Petak, 24.09.2010.

15:08

"Bista Kalaita krivljenje istorije"

Istoričarka Dubravka Stojanović kaže da je podizanje spomenika četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću krivljenje istorije - njegove jedinice su činile zločine.

Izvor: B92

"Bista Kalaita krivljenje istorije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

sandzak

pre 13 godina

Taj cetnicki krvolok je bio samo hrabar nada zenama i decom...ubijen je od heroja ,branitelja Sandzaka,Sefera Tarica u pokusaju tog cetnika da zaauzme Kladnicu...partizani su pricali da je ubijen 48 god,danasnji cetnici ga velicaju a zna se da mu grob ne postoji, da je bio teski zlocinac....

b_m

pre 13 godina

Podizanje spomenika Kalajitoviću deluje kao pogrešan potez. Međutim, potrebno je raspravi u vezi sa tim ukazati na njegova konkretna (ne)dela i na osnovu toga doneti sud - skretanje priče na Dražu Mihailovića, četnike i partizane je pogrešno i predstavlja zamenu teza. Kalait je mogao da bude ratni zločinac sve i da je Draža bio potpuno nevin. Takođe (ili medjutim), sve zlocine treba sacuvati od zaborava, a ne samo one koje su činili četnici. Ipak, treba primetiti da kada Stojanovićka govori kako je pomirenje nemoguće (a ko uopšte to pomirenje traži? - valjda je potrebna istina), pitam se da li u vidu ima i nebrojene ratne i poratne zločine komunista i činjenicu da njihov glavnokomandujući ima mauzolej (!) u Beogradu?

zvaka

pre 13 godina

Nikad ne mesajte loncice! Ovde se prica o zlocinima cetnika a ne zlocinima balija, ustasa... niti ciji su bili veci.
Srbi kao narod ce uvek osecati stid zbog svojih zlocinaca i zato je podizanje spomenika takvima suludo.
Mi mozemo patiti za nasim zrtvama ali stid zbog balija i ustasa ostaje njihovima i nije nasa briga.

kolega

pre 13 godina

Na stranu ovaj bizarni čin postavljanja biste Kalajitoviću; međutim, i jedinice npr. četvorice ljudi čije biste (i grobovi van zakonom propisanih grobnih mesta) stoje na Kalemegdanu su takođe činile zločine, kao npr. sumarna streljanja bez suđenja itd. Mogla bi se Dubravka osvrnuti i na njih, nešto je nisam čuo da se oglašavala tim povodom.

Joel

pre 13 godina

Time magazin je jedan od najuticajnijih magazina u SAD a za vrijeme Drugog Svjetskog Rata je bio jos uticajniji. Svi brojevi Time magazina od prvog do danas su digitalizovani i online. Ja iz hobija volim da citam brojeve iz godina Drugog Rata i da trazim clanke o jugoslovenskim prostorima.

Evo ga jedan iz 1942. iz najteze godine rata. Clanak nosi naslov "Mihailovic Eclipsed" ili u prevodu "Mihailovic na zalasku". Clanak govori o tome kako su saveznici spoznali da borbu protiv fasista u Jugoslaviji u stvari vode partizani a da se cetnici "kite tudjim perjem" i otvoreno saradjuju sa Italijanima i Njemcima. Dakle, sve te price o zapadu koji je podrzavao cetnike padaju u vodu. Vec 1942. svima je bilo jasno ko se u stvari bori protiv fasista.

Cetnici su bili jako losa vojska. Nijedna cetnicka jedinica nije vodila bitku sa Rusima. Ko je onda rasturio te silne cetnicke divizije i tu junacku vojsku? Partizani su 1944 po ulasku u Srbiju u bukvalno mjesec i po dana rasturili sve sto je bilo cetnicko i ta junacka vojska se raspala kao kula od karata pred naletom daleko organizovanije i iskusnije vojske. O moralu da ne govorimo.

Nista, Srbijo, uzivajte u cetnicima, dizite spomenike sa subarama. Jos jedan poen za nas u Crnoj Gori koji smo zavrsili sa ovim istorijskim strasilima. Takvi se spomenici u Crnoj Gori nece graditi i mi u Crnoj Gori smo ponosni na nasu partizansku proslost.

Ko zna engleski i koga interesuje istorija neka procita ovaj clanak Time magazina. Dosta o tome da je zapad smatrao cetnike antifasisitma.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,774092,00.html

Poruka Srbiji koja jos uvijek ima istorijske savjesti... Ne dozvolite da se fasisti i njihove sluge uporedjuju sa herojima kao sto su bili junaci iz Radnickog Bataljona. Ne stidite se svoje partizanske proslosti, ne stidite se Uzicke Republike koju bi svaka evropska drzava pozeljela u svojoj istoriji. Vrijedniji je jedan dan Uzicke Republike nego svi dani na Ravnoj Gori.

kosta

pre 13 godina

ze sve cetnike:
1) u ex jugoslovenskim,kao i u nemackim, italijanskim i saveznickim arhivima postoje brda dokumenata koji potrvdjuju da su cetnici bili zlocinci
2) Osim zlocina, vazno je shvatiti ko se borio protiv fasizma i ko je koketirao s njim: cetnici su se "borili" mozda tri meseca protiv fasista, onda su se sprijateljili s predstavnicima Hitlera i Mussolinija na Balkanu
3) boriti se za svoj sopvstveni narod znaci ubijati nevine pripadnike drugih naroda i saradjivati sa fasistima?
Nemojte molim vas da mi pricate o partizanima i ustasama. Pricamo o cetnicima.

Omer Sandzaklija

pre 13 godina

Umesanost drzave u izgradnju ovog spomenika je ovde sasvim jasna. Jer, niko nije mogao niti moze graditi u Srbiji spomenike bez saglasnosti drzavne institucije - Zavoda za zastitu i planiranje spomenika Republike Srbije, ili kako se on danas zove po novom. Pa cak i na seoskom groblju za podizanje spomenika ovakvog formata vam je potrebno mnogo dozvola. Dakle kako je moguca izgradnja ovakvog spomenika? Moguca je zato, sto ga je drzava odobrila, javno (svojim resenjima), ili precutno, zatvaranjem ociju i usiju.

panzer general

pre 13 godina

Da, da četnici su ratovali protiv ustaša. Vi koji to tvrdite navedite mi par bitaka da to potkrijepite i koliki su tu gubici bili.
Naravno da hrabri četnici isto kao i hrabri ustaše nisu ratovali međusobno već su klali običan i nenaoružan narod, pa čak i svoj. Oni (i jedni i drugi) su izdajice i sramota svog vlastitog naroda.

emir

pre 13 godina

Cudno je da beogradski mediji cute o ovoj sramoti. Da li ce cutati i sutra ako Zukorlic, naprimer,otkrije spomenik Acif efendiji u NP? Ne verujem. Za neupucene, prema izvestaju P.Djurisica D.Mihailovicu, u akcijama cetnika 1943. u tom delu Sandzaka i istocne Bosne ubijena su 22 cetnika i vise od 9 hiljada muslimana, od cega 8 hiljada civila. To pokazuje da nije rec o borbama vec masakru muslimana. Djurisic se inace zalio Drazi na Kalaitova zverstva. Mislio je valjda na ona protiv Srba. Isti je naime klao i Srbe drugacijeg politickog opredeljenja. Ali Draza je voleo Kalaita

Igor

pre 13 godina

Koliko god se ne slagao sa komunistima, muka mi je od prekrajanja istorije. Cetnicki pokret je svugde u svetu jasno i glasno s pravom oznacen kao fasiticki i zlocinacki (dokumenti su suvise brojni) o njihovim zlocinima postoje arhive i nisu bili ekskluzivno vezani samo za Bosnu. To sto se sada pokusava podmetanje i zamena teze je samo posledica jos jedna od niza pametnih drzavnih politika, kao ona koja nema veze sa istinom da su De Gol i Draza bili u istoj klasi na akdemiji i sl. Cetnicki pokret je sramota za Srbiju zbog nerasciscene istorije i svesti o tome smo platili ceh 90-tih i jedini argument kada se suocimo sa cinjenicama je "jeste da je radio to i to ali oni su radili gore" ne zanima me koje je nacionalnosti ubica "nas" ili "vas" ubica je, dno dna ne da nije zasluzio spomenik (kao ni Tito i sl.) nego sliku u muzeju holokausta sa slicnima. I muka mi je od dijaspore koja jedina zna pravu "istinu" a mi smo svi ispranih mozgova od komunisticke propagnade how yes no... Idite pustajte brade, sljemajte rakiju i ponosite se takvim likovima, ozivljavajte vasu proslost tamo negde daleko mi normalni vala vise necemo...

petdej

pre 13 godina

Kao i uvek... zrtve i dzelati treba da se pomire, u ime nacionalnog jedinstva, a to propovedaju neznalice, deca i unuci komunista koji se baskare i dalje po tudjim kucama i imanjima, koriste nezasluzene privilegije. I jos, kao vrhunac bezobrazluka se istice da mi treba da krenemo napred, da ne gledamo unazad. Da, tako je, ali prvo da se objavi ISTINA i samo istina ma kakva bila, a ne da se stalno nesto izmislja i lupeta, pa posle da bude "mutna proslost". Nije mutna, drugovi. Ako ne postoji verodostojan izvor jer ste ga unistili, postoje strane arhive. E, kada budete drugovi vratili otetu imovinu, kada budu obelezeni i opojani grobovi nevinih, kada bude objavljena ISTINA, tada smo dosli do tacke da krenemo napred. Ne unistavajte vise Srbiju, drugovi i drugarice. Zbog svega sto ste radili, trebalo bi da kleknete na kolena i da molite srpski narod za oprostaj. Ovo nije ostrascen komentar, kao sto ce nekima mozda da se cini, vec jednostavno reakcija na komunisticko trucanje i iznosenje rekla-kazala istorije i stalno zamucivanje i manipulacija cinjenicama. Dosta je bilo. Istinu na sunce. ISTINU. Zlocine osuditi i anatemisati zlocince zauvek, pa ma pod kojom kapom i zastavom bili. Nevine zrtve komunista rehabilitovati i sprati ljagu sa njih i njihovi porodica, vratiti imovinu. To je jedini put. Sve drugo vodi u PAKAO i PROPAST.

butch cassidy

pre 13 godina

Da li je umetnik/autor ovog spomenika namerno podvukao slicnost izmedju slavom ovencanog Vojvode i Velikog Strumpfa? Ozbiljno sada, ne verujem da sam gori i ruzniji spomenik igde u Srbiji (a konkurencija je zestoka) ikada video.

