Nedelja, 11.01.2009.

00:55

Banatski Dvor jeftiniji od štete

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je za potpuni završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru potrebno obezbediti oko 22 miliona evra.

Izvor: B92

Banatski Dvor jeftiniji od štete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Djomil

pre 15 godina

"...trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika..."

Tacno je da se na izlazu iz kondenzatora TE Obrenovac "izbaci" velika kolicina toplote u Savu. Moje pitanje je kako da se ogrejemo sa tom toplotom izlazne vode temperature dvadesetak stepeni celzijusa.

noNIS

pre 15 godina

Eto kakve smo budale, tek smo prodali NIS zajedno sa Banatskim Dvorom rusima, a vec zelimo da trosimo miliona eura iz budzeta na obnovu tudjeg vlasnistva. Ajd nadjite veceg morona...

ZORAN

pre 15 godina

Rodjen sam u Kikindi a supruga mi je iz Banatskog Dvora a dok smo ziveli u Kikindi naftna busotina nam je bila u basti iza kuce, tako da se osecam slobodnim da prokomentarisem ovu situaciju. Ako neko zivi u komunistickom sistemu tj u komunistickom nacinu razmisljanja 60 i vise godina onda se nista bolje i ne moze ocekivati od ove ili one vlade jer oni jednostavno ne znaju za bolje i drugacije i njih ne treba osudjivati vec ih treba zaliti. Problem je u potpunoj denacionalizaciji zemljista i imovine koja je opljackana od strane komunista odmah posle drugog svetskog rata. Problem je sto imamo samo jednu naftnu kompaniju u zemlji koja je kontrolisana od strane drzave. U Srbiji ne postoji otvoreno trziste i privatna svojina kao osnova za biznis. Dokle god te dve stvari nisu resene mi mozemo menjati vlade i glasati u nedogled i nista nece biti reseno. Usput, moj tast ima zemlju u blizini skladista gasa u Banatskom Dvoru, naftasi mu idu uzduz i popreko preko useva ne pitajuci ga nikada nista i onda se on posle bori da mu isplate nadoknadu za ucinjenu stetu. Vlasnik sam kuce u Texasu gde je zemlja svetinja i ona je MOJA i samo moja ali to nije kraj price. Ispod povrsine zemlje sva rudna i mineralna bogatstva su takodje samo MOJE vlasnistvo. Ako jednog dana odlucim da prodam moju kucu imam pravo da zadrzim takozvana MINERALNA PRAVA koja idu bukvalno do sredine zemaljske kugle. Ako neko zeli da eksploatise gas, naftu ili zlato na toj povrsini on to moze i sme samo uz uslov da mi dobro plati.
Lala iz Texasa

Perica Pejakov

pre 15 godina

Da zalosno je sto stanovnici Zitista i Banatskog Dvora koji, kako vas reporter kaze leze na gasu a smrzavaju se. Samo bih dodao da su se i stanovnici sela Mokrin (srpski Kuvajt) u kikindskoj opstini takodje smrzavali ovih dana (a i bezbroj puta u proslosti - kad god je zagustilo) a ispod njih lezi najvece gasno polje u Srbiji. Polje iz kojeg se cela Srbija decenijama snabdevala gasom. Gasom kojim se, izmedju ostalog puni i pomenuto skladiste u Banatskom Dvoru. Ako neko misli -pa sta? to je rudno blago ove zemlje. Da, ali pitajte Mokrincane koliko je njih kostalo decenijama unistavanje oranica dok su se busile stotine busotina da bi se do tog gasa doslo i taj gas ekspoatisao. Ne bi me iznenadilo da je kubik gasa u Mokrinu jos skuplji od onog u Zitistu.
S' postovanjem,
mokrincanin -sticajem okolnosti - iz Kuvajta

Prevodilac

pre 15 godina

Cemu ova panika oko gasa? Zbog ekoloskih poremecaja, Zemlja se intenzivno zagrejava. Uskoro nam gas nece ni trebati. Ali i ovaj prirodni fenomen, kad dostigne svoju kulminaciju, ce vlada pripisati sebi, kao rezultat njenih, vlastitih, zasluga.

M. Stefanovic

pre 15 godina

Da li se iko seca Zike Zivulovica, bilo je to one 1948 god. Kako tece trgovina sa SSSR-om?- vrlodobro drugovi, mi im dajemo ugalj, a oni nam uzimaju psenicu. Nije bila bolja ni ona boljsevicka bratija, zasto bi bila bolja kapitalisticka. Nase su to zablude, i veselo vece.

pingvincic

pre 15 godina

I jos jedan dokaz da NIS nije sto i (bivsi) Nafta Gas. Ali na samu pomenu toga nazivaju nas autonomasima. Mesto naftne industrije je Novi Sad, svidelo se to nekima ili ne. A i rezerve bi bile savesno obezbedjene.

nada u nove i neiskvarene

pre 15 godina

"Nije bilo para"???
Pa čemu služi ovaj silni PDV od 18% koji se skuplja od građana, i svi ostali porezi, nameti, takse, putarine, harači? Sve se kao nešto skuplja a ništa se ne gradi! Pa GDE idu onda ti silni novci?
Kako će se tek sada graditi kada nam ekonomska kriza kuca na vrata? Biće to super opravdanje.
Vlast treba da dá primer građanima kako se štedi a ne kako se troši. Trošiti umemo i mi sami, samo nemamo više od čega. Tu čast smo našom glupošću prepustili vama i onima koji su tu bili pre vas.

Naftas posmatrac

pre 15 godina

Jao, jos od sedamdestih godina je jedna ekipa Nafta-Gasovih "strucnjaka", verovatno najnesposobnijih ljudi u svetu nafte, "radila" na izgradnji podzemnog skladista, napravili su karijere, zaradili, otisli u penzije, a da NISTA za svog radnog veka nisu uradili. I sada opet ista prica, i dalje nema skladista.

sneško belić

pre 15 godina

Pa zar Zrenjanin ima gas? Zašto je kod individualnih potrošača još uvek hladno???
Gospodo iz Zrenjanskog DP "Grejanja" treba da vas je SRAMOTA šta radite!
Pustili ste slab pritisak da ne možemo da pokrenemo kotlove na gas, a kome to i pođe za rukom, brojčanik na satu se mnogo brže vrti nego obično, a voda u sistemu jedva stiže do 40 stepeni celzijusa.
Da ne kažem o sanitarnoj vodi koja se takođe greje na gas...
Svaka vam čast! Na tuđoj muci zgrćete extra profit! Mnogo ste pametni...
A cena prava sitnica: 38.39din + pdv
S R A M O T A !

