Subota, 23.12.2023.

11:59

Koliko su snažniji farovi današnjih automobila od onih pre 60 godina? Razlika je neverovatna

Izvor:

Koliko su snažniji farovi današnjih automobila od onih pre 60 godina? Razlika je neverovatna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Čiča Miloje

pre 5 meseci

stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.
(Drajver, 01. januar 2024

Nisam stavio halogene već biksenone Osram. Možda sam greškom napisao halogene . Ti da nešto znaš o svetlima znao bi šta su biksenoni i ne bi se pravio pametan. Inače nov far za Sitroen DS 16 V HDI sport šik košta 80.000 dinara...i ne prodaju se na po sto grama... Nema, daj mi samo sočivo! A da bi polirao sočivo moraš fenom da skineš silikon sa "stakla", rasturiš sve, izvadiš sočiva, poliraš matirano i sve to vratiš nazad, staviš ponovo silikon i montiraš far ponovo na automobil... A ti se pravi pametan i dalje. Ti ne bi znao ni kablove da povežeš kad bi ti ih neko skinuo, što se odmah vidi po tvom " komentaru" tipičnom za ljude koji ništa ne znaju a sve bagatelišu...

neopterecen

pre 5 meseci

… znam samo da ne daj Boze stojis iza nekog Audija na semaforu. Izbi oci.
(karavadjo, 31. decembar 2023 15:41)

Ako su mu podeseni farovi uopste nije problem. Vecina ovih problematicnih su oni nemacki slupani, koji su se prodavali pod NOV NOV, pa su im farovi samo montirani i posle udesa nikad podeseni.

neopterecen

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...
(Aldo, 31. decembar 2023 13:40)

Aldo, tekst govori o originalnim LED farovima, a ne o LED sijalicama u halogen farovima, kako budži čobanija.

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43928516

Optika kao pojam ne moze opisati to sto ti zelis. Dakle, optika je oblast fizike. Ono sto ti opisujes je socivo, tacnije opticko socivo. I ne, ono ne daje boju vec boja zavisi od sijalice same. Kod OEM/OE proizvodjaca.

Neko

pre 5 meseci

Farovi su danas plastični,nekada se bili stakleni a iracionalna vlast je uvela pod moranje da su svetla obavezna non-stop.Zbog toga je potrošnja goriva veća neka dokažu koliko je saobraćajnih nesreća izbegnuto zbog svetala i koliko je lakše povređenih ljudi.To je uvedeno samo da se još više oteža finansijski saobraćajni izdaci za vozila.Jesam li u pravu?

XXL

pre 5 meseci

Eh koliko su snažniji farovi današnjih automobila od onih pre 60.g. izgleda da ću jedini biti sa tim iskustvom pa da ga podelim. Otac je kupio 1963.g. automobil OPEL "Olimpiju" koja je imala 'struju' od 6V (akomulator takođe 6V ne 12V).Noću i kad se upale "dugačka" svetla onaj na bicikli što je okretao pedale i ako je vozio malo brže uz dinamo koje je proizvodilo struju za svetlo imao je jače osvetljenje. No dobro bila su to druga vremena u Jugoslaviji nije bilo ni asfaltiranih puteva te kada smo kretali iz Petrovca na Mlavi za Sombor morali smo sabajle da pođemo da bi u ponoć da dođemo. I tako zbog "smanjene vidljivosti" u naseljenom mestu Kljajićevo gde se put razdvaja ka Somboru i Čonoplji mi umesto levo odosmo pravo u blato (oni koji tuda prolaze znaju koja je to raskrnica). Nigde osvetljenja u selu mrakača bar da je bila mesečina al' ne padala je kišica i blatnjav put. I tako dođe čovek sa konjima i izvuče schwaben panzerkampfwagen iz blata, a mi srećni teraj dalje. Čak je i FIĆA toga vremena imao odličnu jačinu farova kada je počeo da se proizvodi ni "tristać" nije mogao da ga zaseni ... Često se setim te OPEL "Olimpije" za ono vreme - limuzina ...

Mirko

pre 5 meseci

Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.
(kele®, 31. decembar 2023 17:43)

Prethodna generacija 508 je bas jako los primer LED farova. Nisu optiku dobro resili i bacaju svetlo dosta siroko sto zaslepljuje ljude u prigradskim nocnim uslovima.

Inace sto se tice same boje svetla tu optika igra najznacajniju ulogu isto kao kod ksenon farova. Sto bolja optika to je svetlo ljubicasto u daljini i onda postaje belo kako se auto vise priblizava. Govorim o zdravim ksenon sijalicama a ne ono kada jedna bude narandzasto/ljubicasta pred crkavanje.

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43925814

I, stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.

dexter-lab

pre 5 meseci

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad.

Nisam siguran da sam te razumeo? Ksenone si zamenio halogenim? Da li je to uopste moguce i zato bi to bilo ko uradio.

Petar

pre 5 meseci

Najbolje reseno svetlo je kad mogu sam zameniti sijalicu bez skidanja fara.To je dobar dizajn, inzenjerski, gde vlasnik ne zavisi od servisa za trivijalnu stvar poput svetla, nema velikih troskova, a osvetljenje je pristojno i dovoljno za nocnu voznju.

Nikola

pre 5 meseci

Ovde bi za početak, mnogi trebali pročitati bar uputstvo za podešavanje farova ,ako već knjigu u školi nisu držali, pa onda komentarisanje !

T

pre 5 meseci

"Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju" Pa i jeste zabranjeno. U teoriji, tehnički pregled je tu da proveri da li su farovi ispravni. U teoriji.