Dzoni

pre 13 godina

Nista novo u srbiji,umesto da budu ponosni sto su u celom svetu partizani priznati kao najveci pokret otpora u Drugom svetskom ratu http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_during_World_War_II "Among the most notable resistance movements were the Yugoslav Partisans (the largest resistance movement in World War II)" oni se ponose onima koji su bili desna ruka nacistima.I ne samo sa nacistima nego i sa NDH ,ne postoji nijedan istoriski dokument u svetu koji porice da su npr u bitci na neretvi zajeno nacisti ,NDH i cetnici probali da uniste partizane.Ali nista cudno za ovakvu naopaku zemlju.

MiB

pre 13 godina

Da bi Srbija mogla da krene unapred, mora da prestane da gleda u nazad. Dosta bre vise o cetnicima, partizanima, ustasama, balijama i ostalim likovima iz proslosti. Ajde da pocnemo da se dogovaramo, da radimo zajedno i stvaramo nesto, a ne samo da trazimo izgovore da se svadjamo, bijemo i rusimo. Analiziranje istorije je korisno samo ako se izvuce neki nauk za buducnost, a mi se samo vrtimo u krug...

Vlasta

pre 13 godina

Kalaita je stitio Srbe u Raskoj. Za neupucene: raspitajte se sta su radili muslimani u Bosni i Raskoj tokom drugog svetskog rata. Pored domace, postoje i strane arhive.

VladeX

pre 13 godina

Vrlo je veliko pitanje koliko su zaista zločina počinili četnici. Siguran sam da neki pripadnici četničkog pokreta jesu činili zločine, jer bio je rat. Ali, takođe sam ubeđen da im se na dušu stavlja mnogo više nego što to zaslužuju, pogotovo od kako sam slušao jednog nosioca partizanske spomenice i partizanskog borca kako sa ponosom i smejući se priča kako su se on i njegovi saborci partizani presvlačili u četničke uniforme, upadali u sela i pljačkali i onda bežali natrag u planinu. Ostalo je četnicima dodala komunistička istorija.

Srb-in

pre 13 godina

Nevjerovatno je dokle doseze ljudsko ludilo. "Cega se pametan stidi, budala se time ponosi". Velicati cetnike i cetnistvo je cist zlocin i put koji vodi u provaliju srpski narod.

perivoje

pre 13 godina

Ovaj tekst bi trebao da stoji u kategoriji "Ratni zlocini" a ne u kategoriji "drustvo". ja sam deo drustva, ali izvinite, ne ovoga koji krivi istinu i propoveda zlo.

zoran

pre 13 godina

"Mi ne tvrdimo da on nije imao ratnih zločina, ali su imali i oni sa druge strane"...deo izjave jednog od finansijera izrade spomenika.

Poštovani gospodine,

Te pare koje ste potrošili za izradu spomenika nekome za koga sami kažete da ne znate da li je bio zločinac, trebalo ja da potrošite za finansiranje detaljnog, neutralnog istraživanja šta se zaista desilo u vašem kraju u mračno ratno doba. A izjava da su "i oni činili isto" vodi nas u nove, već bezbroj puta viđene podele i na kraju opet klanica.
'alo, bre, bratijo srBska! Prizovite se pameti, konačno!!!

Dzon Lenon

pre 13 godina

Kad sam s pocetka sedamdesetih gledao u Holandiji u kinu nas ratni film, svi gledaoci su navijali za cetnike, sto me jako prenerazilo i tada normalno i vredjalo. Ali nista cudno. Bilo je to doba hipija. Moderno je bilo tada nositi dugu kosu i bradu, otprilike kao Bitlsi. A danas u 21. veku u Srbiji ponovo (d)ozivljava to doba. Ponovo se deklarisu navijaci hipija, pardon, cetnika.

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je potpuno nepromisljeno bilo postavljanje biste cetnickom vojskovodji u Raskoj oblasti.
Na taj nacin odnosi sa gradjanima Srbije muslimanske veroispovesti ce se jos vise zaostriti i doprinece popularnosti onih koji govore o njihovoj ugrozenosti u Srbiji.

seher

pre 13 godina

Ovde se navode samo stavovi jedne istoričarke, vrlo naklonjene partizanskoj verziji priče o Drugom svetskom ratu. A zna se da je domaca istoriografija po pitanju ocene dva pokreta podeljena (daleko manje je podeljena inostrana istoriografija koja većim delom ima izbalansiran stav o ovom pitanju).
Mogli ste pozvati na primer Kostu Nikolića pa i njega pitati za mišljenje o podizanju spomenika i o liku i delu pomenutog četnika. Tada bi smo imali uravnotezenu i pravu sliku...

jefimija jadozlobja

pre 13 godina

Kad pogledas ljude koji su okupirani time kako da vaskrsnu zlo proslosti u danasnje vreme, pitas se gde im je, i koliki im je, prostor u glavi, koji po anatomskim dokazima treba da bude smesten u podrucju ljudske glave.

Aleksandar

pre 13 godina

Naravno, ne slazem se sa dizanjem ovog spomenika jer i sama rec cetnik kod sugradjana bosnjacke naconalnosti stvara u najmanju ruku neugodan osecaj. Zasto to da radimo? Nema potrebe. A novac se moze potrositi na mnogo korisnije stvari.
Iza ovoga ne stoji drzava jer je to privatna inicijativa. Ovaj covek nije proglasen ratnim zlocincem te tako to ne mogu spreciti, na zalost. I tako polako srljamo u jos dublji razdor izmedju dva genetski ista naroda.

EU Citizen

pre 13 godina

Srećom ima i drukčijih istoričara od ove drugarice sa očiglednim komunističkim simpatijama, koji konačno javno iznose i neku drugu istinu od komunističkih falsifikata i ispiranja mozga. Ali u jednom mogu da se složim sa drugaricom Stojanović, nema pomirenja, i ne može ga biti, sa ljudima koji su pobili pola srpske elite, pokrali vekovima stvaran imetak i već pola veka ruiniraju Srbiju, pošto nikada i nisu sišli sa vlasti, ako se ne računa par godina krhkog dvovlašća dok se nisu ponovo konsolidovali posle 5. oktobra: svetini možete još pedeset puta da isperete mozak, to je irelevantno, ali ima nas jako puno koji ne zaboravljamo ko ste i šta ste, i trenutak polaganja računa će doći kad-tad.

nezni cvet parade ljubavi

pre 13 godina

Bista Kalaita je smrt ljubavi, istini i demokratiji. Na drugi nacin treba pob(e)(u)djivati, a ne gusenjem ljubavi, istine i demokratije.

Milan

pre 13 godina

Istorija koja danas važi kao zvanična je, u stvari, iskrivljena.
Mnogi Muslimani su u II Svetskom Ratu, ratovali na strani ustaša, jer su bili u sastavu NDH, tako da je pravilno reći da su četnici ratovali protiv ustaša, tj.vojske Hitlerove NDH, a ne posebno protiv Muslimana ili Hrvata.
Dokle će četnici trpeti osude zbog toga što su ratovali protiv ustaša?
Ne čude me hrvatski i muslimanski istoričari koji žele da skinu ljagu iz II Svetskog Rata sa svojih naroda pozivajući se na komunističku verziju istorije.
Čude me ovi srpski istoričari, koji kao da su razočarani zbog toga što su četnici, ipak, bili anti-fašisti.

View

pre 13 godina

"Kalajitoviću nikada nije suđeno da bi on od suda bio proglašen ratnim zločincem" ...

Pa nije suđeno ni Hitleru, a ceo svet zna šta je on. I mnogi drugi slični njemu. Neverovatni su kriterijumi po kojima se rehabilituju fašisti iz Drugog sv. rata: ili su im sudili komunisti ili im nije sudio niko, a da im je i sudio, opet bi to bili komunisti (jer u to vreme nije mogao niko drugi), te ratni zločinci ponovo ne bi imali "pravično suđenje", kakvo su omogućili svojim žrtvama (sic!). Srbija je strašna zemlja.

AmelNP

pre 13 godina

Muftija Muamer Zukorlic nema veze s ovim, jer su ljudi zahtevali podizanje ovog spomenika vec nekih 5-6 godina.