Obmanuti potrosac gasa

pre 15 godina

Gospodine Bajatovicu i potrosaci razmisljaju o tuzbi protiv Srbije gasa, koji se ugovorom obavezao da potrosace redovno snabdeva gasom i pri tom je od potrosaca zakljucenje istog ugovora debelo naplacivao, od 1000 evra pa navise.

Vojislav

pre 15 godina

Da se ovakve stvari i poniženja građana Srbije ne bi ponavljali, prvo treba utvrditi poimeničnu odgovornost svih odgovornih. Drugo razrešiti dužnosti sve one koji su do ovoga doveli. Treće odmah obezbediti sredstva i dovesti skladište gasa Banatski Dvor u operativnu opotrebu. Gospodine Bajatoviću i vi ste odgovorni za ovo što se dogodilo.

Daniela

pre 15 godina

Koliko se ja secam, a nije bilo tako davno, mi smo skladiste Banatski Dvor PRODALI Rusima u paketu sa NIS-om. KAKO SADA TADIC I BAJATOVIC PRICAJU STA CE RADITI SLEDECEG LETA I KAKO CE GA NAPUNITI DA NAM SE OVAKO NESTO NIKADA VISE NE DESI??? Kada ja nesto prodam, obicno ne razmisljam sta cu sa tim raditi u buducnosti. Mozda njih dvojica znaju nesto sto ja ne znam...

Nele

pre 15 godina

Nista cudno za nas. Mi, kao i uvek, sve radimo sa zakasnjenjem, tek kad smo primorani. Pokazalo se da nas to i mnogo vise kosta nego da smo to uradili blagovremeno. Pocev od Milosevica, preko Kostunjavog pa do ovih sada. Sad smo se setili da nam je banatski dvor jevtiniji od stete. Pa svaki dobar domacin u kuci preventivno uradi neku stvar da ne bi imao stetu. Ovako kad su drzavne stvari u pitanju bitnije je da se face smeste po upravnim odborima i da drpnu sto vecu lovu koja je mogla pametnije da se iskoristi...

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

"Kriva je predhodna vlada, a ne ova". I u predhodnoj vladi su sedeli isti likovi iz DS-a i G17+ koji su uvek mogli kada hoće da preglasaju narodnjake. I ko je sada kriv?

Još jedan zrenjaninac

pre 15 godina

Tačno je da je kubik gasa u Zrenjaninu svega 41,46 dinara a takodje je tačno da je grejanje u stanovima 54,00 dinara po kvadratu.
Obzirom da od privrede malo šta radi u ovom gradu, a nakon izgradnje par zgrada od po nekoliko spratova, grad je proglašen za leglo gradjevinske mafije i odmah je uhapšen predsednik grada, ostaje nam samo da zaključimo da je nekadašnji treći industrijski grad u staroj Jugoslaviji trenutno jedno od najgorih mesta za život u Srbiji.
Teško ovo život.

milojko

pre 15 godina

Morate da razumete da Bosna dobija gas preko gasovoda kroz Srbiju pa Madjarsku. Morate da razumete da je HR i SL na drugom gasovodu preko Austrije a MK na trecem preko Bugarske.
Sta je od svega istina? Nemamo rezervu i zivimo od danas do sutra...

Milan

pre 15 godina

ovo sa gasom i banatskim dvorom je jako slicna situacija onoj kada su u Srbiji bili pozari, pre dve godine i kada je tek onda ustanovljeno da drzava srbija nema kanadere za gasenje pozara, nego smo cekali tamo neki ruski kanader dok stigne preko bugarske, pa prvo u bugarskoj da ugasi pozar i dok je stigao u Srbiju sve je pogorelo sto je moglo.
E tako i sada...nikome nije palo na pamet da pomisli da mozda moze da se desi neki tehnicki kvar na sistemu, pa da gasa nema 3-5-7-10 dana, mozda neki ludi teroristi miniraju gasovod ili ko zna sta, nebitno...ali nikome u Sribji nije palo na pamet da pita STA AKO?
Bitno je da su digli cenu gasa, da su podelili mesta u upravnom odboru, da su Rusima ustupili 25% vise akcija...i da sebi dele plae kako im se svidja i tako redom.

Ali ja uvek kazem...nisu oni krivi i ja bih tako, verovatno, kriv je onaj koji ih je doveo na vlast...a to je narod. A narod ce da zaboravi do sledfecih izbora, da se nekoliko dana smrzavao na MINUS ne znam koliko, kao sto je zaboravio i da se godinama smrzavao u 90tim. Pa kada je zaboravio tolike godine, zasto bi pamtio 3-4 dana?

janos

pre 15 godina

Prethodna vlada nije imala para da gradi skladiste kada je morala da kupuje spijunski satelit i hvata ratne zlocince. I da sacuva Kosovo, sa dvostrukim i trostrukim platama, i zeleznickim saobracajem i da ne nabrajam ostale neophodne investicije. I onaj WC na stanici u Kraljevu koshtao 70hiljada evra. Sada je sve sredjeno, sacuvano, sada moze i spremishte plina. Evo, sace, odmah. Jos samo neko da da 22 miliona evra, i gotovo.

Naftas

pre 15 godina

Gospodo, pre nego sto ulozite toliki novac, raspitajte se malo zasto Skladiste B. Dvor nije zavrseno. Mozda namerno. Medju Naftagasovim geolozima od samog pocetka je bila dilema da li je to dobar izbor ili ne. Da li je tkz. izolator dobar da omoguci vracanje 75-80% od utisnutog gasa (sto se smatra ekonomicnim), ili ce efikasnost biti daleko, daleko manja. To ni do dan danas niko ne zna, a vi cete utrositi toliki novac, mozda upumpati gas koji necete dobiti nazad i sve izgubiti, ili ne daj boze onda utvrditi da je B. Dvor los izbor za tu namenu. Drugo, sam proizvodni sloj u koji ce se utiskivati gas je mobilni pesak, pa proizvodna podzemna oprema mora biti tkz. gravel-pack oprema (naftasi znaju sta to znaci) sto jos poskupljuje proizvodnju. Nemojte na kraju da otkrijete da se tu ne isplati ulagati i da je to jos jedan u nizu socijalistickih odluka i promasaja.

bezimena

pre 15 godina

Bajatović se zaneo, Srbija je vlasnik 49% pa je toliki i deo novca koji treba da obezbedi za osposobljavanje skladišta! Samo, kako čisto sumnjam da će Rusi da odrede Banatski Dvor kao svoj prioritet, lako će se desiti da se ceo trošak svali na naša ledja!

Grdelička klisura

pre 15 godina

Sada kada se naizgled stabilizovala situacija u snabdevanju gasom potrebno je da odgovorni u energetici izadju sa podacima ko je najzad kriv za ovakvo stanje. Da li je to ona prethodna vlada ili neko treći, mislim da neće dovesti do pravilnog saznanja. Mislim da bi Dušan Bajatović mogao da gradjanima Srbije kaže po kojoj je ceni ugovoren ruski gas, kada je i sklopljen ugovor o snabdevanju Srbije, zajedno sa potpisanim krovnim dogovorom Tadića i Medvedeva. Ali bi Bajatović isto tako mogao da kaže zašto njemu, kao direktoru držasvnog preduzeća zaduženog za snabdevanje zemlje gasom, Madjari nisu dali gas, a dali ga Tadiću. Neka sada Bajatović izadje sa preciznom računicom koliko Srbiju dnevno košta veliki uticaj i sposobnost Tadića. Da li to Bajatović kao direktor nije imao ovlašćenja od vlade da prihvati madjarsku cenu, koju kasnije može da prihvati Tadić. Da li smo mi to izuzetno bogata zemlja koja sebi može da priušti da zbog neodgovornosti političara i vlade plaća svakog dana po milion evra najmanje. I dokle će tako biti. I ako mene pitate nije humanost naterala Srbiju da Bosni da gas, već čista računica. I bosanski političari su bili spremni da plate gas preskupo, a tu su se naši već malo izvadili i ispeglali minuse. Krajnje je vreme da se u ovoj zemlji počnu polagati računi. U protivnom će nam svake godine neko uzimati po sto miliona evra na neodgovornost.

iii

pre 15 godina

trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika, mogla da bude strateski bitna, posto je za pretpostaviti da se ov gasna kriza nece tek tako resiti zauvek... sledece zime nas verovatno ceka opet cela prica jer Ukrajina nece biti u stanju da plati racune, a da ne pricamo o posledicama npr. hipotetickog teroristickog napada na gasovod, koji bi prekinuo dotok gasa na duzi period...

Zrenjaninac

pre 15 godina

Dobro došli u okrug grada Zrenjanina.
Sve je ovde tako, sve proizvodimo, a ništa nemamo.
Ako nekog zanima, kubik gasa je u Zrenjaninu "svega" 41,46 dinara sa PDV-om.
Pola grada ne može da uključi kotlove i peći na ovu "humanitarnu pomoć" od gasa koji smo dobili juče, a i oni koji uspeju da uključe, primećuju da tog gasa sistem troši za 50% više nego što je bilo ranije.
Baš mi je danas stigao račun za plin, moja kuća je u decembru "pojela" 500 kubika ruskog gasa i moram da platim 20.730,22 dinara.
Kolika je prosečna plata u Srbiji bez onih likova koji nam dižu prosek svojim skromnim zaradama od 14000 evra mesečno?
Da li iznosi 20.000 dinara?
Ja se ne bih kladio!

NNN

pre 15 godina

"U Žitistu su, međutim, ogorčeni i zbog toga što je cena kubika gasa u njihovoj opštini 39 dinara, za razliku od većine mesta u Srbiji u kojima kubik gasa košta 34 dinara."
SRAMOTA!

Zrenjaninac

pre 15 godina

Dobro došli u okrug grada Zrenjanina.
Sve je ovde tako, sve proizvodimo, a ništa nemamo.
Ako nekog zanima, kubik gasa je u Zrenjaninu "svega" 41,46 dinara sa PDV-om.
Pola grada ne može da uključi kotlove i peći na ovu "humanitarnu pomoć" od gasa koji smo dobili juče, a i oni koji uspeju da uključe, primećuju da tog gasa sistem troši za 50% više nego što je bilo ranije.
Baš mi je danas stigao račun za plin, moja kuća je u decembru "pojela" 500 kubika ruskog gasa i moram da platim 20.730,22 dinara.
Kolika je prosečna plata u Srbiji bez onih likova koji nam dižu prosek svojim skromnim zaradama od 14000 evra mesečno?
Da li iznosi 20.000 dinara?
Ja se ne bih kladio!

Grdelička klisura

pre 15 godina

Sada kada se naizgled stabilizovala situacija u snabdevanju gasom potrebno je da odgovorni u energetici izadju sa podacima ko je najzad kriv za ovakvo stanje. Da li je to ona prethodna vlada ili neko treći, mislim da neće dovesti do pravilnog saznanja. Mislim da bi Dušan Bajatović mogao da gradjanima Srbije kaže po kojoj je ceni ugovoren ruski gas, kada je i sklopljen ugovor o snabdevanju Srbije, zajedno sa potpisanim krovnim dogovorom Tadića i Medvedeva. Ali bi Bajatović isto tako mogao da kaže zašto njemu, kao direktoru držasvnog preduzeća zaduženog za snabdevanje zemlje gasom, Madjari nisu dali gas, a dali ga Tadiću. Neka sada Bajatović izadje sa preciznom računicom koliko Srbiju dnevno košta veliki uticaj i sposobnost Tadića. Da li to Bajatović kao direktor nije imao ovlašćenja od vlade da prihvati madjarsku cenu, koju kasnije može da prihvati Tadić. Da li smo mi to izuzetno bogata zemlja koja sebi može da priušti da zbog neodgovornosti političara i vlade plaća svakog dana po milion evra najmanje. I dokle će tako biti. I ako mene pitate nije humanost naterala Srbiju da Bosni da gas, već čista računica. I bosanski političari su bili spremni da plate gas preskupo, a tu su se naši već malo izvadili i ispeglali minuse. Krajnje je vreme da se u ovoj zemlji počnu polagati računi. U protivnom će nam svake godine neko uzimati po sto miliona evra na neodgovornost.

