Sreda, 21.02.2024.

14:57

Slovenci se pobunili zbog Bosanca i piramida: "Prevaranti"

Izvor: B92

Slovenci se pobunili zbog Bosanca i piramida: "Prevaranti" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

210 Komentari

Sortiraj po:

Low

pre 2 meseca

sa polusvetom nema diskusije.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:17)

Vidis, ne tako davno, tadasnji uceni krugovi (nesto malo zapadnije) spalili su Djordana Bruna, a bogme progonili i Korenika, Njutna i druge

Vojvoda sa Pala

pre 2 meseca

Kako mogu da mu zabrane? Ajde da vidim da zabrane parove, velikog brata i slične naučne emisije uživo? U ostalom valjda su političari ri koji odlučuju da li će nešto da se zabrani? E sad na platama im svaka čast ali nič ne znaju da urede državu. Bacim papir a deda mi kaže momak nešto ti je ispalo. Pa nije deda ispalo nego sam bacio. On se bez reči sagne i pokupi. Došlo mi da cepkam neki papir i bacam ali nisam imao. Čuš Pohorje čisto, planine čiste, Alpi čisti, reke čiste, ni vazduh ne možeš da vidiš i oni takvi sterilni da jednom Osman Agi ću nešto zabrane? Ne ide.

polo

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Druze, arheolozi su dolazili na to mesto. Bila je i emisija o tome. Postoje snimci. Napravljen je zakljucak. Visocke piramide su laz. Blokovi i svi ostali materijali napravljeni od coveka koji su pronadjeni unutar tunela su podmetnuti. Ne moraju sad svi arheolozi sveta (njih milion) da dolaze i dokazuju isto. Osmanagic svoje tvrdnje mora dokazati naucnoj zajednici i mislim da mu ne ide bas dobro. Nece biti da je on u pravu, a svi ostali ne. Zato se on fokusirao na obican, lakomislen narod. Tu ima delimicnog uspeha.

Vrteške

pre 2 meseca

"U Slovenačkom arheološkom društvu krajnje smo negativno iznenađeni što "Mladinska knjiga" namerava da 1. marta 2024. godine u Mariboru organizuje sastanak sa Semirom Osmanagićem, ozloglašenim "pronalazačem bosanskih piramida". Već 2006. godine Evropska unija arheologa je Osmanagićevo delovanje u arheologiji jasno okarakterisala kao šarlatanstvo, opasno obmanjivanje javnosti i ugrožavanje arheološkog nasleđa u Bosni i Hercegovini.

Ma kako i zašto ovi Slovenci smeju da pričaju istinu? Obični arheolozi. Zar se ne pitaju prvo političari šta smeju da kažu? Čudna neka zemlja?

lio

pre 2 meseca

za ove koji sumnjaju, to brdo cak prekriveno vegetacijom I'ma izuzetno jasne konture piramide
(trte, 22. februar 2024 03:19)

Nema konturu jednakostranicne piramide. Ima konturu nepravilne piramide, a tu konturu ima svako brdo sa uskom povrsinom na samom vrhu. Pogledaj iz pticije perspektive na sta ta "piramida" lici. Ni na sta. Vrh se ne nalazi u sredini, strane su nejednake. Ti samo gledas jedan ugao. Kad gledas samo jedan ugao ti ustvari gledas dvodimenzionalni objekat - trougao. Piramida se ne posmatra iz jednog ugla.

Veljko

pre 2 meseca

Osmanagic se izgubio. Ne zna covek da li je arheolog ili geolog. Prica o piramidama koje je covek napravio, a u muzej izlozio stene i kamenje koje je priroda napravila. Stene i kamenje odneo na institut, stari 7 000, 30 000 godina. Pa šta?! Zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Te stene su mlade u poredjenju sa nekim drugim stenama. A blokove naravno nije odneo na institut jer bi bilo otkriveno da ih je napravila ciglana Bajro, pre 20 godina.

Aca

pre 2 meseca

Šta je problem da se oformi međunarodni tim arheologa koji će doći i reći jeste piramida ili nije piramida i kraj. Ipak je frka ako utvrde da jeste piramida ode istorija dovraga.

cokoladica

pre 2 meseca

Diplomirala u Trstu, a doktoririrala u Udianama.
To vam je kao da je dipliomirala u Loznici, a dokorirala u Prnjavoru. Blago Ljubljani i Sloveniji. Uzas!!!! Seljacine!!!!!!

Đojlenska posla

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

Vidim, udaraju žešči kompleksi. Izvrstno. Pročitaj nik.

PrincNaZrnuGraska

pre 2 meseca

@Рашо

Ovo je komentar u koji staje citav smisao cele price. Steta sto to mnogi ne kapiraju. To je uvek bila i bice poenta, dokle god se "zapad" konacno ne samounisti.

10000

pre 2 meseca

Ко не зна Словенце, скупо би их платио. А већина наших их не зна.
(Мајкл Џондар, 21. februar 2024 23:32


Sve ok ali po prezimenu rekao bih da je taj "slovenac" zapravo Srbin a da je ova druga austrijanka..

neutralni felš

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.
(dude, 21. februar 2024 23:21)

... bogojavljenska.

the science

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku!
(Hercegovina, 21. februar 2024 20:53)

Jesu, jer pakuju i tumače "dokaze" onako kako njima odgovara.

Ne tvrdi zvanična nauka da npr. nije postojala napredna ljudska civilizacija pre više od 10.000 godina ili preko više od 100.000 godina, ali za sada nema validnih dokaza za to - a validni dokazi su oni koje nijedan drugi (pravi) naučnik ne može osporiti.

Problem je u tome što nema dokaza ni za sve ono što Terzin propoveda, on je samo složio priču koja je prijemčiva za religiozne ljude koji imaju visoko obrazovanje ili se čak bave nekom naukom, ali se naukom bave tako da sve tumače sa tačke gledišta svoje religije, uglavnom je to slučaj sa hrišćanskim naučnicima. A poenta je da ni teorija evolucije nije do kraja dokazana niti je bez nedostataka, ali trenutno ne postoji bolja teorija za koju ima bilo kakvih materijalnih dokaza.
To što u nedostatku određenih dokaza neko dodaje svoja tumačenja tekstova iz Biblije za pravu nauku nije prihvatljivo niti se može zvati nauka - a tek što kod nas smišljen oksimoron: veronauka!


"100 godina ucimo laznu istoriju,
kad nam neko otvori oci on je prevarant,bice da su ti lazni arheolozi najveci prevarant.
(m, 21. februar 2024 20:10)

Tako pričaju oni koji ne znaju ni šta je nauka, ali misle da su kompetentni da tumače i određuju šta je tačno, a šta nije tačno.

stevica

pre 2 meseca

Bolje je od mitova praviti dobrobit i graditi nego u ime mitova voditi ratove i unistavati. Ko je bio tamo ne moze da se ne zadivi uredjenjem okolisa, sadrzajima za sve uzraste, uredjenju parka i atmosferom kao i prilikama za lokalno stavnovnistvo...bolje nego koncesije za iskpavanje nepostojeceg zlata srebra, litijuma...

Domaćin

pre 2 meseca

Kao i "Gospa iz Međugorja", kao i Erik Deniken ( prvo tvrdio da su vanzemaljci napravili velike krugove u prirodi, pa godinama kasnije rekao "da je možda pogrešio"), kao Uri Geler, kao..... Sve sami prevaranti i dobri trgovci na tuđem neznanju. Pošteniji su mađioničari : Hudini , Dejvid Koperfid, i drugi.

dude

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.
(Petar, 21. februar 2024 20:50)

konkurencija? postojnska jama je zaradila više love u zadnijh 50 godina, nego da ovaj indijana ćevap sutra nađe ramzesa drugog živog u tom brdu u bosni.

akademac

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Eto, isto tako se čude neki "zašto ne postoji nijedna fotografija cele planete Zemlje u jednom kadru, a da nije kompjuterski generisana"!
Valjda, pročitali negde na internetu da neko tako tvrdi, i odmah prihvatili kao jevanđelje :)))


Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.
(kralj, 21. februar 2024 20:50)

Ma hajde to i nekako, nego kako su pre 500 godina pravili one jedrenjake kojima su oplovljavali ceo svet, a brodovi se danas "plaše" oluja i visokih talasa, "objašnjenja za sada nisu po mom mišljenju verodostojna i tačna" ;)


Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom.
(Ni po babu ni po stricevima, 21. februar 2024 19:10)

Duže traje priča o "ravnoj Zemlji", znači mora da je i to istina?

the books of knjige

pre 2 meseca

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali...
(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Nema tu nikakvog "ali", nisi pročitao tekst, boli njih uvo šta priča Osmanagić, ali neće da dozvole unižavanje reputacije svog izdavača samo zato što se nekom menadžeru učinilo da bi kroz predavanje bolje promovisali knjigu od koje bi mogli da zarade koji evro više.

Samo napred!!!

pre 2 meseca

Osmanagica za lokalne izbore da blok 44 kineska piramida postane vidljiva celom svetu i ceo svet sazna za piramidu staru 800.000 godina !!!!

sempervivum

pre 2 meseca

Što se tiče bosanskih piramida, verujem da je Semir tu pronašao biznis (uostalom, čovek je ekonomista po obrazovanju), tako da ne verujem u piramide u Visokom. No ipak... ne bih Osmanagića nikad nazvao šarlatanom, iz tri razloga:

1. Nauka (naročito arheologija, istorija i antropologija) sve što ne ume da objasni ona jednostavno ignoriše i ostavlja prostor raznim ljudima da tumače na svoj način. Tako ni ovde nisu objašnjeni tuneli u tim "piramidama", već su rekli samo "rudnici", a šta se kopalo u rudnicima - nemaju pojma;

2. Osmanagić je obišao stotine piramide u svetu i otvorio oči ljudima koji su verovali da su piramide grobnice faraona. Faraona nije bilo ni u Kini ni u Latinskoj Americi, a tamo ima piramida. Ima ih na stotine širom sveta! Verujem da komentatori to pojma nemaju. Čuli su za tri egipatske piramide i to je sve, pa postavljaju pitanje "Otkud faraoni u Bosni?";

3. Jednostavno, Semir je izneo jednu svoju teoriju o piramidama (da su piramide energetske mašine), a ne grobnice za mrtvo telo. Ne morate da verujete u tu njegovu teoriju. Možete da verujete u teoriju "velikog praska", ako hoćete. Ja ću pre poverovati u Semirovu teoriju o piramidama nego u "naučnu" teoriju "velikog praksa" (kao, znate, bilo je ništa, pa se onda desila eksplozija i nastalo je - sve). Jes' kako da ne...

dude

pre 2 meseca

Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..
(Aleksandar, 21. februar 2024 21:45

alksandre brate, reci leba ti, da li si ti član grupe tnt iz alan forda?
razmišljam da tvoju rečenicu istetoviram pored grunfa.

uji

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

Citiraj te reči. Osmanagića sam čuo šta ima da kaže. Daj link koji to opovrgava. Voleo bih i to da čujem pa da zaključim sam.

Intelektualni napor boli ali je znanje lepo!

pre 2 meseca

Ovde izgleda caruje “sta nisam cuo – to ne postoji”! Aman, ljudi: 1. Struka nema sta da se “okuplja u nekakve ekspedicije” da bi neukima nesto objasnili. Kriticko znanje o lokalitetu postoji vec VISE od 100 GODINA, objavljivano je od 1880ih-do 1970ih - trazite radove Karla Patscha, Cire Truhelke, ili Pave Andjelica koji su naucnim metodama istrazili i objasnili dati lokalitet. Nema tu “istoriju pisu pobednici” i nekakve “becke skole”, arheologija je egzaktna nauka i zasniva se na cinjenicama koje se potvrdjuju primarnim izvorima, u ovom slucaju prevashodno materijalnim nalazima. 2. Naucna javnost JESTE “izasla na crtu” Osmanagicu, upravo da informise i poduci – treba samo pogledati debatu od pre cc. 10ak godina u kojoj je pok. prof. Dubravko Lovrenovic argumentovano i jednostavno pokazao svu nebuloznost Osmanagicevih ideja. 3. Niko Osmanagicu ne brani da napravi restoran blizu “piramide” i zgrce pare sluzeci “jonizirajuce cevape” uz muziku drevnog neolita - ali on je, shvatite ljudi, neometano i nekaznjeno UNISTIO zasticeno kulturno nasledje jedne drzave (kakva god je da je), izmesao je nalaze iz raznih slojeva, premestio ostatke sa njihovog autenticnog mesta... gradio na nalazistu! Za to se u ozbiljnim drzavama ide u zatvor! Za ove sto sumnjaju u validnost struke – kad vas zaboli srce, hocete li posetiti: a) babu sto baca grah; b) urologa, c) karadiologa? P.S. Medjugorje je plod unutrasnje politicke igre hercegovackih franjevaca i papstvo ga do danas nije priznalo.

dude

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.

tamo daleko

pre 2 meseca

Slazem se, da se nadovezem na tvoju zadnju recenicu... Nesto kao teorije zavere, kad glupi nadglasaju pametne i kada harizmaticni ubede neuke da je njihova teorija tacna.


Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

Veliki brat

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Mešaš običan narod i političare, tj. politiku. Tako je Sadat pokrenuo ceo Egipat da uništi Izrael, na kraju je nateran da potpiše predaju i zvaničnog prizna državu Izrael, a Sinaj je vraćen Egiptu na insistiranje amera kako ne bi bilo daljih tenzija i sukoba oko Sueckog kanala.
I nakon svega toga i više hiljada poginulih na obe strane, Sadat 1978. godine dolazi u zvaničnu posetu Izraelu, gde se u društvu predstavnika iz vrha obe zemlje svi smeju i ponašaju kao da su saveznici od 1947. godine, a ne da su samo pre 5 godina ratovali.

Neko iz mase

pre 2 meseca

U svetu u kome dominira laž, u kome nas uče lažnim istorijama, šta je sporno da se malo zabavljamo sa tzv piramidama. Grci se diče Mikenskom, Minojskom kulturom, diče se Aleksandrom koji nije bi Grk/Helen, jer je grčki učio sa 7-8 godina, i na tim lažima uzimaju lepe pare. I što mi ne bi imali neke piramide, tajne istorijske konstrukcije koje će da privlače turiste.

samo kazem

pre 2 meseca

Sve sam prevarant. Svi bi 'leba bez motike. I Samir i slovenci.
(Srb)

Da si bio tamo, nikada ovo ne bi rekao jer =bi morao videti koliko je tu posla na upradjenju okoline, parkova, suma, setalista, samih tunela uradjeno i to dobro. Da vidis na hiljade mladih i starih koji imaju sjajno mesto da odvedu decu, roditelje i sami provedu kvalitetno vreme ....ili je mozda za to jedina alternativa Beograd na vodi i splavovi?

466453

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.
(ma naravno, teska prevara, 21. februar 2024 20:49)

Mislio sam da mu doniram za posetu ali shvatih: Poješće ih! :p

Peksimit

pre 2 meseca

(Olja, 21. februar 2024 20:04)

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.

Istina leci...

pre 2 meseca

Bez namere da nekom odredjujem šta je ili šta želi biti, ali po pitanju ovoga mogu slobodno reći:
Bosanske piramide su piramide, taman onoliko koliko Bošnjaci nisu Sloveni, odnosno Srbi. Ni manje ni više.

Inače. bio sa početkom septembra u Visokom. Samir je držao svoju govoranciju nekim Englezima. Na žalost, od piramida ni traga ni glasa. Bilo mi baš žao što je tako, ali je prosto tako.
No, to je lepa lokacija za posetiti je i provesti nekoliko sati tamo, zašto da ne.

Peksimit

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

A KO TO?
Presudjuje da neko laze, i da vara?
(Da nisi to ti Bruce, sam sebe ovlastio?)
S kojim pravom on je sudija?
Ko ga je ovlastio?
Da li sa samoproklamovanom diplomom ili mr ili dr titulom? Koje to nedodirljive nauke, u vremenu kada se sva znanja neegzaktnih nauka obaraju svaki dan?

GoranH

pre 2 meseca

Nisam se baš nešto bavio ovim likom i njegovim piramidama al mislim da treba svakome dozvoliti da priča svoju priču. Zabranjivanje samo podstiče mnoge da misle da tu nešto ima. A ovi pravi arheolozi nek odu do Visokog pa nek naučno pobiju tvrdnju o piramidama.

Milan

pre 2 meseca

Ovi komentari mi dođu kao ono,jeli kako ti se taj i taj film sviđa?
A ovaj kaže ma nikakav...
Pa ka si ga gledao,pa nisam ni gledao.
Ružno je govoriti bez arhumenata a ovde vidim ima puno egiptoliga.
Lično,ne moogu reći ništa o piramidama jer ih nisam vidii kao ki o gospodinz Osmanagiću jer ga ne poznajem.
Mi,BH građani koji negiramo postojanje bosanskih puramids smo glupi.Zašto?
Pa bili ih ilu ne,dobro je za BiH da se priča da ih ima.U najmanj ruku turizma radi.Pa ima li Gospe u Međugorju?Pa neme veze ima lu je ilu nema,pitajte ljude iz tog kraja koliko turista posjećuje ovo mjesto.

izuzetno intelektualni ljudi neki, sve se zna i sve je ok...

pre 2 meseca

Pitanje za sve poklonike apsolutne tačnosti istorije, i cele današnje nauke...jer jbg. ako je nauka rekla da su jedine piramide u Egiptu i da su se Srbi doselili u 7. veku onda je to tako...a jel ono što ostaje u tragovima iza aviona to je ništa? No big deal? Nema potrebe da se išta razmišlja? Pa ne bi neko nešto valjda? To su sve autoriteti, nauka...sve je dobro i ok?

Kolubarac Crnorukac

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Tako je brate, i ja to isto mislim.Stvarno je to bilo jako potresno i danas se živo sećam tih užasnih prizora.Ali, šta vredi kad većina niti o tome misli, niti ih je briga.Pa mi smo im dali državu, inače bi i danas bili bečke podguzne muve.

samo kazem

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Iako je samo mit i legenda, to je jedno sjajno mjesto gdje mladi okupljaju, volontireaju, uredjuju prirodu. Setnja kroz tunele jeste prociscavajuca. Bio video. Sigurno autenticnije od gospe.

Hm

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko.
(Zeolit, 21. februar 2024 19:46)
Ko kaze da je masinska obrada

Adem

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
znas zasto ima puno sarlatana? zato sto strucne ekipe kao sto ti rece nemaju vremena a ni volje da opovrgnu svakog ko nesto tvrdi a nema veze sa naukom

Karkadzu

pre 2 meseca

Naravno da je prevara. Ali neuk narod poveruje u sve i svasta...
(genije, 21. februar 2024 17:55)

Hhaahha, znaju svi da je to samo zabava sa malo mističnosti. Ne budite na kraj srca.

Balkan brale

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18) Kod njih sigurno neće.

expertijeri

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.

dude

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.
(Walter BG, 21. februar 2024 19:28)

denikem je švajcarac….i već odavno ocenjen kao i kolega osmanagić. čovek došao, ošišao ovce, pokupio pare i finito.

Lars

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)

Bila je ekipa Nacionalne geografije davnih dana. Na brzinu sam nasao odlomak https://www.youtube.com/watch?v=eV3I2pUEVSw za 2 minuta je bilo jasno o kakvom prevarantu se radi.

Aleksandar

pre 2 meseca

Pre dve godine bio sam u Visokm, pet prelepih dana sam proveo obilazeci tunele i vezbao meditaciju. Onaj ko nije bio savetovao bih mu da obiđe mesto. Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..

dude

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.
(Robert, 21. februar 2024 19:39)

pravo u centar.
osmanagić je automatski postao goat.
ostatak nauke nema ni jedan grend slem.

Bruce

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.

Hando

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?
(564535, 21. februar

Treba da naucis osnovne pojmove. Rtanj nije piramida, vec prirodna tvorevina kao i te formacije u Bosni.

Dalje, Osmanagicev greh, osim sto zamajava ljude, je sto dovlaci bolesne ljude i uzima im novac, to je krivicno delo. Da ne nabrajam dalje.

BuraZ

pre 2 meseca

Dr Osmanagić je "veličina" !
Čovek koji o piramidama zna 200 puta više od Zahi Havasa i sličnih ser***a .
Ako Dr. Osmanagić kaže da su tu piramide , budite sigurni da jesu i da će vam dati najmanje 10 dokaza, koji se poklapaju sa piramidama u svetu.
Možda čovek neće doživeti da ih otkopa cele možda nećemo ni mi , jer nema para za tako nešto ali će ponosno ući u istoriju da ih je pronašao.
Naša deca i unuci će nam se smejati što smo ga nazivali šarlatanom . Naravno veličine uvek dožive da im se narod smeje . Bilo još u vreme Tesle, koga su zvalu ludi naučnik , što bi danas bilo drugačije ?

Ajoj

pre 2 meseca

Ljudi vi stvarno slabo kapirate.
Nije njima problem da on organizuje tribinu problem im je sto to radi Mladinska knjiga koja je respektabilna kuca koja objavljuje enciklopedije. A da on sam organizuje ili da mu neki lokalni Nestorovic to organizuje, to njima ne smeta.
Eto toliko

rado mir

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Ha, ha, ha. Procitaj jos jednom sta si napisao, pa se okreni i pogledaj oko sebe!

Đo j. Len

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Pa srbija bre ne može da živi na svojoj grbači, da ne idem dalje. Postali smo zemlj gde može da se nekažnjeno lupetaju svakakve gluposti, pošto nema nikakve odgovornosti ni sankcija za bilo šta.

dexter-lab

pre 2 meseca

Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.
(B-63, 21. februar 2024 19:25)
Kazem ja, pametni ljudi. Rade u interesu sopstvenog naroda. Biraju najpametnije medju sobom da ih predvode i sasvim lepo im ide.
Za to vreme, mi verujemo u Osmanagice, Nestorovice, Jezde, Dafine, Zorke i Kleopatre. A kad zakrce creva, trkom kod bednih Slovenaca na tromesecnu baustelu.

ratko

pre 2 meseca

(BuraZ, 21. februar 2024 21:24)

Osmanagic je tezak prevarant.
Kako nema jedan dokaz o piramidi,poceo je da prica bajke o kojekakvim energijama, poljima koje se ne mogu ni dokazati i opovgrnuti.

sifra piralen i male veverice

pre 2 meseca

MOze se tu jos dobrih poslovnih fora napraviti , recimo uvezemo Kamile, siknemo im serum za rast glave , i dobijemo Auohtone Bosanske Kamile.

Mr

pre 2 meseca

Nikad nije bilo resenje zabrana pogotovu knjige.Ako ste demokrate i ako se ne slazete sa necim ili nekim onda argumentovano to demantujte.Naravno najlakse je zabraniti ,a ni ne cuti sta covek govori.Mozda bi se mogli mnogi zapitati za svoja zvanja i doktorate

...

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

..al' niska koncentracija sive mase, verovatno.

Xide

pre 2 meseca

Osmanagic je jako inteligentan covjek.
(Simke, 21. februar 2024 18:19)

naravno. šiša ovce ko na farmi u australiji.
(dude, 21. februar 2024 19:40

Ili mozda ukazuje Sistemskim Ovcama da su Ovce? ko ce ga znati..

@Alex

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

Giordano Bruno se bavio naukom, a ne religijom, a vi drustvance idete u kontra smeru ako niste primetili dok govorite sebi "proci ce i njihovo".

Dr?

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.
(Владимир, 21. februar 2024 19:50)

Joj sta bi sada reko dr Arslanagic...

dude

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

pa od oka naravno.
nemoj sad da nam kažeš da nemožeš da oceniš koncentraciju negativnih jona…au bre

564535

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?

Bios

pre 2 meseca

Bio sam jos na sammom pocetku kada je pocela prica njegova,posetio nesto slikao i otisao,u pocetku sam verovao da je nesto,vremenom sam primetio da je veliki sarlatan Osmanagic.U jednom kafeu u Visokom pita me gazda zasto sam tu ja kazem da vidim tunele i piramide svi prisuti su jednoglasni da je prevara,ali ja rekoh tada nema veze bitno je da ljudi dolaze i da turizam cveta kad moze Gospa zasto ne i ovo,tako svaka cast semiru i opstina je uvidela da ima velike koristi.

Hercegovina

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku! Poreklom sam iz Hercegovine. Pored stecaka na vise lokacija postoje kamene ploce gde se golim okom vidi da su starije 1500 do 2000 godina od samih stecaka, bez obelezja, drugacije postavljene, ali muzeji i kustosi i knjige sve svrstali u stecke! Svojim ocima deset puta video to i posle sta je o tome napisano. To su tolike razlike u izgledu kamena da najveci laik vidi da nemaju veze dve bliske lokacije sa pomenutim nekropolama. Postoji jos na desetine gomila lepog kamena na koje nemaju odgovor. Izmisljaju i lazu. To sto se javno prezentuje je 90% laz. Podrska prof. Osmanagicu, jednom od najobrazovanijih ljudi na Balkanu.

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...

patrijota

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

ali zato verujes u baba vangu i tarabice

Ok

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...
(Рашо, 21. februar 2024 19:59)
Kakve veze ima zapad sa ovim i sta je prava istina po tebi, da su nas napravili vanzemaljci koji su uzletali sa piramida

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...
A svoj rad sa dokazima uvek moze da objavi na naucnim sajtovima samo ne zeli jer zna da ce ga masa diskreditovati sa mnostvo dokaza koji govore suprotno od onoga sto on zeli da kaze...

Goran

pre 2 meseca

Gledao sam na national geografics kad je bio u viskom kos semira on prica nasli smo ove tunele stare 30 hiljada godina pokazuje neki kamen koji je pukao pa pukotina izgleda kao y naopacke, kaze semir to je karta ovog podrucja. Dosao neki ekspert za piramide kaze ovo je obicno brdo koje izgleda kao piramida ali je brdo. Kaze vi semire pokazali ste mi danas tunele koje kopate ispod brda pa kazete da su ti tuneli hiljadama godina stari. Obmanjujete ljude. Onda dosao kao neki egipcanin i kaze 100posto piramide. Semir mu pokazuje neki kamen egipcanin kaze da da vidio sam takvo kamenje kod velike piramede u gizi:))

Petar

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.

Olja

pre 2 meseca

Semir: Ako pustis vodu da tece iz cesme i govoris joj sat vremena "volim te" ona ce promeniti molekularni sastav.

Novak: Ja LICNO poznajem ljude koji su pozitivnim mislima i molitvama zagadjenu vodu pretvorili u lekovitu.

Sta reci?

kralj

pre 2 meseca

.,@
Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.

Arsenal

pre 2 meseca

Nemam pojma da li je ovo piramida ali da li je iko od ovih što ga proglašavaju prevarantom došao na lokaciju da, naučnim metodama, utvrdi pravo stanje?

ma naravno, teska prevara

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.

kontaš ba?

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18)
Ne, u Dezele nece biti. glup si pa nisi shvatio.

466453

pre 2 meseca

(dude, 21. februar 2024 20:00)

Zezam ga jer nema potrebe da se meri, prirodno je

Da, tačno je da neke podzemni tuneli mogu imati visoku koncentraciju negativnih jona. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti tome:

* **Prirodna jonizacija Zemlje:** Zemljina kora prirodno emituje negativne jone. U podzemnim rupama, gde ste okruženi zemljom i stenama, koncentracija negativnih jona može biti viša nego na površini Zemlje.
* **Slapovi i tekuća voda:** Slapovi i tekuća voda generišu negativne jone. U rupama sa slapovima ili tekućom vodom, koncentracija negativnih jona može biti posebno visoka.
* **Vlaga vazduha:** Negativni joni se obično vezuju za molekule vode. U vlažnim sredinama, kao što su često tuneli, koncentracija negativnih jona može biti viša.


Ali, pazi sad:
Istraživanja su pokazala da negativni joni mogu imati niz pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje i dobrobit. Na primer, oni mogu:

* **Poboljšati raspoloženje i smanjiti stres:** Negativni joni mogu povećati produkciju serotonina, hormona koji je povezan sa dobrobiti.
* **Poboljšati san:** Negativni joni mogu pomoći u regulisanju produkcije melatonina, hormona koji kontroliše ciklus spavanja.
* **Jačati imunološki sistem:** Negativni joni mogu povećati aktivnost belih krvnih zrnaca, koja pomažu u borbi protiv infekcija.
* **Poboljšati funkciju disanja:** Negativni joni mogu pomoći u pročišćavanju vazduha i smanjenju upale u disajnim putevima.

Pa onda opet:
Međutim, važno je napomenuti da sva istraživanja nisu nedvosmislena. Neke studije nisu pronašle značajne efekte negativnih jona na ljudsko zdravlje.

Ako ste znatiželjni da sami isprobate efekte negativnih jona, možete posetiti rudnik soli ili pećinu, gde je koncentracija negativnih jona često visoka. Takođe možete kupiti jonizator za upotrebu kod kuće.
Ovo ne na svoju ruku, jer izvesnim bolesnicima može napraviti problem.

Evo nekoliko primera podzemnih rupa sa visokom koncentracijom negativnih jona:

* **Rudnik soli Salina Turda, Rumunija**
* **Rudnik soli Wieliczka, Poljska**
* **Rudnik soli Merkers, Nemačka**
* **Pećine Luray, Virdžinija, SAD**
* **Pećine Waitomo, Novi Zeland**

:)

@bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
Čekaj, a za počtak reci, šta se to tamo dešava?

Statisticar

pre 2 meseca

Da su samo piramide problem. Pa cela drzava im je lazna i puna šarlatana. Nacija im je lažna. Ne umeju oni drugacije. Ne znaju ni ko su ni sta su.

on je empirijski neutralisan

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

Bio je toliko pozitivan kada je usao, da je prosto osetio da se potpuno neutralisao.

Walter BG

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.

Ms

pre 2 meseca

Egiptolozi tvrde,Snefru izgradio tri piramide,Maidum,iskrivljena i crvena,zadnje dve po 105m dakle za života izgradio mnogo više nego ceo Giza plato.Kolko je živeo taj Snefru?Onda njegov sin Kufu grafi veliku piramidu,tvrdi se da je to trajalo 25 godina.Kolko je Kufu živeo? Životni vek u to vreme bio 40god.Znaci ništa ratovi,prirodne nepogode glad,samo zidaju. Ko ovo proguta svaka mu čast.Pa jel su i svi ti čuveni egiptolozi sarlatani onda?

Walter BG

pre 2 meseca

@točka: "Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana." Vatikan nikad nije priznao Međugorje. Možda ih tamo tolerišu, jer propagiraju katoličanstvo. Ali "čudo" nisu nikad priznali, ni podržali. A ovi što su napravili biznis veka, pa dok ima ovaca biće i priče. To pokazuje koliko su naivni ljudi i koliko pokvareni hohštapleri. Ali ako ih crkva i samo toleriše, bez da ih priznaje, onda je prevara deo cirkusa. Kao i Osmanagić. Ko hoće da plati platiće, ko neće smeškaće se.

Ni po babu ni po stricevima

pre 2 meseca

Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom. Pre nego popljujete prosetajte do Visokog, nije daleko, prosetajte kroz (ajd necu reci piramide) tunele. Previse je tu naucnih anomalija na tako malom prostoru. Spoznacete sami. Umesto vredjanja bolje bi bilo da neko te anomalije pokusa da objasni na formalan i naucni nacin. Poenta nije sto tu lokaciju neko zove piramida, vec da li tu ima nekog fenomena vestackog/ljudskog ili prirodnog porekla.

ja i samo ja

pre 2 meseca

Nauka ili vera? Kad ne dozvoljavate dijalog onda je vera dogma. Ako Semir lupa gluposti onda dođete i naučno opovrgnete to što priča sa dokazima kao što bi i on trebao braniti. A ako u nauku verujemo , a ne sumnjamo dok ne dokažemo onda džaba vam diplome. Inače, ne podržavam Semira jer mi nije dokazao to što priča. Ali, ako naučnim metodama to pokaže onda je to to , zar ne? A zabrane služe da se ovce drže u toru.

Рашо

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

Erik TH

pre 2 meseca

Meni je tužno što ovoliko ljudi i ovde veruje u te piramide - skoro po pola plus i minus.
Posle se čudimo kad dođu rezultati izbora.

Exe

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

Osmanagic nikad nije nudio nikakve cinjenice, samo svoje prazne interpretacije koje su uvreda za svakog iole misleceg i skolovanog coveka.

U Visokom ima piramida koliko ih ima i u Srbiji, svaki geolog ce vam to objasniti.

Majke mi ne kapiram ovoliku popularnost raznih prodavaca magle u Srbiji poslednjih godina.

Robert

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.

....

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

ruske sobarice to ne odobravaju.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:15)

Konjusari becki ( 900 godina ) su postojali, a sobarice su samo u Rusiji.

dude

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

pa bili su i to više timova eksperata, geologa, arheologa itd. brdo ko brdo. nula dokaza da je neko/nešto nekada gradio.

Milan Tomasevic

pre 2 meseca

Tako u Medjugorju postoje sada odrasli ljudi zovu se vidilice. Lazu da im se Gospa ukazujue u tacno odredjeno vreme, i ko to moze popiti

Simpatizer

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana...
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

Ne znam šta tačno za vas znači zvanično podržan, ali Vatikan trenutno priznaje 12 ukazanja Device Marije (Gospe) u svetu, a Međugorje bar do danas nije među njima. Već godinama se govori da bi uskoro moglo da bude, ali do toga još nije došlo

.

pre 2 meseca

@Ms
Zivotni vek u to doba za faraone sigurno nije bio 40 godina, ziveli su i do 90.
Ali, kada izvuces prosek, pa uracunas tu i robove koji su umirali sa 30, smrtnost novorodjencadi, ratove, epidemije itd, dobijes prosek 40.
Cudno ti da je faraon mogao da gradi dve ili tri piramide u isto vreme? Imas li bar malo osecaja za logiku?
Sta ti mislis? Napravili ih mali zeleni da bi ti imao sta da gledas.
Egipat je bio mirna drzava, najveca i najbogatija drzava tadasnjeg sveta, najdominantnije carstvo u istoriji, imali su i resurse i vreme i novac za gradnju piramida.

Ja

pre 2 meseca

Nista cudno za Janeze. Jaci arheolozi. Verovatno nikad u zivotu nisu bili na terenu, vec kao knjiski moljci samo teoretisu. Ocigledno smanjen priliv para, pa im smeta Osmanagic jer im je odvukao klijentelu. A sta da se radi, navikli iz doba bivse Juge da prodaju maglu

mayor Tom

pre 2 meseca

Teski sarlatan, cak se pojavio u Ancient Aliens na History kanalu.. Likovi u toj emisiji su bukvalno najvece budale i svi redom pseudonaucnici bez dana strucne skole alaprdaju o svemu od fizike do arheologije, naravno bez ikakvih smislenih argumenata. Gledam to kao odlican humoristicki show

Naknadna pamet

pre 2 meseca

@dexter...
Kamo lepe sreće da ih nismo morali preuzeti 1918.
Tvoje tumačnje istorije je laičkije od tumačenja ovog tzv. arheologa za neka brda u Bosni .

Aleks

pre 2 meseca

Samo napred Semire, ti u Srbiji da se kandidujes, usao bi u parlament pre nego mnogi mnogi drugi, a verujem i u Bosni i Hrvatskoj, a mediokriteti nek rade sta hoce i sta moraju da prezive.. :)

Владимир

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.

Slobo

pre 2 meseca

Licno ne vjerujem da je piramida u Visokom gradjena ljudskom rukom. Sa druge strane,vjerujem da postoje svi efekti (negativni joni)u njenom podnozju. Njih piramidalna struktura stvara bilo da je napravljena ljudskom rukom ili je samo brdo u obliku piramide nastalo prirodnim putem.Obzirom da je brdo u obliku piramide u Visokom neuporedivo vece od bilo koje druge vjestacke piramide, ovi efekti su neuporedivo jaci.

Zeolit

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko. I svi se prave da to ne postoji. Ništa ne tvrdim, kao i u ovom slučaju, samo bih voleo da čujem stručno mišljenje.

neutralni felš

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

sa polusvetom nema diskusije.

dude

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

vatikan nikada nije „amenovao“ međugorje. a pogotovo ne zvanično…iako su hrvati to hteli naravno.

B-63

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.
Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.

bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!

466453

pre 2 meseca

"Pronašli smo šest ulaza u tunele koji su prava podzemna mreža od nekoliko stotina kilometara."

Šetaj dalje, još malo i izaći ćeš u Keopsovu piramidu! :p

dude

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

bruna porediti sa ovim šarlatanom je u najmanju ruku nedostatak razuma i osnovne edukacije.
više ima aca lukas veze sa mocartom nego ovaj sa piramidama.
@izvini aco

dexter-lab

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.

Exe

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Nema sta da pises i nema sta da se shvati, jer u Visokom ne postoje nikakve piramide, Osmanagic je obican prevarant koji cak bolesnim ljudima uzima novac (za sta mu je mesto u zatvoru) a o vama koji se primate na ove budalastine necu se izjasnjavati.

Andromeda

pre 2 meseca

Dok pametni mudruju na socijalnim mrezama, Osman i Nestor se bore protiv nevidljive kosmicke sile pettog levela, a vi se samo smejutucite, Spilberg ima vec spremno scenario za Osmana i Nestora u njegovom "Piramide, negativni joni i arheoloske iskopine", lapnutce Stivi jos par oskarcica, za najbolji interstelarni film, za najboljni sporedni svemirski lijecnik, za najbolji GOAT za 24...

Reč dve u hladu borova

pre 2 meseca

(Helios, 21. februar 2024 18:40)

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali nikad nisam video naučnu literaturu da u njoj piše - zabranjuje se svaka druga interpretacija ili mišljenje. Ni u jednoj naučnoj knjizi. U religijskim jesam, u stvari veći deo tih knjiga su raznorazne zabrane sa težištem na ukidanju (od) života svima koji se ne slažu. Tako da, svi zabranjivači, zvali sebe komentator ili naučnik ili političar su na neki način religijski fanatici.

nadam se da ti ovaj trejler nije pokvario roman

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Da rezimiramo, doziveo si takvu enormnu poplavu energije koju nisi osetio ni kod egipatskih ni kod majanskih piramida, a nesto najblize toj navali spontane energije si osetio kada si se obreo u blizini giganstkog ratnika sa ogromnim falusom u peruanskim crtezima Nasca?

tocka

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.

kognitivna disonanca

pre 2 meseca

Piramide su starije od antičkog Rima, tako da ne znam šta se ova meša. Inače, sledećeg meseca tu gostuje Nestorović, i ako se bude toliko nervirala, neće joj biti dobro, definitivno.

Kum Žoržo

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Osećam da si glasao/la za Nestora :)

sasha

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.

sve ide po planu

pre 2 meseca

“Istorija je skup laži, oko kojih su se ljudi složili.”
To se moze reci i za arheologiju, zvanicnu.

Nemam pojma ko je ovaj Osman, niti o piramidama (kojih ima diljem sveta), ali u neke stvari jednostavno ne daju…

a

pre 2 meseca

a kakve veze ima ovaj pored njega? Evo zbog njega i njem uslicnim velik ikasalj s evratio u srbiju iako je u celom svetu taq bolest iskorenjena. A vlast je zataskala iako je on sam priznao da je znao da je zarazen a isao je kod dece rizikujuci njihove zivote. iako su svi rekli da je to krivicno delo on niej odgovarao. dokaz da bogatasi mogu sve. e to me podseti kad su nejgovi vrsnajci ginuli on se brinuo kak oce da trenira a posle rata on ispade veci patriota od dece koja su dala svoj zivot za srbiju

Djipalo Junuz

pre 2 meseca

Teski prevarant, svaka cast gospodji Zanier a Nole nije los covek ali je mnogo neiskusan za prevarante za to treba ulicna skola koju on nema

Кими

pre 2 meseca

Можда је и шарлатан, али како објаснити да су га одмах сасекли у корену и недуго после “откривења” одмах прогласили за лаж. Зар није било боље да су се сви мало укључили, па би лако заклључили јел то лаж или има нешто што би могло да буде истина.

Arjuna

pre 2 meseca

Prvo, Mladinska knjiga publikuje i knjige Univerziteta u Ljubljani iz raznih oblasti.

Slobodno neka biraju izmedju njih i Osmanagica, obzirom da on knjige ne pise tako da ne znam sta ce da stampaju i publikuju.

Ne moze se sedeti na dve stolice, ne moze i nauka i pseudo-nauka u isto vreme.

Drugo, Slovenija je odavno ozbiljna drzava.

Dejan Lekic

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?

cosmo

pre 2 meseca

"Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)"

Bio sam ja, odveli me domaćini, prilikom jedne poslovne posjete. Teška glupost i prevara. A priča dotičnog je baš za mozak ravnozemljaša, chemtrails mašinerije i sličnih antivaksera.

Poz iz Tamnog

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

-.-'

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

"Mogao bih". Prvo naučite da pišete jezikom kojim se služite, polako s tim romanima.

ptoko

pre 2 meseca

Bosna je postojbina drevne civilizacije, Mu . Mu je ratovala sa Atlantidom, i pobijedila je u ratu . Da bi nakon pobjede Mučani se vratili na svoju planetu Bosnu, po kojoj su nazvali ovu zemlju. Bosanske piramide su ustvari kosmički predajnici, uz čiju pomoć Bosanci komuniciraju sa rodnom planetom. Inače bosanske sevdalinke su također, vid kosmičkotelepatske komunikacije.

Mare

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.

Bg

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.

Smeško

pre 2 meseca

(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52)

Možda da odeš tamo u Visoko,da pogledaš pa da mi onda objasniš zašto to nisu piramide. Obrazovan sam i školovan,video sam piramide u Egiptu,tako da ne može neki šarlatan da me prevari i više se bojim ovih školovanih "sertifikovanih", zakonom dozvoljenih i zaštićenih prevaranata i šarlatana koji me varaju svakodnevno. Bio sam više puta u Visokom, bio sam i na Rtnju....da,to jesu piramide.

sale

pre 2 meseca

@ Arthur Dent

Nemas pojma a lupas gluposti tvrdjava stoji i dan danas i nista on nije srusio niti bilo ko drugi oni kopaju ispod brda i to samo zemljiste koje su licno kupili.Nisam ljubitelj gospodina zato sto verujem u Sveto Pismo i reci Gospoda koje su tu zapisane ali sam izneo cinjenice da je covek nevin e sad to u sta on veruje nije ni tebi ni meni da mu sudimo.

Tekica

pre 2 meseca

Ako su, i treba. Ako hoce da se bavi arheologijom i da ga neko uzme za ozbiljno, neka prvo zavrsi arheoloski fakultet, pa specijalizira egiptologiju itd...tokom kog procesa ce na bazi naucnog argumenta i cinjenica razumeti kontekst lokaliteta koji je unistio, pa i zasto to nije i ne moze biti "piramida Sunca-ili-cega-vec". Covek je nekaznjeno unistio ceo lokaliet sa kontinuitetom od neolita preko rimske antike do srednjeg veka! Lokaliet koji je poznat i oko koga nema nikave mistike jos od Austro-Ugarskog vremena! A unistio ga je jer se to u Bosni moze, od rata nema tamo ni struke ni zakona. Sreca pa kod Slovenaca to ne moze da prodje. A Mladinsku knjigu koja je bila doajen naucne i kriticke misli na prostorima ex Yu neka je sramota sto im je uopste palo na pamet da uzmu za gosta jednog ovakvog hohstaplera!

Arthur Dent

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.

Arthur Dent

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.

Kum Žoržo

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Osećam da si glasao/la za Nestora :)

466453

pre 2 meseca

"Pronašli smo šest ulaza u tunele koji su prava podzemna mreža od nekoliko stotina kilometara."

Šetaj dalje, još malo i izaći ćeš u Keopsovu piramidu! :p

Mare

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.

neutralni felš

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

sa polusvetom nema diskusije.

tocka

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.

Bg

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.

sasha

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.

Ni po babu ni po stricevima

pre 2 meseca

Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom. Pre nego popljujete prosetajte do Visokog, nije daleko, prosetajte kroz (ajd necu reci piramide) tunele. Previse je tu naucnih anomalija na tako malom prostoru. Spoznacete sami. Umesto vredjanja bolje bi bilo da neko te anomalije pokusa da objasni na formalan i naucni nacin. Poenta nije sto tu lokaciju neko zove piramida, vec da li tu ima nekog fenomena vestackog/ljudskog ili prirodnog porekla.

Dejan Lekic

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

Intelektualni napor boli ali je znanje lepo!

pre 2 meseca

Ovde izgleda caruje “sta nisam cuo – to ne postoji”! Aman, ljudi: 1. Struka nema sta da se “okuplja u nekakve ekspedicije” da bi neukima nesto objasnili. Kriticko znanje o lokalitetu postoji vec VISE od 100 GODINA, objavljivano je od 1880ih-do 1970ih - trazite radove Karla Patscha, Cire Truhelke, ili Pave Andjelica koji su naucnim metodama istrazili i objasnili dati lokalitet. Nema tu “istoriju pisu pobednici” i nekakve “becke skole”, arheologija je egzaktna nauka i zasniva se na cinjenicama koje se potvrdjuju primarnim izvorima, u ovom slucaju prevashodno materijalnim nalazima. 2. Naucna javnost JESTE “izasla na crtu” Osmanagicu, upravo da informise i poduci – treba samo pogledati debatu od pre cc. 10ak godina u kojoj je pok. prof. Dubravko Lovrenovic argumentovano i jednostavno pokazao svu nebuloznost Osmanagicevih ideja. 3. Niko Osmanagicu ne brani da napravi restoran blizu “piramide” i zgrce pare sluzeci “jonizirajuce cevape” uz muziku drevnog neolita - ali on je, shvatite ljudi, neometano i nekaznjeno UNISTIO zasticeno kulturno nasledje jedne drzave (kakva god je da je), izmesao je nalaze iz raznih slojeva, premestio ostatke sa njihovog autenticnog mesta... gradio na nalazistu! Za to se u ozbiljnim drzavama ide u zatvor! Za ove sto sumnjaju u validnost struke – kad vas zaboli srce, hocete li posetiti: a) babu sto baca grah; b) urologa, c) karadiologa? P.S. Medjugorje je plod unutrasnje politicke igre hercegovackih franjevaca i papstvo ga do danas nije priznalo.

mayor Tom

pre 2 meseca

Teski sarlatan, cak se pojavio u Ancient Aliens na History kanalu.. Likovi u toj emisiji su bukvalno najvece budale i svi redom pseudonaucnici bez dana strucne skole alaprdaju o svemu od fizike do arheologije, naravno bez ikakvih smislenih argumenata. Gledam to kao odlican humoristicki show

sempervivum

pre 2 meseca

Što se tiče bosanskih piramida, verujem da je Semir tu pronašao biznis (uostalom, čovek je ekonomista po obrazovanju), tako da ne verujem u piramide u Visokom. No ipak... ne bih Osmanagića nikad nazvao šarlatanom, iz tri razloga:

1. Nauka (naročito arheologija, istorija i antropologija) sve što ne ume da objasni ona jednostavno ignoriše i ostavlja prostor raznim ljudima da tumače na svoj način. Tako ni ovde nisu objašnjeni tuneli u tim "piramidama", već su rekli samo "rudnici", a šta se kopalo u rudnicima - nemaju pojma;

2. Osmanagić je obišao stotine piramide u svetu i otvorio oči ljudima koji su verovali da su piramide grobnice faraona. Faraona nije bilo ni u Kini ni u Latinskoj Americi, a tamo ima piramida. Ima ih na stotine širom sveta! Verujem da komentatori to pojma nemaju. Čuli su za tri egipatske piramide i to je sve, pa postavljaju pitanje "Otkud faraoni u Bosni?";

3. Jednostavno, Semir je izneo jednu svoju teoriju o piramidama (da su piramide energetske mašine), a ne grobnice za mrtvo telo. Ne morate da verujete u tu njegovu teoriju. Možete da verujete u teoriju "velikog praska", ako hoćete. Ja ću pre poverovati u Semirovu teoriju o piramidama nego u "naučnu" teoriju "velikog praksa" (kao, znate, bilo je ništa, pa se onda desila eksplozija i nastalo je - sve). Jes' kako da ne...

Milan Tomasevic

pre 2 meseca

Tako u Medjugorju postoje sada odrasli ljudi zovu se vidilice. Lazu da im se Gospa ukazujue u tacno odredjeno vreme, i ko to moze popiti

Olja

pre 2 meseca

Semir: Ako pustis vodu da tece iz cesme i govoris joj sat vremena "volim te" ona ce promeniti molekularni sastav.

Novak: Ja LICNO poznajem ljude koji su pozitivnim mislima i molitvama zagadjenu vodu pretvorili u lekovitu.

Sta reci?

dude

pre 2 meseca

Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..
(Aleksandar, 21. februar 2024 21:45

alksandre brate, reci leba ti, da li si ti član grupe tnt iz alan forda?
razmišljam da tvoju rečenicu istetoviram pored grunfa.

Smeško

pre 2 meseca

(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52)

Možda da odeš tamo u Visoko,da pogledaš pa da mi onda objasniš zašto to nisu piramide. Obrazovan sam i školovan,video sam piramide u Egiptu,tako da ne može neki šarlatan da me prevari i više se bojim ovih školovanih "sertifikovanih", zakonom dozvoljenih i zaštićenih prevaranata i šarlatana koji me varaju svakodnevno. Bio sam više puta u Visokom, bio sam i na Rtnju....da,to jesu piramide.

@Alex

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

Giordano Bruno se bavio naukom, a ne religijom, a vi drustvance idete u kontra smeru ako niste primetili dok govorite sebi "proci ce i njihovo".

dude

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.

ptoko

pre 2 meseca

Bosna je postojbina drevne civilizacije, Mu . Mu je ratovala sa Atlantidom, i pobijedila je u ratu . Da bi nakon pobjede Mučani se vratili na svoju planetu Bosnu, po kojoj su nazvali ovu zemlju. Bosanske piramide su ustvari kosmički predajnici, uz čiju pomoć Bosanci komuniciraju sa rodnom planetom. Inače bosanske sevdalinke su također, vid kosmičkotelepatske komunikacije.

dexter-lab

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.

-.-'

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

"Mogao bih". Prvo naučite da pišete jezikom kojim se služite, polako s tim romanima.

dude

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

pa od oka naravno.
nemoj sad da nam kažeš da nemožeš da oceniš koncentraciju negativnih jona…au bre

Djipalo Junuz

pre 2 meseca

Teski prevarant, svaka cast gospodji Zanier a Nole nije los covek ali je mnogo neiskusan za prevarante za to treba ulicna skola koju on nema

dexter-lab

pre 2 meseca

Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.
(B-63, 21. februar 2024 19:25)
Kazem ja, pametni ljudi. Rade u interesu sopstvenog naroda. Biraju najpametnije medju sobom da ih predvode i sasvim lepo im ide.
Za to vreme, mi verujemo u Osmanagice, Nestorovice, Jezde, Dafine, Zorke i Kleopatre. A kad zakrce creva, trkom kod bednih Slovenaca na tromesecnu baustelu.

Bios

pre 2 meseca

Bio sam jos na sammom pocetku kada je pocela prica njegova,posetio nesto slikao i otisao,u pocetku sam verovao da je nesto,vremenom sam primetio da je veliki sarlatan Osmanagic.U jednom kafeu u Visokom pita me gazda zasto sam tu ja kazem da vidim tunele i piramide svi prisuti su jednoglasni da je prevara,ali ja rekoh tada nema veze bitno je da ljudi dolaze i da turizam cveta kad moze Gospa zasto ne i ovo,tako svaka cast semiru i opstina je uvidela da ima velike koristi.

...

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

..al' niska koncentracija sive mase, verovatno.

expertijeri

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.

cosmo

pre 2 meseca

"Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)"

Bio sam ja, odveli me domaćini, prilikom jedne poslovne posjete. Teška glupost i prevara. A priča dotičnog je baš za mozak ravnozemljaša, chemtrails mašinerije i sličnih antivaksera.

Poz iz Tamnog

Рашо

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...

Кими

pre 2 meseca

Можда је и шарлатан, али како објаснити да су га одмах сасекли у корену и недуго после “откривења” одмах прогласили за лаж. Зар није било боље да су се сви мало укључили, па би лако заклључили јел то лаж или има нешто што би могло да буде истина.

564535

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?

nadam se da ti ovaj trejler nije pokvario roman

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Da rezimiramo, doziveo si takvu enormnu poplavu energije koju nisi osetio ni kod egipatskih ni kod majanskih piramida, a nesto najblize toj navali spontane energije si osetio kada si se obreo u blizini giganstkog ratnika sa ogromnim falusom u peruanskim crtezima Nasca?

dude

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.
(Petar, 21. februar 2024 20:50)

konkurencija? postojnska jama je zaradila više love u zadnijh 50 godina, nego da ovaj indijana ćevap sutra nađe ramzesa drugog živog u tom brdu u bosni.

Arsenal

pre 2 meseca

Nemam pojma da li je ovo piramida ali da li je iko od ovih što ga proglašavaju prevarantom došao na lokaciju da, naučnim metodama, utvrdi pravo stanje?

dude

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

bruna porediti sa ovim šarlatanom je u najmanju ruku nedostatak razuma i osnovne edukacije.
više ima aca lukas veze sa mocartom nego ovaj sa piramidama.
@izvini aco

Владимир

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.

Ajoj

pre 2 meseca

Ljudi vi stvarno slabo kapirate.
Nije njima problem da on organizuje tribinu problem im je sto to radi Mladinska knjiga koja je respektabilna kuca koja objavljuje enciklopedije. A da on sam organizuje ili da mu neki lokalni Nestorovic to organizuje, to njima ne smeta.
Eto toliko

tamo daleko

pre 2 meseca

Slazem se, da se nadovezem na tvoju zadnju recenicu... Nesto kao teorije zavere, kad glupi nadglasaju pametne i kada harizmaticni ubede neuke da je njihova teorija tacna.


Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

samo kazem

pre 2 meseca

Sve sam prevarant. Svi bi 'leba bez motike. I Samir i slovenci.
(Srb)

Da si bio tamo, nikada ovo ne bi rekao jer =bi morao videti koliko je tu posla na upradjenju okoline, parkova, suma, setalista, samih tunela uradjeno i to dobro. Da vidis na hiljade mladih i starih koji imaju sjajno mesto da odvedu decu, roditelje i sami provedu kvalitetno vreme ....ili je mozda za to jedina alternativa Beograd na vodi i splavovi?

B-63

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.
Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.

kognitivna disonanca

pre 2 meseca

Piramide su starije od antičkog Rima, tako da ne znam šta se ova meša. Inače, sledećeg meseca tu gostuje Nestorović, i ako se bude toliko nervirala, neće joj biti dobro, definitivno.

neutralni felš

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.
(dude, 21. februar 2024 23:21)

... bogojavljenska.

Exe

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

Osmanagic nikad nije nudio nikakve cinjenice, samo svoje prazne interpretacije koje su uvreda za svakog iole misleceg i skolovanog coveka.

U Visokom ima piramida koliko ih ima i u Srbiji, svaki geolog ce vam to objasniti.

Majke mi ne kapiram ovoliku popularnost raznih prodavaca magle u Srbiji poslednjih godina.

Đo j. Len

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Pa srbija bre ne može da živi na svojoj grbači, da ne idem dalje. Postali smo zemlj gde može da se nekažnjeno lupetaju svakakve gluposti, pošto nema nikakve odgovornosti ni sankcija za bilo šta.

Kolubarac Crnorukac

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Tako je brate, i ja to isto mislim.Stvarno je to bilo jako potresno i danas se živo sećam tih užasnih prizora.Ali, šta vredi kad većina niti o tome misli, niti ih je briga.Pa mi smo im dali državu, inače bi i danas bili bečke podguzne muve.

Arjuna

pre 2 meseca

Prvo, Mladinska knjiga publikuje i knjige Univerziteta u Ljubljani iz raznih oblasti.

Slobodno neka biraju izmedju njih i Osmanagica, obzirom da on knjige ne pise tako da ne znam sta ce da stampaju i publikuju.

Ne moze se sedeti na dve stolice, ne moze i nauka i pseudo-nauka u isto vreme.

Drugo, Slovenija je odavno ozbiljna drzava.

Aleks

pre 2 meseca

Samo napred Semire, ti u Srbiji da se kandidujes, usao bi u parlament pre nego mnogi mnogi drugi, a verujem i u Bosni i Hrvatskoj, a mediokriteti nek rade sta hoce i sta moraju da prezive.. :)

Robert

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.

sale

pre 2 meseca

@ Arthur Dent

Nemas pojma a lupas gluposti tvrdjava stoji i dan danas i nista on nije srusio niti bilo ko drugi oni kopaju ispod brda i to samo zemljiste koje su licno kupili.Nisam ljubitelj gospodina zato sto verujem u Sveto Pismo i reci Gospoda koje su tu zapisane ali sam izneo cinjenice da je covek nevin e sad to u sta on veruje nije ni tebi ni meni da mu sudimo.

the books of knjige

pre 2 meseca

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali...
(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Nema tu nikakvog "ali", nisi pročitao tekst, boli njih uvo šta priča Osmanagić, ali neće da dozvole unižavanje reputacije svog izdavača samo zato što se nekom menadžeru učinilo da bi kroz predavanje bolje promovisali knjigu od koje bi mogli da zarade koji evro više.

Erik TH

pre 2 meseca

Meni je tužno što ovoliko ljudi i ovde veruje u te piramide - skoro po pola plus i minus.
Posle se čudimo kad dođu rezultati izbora.

Zeolit

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko. I svi se prave da to ne postoji. Ništa ne tvrdim, kao i u ovom slučaju, samo bih voleo da čujem stručno mišljenje.

dude

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

pa bili su i to više timova eksperata, geologa, arheologa itd. brdo ko brdo. nula dokaza da je neko/nešto nekada gradio.

ratko

pre 2 meseca

(BuraZ, 21. februar 2024 21:24)

Osmanagic je tezak prevarant.
Kako nema jedan dokaz o piramidi,poceo je da prica bajke o kojekakvim energijama, poljima koje se ne mogu ni dokazati i opovgrnuti.

Exe

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Nema sta da pises i nema sta da se shvati, jer u Visokom ne postoje nikakve piramide, Osmanagic je obican prevarant koji cak bolesnim ljudima uzima novac (za sta mu je mesto u zatvoru) a o vama koji se primate na ove budalastine necu se izjasnjavati.

BuraZ

pre 2 meseca

Dr Osmanagić je "veličina" !
Čovek koji o piramidama zna 200 puta više od Zahi Havasa i sličnih ser***a .
Ako Dr. Osmanagić kaže da su tu piramide , budite sigurni da jesu i da će vam dati najmanje 10 dokaza, koji se poklapaju sa piramidama u svetu.
Možda čovek neće doživeti da ih otkopa cele možda nećemo ni mi , jer nema para za tako nešto ali će ponosno ući u istoriju da ih je pronašao.
Naša deca i unuci će nam se smejati što smo ga nazivali šarlatanom . Naravno veličine uvek dožive da im se narod smeje . Bilo još u vreme Tesle, koga su zvalu ludi naučnik , što bi danas bilo drugačije ?

dude

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

vatikan nikada nije „amenovao“ međugorje. a pogotovo ne zvanično…iako su hrvati to hteli naravno.

sve ide po planu

pre 2 meseca

“Istorija je skup laži, oko kojih su se ljudi složili.”
To se moze reci i za arheologiju, zvanicnu.

Nemam pojma ko je ovaj Osman, niti o piramidama (kojih ima diljem sveta), ali u neke stvari jednostavno ne daju…

Neko iz mase

pre 2 meseca

U svetu u kome dominira laž, u kome nas uče lažnim istorijama, šta je sporno da se malo zabavljamo sa tzv piramidama. Grci se diče Mikenskom, Minojskom kulturom, diče se Aleksandrom koji nije bi Grk/Helen, jer je grčki učio sa 7-8 godina, i na tim lažima uzimaju lepe pare. I što mi ne bi imali neke piramide, tajne istorijske konstrukcije koje će da privlače turiste.

sifra piralen i male veverice

pre 2 meseca

MOze se tu jos dobrih poslovnih fora napraviti , recimo uvezemo Kamile, siknemo im serum za rast glave , i dobijemo Auohtone Bosanske Kamile.

Andromeda

pre 2 meseca

Dok pametni mudruju na socijalnim mrezama, Osman i Nestor se bore protiv nevidljive kosmicke sile pettog levela, a vi se samo smejutucite, Spilberg ima vec spremno scenario za Osmana i Nestora u njegovom "Piramide, negativni joni i arheoloske iskopine", lapnutce Stivi jos par oskarcica, za najbolji interstelarni film, za najboljni sporedni svemirski lijecnik, za najbolji GOAT za 24...

Xide

pre 2 meseca

Osmanagic je jako inteligentan covjek.
(Simke, 21. februar 2024 18:19)

naravno. šiša ovce ko na farmi u australiji.
(dude, 21. februar 2024 19:40

Ili mozda ukazuje Sistemskim Ovcama da su Ovce? ko ce ga znati..

on je empirijski neutralisan

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

Bio je toliko pozitivan kada je usao, da je prosto osetio da se potpuno neutralisao.

Lars

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)

Bila je ekipa Nacionalne geografije davnih dana. Na brzinu sam nasao odlomak https://www.youtube.com/watch?v=eV3I2pUEVSw za 2 minuta je bilo jasno o kakvom prevarantu se radi.

akademac

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Eto, isto tako se čude neki "zašto ne postoji nijedna fotografija cele planete Zemlje u jednom kadru, a da nije kompjuterski generisana"!
Valjda, pročitali negde na internetu da neko tako tvrdi, i odmah prihvatili kao jevanđelje :)))


Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.
(kralj, 21. februar 2024 20:50)

Ma hajde to i nekako, nego kako su pre 500 godina pravili one jedrenjake kojima su oplovljavali ceo svet, a brodovi se danas "plaše" oluja i visokih talasa, "objašnjenja za sada nisu po mom mišljenju verodostojna i tačna" ;)


Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom.
(Ni po babu ni po stricevima, 21. februar 2024 19:10)

Duže traje priča o "ravnoj Zemlji", znači mora da je i to istina?

Hando

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?
(564535, 21. februar

Treba da naucis osnovne pojmove. Rtanj nije piramida, vec prirodna tvorevina kao i te formacije u Bosni.

Dalje, Osmanagicev greh, osim sto zamajava ljude, je sto dovlaci bolesne ljude i uzima im novac, to je krivicno delo. Da ne nabrajam dalje.

dude

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.
(Walter BG, 21. februar 2024 19:28)

denikem je švajcarac….i već odavno ocenjen kao i kolega osmanagić. čovek došao, ošišao ovce, pokupio pare i finito.

Aleksandar

pre 2 meseca

Pre dve godine bio sam u Visokm, pet prelepih dana sam proveo obilazeci tunele i vezbao meditaciju. Onaj ko nije bio savetovao bih mu da obiđe mesto. Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..

Ms

pre 2 meseca

Egiptolozi tvrde,Snefru izgradio tri piramide,Maidum,iskrivljena i crvena,zadnje dve po 105m dakle za života izgradio mnogo više nego ceo Giza plato.Kolko je živeo taj Snefru?Onda njegov sin Kufu grafi veliku piramidu,tvrdi se da je to trajalo 25 godina.Kolko je Kufu živeo? Životni vek u to vreme bio 40god.Znaci ništa ratovi,prirodne nepogode glad,samo zidaju. Ko ovo proguta svaka mu čast.Pa jel su i svi ti čuveni egiptolozi sarlatani onda?

Istina leci...

pre 2 meseca

Bez namere da nekom odredjujem šta je ili šta želi biti, ali po pitanju ovoga mogu slobodno reći:
Bosanske piramide su piramide, taman onoliko koliko Bošnjaci nisu Sloveni, odnosno Srbi. Ni manje ni više.

Inače. bio sa početkom septembra u Visokom. Samir je držao svoju govoranciju nekim Englezima. Na žalost, od piramida ni traga ni glasa. Bilo mi baš žao što je tako, ali je prosto tako.
No, to je lepa lokacija za posetiti je i provesti nekoliko sati tamo, zašto da ne.

Bruce

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.

Reč dve u hladu borova

pre 2 meseca

(Helios, 21. februar 2024 18:40)

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali nikad nisam video naučnu literaturu da u njoj piše - zabranjuje se svaka druga interpretacija ili mišljenje. Ni u jednoj naučnoj knjizi. U religijskim jesam, u stvari veći deo tih knjiga su raznorazne zabrane sa težištem na ukidanju (od) života svima koji se ne slažu. Tako da, svi zabranjivači, zvali sebe komentator ili naučnik ili političar su na neki način religijski fanatici.

Simpatizer

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana...
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

Ne znam šta tačno za vas znači zvanično podržan, ali Vatikan trenutno priznaje 12 ukazanja Device Marije (Gospe) u svetu, a Međugorje bar do danas nije među njima. Već godinama se govori da bi uskoro moglo da bude, ali do toga još nije došlo

samo kazem

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Iako je samo mit i legenda, to je jedno sjajno mjesto gdje mladi okupljaju, volontireaju, uredjuju prirodu. Setnja kroz tunele jeste prociscavajuca. Bio video. Sigurno autenticnije od gospe.

Walter BG

pre 2 meseca

@točka: "Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana." Vatikan nikad nije priznao Međugorje. Možda ih tamo tolerišu, jer propagiraju katoličanstvo. Ali "čudo" nisu nikad priznali, ni podržali. A ovi što su napravili biznis veka, pa dok ima ovaca biće i priče. To pokazuje koliko su naivni ljudi i koliko pokvareni hohštapleri. Ali ako ih crkva i samo toleriše, bez da ih priznaje, onda je prevara deo cirkusa. Kao i Osmanagić. Ko hoće da plati platiće, ko neće smeškaće se.

bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!

uji

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

Citiraj te reči. Osmanagića sam čuo šta ima da kaže. Daj link koji to opovrgava. Voleo bih i to da čujem pa da zaključim sam.

Dr?

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.
(Владимир, 21. februar 2024 19:50)

Joj sta bi sada reko dr Arslanagic...

Domaćin

pre 2 meseca

Kao i "Gospa iz Međugorja", kao i Erik Deniken ( prvo tvrdio da su vanzemaljci napravili velike krugove u prirodi, pa godinama kasnije rekao "da je možda pogrešio"), kao Uri Geler, kao..... Sve sami prevaranti i dobri trgovci na tuđem neznanju. Pošteniji su mađioničari : Hudini , Dejvid Koperfid, i drugi.

ma naravno, teska prevara

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.

466453

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.
(ma naravno, teska prevara, 21. februar 2024 20:49)

Mislio sam da mu doniram za posetu ali shvatih: Poješće ih! :p

Tekica

pre 2 meseca

Ako su, i treba. Ako hoce da se bavi arheologijom i da ga neko uzme za ozbiljno, neka prvo zavrsi arheoloski fakultet, pa specijalizira egiptologiju itd...tokom kog procesa ce na bazi naucnog argumenta i cinjenica razumeti kontekst lokaliteta koji je unistio, pa i zasto to nije i ne moze biti "piramida Sunca-ili-cega-vec". Covek je nekaznjeno unistio ceo lokaliet sa kontinuitetom od neolita preko rimske antike do srednjeg veka! Lokaliet koji je poznat i oko koga nema nikave mistike jos od Austro-Ugarskog vremena! A unistio ga je jer se to u Bosni moze, od rata nema tamo ni struke ni zakona. Sreca pa kod Slovenaca to ne moze da prodje. A Mladinsku knjigu koja je bila doajen naucne i kriticke misli na prostorima ex Yu neka je sramota sto im je uopste palo na pamet da uzmu za gosta jednog ovakvog hohstaplera!

dude

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.
(Robert, 21. februar 2024 19:39)

pravo u centar.
osmanagić je automatski postao goat.
ostatak nauke nema ni jedan grend slem.

rado mir

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Ha, ha, ha. Procitaj jos jednom sta si napisao, pa se okreni i pogledaj oko sebe!

a

pre 2 meseca

a kakve veze ima ovaj pored njega? Evo zbog njega i njem uslicnim velik ikasalj s evratio u srbiju iako je u celom svetu taq bolest iskorenjena. A vlast je zataskala iako je on sam priznao da je znao da je zarazen a isao je kod dece rizikujuci njihove zivote. iako su svi rekli da je to krivicno delo on niej odgovarao. dokaz da bogatasi mogu sve. e to me podseti kad su nejgovi vrsnajci ginuli on se brinuo kak oce da trenira a posle rata on ispade veci patriota od dece koja su dala svoj zivot za srbiju

Mr

pre 2 meseca

Nikad nije bilo resenje zabrana pogotovu knjige.Ako ste demokrate i ako se ne slazete sa necim ili nekim onda argumentovano to demantujte.Naravno najlakse je zabraniti ,a ni ne cuti sta covek govori.Mozda bi se mogli mnogi zapitati za svoja zvanja i doktorate

Adem

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
znas zasto ima puno sarlatana? zato sto strucne ekipe kao sto ti rece nemaju vremena a ni volje da opovrgnu svakog ko nesto tvrdi a nema veze sa naukom

Milan

pre 2 meseca

Ovi komentari mi dođu kao ono,jeli kako ti se taj i taj film sviđa?
A ovaj kaže ma nikakav...
Pa ka si ga gledao,pa nisam ni gledao.
Ružno je govoriti bez arhumenata a ovde vidim ima puno egiptoliga.
Lično,ne moogu reći ništa o piramidama jer ih nisam vidii kao ki o gospodinz Osmanagiću jer ga ne poznajem.
Mi,BH građani koji negiramo postojanje bosanskih puramids smo glupi.Zašto?
Pa bili ih ilu ne,dobro je za BiH da se priča da ih ima.U najmanj ruku turizma radi.Pa ima li Gospe u Međugorju?Pa neme veze ima lu je ilu nema,pitajte ljude iz tog kraja koliko turista posjećuje ovo mjesto.

stevica

pre 2 meseca

Bolje je od mitova praviti dobrobit i graditi nego u ime mitova voditi ratove i unistavati. Ko je bio tamo ne moze da se ne zadivi uredjenjem okolisa, sadrzajima za sve uzraste, uredjenju parka i atmosferom kao i prilikama za lokalno stavnovnistvo...bolje nego koncesije za iskpavanje nepostojeceg zlata srebra, litijuma...

patrijota

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

ali zato verujes u baba vangu i tarabice

Hm

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko.
(Zeolit, 21. februar 2024 19:46)
Ko kaze da je masinska obrada

GoranH

pre 2 meseca

Nisam se baš nešto bavio ovim likom i njegovim piramidama al mislim da treba svakome dozvoliti da priča svoju priču. Zabranjivanje samo podstiče mnoge da misle da tu nešto ima. A ovi pravi arheolozi nek odu do Visokog pa nek naučno pobiju tvrdnju o piramidama.

Đojlenska posla

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

Vidim, udaraju žešči kompleksi. Izvrstno. Pročitaj nik.

466453

pre 2 meseca

(dude, 21. februar 2024 20:00)

Zezam ga jer nema potrebe da se meri, prirodno je

Da, tačno je da neke podzemni tuneli mogu imati visoku koncentraciju negativnih jona. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti tome:

* **Prirodna jonizacija Zemlje:** Zemljina kora prirodno emituje negativne jone. U podzemnim rupama, gde ste okruženi zemljom i stenama, koncentracija negativnih jona može biti viša nego na površini Zemlje.
* **Slapovi i tekuća voda:** Slapovi i tekuća voda generišu negativne jone. U rupama sa slapovima ili tekućom vodom, koncentracija negativnih jona može biti posebno visoka.
* **Vlaga vazduha:** Negativni joni se obično vezuju za molekule vode. U vlažnim sredinama, kao što su često tuneli, koncentracija negativnih jona može biti viša.


Ali, pazi sad:
Istraživanja su pokazala da negativni joni mogu imati niz pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje i dobrobit. Na primer, oni mogu:

* **Poboljšati raspoloženje i smanjiti stres:** Negativni joni mogu povećati produkciju serotonina, hormona koji je povezan sa dobrobiti.
* **Poboljšati san:** Negativni joni mogu pomoći u regulisanju produkcije melatonina, hormona koji kontroliše ciklus spavanja.
* **Jačati imunološki sistem:** Negativni joni mogu povećati aktivnost belih krvnih zrnaca, koja pomažu u borbi protiv infekcija.
* **Poboljšati funkciju disanja:** Negativni joni mogu pomoći u pročišćavanju vazduha i smanjenju upale u disajnim putevima.

Pa onda opet:
Međutim, važno je napomenuti da sva istraživanja nisu nedvosmislena. Neke studije nisu pronašle značajne efekte negativnih jona na ljudsko zdravlje.

Ako ste znatiželjni da sami isprobate efekte negativnih jona, možete posetiti rudnik soli ili pećinu, gde je koncentracija negativnih jona često visoka. Takođe možete kupiti jonizator za upotrebu kod kuće.
Ovo ne na svoju ruku, jer izvesnim bolesnicima može napraviti problem.

Evo nekoliko primera podzemnih rupa sa visokom koncentracijom negativnih jona:

* **Rudnik soli Salina Turda, Rumunija**
* **Rudnik soli Wieliczka, Poljska**
* **Rudnik soli Merkers, Nemačka**
* **Pećine Luray, Virdžinija, SAD**
* **Pećine Waitomo, Novi Zeland**

:)

Ja

pre 2 meseca

Nista cudno za Janeze. Jaci arheolozi. Verovatno nikad u zivotu nisu bili na terenu, vec kao knjiski moljci samo teoretisu. Ocigledno smanjen priliv para, pa im smeta Osmanagic jer im je odvukao klijentelu. A sta da se radi, navikli iz doba bivse Juge da prodaju maglu

Statisticar

pre 2 meseca

Da su samo piramide problem. Pa cela drzava im je lazna i puna šarlatana. Nacija im je lažna. Ne umeju oni drugacije. Ne znaju ni ko su ni sta su.

Ok

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...
(Рашо, 21. februar 2024 19:59)
Kakve veze ima zapad sa ovim i sta je prava istina po tebi, da su nas napravili vanzemaljci koji su uzletali sa piramida

Peksimit

pre 2 meseca

(Olja, 21. februar 2024 20:04)

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.

Veliki brat

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Mešaš običan narod i političare, tj. politiku. Tako je Sadat pokrenuo ceo Egipat da uništi Izrael, na kraju je nateran da potpiše predaju i zvaničnog prizna državu Izrael, a Sinaj je vraćen Egiptu na insistiranje amera kako ne bi bilo daljih tenzija i sukoba oko Sueckog kanala.
I nakon svega toga i više hiljada poginulih na obe strane, Sadat 1978. godine dolazi u zvaničnu posetu Izraelu, gde se u društvu predstavnika iz vrha obe zemlje svi smeju i ponašaju kao da su saveznici od 1947. godine, a ne da su samo pre 5 godina ratovali.

the science

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku!
(Hercegovina, 21. februar 2024 20:53)

Jesu, jer pakuju i tumače "dokaze" onako kako njima odgovara.

Ne tvrdi zvanična nauka da npr. nije postojala napredna ljudska civilizacija pre više od 10.000 godina ili preko više od 100.000 godina, ali za sada nema validnih dokaza za to - a validni dokazi su oni koje nijedan drugi (pravi) naučnik ne može osporiti.

Problem je u tome što nema dokaza ni za sve ono što Terzin propoveda, on je samo složio priču koja je prijemčiva za religiozne ljude koji imaju visoko obrazovanje ili se čak bave nekom naukom, ali se naukom bave tako da sve tumače sa tačke gledišta svoje religije, uglavnom je to slučaj sa hrišćanskim naučnicima. A poenta je da ni teorija evolucije nije do kraja dokazana niti je bez nedostataka, ali trenutno ne postoji bolja teorija za koju ima bilo kakvih materijalnih dokaza.
To što u nedostatku određenih dokaza neko dodaje svoja tumačenja tekstova iz Biblije za pravu nauku nije prihvatljivo niti se može zvati nauka - a tek što kod nas smišljen oksimoron: veronauka!


"100 godina ucimo laznu istoriju,
kad nam neko otvori oci on je prevarant,bice da su ti lazni arheolozi najveci prevarant.
(m, 21. februar 2024 20:10)

Tako pričaju oni koji ne znaju ni šta je nauka, ali misle da su kompetentni da tumače i određuju šta je tačno, a šta nije tačno.

Samo napred!!!

pre 2 meseca

Osmanagica za lokalne izbore da blok 44 kineska piramida postane vidljiva celom svetu i ceo svet sazna za piramidu staru 800.000 godina !!!!

.

pre 2 meseca

@Ms
Zivotni vek u to doba za faraone sigurno nije bio 40 godina, ziveli su i do 90.
Ali, kada izvuces prosek, pa uracunas tu i robove koji su umirali sa 30, smrtnost novorodjencadi, ratove, epidemije itd, dobijes prosek 40.
Cudno ti da je faraon mogao da gradi dve ili tri piramide u isto vreme? Imas li bar malo osecaja za logiku?
Sta ti mislis? Napravili ih mali zeleni da bi ti imao sta da gledas.
Egipat je bio mirna drzava, najveca i najbogatija drzava tadasnjeg sveta, najdominantnije carstvo u istoriji, imali su i resurse i vreme i novac za gradnju piramida.

Slobo

pre 2 meseca

Licno ne vjerujem da je piramida u Visokom gradjena ljudskom rukom. Sa druge strane,vjerujem da postoje svi efekti (negativni joni)u njenom podnozju. Njih piramidalna struktura stvara bilo da je napravljena ljudskom rukom ili je samo brdo u obliku piramide nastalo prirodnim putem.Obzirom da je brdo u obliku piramide u Visokom neuporedivo vece od bilo koje druge vjestacke piramide, ovi efekti su neuporedivo jaci.

Hercegovina

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku! Poreklom sam iz Hercegovine. Pored stecaka na vise lokacija postoje kamene ploce gde se golim okom vidi da su starije 1500 do 2000 godina od samih stecaka, bez obelezja, drugacije postavljene, ali muzeji i kustosi i knjige sve svrstali u stecke! Svojim ocima deset puta video to i posle sta je o tome napisano. To su tolike razlike u izgledu kamena da najveci laik vidi da nemaju veze dve bliske lokacije sa pomenutim nekropolama. Postoji jos na desetine gomila lepog kamena na koje nemaju odgovor. Izmisljaju i lazu. To sto se javno prezentuje je 90% laz. Podrska prof. Osmanagicu, jednom od najobrazovanijih ljudi na Balkanu.

ja i samo ja

pre 2 meseca

Nauka ili vera? Kad ne dozvoljavate dijalog onda je vera dogma. Ako Semir lupa gluposti onda dođete i naučno opovrgnete to što priča sa dokazima kao što bi i on trebao braniti. A ako u nauku verujemo , a ne sumnjamo dok ne dokažemo onda džaba vam diplome. Inače, ne podržavam Semira jer mi nije dokazao to što priča. Ali, ako naučnim metodama to pokaže onda je to to , zar ne? A zabrane služe da se ovce drže u toru.

izuzetno intelektualni ljudi neki, sve se zna i sve je ok...

pre 2 meseca

Pitanje za sve poklonike apsolutne tačnosti istorije, i cele današnje nauke...jer jbg. ako je nauka rekla da su jedine piramide u Egiptu i da su se Srbi doselili u 7. veku onda je to tako...a jel ono što ostaje u tragovima iza aviona to je ništa? No big deal? Nema potrebe da se išta razmišlja? Pa ne bi neko nešto valjda? To su sve autoriteti, nauka...sve je dobro i ok?

10000

pre 2 meseca

Ко не зна Словенце, скупо би их платио. А већина наших их не зна.
(Мајкл Џондар, 21. februar 2024 23:32


Sve ok ali po prezimenu rekao bih da je taj "slovenac" zapravo Srbin a da je ova druga austrijanka..

Walter BG

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.

....

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

ruske sobarice to ne odobravaju.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:15)

Konjusari becki ( 900 godina ) su postojali, a sobarice su samo u Rusiji.

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...

Naknadna pamet

pre 2 meseca

@dexter...
Kamo lepe sreće da ih nismo morali preuzeti 1918.
Tvoje tumačnje istorije je laičkije od tumačenja ovog tzv. arheologa za neka brda u Bosni .

polo

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Druze, arheolozi su dolazili na to mesto. Bila je i emisija o tome. Postoje snimci. Napravljen je zakljucak. Visocke piramide su laz. Blokovi i svi ostali materijali napravljeni od coveka koji su pronadjeni unutar tunela su podmetnuti. Ne moraju sad svi arheolozi sveta (njih milion) da dolaze i dokazuju isto. Osmanagic svoje tvrdnje mora dokazati naucnoj zajednici i mislim da mu ne ide bas dobro. Nece biti da je on u pravu, a svi ostali ne. Zato se on fokusirao na obican, lakomislen narod. Tu ima delimicnog uspeha.

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...
A svoj rad sa dokazima uvek moze da objavi na naucnim sajtovima samo ne zeli jer zna da ce ga masa diskreditovati sa mnostvo dokaza koji govore suprotno od onoga sto on zeli da kaze...

lio

pre 2 meseca

za ove koji sumnjaju, to brdo cak prekriveno vegetacijom I'ma izuzetno jasne konture piramide
(trte, 22. februar 2024 03:19)

Nema konturu jednakostranicne piramide. Ima konturu nepravilne piramide, a tu konturu ima svako brdo sa uskom povrsinom na samom vrhu. Pogledaj iz pticije perspektive na sta ta "piramida" lici. Ni na sta. Vrh se ne nalazi u sredini, strane su nejednake. Ti samo gledas jedan ugao. Kad gledas samo jedan ugao ti ustvari gledas dvodimenzionalni objekat - trougao. Piramida se ne posmatra iz jednog ugla.

kralj

pre 2 meseca

.,@
Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.

Balkan brale

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18) Kod njih sigurno neće.

Peksimit

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

A KO TO?
Presudjuje da neko laze, i da vara?
(Da nisi to ti Bruce, sam sebe ovlastio?)
S kojim pravom on je sudija?
Ko ga je ovlastio?
Da li sa samoproklamovanom diplomom ili mr ili dr titulom? Koje to nedodirljive nauke, u vremenu kada se sva znanja neegzaktnih nauka obaraju svaki dan?

Petar

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.

@bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
Čekaj, a za počtak reci, šta se to tamo dešava?

Karkadzu

pre 2 meseca

Naravno da je prevara. Ali neuk narod poveruje u sve i svasta...
(genije, 21. februar 2024 17:55)

Hhaahha, znaju svi da je to samo zabava sa malo mističnosti. Ne budite na kraj srca.

cokoladica

pre 2 meseca

Diplomirala u Trstu, a doktoririrala u Udianama.
To vam je kao da je dipliomirala u Loznici, a dokorirala u Prnjavoru. Blago Ljubljani i Sloveniji. Uzas!!!! Seljacine!!!!!!

Vrteške

pre 2 meseca

"U Slovenačkom arheološkom društvu krajnje smo negativno iznenađeni što "Mladinska knjiga" namerava da 1. marta 2024. godine u Mariboru organizuje sastanak sa Semirom Osmanagićem, ozloglašenim "pronalazačem bosanskih piramida". Već 2006. godine Evropska unija arheologa je Osmanagićevo delovanje u arheologiji jasno okarakterisala kao šarlatanstvo, opasno obmanjivanje javnosti i ugrožavanje arheološkog nasleđa u Bosni i Hercegovini.

Ma kako i zašto ovi Slovenci smeju da pričaju istinu? Obični arheolozi. Zar se ne pitaju prvo političari šta smeju da kažu? Čudna neka zemlja?

Veljko

pre 2 meseca

Osmanagic se izgubio. Ne zna covek da li je arheolog ili geolog. Prica o piramidama koje je covek napravio, a u muzej izlozio stene i kamenje koje je priroda napravila. Stene i kamenje odneo na institut, stari 7 000, 30 000 godina. Pa šta?! Zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Te stene su mlade u poredjenju sa nekim drugim stenama. A blokove naravno nije odneo na institut jer bi bilo otkriveno da ih je napravila ciglana Bajro, pre 20 godina.

Goran

pre 2 meseca

Gledao sam na national geografics kad je bio u viskom kos semira on prica nasli smo ove tunele stare 30 hiljada godina pokazuje neki kamen koji je pukao pa pukotina izgleda kao y naopacke, kaze semir to je karta ovog podrucja. Dosao neki ekspert za piramide kaze ovo je obicno brdo koje izgleda kao piramida ali je brdo. Kaze vi semire pokazali ste mi danas tunele koje kopate ispod brda pa kazete da su ti tuneli hiljadama godina stari. Obmanjujete ljude. Onda dosao kao neki egipcanin i kaze 100posto piramide. Semir mu pokazuje neki kamen egipcanin kaze da da vidio sam takvo kamenje kod velike piramede u gizi:))

kontaš ba?

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18)
Ne, u Dezele nece biti. glup si pa nisi shvatio.

Vojvoda sa Pala

pre 2 meseca

Kako mogu da mu zabrane? Ajde da vidim da zabrane parove, velikog brata i slične naučne emisije uživo? U ostalom valjda su političari ri koji odlučuju da li će nešto da se zabrani? E sad na platama im svaka čast ali nič ne znaju da urede državu. Bacim papir a deda mi kaže momak nešto ti je ispalo. Pa nije deda ispalo nego sam bacio. On se bez reči sagne i pokupi. Došlo mi da cepkam neki papir i bacam ali nisam imao. Čuš Pohorje čisto, planine čiste, Alpi čisti, reke čiste, ni vazduh ne možeš da vidiš i oni takvi sterilni da jednom Osman Agi ću nešto zabrane? Ne ide.

PrincNaZrnuGraska

pre 2 meseca

@Рашо

Ovo je komentar u koji staje citav smisao cele price. Steta sto to mnogi ne kapiraju. To je uvek bila i bice poenta, dokle god se "zapad" konacno ne samounisti.

Aca

pre 2 meseca

Šta je problem da se oformi međunarodni tim arheologa koji će doći i reći jeste piramida ili nije piramida i kraj. Ipak je frka ako utvrde da jeste piramida ode istorija dovraga.

Low

pre 2 meseca

sa polusvetom nema diskusije.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:17)

Vidis, ne tako davno, tadasnji uceni krugovi (nesto malo zapadnije) spalili su Djordana Bruna, a bogme progonili i Korenika, Njutna i druge

Mare

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.

Arthur Dent

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.

dexter-lab

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.

Bg

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.

Kum Žoržo

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Osećam da si glasao/la za Nestora :)

Smeško

pre 2 meseca

(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52)

Možda da odeš tamo u Visoko,da pogledaš pa da mi onda objasniš zašto to nisu piramide. Obrazovan sam i školovan,video sam piramide u Egiptu,tako da ne može neki šarlatan da me prevari i više se bojim ovih školovanih "sertifikovanih", zakonom dozvoljenih i zaštićenih prevaranata i šarlatana koji me varaju svakodnevno. Bio sam više puta u Visokom, bio sam i na Rtnju....da,to jesu piramide.

Ni po babu ni po stricevima

pre 2 meseca

Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom. Pre nego popljujete prosetajte do Visokog, nije daleko, prosetajte kroz (ajd necu reci piramide) tunele. Previse je tu naucnih anomalija na tako malom prostoru. Spoznacete sami. Umesto vredjanja bolje bi bilo da neko te anomalije pokusa da objasni na formalan i naucni nacin. Poenta nije sto tu lokaciju neko zove piramida, vec da li tu ima nekog fenomena vestackog/ljudskog ili prirodnog porekla.

sempervivum

pre 2 meseca

Što se tiče bosanskih piramida, verujem da je Semir tu pronašao biznis (uostalom, čovek je ekonomista po obrazovanju), tako da ne verujem u piramide u Visokom. No ipak... ne bih Osmanagića nikad nazvao šarlatanom, iz tri razloga:

1. Nauka (naročito arheologija, istorija i antropologija) sve što ne ume da objasni ona jednostavno ignoriše i ostavlja prostor raznim ljudima da tumače na svoj način. Tako ni ovde nisu objašnjeni tuneli u tim "piramidama", već su rekli samo "rudnici", a šta se kopalo u rudnicima - nemaju pojma;

2. Osmanagić je obišao stotine piramide u svetu i otvorio oči ljudima koji su verovali da su piramide grobnice faraona. Faraona nije bilo ni u Kini ni u Latinskoj Americi, a tamo ima piramida. Ima ih na stotine širom sveta! Verujem da komentatori to pojma nemaju. Čuli su za tri egipatske piramide i to je sve, pa postavljaju pitanje "Otkud faraoni u Bosni?";

3. Jednostavno, Semir je izneo jednu svoju teoriju o piramidama (da su piramide energetske mašine), a ne grobnice za mrtvo telo. Ne morate da verujete u tu njegovu teoriju. Možete da verujete u teoriju "velikog praska", ako hoćete. Ja ću pre poverovati u Semirovu teoriju o piramidama nego u "naučnu" teoriju "velikog praksa" (kao, znate, bilo je ništa, pa se onda desila eksplozija i nastalo je - sve). Jes' kako da ne...

neutralni felš

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

sa polusvetom nema diskusije.

sasha

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.

a

pre 2 meseca

a kakve veze ima ovaj pored njega? Evo zbog njega i njem uslicnim velik ikasalj s evratio u srbiju iako je u celom svetu taq bolest iskorenjena. A vlast je zataskala iako je on sam priznao da je znao da je zarazen a isao je kod dece rizikujuci njihove zivote. iako su svi rekli da je to krivicno delo on niej odgovarao. dokaz da bogatasi mogu sve. e to me podseti kad su nejgovi vrsnajci ginuli on se brinuo kak oce da trenira a posle rata on ispade veci patriota od dece koja su dala svoj zivot za srbiju

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

Ms

pre 2 meseca

Egiptolozi tvrde,Snefru izgradio tri piramide,Maidum,iskrivljena i crvena,zadnje dve po 105m dakle za života izgradio mnogo više nego ceo Giza plato.Kolko je živeo taj Snefru?Onda njegov sin Kufu grafi veliku piramidu,tvrdi se da je to trajalo 25 godina.Kolko je Kufu živeo? Životni vek u to vreme bio 40god.Znaci ništa ratovi,prirodne nepogode glad,samo zidaju. Ko ovo proguta svaka mu čast.Pa jel su i svi ti čuveni egiptolozi sarlatani onda?

BuraZ

pre 2 meseca

Dr Osmanagić je "veličina" !
Čovek koji o piramidama zna 200 puta više od Zahi Havasa i sličnih ser***a .
Ako Dr. Osmanagić kaže da su tu piramide , budite sigurni da jesu i da će vam dati najmanje 10 dokaza, koji se poklapaju sa piramidama u svetu.
Možda čovek neće doživeti da ih otkopa cele možda nećemo ni mi , jer nema para za tako nešto ali će ponosno ući u istoriju da ih je pronašao.
Naša deca i unuci će nam se smejati što smo ga nazivali šarlatanom . Naravno veličine uvek dožive da im se narod smeje . Bilo još u vreme Tesle, koga su zvalu ludi naučnik , što bi danas bilo drugačije ?

-.-'

pre 2 meseca

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

"Mogao bih". Prvo naučite da pišete jezikom kojim se služite, polako s tim romanima.

Arjuna

pre 2 meseca

Prvo, Mladinska knjiga publikuje i knjige Univerziteta u Ljubljani iz raznih oblasti.

Slobodno neka biraju izmedju njih i Osmanagica, obzirom da on knjige ne pise tako da ne znam sta ce da stampaju i publikuju.

Ne moze se sedeti na dve stolice, ne moze i nauka i pseudo-nauka u isto vreme.

Drugo, Slovenija je odavno ozbiljna drzava.

564535

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?

Кими

pre 2 meseca

Можда је и шарлатан, али како објаснити да су га одмах сасекли у корену и недуго после “откривења” одмах прогласили за лаж. Зар није било боље да су се сви мало укључили, па би лако заклључили јел то лаж или има нешто што би могло да буде истина.

Dejan Lekic

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?

466453

pre 2 meseca

"Pronašli smo šest ulaza u tunele koji su prava podzemna mreža od nekoliko stotina kilometara."

Šetaj dalje, još malo i izaći ćeš u Keopsovu piramidu! :p

Aleksandar

pre 2 meseca

Pre dve godine bio sam u Visokm, pet prelepih dana sam proveo obilazeci tunele i vezbao meditaciju. Onaj ko nije bio savetovao bih mu da obiđe mesto. Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..

mayor Tom

pre 2 meseca

Teski sarlatan, cak se pojavio u Ancient Aliens na History kanalu.. Likovi u toj emisiji su bukvalno najvece budale i svi redom pseudonaucnici bez dana strucne skole alaprdaju o svemu od fizike do arheologije, naravno bez ikakvih smislenih argumenata. Gledam to kao odlican humoristicki show

Рашо

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...

nadam se da ti ovaj trejler nije pokvario roman

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Da rezimiramo, doziveo si takvu enormnu poplavu energije koju nisi osetio ni kod egipatskih ni kod majanskih piramida, a nesto najblize toj navali spontane energije si osetio kada si se obreo u blizini giganstkog ratnika sa ogromnim falusom u peruanskim crtezima Nasca?

Владимир

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.

uji

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

Citiraj te reči. Osmanagića sam čuo šta ima da kaže. Daj link koji to opovrgava. Voleo bih i to da čujem pa da zaključim sam.

izuzetno intelektualni ljudi neki, sve se zna i sve je ok...

pre 2 meseca

Pitanje za sve poklonike apsolutne tačnosti istorije, i cele današnje nauke...jer jbg. ako je nauka rekla da su jedine piramide u Egiptu i da su se Srbi doselili u 7. veku onda je to tako...a jel ono što ostaje u tragovima iza aviona to je ništa? No big deal? Nema potrebe da se išta razmišlja? Pa ne bi neko nešto valjda? To su sve autoriteti, nauka...sve je dobro i ok?

ptoko

pre 2 meseca

Bosna je postojbina drevne civilizacije, Mu . Mu je ratovala sa Atlantidom, i pobijedila je u ratu . Da bi nakon pobjede Mučani se vratili na svoju planetu Bosnu, po kojoj su nazvali ovu zemlju. Bosanske piramide su ustvari kosmički predajnici, uz čiju pomoć Bosanci komuniciraju sa rodnom planetom. Inače bosanske sevdalinke su također, vid kosmičkotelepatske komunikacije.

Kolubarac Crnorukac

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Tako je brate, i ja to isto mislim.Stvarno je to bilo jako potresno i danas se živo sećam tih užasnih prizora.Ali, šta vredi kad većina niti o tome misli, niti ih je briga.Pa mi smo im dali državu, inače bi i danas bili bečke podguzne muve.

cosmo

pre 2 meseca

"Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)"

Bio sam ja, odveli me domaćini, prilikom jedne poslovne posjete. Teška glupost i prevara. A priča dotičnog je baš za mozak ravnozemljaša, chemtrails mašinerije i sličnih antivaksera.

Poz iz Tamnog

kognitivna disonanca

pre 2 meseca

Piramide su starije od antičkog Rima, tako da ne znam šta se ova meša. Inače, sledećeg meseca tu gostuje Nestorović, i ako se bude toliko nervirala, neće joj biti dobro, definitivno.

samo kazem

pre 2 meseca

Sve sam prevarant. Svi bi 'leba bez motike. I Samir i slovenci.
(Srb)

Da si bio tamo, nikada ovo ne bi rekao jer =bi morao videti koliko je tu posla na upradjenju okoline, parkova, suma, setalista, samih tunela uradjeno i to dobro. Da vidis na hiljade mladih i starih koji imaju sjajno mesto da odvedu decu, roditelje i sami provedu kvalitetno vreme ....ili je mozda za to jedina alternativa Beograd na vodi i splavovi?

Djipalo Junuz

pre 2 meseca

Teski prevarant, svaka cast gospodji Zanier a Nole nije los covek ali je mnogo neiskusan za prevarante za to treba ulicna skola koju on nema

Olja

pre 2 meseca

Semir: Ako pustis vodu da tece iz cesme i govoris joj sat vremena "volim te" ona ce promeniti molekularni sastav.

Novak: Ja LICNO poznajem ljude koji su pozitivnim mislima i molitvama zagadjenu vodu pretvorili u lekovitu.

Sta reci?

Peksimit

pre 2 meseca

(Olja, 21. februar 2024 20:04)

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.

Neko iz mase

pre 2 meseca

U svetu u kome dominira laž, u kome nas uče lažnim istorijama, šta je sporno da se malo zabavljamo sa tzv piramidama. Grci se diče Mikenskom, Minojskom kulturom, diče se Aleksandrom koji nije bi Grk/Helen, jer je grčki učio sa 7-8 godina, i na tim lažima uzimaju lepe pare. I što mi ne bi imali neke piramide, tajne istorijske konstrukcije koje će da privlače turiste.

Arsenal

pre 2 meseca

Nemam pojma da li je ovo piramida ali da li je iko od ovih što ga proglašavaju prevarantom došao na lokaciju da, naučnim metodama, utvrdi pravo stanje?

Xide

pre 2 meseca

Osmanagic je jako inteligentan covjek.
(Simke, 21. februar 2024 18:19)

naravno. šiša ovce ko na farmi u australiji.
(dude, 21. februar 2024 19:40

Ili mozda ukazuje Sistemskim Ovcama da su Ovce? ko ce ga znati..

expertijeri

pre 2 meseca

Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.

sale

pre 2 meseca

@ Arthur Dent

Nemas pojma a lupas gluposti tvrdjava stoji i dan danas i nista on nije srusio niti bilo ko drugi oni kopaju ispod brda i to samo zemljiste koje su licno kupili.Nisam ljubitelj gospodina zato sto verujem u Sveto Pismo i reci Gospoda koje su tu zapisane ali sam izneo cinjenice da je covek nevin e sad to u sta on veruje nije ni tebi ni meni da mu sudimo.

dude

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

bruna porediti sa ovim šarlatanom je u najmanju ruku nedostatak razuma i osnovne edukacije.
više ima aca lukas veze sa mocartom nego ovaj sa piramidama.
@izvini aco

Ja

pre 2 meseca

Nista cudno za Janeze. Jaci arheolozi. Verovatno nikad u zivotu nisu bili na terenu, vec kao knjiski moljci samo teoretisu. Ocigledno smanjen priliv para, pa im smeta Osmanagic jer im je odvukao klijentelu. A sta da se radi, navikli iz doba bivse Juge da prodaju maglu

@Alex

pre 2 meseca

Ništa novo. I Đordana Bruna su palili na lomači ovakvi ostrašćeni. Proći će i njihovo.
(Alex, 21. februar 2024 18:29)

Giordano Bruno se bavio naukom, a ne religijom, a vi drustvance idete u kontra smeru ako niste primetili dok govorite sebi "proci ce i njihovo".

Statisticar

pre 2 meseca

Da su samo piramide problem. Pa cela drzava im je lazna i puna šarlatana. Nacija im je lažna. Ne umeju oni drugacije. Ne znaju ni ko su ni sta su.

tocka

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.

Walter BG

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.

Hercegovina

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku! Poreklom sam iz Hercegovine. Pored stecaka na vise lokacija postoje kamene ploce gde se golim okom vidi da su starije 1500 do 2000 godina od samih stecaka, bez obelezja, drugacije postavljene, ali muzeji i kustosi i knjige sve svrstali u stecke! Svojim ocima deset puta video to i posle sta je o tome napisano. To su tolike razlike u izgledu kamena da najveci laik vidi da nemaju veze dve bliske lokacije sa pomenutim nekropolama. Postoji jos na desetine gomila lepog kamena na koje nemaju odgovor. Izmisljaju i lazu. To sto se javno prezentuje je 90% laz. Podrska prof. Osmanagicu, jednom od najobrazovanijih ljudi na Balkanu.

Erik TH

pre 2 meseca

Meni je tužno što ovoliko ljudi i ovde veruje u te piramide - skoro po pola plus i minus.
Posle se čudimo kad dođu rezultati izbora.

Robert

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.

dexter-lab

pre 2 meseca

Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.
(B-63, 21. februar 2024 19:25)
Kazem ja, pametni ljudi. Rade u interesu sopstvenog naroda. Biraju najpametnije medju sobom da ih predvode i sasvim lepo im ide.
Za to vreme, mi verujemo u Osmanagice, Nestorovice, Jezde, Dafine, Zorke i Kleopatre. A kad zakrce creva, trkom kod bednih Slovenaca na tromesecnu baustelu.

.

pre 2 meseca

@Ms
Zivotni vek u to doba za faraone sigurno nije bio 40 godina, ziveli su i do 90.
Ali, kada izvuces prosek, pa uracunas tu i robove koji su umirali sa 30, smrtnost novorodjencadi, ratove, epidemije itd, dobijes prosek 40.
Cudno ti da je faraon mogao da gradi dve ili tri piramide u isto vreme? Imas li bar malo osecaja za logiku?
Sta ti mislis? Napravili ih mali zeleni da bi ti imao sta da gledas.
Egipat je bio mirna drzava, najveca i najbogatija drzava tadasnjeg sveta, najdominantnije carstvo u istoriji, imali su i resurse i vreme i novac za gradnju piramida.

Exe

pre 2 meseca

Prevarant koji je uzeo za Balkan ne tako retku pojavu i stvorio "piramide" pritom ruseci ostatke srednjevekovne i rimske tvrdjave. Sarlatan kome gomila ljudi koji ocigledno ne bi "polozili" ni prvi razred osnovne skole da se neko ozbiljno zainteresuje za njihove "akademske" uspehe. Skidam kapu Slovencima.
(Arthur Dent, 21. februar 2024 17:52

Ocigledno nisi bio u Visokom i pojma nemas. Mogao bi sad ovde roman da ti napisem, ali bi to bilo gubljenje vremena, jer ti to neces shvatiti.
(Mare, 21. februar 2024 18:07)

Nema sta da pises i nema sta da se shvati, jer u Visokom ne postoje nikakve piramide, Osmanagic je obican prevarant koji cak bolesnim ljudima uzima novac (za sta mu je mesto u zatvoru) a o vama koji se primate na ove budalastine necu se izjasnjavati.

Intelektualni napor boli ali je znanje lepo!

pre 2 meseca

Ovde izgleda caruje “sta nisam cuo – to ne postoji”! Aman, ljudi: 1. Struka nema sta da se “okuplja u nekakve ekspedicije” da bi neukima nesto objasnili. Kriticko znanje o lokalitetu postoji vec VISE od 100 GODINA, objavljivano je od 1880ih-do 1970ih - trazite radove Karla Patscha, Cire Truhelke, ili Pave Andjelica koji su naucnim metodama istrazili i objasnili dati lokalitet. Nema tu “istoriju pisu pobednici” i nekakve “becke skole”, arheologija je egzaktna nauka i zasniva se na cinjenicama koje se potvrdjuju primarnim izvorima, u ovom slucaju prevashodno materijalnim nalazima. 2. Naucna javnost JESTE “izasla na crtu” Osmanagicu, upravo da informise i poduci – treba samo pogledati debatu od pre cc. 10ak godina u kojoj je pok. prof. Dubravko Lovrenovic argumentovano i jednostavno pokazao svu nebuloznost Osmanagicevih ideja. 3. Niko Osmanagicu ne brani da napravi restoran blizu “piramide” i zgrce pare sluzeci “jonizirajuce cevape” uz muziku drevnog neolita - ali on je, shvatite ljudi, neometano i nekaznjeno UNISTIO zasticeno kulturno nasledje jedne drzave (kakva god je da je), izmesao je nalaze iz raznih slojeva, premestio ostatke sa njihovog autenticnog mesta... gradio na nalazistu! Za to se u ozbiljnim drzavama ide u zatvor! Za ove sto sumnjaju u validnost struke – kad vas zaboli srce, hocete li posetiti: a) babu sto baca grah; b) urologa, c) karadiologa? P.S. Medjugorje je plod unutrasnje politicke igre hercegovackih franjevaca i papstvo ga do danas nije priznalo.

dude

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

pa bili su i to više timova eksperata, geologa, arheologa itd. brdo ko brdo. nula dokaza da je neko/nešto nekada gradio.

Slobo

pre 2 meseca

Licno ne vjerujem da je piramida u Visokom gradjena ljudskom rukom. Sa druge strane,vjerujem da postoje svi efekti (negativni joni)u njenom podnozju. Njih piramidalna struktura stvara bilo da je napravljena ljudskom rukom ili je samo brdo u obliku piramide nastalo prirodnim putem.Obzirom da je brdo u obliku piramide u Visokom neuporedivo vece od bilo koje druge vjestacke piramide, ovi efekti su neuporedivo jaci.

Bruce

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.

Đojlenska posla

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

Vidim, udaraju žešči kompleksi. Izvrstno. Pročitaj nik.

sve ide po planu

pre 2 meseca

“Istorija je skup laži, oko kojih su se ljudi složili.”
To se moze reci i za arheologiju, zvanicnu.

Nemam pojma ko je ovaj Osman, niti o piramidama (kojih ima diljem sveta), ali u neke stvari jednostavno ne daju…

...

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

..al' niska koncentracija sive mase, verovatno.

ratko

pre 2 meseca

(BuraZ, 21. februar 2024 21:24)

Osmanagic je tezak prevarant.
Kako nema jedan dokaz o piramidi,poceo je da prica bajke o kojekakvim energijama, poljima koje se ne mogu ni dokazati i opovgrnuti.

GoranH

pre 2 meseca

Nisam se baš nešto bavio ovim likom i njegovim piramidama al mislim da treba svakome dozvoliti da priča svoju priču. Zabranjivanje samo podstiče mnoge da misle da tu nešto ima. A ovi pravi arheolozi nek odu do Visokog pa nek naučno pobiju tvrdnju o piramidama.

Aleks

pre 2 meseca

Samo napred Semire, ti u Srbiji da se kandidujes, usao bi u parlament pre nego mnogi mnogi drugi, a verujem i u Bosni i Hrvatskoj, a mediokriteti nek rade sta hoce i sta moraju da prezive.. :)

Andromeda

pre 2 meseca

Dok pametni mudruju na socijalnim mrezama, Osman i Nestor se bore protiv nevidljive kosmicke sile pettog levela, a vi se samo smejutucite, Spilberg ima vec spremno scenario za Osmana i Nestora u njegovom "Piramide, negativni joni i arheoloske iskopine", lapnutce Stivi jos par oskarcica, za najbolji interstelarni film, za najboljni sporedni svemirski lijecnik, za najbolji GOAT za 24...

....

pre 2 meseca

Bečki konjušari se opet javljaju.
(NŽS, 21. februar 2024 18:37)

ruske sobarice to ne odobravaju.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:15)

Konjusari becki ( 900 godina ) su postojali, a sobarice su samo u Rusiji.

Peksimit

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

A KO TO?
Presudjuje da neko laze, i da vara?
(Da nisi to ti Bruce, sam sebe ovlastio?)
S kojim pravom on je sudija?
Ko ga je ovlastio?
Da li sa samoproklamovanom diplomom ili mr ili dr titulom? Koje to nedodirljive nauke, u vremenu kada se sva znanja neegzaktnih nauka obaraju svaki dan?

Karkadzu

pre 2 meseca

Naravno da je prevara. Ali neuk narod poveruje u sve i svasta...
(genije, 21. februar 2024 17:55)

Hhaahha, znaju svi da je to samo zabava sa malo mističnosti. Ne budite na kraj srca.

Exe

pre 2 meseca

Umesto da ga zabrane treba napraviti javnu tribinu sa njim. Pa da vidimo, on svoje cinjenice a gospodja neka negira argumentima pa da javnost vidi i sama proceni da li je sarlatan ili nije. Ovako izgleda da ga se plase pa ga jednostavo zabrane.
(sasha, 21. februar 2024 18:30)

Osmanagic nikad nije nudio nikakve cinjenice, samo svoje prazne interpretacije koje su uvreda za svakog iole misleceg i skolovanog coveka.

U Visokom ima piramida koliko ih ima i u Srbiji, svaki geolog ce vam to objasniti.

Majke mi ne kapiram ovoliku popularnost raznih prodavaca magle u Srbiji poslednjih godina.

Bios

pre 2 meseca

Bio sam jos na sammom pocetku kada je pocela prica njegova,posetio nesto slikao i otisao,u pocetku sam verovao da je nesto,vremenom sam primetio da je veliki sarlatan Osmanagic.U jednom kafeu u Visokom pita me gazda zasto sam tu ja kazem da vidim tunele i piramide svi prisuti su jednoglasni da je prevara,ali ja rekoh tada nema veze bitno je da ljudi dolaze i da turizam cveta kad moze Gospa zasto ne i ovo,tako svaka cast semiru i opstina je uvidela da ima velike koristi.

Đo j. Len

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Pa srbija bre ne može da živi na svojoj grbači, da ne idem dalje. Postali smo zemlj gde može da se nekažnjeno lupetaju svakakve gluposti, pošto nema nikakve odgovornosti ni sankcija za bilo šta.

B-63

pre 2 meseca

Slovenci su oduvek bili 100 godina ispred ostatka Balkana. Jedino ne znam sta im bi da udju sa nama u zajednicku drzavu. Al i sami su brzo shvatili kako su se zeznuli.
Nisu Slovenci ušli,nego su molili da udju.Da nisu ušli,ostali bi podeljeni izmedju Austrije i Italije.Tadašnji slovenački političari su govorili:Kraljevina SHS je naš konj,sa koga čemo sići kada nam bude odgovaralo.

Petar

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.

Ok

pre 2 meseca

Мора да се прича само званична - западоидна "истина": у САД влада демократија, у Украјини нема нациста, Енглези су се обогатили придајући бибер и ванилу и никог нису опљачкали, Гадафи и Садам су тирани, ... Суштина је да не смеш да кварио причу самозаљубљеним западњацима. То што личе на онај оркестар са Титаника њих и не брине много. За сада али ...
(Рашо, 21. februar 2024 19:59)
Kakve veze ima zapad sa ovim i sta je prava istina po tebi, da su nas napravili vanzemaljci koji su uzletali sa piramida

Hando

pre 2 meseca

Piramida ima posvuda. Rtanj i ova bosanska piramida su najveće na Balkanu. I on čovek hoće o toj bosanskoj da prica. Sta je tu njegov greh?
(564535, 21. februar

Treba da naucis osnovne pojmove. Rtanj nije piramida, vec prirodna tvorevina kao i te formacije u Bosni.

Dalje, Osmanagicev greh, osim sto zamajava ljude, je sto dovlaci bolesne ljude i uzima im novac, to je krivicno delo. Da ne nabrajam dalje.

Adem

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
znas zasto ima puno sarlatana? zato sto strucne ekipe kao sto ti rece nemaju vremena a ni volje da opovrgnu svakog ko nesto tvrdi a nema veze sa naukom

dude

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.

Reč dve u hladu borova

pre 2 meseca

(Helios, 21. februar 2024 18:40)

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali nikad nisam video naučnu literaturu da u njoj piše - zabranjuje se svaka druga interpretacija ili mišljenje. Ni u jednoj naučnoj knjizi. U religijskim jesam, u stvari veći deo tih knjiga su raznorazne zabrane sa težištem na ukidanju (od) života svima koji se ne slažu. Tako da, svi zabranjivači, zvali sebe komentator ili naučnik ili političar su na neki način religijski fanatici.

Tekica

pre 2 meseca

Ako su, i treba. Ako hoce da se bavi arheologijom i da ga neko uzme za ozbiljno, neka prvo zavrsi arheoloski fakultet, pa specijalizira egiptologiju itd...tokom kog procesa ce na bazi naucnog argumenta i cinjenica razumeti kontekst lokaliteta koji je unistio, pa i zasto to nije i ne moze biti "piramida Sunca-ili-cega-vec". Covek je nekaznjeno unistio ceo lokaliet sa kontinuitetom od neolita preko rimske antike do srednjeg veka! Lokaliet koji je poznat i oko koga nema nikave mistike jos od Austro-Ugarskog vremena! A unistio ga je jer se to u Bosni moze, od rata nema tamo ni struke ni zakona. Sreca pa kod Slovenaca to ne moze da prodje. A Mladinsku knjigu koja je bila doajen naucne i kriticke misli na prostorima ex Yu neka je sramota sto im je uopste palo na pamet da uzmu za gosta jednog ovakvog hohstaplera!

patrijota

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

ali zato verujes u baba vangu i tarabice

Lars

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)

Bila je ekipa Nacionalne geografije davnih dana. Na brzinu sam nasao odlomak https://www.youtube.com/watch?v=eV3I2pUEVSw za 2 minuta je bilo jasno o kakvom prevarantu se radi.

sifra piralen i male veverice

pre 2 meseca

MOze se tu jos dobrih poslovnih fora napraviti , recimo uvezemo Kamile, siknemo im serum za rast glave , i dobijemo Auohtone Bosanske Kamile.

samo kazem

pre 2 meseca

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Iako je samo mit i legenda, to je jedno sjajno mjesto gdje mladi okupljaju, volontireaju, uredjuju prirodu. Setnja kroz tunele jeste prociscavajuca. Bio video. Sigurno autenticnije od gospe.

Vojvoda sa Pala

pre 2 meseca

Kako mogu da mu zabrane? Ajde da vidim da zabrane parove, velikog brata i slične naučne emisije uživo? U ostalom valjda su političari ri koji odlučuju da li će nešto da se zabrani? E sad na platama im svaka čast ali nič ne znaju da urede državu. Bacim papir a deda mi kaže momak nešto ti je ispalo. Pa nije deda ispalo nego sam bacio. On se bez reči sagne i pokupi. Došlo mi da cepkam neki papir i bacam ali nisam imao. Čuš Pohorje čisto, planine čiste, Alpi čisti, reke čiste, ni vazduh ne možeš da vidiš i oni takvi sterilni da jednom Osman Agi ću nešto zabrane? Ne ide.

Milan Tomasevic

pre 2 meseca

Tako u Medjugorju postoje sada odrasli ljudi zovu se vidilice. Lazu da im se Gospa ukazujue u tacno odredjeno vreme, i ko to moze popiti

Zeolit

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko. I svi se prave da to ne postoji. Ništa ne tvrdim, kao i u ovom slučaju, samo bih voleo da čujem stručno mišljenje.

Ajoj

pre 2 meseca

Ljudi vi stvarno slabo kapirate.
Nije njima problem da on organizuje tribinu problem im je sto to radi Mladinska knjiga koja je respektabilna kuca koja objavljuje enciklopedije. A da on sam organizuje ili da mu neki lokalni Nestorovic to organizuje, to njima ne smeta.
Eto toliko

dude

pre 2 meseca

Demokratija, Slovenci, demokratija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, pa makar bilo protiv standardnog. Osmanagić nikog ne ugrožava i nikom ne preti. Ima svoje uvrnute teorije, ali isto tako on u svakoj demakratiji ima pravo da govori o svojim teorijama. Zamislite da se nemački arheolozi pobune protiv von Denikena. Naprotiv, čak bi možda i poslušali njegovo predavanje. Možda se otvori poneko pitanje, a ako ne, barem su imali zabavno veče.
(Walter BG, 21. februar 2024 19:28)

denikem je švajcarac….i već odavno ocenjen kao i kolega osmanagić. čovek došao, ošišao ovce, pokupio pare i finito.

Mr

pre 2 meseca

Nikad nije bilo resenje zabrana pogotovu knjige.Ako ste demokrate i ako se ne slazete sa necim ili nekim onda argumentovano to demantujte.Naravno najlakse je zabraniti ,a ni ne cuti sta covek govori.Mozda bi se mogli mnogi zapitati za svoja zvanja i doktorate

bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!

tamo daleko

pre 2 meseca

Slazem se, da se nadovezem na tvoju zadnju recenicu... Nesto kao teorije zavere, kad glupi nadglasaju pametne i kada harizmaticni ubede neuke da je njihova teorija tacna.


Naravno da je sarlatan, za to ne treba nauka. Prica o piramidi koje nema. Bukvalno nema ni jedan dokaz. Gledao sam arheologe koji u par rijeci obaraju njegove teorije. Ali shvatio je kako sistem funkcionise. Kao i politicari, on se vodi time da ima previse glupih ljudi na svijetu kojima mozes da prodas bilo koju pricu. Nesto kao demokratija, kad glupi nadglasaju pametne.
(expertijeri, 21. februar 2024 21:35)

dude

pre 2 meseca

Naravno da je reč o teškoj prevari. To je većini jasno, ali je problem što se Nole jednim delom upetljao u tu priču, pa prosečan čovek ima poteškoća da razdvoji to. Kako da napadne ovog bosanskog Indijanu, a da ne naškodi Noletu? I onda otuda ovako podeljena mišljenja gledajući odnos plus-minus. Da nema Novaka u toj priči, baš svi bi osuli paljbu po piramidama i složili se da su Slovenci u pravu.
(Robert, 21. februar 2024 19:39)

pravo u centar.
osmanagić je automatski postao goat.
ostatak nauke nema ni jedan grend slem.

the science

pre 2 meseca

Ne dozvoljava tzv. nauka nista sto je mimo onoga kako oni kazu! Osmanagić i profesor genetike iz Kanade dr Terzin su mnogima trn u oku!
(Hercegovina, 21. februar 2024 20:53)

Jesu, jer pakuju i tumače "dokaze" onako kako njima odgovara.

Ne tvrdi zvanična nauka da npr. nije postojala napredna ljudska civilizacija pre više od 10.000 godina ili preko više od 100.000 godina, ali za sada nema validnih dokaza za to - a validni dokazi su oni koje nijedan drugi (pravi) naučnik ne može osporiti.

Problem je u tome što nema dokaza ni za sve ono što Terzin propoveda, on je samo složio priču koja je prijemčiva za religiozne ljude koji imaju visoko obrazovanje ili se čak bave nekom naukom, ali se naukom bave tako da sve tumače sa tačke gledišta svoje religije, uglavnom je to slučaj sa hrišćanskim naučnicima. A poenta je da ni teorija evolucije nije do kraja dokazana niti je bez nedostataka, ali trenutno ne postoji bolja teorija za koju ima bilo kakvih materijalnih dokaza.
To što u nedostatku određenih dokaza neko dodaje svoja tumačenja tekstova iz Biblije za pravu nauku nije prihvatljivo niti se može zvati nauka - a tek što kod nas smišljen oksimoron: veronauka!


"100 godina ucimo laznu istoriju,
kad nam neko otvori oci on je prevarant,bice da su ti lazni arheolozi najveci prevarant.
(m, 21. februar 2024 20:10)

Tako pričaju oni koji ne znaju ni šta je nauka, ali misle da su kompetentni da tumače i određuju šta je tačno, a šta nije tačno.

Domaćin

pre 2 meseca

Kao i "Gospa iz Međugorja", kao i Erik Deniken ( prvo tvrdio da su vanzemaljci napravili velike krugove u prirodi, pa godinama kasnije rekao "da je možda pogrešio"), kao Uri Geler, kao..... Sve sami prevaranti i dobri trgovci na tuđem neznanju. Pošteniji su mađioničari : Hudini , Dejvid Koperfid, i drugi.

dude

pre 2 meseca

Mislim da jesu piramide u pitanju, piramidalnog su oblika..
(Aleksandar, 21. februar 2024 21:45

alksandre brate, reci leba ti, da li si ti član grupe tnt iz alan forda?
razmišljam da tvoju rečenicu istetoviram pored grunfa.

dude

pre 2 meseca

Konkurencija Postojnskoj jami i čovečijoj ribici.Nisu Slovenci badava prvi odplovili kad su videli da ovde nece da vazi pravilo da svako placa svoj racun.
(Petar, 21. februar 2024 20:50)

konkurencija? postojnska jama je zaradila više love u zadnijh 50 godina, nego da ovaj indijana ćevap sutra nađe ramzesa drugog živog u tom brdu u bosni.

Helios

pre 2 meseca

Zašto je zabranjen i po kom osnovu? Zato što neki misle da ne govori istinu?
Pa nedaleko odatle je mesto koje je posetilo mnogo miliona ljudi - jer se tu objavila i progovorila Gospa, majka Božija. I - ko je to zabranio? Niko. Ne lupajte budaletine. Ako je čovek prevarant - a vi ga nemojte slušati. Čega se bojite? Kakav jad nabeđenih arheologa. Samo da vas podsetim da bi većina aktivnih istraživanja u ovom veku pre 30-40 godina bila označena potpuno isto. Kada bi neko rekao "Gobleki Teple" i počeo sa "više od 12000 godina" bio bi ismejan i zvan prevarantom isto.
U vreme značajnog arheologa Srejovića nauka je bila samo sumorno-dramatična. I važila je isključivo njegova interpretacija, da je ono nalazište "kult mrtvih". On i do groba mu odana asistentkinja su ubrzo otkrili gomilu sitnih objekata, začudnih. Šta je to? "Igračke" - predložio je mladi asistent, naš kasnije značajan istoričar. I oni su ga, kao neozbiljnog, ubrzo ekspedovali sa nalazišta. Ali kada je Srejović umro, pa 2 decenije potom, objavila je knjigu. Da je ono ipak Kult Sunca, i da su sve eksplikacije Srejovića pogrešne. A igračke? To su sada, u XXI veku, prihvaćene interpretacije razne sitne plastike raznih nalazišta.
Semir je dobar za turizam Bosne. A svaka zabrana slobode govora je akt primitivnih poganih rugoba, pa imali 17 diploma. Neki će pogrešan govor naneti ovu ili onu štetu, većina nikakvu. Ali zabrana slobode govora je kraj civilizacije. Nepopravljiva šteta pada u sumračni smradni govedizam.

ja i samo ja

pre 2 meseca

Nauka ili vera? Kad ne dozvoljavate dijalog onda je vera dogma. Ako Semir lupa gluposti onda dođete i naučno opovrgnete to što priča sa dokazima kao što bi i on trebao braniti. A ako u nauku verujemo , a ne sumnjamo dok ne dokažemo onda džaba vam diplome. Inače, ne podržavam Semira jer mi nije dokazao to što priča. Ali, ako naučnim metodama to pokaže onda je to to , zar ne? A zabrane služe da se ovce drže u toru.

ma naravno, teska prevara

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.

Dr?

pre 2 meseca

Др Османагић је као прво један изузетан човек. Пун је знања и један крајње позитиван и добронамеран човек, који види шта се догађа у свету за разлику од 99% говеда. Једноставно, својим личним развојем је одавно превазишао обичног бедног човека.

Наравно да ће да га забрањују и да га исмевају, јер у својој ограничености, иако мисле да су најпаметнији и имају разне титуле и позиције, они не могу да га схвате и плаше га се.
Људска цивилизација не заслужује да има такве људе у свом окружењу. Заслужујемо разне Бајдене, Швабове, Сороше, Столтенбергове, Путине итд.
(Владимир, 21. februar 2024 19:50)

Joj sta bi sada reko dr Arslanagic...