Srđan BL

pre 5 meseci

dexter-lab
Okreni drugu stranu Night breakera sa specifikacijom pa ces vidjeti trajnost u odnosu na standardne... Ko dosta vozi noću, izdrzace jednu zimu i to je to...

Baja

pre 5 meseci

Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)
(Lars, 31. decembar 2023 15:56)
Opasni su dok su u kolima.
Kad izađu samo šaka jada.

zmaj

pre 5 meseci

Malo je zaslepljivati sa previsoko podešenim snopom, nego većina stalno vozi i sa maglovkama istovremeno.
Imbecili.
(Pešmerga, 31. decembar 2023 15:20)

Ja takvima uredno nabijem dugačka svetla čim ih vidim. I ovima sa zamenskim kineskim belim sijalicama, i ovima što voze sa upaljenim maglenkama ispred mene.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Moj savet: Ne gledajte u svetla, tj. farove auta koji vam dolaze u susret, skrenite pogled ka desnoj ivici puta... To je moje iskustvo posle 50 godina vožnje uz preferiranja vožnje noću... Nije teško, a ne zasljepljuje i, što je važnije, ne zamara i oštećuje oči.

baki

pre 5 meseci

..Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim...
(Sitna Slova, 31. decembar 2023 11:02)

Bate, tekst je upravo o tome, prave poređenje zastarelih sa modernim tehnologijama kako bi prikazali koliko su farovi na vozilima uznapredovali. Besmislen ti je komentar.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo farj - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.
(dexter-lab, 31. decembar

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad. Ipak sam polirao sočiva (200 evra) sad su mi farovi kao novi, razbijaju i ne zasljepljuju! A gledam svaki drugi auto sa mutnim staklima, tj. plastikom. Pa kako ti ljudi voze noću, nije mi jasno. Em far baca na 30 metara, em se ništa ne vidi. A noću, još kad je kiša, to je pogibelj. A najviše nesreća se dogadja uveče i tokom noći.

burek je samo sa sirom

pre 5 meseci

Glasam za obične halogene sijalice koje ja sam zamenim u roku od 5 minuta uz trošak od 3 evra. Te ostale kerefeke me ne zanimaju uopšte.

dexter-lab

pre 5 meseci

Pricajte vi sta hocete. Moj japanac iz 2008 ima klasicnu H1 žarulju, u proseku potraju oko 2 godine. Na pumpi sijalica kosta 300 dinara i zamenim je sam za 2.5 minuta. Sociva isu odlicna, farovi uglancani i nikada nisam osetio da mi je potrebno jace svetlo.
A i ako mi bude potrebno tu je OSRAM night braker koji kosta 1200 dinara po komadu.
Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo far - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.

kele®

pre 5 meseci

cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.
(wlado, 31. decembar 2023 11:42)
Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.

janosh

pre 5 meseci

"Da biste rešili ovaj problem, preporučuje se poliranje farova."

Ne. To je stara metoda. Polimerizacija farova daje neverovatan rezultat a kosta isto. (2000-2500 po faru).

Mare

pre 5 meseci

Ako su putevi dobri (čitaj: bez udarnih rupa) i ako su dobro obeleženi horizontalnom i vertikalnom signalizacijom svaki najobičniji far je sasvim dovoljan. Sijalica 500 dinara, kompletan far nikada preko 200 eur, a ne ove svemirske tehnologije, gde far može koštati i po nekoliko hiljada evra. Potpuna besmislica.

Lars

pre 5 meseci

Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju. Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)

djidji

pre 5 meseci

Reflektor far: led/hid =zaslepljivanje
Projektor far = Ne
Dakle, jesmo li sta naucili od svih ovih godina aftermarketa. Jasna crta cut off linije na projetkoru ne zaslepljuje!!!

Комша

pre 5 meseci

Пре 3 године сам продао ауто са халогеним светлом и купио Астру Ј са AFL биксенон фаровима. Невероватна разлика. Могу замислити како је са тим ласерима.

Superhik

pre 5 meseci

Zamenu sijalica mora da obavi specijalizovani IT inženjer u ovlaštenim servisu uz blagovremeno zakazivanje, obezbeđivanje dva slobodna dana i alternativni prevoz !

elkoloterorita

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuc?u visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobrac?aju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.
(Kikiriki mozgovi, 31. decembar 2023 10:48)

Samo da se nadovezem druze.

Takodje i za maglenke koje grbava cobanija ukljuci kada je kisno i suvo vreme!

Aldo

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...

Keyboard Warrior

pre 5 meseci

(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

Vecina proizvodjaca upravo to i radi zadnjih godina - npr. ALH tehnologija kod Mazde ili AHL kod BMW-a, gde se automatski ukljucuju/iskljucuju delovi LED snopa u zavisnosti od drugih vozila, konfiguracije terena, spoljnjeg osvetljenja, brzine, itd. Cak i u uslovima niskog osvetljenja i brzine vece od 80 km/h kada se automatski ukljucuju duga svetla, ukoliko je auto ispred tebe, sistem iskljucuje deo snopa iznad registarske tablice automobila ispred ili ukoliko je u drugoj traci, onda u toj traci, dok ostatak snopa i dalje radi normalno. Jako dobra stvar, u sustini.

Pera

pre 5 meseci

Samo da kod nas panduri počnu da kontrolišu i kažnjavaju seljobere sa običnim farovima i LED H7 sijalicom. Pa taj oslepe sve oko sebe!