Ovo vam nije trebalo. Ovome saljete jasnu poruku svojim komsijama... kojima se Srbija ionako udaljava od srca.

Alcale

pre 13 godina

MOZDA je bio takav kao sto pise ALI bilo je MOZDA dobrih i plemenitih ljudi i u drugim drzavama ali ako nisu bili na strani pobednika bili su i ostali do danas FASISTI i TACKA.
Aj da neko kaze kako bi npr Romelu trebalo podici spomenik jer je ucestvovao u atentatu na Hitlera, to bi mu bilo poslednje na slobodi...
SRBIJA NIKADA bece izaci iz ovog klupka koje je sadasnja vlast zaplela. Jednostavno ko je bio protiv oslobodilaca taj je FASITA i tu je TACKA.
A jos najvise iritiraju konstantne price o zlocinima partrizana. I u tome smo jedini. Sve armije koje su se borile protiv okupatora, fasista su cinile greske, jedni od najgorih su bili francuski koji su ubijali citave porodice i ???? Da li neko zbog toga neko okrivio ili NE DAJ BOŽE tražio podizanje spomenika zrtvama oslobodilaca, aj da proba neko...
Al u SRBIJI sve moze, danas si dobar, sutra los, pa opet dobar. Tako cemo mozda za 50 god dizati spomenike Legiji, Budali i Pacovu, pljuvati na Djindjica, spevati pesme o Slobi i njegovom sinu Marku kao sto sada niko nikad u Srbiji nije podrzavao Tita i SVI su UVEK slavili slave a to je bilo ZABRANJENO.
Nikad od nas odrasli ljudi.
Podizanje ovakvih spomenika cista je provokacija i ljudi koji to podrzavaju nikome ne zele dobro...

Milanche

pre 13 godina

Četnici su izgubili u Drugom svetski ratu, kompromitovali su se zločinima i u poslednjem ratu, u Bosni i Hrvatskoj, i podizanje spomenika njihovim komandantima samo govori koliko smo mi kao društvo nezreli i koliko još lutamo. Nismo definisali ni sopstvenu istoriju, a hteli bi u Evropu. Mazohistički volimo da se vezujemo za gubitnike i luzere.

bubu

pre 13 godina

Srbija vec godinama pljuje na svoju antifasisticku proslost. Ovo je samo jedan u nizu poteza. U Beogradu gotovo da vise nema ulica koje imaju veze sa partizanskim pokreton, a mladje generacije sebe radije identifikuju sa cetnicima nego sa partizanima, sto je donekle i logicno obzirom na opstu revizionisticku klimu u drustvu. Dubravka Stojanovic je potpuno u pravu.

Nićifor

pre 13 godina

Gospodjo Dubravka, Vi kao istoričar bi ste trebali da znate da se region o kojem govorite ne zove Sandzak, već Raška oblast. Taj Sandzak koji pominjete možda i postoji negde u Turskoj. Inače ste u pravu da se ne trebaju poistovećivati četnici i partizani. Rat uvek oslobadja ono najgore medju ljudima i takvih je bilo na obe strane. To je pre svega sramota tih ljudi, a kasnije i njihovih porodica jer se dice zločincima.

samo malo vise mozga

pre 13 godina

Da se razumemo, na svakih 100 ljudi bilo to cetnici ili partizani ili nesto trece naci ce se dobri i losi. Cetnici su stali rame uz rame sa nemackim okupacionim snagama i borili se protiv partizana jer su videli to kao jedini put da se domognu vlasti u Srbiji, dok su partizani pokazali kako je dobra komunisticka vladavina - raspade nam se zemlja. Isto je i dan danas politicari se bore oko fotelja i zive u dimenziji X, vodeci raspravu o cetnicima i partizanima koje je i jedne i druge pregazilo vreme i odnelo u tek poneki istorijski udzbenik. Pa koga zanimaju ti izumrli pokreti, to je prodavanje magle, dajte narodu normalan zivotni standard, da deca mogu da putuju po svetu, a ne da studenti Jagodine prvi put u inostranstvo idu jer ih vodi Palma !? To sve govori dokle se ova zemlja srozala. Eto, vrti se mesecima ova tema koja je objektivno za jednu popodnevnu kafu, a goruca pitanja se guraju pod tepih. Prijatan dan svima!

mao-tse

pre 13 godina

Nama izgleda treba jedan dobar Mao-Tse koji ce kompletnu istoriju da izbrzise sa ovih prostora kako bi se krenulo dalje.
Srbi kako god okrenes zive u proslosti i medjusobnom inacenju.

Iha

pre 13 godina

Ja ne zelim da gutam te komunisticke price kako su Cetnici krivi za sve. Ti komunisti koji su krivi za stvorevinu zvanu SFRJ koja je donela toliko tuge i ratova za sve narode na Balkanu su zadnji koji mogu da kritikuju ovaj spomenik.
Tito u cije ime je poubijano toliko ljudi da im se ne zna ni broj ima dan danas svoje mestu u Beogradu, zasto ovaj komandant ne bi imao svoj spomenik.

ja

pre 13 godina

Izvinite molim vas, gospodjo, pa zar to nije smisljeno mnogo pre nego se pojavio Zukorlic, t.j. pre dva meseca su pocele intenzivnije tenzije u Sandzaku, a preko noci podize se spomenik. Sve sto ste naveli, slazem se apsolutno, ali, da je to odgovor Zukorlicu, ne. Treba pogledati istini u oci, koja zemlja u regionu je izjednacila zlikovce i partizane, ni jedna jedina, samo Srbija, je li i taj zakon zbog Zukorlica?

cale

pre 13 godina

Kako smo krenuli sledeci koji ce kod nas biti rehabilitovan je i sam Hitler. Ko zna, mozda mu neki "zahvalni" gradjanin podigne i spomenik. Neki odavno pokusavaju da falsifikuju istoriju i naprave je onakvu kakvu bi oni voleli da je. Sramota!

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ovo je samo jos jedna SRAMOTA vise za Srbiju koja potvrdjuje sve ono sto je i do sada tvrdio Muftija Zukorlic o RUZNOM odnosu drzave prema pripadnicima "bosnjaka" u Srbiji !
Ako to sama drzava "ne vidi" i ne zeli spreciti velicanje zlocinaca nad muslimanima onda i ne zasluzuje da upravlja SANDZAKOM a podrska Muftiji nije ni malo "slucajna"!
Ono sto Muftija javno govori drugi "bosnjaci" i te kako OSECAJU !

Milanche

pre 13 godina

Četnici su izgubili u Drugom svetski ratu, kompromitovali su se zločinima i u poslednjem ratu, u Bosni i Hrvatskoj, i podizanje spomenika njihovim komandantima samo govori koliko smo mi kao društvo nezreli i koliko još lutamo. Nismo definisali ni sopstvenu istoriju, a hteli bi u Evropu. Mazohistički volimo da se vezujemo za gubitnike i luzere.

bubu

pre 13 godina

Srbija vec godinama pljuje na svoju antifasisticku proslost. Ovo je samo jedan u nizu poteza. U Beogradu gotovo da vise nema ulica koje imaju veze sa partizanskim pokreton, a mladje generacije sebe radije identifikuju sa cetnicima nego sa partizanima, sto je donekle i logicno obzirom na opstu revizionisticku klimu u drustvu. Dubravka Stojanovic je potpuno u pravu.

Iha

pre 13 godina

Ja ne zelim da gutam te komunisticke price kako su Cetnici krivi za sve. Ti komunisti koji su krivi za stvorevinu zvanu SFRJ koja je donela toliko tuge i ratova za sve narode na Balkanu su zadnji koji mogu da kritikuju ovaj spomenik.
Tito u cije ime je poubijano toliko ljudi da im se ne zna ni broj ima dan danas svoje mestu u Beogradu, zasto ovaj komandant ne bi imao svoj spomenik.

Nićifor

pre 13 godina

Gospodjo Dubravka, Vi kao istoričar bi ste trebali da znate da se region o kojem govorite ne zove Sandzak, već Raška oblast. Taj Sandzak koji pominjete možda i postoji negde u Turskoj. Inače ste u pravu da se ne trebaju poistovećivati četnici i partizani. Rat uvek oslobadja ono najgore medju ljudima i takvih je bilo na obe strane. To je pre svega sramota tih ljudi, a kasnije i njihovih porodica jer se dice zločincima.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ovo je samo jos jedna SRAMOTA vise za Srbiju koja potvrdjuje sve ono sto je i do sada tvrdio Muftija Zukorlic o RUZNOM odnosu drzave prema pripadnicima "bosnjaka" u Srbiji !
Ako to sama drzava "ne vidi" i ne zeli spreciti velicanje zlocinaca nad muslimanima onda i ne zasluzuje da upravlja SANDZAKOM a podrska Muftiji nije ni malo "slucajna"!
Ono sto Muftija javno govori drugi "bosnjaci" i te kako OSECAJU !

mao-tse

pre 13 godina

Nama izgleda treba jedan dobar Mao-Tse koji ce kompletnu istoriju da izbrzise sa ovih prostora kako bi se krenulo dalje.
Srbi kako god okrenes zive u proslosti i medjusobnom inacenju.

