Četvrtak, 25.03.2010.

12:28

Fiat Punto Classic 1,3 multijet

Izvor: B92

Fiat Punto Classic 1,3 multijet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

punto

pre 10 godina

Vozim ga godinu dana, neverovatno zahvalan auto. Mala potrosnja, jeftino odrzavanje, registracija oko 12000din.. Skoro sam vozio oko 200km Ibarskom magistralom umerenom voznjom (70-100kmh)potrosio mi je ukupno 6-7 litra dizela. U gradu je potrosnja oko 5.5. Nije luksuzan auto, ali za voznju od A-B i rganje po guzvi u centru Beograda je idealan :)

strahinja

pre 11 godina

Najveci je fazon sto oni koji negoduju ovaj auto, ocrnjuju ga , i tako to voze auta stara 10-15 godina, koja nisu ni za k..... i za koje ne mogu dobiti ni 2000e. Punto pravi auto za nasa trzista. jer je pre svega sad cena ovog dosta pala, a dobijaju se jos neke nove pogodnosti,radio cd,klima,abs gratis i tako to.Auto je lak za odrzavanje ,inace imam Fiat Punta 2010 god. benzinca, i Fiat Cromu 2009 godiste 1.9 dizelasa sa full opremom, i mogu vam reci da su Fiat auta jako pouzdana,mana im je jedino los akumulator.Sto se tice Punta ,auto je namenjen kao porodicni auto,i takve i performanse treba i ocekivati.Malo trosi,dosta prostora,child lock,nije preterano brz,ali je i OVO GRESKA STO STAVLJAJU KAO MAX. BRZINA BENZINCA 155 KM/H, NIJE TACNO, JA SAM SVOG NA AUTO PUTU VOZIO 200 KM/H STO IMAM I SNIMAK TJ DOKAZ.Svaku preporuku dajem za kupovinu Punta ,a oni koji su zavidni neka cute,i voze svoje 10-15 godina stare krseve, i da je mercedes 15 god. je 15 godina. HVALA

upitani

pre 11 godina

slazem se sa chakom, pogledajte koliko kosta grande punto u rumuniji ili recimo fiat brava... punto je auto star 10 god i ne vredi te pare, realna cena izmedju 4-5 hiljada

Milos Milojkovic

pre 13 godina

Od skora sam vlasnik dizela,amada u kuci imam i 1,2 b od jula prosle godine.Ono sto me je fascinralo je da je dizel tisi a ceo automobil je čvrsći i dosta kvalitetnije i pedantnije uradjen.

Chak

pre 14 godina

Od skoro i ja vozim Punto Classic A/C, benzin.
Iako do sada imam pozitivne utiske o autu, mislim da je cena i finansiranje vrlo dobro formirana sto se tice prodavaca (puntica je sve vise na drumovima), a krajnje bezobrazno prema kupcima !
Pogledajte samo u Rumuniji posto je recimo Grande punto 6500 e , a Panda je 4500e !
Mi za "domaci" auto dajemo bar 2000e vise nego sto taj auto realno vredi.
Sramota !

Darko

pre 14 godina

Kupio sam ovog punta i mogu vam reci da je sasvim ok,za grad savrsen...
i to jos sa ukupnom kamatom za 7 godina od 1000e i mesecnom ratom od 95e, e sad ko nema kesa a hoce bolje nek poklanja banci 3500e kamate i 3000e ucesca!!!
a ja cu na leto u Barsu za taj kes :)

Routasydan

pre 14 godina

Da je u Pitanju model Grande Punto, i ya ove pare, definitivno bi bio odlicna kupovina, pogotovo ako bi i njega drzava "gurala" i subvencionisala. Ovako mislim da je ovo zaista previse novca za ovakav automobil. Pogotovo sto je to "domaci proizvod".

Shonke

pre 14 godina

@Safy
Verovatno si vozio i20 pa znaš da su motori iz hyundaia loši (pri čemu ja nigde nisam ni pomenuo dizel u i20 nego benzinski motor kao jeftiniji za održavanje).

1.3mjet će da predje 400 hiljada km bez problema možda jedino ako ga šlepuješ na kamionu.

Verovatno zbog takve izdržljivosti se masa puntića u van varijanti prodaje sa 150 do 200 hiljada km za po 2000 - 2500 eur.

Ne tvrdim ja da je taj motor loš (JTD i naročito njegove novije verzije su vrlo dobri motori) nego da nema šanse da prelazi 350-400 hiljada km "ladno i bez problema". To ne postoji na jtd motorima.

I druga stvar kod ovog punta je što je preskup za ono što nudi. Daleko skromnija oprema, kvalitet rada u fabrici i dužina garancije.

Da se zaboravni prisete, FAS i sve što oni tamo u KG proizvode nije opterećen NIKAKVIM carinama pošto se sklapa kod nas a i svi delovi koje uvoze poreklom iz Italije su takođe uvezeni bez carine. Čak i ako nešto od delova nije proizvedeno u EU, to se carini sa 1% (jedan).

10500 za Punto Classic je lopovluk!

Bakicar

pre 14 godina

Slažem se sa nekolicinom o pouzdanosti multijet motora, lično sam vozio i prodao jtd bravo sa 230k na satu u vrlo dobrom stanju a drug vozi Mareu taxi sa preko 250k na satu. Ćudljivi motori u smislu performansi, mislim da treba mnogo faktora da se poklopi da bi ostvarili nominalne performanse ali vrlo pouzdani i trajni za uobičajenu vožnju.

Chiki

pre 14 godina

@ Safy, taj i20 ima u odnosu na Punta enterijer kao da si seo u avion a ti motori nista losiji nisu od FIAT-ovih jedino sto su skuplji za odrzavanje. Dajte ljudi budite realni, Punto je zastareo i preskup i da ga drzava subvencionise niko normalan ga ne bi kupio za te pare

Safy

pre 14 godina

Kako mozete da uporedjujete Suzuki Spash sa Puntom? Spash pripada istom segmentu kao i Opel Agila, Citroen C1, Hyundai I10, Peugeot 107, Toyota Aygo. Punto pripada drugom segmentu. Tu su Opel Corsa, VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Peugeot 207, Citroen C3... Samo tada mozete uporedjivati cene i ostalo.
Sto se tice Punto Classic, to je veoma pouzdan auto, ima najbolji, ponavljam, najbolji malolitrazni Diesel motor na svetu. Njemu ne moze ni da prismrdi tamo neki Hyundai I20, pre svega sto hyundai nema ama bas nikakve motore i tu je prici kraj. FIAT-ov motor 1.3 Multijet prolazi ladno 350-400000km bez ikakvih problema (Mi ih u firmi godinama kupujemo i koristimo). E sada ce razni poklonici VW-a reagovati, ali njihov 1.4 TDI ne moze ni da mu se priblizi po pouzdanosti.
Druga je stvar sto je FIAT odlucio da mu produzi zivot proizvodeci ga u Srbiji. Nemojte misliti da ce se on prodavati samo u Srbiji. Prodaje se on veoma dobro i ovde u Italiji. A to sad sto raznorazni pametnjakovici pricaju o raznim verzijama ovog motora, postoje jos dve: jedna od 82Ks koja se montira u Lancia Y i druga od 90Ks koja se montira u Grande Punto EVO. Inace Alfa MITO montira 1.6l Multijet od 120KS.

lone wolf

pre 14 godina

Ma daj bre vise ne pravite reklamu tom automobilu! Kakav bre kralj??? O čemu vi pričate?? I da je za fiću pravljena ovolika reklama i da je drzava tolike pare davala za svaki model, subvencionisala proizvodnju i on bi bio danas najprodavaniji auto na tržištu! Taj punto je prevaziđen u svakom segmentu, a bio bi i po ceni da država ne forsira njegovu proizvodnju kako bi prikazala da je prodaja zastave pun pogodak iako Italijani ne ispunjavaju veliki deo ugovora. Sve je to jedna ista priča, Železara u Smederevu, NIS, Zastava, a biće tako još samo kratko dok bude bilo šta da se proda, a onda....

Milentije

pre 14 godina

ovde svi iznose cene modela koji se mogu nabaviti za isti novac , mada ne znaju da drzava subvencionise ovaj automobil tako da vas rata kosta 50 eura mesecno, raspitajte se.

naravno ukoliko imate odmah da date 10 000 eura , ok je razmisljati o drugom automobilu , ali preko banke npr. sa kamatom taj auto ce vas kostati 15 hiljada.

Ipak sam za to da je ovo najbolji auto za nase uslove , usput ako imate bilo kakav polovnjak mozete i njega menjati staro za novo i dobiti jos 1000 eura.Relativno dobar i nov auto za male pare, i za ljude koji nemaju 10 000 aura u keshu kojih je najvise.

Car expert

pre 14 godina

Zastavin Punto je Fiat kao i svaki drugi, možda dizajnerski zaostao ali tehnološki sigurno ne. Sa Z10, koja je identični prethodnik prešao sam oko 90 000km. Pored ovoga vozm i dosta identičnih automobila i ovde ću navesti sve primećene nedostatke i slabosti i to:
1) Čest otkaz električnog servo volana čija popravka košta najmanje 80 000 din. Za ovaj problem, koji je i najveći znaju svi serviseri i veoma je čest.
2)Auspuh može da izdrži max 50 000km.
3) Propadaju kederi na vratima.
4) Za modele proizvedene u Zastavi bilo je i ograničen broj reklamacija na kvalitet boje.
Pored ovoga može se navesti kao najveci nedostatak velika buka koja se javlja na kontaktu pneumatika i podloge a posledica je loše zvučne izolacije.
Što se benzinskog motora 1.2 tiče on nije za onoga kome su performanse motora bitne i zaista je šteta što ne ugrađuju i motore 1.2 16v.
U poredjenju sa Daciom, koju takodje dosta koristim mogu reći da je značajno bolji i tehnički moderniji. Dačije imaju problem sa korozijom, homokinetičkim zglobovima, čestim kvarovima na ubrizgavanju goriva a pored slabih performansi je i veći potrošač benzina za oko 1.5 L. Jedina prednost je veličina i to isključivo logana.
I još nešto. Ne razumem ljude koji porede nova i polovna kola.
Za kraj preporuka da podržimo srpsko.

Shonke

pre 14 godina

Ja sam poredio i30 sa ovim puntom zbog cene. Punto u skupljoj verziji opreme sa ovim 1.3mjet motorom košta 11500 eur. I30 je par stotina eur skuplji a veći, duža garancija (5god) a mislim da ke kontrola kvaliteta na izlazu iz fabrike na strani Hyundai-a.

dusanmal

pre 14 godina

Kljucni razlog zasto je ovaj auto dobar za Srbiju: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2010&mm=03&nav_id=420387 suskanje da ce FIAT da otpusti 5000 radnika u Italiji. Rad ide gde je jeftinije. Punto je trening. Do vremena kada pridjemo EU nasi radnici ce raditi i zaradjivati, skuplji Italijani ce biti opusteni. U dzep FIAT-u, u dzep nasoj drzavi kroz bolju ekonomju.

