Srbija

Petak, 16.06.2023.

10:40

Potpisan ugovor sa EBRD: 80 miliona evra FOTO

Ugovorom koji je danas potpisan u Vladi Srbije obezbeđeno je 80 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Potpisan ugovor sa EBRD: 80 miliona evra FOTO
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIÆ/ bg

Od toga je 70 miliona evra namenjeno za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova (NTP), a 10 miliona za BIO 4 kampus u Beogradu.

Ugovor o zajmu potpisali su ministar finansija Siniša Mali i direktor za region Zapadnog Balkana i kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Kolanđeli, a ugovor o projektu premijerka Ana Brnabić, Kolanđeli i direktori tri naučno-tehnološka parka, niškog Milan Ranđelović, čačanskog Mirko Pešić i kruševačkog Martina Manojlović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je nakon potpisivanja ugovora rekla da se, kada je reč o NTP u Čačku i Nišu, radi o fazi dva, odnosno izgradnji drugih zgrada, dok bi se u Kruševcu gradila nova prva zgrada.

"Plan je da se posle potvrđivanja ugovora u Vladi Srbije i Skupštini Srbije objave tenderi za izvođenje radova i očekujemo da radovi počnu do kraja ove godine", rekla je ona.

Do kraja godine radovi bi trebalo da počnu i na izgradnji BIO 4 kampusa u Beogradu, za šta je današnjim ugovorom obezbeđeno 10 miliona evra, a ranijim sa Razvojnom bankom Saveta Evrope 200 miliona evra.

Brnabić je naglasila da bi ovim investicijama trebalo da se pomogne da mladi visoko obrazovani ljudi ostanu u svojim mestima i da IKT sektor, kao najbrže rastući u Srbiji, nastavi da se rzavija.

Direktor za region Zapadnog Balkana i kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Kolanđeli istakao je da će ovi veoma ambiciozni projekti staviti Srbiju na mapu sveta kada je reč o biotehnoilogiji.

Naveo je da će ova banka finansirati i individualne startapove u Srbiji, što, kako je rekao, nije rađeno ni u jednoj drugoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

13 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: