Utorak, 27.03.2007.

07:32

Koštunica: Istorijski ruski veto

Vojislav Koštunica izjavio da će ruski veto na Ahtisarijev plan "imati u najdubljem smislu, istorijski značaj za srpski narod".

Izvor: B92

Koštunica: Istorijski ruski veto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 17 godina

Pa, poenta i jeste u tome sto na Kosovu ima mnogo vise Albanaca. Ako razmisljamo o tome cije je Kosovo, onda u obzir treba uzeti narod koji tamo zivi. Slazem se da ne treba poklanjati nesto sto nije tvoje, ali bas u tome i jeste stvar - Kosovo nije NASE, vec opripada ljudima koji tamo zive. Necu da ulazim u to koliko je tamo nekada BILO Srba, ali sadasnje, cinjenicno stanje je takvo da su Albanci tamo u apsolutnoj vecini. Lepo je to sto nam je sada palo na pamet da razmisljamo o demokratiji, ali toga je trebalo da se setimo mnogo ranije i da narodu na Kosovu dozvolimo da sam odluci kako ce da zivi. Umesto da im prosirujemo autonomiju, mi smo im je uskracivali. Sto je najgore, to nam nije bila prva takva greska. Prethodno smo tvrdoglavo odbijali svaku pomisao na konfederaciju sa Hrvatskom i Slovenijom, pa su na kraju te drzave postale samostalne. Na kraju smo se i sa Crnom Gorom natezali. Prilikom bilo kog pokusaja neke od ovih (nekadasnjih) republika da izbore svoje mesto pod suncem, mi smo tvrdoglavo negirali bilo kakav dogovor. Eto, sada bismo bili presrecni kada bi Kosovo moglo da ima apsolutnu autonomiju, ali samo da se zove delom Srbije. Verujem da bi Albanci pre 10 godina bili presrecni i prezadovoljni takvom ponudom, ali nama tada nije palo na pamet da im tako nesto ponudimo, vec smo gordo i ponosno cuvali svoju "kolevku".
Uostalom, OK, hajde da zamislimo da je Kosovo nase i da to niko ne osporava. Ali, kako, ljudi, mislite da dva miliona Albanaca koji ne zele da zemlja na kojoj zive pripada Srbiji, naterate na suprotno? Imate li bilo kakvu ideju kako to moze da se uradi, a da se ta ideja razlikuje od Miloseviceve?

kosta sa mnogo pameti u dzepovina

pre 17 godina

Najpametnije sto Srbi sa Kosova mogu da urade je da sacekaju proglasenje nezavisnosti a onda da stanu pred neku ambasadu i izjave da im je zivot ugrozen iz politickih i vjerskih razloga. Onda fino neka zapale negdje vani i neka pocnu normalno da zive od plodova svoga rada. Do sada su im te plodove brali malogradjani iz reda vladajuce klase. Slicno su uradili Muslimani iz Krajine koji su umjesto za puskom posegli za iseljenjem. Iako su tada otisli nevoljno sada su svi manje vise zadovoljni i prosli su 100 puta bolje nego i Srbi i Muslimani koji su se ovde tukli za saku kamena i kravlju balegu na strnjistu...

Rekoh... I odoh nazad na posao...

DejoKM

pre 17 godina

Vec duze vreme na ovom mestu citam nesto vrlo zanimljivo.
1. Albanci: nece sa Srbima.
2. MZ: Srbima omoguciti da zive na Kosovu.
3. Iz Srbije: pomoci Srbima da ostanu dole.

Da li neko uopste pita te Srbe dole, a da li oni hoce da zive na nezavisnom Kosovu. Zasto mi se cini da mi neko vec unapred odredjuje sudbinu.
Ja cu da zivim gde mi bude najbezbednije i gde budem zeleo i bas ne vidim nacin da me neko veze da zivim na nezavisnom Kosovu. Ni bombama.

Achimas

pre 17 godina

Dobro se secam da mi je baka koja je radila u ministarstvu prosvete u Kraljevinini Jugoslaviji pricala da su ucitelji isli na Kosovo samo po kazni.
Dobro se secam da se moja generacija diplomaca (sredina sedamdesetih) borila i rukama i nogama da ne ide na sluzbu na Kosovo (narocito lekari i stomatolozi).
I zasto sad toliko zaprepascenje? Ceda Jovanovic je jedini koji razume situaciju.

ExEU

pre 17 godina

Voleo bih da budem Amerika ili Izrael bar jedan dan pa da bombardujem koga hocu i kad hocu i da za to nikada ne odgovaram. I sad bih mogao da trabunjam o saveznistvu nas i Amerikanaca u dva svetska rata i o pravnom nasilju i o jos mnogo cemu, ali necu.Resili su da nagrade Albance i tu je kraj. Sto se duze budemo kocoperili to ce nam biti gore. I umesto sto sad jadikujemo treba da zastanemo i da se zapitamo, da li nam demokratija, ekonomski prosperitet, bolji zivot,pravna sigurnost...trebaju zbog EU ili nas samih. Treba nam zbog nas, a sto se mene tice ja u tu EU i ne bih da ulazimo. Eto za 7 godina EU od jednog evropejca uspela je da napravi svog protivnika a nisam jedini sigurno. Drugo, sta smo se mi zamerili tim Fincima? Onaj Oli Ren mi je delovao simpaticno sad se i on popismanio. O Ahtisariju necu ni da pricam. Dovoljno je da mu pogledate u oci i jasno je sa kakvim covekom imamo posla. Trece, ne biva da su nam samo drugi krvi. Braco Srbi ne brani se teritorija tako sto za ogromne sume prodate imanja, preselite u Srbiju, pa onda kukate "ode nam Kosovo". Nije nego. Ovo se odnosi samo na one koji su sa Kosova odlazili do 1999. godine. Sad je gotovo ,zao mi je. Mozete jedino sami da uprtite i krenete da branite ono sto ste prodali. Na kraju me zanima sledece. Posto su nas bombardovali 78 dana i uspesno unistili gomilu civlnih ciljeva i poubijali gomile neduznih ljudi i posto ce nam uzeti i Kosovo, da li je to dovoljno da nas vise ostave na miru. Ili hoce da nas komadaju komad po komad i vrate na pocetak, na Srbiju Milosa OBrenovica. Neka vise kazu sta hoce od nas. Pun mi je kufer vise tih prijatelja i floskula da EU nece biti zaokruzena dok u njoj ne bude Srbija. Da Bog da da se nikada ne zaokruzite.

Icotaki

pre 17 godina

Uf, pa ja ne znam kako je iko mogao da ocekuje da ce Kosovo ostati srpsko, posle svega sto se dogodilo. Jel iko od nasih politicara komunicira sa kosovskom vladom (celom)? Jel je iko isao da poseti Albance (njih ima cirka 2 miliona tamo, sto legalno, sto ne) da cuje/vidi sta oni hoce i zasto? Makar da su ulozili bilo kakav napor za kontakt... Znaci mi hocemo Kosovo, al necemo Albance. Idi!!!
I umesto da nasi politicari lepo pregovaraju oko prava Srba, zastite spomenika i sijaset sitnica kojima mozemo da uticemo na zivot na Kosovu, oni prete, pricaju nebuloze (bebe i Kosovo u srcu) koje su pateticnije od partizanske citanke za prvi razred. Dodir sa realnoscu ide samo preko tri sloja rukavica, da ih slucajno ne bi ujela. A Rusima smo pobegli '48, al' ce zato sad da nas strpaju pod misku... A tamo toplo, znojavo i mracno...

Istoričar

pre 17 godina

Samo da ne sazovu novu konferenciju na Jalti ili možda Svetom Stefanu! Znamo kako smo poslednju put prošli- nit levo nit desno-večita rupa u Evropi!

Srdjan

pre 17 godina

Mislim da da ce Kosovo biti podeljeno, juzni njima nama severni, inace ako se to ne zbude izbice rat sila, nasa vlada je stala pre 7god. uz zapad i evo kako nam vracaju, mi smo glup narod i tako ce nas rasparcavati dok neostane Beogradski pasaluk. Sada je najbolje da se u ovom trenutku svi slozimo i budemo na strani istoka.

Djordje

pre 17 godina

Tadic i Kostunica rade kako se mora. Bitno je da se sad ne reaguje suvise emocionalno. Albanci su ostvarili ovaj fenomenalan trijumf jer su postepeno izgradili saveznistvo sa onima koji mogu da im pomognu i strpljivo sacekali pravu priliku.
To isto i mi treba da uradimo.

Branko

pre 17 godina

Ne gubi Srbija puno gubitkom Kosova, a da li nesto dobija? Dugorocno mozda i da jer opstankom Kosova u Srbiji i sa ovakvom tendencijom prrirodnog prirastaja srpske i albanske populacije u vrlo kratkom vremenu Albanci bi postali brojnija populacija od Srba u Srbiji. Da li zelimo da nasi potomci zive u takvoj drzavi? Zato ovih 15% neka ide, ustvari odavno je otislo ili oteto, hajde da ostalih 85% napravimo kao jednu normalnu drzavu za nas zivot i zivot nasih potomaka.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ono sto Srbija i njeni politicari mora da fokusiraju o ovom momentu jeste to da je situacija (sadasnja )na Kosovu nastala vojnom intervencijom onih koji se sada zalazu za toboznju nezavisnost te pokrajine.Oni, naravno, zele da svim mogucim manevrina krive Milosevica i Srbiju za nastalu situaciju. Bez obzira sta je tu poduzeto sa srpske strane, i od bilo koga, to nije bila jednostavna agresija na miran narod. To je bila reakcija na dugogodisnje provokacije od strane albanskih politickih vodja i teroristickog pokreta pomaganog od strane onih koji se sada zauzimaju za nezavisnost. Koliko bi ta nezavisnost bila stvarnost to je samo mislena imenica ali u njeno ime Zapad bi dobio pokornog kolaboratora za daljnje inicijative.Tu ustvari i lezi strateski potez koji Zapad zeli da prikrije sa nekom "humanom
intervencijom". Bas zbog toga njihove "karte" nijesu potpuno sigurne u ocima onog dijela svijeta koji sve vise razotkriva prave namjere agresora.Prema tome u ovim danima za Srbiju ne preostaje nikakva duznost za licno blamiranje jer to ide samo u prilog onih koji rade protiv osnovnih interesa te zemlje. Srbija je pretrpjela i jos uvijek podnosi barazu svemogucih, ne samo vojnih, nego politickih, ekonomskuh i drugih sankcija koje imponiraju interesima Zapada.

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

Srbija se na jedvite jade spasila od tuzbe za genocid, izvrsen u Bosni. Politicki establishment Srbije, a i poveci broj drzavljana Srbije, treba da razmisle, pre nego sto se preti "protivudarom", za izgubljeno Kosovo, pripajanje Republike Srpske Srbiji.Jer uz "udavacu" ide i "miraz": Dva puta potvrdjen, od ICTY I MSP, genocid u Srebrenici. Resiti se jedne brige a navuci jos vecu, nije odlika razboritih.

Marko, ex-NS

pre 17 godina

Vidim da su mnoge oci u Srbiji uprte u Rusiju i Kinu. Skidaj narode pogled odatle - i pokusajmo da se usredsredimo na stvari koje mozemo da resimo, pre svega vecim radom i boljom organizacijom. Manite se corava posla.

Alex

pre 17 godina

Svaka cast Kostunici, zalim sto nisam za njega glasao na proslim izborima. On zaista ima nekog saveznika sto se nazalost za neke druge ne moze reci. Srpski narod znace da ceni itekako gospodine Putin.

Miloš

pre 17 godina

Mi smo se našli u totalnom bespuću : težimo ulasku u NATO i Evropsku uniju, a mnogi od onih koji zvanično vode politiku u tom pravcu, žale što više ne postoji Varšavski pakt pa da se njemu priključimo !

Brain

pre 17 godina

Juce na BBC News 24 gledam jednog od Busovih savetnika koji kaze "Kada bi Amerika cekala i postovala odluke UN, nikada nista ne bi bilo uradjeno na svetu!". Aaalo bre, pa u kakvom mi to svetu zivimo??? Ko komanduje ovom planetom? U cemu je onda razlika izmedju Hitlerove Nemacke i EU ili SAD? Samo u metodologiji. Kosovo, kao leglo kriminala, bez ijednog valjanog razloga, se otima od Srbije, i daje u ruke ljudima koje je nekada SAD proglasio za teroriste! Pa objasnite mi logiku postojanja medjunarodnog prava i demokratije. Sve je manje razloga da glasam za bilo koju "demokratsku opciju" ikada vise. Demokratija je izgleda politika tuzne proslosti. Lepa zamisao, ali neprakticna.

sasa jokic

pre 17 godina

Braco srbi, Ruski veto bi znacio rat na Kosovu. Da li ste spremni za uniforma, i da date zivote za nesto sto je Slobodan milosevic odavno izgubio?! Da li ste spremni da branite nesto sto odavno nije nase, i sto je neodbranjoivo?! Da li ste spremni da odete pod rusku suknju zarad. situ onu koja je odrzavala Milosevica na vlasti, dovela kostunicu, i pustila djindjica niz vodu?! Da li ste spremni na sve ovo, ako jeste, onda je to samo po sebi samoubistvo! Ako niste, ako vam je stalo do buducnosti sopstvene dece, a vase onda jasno na sledecim izborima to stavite Kostunici, Dacicu, i Nikolicu do znanja. Dosta smo krvarili zbog drugih, ajde malo d amislimo na sebe, jer ko ne misli na sebe, ne misli ni na druge!

Brankoni

pre 17 godina

Kriterijumi za nezavisnost na Balkanu su poznati:
1. Zrtvovati svoj narod maksimalno kako bi se izazvala reakcija medjunarodne zajednice.
2.Pridobiti amere da podrze "pravednu" borbu za slobodu
3.Izazvati krvoprolice i medijski i marketinski ga propratiti
4.Naoruzavati se i neprestano izazivati sukobe i drzati tenziju
5.Proterati i ocistiti teritoriju od drugih naroda (uglavnom Srba)
6. "Legalizovati" uz pomoc strane intervencije i UN stanje na terenu.
Svako kopiranje ovog recepta je strogo zabranjeno za "demokratske" drzave sveta.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ukoliko Rusija uloži veto, testiraće se spremnost evropskih država i SAD da jednostrano priznaju suverenitet Kosova. Ukoliko i to prođe, to je poraz demokratske Srbije čiji sam i ja zagovornik.
U tom slučaju, srpske vlasti ne smeju stajati po strani i slati nekakva pisma, već povući konkretne poteze, koliko god oni bolni bili za evropske integracije koje su u toku. Ne ulaziti u NATO, ne obnavljati pregovore sa EU, fokusirati se na nacionalnu strategiju i graditi ponosnu Srbiju.

Nikola

pre 17 godina

Kostunica je u pravu. Nadam se da ce Rusi zaista spreciti usvajanje Ahtisarijevog plana. Smatram da nemamo prava cutke da gledamo i aminujemo svaku ideju koja uperena protiv nas. Moramo se do kraja boriti svim diplomatskim, miroljubivim nacinima, Kosovo jeste deo Srbije i suprotno moze da prica samo neko ko nikada nije bio tamo. Bice tesko ali se nadam da cemo uspeti.

GA2

pre 17 godina

Mene zanima jedna stvar. Dakle, da li neko predlaže rešenje za situaciju na Kosovu ili je dovoljno samo reći da je Kosovo oduvek srpsko (što nije tačno i pokušaj je lažiranja istorije), ili patetično "neko nam otima 15% teritorije", ili "Kosovo je duša srpskog naroda"(što takođe nije tačno, jer ja sam Srbin, a ne osećam Kosovo tako, a ne osećaju ga ni mnogi drugi tako).

Dakle, šta predlažete kao rešenje? Hoćete li vi da idete da živite u Prištini, Prizrenu, Peći ili još bolje u nekoj zabačenoj vukojeb... na Kosovu? Hoćete li vi da ratujete za Kosovo ili da naša deca idu umesto vas? Kako zamišljate da to dole funkcioniše? Da neko u srpskoj vojsci ili policiji gine zarad očuvanja nepromenjenog stanja na Kosovu?
Kosovo je otišlo i tu je kraj priče. 'Ajde malo da živimo i radimo!!!

Pravnik

pre 17 godina

Ovo što se dogodilo je logična posledica pitanja koje Srbija kao država nije rešila u periodu od 100 godina.Podsećam da su tzv."Albansko pitanje" obrađivali i Svetozar Marković i Dimitrije Tucović /ako neko u ovoj zemlji još zna ko su ova dvojica/i to kao jedan od najvećih problema države Srbije.
I sada,kada je konačno rešenje predloženo,kada se sem Rusije /a i to ćemo videti/ kompletna međunarodna zajednica slaže sa tim,ovde se političari pitaju šta da rade!Baš odgovorno.
Opet ćemo slušati žalopojke o nepravdi,o tome kako nas svi mrze itd.
Ovi što vode zemlju morali bi znati da svet uređuju veliki,počev od Berlinskog kongresa,pa preko Mirovne konferencije posle I Svetskog rata,.pa u Društvu naroda,pa u UN,pa u bilateralnim sporazumima SAD i SSSR i td.
Veština malih je da anticipiraju događaje i da sopstvenu politiku prilagode takvoj anticipaciji.Nažalost toga kod nas nema,problemima se ne ide u susret,već se čeka sa njihovim rešavanjem.Finale svega toga je ovo što se sada događa.
Kosovo će biti u onakvom statusu kako to odluče SAD i Rusija,a sa tim se saglasi EU.Niko neće pitati ni Srbiju ni Albance o tome.Nažalost.

Pravnik

U turn

pre 17 godina

Sad znam zasto ce moj glas na sledecim izborima ici Radikalima. Ako uzmemo primer sa Kosova gde se nasilje i etnicko ciscenje nagradjuje nezavisnoscu, onda je logicno da ovde svi treba da glasaju za SRS. Do sada sam uvek bio ili na DS-ovoj ili DSS-ovoj strani, ali posto vidim da pro evropska politika nevodi nicemu, tj. da se idalje nepostuje povelja UN, medjunarodni zakoni i vaze \"specijalna\" pravila prema Srbiji - iako vise nema SM i zemlja je demokratska - onda ne znam zaista sta vise da mislim. Poruka za EU i US: lepo ste nas nasankali, sto bi rekao GWB: \"You can fool me once, ... shame on you\". A par starih narodnih izreka mi uvek padnu na pamet, kad god pomislim na Srbiju i odnos \"vodecih\" sila prema njoj:
\"Kadija te tuzi, kadija ti sudi\",
\"Nelipshi magarce do zelene trave\",
\"Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom\".

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Neka mi samo neko,bilo ko, objasni zasto nezavisnost za Kosovo i Metohiju a ne za Republiku Srpsku i ja cu da poverujem u zapadnu "demokratiju"!Godinama zivim ovde na zapadu,njihova "demokratija" je toliko licemerna i providna da na nju mogu da nasednu jos samo neki skolarci koji glasaju za LDP a nikad nisu bili u inostranstvu,cak ni na eskurziji...

m1k4

pre 17 godina

Ma ovo je OK. Kosovo Albancima ali zato: Republika Srpska se pripaja Srbiji, Katalonija i Baskija nove drzave, Irska nova drzava. Onda ovim kvarnim Rusima nek se otcepi Chechenija. I naravno, da vise neko sprzi ovu Ameriku, preterase sa ratovima po svetu.

Maja_V

pre 17 godina

Pacijent je umro, ceka se na obdukciju...rezultat iste nece vratiti pacijenta u zivot. Nego da vidimo sta cemo sa 85 odsto teritorije i njenim stanovnicima. DA li cemo imati novca da bioloski prezivimo ovu tranziciju i KO NAS TO "UBRZANO" VODI U BOLJE SUTRA?!

