Četvrtak, 09.11.2023.

14:37

Prvi let ruskog IL-96-400M – zamena zapadnim avionima FOTO/VIDEO

Vodeći ruski proizvođač aviona kaže da je završio uspešan probni let novog širokotrupnog putničkog aviona.

Izvor: klix.ba

Prvi let ruskog IL-96-400M – zamena zapadnim avionima FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Hogar

pre 6 meseci

Pa Putin se vozi u Il-300m,znaci da je avion pouzdan.isto kao sto je i 400m.ne bi se tako vazna putovala tim avionima da nisu kvalitetni i pouzdani.

secate se Boinga i njihova dva ili tri pada aviona u kratkom vremenskom periodu?gde su bili prizemljeni svi avioni te serije.i novi i stari modeli.Boing je bio pred katancem...i u debelom minusu.imate na netu ko ne zna za to.

inace ja bi pre seo u avion sa 4 motora nego u 2!

Putin predsednik rusije se vozi u takvim avionima…a ima pametnih koji kazu da nikada ne bi seli u ruski avion???

ja

pre 6 meseci

U Rusiji postoji bezbroj avio kompanija ali nijedna pa čak ni državna Aeroflot nije naručila nijedan ovaj avio, vozi ga samo vlada pa tako Putin ima tri ovakva aviona.
Razlog nije sto je loš avion (ne bi se Putin vozio u njemu da ne valja) već potrošnja goriva. Nijedna kompanija više ne zeli avione sa četiri motora zbog potrošnje.
Tako da Ruske kompanije moze samo muka da natera da kupe ovaj avion a to su sankcije.

Kraj

pre 6 meseci

Koliko god delovalo naivno, ali kad počne masovna proizvodnja trećeg proizvođača civilnih aviona zemlje BRIKSA će polako ali sigurno odbaciti postojeće globalne monopoliste!

gastarbajter

pre 6 meseci

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!
(Veliki brat, 9. novembar 2023 21:16)

Plata americkog vojnika u Iraku je bila ispod 2h dolara mesecno. Znam iz prve ruke jer mi je kolega veteran. Jel znate vi kolko kosta karta od Vasingtona do Havaja npr? U kom svetu vi Srbi zivite? Sta vi mislite - da lova pada s neba na zapadu svakome? Kolika je plata ruskog vojnika danas?

Veliki brat

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Gledam dokumentarac o putovanju od Moskve do Vladivostoka železnicom, i ko su putnici: enuzijasti, avanturisti, većina ostalih sa plaćenom kartom (državna služba i sl.), i tu je u jednom kupeu bio jedan vojnik - dobio 15 dana slobodno i ide da vidi roditelje i ostalu porodicu. Putuje po 6 dana u svakom smeru, tako da će sa porodicom provesti samo TRI dana!
Ali, kako kaže, nema para za avionsku kartu, jer je u poređenju sa njegovom platom preskupa, a ovu kartu za voz i ne plaća, jer mu je vojska pokrila "putne troškove".

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!

Dakle, država u kojoj građanin sa prosečnom platom ne može da priušti avionsku kartu sa kraja na drugi kraj države, hoće da razvija civilnu avioindustriju - neka im je sa srećom, od komšijskih zemalja one kojima bi odgovarao neki takav avion, pre će kupiti nešto od kineza.

Mare

pre 6 meseci

@shan Svaša može da se kaže za Ruse (neorganizovsnost, bahatost, lenjost) ali da nemaju znanja i resursa, to je komedija. Pa ko im je razvio svemirski program, mašinsku i vojnu industriju, mlazne motore, satelite i još stotinu drugih stvari. Kad čujem nekoga sa Balkana da priča o Kini i Rusiji i ređe o zapadu ne znam da li da plačem ili da se smejem. Pa ceo Balkan ne proizvodi kao jedno selo u Kini i Varošica u Rusiji.

С3

pre 6 meseci

Airbus i Boing su odavno trn u oku mnogima. Naravno da se Iljušin za sada ne može porediti sa njima, ali će zemlje Briksa sve učiniti kako bi im našle zamjenu, kao što je nekada EU ulagao u Airbus u namjeri da stignu Boing, u čemu su i uspjeli. Fali trenutno prvenstveno znanje o nosećim komponentama, kompozitnim materijalima kao i znanje o pravljenju motora.