Nislija

pre 5 meseci

Ne smetaju meni fabricka svetla, smetaju mi farovi u koje vlasnici trpaju "aftermarket" ksenone i lederice a ne razmisljaju da ta sociva nisu namenjena bilo cemu sem fabricki predvidjenih halogenki. Kad na to dodamo nepodesen ugao/visinu, eto zaslepljivanja.
A ako je mokar put, upije svu svetlost kineskih LED sijalica i sluze mu samo za ukras.
Samo fabricki farovi i sijalice i nemam problem.

Imre

pre 5 meseci

@(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

"Toplo zuta svetla" ili ti slaba svetla ne osvetljavaju dovoljno drum i imaju jako kratak cut-off. Moderni halogen sa modernim reflektorima ili optikom sija mnogo snaznije pa prakticno izgleda kao belo svetlo i daje mnogo bolju preglednost u odnosu na stara svetla. Isto tako moderni ksenon daje jos bolju preglednost u odnosu na halogen samo sto ima ostri cut-off u vidu linije.

Moderna LED svetla su manje vise tkz matriks svetla koja mogu da usmeravaju pojedina piksele gde treba tako da zaslepljivanja ce biti sve manja i manja u buducnosti kada na obicnim farovima matriks visoke rerzolucije bude standard za jedno sedam do osam godina.

Inception

pre 5 meseci

Ne znam za vas, ali meni su bila bolja svetla sa dobrim lupama, poput onih na modelima Mercedesa od pre 10-12 godina, nego ova nova LED.

Duca

pre 5 meseci

Nekada su svetla bila žućkasta (a na francuskim vozilima po njihovom zakonu žuta) jer je to najprijatnije onima koji dolaze u susret. Prvo su poslala bela, a zatim sa ksenonima plava, što je najgore za one kojima dolaze u susret (kao da "prže" oči). Ko ima osetljive oči morao je da prestane da vozi noću na drumu. Sada su laserska svetla malo bolja, ali i dalje neprijatna. Na auto putu zavisno od konfiguracije i ograde između traka mogu da ne smetaju mnogo (koko na kom delu puta). Na običnom putu gde najviše smetaju, ograničenje brzine je 80km/h i tako jaka svetla su potpuno nepotrebna. Nekada su neki automobili imali dve sirene, slabiju za grad i jaču za drum (ni sada to ne bi bilo loše), a možda da se i svetla naprave takva? Sa led tehnikom gde puno malih izvora daje ukupno svetlo to je elementarno - samo se recimo 25% svetala isključi u režimi "običan put i grad". Možda je bolje da se pare ulože u takve stvari umesto u beskonačan rad na povećanju dimenzija, težine i snage, koje su došle do apsurdnih cifara.

wlado

pre 5 meseci

ne znam samo kako su dozvolili da se japanska vozila uvezu u evropu sa tim LED svetlima koja menjaju boju u zavisnosti od udaljenosti ili nagiba puta. To mi toliko smeta ocima, cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.

Sitna Slova

pre 5 meseci

Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim. Uporedite svetla od pre 60 godina takozvane balonke sijalice sa danasnjim halogenim pa da vidimo razliku.

Kikiriki mozgovi

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuću visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobraćaju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.

Kikiriki mozgovi

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuću visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobraćaju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.

Sitna Slova

pre 5 meseci

Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim. Uporedite svetla od pre 60 godina takozvane balonke sijalice sa danasnjim halogenim pa da vidimo razliku.

Duca

pre 5 meseci

Nekada su svetla bila žućkasta (a na francuskim vozilima po njihovom zakonu žuta) jer je to najprijatnije onima koji dolaze u susret. Prvo su poslala bela, a zatim sa ksenonima plava, što je najgore za one kojima dolaze u susret (kao da "prže" oči). Ko ima osetljive oči morao je da prestane da vozi noću na drumu. Sada su laserska svetla malo bolja, ali i dalje neprijatna. Na auto putu zavisno od konfiguracije i ograde između traka mogu da ne smetaju mnogo (koko na kom delu puta). Na običnom putu gde najviše smetaju, ograničenje brzine je 80km/h i tako jaka svetla su potpuno nepotrebna. Nekada su neki automobili imali dve sirene, slabiju za grad i jaču za drum (ni sada to ne bi bilo loše), a možda da se i svetla naprave takva? Sa led tehnikom gde puno malih izvora daje ukupno svetlo to je elementarno - samo se recimo 25% svetala isključi u režimi "običan put i grad". Možda je bolje da se pare ulože u takve stvari umesto u beskonačan rad na povećanju dimenzija, težine i snage, koje su došle do apsurdnih cifara.

Nislija

pre 5 meseci

Ne smetaju meni fabricka svetla, smetaju mi farovi u koje vlasnici trpaju "aftermarket" ksenone i lederice a ne razmisljaju da ta sociva nisu namenjena bilo cemu sem fabricki predvidjenih halogenki. Kad na to dodamo nepodesen ugao/visinu, eto zaslepljivanja.
A ako je mokar put, upije svu svetlost kineskih LED sijalica i sluze mu samo za ukras.
Samo fabricki farovi i sijalice i nemam problem.

Pera

pre 5 meseci

Samo da kod nas panduri počnu da kontrolišu i kažnjavaju seljobere sa običnim farovima i LED H7 sijalicom. Pa taj oslepe sve oko sebe!

Lars

pre 5 meseci

Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju. Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)

Aldo

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...