Vojislav Koštunica

pre 17 godina

Činimo sve što je u našoj mogućnosti i činićemo i dalje da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije.Pokušaćemo sve što je u našoj moći da mirnim putem i diplomatskim sredstvima ubedimo međunarodnu zajednicu da je ovo presedan i da postoji opasnost za ceo region.Treba učiniti sve,ali nažalost izgleda da u svetu vlada politika dvostrukih aršina.

pata

pre 17 godina

Hoce li Srbija biti prva drzava koja ce cestitati nezavisnost Kosova i rodjenje jos jedne demokratske i slobodne drzave u Evropi, ili ce i ovoga puta propustiti tu priliku?
Predlazem da na vasim stranicama otvorite novi prostor za cestitanje unapred, jer ako to nece uraditi javne licnosti, mozda mozemo ovako anonimno da izrazimo volju ovog naroda. Mozda ipak ima neko u Srbiji ko razmislja na "pro-Evropski" nacin i uvidja da je ovo jedini pametan nacin da se rese "konflikti" na Balkanu.
Imajuci u vidu da istoriju pisu pobednici, verovatno ce se za jedno par stotina godina otvoriti novi naslov "Poceci islamizacije u Zapadnoj i Teroristicko budjenje naprednih snaga Evropi", u kome ce se ispostaviti, da Srbija nikada nije postojala i da je to sve izmislio neki Milosevic, koji kada je shvatio koliko je pogresio, je umro od srcke.

branislav

pre 17 godina

mi Srbi kolektivno lazemo sebe i ceo Svet da nam je stalo do Kosova. A rezolucija 1244 znaci: hiljadu dvestotine cetrdeset i cetvrta rezolucija.... ne nosi ni broj 1, niti poslednji broj... samo jedna u nizu

Rade

pre 17 godina

Dajte molim vas kakav Tadic.Covek je Hasima Tacija nazvao vojnikom i time priznao Kosovo kao legitimno.Nazvan je "vojnikom" od strane visokog funkcionera nase drzave. Da je imalo castan covek nikada ne bi to uradio vec bi podneo neopozivu ostavku,a drugi komentar sa vrha-zbog takvih kao sto si ti ovo nam se i dogadja. Ako jednoga dana ne daj boze bude doslo do slicne situacije negde dublje u Srbiji sta ces onda da kazes. Trebalo bi da se predamo mozda i pustimo opet da nas gaze. Dokle? Trebalo bi da se stidis i da ne zoves vise sebe Srbinom!!

tole

pre 17 godina

PODELA,samo i jedino PODELA.Sve vreme se nadam da je to jedina opcija naseg pregovarackog tima koju, iz strateskih razloga, za sada (tako nazvanu) ne saopstavaju...

maki

pre 17 godina

A od kada su to SAD i Srbija prijatelji? SAD, a ne neka fantomska "međunarodna zajednica", oduzimaju Srbiji deo teritorije. Uz svesrdnu pomoć Evropske Unije.
Sva ova sprdnja od pregovora, izveštaja generalnom sekretaru, tobožnjeg posredovanja Ahtisarija, sednica Saveta bezbednosti, samo je pozorište koje treba da zamaskira politiku GOLE SILE u nekakav privid međunarodnog prava. To je svet u kome živimo.
Novi stari kolonijanizam.
Kad bi barem prestali da nam drže pridike o moralu!

Rosoner

pre 17 godina

Kao gradjanin Srbije, i ja sam ZA Ahtisarijev plan!
Ja sam ZA slobodu Srbije od velikosrpskih sovinistickih, imperijalistickih manijakalnih teznji koji su uveli ovu zemlju u propast, a sve je pocelo 1913. godine!
Slobodno Kosovo = Slobodna Srbija!

slavisa

pre 17 godina

E vec i tome jednom da dodje kraj. jos samo kad bi ovi Amerikanci bili pametni pa izgradili jedan veliki zid a isto tako i svi nasi susedi, pa da nas onako pravo izoluju, pa jos i da naprave krov pa da nam bude bas mracno. Nismo nista ni zasluzili drugo nego MRAK.
Jos kad bi Vojvodina bila pametna pa da i ona trazi nezavisnost, da iskoristi ovu situaciju, ali cisto sumnjam ipak su je naselili srpskim izbeglicam iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova.
Toliko sam vec ogorcen na ove nase politicare, oni sad krecu u inicijativu, koju inicijativu kad je dosao kraj, sta nisu isli u inicijativu od 2000, da stvarno zelim sve najgore Srbiji.

Milan

pre 17 godina

Poštovani građani Srbije!
Šta reće na sve ovo!Očigledno da Srbija nema mudre i dorasle političare ovom ludom vremenu u kojem živimo.Vlada zakon jačega, vlada pokvarenost,dupli standardi,licimerje-ma kakvo međunarodno pravo i Povelja OUN.Bojim se da se stvar neće završiti samo na KiM,sledi otimanje one tri opštine na jugu Srbije(Medveđa,Bujanovac i Preševo),Sanđžak i Vojvodina. Sve će se to odvijati po ustaljenom scenariju,prvo se problem internacilizuje,a onda zna se kako dalje...Zato Srbija i svi srbi iz celoga sveta moraju odlučno reći da se ni po koju cenu ne daju Kosova i Metohija, jer to što čine SAD,EU,NATO,OUN i njihov generalni sekretar je čisto sileđžistvo,teror i kraj međunarodnog prava i svih vrednosti ove civilizacije.Istovremeno Srbi u BiH tj.SR i Srbi u Hrvatskoj odmah moraju tražiti uspostavljanje nezavisnih država i onog trenutka kada se Kosovo proglasi nezavisnim i Srbi trebaju proglasiti svoje nezavisne države-pa da vidimo te zapadne pametnjakoviće i njihovu reakciju.Rusi igraju vrlo podlu i pokvarenu igru i od nji što dalje. Uostalom, pa čemu služi ta vojska i policije države Srbije, ne valjda da pravi sladoled i limunadu-ima puno formi i načina da se suprostavimo tehnički superiornijem i jačem osvajaču.Dragi moji cenjeni komentatori: još nikome nije pošlo za rukom da pobedi i uništi jedan narod i svaki narod ima pravo na ODBRANU, primenjujući sva sredstva od diplomatije do upotrebe oružanih snaga.Jer,ako se tako pusti Kosovo i Metohija a ne uspe se podeliti i dobiti bar 1/3, onda sledi dalje komadanje i otimanje delova teritorije države Srbije.Nije sve izgubljeno!Javljam se iz Slovenije.
Živela Srbija

b@nem

pre 17 godina

Kad su lažirali ustav nisu zvali Albance, građane Srbije na glasanje, a sad je Kosovo naše. Koliko Albanaca, državljane ove zemlje, aktivno učestvuje u političkom životu? Neće ili ne mogu. O čemu pričamo, malo jesu deo države, malo nisu.
Ovako stoje stvari: vlada se neće formirati dok ne bude jasno šta je sa Kosovom. Zato Koštunica odugovlači da šatro ne bi bio on kriv.
Kad to prođe, a izvesno je da Kosovo dobija nezavisan status (izvesno je odavno!), onda će se formirati vlada sa jednim ciljem: rasprodaja EPS-a, NIS-a i vojne imovine. Čanak je 100% u pravu. Ovi ostali imaju neki svoj govor demagogije, a ne rade ništa osim što nas bombarduju preko RTS kao u Miloševićevo vreme.
Mi, de facto, imamo najnespobnije političare koji nemaju nikakav kredibilitet u međunarodnim krugovima. U stvari imamo samo filozofe koji kukaju pred kamerama RTS-a, a ništa ne rade. Nisu brate EU i SAD protiv nas, mi sami smo naš najveći neprijatelj.

Djordje

pre 17 godina

Ako se ovo desi...a ide u tom pravcu, slobodno mozemo da kazemo da je fasizam trijumfovao u svetu.
Pogledajte kartu evrope danas i 1941 god i videcete iste granice.
Demokratija i zapad ...lepo zvuci ali ispada da je to samo drugo ime za moderni fasizam.
Hrvatska je nastala zahvaljujuci genocidu nad Srbima u II svetskom ratu sad i Kosovo.
Mi glumimo postenje i sigurno smo najtolerantniji i najslobodarskiji i najdemokratski narod na balkanu....sta dobijamo za nagradu?
Nadam se samo da ce neka kometa da nas sve slisti sa ove planete jer nismo za zivot....

nikitta

pre 17 godina

Srbija je več toliko pretrpela od 91, tako da se stvarno ne treba bojat nikakvih ucenjivanja i pretnji zapada. Srbija je multinacionalna demokratska zemlja i Albanci su manjina kao i ostali. Ne može se preko međunarodnog prava i visok stepen autonomije Kosova je za Albansku manjinu jedino realno i pravedno rešenje(za sve strane). Zna se značajnost istorijska; Kosovo želiju otimat Albanci več preko 120 godina i isto u uvo vreme su se tu masovno naselili. Ali zna se da je Kosovo bilo srpska zemlja vekoma pre nego kada su se prvi Albanci naseljenici doselili. Kakav primitivizan albanskih separatističnih terorista koji i ustrahuju svoje albanske sunarodnjake koju žele živeti mirno i u harmoniji u Srbiji.

Ana

pre 17 godina

Srbija ne treba da prihvati otimacinu Kosova, a svi oni koji to hoce ce se suociti sa problemom. Jer sto se silom otme, to ce se silom jedino i vratiti. Srbija mora jasno da kaze da nece iskljuciti silu kao jednu od opcija. Mi imamo svako pravo na upotrebu svake sile u ovom slucaju!

endgame

pre 17 godina

E pa lepo.
Amerikanci i EU su odlucili da daju Kosovu nezavisnost i time izvrse nezapaceno pravno nasilje nad jednom drzavom.
Samo sto ima par "problemcica":
- Savet Bezbednosti UN nikada nece priznati nezavisno Kosovo, dakle Kosovo nikada nece imati predstavnika u UN. Rusija ce staviti veto bez ikakve sumnje,kao sto su i rekli. Vrlo je moguce da i Kina stavi veto.
- Republika Srpska ce se otcepiti od BiH vrlo uskoro ukoliko SAD i EU drzave priznaju (unileteralno) Kosovo, verovatno vec ove godine. Sta ce onda reci Amerikanci i Evropa, bas me zivo zanima kako misle to da sprece (ne mogu nikako,jer nemaju nikakvih argumenata posle ovoga !). Rusija ce priznati nezavisnu Republiku Srpsku ukoliko zapadne zemlje priznaju Kosovo.

A da li se ko brine na zapadu sto sve to moze da odvede Balkan u novu rundu ratova ? Ili oni to mozda i zele, kao i za vreme devedesetih ?

Zaoka

pre 17 godina

Nema mesta cudjenju. Zna se zasta je Ahtisari postavljen.
Ovo je sad partija saha i testiranje Rusije.
Rusi su hteli da izbegnu skandal i da takav predlog ni ne izlazi pred SB i to su diplomatskim recnikom najavljivali sve vreme, dok su veto ostavljali kao krajnju instancu ako ovi sa Zapada (citaj Bilderbergova grupa) ne shvate da ne moze vise tako. Ovi sa Zapada su ocigledno mislili da Rusija blefira i da nece staviti veto, pa su bezobrazno mislili da ce kada ih stave pred svrsen cin (objavljivanje Ahtisarijevog predloga u UN) Rusi okrenuti glavu na drugu stranu.
Ali.....tek sad pocinje igranka.
E sad za moje Srbe:
Nista nije izgubljeno da se ne moze povratiti.
Samo strpljivo i pametno.

mali marinko

pre 17 godina

Najznačajnije obilježje SR politike zadnjih 20 godina je - altruizam. Počevši od onih zabrinutih izjava kako HR ne može opstati kao država jer je premala, BIH jer je nefunkcionalna, CG jer je privatizirana, KO jer je kriminalno... kako bi bilo da se malo okrenete sebi i da pustite gorespomenute da nose svoj teret a ne da vodite njihovu brigu?

Taj pristup je možda najizraženiji na KO (zapravo vidi se kako takva razmišljanja rastu sa opadanjem vaše vojne moći) umjesto da ste razmišljali što vi imate ponuditi KO trošili ste vrijeme (i još ga trošite) na dokazivanje kako nezavisno KO neće moći opstati ili (sofisticiranija metoda ali nipošto nova) kako će svijet patiti ako KO postane nezavisno ...

'argumenti' o Kataloniji, Baskiji, Sj. Irskoj. su se čuli još '90. Smislite nešto novo!

hm

pre 17 godina

Nasi ljudi su pre 20-30 godina prodavali svoje kuce albancima za tolike pare da vam se zavrti u glavi. Ljudi platili debelo,naselili se, razmnozili i naravno da je sada njihovo. Davno je Kosovo izgubljeno i ja ne znam kako ljudi to ne zele i ne mogu da shvate.

Sale Dorcol

pre 17 godina

Rusi ne brane srpske interese, vec medjunarodno pravo. I oni nikada nisu profitirali na nasoj muci, jer nam nikada nista nisu dugovali.
Srpska vlada svim silama zeli u NATO i EU. Ako su nam oni bolji saveznici od Rusa, zasto ih Tadic ne pita da stave veto?

Mudrac sinji

pre 17 godina

Mislim da je previse novca u igri da Kosovo postane nezavisno i tu ide TACKA. Bez rasprave - oni su dobili Kosovo na lepe oci jos 1974 i to ne smemo zaboraviti a isto tako sa tim se i pomiriti - uhvatili su se tog ustava kao pijan plota - nazalost tako ce i biti i zao mi je, veoma zao - ali moramo shvatiti da je nas crv komunizma izjedao pocevsi od trenutka kada je kralj zgrabio zlato i kidnuo preko - izgleda da necu doziveti da vidim Albance kao vecinu u Srbiji ali mogu pretpostaviti da ce se to dogoditi pocetkom sledeceg veka - 2100 godine.

Pera

pre 17 godina

Tadić se upecao , pa je u to uvukao i čitavu Demokratskui stranku. Pokusao je iz verovatno naiskrenijih pobuda da povrati ulog iz davno izgubljene partije ,se kojom on veze nije imao. Sad ga razapinju na stub srama, prebacuiju mu da je on taj koji je prepustio Kosovo Albancima.Pokojnom Slobi i socijalističko -radikalskoj bratiji , odavno je sve oprošteno.

voja

pre 17 godina

Juce je jedna od udarnih vesti na spanskim televizijama bila da su se dve najvece katalonske partije Convergencia i Uniò (CiU) te Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) dogovorile o pocetku izrade politicke platforme o nezavisnosti. Elem, ERC trenutno podrzava konfederalnu jedinicu, u Spaniji vladajuce, PSOE u pokrajinskoj Vladi Catalunye. Prema dogovoru, trebalo bi da prestane da je podrzava, da se izglasa nova Vlada sa CiU na celu i da ta Vlada pocne sa izradom nacrta referenduma. Tendencije ka tome su uvek postojale, ali za 5 godina koliko sam u Spaniji, nisam cuo rec referendum o otcepljenju NIKADA. Svi u mojoj okolini se cude otkud to odjednom i bas juce, jedino ja ne...EU ono sa Iraqom nije bilo dovoljno za nauk, samo polako, sve ce to doci na svoje. p.s. Sta ono rece spanski ministar inostranih poslova u prepucavanju sa Draskovicem "Spain is different", hehehehe...

toma

pre 17 godina

Svaka "cast" za americku administraciju - uspeli su da izboksuju stvaranje jedne nedemokratske, nacionalisticke, etnicki skoro potpuno ociscene albanske drzave, nesposobne da ostvari ijedan od predvidjenih standarda, da obezbedi pristojan zivot za ljude koji tamo zive i u kojoj su na vlasti ljudi odgovorni za proterivanje i ubijanje na hiljade Srba, Roma, Crnogoroca... Amerikanci su ovim pokazali da se etnicko ciscenje, nacionalisticki programi zaostali iz XIX veka, istorijske izmisljotine, kriminal, zastrasivanje, otimanje tudje imovine, unistavanje tudjeg kulturnog nasledja, slavljenje ratnih zlocinaca kao nacionalnih heroja i proglasenje istih u premijere... sve se to isplati i nagradjuje samo ako imas americku administraciju za saveznika - lepa poruka za sve buduce narode, nacije, nacionalne manjine, interesne grupe kako treba da postupaju kada im padne na pamet da krenu u ovakvu ili slicnu avanturu - povezite se sa Amerikancima i sve se moze! U vrlo bliskoj buducnosti i sami kosovski Albanci ce se (nadajmo se) spustiti na zemlju, ukapirati sta su sve radili u ime "borbe za slobodu", kako su to dosli do te "nove realnosti" na Kosovu, ko su im politicari, koga su slavili kao heroje i ukapirace da im susedi nisu ni Amerikanci ni Englezi nego Srbi, Grci, Makedonci ili Crnogorci kojima se ni malo ne svidja ovo nekriticko povladjivane i gledanje kroz prste albanskom nacionalizmu i sirenju, pa se postavlja pitanje kako Albanci misle da uopste zive sa susedima i kakvi ce to biti buduci odnosi medju narodima na Balkanu? Ako Ahtisari ili americka administracija misli da ce ovakvim jednostranim nagradjivanjem Albanaca i izigravanjem zlatne ribice koja ispunjava sve zelje Albanaca bez ikakvog uslovljavanja ( standardi? povratak izbeglica? osuda i kaznjavanje zlocina? nista?) dovesti do stabilnosti na Balkanu onda se zaista postavlja pitanje kakvi su to ljudi i koji su im kapaciteti, koji su u poziciji da nam kroje buducnost i da li ce iko od njih preuzeti bilo kakvu odgovornost ako Kosovo ne postane "raj na zemlji" kako su to oni lepo sastavili u tom svom izvestaju i kako to lepo pise (ali samo pise) na tom parcetu papira nego postane (sto je mnogo realnije i izvesnije sa ovakvim albanskim politicarima i sudeci po stanju svesti medju Albancima)pretnja za balkanske susede i odskocna daska za dalje sirenje i otimanje tudjih teritorija.

sve vec vidjeno!

pre 17 godina

Samo kroz istoriju vidimom koliko je puta Rusija profitirila srpskom mukom, i bojim se da ce to da bude i ovog puta. Rusi za sada kazu ne dok ne dobiju i oni profitiraju ovom situacijom. Zasto Srbija ne profitira sada i kaze da hocemo Srbiju 2009 u EU, da se nasim gradjanima ukinu vize, da se da Srbijie da neki EU zajam za obnovu zemlje i da gradjani Srbije vide neke rezultate. Bojim se da ce ovim opet demagozi iz SRS SPS najvise profitirati koji su i potpisali kapitulaciju i predali Kosovo 1999 u Kumanovu i Rusi a ne obican gradjanin Srbije.

ssss

pre 17 godina

Kasno je sada da se uradi nesto za Kosovo. Za gubljenje Kosova ne mogu da se krive Kostunica ili Tadic. Kosovo je izgubljeno mnogo ranije, kada je dozvoljeno da se doseljavaju Albanci iz Albanije. Sada su srbi manjina. Mislim da sa gubljenjem Kosova naucili smo nesto, ali moramo da pazimo da ne izgubimo nesto i od ovoga sto nam je ostalo.

Irac svirac

pre 17 godina

Ljudi o cemu mi to pricamo? Ko je kriv sto smo "izgubili" Kosovo? Pa zar jedna suverena drzava treba uopste da se bori da zadrzi SVOJ DEO ZEMLJE u 21. veku? Kao kad bi se moje komsije sa treceg sprata doselile u moju spavacu sobu, odvojili je od mog stana, a kucni savet rekao - "Ti si kriv i ti si sam tu sobu izgubio pogresnom politikom". Pa ko je ovde lud?!

posmatrac

pre 17 godina

Pa dobro ljudi, to je bilo jasno jos od 1999!
I Tadic i Kostunica, ali i mi, smo bili svesni toga i diplomatske igre su uzele isuvise vremena i normalnog i mirnijeg zivota stanovnicima Kosova ali i stanovnicima Srbije.
Iskreno se zapitajte sta to Srbija (ili mi gradjani iste) gubimo gubitkom Kosova? Manastire i crkve? Ostace one srpske i dalje. Vekovna ognjista? A ko zivi na istim?
Stitimo gradjane srpske nacionalnosti na Kosovu? Koliko ih je ostalo? Oni koji su se odselili odande su uglavnom prodali imovinu i nemaju nameru da se vrate ma gde bili.
Po mom misljenju bolje je da budemo dobre komsije nego veciti neprijatelji a sto donosi permanentnu destabilizaciju i na Kosovu i u Srbiji.
Zivot ide dalje a ne vraca se stotinama godina unazad. Ostavimo istoriju istoriji.

Miki

pre 17 godina

Ovo me podseca na mucno prolece 99. Oni su se dogovorili da bombarduju i mi tu nista nismo mogli. I da je sloba sve prihvatio oni bi trazili pripajanje beograda kosovu da bi albanci zadovoljili svoje apetite o velikoj albaniji. Sta smo mogli da uradimo uradili smo. Bitno je da mi to ne prihvatimo a sta nam buducno st donosi videcemo. A ako se ne izglasa u SB? Sta onda? Onda ce Bush i Putin da prelome!!! To bi za nas Srbe bila najbolja opcija

Vazna je istina

pre 17 godina

Posto dosta putujem moracu od danas da imam 2 spremna odgovora kada pitaju ljudi sta sam i odakle sam. Ako pitaju sta sam po nacionalnosti ja cu naravno reci srbin, ako pitaju odakle sam ja cu odgovoriti da sam iz jedne nezavne americke kolonije. Sta drugo da kazem a da ne bude laz?

nene

pre 17 godina

Pravo je pitanje sta bi mi Srbi i radili sa 2 miliona Albanaca i kada bi oni hteli da zive s nama zar ne? Stanje da ce Kosovo biti nezavisno je takvo kakvo je ne svida se to ni meni ali sta imamo mi tu sada kada je ceo svet uz njih pa da necemo neku reprizu 99. Sto se tice Rusije ja bi vise voleo da je i ona odmah na albanskoj strani jer ce nam ovako samo prozati laznu nadu a posle uzeti ustupke za neki svoj rat u Ceceniji ili neki jako povoljni kredit na nas racun. Sto se tice naseg nacionalnog pitanja na Balkanu ja bi sada vezao sudbinu bosanskih srba tj Republike Srpske i srba u Crnoj Gori i Srba na jugu Kosova za ovo oduzimanje naseg Kosova pa da vidimo da nam bar jednom javno i u dokumentu priznaju da imaju dvostruke arsine. A da smo imali malo pametniju drzavnu politiku mislim da smo mogli da sacuvamo Kosovo mirno i dostojanstveno i sto je najvaznije da na tome i zaradimo...

kosta

pre 17 godina

Srbi sa Kosova su bili 10 godina udarna milosheviceva glasachka mashinerija, i ovo shto se deshava je logichna posledica politike koju su podrzavali.