Avaya

pre 6 meseci

400M je predviđen da se pravi sa ruskom avionikom umesto zapadne. Za nove motore će morati još da pričeka (PD-35), sa sertifikacijom, nekih 10 godina. Osnovna mana ali prednost je srednji stajni trap koji je tu da bi avionu omogućio korišćenje pisti lošijeg kvaliteta, kojih je u SSSR bilo dosta a koji su bili potencijalne rute za njega, ali je avion dobio koju tonu više i manje goriva koje nosi zbog toga, pa samim tim i manju korisnu nosivost i dolet. 4 motora će ostati i dalje, a zajednički projekat sa Kinom bi trebalo da izbaci moderan širokotrupni avion koji bi mogao da parira zapadnim a imali bi i obezbeđeno tržište

Bgd

pre 6 meseci

Mislim da Rusi uopšte ne čitaju mišljenja ovdašnjih stručnjaka a ne verujem ni da im je to mnogo bitno.Srećna okolnost za njih jer bi brzo otišli u propast.

Mislav

pre 6 meseci

Za njih je dobro rješenje svakako u ovoj situaciji, loš dolet i potrošnja(u odnosu na konkurenciju među renomiranim širokotrupcima) mu trenutno zatvara globalno tržište ali kažem to za njih nije bitno toliko. Najbitnije da je avion pouzdan, i to da ulažu u vlastitu proizvodnju i tehnologiju. Kad naprave moderni turbofan motor dovoljno jak da ovaj avion prebace na dvomotorca umjesto na ova 4 motora starije generacije turbojet, to će biti podvig i značajno unapređenje.

milan

pre 6 meseci

IL-96-300 između ostalih koriste Putin i kubanski avio prevoznik tako da ja ne bi pričao o lošem kvalitetu. IL-96-400 je samo malo veća verzija. Nije se masovnije proizvodio i prodavao jer nije bilo moguće trkati se sa Boeingom i Airbusom jer znamo kako NATO sklapa poslove. Bajden ili Makron razgovaraju o prodaji oružja, trgovinskim sporazumu, kreditima ili međunarodnoj podršci i usput uslove kupovinom Boeinga ili Airbusa. Koristili su ih i Rusi jer im je bio jednostavniji i jeftiniji lizing nego komplikovaniji i skuplji sopstveni razvoj i proizvodnja. Masovnije su razvijali i proizvodili vojne letelice koje su važne za vojsku i vojna su tajna ali ne i one za komercijalnu upotrebu. Naravno, u ovakvoj situaciji pokrenuće proizvodnju komercijalnih letelica barem za ličnu upotrebu. Isto je tako sa kamionima, automobilima, motorima, traktorima... Jednostavnije je i jeftinije kupovati strana vozila za komercijalnu upotrebu ali su sva vojna vozila domaće proizvodnje zbog održavanja, popravke i rezervnih delova.

Saša

pre 6 meseci

Taj avion je u komercijalnu upotrebu ušao 1992. I do 2023. napravljeno je samo 33 komada. Jedan godišnje?! Znači da nisu mogli ni aeroflot naterati da ga kupi a kamoli da ga neko van Rusije naruči. Rusi su svesni da će sankcije trajati decenikama ( čak i kad se vlast u Rusiji promeni ) i moraju se snalaziti. Jedan način je da se krpe postojeći Boing i Airbus kao automobili na Kubi a drugi da se pokuša proizvoditi ovaj neuspeli avion. Prva opcija je izvesnija, nema Rusija kapaciteta da pravi putničke avione ni u mirnodopskim uslovima, još manje u ratnim..

trn

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Zato imaju u susedstvu trziste od 3,5 + milijardi ljudi. Ako budu pametno ulagali pare od resursa kojih imaju u izobilju npr kao Arapi moglo bi ih preporoditi. Novac moze sve a oni imaju robu koja se lako prodaje tu ne mislim samo na gas i naftu.

markus1975

pre 6 meseci

Inace razvoj letelica traje od 10-14 god. Sretno onom tko se ukrca u ovo.
(Igor, 9. novembar 2023 15:19)

