Petak, 17.07.2009.

23:33

Ako kaniš pobijediti...

Izvor: B92

Ako kaniš pobijediti... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

---dp---

pre 14 godina

Samo da potvrdim informaciju u vezi hrvatskog reprinta epizoda sa Brixyjevim prevodom. Slazem se i sa time da vredi imati prvih 200 epizoda a da su sve ostale epizode samo za slaganje u police iz kolekcionarskih razloga. No, nije ni logicno ocekivati da se nakon 100 ili 200 epizoda nadje jednako dobra inspiracija za dalje epizode, nije ni Bunker svemocan i beskrajno kreativan, ideje se jednostavno vremenom istrose i tesko je pronaci nove koje ce biti jednako uspesne kao one prve

hahaha

pre 14 godina

Veliko HVALA Zoranu, komentar 44- na tom sajtu (stripoteka.com)imaju 62 broja genijalnih Maxa i Bunkera. Alan Ford je genijalno djelo. Sta je genijalno djelo, zaista? Mozda i to da u svakom zivotnom dobu mozete da nadjete neki novi smisao. Tako me je nekada, kao klinca, Alan Ford jednostavno nasmijavao do suza. Ali nisam bas mislio da se bazira na stvarnosti. Poslije su dolazile nove interpretacije, da ne davim, a sada mi se sve to cini kao legitimni nastavak hipi pokreta, kao poklic krajnje iskrenosti i nezamajavanja. Recite da lupam. Ali nema ne samo takvih stripova, nema ni stanja svijesti. Zamislite kako smo nekada pricali. Nismo se hvalili, zanosili nekim vlastitim velicinama, titrali jedni drugima, vec se jednostavno pod*ebavali do kraja. I zar to nije jedini nacin da covjek ostane i normalan i pametan?
Pijani pilot pita Boba Rocka na ulazu u avion:"Nikakvo oruzje? Nikakav alkohol? Steta!"
Bob Rock:"Svi smo trijezni, ali zbog nemastine, ne zbog karakternih razloga!"

AF

pre 14 godina

Lopov Drpiga je iz Maxmagnusa...
Ovako, kao neko ko se, mogu se neskromno pohvaliti, podosta razume u tematiku, red mi je objasniti pojedine stvari... Alan Ford, strip Magnusa (crtez) i Bankera (scenario), dogurao je skoro do 500. broja u Italiji, koji je inace i izasao, ali da ne sirim... U Hrvatskoj, pa i kod nas, u knjizari Darkvud i Alan Ford, mozete kupiti klasik Alan Fordove sa Briksijevim prevodom! Tako da, deco, ostavite ove nove brojeve i pocnite da skupljate od pocetka, klasik je posle 5 godina dosao do brojke 85... Smatram da onaj ko stvarno zeli da voli ovaj strip, mora da ima prvih dvesta brojeva... Posel toga, tesko citljivo... Inace, i posle 40 godina, scenarista je isti... Banker sve vreme pise, ali cini mi se da je odavno u autu... Nema potrebe za nostalgijom, klasik je sa originalnim naslovnicama, Hrvati su ipak mislili na mladje... A ovi svetovi, dobri su samo za mesto gde i car ide peske :D

r2d2

pre 14 godina

eh Alan Ford...stekao sam pare koje su mi roditelji ponekad davali za uzinu da bih mogao da kupim svescice od (uvek) 120 strana.
Naravno, nekih 70ak brojeva ubitacne kombinacije Magnus/Bunker/Brixy su ostali neophodna literatura i do dana danasnjeg.

Setim se samo Superhika i njegovog motoa: "Kradem siromasnima da bih darivao bogatima" i njegove akcije otimanja unikatne figurice vojnika od siromasa a za racun razmazenog bogatuna kome ta jednia fali ukolekciji... ili otimanje para koje su sakupljine u okviru akcije "Priredimo radost siromasnima" ...

Ingwarr

pre 14 godina

Nosonja prosi s crnim "lenonkama" i nosi tablu:

Slijep pas, od slijepa oca (psa) kod vlasnika takodjer slijepca. Udijelite bez okolisanja.

Sly

pre 14 godina

"Leonidase, ja sam odvijeć star da bih ti pomogao, ali ako kaniš pobijediti poslušaj moj savjet-odsijeci ti njima više glava nego oni tebi."

nixonn

pre 14 godina

komentar broj 62, i meni je ta fora ubjedljivo najjaca u svim stripovima. LEgendarni Nenad Briksi je davao nevjerovatan smek svim Alan Ford izdanjima

krtola

pre 14 godina

Ipak su prve serije romana neprevaziđene. Poslije je bilo ok, ali kao i uvijek kad se nešto dobro nastavlja, bilo je i malo prisiljeno.

Brkajlo

pre 14 godina

Cestit rodjendan svim Fordovcima uz uspjesno resavanje Fordaljke.
Alan Ford je jednostavno nesto nezamjenljivo. Sve bih dao da sam malo stariji i da sam poceo skupljati kolekciju na vreme... ali skupice se jednom.

A epizoda na groblju kada "neka babuskara" narice na grobu pokojnog muza: o boze, smiluj mi se i uzmi me k njemu!
u tom trenutku Bob prelazi preko nje pomahnitalim bagerom a ova ce, onako zgazena: bog mi se smilovao!
I da, Strabalda je sestra broja 1.
Bobe, zasto si nervozan? pita Alan. ZATO STO MI FALI JOS SAMO DEVETSTO DEVEDESET DEVET TISUCA DEVETSTO DEVEDESET8 DOLARA I OSAMDESET DVA CENTA DO PRVOG MILIJUNA!!

Veliki pozdrav! :)

Kvisko

pre 14 godina

Bob stoji do jednog aristokrate kome je (naravno nepozvan) upao na prijem i pita ga (parafraziram malo):

Bob: Izvinite, gospodine, tko je ona rugoba u donjem dijelu sobe do ormana?

Lik: To je moja supruga

Bob: A tko je ona mala rugoba koja stoji do nje?

Lik: To je moja kcerka

Bob: Izvinite, gospodine, ima li ovdje neke rugobe koja nije rodbinski povezana sa Vama?

Lik: Ima, i to najveca, pogledaj se u zrcalo, tupane !

mali marinko

pre 14 godina

Bob Rock vs grude:
Djeca??? Sve su to budući probisvijeti i kriminalci. :))

a tek starac u susjedstvu koji je imao samo radio i erotske časopise :))

petrovgrad1970

pre 14 godina

......tako mi mlijeka u prahu, ja skrijecem na lijevo..........
inace crtani film je uradjen davno, ali nikada nije titlovan na srpki, niti je ikada vidjen na ovim prostorima. isti autori ista ekipa .......