Adem

pre 17 godina

Ja mislim da je to ipak poraz jedne politike. Ne mislim pritom na politiku predsjednika niti premijera nego politiku koju upravo njih dvojica moraju predstavljati a kreiraju je neki drugi. Srbija kao drzava a ni srpski narod na kraju nisu nasli nacina da urede suzivot sa ostalima na balkanu ja mislim upravo radi toga sto su se smatrali premocnim i sto su na ostale gledali kao na svoje vlastite satelite koji moraju igrati kako babo kaze. Podbacila je u tome najvise Srpska pravoslavna crkva .... Eto uspili ste razbiti krcag i tesko ce ga biti ponovo sastaviti. Cijena naravno dolazi na kraju.

milos

pre 17 godina

Ocekujuci postovanje medjunarodnog prava dosli smo u situaciju da spasavamo sta se spasti moze. Ima dosta prostora da se popravi status srpskih zajednica na Kosovu, ali i mi u Srbiji treba da brzo povecamo kredibilitet uspostavljanjem funkcija stabilne demokratske drzave. Sinoc smo slusali izvanredno orkestriranje na koncertu povodom 50 godina EU. Da li nasi politicari mogu biti i delimicno profesionalci kao ovi muzicari i pevaci i da rade timski i da njihovi predlozi budu prihvatljivi savremenom svetu? Ne treba one koji donose odluke vuci za rukav i predocavati im samo negativne stvari, vec ukazati na mogucnost prosperiteta ako se srpske zajednice organizuju u entitete. Zar Republika Srpska nije pozitivan primer kako se moze stati na sopstvene noge i kako se postuju odredbe Dejtonskog sprazuma bez pretenzija na ocepljenje i pridruzivanje Srbiji! Slika o losim Srbima mora da se promeni, da se pokaze ko-operativnost i ono sto svi znaju da Srbi u organizovanim sredinama mogu da budu visoko produktivni, kao sto su dokazali svi nasi ljudi ziveci i radeci u drugim drzavama.

Vladimir Đ.

pre 17 godina

Nije tačno da je i EU za nezavisnost Kosova. Makar jedan njen deo.
Kosovo, ako uspe da se otcepi od Srbije pokazuje obrazac po kome se to može postići za nekih 30 do 40 godina.
1. Visok prirodni priraštraj ili nacionalna dominacija na delu teritorije,
2. Iznuđivanje unutrašnje TERITORIJALNE autonomije,
3. Internacionalizacija "problema" suživota i/ili oružana pobuna.
4. I najvažnije, obezbeđivanje podrške najmoćnije države na svetu putem lobiranja (čitaj, podmićivanja).

Milenko

pre 17 godina

Dekretom (Rezolucija 1244 UN) se ne može uređivati život - to je urađeno silom (NATO). Isto tako se novim dekretom neće moći uređivati da li će ovo biti presedan u međunarodnim odnosima ili ne. To će opet negde drugde uraditi nečija sila, terorizam i prljavi novac. Novim dekretom se ne uređuje ni da li je Kosovo nezavisno ili ne - to je već urađeno silom. Kosovo je izgubljeno 1999 silom - sve ostalo su puste priče i nije mi jasno zašto to od 06. Oktobra nije jasno rečeno ovom narodu. Verbalna zalaganja za autonomiju u okviru Srbije, za nezavisnost, za pregovore, za izveštaj Ahtisarija, protiv njega, ..., samo su maske u globalnoj predstavi u kojoj glavnu ulogu ima sila, a sve ostalo je samo scenski dekor. Naš problem je što smo predugo sedeli skrštenih ruku, omađijani "nacionalizmom", ratovima u kojima su profiteri obezbedili i po nekoliko generacija u svojim porodicama, što smo dozvolili da budemo deo globalnog problema i u fokusu interesovanja svetskih sila. Sada smo na kraju priče sa pretnjom da iz nje izađemo ne samo kratkih rukava, već bez ičega na sebi.
Šta dalje?
Pored kulturnog i istorijskog nasleđa, najveći problem je o(p)stanak ono malo Srba na Kosovu. Nikakav dekret ni priče o multietničkom i demokratskom društvu neće učiniti njihov život lakšim. Da li ćemo kao narod smoći snage da im nesebično pomognemo kada budu napuštali tu novu "demokratsku" državu? Da li ćemo već osimarešeni i iznutra i spolja imati sredstava za to?
Jedina pravda za sve bi bila sadržana u rečima Sonje Liht od pre neki dan: Srbija bi MORALA da dobije ozbiljnu kompenzaciju za Kosovo. U suprotnom, prošli bismo gore nego pod Miloševićem: izgubili bismo i deo sopstvene teritorije, a dobili ama baš ništa.

Života Starčević

pre 17 godina

Od '89. sam opozicionar, i uvek sam glasao za proevropsku politiku. Aktivan sam član političke stranke koja u programu zastupa evropske integracije. Posle ovakvog ponašanja naših evropskih "partnera" i "prijatelja" koji nam "partnerski" i "prijateljski" oduzimaju 15% teritorije, ja više ne želim u EU. Pokazala je da je nedemokratska, da poštuje samo zakon sile, da sprovodi politiku dvostrukih standarda... Oni "partnerski" odnos zasnivaju na ucenama, podvalama, licemerju. Ja takve "partnere" ne želim.

abra kadabra

pre 17 godina

To je jedino moguce reshenje, do tog zakljucka su u poslednje tri godine doshle razlicite grupe neutralnih strucnjaka, diplomata i raznoraznih drzhavnika. Znaci nije to samo mishljenje jednog Ahtisaria. On je posle iscrpnog suocavanja sa problemom doneo isti zakljucak. Sada je vreme da se to reshenje prihvati, i da se ne ide dalje sa opstrukcijama i odugovlacenjem, tako da citava regija ide napred. Jer mi smo dosta vremena uzaludno izgubili. Setite se samo shta se proshle godine govorilo o Crnoj Gori i koje su opstrukcije pokushavale napraviti sa strane sprpske vlade. A Crna Gora sada ide cvrstim koracima napred. Isto ce biti i sa Kosovom. Samo mislim da bi za Srbiju bilo bolje da koraci istovremeno sa Kosovom, nego da sada ostane stvarno poslednja. Ako je i Kosovo pretice, kao najsiromashniji deo Evrope. Da li ce sprski gradjani najzad nekoga poszvati na odgovornost. A da ce Kosovo ici napred to je sada sigurno. State Departement je signalizirao da ce priznati Kosovo, sa ili bez UNO Rezolucije. Isto je bilo i kod NATO bombardovanja, i tada nije bilo UNO mandata. Ali ovog puta bi bilo bolje za buducnost da Srbija prihvati realno stanje.

Aleksandra

pre 17 godina

E,ako ce Boris Tadic da posalje sva ta pisma,onda je to jedna sasvim nova situacija.Pitam se samo da li je ta posta radila do danas?

Vojislav, Bgd

pre 17 godina

Mislim da će Srbi sa severa po proglašenju nezavisnosti Kosova proglasirti svoj ostanak u Srbiji, tako da ćemo dobiti situaciju sličnu onoj kada je stvorena Krajina. Razlika je u tome što se severno Kosovo naslanja na Srbiju i što će šanse da ova teritorija ostane u Srbiji biti sasvim solidne zbog nespremnosti Evrope i Amerike da se otvaraju novi sukobi na Balkanu. Dakle, smatram da bi moglo da dođe do priznavanja statusa kvo. Amerika bi to mogla da predstavi kao svoj ustupak Srbima, a Tadić i Koštunica kao kakav-takav uspeh svoje "diplomatije".

Max Kolunich

pre 17 godina

Plan za Kosovo je stigao pred SB,kako procedura to nalaze i sada bi zeleli to vratiti na neku prethodnu fazu,uz zrtvovanje Ahtisarija i nastavak fertilnih pregovora,koji,ponovo,ne mogu da donesu rezultat,jer je u pitanju - odnos snaga.Iza albanske strane stoje SAD,EU i NATO, a iza srpske strane Rusija i to je pitanje dokle i kako? Predsednik Tadic pokrece diplomatsku inicijativu,koju je trebalo da vodi od onog dana,kada je postao predsednik,kako ne bi dosao u ovakvu situaciju, da sam - vadi kestenje iz vatre,pa umesto da u diplomatsku ofanzivu budu ukljuceni premijer i ministar spoljnih poslova sa ambasadorima i celokupnom diplomatskom mrezom,ono nema 22 ambasadora,kojima nije hteo upravo predsednik Tadic da izda ukaze o imenovanju, u svetskim prestonicama,kao sto su Moskva,London i Rim.Tako da ce sada njegovi savetnici - specijalni izaslanici pokusati da obave posao,unapred osudjen na neuspeh, profesionalne diplomatije u stilu - kasno stize Milos na Kosovo.

Next door komshija

pre 17 godina

Nista novo, svi su najavili i ocekivali ovakav ishod dogadjaja, ali izgleda da ni srpski ni kosovski politicari nisu stvarno pripremljeni za novo realnost. A sto je jos gore, meni se cini da ni gradjani ne znaju kako da reaguju. Ni oni na Kosovu niti oni u Srbiju. Mozda zbog verovanja politicarima, ili zbog nacionalisticke proslosti, svih tih ratova, bombardovanja, lose ekonomske situacije, besparice itd...gradjani srbije nisu ni u jednom trenutku pomislili da ipak, ocepljenje Kosova je mozda realnost. A kosovari, toliko inferiorni ekonomski, politicki, diplomatski, vojno... vis a vis srbije, nisu nikad "iskreno" verovali da ce ipak Amerikanci i saveznici predloziti nezavisnost. U srpskm jeziku ima jedna poslovica: Pojeo je djavo shalu...
Ja, kao gradjanin Kosova, sam uzbudjen, bojim se, ne osecam sigurnost, ali i imam neku novu vrstu nade, koja mozda je rezultat euforije. Mogu samo da zamislim kako se osecaju nashe komshije, srbi ovde na Kosovu. Bog nek pomogne svim dobrim ljudima, ako ne zbog nas, onda zbog nashe nevine dece...

Boza

pre 17 godina

Ogorcen sam! Ta Medjunarodna Zajednica i njihovi standardi demokratije za koje sam 90-tih jurisao na Milosevicevu policiju, se ponasaju gore od njega... bahato, jednostrano, totalitarno, arogantno, bezobrazno... Kreiranje mafijaske drzave, gde se novac vrti od prostitucije, droge, trgovine ljudi, krsenje svih civilizacijskih normi i prava je nesto sto je neprihvatljivo. Ne zelim da prihvatam nametnuto zlo - nisam to prihvatao od Milosevica, zasto bih to prihvatao od onih koji su kao i on, samo se vesto skrivaju iza simbola "Zapada".

Crni

pre 17 godina

Da li je trebalo da se ovoliko ceka pa da se TEK sada, TEK najavljuje da će predsednik Srbije tokom ove nedelje poslati pisma šefovima država nestalnih članica SB UN.
Budimo iskreni,ima li tu i D od DIPLOMATIJE?

Коста

pre 17 godina

"način na koji se stvara nova država neće biti presedan za rešavanje drugih konfliktnih situacija u svetu"
Drugim recima, plan da se Srbiji nasilno oduzme deo njene teritorije kakvog svet ne pamti niti ce ikada internacionalnim zakonom biti primenjiv na bilo koju drugu drzavu. Plan podrzavaju "prijateljska" Amerika, uliznicka Evropa i (na godisnjicu bombardovanja) NATO. Sa ovakim prijateljima, kome trebaju nprijatelji.

Strateg

pre 17 godina

The end of story.
Predlog Ahtisarija podrzavaju gensek, SB, predsedinstvo EU i SAD.
Hm, sta reci.
Kraj price. Dovidjenja kosovo.
Zapravo zbogom.
Bilo je krajnje vreme.
A sad, da radimo, jer da se bijemo ne umemo.
Pronaci mehanizme da se cuvaju zivoti ono malo Srba sto je dole osralo. medjunarodnim mehanizimima stiti verske i druge objekete od nacionalnog znacaja i da krenemo dalje.
Sad ce biti u modi unutrasnji neprijatelji i ja se evo odmah prijavljujem.

BigMuzzy

pre 17 godina

Da li je iko napravio plan kako bi bilo moguće sprovesti Ahtisarijev plan na terenu?
Neka mi neko objasni ovo: U regionu u kome je Kosovo ne postoji država u kojoj nije pokrenuto ili se nagoveštava pokretanje rešavanja "albanskog pitanja" pa u okviru takvih političkih odnosa osim Albanije ima li Kosovo prirodnih saveznika u regionu_ U takvim okolnostima kako se misli da se stvori stabilna država na Balkanu koja neće biti destabilišući faktor?
Ahtisari predlaže nadzirajuću nezavisnost samo u inicijalnom periodu kako bi EU iz ove priče izašao u što kraćem roku a onda novi sukobi i rat u regionu pa mirovna konferencija i komnačno rešenje...

Srbin

pre 17 godina

Evo vam rezultata 5 oktobra, svaka cast. Istina se moze sakriti jedno vreme, ali sada se sve polako pokazuje. Ovim u istoriju ode zadnji predizborni govor zadnjeg predsednika kojeg smo imali.

Filip

pre 17 godina

Situacija na Kosovu danas je takva da je nezavisnost najbolje resenje, nazalost. Srbija moze jos puno toga da izgubi. Ucinimo da Kosovo bude poslednje sto cemo izgubiti.
Isto tako, meni se cini da ce Rusija na kraju da unovci na Kosovu, u zamenu za odobrenje plana. Zasto mi ne bismo unovcili, kada Kosovo nama oduzimaju, a ne Rusiji?

Do kraja

pre 17 godina

Predsednik Tadic i premijer Kostunica su postupili na jedini ispravan i jedini moguci nacin . Ako ce neko da poklanja nesto neka poklanja svoje. A ako jednog dana budemo imali u skupstini albansku vecinu i premijera i predsednika Albanca to je u redu, to je demokratija za to smo se borili. Kosovo u Srbiji -Albanci u Srbiji.

Do kraja

pre 17 godina

Predsednik Tadic i premijer Kostunica su postupili na jedini ispravan i jedini moguci nacin . Ako ce neko da poklanja nesto neka poklanja svoje. A ako jednog dana budemo imali u skupstini albansku vecinu i premijera i predsednika Albanca to je u redu, to je demokratija za to smo se borili. Kosovo u Srbiji -Albanci u Srbiji.

Filip

pre 17 godina

Situacija na Kosovu danas je takva da je nezavisnost najbolje resenje, nazalost. Srbija moze jos puno toga da izgubi. Ucinimo da Kosovo bude poslednje sto cemo izgubiti.
Isto tako, meni se cini da ce Rusija na kraju da unovci na Kosovu, u zamenu za odobrenje plana. Zasto mi ne bismo unovcili, kada Kosovo nama oduzimaju, a ne Rusiji?

Strateg

pre 17 godina

The end of story.
Predlog Ahtisarija podrzavaju gensek, SB, predsedinstvo EU i SAD.
Hm, sta reci.
Kraj price. Dovidjenja kosovo.
Zapravo zbogom.
Bilo je krajnje vreme.
A sad, da radimo, jer da se bijemo ne umemo.
Pronaci mehanizme da se cuvaju zivoti ono malo Srba sto je dole osralo. medjunarodnim mehanizimima stiti verske i druge objekete od nacionalnog znacaja i da krenemo dalje.
Sad ce biti u modi unutrasnji neprijatelji i ja se evo odmah prijavljujem.

Srbin

pre 17 godina

Evo vam rezultata 5 oktobra, svaka cast. Istina se moze sakriti jedno vreme, ali sada se sve polako pokazuje. Ovim u istoriju ode zadnji predizborni govor zadnjeg predsednika kojeg smo imali.

BigMuzzy

pre 17 godina

Da li je iko napravio plan kako bi bilo moguće sprovesti Ahtisarijev plan na terenu?
Neka mi neko objasni ovo: U regionu u kome je Kosovo ne postoji država u kojoj nije pokrenuto ili se nagoveštava pokretanje rešavanja "albanskog pitanja" pa u okviru takvih političkih odnosa osim Albanije ima li Kosovo prirodnih saveznika u regionu_ U takvim okolnostima kako se misli da se stvori stabilna država na Balkanu koja neće biti destabilišući faktor?
Ahtisari predlaže nadzirajuću nezavisnost samo u inicijalnom periodu kako bi EU iz ove priče izašao u što kraćem roku a onda novi sukobi i rat u regionu pa mirovna konferencija i komnačno rešenje...

Next door komshija

pre 17 godina

Nista novo, svi su najavili i ocekivali ovakav ishod dogadjaja, ali izgleda da ni srpski ni kosovski politicari nisu stvarno pripremljeni za novo realnost. A sto je jos gore, meni se cini da ni gradjani ne znaju kako da reaguju. Ni oni na Kosovu niti oni u Srbiju. Mozda zbog verovanja politicarima, ili zbog nacionalisticke proslosti, svih tih ratova, bombardovanja, lose ekonomske situacije, besparice itd...gradjani srbije nisu ni u jednom trenutku pomislili da ipak, ocepljenje Kosova je mozda realnost. A kosovari, toliko inferiorni ekonomski, politicki, diplomatski, vojno... vis a vis srbije, nisu nikad "iskreno" verovali da ce ipak Amerikanci i saveznici predloziti nezavisnost. U srpskm jeziku ima jedna poslovica: Pojeo je djavo shalu...
Ja, kao gradjanin Kosova, sam uzbudjen, bojim se, ne osecam sigurnost, ali i imam neku novu vrstu nade, koja mozda je rezultat euforije. Mogu samo da zamislim kako se osecaju nashe komshije, srbi ovde na Kosovu. Bog nek pomogne svim dobrim ljudima, ako ne zbog nas, onda zbog nashe nevine dece...

Max Kolunich

pre 17 godina

Plan za Kosovo je stigao pred SB,kako procedura to nalaze i sada bi zeleli to vratiti na neku prethodnu fazu,uz zrtvovanje Ahtisarija i nastavak fertilnih pregovora,koji,ponovo,ne mogu da donesu rezultat,jer je u pitanju - odnos snaga.Iza albanske strane stoje SAD,EU i NATO, a iza srpske strane Rusija i to je pitanje dokle i kako? Predsednik Tadic pokrece diplomatsku inicijativu,koju je trebalo da vodi od onog dana,kada je postao predsednik,kako ne bi dosao u ovakvu situaciju, da sam - vadi kestenje iz vatre,pa umesto da u diplomatsku ofanzivu budu ukljuceni premijer i ministar spoljnih poslova sa ambasadorima i celokupnom diplomatskom mrezom,ono nema 22 ambasadora,kojima nije hteo upravo predsednik Tadic da izda ukaze o imenovanju, u svetskim prestonicama,kao sto su Moskva,London i Rim.Tako da ce sada njegovi savetnici - specijalni izaslanici pokusati da obave posao,unapred osudjen na neuspeh, profesionalne diplomatije u stilu - kasno stize Milos na Kosovo.

Crni

pre 17 godina

Da li je trebalo da se ovoliko ceka pa da se TEK sada, TEK najavljuje da će predsednik Srbije tokom ove nedelje poslati pisma šefovima država nestalnih članica SB UN.
Budimo iskreni,ima li tu i D od DIPLOMATIJE?

Vojislav, Bgd

pre 17 godina

Mislim da će Srbi sa severa po proglašenju nezavisnosti Kosova proglasirti svoj ostanak u Srbiji, tako da ćemo dobiti situaciju sličnu onoj kada je stvorena Krajina. Razlika je u tome što se severno Kosovo naslanja na Srbiju i što će šanse da ova teritorija ostane u Srbiji biti sasvim solidne zbog nespremnosti Evrope i Amerike da se otvaraju novi sukobi na Balkanu. Dakle, smatram da bi moglo da dođe do priznavanja statusa kvo. Amerika bi to mogla da predstavi kao svoj ustupak Srbima, a Tadić i Koštunica kao kakav-takav uspeh svoje "diplomatije".

Aleksandra

pre 17 godina

E,ako ce Boris Tadic da posalje sva ta pisma,onda je to jedna sasvim nova situacija.Pitam se samo da li je ta posta radila do danas?

abra kadabra

pre 17 godina

To je jedino moguce reshenje, do tog zakljucka su u poslednje tri godine doshle razlicite grupe neutralnih strucnjaka, diplomata i raznoraznih drzhavnika. Znaci nije to samo mishljenje jednog Ahtisaria. On je posle iscrpnog suocavanja sa problemom doneo isti zakljucak. Sada je vreme da se to reshenje prihvati, i da se ne ide dalje sa opstrukcijama i odugovlacenjem, tako da citava regija ide napred. Jer mi smo dosta vremena uzaludno izgubili. Setite se samo shta se proshle godine govorilo o Crnoj Gori i koje su opstrukcije pokushavale napraviti sa strane sprpske vlade. A Crna Gora sada ide cvrstim koracima napred. Isto ce biti i sa Kosovom. Samo mislim da bi za Srbiju bilo bolje da koraci istovremeno sa Kosovom, nego da sada ostane stvarno poslednja. Ako je i Kosovo pretice, kao najsiromashniji deo Evrope. Da li ce sprski gradjani najzad nekoga poszvati na odgovornost. A da ce Kosovo ici napred to je sada sigurno. State Departement je signalizirao da ce priznati Kosovo, sa ili bez UNO Rezolucije. Isto je bilo i kod NATO bombardovanja, i tada nije bilo UNO mandata. Ali ovog puta bi bilo bolje za buducnost da Srbija prihvati realno stanje.