Čita li ovde iko dalje od naslova?
Ovo je dorađena i modernizovana varijanta koja se nudi domaćim operaterima, a sam avion odavno postoji i leti u državnoj službi, nešto malo i u "Aeroflot"-u. Troši više nego zapadni avioni istog kapaciteta, zato ih nema mnogo, ali isto tako nema nijednu nesreću. Trenutno se radi na ekonomičnijoj dvomotornoj verziji, ali to je već pitanje kada će biti.

ko razume..

pre 6 meseci

Тако је требало одкад са свим продуктима! Бити самосталан и јак је решење.
(прле, 9. novembar 2023 15:09) # Link komentara

Tako je bilo do kraja 80-tih, pa znamo sta se desilo. Naravno svaka drzava moze da izabere da 95% + svojih potreba resava sa domacom proizvodnjom - kao recimo Severna Koreja.

Josip

pre 6 meseci

Sto kaze neko nemaju rusi na znanja ni…., a svejedno dobise zapad u ratu i to sa velikom razlikom
(lucc, 9. novembar 2023 15:53)

A gdje je to Rusija ratovala sa zapadom?
Na Ukrajini su slomili zube, eno ih zapeli u blatu, uspjeh im je da se dobro brane od Ukrajinske ofanzive.

Spok

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
------------------
I onda tih 110 miliona se nosi sa tom superiornom milijardom koristeci asove na ratistu i cipove iz ves masina a da i kineske pegle su koristili za peglanje uniformi jer ne mogu sami svoje da naprave.

surfer

pre 6 meseci

Troši kao i volga. Pandan, po kapacitetu, A350 i B787 lete sa 2 motora. Ekonomski, niko živ više ne kupuje letilice sa 4 motora.
(Alex, 9. novembar 2023 16:00)

Šta ih briga za potrošnju kad imaju nafte koliko voliš.

Lune

pre 6 meseci

Potrošnja ih trenutno ne muči, potrebno im je brzo rešenje. Oni koji pričaju o tome koliko dugo traje razvoj ovakvog aviona, proverite malo. Prvi Il96 je poleteo 1988, a uveden u saobraćaj 1992. Sa stranim motorima. Kojih je i pre bilo četiri, samo su sada četiri ruska. Osim toga, razvoj Boinga747 je trajao četiri godine, pa niko nije rekao da je sklepan. I na kraju, potpuno sovjetski pandani zapadnim avionima imali su sličnu,uporedivu, a ponegde i bolju bezbednosnu istoriju. Pročitajte malo pre nego što počnete da pljujete. I da,nikada nisu bili štedljivi sa gorivom. Ne znam da li ih to u ovom trenutku sekira. Strani isporučioci koji si izgubili veliko tržište, na koje se više neće nikada vratiti, međutim, verujem da imaju razloge za sekiracihu

Shan

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.

surfer

pre 6 meseci

Troši kao i volga. Pandan, po kapacitetu, A350 i B787 lete sa 2 motora. Ekonomski, niko živ više ne kupuje letilice sa 4 motora.
(Alex, 9. novembar 2023 16:00)

Šta ih briga za potrošnju kad imaju nafte koliko voliš.

Spok

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
------------------
I onda tih 110 miliona se nosi sa tom superiornom milijardom koristeci asove na ratistu i cipove iz ves masina a da i kineske pegle su koristili za peglanje uniformi jer ne mogu sami svoje da naprave.

trn

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Zato imaju u susedstvu trziste od 3,5 + milijardi ljudi. Ako budu pametno ulagali pare od resursa kojih imaju u izobilju npr kao Arapi moglo bi ih preporoditi. Novac moze sve a oni imaju robu koja se lako prodaje tu ne mislim samo na gas i naftu.

markus1975

pre 6 meseci

Inace razvoj letelica traje od 10-14 god. Sretno onom tko se ukrca u ovo.
(Igor, 9. novembar 2023 15:19)

Čita li ovde iko dalje od naslova?
Ovo je dorađena i modernizovana varijanta koja se nudi domaćim operaterima, a sam avion odavno postoji i leti u državnoj službi, nešto malo i u "Aeroflot"-u. Troši više nego zapadni avioni istog kapaciteta, zato ih nema mnogo, ali isto tako nema nijednu nesreću. Trenutno se radi na ekonomičnijoj dvomotornoj verziji, ali to je već pitanje kada će biti.