Naftas

pre 15 godina

Gospodo, pre nego sto ulozite toliki novac, raspitajte se malo zasto Skladiste B. Dvor nije zavrseno. Mozda namerno. Medju Naftagasovim geolozima od samog pocetka je bila dilema da li je to dobar izbor ili ne. Da li je tkz. izolator dobar da omoguci vracanje 75-80% od utisnutog gasa (sto se smatra ekonomicnim), ili ce efikasnost biti daleko, daleko manja. To ni do dan danas niko ne zna, a vi cete utrositi toliki novac, mozda upumpati gas koji necete dobiti nazad i sve izgubiti, ili ne daj boze onda utvrditi da je B. Dvor los izbor za tu namenu. Drugo, sam proizvodni sloj u koji ce se utiskivati gas je mobilni pesak, pa proizvodna podzemna oprema mora biti tkz. gravel-pack oprema (naftasi znaju sta to znaci) sto jos poskupljuje proizvodnju. Nemojte na kraju da otkrijete da se tu ne isplati ulagati i da je to jos jedan u nizu socijalistickih odluka i promasaja.

bezimena

pre 15 godina

Bajatović se zaneo, Srbija je vlasnik 49% pa je toliki i deo novca koji treba da obezbedi za osposobljavanje skladišta! Samo, kako čisto sumnjam da će Rusi da odrede Banatski Dvor kao svoj prioritet, lako će se desiti da se ceo trošak svali na naša ledja!

Milan

pre 15 godina

ovo sa gasom i banatskim dvorom je jako slicna situacija onoj kada su u Srbiji bili pozari, pre dve godine i kada je tek onda ustanovljeno da drzava srbija nema kanadere za gasenje pozara, nego smo cekali tamo neki ruski kanader dok stigne preko bugarske, pa prvo u bugarskoj da ugasi pozar i dok je stigao u Srbiju sve je pogorelo sto je moglo.
E tako i sada...nikome nije palo na pamet da pomisli da mozda moze da se desi neki tehnicki kvar na sistemu, pa da gasa nema 3-5-7-10 dana, mozda neki ludi teroristi miniraju gasovod ili ko zna sta, nebitno...ali nikome u Sribji nije palo na pamet da pita STA AKO?
Bitno je da su digli cenu gasa, da su podelili mesta u upravnom odboru, da su Rusima ustupili 25% vise akcija...i da sebi dele plae kako im se svidja i tako redom.

Ali ja uvek kazem...nisu oni krivi i ja bih tako, verovatno, kriv je onaj koji ih je doveo na vlast...a to je narod. A narod ce da zaboravi do sledfecih izbora, da se nekoliko dana smrzavao na MINUS ne znam koliko, kao sto je zaboravio i da se godinama smrzavao u 90tim. Pa kada je zaboravio tolike godine, zasto bi pamtio 3-4 dana?

NNN

pre 15 godina

"U Žitistu su, međutim, ogorčeni i zbog toga što je cena kubika gasa u njihovoj opštini 39 dinara, za razliku od većine mesta u Srbiji u kojima kubik gasa košta 34 dinara."
SRAMOTA!

iii

pre 15 godina

trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika, mogla da bude strateski bitna, posto je za pretpostaviti da se ov gasna kriza nece tek tako resiti zauvek... sledece zime nas verovatno ceka opet cela prica jer Ukrajina nece biti u stanju da plati racune, a da ne pricamo o posledicama npr. hipotetickog teroristickog napada na gasovod, koji bi prekinuo dotok gasa na duzi period...

janos

pre 15 godina

Prethodna vlada nije imala para da gradi skladiste kada je morala da kupuje spijunski satelit i hvata ratne zlocince. I da sacuva Kosovo, sa dvostrukim i trostrukim platama, i zeleznickim saobracajem i da ne nabrajam ostale neophodne investicije. I onaj WC na stanici u Kraljevu koshtao 70hiljada evra. Sada je sve sredjeno, sacuvano, sada moze i spremishte plina. Evo, sace, odmah. Jos samo neko da da 22 miliona evra, i gotovo.

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

"Kriva je predhodna vlada, a ne ova". I u predhodnoj vladi su sedeli isti likovi iz DS-a i G17+ koji su uvek mogli kada hoće da preglasaju narodnjake. I ko je sada kriv?

Daniela

pre 15 godina

Koliko se ja secam, a nije bilo tako davno, mi smo skladiste Banatski Dvor PRODALI Rusima u paketu sa NIS-om. KAKO SADA TADIC I BAJATOVIC PRICAJU STA CE RADITI SLEDECEG LETA I KAKO CE GA NAPUNITI DA NAM SE OVAKO NESTO NIKADA VISE NE DESI??? Kada ja nesto prodam, obicno ne razmisljam sta cu sa tim raditi u buducnosti. Mozda njih dvojica znaju nesto sto ja ne znam...

Obmanuti potrosac gasa

pre 15 godina

Gospodine Bajatovicu i potrosaci razmisljaju o tuzbi protiv Srbije gasa, koji se ugovorom obavezao da potrosace redovno snabdeva gasom i pri tom je od potrosaca zakljucenje istog ugovora debelo naplacivao, od 1000 evra pa navise.

Još jedan zrenjaninac

pre 15 godina

Tačno je da je kubik gasa u Zrenjaninu svega 41,46 dinara a takodje je tačno da je grejanje u stanovima 54,00 dinara po kvadratu.
Obzirom da od privrede malo šta radi u ovom gradu, a nakon izgradnje par zgrada od po nekoliko spratova, grad je proglašen za leglo gradjevinske mafije i odmah je uhapšen predsednik grada, ostaje nam samo da zaključimo da je nekadašnji treći industrijski grad u staroj Jugoslaviji trenutno jedno od najgorih mesta za život u Srbiji.
Teško ovo život.

milojko

pre 15 godina

Morate da razumete da Bosna dobija gas preko gasovoda kroz Srbiju pa Madjarsku. Morate da razumete da je HR i SL na drugom gasovodu preko Austrije a MK na trecem preko Bugarske.
Sta je od svega istina? Nemamo rezervu i zivimo od danas do sutra...

Naftas posmatrac

pre 15 godina

Jao, jos od sedamdestih godina je jedna ekipa Nafta-Gasovih "strucnjaka", verovatno najnesposobnijih ljudi u svetu nafte, "radila" na izgradnji podzemnog skladista, napravili su karijere, zaradili, otisli u penzije, a da NISTA za svog radnog veka nisu uradili. I sada opet ista prica, i dalje nema skladista.

sneško belić

pre 15 godina

Pa zar Zrenjanin ima gas? Zašto je kod individualnih potrošača još uvek hladno???
Gospodo iz Zrenjanskog DP "Grejanja" treba da vas je SRAMOTA šta radite!
Pustili ste slab pritisak da ne možemo da pokrenemo kotlove na gas, a kome to i pođe za rukom, brojčanik na satu se mnogo brže vrti nego obično, a voda u sistemu jedva stiže do 40 stepeni celzijusa.
Da ne kažem o sanitarnoj vodi koja se takođe greje na gas...
Svaka vam čast! Na tuđoj muci zgrćete extra profit! Mnogo ste pametni...
A cena prava sitnica: 38.39din + pdv
S R A M O T A !

ZORAN

pre 15 godina

Rodjen sam u Kikindi a supruga mi je iz Banatskog Dvora a dok smo ziveli u Kikindi naftna busotina nam je bila u basti iza kuce, tako da se osecam slobodnim da prokomentarisem ovu situaciju. Ako neko zivi u komunistickom sistemu tj u komunistickom nacinu razmisljanja 60 i vise godina onda se nista bolje i ne moze ocekivati od ove ili one vlade jer oni jednostavno ne znaju za bolje i drugacije i njih ne treba osudjivati vec ih treba zaliti. Problem je u potpunoj denacionalizaciji zemljista i imovine koja je opljackana od strane komunista odmah posle drugog svetskog rata. Problem je sto imamo samo jednu naftnu kompaniju u zemlji koja je kontrolisana od strane drzave. U Srbiji ne postoji otvoreno trziste i privatna svojina kao osnova za biznis. Dokle god te dve stvari nisu resene mi mozemo menjati vlade i glasati u nedogled i nista nece biti reseno. Usput, moj tast ima zemlju u blizini skladista gasa u Banatskom Dvoru, naftasi mu idu uzduz i popreko preko useva ne pitajuci ga nikada nista i onda se on posle bori da mu isplate nadoknadu za ucinjenu stetu. Vlasnik sam kuce u Texasu gde je zemlja svetinja i ona je MOJA i samo moja ali to nije kraj price. Ispod povrsine zemlje sva rudna i mineralna bogatstva su takodje samo MOJE vlasnistvo. Ako jednog dana odlucim da prodam moju kucu imam pravo da zadrzim takozvana MINERALNA PRAVA koja idu bukvalno do sredine zemaljske kugle. Ako neko zeli da eksploatise gas, naftu ili zlato na toj povrsini on to moze i sme samo uz uslov da mi dobro plati.
Lala iz Texasa

Nele

pre 15 godina

Nista cudno za nas. Mi, kao i uvek, sve radimo sa zakasnjenjem, tek kad smo primorani. Pokazalo se da nas to i mnogo vise kosta nego da smo to uradili blagovremeno. Pocev od Milosevica, preko Kostunjavog pa do ovih sada. Sad smo se setili da nam je banatski dvor jevtiniji od stete. Pa svaki dobar domacin u kuci preventivno uradi neku stvar da ne bi imao stetu. Ovako kad su drzavne stvari u pitanju bitnije je da se face smeste po upravnim odborima i da drpnu sto vecu lovu koja je mogla pametnije da se iskoristi...

M. Stefanovic

pre 15 godina

Da li se iko seca Zike Zivulovica, bilo je to one 1948 god. Kako tece trgovina sa SSSR-om?- vrlodobro drugovi, mi im dajemo ugalj, a oni nam uzimaju psenicu. Nije bila bolja ni ona boljsevicka bratija, zasto bi bila bolja kapitalisticka. Nase su to zablude, i veselo vece.

Perica Pejakov

pre 15 godina

Da zalosno je sto stanovnici Zitista i Banatskog Dvora koji, kako vas reporter kaze leze na gasu a smrzavaju se. Samo bih dodao da su se i stanovnici sela Mokrin (srpski Kuvajt) u kikindskoj opstini takodje smrzavali ovih dana (a i bezbroj puta u proslosti - kad god je zagustilo) a ispod njih lezi najvece gasno polje u Srbiji. Polje iz kojeg se cela Srbija decenijama snabdevala gasom. Gasom kojim se, izmedju ostalog puni i pomenuto skladiste u Banatskom Dvoru. Ako neko misli -pa sta? to je rudno blago ove zemlje. Da, ali pitajte Mokrincane koliko je njih kostalo decenijama unistavanje oranica dok su se busile stotine busotina da bi se do tog gasa doslo i taj gas ekspoatisao. Ne bi me iznenadilo da je kubik gasa u Mokrinu jos skuplji od onog u Zitistu.
S' postovanjem,
mokrincanin -sticajem okolnosti - iz Kuvajta

Vojislav

pre 15 godina

Da se ovakve stvari i poniženja građana Srbije ne bi ponavljali, prvo treba utvrditi poimeničnu odgovornost svih odgovornih. Drugo razrešiti dužnosti sve one koji su do ovoga doveli. Treće odmah obezbediti sredstva i dovesti skladište gasa Banatski Dvor u operativnu opotrebu. Gospodine Bajatoviću i vi ste odgovorni za ovo što se dogodilo.

nada u nove i neiskvarene

pre 15 godina

"Nije bilo para"???
Pa čemu služi ovaj silni PDV od 18% koji se skuplja od građana, i svi ostali porezi, nameti, takse, putarine, harači? Sve se kao nešto skuplja a ništa se ne gradi! Pa GDE idu onda ti silni novci?
Kako će se tek sada graditi kada nam ekonomska kriza kuca na vrata? Biće to super opravdanje.
Vlast treba da dá primer građanima kako se štedi a ne kako se troši. Trošiti umemo i mi sami, samo nemamo više od čega. Tu čast smo našom glupošću prepustili vama i onima koji su tu bili pre vas.

