Petak, 15.01.2010.

21:06

Kazne i zbog potpisa u vozačkoj

Izvor: B92

Kazne i zbog potpisa u vozaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Zika

pre 14 godina

Kakav ministar takva i policija: ovaj zakon je potpuno u duhu ministrovog komunističkog vaspitanja: svi koji izađu na ulicu su sigurno krivi za nešto samo je pitanje (ne)sreće da li će ih policajac zaustaviti ili je već ispunio bonus za taj dan. Za to vreme političari, biznismeni, policajci u civilu i kriminalci pod zaštitom policije će i dalje nesmanjeno divljati po Beogradskim ulicama. Za ovih mesec dana nisam video ništa manje divljanja poput prolaska kroz crveno, vožnje u suprotnom smeru, nepoštovanja pešaka, bahatih parkiranja, prolaska kroz raskrsnice bez poštovanja prava prvenstva... Jedino što sam primetio da se malo više poštuje nego ranije su ograničenja brzine. Bitno je da se svi bavimo potpisima, prslucima, rezervnim sijalicama i slično. Sve je to demokratskim lakom prelakirana komunistička šarena laža koja ima funkciju anestezije naroda kako ne bi shvatio ko ga i gde vodi.

Sreten

pre 14 godina

Citam sve ovo i jako je interesantno kako nam sve smeta, ucemu je problem da se potpise dozvola, pobogu zasto nemogu da vozim 120km/h ako je ogranicenje 60km/h kakva je ovo drzava. A onda jao majko poginuo mi ovaj i onaj, bio je jako mald eh bas steta...Ovim putem molim MUP za vise patrola na putu Cicevac - Krusevac juce umalo ne poginuh, mali tatin sin vozi Audi i misli da to leti...strava i uzas. Bravo za MUP i samo nastavite...deri nedokazane jer to je jedini nacin.

sani

pre 14 godina

Neverovatna je nasa paranoja!
Kakva besmislena zezalica je uspela za manje od 12 sati da uzburka celu Srbiju,:))
Mozemo li malo da pocnemo da razmisljamo svojim glavama?

dragan

pre 14 godina

Zabrinjava me ta praksa koja policajci u zamalo drzavama Srbiji, CG, Bosni i Makedoniji imaju da oduzimaju dokumenta i salju na salter za placanje - obicno se to primenjuje na strance iz susednih zamalo drzava.
Pozivam novinare B92 da ispitaju da li ova "ovlascenja" uopste imaju zakonsku podlogu?

vozac

pre 14 godina

Zasto je problem da se potpise vozacka dozvola ako je to predvidjeno.Mup treba da to trazi kod preuzimanja dozvole i time bi se stavila tacka na taj problem koji je valjda prisutan samo u Srbiji,

Neutralni

pre 14 godina

Ljudi, ako nismo nista naucili za prethodnih 20 godina i vise, onda stvarno ne zasluzujemo bolje. Ne dozvolite da manipulisu vama. Ako je tacna informacija da je neko platio kaznu za nepotpisanu dozvolu, onda je taj neko namagarcen. Ako nije, onda neko pokusava da manipulise.

Baba koja cuti

pre 14 godina

Ovo su panduri pustili buvu dabi uplaseni narod iz straha od kazne brze bolje potpisao i ako zakonski nije obavezno.dabi mogli da falsifikuju potpis vozaca koi odbije da potpise pandurov zapisnik.dupli indigo-jedan vama jedan njemu.tako sto vidi sustinu potpisa dal je cirilicni latinicni ili inicijalni-svrakopis.pa kada vozac ode on potpis uvezba i potpise.pa sutra na sudu tvrdi kako mu je dao duplikat koi je vozac verovatno sagubio pa se sad pravi lud.pandurova se vazi on je bog na drumu.pogotovo kada nemate svedoka suvozaca.(tada paze sta rade).ne potpisujmo kada nemoramo za svaki slucaj.moracemo istalirati skrivenu kameru u auto pa kad pandur zaustavi da snimamo inace smo nagrabusili.mozda je ovo sve moja masta koja je moguca ili mozda samo lupam gluposti.vazno je da je baba koja cuti u autobusu iz filma ko to tamo peva progovorila.mislim narod.buva sto posto.

Vladimir

pre 14 godina

@drapuki: Evo kako prolaze vozaci automobila sa stranim tablicama. Juce su me zaustavili nedaleko od Pozege, navodno sam vozio 70 km/h a ogranicenje je na tom mestu bilo 60km/h. Kazna za to zlodelo je 3000 dinara, s tim sto su mi zadrzali vozacku i saobracajnu dozvolu i poslali me u najblizu postu da platim kaznu. Morao sam da odem u postu u Pozegu udaljenu oko 10 km, trazim parking u centru i molim boga da ne zatvore postu, platim harac i zatim brzom brzinom da se vratim do policajaca i uzmem svoja dokumenta (dok negde ne odu). Cak su mi rekli da sam srecan, jer da je radar pokazao 71 km/h kazna bi bila 5000 dinara.

Eto to vam je novi zakon koji kodize bezbednost saobracaja. Ako sam nekog ugrozio sto sam vozio par km vise od limita, rado bih platio i vecu kaznu. Uzgred, dok mi je policajac pisao kaznu bacio sam pogled u njihovu sluzbenu beleznicu, i ispred mene je bilo upisano mnogo mucenika koji su vozili 71, 72, 73 km/h toga dana. Mislim da je svima jasno koliko je para policija otela toga dana napacenom narodu. Iskreno, mene bi bilo sramota da radim kao saobracajni policajac u danasnje vreme, a jos veca sramota da sam ministar policije ili neko od onih ko zasniva budzet na prihodima od kazni.

ex marinac

pre 14 godina

Bilo da neko "pomaze" novom zakonu, ili je on sam po sebi neozbiljan, tek ne cudi me ova farsa sa potpisom. Zbog puta u CG skinuo sam sa sajta njihove policije njihov zakon - kraci je i deluje ozbiljnije, osim sto mi je i nehotice izazvalo podsmeh propisano ogranicenje na autoputevima - ipak, morali su i to da propisu, to nije nista neozbiljno od strane autora. Nedavno, iz ciste radoznalosti, sa sajta hrvatskog Sabora skidoh njihov zakon, i on je dosta ozbiljniji od naseg, nazalost.
Za sada su mi vrhunski biseri kazne zatvora za instruktora i ispitivaca, kao i zabranjeno zaustavljanje u zaustavnoj traci. Nadjimo ih jos, pa da postidimo sve strucnjake, poslanike i predsednika koji ga je potpisao.

koka

pre 14 godina

Zakon o beozbednosti saobracaja na putevima trebalo bi staviti van snage. Gde zive oni koji su ga napisali? Ovo je Srbija , januar 2010 godine.

Gradjani su bez posla,prezaduzeni, bolesni i gladni.Za njih su izglasali ovaj Zakon. Svoja vozila koriste da bi prevezli svoju decu, roditelje i stare komsije d lekara, a ne za odlazak na zimovanje na Kopaonik, letovanje na zeljene destinacije itd. U Evropskim zemljama, Nemacka, Francuska, Slovenija... kazne nisu vece od minimalnog licnog dohotka, ali mi smo "napredna" zemlja i tvorci ovog Zakona su strucni tako da su kazne 10 puta vece od minimalih zarada.

Pitace Vas policajac, jesi li ziv? Jesam. Kazna 100.000,00 dinara i 10 kaznenih poena!

soni

pre 14 godina

Kome idu pare od nepostojecih kazni? Zamislite da mucenik neki ode i plati tih 5 iljda i skinu mu 4 poena. Kako se to knjizi? Kako znaju da je to ta kazna? Kako znaju koju je napisao? Gde je istaknut detaljan pravilnik o sadrzaju prve pomoci? Zasto se zakon selektivno primenjuje (romi mogu da se setaju medju automobilima i prodaju stapove za pecanje a polica zaustavlja pesaka sto ide dva metra od pesackog)? Ajmo b92 pitajte ih, pojasnite narodu...vi to dobro radite!

nokla

pre 14 godina

ljudi pa zar ne shvatate da je ovo neka kampanja protiv novog zakona, nije tacno da se dobijaju bodovi i kazna za neposedovanje potpisa..ako nekome naplate kaznu za to on moze da prijavi tog policajca koji mu je naplatio kaznu..ovo je ista prica kao ona na faceu da ne mozes da predjes pijan preko pesackog NIJE ISTINA. ovo je pokusaj sabotaze novog zakona.

Sudanac

pre 14 godina

Da li je neko u novom Zakonu nasao Clan koji kaze da postoji "KAZNA ZA POSEDOVANJE MOTORNOG VOZILA". Cini mi se da ga treba dodati.

Slazem se da je mnogo bezobzirnih vozaca na ulicama, da je mnogo pesaka koji ne postuju saobracajne znake, slazem se da postoje i "Srpska posla" (kao i u svemu) ali sto je mnogo mnogo je.

Dejan

pre 14 godina

Tim saobracajcima koji su zaista naplatili "licno" da ne kazem - na ruke, treba odati priznanje za umesnost u tome, jer kad su uvideli da sad, po novom zakonu, ne mogu da "drpisu" od naroda novac, neko sesetio POTPISA na vozackoj dozvoli. E jesu carevi!!!

Mojeime

pre 14 godina

O.K. Hipotetička situacija:
Zaustavlja vas saobraćajac, nakon pola sata provere i testiranja svega i svačega ne pronalazi ništa zbog čega bi mogao da vas kazni, pa vam zatraži natalnu kartu. Vi, naravno, znate za "jadac" i pokazujete je, uredno pripremljenu u kompletu sa dnevnim horoskopom i izveštajem stručnog lica o stanju korena vaše kose, i bivate kažnjeni jer ste se na kartu potpisali latinicom. :D
Seaca li se neko knjige Kvaka 22

zare

pre 14 godina

muka mi je od vise od ovih policajaca koji ovim haracima spasavaju narod na putevima,a niko od njih se ne zapita sta bi sa hiljadama i hiljadama vozaca koji kupise te dozvole za flajku viskija, kilo pecenja ili 50eura.
ali kao po obicaju u ovoj zemlji samo kod nas riba smrdi od repa a do glave nikad necemo ni doci

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa broje oni i zihernadle u provj pomoći. Nije to tek tako jednostavno, da li ima 9 ili 14 pribadača. A nij e ni njihov problem ako si kupio novog punta, pandur ti u kontroli otpakuje prvu pomoć iz najlona i ustanovi da ti fali 5 zihernadli. I jednostavno kaže: to si ti trebao da gledaš. Biće toga još. A što bar jednom nedeljno spucaju preko duple pune na Ibarskoj kod rušnja, u pravcu Beograda. Ali je najbolji lik: Parkirao se kod starog ulaza u groblje Orlovača, izašao iz auta, prešao peške zaustanu traku, ušao u srednju traku i mene zaustavlja u brzoj sa 100 na sat. Samo sam mu mahnuo, ali neki mučenik iza mene u Audiu je stao na sred puta, pa ne zna gde će. Strašno

Aleksandar

pre 14 godina

"Šest bodova "zaradiće" vozač koji prođe kroz crveno i žuto svetlo"

Petak, oko 13:30, kroz crveno svetlo na semaforu kod Trga Nikole Pašića proleće auto nekoga iz vlasti (lako prepoznatljivo da su oni: tamna boja, plavo svetlo na krovu koje u tom momentu nije ni bilo uključeno), malo je falilo da zakači troje pešaka koji su zakoračili da pređu ulicu jer im se upalilo zeleno svetlo - vozačima crveno bilo barem 5s pre nego je ovaj i stigao do prelaza.

Žgadija izgleda ništa nije naučila na primeru onog mamlaza što je vozio Veselinova i ubio onu nesrećnu devojku.

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 14 godina

I MUP i Dačić su, izgleda, ipak shvatili koliki su kontraefekat stvorili ovom akcijom i kakav su autogol sebi zabili. Doveli narod do same ivice strpljenja, stvorili kritičnu masu za dizanje ustanka... I sad se prepali, pa se brže-bolje ograđuju i "peru ruke", kao, "nismo mi, to nije tačno..."

vlada

pre 14 godina

e taj jeste ispao ovca i dao je te pare policajcu na ruke jer jednostavno navikao da da panduru sve pare iz novcanika (koji mu je debeo) samo da skine sluzbeno lice sa vrata! a onda se malo razmislio i kad je skonato sta su mu uradili onda je lepo nazvao mup, b92 i jos neke medije.
Sto se mene tice i neka je digo prasinu

duško

pre 14 godina

U R G E N T NO !!!

U PRILOGU TV B92, POLICIJSKI AUTO SE UKLJUČUJE U SAOBRAĆAJ BEZ MIGAVCA!!! KOLIKO JE TO POENA?

Inače, to je jedan od najčešćih prekršaja. Smatram da je to izraz saobraćajne nepismenosti, bahatosti i netolerancije u saobraćaju.

Milan

pre 14 godina

Zasto Ministar ne objasni gradjanima Srbije sta naredi komandir stanice sob. policije svojim policajcima (ili sad kako se vec zovu)kad ih upucuje u sluzbu. Sa koliko, brojcano,kaznjenih ucesnika u saobracaju bilo mandata ili prijava da se ne vracaju iz sluzbe. Cist rad po ucinku.

Mica

pre 14 godina

NE NAPLACUJE POLICIJA KAZNE NA LICU MESTA NITI "DELI" BODOVE. Ljudi ako vi ne stitite sami sebi neko nece. Po novom zakonu oni svakom treba da napisu prijavu u kojoj pise po kom clanu kog zakona je kazna a mi sa tim idemo u banku i platimo kaznu ili se zalimo u roku od 8 dana. Kazneni poeni se dobijaju tek kod sudije za prekrsaje a ne na licu mesta kod policajca. Taj ko je rekao da je platio 5000 i da su mu dali 4 poena ili ne zna o cemu govori ili je ispao nevidjena ovca

stojko

pre 14 godina

MOLIM DA SE NAPIŠE KOJI JE TO ČLAN ZAKONA na osnovu koga se zbog potpisa naplaćuje 5000 dinara i upisuju 4 kaznena boda? Ni jedna stavka sa 4 boda nema veze sa dokumentima, a ponajmanje s potpisom u njima.

Nepotpisana dozvola je krivica službenika koji je dozvolu izdao, a ne vozača.

TOMA JEREMIC

pre 14 godina

zanima me samo koji je "doktor nauka" predvideo kaznu za nepotpisanu dozvolu i cime mi to ugrozavamo bezbednost ako nam je dozvola nepotpisana ps ja sam nepismen

Crnogorac

pre 14 godina

Bilo je mnogo postova sa linkom gdje moze da se pogleda zakon o bezbednosti i saobracaju.
U tom izdanju, nedefinisano je bilo ponasalje "sluzbenih lica" a o ovom potpisu nije bilo ni traga ni glasa.
Sad bi lijepo trebao da se pojavi neko sa malo vise petlje ko ce lijepo da tuzi ovu jadnu drzavu i da do kraja zivota zivi kao bubreg u loju.

Ono sto me jos pogodilo je ... smanjenje brzine? Da li iko zna kolika je brzina na putevima u Hrvatskoj? autoput 130, medjunarodni 90-110, lokalni 90, grad 50 ajde to je normalno...
KO CE DA PLATI POSTAVLJANJE NOVIH ZNAKOVA ZA OGRANICENJE? OVI NE VALJAJU? Iz cijeg dzepa to ide, i ko je taj koji je dobio posao? Zar ti znaci ne mogu da se rade po kaznenim ustanovama nego zbog kvaliteta moraju po fantomskim privatnim firmama?

I trece najvaznije... cuo sam da se uvode neki novi znaci u saobracaju. Sta je sa nama koji ih nismo ucili kad smo polagali voznju? Jel sad mi moramo ponovo da doucimo te nove znake ili kako?

ne zaboravljamo koferče

pre 14 godina

Moj ćale ima vozačku već 50 godina, danas se prvi put u životu potpisao u nju, ja prvi put posle 20 godina. Nismo ni znali da ima mesto za potpis. Ovo je najlopovskija država na svetu!

Bane NS

pre 14 godina

Samo mala digresija, kada u Banci podižete platnu karticu službenik insistira da je odmah pred njim potpišete na poleđini , zar ova praksa nije mogla da se uvede i na šaltere za izdavanje vozačke dozvole kada je već reč o prekršaju teškom 4 boda. Sa druge strane, od usvajanja novog zakona snažno se apeluje na vozače da pribave opremu koju je neophodno po zakonu imati kod sebe, kako onu koju je neophodno bilo imati po starom zakonu tako i opremu koju je neophodno imati po novom zakonu zbog mnogo viših i rigoroznijih kazni, apeli su do te mere bili intenzivni da su ljudi u panici kupovali i šta im treba i šta im ne treba baš zbog toga da ne bi bili zatečeni u prvoj policijskoj kontroli! Takođe apelovalo se na sve bitnije izmene koje se odnose na saobraćajne propise i sl, a ni reči o potpisu u vozačkoj dozvoli, znam da je reč o propisu koji je vazio i u starom zakonu ali zar se nije mogla skrenuti pažnja i na to ili da preformulišem pitanje, kako to da se prva velika kontrola saobraćajne policije od primene novog zakona odnosila baš na takvu jednu stvar na koju se tako malo pažnje obraćalo i o kojoj je tako malo reči bilo i koja pre svega nije nikakva novina koja bi trebala da poboljša bezbednost saobraćaja obuhvaćena novim zakonom, umesto na nešto što je tek novim zakonom usvojeno zaista u svrhu povećanja bezbednosti i na šta je više puta bila skretana pažnja poput flu. prsluka recimo?