Keyboard Warrior

pre 5 meseci

(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

Vecina proizvodjaca upravo to i radi zadnjih godina - npr. ALH tehnologija kod Mazde ili AHL kod BMW-a, gde se automatski ukljucuju/iskljucuju delovi LED snopa u zavisnosti od drugih vozila, konfiguracije terena, spoljnjeg osvetljenja, brzine, itd. Cak i u uslovima niskog osvetljenja i brzine vece od 80 km/h kada se automatski ukljucuju duga svetla, ukoliko je auto ispred tebe, sistem iskljucuje deo snopa iznad registarske tablice automobila ispred ili ukoliko je u drugoj traci, onda u toj traci, dok ostatak snopa i dalje radi normalno. Jako dobra stvar, u sustini.

wlado

pre 5 meseci

ne znam samo kako su dozvolili da se japanska vozila uvezu u evropu sa tim LED svetlima koja menjaju boju u zavisnosti od udaljenosti ili nagiba puta. To mi toliko smeta ocima, cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.

burek je samo sa sirom

pre 5 meseci

Glasam za obične halogene sijalice koje ja sam zamenim u roku od 5 minuta uz trošak od 3 evra. Te ostale kerefeke me ne zanimaju uopšte.

Petar

pre 5 meseci

Najbolje reseno svetlo je kad mogu sam zameniti sijalicu bez skidanja fara.To je dobar dizajn, inzenjerski, gde vlasnik ne zavisi od servisa za trivijalnu stvar poput svetla, nema velikih troskova, a osvetljenje je pristojno i dovoljno za nocnu voznju.

baki

pre 5 meseci

..Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim...
(Sitna Slova, 31. decembar 2023 11:02)

Bate, tekst je upravo o tome, prave poređenje zastarelih sa modernim tehnologijama kako bi prikazali koliko su farovi na vozilima uznapredovali. Besmislen ti je komentar.

Mare

pre 5 meseci

Ako su putevi dobri (čitaj: bez udarnih rupa) i ako su dobro obeleženi horizontalnom i vertikalnom signalizacijom svaki najobičniji far je sasvim dovoljan. Sijalica 500 dinara, kompletan far nikada preko 200 eur, a ne ove svemirske tehnologije, gde far može koštati i po nekoliko hiljada evra. Potpuna besmislica.

T

pre 5 meseci

"Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju" Pa i jeste zabranjeno. U teoriji, tehnički pregled je tu da proveri da li su farovi ispravni. U teoriji.

dexter-lab

pre 5 meseci

Pricajte vi sta hocete. Moj japanac iz 2008 ima klasicnu H1 žarulju, u proseku potraju oko 2 godine. Na pumpi sijalica kosta 300 dinara i zamenim je sam za 2.5 minuta. Sociva isu odlicna, farovi uglancani i nikada nisam osetio da mi je potrebno jace svetlo.
A i ako mi bude potrebno tu je OSRAM night braker koji kosta 1200 dinara po komadu.
Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo far - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.

elkoloterorita

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuc?u visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobrac?aju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.
(Kikiriki mozgovi, 31. decembar 2023 10:48)

Samo da se nadovezem druze.

Takodje i za maglenke koje grbava cobanija ukljuci kada je kisno i suvo vreme!

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Moj savet: Ne gledajte u svetla, tj. farove auta koji vam dolaze u susret, skrenite pogled ka desnoj ivici puta... To je moje iskustvo posle 50 godina vožnje uz preferiranja vožnje noću... Nije teško, a ne zasljepljuje i, što je važnije, ne zamara i oštećuje oči.

Baja

pre 5 meseci

Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)
(Lars, 31. decembar 2023 15:56)
Opasni su dok su u kolima.
Kad izađu samo šaka jada.

XXL

pre 5 meseci

Eh koliko su snažniji farovi današnjih automobila od onih pre 60.g. izgleda da ću jedini biti sa tim iskustvom pa da ga podelim. Otac je kupio 1963.g. automobil OPEL "Olimpiju" koja je imala 'struju' od 6V (akomulator takođe 6V ne 12V).Noću i kad se upale "dugačka" svetla onaj na bicikli što je okretao pedale i ako je vozio malo brže uz dinamo koje je proizvodilo struju za svetlo imao je jače osvetljenje. No dobro bila su to druga vremena u Jugoslaviji nije bilo ni asfaltiranih puteva te kada smo kretali iz Petrovca na Mlavi za Sombor morali smo sabajle da pođemo da bi u ponoć da dođemo. I tako zbog "smanjene vidljivosti" u naseljenom mestu Kljajićevo gde se put razdvaja ka Somboru i Čonoplji mi umesto levo odosmo pravo u blato (oni koji tuda prolaze znaju koja je to raskrnica). Nigde osvetljenja u selu mrakača bar da je bila mesečina al' ne padala je kišica i blatnjav put. I tako dođe čovek sa konjima i izvuče schwaben panzerkampfwagen iz blata, a mi srećni teraj dalje. Čak je i FIĆA toga vremena imao odličnu jačinu farova kada je počeo da se proizvodi ni "tristać" nije mogao da ga zaseni ... Često se setim te OPEL "Olimpije" za ono vreme - limuzina ...

Inception

pre 5 meseci

Ne znam za vas, ali meni su bila bolja svetla sa dobrim lupama, poput onih na modelima Mercedesa od pre 10-12 godina, nego ova nova LED.