Prevodilac

pre 15 godina

Cemu ova panika oko gasa? Zbog ekoloskih poremecaja, Zemlja se intenzivno zagrejava. Uskoro nam gas nece ni trebati. Ali i ovaj prirodni fenomen, kad dostigne svoju kulminaciju, ce vlada pripisati sebi, kao rezultat njenih, vlastitih, zasluga.

noNIS

pre 15 godina

Eto kakve smo budale, tek smo prodali NIS zajedno sa Banatskim Dvorom rusima, a vec zelimo da trosimo miliona eura iz budzeta na obnovu tudjeg vlasnistva. Ajd nadjite veceg morona...

pingvincic

pre 15 godina

I jos jedan dokaz da NIS nije sto i (bivsi) Nafta Gas. Ali na samu pomenu toga nazivaju nas autonomasima. Mesto naftne industrije je Novi Sad, svidelo se to nekima ili ne. A i rezerve bi bile savesno obezbedjene.

Djomil

pre 15 godina

"...trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika..."

Tacno je da se na izlazu iz kondenzatora TE Obrenovac "izbaci" velika kolicina toplote u Savu. Moje pitanje je kako da se ogrejemo sa tom toplotom izlazne vode temperature dvadesetak stepeni celzijusa.

bezimena

pre 15 godina

Bajatović se zaneo, Srbija je vlasnik 49% pa je toliki i deo novca koji treba da obezbedi za osposobljavanje skladišta! Samo, kako čisto sumnjam da će Rusi da odrede Banatski Dvor kao svoj prioritet, lako će se desiti da se ceo trošak svali na naša ledja!

Naftas

pre 15 godina

Gospodo, pre nego sto ulozite toliki novac, raspitajte se malo zasto Skladiste B. Dvor nije zavrseno. Mozda namerno. Medju Naftagasovim geolozima od samog pocetka je bila dilema da li je to dobar izbor ili ne. Da li je tkz. izolator dobar da omoguci vracanje 75-80% od utisnutog gasa (sto se smatra ekonomicnim), ili ce efikasnost biti daleko, daleko manja. To ni do dan danas niko ne zna, a vi cete utrositi toliki novac, mozda upumpati gas koji necete dobiti nazad i sve izgubiti, ili ne daj boze onda utvrditi da je B. Dvor los izbor za tu namenu. Drugo, sam proizvodni sloj u koji ce se utiskivati gas je mobilni pesak, pa proizvodna podzemna oprema mora biti tkz. gravel-pack oprema (naftasi znaju sta to znaci) sto jos poskupljuje proizvodnju. Nemojte na kraju da otkrijete da se tu ne isplati ulagati i da je to jos jedan u nizu socijalistickih odluka i promasaja.

Grdelička klisura

pre 15 godina

Sada kada se naizgled stabilizovala situacija u snabdevanju gasom potrebno je da odgovorni u energetici izadju sa podacima ko je najzad kriv za ovakvo stanje. Da li je to ona prethodna vlada ili neko treći, mislim da neće dovesti do pravilnog saznanja. Mislim da bi Dušan Bajatović mogao da gradjanima Srbije kaže po kojoj je ceni ugovoren ruski gas, kada je i sklopljen ugovor o snabdevanju Srbije, zajedno sa potpisanim krovnim dogovorom Tadića i Medvedeva. Ali bi Bajatović isto tako mogao da kaže zašto njemu, kao direktoru držasvnog preduzeća zaduženog za snabdevanje zemlje gasom, Madjari nisu dali gas, a dali ga Tadiću. Neka sada Bajatović izadje sa preciznom računicom koliko Srbiju dnevno košta veliki uticaj i sposobnost Tadića. Da li to Bajatović kao direktor nije imao ovlašćenja od vlade da prihvati madjarsku cenu, koju kasnije može da prihvati Tadić. Da li smo mi to izuzetno bogata zemlja koja sebi može da priušti da zbog neodgovornosti političara i vlade plaća svakog dana po milion evra najmanje. I dokle će tako biti. I ako mene pitate nije humanost naterala Srbiju da Bosni da gas, već čista računica. I bosanski političari su bili spremni da plate gas preskupo, a tu su se naši već malo izvadili i ispeglali minuse. Krajnje je vreme da se u ovoj zemlji počnu polagati računi. U protivnom će nam svake godine neko uzimati po sto miliona evra na neodgovornost.

janos

pre 15 godina

Prethodna vlada nije imala para da gradi skladiste kada je morala da kupuje spijunski satelit i hvata ratne zlocince. I da sacuva Kosovo, sa dvostrukim i trostrukim platama, i zeleznickim saobracajem i da ne nabrajam ostale neophodne investicije. I onaj WC na stanici u Kraljevu koshtao 70hiljada evra. Sada je sve sredjeno, sacuvano, sada moze i spremishte plina. Evo, sace, odmah. Jos samo neko da da 22 miliona evra, i gotovo.

iii

pre 15 godina

trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika, mogla da bude strateski bitna, posto je za pretpostaviti da se ov gasna kriza nece tek tako resiti zauvek... sledece zime nas verovatno ceka opet cela prica jer Ukrajina nece biti u stanju da plati racune, a da ne pricamo o posledicama npr. hipotetickog teroristickog napada na gasovod, koji bi prekinuo dotok gasa na duzi period...