Aleksandar

pre 14 godina

@Ja - prijatelju, 16v motori su zbog efikasnijeg rasprskivanja goriva po pravilu stedljiviji od 8v. imao i jednog i drugog u renoovoj 1.4varijanti, znam o cemu pricam...

Đuro

pre 14 godina

za 10500€ kolko košta ovaj punto može da se kupi godinu dana stara astra III dizel sa ful opremom koja je prešla 15 do 20 hiljada km

Uros

pre 14 godina

@ Ja
Znam ja da je taj benzinac isto Fiatov a isto tako znam sta sam gledao...Nemam nameru da nekoga obmanjujem tako da ukoliko "taj" Fifth gear laze, lazem i ja Vas. Zasto nepoverenje? U stvari, mozda i razumem jer sam i ja posle testa ostao zapanjen!
Potrudio sam se da pronadjem snimak, ali nisam uspeo... sudeci po broju preporucenih komentara verovatno je jos neko gledao emisiju, pa zna o cemu govorim. ;-)

ilijapaun

pre 14 godina

1.3 multijet je verovatno najbolji mali dizelas 70ks i 180 Nm (1.4hdi ima 68ks i 160Nm)
Za 1.5dci ne znam tacne podatke ali osnovna verzija ima oko 70ks (dok ima nasviranijih varijanti sa 100tinak ks)
U alfu mito se ugradjuje 1.3 multijet sa cak 95ks i 200Nm (turbina sa varijabilnom geometrijom) sto dokazuje da je ovaj motor stvarno odlican

Salex

pre 14 godina

Realno govoreci, punto classic je za nase uslove sasvim dobar automobil. Malo je tehnoloski zastareo - pravi se od '99 godine u prvobitnoj verziji mk1 sa uzanim farovima. Medjutim, nije u pitanju samo cena automobilna nego i kasnije troskovi odrzavanja. Koliko je spreman prosecan gradjanin Srbije koji ima platu od 400e da ulozi u sitne popravke i servise? Benzinski 1.2 fire motor je veoma prost i jeftin agregat za odrzavanje. Uz neku normalnu voznju i odrzavanje ovi motori mogu da predju po 300.000km. Dajem mu blagu prednost u odnosu na dizelasa bas iz razloga troskova odrzavanja, cene registracije, itd. Ne razumem ljude koji porede hjundai i30 sa puntom. i30 spada u vecu kategoriju vozila. Takodje pezo 206 je automobil koji je mnogo skuplji za odrzavanje od punta.

Zoran Todorovic

pre 14 godina

...ako je prosijecna plata u Srbiji 350 evra, to znaci da covjeku treba otprilike 30 neto-plata za taj automobil...ostavljam prostor za dalje komentarisanje ljudima koji rade "vani"...

mirko

pre 14 godina

Ja imam Corsu sa tim istim motorom.Motor je vrhunski.2006 je proglasen najboljim motorom u svetu u klasi od 1000 d0 1400 cm3.Potrosnja u gradu je oko 5 litara a pri duzim voznjama na otvorenom 4,2 litre.Nema zubcasti remen nego lanac tako da ste mirni 250 000 km.Malo vise trosi ulje prvih 10 000 km a kasnije je ok.

Зоран Шундић

pre 14 godina

Пунто су избацили Италијани и утурили нам га као некада кеца. Веле, за вас је сиротињски ауто добар. Какви сте, такве аутомобиле и возите. А за цену овога пунта са нешто бољом опремом, можете добити заиста квалитетан мали рено, пежо 206, или сличан за који бих се ја пре определио. С обзиром на завршну обраду и све остало по истој цени. па ко воли нек изволи.

dmilutinovic@gmail.com

pre 14 godina

Prvo da se izvinim sto 'zloupotrebljavam' komentare :)
Ako je neko zainteresovan, povoljno bih prodao Zastavu 10, kupljena novembra 2006. presla 29000km. Da ne bude zabune, auto je odlican i vrlo sam zadovoljan, nego zbog porodicnih razloga moram uzeti veci automobil, pa zato prodajem..

Pozdrav, Darko

Zare

pre 14 godina

U principu se slažem sa većinom konstatacija u tekstu. Ipak mislim da onaj ko je pisao tekst nije dovoljno akcenta bacio na cenu. Po meni, u odnosu na trenutnu situaciju koja vlada na tržištu novih vozila kod nas, cena ovog Punta je ASTRONOMSKA pa sve i da je kvalitet idealan i da se pakuje u Japanu! Svaki evro preko 9000 je bukvalno pljačka i otimačina! Raelna vrednost ovog auta je od 5500 do 7000 za benzinca, zavisno od opreme i od 7 do 9000 evra za dizelaša. Tek tad bi mogli govoriti o povoljnoj ceni! Ovo trenutno ne da nije povoljno nego je UŽAS. Uz brojne primere koji su ovde dati pomenuo bih jedan koji je meni pao za oko a to je Opel Meriva sa odličnom opremom i benzincem 1.4 sa 100 KS koja se nudila za oko 10.OOO €...

Nikola

pre 14 godina

Punto Classic, kanta i to osakacena. Ali na zalost i to je wet dream za vecinu ljudi u Srbiji. Sa druge strane, ipak je svetlosnu godinu od Juga, zato podrzavam. Kako sto je vec receno, ko ima zivi kesh dal za ucesce dal za kesh kupovinu svakako ima mnogo boljih opcija.

xenon

pre 14 godina

Prosto mi nikad nece biti jasno zasto ljudu kupuji dizel automobil a povrh svega taj isti model je moguce dobiti sa fabrickim plinom.
E sad njihov odgovor je stednja para pa mi nisu jasne njihove kalkulacije, kad se sve sabere i oduzme cena plina ,odrzavanje,moguci problemi turbine van garancije.Molio bi nekog da napravi kalkilaciju gde ce se lepo videti sta je stedljivije na recimo 100000km.

Salex

pre 14 godina

Mislim da je auto u startu trebao biti makar malo jeftiniji. Ovako je preskup. Ovu osnovnu varijantu za 5999e necu ni da pominjem posto je ona skroz osakacena - 13" tockovi, bez serva itd. Nego, iznenadilo me kako se spara na svakom delu kod punta classic. Interesantno da na novim puntacima nema izmedju kabine i motora zvucne izolacije, stari puntaci je imaju... Takodje plastika je losijeg kvaliteta nego kod starijih modela.

Milos

pre 14 godina

Pozitivna stvar kod ovog auta je sto je motor stvarno dobar, proveren je godinama i po nekim istrazivanjima, na autobild-u recimo, najbolji malolitrazni dizel (u konkurenciji 1.4hdi pezo, 1.5dci reno).
Druga veoma bitna stavka je sto je ovaj subvencionisani kredit extra povoljan, to je, po mom misljenju, najveca prednost ovog auta u odnosu na konkurenciju.
Naravno svi ce odmah da spomenu lizing sa 0% za i30 ali to su dve razlicite stvari.
Pre svega za i30 treba 32.2% ucesca koliko sam zadnji put video, za punta moze bez ucesca (ako doteras neki matori yugo dobijes i 1000e sto je dodatni plus) i druga stvar je sto za i30 moras imati veci prosek plate jer je rata veca jer je veca cena auta.I na kraju lizing koji ima losu stvar da niste vlasnik do kraja otplate, tako da treba dozvola za korsicenje u inostranstvu sto ne toliko sto kosta vec nervira sto se mora vaditi.
I pored svega ovoga ovaj punto dizel bi morao da kosta manje, posebno sa ovim nivoom opreme.

Hmmm

pre 14 godina

Sve moze da prodje ali kvalitet izrade... Svi automobili u B segmentu su bolji od Punta. Cak i neki automobili u A segmentu su ispred. Prosto kad udjete u neki moderniji auto odmah vidite razliku. Ovo je prevazidjen automobil po visokoj ceni. Kupuju ga ljudi koji menjaju stari auto i na povoljan kredit i to je u redu, ali za kes, ovo je losa kupovina.

Dalje, tri litre moze da potrosi kad ide nizbrdo ili kada se izbaci iz aviona (cak tad moze da se spusti na 2l),plastika je najgora od svih automobila iz segmenta,ABS u najskupljem paketu opreme je glupost jer to treba da bude osnovna oprema...

Pozitivna stvar je taj motor koji lepo radi ali usteda u odnosu na neki 1.2 benzinac je upitna. Treba voziti bas mnogo da bi se utedelo a za to se ovaj auto i uzima, zar ne? Pa ako je ovaj auto namenjen onome ko zeli da ustedi onda treba uzeti benzinca sa ugradjenim plinom,nije toliko zabavan, ali manje kosta,i auto i plin.

Da ne budem pogresno shvacen, nije Punto los automobil samo je losiji od vecine automobila koji se nude za slican ili malo vise novca i da nije povoljnih kredita i akcija staro za novo ovaj automobil bi bio pogresna kupovina.

dusan

pre 14 godina

ko je lud da da tolike pare za punto kad za iste pare moze da kupi novu odlicnu skodu fabiju koja je bar 10 puta bolja a da ne pricamo o tome koliko los trap ima taj punto

Stevo

pre 14 godina

I na Splešu benzincu je Fiatov motor, ali sa 16 ventila. Pogledajte zapreminu benz. motora našeg Punta. Pohvaljujem fotografije u članku.

Timer

pre 14 godina

Dzoni ako vozis zastavu 10 staru 2.5godine onda je ona pravljena u Italiji.Nije ni cudo da je farba dobra.
ps.na trenutak mi se ulinilo da tekst spada u rubriku"vozili smo polovnjaka".

Igor

pre 14 godina

Sasvim pristojan "domaci" auto...dizel je zakon,nikakav benzinac na gas ne moze da se poredi sa modernim dizelom.Naprosto,1.2 na gas ide bezveze sa 60 konja (bolje reci NE ide),a dizel koji ima samo 10 ks vise,ali OGROMAN obrtni momenat,sto je realna snaga motora. To ljudi koji nisu vozili dizel,ne kapiraju.
Ekonomicnost ovog auta necu ni da komentarisem,nema potrebe.
A za kontrolu kvaliteta verujem,nisu dzabe oni bivsi radnici Zastave pod"stresom",pa dali otkaze.
Ne shvataju da su se vremena promenila...