Коста

pre 17 godina

"način na koji se stvara nova država neće biti presedan za rešavanje drugih konfliktnih situacija u svetu"
Drugim recima, plan da se Srbiji nasilno oduzme deo njene teritorije kakvog svet ne pamti niti ce ikada internacionalnim zakonom biti primenjiv na bilo koju drugu drzavu. Plan podrzavaju "prijateljska" Amerika, uliznicka Evropa i (na godisnjicu bombardovanja) NATO. Sa ovakim prijateljima, kome trebaju nprijatelji.

Boza

pre 17 godina

Ogorcen sam! Ta Medjunarodna Zajednica i njihovi standardi demokratije za koje sam 90-tih jurisao na Milosevicevu policiju, se ponasaju gore od njega... bahato, jednostrano, totalitarno, arogantno, bezobrazno... Kreiranje mafijaske drzave, gde se novac vrti od prostitucije, droge, trgovine ljudi, krsenje svih civilizacijskih normi i prava je nesto sto je neprihvatljivo. Ne zelim da prihvatam nametnuto zlo - nisam to prihvatao od Milosevica, zasto bih to prihvatao od onih koji su kao i on, samo se vesto skrivaju iza simbola "Zapada".

Života Starčević

pre 17 godina

Od '89. sam opozicionar, i uvek sam glasao za proevropsku politiku. Aktivan sam član političke stranke koja u programu zastupa evropske integracije. Posle ovakvog ponašanja naših evropskih "partnera" i "prijatelja" koji nam "partnerski" i "prijateljski" oduzimaju 15% teritorije, ja više ne želim u EU. Pokazala je da je nedemokratska, da poštuje samo zakon sile, da sprovodi politiku dvostrukih standarda... Oni "partnerski" odnos zasnivaju na ucenama, podvalama, licemerju. Ja takve "partnere" ne želim.

Vazna je istina

pre 17 godina

Posto dosta putujem moracu od danas da imam 2 spremna odgovora kada pitaju ljudi sta sam i odakle sam. Ako pitaju sta sam po nacionalnosti ja cu naravno reci srbin, ako pitaju odakle sam ja cu odgovoriti da sam iz jedne nezavne americke kolonije. Sta drugo da kazem a da ne bude laz?

Adem

pre 17 godina

Ja mislim da je to ipak poraz jedne politike. Ne mislim pritom na politiku predsjednika niti premijera nego politiku koju upravo njih dvojica moraju predstavljati a kreiraju je neki drugi. Srbija kao drzava a ni srpski narod na kraju nisu nasli nacina da urede suzivot sa ostalima na balkanu ja mislim upravo radi toga sto su se smatrali premocnim i sto su na ostale gledali kao na svoje vlastite satelite koji moraju igrati kako babo kaze. Podbacila je u tome najvise Srpska pravoslavna crkva .... Eto uspili ste razbiti krcag i tesko ce ga biti ponovo sastaviti. Cijena naravno dolazi na kraju.

Mudrac sinji

pre 17 godina

Mislim da je previse novca u igri da Kosovo postane nezavisno i tu ide TACKA. Bez rasprave - oni su dobili Kosovo na lepe oci jos 1974 i to ne smemo zaboraviti a isto tako sa tim se i pomiriti - uhvatili su se tog ustava kao pijan plota - nazalost tako ce i biti i zao mi je, veoma zao - ali moramo shvatiti da je nas crv komunizma izjedao pocevsi od trenutka kada je kralj zgrabio zlato i kidnuo preko - izgleda da necu doziveti da vidim Albance kao vecinu u Srbiji ali mogu pretpostaviti da ce se to dogoditi pocetkom sledeceg veka - 2100 godine.

ssss

pre 17 godina

Kasno je sada da se uradi nesto za Kosovo. Za gubljenje Kosova ne mogu da se krive Kostunica ili Tadic. Kosovo je izgubljeno mnogo ranije, kada je dozvoljeno da se doseljavaju Albanci iz Albanije. Sada su srbi manjina. Mislim da sa gubljenjem Kosova naucili smo nesto, ali moramo da pazimo da ne izgubimo nesto i od ovoga sto nam je ostalo.

voja

pre 17 godina

Juce je jedna od udarnih vesti na spanskim televizijama bila da su se dve najvece katalonske partije Convergencia i Uniò (CiU) te Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) dogovorile o pocetku izrade politicke platforme o nezavisnosti. Elem, ERC trenutno podrzava konfederalnu jedinicu, u Spaniji vladajuce, PSOE u pokrajinskoj Vladi Catalunye. Prema dogovoru, trebalo bi da prestane da je podrzava, da se izglasa nova Vlada sa CiU na celu i da ta Vlada pocne sa izradom nacrta referenduma. Tendencije ka tome su uvek postojale, ali za 5 godina koliko sam u Spaniji, nisam cuo rec referendum o otcepljenju NIKADA. Svi u mojoj okolini se cude otkud to odjednom i bas juce, jedino ja ne...EU ono sa Iraqom nije bilo dovoljno za nauk, samo polako, sve ce to doci na svoje. p.s. Sta ono rece spanski ministar inostranih poslova u prepucavanju sa Draskovicem "Spain is different", hehehehe...

kosta

pre 17 godina

Srbi sa Kosova su bili 10 godina udarna milosheviceva glasachka mashinerija, i ovo shto se deshava je logichna posledica politike koju su podrzavali.

sve vec vidjeno!

pre 17 godina

Samo kroz istoriju vidimom koliko je puta Rusija profitirila srpskom mukom, i bojim se da ce to da bude i ovog puta. Rusi za sada kazu ne dok ne dobiju i oni profitiraju ovom situacijom. Zasto Srbija ne profitira sada i kaze da hocemo Srbiju 2009 u EU, da se nasim gradjanima ukinu vize, da se da Srbijie da neki EU zajam za obnovu zemlje i da gradjani Srbije vide neke rezultate. Bojim se da ce ovim opet demagozi iz SRS SPS najvise profitirati koji su i potpisali kapitulaciju i predali Kosovo 1999 u Kumanovu i Rusi a ne obican gradjanin Srbije.

Miki

pre 17 godina

Ovo me podseca na mucno prolece 99. Oni su se dogovorili da bombarduju i mi tu nista nismo mogli. I da je sloba sve prihvatio oni bi trazili pripajanje beograda kosovu da bi albanci zadovoljili svoje apetite o velikoj albaniji. Sta smo mogli da uradimo uradili smo. Bitno je da mi to ne prihvatimo a sta nam buducno st donosi videcemo. A ako se ne izglasa u SB? Sta onda? Onda ce Bush i Putin da prelome!!! To bi za nas Srbe bila najbolja opcija

Milenko

pre 17 godina

Dekretom (Rezolucija 1244 UN) se ne može uređivati život - to je urađeno silom (NATO). Isto tako se novim dekretom neće moći uređivati da li će ovo biti presedan u međunarodnim odnosima ili ne. To će opet negde drugde uraditi nečija sila, terorizam i prljavi novac. Novim dekretom se ne uređuje ni da li je Kosovo nezavisno ili ne - to je već urađeno silom. Kosovo je izgubljeno 1999 silom - sve ostalo su puste priče i nije mi jasno zašto to od 06. Oktobra nije jasno rečeno ovom narodu. Verbalna zalaganja za autonomiju u okviru Srbije, za nezavisnost, za pregovore, za izveštaj Ahtisarija, protiv njega, ..., samo su maske u globalnoj predstavi u kojoj glavnu ulogu ima sila, a sve ostalo je samo scenski dekor. Naš problem je što smo predugo sedeli skrštenih ruku, omađijani "nacionalizmom", ratovima u kojima su profiteri obezbedili i po nekoliko generacija u svojim porodicama, što smo dozvolili da budemo deo globalnog problema i u fokusu interesovanja svetskih sila. Sada smo na kraju priče sa pretnjom da iz nje izađemo ne samo kratkih rukava, već bez ičega na sebi.
Šta dalje?
Pored kulturnog i istorijskog nasleđa, najveći problem je o(p)stanak ono malo Srba na Kosovu. Nikakav dekret ni priče o multietničkom i demokratskom društvu neće učiniti njihov život lakšim. Da li ćemo kao narod smoći snage da im nesebično pomognemo kada budu napuštali tu novu "demokratsku" državu? Da li ćemo već osimarešeni i iznutra i spolja imati sredstava za to?
Jedina pravda za sve bi bila sadržana u rečima Sonje Liht od pre neki dan: Srbija bi MORALA da dobije ozbiljnu kompenzaciju za Kosovo. U suprotnom, prošli bismo gore nego pod Miloševićem: izgubili bismo i deo sopstvene teritorije, a dobili ama baš ništa.

posmatrac

pre 17 godina

Pa dobro ljudi, to je bilo jasno jos od 1999!
I Tadic i Kostunica, ali i mi, smo bili svesni toga i diplomatske igre su uzele isuvise vremena i normalnog i mirnijeg zivota stanovnicima Kosova ali i stanovnicima Srbije.
Iskreno se zapitajte sta to Srbija (ili mi gradjani iste) gubimo gubitkom Kosova? Manastire i crkve? Ostace one srpske i dalje. Vekovna ognjista? A ko zivi na istim?
Stitimo gradjane srpske nacionalnosti na Kosovu? Koliko ih je ostalo? Oni koji su se odselili odande su uglavnom prodali imovinu i nemaju nameru da se vrate ma gde bili.
Po mom misljenju bolje je da budemo dobre komsije nego veciti neprijatelji a sto donosi permanentnu destabilizaciju i na Kosovu i u Srbiji.
Zivot ide dalje a ne vraca se stotinama godina unazad. Ostavimo istoriju istoriji.

toma

pre 17 godina

Svaka "cast" za americku administraciju - uspeli su da izboksuju stvaranje jedne nedemokratske, nacionalisticke, etnicki skoro potpuno ociscene albanske drzave, nesposobne da ostvari ijedan od predvidjenih standarda, da obezbedi pristojan zivot za ljude koji tamo zive i u kojoj su na vlasti ljudi odgovorni za proterivanje i ubijanje na hiljade Srba, Roma, Crnogoroca... Amerikanci su ovim pokazali da se etnicko ciscenje, nacionalisticki programi zaostali iz XIX veka, istorijske izmisljotine, kriminal, zastrasivanje, otimanje tudje imovine, unistavanje tudjeg kulturnog nasledja, slavljenje ratnih zlocinaca kao nacionalnih heroja i proglasenje istih u premijere... sve se to isplati i nagradjuje samo ako imas americku administraciju za saveznika - lepa poruka za sve buduce narode, nacije, nacionalne manjine, interesne grupe kako treba da postupaju kada im padne na pamet da krenu u ovakvu ili slicnu avanturu - povezite se sa Amerikancima i sve se moze! U vrlo bliskoj buducnosti i sami kosovski Albanci ce se (nadajmo se) spustiti na zemlju, ukapirati sta su sve radili u ime "borbe za slobodu", kako su to dosli do te "nove realnosti" na Kosovu, ko su im politicari, koga su slavili kao heroje i ukapirace da im susedi nisu ni Amerikanci ni Englezi nego Srbi, Grci, Makedonci ili Crnogorci kojima se ni malo ne svidja ovo nekriticko povladjivane i gledanje kroz prste albanskom nacionalizmu i sirenju, pa se postavlja pitanje kako Albanci misle da uopste zive sa susedima i kakvi ce to biti buduci odnosi medju narodima na Balkanu? Ako Ahtisari ili americka administracija misli da ce ovakvim jednostranim nagradjivanjem Albanaca i izigravanjem zlatne ribice koja ispunjava sve zelje Albanaca bez ikakvog uslovljavanja ( standardi? povratak izbeglica? osuda i kaznjavanje zlocina? nista?) dovesti do stabilnosti na Balkanu onda se zaista postavlja pitanje kakvi su to ljudi i koji su im kapaciteti, koji su u poziciji da nam kroje buducnost i da li ce iko od njih preuzeti bilo kakvu odgovornost ako Kosovo ne postane "raj na zemlji" kako su to oni lepo sastavili u tom svom izvestaju i kako to lepo pise (ali samo pise) na tom parcetu papira nego postane (sto je mnogo realnije i izvesnije sa ovakvim albanskim politicarima i sudeci po stanju svesti medju Albancima)pretnja za balkanske susede i odskocna daska za dalje sirenje i otimanje tudjih teritorija.

Pera

pre 17 godina

Tadić se upecao , pa je u to uvukao i čitavu Demokratskui stranku. Pokusao je iz verovatno naiskrenijih pobuda da povrati ulog iz davno izgubljene partije ,se kojom on veze nije imao. Sad ga razapinju na stub srama, prebacuiju mu da je on taj koji je prepustio Kosovo Albancima.Pokojnom Slobi i socijalističko -radikalskoj bratiji , odavno je sve oprošteno.

nene

pre 17 godina

Pravo je pitanje sta bi mi Srbi i radili sa 2 miliona Albanaca i kada bi oni hteli da zive s nama zar ne? Stanje da ce Kosovo biti nezavisno je takvo kakvo je ne svida se to ni meni ali sta imamo mi tu sada kada je ceo svet uz njih pa da necemo neku reprizu 99. Sto se tice Rusije ja bi vise voleo da je i ona odmah na albanskoj strani jer ce nam ovako samo prozati laznu nadu a posle uzeti ustupke za neki svoj rat u Ceceniji ili neki jako povoljni kredit na nas racun. Sto se tice naseg nacionalnog pitanja na Balkanu ja bi sada vezao sudbinu bosanskih srba tj Republike Srpske i srba u Crnoj Gori i Srba na jugu Kosova za ovo oduzimanje naseg Kosova pa da vidimo da nam bar jednom javno i u dokumentu priznaju da imaju dvostruke arsine. A da smo imali malo pametniju drzavnu politiku mislim da smo mogli da sacuvamo Kosovo mirno i dostojanstveno i sto je najvaznije da na tome i zaradimo...

milos

pre 17 godina

Ocekujuci postovanje medjunarodnog prava dosli smo u situaciju da spasavamo sta se spasti moze. Ima dosta prostora da se popravi status srpskih zajednica na Kosovu, ali i mi u Srbiji treba da brzo povecamo kredibilitet uspostavljanjem funkcija stabilne demokratske drzave. Sinoc smo slusali izvanredno orkestriranje na koncertu povodom 50 godina EU. Da li nasi politicari mogu biti i delimicno profesionalci kao ovi muzicari i pevaci i da rade timski i da njihovi predlozi budu prihvatljivi savremenom svetu? Ne treba one koji donose odluke vuci za rukav i predocavati im samo negativne stvari, vec ukazati na mogucnost prosperiteta ako se srpske zajednice organizuju u entitete. Zar Republika Srpska nije pozitivan primer kako se moze stati na sopstvene noge i kako se postuju odredbe Dejtonskog sprazuma bez pretenzija na ocepljenje i pridruzivanje Srbiji! Slika o losim Srbima mora da se promeni, da se pokaze ko-operativnost i ono sto svi znaju da Srbi u organizovanim sredinama mogu da budu visoko produktivni, kao sto su dokazali svi nasi ljudi ziveci i radeci u drugim drzavama.

Irac svirac

pre 17 godina

Ljudi o cemu mi to pricamo? Ko je kriv sto smo "izgubili" Kosovo? Pa zar jedna suverena drzava treba uopste da se bori da zadrzi SVOJ DEO ZEMLJE u 21. veku? Kao kad bi se moje komsije sa treceg sprata doselile u moju spavacu sobu, odvojili je od mog stana, a kucni savet rekao - "Ti si kriv i ti si sam tu sobu izgubio pogresnom politikom". Pa ko je ovde lud?!

Vladimir Đ.

pre 17 godina

Nije tačno da je i EU za nezavisnost Kosova. Makar jedan njen deo.
Kosovo, ako uspe da se otcepi od Srbije pokazuje obrazac po kome se to može postići za nekih 30 do 40 godina.
1. Visok prirodni priraštraj ili nacionalna dominacija na delu teritorije,
2. Iznuđivanje unutrašnje TERITORIJALNE autonomije,
3. Internacionalizacija "problema" suživota i/ili oružana pobuna.
4. I najvažnije, obezbeđivanje podrške najmoćnije države na svetu putem lobiranja (čitaj, podmićivanja).

Sale Dorcol

pre 17 godina

Rusi ne brane srpske interese, vec medjunarodno pravo. I oni nikada nisu profitirali na nasoj muci, jer nam nikada nista nisu dugovali.
Srpska vlada svim silama zeli u NATO i EU. Ako su nam oni bolji saveznici od Rusa, zasto ih Tadic ne pita da stave veto?

endgame

pre 17 godina

E pa lepo.
Amerikanci i EU su odlucili da daju Kosovu nezavisnost i time izvrse nezapaceno pravno nasilje nad jednom drzavom.
Samo sto ima par "problemcica":
- Savet Bezbednosti UN nikada nece priznati nezavisno Kosovo, dakle Kosovo nikada nece imati predstavnika u UN. Rusija ce staviti veto bez ikakve sumnje,kao sto su i rekli. Vrlo je moguce da i Kina stavi veto.
- Republika Srpska ce se otcepiti od BiH vrlo uskoro ukoliko SAD i EU drzave priznaju (unileteralno) Kosovo, verovatno vec ove godine. Sta ce onda reci Amerikanci i Evropa, bas me zivo zanima kako misle to da sprece (ne mogu nikako,jer nemaju nikakvih argumenata posle ovoga !). Rusija ce priznati nezavisnu Republiku Srpsku ukoliko zapadne zemlje priznaju Kosovo.

A da li se ko brine na zapadu sto sve to moze da odvede Balkan u novu rundu ratova ? Ili oni to mozda i zele, kao i za vreme devedesetih ?

nikitta

pre 17 godina

Srbija je več toliko pretrpela od 91, tako da se stvarno ne treba bojat nikakvih ucenjivanja i pretnji zapada. Srbija je multinacionalna demokratska zemlja i Albanci su manjina kao i ostali. Ne može se preko međunarodnog prava i visok stepen autonomije Kosova je za Albansku manjinu jedino realno i pravedno rešenje(za sve strane). Zna se značajnost istorijska; Kosovo želiju otimat Albanci več preko 120 godina i isto u uvo vreme su se tu masovno naselili. Ali zna se da je Kosovo bilo srpska zemlja vekoma pre nego kada su se prvi Albanci naseljenici doselili. Kakav primitivizan albanskih separatističnih terorista koji i ustrahuju svoje albanske sunarodnjake koju žele živeti mirno i u harmoniji u Srbiji.

hm

pre 17 godina

Nasi ljudi su pre 20-30 godina prodavali svoje kuce albancima za tolike pare da vam se zavrti u glavi. Ljudi platili debelo,naselili se, razmnozili i naravno da je sada njihovo. Davno je Kosovo izgubljeno i ja ne znam kako ljudi to ne zele i ne mogu da shvate.

b@nem

pre 17 godina

Kad su lažirali ustav nisu zvali Albance, građane Srbije na glasanje, a sad je Kosovo naše. Koliko Albanaca, državljane ove zemlje, aktivno učestvuje u političkom životu? Neće ili ne mogu. O čemu pričamo, malo jesu deo države, malo nisu.
Ovako stoje stvari: vlada se neće formirati dok ne bude jasno šta je sa Kosovom. Zato Koštunica odugovlači da šatro ne bi bio on kriv.
Kad to prođe, a izvesno je da Kosovo dobija nezavisan status (izvesno je odavno!), onda će se formirati vlada sa jednim ciljem: rasprodaja EPS-a, NIS-a i vojne imovine. Čanak je 100% u pravu. Ovi ostali imaju neki svoj govor demagogije, a ne rade ništa osim što nas bombarduju preko RTS kao u Miloševićevo vreme.
Mi, de facto, imamo najnespobnije političare koji nemaju nikakav kredibilitet u međunarodnim krugovima. U stvari imamo samo filozofe koji kukaju pred kamerama RTS-a, a ništa ne rade. Nisu brate EU i SAD protiv nas, mi sami smo naš najveći neprijatelj.

Ana

pre 17 godina

Srbija ne treba da prihvati otimacinu Kosova, a svi oni koji to hoce ce se suociti sa problemom. Jer sto se silom otme, to ce se silom jedino i vratiti. Srbija mora jasno da kaze da nece iskljuciti silu kao jednu od opcija. Mi imamo svako pravo na upotrebu svake sile u ovom slucaju!