Alcale

pre 13 godina

MOZDA je bio takav kao sto pise ALI bilo je MOZDA dobrih i plemenitih ljudi i u drugim drzavama ali ako nisu bili na strani pobednika bili su i ostali do danas FASISTI i TACKA.
Aj da neko kaze kako bi npr Romelu trebalo podici spomenik jer je ucestvovao u atentatu na Hitlera, to bi mu bilo poslednje na slobodi...
SRBIJA NIKADA bece izaci iz ovog klupka koje je sadasnja vlast zaplela. Jednostavno ko je bio protiv oslobodilaca taj je FASITA i tu je TACKA.
A jos najvise iritiraju konstantne price o zlocinima partrizana. I u tome smo jedini. Sve armije koje su se borile protiv okupatora, fasista su cinile greske, jedni od najgorih su bili francuski koji su ubijali citave porodice i ???? Da li neko zbog toga neko okrivio ili NE DAJ BOŽE tražio podizanje spomenika zrtvama oslobodilaca, aj da proba neko...
Al u SRBIJI sve moze, danas si dobar, sutra los, pa opet dobar. Tako cemo mozda za 50 god dizati spomenike Legiji, Budali i Pacovu, pljuvati na Djindjica, spevati pesme o Slobi i njegovom sinu Marku kao sto sada niko nikad u Srbiji nije podrzavao Tita i SVI su UVEK slavili slave a to je bilo ZABRANJENO.
Nikad od nas odrasli ljudi.
Podizanje ovakvih spomenika cista je provokacija i ljudi koji to podrzavaju nikome ne zele dobro...

Vlasta

pre 13 godina

Kalaita je stitio Srbe u Raskoj. Za neupucene: raspitajte se sta su radili muslimani u Bosni i Raskoj tokom drugog svetskog rata. Pored domace, postoje i strane arhive.

AmelNP

pre 13 godina

Muftija Muamer Zukorlic nema veze s ovim, jer su ljudi zahtevali podizanje ovog spomenika vec nekih 5-6 godina.

Ovo vam nije trebalo. Ovome saljete jasnu poruku svojim komsijama... kojima se Srbija ionako udaljava od srca.

Srb-in

pre 13 godina

Nevjerovatno je dokle doseze ljudsko ludilo. "Cega se pametan stidi, budala se time ponosi". Velicati cetnike i cetnistvo je cist zlocin i put koji vodi u provaliju srpski narod.

View

pre 13 godina

"Kalajitoviću nikada nije suđeno da bi on od suda bio proglašen ratnim zločincem" ...

Pa nije suđeno ni Hitleru, a ceo svet zna šta je on. I mnogi drugi slični njemu. Neverovatni su kriterijumi po kojima se rehabilituju fašisti iz Drugog sv. rata: ili su im sudili komunisti ili im nije sudio niko, a da im je i sudio, opet bi to bili komunisti (jer u to vreme nije mogao niko drugi), te ratni zločinci ponovo ne bi imali "pravično suđenje", kakvo su omogućili svojim žrtvama (sic!). Srbija je strašna zemlja.

panzer general

pre 13 godina

Da, da četnici su ratovali protiv ustaša. Vi koji to tvrdite navedite mi par bitaka da to potkrijepite i koliki su tu gubici bili.
Naravno da hrabri četnici isto kao i hrabri ustaše nisu ratovali međusobno već su klali običan i nenaoružan narod, pa čak i svoj. Oni (i jedni i drugi) su izdajice i sramota svog vlastitog naroda.

cale

pre 13 godina

Kako smo krenuli sledeci koji ce kod nas biti rehabilitovan je i sam Hitler. Ko zna, mozda mu neki "zahvalni" gradjanin podigne i spomenik. Neki odavno pokusavaju da falsifikuju istoriju i naprave je onakvu kakvu bi oni voleli da je. Sramota!

emir

pre 13 godina

Cudno je da beogradski mediji cute o ovoj sramoti. Da li ce cutati i sutra ako Zukorlic, naprimer,otkrije spomenik Acif efendiji u NP? Ne verujem. Za neupucene, prema izvestaju P.Djurisica D.Mihailovicu, u akcijama cetnika 1943. u tom delu Sandzaka i istocne Bosne ubijena su 22 cetnika i vise od 9 hiljada muslimana, od cega 8 hiljada civila. To pokazuje da nije rec o borbama vec masakru muslimana. Djurisic se inace zalio Drazi na Kalaitova zverstva. Mislio je valjda na ona protiv Srba. Isti je naime klao i Srbe drugacijeg politickog opredeljenja. Ali Draza je voleo Kalaita

EU Citizen

pre 13 godina

Srećom ima i drukčijih istoričara od ove drugarice sa očiglednim komunističkim simpatijama, koji konačno javno iznose i neku drugu istinu od komunističkih falsifikata i ispiranja mozga. Ali u jednom mogu da se složim sa drugaricom Stojanović, nema pomirenja, i ne može ga biti, sa ljudima koji su pobili pola srpske elite, pokrali vekovima stvaran imetak i već pola veka ruiniraju Srbiju, pošto nikada i nisu sišli sa vlasti, ako se ne računa par godina krhkog dvovlašća dok se nisu ponovo konsolidovali posle 5. oktobra: svetini možete još pedeset puta da isperete mozak, to je irelevantno, ali ima nas jako puno koji ne zaboravljamo ko ste i šta ste, i trenutak polaganja računa će doći kad-tad.

samo malo vise mozga

pre 13 godina

Da se razumemo, na svakih 100 ljudi bilo to cetnici ili partizani ili nesto trece naci ce se dobri i losi. Cetnici su stali rame uz rame sa nemackim okupacionim snagama i borili se protiv partizana jer su videli to kao jedini put da se domognu vlasti u Srbiji, dok su partizani pokazali kako je dobra komunisticka vladavina - raspade nam se zemlja. Isto je i dan danas politicari se bore oko fotelja i zive u dimenziji X, vodeci raspravu o cetnicima i partizanima koje je i jedne i druge pregazilo vreme i odnelo u tek poneki istorijski udzbenik. Pa koga zanimaju ti izumrli pokreti, to je prodavanje magle, dajte narodu normalan zivotni standard, da deca mogu da putuju po svetu, a ne da studenti Jagodine prvi put u inostranstvo idu jer ih vodi Palma !? To sve govori dokle se ova zemlja srozala. Eto, vrti se mesecima ova tema koja je objektivno za jednu popodnevnu kafu, a goruca pitanja se guraju pod tepih. Prijatan dan svima!

perivoje

pre 13 godina

Ovaj tekst bi trebao da stoji u kategoriji "Ratni zlocini" a ne u kategoriji "drustvo". ja sam deo drustva, ali izvinite, ne ovoga koji krivi istinu i propoveda zlo.

Milan

pre 13 godina

Istorija koja danas važi kao zvanična je, u stvari, iskrivljena.
Mnogi Muslimani su u II Svetskom Ratu, ratovali na strani ustaša, jer su bili u sastavu NDH, tako da je pravilno reći da su četnici ratovali protiv ustaša, tj.vojske Hitlerove NDH, a ne posebno protiv Muslimana ili Hrvata.
Dokle će četnici trpeti osude zbog toga što su ratovali protiv ustaša?
Ne čude me hrvatski i muslimanski istoričari koji žele da skinu ljagu iz II Svetskog Rata sa svojih naroda pozivajući se na komunističku verziju istorije.
Čude me ovi srpski istoričari, koji kao da su razočarani zbog toga što su četnici, ipak, bili anti-fašisti.

kosta

pre 13 godina

ze sve cetnike:
1) u ex jugoslovenskim,kao i u nemackim, italijanskim i saveznickim arhivima postoje brda dokumenata koji potrvdjuju da su cetnici bili zlocinci
2) Osim zlocina, vazno je shvatiti ko se borio protiv fasizma i ko je koketirao s njim: cetnici su se "borili" mozda tri meseca protiv fasista, onda su se sprijateljili s predstavnicima Hitlera i Mussolinija na Balkanu
3) boriti se za svoj sopvstveni narod znaci ubijati nevine pripadnike drugih naroda i saradjivati sa fasistima?
Nemojte molim vas da mi pricate o partizanima i ustasama. Pricamo o cetnicima.

zoran

pre 13 godina

"Mi ne tvrdimo da on nije imao ratnih zločina, ali su imali i oni sa druge strane"...deo izjave jednog od finansijera izrade spomenika.

Poštovani gospodine,

Te pare koje ste potrošili za izradu spomenika nekome za koga sami kažete da ne znate da li je bio zločinac, trebalo ja da potrošite za finansiranje detaljnog, neutralnog istraživanja šta se zaista desilo u vašem kraju u mračno ratno doba. A izjava da su "i oni činili isto" vodi nas u nove, već bezbroj puta viđene podele i na kraju opet klanica.
'alo, bre, bratijo srBska! Prizovite se pameti, konačno!!!

VladeX

pre 13 godina

Vrlo je veliko pitanje koliko su zaista zločina počinili četnici. Siguran sam da neki pripadnici četničkog pokreta jesu činili zločine, jer bio je rat. Ali, takođe sam ubeđen da im se na dušu stavlja mnogo više nego što to zaslužuju, pogotovo od kako sam slušao jednog nosioca partizanske spomenice i partizanskog borca kako sa ponosom i smejući se priča kako su se on i njegovi saborci partizani presvlačili u četničke uniforme, upadali u sela i pljačkali i onda bežali natrag u planinu. Ostalo je četnicima dodala komunistička istorija.