Samurai

pre 14 godina

Neko je spomenuo Suzuki Splash, zato sto se u njega ugradjuje isti ovaj Fiatov motor. Ja smatram da je benzinac 1,2 neverovatan gradski auto. Ima 86KS i 175 km/h maksimalnu brzinu, sa opremom koju ovaj Punto moze samo da sanja i u najopremljenijoj verziji(ABS+EBD, sedista+kozni volan sve podesivo, mp3 sa 6 zvucnika, 4 airbag-a, elektro paket stakla+retrovizori sa grejacima) za 9400eura. Kratak auto, ali veoma visok i sirok za svoju kategoriju-u prevodu pregledan i stabilan. Idealan gradski auto, posebno za zene.

Slobodan-BG

pre 14 godina

Nisam ni pomisljao na to da za tako kratko vreme u glavnom gradu moze da se toliko smanji vizuelna polucija od Yuga,Lada,Moskvicha i ostalih krsheva. Punto je pravi potez za pocetak i nadam se da ce ih na nasim drumovima biti sve vise.

Shonke

pre 14 godina

Prvo, koji "stručnjak" poredi obrtni moment benzinskog motora sa dizel motorom, pa još common rail?

Drugo, za 10590 eur može da se kupi Hyundai i20 1.2l benzinac sa 5 godina garancije i sa boljim paketom opreme. Uz to, na taj iznos je bio neki popust tokom sajma ali ne znam tačno koliki (bilo je do 2000eur za i30). Uz to, hyundai ima najpovoljnije "finansiranje" jer je kamata svega 2% kad se ovaj auto uzima na lizing.

Treće, za 11990 može da se kupi i30 koji je sledeća klasa po veličini i koji može najpovoljnije da se "finansira" na lizing uz kamatu od 0% (nula). U toj osnovnoj verziji i on ima bolji paket opreme od tog punta. I za njega je garancija 5 godina.

Ono što sam lično uspeo da ustanovim je da u oba automobila ima više mesta na zadnjoj klupi, da Hyundai izgleda boelj sklopljen i da i30 ima dosta veči prtljažnik za skoro 50 litara. I20 ima skoro istu zapreminu prtljažnika kao Fiat.

Takođe, za Fiat ne znam da li ima isofix sistem za vezivanje dečjih sedišta. Oba Hyundaia koje pominjem imaju u osnovnoj varijanti.

Moje mišljenje je da za moje porodične potrebe je najisplativiji Dacia Logan (kao što je neko več pomenuo u komentarima). Ima ubedljivo nižu cenu od oba pomenuta proizvođača, najviše prostora u kabini i skoro duplo više prostora u prtljažniku. Uostalom, sa svojim Loganom sam već dva puta išao u GR na more. Verujte mi, količina prtljaga koju smo nosili sa sobom je ogromna + je u njemu bilo tri odrasle osobe i jedno malo dete.

Po meni, taj punto bi trebalo da bude bar 2 do 2500 eur jeftiniji da bi ušao u bilo kakvo razmatranje, bar prema mojim potrebama i shvatanjima.

dzoni

pre 14 godina

@Glas Razuma
Prethodna lakirnica je bila odlicna i za ovo vreme ali je unistena u bombardovanju 1999 a za drugu se nije imalo para pa se na dalje moralo rucno.
Ja vozim Z10 2.5 godine i nema nikakvih problema sa farbom ni kod mene ni kod drugih koje znam,ono sto je bitno je da je karoserija pocinkovana sto nije npr slucaj kod Dacije.
Ali i ja mislim da ovaj auto mora jeftinije i da italijani zaradjuju dobro na njemu.
A najbolji deo je defitivno motor koji je uz 1.5 DCI nesto naj za nase uslove.

Uros

pre 14 godina

Pre izvesnog vremena na britanskoj emisiji Fifth Gear gledao sam uporedni test dva Suzuki Splash-a po pitanju ekonomicnosti. Jedan je imao 1.2 benz. motor a drugi ovaj iz punta 1.3 dizel. ( ugradjuje se u Svift i Splash). Na kraju testa obracunato da je dizel potrosio nesto preko litar goriva vise+su svi parametri u voznji bili na strani benzinca. Tu bi trebalo i dodati i odrzavanje koje je vise nego duplo skuplje kod dizela....

Ja

pre 14 godina

Imam malu decu i radije ću kupiti Dačiju Logan nego Punto, jer u njemu ne mogu istovremeno da se voze dečija kolica, oprema za bebe i prtljag, a u Dačiji mogu. Sa druge strane, Punto je zaista svemirski brod u odnosu na bilo kakav Jugo i kome treba mali auto samo za grad ili auto za dvoje, Punto je OK. Jedino što bi bilo lepo da može da se kupi i nešto za 6000 evra a da je novo, ali to valjda ne postoji.

MS

pre 14 godina

Imam polovan 1.3mj iz 2006 i nikada mi ne predje 5L/100km, a volim da stisnem gas. Kada ne forsiram pada ispod. Bash kao sto je napisano u tekstu.

Poz.

glas razuma

pre 14 godina

Ako ste već sve podatke objavili onda stavite još jedan - da bi text a i utisak o pomenutom autu bio kompletan. Naime, najslabiji deo novog / starog punta (bez obzira da li je benzin, gas ili dizel) je karoserija / farba. To svi znaju i nije nikakva tajna. I radnici FAS-a, a i Italijani koji su kupili ZASTAVU. Lakirnica je katastrofa - prevaziđena pre 20 godina. Zato FAS sada najviše pažnje posvećuje ovom delu fabrike jer je najlošiji a anegdota iz pogona nakon privatizacije i pokretanja proizvodnje nekoliko meseci glasi ovako"Stavili su Italijana na završnoj kontroli koji je od 50-ak do 100 automobila dnevno puštao samo 4-5 a ostale vraćao. Kada su ga naši Srbi / radnici kontrolori pitali: a što ne puštaš više, jel znaš da je norma oko 100 dnevno? A ovaj im je glatko odbrusio - ne interesuje me norma, zna se koji auto može a koji ne može da nosi znak FIAT". Sa ovom porukom on su pokazali kako planiraju da rade ali nisu rešili problem. Zato sada planiraju da ovaj deo fabrike odmah osavremene do kraja godine.
Elem, punto koji smo mi uzeli u firmi od pre godinu dana jasno pokazuje znake problema sa bojom / farbom (i to na nekoliko komada jer ih imamo 5) i nisam siguran da ljudi to znaju? Možda se FAS obezbedio kroz ugovor o prodaji da za to ne snosi nikakvu štetu ali problem koji će ljudi imati je evidentan. Neka svako ko planira da kupi PUNTO unapred razmisli o ovome...
Pozdrav svima

Iz iskustva

pre 14 godina

Potrebno je da se pređee prvih par hiljada kilometara pa će se potrošnja smanjiti. Dotle motor nije dovoljno razrađen i nema onu potrebnu efikasnost, pa zato dok je nov i nešto slabije vuče.

MIlan

pre 14 godina

nedavno sam kupio ovog Punta (dizel) i cini mi se da je potrosnja nesto veca. prosek prelazi 6 l/100km po putnom racunaru.
da li i drugi imaju slicna iskustva?
ps. sve sto stoji u tekstu je tacno - lep autic

Shonke

pre 14 godina

Prvo, koji "stručnjak" poredi obrtni moment benzinskog motora sa dizel motorom, pa još common rail?

Drugo, za 10590 eur može da se kupi Hyundai i20 1.2l benzinac sa 5 godina garancije i sa boljim paketom opreme. Uz to, na taj iznos je bio neki popust tokom sajma ali ne znam tačno koliki (bilo je do 2000eur za i30). Uz to, hyundai ima najpovoljnije "finansiranje" jer je kamata svega 2% kad se ovaj auto uzima na lizing.

Treće, za 11990 može da se kupi i30 koji je sledeća klasa po veličini i koji može najpovoljnije da se "finansira" na lizing uz kamatu od 0% (nula). U toj osnovnoj verziji i on ima bolji paket opreme od tog punta. I za njega je garancija 5 godina.

Ono što sam lično uspeo da ustanovim je da u oba automobila ima više mesta na zadnjoj klupi, da Hyundai izgleda boelj sklopljen i da i30 ima dosta veči prtljažnik za skoro 50 litara. I20 ima skoro istu zapreminu prtljažnika kao Fiat.

Takođe, za Fiat ne znam da li ima isofix sistem za vezivanje dečjih sedišta. Oba Hyundaia koje pominjem imaju u osnovnoj varijanti.

Moje mišljenje je da za moje porodične potrebe je najisplativiji Dacia Logan (kao što je neko več pomenuo u komentarima). Ima ubedljivo nižu cenu od oba pomenuta proizvođača, najviše prostora u kabini i skoro duplo više prostora u prtljažniku. Uostalom, sa svojim Loganom sam već dva puta išao u GR na more. Verujte mi, količina prtljaga koju smo nosili sa sobom je ogromna + je u njemu bilo tri odrasle osobe i jedno malo dete.

Po meni, taj punto bi trebalo da bude bar 2 do 2500 eur jeftiniji da bi ušao u bilo kakvo razmatranje, bar prema mojim potrebama i shvatanjima.