Zaoka

pre 17 godina

Nema mesta cudjenju. Zna se zasta je Ahtisari postavljen.
Ovo je sad partija saha i testiranje Rusije.
Rusi su hteli da izbegnu skandal i da takav predlog ni ne izlazi pred SB i to su diplomatskim recnikom najavljivali sve vreme, dok su veto ostavljali kao krajnju instancu ako ovi sa Zapada (citaj Bilderbergova grupa) ne shvate da ne moze vise tako. Ovi sa Zapada su ocigledno mislili da Rusija blefira i da nece staviti veto, pa su bezobrazno mislili da ce kada ih stave pred svrsen cin (objavljivanje Ahtisarijevog predloga u UN) Rusi okrenuti glavu na drugu stranu.
Ali.....tek sad pocinje igranka.
E sad za moje Srbe:
Nista nije izgubljeno da se ne moze povratiti.
Samo strpljivo i pametno.

mali marinko

pre 17 godina

Najznačajnije obilježje SR politike zadnjih 20 godina je - altruizam. Počevši od onih zabrinutih izjava kako HR ne može opstati kao država jer je premala, BIH jer je nefunkcionalna, CG jer je privatizirana, KO jer je kriminalno... kako bi bilo da se malo okrenete sebi i da pustite gorespomenute da nose svoj teret a ne da vodite njihovu brigu?

Taj pristup je možda najizraženiji na KO (zapravo vidi se kako takva razmišljanja rastu sa opadanjem vaše vojne moći) umjesto da ste razmišljali što vi imate ponuditi KO trošili ste vrijeme (i još ga trošite) na dokazivanje kako nezavisno KO neće moći opstati ili (sofisticiranija metoda ali nipošto nova) kako će svijet patiti ako KO postane nezavisno ...

'argumenti' o Kataloniji, Baskiji, Sj. Irskoj. su se čuli još '90. Smislite nešto novo!

Djordje

pre 17 godina

Ako se ovo desi...a ide u tom pravcu, slobodno mozemo da kazemo da je fasizam trijumfovao u svetu.
Pogledajte kartu evrope danas i 1941 god i videcete iste granice.
Demokratija i zapad ...lepo zvuci ali ispada da je to samo drugo ime za moderni fasizam.
Hrvatska je nastala zahvaljujuci genocidu nad Srbima u II svetskom ratu sad i Kosovo.
Mi glumimo postenje i sigurno smo najtolerantniji i najslobodarskiji i najdemokratski narod na balkanu....sta dobijamo za nagradu?
Nadam se samo da ce neka kometa da nas sve slisti sa ove planete jer nismo za zivot....

slavisa

pre 17 godina

E vec i tome jednom da dodje kraj. jos samo kad bi ovi Amerikanci bili pametni pa izgradili jedan veliki zid a isto tako i svi nasi susedi, pa da nas onako pravo izoluju, pa jos i da naprave krov pa da nam bude bas mracno. Nismo nista ni zasluzili drugo nego MRAK.
Jos kad bi Vojvodina bila pametna pa da i ona trazi nezavisnost, da iskoristi ovu situaciju, ali cisto sumnjam ipak su je naselili srpskim izbeglicam iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova.
Toliko sam vec ogorcen na ove nase politicare, oni sad krecu u inicijativu, koju inicijativu kad je dosao kraj, sta nisu isli u inicijativu od 2000, da stvarno zelim sve najgore Srbiji.

Rade

pre 17 godina

Dajte molim vas kakav Tadic.Covek je Hasima Tacija nazvao vojnikom i time priznao Kosovo kao legitimno.Nazvan je "vojnikom" od strane visokog funkcionera nase drzave. Da je imalo castan covek nikada ne bi to uradio vec bi podneo neopozivu ostavku,a drugi komentar sa vrha-zbog takvih kao sto si ti ovo nam se i dogadja. Ako jednoga dana ne daj boze bude doslo do slicne situacije negde dublje u Srbiji sta ces onda da kazes. Trebalo bi da se predamo mozda i pustimo opet da nas gaze. Dokle? Trebalo bi da se stidis i da ne zoves vise sebe Srbinom!!

Milan

pre 17 godina

Poštovani građani Srbije!
Šta reće na sve ovo!Očigledno da Srbija nema mudre i dorasle političare ovom ludom vremenu u kojem živimo.Vlada zakon jačega, vlada pokvarenost,dupli standardi,licimerje-ma kakvo međunarodno pravo i Povelja OUN.Bojim se da se stvar neće završiti samo na KiM,sledi otimanje one tri opštine na jugu Srbije(Medveđa,Bujanovac i Preševo),Sanđžak i Vojvodina. Sve će se to odvijati po ustaljenom scenariju,prvo se problem internacilizuje,a onda zna se kako dalje...Zato Srbija i svi srbi iz celoga sveta moraju odlučno reći da se ni po koju cenu ne daju Kosova i Metohija, jer to što čine SAD,EU,NATO,OUN i njihov generalni sekretar je čisto sileđžistvo,teror i kraj međunarodnog prava i svih vrednosti ove civilizacije.Istovremeno Srbi u BiH tj.SR i Srbi u Hrvatskoj odmah moraju tražiti uspostavljanje nezavisnih država i onog trenutka kada se Kosovo proglasi nezavisnim i Srbi trebaju proglasiti svoje nezavisne države-pa da vidimo te zapadne pametnjakoviće i njihovu reakciju.Rusi igraju vrlo podlu i pokvarenu igru i od nji što dalje. Uostalom, pa čemu služi ta vojska i policije države Srbije, ne valjda da pravi sladoled i limunadu-ima puno formi i načina da se suprostavimo tehnički superiornijem i jačem osvajaču.Dragi moji cenjeni komentatori: još nikome nije pošlo za rukom da pobedi i uništi jedan narod i svaki narod ima pravo na ODBRANU, primenjujući sva sredstva od diplomatije do upotrebe oružanih snaga.Jer,ako se tako pusti Kosovo i Metohija a ne uspe se podeliti i dobiti bar 1/3, onda sledi dalje komadanje i otimanje delova teritorije države Srbije.Nije sve izgubljeno!Javljam se iz Slovenije.
Živela Srbija

Rosoner

pre 17 godina

Kao gradjanin Srbije, i ja sam ZA Ahtisarijev plan!
Ja sam ZA slobodu Srbije od velikosrpskih sovinistickih, imperijalistickih manijakalnih teznji koji su uveli ovu zemlju u propast, a sve je pocelo 1913. godine!
Slobodno Kosovo = Slobodna Srbija!

tole

pre 17 godina

PODELA,samo i jedino PODELA.Sve vreme se nadam da je to jedina opcija naseg pregovarackog tima koju, iz strateskih razloga, za sada (tako nazvanu) ne saopstavaju...

maki

pre 17 godina

A od kada su to SAD i Srbija prijatelji? SAD, a ne neka fantomska "međunarodna zajednica", oduzimaju Srbiji deo teritorije. Uz svesrdnu pomoć Evropske Unije.
Sva ova sprdnja od pregovora, izveštaja generalnom sekretaru, tobožnjeg posredovanja Ahtisarija, sednica Saveta bezbednosti, samo je pozorište koje treba da zamaskira politiku GOLE SILE u nekakav privid međunarodnog prava. To je svet u kome živimo.
Novi stari kolonijanizam.
Kad bi barem prestali da nam drže pridike o moralu!

pata

pre 17 godina

Hoce li Srbija biti prva drzava koja ce cestitati nezavisnost Kosova i rodjenje jos jedne demokratske i slobodne drzave u Evropi, ili ce i ovoga puta propustiti tu priliku?
Predlazem da na vasim stranicama otvorite novi prostor za cestitanje unapred, jer ako to nece uraditi javne licnosti, mozda mozemo ovako anonimno da izrazimo volju ovog naroda. Mozda ipak ima neko u Srbiji ko razmislja na "pro-Evropski" nacin i uvidja da je ovo jedini pametan nacin da se rese "konflikti" na Balkanu.
Imajuci u vidu da istoriju pisu pobednici, verovatno ce se za jedno par stotina godina otvoriti novi naslov "Poceci islamizacije u Zapadnoj i Teroristicko budjenje naprednih snaga Evropi", u kome ce se ispostaviti, da Srbija nikada nije postojala i da je to sve izmislio neki Milosevic, koji kada je shvatio koliko je pogresio, je umro od srcke.

Maja_V

pre 17 godina

Pacijent je umro, ceka se na obdukciju...rezultat iste nece vratiti pacijenta u zivot. Nego da vidimo sta cemo sa 85 odsto teritorije i njenim stanovnicima. DA li cemo imati novca da bioloski prezivimo ovu tranziciju i KO NAS TO "UBRZANO" VODI U BOLJE SUTRA?!

m1k4

pre 17 godina

Ma ovo je OK. Kosovo Albancima ali zato: Republika Srpska se pripaja Srbiji, Katalonija i Baskija nove drzave, Irska nova drzava. Onda ovim kvarnim Rusima nek se otcepi Chechenija. I naravno, da vise neko sprzi ovu Ameriku, preterase sa ratovima po svetu.

U turn

pre 17 godina

Sad znam zasto ce moj glas na sledecim izborima ici Radikalima. Ako uzmemo primer sa Kosova gde se nasilje i etnicko ciscenje nagradjuje nezavisnoscu, onda je logicno da ovde svi treba da glasaju za SRS. Do sada sam uvek bio ili na DS-ovoj ili DSS-ovoj strani, ali posto vidim da pro evropska politika nevodi nicemu, tj. da se idalje nepostuje povelja UN, medjunarodni zakoni i vaze \"specijalna\" pravila prema Srbiji - iako vise nema SM i zemlja je demokratska - onda ne znam zaista sta vise da mislim. Poruka za EU i US: lepo ste nas nasankali, sto bi rekao GWB: \"You can fool me once, ... shame on you\". A par starih narodnih izreka mi uvek padnu na pamet, kad god pomislim na Srbiju i odnos \"vodecih\" sila prema njoj:
\"Kadija te tuzi, kadija ti sudi\",
\"Nelipshi magarce do zelene trave\",
\"Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom\".

branislav

pre 17 godina

mi Srbi kolektivno lazemo sebe i ceo Svet da nam je stalo do Kosova. A rezolucija 1244 znaci: hiljadu dvestotine cetrdeset i cetvrta rezolucija.... ne nosi ni broj 1, niti poslednji broj... samo jedna u nizu

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Neka mi samo neko,bilo ko, objasni zasto nezavisnost za Kosovo i Metohiju a ne za Republiku Srpsku i ja cu da poverujem u zapadnu "demokratiju"!Godinama zivim ovde na zapadu,njihova "demokratija" je toliko licemerna i providna da na nju mogu da nasednu jos samo neki skolarci koji glasaju za LDP a nikad nisu bili u inostranstvu,cak ni na eskurziji...

Vojislav Koštunica

pre 17 godina

Činimo sve što je u našoj mogućnosti i činićemo i dalje da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije.Pokušaćemo sve što je u našoj moći da mirnim putem i diplomatskim sredstvima ubedimo međunarodnu zajednicu da je ovo presedan i da postoji opasnost za ceo region.Treba učiniti sve,ali nažalost izgleda da u svetu vlada politika dvostrukih aršina.

Pravnik

pre 17 godina

Ovo što se dogodilo je logična posledica pitanja koje Srbija kao država nije rešila u periodu od 100 godina.Podsećam da su tzv."Albansko pitanje" obrađivali i Svetozar Marković i Dimitrije Tucović /ako neko u ovoj zemlji još zna ko su ova dvojica/i to kao jedan od najvećih problema države Srbije.
I sada,kada je konačno rešenje predloženo,kada se sem Rusije /a i to ćemo videti/ kompletna međunarodna zajednica slaže sa tim,ovde se političari pitaju šta da rade!Baš odgovorno.
Opet ćemo slušati žalopojke o nepravdi,o tome kako nas svi mrze itd.
Ovi što vode zemlju morali bi znati da svet uređuju veliki,počev od Berlinskog kongresa,pa preko Mirovne konferencije posle I Svetskog rata,.pa u Društvu naroda,pa u UN,pa u bilateralnim sporazumima SAD i SSSR i td.
Veština malih je da anticipiraju događaje i da sopstvenu politiku prilagode takvoj anticipaciji.Nažalost toga kod nas nema,problemima se ne ide u susret,već se čeka sa njihovim rešavanjem.Finale svega toga je ovo što se sada događa.
Kosovo će biti u onakvom statusu kako to odluče SAD i Rusija,a sa tim se saglasi EU.Niko neće pitati ni Srbiju ni Albance o tome.Nažalost.

Pravnik

GA2

pre 17 godina

Mene zanima jedna stvar. Dakle, da li neko predlaže rešenje za situaciju na Kosovu ili je dovoljno samo reći da je Kosovo oduvek srpsko (što nije tačno i pokušaj je lažiranja istorije), ili patetično "neko nam otima 15% teritorije", ili "Kosovo je duša srpskog naroda"(što takođe nije tačno, jer ja sam Srbin, a ne osećam Kosovo tako, a ne osećaju ga ni mnogi drugi tako).

Dakle, šta predlažete kao rešenje? Hoćete li vi da idete da živite u Prištini, Prizrenu, Peći ili još bolje u nekoj zabačenoj vukojeb... na Kosovu? Hoćete li vi da ratujete za Kosovo ili da naša deca idu umesto vas? Kako zamišljate da to dole funkcioniše? Da neko u srpskoj vojsci ili policiji gine zarad očuvanja nepromenjenog stanja na Kosovu?
Kosovo je otišlo i tu je kraj priče. 'Ajde malo da živimo i radimo!!!

Nikola

pre 17 godina

Kostunica je u pravu. Nadam se da ce Rusi zaista spreciti usvajanje Ahtisarijevog plana. Smatram da nemamo prava cutke da gledamo i aminujemo svaku ideju koja uperena protiv nas. Moramo se do kraja boriti svim diplomatskim, miroljubivim nacinima, Kosovo jeste deo Srbije i suprotno moze da prica samo neko ko nikada nije bio tamo. Bice tesko ali se nadam da cemo uspeti.

Brankoni

pre 17 godina

Kriterijumi za nezavisnost na Balkanu su poznati:
1. Zrtvovati svoj narod maksimalno kako bi se izazvala reakcija medjunarodne zajednice.
2.Pridobiti amere da podrze "pravednu" borbu za slobodu
3.Izazvati krvoprolice i medijski i marketinski ga propratiti
4.Naoruzavati se i neprestano izazivati sukobe i drzati tenziju
5.Proterati i ocistiti teritoriju od drugih naroda (uglavnom Srba)
6. "Legalizovati" uz pomoc strane intervencije i UN stanje na terenu.
Svako kopiranje ovog recepta je strogo zabranjeno za "demokratske" drzave sveta.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ukoliko Rusija uloži veto, testiraće se spremnost evropskih država i SAD da jednostrano priznaju suverenitet Kosova. Ukoliko i to prođe, to je poraz demokratske Srbije čiji sam i ja zagovornik.
U tom slučaju, srpske vlasti ne smeju stajati po strani i slati nekakva pisma, već povući konkretne poteze, koliko god oni bolni bili za evropske integracije koje su u toku. Ne ulaziti u NATO, ne obnavljati pregovore sa EU, fokusirati se na nacionalnu strategiju i graditi ponosnu Srbiju.

sasa jokic

pre 17 godina

Braco srbi, Ruski veto bi znacio rat na Kosovu. Da li ste spremni za uniforma, i da date zivote za nesto sto je Slobodan milosevic odavno izgubio?! Da li ste spremni da branite nesto sto odavno nije nase, i sto je neodbranjoivo?! Da li ste spremni da odete pod rusku suknju zarad. situ onu koja je odrzavala Milosevica na vlasti, dovela kostunicu, i pustila djindjica niz vodu?! Da li ste spremni na sve ovo, ako jeste, onda je to samo po sebi samoubistvo! Ako niste, ako vam je stalo do buducnosti sopstvene dece, a vase onda jasno na sledecim izborima to stavite Kostunici, Dacicu, i Nikolicu do znanja. Dosta smo krvarili zbog drugih, ajde malo d amislimo na sebe, jer ko ne misli na sebe, ne misli ni na druge!

Brain

pre 17 godina

Juce na BBC News 24 gledam jednog od Busovih savetnika koji kaze "Kada bi Amerika cekala i postovala odluke UN, nikada nista ne bi bilo uradjeno na svetu!". Aaalo bre, pa u kakvom mi to svetu zivimo??? Ko komanduje ovom planetom? U cemu je onda razlika izmedju Hitlerove Nemacke i EU ili SAD? Samo u metodologiji. Kosovo, kao leglo kriminala, bez ijednog valjanog razloga, se otima od Srbije, i daje u ruke ljudima koje je nekada SAD proglasio za teroriste! Pa objasnite mi logiku postojanja medjunarodnog prava i demokratije. Sve je manje razloga da glasam za bilo koju "demokratsku opciju" ikada vise. Demokratija je izgleda politika tuzne proslosti. Lepa zamisao, ali neprakticna.

Alex

pre 17 godina

Svaka cast Kostunici, zalim sto nisam za njega glasao na proslim izborima. On zaista ima nekog saveznika sto se nazalost za neke druge ne moze reci. Srpski narod znace da ceni itekako gospodine Putin.

Miloš

pre 17 godina

Mi smo se našli u totalnom bespuću : težimo ulasku u NATO i Evropsku uniju, a mnogi od onih koji zvanično vode politiku u tom pravcu, žale što više ne postoji Varšavski pakt pa da se njemu priključimo !

Marko, ex-NS

pre 17 godina

Vidim da su mnoge oci u Srbiji uprte u Rusiju i Kinu. Skidaj narode pogled odatle - i pokusajmo da se usredsredimo na stvari koje mozemo da resimo, pre svega vecim radom i boljom organizacijom. Manite se corava posla.

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

Srbija se na jedvite jade spasila od tuzbe za genocid, izvrsen u Bosni. Politicki establishment Srbije, a i poveci broj drzavljana Srbije, treba da razmisle, pre nego sto se preti "protivudarom", za izgubljeno Kosovo, pripajanje Republike Srpske Srbiji.Jer uz "udavacu" ide i "miraz": Dva puta potvrdjen, od ICTY I MSP, genocid u Srebrenici. Resiti se jedne brige a navuci jos vecu, nije odlika razboritih.

Djordje

pre 17 godina

Tadic i Kostunica rade kako se mora. Bitno je da se sad ne reaguje suvise emocionalno. Albanci su ostvarili ovaj fenomenalan trijumf jer su postepeno izgradili saveznistvo sa onima koji mogu da im pomognu i strpljivo sacekali pravu priliku.
To isto i mi treba da uradimo.

Branko

pre 17 godina

Ne gubi Srbija puno gubitkom Kosova, a da li nesto dobija? Dugorocno mozda i da jer opstankom Kosova u Srbiji i sa ovakvom tendencijom prrirodnog prirastaja srpske i albanske populacije u vrlo kratkom vremenu Albanci bi postali brojnija populacija od Srba u Srbiji. Da li zelimo da nasi potomci zive u takvoj drzavi? Zato ovih 15% neka ide, ustvari odavno je otislo ili oteto, hajde da ostalih 85% napravimo kao jednu normalnu drzavu za nas zivot i zivot nasih potomaka.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ono sto Srbija i njeni politicari mora da fokusiraju o ovom momentu jeste to da je situacija (sadasnja )na Kosovu nastala vojnom intervencijom onih koji se sada zalazu za toboznju nezavisnost te pokrajine.Oni, naravno, zele da svim mogucim manevrina krive Milosevica i Srbiju za nastalu situaciju. Bez obzira sta je tu poduzeto sa srpske strane, i od bilo koga, to nije bila jednostavna agresija na miran narod. To je bila reakcija na dugogodisnje provokacije od strane albanskih politickih vodja i teroristickog pokreta pomaganog od strane onih koji se sada zauzimaju za nezavisnost. Koliko bi ta nezavisnost bila stvarnost to je samo mislena imenica ali u njeno ime Zapad bi dobio pokornog kolaboratora za daljnje inicijative.Tu ustvari i lezi strateski potez koji Zapad zeli da prikrije sa nekom "humanom
intervencijom". Bas zbog toga njihove "karte" nijesu potpuno sigurne u ocima onog dijela svijeta koji sve vise razotkriva prave namjere agresora.Prema tome u ovim danima za Srbiju ne preostaje nikakva duznost za licno blamiranje jer to ide samo u prilog onih koji rade protiv osnovnih interesa te zemlje. Srbija je pretrpjela i jos uvijek podnosi barazu svemogucih, ne samo vojnih, nego politickih, ekonomskuh i drugih sankcija koje imponiraju interesima Zapada.

Istoričar

pre 17 godina

Samo da ne sazovu novu konferenciju na Jalti ili možda Svetom Stefanu! Znamo kako smo poslednju put prošli- nit levo nit desno-večita rupa u Evropi!

Srdjan

pre 17 godina

Mislim da da ce Kosovo biti podeljeno, juzni njima nama severni, inace ako se to ne zbude izbice rat sila, nasa vlada je stala pre 7god. uz zapad i evo kako nam vracaju, mi smo glup narod i tako ce nas rasparcavati dok neostane Beogradski pasaluk. Sada je najbolje da se u ovom trenutku svi slozimo i budemo na strani istoka.