Dzoni

pre 13 godina

Nista novo u srbiji,umesto da budu ponosni sto su u celom svetu partizani priznati kao najveci pokret otpora u Drugom svetskom ratu http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_during_World_War_II "Among the most notable resistance movements were the Yugoslav Partisans (the largest resistance movement in World War II)" oni se ponose onima koji su bili desna ruka nacistima.I ne samo sa nacistima nego i sa NDH ,ne postoji nijedan istoriski dokument u svetu koji porice da su npr u bitci na neretvi zajeno nacisti ,NDH i cetnici probali da uniste partizane.Ali nista cudno za ovakvu naopaku zemlju.

ja

pre 13 godina

Izvinite molim vas, gospodjo, pa zar to nije smisljeno mnogo pre nego se pojavio Zukorlic, t.j. pre dva meseca su pocele intenzivnije tenzije u Sandzaku, a preko noci podize se spomenik. Sve sto ste naveli, slazem se apsolutno, ali, da je to odgovor Zukorlicu, ne. Treba pogledati istini u oci, koja zemlja u regionu je izjednacila zlikovce i partizane, ni jedna jedina, samo Srbija, je li i taj zakon zbog Zukorlica?

Omer Sandzaklija

pre 13 godina

Umesanost drzave u izgradnju ovog spomenika je ovde sasvim jasna. Jer, niko nije mogao niti moze graditi u Srbiji spomenike bez saglasnosti drzavne institucije - Zavoda za zastitu i planiranje spomenika Republike Srbije, ili kako se on danas zove po novom. Pa cak i na seoskom groblju za podizanje spomenika ovakvog formata vam je potrebno mnogo dozvola. Dakle kako je moguca izgradnja ovakvog spomenika? Moguca je zato, sto ga je drzava odobrila, javno (svojim resenjima), ili precutno, zatvaranjem ociju i usiju.

seher

pre 13 godina

Ovde se navode samo stavovi jedne istoričarke, vrlo naklonjene partizanskoj verziji priče o Drugom svetskom ratu. A zna se da je domaca istoriografija po pitanju ocene dva pokreta podeljena (daleko manje je podeljena inostrana istoriografija koja većim delom ima izbalansiran stav o ovom pitanju).
Mogli ste pozvati na primer Kostu Nikolića pa i njega pitati za mišljenje o podizanju spomenika i o liku i delu pomenutog četnika. Tada bi smo imali uravnotezenu i pravu sliku...

Igor

pre 13 godina

Koliko god se ne slagao sa komunistima, muka mi je od prekrajanja istorije. Cetnicki pokret je svugde u svetu jasno i glasno s pravom oznacen kao fasiticki i zlocinacki (dokumenti su suvise brojni) o njihovim zlocinima postoje arhive i nisu bili ekskluzivno vezani samo za Bosnu. To sto se sada pokusava podmetanje i zamena teze je samo posledica jos jedna od niza pametnih drzavnih politika, kao ona koja nema veze sa istinom da su De Gol i Draza bili u istoj klasi na akdemiji i sl. Cetnicki pokret je sramota za Srbiju zbog nerasciscene istorije i svesti o tome smo platili ceh 90-tih i jedini argument kada se suocimo sa cinjenicama je "jeste da je radio to i to ali oni su radili gore" ne zanima me koje je nacionalnosti ubica "nas" ili "vas" ubica je, dno dna ne da nije zasluzio spomenik (kao ni Tito i sl.) nego sliku u muzeju holokausta sa slicnima. I muka mi je od dijaspore koja jedina zna pravu "istinu" a mi smo svi ispranih mozgova od komunisticke propagnade how yes no... Idite pustajte brade, sljemajte rakiju i ponosite se takvim likovima, ozivljavajte vasu proslost tamo negde daleko mi normalni vala vise necemo...

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je potpuno nepromisljeno bilo postavljanje biste cetnickom vojskovodji u Raskoj oblasti.
Na taj nacin odnosi sa gradjanima Srbije muslimanske veroispovesti ce se jos vise zaostriti i doprinece popularnosti onih koji govore o njihovoj ugrozenosti u Srbiji.

Aleksandar

pre 13 godina

Naravno, ne slazem se sa dizanjem ovog spomenika jer i sama rec cetnik kod sugradjana bosnjacke naconalnosti stvara u najmanju ruku neugodan osecaj. Zasto to da radimo? Nema potrebe. A novac se moze potrositi na mnogo korisnije stvari.
Iza ovoga ne stoji drzava jer je to privatna inicijativa. Ovaj covek nije proglasen ratnim zlocincem te tako to ne mogu spreciti, na zalost. I tako polako srljamo u jos dublji razdor izmedju dva genetski ista naroda.

butch cassidy

pre 13 godina

Da li je umetnik/autor ovog spomenika namerno podvukao slicnost izmedju slavom ovencanog Vojvode i Velikog Strumpfa? Ozbiljno sada, ne verujem da sam gori i ruzniji spomenik igde u Srbiji (a konkurencija je zestoka) ikada video.

petdej

pre 13 godina

Kao i uvek... zrtve i dzelati treba da se pomire, u ime nacionalnog jedinstva, a to propovedaju neznalice, deca i unuci komunista koji se baskare i dalje po tudjim kucama i imanjima, koriste nezasluzene privilegije. I jos, kao vrhunac bezobrazluka se istice da mi treba da krenemo napred, da ne gledamo unazad. Da, tako je, ali prvo da se objavi ISTINA i samo istina ma kakva bila, a ne da se stalno nesto izmislja i lupeta, pa posle da bude "mutna proslost". Nije mutna, drugovi. Ako ne postoji verodostojan izvor jer ste ga unistili, postoje strane arhive. E, kada budete drugovi vratili otetu imovinu, kada budu obelezeni i opojani grobovi nevinih, kada bude objavljena ISTINA, tada smo dosli do tacke da krenemo napred. Ne unistavajte vise Srbiju, drugovi i drugarice. Zbog svega sto ste radili, trebalo bi da kleknete na kolena i da molite srpski narod za oprostaj. Ovo nije ostrascen komentar, kao sto ce nekima mozda da se cini, vec jednostavno reakcija na komunisticko trucanje i iznosenje rekla-kazala istorije i stalno zamucivanje i manipulacija cinjenicama. Dosta je bilo. Istinu na sunce. ISTINU. Zlocine osuditi i anatemisati zlocince zauvek, pa ma pod kojom kapom i zastavom bili. Nevine zrtve komunista rehabilitovati i sprati ljagu sa njih i njihovi porodica, vratiti imovinu. To je jedini put. Sve drugo vodi u PAKAO i PROPAST.

jefimija jadozlobja

pre 13 godina

Kad pogledas ljude koji su okupirani time kako da vaskrsnu zlo proslosti u danasnje vreme, pitas se gde im je, i koliki im je, prostor u glavi, koji po anatomskim dokazima treba da bude smesten u podrucju ljudske glave.

MiB

pre 13 godina

Da bi Srbija mogla da krene unapred, mora da prestane da gleda u nazad. Dosta bre vise o cetnicima, partizanima, ustasama, balijama i ostalim likovima iz proslosti. Ajde da pocnemo da se dogovaramo, da radimo zajedno i stvaramo nesto, a ne samo da trazimo izgovore da se svadjamo, bijemo i rusimo. Analiziranje istorije je korisno samo ako se izvuce neki nauk za buducnost, a mi se samo vrtimo u krug...

nezni cvet parade ljubavi

pre 13 godina

Bista Kalaita je smrt ljubavi, istini i demokratiji. Na drugi nacin treba pob(e)(u)djivati, a ne gusenjem ljubavi, istine i demokratije.

Dzon Lenon

pre 13 godina

Kad sam s pocetka sedamdesetih gledao u Holandiji u kinu nas ratni film, svi gledaoci su navijali za cetnike, sto me jako prenerazilo i tada normalno i vredjalo. Ali nista cudno. Bilo je to doba hipija. Moderno je bilo tada nositi dugu kosu i bradu, otprilike kao Bitlsi. A danas u 21. veku u Srbiji ponovo (d)ozivljava to doba. Ponovo se deklarisu navijaci hipija, pardon, cetnika.

Joel

pre 13 godina

Time magazin je jedan od najuticajnijih magazina u SAD a za vrijeme Drugog Svjetskog Rata je bio jos uticajniji. Svi brojevi Time magazina od prvog do danas su digitalizovani i online. Ja iz hobija volim da citam brojeve iz godina Drugog Rata i da trazim clanke o jugoslovenskim prostorima.

Evo ga jedan iz 1942. iz najteze godine rata. Clanak nosi naslov "Mihailovic Eclipsed" ili u prevodu "Mihailovic na zalasku". Clanak govori o tome kako su saveznici spoznali da borbu protiv fasista u Jugoslaviji u stvari vode partizani a da se cetnici "kite tudjim perjem" i otvoreno saradjuju sa Italijanima i Njemcima. Dakle, sve te price o zapadu koji je podrzavao cetnike padaju u vodu. Vec 1942. svima je bilo jasno ko se u stvari bori protiv fasista.

Cetnici su bili jako losa vojska. Nijedna cetnicka jedinica nije vodila bitku sa Rusima. Ko je onda rasturio te silne cetnicke divizije i tu junacku vojsku? Partizani su 1944 po ulasku u Srbiju u bukvalno mjesec i po dana rasturili sve sto je bilo cetnicko i ta junacka vojska se raspala kao kula od karata pred naletom daleko organizovanije i iskusnije vojske. O moralu da ne govorimo.