Josip

pre 6 meseci

Sto kaze neko nemaju rusi na znanja ni…., a svejedno dobise zapad u ratu i to sa velikom razlikom
(lucc, 9. novembar 2023 15:53)

A gdje je to Rusija ratovala sa zapadom?
Na Ukrajini su slomili zube, eno ih zapeli u blatu, uspjeh im je da se dobro brane od Ukrajinske ofanzive.

Lune

pre 6 meseci

Potrošnja ih trenutno ne muči, potrebno im je brzo rešenje. Oni koji pričaju o tome koliko dugo traje razvoj ovakvog aviona, proverite malo. Prvi Il96 je poleteo 1988, a uveden u saobraćaj 1992. Sa stranim motorima. Kojih je i pre bilo četiri, samo su sada četiri ruska. Osim toga, razvoj Boinga747 je trajao četiri godine, pa niko nije rekao da je sklepan. I na kraju, potpuno sovjetski pandani zapadnim avionima imali su sličnu,uporedivu, a ponegde i bolju bezbednosnu istoriju. Pročitajte malo pre nego što počnete da pljujete. I da,nikada nisu bili štedljivi sa gorivom. Ne znam da li ih to u ovom trenutku sekira. Strani isporučioci koji si izgubili veliko tržište, na koje se više neće nikada vratiti, međutim, verujem da imaju razloge za sekiracihu

ko razume..

pre 6 meseci

Тако је требало одкад са свим продуктима! Бити самосталан и јак је решење.
(прле, 9. novembar 2023 15:09) # Link komentara

Tako je bilo do kraja 80-tih, pa znamo sta se desilo. Naravno svaka drzava moze da izabere da 95% + svojih potreba resava sa domacom proizvodnjom - kao recimo Severna Koreja.

Shan

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.

milan

pre 6 meseci

IL-96-300 između ostalih koriste Putin i kubanski avio prevoznik tako da ja ne bi pričao o lošem kvalitetu. IL-96-400 je samo malo veća verzija. Nije se masovnije proizvodio i prodavao jer nije bilo moguće trkati se sa Boeingom i Airbusom jer znamo kako NATO sklapa poslove. Bajden ili Makron razgovaraju o prodaji oružja, trgovinskim sporazumu, kreditima ili međunarodnoj podršci i usput uslove kupovinom Boeinga ili Airbusa. Koristili su ih i Rusi jer im je bio jednostavniji i jeftiniji lizing nego komplikovaniji i skuplji sopstveni razvoj i proizvodnja. Masovnije su razvijali i proizvodili vojne letelice koje su važne za vojsku i vojna su tajna ali ne i one za komercijalnu upotrebu. Naravno, u ovakvoj situaciji pokrenuće proizvodnju komercijalnih letelica barem za ličnu upotrebu. Isto je tako sa kamionima, automobilima, motorima, traktorima... Jednostavnije je i jeftinije kupovati strana vozila za komercijalnu upotrebu ali su sva vojna vozila domaće proizvodnje zbog održavanja, popravke i rezervnih delova.

Bgd

pre 6 meseci

Mislim da Rusi uopšte ne čitaju mišljenja ovdašnjih stručnjaka a ne verujem ni da im je to mnogo bitno.Srećna okolnost za njih jer bi brzo otišli u propast.

Mare

pre 6 meseci

@shan Svaša može da se kaže za Ruse (neorganizovsnost, bahatost, lenjost) ali da nemaju znanja i resursa, to je komedija. Pa ko im je razvio svemirski program, mašinsku i vojnu industriju, mlazne motore, satelite i još stotinu drugih stvari. Kad čujem nekoga sa Balkana da priča o Kini i Rusiji i ređe o zapadu ne znam da li da plačem ili da se smejem. Pa ceo Balkan ne proizvodi kao jedno selo u Kini i Varošica u Rusiji.

Saša

pre 6 meseci

Taj avion je u komercijalnu upotrebu ušao 1992. I do 2023. napravljeno je samo 33 komada. Jedan godišnje?! Znači da nisu mogli ni aeroflot naterati da ga kupi a kamoli da ga neko van Rusije naruči. Rusi su svesni da će sankcije trajati decenikama ( čak i kad se vlast u Rusiji promeni ) i moraju se snalaziti. Jedan način je da se krpe postojeći Boing i Airbus kao automobili na Kubi a drugi da se pokuša proizvoditi ovaj neuspeli avion. Prva opcija je izvesnija, nema Rusija kapaciteta da pravi putničke avione ni u mirnodopskim uslovima, još manje u ratnim..

Mislav

pre 6 meseci

Za njih je dobro rješenje svakako u ovoj situaciji, loš dolet i potrošnja(u odnosu na konkurenciju među renomiranim širokotrupcima) mu trenutno zatvara globalno tržište ali kažem to za njih nije bitno toliko. Najbitnije da je avion pouzdan, i to da ulažu u vlastitu proizvodnju i tehnologiju. Kad naprave moderni turbofan motor dovoljno jak da ovaj avion prebace na dvomotorca umjesto na ova 4 motora starije generacije turbojet, to će biti podvig i značajno unapređenje.

Avaya

pre 6 meseci

400M je predviđen da se pravi sa ruskom avionikom umesto zapadne. Za nove motore će morati još da pričeka (PD-35), sa sertifikacijom, nekih 10 godina. Osnovna mana ali prednost je srednji stajni trap koji je tu da bi avionu omogućio korišćenje pisti lošijeg kvaliteta, kojih je u SSSR bilo dosta a koji su bili potencijalne rute za njega, ali je avion dobio koju tonu više i manje goriva koje nosi zbog toga, pa samim tim i manju korisnu nosivost i dolet. 4 motora će ostati i dalje, a zajednički projekat sa Kinom bi trebalo da izbaci moderan širokotrupni avion koji bi mogao da parira zapadnim a imali bi i obezbeđeno tržište

С3

pre 6 meseci

Airbus i Boing su odavno trn u oku mnogima. Naravno da se Iljušin za sada ne može porediti sa njima, ali će zemlje Briksa sve učiniti kako bi im našle zamjenu, kao što je nekada EU ulagao u Airbus u namjeri da stignu Boing, u čemu su i uspjeli. Fali trenutno prvenstveno znanje o nosećim komponentama, kompozitnim materijalima kao i znanje o pravljenju motora.

Veliki brat

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Gledam dokumentarac o putovanju od Moskve do Vladivostoka železnicom, i ko su putnici: enuzijasti, avanturisti, većina ostalih sa plaćenom kartom (državna služba i sl.), i tu je u jednom kupeu bio jedan vojnik - dobio 15 dana slobodno i ide da vidi roditelje i ostalu porodicu. Putuje po 6 dana u svakom smeru, tako da će sa porodicom provesti samo TRI dana!
Ali, kako kaže, nema para za avionsku kartu, jer je u poređenju sa njegovom platom preskupa, a ovu kartu za voz i ne plaća, jer mu je vojska pokrila "putne troškove".

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!

Dakle, država u kojoj građanin sa prosečnom platom ne može da priušti avionsku kartu sa kraja na drugi kraj države, hoće da razvija civilnu avioindustriju - neka im je sa srećom, od komšijskih zemalja one kojima bi odgovarao neki takav avion, pre će kupiti nešto od kineza.

gastarbajter

pre 6 meseci

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!
(Veliki brat, 9. novembar 2023 21:16)

Plata americkog vojnika u Iraku je bila ispod 2h dolara mesecno. Znam iz prve ruke jer mi je kolega veteran. Jel znate vi kolko kosta karta od Vasingtona do Havaja npr? U kom svetu vi Srbi zivite? Sta vi mislite - da lova pada s neba na zapadu svakome? Kolika je plata ruskog vojnika danas?

ja

pre 6 meseci

U Rusiji postoji bezbroj avio kompanija ali nijedna pa čak ni državna Aeroflot nije naručila nijedan ovaj avio, vozi ga samo vlada pa tako Putin ima tri ovakva aviona.
Razlog nije sto je loš avion (ne bi se Putin vozio u njemu da ne valja) već potrošnja goriva. Nijedna kompanija više ne zeli avione sa četiri motora zbog potrošnje.
Tako da Ruske kompanije moze samo muka da natera da kupe ovaj avion a to su sankcije.

