kako god, može uporediti sa drugim automobilima u klasi iz premijum segmentima odnosno njegovim konkurentskim brendovima.

Ja verujem da oni sa viškom adrenalina, željni sporstske vožnje BMW postavljaju na pijedastal, međutim hedonisti željni elegancije i luksuza će na taj pijedastal postaviti Mercedes ili možda Audi....

Bila je jedna emisija u kojoj su poredili BMW serije 3, Mercedes C klase i Audi A4, rezultati na kraju su manje više bili izjednačeni, naravno svaki od automobila je u nekom aspektu bio bolji da bi kasnije u nekom drugom bio na začelju tako da se to u suštini sve svodi na isto, to je bio i zaključak testa jedino što je na kraju rečeno otprilike kako nakon tog teksta osećaj u vožnji je potpuno različit pa kada izađete iz BMW-a poželite da skinete trkačku kacigu sa glave dok kada izlazite iz Mercedesa...ne znam šta davno sam čitao bilo je neko poređenje koje je ukazivalo da je osećaj potpuno drugačiji nego u BMW-u.

Tako da sve je to isto, meni je recimo Audi neprikosnoven kao premijum brend, osećaj koji ja imam dok mu samo vrata otvaram, masivnost, elegancija, luksuz, pa kada sednem za onaj kokpit, a ono milion digmića, oko svagog hromirani prsten sve noću blješti u svim mogućim bojama.....nekome je to kičerica ali ja to volim, ja neću tvrd volan koji mi jasno stavlja do znanja kako mi stoje točkovi i koliki otpor auto trpi u krivini, ja hoću volan lagan kao pero da može jednim prstom da se vrti i da ništa živo što se dešava spolja ne dopire do njega, neću ništa da čujem unutra, ništa da osećam, hoću da se vozim kao da sedim u dnevnoj sobi....eto a to BMW meni ne može da pruži i meni taj auto samim tim ništa ne predstavlja, ali to je kažem stvar ukusa i nema to veze sa kvalitetom auta niti tehnologijom već samo kako je naštelovan u fabrici da bi se zadovoljile potpuno različite potrebe ciljnih grupa kupaca različitih premijum brendova. Tako da se svi oni i podjedano kvare i ne kvare, i podjednako prelaze ili neprelaze i podjednako traju i ne traju.

Što se tiče konkretnog testiranog modela, od napred mi je prelep, sa boka i od pozadi u najmanju ruku komičan, unutra vidno lepši od prethodnog modela, nadam se i prostraniji jer prethodni je bio kao da sediš u kutiji šibica, kvalitet što završne obrade, što materijala, motora ne sporim, sve je tipočno BMW-ovski osim cajgera, oni mi uopšte ne liče na one tradicionalne BMW-ove cajgere prepoznatljivog fonta, više me pocećaju kao da su ih skinuli sa nekog kombija. I na kraju naravno cena, cenom od 32.000 evra duboko su zagazili u viši segment i to premijum, mislim do skoro se Mercedes C klase 200 CDI AMG Line prodavao za 29.990 evra, sada gledam Audi A4 2.0 TDI sa bogatom opremom se prodaje za 28.990 evra, Alfa 1.9 jtd u fulu toliko košta, pa čak i BMW serije 3 pre pojave najnovijeg modela se prodavao po ceni od 30-ak hiljada, tako da ja stvarno ne znam koliko moraš biti lud, slep, zanesen i ponesen da iskeširaš preko 30 hiljada evra za ovaj testirani model pored izuzetno bogate ponude na tržištu.

Zoran

pre 12 godina

@Italiano dasa

prvo, respect za bilo koga ko vozi i voli Alfu, tvrdim BMW je nešto posebno za vožnju. Smešno ga je porediti sa Hondom, VW-om, Audi-em, Merc-om i sl. što se vožnje tiče, to mogu samo oni koji nisu vozili novije BMW-ove modele a imali priliku da ih uporede sa drugim proizvođačima.

Godinu dana sam vozio Mini cooper S-aktuelan model, ali kako je to BMW to je jedini oštriji i življi auto od serije jedan a da ima prednji pogon. Na stranu što ima 175 ks i ide 7,1 sec do 100 kmh, govorim samo o upravljanju, kočenju, ogibljenju.
Što se Alfe tiče, pre dva meseca sam uzeo na vikend test vožnju novu Giuliettu i to 1.4 turbo benzina sa 170 ks.
Najbolja stvar kod tog auta je ubedljivo motor. Mali motor a toliko znažan i eksplozivan da je to zapanjujuće, ovo je samo kada je DNA prekidač u položaju D.
Ostale stvari kod Alfe, upravljivost, kočenje, kvalitet enterijera, čvrstina karoserije....ništa posebno, rekao bih, prosek u klasi. Deluje kao da neće dugo trajati. Naspram serije 1 je makar to moj utisak.

opet ja

pre 12 godina

S obzirom na ukupnu dužinu kabinski prostor je mali, a gepek je smešan.
Težina naravno prevelika, ali je izgleda "krpi" dobar motor. Naravno karakterisitike bi bile mnogo bolje da je lakši i u skladu sa klasom kojoj pripada.
Što se tiče ležanja ne može da mu priđe SX-4, ali sam siguran da Alfa može, pa čak i starije generacije jer na putu do CG je retko ko mogao da mi i priđe, a kamo li pretekne.
Cena naravno previsoka, ali takvi modeli su uvek imali svoju klijentelu.
Uvek bih pre uzeo Accorda jer mnogo više nudi možda i za manje para, uz neverovatan kvalitet.
Petica je mnogo mnogo lepša.

Mickey

pre 12 godina

(Ivan, 31. oktobar 2011 13:50) "

Pogresno druze. Ja sam te pare dao upravo zato sto ne ocekujem da mi u narednih 10 godina iko dolazi, niti da igde idem da mi iko popravlja auto... Samo sipaj i vozi, uz redovan servis na 12k, svecice na 60k.
;)

bmw1

pre 12 godina

2 godine vec vozim 120d e87,m-paket oprema.u gradu me sportska sedista i m-vesanje ubijaju,jednostavno kruto i neudobno.ali karakteristike u voznji su superiorne.kome god kazem da je sa run-flat gumama 18´ UDOBNIJI nego sa 16´ niko mi ne veruje ali je stvarno tako.a na autoputu je udoban i stabilan kao
veci modeli bmw-a. bio sam u bmw-salonu ,sedeo u novoj jedinici i mogu vam reci da je dobar(vozio ga nisam)ali i da nije mnogo kvalitetniji od e87.moj auto je 5 godina star,ja sam drugi vlasnik,92000km presao,osim 2 sijalice(valjda prve fabricke)nikakvih problema nemam.da li ce f20 moci da nastavi pozitivne utiske pokazace testovi i vreme,kada prvi tehnicki pregledi pocnu,znaci za 3 godine.130i predvodi listu u autobidu sa ocenom 1+ a to vec puno o kvalitetu govori.100 000km bez ijednog kvara je zaista za pohvalu.jasno mi je da ne moze svi da se zagreju za jedinicu,ali na kraju to je stvar ukusa.e,na kraju da ne zaboravim:serijska sedista u f20 su melem za du.u!

Ilija

pre 12 godina

Jedini proizvodjac sa kime BMW moze da se poredi je Mercedes (a i Mercedes sa BMW-om). Za razliku od ostalih njih dvoje jos uvek proizvode kola u nizim klasama sa pogonom pozadi, kako mercedes u A i B klasi nema pogon pozadi onda serija 1 zapravo i nema sa kime da se poredi tako da sva ta poredjenja su kao da poredite babe i zabe. Ne kazem da su ti drugi losi i sl. samo podsecam da je pravi uzitak u voznji kad prenji tockovi sluze za upravljanje, a zadnji za pogon. . .
BMW od prvog dana proizvodi aute sa pogonom pozadi i za ovih preko 80 godina imao je vremena da taj pogon dotera do savrsenstva (sto u ostalom i jeste uradio) i zato se kaze da se pravo misljenje o njemu stice tek kad se provoza i upravo iz tog razloga niko nemari na to sto mozda nema najveci prtljaznik u klasi, sto mozda pozadi bas i nema mesta osim za malu decu, jer se svi ti nedostatci nadoknade kad se sedne za volan. . .
Ko mi neveruje nek provoza nesto sa pogonom pozadi i videce razliku. . . A BMW je kralj pogona pozadi. . .

Ja

pre 12 godina

Sa modelom 118d predjoh 180.000 km. Sluzio me nevidjeno. Apsolutno nikakav kvar, plastika ne skripi i sl. Sa njim zivim svoj Top Gear, a pritom svi misle da ih foliram kada pricamo o potrosnji.
Sad smo malo "porasli", cekam da stigne 320d.

djox

pre 12 godina

Koliko para za auto u Golf klasi, Smesno. O kakvim to fantasticnim voznim karakteristikama pricaju vlasnici, kad je od predhodnog modela bila bolja cak i KIA Ceed? Zadnji pogon jeste sportski ako ti je i motor pozadi, ovako... U prethodnoj seriji redosled upravljivosti u klasi bese Alfa 147, Honda Civik...Golf V negde 6 mesto. Simpatican auto sa pogonom na pogresnom mestu i smesnom cenom. Kao sto neko rece, za te pare Hondu Civik i Hjundai i30:))) I pitanje za BMW ovce je jeste li seli u neku sportskiju Hondu? Pa da jeste, ne biste se vise lozili na ta vasa 3 slova.

Petar A

pre 12 godina

Ko li je prvi dosao na tu ideju dizajna koja moze da se uporedi sa gnjecenjem balona?
Pogledajte Audi. Od Q7 koji je maksimalno naduvan balon, svi drugi modeli se dobiju ili smanjivanjem balona, ili njegovim istezanjem, isto je sada poceo i BMW.

Italiano dasa

pre 12 godina

Za Zorana i ostale:

Po meni,BMW i ostali nemachki automobili su kompromitovani od strane bahati seljaka u ovoj zemlji,i ako su dosta kvalitetni.Posto ne bih da se svrstam u tu grupu,kupujem automobil na koji se seljaci jezhe,tj. ALFU.Mozda bi trebalo da probas jednu pa da vidis sta je zadovoljstvo u voznji.Uzgred,dizajn serije 1 je pomeni odvratan,i nikada je ne bih kupio.Dodacu link koji "ZORANOV" komentar pobija-da je BMW 10-15% stabilniji od drugih automobila. pozdrav
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Zuki

pre 12 godina

Jedan ovakav (prethodna genercija verovatno) me je ostavio ko popisan cvet letos na putu od Mokre Gore do Visegrada. Ne zbog jacine motora vec zbog "lezanja" na putu. Uzak put, krivine, pokusao sam da ga pratim ali sam ubrzo video da ono sto je meni bilo vec na ivici "sportske" voznje, njemu nije bilo ni da se nagne u krivini. Ok, moj ljubimac (SX4) je bar 5 cm dalje od puta nego ovaj sto je ovaj BMW, ako ne i vise.

E sad, duplo je skuplji! Da li vredi tolike pare? Po meni ne. Bedzeve sam prestao da nosim jos u srednjoj skoli a 15-ak minuta na putu od 10 sati mi ne znaci nista.

Dikh tu kava

pre 12 godina

Da je dobar - uopšte ne sumnjam da jeste. Da je bolji od ostalih u klasi onoliko koliko košta - možda. A da je lep - drugari, nelep je za sve pare.. Onoliko koliko mi se sviđa(la) 5-ica i 3-ojka, toliko mi je nepojmljivo očajna serija 1. Čovek mora stvarno jako, jako da voli BMW da bi svario ovaj dizajn i pare koje je za njega dao. Naravno, podrazumeva se da je ovo sve lični utisak. Inače BMW veoma poštujem.

analiticar amater

pre 12 godina

Najnoviji "What car?" je detaljno uporedo testirao Golf i ovaj BMW, i zakljucak je da je za racionalnog kupca GOF bolja kupovina. Uporedili su BMW 116i ES i Golf 1.4TSI 122 MATCH 5 dr. i navodno golf ima prefinjeniji motor i udobniji je, dok BMW ima bolje "lezanje". Takodje, Golf je bolji oko gepeka i ima vise prostora unutra, i oko 1500 funti je jeftiniji od BMW-a.
Ipak BMW je BMW, ima ubrzanje do 100 za 8 sec, Golf 9,6, a pri tome BMW manje trosi i ima veci obrtni momenat.
Dakle, ako vam treba svakodnevni "radni konj" Golf je bolji izbor (dok mu turbina izdrzi),ali ako vam je i malo stalo do imidza i imate bar malo sportskog duha i bas vas briga za one koji se voze pozadi, BMW je bolji - bar po meni.
Na osnovu licnog iskustva rekao bih da je BMW kivalitetnije dizajniran i napravljen. Opet ako pogledamo u buducnost, mislim da ce i za 5 i 7 i 10 godina ovaj bmw ce izgledati mnogo svezije i modernije od Golf-a.

Playlife

pre 12 godina

BMW serija 1 je unutra daleko iza Audija A3!? Jedino ako se gleda raspolozivi prostor na zadnjoj klupi, mada, kao sto rece kolega,to me ne zanima, ne vozim se pozadi. Ostalo je neuporedivo, BMW dominira.

Milan

pre 12 godina

Razlika u ceni izmedju 116i i 118i je neverovatnih 6,422 EUR!!! Pa to je 30% cene?! U UK je razlika normalnih 9.5%. Auto je sjajan - ali koji "genije" je formirao cenu za 118i?!?!

vladaKG

pre 12 godina

Spolja izgleda jako dobro ali unutra mi je i dalje daleko iza Audija (A3), sto se voznje tice ne sumnjam da je pravo uzivanje voziti ga!!!

Japanac

pre 12 godina

Auto deluje odlicno, mada mi se malo cini da su ovi jaci dizelasi malo precenjeni. Trebalo bi da se bas dosta koristi da bi isplatila ova razlika od 7000 EUR u odnosu na benzinac iste snage (ili 5000 u odnosu na 116d).

Ivan

pre 12 godina

Pošto vidim da se pominje Honda u nekim komentarima moram samo da dam svoj sud.

BMW je kao što i mala deca znaju fantastičan auto i sve izrečene pohvale su verujem potpuno tačne. A što se tiče Honde... ja takođe evo već godinu dana kad god sednem u mog civica svemirca stisnem start dugme i razvučem osmeh. A tek na magistralnom putu... razvuče i civic osmeh. Nije mi samo jasno zašto BMW toliko košta. Nije da nisam čuo komentare nezadovoljnih vlasnika novijih BMW-ova što se tiče pouzdanosti i servisiranja. Za te pare, a auto iz te klase, ja bih očekivao da mi neko 10 narednih godina doleti da popravi šta god treba na autu.

Dok

pre 12 godina

Lep auto, baš kao i prvi kec, ali precenjen, velika primanja su potrebna da bi se ovo održavalo, pa da bi se kasko preskupi uzeo i puno para na potonjoj prodaji izgubilo...

Bojan

pre 12 godina

Prednja svjetla su previse nasmijana, zadnja podsjecaju na vw polo.
Vjerujem da je udoban i kvalitetan, ali za te pare mogu da kupim hondu civic slicnih voznih svojstava + jedan novi hyundai i30 pride.

Petar A

pre 12 godina

Mozda ce da djeluje kao zakeranje, ali na ovom modelu, kao i na mojem kod kuce, displej koji je smjesten imzedju i ispod dva velika sata na komandnoj tabli, tesko je pregledan. Recimo tesko je vidjeti koliko je sati, potrosnja... Sat se nalazi na displeju iznad konzole, ali taj moze na komandu da se ugasi sto ponekada prija. Tada je vrlo tesko vidjeti koliko je sati, jer volan sa svojim centralnim partijama pokriva displej(cic).

Mickey

pre 12 godina

Vozim vec drugi primerak Seije 1, jedan je bio sa 5v a ovaj drugi sa 3v.
Sledeci koji uzimam bice ponovo sa 3v, po najavama iz BMWa treba izaci 2013.
Automobil pruza vrhunske vozne karakteristike. Svaki put kada udjem u njega, sednem, gurnem kljuc, stisnem kvacilo, pritisnem START dugme, vezem pojas i razvucem osmeh.
Posto je F30 veci, na platformi Serije 3, neko rece da se nada da su taj prostor potrosili na mesto na zadnjoj klupi. Moguce da jesu, sta da vam kazem, ne znam, ja se ne vozim pozadi :))

Ogi

pre 12 godina

Generalno ne pisem komentare, medjutim primetio sam nesto interesantno. Vidim da je autor kroz nekoliko testova koje je radio, redovno slusao Black Keys :). Psychotic girl... hehe. Dobro je videti da ima jos nekog ko ih prati. Inace, auto je zmaj sa visokom cenom. Nista novo!

Pozdrav

Zoran

pre 12 godina

Skoro sam se rastao od malog BMW-a. Bio je kupljen ovde 2008 i plaćen 30k EUR.
Ko god vozi novi BMW jasno mu je da ima najbolji auto u klasi za vožnju. Nije najprostraniji, nije najtiši i nije najlepši ali je najbolji za vožnju.

Za mene će BMW uvek biti broj jedan vozački auto od svih velikoserijskih proizvođača.

Vozači prevoznih sredstava tipa Honda (pa makar bio Type R), Audi, mogu samo sebe da zavaravaju da voze auto iste klase što se samog vozačkog iskustva tiče.

Osobine novih BMW modela koje su minimalno 10-20% bolji od drugih:

Upravljivost, čvrstina karoserije, ogibljenje, pogon, motor, (veoma bitno kod BMW-a koji je motor u pitanju, čitaj, ne četvorocilindrični zbog zvuka i obrtnog momenta).

Da kupujem ponovo auto za 30k, bez razmišljanja bih kupio novu seriju 1.

s tim rolaj

pre 12 godina

Ako je već duži za 8,5cm da li je nešto od toga potrošeno na prostor na zadnjoj klupi? U prethodnom modelu je bilo neprijatno tesno pozadi.

Ivan

pre 12 godina

Pošto vidim da se pominje Honda u nekim komentarima moram samo da dam svoj sud.

BMW je kao što i mala deca znaju fantastičan auto i sve izrečene pohvale su verujem potpuno tačne. A što se tiče Honde... ja takođe evo već godinu dana kad god sednem u mog civica svemirca stisnem start dugme i razvučem osmeh. A tek na magistralnom putu... razvuče i civic osmeh. Nije mi samo jasno zašto BMW toliko košta. Nije da nisam čuo komentare nezadovoljnih vlasnika novijih BMW-ova što se tiče pouzdanosti i servisiranja. Za te pare, a auto iz te klase, ja bih očekivao da mi neko 10 narednih godina doleti da popravi šta god treba na autu.

Milan

pre 12 godina

Razlika u ceni izmedju 116i i 118i je neverovatnih 6,422 EUR!!! Pa to je 30% cene?! U UK je razlika normalnih 9.5%. Auto je sjajan - ali koji "genije" je formirao cenu za 118i?!?!

Bojan

pre 12 godina

Prednja svjetla su previse nasmijana, zadnja podsjecaju na vw polo.
Vjerujem da je udoban i kvalitetan, ali za te pare mogu da kupim hondu civic slicnih voznih svojstava + jedan novi hyundai i30 pride.

Bane NS

pre 12 godina

Meni samo nije jasno koliko moraš da budeš napaljen na neki auto da bi se istrčavao sa toliko prepotentnim komentarima kako nijedan auto, pazi, "ne može da se poredi" sa BMW-om????

Činjenica je da BMW zaista jeste dobar auto, neosporivo pripada premijum segmentu, i da prednjači po sportskom užitku koji pruža vozaču, ali sportski užitak u vožnji je samo jedan od aspekata i kriterijuma po kome se ovaj automobil ili brend, kako god, može uporediti sa drugim automobilima u klasi iz premijum segmentima odnosno njegovim konkurentskim brendovima.

Ja verujem da oni sa viškom adrenalina, željni sporstske vožnje BMW postavljaju na pijedastal, međutim hedonisti željni elegancije i luksuza će na taj pijedastal postaviti Mercedes ili možda Audi....

Bila je jedna emisija u kojoj su poredili BMW serije 3, Mercedes C klase i Audi A4, rezultati na kraju su manje više bili izjednačeni, naravno svaki od automobila je u nekom aspektu bio bolji da bi kasnije u nekom drugom bio na začelju tako da se to u suštini sve svodi na isto, to je bio i zaključak testa jedino što je na kraju rečeno otprilike kako nakon tog teksta osećaj u vožnji je potpuno različit pa kada izađete iz BMW-a poželite da skinete trkačku kacigu sa glave dok kada izlazite iz Mercedesa...ne znam šta davno sam čitao bilo je neko poređenje koje je ukazivalo da je osećaj potpuno drugačiji nego u BMW-u.

Tako da sve je to isto, meni je recimo Audi neprikosnoven kao premijum brend, osećaj koji ja imam dok mu samo vrata otvaram, masivnost, elegancija, luksuz, pa kada sednem za onaj kokpit, a ono milion digmića, oko svagog hromirani prsten sve noću blješti u svim mogućim bojama.....nekome je to kičerica ali ja to volim, ja neću tvrd volan koji mi jasno stavlja do znanja kako mi stoje točkovi i koliki otpor auto trpi u krivini, ja hoću volan lagan kao pero da može jednim prstom da se vrti i da ništa živo što se dešava spolja ne dopire do njega, neću ništa da čujem unutra, ništa da osećam, hoću da se vozim kao da sedim u dnevnoj sobi....eto a to BMW meni ne može da pruži i meni taj auto samim tim ništa ne predstavlja, ali to je kažem stvar ukusa i nema to veze sa kvalitetom auta niti tehnologijom već samo kako je naštelovan u fabrici da bi se zadovoljile potpuno različite potrebe ciljnih grupa kupaca različitih premijum brendova. Tako da se svi oni i podjedano kvare i ne kvare, i podjednako prelaze ili neprelaze i podjednako traju i ne traju.

Što se tiče konkretnog testiranog modela, od napred mi je prelep, sa boka i od pozadi u najmanju ruku komičan, unutra vidno lepši od prethodnog modela, nadam se i prostraniji jer prethodni je bio kao da sediš u kutiji šibica, kvalitet što završne obrade, što materijala, motora ne sporim, sve je tipočno BMW-ovski osim cajgera, oni mi uopšte ne liče na one tradicionalne BMW-ove cajgere prepoznatljivog fonta, više me pocećaju kao da su ih skinuli sa nekog kombija. I na kraju naravno cena, cenom od 32.000 evra duboko su zagazili u viši segment i to premijum, mislim do skoro se Mercedes C klase 200 CDI AMG Line prodavao za 29.990 evra, sada gledam Audi A4 2.0 TDI sa bogatom opremom se prodaje za 28.990 evra, Alfa 1.9 jtd u fulu toliko košta, pa čak i BMW serije 3 pre pojave najnovijeg modela se prodavao po ceni od 30-ak hiljada, tako da ja stvarno ne znam koliko moraš biti lud, slep, zanesen i ponesen da iskeširaš preko 30 hiljada evra za ovaj testirani model pored izuzetno bogate ponude na tržištu.

Zuki

pre 12 godina

Jedan ovakav (prethodna genercija verovatno) me je ostavio ko popisan cvet letos na putu od Mokre Gore do Visegrada. Ne zbog jacine motora vec zbog "lezanja" na putu. Uzak put, krivine, pokusao sam da ga pratim ali sam ubrzo video da ono sto je meni bilo vec na ivici "sportske" voznje, njemu nije bilo ni da se nagne u krivini. Ok, moj ljubimac (SX4) je bar 5 cm dalje od puta nego ovaj sto je ovaj BMW, ako ne i vise.

E sad, duplo je skuplji! Da li vredi tolike pare? Po meni ne. Bedzeve sam prestao da nosim jos u srednjoj skoli a 15-ak minuta na putu od 10 sati mi ne znaci nista.

AfricA

pre 12 godina

11 godina vozim samo BMW i AR i tako će biti ubuduće. Ja sam čovek koga zanima vožnja isključivo za moje zadovoljstvo! Tako da me iza ne zanima, a ni pored. Obe marke su pakao za saputnike, i raj za vozače.

Pre 10ak godina i više, istina je da je BMW bio za 3 koplja ispred. Danas i nije tako. Neko je rekao da se oseća u bmw-u kompaktnije i čvršće nego u AR. Jeste, i time najviše doprinosi centralni stub kardana, i plastika na njemu, kao u kokpitu. Kod AR to nikada nisu znali da naprave, verovatno jer nema centralnog stuba. Ali od kraja E46 koji je sa E30 ubedljivo najlepši BMW dizajn je katastrofalno opao. Važi i za seriju 5. Dok kod AR suprotno. Ok, tome kumuje prelazak BMW direktora u AR verovatno.

Obe marke imaju sulude cene novih vozila, i tu je prvi problem. Kao polovnjaci bolje se drži BMW svugde u EU.

Kod BMW-a je bolje limarija (pešaci se ne bi složili) mada ako neko često overi parking i pitaje je, jer se teže pegla tvrđi lim, naravno, trap je kvalitetniji u smislu izdržljiviji. AR ima bolje vešanje, ali na žalost i prednji pogon, tako da su izjednačeni prilično po upravljivosti. Moguće da AR je bolji na manjim brzinama, na većim nos beži, dok kod BMW-a je obrnuto.

Motori su FENOMENALNI kod oba proizvođača, bilo benzinci, bilo dizeli. Kabina je bila bolja u BMW-u do pojave predzadnje trojke, gde slobodno mogu reći 159 se jako izjednačio, ako ne i pretekao. Vozački položaj definitivno BMW, kao što rekoh zbog kardana, tako i zbog samog položaja sedišta u odnosu na menjač i volan. Nazad su smešni i jedni i drugi. Gepek skroman.

I BMW i AR te vuku da ih voziš, i kada nema potrebe, ali AR te natera da posle parkiranja je pogledaš opet, i kada se odmakneš od njih na parkingu :) BMW je počeo da liči na koreance :(

Kada bi me neko pitao, glasao bih 60%-40% za BMW, tačno koliko je i razlika u cenama. AR nikada neće biti kvalitetniji, samo zbog mentaliteta Italijana, BMW nikada neće biti lepši samo zbog dosadnih Nemaca.

Kao da bi neko od vas pitao Hajdi Klum i Moniku Beluči da li zanju da kuvaju. Ove marke su napravljene za ljude koji uživaju u vožnji.

Sledeći auto će biti F10, u isčekivanju AR sa zadnjim pogonom, i TB motorom.

Ipak kupujem emotivno, ne racionalno. Da mi racio dela, kupio bi Mazdu 6.

Pozdrav od ljubitelja vožnje.

(PS Alfini turbo benzinci su nenormalno dobri!)

Ogi

pre 12 godina

Generalno ne pisem komentare, medjutim primetio sam nesto interesantno. Vidim da je autor kroz nekoliko testova koje je radio, redovno slusao Black Keys :). Psychotic girl... hehe. Dobro je videti da ima jos nekog ko ih prati. Inace, auto je zmaj sa visokom cenom. Nista novo!

Pozdrav

Mickey

pre 12 godina

Vozim vec drugi primerak Seije 1, jedan je bio sa 5v a ovaj drugi sa 3v.
Sledeci koji uzimam bice ponovo sa 3v, po najavama iz BMWa treba izaci 2013.
Automobil pruza vrhunske vozne karakteristike. Svaki put kada udjem u njega, sednem, gurnem kljuc, stisnem kvacilo, pritisnem START dugme, vezem pojas i razvucem osmeh.
Posto je F30 veci, na platformi Serije 3, neko rece da se nada da su taj prostor potrosili na mesto na zadnjoj klupi. Moguce da jesu, sta da vam kazem, ne znam, ja se ne vozim pozadi :))

Ja

pre 12 godina

Sa modelom 118d predjoh 180.000 km. Sluzio me nevidjeno. Apsolutno nikakav kvar, plastika ne skripi i sl. Sa njim zivim svoj Top Gear, a pritom svi misle da ih foliram kada pricamo o potrosnji.
Sad smo malo "porasli", cekam da stigne 320d.

analiticar amater

pre 12 godina

Najnoviji "What car?" je detaljno uporedo testirao Golf i ovaj BMW, i zakljucak je da je za racionalnog kupca GOF bolja kupovina. Uporedili su BMW 116i ES i Golf 1.4TSI 122 MATCH 5 dr. i navodno golf ima prefinjeniji motor i udobniji je, dok BMW ima bolje "lezanje". Takodje, Golf je bolji oko gepeka i ima vise prostora unutra, i oko 1500 funti je jeftiniji od BMW-a.
Ipak BMW je BMW, ima ubrzanje do 100 za 8 sec, Golf 9,6, a pri tome BMW manje trosi i ima veci obrtni momenat.
Dakle, ako vam treba svakodnevni "radni konj" Golf je bolji izbor (dok mu turbina izdrzi),ali ako vam je i malo stalo do imidza i imate bar malo sportskog duha i bas vas briga za one koji se voze pozadi, BMW je bolji - bar po meni.
Na osnovu licnog iskustva rekao bih da je BMW kivalitetnije dizajniran i napravljen. Opet ako pogledamo u buducnost, mislim da ce i za 5 i 7 i 10 godina ovaj bmw ce izgledati mnogo svezije i modernije od Golf-a.

Himzo 50%

pre 12 godina

Zanimljivo je da u komentarima na testove BMW-a uvek ima Alfista koji se tu kao nešto porede sa BMW-om. Kada se testira neka Alfa, ljubitelje BMW-a boli uvo za to :)

Japanac

pre 12 godina

Auto deluje odlicno, mada mi se malo cini da su ovi jaci dizelasi malo precenjeni. Trebalo bi da se bas dosta koristi da bi isplatila ova razlika od 7000 EUR u odnosu na benzinac iste snage (ili 5000 u odnosu na 116d).

s tim rolaj

pre 12 godina

Ako je već duži za 8,5cm da li je nešto od toga potrošeno na prostor na zadnjoj klupi? U prethodnom modelu je bilo neprijatno tesno pozadi.

Zoran

pre 12 godina

Skoro sam se rastao od malog BMW-a. Bio je kupljen ovde 2008 i plaćen 30k EUR.
Ko god vozi novi BMW jasno mu je da ima najbolji auto u klasi za vožnju. Nije najprostraniji, nije najtiši i nije najlepši ali je najbolji za vožnju.

Za mene će BMW uvek biti broj jedan vozački auto od svih velikoserijskih proizvođača.

Vozači prevoznih sredstava tipa Honda (pa makar bio Type R), Audi, mogu samo sebe da zavaravaju da voze auto iste klase što se samog vozačkog iskustva tiče.

Osobine novih BMW modela koje su minimalno 10-20% bolji od drugih:

Upravljivost, čvrstina karoserije, ogibljenje, pogon, motor, (veoma bitno kod BMW-a koji je motor u pitanju, čitaj, ne četvorocilindrični zbog zvuka i obrtnog momenta).

Da kupujem ponovo auto za 30k, bez razmišljanja bih kupio novu seriju 1.

Playlife

pre 12 godina

BMW serija 1 je unutra daleko iza Audija A3!? Jedino ako se gleda raspolozivi prostor na zadnjoj klupi, mada, kao sto rece kolega,to me ne zanima, ne vozim se pozadi. Ostalo je neuporedivo, BMW dominira.

bmw1

pre 12 godina

2 godine vec vozim 120d e87,m-paket oprema.u gradu me sportska sedista i m-vesanje ubijaju,jednostavno kruto i neudobno.ali karakteristike u voznji su superiorne.kome god kazem da je sa run-flat gumama 18´ UDOBNIJI nego sa 16´ niko mi ne veruje ali je stvarno tako.a na autoputu je udoban i stabilan kao
veci modeli bmw-a. bio sam u bmw-salonu ,sedeo u novoj jedinici i mogu vam reci da je dobar(vozio ga nisam)ali i da nije mnogo kvalitetniji od e87.moj auto je 5 godina star,ja sam drugi vlasnik,92000km presao,osim 2 sijalice(valjda prve fabricke)nikakvih problema nemam.da li ce f20 moci da nastavi pozitivne utiske pokazace testovi i vreme,kada prvi tehnicki pregledi pocnu,znaci za 3 godine.130i predvodi listu u autobidu sa ocenom 1+ a to vec puno o kvalitetu govori.100 000km bez ijednog kvara je zaista za pohvalu.jasno mi je da ne moze svi da se zagreju za jedinicu,ali na kraju to je stvar ukusa.e,na kraju da ne zaboravim:serijska sedista u f20 su melem za du.u!

djox

pre 12 godina

Koliko para za auto u Golf klasi, Smesno. O kakvim to fantasticnim voznim karakteristikama pricaju vlasnici, kad je od predhodnog modela bila bolja cak i KIA Ceed? Zadnji pogon jeste sportski ako ti je i motor pozadi, ovako... U prethodnoj seriji redosled upravljivosti u klasi bese Alfa 147, Honda Civik...Golf V negde 6 mesto. Simpatican auto sa pogonom na pogresnom mestu i smesnom cenom. Kao sto neko rece, za te pare Hondu Civik i Hjundai i30:))) I pitanje za BMW ovce je jeste li seli u neku sportskiju Hondu? Pa da jeste, ne biste se vise lozili na ta vasa 3 slova.

DrD

pre 12 godina

Ma dajte ljudi, 32k za auto golf klase je fakat previse cak i za emocionalno neuravnotezene :) Ja vas pitam gde mozete u Srbiji da vozite jedan BMW M, em rupa do rupe, em radar do radara, em presretač do presretača... Najbolje je uklopiti racionalno sa emocionalnim i cao. Ja ima A3, al uzeo bih sledeci Civica novog ili C4 novi. Pozdrav.

Ilija

pre 12 godina

Jedini proizvodjac sa kime BMW moze da se poredi je Mercedes (a i Mercedes sa BMW-om). Za razliku od ostalih njih dvoje jos uvek proizvode kola u nizim klasama sa pogonom pozadi, kako mercedes u A i B klasi nema pogon pozadi onda serija 1 zapravo i nema sa kime da se poredi tako da sva ta poredjenja su kao da poredite babe i zabe. Ne kazem da su ti drugi losi i sl. samo podsecam da je pravi uzitak u voznji kad prenji tockovi sluze za upravljanje, a zadnji za pogon. . .
BMW od prvog dana proizvodi aute sa pogonom pozadi i za ovih preko 80 godina imao je vremena da taj pogon dotera do savrsenstva (sto u ostalom i jeste uradio) i zato se kaze da se pravo misljenje o njemu stice tek kad se provoza i upravo iz tog razloga niko nemari na to sto mozda nema najveci prtljaznik u klasi, sto mozda pozadi bas i nema mesta osim za malu decu, jer se svi ti nedostatci nadoknade kad se sedne za volan. . .
Ko mi neveruje nek provoza nesto sa pogonom pozadi i videce razliku. . . A BMW je kralj pogona pozadi. . .

Dikh tu kava

pre 12 godina

Da je dobar - uopšte ne sumnjam da jeste. Da je bolji od ostalih u klasi onoliko koliko košta - možda. A da je lep - drugari, nelep je za sve pare.. Onoliko koliko mi se sviđa(la) 5-ica i 3-ojka, toliko mi je nepojmljivo očajna serija 1. Čovek mora stvarno jako, jako da voli BMW da bi svario ovaj dizajn i pare koje je za njega dao. Naravno, podrazumeva se da je ovo sve lični utisak. Inače BMW veoma poštujem.

Realno

pre 12 godina

@(Bane NS, 1. novembar 2011 09:58)
Slazem se sa tobom. To su sve premijum brendovi i samo sitnice i ukusi odlucuju o tome. Ja sam recimo od onih koji smatram da je Audiju velika greska sto deli komponente sa VW, tj. sto nije sopstvena marka. Ali nema sumnje da su automobili odlicni. Takodje taj veliki br. dugmica mnogiu casopisi pljuju, kako zbunjuju vozaca... A do pre par godina je to bio vrhunac tehnologije... Ko je hteo da kupi BMW, imao je fantasticnu akciju sa trojkom. Mislim da takva akcija nece skoro biti ponudjena. 30000 za 320d (184 ks) sa solidnom opremom, plus je sva oprema koju dodate bila na popustu 25%. Tako da sto vise dodate, to vise stedite :) A ova jedinica kosta 30000...

Bokir

pre 12 godina

Opet se javljaju ljudi koji nisu vozili BMW. Uporedjujete automobil koji ima idealno vesanje i odnos tezine sa skrbama. Kakva bre Alfa ili Honda, ili Audi?! Ma, ni blizu!!!

Italiano dasa

pre 12 godina

Za Zorana i ostale:

Po meni,BMW i ostali nemachki automobili su kompromitovani od strane bahati seljaka u ovoj zemlji,i ako su dosta kvalitetni.Posto ne bih da se svrstam u tu grupu,kupujem automobil na koji se seljaci jezhe,tj. ALFU.Mozda bi trebalo da probas jednu pa da vidis sta je zadovoljstvo u voznji.Uzgred,dizajn serije 1 je pomeni odvratan,i nikada je ne bih kupio.Dodacu link koji "ZORANOV" komentar pobija-da je BMW 10-15% stabilniji od drugih automobila. pozdrav
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Vlado Popovic

pre 12 godina

Samo bih hteo da kazem za Sasin komentar.Kad je prednja vuca bolja,zasto niste taj BMW zavezali i vukli,nego ste ga gurali.Nadam se da razumes na sta mislim.Nikad prednja vuca nece biti bolja od zadnje vuce,svi bolji auti su zadnja vuca.Zasto jaci Audi ima i zadnju vucu,zasto ne ostavi samo prednju vucu.Ja vozim BMW i nikad nemam problema zimi,samo dobre gume,Michelin ili Continental.Vise ima prednjih vuca u kanalu nego zadnjih.

Petar A

pre 12 godina

Mozda ce da djeluje kao zakeranje, ali na ovom modelu, kao i na mojem kod kuce, displej koji je smjesten imzedju i ispod dva velika sata na komandnoj tabli, tesko je pregledan. Recimo tesko je vidjeti koliko je sati, potrosnja... Sat se nalazi na displeju iznad konzole, ali taj moze na komandu da se ugasi sto ponekada prija. Tada je vrlo tesko vidjeti koliko je sati, jer volan sa svojim centralnim partijama pokriva displej(cic).

Sasa

pre 12 godina

Moj komsija vozi 118 stari model. Prosle zime smo ga nekoliko puta morali gurati da izadje iz snega. Svi auti s prednjom vucom su izlazili sami bez problema.

Zoran

pre 12 godina

@Italiano dasa

prvo, respect za bilo koga ko vozi i voli Alfu, tvrdim BMW je nešto posebno za vožnju. Smešno ga je porediti sa Hondom, VW-om, Audi-em, Merc-om i sl. što se vožnje tiče, to mogu samo oni koji nisu vozili novije BMW-ove modele a imali priliku da ih uporede sa drugim proizvođačima.

Godinu dana sam vozio Mini cooper S-aktuelan model, ali kako je to BMW to je jedini oštriji i življi auto od serije jedan a da ima prednji pogon. Na stranu što ima 175 ks i ide 7,1 sec do 100 kmh, govorim samo o upravljanju, kočenju, ogibljenju.
Što se Alfe tiče, pre dva meseca sam uzeo na vikend test vožnju novu Giuliettu i to 1.4 turbo benzina sa 170 ks.
Najbolja stvar kod tog auta je ubedljivo motor. Mali motor a toliko znažan i eksplozivan da je to zapanjujuće, ovo je samo kada je DNA prekidač u položaju D.
Ostale stvari kod Alfe, upravljivost, kočenje, kvalitet enterijera, čvrstina karoserije....ništa posebno, rekao bih, prosek u klasi. Deluje kao da neće dugo trajati. Naspram serije 1 je makar to moj utisak.

marko

pre 12 godina

Za nov auto ovog formata i dimenzija dati vise od 15.000 evra je obicna glupost.Narvno kroz par godina kada dodje do zasicenja na kineskom,ruskom,indijskom i ostalim istocnim trzistima ovaj automobil ce se naci u cenovnom rangu golfa gde on po svojoj kvaliteti i pripada.Do tad oni koji ga kupuju samo placaju masovan neukus bogatih kineza,rusa i ostalih novonastalih bogatih seljka.U bmwu su toga itekako svesni i odicno koriste trenutak tako da mozetE da ocekujete i daljnji rast cena vozila ovog proizvodjaca.

bimmer

pre 12 godina

I ja sam za BMW mislio da je više u pitanju imidž, da je preskup u odnosu na druge iz kategorije kozmetika... sve dok ne kupih jednog polovnog. I shvatih da ima zašto košta nov 30.000. Vidi se to uvek, i posle 5, 10, 20 godina.
I videh šta je uživanje u vožnji, iako za to ranije nisam davao pet para. Kao što reče autor teksta: Kod BMWa... vozač... uživa tokom vožnje svog automobila.

Petar A

pre 12 godina

Ko li je prvi dosao na tu ideju dizajna koja moze da se uporedi sa gnjecenjem balona?
Pogledajte Audi. Od Q7 koji je maksimalno naduvan balon, svi drugi modeli se dobiju ili smanjivanjem balona, ili njegovim istezanjem, isto je sada poceo i BMW.

Dok

pre 12 godina

Lep auto, baš kao i prvi kec, ali precenjen, velika primanja su potrebna da bi se ovo održavalo, pa da bi se kasko preskupi uzeo i puno para na potonjoj prodaji izgubilo...

Mickey

pre 12 godina

(Ivan, 31. oktobar 2011 13:50) "

Pogresno druze. Ja sam te pare dao upravo zato sto ne ocekujem da mi u narednih 10 godina iko dolazi, niti da igde idem da mi iko popravlja auto... Samo sipaj i vozi, uz redovan servis na 12k, svecice na 60k.
;)

vladaKG

pre 12 godina

Spolja izgleda jako dobro ali unutra mi je i dalje daleko iza Audija (A3), sto se voznje tice ne sumnjam da je pravo uzivanje voziti ga!!!

opet ja

pre 12 godina

S obzirom na ukupnu dužinu kabinski prostor je mali, a gepek je smešan.
Težina naravno prevelika, ali je izgleda "krpi" dobar motor. Naravno karakterisitike bi bile mnogo bolje da je lakši i u skladu sa klasom kojoj pripada.
Što se tiče ležanja ne može da mu priđe SX-4, ali sam siguran da Alfa može, pa čak i starije generacije jer na putu do CG je retko ko mogao da mi i priđe, a kamo li pretekne.
Cena naravno previsoka, ali takvi modeli su uvek imali svoju klijentelu.
Uvek bih pre uzeo Accorda jer mnogo više nudi možda i za manje para, uz neverovatan kvalitet.
Petica je mnogo mnogo lepša.

Igor

pre 12 godina

Vozio sam predhodni 118d,i veliki utisak na mene (negativni) je ostavilo to koliko je taj auto bio TVRD! svaku rupu,neravninu na putu osetis,da me je to jako razocaralo....nadam se da su nesto po tom pitanju uradili sada.

propali3athlet

pre 12 godina

nikad ali nikad nikad nikad nikad nikad nikad ne kupujem auto zbog tudeg misljenja, uvek sam kupovao auto koji se meni svideo bez obzira na to koji imidz ta marka gaji na ovim prostorima, bmw je po meni najbolji od te famozne 3 nemacke, vozio sam 320i e92 pojacan u ovlascenom na 208ks posto standardno ide oko 160 i nesto, kakva je to okretnost za volanom kakav osecaj ja sam bio odusevljen, moj prijatelj ima najnoviji 750li ali to se nisam usudio da vozim jer je to zverina koja ide preko 300kmh, prijatelj je iz nemacke i uzeo je sa alpine felnama 21", po ovim nasim cuvenim putevima ide kao po puteru, serija 1 mi i nije nesto skupo za te pare, protegnes jos malo novcanik i eto ti serije 3 koja je najprodavanija serija bmw-a, nisam verovao dok nisam probao..bices moja sledeca macko grrrrrrrrrr......

seljadin

pre 12 godina

Ako se gleda voznja, scirocco R : BMW 130i, (rivali) scirocco je brzi na 7 staza, a BMW na 1.
I to sve za automobil koji je u istoj opremi najmanje 5.000 evra jeftiniji.

http://www.fastestlaps.com/comparisons/bmw_130i-vs-vw_scirocco_r.html

Zoran

pre 12 godina

Skoro sam se rastao od malog BMW-a. Bio je kupljen ovde 2008 i plaćen 30k EUR.
Ko god vozi novi BMW jasno mu je da ima najbolji auto u klasi za vožnju. Nije najprostraniji, nije najtiši i nije najlepši ali je najbolji za vožnju.

Za mene će BMW uvek biti broj jedan vozački auto od svih velikoserijskih proizvođača.

Vozači prevoznih sredstava tipa Honda (pa makar bio Type R), Audi, mogu samo sebe da zavaravaju da voze auto iste klase što se samog vozačkog iskustva tiče.

Osobine novih BMW modela koje su minimalno 10-20% bolji od drugih:

Upravljivost, čvrstina karoserije, ogibljenje, pogon, motor, (veoma bitno kod BMW-a koji je motor u pitanju, čitaj, ne četvorocilindrični zbog zvuka i obrtnog momenta).

Da kupujem ponovo auto za 30k, bez razmišljanja bih kupio novu seriju 1.

djox

pre 12 godina

Koliko para za auto u Golf klasi, Smesno. O kakvim to fantasticnim voznim karakteristikama pricaju vlasnici, kad je od predhodnog modela bila bolja cak i KIA Ceed? Zadnji pogon jeste sportski ako ti je i motor pozadi, ovako... U prethodnoj seriji redosled upravljivosti u klasi bese Alfa 147, Honda Civik...Golf V negde 6 mesto. Simpatican auto sa pogonom na pogresnom mestu i smesnom cenom. Kao sto neko rece, za te pare Hondu Civik i Hjundai i30:))) I pitanje za BMW ovce je jeste li seli u neku sportskiju Hondu? Pa da jeste, ne biste se vise lozili na ta vasa 3 slova.

marko

pre 12 godina

Za nov auto ovog formata i dimenzija dati vise od 15.000 evra je obicna glupost.Narvno kroz par godina kada dodje do zasicenja na kineskom,ruskom,indijskom i ostalim istocnim trzistima ovaj automobil ce se naci u cenovnom rangu golfa gde on po svojoj kvaliteti i pripada.Do tad oni koji ga kupuju samo placaju masovan neukus bogatih kineza,rusa i ostalih novonastalih bogatih seljka.U bmwu su toga itekako svesni i odicno koriste trenutak tako da mozetE da ocekujete i daljnji rast cena vozila ovog proizvodjaca.

vladaKG

pre 12 godina

Spolja izgleda jako dobro ali unutra mi je i dalje daleko iza Audija (A3), sto se voznje tice ne sumnjam da je pravo uzivanje voziti ga!!!

Bokir

pre 12 godina

Opet se javljaju ljudi koji nisu vozili BMW. Uporedjujete automobil koji ima idealno vesanje i odnos tezine sa skrbama. Kakva bre Alfa ili Honda, ili Audi?! Ma, ni blizu!!!

Bojan

pre 12 godina

Prednja svjetla su previse nasmijana, zadnja podsjecaju na vw polo.
Vjerujem da je udoban i kvalitetan, ali za te pare mogu da kupim hondu civic slicnih voznih svojstava + jedan novi hyundai i30 pride.

Italiano dasa

pre 12 godina

Za Zorana i ostale:

Po meni,BMW i ostali nemachki automobili su kompromitovani od strane bahati seljaka u ovoj zemlji,i ako su dosta kvalitetni.Posto ne bih da se svrstam u tu grupu,kupujem automobil na koji se seljaci jezhe,tj. ALFU.Mozda bi trebalo da probas jednu pa da vidis sta je zadovoljstvo u voznji.Uzgred,dizajn serije 1 je pomeni odvratan,i nikada je ne bih kupio.Dodacu link koji "ZORANOV" komentar pobija-da je BMW 10-15% stabilniji od drugih automobila. pozdrav
http://www.youtube.com/watch?v=zON4bWsl2Ek

Himzo 50%

pre 12 godina

Zanimljivo je da u komentarima na testove BMW-a uvek ima Alfista koji se tu kao nešto porede sa BMW-om. Kada se testira neka Alfa, ljubitelje BMW-a boli uvo za to :)

Sasa

pre 12 godina

Moj komsija vozi 118 stari model. Prosle zime smo ga nekoliko puta morali gurati da izadje iz snega. Svi auti s prednjom vucom su izlazili sami bez problema.

Vlado Popovic

pre 12 godina

Samo bih hteo da kazem za Sasin komentar.Kad je prednja vuca bolja,zasto niste taj BMW zavezali i vukli,nego ste ga gurali.Nadam se da razumes na sta mislim.Nikad prednja vuca nece biti bolja od zadnje vuce,svi bolji auti su zadnja vuca.Zasto jaci Audi ima i zadnju vucu,zasto ne ostavi samo prednju vucu.Ja vozim BMW i nikad nemam problema zimi,samo dobre gume,Michelin ili Continental.Vise ima prednjih vuca u kanalu nego zadnjih.

Ivan

pre 12 godina

Pošto vidim da se pominje Honda u nekim komentarima moram samo da dam svoj sud.

BMW je kao što i mala deca znaju fantastičan auto i sve izrečene pohvale su verujem potpuno tačne. A što se tiče Honde... ja takođe evo već godinu dana kad god sednem u mog civica svemirca stisnem start dugme i razvučem osmeh. A tek na magistralnom putu... razvuče i civic osmeh. Nije mi samo jasno zašto BMW toliko košta. Nije da nisam čuo komentare nezadovoljnih vlasnika novijih BMW-ova što se tiče pouzdanosti i servisiranja. Za te pare, a auto iz te klase, ja bih očekivao da mi neko 10 narednih godina doleti da popravi šta god treba na autu.

DrD

pre 12 godina

Ma dajte ljudi, 32k za auto golf klase je fakat previse cak i za emocionalno neuravnotezene :) Ja vas pitam gde mozete u Srbiji da vozite jedan BMW M, em rupa do rupe, em radar do radara, em presretač do presretača... Najbolje je uklopiti racionalno sa emocionalnim i cao. Ja ima A3, al uzeo bih sledeci Civica novog ili C4 novi. Pozdrav.

opet ja

pre 12 godina

S obzirom na ukupnu dužinu kabinski prostor je mali, a gepek je smešan.
Težina naravno prevelika, ali je izgleda "krpi" dobar motor. Naravno karakterisitike bi bile mnogo bolje da je lakši i u skladu sa klasom kojoj pripada.
Što se tiče ležanja ne može da mu priđe SX-4, ali sam siguran da Alfa može, pa čak i starije generacije jer na putu do CG je retko ko mogao da mi i priđe, a kamo li pretekne.
Cena naravno previsoka, ali takvi modeli su uvek imali svoju klijentelu.
Uvek bih pre uzeo Accorda jer mnogo više nudi možda i za manje para, uz neverovatan kvalitet.
Petica je mnogo mnogo lepša.

Bane NS

pre 12 godina

Meni samo nije jasno koliko moraš da budeš napaljen na neki auto da bi se istrčavao sa toliko prepotentnim komentarima kako nijedan auto, pazi, "ne može da se poredi" sa BMW-om????

Činjenica je da BMW zaista jeste dobar auto, neosporivo pripada premijum segmentu, i da prednjači po sportskom užitku koji pruža vozaču, ali sportski užitak u vožnji je samo jedan od aspekata i kriterijuma po kome se ovaj automobil ili brend, kako god, može uporediti sa drugim automobilima u klasi iz premijum segmentima odnosno njegovim konkurentskim brendovima.

Ja verujem da oni sa viškom adrenalina, željni sporstske vožnje BMW postavljaju na pijedastal, međutim hedonisti željni elegancije i luksuza će na taj pijedastal postaviti Mercedes ili možda Audi....

Bila je jedna emisija u kojoj su poredili BMW serije 3, Mercedes C klase i Audi A4, rezultati na kraju su manje više bili izjednačeni, naravno svaki od automobila je u nekom aspektu bio bolji da bi kasnije u nekom drugom bio na začelju tako da se to u suštini sve svodi na isto, to je bio i zaključak testa jedino što je na kraju rečeno otprilike kako nakon tog teksta osećaj u vožnji je potpuno različit pa kada izađete iz BMW-a poželite da skinete trkačku kacigu sa glave dok kada izlazite iz Mercedesa...ne znam šta davno sam čitao bilo je neko poređenje koje je ukazivalo da je osećaj potpuno drugačiji nego u BMW-u.

Tako da sve je to isto, meni je recimo Audi neprikosnoven kao premijum brend, osećaj koji ja imam dok mu samo vrata otvaram, masivnost, elegancija, luksuz, pa kada sednem za onaj kokpit, a ono milion digmića, oko svagog hromirani prsten sve noću blješti u svim mogućim bojama.....nekome je to kičerica ali ja to volim, ja neću tvrd volan koji mi jasno stavlja do znanja kako mi stoje točkovi i koliki otpor auto trpi u krivini, ja hoću volan lagan kao pero da može jednim prstom da se vrti i da ništa živo što se dešava spolja ne dopire do njega, neću ništa da čujem unutra, ništa da osećam, hoću da se vozim kao da sedim u dnevnoj sobi....eto a to BMW meni ne može da pruži i meni taj auto samim tim ništa ne predstavlja, ali to je kažem stvar ukusa i nema to veze sa kvalitetom auta niti tehnologijom već samo kako je naštelovan u fabrici da bi se zadovoljile potpuno različite potrebe ciljnih grupa kupaca različitih premijum brendova. Tako da se svi oni i podjedano kvare i ne kvare, i podjednako prelaze ili neprelaze i podjednako traju i ne traju.

Što se tiče konkretnog testiranog modela, od napred mi je prelep, sa boka i od pozadi u najmanju ruku komičan, unutra vidno lepši od prethodnog modela, nadam se i prostraniji jer prethodni je bio kao da sediš u kutiji šibica, kvalitet što završne obrade, što materijala, motora ne sporim, sve je tipočno BMW-ovski osim cajgera, oni mi uopšte ne liče na one tradicionalne BMW-ove cajgere prepoznatljivog fonta, više me pocećaju kao da su ih skinuli sa nekog kombija. I na kraju naravno cena, cenom od 32.000 evra duboko su zagazili u viši segment i to premijum, mislim do skoro se Mercedes C klase 200 CDI AMG Line prodavao za 29.990 evra, sada gledam Audi A4 2.0 TDI sa bogatom opremom se prodaje za 28.990 evra, Alfa 1.9 jtd u fulu toliko košta, pa čak i BMW serije 3 pre pojave najnovijeg modela se prodavao po ceni od 30-ak hiljada, tako da ja stvarno ne znam koliko moraš biti lud, slep, zanesen i ponesen da iskeširaš preko 30 hiljada evra za ovaj testirani model pored izuzetno bogate ponude na tržištu.

Playlife

pre 12 godina

BMW serija 1 je unutra daleko iza Audija A3!? Jedino ako se gleda raspolozivi prostor na zadnjoj klupi, mada, kao sto rece kolega,to me ne zanima, ne vozim se pozadi. Ostalo je neuporedivo, BMW dominira.

AfricA

pre 12 godina

11 godina vozim samo BMW i AR i tako će biti ubuduće. Ja sam čovek koga zanima vožnja isključivo za moje zadovoljstvo! Tako da me iza ne zanima, a ni pored. Obe marke su pakao za saputnike, i raj za vozače.

Pre 10ak godina i više, istina je da je BMW bio za 3 koplja ispred. Danas i nije tako. Neko je rekao da se oseća u bmw-u kompaktnije i čvršće nego u AR. Jeste, i time najviše doprinosi centralni stub kardana, i plastika na njemu, kao u kokpitu. Kod AR to nikada nisu znali da naprave, verovatno jer nema centralnog stuba. Ali od kraja E46 koji je sa E30 ubedljivo najlepši BMW dizajn je katastrofalno opao. Važi i za seriju 5. Dok kod AR suprotno. Ok, tome kumuje prelazak BMW direktora u AR verovatno.

Obe marke imaju sulude cene novih vozila, i tu je prvi problem. Kao polovnjaci bolje se drži BMW svugde u EU.

Kod BMW-a je bolje limarija (pešaci se ne bi složili) mada ako neko često overi parking i pitaje je, jer se teže pegla tvrđi lim, naravno, trap je kvalitetniji u smislu izdržljiviji. AR ima bolje vešanje, ali na žalost i prednji pogon, tako da su izjednačeni prilično po upravljivosti. Moguće da AR je bolji na manjim brzinama, na većim nos beži, dok kod BMW-a je obrnuto.

Motori su FENOMENALNI kod oba proizvođača, bilo benzinci, bilo dizeli. Kabina je bila bolja u BMW-u do pojave predzadnje trojke, gde slobodno mogu reći 159 se jako izjednačio, ako ne i pretekao. Vozački položaj definitivno BMW, kao što rekoh zbog kardana, tako i zbog samog položaja sedišta u odnosu na menjač i volan. Nazad su smešni i jedni i drugi. Gepek skroman.

I BMW i AR te vuku da ih voziš, i kada nema potrebe, ali AR te natera da posle parkiranja je pogledaš opet, i kada se odmakneš od njih na parkingu :) BMW je počeo da liči na koreance :(

Kada bi me neko pitao, glasao bih 60%-40% za BMW, tačno koliko je i razlika u cenama. AR nikada neće biti kvalitetniji, samo zbog mentaliteta Italijana, BMW nikada neće biti lepši samo zbog dosadnih Nemaca.

Kao da bi neko od vas pitao Hajdi Klum i Moniku Beluči da li zanju da kuvaju. Ove marke su napravljene za ljude koji uživaju u vožnji.

Sledeći auto će biti F10, u isčekivanju AR sa zadnjim pogonom, i TB motorom.

Ipak kupujem emotivno, ne racionalno. Da mi racio dela, kupio bi Mazdu 6.

Pozdrav od ljubitelja vožnje.

(PS Alfini turbo benzinci su nenormalno dobri!)

seljadin

pre 12 godina

Ako se gleda voznja, scirocco R : BMW 130i, (rivali) scirocco je brzi na 7 staza, a BMW na 1.
I to sve za automobil koji je u istoj opremi najmanje 5.000 evra jeftiniji.

http://www.fastestlaps.com/comparisons/bmw_130i-vs-vw_scirocco_r.html

Zuki

pre 12 godina

Jedan ovakav (prethodna genercija verovatno) me je ostavio ko popisan cvet letos na putu od Mokre Gore do Visegrada. Ne zbog jacine motora vec zbog "lezanja" na putu. Uzak put, krivine, pokusao sam da ga pratim ali sam ubrzo video da ono sto je meni bilo vec na ivici "sportske" voznje, njemu nije bilo ni da se nagne u krivini. Ok, moj ljubimac (SX4) je bar 5 cm dalje od puta nego ovaj sto je ovaj BMW, ako ne i vise.

E sad, duplo je skuplji! Da li vredi tolike pare? Po meni ne. Bedzeve sam prestao da nosim jos u srednjoj skoli a 15-ak minuta na putu od 10 sati mi ne znaci nista.

Mickey

pre 12 godina

Vozim vec drugi primerak Seije 1, jedan je bio sa 5v a ovaj drugi sa 3v.
Sledeci koji uzimam bice ponovo sa 3v, po najavama iz BMWa treba izaci 2013.
Automobil pruza vrhunske vozne karakteristike. Svaki put kada udjem u njega, sednem, gurnem kljuc, stisnem kvacilo, pritisnem START dugme, vezem pojas i razvucem osmeh.
Posto je F30 veci, na platformi Serije 3, neko rece da se nada da su taj prostor potrosili na mesto na zadnjoj klupi. Moguce da jesu, sta da vam kazem, ne znam, ja se ne vozim pozadi :))

propali3athlet

pre 12 godina

nikad ali nikad nikad nikad nikad nikad nikad ne kupujem auto zbog tudeg misljenja, uvek sam kupovao auto koji se meni svideo bez obzira na to koji imidz ta marka gaji na ovim prostorima, bmw je po meni najbolji od te famozne 3 nemacke, vozio sam 320i e92 pojacan u ovlascenom na 208ks posto standardno ide oko 160 i nesto, kakva je to okretnost za volanom kakav osecaj ja sam bio odusevljen, moj prijatelj ima najnoviji 750li ali to se nisam usudio da vozim jer je to zverina koja ide preko 300kmh, prijatelj je iz nemacke i uzeo je sa alpine felnama 21", po ovim nasim cuvenim putevima ide kao po puteru, serija 1 mi i nije nesto skupo za te pare, protegnes jos malo novcanik i eto ti serije 3 koja je najprodavanija serija bmw-a, nisam verovao dok nisam probao..bices moja sledeca macko grrrrrrrrrr......

Igor

pre 12 godina

Vozio sam predhodni 118d,i veliki utisak na mene (negativni) je ostavilo to koliko je taj auto bio TVRD! svaku rupu,neravninu na putu osetis,da me je to jako razocaralo....nadam se da su nesto po tom pitanju uradili sada.

Zoran

pre 12 godina

@Italiano dasa

prvo, respect za bilo koga ko vozi i voli Alfu, tvrdim BMW je nešto posebno za vožnju. Smešno ga je porediti sa Hondom, VW-om, Audi-em, Merc-om i sl. što se vožnje tiče, to mogu samo oni koji nisu vozili novije BMW-ove modele a imali priliku da ih uporede sa drugim proizvođačima.

Godinu dana sam vozio Mini cooper S-aktuelan model, ali kako je to BMW to je jedini oštriji i življi auto od serije jedan a da ima prednji pogon. Na stranu što ima 175 ks i ide 7,1 sec do 100 kmh, govorim samo o upravljanju, kočenju, ogibljenju.
Što se Alfe tiče, pre dva meseca sam uzeo na vikend test vožnju novu Giuliettu i to 1.4 turbo benzina sa 170 ks.
Najbolja stvar kod tog auta je ubedljivo motor. Mali motor a toliko znažan i eksplozivan da je to zapanjujuće, ovo je samo kada je DNA prekidač u položaju D.
Ostale stvari kod Alfe, upravljivost, kočenje, kvalitet enterijera, čvrstina karoserije....ništa posebno, rekao bih, prosek u klasi. Deluje kao da neće dugo trajati. Naspram serije 1 je makar to moj utisak.

Petar A

pre 12 godina

Ko li je prvi dosao na tu ideju dizajna koja moze da se uporedi sa gnjecenjem balona?
Pogledajte Audi. Od Q7 koji je maksimalno naduvan balon, svi drugi modeli se dobiju ili smanjivanjem balona, ili njegovim istezanjem, isto je sada poceo i BMW.

Ogi

pre 12 godina

Generalno ne pisem komentare, medjutim primetio sam nesto interesantno. Vidim da je autor kroz nekoliko testova koje je radio, redovno slusao Black Keys :). Psychotic girl... hehe. Dobro je videti da ima jos nekog ko ih prati. Inace, auto je zmaj sa visokom cenom. Nista novo!

Pozdrav

Ja

pre 12 godina

Sa modelom 118d predjoh 180.000 km. Sluzio me nevidjeno. Apsolutno nikakav kvar, plastika ne skripi i sl. Sa njim zivim svoj Top Gear, a pritom svi misle da ih foliram kada pricamo o potrosnji.
Sad smo malo "porasli", cekam da stigne 320d.

Ilija

pre 12 godina

Jedini proizvodjac sa kime BMW moze da se poredi je Mercedes (a i Mercedes sa BMW-om). Za razliku od ostalih njih dvoje jos uvek proizvode kola u nizim klasama sa pogonom pozadi, kako mercedes u A i B klasi nema pogon pozadi onda serija 1 zapravo i nema sa kime da se poredi tako da sva ta poredjenja su kao da poredite babe i zabe. Ne kazem da su ti drugi losi i sl. samo podsecam da je pravi uzitak u voznji kad prenji tockovi sluze za upravljanje, a zadnji za pogon. . .
BMW od prvog dana proizvodi aute sa pogonom pozadi i za ovih preko 80 godina imao je vremena da taj pogon dotera do savrsenstva (sto u ostalom i jeste uradio) i zato se kaze da se pravo misljenje o njemu stice tek kad se provoza i upravo iz tog razloga niko nemari na to sto mozda nema najveci prtljaznik u klasi, sto mozda pozadi bas i nema mesta osim za malu decu, jer se svi ti nedostatci nadoknade kad se sedne za volan. . .
Ko mi neveruje nek provoza nesto sa pogonom pozadi i videce razliku. . . A BMW je kralj pogona pozadi. . .

Dikh tu kava

pre 12 godina

Da je dobar - uopšte ne sumnjam da jeste. Da je bolji od ostalih u klasi onoliko koliko košta - možda. A da je lep - drugari, nelep je za sve pare.. Onoliko koliko mi se sviđa(la) 5-ica i 3-ojka, toliko mi je nepojmljivo očajna serija 1. Čovek mora stvarno jako, jako da voli BMW da bi svario ovaj dizajn i pare koje je za njega dao. Naravno, podrazumeva se da je ovo sve lični utisak. Inače BMW veoma poštujem.

analiticar amater

pre 12 godina

Najnoviji "What car?" je detaljno uporedo testirao Golf i ovaj BMW, i zakljucak je da je za racionalnog kupca GOF bolja kupovina. Uporedili su BMW 116i ES i Golf 1.4TSI 122 MATCH 5 dr. i navodno golf ima prefinjeniji motor i udobniji je, dok BMW ima bolje "lezanje". Takodje, Golf je bolji oko gepeka i ima vise prostora unutra, i oko 1500 funti je jeftiniji od BMW-a.
Ipak BMW je BMW, ima ubrzanje do 100 za 8 sec, Golf 9,6, a pri tome BMW manje trosi i ima veci obrtni momenat.
Dakle, ako vam treba svakodnevni "radni konj" Golf je bolji izbor (dok mu turbina izdrzi),ali ako vam je i malo stalo do imidza i imate bar malo sportskog duha i bas vas briga za one koji se voze pozadi, BMW je bolji - bar po meni.
Na osnovu licnog iskustva rekao bih da je BMW kivalitetnije dizajniran i napravljen. Opet ako pogledamo u buducnost, mislim da ce i za 5 i 7 i 10 godina ovaj bmw ce izgledati mnogo svezije i modernije od Golf-a.

bimmer

pre 12 godina

I ja sam za BMW mislio da je više u pitanju imidž, da je preskup u odnosu na druge iz kategorije kozmetika... sve dok ne kupih jednog polovnog. I shvatih da ima zašto košta nov 30.000. Vidi se to uvek, i posle 5, 10, 20 godina.
I videh šta je uživanje u vožnji, iako za to ranije nisam davao pet para. Kao što reče autor teksta: Kod BMWa... vozač... uživa tokom vožnje svog automobila.

Japanac

pre 12 godina

Auto deluje odlicno, mada mi se malo cini da su ovi jaci dizelasi malo precenjeni. Trebalo bi da se bas dosta koristi da bi isplatila ova razlika od 7000 EUR u odnosu na benzinac iste snage (ili 5000 u odnosu na 116d).

s tim rolaj

pre 12 godina

Ako je već duži za 8,5cm da li je nešto od toga potrošeno na prostor na zadnjoj klupi? U prethodnom modelu je bilo neprijatno tesno pozadi.

Petar A

pre 12 godina

Mozda ce da djeluje kao zakeranje, ali na ovom modelu, kao i na mojem kod kuce, displej koji je smjesten imzedju i ispod dva velika sata na komandnoj tabli, tesko je pregledan. Recimo tesko je vidjeti koliko je sati, potrosnja... Sat se nalazi na displeju iznad konzole, ali taj moze na komandu da se ugasi sto ponekada prija. Tada je vrlo tesko vidjeti koliko je sati, jer volan sa svojim centralnim partijama pokriva displej(cic).

Mickey

pre 12 godina

(Ivan, 31. oktobar 2011 13:50) "

Pogresno druze. Ja sam te pare dao upravo zato sto ne ocekujem da mi u narednih 10 godina iko dolazi, niti da igde idem da mi iko popravlja auto... Samo sipaj i vozi, uz redovan servis na 12k, svecice na 60k.
;)

Dok

pre 12 godina

Lep auto, baš kao i prvi kec, ali precenjen, velika primanja su potrebna da bi se ovo održavalo, pa da bi se kasko preskupi uzeo i puno para na potonjoj prodaji izgubilo...

bmw1

pre 12 godina

2 godine vec vozim 120d e87,m-paket oprema.u gradu me sportska sedista i m-vesanje ubijaju,jednostavno kruto i neudobno.ali karakteristike u voznji su superiorne.kome god kazem da je sa run-flat gumama 18´ UDOBNIJI nego sa 16´ niko mi ne veruje ali je stvarno tako.a na autoputu je udoban i stabilan kao
veci modeli bmw-a. bio sam u bmw-salonu ,sedeo u novoj jedinici i mogu vam reci da je dobar(vozio ga nisam)ali i da nije mnogo kvalitetniji od e87.moj auto je 5 godina star,ja sam drugi vlasnik,92000km presao,osim 2 sijalice(valjda prve fabricke)nikakvih problema nemam.da li ce f20 moci da nastavi pozitivne utiske pokazace testovi i vreme,kada prvi tehnicki pregledi pocnu,znaci za 3 godine.130i predvodi listu u autobidu sa ocenom 1+ a to vec puno o kvalitetu govori.100 000km bez ijednog kvara je zaista za pohvalu.jasno mi je da ne moze svi da se zagreju za jedinicu,ali na kraju to je stvar ukusa.e,na kraju da ne zaboravim:serijska sedista u f20 su melem za du.u!

Milan

pre 12 godina

Razlika u ceni izmedju 116i i 118i je neverovatnih 6,422 EUR!!! Pa to je 30% cene?! U UK je razlika normalnih 9.5%. Auto je sjajan - ali koji "genije" je formirao cenu za 118i?!?!

Realno

pre 12 godina

@(Bane NS, 1. novembar 2011 09:58)
Slazem se sa tobom. To su sve premijum brendovi i samo sitnice i ukusi odlucuju o tome. Ja sam recimo od onih koji smatram da je Audiju velika greska sto deli komponente sa VW, tj. sto nije sopstvena marka. Ali nema sumnje da su automobili odlicni. Takodje taj veliki br. dugmica mnogiu casopisi pljuju, kako zbunjuju vozaca... A do pre par godina je to bio vrhunac tehnologije... Ko je hteo da kupi BMW, imao je fantasticnu akciju sa trojkom. Mislim da takva akcija nece skoro biti ponudjena. 30000 za 320d (184 ks) sa solidnom opremom, plus je sva oprema koju dodate bila na popustu 25%. Tako da sto vise dodate, to vise stedite :) A ova jedinica kosta 30000...