Nista, Srbijo, uzivajte u cetnicima, dizite spomenike sa subarama. Jos jedan poen za nas u Crnoj Gori koji smo zavrsili sa ovim istorijskim strasilima. Takvi se spomenici u Crnoj Gori nece graditi i mi u Crnoj Gori smo ponosni na nasu partizansku proslost.

Ko zna engleski i koga interesuje istorija neka procita ovaj clanak Time magazina. Dosta o tome da je zapad smatrao cetnike antifasisitma.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,774092,00.html

Poruka Srbiji koja jos uvijek ima istorijske savjesti... Ne dozvolite da se fasisti i njihove sluge uporedjuju sa herojima kao sto su bili junaci iz Radnickog Bataljona. Ne stidite se svoje partizanske proslosti, ne stidite se Uzicke Republike koju bi svaka evropska drzava pozeljela u svojoj istoriji. Vrijedniji je jedan dan Uzicke Republike nego svi dani na Ravnoj Gori.

kolega

pre 13 godina

Na stranu ovaj bizarni čin postavljanja biste Kalajitoviću; međutim, i jedinice npr. četvorice ljudi čije biste (i grobovi van zakonom propisanih grobnih mesta) stoje na Kalemegdanu su takođe činile zločine, kao npr. sumarna streljanja bez suđenja itd. Mogla bi se Dubravka osvrnuti i na njih, nešto je nisam čuo da se oglašavala tim povodom.

b_m

pre 13 godina

Podizanje spomenika Kalajitoviću deluje kao pogrešan potez. Međutim, potrebno je raspravi u vezi sa tim ukazati na njegova konkretna (ne)dela i na osnovu toga doneti sud - skretanje priče na Dražu Mihailovića, četnike i partizane je pogrešno i predstavlja zamenu teza. Kalait je mogao da bude ratni zločinac sve i da je Draža bio potpuno nevin. Takođe (ili medjutim), sve zlocine treba sacuvati od zaborava, a ne samo one koje su činili četnici. Ipak, treba primetiti da kada Stojanovićka govori kako je pomirenje nemoguće (a ko uopšte to pomirenje traži? - valjda je potrebna istina), pitam se da li u vidu ima i nebrojene ratne i poratne zločine komunista i činjenicu da njihov glavnokomandujući ima mauzolej (!) u Beogradu?

zvaka

pre 13 godina

Nikad ne mesajte loncice! Ovde se prica o zlocinima cetnika a ne zlocinima balija, ustasa... niti ciji su bili veci.
Srbi kao narod ce uvek osecati stid zbog svojih zlocinaca i zato je podizanje spomenika takvima suludo.
Mi mozemo patiti za nasim zrtvama ali stid zbog balija i ustasa ostaje njihovima i nije nasa briga.

sandzak

pre 13 godina

Taj cetnicki krvolok je bio samo hrabar nada zenama i decom...ubijen je od heroja ,branitelja Sandzaka,Sefera Tarica u pokusaju tog cetnika da zaauzme Kladnicu...partizani su pricali da je ubijen 48 god,danasnji cetnici ga velicaju a zna se da mu grob ne postoji, da je bio teski zlocinac....

Iha

pre 13 godina

Ja ne zelim da gutam te komunisticke price kako su Cetnici krivi za sve. Ti komunisti koji su krivi za stvorevinu zvanu SFRJ koja je donela toliko tuge i ratova za sve narode na Balkanu su zadnji koji mogu da kritikuju ovaj spomenik.
Tito u cije ime je poubijano toliko ljudi da im se ne zna ni broj ima dan danas svoje mestu u Beogradu, zasto ovaj komandant ne bi imao svoj spomenik.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Ovo je samo jos jedna SRAMOTA vise za Srbiju koja potvrdjuje sve ono sto je i do sada tvrdio Muftija Zukorlic o RUZNOM odnosu drzave prema pripadnicima "bosnjaka" u Srbiji !
Ako to sama drzava "ne vidi" i ne zeli spreciti velicanje zlocinaca nad muslimanima onda i ne zasluzuje da upravlja SANDZAKOM a podrska Muftiji nije ni malo "slucajna"!
Ono sto Muftija javno govori drugi "bosnjaci" i te kako OSECAJU !

Nićifor

pre 13 godina

Gospodjo Dubravka, Vi kao istoričar bi ste trebali da znate da se region o kojem govorite ne zove Sandzak, već Raška oblast. Taj Sandzak koji pominjete možda i postoji negde u Turskoj. Inače ste u pravu da se ne trebaju poistovećivati četnici i partizani. Rat uvek oslobadja ono najgore medju ljudima i takvih je bilo na obe strane. To je pre svega sramota tih ljudi, a kasnije i njihovih porodica jer se dice zločincima.

Milanche

pre 13 godina

Četnici su izgubili u Drugom svetski ratu, kompromitovali su se zločinima i u poslednjem ratu, u Bosni i Hrvatskoj, i podizanje spomenika njihovim komandantima samo govori koliko smo mi kao društvo nezreli i koliko još lutamo. Nismo definisali ni sopstvenu istoriju, a hteli bi u Evropu. Mazohistički volimo da se vezujemo za gubitnike i luzere.

EU Citizen

pre 13 godina

Srećom ima i drukčijih istoričara od ove drugarice sa očiglednim komunističkim simpatijama, koji konačno javno iznose i neku drugu istinu od komunističkih falsifikata i ispiranja mozga. Ali u jednom mogu da se složim sa drugaricom Stojanović, nema pomirenja, i ne može ga biti, sa ljudima koji su pobili pola srpske elite, pokrali vekovima stvaran imetak i već pola veka ruiniraju Srbiju, pošto nikada i nisu sišli sa vlasti, ako se ne računa par godina krhkog dvovlašća dok se nisu ponovo konsolidovali posle 5. oktobra: svetini možete još pedeset puta da isperete mozak, to je irelevantno, ali ima nas jako puno koji ne zaboravljamo ko ste i šta ste, i trenutak polaganja računa će doći kad-tad.

Milan

pre 13 godina

Istorija koja danas važi kao zvanična je, u stvari, iskrivljena.
Mnogi Muslimani su u II Svetskom Ratu, ratovali na strani ustaša, jer su bili u sastavu NDH, tako da je pravilno reći da su četnici ratovali protiv ustaša, tj.vojske Hitlerove NDH, a ne posebno protiv Muslimana ili Hrvata.
Dokle će četnici trpeti osude zbog toga što su ratovali protiv ustaša?
Ne čude me hrvatski i muslimanski istoričari koji žele da skinu ljagu iz II Svetskog Rata sa svojih naroda pozivajući se na komunističku verziju istorije.
Čude me ovi srpski istoričari, koji kao da su razočarani zbog toga što su četnici, ipak, bili anti-fašisti.

bubu

pre 13 godina

Srbija vec godinama pljuje na svoju antifasisticku proslost. Ovo je samo jedan u nizu poteza. U Beogradu gotovo da vise nema ulica koje imaju veze sa partizanskim pokreton, a mladje generacije sebe radije identifikuju sa cetnicima nego sa partizanima, sto je donekle i logicno obzirom na opstu revizionisticku klimu u drustvu. Dubravka Stojanovic je potpuno u pravu.

Vlasta

pre 13 godina

Kalaita je stitio Srbe u Raskoj. Za neupucene: raspitajte se sta su radili muslimani u Bosni i Raskoj tokom drugog svetskog rata. Pored domace, postoje i strane arhive.

VladeX

pre 13 godina

Vrlo je veliko pitanje koliko su zaista zločina počinili četnici. Siguran sam da neki pripadnici četničkog pokreta jesu činili zločine, jer bio je rat. Ali, takođe sam ubeđen da im se na dušu stavlja mnogo više nego što to zaslužuju, pogotovo od kako sam slušao jednog nosioca partizanske spomenice i partizanskog borca kako sa ponosom i smejući se priča kako su se on i njegovi saborci partizani presvlačili u četničke uniforme, upadali u sela i pljačkali i onda bežali natrag u planinu. Ostalo je četnicima dodala komunistička istorija.

cale

pre 13 godina

Kako smo krenuli sledeci koji ce kod nas biti rehabilitovan je i sam Hitler. Ko zna, mozda mu neki "zahvalni" gradjanin podigne i spomenik. Neki odavno pokusavaju da falsifikuju istoriju i naprave je onakvu kakvu bi oni voleli da je. Sramota!

petdej

pre 13 godina

Kao i uvek... zrtve i dzelati treba da se pomire, u ime nacionalnog jedinstva, a to propovedaju neznalice, deca i unuci komunista koji se baskare i dalje po tudjim kucama i imanjima, koriste nezasluzene privilegije. I jos, kao vrhunac bezobrazluka se istice da mi treba da krenemo napred, da ne gledamo unazad. Da, tako je, ali prvo da se objavi ISTINA i samo istina ma kakva bila, a ne da se stalno nesto izmislja i lupeta, pa posle da bude "mutna proslost". Nije mutna, drugovi. Ako ne postoji verodostojan izvor jer ste ga unistili, postoje strane arhive. E, kada budete drugovi vratili otetu imovinu, kada budu obelezeni i opojani grobovi nevinih, kada bude objavljena ISTINA, tada smo dosli do tacke da krenemo napred. Ne unistavajte vise Srbiju, drugovi i drugarice. Zbog svega sto ste radili, trebalo bi da kleknete na kolena i da molite srpski narod za oprostaj. Ovo nije ostrascen komentar, kao sto ce nekima mozda da se cini, vec jednostavno reakcija na komunisticko trucanje i iznosenje rekla-kazala istorije i stalno zamucivanje i manipulacija cinjenicama. Dosta je bilo. Istinu na sunce. ISTINU. Zlocine osuditi i anatemisati zlocince zauvek, pa ma pod kojom kapom i zastavom bili. Nevine zrtve komunista rehabilitovati i sprati ljagu sa njih i njihovi porodica, vratiti imovinu. To je jedini put. Sve drugo vodi u PAKAO i PROPAST.

Srb-in

pre 13 godina

Nevjerovatno je dokle doseze ljudsko ludilo. "Cega se pametan stidi, budala se time ponosi". Velicati cetnike i cetnistvo je cist zlocin i put koji vodi u provaliju srpski narod.

AmelNP

pre 13 godina

Muftija Muamer Zukorlic nema veze s ovim, jer su ljudi zahtevali podizanje ovog spomenika vec nekih 5-6 godina.

Ovo vam nije trebalo. Ovome saljete jasnu poruku svojim komsijama... kojima se Srbija ionako udaljava od srca.

kosta

pre 13 godina

ze sve cetnike:
1) u ex jugoslovenskim,kao i u nemackim, italijanskim i saveznickim arhivima postoje brda dokumenata koji potrvdjuju da su cetnici bili zlocinci
2) Osim zlocina, vazno je shvatiti ko se borio protiv fasizma i ko je koketirao s njim: cetnici su se "borili" mozda tri meseca protiv fasista, onda su se sprijateljili s predstavnicima Hitlera i Mussolinija na Balkanu
3) boriti se za svoj sopvstveni narod znaci ubijati nevine pripadnike drugih naroda i saradjivati sa fasistima?
Nemojte molim vas da mi pricate o partizanima i ustasama. Pricamo o cetnicima.

View

pre 13 godina

"Kalajitoviću nikada nije suđeno da bi on od suda bio proglašen ratnim zločincem" ...

Pa nije suđeno ni Hitleru, a ceo svet zna šta je on. I mnogi drugi slični njemu. Neverovatni su kriterijumi po kojima se rehabilituju fašisti iz Drugog sv. rata: ili su im sudili komunisti ili im nije sudio niko, a da im je i sudio, opet bi to bili komunisti (jer u to vreme nije mogao niko drugi), te ratni zločinci ponovo ne bi imali "pravično suđenje", kakvo su omogućili svojim žrtvama (sic!). Srbija je strašna zemlja.

seher

pre 13 godina

Ovde se navode samo stavovi jedne istoričarke, vrlo naklonjene partizanskoj verziji priče o Drugom svetskom ratu. A zna se da je domaca istoriografija po pitanju ocene dva pokreta podeljena (daleko manje je podeljena inostrana istoriografija koja većim delom ima izbalansiran stav o ovom pitanju).
Mogli ste pozvati na primer Kostu Nikolića pa i njega pitati za mišljenje o podizanju spomenika i o liku i delu pomenutog četnika. Tada bi smo imali uravnotezenu i pravu sliku...

panzer general

pre 13 godina

Da, da četnici su ratovali protiv ustaša. Vi koji to tvrdite navedite mi par bitaka da to potkrijepite i koliki su tu gubici bili.
Naravno da hrabri četnici isto kao i hrabri ustaše nisu ratovali međusobno već su klali običan i nenaoružan narod, pa čak i svoj. Oni (i jedni i drugi) su izdajice i sramota svog vlastitog naroda.

nezni cvet parade ljubavi

pre 13 godina

Bista Kalaita je smrt ljubavi, istini i demokratiji. Na drugi nacin treba pob(e)(u)djivati, a ne gusenjem ljubavi, istine i demokratije.

Aleksandar

pre 13 godina

Naravno, ne slazem se sa dizanjem ovog spomenika jer i sama rec cetnik kod sugradjana bosnjacke naconalnosti stvara u najmanju ruku neugodan osecaj. Zasto to da radimo? Nema potrebe. A novac se moze potrositi na mnogo korisnije stvari.
Iza ovoga ne stoji drzava jer je to privatna inicijativa. Ovaj covek nije proglasen ratnim zlocincem te tako to ne mogu spreciti, na zalost. I tako polako srljamo u jos dublji razdor izmedju dva genetski ista naroda.

perivoje

pre 13 godina

Ovaj tekst bi trebao da stoji u kategoriji "Ratni zlocini" a ne u kategoriji "drustvo". ja sam deo drustva, ali izvinite, ne ovoga koji krivi istinu i propoveda zlo.

Igor

pre 13 godina

Koliko god se ne slagao sa komunistima, muka mi je od prekrajanja istorije. Cetnicki pokret je svugde u svetu jasno i glasno s pravom oznacen kao fasiticki i zlocinacki (dokumenti su suvise brojni) o njihovim zlocinima postoje arhive i nisu bili ekskluzivno vezani samo za Bosnu. To sto se sada pokusava podmetanje i zamena teze je samo posledica jos jedna od niza pametnih drzavnih politika, kao ona koja nema veze sa istinom da su De Gol i Draza bili u istoj klasi na akdemiji i sl. Cetnicki pokret je sramota za Srbiju zbog nerasciscene istorije i svesti o tome smo platili ceh 90-tih i jedini argument kada se suocimo sa cinjenicama je "jeste da je radio to i to ali oni su radili gore" ne zanima me koje je nacionalnosti ubica "nas" ili "vas" ubica je, dno dna ne da nije zasluzio spomenik (kao ni Tito i sl.) nego sliku u muzeju holokausta sa slicnima. I muka mi je od dijaspore koja jedina zna pravu "istinu" a mi smo svi ispranih mozgova od komunisticke propagnade how yes no... Idite pustajte brade, sljemajte rakiju i ponosite se takvim likovima, ozivljavajte vasu proslost tamo negde daleko mi normalni vala vise necemo...

Dzon Lenon

pre 13 godina

Kad sam s pocetka sedamdesetih gledao u Holandiji u kinu nas ratni film, svi gledaoci su navijali za cetnike, sto me jako prenerazilo i tada normalno i vredjalo. Ali nista cudno. Bilo je to doba hipija. Moderno je bilo tada nositi dugu kosu i bradu, otprilike kao Bitlsi. A danas u 21. veku u Srbiji ponovo (d)ozivljava to doba. Ponovo se deklarisu navijaci hipija, pardon, cetnika.

Dzoni

pre 13 godina

Nista novo u srbiji,umesto da budu ponosni sto su u celom svetu partizani priznati kao najveci pokret otpora u Drugom svetskom ratu http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_during_World_War_II "Among the most notable resistance movements were the Yugoslav Partisans (the largest resistance movement in World War II)" oni se ponose onima koji su bili desna ruka nacistima.I ne samo sa nacistima nego i sa NDH ,ne postoji nijedan istoriski dokument u svetu koji porice da su npr u bitci na neretvi zajeno nacisti ,NDH i cetnici probali da uniste partizane.Ali nista cudno za ovakvu naopaku zemlju.

mao-tse

pre 13 godina

Nama izgleda treba jedan dobar Mao-Tse koji ce kompletnu istoriju da izbrzise sa ovih prostora kako bi se krenulo dalje.
Srbi kako god okrenes zive u proslosti i medjusobnom inacenju.

emir

pre 13 godina

Cudno je da beogradski mediji cute o ovoj sramoti. Da li ce cutati i sutra ako Zukorlic, naprimer,otkrije spomenik Acif efendiji u NP? Ne verujem. Za neupucene, prema izvestaju P.Djurisica D.Mihailovicu, u akcijama cetnika 1943. u tom delu Sandzaka i istocne Bosne ubijena su 22 cetnika i vise od 9 hiljada muslimana, od cega 8 hiljada civila. To pokazuje da nije rec o borbama vec masakru muslimana. Djurisic se inace zalio Drazi na Kalaitova zverstva. Mislio je valjda na ona protiv Srba. Isti je naime klao i Srbe drugacijeg politickog opredeljenja. Ali Draza je voleo Kalaita

Dejan

pre 13 godina

Mislim da je potpuno nepromisljeno bilo postavljanje biste cetnickom vojskovodji u Raskoj oblasti.
Na taj nacin odnosi sa gradjanima Srbije muslimanske veroispovesti ce se jos vise zaostriti i doprinece popularnosti onih koji govore o njihovoj ugrozenosti u Srbiji.

zoran

pre 13 godina

"Mi ne tvrdimo da on nije imao ratnih zločina, ali su imali i oni sa druge strane"...deo izjave jednog od finansijera izrade spomenika.

Poštovani gospodine,

Te pare koje ste potrošili za izradu spomenika nekome za koga sami kažete da ne znate da li je bio zločinac, trebalo ja da potrošite za finansiranje detaljnog, neutralnog istraživanja šta se zaista desilo u vašem kraju u mračno ratno doba. A izjava da su "i oni činili isto" vodi nas u nove, već bezbroj puta viđene podele i na kraju opet klanica.
'alo, bre, bratijo srBska! Prizovite se pameti, konačno!!!

ja

pre 13 godina

Izvinite molim vas, gospodjo, pa zar to nije smisljeno mnogo pre nego se pojavio Zukorlic, t.j. pre dva meseca su pocele intenzivnije tenzije u Sandzaku, a preko noci podize se spomenik. Sve sto ste naveli, slazem se apsolutno, ali, da je to odgovor Zukorlicu, ne. Treba pogledati istini u oci, koja zemlja u regionu je izjednacila zlikovce i partizane, ni jedna jedina, samo Srbija, je li i taj zakon zbog Zukorlica?

Alcale

pre 13 godina

MOZDA je bio takav kao sto pise ALI bilo je MOZDA dobrih i plemenitih ljudi i u drugim drzavama ali ako nisu bili na strani pobednika bili su i ostali do danas FASISTI i TACKA.
Aj da neko kaze kako bi npr Romelu trebalo podici spomenik jer je ucestvovao u atentatu na Hitlera, to bi mu bilo poslednje na slobodi...
SRBIJA NIKADA bece izaci iz ovog klupka koje je sadasnja vlast zaplela. Jednostavno ko je bio protiv oslobodilaca taj je FASITA i tu je TACKA.
A jos najvise iritiraju konstantne price o zlocinima partrizana. I u tome smo jedini. Sve armije koje su se borile protiv okupatora, fasista su cinile greske, jedni od najgorih su bili francuski koji su ubijali citave porodice i ???? Da li neko zbog toga neko okrivio ili NE DAJ BOŽE tražio podizanje spomenika zrtvama oslobodilaca, aj da proba neko...
Al u SRBIJI sve moze, danas si dobar, sutra los, pa opet dobar. Tako cemo mozda za 50 god dizati spomenike Legiji, Budali i Pacovu, pljuvati na Djindjica, spevati pesme o Slobi i njegovom sinu Marku kao sto sada niko nikad u Srbiji nije podrzavao Tita i SVI su UVEK slavili slave a to je bilo ZABRANJENO.
Nikad od nas odrasli ljudi.
Podizanje ovakvih spomenika cista je provokacija i ljudi koji to podrzavaju nikome ne zele dobro...

MiB

pre 13 godina

Da bi Srbija mogla da krene unapred, mora da prestane da gleda u nazad. Dosta bre vise o cetnicima, partizanima, ustasama, balijama i ostalim likovima iz proslosti. Ajde da pocnemo da se dogovaramo, da radimo zajedno i stvaramo nesto, a ne samo da trazimo izgovore da se svadjamo, bijemo i rusimo. Analiziranje istorije je korisno samo ako se izvuce neki nauk za buducnost, a mi se samo vrtimo u krug...

samo malo vise mozga

pre 13 godina

Da se razumemo, na svakih 100 ljudi bilo to cetnici ili partizani ili nesto trece naci ce se dobri i losi. Cetnici su stali rame uz rame sa nemackim okupacionim snagama i borili se protiv partizana jer su videli to kao jedini put da se domognu vlasti u Srbiji, dok su partizani pokazali kako je dobra komunisticka vladavina - raspade nam se zemlja. Isto je i dan danas politicari se bore oko fotelja i zive u dimenziji X, vodeci raspravu o cetnicima i partizanima koje je i jedne i druge pregazilo vreme i odnelo u tek poneki istorijski udzbenik. Pa koga zanimaju ti izumrli pokreti, to je prodavanje magle, dajte narodu normalan zivotni standard, da deca mogu da putuju po svetu, a ne da studenti Jagodine prvi put u inostranstvo idu jer ih vodi Palma !? To sve govori dokle se ova zemlja srozala. Eto, vrti se mesecima ova tema koja je objektivno za jednu popodnevnu kafu, a goruca pitanja se guraju pod tepih. Prijatan dan svima!

Joel

pre 13 godina

Time magazin je jedan od najuticajnijih magazina u SAD a za vrijeme Drugog Svjetskog Rata je bio jos uticajniji. Svi brojevi Time magazina od prvog do danas su digitalizovani i online. Ja iz hobija volim da citam brojeve iz godina Drugog Rata i da trazim clanke o jugoslovenskim prostorima.

Evo ga jedan iz 1942. iz najteze godine rata. Clanak nosi naslov "Mihailovic Eclipsed" ili u prevodu "Mihailovic na zalasku". Clanak govori o tome kako su saveznici spoznali da borbu protiv fasista u Jugoslaviji u stvari vode partizani a da se cetnici "kite tudjim perjem" i otvoreno saradjuju sa Italijanima i Njemcima. Dakle, sve te price o zapadu koji je podrzavao cetnike padaju u vodu. Vec 1942. svima je bilo jasno ko se u stvari bori protiv fasista.

Cetnici su bili jako losa vojska. Nijedna cetnicka jedinica nije vodila bitku sa Rusima. Ko je onda rasturio te silne cetnicke divizije i tu junacku vojsku? Partizani su 1944 po ulasku u Srbiju u bukvalno mjesec i po dana rasturili sve sto je bilo cetnicko i ta junacka vojska se raspala kao kula od karata pred naletom daleko organizovanije i iskusnije vojske. O moralu da ne govorimo.

Nista, Srbijo, uzivajte u cetnicima, dizite spomenike sa subarama. Jos jedan poen za nas u Crnoj Gori koji smo zavrsili sa ovim istorijskim strasilima. Takvi se spomenici u Crnoj Gori nece graditi i mi u Crnoj Gori smo ponosni na nasu partizansku proslost.

Ko zna engleski i koga interesuje istorija neka procita ovaj clanak Time magazina. Dosta o tome da je zapad smatrao cetnike antifasisitma.

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,774092,00.html

Poruka Srbiji koja jos uvijek ima istorijske savjesti... Ne dozvolite da se fasisti i njihove sluge uporedjuju sa herojima kao sto su bili junaci iz Radnickog Bataljona. Ne stidite se svoje partizanske proslosti, ne stidite se Uzicke Republike koju bi svaka evropska drzava pozeljela u svojoj istoriji. Vrijedniji je jedan dan Uzicke Republike nego svi dani na Ravnoj Gori.

Omer Sandzaklija

pre 13 godina

Umesanost drzave u izgradnju ovog spomenika je ovde sasvim jasna. Jer, niko nije mogao niti moze graditi u Srbiji spomenike bez saglasnosti drzavne institucije - Zavoda za zastitu i planiranje spomenika Republike Srbije, ili kako se on danas zove po novom. Pa cak i na seoskom groblju za podizanje spomenika ovakvog formata vam je potrebno mnogo dozvola. Dakle kako je moguca izgradnja ovakvog spomenika? Moguca je zato, sto ga je drzava odobrila, javno (svojim resenjima), ili precutno, zatvaranjem ociju i usiju.

jefimija jadozlobja

pre 13 godina

Kad pogledas ljude koji su okupirani time kako da vaskrsnu zlo proslosti u danasnje vreme, pitas se gde im je, i koliki im je, prostor u glavi, koji po anatomskim dokazima treba da bude smesten u podrucju ljudske glave.

sandzak

pre 13 godina

Taj cetnicki krvolok je bio samo hrabar nada zenama i decom...ubijen je od heroja ,branitelja Sandzaka,Sefera Tarica u pokusaju tog cetnika da zaauzme Kladnicu...partizani su pricali da je ubijen 48 god,danasnji cetnici ga velicaju a zna se da mu grob ne postoji, da je bio teski zlocinac....

butch cassidy

pre 13 godina

Da li je umetnik/autor ovog spomenika namerno podvukao slicnost izmedju slavom ovencanog Vojvode i Velikog Strumpfa? Ozbiljno sada, ne verujem da sam gori i ruzniji spomenik igde u Srbiji (a konkurencija je zestoka) ikada video.

b_m

pre 13 godina

Podizanje spomenika Kalajitoviću deluje kao pogrešan potez. Međutim, potrebno je raspravi u vezi sa tim ukazati na njegova konkretna (ne)dela i na osnovu toga doneti sud - skretanje priče na Dražu Mihailovića, četnike i partizane je pogrešno i predstavlja zamenu teza. Kalait je mogao da bude ratni zločinac sve i da je Draža bio potpuno nevin. Takođe (ili medjutim), sve zlocine treba sacuvati od zaborava, a ne samo one koje su činili četnici. Ipak, treba primetiti da kada Stojanovićka govori kako je pomirenje nemoguće (a ko uopšte to pomirenje traži? - valjda je potrebna istina), pitam se da li u vidu ima i nebrojene ratne i poratne zločine komunista i činjenicu da njihov glavnokomandujući ima mauzolej (!) u Beogradu?

zvaka

pre 13 godina

Nikad ne mesajte loncice! Ovde se prica o zlocinima cetnika a ne zlocinima balija, ustasa... niti ciji su bili veci.
Srbi kao narod ce uvek osecati stid zbog svojih zlocinaca i zato je podizanje spomenika takvima suludo.
Mi mozemo patiti za nasim zrtvama ali stid zbog balija i ustasa ostaje njihovima i nije nasa briga.

kolega

pre 13 godina

Na stranu ovaj bizarni čin postavljanja biste Kalajitoviću; međutim, i jedinice npr. četvorice ljudi čije biste (i grobovi van zakonom propisanih grobnih mesta) stoje na Kalemegdanu su takođe činile zločine, kao npr. sumarna streljanja bez suđenja itd. Mogla bi se Dubravka osvrnuti i na njih, nešto je nisam čuo da se oglašavala tim povodom.