Kraj

pre 6 meseci

Koliko god delovalo naivno, ali kad počne masovna proizvodnja trećeg proizvođača civilnih aviona zemlje BRIKSA će polako ali sigurno odbaciti postojeće globalne monopoliste!

Hogar

pre 6 meseci

Pa Putin se vozi u Il-300m,znaci da je avion pouzdan.isto kao sto je i 400m.ne bi se tako vazna putovala tim avionima da nisu kvalitetni i pouzdani.

secate se Boinga i njihova dva ili tri pada aviona u kratkom vremenskom periodu?gde su bili prizemljeni svi avioni te serije.i novi i stari modeli.Boing je bio pred katancem...i u debelom minusu.imate na netu ko ne zna za to.

inace ja bi pre seo u avion sa 4 motora nego u 2!

Putin predsednik rusije se vozi u takvim avionima…a ima pametnih koji kazu da nikada ne bi seli u ruski avion???

Josip

pre 6 meseci

Sto kaze neko nemaju rusi na znanja ni…., a svejedno dobise zapad u ratu i to sa velikom razlikom
(lucc, 9. novembar 2023 15:53)

A gdje je to Rusija ratovala sa zapadom?
Na Ukrajini su slomili zube, eno ih zapeli u blatu, uspjeh im je da se dobro brane od Ukrajinske ofanzive.

Shan

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.

Saša

pre 6 meseci

Taj avion je u komercijalnu upotrebu ušao 1992. I do 2023. napravljeno je samo 33 komada. Jedan godišnje?! Znači da nisu mogli ni aeroflot naterati da ga kupi a kamoli da ga neko van Rusije naruči. Rusi su svesni da će sankcije trajati decenikama ( čak i kad se vlast u Rusiji promeni ) i moraju se snalaziti. Jedan način je da se krpe postojeći Boing i Airbus kao automobili na Kubi a drugi da se pokuša proizvoditi ovaj neuspeli avion. Prva opcija je izvesnija, nema Rusija kapaciteta da pravi putničke avione ni u mirnodopskim uslovima, još manje u ratnim..

surfer

pre 6 meseci

Troši kao i volga. Pandan, po kapacitetu, A350 i B787 lete sa 2 motora. Ekonomski, niko živ više ne kupuje letilice sa 4 motora.
(Alex, 9. novembar 2023 16:00)

Šta ih briga za potrošnju kad imaju nafte koliko voliš.

Spok

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
------------------
I onda tih 110 miliona se nosi sa tom superiornom milijardom koristeci asove na ratistu i cipove iz ves masina a da i kineske pegle su koristili za peglanje uniformi jer ne mogu sami svoje da naprave.

trn

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Zato imaju u susedstvu trziste od 3,5 + milijardi ljudi. Ako budu pametno ulagali pare od resursa kojih imaju u izobilju npr kao Arapi moglo bi ih preporoditi. Novac moze sve a oni imaju robu koja se lako prodaje tu ne mislim samo na gas i naftu.

ko razume..

pre 6 meseci

Тако је требало одкад са свим продуктима! Бити самосталан и јак је решење.
(прле, 9. novembar 2023 15:09) # Link komentara

Tako je bilo do kraja 80-tih, pa znamo sta se desilo. Naravno svaka drzava moze da izabere da 95% + svojih potreba resava sa domacom proizvodnjom - kao recimo Severna Koreja.

Lune

pre 6 meseci

Potrošnja ih trenutno ne muči, potrebno im je brzo rešenje. Oni koji pričaju o tome koliko dugo traje razvoj ovakvog aviona, proverite malo. Prvi Il96 je poleteo 1988, a uveden u saobraćaj 1992. Sa stranim motorima. Kojih je i pre bilo četiri, samo su sada četiri ruska. Osim toga, razvoj Boinga747 je trajao četiri godine, pa niko nije rekao da je sklepan. I na kraju, potpuno sovjetski pandani zapadnim avionima imali su sličnu,uporedivu, a ponegde i bolju bezbednosnu istoriju. Pročitajte malo pre nego što počnete da pljujete. I da,nikada nisu bili štedljivi sa gorivom. Ne znam da li ih to u ovom trenutku sekira. Strani isporučioci koji si izgubili veliko tržište, na koje se više neće nikada vratiti, međutim, verujem da imaju razloge za sekiracihu

milan

pre 6 meseci

IL-96-300 između ostalih koriste Putin i kubanski avio prevoznik tako da ja ne bi pričao o lošem kvalitetu. IL-96-400 je samo malo veća verzija. Nije se masovnije proizvodio i prodavao jer nije bilo moguće trkati se sa Boeingom i Airbusom jer znamo kako NATO sklapa poslove. Bajden ili Makron razgovaraju o prodaji oružja, trgovinskim sporazumu, kreditima ili međunarodnoj podršci i usput uslove kupovinom Boeinga ili Airbusa. Koristili su ih i Rusi jer im je bio jednostavniji i jeftiniji lizing nego komplikovaniji i skuplji sopstveni razvoj i proizvodnja. Masovnije su razvijali i proizvodili vojne letelice koje su važne za vojsku i vojna su tajna ali ne i one za komercijalnu upotrebu. Naravno, u ovakvoj situaciji pokrenuće proizvodnju komercijalnih letelica barem za ličnu upotrebu. Isto je tako sa kamionima, automobilima, motorima, traktorima... Jednostavnije je i jeftinije kupovati strana vozila za komercijalnu upotrebu ali su sva vojna vozila domaće proizvodnje zbog održavanja, popravke i rezervnih delova.

С3

pre 6 meseci

Airbus i Boing su odavno trn u oku mnogima. Naravno da se Iljušin za sada ne može porediti sa njima, ali će zemlje Briksa sve učiniti kako bi im našle zamjenu, kao što je nekada EU ulagao u Airbus u namjeri da stignu Boing, u čemu su i uspjeli. Fali trenutno prvenstveno znanje o nosećim komponentama, kompozitnim materijalima kao i znanje o pravljenju motora.

Veliki brat

pre 6 meseci

Nemaju Rusi ni znanja ni resursa da se trkaju sa zapadom. Niti brojnost. EU plus SAD je skoro milijarda ljudi. Rusa ima 110 miliona plus 30 miliona muslimana na Kavkazu.
(Shan, 9. novembar 2023 15:16)

Gledam dokumentarac o putovanju od Moskve do Vladivostoka železnicom, i ko su putnici: enuzijasti, avanturisti, većina ostalih sa plaćenom kartom (državna služba i sl.), i tu je u jednom kupeu bio jedan vojnik - dobio 15 dana slobodno i ide da vidi roditelje i ostalu porodicu. Putuje po 6 dana u svakom smeru, tako da će sa porodicom provesti samo TRI dana!
Ali, kako kaže, nema para za avionsku kartu, jer je u poređenju sa njegovom platom preskupa, a ovu kartu za voz i ne plaća, jer mu je vojska pokrila "putne troškove".

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!

Dakle, država u kojoj građanin sa prosečnom platom ne može da priušti avionsku kartu sa kraja na drugi kraj države, hoće da razvija civilnu avioindustriju - neka im je sa srećom, od komšijskih zemalja one kojima bi odgovarao neki takav avion, pre će kupiti nešto od kineza.

markus1975

pre 6 meseci

Inace razvoj letelica traje od 10-14 god. Sretno onom tko se ukrca u ovo.
(Igor, 9. novembar 2023 15:19)

Čita li ovde iko dalje od naslova?
Ovo je dorađena i modernizovana varijanta koja se nudi domaćim operaterima, a sam avion odavno postoji i leti u državnoj službi, nešto malo i u "Aeroflot"-u. Troši više nego zapadni avioni istog kapaciteta, zato ih nema mnogo, ali isto tako nema nijednu nesreću. Trenutno se radi na ekonomičnijoj dvomotornoj verziji, ali to je već pitanje kada će biti.