Kotoranin

pre 14 godina

Genijalna je bila i ona epizoda gdje falsifikatori novca izracunaju da ih, kad uracunaju farbu, papir i slicno, jedan falsifikovani dolar kosta vise od pravog, te da rade sa gubitkom. Legendarno.

susjed

pre 14 godina

uspjeh ovog stripa je kombinacija odlicnih crteza i prica, a kod nas najvise od svega odlicnog prijevoda Nenada Briksija. Dakle, nije rijec o "hrvatskom" prijevodu, nego o Nenadovom. U cemu je razlika? U tome sto je Nenad koristio mnoge arhaizme, rijeci koje su rijetko u upotrebi i igrao se rijecima, recenicnim konstrukcijama i sl. I kod nas Alan ford izlazi i danas, i bas kao i kod vas nema nikakvog uspjeha ni kod novih generacija, ni kod nas starijih, a izlazi s "hrvatskim" prijevodom, ali ne s Nenadovim! Osim toga, davno vise nema ni tvoraca ovog stripa, tako da je to danas samo prostitucija ovog velikog branda...

Iggy

pre 14 godina

Najjace su im bile parodije na siromasne. Dobre su im fore u epizodi Superhik kad siromasna porodica dobija frizider:
Zena:-Dolazni nas hladnjak
Muz:-I mi imamo nesto cime mozemo da se ponosimo
Cerka:-Ubrajamo se medju imucne
Majka:-Gledajte deco,kako je divan! Ima vlastitio osvetljenje! I pretinac za maslac i pretinac za jaja!
Cerka:-Majko sto je to maslac? A sto je to jaja?

susjed

pre 14 godina

u jednoj epizodi Broj 1 pokazuje grupi drogu koju su zaplijenili nekome i objasnjava im: djeco, ovo je droga, od nje se bogatima cini da su jos bogatiji, a siromasnima da su za stolom prepunim obilja. Na to ce Bob: mozemo li dobiti malo za osobnu uporabu?

Alan i Bob lete s Grunfom negdje iz New Yorka u neki drugi grad Sj.Amerike, Bob uzima grunfovu kartu i vidi da je na njoj ucrtana samo evropa, afrika i azija, a onda pogleda godinu izdanja karte: 1400 i neka, prije otkrica Amerike :)

ili legendarne fore, kad im Broj 1 ili sef daju nalog da prate ili pronadju nekoga, pa im da sliku te osobe iz vrtica uz objasnjenje da nisu mogli naci noviju sliku :)

Darko, Beograd

pre 14 godina

Odrastao sam citajuci AF. Svaki put kad bi izasao novi broj, secam se, traco sam u trafiku i kupovao 2 ista...jedan za citanje, drugi za kolekciju. Onda bih se zakljucao u sobu i seo na krevet i citao ga, smejuci se na glas. Uzivao sam u njima i definitivno su ostali deo mene i mog detinjstva. Ne znam kakvi su danasnji AF, ali sam cuo da nisu ni prineti onim ranijim brojevima iz 70-tih ili ranih 80-tih. Ipak, vecno ce ostati u mom srcu.
Secam se jedne nadgrobne ploce u jednoj epizodi na kojoj je pisalo: Zaboravio disati...:))...ali zaista cu carevi.

Misa

pre 14 godina

Posto je neko pomenuo da bi bilo dobro da se napravi crtani sa omiljenim nam likovima - jedna informacija: crtani je vec napravljen, italijanska produkcija i moze sa naci po raznim torrent sajtovima... Ali - to ni blizu ne odslikava strip, cisto da se ne razocarate.

zlaja

pre 14 godina

A gumiflex, Arsen Lupiga,konspirator i com. idr. neprijatelji grupe TNT.
A ako se ono zove sestra br1. (starija).
Pozdrav svim Alanforodovcima.

Dragan

pre 14 godina

Ili kad dele novac,broj1"1meni 1 tebi,sledećem:1 meni 1 tebi....Na kraju ga Bob pita:"ali Visosti kako je Vaša hrpa veća od moje a broj1 odgovara:"Matematika je egzaktna nauka dijete moje".Najbolji strip ikada(naravno sa hrvatskim prevodom).

Martin

pre 14 godina

..mene ovaj strip podseca na neko divno vreme a btw, jedna od omiljenih scena mi je ona kad Lutak Flint uleti u piceriju i smaze dvadesetak pica i nekoliko krigli piva..Mozda sam bio gladan kad sam to citao ali danas mi je pica omiljeno jelo..

Mikele011

pre 14 godina

- iz jedne kasnije epizode, kada Grunf, Alan i Bob lete pravim avionom.
Dakle, sleću na aerodrom, i carinik ih pita: "Imate li štogod za prijaviti?", a Grunf ga prezrivo pogleda i odbrusi: "Nismo mi cinkaroši!".
:)

zzzzz

pre 14 godina

@iznogud i svi koji su ga preporucili: "Ako kanis pobijediti, niposto ne smijes izgubiti" jeste recenica koju Broj Jedan govori generalu Kasteru u prvoj epizodi u kojoj se pojavljuje, epizodi po imenu "Broj Jedan". Ne znam zasto neko ispravlja druge, a da je sam u zabludi...

Nindza

pre 14 godina

Pre dve godine bio ja u Dubrovniku na jednodnevnoj ekskurziji, i nisam nasao nista da kupim kao suvenir bratu (mislim, ti suveniri su isti na celom mediteranu, samo menjaju naziv zemlje).
I tako cekamo minibus do Herceg Novog, gledam u neku trafiku, vidim strip Alan Ford, i onda mi se upali lampica-ja sam u HRVATSKOJ, i to je "pravi" Alan Ford :0) Onda sam kupio sve epizode sto su tu bile, i to mu odneo. Inace, brat me je i "navukao" na Alan Forda, on je to skupljao, ima i sve trobroje koji su izlazili neposredno pre rata (mislim da je izaslo 10 komada ukupno), i to cuva k'o oci u glavi.

Srba

pre 14 godina

Bob i Grunf pravili zasedu za dvojicu koje su pratili i u trenutku kada su se priblizavali, Grunf pita:
- Sata nam je ciniti?
Bob odgovara:
- Njih je dvojica a mi smo sami. Bezimo!
----------------------------
U izlogu prodavnice bundi stoji natpis"Popust 50%". Sir Oliver ulazi, uzima dve bunde i krece napolje. Prodavac ce na to:
- Gospodine, gde ste krenuli?
- Pa, 2 bunde puta 50% je 100%.
I izadje iz radnje.
Prodavac zbunjeno ostade razmisljajuci: "Moracu da ukinem ovaj popust, ne isplati mi se".

Kvisko

pre 14 godina

Grunf trpa Boba i Alana u "raketu" za prevoz u Kanadu..

"Bob (valjda): Grunfe, kako znas da je Kanada ispred nas?

Grunf: Nekoc sam srio jednog poznanika, i kad mi je kazao da ima punicu u Kanadi mahnuo je rukom u tom smjeru..."

Da ne pominjem "Kosano polje" i Murata koji se prejeo cevapa Broja 1, i (neobjavljenog) broja sa JB Titom....:)

gagonja

pre 14 godina

dakle, broj jedan savetuje admirala nelsona pre bitke kod trafalgara

Broj Jedan: "Prijatelju, odvec sam star da osobno vodim bitku.Ali mogu ti dat jedan savijet: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!"
Admiral Nelson: "Stara smrdljiva ribo, probuseni brode, slomljeni jarbole, ova tvoja plitka misao sigurno mi nikad ne bi pala na um."

gistro >>K

pre 14 godina

Bob i Alan u liftu koji liftboy od stotinu lijeta podize pomocu cekrka... Na zidu lifta u pozadini stoji natpis-\"Povratak po sistemu gravitacije...\"

Predrag

pre 14 godina

Боб код берберина коме се тресу руке :"Препоручам лаку руку!"
Берберин тресући се :"Зову ме рука судбине!"
Хахахаха

Haiku

pre 14 godina

Poezija Broja 1 (iz epizode o Ilijadi i Odiseji) :

"Vau, vau laje Psich,
chiju chiju pjeva Tich.
zine Psich, ode Tich".