Icotaki

pre 17 godina

Uf, pa ja ne znam kako je iko mogao da ocekuje da ce Kosovo ostati srpsko, posle svega sto se dogodilo. Jel iko od nasih politicara komunicira sa kosovskom vladom (celom)? Jel je iko isao da poseti Albance (njih ima cirka 2 miliona tamo, sto legalno, sto ne) da cuje/vidi sta oni hoce i zasto? Makar da su ulozili bilo kakav napor za kontakt... Znaci mi hocemo Kosovo, al necemo Albance. Idi!!!
I umesto da nasi politicari lepo pregovaraju oko prava Srba, zastite spomenika i sijaset sitnica kojima mozemo da uticemo na zivot na Kosovu, oni prete, pricaju nebuloze (bebe i Kosovo u srcu) koje su pateticnije od partizanske citanke za prvi razred. Dodir sa realnoscu ide samo preko tri sloja rukavica, da ih slucajno ne bi ujela. A Rusima smo pobegli '48, al' ce zato sad da nas strpaju pod misku... A tamo toplo, znojavo i mracno...

ExEU

pre 17 godina

Voleo bih da budem Amerika ili Izrael bar jedan dan pa da bombardujem koga hocu i kad hocu i da za to nikada ne odgovaram. I sad bih mogao da trabunjam o saveznistvu nas i Amerikanaca u dva svetska rata i o pravnom nasilju i o jos mnogo cemu, ali necu.Resili su da nagrade Albance i tu je kraj. Sto se duze budemo kocoperili to ce nam biti gore. I umesto sto sad jadikujemo treba da zastanemo i da se zapitamo, da li nam demokratija, ekonomski prosperitet, bolji zivot,pravna sigurnost...trebaju zbog EU ili nas samih. Treba nam zbog nas, a sto se mene tice ja u tu EU i ne bih da ulazimo. Eto za 7 godina EU od jednog evropejca uspela je da napravi svog protivnika a nisam jedini sigurno. Drugo, sta smo se mi zamerili tim Fincima? Onaj Oli Ren mi je delovao simpaticno sad se i on popismanio. O Ahtisariju necu ni da pricam. Dovoljno je da mu pogledate u oci i jasno je sa kakvim covekom imamo posla. Trece, ne biva da su nam samo drugi krvi. Braco Srbi ne brani se teritorija tako sto za ogromne sume prodate imanja, preselite u Srbiju, pa onda kukate "ode nam Kosovo". Nije nego. Ovo se odnosi samo na one koji su sa Kosova odlazili do 1999. godine. Sad je gotovo ,zao mi je. Mozete jedino sami da uprtite i krenete da branite ono sto ste prodali. Na kraju me zanima sledece. Posto su nas bombardovali 78 dana i uspesno unistili gomilu civlnih ciljeva i poubijali gomile neduznih ljudi i posto ce nam uzeti i Kosovo, da li je to dovoljno da nas vise ostave na miru. Ili hoce da nas komadaju komad po komad i vrate na pocetak, na Srbiju Milosa OBrenovica. Neka vise kazu sta hoce od nas. Pun mi je kufer vise tih prijatelja i floskula da EU nece biti zaokruzena dok u njoj ne bude Srbija. Da Bog da da se nikada ne zaokruzite.

DejoKM

pre 17 godina

Vec duze vreme na ovom mestu citam nesto vrlo zanimljivo.
1. Albanci: nece sa Srbima.
2. MZ: Srbima omoguciti da zive na Kosovu.
3. Iz Srbije: pomoci Srbima da ostanu dole.

Da li neko uopste pita te Srbe dole, a da li oni hoce da zive na nezavisnom Kosovu. Zasto mi se cini da mi neko vec unapred odredjuje sudbinu.
Ja cu da zivim gde mi bude najbezbednije i gde budem zeleo i bas ne vidim nacin da me neko veze da zivim na nezavisnom Kosovu. Ni bombama.

kosta sa mnogo pameti u dzepovina

pre 17 godina

Najpametnije sto Srbi sa Kosova mogu da urade je da sacekaju proglasenje nezavisnosti a onda da stanu pred neku ambasadu i izjave da im je zivot ugrozen iz politickih i vjerskih razloga. Onda fino neka zapale negdje vani i neka pocnu normalno da zive od plodova svoga rada. Do sada su im te plodove brali malogradjani iz reda vladajuce klase. Slicno su uradili Muslimani iz Krajine koji su umjesto za puskom posegli za iseljenjem. Iako su tada otisli nevoljno sada su svi manje vise zadovoljni i prosli su 100 puta bolje nego i Srbi i Muslimani koji su se ovde tukli za saku kamena i kravlju balegu na strnjistu...

Rekoh... I odoh nazad na posao...

Achimas

pre 17 godina

Dobro se secam da mi je baka koja je radila u ministarstvu prosvete u Kraljevinini Jugoslaviji pricala da su ucitelji isli na Kosovo samo po kazni.
Dobro se secam da se moja generacija diplomaca (sredina sedamdesetih) borila i rukama i nogama da ne ide na sluzbu na Kosovo (narocito lekari i stomatolozi).
I zasto sad toliko zaprepascenje? Ceda Jovanovic je jedini koji razume situaciju.

Goran

pre 17 godina

Pa, poenta i jeste u tome sto na Kosovu ima mnogo vise Albanaca. Ako razmisljamo o tome cije je Kosovo, onda u obzir treba uzeti narod koji tamo zivi. Slazem se da ne treba poklanjati nesto sto nije tvoje, ali bas u tome i jeste stvar - Kosovo nije NASE, vec opripada ljudima koji tamo zive. Necu da ulazim u to koliko je tamo nekada BILO Srba, ali sadasnje, cinjenicno stanje je takvo da su Albanci tamo u apsolutnoj vecini. Lepo je to sto nam je sada palo na pamet da razmisljamo o demokratiji, ali toga je trebalo da se setimo mnogo ranije i da narodu na Kosovu dozvolimo da sam odluci kako ce da zivi. Umesto da im prosirujemo autonomiju, mi smo im je uskracivali. Sto je najgore, to nam nije bila prva takva greska. Prethodno smo tvrdoglavo odbijali svaku pomisao na konfederaciju sa Hrvatskom i Slovenijom, pa su na kraju te drzave postale samostalne. Na kraju smo se i sa Crnom Gorom natezali. Prilikom bilo kog pokusaja neke od ovih (nekadasnjih) republika da izbore svoje mesto pod suncem, mi smo tvrdoglavo negirali bilo kakav dogovor. Eto, sada bismo bili presrecni kada bi Kosovo moglo da ima apsolutnu autonomiju, ali samo da se zove delom Srbije. Verujem da bi Albanci pre 10 godina bili presrecni i prezadovoljni takvom ponudom, ali nama tada nije palo na pamet da im tako nesto ponudimo, vec smo gordo i ponosno cuvali svoju "kolevku".
Uostalom, OK, hajde da zamislimo da je Kosovo nase i da to niko ne osporava. Ali, kako, ljudi, mislite da dva miliona Albanaca koji ne zele da zemlja na kojoj zive pripada Srbiji, naterate na suprotno? Imate li bilo kakvu ideju kako to moze da se uradi, a da se ta ideja razlikuje od Miloseviceve?

Do kraja

pre 17 godina

Predsednik Tadic i premijer Kostunica su postupili na jedini ispravan i jedini moguci nacin . Ako ce neko da poklanja nesto neka poklanja svoje. A ako jednog dana budemo imali u skupstini albansku vecinu i premijera i predsednika Albanca to je u redu, to je demokratija za to smo se borili. Kosovo u Srbiji -Albanci u Srbiji.

Filip

pre 17 godina

Situacija na Kosovu danas je takva da je nezavisnost najbolje resenje, nazalost. Srbija moze jos puno toga da izgubi. Ucinimo da Kosovo bude poslednje sto cemo izgubiti.
Isto tako, meni se cini da ce Rusija na kraju da unovci na Kosovu, u zamenu za odobrenje plana. Zasto mi ne bismo unovcili, kada Kosovo nama oduzimaju, a ne Rusiji?

Strateg

pre 17 godina

The end of story.
Predlog Ahtisarija podrzavaju gensek, SB, predsedinstvo EU i SAD.
Hm, sta reci.
Kraj price. Dovidjenja kosovo.
Zapravo zbogom.
Bilo je krajnje vreme.
A sad, da radimo, jer da se bijemo ne umemo.
Pronaci mehanizme da se cuvaju zivoti ono malo Srba sto je dole osralo. medjunarodnim mehanizimima stiti verske i druge objekete od nacionalnog znacaja i da krenemo dalje.
Sad ce biti u modi unutrasnji neprijatelji i ja se evo odmah prijavljujem.

Srbin

pre 17 godina

Evo vam rezultata 5 oktobra, svaka cast. Istina se moze sakriti jedno vreme, ali sada se sve polako pokazuje. Ovim u istoriju ode zadnji predizborni govor zadnjeg predsednika kojeg smo imali.

BigMuzzy

pre 17 godina

Da li je iko napravio plan kako bi bilo moguće sprovesti Ahtisarijev plan na terenu?
Neka mi neko objasni ovo: U regionu u kome je Kosovo ne postoji država u kojoj nije pokrenuto ili se nagoveštava pokretanje rešavanja "albanskog pitanja" pa u okviru takvih političkih odnosa osim Albanije ima li Kosovo prirodnih saveznika u regionu_ U takvim okolnostima kako se misli da se stvori stabilna država na Balkanu koja neće biti destabilišući faktor?
Ahtisari predlaže nadzirajuću nezavisnost samo u inicijalnom periodu kako bi EU iz ove priče izašao u što kraćem roku a onda novi sukobi i rat u regionu pa mirovna konferencija i komnačno rešenje...

Next door komshija

pre 17 godina

Nista novo, svi su najavili i ocekivali ovakav ishod dogadjaja, ali izgleda da ni srpski ni kosovski politicari nisu stvarno pripremljeni za novo realnost. A sto je jos gore, meni se cini da ni gradjani ne znaju kako da reaguju. Ni oni na Kosovu niti oni u Srbiju. Mozda zbog verovanja politicarima, ili zbog nacionalisticke proslosti, svih tih ratova, bombardovanja, lose ekonomske situacije, besparice itd...gradjani srbije nisu ni u jednom trenutku pomislili da ipak, ocepljenje Kosova je mozda realnost. A kosovari, toliko inferiorni ekonomski, politicki, diplomatski, vojno... vis a vis srbije, nisu nikad "iskreno" verovali da ce ipak Amerikanci i saveznici predloziti nezavisnost. U srpskm jeziku ima jedna poslovica: Pojeo je djavo shalu...
Ja, kao gradjanin Kosova, sam uzbudjen, bojim se, ne osecam sigurnost, ali i imam neku novu vrstu nade, koja mozda je rezultat euforije. Mogu samo da zamislim kako se osecaju nashe komshije, srbi ovde na Kosovu. Bog nek pomogne svim dobrim ljudima, ako ne zbog nas, onda zbog nashe nevine dece...

Max Kolunich

pre 17 godina

Plan za Kosovo je stigao pred SB,kako procedura to nalaze i sada bi zeleli to vratiti na neku prethodnu fazu,uz zrtvovanje Ahtisarija i nastavak fertilnih pregovora,koji,ponovo,ne mogu da donesu rezultat,jer je u pitanju - odnos snaga.Iza albanske strane stoje SAD,EU i NATO, a iza srpske strane Rusija i to je pitanje dokle i kako? Predsednik Tadic pokrece diplomatsku inicijativu,koju je trebalo da vodi od onog dana,kada je postao predsednik,kako ne bi dosao u ovakvu situaciju, da sam - vadi kestenje iz vatre,pa umesto da u diplomatsku ofanzivu budu ukljuceni premijer i ministar spoljnih poslova sa ambasadorima i celokupnom diplomatskom mrezom,ono nema 22 ambasadora,kojima nije hteo upravo predsednik Tadic da izda ukaze o imenovanju, u svetskim prestonicama,kao sto su Moskva,London i Rim.Tako da ce sada njegovi savetnici - specijalni izaslanici pokusati da obave posao,unapred osudjen na neuspeh, profesionalne diplomatije u stilu - kasno stize Milos na Kosovo.

Crni

pre 17 godina

Da li je trebalo da se ovoliko ceka pa da se TEK sada, TEK najavljuje da će predsednik Srbije tokom ove nedelje poslati pisma šefovima država nestalnih članica SB UN.
Budimo iskreni,ima li tu i D od DIPLOMATIJE?

Vojislav, Bgd

pre 17 godina

Mislim da će Srbi sa severa po proglašenju nezavisnosti Kosova proglasirti svoj ostanak u Srbiji, tako da ćemo dobiti situaciju sličnu onoj kada je stvorena Krajina. Razlika je u tome što se severno Kosovo naslanja na Srbiju i što će šanse da ova teritorija ostane u Srbiji biti sasvim solidne zbog nespremnosti Evrope i Amerike da se otvaraju novi sukobi na Balkanu. Dakle, smatram da bi moglo da dođe do priznavanja statusa kvo. Amerika bi to mogla da predstavi kao svoj ustupak Srbima, a Tadić i Koštunica kao kakav-takav uspeh svoje "diplomatije".

Aleksandra

pre 17 godina

E,ako ce Boris Tadic da posalje sva ta pisma,onda je to jedna sasvim nova situacija.Pitam se samo da li je ta posta radila do danas?

abra kadabra

pre 17 godina

To je jedino moguce reshenje, do tog zakljucka su u poslednje tri godine doshle razlicite grupe neutralnih strucnjaka, diplomata i raznoraznih drzhavnika. Znaci nije to samo mishljenje jednog Ahtisaria. On je posle iscrpnog suocavanja sa problemom doneo isti zakljucak. Sada je vreme da se to reshenje prihvati, i da se ne ide dalje sa opstrukcijama i odugovlacenjem, tako da citava regija ide napred. Jer mi smo dosta vremena uzaludno izgubili. Setite se samo shta se proshle godine govorilo o Crnoj Gori i koje su opstrukcije pokushavale napraviti sa strane sprpske vlade. A Crna Gora sada ide cvrstim koracima napred. Isto ce biti i sa Kosovom. Samo mislim da bi za Srbiju bilo bolje da koraci istovremeno sa Kosovom, nego da sada ostane stvarno poslednja. Ako je i Kosovo pretice, kao najsiromashniji deo Evrope. Da li ce sprski gradjani najzad nekoga poszvati na odgovornost. A da ce Kosovo ici napred to je sada sigurno. State Departement je signalizirao da ce priznati Kosovo, sa ili bez UNO Rezolucije. Isto je bilo i kod NATO bombardovanja, i tada nije bilo UNO mandata. Ali ovog puta bi bilo bolje za buducnost da Srbija prihvati realno stanje.

Коста

pre 17 godina

"način na koji se stvara nova država neće biti presedan za rešavanje drugih konfliktnih situacija u svetu"
Drugim recima, plan da se Srbiji nasilno oduzme deo njene teritorije kakvog svet ne pamti niti ce ikada internacionalnim zakonom biti primenjiv na bilo koju drugu drzavu. Plan podrzavaju "prijateljska" Amerika, uliznicka Evropa i (na godisnjicu bombardovanja) NATO. Sa ovakim prijateljima, kome trebaju nprijatelji.

Boza

pre 17 godina

Ogorcen sam! Ta Medjunarodna Zajednica i njihovi standardi demokratije za koje sam 90-tih jurisao na Milosevicevu policiju, se ponasaju gore od njega... bahato, jednostrano, totalitarno, arogantno, bezobrazno... Kreiranje mafijaske drzave, gde se novac vrti od prostitucije, droge, trgovine ljudi, krsenje svih civilizacijskih normi i prava je nesto sto je neprihvatljivo. Ne zelim da prihvatam nametnuto zlo - nisam to prihvatao od Milosevica, zasto bih to prihvatao od onih koji su kao i on, samo se vesto skrivaju iza simbola "Zapada".

Života Starčević

pre 17 godina

Od '89. sam opozicionar, i uvek sam glasao za proevropsku politiku. Aktivan sam član političke stranke koja u programu zastupa evropske integracije. Posle ovakvog ponašanja naših evropskih "partnera" i "prijatelja" koji nam "partnerski" i "prijateljski" oduzimaju 15% teritorije, ja više ne želim u EU. Pokazala je da je nedemokratska, da poštuje samo zakon sile, da sprovodi politiku dvostrukih standarda... Oni "partnerski" odnos zasnivaju na ucenama, podvalama, licemerju. Ja takve "partnere" ne želim.

Vazna je istina

pre 17 godina

Posto dosta putujem moracu od danas da imam 2 spremna odgovora kada pitaju ljudi sta sam i odakle sam. Ako pitaju sta sam po nacionalnosti ja cu naravno reci srbin, ako pitaju odakle sam ja cu odgovoriti da sam iz jedne nezavne americke kolonije. Sta drugo da kazem a da ne bude laz?

Adem

pre 17 godina

Ja mislim da je to ipak poraz jedne politike. Ne mislim pritom na politiku predsjednika niti premijera nego politiku koju upravo njih dvojica moraju predstavljati a kreiraju je neki drugi. Srbija kao drzava a ni srpski narod na kraju nisu nasli nacina da urede suzivot sa ostalima na balkanu ja mislim upravo radi toga sto su se smatrali premocnim i sto su na ostale gledali kao na svoje vlastite satelite koji moraju igrati kako babo kaze. Podbacila je u tome najvise Srpska pravoslavna crkva .... Eto uspili ste razbiti krcag i tesko ce ga biti ponovo sastaviti. Cijena naravno dolazi na kraju.

Mudrac sinji

pre 17 godina

Mislim da je previse novca u igri da Kosovo postane nezavisno i tu ide TACKA. Bez rasprave - oni su dobili Kosovo na lepe oci jos 1974 i to ne smemo zaboraviti a isto tako sa tim se i pomiriti - uhvatili su se tog ustava kao pijan plota - nazalost tako ce i biti i zao mi je, veoma zao - ali moramo shvatiti da je nas crv komunizma izjedao pocevsi od trenutka kada je kralj zgrabio zlato i kidnuo preko - izgleda da necu doziveti da vidim Albance kao vecinu u Srbiji ali mogu pretpostaviti da ce se to dogoditi pocetkom sledeceg veka - 2100 godine.

ssss

pre 17 godina

Kasno je sada da se uradi nesto za Kosovo. Za gubljenje Kosova ne mogu da se krive Kostunica ili Tadic. Kosovo je izgubljeno mnogo ranije, kada je dozvoljeno da se doseljavaju Albanci iz Albanije. Sada su srbi manjina. Mislim da sa gubljenjem Kosova naucili smo nesto, ali moramo da pazimo da ne izgubimo nesto i od ovoga sto nam je ostalo.

voja

pre 17 godina

Juce je jedna od udarnih vesti na spanskim televizijama bila da su se dve najvece katalonske partije Convergencia i Uniò (CiU) te Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) dogovorile o pocetku izrade politicke platforme o nezavisnosti. Elem, ERC trenutno podrzava konfederalnu jedinicu, u Spaniji vladajuce, PSOE u pokrajinskoj Vladi Catalunye. Prema dogovoru, trebalo bi da prestane da je podrzava, da se izglasa nova Vlada sa CiU na celu i da ta Vlada pocne sa izradom nacrta referenduma. Tendencije ka tome su uvek postojale, ali za 5 godina koliko sam u Spaniji, nisam cuo rec referendum o otcepljenju NIKADA. Svi u mojoj okolini se cude otkud to odjednom i bas juce, jedino ja ne...EU ono sa Iraqom nije bilo dovoljno za nauk, samo polako, sve ce to doci na svoje. p.s. Sta ono rece spanski ministar inostranih poslova u prepucavanju sa Draskovicem "Spain is different", hehehehe...

kosta

pre 17 godina

Srbi sa Kosova su bili 10 godina udarna milosheviceva glasachka mashinerija, i ovo shto se deshava je logichna posledica politike koju su podrzavali.

sve vec vidjeno!

pre 17 godina

Samo kroz istoriju vidimom koliko je puta Rusija profitirila srpskom mukom, i bojim se da ce to da bude i ovog puta. Rusi za sada kazu ne dok ne dobiju i oni profitiraju ovom situacijom. Zasto Srbija ne profitira sada i kaze da hocemo Srbiju 2009 u EU, da se nasim gradjanima ukinu vize, da se da Srbijie da neki EU zajam za obnovu zemlje i da gradjani Srbije vide neke rezultate. Bojim se da ce ovim opet demagozi iz SRS SPS najvise profitirati koji su i potpisali kapitulaciju i predali Kosovo 1999 u Kumanovu i Rusi a ne obican gradjanin Srbije.