NNN

pre 15 godina

"U Žitistu su, međutim, ogorčeni i zbog toga što je cena kubika gasa u njihovoj opštini 39 dinara, za razliku od većine mesta u Srbiji u kojima kubik gasa košta 34 dinara."
SRAMOTA!

pingvincic

pre 15 godina

I jos jedan dokaz da NIS nije sto i (bivsi) Nafta Gas. Ali na samu pomenu toga nazivaju nas autonomasima. Mesto naftne industrije je Novi Sad, svidelo se to nekima ili ne. A i rezerve bi bile savesno obezbedjene.

Vojislav

pre 15 godina

Da se ovakve stvari i poniženja građana Srbije ne bi ponavljali, prvo treba utvrditi poimeničnu odgovornost svih odgovornih. Drugo razrešiti dužnosti sve one koji su do ovoga doveli. Treće odmah obezbediti sredstva i dovesti skladište gasa Banatski Dvor u operativnu opotrebu. Gospodine Bajatoviću i vi ste odgovorni za ovo što se dogodilo.

Obmanuti potrosac gasa

pre 15 godina

Gospodine Bajatovicu i potrosaci razmisljaju o tuzbi protiv Srbije gasa, koji se ugovorom obavezao da potrosace redovno snabdeva gasom i pri tom je od potrosaca zakljucenje istog ugovora debelo naplacivao, od 1000 evra pa navise.

Zrenjaninac

pre 15 godina

Dobro došli u okrug grada Zrenjanina.
Sve je ovde tako, sve proizvodimo, a ništa nemamo.
Ako nekog zanima, kubik gasa je u Zrenjaninu "svega" 41,46 dinara sa PDV-om.
Pola grada ne može da uključi kotlove i peći na ovu "humanitarnu pomoć" od gasa koji smo dobili juče, a i oni koji uspeju da uključe, primećuju da tog gasa sistem troši za 50% više nego što je bilo ranije.
Baš mi je danas stigao račun za plin, moja kuća je u decembru "pojela" 500 kubika ruskog gasa i moram da platim 20.730,22 dinara.
Kolika je prosečna plata u Srbiji bez onih likova koji nam dižu prosek svojim skromnim zaradama od 14000 evra mesečno?
Da li iznosi 20.000 dinara?
Ja se ne bih kladio!

Milan

pre 15 godina

ovo sa gasom i banatskim dvorom je jako slicna situacija onoj kada su u Srbiji bili pozari, pre dve godine i kada je tek onda ustanovljeno da drzava srbija nema kanadere za gasenje pozara, nego smo cekali tamo neki ruski kanader dok stigne preko bugarske, pa prvo u bugarskoj da ugasi pozar i dok je stigao u Srbiju sve je pogorelo sto je moglo.
E tako i sada...nikome nije palo na pamet da pomisli da mozda moze da se desi neki tehnicki kvar na sistemu, pa da gasa nema 3-5-7-10 dana, mozda neki ludi teroristi miniraju gasovod ili ko zna sta, nebitno...ali nikome u Sribji nije palo na pamet da pita STA AKO?
Bitno je da su digli cenu gasa, da su podelili mesta u upravnom odboru, da su Rusima ustupili 25% vise akcija...i da sebi dele plae kako im se svidja i tako redom.

Ali ja uvek kazem...nisu oni krivi i ja bih tako, verovatno, kriv je onaj koji ih je doveo na vlast...a to je narod. A narod ce da zaboravi do sledfecih izbora, da se nekoliko dana smrzavao na MINUS ne znam koliko, kao sto je zaboravio i da se godinama smrzavao u 90tim. Pa kada je zaboravio tolike godine, zasto bi pamtio 3-4 dana?

Daniela

pre 15 godina

Koliko se ja secam, a nije bilo tako davno, mi smo skladiste Banatski Dvor PRODALI Rusima u paketu sa NIS-om. KAKO SADA TADIC I BAJATOVIC PRICAJU STA CE RADITI SLEDECEG LETA I KAKO CE GA NAPUNITI DA NAM SE OVAKO NESTO NIKADA VISE NE DESI??? Kada ja nesto prodam, obicno ne razmisljam sta cu sa tim raditi u buducnosti. Mozda njih dvojica znaju nesto sto ja ne znam...

M. Stefanovic

pre 15 godina

Da li se iko seca Zike Zivulovica, bilo je to one 1948 god. Kako tece trgovina sa SSSR-om?- vrlodobro drugovi, mi im dajemo ugalj, a oni nam uzimaju psenicu. Nije bila bolja ni ona boljsevicka bratija, zasto bi bila bolja kapitalisticka. Nase su to zablude, i veselo vece.

ZORAN

pre 15 godina

Rodjen sam u Kikindi a supruga mi je iz Banatskog Dvora a dok smo ziveli u Kikindi naftna busotina nam je bila u basti iza kuce, tako da se osecam slobodnim da prokomentarisem ovu situaciju. Ako neko zivi u komunistickom sistemu tj u komunistickom nacinu razmisljanja 60 i vise godina onda se nista bolje i ne moze ocekivati od ove ili one vlade jer oni jednostavno ne znaju za bolje i drugacije i njih ne treba osudjivati vec ih treba zaliti. Problem je u potpunoj denacionalizaciji zemljista i imovine koja je opljackana od strane komunista odmah posle drugog svetskog rata. Problem je sto imamo samo jednu naftnu kompaniju u zemlji koja je kontrolisana od strane drzave. U Srbiji ne postoji otvoreno trziste i privatna svojina kao osnova za biznis. Dokle god te dve stvari nisu resene mi mozemo menjati vlade i glasati u nedogled i nista nece biti reseno. Usput, moj tast ima zemlju u blizini skladista gasa u Banatskom Dvoru, naftasi mu idu uzduz i popreko preko useva ne pitajuci ga nikada nista i onda se on posle bori da mu isplate nadoknadu za ucinjenu stetu. Vlasnik sam kuce u Texasu gde je zemlja svetinja i ona je MOJA i samo moja ali to nije kraj price. Ispod povrsine zemlje sva rudna i mineralna bogatstva su takodje samo MOJE vlasnistvo. Ako jednog dana odlucim da prodam moju kucu imam pravo da zadrzim takozvana MINERALNA PRAVA koja idu bukvalno do sredine zemaljske kugle. Ako neko zeli da eksploatise gas, naftu ili zlato na toj povrsini on to moze i sme samo uz uslov da mi dobro plati.
Lala iz Texasa

Još jedan zrenjaninac

pre 15 godina

Tačno je da je kubik gasa u Zrenjaninu svega 41,46 dinara a takodje je tačno da je grejanje u stanovima 54,00 dinara po kvadratu.
Obzirom da od privrede malo šta radi u ovom gradu, a nakon izgradnje par zgrada od po nekoliko spratova, grad je proglašen za leglo gradjevinske mafije i odmah je uhapšen predsednik grada, ostaje nam samo da zaključimo da je nekadašnji treći industrijski grad u staroj Jugoslaviji trenutno jedno od najgorih mesta za život u Srbiji.
Teško ovo život.

Srle Pera Ždera

pre 15 godina

"Kriva je predhodna vlada, a ne ova". I u predhodnoj vladi su sedeli isti likovi iz DS-a i G17+ koji su uvek mogli kada hoće da preglasaju narodnjake. I ko je sada kriv?

Nele

pre 15 godina

Nista cudno za nas. Mi, kao i uvek, sve radimo sa zakasnjenjem, tek kad smo primorani. Pokazalo se da nas to i mnogo vise kosta nego da smo to uradili blagovremeno. Pocev od Milosevica, preko Kostunjavog pa do ovih sada. Sad smo se setili da nam je banatski dvor jevtiniji od stete. Pa svaki dobar domacin u kuci preventivno uradi neku stvar da ne bi imao stetu. Ovako kad su drzavne stvari u pitanju bitnije je da se face smeste po upravnim odborima i da drpnu sto vecu lovu koja je mogla pametnije da se iskoristi...

Naftas posmatrac

pre 15 godina

Jao, jos od sedamdestih godina je jedna ekipa Nafta-Gasovih "strucnjaka", verovatno najnesposobnijih ljudi u svetu nafte, "radila" na izgradnji podzemnog skladista, napravili su karijere, zaradili, otisli u penzije, a da NISTA za svog radnog veka nisu uradili. I sada opet ista prica, i dalje nema skladista.

sneško belić

pre 15 godina

Pa zar Zrenjanin ima gas? Zašto je kod individualnih potrošača još uvek hladno???
Gospodo iz Zrenjanskog DP "Grejanja" treba da vas je SRAMOTA šta radite!
Pustili ste slab pritisak da ne možemo da pokrenemo kotlove na gas, a kome to i pođe za rukom, brojčanik na satu se mnogo brže vrti nego obično, a voda u sistemu jedva stiže do 40 stepeni celzijusa.
Da ne kažem o sanitarnoj vodi koja se takođe greje na gas...
Svaka vam čast! Na tuđoj muci zgrćete extra profit! Mnogo ste pametni...
A cena prava sitnica: 38.39din + pdv
S R A M O T A !

nada u nove i neiskvarene

pre 15 godina

"Nije bilo para"???
Pa čemu služi ovaj silni PDV od 18% koji se skuplja od građana, i svi ostali porezi, nameti, takse, putarine, harači? Sve se kao nešto skuplja a ništa se ne gradi! Pa GDE idu onda ti silni novci?
Kako će se tek sada graditi kada nam ekonomska kriza kuca na vrata? Biće to super opravdanje.
Vlast treba da dá primer građanima kako se štedi a ne kako se troši. Trošiti umemo i mi sami, samo nemamo više od čega. Tu čast smo našom glupošću prepustili vama i onima koji su tu bili pre vas.

milojko

pre 15 godina

Morate da razumete da Bosna dobija gas preko gasovoda kroz Srbiju pa Madjarsku. Morate da razumete da je HR i SL na drugom gasovodu preko Austrije a MK na trecem preko Bugarske.
Sta je od svega istina? Nemamo rezervu i zivimo od danas do sutra...

Perica Pejakov

pre 15 godina

Da zalosno je sto stanovnici Zitista i Banatskog Dvora koji, kako vas reporter kaze leze na gasu a smrzavaju se. Samo bih dodao da su se i stanovnici sela Mokrin (srpski Kuvajt) u kikindskoj opstini takodje smrzavali ovih dana (a i bezbroj puta u proslosti - kad god je zagustilo) a ispod njih lezi najvece gasno polje u Srbiji. Polje iz kojeg se cela Srbija decenijama snabdevala gasom. Gasom kojim se, izmedju ostalog puni i pomenuto skladiste u Banatskom Dvoru. Ako neko misli -pa sta? to je rudno blago ove zemlje. Da, ali pitajte Mokrincane koliko je njih kostalo decenijama unistavanje oranica dok su se busile stotine busotina da bi se do tog gasa doslo i taj gas ekspoatisao. Ne bi me iznenadilo da je kubik gasa u Mokrinu jos skuplji od onog u Zitistu.
S' postovanjem,
mokrincanin -sticajem okolnosti - iz Kuvajta

Prevodilac

pre 15 godina

Cemu ova panika oko gasa? Zbog ekoloskih poremecaja, Zemlja se intenzivno zagrejava. Uskoro nam gas nece ni trebati. Ali i ovaj prirodni fenomen, kad dostigne svoju kulminaciju, ce vlada pripisati sebi, kao rezultat njenih, vlastitih, zasluga.

noNIS

pre 15 godina

Eto kakve smo budale, tek smo prodali NIS zajedno sa Banatskim Dvorom rusima, a vec zelimo da trosimo miliona eura iz budzeta na obnovu tudjeg vlasnistva. Ajd nadjite veceg morona...

Djomil

pre 15 godina

"...trebalo bi ponovo pokrenuti i pitanje koriscenja otpadne tople vode iz TE Obrenovac, jer se radi o jednokratnoj investiciji, koja bi, iako velika..."

Tacno je da se na izlazu iz kondenzatora TE Obrenovac "izbaci" velika kolicina toplote u Savu. Moje pitanje je kako da se ogrejemo sa tom toplotom izlazne vode temperature dvadesetak stepeni celzijusa.