U istoj epizodi on savetuje antickog ratnika pred bitku (mislim upravo Odiseja) : "Ja sam odvec star, no ako mene pitas, mogu ti reci: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti".

P.S. Evo sad sam razgovarao sa americkim kolegama u kancelariji, jedan od njih je cuo za Alan Ford strip.

Dil-e-Tant

pre 14 godina

Plaza podeljena ogradom, kako kopno tako i voda, i obavestenje da je jedan deo plaze za siromasne a drugi za bogate. Na siromasnom delu naravno Bob i naravno pokusava dzabe da udje u deo za bogate. Neki bogati na duseku ga je video, prijavio, i naravno, Bob je bio izbacen. Onda je opet usao, besan, dosao kod tipa na duseku i izduvao mu dusek, a tip ne zna da pliva.
I vice:
- Upomoc, bogat sam, a tonem ;-))))
Ovih dana sam citao o rusenju ograde na nekoj plazi na Svetom Stefanu. Sta mislite da li mi je CG licila na grupu TNT?

kisa

pre 14 godina

"More je slano, zasecerimo ga"!
"Miris prodajemo zasebno".
"Debeli su siromasni,
mrsavi su bogati".
"Halo Bing kako brat..."
kad i Apollo u visine... cestitamo

Ivan

pre 14 godina

Alan Ford je Italijanski strip koji je bio popularan samo u Italiji i Jugoslaviji. Razlog tome je u specificnom mentalitetu i humoru koji odgovara tom podneblju. Cela stvar nema nikakve veze sa Njujorkom.

pera_nis

pre 14 godina

* "Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj."

* "Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz .!"

* "Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"

* "Ko hoda ne trči"

* "Kad se borim neprijatelja nemam!"

bilja

pre 14 godina

ja sam strip čitala i skupljala još od 1976 , pa je kolekcija na tavanu dočekala moje sinove...oni sad kupuju i ove nove, ali meni više to nije isto... stripvi su bili i edukativni i ironični i duhovoti .... tandem foliranata Šef- Jeremija !... a sećate se onog neuspešnog samoubice, što se provlačio kao epizodista kroz stripove? meni su čak i negativci svi bili simpatični....(sem onih vampira) Pa sva ona menažerija, od Klodovika i Nosonje do zmije i šefovog hrčka...

Milan

pre 14 godina

Kada sam u Alan Fordu procitao:
"Ulaz u bioskop besplatan, izlaz se naplacuje".
umro sam od smeha. Posto je danas otvaranje racuna u nekoj banci? A zatvaranje?

akai

pre 14 godina

Iscitao sam ih sve po nekoliko puta:) Odlican strip, naravno, samo u hrvatskom prevodu. Ovo sto se danas moze naci na trafikama ni ne lici na onaj pravi, stari i dobri Alan Ford.

purenjak

pre 14 godina

Imam 1$ i 20 centa.hmmm mozda ce dostajati za generalnu reparaturu motor kotaca!!OTTO GRUNF

Tko leti vrijedi,tko vrijedi leti,tko ne leti ne vrijedi!! OTTO GRUNF

I naravno
" Bolje stotinu godina kao milijunas nego jedan dan bijednik"!!

Blago svima nama koji smo rasli citajuci Alan Ford.

Ovi klinci nemaju pojma sta su propustili!!

Bane

pre 14 godina

Stvarno su ti Alan Fordovi sa hrvatskim prevodom super. Ovo sto sada izlazi je katastrofa. Kupovao sam ove nove brojeve na racun stare slave koju Alan Ford ima. Stalno sam se nadao da ce se popraviti stanje. Ali prestao sam posle 50 brojeva. Stvarno nema smisla.

Bob Rock

pre 14 godina

Genijalno, posebno prva serija. Da li danasnja omladina ovo cita? Trebalo bi AF ukljuciti u obaveznu lektiru, definitivno dobro utice na mozdane celije.

Mrmot

pre 14 godina

Eeeee, kada se samo setim. Naravno, hrvatski prevod daje draz i ne mogu zamisliti bez jekavice Alana Forda. Npr. secam se jedne od epizoda u kojoj Bob vuce Nosonju kao alibi kod nekog lika kog hoce nesto da proveri, a satro dolazi po oglasu jer ima psa za priplod. Majke mi, uvek se smejem kada se setim tog dela, kada mu lik kaze..."Nema ovdje takvoga, a sada se gubite i ti i tvoj pohotljivi pas....":) :) :) :) :) :)

purenjak

pre 14 godina

Imam 1$ i 20 centa.hmmm mozda ce dostajati za generalnu reparaturu motor kotaca!!OTTO GRUNF

Tko leti vrijedi,tko vrijedi leti,tko ne leti ne vrijedi!! OTTO GRUNF

I naravno
" Bolje stotinu godina kao milijunas nego jedan dan bijednik"!!

Blago svima nama koji smo rasli citajuci Alan Ford.

Ovi klinci nemaju pojma sta su propustili!!

Milan

pre 14 godina

Kada sam u Alan Fordu procitao:
"Ulaz u bioskop besplatan, izlaz se naplacuje".
umro sam od smeha. Posto je danas otvaranje racuna u nekoj banci? A zatvaranje?

Mrmot

pre 14 godina

Eeeee, kada se samo setim. Naravno, hrvatski prevod daje draz i ne mogu zamisliti bez jekavice Alana Forda. Npr. secam se jedne od epizoda u kojoj Bob vuce Nosonju kao alibi kod nekog lika kog hoce nesto da proveri, a satro dolazi po oglasu jer ima psa za priplod. Majke mi, uvek se smejem kada se setim tog dela, kada mu lik kaze..."Nema ovdje takvoga, a sada se gubite i ti i tvoj pohotljivi pas....":) :) :) :) :) :)

Bob Rock

pre 14 godina

Genijalno, posebno prva serija. Da li danasnja omladina ovo cita? Trebalo bi AF ukljuciti u obaveznu lektiru, definitivno dobro utice na mozdane celije.

Mikele011

pre 14 godina

- iz jedne kasnije epizode, kada Grunf, Alan i Bob lete pravim avionom.
Dakle, sleću na aerodrom, i carinik ih pita: "Imate li štogod za prijaviti?", a Grunf ga prezrivo pogleda i odbrusi: "Nismo mi cinkaroši!".
:)

bilja

pre 14 godina

ja sam strip čitala i skupljala još od 1976 , pa je kolekcija na tavanu dočekala moje sinove...oni sad kupuju i ove nove, ali meni više to nije isto... stripvi su bili i edukativni i ironični i duhovoti .... tandem foliranata Šef- Jeremija !... a sećate se onog neuspešnog samoubice, što se provlačio kao epizodista kroz stripove? meni su čak i negativci svi bili simpatični....(sem onih vampira) Pa sva ona menažerija, od Klodovika i Nosonje do zmije i šefovog hrčka...