Zare

pre 14 godina

U principu se slažem sa većinom konstatacija u tekstu. Ipak mislim da onaj ko je pisao tekst nije dovoljno akcenta bacio na cenu. Po meni, u odnosu na trenutnu situaciju koja vlada na tržištu novih vozila kod nas, cena ovog Punta je ASTRONOMSKA pa sve i da je kvalitet idealan i da se pakuje u Japanu! Svaki evro preko 9000 je bukvalno pljačka i otimačina! Raelna vrednost ovog auta je od 5500 do 7000 za benzinca, zavisno od opreme i od 7 do 9000 evra za dizelaša. Tek tad bi mogli govoriti o povoljnoj ceni! Ovo trenutno ne da nije povoljno nego je UŽAS. Uz brojne primere koji su ovde dati pomenuo bih jedan koji je meni pao za oko a to je Opel Meriva sa odličnom opremom i benzincem 1.4 sa 100 KS koja se nudila za oko 10.OOO €...

glas razuma

pre 14 godina

Ako ste već sve podatke objavili onda stavite još jedan - da bi text a i utisak o pomenutom autu bio kompletan. Naime, najslabiji deo novog / starog punta (bez obzira da li je benzin, gas ili dizel) je karoserija / farba. To svi znaju i nije nikakva tajna. I radnici FAS-a, a i Italijani koji su kupili ZASTAVU. Lakirnica je katastrofa - prevaziđena pre 20 godina. Zato FAS sada najviše pažnje posvećuje ovom delu fabrike jer je najlošiji a anegdota iz pogona nakon privatizacije i pokretanja proizvodnje nekoliko meseci glasi ovako"Stavili su Italijana na završnoj kontroli koji je od 50-ak do 100 automobila dnevno puštao samo 4-5 a ostale vraćao. Kada su ga naši Srbi / radnici kontrolori pitali: a što ne puštaš više, jel znaš da je norma oko 100 dnevno? A ovaj im je glatko odbrusio - ne interesuje me norma, zna se koji auto može a koji ne može da nosi znak FIAT". Sa ovom porukom on su pokazali kako planiraju da rade ali nisu rešili problem. Zato sada planiraju da ovaj deo fabrike odmah osavremene do kraja godine.
Elem, punto koji smo mi uzeli u firmi od pre godinu dana jasno pokazuje znake problema sa bojom / farbom (i to na nekoliko komada jer ih imamo 5) i nisam siguran da ljudi to znaju? Možda se FAS obezbedio kroz ugovor o prodaji da za to ne snosi nikakvu štetu ali problem koji će ljudi imati je evidentan. Neka svako ko planira da kupi PUNTO unapred razmisli o ovome...
Pozdrav svima

MIlan

pre 14 godina

nedavno sam kupio ovog Punta (dizel) i cini mi se da je potrosnja nesto veca. prosek prelazi 6 l/100km po putnom racunaru.
da li i drugi imaju slicna iskustva?
ps. sve sto stoji u tekstu je tacno - lep autic

Slobodan-BG

pre 14 godina

Nisam ni pomisljao na to da za tako kratko vreme u glavnom gradu moze da se toliko smanji vizuelna polucija od Yuga,Lada,Moskvicha i ostalih krsheva. Punto je pravi potez za pocetak i nadam se da ce ih na nasim drumovima biti sve vise.

MS

pre 14 godina

Imam polovan 1.3mj iz 2006 i nikada mi ne predje 5L/100km, a volim da stisnem gas. Kada ne forsiram pada ispod. Bash kao sto je napisano u tekstu.

Poz.

Shonke

pre 14 godina

@Safy
Verovatno si vozio i20 pa znaš da su motori iz hyundaia loši (pri čemu ja nigde nisam ni pomenuo dizel u i20 nego benzinski motor kao jeftiniji za održavanje).

1.3mjet će da predje 400 hiljada km bez problema možda jedino ako ga šlepuješ na kamionu.

Verovatno zbog takve izdržljivosti se masa puntića u van varijanti prodaje sa 150 do 200 hiljada km za po 2000 - 2500 eur.

Ne tvrdim ja da je taj motor loš (JTD i naročito njegove novije verzije su vrlo dobri motori) nego da nema šanse da prelazi 350-400 hiljada km "ladno i bez problema". To ne postoji na jtd motorima.

I druga stvar kod ovog punta je što je preskup za ono što nudi. Daleko skromnija oprema, kvalitet rada u fabrici i dužina garancije.

Da se zaboravni prisete, FAS i sve što oni tamo u KG proizvode nije opterećen NIKAKVIM carinama pošto se sklapa kod nas a i svi delovi koje uvoze poreklom iz Italije su takođe uvezeni bez carine. Čak i ako nešto od delova nije proizvedeno u EU, to se carini sa 1% (jedan).

10500 za Punto Classic je lopovluk!

Hmmm

pre 14 godina

Sve moze da prodje ali kvalitet izrade... Svi automobili u B segmentu su bolji od Punta. Cak i neki automobili u A segmentu su ispred. Prosto kad udjete u neki moderniji auto odmah vidite razliku. Ovo je prevazidjen automobil po visokoj ceni. Kupuju ga ljudi koji menjaju stari auto i na povoljan kredit i to je u redu, ali za kes, ovo je losa kupovina.

Dalje, tri litre moze da potrosi kad ide nizbrdo ili kada se izbaci iz aviona (cak tad moze da se spusti na 2l),plastika je najgora od svih automobila iz segmenta,ABS u najskupljem paketu opreme je glupost jer to treba da bude osnovna oprema...

Pozitivna stvar je taj motor koji lepo radi ali usteda u odnosu na neki 1.2 benzinac je upitna. Treba voziti bas mnogo da bi se utedelo a za to se ovaj auto i uzima, zar ne? Pa ako je ovaj auto namenjen onome ko zeli da ustedi onda treba uzeti benzinca sa ugradjenim plinom,nije toliko zabavan, ali manje kosta,i auto i plin.

Da ne budem pogresno shvacen, nije Punto los automobil samo je losiji od vecine automobila koji se nude za slican ili malo vise novca i da nije povoljnih kredita i akcija staro za novo ovaj automobil bi bio pogresna kupovina.

Uros

pre 14 godina

Pre izvesnog vremena na britanskoj emisiji Fifth Gear gledao sam uporedni test dva Suzuki Splash-a po pitanju ekonomicnosti. Jedan je imao 1.2 benz. motor a drugi ovaj iz punta 1.3 dizel. ( ugradjuje se u Svift i Splash). Na kraju testa obracunato da je dizel potrosio nesto preko litar goriva vise+su svi parametri u voznji bili na strani benzinca. Tu bi trebalo i dodati i odrzavanje koje je vise nego duplo skuplje kod dizela....

Ja

pre 14 godina

Imam malu decu i radije ću kupiti Dačiju Logan nego Punto, jer u njemu ne mogu istovremeno da se voze dečija kolica, oprema za bebe i prtljag, a u Dačiji mogu. Sa druge strane, Punto je zaista svemirski brod u odnosu na bilo kakav Jugo i kome treba mali auto samo za grad ili auto za dvoje, Punto je OK. Jedino što bi bilo lepo da može da se kupi i nešto za 6000 evra a da je novo, ali to valjda ne postoji.

xenon

pre 14 godina

Prosto mi nikad nece biti jasno zasto ljudu kupuji dizel automobil a povrh svega taj isti model je moguce dobiti sa fabrickim plinom.
E sad njihov odgovor je stednja para pa mi nisu jasne njihove kalkulacije, kad se sve sabere i oduzme cena plina ,odrzavanje,moguci problemi turbine van garancije.Molio bi nekog da napravi kalkilaciju gde ce se lepo videti sta je stedljivije na recimo 100000km.

Iz iskustva

pre 14 godina

Potrebno je da se pređee prvih par hiljada kilometara pa će se potrošnja smanjiti. Dotle motor nije dovoljno razrađen i nema onu potrebnu efikasnost, pa zato dok je nov i nešto slabije vuče.

dzoni

pre 14 godina

@Glas Razuma
Prethodna lakirnica je bila odlicna i za ovo vreme ali je unistena u bombardovanju 1999 a za drugu se nije imalo para pa se na dalje moralo rucno.
Ja vozim Z10 2.5 godine i nema nikakvih problema sa farbom ni kod mene ni kod drugih koje znam,ono sto je bitno je da je karoserija pocinkovana sto nije npr slucaj kod Dacije.
Ali i ja mislim da ovaj auto mora jeftinije i da italijani zaradjuju dobro na njemu.
A najbolji deo je defitivno motor koji je uz 1.5 DCI nesto naj za nase uslove.

Zoran Todorovic

pre 14 godina

...ako je prosijecna plata u Srbiji 350 evra, to znaci da covjeku treba otprilike 30 neto-plata za taj automobil...ostavljam prostor za dalje komentarisanje ljudima koji rade "vani"...

Salex

pre 14 godina

Realno govoreci, punto classic je za nase uslove sasvim dobar automobil. Malo je tehnoloski zastareo - pravi se od '99 godine u prvobitnoj verziji mk1 sa uzanim farovima. Medjutim, nije u pitanju samo cena automobilna nego i kasnije troskovi odrzavanja. Koliko je spreman prosecan gradjanin Srbije koji ima platu od 400e da ulozi u sitne popravke i servise? Benzinski 1.2 fire motor je veoma prost i jeftin agregat za odrzavanje. Uz neku normalnu voznju i odrzavanje ovi motori mogu da predju po 300.000km. Dajem mu blagu prednost u odnosu na dizelasa bas iz razloga troskova odrzavanja, cene registracije, itd. Ne razumem ljude koji porede hjundai i30 sa puntom. i30 spada u vecu kategoriju vozila. Takodje pezo 206 je automobil koji je mnogo skuplji za odrzavanje od punta.

Samurai

pre 14 godina

Neko je spomenuo Suzuki Splash, zato sto se u njega ugradjuje isti ovaj Fiatov motor. Ja smatram da je benzinac 1,2 neverovatan gradski auto. Ima 86KS i 175 km/h maksimalnu brzinu, sa opremom koju ovaj Punto moze samo da sanja i u najopremljenijoj verziji(ABS+EBD, sedista+kozni volan sve podesivo, mp3 sa 6 zvucnika, 4 airbag-a, elektro paket stakla+retrovizori sa grejacima) za 9400eura. Kratak auto, ali veoma visok i sirok za svoju kategoriju-u prevodu pregledan i stabilan. Idealan gradski auto, posebno za zene.

Salex

pre 14 godina

Mislim da je auto u startu trebao biti makar malo jeftiniji. Ovako je preskup. Ovu osnovnu varijantu za 5999e necu ni da pominjem posto je ona skroz osakacena - 13" tockovi, bez serva itd. Nego, iznenadilo me kako se spara na svakom delu kod punta classic. Interesantno da na novim puntacima nema izmedju kabine i motora zvucne izolacije, stari puntaci je imaju... Takodje plastika je losijeg kvaliteta nego kod starijih modela.

Chiki

pre 14 godina

@ Safy, taj i20 ima u odnosu na Punta enterijer kao da si seo u avion a ti motori nista losiji nisu od FIAT-ovih jedino sto su skuplji za odrzavanje. Dajte ljudi budite realni, Punto je zastareo i preskup i da ga drzava subvencionise niko normalan ga ne bi kupio za te pare

Milos

pre 14 godina

Pozitivna stvar kod ovog auta je sto je motor stvarno dobar, proveren je godinama i po nekim istrazivanjima, na autobild-u recimo, najbolji malolitrazni dizel (u konkurenciji 1.4hdi pezo, 1.5dci reno).
Druga veoma bitna stavka je sto je ovaj subvencionisani kredit extra povoljan, to je, po mom misljenju, najveca prednost ovog auta u odnosu na konkurenciju.
Naravno svi ce odmah da spomenu lizing sa 0% za i30 ali to su dve razlicite stvari.
Pre svega za i30 treba 32.2% ucesca koliko sam zadnji put video, za punta moze bez ucesca (ako doteras neki matori yugo dobijes i 1000e sto je dodatni plus) i druga stvar je sto za i30 moras imati veci prosek plate jer je rata veca jer je veca cena auta.I na kraju lizing koji ima losu stvar da niste vlasnik do kraja otplate, tako da treba dozvola za korsicenje u inostranstvu sto ne toliko sto kosta vec nervira sto se mora vaditi.
I pored svega ovoga ovaj punto dizel bi morao da kosta manje, posebno sa ovim nivoom opreme.

Nikola

pre 14 godina

Punto Classic, kanta i to osakacena. Ali na zalost i to je wet dream za vecinu ljudi u Srbiji. Sa druge strane, ipak je svetlosnu godinu od Juga, zato podrzavam. Kako sto je vec receno, ko ima zivi kesh dal za ucesce dal za kesh kupovinu svakako ima mnogo boljih opcija.

mirko

pre 14 godina

Ja imam Corsu sa tim istim motorom.Motor je vrhunski.2006 je proglasen najboljim motorom u svetu u klasi od 1000 d0 1400 cm3.Potrosnja u gradu je oko 5 litara a pri duzim voznjama na otvorenom 4,2 litre.Nema zubcasti remen nego lanac tako da ste mirni 250 000 km.Malo vise trosi ulje prvih 10 000 km a kasnije je ok.

Timer

pre 14 godina

Dzoni ako vozis zastavu 10 staru 2.5godine onda je ona pravljena u Italiji.Nije ni cudo da je farba dobra.
ps.na trenutak mi se ulinilo da tekst spada u rubriku"vozili smo polovnjaka".

lone wolf

pre 14 godina

Ma daj bre vise ne pravite reklamu tom automobilu! Kakav bre kralj??? O čemu vi pričate?? I da je za fiću pravljena ovolika reklama i da je drzava tolike pare davala za svaki model, subvencionisala proizvodnju i on bi bio danas najprodavaniji auto na tržištu! Taj punto je prevaziđen u svakom segmentu, a bio bi i po ceni da država ne forsira njegovu proizvodnju kako bi prikazala da je prodaja zastave pun pogodak iako Italijani ne ispunjavaju veliki deo ugovora. Sve je to jedna ista priča, Železara u Smederevu, NIS, Zastava, a biće tako još samo kratko dok bude bilo šta da se proda, a onda....

Igor

pre 14 godina

Sasvim pristojan "domaci" auto...dizel je zakon,nikakav benzinac na gas ne moze da se poredi sa modernim dizelom.Naprosto,1.2 na gas ide bezveze sa 60 konja (bolje reci NE ide),a dizel koji ima samo 10 ks vise,ali OGROMAN obrtni momenat,sto je realna snaga motora. To ljudi koji nisu vozili dizel,ne kapiraju.
Ekonomicnost ovog auta necu ni da komentarisem,nema potrebe.
A za kontrolu kvaliteta verujem,nisu dzabe oni bivsi radnici Zastave pod"stresom",pa dali otkaze.
Ne shvataju da su se vremena promenila...

Routasydan

pre 14 godina

Da je u Pitanju model Grande Punto, i ya ove pare, definitivno bi bio odlicna kupovina, pogotovo ako bi i njega drzava "gurala" i subvencionisala. Ovako mislim da je ovo zaista previse novca za ovakav automobil. Pogotovo sto je to "domaci proizvod".

dusan

pre 14 godina

ko je lud da da tolike pare za punto kad za iste pare moze da kupi novu odlicnu skodu fabiju koja je bar 10 puta bolja a da ne pricamo o tome koliko los trap ima taj punto

Car expert

pre 14 godina

Zastavin Punto je Fiat kao i svaki drugi, možda dizajnerski zaostao ali tehnološki sigurno ne. Sa Z10, koja je identični prethodnik prešao sam oko 90 000km. Pored ovoga vozm i dosta identičnih automobila i ovde ću navesti sve primećene nedostatke i slabosti i to:
1) Čest otkaz električnog servo volana čija popravka košta najmanje 80 000 din. Za ovaj problem, koji je i najveći znaju svi serviseri i veoma je čest.
2)Auspuh može da izdrži max 50 000km.
3) Propadaju kederi na vratima.
4) Za modele proizvedene u Zastavi bilo je i ograničen broj reklamacija na kvalitet boje.
Pored ovoga može se navesti kao najveci nedostatak velika buka koja se javlja na kontaktu pneumatika i podloge a posledica je loše zvučne izolacije.
Što se benzinskog motora 1.2 tiče on nije za onoga kome su performanse motora bitne i zaista je šteta što ne ugrađuju i motore 1.2 16v.
U poredjenju sa Daciom, koju takodje dosta koristim mogu reći da je značajno bolji i tehnički moderniji. Dačije imaju problem sa korozijom, homokinetičkim zglobovima, čestim kvarovima na ubrizgavanju goriva a pored slabih performansi je i veći potrošač benzina za oko 1.5 L. Jedina prednost je veličina i to isključivo logana.
I još nešto. Ne razumem ljude koji porede nova i polovna kola.
Za kraj preporuka da podržimo srpsko.

Chak

pre 14 godina

Od skoro i ja vozim Punto Classic A/C, benzin.
Iako do sada imam pozitivne utiske o autu, mislim da je cena i finansiranje vrlo dobro formirana sto se tice prodavaca (puntica je sve vise na drumovima), a krajnje bezobrazno prema kupcima !
Pogledajte samo u Rumuniji posto je recimo Grande punto 6500 e , a Panda je 4500e !
Mi za "domaci" auto dajemo bar 2000e vise nego sto taj auto realno vredi.
Sramota !

Safy

pre 14 godina

Kako mozete da uporedjujete Suzuki Spash sa Puntom? Spash pripada istom segmentu kao i Opel Agila, Citroen C1, Hyundai I10, Peugeot 107, Toyota Aygo. Punto pripada drugom segmentu. Tu su Opel Corsa, VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Peugeot 207, Citroen C3... Samo tada mozete uporedjivati cene i ostalo.
Sto se tice Punto Classic, to je veoma pouzdan auto, ima najbolji, ponavljam, najbolji malolitrazni Diesel motor na svetu. Njemu ne moze ni da prismrdi tamo neki Hyundai I20, pre svega sto hyundai nema ama bas nikakve motore i tu je prici kraj. FIAT-ov motor 1.3 Multijet prolazi ladno 350-400000km bez ikakvih problema (Mi ih u firmi godinama kupujemo i koristimo). E sada ce razni poklonici VW-a reagovati, ali njihov 1.4 TDI ne moze ni da mu se priblizi po pouzdanosti.
Druga je stvar sto je FIAT odlucio da mu produzi zivot proizvodeci ga u Srbiji. Nemojte misliti da ce se on prodavati samo u Srbiji. Prodaje se on veoma dobro i ovde u Italiji. A to sad sto raznorazni pametnjakovici pricaju o raznim verzijama ovog motora, postoje jos dve: jedna od 82Ks koja se montira u Lancia Y i druga od 90Ks koja se montira u Grande Punto EVO. Inace Alfa MITO montira 1.6l Multijet od 120KS.

ilijapaun

pre 14 godina

1.3 multijet je verovatno najbolji mali dizelas 70ks i 180 Nm (1.4hdi ima 68ks i 160Nm)
Za 1.5dci ne znam tacne podatke ali osnovna verzija ima oko 70ks (dok ima nasviranijih varijanti sa 100tinak ks)
U alfu mito se ugradjuje 1.3 multijet sa cak 95ks i 200Nm (turbina sa varijabilnom geometrijom) sto dokazuje da je ovaj motor stvarno odlican

dmilutinovic@gmail.com

pre 14 godina

Prvo da se izvinim sto 'zloupotrebljavam' komentare :)
Ako je neko zainteresovan, povoljno bih prodao Zastavu 10, kupljena novembra 2006. presla 29000km. Da ne bude zabune, auto je odlican i vrlo sam zadovoljan, nego zbog porodicnih razloga moram uzeti veci automobil, pa zato prodajem..

Pozdrav, Darko

Milentije

pre 14 godina

ovde svi iznose cene modela koji se mogu nabaviti za isti novac , mada ne znaju da drzava subvencionise ovaj automobil tako da vas rata kosta 50 eura mesecno, raspitajte se.

naravno ukoliko imate odmah da date 10 000 eura , ok je razmisljati o drugom automobilu , ali preko banke npr. sa kamatom taj auto ce vas kostati 15 hiljada.

Ipak sam za to da je ovo najbolji auto za nase uslove , usput ako imate bilo kakav polovnjak mozete i njega menjati staro za novo i dobiti jos 1000 eura.Relativno dobar i nov auto za male pare, i za ljude koji nemaju 10 000 aura u keshu kojih je najvise.

Shonke

pre 14 godina

Ja sam poredio i30 sa ovim puntom zbog cene. Punto u skupljoj verziji opreme sa ovim 1.3mjet motorom košta 11500 eur. I30 je par stotina eur skuplji a veći, duža garancija (5god) a mislim da ke kontrola kvaliteta na izlazu iz fabrike na strani Hyundai-a.

Đuro

pre 14 godina

za 10500€ kolko košta ovaj punto može da se kupi godinu dana stara astra III dizel sa ful opremom koja je prešla 15 do 20 hiljada km

Зоран Шундић

pre 14 godina

Пунто су избацили Италијани и утурили нам га као некада кеца. Веле, за вас је сиротињски ауто добар. Какви сте, такве аутомобиле и возите. А за цену овога пунта са нешто бољом опремом, можете добити заиста квалитетан мали рено, пежо 206, или сличан за који бих се ја пре определио. С обзиром на завршну обраду и све остало по истој цени. па ко воли нек изволи.

Stevo

pre 14 godina

I na Splešu benzincu je Fiatov motor, ali sa 16 ventila. Pogledajte zapreminu benz. motora našeg Punta. Pohvaljujem fotografije u članku.

Darko

pre 14 godina

Kupio sam ovog punta i mogu vam reci da je sasvim ok,za grad savrsen...
i to jos sa ukupnom kamatom za 7 godina od 1000e i mesecnom ratom od 95e, e sad ko nema kesa a hoce bolje nek poklanja banci 3500e kamate i 3000e ucesca!!!
a ja cu na leto u Barsu za taj kes :)

Bakicar

pre 14 godina

Slažem se sa nekolicinom o pouzdanosti multijet motora, lično sam vozio i prodao jtd bravo sa 230k na satu u vrlo dobrom stanju a drug vozi Mareu taxi sa preko 250k na satu. Ćudljivi motori u smislu performansi, mislim da treba mnogo faktora da se poklopi da bi ostvarili nominalne performanse ali vrlo pouzdani i trajni za uobičajenu vožnju.

dusanmal

pre 14 godina

Kljucni razlog zasto je ovaj auto dobar za Srbiju: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2010&mm=03&nav_id=420387 suskanje da ce FIAT da otpusti 5000 radnika u Italiji. Rad ide gde je jeftinije. Punto je trening. Do vremena kada pridjemo EU nasi radnici ce raditi i zaradjivati, skuplji Italijani ce biti opusteni. U dzep FIAT-u, u dzep nasoj drzavi kroz bolju ekonomju.

Milos Milojkovic

pre 13 godina

Od skora sam vlasnik dizela,amada u kuci imam i 1,2 b od jula prosle godine.Ono sto me je fascinralo je da je dizel tisi a ceo automobil je čvrsći i dosta kvalitetnije i pedantnije uradjen.

Aleksandar

pre 14 godina

@Ja - prijatelju, 16v motori su zbog efikasnijeg rasprskivanja goriva po pravilu stedljiviji od 8v. imao i jednog i drugog u renoovoj 1.4varijanti, znam o cemu pricam...

strahinja

pre 11 godina

Najveci je fazon sto oni koji negoduju ovaj auto, ocrnjuju ga , i tako to voze auta stara 10-15 godina, koja nisu ni za k..... i za koje ne mogu dobiti ni 2000e. Punto pravi auto za nasa trzista. jer je pre svega sad cena ovog dosta pala, a dobijaju se jos neke nove pogodnosti,radio cd,klima,abs gratis i tako to.Auto je lak za odrzavanje ,inace imam Fiat Punta 2010 god. benzinca, i Fiat Cromu 2009 godiste 1.9 dizelasa sa full opremom, i mogu vam reci da su Fiat auta jako pouzdana,mana im je jedino los akumulator.Sto se tice Punta ,auto je namenjen kao porodicni auto,i takve i performanse treba i ocekivati.Malo trosi,dosta prostora,child lock,nije preterano brz,ali je i OVO GRESKA STO STAVLJAJU KAO MAX. BRZINA BENZINCA 155 KM/H, NIJE TACNO, JA SAM SVOG NA AUTO PUTU VOZIO 200 KM/H STO IMAM I SNIMAK TJ DOKAZ.Svaku preporuku dajem za kupovinu Punta ,a oni koji su zavidni neka cute,i voze svoje 10-15 godina stare krseve, i da je mercedes 15 god. je 15 godina. HVALA

punto

pre 10 godina

Vozim ga godinu dana, neverovatno zahvalan auto. Mala potrosnja, jeftino odrzavanje, registracija oko 12000din.. Skoro sam vozio oko 200km Ibarskom magistralom umerenom voznjom (70-100kmh)potrosio mi je ukupno 6-7 litra dizela. U gradu je potrosnja oko 5.5. Nije luksuzan auto, ali za voznju od A-B i rganje po guzvi u centru Beograda je idealan :)

Uros

pre 14 godina

@ Ja
Znam ja da je taj benzinac isto Fiatov a isto tako znam sta sam gledao...Nemam nameru da nekoga obmanjujem tako da ukoliko "taj" Fifth gear laze, lazem i ja Vas. Zasto nepoverenje? U stvari, mozda i razumem jer sam i ja posle testa ostao zapanjen!
Potrudio sam se da pronadjem snimak, ali nisam uspeo... sudeci po broju preporucenih komentara verovatno je jos neko gledao emisiju, pa zna o cemu govorim. ;-)

upitani

pre 11 godina

slazem se sa chakom, pogledajte koliko kosta grande punto u rumuniji ili recimo fiat brava... punto je auto star 10 god i ne vredi te pare, realna cena izmedju 4-5 hiljada

Đuro

pre 14 godina

za 10500€ kolko košta ovaj punto može da se kupi godinu dana stara astra III dizel sa ful opremom koja je prešla 15 do 20 hiljada km

dusan

pre 14 godina

ko je lud da da tolike pare za punto kad za iste pare moze da kupi novu odlicnu skodu fabiju koja je bar 10 puta bolja a da ne pricamo o tome koliko los trap ima taj punto

Зоран Шундић

pre 14 godina

Пунто су избацили Италијани и утурили нам га као некада кеца. Веле, за вас је сиротињски ауто добар. Какви сте, такве аутомобиле и возите. А за цену овога пунта са нешто бољом опремом, можете добити заиста квалитетан мали рено, пежо 206, или сличан за који бих се ја пре определио. С обзиром на завршну обраду и све остало по истој цени. па ко воли нек изволи.

Safy

pre 14 godina

Kako mozete da uporedjujete Suzuki Spash sa Puntom? Spash pripada istom segmentu kao i Opel Agila, Citroen C1, Hyundai I10, Peugeot 107, Toyota Aygo. Punto pripada drugom segmentu. Tu su Opel Corsa, VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Peugeot 207, Citroen C3... Samo tada mozete uporedjivati cene i ostalo.
Sto se tice Punto Classic, to je veoma pouzdan auto, ima najbolji, ponavljam, najbolji malolitrazni Diesel motor na svetu. Njemu ne moze ni da prismrdi tamo neki Hyundai I20, pre svega sto hyundai nema ama bas nikakve motore i tu je prici kraj. FIAT-ov motor 1.3 Multijet prolazi ladno 350-400000km bez ikakvih problema (Mi ih u firmi godinama kupujemo i koristimo). E sada ce razni poklonici VW-a reagovati, ali njihov 1.4 TDI ne moze ni da mu se priblizi po pouzdanosti.
Druga je stvar sto je FIAT odlucio da mu produzi zivot proizvodeci ga u Srbiji. Nemojte misliti da ce se on prodavati samo u Srbiji. Prodaje se on veoma dobro i ovde u Italiji. A to sad sto raznorazni pametnjakovici pricaju o raznim verzijama ovog motora, postoje jos dve: jedna od 82Ks koja se montira u Lancia Y i druga od 90Ks koja se montira u Grande Punto EVO. Inace Alfa MITO montira 1.6l Multijet od 120KS.

Shonke

pre 14 godina

Prvo, koji "stručnjak" poredi obrtni moment benzinskog motora sa dizel motorom, pa još common rail?

Drugo, za 10590 eur može da se kupi Hyundai i20 1.2l benzinac sa 5 godina garancije i sa boljim paketom opreme. Uz to, na taj iznos je bio neki popust tokom sajma ali ne znam tačno koliki (bilo je do 2000eur za i30). Uz to, hyundai ima najpovoljnije "finansiranje" jer je kamata svega 2% kad se ovaj auto uzima na lizing.

Treće, za 11990 može da se kupi i30 koji je sledeća klasa po veličini i koji može najpovoljnije da se "finansira" na lizing uz kamatu od 0% (nula). U toj osnovnoj verziji i on ima bolji paket opreme od tog punta. I za njega je garancija 5 godina.

Ono što sam lično uspeo da ustanovim je da u oba automobila ima više mesta na zadnjoj klupi, da Hyundai izgleda boelj sklopljen i da i30 ima dosta veči prtljažnik za skoro 50 litara. I20 ima skoro istu zapreminu prtljažnika kao Fiat.

Takođe, za Fiat ne znam da li ima isofix sistem za vezivanje dečjih sedišta. Oba Hyundaia koje pominjem imaju u osnovnoj varijanti.

Moje mišljenje je da za moje porodične potrebe je najisplativiji Dacia Logan (kao što je neko več pomenuo u komentarima). Ima ubedljivo nižu cenu od oba pomenuta proizvođača, najviše prostora u kabini i skoro duplo više prostora u prtljažniku. Uostalom, sa svojim Loganom sam već dva puta išao u GR na more. Verujte mi, količina prtljaga koju smo nosili sa sobom je ogromna + je u njemu bilo tri odrasle osobe i jedno malo dete.

Po meni, taj punto bi trebalo da bude bar 2 do 2500 eur jeftiniji da bi ušao u bilo kakvo razmatranje, bar prema mojim potrebama i shvatanjima.

Hmmm

pre 14 godina

Sve moze da prodje ali kvalitet izrade... Svi automobili u B segmentu su bolji od Punta. Cak i neki automobili u A segmentu su ispred. Prosto kad udjete u neki moderniji auto odmah vidite razliku. Ovo je prevazidjen automobil po visokoj ceni. Kupuju ga ljudi koji menjaju stari auto i na povoljan kredit i to je u redu, ali za kes, ovo je losa kupovina.

Dalje, tri litre moze da potrosi kad ide nizbrdo ili kada se izbaci iz aviona (cak tad moze da se spusti na 2l),plastika je najgora od svih automobila iz segmenta,ABS u najskupljem paketu opreme je glupost jer to treba da bude osnovna oprema...

Pozitivna stvar je taj motor koji lepo radi ali usteda u odnosu na neki 1.2 benzinac je upitna. Treba voziti bas mnogo da bi se utedelo a za to se ovaj auto i uzima, zar ne? Pa ako je ovaj auto namenjen onome ko zeli da ustedi onda treba uzeti benzinca sa ugradjenim plinom,nije toliko zabavan, ali manje kosta,i auto i plin.

Da ne budem pogresno shvacen, nije Punto los automobil samo je losiji od vecine automobila koji se nude za slican ili malo vise novca i da nije povoljnih kredita i akcija staro za novo ovaj automobil bi bio pogresna kupovina.

Salex

pre 14 godina

Realno govoreci, punto classic je za nase uslove sasvim dobar automobil. Malo je tehnoloski zastareo - pravi se od '99 godine u prvobitnoj verziji mk1 sa uzanim farovima. Medjutim, nije u pitanju samo cena automobilna nego i kasnije troskovi odrzavanja. Koliko je spreman prosecan gradjanin Srbije koji ima platu od 400e da ulozi u sitne popravke i servise? Benzinski 1.2 fire motor je veoma prost i jeftin agregat za odrzavanje. Uz neku normalnu voznju i odrzavanje ovi motori mogu da predju po 300.000km. Dajem mu blagu prednost u odnosu na dizelasa bas iz razloga troskova odrzavanja, cene registracije, itd. Ne razumem ljude koji porede hjundai i30 sa puntom. i30 spada u vecu kategoriju vozila. Takodje pezo 206 je automobil koji je mnogo skuplji za odrzavanje od punta.

lone wolf

pre 14 godina

Ma daj bre vise ne pravite reklamu tom automobilu! Kakav bre kralj??? O čemu vi pričate?? I da je za fiću pravljena ovolika reklama i da je drzava tolike pare davala za svaki model, subvencionisala proizvodnju i on bi bio danas najprodavaniji auto na tržištu! Taj punto je prevaziđen u svakom segmentu, a bio bi i po ceni da država ne forsira njegovu proizvodnju kako bi prikazala da je prodaja zastave pun pogodak iako Italijani ne ispunjavaju veliki deo ugovora. Sve je to jedna ista priča, Železara u Smederevu, NIS, Zastava, a biće tako još samo kratko dok bude bilo šta da se proda, a onda....