Imre

pre 5 meseci

@(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

"Toplo zuta svetla" ili ti slaba svetla ne osvetljavaju dovoljno drum i imaju jako kratak cut-off. Moderni halogen sa modernim reflektorima ili optikom sija mnogo snaznije pa prakticno izgleda kao belo svetlo i daje mnogo bolju preglednost u odnosu na stara svetla. Isto tako moderni ksenon daje jos bolju preglednost u odnosu na halogen samo sto ima ostri cut-off u vidu linije.

Moderna LED svetla su manje vise tkz matriks svetla koja mogu da usmeravaju pojedina piksele gde treba tako da zaslepljivanja ce biti sve manja i manja u buducnosti kada na obicnim farovima matriks visoke rerzolucije bude standard za jedno sedam do osam godina.

Superhik

pre 5 meseci

Zamenu sijalica mora da obavi specijalizovani IT inženjer u ovlaštenim servisu uz blagovremeno zakazivanje, obezbeđivanje dva slobodna dana i alternativni prevoz !

zmaj

pre 5 meseci

Malo je zaslepljivati sa previsoko podešenim snopom, nego većina stalno vozi i sa maglovkama istovremeno.
Imbecili.
(Pešmerga, 31. decembar 2023 15:20)

Ja takvima uredno nabijem dugačka svetla čim ih vidim. I ovima sa zamenskim kineskim belim sijalicama, i ovima što voze sa upaljenim maglenkama ispred mene.

janosh

pre 5 meseci

"Da biste rešili ovaj problem, preporučuje se poliranje farova."

Ne. To je stara metoda. Polimerizacija farova daje neverovatan rezultat a kosta isto. (2000-2500 po faru).

Комша

pre 5 meseci

Пре 3 године сам продао ауто са халогеним светлом и купио Астру Ј са AFL биксенон фаровима. Невероватна разлика. Могу замислити како је са тим ласерима.

djidji

pre 5 meseci

Reflektor far: led/hid =zaslepljivanje
Projektor far = Ne
Dakle, jesmo li sta naucili od svih ovih godina aftermarketa. Jasna crta cut off linije na projetkoru ne zaslepljuje!!!

kele®

pre 5 meseci

cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.
(wlado, 31. decembar 2023 11:42)
Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.

Srđan BL

pre 5 meseci

dexter-lab
Okreni drugu stranu Night breakera sa specifikacijom pa ces vidjeti trajnost u odnosu na standardne... Ko dosta vozi noću, izdrzace jednu zimu i to je to...

Nikola

pre 5 meseci

Ovde bi za početak, mnogi trebali pročitati bar uputstvo za podešavanje farova ,ako već knjigu u školi nisu držali, pa onda komentarisanje !

dexter-lab

pre 5 meseci

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad.

Nisam siguran da sam te razumeo? Ksenone si zamenio halogenim? Da li je to uopste moguce i zato bi to bilo ko uradio.

Mirko

pre 5 meseci

Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.
(kele®, 31. decembar 2023 17:43)

Prethodna generacija 508 je bas jako los primer LED farova. Nisu optiku dobro resili i bacaju svetlo dosta siroko sto zaslepljuje ljude u prigradskim nocnim uslovima.

Inace sto se tice same boje svetla tu optika igra najznacajniju ulogu isto kao kod ksenon farova. Sto bolja optika to je svetlo ljubicasto u daljini i onda postaje belo kako se auto vise priblizava. Govorim o zdravim ksenon sijalicama a ne ono kada jedna bude narandzasto/ljubicasta pred crkavanje.

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43925814

I, stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo farj - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.
(dexter-lab, 31. decembar

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad. Ipak sam polirao sočiva (200 evra) sad su mi farovi kao novi, razbijaju i ne zasljepljuju! A gledam svaki drugi auto sa mutnim staklima, tj. plastikom. Pa kako ti ljudi voze noću, nije mi jasno. Em far baca na 30 metara, em se ništa ne vidi. A noću, još kad je kiša, to je pogibelj. A najviše nesreća se dogadja uveče i tokom noći.

Neko

pre 5 meseci

Farovi su danas plastični,nekada se bili stakleni a iracionalna vlast je uvela pod moranje da su svetla obavezna non-stop.Zbog toga je potrošnja goriva veća neka dokažu koliko je saobraćajnih nesreća izbegnuto zbog svetala i koliko je lakše povređenih ljudi.To je uvedeno samo da se još više oteža finansijski saobraćajni izdaci za vozila.Jesam li u pravu?

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43928516

Optika kao pojam ne moze opisati to sto ti zelis. Dakle, optika je oblast fizike. Ono sto ti opisujes je socivo, tacnije opticko socivo. I ne, ono ne daje boju vec boja zavisi od sijalice same. Kod OEM/OE proizvodjaca.

neopterecen

pre 5 meseci

… znam samo da ne daj Boze stojis iza nekog Audija na semaforu. Izbi oci.
(karavadjo, 31. decembar 2023 15:41)

Ako su mu podeseni farovi uopste nije problem. Vecina ovih problematicnih su oni nemacki slupani, koji su se prodavali pod NOV NOV, pa su im farovi samo montirani i posle udesa nikad podeseni.

neopterecen

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...
(Aldo, 31. decembar 2023 13:40)

Aldo, tekst govori o originalnim LED farovima, a ne o LED sijalicama u halogen farovima, kako budži čobanija.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.
(Drajver, 01. januar 2024

Nisam stavio halogene već biksenone Osram. Možda sam greškom napisao halogene . Ti da nešto znaš o svetlima znao bi šta su biksenoni i ne bi se pravio pametan. Inače nov far za Sitroen DS 16 V HDI sport šik košta 80.000 dinara...i ne prodaju se na po sto grama... Nema, daj mi samo sočivo! A da bi polirao sočivo moraš fenom da skineš silikon sa "stakla", rasturiš sve, izvadiš sočiva, poliraš matirano i sve to vratiš nazad, staviš ponovo silikon i montiraš far ponovo na automobil... A ti se pravi pametan i dalje. Ti ne bi znao ni kablove da povežeš kad bi ti ih neko skinuo, što se odmah vidi po tvom " komentaru" tipičnom za ljude koji ništa ne znaju a sve bagatelišu...