Srba

pre 14 godina

Bob i Grunf pravili zasedu za dvojicu koje su pratili i u trenutku kada su se priblizavali, Grunf pita:
- Sata nam je ciniti?
Bob odgovara:
- Njih je dvojica a mi smo sami. Bezimo!
----------------------------
U izlogu prodavnice bundi stoji natpis"Popust 50%". Sir Oliver ulazi, uzima dve bunde i krece napolje. Prodavac ce na to:
- Gospodine, gde ste krenuli?
- Pa, 2 bunde puta 50% je 100%.
I izadje iz radnje.
Prodavac zbunjeno ostade razmisljajuci: "Moracu da ukinem ovaj popust, ne isplati mi se".

gagonja

pre 14 godina

dakle, broj jedan savetuje admirala nelsona pre bitke kod trafalgara

Broj Jedan: "Prijatelju, odvec sam star da osobno vodim bitku.Ali mogu ti dat jedan savijet: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!"
Admiral Nelson: "Stara smrdljiva ribo, probuseni brode, slomljeni jarbole, ova tvoja plitka misao sigurno mi nikad ne bi pala na um."

pera_nis

pre 14 godina

* "Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj."

* "Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz .!"

* "Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"

* "Ko hoda ne trči"

* "Kad se borim neprijatelja nemam!"

susjed

pre 14 godina

uspjeh ovog stripa je kombinacija odlicnih crteza i prica, a kod nas najvise od svega odlicnog prijevoda Nenada Briksija. Dakle, nije rijec o "hrvatskom" prijevodu, nego o Nenadovom. U cemu je razlika? U tome sto je Nenad koristio mnoge arhaizme, rijeci koje su rijetko u upotrebi i igrao se rijecima, recenicnim konstrukcijama i sl. I kod nas Alan ford izlazi i danas, i bas kao i kod vas nema nikakvog uspjeha ni kod novih generacija, ni kod nas starijih, a izlazi s "hrvatskim" prijevodom, ali ne s Nenadovim! Osim toga, davno vise nema ni tvoraca ovog stripa, tako da je to danas samo prostitucija ovog velikog branda...

Ivan

pre 14 godina

Alan Ford je Italijanski strip koji je bio popularan samo u Italiji i Jugoslaviji. Razlog tome je u specificnom mentalitetu i humoru koji odgovara tom podneblju. Cela stvar nema nikakve veze sa Njujorkom.

gistro >>K

pre 14 godina

Bob i Alan u liftu koji liftboy od stotinu lijeta podize pomocu cekrka... Na zidu lifta u pozadini stoji natpis-\"Povratak po sistemu gravitacije...\"

Dil-e-Tant

pre 14 godina

Plaza podeljena ogradom, kako kopno tako i voda, i obavestenje da je jedan deo plaze za siromasne a drugi za bogate. Na siromasnom delu naravno Bob i naravno pokusava dzabe da udje u deo za bogate. Neki bogati na duseku ga je video, prijavio, i naravno, Bob je bio izbacen. Onda je opet usao, besan, dosao kod tipa na duseku i izduvao mu dusek, a tip ne zna da pliva.
I vice:
- Upomoc, bogat sam, a tonem ;-))))
Ovih dana sam citao o rusenju ograde na nekoj plazi na Svetom Stefanu. Sta mislite da li mi je CG licila na grupu TNT?

Bane

pre 14 godina

Stvarno su ti Alan Fordovi sa hrvatskim prevodom super. Ovo sto sada izlazi je katastrofa. Kupovao sam ove nove brojeve na racun stare slave koju Alan Ford ima. Stalno sam se nadao da ce se popraviti stanje. Ali prestao sam posle 50 brojeva. Stvarno nema smisla.

Iggy

pre 14 godina

Najjace su im bile parodije na siromasne. Dobre su im fore u epizodi Superhik kad siromasna porodica dobija frizider:
Zena:-Dolazni nas hladnjak
Muz:-I mi imamo nesto cime mozemo da se ponosimo
Cerka:-Ubrajamo se medju imucne
Majka:-Gledajte deco,kako je divan! Ima vlastitio osvetljenje! I pretinac za maslac i pretinac za jaja!
Cerka:-Majko sto je to maslac? A sto je to jaja?

akai

pre 14 godina

Iscitao sam ih sve po nekoliko puta:) Odlican strip, naravno, samo u hrvatskom prevodu. Ovo sto se danas moze naci na trafikama ni ne lici na onaj pravi, stari i dobri Alan Ford.

Kotoranin

pre 14 godina

Genijalna je bila i ona epizoda gdje falsifikatori novca izracunaju da ih, kad uracunaju farbu, papir i slicno, jedan falsifikovani dolar kosta vise od pravog, te da rade sa gubitkom. Legendarno.

Kvisko

pre 14 godina

Bob stoji do jednog aristokrate kome je (naravno nepozvan) upao na prijem i pita ga (parafraziram malo):

Bob: Izvinite, gospodine, tko je ona rugoba u donjem dijelu sobe do ormana?

Lik: To je moja supruga

Bob: A tko je ona mala rugoba koja stoji do nje?

Lik: To je moja kcerka

Bob: Izvinite, gospodine, ima li ovdje neke rugobe koja nije rodbinski povezana sa Vama?

Lik: Ima, i to najveca, pogledaj se u zrcalo, tupane !

Haiku

pre 14 godina

Poezija Broja 1 (iz epizode o Ilijadi i Odiseji) :

"Vau, vau laje Psich,
chiju chiju pjeva Tich.
zine Psich, ode Tich".

U istoj epizodi on savetuje antickog ratnika pred bitku (mislim upravo Odiseja) : "Ja sam odvec star, no ako mene pitas, mogu ti reci: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti".

P.S. Evo sad sam razgovarao sa americkim kolegama u kancelariji, jedan od njih je cuo za Alan Ford strip.

Ingwarr

pre 14 godina

Nosonja prosi s crnim "lenonkama" i nosi tablu:

Slijep pas, od slijepa oca (psa) kod vlasnika takodjer slijepca. Udijelite bez okolisanja.

kisa

pre 14 godina

"More je slano, zasecerimo ga"!
"Miris prodajemo zasebno".
"Debeli su siromasni,
mrsavi su bogati".
"Halo Bing kako brat..."
kad i Apollo u visine... cestitamo

Predrag

pre 14 godina

Боб код берберина коме се тресу руке :"Препоручам лаку руку!"
Берберин тресући се :"Зову ме рука судбине!"
Хахахаха

AF

pre 14 godina

Lopov Drpiga je iz Maxmagnusa...
Ovako, kao neko ko se, mogu se neskromno pohvaliti, podosta razume u tematiku, red mi je objasniti pojedine stvari... Alan Ford, strip Magnusa (crtez) i Bankera (scenario), dogurao je skoro do 500. broja u Italiji, koji je inace i izasao, ali da ne sirim... U Hrvatskoj, pa i kod nas, u knjizari Darkvud i Alan Ford, mozete kupiti klasik Alan Fordove sa Briksijevim prevodom! Tako da, deco, ostavite ove nove brojeve i pocnite da skupljate od pocetka, klasik je posle 5 godina dosao do brojke 85... Smatram da onaj ko stvarno zeli da voli ovaj strip, mora da ima prvih dvesta brojeva... Posel toga, tesko citljivo... Inace, i posle 40 godina, scenarista je isti... Banker sve vreme pise, ali cini mi se da je odavno u autu... Nema potrebe za nostalgijom, klasik je sa originalnim naslovnicama, Hrvati su ipak mislili na mladje... A ovi svetovi, dobri su samo za mesto gde i car ide peske :D

Kvisko

pre 14 godina

Grunf trpa Boba i Alana u "raketu" za prevoz u Kanadu..

"Bob (valjda): Grunfe, kako znas da je Kanada ispred nas?

Grunf: Nekoc sam srio jednog poznanika, i kad mi je kazao da ima punicu u Kanadi mahnuo je rukom u tom smjeru..."

Da ne pominjem "Kosano polje" i Murata koji se prejeo cevapa Broja 1, i (neobjavljenog) broja sa JB Titom....:)

Dragan

pre 14 godina

Ili kad dele novac,broj1"1meni 1 tebi,sledećem:1 meni 1 tebi....Na kraju ga Bob pita:"ali Visosti kako je Vaša hrpa veća od moje a broj1 odgovara:"Matematika je egzaktna nauka dijete moje".Najbolji strip ikada(naravno sa hrvatskim prevodom).

Nindza

pre 14 godina

Pre dve godine bio ja u Dubrovniku na jednodnevnoj ekskurziji, i nisam nasao nista da kupim kao suvenir bratu (mislim, ti suveniri su isti na celom mediteranu, samo menjaju naziv zemlje).
I tako cekamo minibus do Herceg Novog, gledam u neku trafiku, vidim strip Alan Ford, i onda mi se upali lampica-ja sam u HRVATSKOJ, i to je "pravi" Alan Ford :0) Onda sam kupio sve epizode sto su tu bile, i to mu odneo. Inace, brat me je i "navukao" na Alan Forda, on je to skupljao, ima i sve trobroje koji su izlazili neposredno pre rata (mislim da je izaslo 10 komada ukupno), i to cuva k'o oci u glavi.

susjed

pre 14 godina

u jednoj epizodi Broj 1 pokazuje grupi drogu koju su zaplijenili nekome i objasnjava im: djeco, ovo je droga, od nje se bogatima cini da su jos bogatiji, a siromasnima da su za stolom prepunim obilja. Na to ce Bob: mozemo li dobiti malo za osobnu uporabu?

Alan i Bob lete s Grunfom negdje iz New Yorka u neki drugi grad Sj.Amerike, Bob uzima grunfovu kartu i vidi da je na njoj ucrtana samo evropa, afrika i azija, a onda pogleda godinu izdanja karte: 1400 i neka, prije otkrica Amerike :)

ili legendarne fore, kad im Broj 1 ili sef daju nalog da prate ili pronadju nekoga, pa im da sliku te osobe iz vrtica uz objasnjenje da nisu mogli naci noviju sliku :)

hahaha

pre 14 godina

Veliko HVALA Zoranu, komentar 44- na tom sajtu (stripoteka.com)imaju 62 broja genijalnih Maxa i Bunkera. Alan Ford je genijalno djelo. Sta je genijalno djelo, zaista? Mozda i to da u svakom zivotnom dobu mozete da nadjete neki novi smisao. Tako me je nekada, kao klinca, Alan Ford jednostavno nasmijavao do suza. Ali nisam bas mislio da se bazira na stvarnosti. Poslije su dolazile nove interpretacije, da ne davim, a sada mi se sve to cini kao legitimni nastavak hipi pokreta, kao poklic krajnje iskrenosti i nezamajavanja. Recite da lupam. Ali nema ne samo takvih stripova, nema ni stanja svijesti. Zamislite kako smo nekada pricali. Nismo se hvalili, zanosili nekim vlastitim velicinama, titrali jedni drugima, vec se jednostavno pod*ebavali do kraja. I zar to nije jedini nacin da covjek ostane i normalan i pametan?
Pijani pilot pita Boba Rocka na ulazu u avion:"Nikakvo oruzje? Nikakav alkohol? Steta!"
Bob Rock:"Svi smo trijezni, ali zbog nemastine, ne zbog karakternih razloga!"

Darko, Beograd

pre 14 godina

Odrastao sam citajuci AF. Svaki put kad bi izasao novi broj, secam se, traco sam u trafiku i kupovao 2 ista...jedan za citanje, drugi za kolekciju. Onda bih se zakljucao u sobu i seo na krevet i citao ga, smejuci se na glas. Uzivao sam u njima i definitivno su ostali deo mene i mog detinjstva. Ne znam kakvi su danasnji AF, ali sam cuo da nisu ni prineti onim ranijim brojevima iz 70-tih ili ranih 80-tih. Ipak, vecno ce ostati u mom srcu.
Secam se jedne nadgrobne ploce u jednoj epizodi na kojoj je pisalo: Zaboravio disati...:))...ali zaista cu carevi.

mali marinko

pre 14 godina

Bob Rock vs grude:
Djeca??? Sve su to budući probisvijeti i kriminalci. :))

a tek starac u susjedstvu koji je imao samo radio i erotske časopise :))

Brkajlo

pre 14 godina

Cestit rodjendan svim Fordovcima uz uspjesno resavanje Fordaljke.
Alan Ford je jednostavno nesto nezamjenljivo. Sve bih dao da sam malo stariji i da sam poceo skupljati kolekciju na vreme... ali skupice se jednom.

A epizoda na groblju kada "neka babuskara" narice na grobu pokojnog muza: o boze, smiluj mi se i uzmi me k njemu!
u tom trenutku Bob prelazi preko nje pomahnitalim bagerom a ova ce, onako zgazena: bog mi se smilovao!
I da, Strabalda je sestra broja 1.
Bobe, zasto si nervozan? pita Alan. ZATO STO MI FALI JOS SAMO DEVETSTO DEVEDESET DEVET TISUCA DEVETSTO DEVEDESET8 DOLARA I OSAMDESET DVA CENTA DO PRVOG MILIJUNA!!

Veliki pozdrav! :)

Sly

pre 14 godina

"Leonidase, ja sam odvijeć star da bih ti pomogao, ali ako kaniš pobijediti poslušaj moj savjet-odsijeci ti njima više glava nego oni tebi."

zlaja

pre 14 godina

A gumiflex, Arsen Lupiga,konspirator i com. idr. neprijatelji grupe TNT.
A ako se ono zove sestra br1. (starija).
Pozdrav svim Alanforodovcima.

Martin

pre 14 godina

..mene ovaj strip podseca na neko divno vreme a btw, jedna od omiljenih scena mi je ona kad Lutak Flint uleti u piceriju i smaze dvadesetak pica i nekoliko krigli piva..Mozda sam bio gladan kad sam to citao ali danas mi je pica omiljeno jelo..

---dp---

pre 14 godina

Samo da potvrdim informaciju u vezi hrvatskog reprinta epizoda sa Brixyjevim prevodom. Slazem se i sa time da vredi imati prvih 200 epizoda a da su sve ostale epizode samo za slaganje u police iz kolekcionarskih razloga. No, nije ni logicno ocekivati da se nakon 100 ili 200 epizoda nadje jednako dobra inspiracija za dalje epizode, nije ni Bunker svemocan i beskrajno kreativan, ideje se jednostavno vremenom istrose i tesko je pronaci nove koje ce biti jednako uspesne kao one prve

Misa

pre 14 godina

Posto je neko pomenuo da bi bilo dobro da se napravi crtani sa omiljenim nam likovima - jedna informacija: crtani je vec napravljen, italijanska produkcija i moze sa naci po raznim torrent sajtovima... Ali - to ni blizu ne odslikava strip, cisto da se ne razocarate.

r2d2

pre 14 godina

eh Alan Ford...stekao sam pare koje su mi roditelji ponekad davali za uzinu da bih mogao da kupim svescice od (uvek) 120 strana.
Naravno, nekih 70ak brojeva ubitacne kombinacije Magnus/Bunker/Brixy su ostali neophodna literatura i do dana danasnjeg.

Setim se samo Superhika i njegovog motoa: "Kradem siromasnima da bih darivao bogatima" i njegove akcije otimanja unikatne figurice vojnika od siromasa a za racun razmazenog bogatuna kome ta jednia fali ukolekciji... ili otimanje para koje su sakupljine u okviru akcije "Priredimo radost siromasnima" ...

zzzzz

pre 14 godina

@iznogud i svi koji su ga preporucili: "Ako kanis pobijediti, niposto ne smijes izgubiti" jeste recenica koju Broj Jedan govori generalu Kasteru u prvoj epizodi u kojoj se pojavljuje, epizodi po imenu "Broj Jedan". Ne znam zasto neko ispravlja druge, a da je sam u zabludi...

nixonn

pre 14 godina

komentar broj 62, i meni je ta fora ubjedljivo najjaca u svim stripovima. LEgendarni Nenad Briksi je davao nevjerovatan smek svim Alan Ford izdanjima

krtola

pre 14 godina

Ipak su prve serije romana neprevaziđene. Poslije je bilo ok, ali kao i uvijek kad se nešto dobro nastavlja, bilo je i malo prisiljeno.

petrovgrad1970

pre 14 godina

......tako mi mlijeka u prahu, ja skrijecem na lijevo..........
inace crtani film je uradjen davno, ali nikada nije titlovan na srpki, niti je ikada vidjen na ovim prostorima. isti autori ista ekipa .......

Bane

pre 14 godina

Stvarno su ti Alan Fordovi sa hrvatskim prevodom super. Ovo sto sada izlazi je katastrofa. Kupovao sam ove nove brojeve na racun stare slave koju Alan Ford ima. Stalno sam se nadao da ce se popraviti stanje. Ali prestao sam posle 50 brojeva. Stvarno nema smisla.

Ivan

pre 14 godina

Alan Ford je Italijanski strip koji je bio popularan samo u Italiji i Jugoslaviji. Razlog tome je u specificnom mentalitetu i humoru koji odgovara tom podneblju. Cela stvar nema nikakve veze sa Njujorkom.

akai

pre 14 godina

Iscitao sam ih sve po nekoliko puta:) Odlican strip, naravno, samo u hrvatskom prevodu. Ovo sto se danas moze naci na trafikama ni ne lici na onaj pravi, stari i dobri Alan Ford.

Kvisko

pre 14 godina

Grunf trpa Boba i Alana u "raketu" za prevoz u Kanadu..

"Bob (valjda): Grunfe, kako znas da je Kanada ispred nas?

Grunf: Nekoc sam srio jednog poznanika, i kad mi je kazao da ima punicu u Kanadi mahnuo je rukom u tom smjeru..."

Da ne pominjem "Kosano polje" i Murata koji se prejeo cevapa Broja 1, i (neobjavljenog) broja sa JB Titom....:)

Bob Rock

pre 14 godina

Genijalno, posebno prva serija. Da li danasnja omladina ovo cita? Trebalo bi AF ukljuciti u obaveznu lektiru, definitivno dobro utice na mozdane celije.

Milan

pre 14 godina

Kada sam u Alan Fordu procitao:
"Ulaz u bioskop besplatan, izlaz se naplacuje".
umro sam od smeha. Posto je danas otvaranje racuna u nekoj banci? A zatvaranje?

susjed

pre 14 godina

uspjeh ovog stripa je kombinacija odlicnih crteza i prica, a kod nas najvise od svega odlicnog prijevoda Nenada Briksija. Dakle, nije rijec o "hrvatskom" prijevodu, nego o Nenadovom. U cemu je razlika? U tome sto je Nenad koristio mnoge arhaizme, rijeci koje su rijetko u upotrebi i igrao se rijecima, recenicnim konstrukcijama i sl. I kod nas Alan ford izlazi i danas, i bas kao i kod vas nema nikakvog uspjeha ni kod novih generacija, ni kod nas starijih, a izlazi s "hrvatskim" prijevodom, ali ne s Nenadovim! Osim toga, davno vise nema ni tvoraca ovog stripa, tako da je to danas samo prostitucija ovog velikog branda...

---dp---

pre 14 godina

Samo da potvrdim informaciju u vezi hrvatskog reprinta epizoda sa Brixyjevim prevodom. Slazem se i sa time da vredi imati prvih 200 epizoda a da su sve ostale epizode samo za slaganje u police iz kolekcionarskih razloga. No, nije ni logicno ocekivati da se nakon 100 ili 200 epizoda nadje jednako dobra inspiracija za dalje epizode, nije ni Bunker svemocan i beskrajno kreativan, ideje se jednostavno vremenom istrose i tesko je pronaci nove koje ce biti jednako uspesne kao one prve

Mrmot

pre 14 godina

Eeeee, kada se samo setim. Naravno, hrvatski prevod daje draz i ne mogu zamisliti bez jekavice Alana Forda. Npr. secam se jedne od epizoda u kojoj Bob vuce Nosonju kao alibi kod nekog lika kog hoce nesto da proveri, a satro dolazi po oglasu jer ima psa za priplod. Majke mi, uvek se smejem kada se setim tog dela, kada mu lik kaze..."Nema ovdje takvoga, a sada se gubite i ti i tvoj pohotljivi pas....":) :) :) :) :) :)

bilja

pre 14 godina

ja sam strip čitala i skupljala još od 1976 , pa je kolekcija na tavanu dočekala moje sinove...oni sad kupuju i ove nove, ali meni više to nije isto... stripvi su bili i edukativni i ironični i duhovoti .... tandem foliranata Šef- Jeremija !... a sećate se onog neuspešnog samoubice, što se provlačio kao epizodista kroz stripove? meni su čak i negativci svi bili simpatični....(sem onih vampira) Pa sva ona menažerija, od Klodovika i Nosonje do zmije i šefovog hrčka...

gagonja

pre 14 godina

dakle, broj jedan savetuje admirala nelsona pre bitke kod trafalgara

Broj Jedan: "Prijatelju, odvec sam star da osobno vodim bitku.Ali mogu ti dat jedan savijet: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti!"
Admiral Nelson: "Stara smrdljiva ribo, probuseni brode, slomljeni jarbole, ova tvoja plitka misao sigurno mi nikad ne bi pala na um."

Dragan

pre 14 godina

Ili kad dele novac,broj1"1meni 1 tebi,sledećem:1 meni 1 tebi....Na kraju ga Bob pita:"ali Visosti kako je Vaša hrpa veća od moje a broj1 odgovara:"Matematika je egzaktna nauka dijete moje".Najbolji strip ikada(naravno sa hrvatskim prevodom).

Iggy

pre 14 godina

Najjace su im bile parodije na siromasne. Dobre su im fore u epizodi Superhik kad siromasna porodica dobija frizider:
Zena:-Dolazni nas hladnjak
Muz:-I mi imamo nesto cime mozemo da se ponosimo
Cerka:-Ubrajamo se medju imucne
Majka:-Gledajte deco,kako je divan! Ima vlastitio osvetljenje! I pretinac za maslac i pretinac za jaja!
Cerka:-Majko sto je to maslac? A sto je to jaja?

petrovgrad1970

pre 14 godina

......tako mi mlijeka u prahu, ja skrijecem na lijevo..........
inace crtani film je uradjen davno, ali nikada nije titlovan na srpki, niti je ikada vidjen na ovim prostorima. isti autori ista ekipa .......

mali marinko

pre 14 godina

Bob Rock vs grude:
Djeca??? Sve su to budući probisvijeti i kriminalci. :))

a tek starac u susjedstvu koji je imao samo radio i erotske časopise :))

purenjak

pre 14 godina

Imam 1$ i 20 centa.hmmm mozda ce dostajati za generalnu reparaturu motor kotaca!!OTTO GRUNF

Tko leti vrijedi,tko vrijedi leti,tko ne leti ne vrijedi!! OTTO GRUNF

I naravno
" Bolje stotinu godina kao milijunas nego jedan dan bijednik"!!

Blago svima nama koji smo rasli citajuci Alan Ford.

Ovi klinci nemaju pojma sta su propustili!!

kisa

pre 14 godina

"More je slano, zasecerimo ga"!
"Miris prodajemo zasebno".
"Debeli su siromasni,
mrsavi su bogati".
"Halo Bing kako brat..."
kad i Apollo u visine... cestitamo

Dil-e-Tant

pre 14 godina

Plaza podeljena ogradom, kako kopno tako i voda, i obavestenje da je jedan deo plaze za siromasne a drugi za bogate. Na siromasnom delu naravno Bob i naravno pokusava dzabe da udje u deo za bogate. Neki bogati na duseku ga je video, prijavio, i naravno, Bob je bio izbacen. Onda je opet usao, besan, dosao kod tipa na duseku i izduvao mu dusek, a tip ne zna da pliva.
I vice:
- Upomoc, bogat sam, a tonem ;-))))
Ovih dana sam citao o rusenju ograde na nekoj plazi na Svetom Stefanu. Sta mislite da li mi je CG licila na grupu TNT?

Haiku

pre 14 godina

Poezija Broja 1 (iz epizode o Ilijadi i Odiseji) :

"Vau, vau laje Psich,
chiju chiju pjeva Tich.
zine Psich, ode Tich".

U istoj epizodi on savetuje antickog ratnika pred bitku (mislim upravo Odiseja) : "Ja sam odvec star, no ako mene pitas, mogu ti reci: ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti".

P.S. Evo sad sam razgovarao sa americkim kolegama u kancelariji, jedan od njih je cuo za Alan Ford strip.

Predrag

pre 14 godina

Боб код берберина коме се тресу руке :"Препоручам лаку руку!"
Берберин тресући се :"Зову ме рука судбине!"
Хахахаха

gistro >>K

pre 14 godina

Bob i Alan u liftu koji liftboy od stotinu lijeta podize pomocu cekrka... Na zidu lifta u pozadini stoji natpis-\"Povratak po sistemu gravitacije...\"

Srba

pre 14 godina

Bob i Grunf pravili zasedu za dvojicu koje su pratili i u trenutku kada su se priblizavali, Grunf pita:
- Sata nam je ciniti?
Bob odgovara:
- Njih je dvojica a mi smo sami. Bezimo!
----------------------------
U izlogu prodavnice bundi stoji natpis"Popust 50%". Sir Oliver ulazi, uzima dve bunde i krece napolje. Prodavac ce na to:
- Gospodine, gde ste krenuli?
- Pa, 2 bunde puta 50% je 100%.
I izadje iz radnje.
Prodavac zbunjeno ostade razmisljajuci: "Moracu da ukinem ovaj popust, ne isplati mi se".

Nindza

pre 14 godina

Pre dve godine bio ja u Dubrovniku na jednodnevnoj ekskurziji, i nisam nasao nista da kupim kao suvenir bratu (mislim, ti suveniri su isti na celom mediteranu, samo menjaju naziv zemlje).
I tako cekamo minibus do Herceg Novog, gledam u neku trafiku, vidim strip Alan Ford, i onda mi se upali lampica-ja sam u HRVATSKOJ, i to je "pravi" Alan Ford :0) Onda sam kupio sve epizode sto su tu bile, i to mu odneo. Inace, brat me je i "navukao" na Alan Forda, on je to skupljao, ima i sve trobroje koji su izlazili neposredno pre rata (mislim da je izaslo 10 komada ukupno), i to cuva k'o oci u glavi.

zzzzz

pre 14 godina

@iznogud i svi koji su ga preporucili: "Ako kanis pobijediti, niposto ne smijes izgubiti" jeste recenica koju Broj Jedan govori generalu Kasteru u prvoj epizodi u kojoj se pojavljuje, epizodi po imenu "Broj Jedan". Ne znam zasto neko ispravlja druge, a da je sam u zabludi...

Martin

pre 14 godina

..mene ovaj strip podseca na neko divno vreme a btw, jedna od omiljenih scena mi je ona kad Lutak Flint uleti u piceriju i smaze dvadesetak pica i nekoliko krigli piva..Mozda sam bio gladan kad sam to citao ali danas mi je pica omiljeno jelo..

zlaja

pre 14 godina

A gumiflex, Arsen Lupiga,konspirator i com. idr. neprijatelji grupe TNT.
A ako se ono zove sestra br1. (starija).
Pozdrav svim Alanforodovcima.

Misa

pre 14 godina

Posto je neko pomenuo da bi bilo dobro da se napravi crtani sa omiljenim nam likovima - jedna informacija: crtani je vec napravljen, italijanska produkcija i moze sa naci po raznim torrent sajtovima... Ali - to ni blizu ne odslikava strip, cisto da se ne razocarate.

Darko, Beograd

pre 14 godina

Odrastao sam citajuci AF. Svaki put kad bi izasao novi broj, secam se, traco sam u trafiku i kupovao 2 ista...jedan za citanje, drugi za kolekciju. Onda bih se zakljucao u sobu i seo na krevet i citao ga, smejuci se na glas. Uzivao sam u njima i definitivno su ostali deo mene i mog detinjstva. Ne znam kakvi su danasnji AF, ali sam cuo da nisu ni prineti onim ranijim brojevima iz 70-tih ili ranih 80-tih. Ipak, vecno ce ostati u mom srcu.
Secam se jedne nadgrobne ploce u jednoj epizodi na kojoj je pisalo: Zaboravio disati...:))...ali zaista cu carevi.

susjed

pre 14 godina

u jednoj epizodi Broj 1 pokazuje grupi drogu koju su zaplijenili nekome i objasnjava im: djeco, ovo je droga, od nje se bogatima cini da su jos bogatiji, a siromasnima da su za stolom prepunim obilja. Na to ce Bob: mozemo li dobiti malo za osobnu uporabu?

Alan i Bob lete s Grunfom negdje iz New Yorka u neki drugi grad Sj.Amerike, Bob uzima grunfovu kartu i vidi da je na njoj ucrtana samo evropa, afrika i azija, a onda pogleda godinu izdanja karte: 1400 i neka, prije otkrica Amerike :)

ili legendarne fore, kad im Broj 1 ili sef daju nalog da prate ili pronadju nekoga, pa im da sliku te osobe iz vrtica uz objasnjenje da nisu mogli naci noviju sliku :)

Kotoranin

pre 14 godina

Genijalna je bila i ona epizoda gdje falsifikatori novca izracunaju da ih, kad uracunaju farbu, papir i slicno, jedan falsifikovani dolar kosta vise od pravog, te da rade sa gubitkom. Legendarno.

Kvisko

pre 14 godina

Bob stoji do jednog aristokrate kome je (naravno nepozvan) upao na prijem i pita ga (parafraziram malo):

Bob: Izvinite, gospodine, tko je ona rugoba u donjem dijelu sobe do ormana?

Lik: To je moja supruga

Bob: A tko je ona mala rugoba koja stoji do nje?

Lik: To je moja kcerka

Bob: Izvinite, gospodine, ima li ovdje neke rugobe koja nije rodbinski povezana sa Vama?

Lik: Ima, i to najveca, pogledaj se u zrcalo, tupane !

Brkajlo

pre 14 godina

Cestit rodjendan svim Fordovcima uz uspjesno resavanje Fordaljke.
Alan Ford je jednostavno nesto nezamjenljivo. Sve bih dao da sam malo stariji i da sam poceo skupljati kolekciju na vreme... ali skupice se jednom.

A epizoda na groblju kada "neka babuskara" narice na grobu pokojnog muza: o boze, smiluj mi se i uzmi me k njemu!
u tom trenutku Bob prelazi preko nje pomahnitalim bagerom a ova ce, onako zgazena: bog mi se smilovao!
I da, Strabalda je sestra broja 1.
Bobe, zasto si nervozan? pita Alan. ZATO STO MI FALI JOS SAMO DEVETSTO DEVEDESET DEVET TISUCA DEVETSTO DEVEDESET8 DOLARA I OSAMDESET DVA CENTA DO PRVOG MILIJUNA!!

Veliki pozdrav! :)

Sly

pre 14 godina

"Leonidase, ja sam odvijeć star da bih ti pomogao, ali ako kaniš pobijediti poslušaj moj savjet-odsijeci ti njima više glava nego oni tebi."

r2d2

pre 14 godina

eh Alan Ford...stekao sam pare koje su mi roditelji ponekad davali za uzinu da bih mogao da kupim svescice od (uvek) 120 strana.
Naravno, nekih 70ak brojeva ubitacne kombinacije Magnus/Bunker/Brixy su ostali neophodna literatura i do dana danasnjeg.

Setim se samo Superhika i njegovog motoa: "Kradem siromasnima da bih darivao bogatima" i njegove akcije otimanja unikatne figurice vojnika od siromasa a za racun razmazenog bogatuna kome ta jednia fali ukolekciji... ili otimanje para koje su sakupljine u okviru akcije "Priredimo radost siromasnima" ...

AF

pre 14 godina

Lopov Drpiga je iz Maxmagnusa...
Ovako, kao neko ko se, mogu se neskromno pohvaliti, podosta razume u tematiku, red mi je objasniti pojedine stvari... Alan Ford, strip Magnusa (crtez) i Bankera (scenario), dogurao je skoro do 500. broja u Italiji, koji je inace i izasao, ali da ne sirim... U Hrvatskoj, pa i kod nas, u knjizari Darkvud i Alan Ford, mozete kupiti klasik Alan Fordove sa Briksijevim prevodom! Tako da, deco, ostavite ove nove brojeve i pocnite da skupljate od pocetka, klasik je posle 5 godina dosao do brojke 85... Smatram da onaj ko stvarno zeli da voli ovaj strip, mora da ima prvih dvesta brojeva... Posel toga, tesko citljivo... Inace, i posle 40 godina, scenarista je isti... Banker sve vreme pise, ali cini mi se da je odavno u autu... Nema potrebe za nostalgijom, klasik je sa originalnim naslovnicama, Hrvati su ipak mislili na mladje... A ovi svetovi, dobri su samo za mesto gde i car ide peske :D

pera_nis

pre 14 godina

* "Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj."

* "Bolji je nečasan bijeg nego časan poraz .!"

* "Hm, zahvaljujući mom vozilu, ako ga nekakav kvar prisili da stane, stići ćemo ga za otprilike dvije sedmice!"

* "Ko hoda ne trči"

* "Kad se borim neprijatelja nemam!"

Mikele011

pre 14 godina

- iz jedne kasnije epizode, kada Grunf, Alan i Bob lete pravim avionom.
Dakle, sleću na aerodrom, i carinik ih pita: "Imate li štogod za prijaviti?", a Grunf ga prezrivo pogleda i odbrusi: "Nismo mi cinkaroši!".
:)

krtola

pre 14 godina

Ipak su prve serije romana neprevaziđene. Poslije je bilo ok, ali kao i uvijek kad se nešto dobro nastavlja, bilo je i malo prisiljeno.

nixonn

pre 14 godina

komentar broj 62, i meni je ta fora ubjedljivo najjaca u svim stripovima. LEgendarni Nenad Briksi je davao nevjerovatan smek svim Alan Ford izdanjima

Ingwarr

pre 14 godina

Nosonja prosi s crnim "lenonkama" i nosi tablu:

Slijep pas, od slijepa oca (psa) kod vlasnika takodjer slijepca. Udijelite bez okolisanja.

hahaha

pre 14 godina

Veliko HVALA Zoranu, komentar 44- na tom sajtu (stripoteka.com)imaju 62 broja genijalnih Maxa i Bunkera. Alan Ford je genijalno djelo. Sta je genijalno djelo, zaista? Mozda i to da u svakom zivotnom dobu mozete da nadjete neki novi smisao. Tako me je nekada, kao klinca, Alan Ford jednostavno nasmijavao do suza. Ali nisam bas mislio da se bazira na stvarnosti. Poslije su dolazile nove interpretacije, da ne davim, a sada mi se sve to cini kao legitimni nastavak hipi pokreta, kao poklic krajnje iskrenosti i nezamajavanja. Recite da lupam. Ali nema ne samo takvih stripova, nema ni stanja svijesti. Zamislite kako smo nekada pricali. Nismo se hvalili, zanosili nekim vlastitim velicinama, titrali jedni drugima, vec se jednostavno pod*ebavali do kraja. I zar to nije jedini nacin da covjek ostane i normalan i pametan?
Pijani pilot pita Boba Rocka na ulazu u avion:"Nikakvo oruzje? Nikakav alkohol? Steta!"
Bob Rock:"Svi smo trijezni, ali zbog nemastine, ne zbog karakternih razloga!"