Alex

pre 14 godina

Xexe pa super, zaboravili su "samo" da nas obaveste da je potreban potpis i da to kosta 5.000 dinara?? op...cetvrtina plate za neobavestene ljude...1.700 din za akcije..idemo..

Hope

pre 14 godina

Koliko smo pismeni mi kao narod toliko su nam pismeni i policajci:)) Ako samo na svaki komentar „neka kazne one koji su nam izdali nepotpisane vozacke dozvole” (razumevanje procitane vesti) dodje po jedan policajac koji kazni sa 5000 dinara za nepotpisanu (od strane vozaca, na mestu za to predvidjenom) vozacku dozvolu bice dovoljno. Tako su oni (saobracajna policija na ulicama) razumeli zakon :(

disco

pre 14 godina

Pa lepo sam predlozio pre izvesnog vremena miran i civilizovan protest... posto mi vozaci kroz akcize izdrzavamo pola ove zemlje...
Ne kupujmo gorivio i ne vozimo se koliko god bude bilo potrebno da promene zakon...
Nista agresivno samo gradjanska neposlusnost i miran protest pa kad ne budu stizale pare od akciza na goriva neka se zapitaju

DM

pre 14 godina

Da, danas su mog drugara kaznili sa 5.000 dinara zbog nepotpisane vozačke dozvole i dobio je 4 kaznena poena. Pokušala sam da nađem u kojoj tački zakona o bezbednosti o saobraćaju stoji stavka da vozačka dozvola mora biti potpisana od strane vlasnika dozvole. Odlučila sam da pored redovne opreme u kolima nosim i taj famozni zakon pa nek mi čika milicajac lepo objasni po kom članu zakona me kažnjava.

dusan

pre 14 godina

Ozbiljno pitanje: kako izbeci prolazak kroz zuto na 5m od semafora pri brzini od 50 Km\h. Da li je kaznjivo u tom smislu izazivanje saobracajne nesrece zbog naglog zaustavljanja? Ili je zabranjen prolaz kroz zuto samo na raskrsnicama gde postoji trepcuce zeleno? Zna li neko nesto o ovome???

Progledao sam

pre 14 godina

Već po ko zna koji put objavljujete NETAČNU informaciju:

"Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vožacu se u dozvolu upisuje jedan negativan poen."

Ako pročitate taj novi zakon (ima da se skine na sajtu Skupštine), videćete da se za pomenute prekršaje NE IZRIČU kazneni poeni. Štaviše, ne postoje prekršaji za koje se izriče JEDAN kazneni poen. Za neke (lakše) prekršaje se poeni ne izriču, a za neke se izriče od 2 do 18, zavisno od težine prekršaja. Molim vas, informišite se pre nego što objavite ovakve podatke u vestima, kako ne biste čitaoce doveli u zabludu.

Inače, moram da se izvinim što sam bio u zabludi i u ranijim komentarima govorio kako podržavam ovaj Zakon o saobraćaju. Sada sam shvatio da je njegova svrha ne poboljšana bezbednost, nego isključivo otimanje para. Ovaj zakon uopšte više ne podržavam!

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo je jasan primer zašto je ovaj zakon i donešen.Čista otimačina i hajdučija.Kad te pandur zaustavi, mora nešto da ti nađe pošto su unapred već ukalkulisali sa 80 000 000 eura prikupljenih sredstava na ime kazni.Možeš ti imati onaj papir za čukanje,rezervne sijalice,hitnu pomoć, prsluk itd,itd...kad oni imaju ovakve kečeve iz rukava za otimanje para.Mislim da će sledeće da traže uverenje o državljanstvu ali ne starije od šest meseci...

Igor

pre 14 godina

Meni su pre nekoliko dana merili dubinu šare pneumatika - pri tom imam zimske gume stare mesec dana! Kada im to nije prošlo, i kada sam pokazao svu potrebnu opremu, papire, putni nalog (službeni auto je u pitanju), rekli su - O. K, slobodan si! Posle pola sata!? E, sad ne može, gospodo, ja sam zbog vas drumskih razbojnika izgubio deo svog vremena, i zahtevam da neko plati štetu! Zapisao sam i brojeve znački i registraciju vozila, samo... Kome da se žalim? Upravi vodovoda? Hajduk Veljku?

Milos

pre 14 godina

Hm, moze li neko da mi objasni. Rekli su mi danas kolege da su videli postavljenu kameru za brzinu i za zute trake kod sajma u Beogradu, neposredno pre autobuske stanice (u smeru prema Cukarici). E sad pitanje zasto bas tu? Prvo kad se vracam sa posla sa Novog Beograda, vecito je guzva i nema teorije ponekad da se ukljucim na vreme u sredinu. Zatim, to znaci da ne smem da ostavim kolege na stanici, tj ne smem da udjem na stanicu na sekund? Dalje, sta sa parkingom kod sajma? Ljudi od tamo kad izlaze, ne mogu da preskoce ukljucivanje a da ne prodju ispod kamere

PRAVDA

pre 14 godina

Hahaha ovo je smesno 4 boda sto nema potpisa na vozackoj dozvoli, taj potpis ce bas spreciti da se ne desi neka saobracajna nesreca.

Joe

pre 14 godina

E , ja uopste ne krivim policiju. Ovo je pokazatelj koliko su jadne sve nase medijske kuce i sredstva informasanja . Mesecima se drvelo o tom zakonu i nijedna medijska kuca nam nije rekla da postoji kazna za nepotpisivanje vozacke dozvole. Novine treba da se stide. Narod uopste nije bio obavesten od onih koji su imali odgovornost da to urade. Ne mozemo svi da kupimo sluzbeni glasnik i procitamo zakon , zato su novinari tu da nam kazu ovakve stvari. Policija sprovodi zakon ( svidjala se nama ova stavka ili ne) inmi smo sad iznenadjeni. Da nam je neko rekao siguran sam da bi svako potpisao. Sramota za policiju i novinarstvo.

speed4you

pre 14 godina

samo bih zamolio nekoga iz policije da mi objasni kakve veze potpis na vozackoj utice na bezbednost u saobracaju...pored ostalih biometrijskih dokumenata koje naravno traze na uvid...

Igor

pre 14 godina

Meni su pre nekoliko dana merili dubinu šare pneumatika - pri tom imam zimske gume stare mesec dana! Kada im to nije prošlo, i kada sam pokazao svu potrebnu opremu, papire, putni nalog (službeni auto je u pitanju), rekli su - O. K, slobodan si! Posle pola sata!? E, sad ne može, gospodo, ja sam zbog vas drumskih razbojnika izgubio deo svog vremena, i zahtevam da neko plati štetu! Zapisao sam i brojeve znački i registraciju vozila, samo... Kome da se žalim? Upravi vodovoda? Hajduk Veljku?

duško

pre 14 godina

U R G E N T NO !!!

U PRILOGU TV B92, POLICIJSKI AUTO SE UKLJUČUJE U SAOBRAĆAJ BEZ MIGAVCA!!! KOLIKO JE TO POENA?

Inače, to je jedan od najčešćih prekršaja. Smatram da je to izraz saobraćajne nepismenosti, bahatosti i netolerancije u saobraćaju.

Progledao sam

pre 14 godina

Već po ko zna koji put objavljujete NETAČNU informaciju:

"Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vožacu se u dozvolu upisuje jedan negativan poen."

Ako pročitate taj novi zakon (ima da se skine na sajtu Skupštine), videćete da se za pomenute prekršaje NE IZRIČU kazneni poeni. Štaviše, ne postoje prekršaji za koje se izriče JEDAN kazneni poen. Za neke (lakše) prekršaje se poeni ne izriču, a za neke se izriče od 2 do 18, zavisno od težine prekršaja. Molim vas, informišite se pre nego što objavite ovakve podatke u vestima, kako ne biste čitaoce doveli u zabludu.

Inače, moram da se izvinim što sam bio u zabludi i u ranijim komentarima govorio kako podržavam ovaj Zakon o saobraćaju. Sada sam shvatio da je njegova svrha ne poboljšana bezbednost, nego isključivo otimanje para. Ovaj zakon uopšte više ne podržavam!

Mica

pre 14 godina

NE NAPLACUJE POLICIJA KAZNE NA LICU MESTA NITI "DELI" BODOVE. Ljudi ako vi ne stitite sami sebi neko nece. Po novom zakonu oni svakom treba da napisu prijavu u kojoj pise po kom clanu kog zakona je kazna a mi sa tim idemo u banku i platimo kaznu ili se zalimo u roku od 8 dana. Kazneni poeni se dobijaju tek kod sudije za prekrsaje a ne na licu mesta kod policajca. Taj ko je rekao da je platio 5000 i da su mu dali 4 poena ili ne zna o cemu govori ili je ispao nevidjena ovca

dusan

pre 14 godina

Ozbiljno pitanje: kako izbeci prolazak kroz zuto na 5m od semafora pri brzini od 50 Km\h. Da li je kaznjivo u tom smislu izazivanje saobracajne nesrece zbog naglog zaustavljanja? Ili je zabranjen prolaz kroz zuto samo na raskrsnicama gde postoji trepcuce zeleno? Zna li neko nesto o ovome???

Aleksandar

pre 14 godina

"Šest bodova "zaradiće" vozač koji prođe kroz crveno i žuto svetlo"

Petak, oko 13:30, kroz crveno svetlo na semaforu kod Trga Nikole Pašića proleće auto nekoga iz vlasti (lako prepoznatljivo da su oni: tamna boja, plavo svetlo na krovu koje u tom momentu nije ni bilo uključeno), malo je falilo da zakači troje pešaka koji su zakoračili da pređu ulicu jer im se upalilo zeleno svetlo - vozačima crveno bilo barem 5s pre nego je ovaj i stigao do prelaza.

Žgadija izgleda ništa nije naučila na primeru onog mamlaza što je vozio Veselinova i ubio onu nesrećnu devojku.

ne zaboravljamo koferče

pre 14 godina

Moj ćale ima vozačku već 50 godina, danas se prvi put u životu potpisao u nju, ja prvi put posle 20 godina. Nismo ni znali da ima mesto za potpis. Ovo je najlopovskija država na svetu!

disco

pre 14 godina

Pa lepo sam predlozio pre izvesnog vremena miran i civilizovan protest... posto mi vozaci kroz akcize izdrzavamo pola ove zemlje...
Ne kupujmo gorivio i ne vozimo se koliko god bude bilo potrebno da promene zakon...
Nista agresivno samo gradjanska neposlusnost i miran protest pa kad ne budu stizale pare od akciza na goriva neka se zapitaju

Milan

pre 14 godina

Zasto Ministar ne objasni gradjanima Srbije sta naredi komandir stanice sob. policije svojim policajcima (ili sad kako se vec zovu)kad ih upucuje u sluzbu. Sa koliko, brojcano,kaznjenih ucesnika u saobracaju bilo mandata ili prijava da se ne vracaju iz sluzbe. Cist rad po ucinku.

stojko

pre 14 godina

MOLIM DA SE NAPIŠE KOJI JE TO ČLAN ZAKONA na osnovu koga se zbog potpisa naplaćuje 5000 dinara i upisuju 4 kaznena boda? Ni jedna stavka sa 4 boda nema veze sa dokumentima, a ponajmanje s potpisom u njima.

Nepotpisana dozvola je krivica službenika koji je dozvolu izdao, a ne vozača.

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 14 godina

I MUP i Dačić su, izgleda, ipak shvatili koliki su kontraefekat stvorili ovom akcijom i kakav su autogol sebi zabili. Doveli narod do same ivice strpljenja, stvorili kritičnu masu za dizanje ustanka... I sad se prepali, pa se brže-bolje ograđuju i "peru ruke", kao, "nismo mi, to nije tačno..."

vlada

pre 14 godina

e taj jeste ispao ovca i dao je te pare policajcu na ruke jer jednostavno navikao da da panduru sve pare iz novcanika (koji mu je debeo) samo da skine sluzbeno lice sa vrata! a onda se malo razmislio i kad je skonato sta su mu uradili onda je lepo nazvao mup, b92 i jos neke medije.
Sto se mene tice i neka je digo prasinu

Milos

pre 14 godina

Hm, moze li neko da mi objasni. Rekli su mi danas kolege da su videli postavljenu kameru za brzinu i za zute trake kod sajma u Beogradu, neposredno pre autobuske stanice (u smeru prema Cukarici). E sad pitanje zasto bas tu? Prvo kad se vracam sa posla sa Novog Beograda, vecito je guzva i nema teorije ponekad da se ukljucim na vreme u sredinu. Zatim, to znaci da ne smem da ostavim kolege na stanici, tj ne smem da udjem na stanicu na sekund? Dalje, sta sa parkingom kod sajma? Ljudi od tamo kad izlaze, ne mogu da preskoce ukljucivanje a da ne prodju ispod kamere

PRAVDA

pre 14 godina

Hahaha ovo je smesno 4 boda sto nema potpisa na vozackoj dozvoli, taj potpis ce bas spreciti da se ne desi neka saobracajna nesreca.

DM

pre 14 godina

Da, danas su mog drugara kaznili sa 5.000 dinara zbog nepotpisane vozačke dozvole i dobio je 4 kaznena poena. Pokušala sam da nađem u kojoj tački zakona o bezbednosti o saobraćaju stoji stavka da vozačka dozvola mora biti potpisana od strane vlasnika dozvole. Odlučila sam da pored redovne opreme u kolima nosim i taj famozni zakon pa nek mi čika milicajac lepo objasni po kom članu zakona me kažnjava.

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo je jasan primer zašto je ovaj zakon i donešen.Čista otimačina i hajdučija.Kad te pandur zaustavi, mora nešto da ti nađe pošto su unapred već ukalkulisali sa 80 000 000 eura prikupljenih sredstava na ime kazni.Možeš ti imati onaj papir za čukanje,rezervne sijalice,hitnu pomoć, prsluk itd,itd...kad oni imaju ovakve kečeve iz rukava za otimanje para.Mislim da će sledeće da traže uverenje o državljanstvu ali ne starije od šest meseci...

Alex

pre 14 godina

Xexe pa super, zaboravili su "samo" da nas obaveste da je potreban potpis i da to kosta 5.000 dinara?? op...cetvrtina plate za neobavestene ljude...1.700 din za akcije..idemo..

speed4you

pre 14 godina

samo bih zamolio nekoga iz policije da mi objasni kakve veze potpis na vozackoj utice na bezbednost u saobracaju...pored ostalih biometrijskih dokumenata koje naravno traze na uvid...

TOMA JEREMIC

pre 14 godina

zanima me samo koji je "doktor nauka" predvideo kaznu za nepotpisanu dozvolu i cime mi to ugrozavamo bezbednost ako nam je dozvola nepotpisana ps ja sam nepismen

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa broje oni i zihernadle u provj pomoći. Nije to tek tako jednostavno, da li ima 9 ili 14 pribadača. A nij e ni njihov problem ako si kupio novog punta, pandur ti u kontroli otpakuje prvu pomoć iz najlona i ustanovi da ti fali 5 zihernadli. I jednostavno kaže: to si ti trebao da gledaš. Biće toga još. A što bar jednom nedeljno spucaju preko duple pune na Ibarskoj kod rušnja, u pravcu Beograda. Ali je najbolji lik: Parkirao se kod starog ulaza u groblje Orlovača, izašao iz auta, prešao peške zaustanu traku, ušao u srednju traku i mene zaustavlja u brzoj sa 100 na sat. Samo sam mu mahnuo, ali neki mučenik iza mene u Audiu je stao na sred puta, pa ne zna gde će. Strašno

soni

pre 14 godina

Kome idu pare od nepostojecih kazni? Zamislite da mucenik neki ode i plati tih 5 iljda i skinu mu 4 poena. Kako se to knjizi? Kako znaju da je to ta kazna? Kako znaju koju je napisao? Gde je istaknut detaljan pravilnik o sadrzaju prve pomoci? Zasto se zakon selektivno primenjuje (romi mogu da se setaju medju automobilima i prodaju stapove za pecanje a polica zaustavlja pesaka sto ide dva metra od pesackog)? Ajmo b92 pitajte ih, pojasnite narodu...vi to dobro radite!

Crnogorac

pre 14 godina

Bilo je mnogo postova sa linkom gdje moze da se pogleda zakon o bezbednosti i saobracaju.
U tom izdanju, nedefinisano je bilo ponasalje "sluzbenih lica" a o ovom potpisu nije bilo ni traga ni glasa.
Sad bi lijepo trebao da se pojavi neko sa malo vise petlje ko ce lijepo da tuzi ovu jadnu drzavu i da do kraja zivota zivi kao bubreg u loju.

Ono sto me jos pogodilo je ... smanjenje brzine? Da li iko zna kolika je brzina na putevima u Hrvatskoj? autoput 130, medjunarodni 90-110, lokalni 90, grad 50 ajde to je normalno...
KO CE DA PLATI POSTAVLJANJE NOVIH ZNAKOVA ZA OGRANICENJE? OVI NE VALJAJU? Iz cijeg dzepa to ide, i ko je taj koji je dobio posao? Zar ti znaci ne mogu da se rade po kaznenim ustanovama nego zbog kvaliteta moraju po fantomskim privatnim firmama?

I trece najvaznije... cuo sam da se uvode neki novi znaci u saobracaju. Sta je sa nama koji ih nismo ucili kad smo polagali voznju? Jel sad mi moramo ponovo da doucimo te nove znake ili kako?

Bane NS

pre 14 godina

Samo mala digresija, kada u Banci podižete platnu karticu službenik insistira da je odmah pred njim potpišete na poleđini , zar ova praksa nije mogla da se uvede i na šaltere za izdavanje vozačke dozvole kada je već reč o prekršaju teškom 4 boda. Sa druge strane, od usvajanja novog zakona snažno se apeluje na vozače da pribave opremu koju je neophodno po zakonu imati kod sebe, kako onu koju je neophodno bilo imati po starom zakonu tako i opremu koju je neophodno imati po novom zakonu zbog mnogo viših i rigoroznijih kazni, apeli su do te mere bili intenzivni da su ljudi u panici kupovali i šta im treba i šta im ne treba baš zbog toga da ne bi bili zatečeni u prvoj policijskoj kontroli! Takođe apelovalo se na sve bitnije izmene koje se odnose na saobraćajne propise i sl, a ni reči o potpisu u vozačkoj dozvoli, znam da je reč o propisu koji je vazio i u starom zakonu ali zar se nije mogla skrenuti pažnja i na to ili da preformulišem pitanje, kako to da se prva velika kontrola saobraćajne policije od primene novog zakona odnosila baš na takvu jednu stvar na koju se tako malo pažnje obraćalo i o kojoj je tako malo reči bilo i koja pre svega nije nikakva novina koja bi trebala da poboljša bezbednost saobraćaja obuhvaćena novim zakonom, umesto na nešto što je tek novim zakonom usvojeno zaista u svrhu povećanja bezbednosti i na šta je više puta bila skretana pažnja poput flu. prsluka recimo?

Joe

pre 14 godina

E , ja uopste ne krivim policiju. Ovo je pokazatelj koliko su jadne sve nase medijske kuce i sredstva informasanja . Mesecima se drvelo o tom zakonu i nijedna medijska kuca nam nije rekla da postoji kazna za nepotpisivanje vozacke dozvole. Novine treba da se stide. Narod uopste nije bio obavesten od onih koji su imali odgovornost da to urade. Ne mozemo svi da kupimo sluzbeni glasnik i procitamo zakon , zato su novinari tu da nam kazu ovakve stvari. Policija sprovodi zakon ( svidjala se nama ova stavka ili ne) inmi smo sad iznenadjeni. Da nam je neko rekao siguran sam da bi svako potpisao. Sramota za policiju i novinarstvo.

Sudanac

pre 14 godina

Da li je neko u novom Zakonu nasao Clan koji kaze da postoji "KAZNA ZA POSEDOVANJE MOTORNOG VOZILA". Cini mi se da ga treba dodati.

Slazem se da je mnogo bezobzirnih vozaca na ulicama, da je mnogo pesaka koji ne postuju saobracajne znake, slazem se da postoje i "Srpska posla" (kao i u svemu) ali sto je mnogo mnogo je.

Mojeime

pre 14 godina

O.K. Hipotetička situacija:
Zaustavlja vas saobraćajac, nakon pola sata provere i testiranja svega i svačega ne pronalazi ništa zbog čega bi mogao da vas kazni, pa vam zatraži natalnu kartu. Vi, naravno, znate za "jadac" i pokazujete je, uredno pripremljenu u kompletu sa dnevnim horoskopom i izveštajem stručnog lica o stanju korena vaše kose, i bivate kažnjeni jer ste se na kartu potpisali latinicom. :D
Seaca li se neko knjige Kvaka 22

Vladimir

pre 14 godina

@drapuki: Evo kako prolaze vozaci automobila sa stranim tablicama. Juce su me zaustavili nedaleko od Pozege, navodno sam vozio 70 km/h a ogranicenje je na tom mestu bilo 60km/h. Kazna za to zlodelo je 3000 dinara, s tim sto su mi zadrzali vozacku i saobracajnu dozvolu i poslali me u najblizu postu da platim kaznu. Morao sam da odem u postu u Pozegu udaljenu oko 10 km, trazim parking u centru i molim boga da ne zatvore postu, platim harac i zatim brzom brzinom da se vratim do policajaca i uzmem svoja dokumenta (dok negde ne odu). Cak su mi rekli da sam srecan, jer da je radar pokazao 71 km/h kazna bi bila 5000 dinara.

Eto to vam je novi zakon koji kodize bezbednost saobracaja. Ako sam nekog ugrozio sto sam vozio par km vise od limita, rado bih platio i vecu kaznu. Uzgred, dok mi je policajac pisao kaznu bacio sam pogled u njihovu sluzbenu beleznicu, i ispred mene je bilo upisano mnogo mucenika koji su vozili 71, 72, 73 km/h toga dana. Mislim da je svima jasno koliko je para policija otela toga dana napacenom narodu. Iskreno, mene bi bilo sramota da radim kao saobracajni policajac u danasnje vreme, a jos veca sramota da sam ministar policije ili neko od onih ko zasniva budzet na prihodima od kazni.

Baba koja cuti

pre 14 godina

Ovo su panduri pustili buvu dabi uplaseni narod iz straha od kazne brze bolje potpisao i ako zakonski nije obavezno.dabi mogli da falsifikuju potpis vozaca koi odbije da potpise pandurov zapisnik.dupli indigo-jedan vama jedan njemu.tako sto vidi sustinu potpisa dal je cirilicni latinicni ili inicijalni-svrakopis.pa kada vozac ode on potpis uvezba i potpise.pa sutra na sudu tvrdi kako mu je dao duplikat koi je vozac verovatno sagubio pa se sad pravi lud.pandurova se vazi on je bog na drumu.pogotovo kada nemate svedoka suvozaca.(tada paze sta rade).ne potpisujmo kada nemoramo za svaki slucaj.moracemo istalirati skrivenu kameru u auto pa kad pandur zaustavi da snimamo inace smo nagrabusili.mozda je ovo sve moja masta koja je moguca ili mozda samo lupam gluposti.vazno je da je baba koja cuti u autobusu iz filma ko to tamo peva progovorila.mislim narod.buva sto posto.

Dejan

pre 14 godina

Tim saobracajcima koji su zaista naplatili "licno" da ne kazem - na ruke, treba odati priznanje za umesnost u tome, jer kad su uvideli da sad, po novom zakonu, ne mogu da "drpisu" od naroda novac, neko sesetio POTPISA na vozackoj dozvoli. E jesu carevi!!!

koka

pre 14 godina

Zakon o beozbednosti saobracaja na putevima trebalo bi staviti van snage. Gde zive oni koji su ga napisali? Ovo je Srbija , januar 2010 godine.

Gradjani su bez posla,prezaduzeni, bolesni i gladni.Za njih su izglasali ovaj Zakon. Svoja vozila koriste da bi prevezli svoju decu, roditelje i stare komsije d lekara, a ne za odlazak na zimovanje na Kopaonik, letovanje na zeljene destinacije itd. U Evropskim zemljama, Nemacka, Francuska, Slovenija... kazne nisu vece od minimalnog licnog dohotka, ali mi smo "napredna" zemlja i tvorci ovog Zakona su strucni tako da su kazne 10 puta vece od minimalih zarada.

Pitace Vas policajac, jesi li ziv? Jesam. Kazna 100.000,00 dinara i 10 kaznenih poena!

zare

pre 14 godina

muka mi je od vise od ovih policajaca koji ovim haracima spasavaju narod na putevima,a niko od njih se ne zapita sta bi sa hiljadama i hiljadama vozaca koji kupise te dozvole za flajku viskija, kilo pecenja ili 50eura.
ali kao po obicaju u ovoj zemlji samo kod nas riba smrdi od repa a do glave nikad necemo ni doci

ex marinac

pre 14 godina

Bilo da neko "pomaze" novom zakonu, ili je on sam po sebi neozbiljan, tek ne cudi me ova farsa sa potpisom. Zbog puta u CG skinuo sam sa sajta njihove policije njihov zakon - kraci je i deluje ozbiljnije, osim sto mi je i nehotice izazvalo podsmeh propisano ogranicenje na autoputevima - ipak, morali su i to da propisu, to nije nista neozbiljno od strane autora. Nedavno, iz ciste radoznalosti, sa sajta hrvatskog Sabora skidoh njihov zakon, i on je dosta ozbiljniji od naseg, nazalost.
Za sada su mi vrhunski biseri kazne zatvora za instruktora i ispitivaca, kao i zabranjeno zaustavljanje u zaustavnoj traci. Nadjimo ih jos, pa da postidimo sve strucnjake, poslanike i predsednika koji ga je potpisao.

Neutralni

pre 14 godina

Ljudi, ako nismo nista naucili za prethodnih 20 godina i vise, onda stvarno ne zasluzujemo bolje. Ne dozvolite da manipulisu vama. Ako je tacna informacija da je neko platio kaznu za nepotpisanu dozvolu, onda je taj neko namagarcen. Ako nije, onda neko pokusava da manipulise.

Hope

pre 14 godina

Koliko smo pismeni mi kao narod toliko su nam pismeni i policajci:)) Ako samo na svaki komentar „neka kazne one koji su nam izdali nepotpisane vozacke dozvole” (razumevanje procitane vesti) dodje po jedan policajac koji kazni sa 5000 dinara za nepotpisanu (od strane vozaca, na mestu za to predvidjenom) vozacku dozvolu bice dovoljno. Tako su oni (saobracajna policija na ulicama) razumeli zakon :(

dragan

pre 14 godina

Zabrinjava me ta praksa koja policajci u zamalo drzavama Srbiji, CG, Bosni i Makedoniji imaju da oduzimaju dokumenta i salju na salter za placanje - obicno se to primenjuje na strance iz susednih zamalo drzava.
Pozivam novinare B92 da ispitaju da li ova "ovlascenja" uopste imaju zakonsku podlogu?

nokla

pre 14 godina

ljudi pa zar ne shvatate da je ovo neka kampanja protiv novog zakona, nije tacno da se dobijaju bodovi i kazna za neposedovanje potpisa..ako nekome naplate kaznu za to on moze da prijavi tog policajca koji mu je naplatio kaznu..ovo je ista prica kao ona na faceu da ne mozes da predjes pijan preko pesackog NIJE ISTINA. ovo je pokusaj sabotaze novog zakona.

vozac

pre 14 godina

Zasto je problem da se potpise vozacka dozvola ako je to predvidjeno.Mup treba da to trazi kod preuzimanja dozvole i time bi se stavila tacka na taj problem koji je valjda prisutan samo u Srbiji,

Zika

pre 14 godina

Kakav ministar takva i policija: ovaj zakon je potpuno u duhu ministrovog komunističkog vaspitanja: svi koji izađu na ulicu su sigurno krivi za nešto samo je pitanje (ne)sreće da li će ih policajac zaustaviti ili je već ispunio bonus za taj dan. Za to vreme političari, biznismeni, policajci u civilu i kriminalci pod zaštitom policije će i dalje nesmanjeno divljati po Beogradskim ulicama. Za ovih mesec dana nisam video ništa manje divljanja poput prolaska kroz crveno, vožnje u suprotnom smeru, nepoštovanja pešaka, bahatih parkiranja, prolaska kroz raskrsnice bez poštovanja prava prvenstva... Jedino što sam primetio da se malo više poštuje nego ranije su ograničenja brzine. Bitno je da se svi bavimo potpisima, prslucima, rezervnim sijalicama i slično. Sve je to demokratskim lakom prelakirana komunistička šarena laža koja ima funkciju anestezije naroda kako ne bi shvatio ko ga i gde vodi.

Sreten

pre 14 godina

Citam sve ovo i jako je interesantno kako nam sve smeta, ucemu je problem da se potpise dozvola, pobogu zasto nemogu da vozim 120km/h ako je ogranicenje 60km/h kakva je ovo drzava. A onda jao majko poginuo mi ovaj i onaj, bio je jako mald eh bas steta...Ovim putem molim MUP za vise patrola na putu Cicevac - Krusevac juce umalo ne poginuh, mali tatin sin vozi Audi i misli da to leti...strava i uzas. Bravo za MUP i samo nastavite...deri nedokazane jer to je jedini nacin.

sani

pre 14 godina

Neverovatna je nasa paranoja!
Kakva besmislena zezalica je uspela za manje od 12 sati da uzburka celu Srbiju,:))
Mozemo li malo da pocnemo da razmisljamo svojim glavama?

Joe

pre 14 godina

E , ja uopste ne krivim policiju. Ovo je pokazatelj koliko su jadne sve nase medijske kuce i sredstva informasanja . Mesecima se drvelo o tom zakonu i nijedna medijska kuca nam nije rekla da postoji kazna za nepotpisivanje vozacke dozvole. Novine treba da se stide. Narod uopste nije bio obavesten od onih koji su imali odgovornost da to urade. Ne mozemo svi da kupimo sluzbeni glasnik i procitamo zakon , zato su novinari tu da nam kazu ovakve stvari. Policija sprovodi zakon ( svidjala se nama ova stavka ili ne) inmi smo sad iznenadjeni. Da nam je neko rekao siguran sam da bi svako potpisao. Sramota za policiju i novinarstvo.

nokla

pre 14 godina

ljudi pa zar ne shvatate da je ovo neka kampanja protiv novog zakona, nije tacno da se dobijaju bodovi i kazna za neposedovanje potpisa..ako nekome naplate kaznu za to on moze da prijavi tog policajca koji mu je naplatio kaznu..ovo je ista prica kao ona na faceu da ne mozes da predjes pijan preko pesackog NIJE ISTINA. ovo je pokusaj sabotaze novog zakona.

Vladimir

pre 14 godina

@drapuki: Evo kako prolaze vozaci automobila sa stranim tablicama. Juce su me zaustavili nedaleko od Pozege, navodno sam vozio 70 km/h a ogranicenje je na tom mestu bilo 60km/h. Kazna za to zlodelo je 3000 dinara, s tim sto su mi zadrzali vozacku i saobracajnu dozvolu i poslali me u najblizu postu da platim kaznu. Morao sam da odem u postu u Pozegu udaljenu oko 10 km, trazim parking u centru i molim boga da ne zatvore postu, platim harac i zatim brzom brzinom da se vratim do policajaca i uzmem svoja dokumenta (dok negde ne odu). Cak su mi rekli da sam srecan, jer da je radar pokazao 71 km/h kazna bi bila 5000 dinara.

Eto to vam je novi zakon koji kodize bezbednost saobracaja. Ako sam nekog ugrozio sto sam vozio par km vise od limita, rado bih platio i vecu kaznu. Uzgred, dok mi je policajac pisao kaznu bacio sam pogled u njihovu sluzbenu beleznicu, i ispred mene je bilo upisano mnogo mucenika koji su vozili 71, 72, 73 km/h toga dana. Mislim da je svima jasno koliko je para policija otela toga dana napacenom narodu. Iskreno, mene bi bilo sramota da radim kao saobracajni policajac u danasnje vreme, a jos veca sramota da sam ministar policije ili neko od onih ko zasniva budzet na prihodima od kazni.

DM

pre 14 godina

Da, danas su mog drugara kaznili sa 5.000 dinara zbog nepotpisane vozačke dozvole i dobio je 4 kaznena poena. Pokušala sam da nađem u kojoj tački zakona o bezbednosti o saobraćaju stoji stavka da vozačka dozvola mora biti potpisana od strane vlasnika dozvole. Odlučila sam da pored redovne opreme u kolima nosim i taj famozni zakon pa nek mi čika milicajac lepo objasni po kom članu zakona me kažnjava.

Igor

pre 14 godina

Meni su pre nekoliko dana merili dubinu šare pneumatika - pri tom imam zimske gume stare mesec dana! Kada im to nije prošlo, i kada sam pokazao svu potrebnu opremu, papire, putni nalog (službeni auto je u pitanju), rekli su - O. K, slobodan si! Posle pola sata!? E, sad ne može, gospodo, ja sam zbog vas drumskih razbojnika izgubio deo svog vremena, i zahtevam da neko plati štetu! Zapisao sam i brojeve znački i registraciju vozila, samo... Kome da se žalim? Upravi vodovoda? Hajduk Veljku?

TOMA JEREMIC

pre 14 godina

zanima me samo koji je "doktor nauka" predvideo kaznu za nepotpisanu dozvolu i cime mi to ugrozavamo bezbednost ako nam je dozvola nepotpisana ps ja sam nepismen

Sreten

pre 14 godina

Citam sve ovo i jako je interesantno kako nam sve smeta, ucemu je problem da se potpise dozvola, pobogu zasto nemogu da vozim 120km/h ako je ogranicenje 60km/h kakva je ovo drzava. A onda jao majko poginuo mi ovaj i onaj, bio je jako mald eh bas steta...Ovim putem molim MUP za vise patrola na putu Cicevac - Krusevac juce umalo ne poginuh, mali tatin sin vozi Audi i misli da to leti...strava i uzas. Bravo za MUP i samo nastavite...deri nedokazane jer to je jedini nacin.

Milos

pre 14 godina

Hm, moze li neko da mi objasni. Rekli su mi danas kolege da su videli postavljenu kameru za brzinu i za zute trake kod sajma u Beogradu, neposredno pre autobuske stanice (u smeru prema Cukarici). E sad pitanje zasto bas tu? Prvo kad se vracam sa posla sa Novog Beograda, vecito je guzva i nema teorije ponekad da se ukljucim na vreme u sredinu. Zatim, to znaci da ne smem da ostavim kolege na stanici, tj ne smem da udjem na stanicu na sekund? Dalje, sta sa parkingom kod sajma? Ljudi od tamo kad izlaze, ne mogu da preskoce ukljucivanje a da ne prodju ispod kamere

OGORČEN novim ZOBS-om

pre 14 godina

I MUP i Dačić su, izgleda, ipak shvatili koliki su kontraefekat stvorili ovom akcijom i kakav su autogol sebi zabili. Doveli narod do same ivice strpljenja, stvorili kritičnu masu za dizanje ustanka... I sad se prepali, pa se brže-bolje ograđuju i "peru ruke", kao, "nismo mi, to nije tačno..."

ne zaboravljamo koferče

pre 14 godina

Moj ćale ima vozačku već 50 godina, danas se prvi put u životu potpisao u nju, ja prvi put posle 20 godina. Nismo ni znali da ima mesto za potpis. Ovo je najlopovskija država na svetu!

Mica

pre 14 godina

NE NAPLACUJE POLICIJA KAZNE NA LICU MESTA NITI "DELI" BODOVE. Ljudi ako vi ne stitite sami sebi neko nece. Po novom zakonu oni svakom treba da napisu prijavu u kojoj pise po kom clanu kog zakona je kazna a mi sa tim idemo u banku i platimo kaznu ili se zalimo u roku od 8 dana. Kazneni poeni se dobijaju tek kod sudije za prekrsaje a ne na licu mesta kod policajca. Taj ko je rekao da je platio 5000 i da su mu dali 4 poena ili ne zna o cemu govori ili je ispao nevidjena ovca

Mojeime

pre 14 godina

O.K. Hipotetička situacija:
Zaustavlja vas saobraćajac, nakon pola sata provere i testiranja svega i svačega ne pronalazi ništa zbog čega bi mogao da vas kazni, pa vam zatraži natalnu kartu. Vi, naravno, znate za "jadac" i pokazujete je, uredno pripremljenu u kompletu sa dnevnim horoskopom i izveštajem stručnog lica o stanju korena vaše kose, i bivate kažnjeni jer ste se na kartu potpisali latinicom. :D
Seaca li se neko knjige Kvaka 22

vozac

pre 14 godina

Zasto je problem da se potpise vozacka dozvola ako je to predvidjeno.Mup treba da to trazi kod preuzimanja dozvole i time bi se stavila tacka na taj problem koji je valjda prisutan samo u Srbiji,

Crnogorac

pre 14 godina

Bilo je mnogo postova sa linkom gdje moze da se pogleda zakon o bezbednosti i saobracaju.
U tom izdanju, nedefinisano je bilo ponasalje "sluzbenih lica" a o ovom potpisu nije bilo ni traga ni glasa.
Sad bi lijepo trebao da se pojavi neko sa malo vise petlje ko ce lijepo da tuzi ovu jadnu drzavu i da do kraja zivota zivi kao bubreg u loju.

Ono sto me jos pogodilo je ... smanjenje brzine? Da li iko zna kolika je brzina na putevima u Hrvatskoj? autoput 130, medjunarodni 90-110, lokalni 90, grad 50 ajde to je normalno...
KO CE DA PLATI POSTAVLJANJE NOVIH ZNAKOVA ZA OGRANICENJE? OVI NE VALJAJU? Iz cijeg dzepa to ide, i ko je taj koji je dobio posao? Zar ti znaci ne mogu da se rade po kaznenim ustanovama nego zbog kvaliteta moraju po fantomskim privatnim firmama?

I trece najvaznije... cuo sam da se uvode neki novi znaci u saobracaju. Sta je sa nama koji ih nismo ucili kad smo polagali voznju? Jel sad mi moramo ponovo da doucimo te nove znake ili kako?

sani

pre 14 godina

Neverovatna je nasa paranoja!
Kakva besmislena zezalica je uspela za manje od 12 sati da uzburka celu Srbiju,:))
Mozemo li malo da pocnemo da razmisljamo svojim glavama?

Milan

pre 14 godina

Zasto Ministar ne objasni gradjanima Srbije sta naredi komandir stanice sob. policije svojim policajcima (ili sad kako se vec zovu)kad ih upucuje u sluzbu. Sa koliko, brojcano,kaznjenih ucesnika u saobracaju bilo mandata ili prijava da se ne vracaju iz sluzbe. Cist rad po ucinku.

Aleksandar

pre 14 godina

"Šest bodova "zaradiće" vozač koji prođe kroz crveno i žuto svetlo"

Petak, oko 13:30, kroz crveno svetlo na semaforu kod Trga Nikole Pašića proleće auto nekoga iz vlasti (lako prepoznatljivo da su oni: tamna boja, plavo svetlo na krovu koje u tom momentu nije ni bilo uključeno), malo je falilo da zakači troje pešaka koji su zakoračili da pređu ulicu jer im se upalilo zeleno svetlo - vozačima crveno bilo barem 5s pre nego je ovaj i stigao do prelaza.

Žgadija izgleda ništa nije naučila na primeru onog mamlaza što je vozio Veselinova i ubio onu nesrećnu devojku.

Zlatko Todorović

pre 14 godina

Pa broje oni i zihernadle u provj pomoći. Nije to tek tako jednostavno, da li ima 9 ili 14 pribadača. A nij e ni njihov problem ako si kupio novog punta, pandur ti u kontroli otpakuje prvu pomoć iz najlona i ustanovi da ti fali 5 zihernadli. I jednostavno kaže: to si ti trebao da gledaš. Biće toga još. A što bar jednom nedeljno spucaju preko duple pune na Ibarskoj kod rušnja, u pravcu Beograda. Ali je najbolji lik: Parkirao se kod starog ulaza u groblje Orlovača, izašao iz auta, prešao peške zaustanu traku, ušao u srednju traku i mene zaustavlja u brzoj sa 100 na sat. Samo sam mu mahnuo, ali neki mučenik iza mene u Audiu je stao na sred puta, pa ne zna gde će. Strašno

Neutralni

pre 14 godina

Ljudi, ako nismo nista naucili za prethodnih 20 godina i vise, onda stvarno ne zasluzujemo bolje. Ne dozvolite da manipulisu vama. Ako je tacna informacija da je neko platio kaznu za nepotpisanu dozvolu, onda je taj neko namagarcen. Ako nije, onda neko pokusava da manipulise.

dusan

pre 14 godina

Ozbiljno pitanje: kako izbeci prolazak kroz zuto na 5m od semafora pri brzini od 50 Km\h. Da li je kaznjivo u tom smislu izazivanje saobracajne nesrece zbog naglog zaustavljanja? Ili je zabranjen prolaz kroz zuto samo na raskrsnicama gde postoji trepcuce zeleno? Zna li neko nesto o ovome???

Alex

pre 14 godina

Xexe pa super, zaboravili su "samo" da nas obaveste da je potreban potpis i da to kosta 5.000 dinara?? op...cetvrtina plate za neobavestene ljude...1.700 din za akcije..idemo..

duško

pre 14 godina

U R G E N T NO !!!

U PRILOGU TV B92, POLICIJSKI AUTO SE UKLJUČUJE U SAOBRAĆAJ BEZ MIGAVCA!!! KOLIKO JE TO POENA?

Inače, to je jedan od najčešćih prekršaja. Smatram da je to izraz saobraćajne nepismenosti, bahatosti i netolerancije u saobraćaju.

PRAVDA

pre 14 godina

Hahaha ovo je smesno 4 boda sto nema potpisa na vozackoj dozvoli, taj potpis ce bas spreciti da se ne desi neka saobracajna nesreca.

Drobnjak iz auta

pre 14 godina

Ovo je jasan primer zašto je ovaj zakon i donešen.Čista otimačina i hajdučija.Kad te pandur zaustavi, mora nešto da ti nađe pošto su unapred već ukalkulisali sa 80 000 000 eura prikupljenih sredstava na ime kazni.Možeš ti imati onaj papir za čukanje,rezervne sijalice,hitnu pomoć, prsluk itd,itd...kad oni imaju ovakve kečeve iz rukava za otimanje para.Mislim da će sledeće da traže uverenje o državljanstvu ali ne starije od šest meseci...

vlada

pre 14 godina

e taj jeste ispao ovca i dao je te pare policajcu na ruke jer jednostavno navikao da da panduru sve pare iz novcanika (koji mu je debeo) samo da skine sluzbeno lice sa vrata! a onda se malo razmislio i kad je skonato sta su mu uradili onda je lepo nazvao mup, b92 i jos neke medije.
Sto se mene tice i neka je digo prasinu

Baba koja cuti

pre 14 godina

Ovo su panduri pustili buvu dabi uplaseni narod iz straha od kazne brze bolje potpisao i ako zakonski nije obavezno.dabi mogli da falsifikuju potpis vozaca koi odbije da potpise pandurov zapisnik.dupli indigo-jedan vama jedan njemu.tako sto vidi sustinu potpisa dal je cirilicni latinicni ili inicijalni-svrakopis.pa kada vozac ode on potpis uvezba i potpise.pa sutra na sudu tvrdi kako mu je dao duplikat koi je vozac verovatno sagubio pa se sad pravi lud.pandurova se vazi on je bog na drumu.pogotovo kada nemate svedoka suvozaca.(tada paze sta rade).ne potpisujmo kada nemoramo za svaki slucaj.moracemo istalirati skrivenu kameru u auto pa kad pandur zaustavi da snimamo inace smo nagrabusili.mozda je ovo sve moja masta koja je moguca ili mozda samo lupam gluposti.vazno je da je baba koja cuti u autobusu iz filma ko to tamo peva progovorila.mislim narod.buva sto posto.

ex marinac

pre 14 godina

Bilo da neko "pomaze" novom zakonu, ili je on sam po sebi neozbiljan, tek ne cudi me ova farsa sa potpisom. Zbog puta u CG skinuo sam sa sajta njihove policije njihov zakon - kraci je i deluje ozbiljnije, osim sto mi je i nehotice izazvalo podsmeh propisano ogranicenje na autoputevima - ipak, morali su i to da propisu, to nije nista neozbiljno od strane autora. Nedavno, iz ciste radoznalosti, sa sajta hrvatskog Sabora skidoh njihov zakon, i on je dosta ozbiljniji od naseg, nazalost.
Za sada su mi vrhunski biseri kazne zatvora za instruktora i ispitivaca, kao i zabranjeno zaustavljanje u zaustavnoj traci. Nadjimo ih jos, pa da postidimo sve strucnjake, poslanike i predsednika koji ga je potpisao.

dragan

pre 14 godina

Zabrinjava me ta praksa koja policajci u zamalo drzavama Srbiji, CG, Bosni i Makedoniji imaju da oduzimaju dokumenta i salju na salter za placanje - obicno se to primenjuje na strance iz susednih zamalo drzava.
Pozivam novinare B92 da ispitaju da li ova "ovlascenja" uopste imaju zakonsku podlogu?

Bane NS

pre 14 godina

Samo mala digresija, kada u Banci podižete platnu karticu službenik insistira da je odmah pred njim potpišete na poleđini , zar ova praksa nije mogla da se uvede i na šaltere za izdavanje vozačke dozvole kada je već reč o prekršaju teškom 4 boda. Sa druge strane, od usvajanja novog zakona snažno se apeluje na vozače da pribave opremu koju je neophodno po zakonu imati kod sebe, kako onu koju je neophodno bilo imati po starom zakonu tako i opremu koju je neophodno imati po novom zakonu zbog mnogo viših i rigoroznijih kazni, apeli su do te mere bili intenzivni da su ljudi u panici kupovali i šta im treba i šta im ne treba baš zbog toga da ne bi bili zatečeni u prvoj policijskoj kontroli! Takođe apelovalo se na sve bitnije izmene koje se odnose na saobraćajne propise i sl, a ni reči o potpisu u vozačkoj dozvoli, znam da je reč o propisu koji je vazio i u starom zakonu ali zar se nije mogla skrenuti pažnja i na to ili da preformulišem pitanje, kako to da se prva velika kontrola saobraćajne policije od primene novog zakona odnosila baš na takvu jednu stvar na koju se tako malo pažnje obraćalo i o kojoj je tako malo reči bilo i koja pre svega nije nikakva novina koja bi trebala da poboljša bezbednost saobraćaja obuhvaćena novim zakonom, umesto na nešto što je tek novim zakonom usvojeno zaista u svrhu povećanja bezbednosti i na šta je više puta bila skretana pažnja poput flu. prsluka recimo?

Hope

pre 14 godina

Koliko smo pismeni mi kao narod toliko su nam pismeni i policajci:)) Ako samo na svaki komentar „neka kazne one koji su nam izdali nepotpisane vozacke dozvole” (razumevanje procitane vesti) dodje po jedan policajac koji kazni sa 5000 dinara za nepotpisanu (od strane vozaca, na mestu za to predvidjenom) vozacku dozvolu bice dovoljno. Tako su oni (saobracajna policija na ulicama) razumeli zakon :(

zare

pre 14 godina

muka mi je od vise od ovih policajaca koji ovim haracima spasavaju narod na putevima,a niko od njih se ne zapita sta bi sa hiljadama i hiljadama vozaca koji kupise te dozvole za flajku viskija, kilo pecenja ili 50eura.
ali kao po obicaju u ovoj zemlji samo kod nas riba smrdi od repa a do glave nikad necemo ni doci

Dejan

pre 14 godina

Tim saobracajcima koji su zaista naplatili "licno" da ne kazem - na ruke, treba odati priznanje za umesnost u tome, jer kad su uvideli da sad, po novom zakonu, ne mogu da "drpisu" od naroda novac, neko sesetio POTPISA na vozackoj dozvoli. E jesu carevi!!!

soni

pre 14 godina

Kome idu pare od nepostojecih kazni? Zamislite da mucenik neki ode i plati tih 5 iljda i skinu mu 4 poena. Kako se to knjizi? Kako znaju da je to ta kazna? Kako znaju koju je napisao? Gde je istaknut detaljan pravilnik o sadrzaju prve pomoci? Zasto se zakon selektivno primenjuje (romi mogu da se setaju medju automobilima i prodaju stapove za pecanje a polica zaustavlja pesaka sto ide dva metra od pesackog)? Ajmo b92 pitajte ih, pojasnite narodu...vi to dobro radite!

speed4you

pre 14 godina

samo bih zamolio nekoga iz policije da mi objasni kakve veze potpis na vozackoj utice na bezbednost u saobracaju...pored ostalih biometrijskih dokumenata koje naravno traze na uvid...

disco

pre 14 godina

Pa lepo sam predlozio pre izvesnog vremena miran i civilizovan protest... posto mi vozaci kroz akcize izdrzavamo pola ove zemlje...
Ne kupujmo gorivio i ne vozimo se koliko god bude bilo potrebno da promene zakon...
Nista agresivno samo gradjanska neposlusnost i miran protest pa kad ne budu stizale pare od akciza na goriva neka se zapitaju

Progledao sam

pre 14 godina

Već po ko zna koji put objavljujete NETAČNU informaciju:

"Za nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa, vožacu se u dozvolu upisuje jedan negativan poen."

Ako pročitate taj novi zakon (ima da se skine na sajtu Skupštine), videćete da se za pomenute prekršaje NE IZRIČU kazneni poeni. Štaviše, ne postoje prekršaji za koje se izriče JEDAN kazneni poen. Za neke (lakše) prekršaje se poeni ne izriču, a za neke se izriče od 2 do 18, zavisno od težine prekršaja. Molim vas, informišite se pre nego što objavite ovakve podatke u vestima, kako ne biste čitaoce doveli u zabludu.

Inače, moram da se izvinim što sam bio u zabludi i u ranijim komentarima govorio kako podržavam ovaj Zakon o saobraćaju. Sada sam shvatio da je njegova svrha ne poboljšana bezbednost, nego isključivo otimanje para. Ovaj zakon uopšte više ne podržavam!

stojko

pre 14 godina

MOLIM DA SE NAPIŠE KOJI JE TO ČLAN ZAKONA na osnovu koga se zbog potpisa naplaćuje 5000 dinara i upisuju 4 kaznena boda? Ni jedna stavka sa 4 boda nema veze sa dokumentima, a ponajmanje s potpisom u njima.

Nepotpisana dozvola je krivica službenika koji je dozvolu izdao, a ne vozača.

Sudanac

pre 14 godina

Da li je neko u novom Zakonu nasao Clan koji kaze da postoji "KAZNA ZA POSEDOVANJE MOTORNOG VOZILA". Cini mi se da ga treba dodati.

Slazem se da je mnogo bezobzirnih vozaca na ulicama, da je mnogo pesaka koji ne postuju saobracajne znake, slazem se da postoje i "Srpska posla" (kao i u svemu) ali sto je mnogo mnogo je.

koka

pre 14 godina

Zakon o beozbednosti saobracaja na putevima trebalo bi staviti van snage. Gde zive oni koji su ga napisali? Ovo je Srbija , januar 2010 godine.

Gradjani su bez posla,prezaduzeni, bolesni i gladni.Za njih su izglasali ovaj Zakon. Svoja vozila koriste da bi prevezli svoju decu, roditelje i stare komsije d lekara, a ne za odlazak na zimovanje na Kopaonik, letovanje na zeljene destinacije itd. U Evropskim zemljama, Nemacka, Francuska, Slovenija... kazne nisu vece od minimalnog licnog dohotka, ali mi smo "napredna" zemlja i tvorci ovog Zakona su strucni tako da su kazne 10 puta vece od minimalih zarada.

Pitace Vas policajac, jesi li ziv? Jesam. Kazna 100.000,00 dinara i 10 kaznenih poena!

Zika

pre 14 godina

Kakav ministar takva i policija: ovaj zakon je potpuno u duhu ministrovog komunističkog vaspitanja: svi koji izađu na ulicu su sigurno krivi za nešto samo je pitanje (ne)sreće da li će ih policajac zaustaviti ili je već ispunio bonus za taj dan. Za to vreme političari, biznismeni, policajci u civilu i kriminalci pod zaštitom policije će i dalje nesmanjeno divljati po Beogradskim ulicama. Za ovih mesec dana nisam video ništa manje divljanja poput prolaska kroz crveno, vožnje u suprotnom smeru, nepoštovanja pešaka, bahatih parkiranja, prolaska kroz raskrsnice bez poštovanja prava prvenstva... Jedino što sam primetio da se malo više poštuje nego ranije su ograničenja brzine. Bitno je da se svi bavimo potpisima, prslucima, rezervnim sijalicama i slično. Sve je to demokratskim lakom prelakirana komunistička šarena laža koja ima funkciju anestezije naroda kako ne bi shvatio ko ga i gde vodi.