Inception

pre 5 meseci

Ne znam za vas, ali meni su bila bolja svetla sa dobrim lupama, poput onih na modelima Mercedesa od pre 10-12 godina, nego ova nova LED.

Neko

pre 5 meseci

Farovi su danas plastični,nekada se bili stakleni a iracionalna vlast je uvela pod moranje da su svetla obavezna non-stop.Zbog toga je potrošnja goriva veća neka dokažu koliko je saobraćajnih nesreća izbegnuto zbog svetala i koliko je lakše povređenih ljudi.To je uvedeno samo da se još više oteža finansijski saobraćajni izdaci za vozila.Jesam li u pravu?

wlado

pre 5 meseci

ne znam samo kako su dozvolili da se japanska vozila uvezu u evropu sa tim LED svetlima koja menjaju boju u zavisnosti od udaljenosti ili nagiba puta. To mi toliko smeta ocima, cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo farj - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.
(dexter-lab, 31. decembar

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad. Ipak sam polirao sočiva (200 evra) sad su mi farovi kao novi, razbijaju i ne zasljepljuju! A gledam svaki drugi auto sa mutnim staklima, tj. plastikom. Pa kako ti ljudi voze noću, nije mi jasno. Em far baca na 30 metara, em se ništa ne vidi. A noću, još kad je kiša, to je pogibelj. A najviše nesreća se dogadja uveče i tokom noći.

Aldo

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...

Imre

pre 5 meseci

@(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

"Toplo zuta svetla" ili ti slaba svetla ne osvetljavaju dovoljno drum i imaju jako kratak cut-off. Moderni halogen sa modernim reflektorima ili optikom sija mnogo snaznije pa prakticno izgleda kao belo svetlo i daje mnogo bolju preglednost u odnosu na stara svetla. Isto tako moderni ksenon daje jos bolju preglednost u odnosu na halogen samo sto ima ostri cut-off u vidu linije.

Moderna LED svetla su manje vise tkz matriks svetla koja mogu da usmeravaju pojedina piksele gde treba tako da zaslepljivanja ce biti sve manja i manja u buducnosti kada na obicnim farovima matriks visoke rerzolucije bude standard za jedno sedam do osam godina.

Sitna Slova

pre 5 meseci

Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim. Uporedite svetla od pre 60 godina takozvane balonke sijalice sa danasnjim halogenim pa da vidimo razliku.

Kikiriki mozgovi

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuću visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobraćaju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.

Duca

pre 5 meseci

Nekada su svetla bila žućkasta (a na francuskim vozilima po njihovom zakonu žuta) jer je to najprijatnije onima koji dolaze u susret. Prvo su poslala bela, a zatim sa ksenonima plava, što je najgore za one kojima dolaze u susret (kao da "prže" oči). Ko ima osetljive oči morao je da prestane da vozi noću na drumu. Sada su laserska svetla malo bolja, ali i dalje neprijatna. Na auto putu zavisno od konfiguracije i ograde između traka mogu da ne smetaju mnogo (koko na kom delu puta). Na običnom putu gde najviše smetaju, ograničenje brzine je 80km/h i tako jaka svetla su potpuno nepotrebna. Nekada su neki automobili imali dve sirene, slabiju za grad i jaču za drum (ni sada to ne bi bilo loše), a možda da se i svetla naprave takva? Sa led tehnikom gde puno malih izvora daje ukupno svetlo to je elementarno - samo se recimo 25% svetala isključi u režimi "običan put i grad". Možda je bolje da se pare ulože u takve stvari umesto u beskonačan rad na povećanju dimenzija, težine i snage, koje su došle do apsurdnih cifara.

Nislija

pre 5 meseci

Ne smetaju meni fabricka svetla, smetaju mi farovi u koje vlasnici trpaju "aftermarket" ksenone i lederice a ne razmisljaju da ta sociva nisu namenjena bilo cemu sem fabricki predvidjenih halogenki. Kad na to dodamo nepodesen ugao/visinu, eto zaslepljivanja.
A ako je mokar put, upije svu svetlost kineskih LED sijalica i sluze mu samo za ukras.
Samo fabricki farovi i sijalice i nemam problem.

Pera

pre 5 meseci

Samo da kod nas panduri počnu da kontrolišu i kažnjavaju seljobere sa običnim farovima i LED H7 sijalicom. Pa taj oslepe sve oko sebe!