Miki

pre 17 godina

Ovo me podseca na mucno prolece 99. Oni su se dogovorili da bombarduju i mi tu nista nismo mogli. I da je sloba sve prihvatio oni bi trazili pripajanje beograda kosovu da bi albanci zadovoljili svoje apetite o velikoj albaniji. Sta smo mogli da uradimo uradili smo. Bitno je da mi to ne prihvatimo a sta nam buducno st donosi videcemo. A ako se ne izglasa u SB? Sta onda? Onda ce Bush i Putin da prelome!!! To bi za nas Srbe bila najbolja opcija

Milenko

pre 17 godina

Dekretom (Rezolucija 1244 UN) se ne može uređivati život - to je urađeno silom (NATO). Isto tako se novim dekretom neće moći uređivati da li će ovo biti presedan u međunarodnim odnosima ili ne. To će opet negde drugde uraditi nečija sila, terorizam i prljavi novac. Novim dekretom se ne uređuje ni da li je Kosovo nezavisno ili ne - to je već urađeno silom. Kosovo je izgubljeno 1999 silom - sve ostalo su puste priče i nije mi jasno zašto to od 06. Oktobra nije jasno rečeno ovom narodu. Verbalna zalaganja za autonomiju u okviru Srbije, za nezavisnost, za pregovore, za izveštaj Ahtisarija, protiv njega, ..., samo su maske u globalnoj predstavi u kojoj glavnu ulogu ima sila, a sve ostalo je samo scenski dekor. Naš problem je što smo predugo sedeli skrštenih ruku, omađijani "nacionalizmom", ratovima u kojima su profiteri obezbedili i po nekoliko generacija u svojim porodicama, što smo dozvolili da budemo deo globalnog problema i u fokusu interesovanja svetskih sila. Sada smo na kraju priče sa pretnjom da iz nje izađemo ne samo kratkih rukava, već bez ičega na sebi.
Šta dalje?
Pored kulturnog i istorijskog nasleđa, najveći problem je o(p)stanak ono malo Srba na Kosovu. Nikakav dekret ni priče o multietničkom i demokratskom društvu neće učiniti njihov život lakšim. Da li ćemo kao narod smoći snage da im nesebično pomognemo kada budu napuštali tu novu "demokratsku" državu? Da li ćemo već osimarešeni i iznutra i spolja imati sredstava za to?
Jedina pravda za sve bi bila sadržana u rečima Sonje Liht od pre neki dan: Srbija bi MORALA da dobije ozbiljnu kompenzaciju za Kosovo. U suprotnom, prošli bismo gore nego pod Miloševićem: izgubili bismo i deo sopstvene teritorije, a dobili ama baš ništa.

posmatrac

pre 17 godina

Pa dobro ljudi, to je bilo jasno jos od 1999!
I Tadic i Kostunica, ali i mi, smo bili svesni toga i diplomatske igre su uzele isuvise vremena i normalnog i mirnijeg zivota stanovnicima Kosova ali i stanovnicima Srbije.
Iskreno se zapitajte sta to Srbija (ili mi gradjani iste) gubimo gubitkom Kosova? Manastire i crkve? Ostace one srpske i dalje. Vekovna ognjista? A ko zivi na istim?
Stitimo gradjane srpske nacionalnosti na Kosovu? Koliko ih je ostalo? Oni koji su se odselili odande su uglavnom prodali imovinu i nemaju nameru da se vrate ma gde bili.
Po mom misljenju bolje je da budemo dobre komsije nego veciti neprijatelji a sto donosi permanentnu destabilizaciju i na Kosovu i u Srbiji.
Zivot ide dalje a ne vraca se stotinama godina unazad. Ostavimo istoriju istoriji.

toma

pre 17 godina

Svaka "cast" za americku administraciju - uspeli su da izboksuju stvaranje jedne nedemokratske, nacionalisticke, etnicki skoro potpuno ociscene albanske drzave, nesposobne da ostvari ijedan od predvidjenih standarda, da obezbedi pristojan zivot za ljude koji tamo zive i u kojoj su na vlasti ljudi odgovorni za proterivanje i ubijanje na hiljade Srba, Roma, Crnogoroca... Amerikanci su ovim pokazali da se etnicko ciscenje, nacionalisticki programi zaostali iz XIX veka, istorijske izmisljotine, kriminal, zastrasivanje, otimanje tudje imovine, unistavanje tudjeg kulturnog nasledja, slavljenje ratnih zlocinaca kao nacionalnih heroja i proglasenje istih u premijere... sve se to isplati i nagradjuje samo ako imas americku administraciju za saveznika - lepa poruka za sve buduce narode, nacije, nacionalne manjine, interesne grupe kako treba da postupaju kada im padne na pamet da krenu u ovakvu ili slicnu avanturu - povezite se sa Amerikancima i sve se moze! U vrlo bliskoj buducnosti i sami kosovski Albanci ce se (nadajmo se) spustiti na zemlju, ukapirati sta su sve radili u ime "borbe za slobodu", kako su to dosli do te "nove realnosti" na Kosovu, ko su im politicari, koga su slavili kao heroje i ukapirace da im susedi nisu ni Amerikanci ni Englezi nego Srbi, Grci, Makedonci ili Crnogorci kojima se ni malo ne svidja ovo nekriticko povladjivane i gledanje kroz prste albanskom nacionalizmu i sirenju, pa se postavlja pitanje kako Albanci misle da uopste zive sa susedima i kakvi ce to biti buduci odnosi medju narodima na Balkanu? Ako Ahtisari ili americka administracija misli da ce ovakvim jednostranim nagradjivanjem Albanaca i izigravanjem zlatne ribice koja ispunjava sve zelje Albanaca bez ikakvog uslovljavanja ( standardi? povratak izbeglica? osuda i kaznjavanje zlocina? nista?) dovesti do stabilnosti na Balkanu onda se zaista postavlja pitanje kakvi su to ljudi i koji su im kapaciteti, koji su u poziciji da nam kroje buducnost i da li ce iko od njih preuzeti bilo kakvu odgovornost ako Kosovo ne postane "raj na zemlji" kako su to oni lepo sastavili u tom svom izvestaju i kako to lepo pise (ali samo pise) na tom parcetu papira nego postane (sto je mnogo realnije i izvesnije sa ovakvim albanskim politicarima i sudeci po stanju svesti medju Albancima)pretnja za balkanske susede i odskocna daska za dalje sirenje i otimanje tudjih teritorija.

Pera

pre 17 godina

Tadić se upecao , pa je u to uvukao i čitavu Demokratskui stranku. Pokusao je iz verovatno naiskrenijih pobuda da povrati ulog iz davno izgubljene partije ,se kojom on veze nije imao. Sad ga razapinju na stub srama, prebacuiju mu da je on taj koji je prepustio Kosovo Albancima.Pokojnom Slobi i socijalističko -radikalskoj bratiji , odavno je sve oprošteno.

nene

pre 17 godina

Pravo je pitanje sta bi mi Srbi i radili sa 2 miliona Albanaca i kada bi oni hteli da zive s nama zar ne? Stanje da ce Kosovo biti nezavisno je takvo kakvo je ne svida se to ni meni ali sta imamo mi tu sada kada je ceo svet uz njih pa da necemo neku reprizu 99. Sto se tice Rusije ja bi vise voleo da je i ona odmah na albanskoj strani jer ce nam ovako samo prozati laznu nadu a posle uzeti ustupke za neki svoj rat u Ceceniji ili neki jako povoljni kredit na nas racun. Sto se tice naseg nacionalnog pitanja na Balkanu ja bi sada vezao sudbinu bosanskih srba tj Republike Srpske i srba u Crnoj Gori i Srba na jugu Kosova za ovo oduzimanje naseg Kosova pa da vidimo da nam bar jednom javno i u dokumentu priznaju da imaju dvostruke arsine. A da smo imali malo pametniju drzavnu politiku mislim da smo mogli da sacuvamo Kosovo mirno i dostojanstveno i sto je najvaznije da na tome i zaradimo...

milos

pre 17 godina

Ocekujuci postovanje medjunarodnog prava dosli smo u situaciju da spasavamo sta se spasti moze. Ima dosta prostora da se popravi status srpskih zajednica na Kosovu, ali i mi u Srbiji treba da brzo povecamo kredibilitet uspostavljanjem funkcija stabilne demokratske drzave. Sinoc smo slusali izvanredno orkestriranje na koncertu povodom 50 godina EU. Da li nasi politicari mogu biti i delimicno profesionalci kao ovi muzicari i pevaci i da rade timski i da njihovi predlozi budu prihvatljivi savremenom svetu? Ne treba one koji donose odluke vuci za rukav i predocavati im samo negativne stvari, vec ukazati na mogucnost prosperiteta ako se srpske zajednice organizuju u entitete. Zar Republika Srpska nije pozitivan primer kako se moze stati na sopstvene noge i kako se postuju odredbe Dejtonskog sprazuma bez pretenzija na ocepljenje i pridruzivanje Srbiji! Slika o losim Srbima mora da se promeni, da se pokaze ko-operativnost i ono sto svi znaju da Srbi u organizovanim sredinama mogu da budu visoko produktivni, kao sto su dokazali svi nasi ljudi ziveci i radeci u drugim drzavama.

Irac svirac

pre 17 godina

Ljudi o cemu mi to pricamo? Ko je kriv sto smo "izgubili" Kosovo? Pa zar jedna suverena drzava treba uopste da se bori da zadrzi SVOJ DEO ZEMLJE u 21. veku? Kao kad bi se moje komsije sa treceg sprata doselile u moju spavacu sobu, odvojili je od mog stana, a kucni savet rekao - "Ti si kriv i ti si sam tu sobu izgubio pogresnom politikom". Pa ko je ovde lud?!

Vladimir Đ.

pre 17 godina

Nije tačno da je i EU za nezavisnost Kosova. Makar jedan njen deo.
Kosovo, ako uspe da se otcepi od Srbije pokazuje obrazac po kome se to može postići za nekih 30 do 40 godina.
1. Visok prirodni priraštraj ili nacionalna dominacija na delu teritorije,
2. Iznuđivanje unutrašnje TERITORIJALNE autonomije,
3. Internacionalizacija "problema" suživota i/ili oružana pobuna.
4. I najvažnije, obezbeđivanje podrške najmoćnije države na svetu putem lobiranja (čitaj, podmićivanja).

Sale Dorcol

pre 17 godina

Rusi ne brane srpske interese, vec medjunarodno pravo. I oni nikada nisu profitirali na nasoj muci, jer nam nikada nista nisu dugovali.
Srpska vlada svim silama zeli u NATO i EU. Ako su nam oni bolji saveznici od Rusa, zasto ih Tadic ne pita da stave veto?

endgame

pre 17 godina

E pa lepo.
Amerikanci i EU su odlucili da daju Kosovu nezavisnost i time izvrse nezapaceno pravno nasilje nad jednom drzavom.
Samo sto ima par "problemcica":
- Savet Bezbednosti UN nikada nece priznati nezavisno Kosovo, dakle Kosovo nikada nece imati predstavnika u UN. Rusija ce staviti veto bez ikakve sumnje,kao sto su i rekli. Vrlo je moguce da i Kina stavi veto.
- Republika Srpska ce se otcepiti od BiH vrlo uskoro ukoliko SAD i EU drzave priznaju (unileteralno) Kosovo, verovatno vec ove godine. Sta ce onda reci Amerikanci i Evropa, bas me zivo zanima kako misle to da sprece (ne mogu nikako,jer nemaju nikakvih argumenata posle ovoga !). Rusija ce priznati nezavisnu Republiku Srpsku ukoliko zapadne zemlje priznaju Kosovo.

A da li se ko brine na zapadu sto sve to moze da odvede Balkan u novu rundu ratova ? Ili oni to mozda i zele, kao i za vreme devedesetih ?

nikitta

pre 17 godina

Srbija je več toliko pretrpela od 91, tako da se stvarno ne treba bojat nikakvih ucenjivanja i pretnji zapada. Srbija je multinacionalna demokratska zemlja i Albanci su manjina kao i ostali. Ne može se preko međunarodnog prava i visok stepen autonomije Kosova je za Albansku manjinu jedino realno i pravedno rešenje(za sve strane). Zna se značajnost istorijska; Kosovo želiju otimat Albanci več preko 120 godina i isto u uvo vreme su se tu masovno naselili. Ali zna se da je Kosovo bilo srpska zemlja vekoma pre nego kada su se prvi Albanci naseljenici doselili. Kakav primitivizan albanskih separatističnih terorista koji i ustrahuju svoje albanske sunarodnjake koju žele živeti mirno i u harmoniji u Srbiji.

hm

pre 17 godina

Nasi ljudi su pre 20-30 godina prodavali svoje kuce albancima za tolike pare da vam se zavrti u glavi. Ljudi platili debelo,naselili se, razmnozili i naravno da je sada njihovo. Davno je Kosovo izgubljeno i ja ne znam kako ljudi to ne zele i ne mogu da shvate.

b@nem

pre 17 godina

Kad su lažirali ustav nisu zvali Albance, građane Srbije na glasanje, a sad je Kosovo naše. Koliko Albanaca, državljane ove zemlje, aktivno učestvuje u političkom životu? Neće ili ne mogu. O čemu pričamo, malo jesu deo države, malo nisu.
Ovako stoje stvari: vlada se neće formirati dok ne bude jasno šta je sa Kosovom. Zato Koštunica odugovlači da šatro ne bi bio on kriv.
Kad to prođe, a izvesno je da Kosovo dobija nezavisan status (izvesno je odavno!), onda će se formirati vlada sa jednim ciljem: rasprodaja EPS-a, NIS-a i vojne imovine. Čanak je 100% u pravu. Ovi ostali imaju neki svoj govor demagogije, a ne rade ništa osim što nas bombarduju preko RTS kao u Miloševićevo vreme.
Mi, de facto, imamo najnespobnije političare koji nemaju nikakav kredibilitet u međunarodnim krugovima. U stvari imamo samo filozofe koji kukaju pred kamerama RTS-a, a ništa ne rade. Nisu brate EU i SAD protiv nas, mi sami smo naš najveći neprijatelj.

Ana

pre 17 godina

Srbija ne treba da prihvati otimacinu Kosova, a svi oni koji to hoce ce se suociti sa problemom. Jer sto se silom otme, to ce se silom jedino i vratiti. Srbija mora jasno da kaze da nece iskljuciti silu kao jednu od opcija. Mi imamo svako pravo na upotrebu svake sile u ovom slucaju!

Zaoka

pre 17 godina

Nema mesta cudjenju. Zna se zasta je Ahtisari postavljen.
Ovo je sad partija saha i testiranje Rusije.
Rusi su hteli da izbegnu skandal i da takav predlog ni ne izlazi pred SB i to su diplomatskim recnikom najavljivali sve vreme, dok su veto ostavljali kao krajnju instancu ako ovi sa Zapada (citaj Bilderbergova grupa) ne shvate da ne moze vise tako. Ovi sa Zapada su ocigledno mislili da Rusija blefira i da nece staviti veto, pa su bezobrazno mislili da ce kada ih stave pred svrsen cin (objavljivanje Ahtisarijevog predloga u UN) Rusi okrenuti glavu na drugu stranu.
Ali.....tek sad pocinje igranka.
E sad za moje Srbe:
Nista nije izgubljeno da se ne moze povratiti.
Samo strpljivo i pametno.

mali marinko

pre 17 godina

Najznačajnije obilježje SR politike zadnjih 20 godina je - altruizam. Počevši od onih zabrinutih izjava kako HR ne može opstati kao država jer je premala, BIH jer je nefunkcionalna, CG jer je privatizirana, KO jer je kriminalno... kako bi bilo da se malo okrenete sebi i da pustite gorespomenute da nose svoj teret a ne da vodite njihovu brigu?

Taj pristup je možda najizraženiji na KO (zapravo vidi se kako takva razmišljanja rastu sa opadanjem vaše vojne moći) umjesto da ste razmišljali što vi imate ponuditi KO trošili ste vrijeme (i još ga trošite) na dokazivanje kako nezavisno KO neće moći opstati ili (sofisticiranija metoda ali nipošto nova) kako će svijet patiti ako KO postane nezavisno ...

'argumenti' o Kataloniji, Baskiji, Sj. Irskoj. su se čuli još '90. Smislite nešto novo!

Djordje

pre 17 godina

Ako se ovo desi...a ide u tom pravcu, slobodno mozemo da kazemo da je fasizam trijumfovao u svetu.
Pogledajte kartu evrope danas i 1941 god i videcete iste granice.
Demokratija i zapad ...lepo zvuci ali ispada da je to samo drugo ime za moderni fasizam.
Hrvatska je nastala zahvaljujuci genocidu nad Srbima u II svetskom ratu sad i Kosovo.
Mi glumimo postenje i sigurno smo najtolerantniji i najslobodarskiji i najdemokratski narod na balkanu....sta dobijamo za nagradu?
Nadam se samo da ce neka kometa da nas sve slisti sa ove planete jer nismo za zivot....

slavisa

pre 17 godina

E vec i tome jednom da dodje kraj. jos samo kad bi ovi Amerikanci bili pametni pa izgradili jedan veliki zid a isto tako i svi nasi susedi, pa da nas onako pravo izoluju, pa jos i da naprave krov pa da nam bude bas mracno. Nismo nista ni zasluzili drugo nego MRAK.
Jos kad bi Vojvodina bila pametna pa da i ona trazi nezavisnost, da iskoristi ovu situaciju, ali cisto sumnjam ipak su je naselili srpskim izbeglicam iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova.
Toliko sam vec ogorcen na ove nase politicare, oni sad krecu u inicijativu, koju inicijativu kad je dosao kraj, sta nisu isli u inicijativu od 2000, da stvarno zelim sve najgore Srbiji.

Rade

pre 17 godina

Dajte molim vas kakav Tadic.Covek je Hasima Tacija nazvao vojnikom i time priznao Kosovo kao legitimno.Nazvan je "vojnikom" od strane visokog funkcionera nase drzave. Da je imalo castan covek nikada ne bi to uradio vec bi podneo neopozivu ostavku,a drugi komentar sa vrha-zbog takvih kao sto si ti ovo nam se i dogadja. Ako jednoga dana ne daj boze bude doslo do slicne situacije negde dublje u Srbiji sta ces onda da kazes. Trebalo bi da se predamo mozda i pustimo opet da nas gaze. Dokle? Trebalo bi da se stidis i da ne zoves vise sebe Srbinom!!

Milan

pre 17 godina

Poštovani građani Srbije!
Šta reće na sve ovo!Očigledno da Srbija nema mudre i dorasle političare ovom ludom vremenu u kojem živimo.Vlada zakon jačega, vlada pokvarenost,dupli standardi,licimerje-ma kakvo međunarodno pravo i Povelja OUN.Bojim se da se stvar neće završiti samo na KiM,sledi otimanje one tri opštine na jugu Srbije(Medveđa,Bujanovac i Preševo),Sanđžak i Vojvodina. Sve će se to odvijati po ustaljenom scenariju,prvo se problem internacilizuje,a onda zna se kako dalje...Zato Srbija i svi srbi iz celoga sveta moraju odlučno reći da se ni po koju cenu ne daju Kosova i Metohija, jer to što čine SAD,EU,NATO,OUN i njihov generalni sekretar je čisto sileđžistvo,teror i kraj međunarodnog prava i svih vrednosti ove civilizacije.Istovremeno Srbi u BiH tj.SR i Srbi u Hrvatskoj odmah moraju tražiti uspostavljanje nezavisnih država i onog trenutka kada se Kosovo proglasi nezavisnim i Srbi trebaju proglasiti svoje nezavisne države-pa da vidimo te zapadne pametnjakoviće i njihovu reakciju.Rusi igraju vrlo podlu i pokvarenu igru i od nji što dalje. Uostalom, pa čemu služi ta vojska i policije države Srbije, ne valjda da pravi sladoled i limunadu-ima puno formi i načina da se suprostavimo tehnički superiornijem i jačem osvajaču.Dragi moji cenjeni komentatori: još nikome nije pošlo za rukom da pobedi i uništi jedan narod i svaki narod ima pravo na ODBRANU, primenjujući sva sredstva od diplomatije do upotrebe oružanih snaga.Jer,ako se tako pusti Kosovo i Metohija a ne uspe se podeliti i dobiti bar 1/3, onda sledi dalje komadanje i otimanje delova teritorije države Srbije.Nije sve izgubljeno!Javljam se iz Slovenije.
Živela Srbija

Rosoner

pre 17 godina

Kao gradjanin Srbije, i ja sam ZA Ahtisarijev plan!
Ja sam ZA slobodu Srbije od velikosrpskih sovinistickih, imperijalistickih manijakalnih teznji koji su uveli ovu zemlju u propast, a sve je pocelo 1913. godine!
Slobodno Kosovo = Slobodna Srbija!

tole

pre 17 godina

PODELA,samo i jedino PODELA.Sve vreme se nadam da je to jedina opcija naseg pregovarackog tima koju, iz strateskih razloga, za sada (tako nazvanu) ne saopstavaju...

maki

pre 17 godina

A od kada su to SAD i Srbija prijatelji? SAD, a ne neka fantomska "međunarodna zajednica", oduzimaju Srbiji deo teritorije. Uz svesrdnu pomoć Evropske Unije.
Sva ova sprdnja od pregovora, izveštaja generalnom sekretaru, tobožnjeg posredovanja Ahtisarija, sednica Saveta bezbednosti, samo je pozorište koje treba da zamaskira politiku GOLE SILE u nekakav privid međunarodnog prava. To je svet u kome živimo.
Novi stari kolonijanizam.
Kad bi barem prestali da nam drže pridike o moralu!

pata

pre 17 godina

Hoce li Srbija biti prva drzava koja ce cestitati nezavisnost Kosova i rodjenje jos jedne demokratske i slobodne drzave u Evropi, ili ce i ovoga puta propustiti tu priliku?
Predlazem da na vasim stranicama otvorite novi prostor za cestitanje unapred, jer ako to nece uraditi javne licnosti, mozda mozemo ovako anonimno da izrazimo volju ovog naroda. Mozda ipak ima neko u Srbiji ko razmislja na "pro-Evropski" nacin i uvidja da je ovo jedini pametan nacin da se rese "konflikti" na Balkanu.
Imajuci u vidu da istoriju pisu pobednici, verovatno ce se za jedno par stotina godina otvoriti novi naslov "Poceci islamizacije u Zapadnoj i Teroristicko budjenje naprednih snaga Evropi", u kome ce se ispostaviti, da Srbija nikada nije postojala i da je to sve izmislio neki Milosevic, koji kada je shvatio koliko je pogresio, je umro od srcke.