Igor

pre 14 godina

Sasvim pristojan "domaci" auto...dizel je zakon,nikakav benzinac na gas ne moze da se poredi sa modernim dizelom.Naprosto,1.2 na gas ide bezveze sa 60 konja (bolje reci NE ide),a dizel koji ima samo 10 ks vise,ali OGROMAN obrtni momenat,sto je realna snaga motora. To ljudi koji nisu vozili dizel,ne kapiraju.
Ekonomicnost ovog auta necu ni da komentarisem,nema potrebe.
A za kontrolu kvaliteta verujem,nisu dzabe oni bivsi radnici Zastave pod"stresom",pa dali otkaze.
Ne shvataju da su se vremena promenila...

Uros

pre 14 godina

Pre izvesnog vremena na britanskoj emisiji Fifth Gear gledao sam uporedni test dva Suzuki Splash-a po pitanju ekonomicnosti. Jedan je imao 1.2 benz. motor a drugi ovaj iz punta 1.3 dizel. ( ugradjuje se u Svift i Splash). Na kraju testa obracunato da je dizel potrosio nesto preko litar goriva vise+su svi parametri u voznji bili na strani benzinca. Tu bi trebalo i dodati i odrzavanje koje je vise nego duplo skuplje kod dizela....

Shonke

pre 14 godina

@Safy
Verovatno si vozio i20 pa znaš da su motori iz hyundaia loši (pri čemu ja nigde nisam ni pomenuo dizel u i20 nego benzinski motor kao jeftiniji za održavanje).

1.3mjet će da predje 400 hiljada km bez problema možda jedino ako ga šlepuješ na kamionu.

Verovatno zbog takve izdržljivosti se masa puntića u van varijanti prodaje sa 150 do 200 hiljada km za po 2000 - 2500 eur.

Ne tvrdim ja da je taj motor loš (JTD i naročito njegove novije verzije su vrlo dobri motori) nego da nema šanse da prelazi 350-400 hiljada km "ladno i bez problema". To ne postoji na jtd motorima.

I druga stvar kod ovog punta je što je preskup za ono što nudi. Daleko skromnija oprema, kvalitet rada u fabrici i dužina garancije.

Da se zaboravni prisete, FAS i sve što oni tamo u KG proizvode nije opterećen NIKAKVIM carinama pošto se sklapa kod nas a i svi delovi koje uvoze poreklom iz Italije su takođe uvezeni bez carine. Čak i ako nešto od delova nije proizvedeno u EU, to se carini sa 1% (jedan).

10500 za Punto Classic je lopovluk!

glas razuma

pre 14 godina

Ako ste već sve podatke objavili onda stavite još jedan - da bi text a i utisak o pomenutom autu bio kompletan. Naime, najslabiji deo novog / starog punta (bez obzira da li je benzin, gas ili dizel) je karoserija / farba. To svi znaju i nije nikakva tajna. I radnici FAS-a, a i Italijani koji su kupili ZASTAVU. Lakirnica je katastrofa - prevaziđena pre 20 godina. Zato FAS sada najviše pažnje posvećuje ovom delu fabrike jer je najlošiji a anegdota iz pogona nakon privatizacije i pokretanja proizvodnje nekoliko meseci glasi ovako"Stavili su Italijana na završnoj kontroli koji je od 50-ak do 100 automobila dnevno puštao samo 4-5 a ostale vraćao. Kada su ga naši Srbi / radnici kontrolori pitali: a što ne puštaš više, jel znaš da je norma oko 100 dnevno? A ovaj im je glatko odbrusio - ne interesuje me norma, zna se koji auto može a koji ne može da nosi znak FIAT". Sa ovom porukom on su pokazali kako planiraju da rade ali nisu rešili problem. Zato sada planiraju da ovaj deo fabrike odmah osavremene do kraja godine.
Elem, punto koji smo mi uzeli u firmi od pre godinu dana jasno pokazuje znake problema sa bojom / farbom (i to na nekoliko komada jer ih imamo 5) i nisam siguran da ljudi to znaju? Možda se FAS obezbedio kroz ugovor o prodaji da za to ne snosi nikakvu štetu ali problem koji će ljudi imati je evidentan. Neka svako ko planira da kupi PUNTO unapred razmisli o ovome...
Pozdrav svima

Nikola

pre 14 godina

Punto Classic, kanta i to osakacena. Ali na zalost i to je wet dream za vecinu ljudi u Srbiji. Sa druge strane, ipak je svetlosnu godinu od Juga, zato podrzavam. Kako sto je vec receno, ko ima zivi kesh dal za ucesce dal za kesh kupovinu svakako ima mnogo boljih opcija.

Routasydan

pre 14 godina

Da je u Pitanju model Grande Punto, i ya ove pare, definitivno bi bio odlicna kupovina, pogotovo ako bi i njega drzava "gurala" i subvencionisala. Ovako mislim da je ovo zaista previse novca za ovakav automobil. Pogotovo sto je to "domaci proizvod".

MIlan

pre 14 godina

nedavno sam kupio ovog Punta (dizel) i cini mi se da je potrosnja nesto veca. prosek prelazi 6 l/100km po putnom racunaru.
da li i drugi imaju slicna iskustva?
ps. sve sto stoji u tekstu je tacno - lep autic

Slobodan-BG

pre 14 godina

Nisam ni pomisljao na to da za tako kratko vreme u glavnom gradu moze da se toliko smanji vizuelna polucija od Yuga,Lada,Moskvicha i ostalih krsheva. Punto je pravi potez za pocetak i nadam se da ce ih na nasim drumovima biti sve vise.

xenon

pre 14 godina

Prosto mi nikad nece biti jasno zasto ljudu kupuji dizel automobil a povrh svega taj isti model je moguce dobiti sa fabrickim plinom.
E sad njihov odgovor je stednja para pa mi nisu jasne njihove kalkulacije, kad se sve sabere i oduzme cena plina ,odrzavanje,moguci problemi turbine van garancije.Molio bi nekog da napravi kalkilaciju gde ce se lepo videti sta je stedljivije na recimo 100000km.

Ja

pre 14 godina

Imam malu decu i radije ću kupiti Dačiju Logan nego Punto, jer u njemu ne mogu istovremeno da se voze dečija kolica, oprema za bebe i prtljag, a u Dačiji mogu. Sa druge strane, Punto je zaista svemirski brod u odnosu na bilo kakav Jugo i kome treba mali auto samo za grad ili auto za dvoje, Punto je OK. Jedino što bi bilo lepo da može da se kupi i nešto za 6000 evra a da je novo, ali to valjda ne postoji.

Uros

pre 14 godina

@ Ja
Znam ja da je taj benzinac isto Fiatov a isto tako znam sta sam gledao...Nemam nameru da nekoga obmanjujem tako da ukoliko "taj" Fifth gear laze, lazem i ja Vas. Zasto nepoverenje? U stvari, mozda i razumem jer sam i ja posle testa ostao zapanjen!
Potrudio sam se da pronadjem snimak, ali nisam uspeo... sudeci po broju preporucenih komentara verovatno je jos neko gledao emisiju, pa zna o cemu govorim. ;-)

Car expert

pre 14 godina

Zastavin Punto je Fiat kao i svaki drugi, možda dizajnerski zaostao ali tehnološki sigurno ne. Sa Z10, koja je identični prethodnik prešao sam oko 90 000km. Pored ovoga vozm i dosta identičnih automobila i ovde ću navesti sve primećene nedostatke i slabosti i to:
1) Čest otkaz električnog servo volana čija popravka košta najmanje 80 000 din. Za ovaj problem, koji je i najveći znaju svi serviseri i veoma je čest.
2)Auspuh može da izdrži max 50 000km.
3) Propadaju kederi na vratima.
4) Za modele proizvedene u Zastavi bilo je i ograničen broj reklamacija na kvalitet boje.
Pored ovoga može se navesti kao najveci nedostatak velika buka koja se javlja na kontaktu pneumatika i podloge a posledica je loše zvučne izolacije.
Što se benzinskog motora 1.2 tiče on nije za onoga kome su performanse motora bitne i zaista je šteta što ne ugrađuju i motore 1.2 16v.
U poredjenju sa Daciom, koju takodje dosta koristim mogu reći da je značajno bolji i tehnički moderniji. Dačije imaju problem sa korozijom, homokinetičkim zglobovima, čestim kvarovima na ubrizgavanju goriva a pored slabih performansi je i veći potrošač benzina za oko 1.5 L. Jedina prednost je veličina i to isključivo logana.
I još nešto. Ne razumem ljude koji porede nova i polovna kola.
Za kraj preporuka da podržimo srpsko.

Milos

pre 14 godina

Pozitivna stvar kod ovog auta je sto je motor stvarno dobar, proveren je godinama i po nekim istrazivanjima, na autobild-u recimo, najbolji malolitrazni dizel (u konkurenciji 1.4hdi pezo, 1.5dci reno).
Druga veoma bitna stavka je sto je ovaj subvencionisani kredit extra povoljan, to je, po mom misljenju, najveca prednost ovog auta u odnosu na konkurenciju.
Naravno svi ce odmah da spomenu lizing sa 0% za i30 ali to su dve razlicite stvari.
Pre svega za i30 treba 32.2% ucesca koliko sam zadnji put video, za punta moze bez ucesca (ako doteras neki matori yugo dobijes i 1000e sto je dodatni plus) i druga stvar je sto za i30 moras imati veci prosek plate jer je rata veca jer je veca cena auta.I na kraju lizing koji ima losu stvar da niste vlasnik do kraja otplate, tako da treba dozvola za korsicenje u inostranstvu sto ne toliko sto kosta vec nervira sto se mora vaditi.
I pored svega ovoga ovaj punto dizel bi morao da kosta manje, posebno sa ovim nivoom opreme.

dmilutinovic@gmail.com

pre 14 godina

Prvo da se izvinim sto 'zloupotrebljavam' komentare :)
Ako je neko zainteresovan, povoljno bih prodao Zastavu 10, kupljena novembra 2006. presla 29000km. Da ne bude zabune, auto je odlican i vrlo sam zadovoljan, nego zbog porodicnih razloga moram uzeti veci automobil, pa zato prodajem..