Mare

pre 5 meseci

Ako su putevi dobri (čitaj: bez udarnih rupa) i ako su dobro obeleženi horizontalnom i vertikalnom signalizacijom svaki najobičniji far je sasvim dovoljan. Sijalica 500 dinara, kompletan far nikada preko 200 eur, a ne ove svemirske tehnologije, gde far može koštati i po nekoliko hiljada evra. Potpuna besmislica.

burek je samo sa sirom

pre 5 meseci

Glasam za obične halogene sijalice koje ja sam zamenim u roku od 5 minuta uz trošak od 3 evra. Te ostale kerefeke me ne zanimaju uopšte.

dexter-lab

pre 5 meseci

Pricajte vi sta hocete. Moj japanac iz 2008 ima klasicnu H1 žarulju, u proseku potraju oko 2 godine. Na pumpi sijalica kosta 300 dinara i zamenim je sam za 2.5 minuta. Sociva isu odlicna, farovi uglancani i nikada nisam osetio da mi je potrebno jace svetlo.
A i ako mi bude potrebno tu je OSRAM night braker koji kosta 1200 dinara po komadu.
Skoro je kolegi crko ksenon na C5, cena sitnica - 100e + zamena. Pa kad je zamenio, onda se razlikuje svetlo sa ovim na drugoj strani jer nije fabricko, pa je i njega zamenio (200 evra samo za sijalice)
Komsiji crko LED far, kaze ne menja se sijalica, mora ceo far - 400 evra i to zamenski. Original je preko 1000 evra?
Kakvo ludilo i bolest.

Keyboard Warrior

pre 5 meseci

(Duca, 31. decembar 2023 12:07)

Vecina proizvodjaca upravo to i radi zadnjih godina - npr. ALH tehnologija kod Mazde ili AHL kod BMW-a, gde se automatski ukljucuju/iskljucuju delovi LED snopa u zavisnosti od drugih vozila, konfiguracije terena, spoljnjeg osvetljenja, brzine, itd. Cak i u uslovima niskog osvetljenja i brzine vece od 80 km/h kada se automatski ukljucuju duga svetla, ukoliko je auto ispred tebe, sistem iskljucuje deo snopa iznad registarske tablice automobila ispred ili ukoliko je u drugoj traci, onda u toj traci, dok ostatak snopa i dalje radi normalno. Jako dobra stvar, u sustini.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

Moj savet: Ne gledajte u svetla, tj. farove auta koji vam dolaze u susret, skrenite pogled ka desnoj ivici puta... To je moje iskustvo posle 50 godina vožnje uz preferiranja vožnje noću... Nije teško, a ne zasljepljuje i, što je važnije, ne zamara i oštećuje oči.

Čiča Miloje

pre 5 meseci

stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.
(Drajver, 01. januar 2024

Nisam stavio halogene već biksenone Osram. Možda sam greškom napisao halogene . Ti da nešto znaš o svetlima znao bi šta su biksenoni i ne bi se pravio pametan. Inače nov far za Sitroen DS 16 V HDI sport šik košta 80.000 dinara...i ne prodaju se na po sto grama... Nema, daj mi samo sočivo! A da bi polirao sočivo moraš fenom da skineš silikon sa "stakla", rasturiš sve, izvadiš sočiva, poliraš matirano i sve to vratiš nazad, staviš ponovo silikon i montiraš far ponovo na automobil... A ti se pravi pametan i dalje. Ti ne bi znao ni kablove da povežeš kad bi ti ih neko skinuo, što se odmah vidi po tvom " komentaru" tipičnom za ljude koji ništa ne znaju a sve bagatelišu...

Srđan BL

pre 5 meseci

dexter-lab
Okreni drugu stranu Night breakera sa specifikacijom pa ces vidjeti trajnost u odnosu na standardne... Ko dosta vozi noću, izdrzace jednu zimu i to je to...

Комша

pre 5 meseci

Пре 3 године сам продао ауто са халогеним светлом и купио Астру Ј са AFL биксенон фаровима. Невероватна разлика. Могу замислити како је са тим ласерима.

elkoloterorita

pre 5 meseci

"Bez obzira na sistem osvetljenja vašeg automobila, veoma je važno da svetla budu postavljena na odgovarajuc?u visinu kako ne bi ometala druge učesnike u saobrac?aju"


Molim vas boldujte ovo i stavite neki bilbord kako bi grbava čobanija naštelovala svoje farove i prestala da zaslepljuje i kada su iza i kada idu u susret.
(Kikiriki mozgovi, 31. decembar 2023 10:48)

Samo da se nadovezem druze.

Takodje i za maglenke koje grbava cobanija ukljuci kada je kisno i suvo vreme!

Lars

pre 5 meseci

Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju. Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)

kele®

pre 5 meseci

cas su ljubicasta, cas zelena, cas plava, cas zuta, od suzukija, preko toyote i nisana.
(wlado, 31. decembar 2023 11:42)
Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.

baki

pre 5 meseci

..Poredite babe i zabe, jer poredite laserska i led svetla sa halogenim...
(Sitna Slova, 31. decembar 2023 11:02)

Bate, tekst je upravo o tome, prave poređenje zastarelih sa modernim tehnologijama kako bi prikazali koliko su farovi na vozilima uznapredovali. Besmislen ti je komentar.

zmaj

pre 5 meseci

Malo je zaslepljivati sa previsoko podešenim snopom, nego većina stalno vozi i sa maglovkama istovremeno.
Imbecili.
(Pešmerga, 31. decembar 2023 15:20)

Ja takvima uredno nabijem dugačka svetla čim ih vidim. I ovima sa zamenskim kineskim belim sijalicama, i ovima što voze sa upaljenim maglenkama ispred mene.

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43925814

I, stavio si halogene sijalice u ksenonske farove? I kazes polirao si sociva za 200e? Za malo ispod 150e, doduse bez postarine si mogao uzeti nova sociva sa ukljucenim dodacima za montazu koja su efikasnija prakticno od svih socova ugradjivanih ranije.

Mirko

pre 5 meseci

Ja sam baš to primijetio, ali na Peugeotu 508.
(kele®, 31. decembar 2023 17:43)

Prethodna generacija 508 je bas jako los primer LED farova. Nisu optiku dobro resili i bacaju svetlo dosta siroko sto zaslepljuje ljude u prigradskim nocnim uslovima.

Inace sto se tice same boje svetla tu optika igra najznacajniju ulogu isto kao kod ksenon farova. Sto bolja optika to je svetlo ljubicasto u daljini i onda postaje belo kako se auto vise priblizava. Govorim o zdravim ksenon sijalicama a ne ono kada jedna bude narandzasto/ljubicasta pred crkavanje.

djidji

pre 5 meseci

Reflektor far: led/hid =zaslepljivanje
Projektor far = Ne
Dakle, jesmo li sta naucili od svih ovih godina aftermarketa. Jasna crta cut off linije na projetkoru ne zaslepljuje!!!

janosh

pre 5 meseci

"Da biste rešili ovaj problem, preporučuje se poliranje farova."

Ne. To je stara metoda. Polimerizacija farova daje neverovatan rezultat a kosta isto. (2000-2500 po faru).

Nikola

pre 5 meseci

Ovde bi za početak, mnogi trebali pročitati bar uputstvo za podešavanje farova ,ako već knjigu u školi nisu držali, pa onda komentarisanje !

dexter-lab

pre 5 meseci

Pretera ga, prijatelju...!, Na mom DS 4, imam biksenone (jedno sočivo za oba svetla) . Zamutili se, kupio osram halogene original, cena 5.000 komad.

Nisam siguran da sam te razumeo? Ksenone si zamenio halogenim? Da li je to uopste moguce i zato bi to bilo ko uradio.

Baja

pre 5 meseci

Ne moze da se vozi od retarda, jos cesto upale maglenke.. valjda misle da su tako opasniji :)
(Lars, 31. decembar 2023 15:56)
Opasni su dok su u kolima.
Kad izađu samo šaka jada.

Petar

pre 5 meseci

Najbolje reseno svetlo je kad mogu sam zameniti sijalicu bez skidanja fara.To je dobar dizajn, inzenjerski, gde vlasnik ne zavisi od servisa za trivijalnu stvar poput svetla, nema velikih troskova, a osvetljenje je pristojno i dovoljno za nocnu voznju.

XXL

pre 5 meseci

Eh koliko su snažniji farovi današnjih automobila od onih pre 60.g. izgleda da ću jedini biti sa tim iskustvom pa da ga podelim. Otac je kupio 1963.g. automobil OPEL "Olimpiju" koja je imala 'struju' od 6V (akomulator takođe 6V ne 12V).Noću i kad se upale "dugačka" svetla onaj na bicikli što je okretao pedale i ako je vozio malo brže uz dinamo koje je proizvodilo struju za svetlo imao je jače osvetljenje. No dobro bila su to druga vremena u Jugoslaviji nije bilo ni asfaltiranih puteva te kada smo kretali iz Petrovca na Mlavi za Sombor morali smo sabajle da pođemo da bi u ponoć da dođemo. I tako zbog "smanjene vidljivosti" u naseljenom mestu Kljajićevo gde se put razdvaja ka Somboru i Čonoplji mi umesto levo odosmo pravo u blato (oni koji tuda prolaze znaju koja je to raskrnica). Nigde osvetljenja u selu mrakača bar da je bila mesečina al' ne padala je kišica i blatnjav put. I tako dođe čovek sa konjima i izvuče schwaben panzerkampfwagen iz blata, a mi srećni teraj dalje. Čak je i FIĆA toga vremena imao odličnu jačinu farova kada je počeo da se proizvodi ni "tristać" nije mogao da ga zaseni ... Često se setim te OPEL "Olimpije" za ono vreme - limuzina ...

Drajver

pre 5 meseci

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=2454657#k43928516

Optika kao pojam ne moze opisati to sto ti zelis. Dakle, optika je oblast fizike. Ono sto ti opisujes je socivo, tacnije opticko socivo. I ne, ono ne daje boju vec boja zavisi od sijalice same. Kod OEM/OE proizvodjaca.

neopterecen

pre 5 meseci

Led svetla mozda jesu dobra za vozaca koji ih poseduje ali su izuzetno zaslepljujuca za vozaca ispred,iz tog razloga treba naocare uvek imati u autu da se zastitite od novih bljestavih kineskih farova...
(Aldo, 31. decembar 2023 13:40)

Aldo, tekst govori o originalnim LED farovima, a ne o LED sijalicama u halogen farovima, kako budži čobanija.

neopterecen

pre 5 meseci

… znam samo da ne daj Boze stojis iza nekog Audija na semaforu. Izbi oci.
(karavadjo, 31. decembar 2023 15:41)

Ako su mu podeseni farovi uopste nije problem. Vecina ovih problematicnih su oni nemacki slupani, koji su se prodavali pod NOV NOV, pa su im farovi samo montirani i posle udesa nikad podeseni.

Superhik

pre 5 meseci

Zamenu sijalica mora da obavi specijalizovani IT inženjer u ovlaštenim servisu uz blagovremeno zakazivanje, obezbeđivanje dva slobodna dana i alternativni prevoz !

T

pre 5 meseci

"Najsnazniji su oni lazni plavi gistro xenoni.. to bih zakonom zabranio majmunima da stavljaju" Pa i jeste zabranjeno. U teoriji, tehnički pregled je tu da proveri da li su farovi ispravni. U teoriji.