Mare

pre 6 meseci

@shan Svaša može da se kaže za Ruse (neorganizovsnost, bahatost, lenjost) ali da nemaju znanja i resursa, to je komedija. Pa ko im je razvio svemirski program, mašinsku i vojnu industriju, mlazne motore, satelite i još stotinu drugih stvari. Kad čujem nekoga sa Balkana da priča o Kini i Rusiji i ređe o zapadu ne znam da li da plačem ili da se smejem. Pa ceo Balkan ne proizvodi kao jedno selo u Kini i Varošica u Rusiji.

Avaya

pre 6 meseci

400M je predviđen da se pravi sa ruskom avionikom umesto zapadne. Za nove motore će morati još da pričeka (PD-35), sa sertifikacijom, nekih 10 godina. Osnovna mana ali prednost je srednji stajni trap koji je tu da bi avionu omogućio korišćenje pisti lošijeg kvaliteta, kojih je u SSSR bilo dosta a koji su bili potencijalne rute za njega, ali je avion dobio koju tonu više i manje goriva koje nosi zbog toga, pa samim tim i manju korisnu nosivost i dolet. 4 motora će ostati i dalje, a zajednički projekat sa Kinom bi trebalo da izbaci moderan širokotrupni avion koji bi mogao da parira zapadnim a imali bi i obezbeđeno tržište

Bgd

pre 6 meseci

Mislim da Rusi uopšte ne čitaju mišljenja ovdašnjih stručnjaka a ne verujem ni da im je to mnogo bitno.Srećna okolnost za njih jer bi brzo otišli u propast.

Mislav

pre 6 meseci

Za njih je dobro rješenje svakako u ovoj situaciji, loš dolet i potrošnja(u odnosu na konkurenciju među renomiranim širokotrupcima) mu trenutno zatvara globalno tržište ali kažem to za njih nije bitno toliko. Najbitnije da je avion pouzdan, i to da ulažu u vlastitu proizvodnju i tehnologiju. Kad naprave moderni turbofan motor dovoljno jak da ovaj avion prebace na dvomotorca umjesto na ova 4 motora starije generacije turbojet, to će biti podvig i značajno unapređenje.

gastarbajter

pre 6 meseci

E, sad, zamislite američkog vojnika koji iz Vašingtona treba da ode do San Franciska da obiđe porodicu, kako putuje autobusom ili vozom, jer mu je plata takva da ne može da plati avionsku kartu!
(Veliki brat, 9. novembar 2023 21:16)

Plata americkog vojnika u Iraku je bila ispod 2h dolara mesecno. Znam iz prve ruke jer mi je kolega veteran. Jel znate vi kolko kosta karta od Vasingtona do Havaja npr? U kom svetu vi Srbi zivite? Sta vi mislite - da lova pada s neba na zapadu svakome? Kolika je plata ruskog vojnika danas?

Kraj

pre 6 meseci

Koliko god delovalo naivno, ali kad počne masovna proizvodnja trećeg proizvođača civilnih aviona zemlje BRIKSA će polako ali sigurno odbaciti postojeće globalne monopoliste!

ja

pre 6 meseci

U Rusiji postoji bezbroj avio kompanija ali nijedna pa čak ni državna Aeroflot nije naručila nijedan ovaj avio, vozi ga samo vlada pa tako Putin ima tri ovakva aviona.
Razlog nije sto je loš avion (ne bi se Putin vozio u njemu da ne valja) već potrošnja goriva. Nijedna kompanija više ne zeli avione sa četiri motora zbog potrošnje.
Tako da Ruske kompanije moze samo muka da natera da kupe ovaj avion a to su sankcije.

Hogar

pre 6 meseci

Pa Putin se vozi u Il-300m,znaci da je avion pouzdan.isto kao sto je i 400m.ne bi se tako vazna putovala tim avionima da nisu kvalitetni i pouzdani.

secate se Boinga i njihova dva ili tri pada aviona u kratkom vremenskom periodu?gde su bili prizemljeni svi avioni te serije.i novi i stari modeli.Boing je bio pred katancem...i u debelom minusu.imate na netu ko ne zna za to.

inace ja bi pre seo u avion sa 4 motora nego u 2!

Putin predsednik rusije se vozi u takvim avionima…a ima pametnih koji kazu da nikada ne bi seli u ruski avion???