Pozdrav, Darko

Timer

pre 14 godina

Dzoni ako vozis zastavu 10 staru 2.5godine onda je ona pravljena u Italiji.Nije ni cudo da je farba dobra.
ps.na trenutak mi se ulinilo da tekst spada u rubriku"vozili smo polovnjaka".

dusanmal

pre 14 godina

Kljucni razlog zasto je ovaj auto dobar za Srbiju: http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2010&mm=03&nav_id=420387 suskanje da ce FIAT da otpusti 5000 radnika u Italiji. Rad ide gde je jeftinije. Punto je trening. Do vremena kada pridjemo EU nasi radnici ce raditi i zaradjivati, skuplji Italijani ce biti opusteni. U dzep FIAT-u, u dzep nasoj drzavi kroz bolju ekonomju.

Shonke

pre 14 godina

Ja sam poredio i30 sa ovim puntom zbog cene. Punto u skupljoj verziji opreme sa ovim 1.3mjet motorom košta 11500 eur. I30 je par stotina eur skuplji a veći, duža garancija (5god) a mislim da ke kontrola kvaliteta na izlazu iz fabrike na strani Hyundai-a.

mirko

pre 14 godina

Ja imam Corsu sa tim istim motorom.Motor je vrhunski.2006 je proglasen najboljim motorom u svetu u klasi od 1000 d0 1400 cm3.Potrosnja u gradu je oko 5 litara a pri duzim voznjama na otvorenom 4,2 litre.Nema zubcasti remen nego lanac tako da ste mirni 250 000 km.Malo vise trosi ulje prvih 10 000 km a kasnije je ok.

Chiki

pre 14 godina

@ Safy, taj i20 ima u odnosu na Punta enterijer kao da si seo u avion a ti motori nista losiji nisu od FIAT-ovih jedino sto su skuplji za odrzavanje. Dajte ljudi budite realni, Punto je zastareo i preskup i da ga drzava subvencionise niko normalan ga ne bi kupio za te pare

Samurai

pre 14 godina

Neko je spomenuo Suzuki Splash, zato sto se u njega ugradjuje isti ovaj Fiatov motor. Ja smatram da je benzinac 1,2 neverovatan gradski auto. Ima 86KS i 175 km/h maksimalnu brzinu, sa opremom koju ovaj Punto moze samo da sanja i u najopremljenijoj verziji(ABS+EBD, sedista+kozni volan sve podesivo, mp3 sa 6 zvucnika, 4 airbag-a, elektro paket stakla+retrovizori sa grejacima) za 9400eura. Kratak auto, ali veoma visok i sirok za svoju kategoriju-u prevodu pregledan i stabilan. Idealan gradski auto, posebno za zene.

Zare

pre 14 godina

U principu se slažem sa većinom konstatacija u tekstu. Ipak mislim da onaj ko je pisao tekst nije dovoljno akcenta bacio na cenu. Po meni, u odnosu na trenutnu situaciju koja vlada na tržištu novih vozila kod nas, cena ovog Punta je ASTRONOMSKA pa sve i da je kvalitet idealan i da se pakuje u Japanu! Svaki evro preko 9000 je bukvalno pljačka i otimačina! Raelna vrednost ovog auta je od 5500 do 7000 za benzinca, zavisno od opreme i od 7 do 9000 evra za dizelaša. Tek tad bi mogli govoriti o povoljnoj ceni! Ovo trenutno ne da nije povoljno nego je UŽAS. Uz brojne primere koji su ovde dati pomenuo bih jedan koji je meni pao za oko a to je Opel Meriva sa odličnom opremom i benzincem 1.4 sa 100 KS koja se nudila za oko 10.OOO €...

Iz iskustva

pre 14 godina

Potrebno je da se pređee prvih par hiljada kilometara pa će se potrošnja smanjiti. Dotle motor nije dovoljno razrađen i nema onu potrebnu efikasnost, pa zato dok je nov i nešto slabije vuče.

dzoni

pre 14 godina

@Glas Razuma
Prethodna lakirnica je bila odlicna i za ovo vreme ali je unistena u bombardovanju 1999 a za drugu se nije imalo para pa se na dalje moralo rucno.
Ja vozim Z10 2.5 godine i nema nikakvih problema sa farbom ni kod mene ni kod drugih koje znam,ono sto je bitno je da je karoserija pocinkovana sto nije npr slucaj kod Dacije.
Ali i ja mislim da ovaj auto mora jeftinije i da italijani zaradjuju dobro na njemu.
A najbolji deo je defitivno motor koji je uz 1.5 DCI nesto naj za nase uslove.

Chak

pre 14 godina

Od skoro i ja vozim Punto Classic A/C, benzin.
Iako do sada imam pozitivne utiske o autu, mislim da je cena i finansiranje vrlo dobro formirana sto se tice prodavaca (puntica je sve vise na drumovima), a krajnje bezobrazno prema kupcima !
Pogledajte samo u Rumuniji posto je recimo Grande punto 6500 e , a Panda je 4500e !
Mi za "domaci" auto dajemo bar 2000e vise nego sto taj auto realno vredi.
Sramota !

MS

pre 14 godina

Imam polovan 1.3mj iz 2006 i nikada mi ne predje 5L/100km, a volim da stisnem gas. Kada ne forsiram pada ispod. Bash kao sto je napisano u tekstu.

Poz.

Salex

pre 14 godina

Mislim da je auto u startu trebao biti makar malo jeftiniji. Ovako je preskup. Ovu osnovnu varijantu za 5999e necu ni da pominjem posto je ona skroz osakacena - 13" tockovi, bez serva itd. Nego, iznenadilo me kako se spara na svakom delu kod punta classic. Interesantno da na novim puntacima nema izmedju kabine i motora zvucne izolacije, stari puntaci je imaju... Takodje plastika je losijeg kvaliteta nego kod starijih modela.

ilijapaun

pre 14 godina

1.3 multijet je verovatno najbolji mali dizelas 70ks i 180 Nm (1.4hdi ima 68ks i 160Nm)
Za 1.5dci ne znam tacne podatke ali osnovna verzija ima oko 70ks (dok ima nasviranijih varijanti sa 100tinak ks)
U alfu mito se ugradjuje 1.3 multijet sa cak 95ks i 200Nm (turbina sa varijabilnom geometrijom) sto dokazuje da je ovaj motor stvarno odlican

Aleksandar

pre 14 godina

@Ja - prijatelju, 16v motori su zbog efikasnijeg rasprskivanja goriva po pravilu stedljiviji od 8v. imao i jednog i drugog u renoovoj 1.4varijanti, znam o cemu pricam...

Milentije

pre 14 godina

ovde svi iznose cene modela koji se mogu nabaviti za isti novac , mada ne znaju da drzava subvencionise ovaj automobil tako da vas rata kosta 50 eura mesecno, raspitajte se.

naravno ukoliko imate odmah da date 10 000 eura , ok je razmisljati o drugom automobilu , ali preko banke npr. sa kamatom taj auto ce vas kostati 15 hiljada.

Ipak sam za to da je ovo najbolji auto za nase uslove , usput ako imate bilo kakav polovnjak mozete i njega menjati staro za novo i dobiti jos 1000 eura.Relativno dobar i nov auto za male pare, i za ljude koji nemaju 10 000 aura u keshu kojih je najvise.

upitani

pre 11 godina

slazem se sa chakom, pogledajte koliko kosta grande punto u rumuniji ili recimo fiat brava... punto je auto star 10 god i ne vredi te pare, realna cena izmedju 4-5 hiljada

strahinja

pre 11 godina

Najveci je fazon sto oni koji negoduju ovaj auto, ocrnjuju ga , i tako to voze auta stara 10-15 godina, koja nisu ni za k..... i za koje ne mogu dobiti ni 2000e. Punto pravi auto za nasa trzista. jer je pre svega sad cena ovog dosta pala, a dobijaju se jos neke nove pogodnosti,radio cd,klima,abs gratis i tako to.Auto je lak za odrzavanje ,inace imam Fiat Punta 2010 god. benzinca, i Fiat Cromu 2009 godiste 1.9 dizelasa sa full opremom, i mogu vam reci da su Fiat auta jako pouzdana,mana im je jedino los akumulator.Sto se tice Punta ,auto je namenjen kao porodicni auto,i takve i performanse treba i ocekivati.Malo trosi,dosta prostora,child lock,nije preterano brz,ali je i OVO GRESKA STO STAVLJAJU KAO MAX. BRZINA BENZINCA 155 KM/H, NIJE TACNO, JA SAM SVOG NA AUTO PUTU VOZIO 200 KM/H STO IMAM I SNIMAK TJ DOKAZ.Svaku preporuku dajem za kupovinu Punta ,a oni koji su zavidni neka cute,i voze svoje 10-15 godina stare krseve, i da je mercedes 15 god. je 15 godina. HVALA

Stevo

pre 14 godina

I na Splešu benzincu je Fiatov motor, ali sa 16 ventila. Pogledajte zapreminu benz. motora našeg Punta. Pohvaljujem fotografije u članku.

Darko

pre 14 godina

Kupio sam ovog punta i mogu vam reci da je sasvim ok,za grad savrsen...
i to jos sa ukupnom kamatom za 7 godina od 1000e i mesecnom ratom od 95e, e sad ko nema kesa a hoce bolje nek poklanja banci 3500e kamate i 3000e ucesca!!!
a ja cu na leto u Barsu za taj kes :)

Zoran Todorovic

pre 14 godina

...ako je prosijecna plata u Srbiji 350 evra, to znaci da covjeku treba otprilike 30 neto-plata za taj automobil...ostavljam prostor za dalje komentarisanje ljudima koji rade "vani"...

Bakicar

pre 14 godina

Slažem se sa nekolicinom o pouzdanosti multijet motora, lično sam vozio i prodao jtd bravo sa 230k na satu u vrlo dobrom stanju a drug vozi Mareu taxi sa preko 250k na satu. Ćudljivi motori u smislu performansi, mislim da treba mnogo faktora da se poklopi da bi ostvarili nominalne performanse ali vrlo pouzdani i trajni za uobičajenu vožnju.

Milos Milojkovic

pre 13 godina

Od skora sam vlasnik dizela,amada u kuci imam i 1,2 b od jula prosle godine.Ono sto me je fascinralo je da je dizel tisi a ceo automobil je čvrsći i dosta kvalitetnije i pedantnije uradjen.

punto

pre 10 godina

Vozim ga godinu dana, neverovatno zahvalan auto. Mala potrosnja, jeftino odrzavanje, registracija oko 12000din.. Skoro sam vozio oko 200km Ibarskom magistralom umerenom voznjom (70-100kmh)potrosio mi je ukupno 6-7 litra dizela. U gradu je potrosnja oko 5.5. Nije luksuzan auto, ali za voznju od A-B i rganje po guzvi u centru Beograda je idealan :)