Maja_V

pre 17 godina

Pacijent je umro, ceka se na obdukciju...rezultat iste nece vratiti pacijenta u zivot. Nego da vidimo sta cemo sa 85 odsto teritorije i njenim stanovnicima. DA li cemo imati novca da bioloski prezivimo ovu tranziciju i KO NAS TO "UBRZANO" VODI U BOLJE SUTRA?!

m1k4

pre 17 godina

Ma ovo je OK. Kosovo Albancima ali zato: Republika Srpska se pripaja Srbiji, Katalonija i Baskija nove drzave, Irska nova drzava. Onda ovim kvarnim Rusima nek se otcepi Chechenija. I naravno, da vise neko sprzi ovu Ameriku, preterase sa ratovima po svetu.

U turn

pre 17 godina

Sad znam zasto ce moj glas na sledecim izborima ici Radikalima. Ako uzmemo primer sa Kosova gde se nasilje i etnicko ciscenje nagradjuje nezavisnoscu, onda je logicno da ovde svi treba da glasaju za SRS. Do sada sam uvek bio ili na DS-ovoj ili DSS-ovoj strani, ali posto vidim da pro evropska politika nevodi nicemu, tj. da se idalje nepostuje povelja UN, medjunarodni zakoni i vaze \"specijalna\" pravila prema Srbiji - iako vise nema SM i zemlja je demokratska - onda ne znam zaista sta vise da mislim. Poruka za EU i US: lepo ste nas nasankali, sto bi rekao GWB: \"You can fool me once, ... shame on you\". A par starih narodnih izreka mi uvek padnu na pamet, kad god pomislim na Srbiju i odnos \"vodecih\" sila prema njoj:
\"Kadija te tuzi, kadija ti sudi\",
\"Nelipshi magarce do zelene trave\",
\"Kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom\".

branislav

pre 17 godina

mi Srbi kolektivno lazemo sebe i ceo Svet da nam je stalo do Kosova. A rezolucija 1244 znaci: hiljadu dvestotine cetrdeset i cetvrta rezolucija.... ne nosi ni broj 1, niti poslednji broj... samo jedna u nizu

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Neka mi samo neko,bilo ko, objasni zasto nezavisnost za Kosovo i Metohiju a ne za Republiku Srpsku i ja cu da poverujem u zapadnu "demokratiju"!Godinama zivim ovde na zapadu,njihova "demokratija" je toliko licemerna i providna da na nju mogu da nasednu jos samo neki skolarci koji glasaju za LDP a nikad nisu bili u inostranstvu,cak ni na eskurziji...

Vojislav Koštunica

pre 17 godina

Činimo sve što je u našoj mogućnosti i činićemo i dalje da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije.Pokušaćemo sve što je u našoj moći da mirnim putem i diplomatskim sredstvima ubedimo međunarodnu zajednicu da je ovo presedan i da postoji opasnost za ceo region.Treba učiniti sve,ali nažalost izgleda da u svetu vlada politika dvostrukih aršina.

Pravnik

pre 17 godina

Ovo što se dogodilo je logična posledica pitanja koje Srbija kao država nije rešila u periodu od 100 godina.Podsećam da su tzv."Albansko pitanje" obrađivali i Svetozar Marković i Dimitrije Tucović /ako neko u ovoj zemlji još zna ko su ova dvojica/i to kao jedan od najvećih problema države Srbije.
I sada,kada je konačno rešenje predloženo,kada se sem Rusije /a i to ćemo videti/ kompletna međunarodna zajednica slaže sa tim,ovde se političari pitaju šta da rade!Baš odgovorno.
Opet ćemo slušati žalopojke o nepravdi,o tome kako nas svi mrze itd.
Ovi što vode zemlju morali bi znati da svet uređuju veliki,počev od Berlinskog kongresa,pa preko Mirovne konferencije posle I Svetskog rata,.pa u Društvu naroda,pa u UN,pa u bilateralnim sporazumima SAD i SSSR i td.
Veština malih je da anticipiraju događaje i da sopstvenu politiku prilagode takvoj anticipaciji.Nažalost toga kod nas nema,problemima se ne ide u susret,već se čeka sa njihovim rešavanjem.Finale svega toga je ovo što se sada događa.
Kosovo će biti u onakvom statusu kako to odluče SAD i Rusija,a sa tim se saglasi EU.Niko neće pitati ni Srbiju ni Albance o tome.Nažalost.

Pravnik

GA2

pre 17 godina

Mene zanima jedna stvar. Dakle, da li neko predlaže rešenje za situaciju na Kosovu ili je dovoljno samo reći da je Kosovo oduvek srpsko (što nije tačno i pokušaj je lažiranja istorije), ili patetično "neko nam otima 15% teritorije", ili "Kosovo je duša srpskog naroda"(što takođe nije tačno, jer ja sam Srbin, a ne osećam Kosovo tako, a ne osećaju ga ni mnogi drugi tako).

Dakle, šta predlažete kao rešenje? Hoćete li vi da idete da živite u Prištini, Prizrenu, Peći ili još bolje u nekoj zabačenoj vukojeb... na Kosovu? Hoćete li vi da ratujete za Kosovo ili da naša deca idu umesto vas? Kako zamišljate da to dole funkcioniše? Da neko u srpskoj vojsci ili policiji gine zarad očuvanja nepromenjenog stanja na Kosovu?
Kosovo je otišlo i tu je kraj priče. 'Ajde malo da živimo i radimo!!!

Nikola

pre 17 godina

Kostunica je u pravu. Nadam se da ce Rusi zaista spreciti usvajanje Ahtisarijevog plana. Smatram da nemamo prava cutke da gledamo i aminujemo svaku ideju koja uperena protiv nas. Moramo se do kraja boriti svim diplomatskim, miroljubivim nacinima, Kosovo jeste deo Srbije i suprotno moze da prica samo neko ko nikada nije bio tamo. Bice tesko ali se nadam da cemo uspeti.

Brankoni

pre 17 godina

Kriterijumi za nezavisnost na Balkanu su poznati:
1. Zrtvovati svoj narod maksimalno kako bi se izazvala reakcija medjunarodne zajednice.
2.Pridobiti amere da podrze "pravednu" borbu za slobodu
3.Izazvati krvoprolice i medijski i marketinski ga propratiti
4.Naoruzavati se i neprestano izazivati sukobe i drzati tenziju
5.Proterati i ocistiti teritoriju od drugih naroda (uglavnom Srba)
6. "Legalizovati" uz pomoc strane intervencije i UN stanje na terenu.
Svako kopiranje ovog recepta je strogo zabranjeno za "demokratske" drzave sveta.

Beogradjanin

pre 17 godina

Ukoliko Rusija uloži veto, testiraće se spremnost evropskih država i SAD da jednostrano priznaju suverenitet Kosova. Ukoliko i to prođe, to je poraz demokratske Srbije čiji sam i ja zagovornik.
U tom slučaju, srpske vlasti ne smeju stajati po strani i slati nekakva pisma, već povući konkretne poteze, koliko god oni bolni bili za evropske integracije koje su u toku. Ne ulaziti u NATO, ne obnavljati pregovore sa EU, fokusirati se na nacionalnu strategiju i graditi ponosnu Srbiju.

sasa jokic

pre 17 godina

Braco srbi, Ruski veto bi znacio rat na Kosovu. Da li ste spremni za uniforma, i da date zivote za nesto sto je Slobodan milosevic odavno izgubio?! Da li ste spremni da branite nesto sto odavno nije nase, i sto je neodbranjoivo?! Da li ste spremni da odete pod rusku suknju zarad. situ onu koja je odrzavala Milosevica na vlasti, dovela kostunicu, i pustila djindjica niz vodu?! Da li ste spremni na sve ovo, ako jeste, onda je to samo po sebi samoubistvo! Ako niste, ako vam je stalo do buducnosti sopstvene dece, a vase onda jasno na sledecim izborima to stavite Kostunici, Dacicu, i Nikolicu do znanja. Dosta smo krvarili zbog drugih, ajde malo d amislimo na sebe, jer ko ne misli na sebe, ne misli ni na druge!

Brain

pre 17 godina

Juce na BBC News 24 gledam jednog od Busovih savetnika koji kaze "Kada bi Amerika cekala i postovala odluke UN, nikada nista ne bi bilo uradjeno na svetu!". Aaalo bre, pa u kakvom mi to svetu zivimo??? Ko komanduje ovom planetom? U cemu je onda razlika izmedju Hitlerove Nemacke i EU ili SAD? Samo u metodologiji. Kosovo, kao leglo kriminala, bez ijednog valjanog razloga, se otima od Srbije, i daje u ruke ljudima koje je nekada SAD proglasio za teroriste! Pa objasnite mi logiku postojanja medjunarodnog prava i demokratije. Sve je manje razloga da glasam za bilo koju "demokratsku opciju" ikada vise. Demokratija je izgleda politika tuzne proslosti. Lepa zamisao, ali neprakticna.

Alex

pre 17 godina

Svaka cast Kostunici, zalim sto nisam za njega glasao na proslim izborima. On zaista ima nekog saveznika sto se nazalost za neke druge ne moze reci. Srpski narod znace da ceni itekako gospodine Putin.

Miloš

pre 17 godina

Mi smo se našli u totalnom bespuću : težimo ulasku u NATO i Evropsku uniju, a mnogi od onih koji zvanično vode politiku u tom pravcu, žale što više ne postoji Varšavski pakt pa da se njemu priključimo !

Marko, ex-NS

pre 17 godina

Vidim da su mnoge oci u Srbiji uprte u Rusiju i Kinu. Skidaj narode pogled odatle - i pokusajmo da se usredsredimo na stvari koje mozemo da resimo, pre svega vecim radom i boljom organizacijom. Manite se corava posla.

Sait Berisha Pec

pre 17 godina

Srbija se na jedvite jade spasila od tuzbe za genocid, izvrsen u Bosni. Politicki establishment Srbije, a i poveci broj drzavljana Srbije, treba da razmisle, pre nego sto se preti "protivudarom", za izgubljeno Kosovo, pripajanje Republike Srpske Srbiji.Jer uz "udavacu" ide i "miraz": Dva puta potvrdjen, od ICTY I MSP, genocid u Srebrenici. Resiti se jedne brige a navuci jos vecu, nije odlika razboritih.

Djordje

pre 17 godina

Tadic i Kostunica rade kako se mora. Bitno je da se sad ne reaguje suvise emocionalno. Albanci su ostvarili ovaj fenomenalan trijumf jer su postepeno izgradili saveznistvo sa onima koji mogu da im pomognu i strpljivo sacekali pravu priliku.
To isto i mi treba da uradimo.

Branko

pre 17 godina

Ne gubi Srbija puno gubitkom Kosova, a da li nesto dobija? Dugorocno mozda i da jer opstankom Kosova u Srbiji i sa ovakvom tendencijom prrirodnog prirastaja srpske i albanske populacije u vrlo kratkom vremenu Albanci bi postali brojnija populacija od Srba u Srbiji. Da li zelimo da nasi potomci zive u takvoj drzavi? Zato ovih 15% neka ide, ustvari odavno je otislo ili oteto, hajde da ostalih 85% napravimo kao jednu normalnu drzavu za nas zivot i zivot nasih potomaka.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ono sto Srbija i njeni politicari mora da fokusiraju o ovom momentu jeste to da je situacija (sadasnja )na Kosovu nastala vojnom intervencijom onih koji se sada zalazu za toboznju nezavisnost te pokrajine.Oni, naravno, zele da svim mogucim manevrina krive Milosevica i Srbiju za nastalu situaciju. Bez obzira sta je tu poduzeto sa srpske strane, i od bilo koga, to nije bila jednostavna agresija na miran narod. To je bila reakcija na dugogodisnje provokacije od strane albanskih politickih vodja i teroristickog pokreta pomaganog od strane onih koji se sada zauzimaju za nezavisnost. Koliko bi ta nezavisnost bila stvarnost to je samo mislena imenica ali u njeno ime Zapad bi dobio pokornog kolaboratora za daljnje inicijative.Tu ustvari i lezi strateski potez koji Zapad zeli da prikrije sa nekom "humanom
intervencijom". Bas zbog toga njihove "karte" nijesu potpuno sigurne u ocima onog dijela svijeta koji sve vise razotkriva prave namjere agresora.Prema tome u ovim danima za Srbiju ne preostaje nikakva duznost za licno blamiranje jer to ide samo u prilog onih koji rade protiv osnovnih interesa te zemlje. Srbija je pretrpjela i jos uvijek podnosi barazu svemogucih, ne samo vojnih, nego politickih, ekonomskuh i drugih sankcija koje imponiraju interesima Zapada.

Istoričar

pre 17 godina

Samo da ne sazovu novu konferenciju na Jalti ili možda Svetom Stefanu! Znamo kako smo poslednju put prošli- nit levo nit desno-večita rupa u Evropi!

Srdjan

pre 17 godina

Mislim da da ce Kosovo biti podeljeno, juzni njima nama severni, inace ako se to ne zbude izbice rat sila, nasa vlada je stala pre 7god. uz zapad i evo kako nam vracaju, mi smo glup narod i tako ce nas rasparcavati dok neostane Beogradski pasaluk. Sada je najbolje da se u ovom trenutku svi slozimo i budemo na strani istoka.

Icotaki

pre 17 godina

Uf, pa ja ne znam kako je iko mogao da ocekuje da ce Kosovo ostati srpsko, posle svega sto se dogodilo. Jel iko od nasih politicara komunicira sa kosovskom vladom (celom)? Jel je iko isao da poseti Albance (njih ima cirka 2 miliona tamo, sto legalno, sto ne) da cuje/vidi sta oni hoce i zasto? Makar da su ulozili bilo kakav napor za kontakt... Znaci mi hocemo Kosovo, al necemo Albance. Idi!!!
I umesto da nasi politicari lepo pregovaraju oko prava Srba, zastite spomenika i sijaset sitnica kojima mozemo da uticemo na zivot na Kosovu, oni prete, pricaju nebuloze (bebe i Kosovo u srcu) koje su pateticnije od partizanske citanke za prvi razred. Dodir sa realnoscu ide samo preko tri sloja rukavica, da ih slucajno ne bi ujela. A Rusima smo pobegli '48, al' ce zato sad da nas strpaju pod misku... A tamo toplo, znojavo i mracno...

ExEU

pre 17 godina

Voleo bih da budem Amerika ili Izrael bar jedan dan pa da bombardujem koga hocu i kad hocu i da za to nikada ne odgovaram. I sad bih mogao da trabunjam o saveznistvu nas i Amerikanaca u dva svetska rata i o pravnom nasilju i o jos mnogo cemu, ali necu.Resili su da nagrade Albance i tu je kraj. Sto se duze budemo kocoperili to ce nam biti gore. I umesto sto sad jadikujemo treba da zastanemo i da se zapitamo, da li nam demokratija, ekonomski prosperitet, bolji zivot,pravna sigurnost...trebaju zbog EU ili nas samih. Treba nam zbog nas, a sto se mene tice ja u tu EU i ne bih da ulazimo. Eto za 7 godina EU od jednog evropejca uspela je da napravi svog protivnika a nisam jedini sigurno. Drugo, sta smo se mi zamerili tim Fincima? Onaj Oli Ren mi je delovao simpaticno sad se i on popismanio. O Ahtisariju necu ni da pricam. Dovoljno je da mu pogledate u oci i jasno je sa kakvim covekom imamo posla. Trece, ne biva da su nam samo drugi krvi. Braco Srbi ne brani se teritorija tako sto za ogromne sume prodate imanja, preselite u Srbiju, pa onda kukate "ode nam Kosovo". Nije nego. Ovo se odnosi samo na one koji su sa Kosova odlazili do 1999. godine. Sad je gotovo ,zao mi je. Mozete jedino sami da uprtite i krenete da branite ono sto ste prodali. Na kraju me zanima sledece. Posto su nas bombardovali 78 dana i uspesno unistili gomilu civlnih ciljeva i poubijali gomile neduznih ljudi i posto ce nam uzeti i Kosovo, da li je to dovoljno da nas vise ostave na miru. Ili hoce da nas komadaju komad po komad i vrate na pocetak, na Srbiju Milosa OBrenovica. Neka vise kazu sta hoce od nas. Pun mi je kufer vise tih prijatelja i floskula da EU nece biti zaokruzena dok u njoj ne bude Srbija. Da Bog da da se nikada ne zaokruzite.

DejoKM

pre 17 godina

Vec duze vreme na ovom mestu citam nesto vrlo zanimljivo.
1. Albanci: nece sa Srbima.
2. MZ: Srbima omoguciti da zive na Kosovu.
3. Iz Srbije: pomoci Srbima da ostanu dole.

Da li neko uopste pita te Srbe dole, a da li oni hoce da zive na nezavisnom Kosovu. Zasto mi se cini da mi neko vec unapred odredjuje sudbinu.
Ja cu da zivim gde mi bude najbezbednije i gde budem zeleo i bas ne vidim nacin da me neko veze da zivim na nezavisnom Kosovu. Ni bombama.

kosta sa mnogo pameti u dzepovina

pre 17 godina

Najpametnije sto Srbi sa Kosova mogu da urade je da sacekaju proglasenje nezavisnosti a onda da stanu pred neku ambasadu i izjave da im je zivot ugrozen iz politickih i vjerskih razloga. Onda fino neka zapale negdje vani i neka pocnu normalno da zive od plodova svoga rada. Do sada su im te plodove brali malogradjani iz reda vladajuce klase. Slicno su uradili Muslimani iz Krajine koji su umjesto za puskom posegli za iseljenjem. Iako su tada otisli nevoljno sada su svi manje vise zadovoljni i prosli su 100 puta bolje nego i Srbi i Muslimani koji su se ovde tukli za saku kamena i kravlju balegu na strnjistu...

Rekoh... I odoh nazad na posao...

Achimas

pre 17 godina

Dobro se secam da mi je baka koja je radila u ministarstvu prosvete u Kraljevinini Jugoslaviji pricala da su ucitelji isli na Kosovo samo po kazni.
Dobro se secam da se moja generacija diplomaca (sredina sedamdesetih) borila i rukama i nogama da ne ide na sluzbu na Kosovo (narocito lekari i stomatolozi).
I zasto sad toliko zaprepascenje? Ceda Jovanovic je jedini koji razume situaciju.

Goran

pre 17 godina

Pa, poenta i jeste u tome sto na Kosovu ima mnogo vise Albanaca. Ako razmisljamo o tome cije je Kosovo, onda u obzir treba uzeti narod koji tamo zivi. Slazem se da ne treba poklanjati nesto sto nije tvoje, ali bas u tome i jeste stvar - Kosovo nije NASE, vec opripada ljudima koji tamo zive. Necu da ulazim u to koliko je tamo nekada BILO Srba, ali sadasnje, cinjenicno stanje je takvo da su Albanci tamo u apsolutnoj vecini. Lepo je to sto nam je sada palo na pamet da razmisljamo o demokratiji, ali toga je trebalo da se setimo mnogo ranije i da narodu na Kosovu dozvolimo da sam odluci kako ce da zivi. Umesto da im prosirujemo autonomiju, mi smo im je uskracivali. Sto je najgore, to nam nije bila prva takva greska. Prethodno smo tvrdoglavo odbijali svaku pomisao na konfederaciju sa Hrvatskom i Slovenijom, pa su na kraju te drzave postale samostalne. Na kraju smo se i sa Crnom Gorom natezali. Prilikom bilo kog pokusaja neke od ovih (nekadasnjih) republika da izbore svoje mesto pod suncem, mi smo tvrdoglavo negirali bilo kakav dogovor. Eto, sada bismo bili presrecni kada bi Kosovo moglo da ima apsolutnu autonomiju, ali samo da se zove delom Srbije. Verujem da bi Albanci pre 10 godina bili presrecni i prezadovoljni takvom ponudom, ali nama tada nije palo na pamet da im tako nesto ponudimo, vec smo gordo i ponosno cuvali svoju "kolevku".
Uostalom, OK, hajde da zamislimo da je Kosovo nase i da to niko ne osporava. Ali, kako, ljudi, mislite da dva miliona Albanaca koji ne zele da zemlja na kojoj zive pripada Srbiji, naterate na suprotno? Imate li bilo kakvu ideju kako to moze da se uradi, a da se ta ideja razlikuje od Miloseviceve?