Istina leci...

pre 2 meseca

Bez namere da nekom odredjujem šta je ili šta želi biti, ali po pitanju ovoga mogu slobodno reći:
Bosanske piramide su piramide, taman onoliko koliko Bošnjaci nisu Sloveni, odnosno Srbi. Ni manje ni više.

Inače. bio sa početkom septembra u Visokom. Samir je držao svoju govoranciju nekim Englezima. Na žalost, od piramida ni traga ni glasa. Bilo mi baš žao što je tako, ali je prosto tako.
No, to je lepa lokacija za posetiti je i provesti nekoliko sati tamo, zašto da ne.

cokoladica

pre 2 meseca

Diplomirala u Trstu, a doktoririrala u Udianama.
To vam je kao da je dipliomirala u Loznici, a dokorirala u Prnjavoru. Blago Ljubljani i Sloveniji. Uzas!!!! Seljacine!!!!!!

on je empirijski neutralisan

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

Bio je toliko pozitivan kada je usao, da je prosto osetio da se potpuno neutralisao.

Hm

pre 2 meseca

Ok, ali ko je i kad napravio ze tunele? Šta kažu arheolozi? Ozbiljno pitam. Ima i ono kamenje u Boliviji koje je oblikovano mašinskom obradom, a staro je Bog zna koliko.
(Zeolit, 21. februar 2024 19:46)
Ko kaze da je masinska obrada

rado mir

pre 2 meseca

S kojim civilizacijskim stavom zabraniti nekome da na neku temu, o bilo cemu, govori ljudima koji dobrovoljno zele da ga cuju?
(peksimit, 21. februar 2024 20:05)

Ne bi trebalo da ih lazes i da im na konto tih lazi uzimas novac. To se zove prevara da podsetim.
(Bruce, 21. februar 2024 21:17)

Ha, ha, ha. Procitaj jos jednom sta si napisao, pa se okreni i pogledaj oko sebe!

466453

pre 2 meseca

... a čovečija ribica nije prevara?
(Orač, 21. februar 2024 20:13)

Odvoj neku kintu, idi do Postojne. Eno ih tamo pa ces valjda poverovati svojim ocima. Mada, nemas ti te pare za takav izlet.
(ma naravno, teska prevara, 21. februar 2024 20:49)

Mislio sam da mu doniram za posetu ali shvatih: Poješće ih! :p

Milan

pre 2 meseca

Ovi komentari mi dođu kao ono,jeli kako ti se taj i taj film sviđa?
A ovaj kaže ma nikakav...
Pa ka si ga gledao,pa nisam ni gledao.
Ružno je govoriti bez arhumenata a ovde vidim ima puno egiptoliga.
Lično,ne moogu reći ništa o piramidama jer ih nisam vidii kao ki o gospodinz Osmanagiću jer ga ne poznajem.
Mi,BH građani koji negiramo postojanje bosanskih puramids smo glupi.Zašto?
Pa bili ih ilu ne,dobro je za BiH da se priča da ih ima.U najmanj ruku turizma radi.Pa ima li Gospe u Međugorju?Pa neme veze ima lu je ilu nema,pitajte ljude iz tog kraja koliko turista posjećuje ovo mjesto.

dude

pre 2 meseca

Bio, u tunelima je velika koncentracija negativnih jona.
(Gradjanin sela Luga, 21. februar 2024 18:04)

Čime si merio? :D
(466453, 21. februar 2024 19:01)

pa od oka naravno.
nemoj sad da nam kažeš da nemožeš da oceniš koncentraciju negativnih jona…au bre

Samo napred!!!

pre 2 meseca

Osmanagica za lokalne izbore da blok 44 kineska piramida postane vidljiva celom svetu i ceo svet sazna za piramidu staru 800.000 godina !!!!

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...
A svoj rad sa dokazima uvek moze da objavi na naucnim sajtovima samo ne zeli jer zna da ce ga masa diskreditovati sa mnostvo dokaza koji govore suprotno od onoga sto on zeli da kaze...

Dusan

pre 2 meseca

(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Naravno da nisi kada se ovakve kvazi nebuloze ne bi nikada ni objavile jer bi naucna zajednica procenila ono sto je vec procenila a to je da covek lupeta i izmilja ko blesav. Jedino sto je zbog interneta postao poznat sa svojim nebuloznim izjavama i teorijama koje ne moze da potkrepi bilo kakvim dokazima.
Takvima uvek treba zabraniti da pricaju jer ima previse neobrazovanih ljudi koji bi gutali na kraju krajeva kao sto i gutaju njegove nebuloze...

Balkan brale

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18) Kod njih sigurno neće.

akademac

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Eto, isto tako se čude neki "zašto ne postoji nijedna fotografija cele planete Zemlje u jednom kadru, a da nije kompjuterski generisana"!
Valjda, pročitali negde na internetu da neko tako tvrdi, i odmah prihvatili kao jevanđelje :)))


Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.
(kralj, 21. februar 2024 20:50)

Ma hajde to i nekako, nego kako su pre 500 godina pravili one jedrenjake kojima su oplovljavali ceo svet, a brodovi se danas "plaše" oluja i visokih talasa, "objašnjenja za sada nisu po mom mišljenju verodostojna i tačna" ;)


Ne znam da li su piramide ali previse ljudi i predugo ovo traje da bi sve tek tako proglasili sarlatanstvom.
(Ni po babu ni po stricevima, 21. februar 2024 19:10)

Duže traje priča o "ravnoj Zemlji", znači mora da je i to istina?

the books of knjige

pre 2 meseca

Objasnio čovek. Svaka zabrana bez obrazloženja nema veze sa naukom nego sa sujetom. Nauka nešto objašnjava ili ne objašnjava, ali...
(Reč dve u hladu borova, 21. februar 2024 19:39)

Nema tu nikakvog "ali", nisi pročitao tekst, boli njih uvo šta priča Osmanagić, ali neće da dozvole unižavanje reputacije svog izdavača samo zato što se nekom menadžeru učinilo da bi kroz predavanje bolje promovisali knjigu od koje bi mogli da zarade koji evro više.

Aca

pre 2 meseca

Šta je problem da se oformi međunarodni tim arheologa koji će doći i reći jeste piramida ili nije piramida i kraj. Ipak je frka ako utvrde da jeste piramida ode istorija dovraga.

PrincNaZrnuGraska

pre 2 meseca

@Рашо

Ovo je komentar u koji staje citav smisao cele price. Steta sto to mnogi ne kapiraju. To je uvek bila i bice poenta, dokle god se "zapad" konacno ne samounisti.

stevica

pre 2 meseca

Bolje je od mitova praviti dobrobit i graditi nego u ime mitova voditi ratove i unistavati. Ko je bio tamo ne moze da se ne zadivi uredjenjem okolisa, sadrzajima za sve uzraste, uredjenju parka i atmosferom kao i prilikama za lokalno stavnovnistvo...bolje nego koncesije za iskpavanje nepostojeceg zlata srebra, litijuma...

neutralni felš

pre 2 meseca

Jesi li cula za Bogojavljensku vodicu?
Kroz nju, Bog pomaze ljudima koji Mu se mole za pomoć.
Stavise, naučno je dokazano da se voda ponaša inteligentno. Ima memoriju, ima svoju volju, reaguje na zvuke, na muziku, na nase prisustvo... kao da je živo biće.
(Peksimit, 21. februar 2024 22:37)

u srbiji se ta voda zove rakija.
(dude, 21. februar 2024 23:21)

... bogojavljenska.

kralj

pre 2 meseca

.,@
Apsolutno se slazem za Egipat,veliko i mocno carstvo,samo mi nije jasno kako su dovukli i podigli kamenje tesko preko sto tona,to mi nikad nije bilo jasno,objasnjenja za sada nisu po mom misljenju verodostojna i tacna.

466453

pre 2 meseca

(dude, 21. februar 2024 20:00)

Zezam ga jer nema potrebe da se meri, prirodno je

Da, tačno je da neke podzemni tuneli mogu imati visoku koncentraciju negativnih jona. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti tome:

* **Prirodna jonizacija Zemlje:** Zemljina kora prirodno emituje negativne jone. U podzemnim rupama, gde ste okruženi zemljom i stenama, koncentracija negativnih jona može biti viša nego na površini Zemlje.
* **Slapovi i tekuća voda:** Slapovi i tekuća voda generišu negativne jone. U rupama sa slapovima ili tekućom vodom, koncentracija negativnih jona može biti posebno visoka.
* **Vlaga vazduha:** Negativni joni se obično vezuju za molekule vode. U vlažnim sredinama, kao što su često tuneli, koncentracija negativnih jona može biti viša.


Ali, pazi sad:
Istraživanja su pokazala da negativni joni mogu imati niz pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje i dobrobit. Na primer, oni mogu:

* **Poboljšati raspoloženje i smanjiti stres:** Negativni joni mogu povećati produkciju serotonina, hormona koji je povezan sa dobrobiti.
* **Poboljšati san:** Negativni joni mogu pomoći u regulisanju produkcije melatonina, hormona koji kontroliše ciklus spavanja.
* **Jačati imunološki sistem:** Negativni joni mogu povećati aktivnost belih krvnih zrnaca, koja pomažu u borbi protiv infekcija.
* **Poboljšati funkciju disanja:** Negativni joni mogu pomoći u pročišćavanju vazduha i smanjenju upale u disajnim putevima.

Pa onda opet:
Međutim, važno je napomenuti da sva istraživanja nisu nedvosmislena. Neke studije nisu pronašle značajne efekte negativnih jona na ljudsko zdravlje.

Ako ste znatiželjni da sami isprobate efekte negativnih jona, možete posetiti rudnik soli ili pećinu, gde je koncentracija negativnih jona često visoka. Takođe možete kupiti jonizator za upotrebu kod kuće.
Ovo ne na svoju ruku, jer izvesnim bolesnicima može napraviti problem.

Evo nekoliko primera podzemnih rupa sa visokom koncentracijom negativnih jona:

* **Rudnik soli Salina Turda, Rumunija**
* **Rudnik soli Wieliczka, Poljska**
* **Rudnik soli Merkers, Nemačka**
* **Pećine Luray, Virdžinija, SAD**
* **Pećine Waitomo, Novi Zeland**

:)

Naknadna pamet

pre 2 meseca

@dexter...
Kamo lepe sreće da ih nismo morali preuzeti 1918.
Tvoje tumačnje istorije je laičkije od tumačenja ovog tzv. arheologa za neka brda u Bosni .

kontaš ba?

pre 2 meseca

Indijana Džons u kraljevstvu piramida ( šesti nastavak ), u svim kinima dežele.! Besploatno.,!
(Mujo, 21. februar 2024 20:18)
Ne, u Dezele nece biti. glup si pa nisi shvatio.

Walter BG

pre 2 meseca

@točka: "Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana." Vatikan nikad nije priznao Međugorje. Možda ih tamo tolerišu, jer propagiraju katoličanstvo. Ali "čudo" nisu nikad priznali, ni podržali. A ovi što su napravili biznis veka, pa dok ima ovaca biće i priče. To pokazuje koliko su naivni ljudi i koliko pokvareni hohštapleri. Ali ako ih crkva i samo toleriše, bez da ih priznaje, onda je prevara deo cirkusa. Kao i Osmanagić. Ko hoće da plati platiće, ko neće smeškaće se.

Veliki brat

pre 2 meseca

Ne bih se upuštao u tematiku o kojoj ne znam ništa, ali od Slovenaca većih prevaranata nema. Žive na grbači Srbije i dalje. Ne bi mi ovde žvaku prodali da se ja pitam posle onog mučkog ubijanja srpskih golobradih vojnika.
(Bg, 21. februar 2024 18:16)

Mešaš običan narod i političare, tj. politiku. Tako je Sadat pokrenuo ceo Egipat da uništi Izrael, na kraju je nateran da potpiše predaju i zvaničnog prizna državu Izrael, a Sinaj je vraćen Egiptu na insistiranje amera kako ne bi bilo daljih tenzija i sukoba oko Sueckog kanala.
I nakon svega toga i više hiljada poginulih na obe strane, Sadat 1978. godine dolazi u zvaničnu posetu Izraelu, gde se u društvu predstavnika iz vrha obe zemlje svi smeju i ponašaju kao da su saveznici od 1947. godine, a ne da su samo pre 5 godina ratovali.

dude

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana. Kao neka čobanica vidi gospu i obuzme je osećaj blagostanja i onda udri po marketingu, i tako svakih par godina, a masa se na to prima.
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

vatikan nikada nije „amenovao“ međugorje. a pogotovo ne zvanično…iako su hrvati to hteli naravno.

@bora rakijaš

pre 2 meseca

Ja kao laik bih voleo da tamo ode stručna ekipa i svima objasni šta se dešava. Ima li neke istine ili možda jednostavno ne bi znali. Ide mi na živce to što su svi isključivi i niko neće da razgovara. A ni jedni ni drugi ne pružaju konkretne dokaze. I sve ostaje kao neka misterija i mi se svađamo a ne znamo činjenice. Pih!
(bora rakijaš, 21. februar 2024 19:57)
Čekaj, a za počtak reci, šta se to tamo dešava?

lio

pre 2 meseca

za ove koji sumnjaju, to brdo cak prekriveno vegetacijom I'ma izuzetno jasne konture piramide
(trte, 22. februar 2024 03:19)

Nema konturu jednakostranicne piramide. Ima konturu nepravilne piramide, a tu konturu ima svako brdo sa uskom povrsinom na samom vrhu. Pogledaj iz pticije perspektive na sta ta "piramida" lici. Ni na sta. Vrh se ne nalazi u sredini, strane su nejednake. Ti samo gledas jedan ugao. Kad gledas samo jedan ugao ti ustvari gledas dvodimenzionalni objekat - trougao. Piramida se ne posmatra iz jednog ugla.

Simpatizer

pre 2 meseca

Malo dalje je Medjugorje, u koje dolazi pola katoličkog sveta da leči sve, od tikova do šuljeva. Dobro razradjen biznis, zvanično podrzan od Vatikana...
(tocka, 21. februar 2024 18:20)

Ne znam šta tačno za vas znači zvanično podržan, ali Vatikan trenutno priznaje 12 ukazanja Device Marije (Gospe) u svetu, a Međugorje bar do danas nije među njima. Već godinama se govori da bi uskoro moglo da bude, ali do toga još nije došlo

polo

pre 2 meseca

Nisam ni na jednoj strani - ali ako su vec u pitanju akademici onda treba cinjenicama potkrepiti svoje stavove, sto nigde ne vidim. Zasto se nisu lepo uputili u Bosnu i pokazali/dokazali da je u pitanju izmisljotina?
(Dejan Lekic, 21. februar 2024 18:22)

Druze, arheolozi su dolazili na to mesto. Bila je i emisija o tome. Postoje snimci. Napravljen je zakljucak. Visocke piramide su laz. Blokovi i svi ostali materijali napravljeni od coveka koji su pronadjeni unutar tunela su podmetnuti. Ne moraju sad svi arheolozi sveta (njih milion) da dolaze i dokazuju isto. Osmanagic svoje tvrdnje mora dokazati naucnoj zajednici i mislim da mu ne ide bas dobro. Nece biti da je on u pravu, a svi ostali ne. Zato se on fokusirao na obican, lakomislen narod. Tu ima delimicnog uspeha.

Goran

pre 2 meseca

Gledao sam na national geografics kad je bio u viskom kos semira on prica nasli smo ove tunele stare 30 hiljada godina pokazuje neki kamen koji je pukao pa pukotina izgleda kao y naopacke, kaze semir to je karta ovog podrucja. Dosao neki ekspert za piramide kaze ovo je obicno brdo koje izgleda kao piramida ali je brdo. Kaze vi semire pokazali ste mi danas tunele koje kopate ispod brda pa kazete da su ti tuneli hiljadama godina stari. Obmanjujete ljude. Onda dosao kao neki egipcanin i kaze 100posto piramide. Semir mu pokazuje neki kamen egipcanin kaze da da vidio sam takvo kamenje kod velike piramede u gizi:))

Veljko

pre 2 meseca

Osmanagic se izgubio. Ne zna covek da li je arheolog ili geolog. Prica o piramidama koje je covek napravio, a u muzej izlozio stene i kamenje koje je priroda napravila. Stene i kamenje odneo na institut, stari 7 000, 30 000 godina. Pa šta?! Zemlja je stara 4,5 milijarde godina. Te stene su mlade u poredjenju sa nekim drugim stenama. A blokove naravno nije odneo na institut jer bi bilo otkriveno da ih je napravila ciglana Bajro, pre 20 godina.

10000

pre 2 meseca

Ко не зна Словенце, скупо би их платио. А већина наших их не зна.
(Мајкл Џондар, 21. februar 2024 23:32


Sve ok ali po prezimenu rekao bih da je taj "slovenac" zapravo Srbin a da je ova druga austrijanka..

Vrteške

pre 2 meseca

"U Slovenačkom arheološkom društvu krajnje smo negativno iznenađeni što "Mladinska knjiga" namerava da 1. marta 2024. godine u Mariboru organizuje sastanak sa Semirom Osmanagićem, ozloglašenim "pronalazačem bosanskih piramida". Već 2006. godine Evropska unija arheologa je Osmanagićevo delovanje u arheologiji jasno okarakterisala kao šarlatanstvo, opasno obmanjivanje javnosti i ugrožavanje arheološkog nasleđa u Bosni i Hercegovini.

Ma kako i zašto ovi Slovenci smeju da pričaju istinu? Obični arheolozi. Zar se ne pitaju prvo političari šta smeju da kažu? Čudna neka zemlja?

Low

pre 2 meseca

sa polusvetom nema diskusije.
(neutralni felš, 21. februar 2024 19:17)

Vidis, ne tako davno, tadasnji uceni krugovi (nesto malo zapadnije) spalili su Djordana Bruna, a bogme progonili i Korenika, Njutna i druge