Subota, 10.06.2023.

23:57

Mediji: Leo Beširi i Slobodan Georgiev hoće da menjaju zastavu Srbije FOTO

Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove na političke proteste koje organizuje prozapadna opozicija izneo je izmenjenu zastavu sa zahtevom da se ona promeni.

Izvor: B92

Mediji: Leo Beširi i Slobodan Georgiev hoæe da menjaju zastavu Srbije FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

130 Komentari

Sortiraj po:

Južni Susjed

pre 10 meseci

Moja definicija zastave:
Zastava je vrsta tkanine u obliku četvorokuta, čije se boje mijenjaju ovisno o tome tko je na vlasti u datom trenutku .

ps
vrijedi za sve zastave svijeta

igor

pre 10 meseci

Raspored boja ja ne bih menjao ali grb na ovoj zastavi mi se dopada. Inace mi je aktuelni grb bez veze, sa prekomplikovanim, stripovski infantilnim crtezom one pticurine koja vise izgleda kao papagaj, a najmanje kao beloglavi sup. Beloglavi sup je inace lesinar prilicno gadnog izgleda i nikad nisam razumeo zasto bismo zeleli da naciju simbolicki povezujemo sa takvim stvorenjem. Jedostavan, graficki modernizovan stit sa krstom i cetiri ocila je idealno resenje. Sto se himne tice, Vostani Serbije meni licno puno bolje zvuci od Boze pravde.

Frižider

pre 10 meseci

Ja lično nisam za ovu sadašnju zastavu Obrenovića niti za zastavu Kradjordjevića. Kao prvo, nismo monarhija da nam se na zastavi vijori kraljevska kruna, a kao drugo Srbija je postojala i pre Obrenovića. Ne znam šta fali zastavi Nemanjića ili crveno-plavoj zastavi?

Jegulja

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.
(Budimir Trajković, 11. jun 2023 10:28)

ne generalizuj majstore.

to su se samo javila dvojica koji su na NVO jaslama i odvalili tu glupost. njima su te stvari obaveza zato sto su za to placeni. nikome ne pada na pamet da se bave ovim o cemu ova dvojica bulazne.

Mare

pre 10 meseci

Koliko zemalja u Evropi ima veronauku u skolama? Jel mozemo da uradimo neko kvaltietno istrazivanje po tom pitanju pa na osnovu toga da pravimo neke zakljucke? Mislim ima onih koji bi napravili od Srbije monarhiju, ili dzamarhiju, pa nije bas da im pridajemo neku paznju. Sta ima da pridajete toliko paznje i ovoj dvojici? I ja zelim sutra Ferari ali ipak ...

anja

pre 10 meseci

Opozicija i svi koji ih podržavaju bi svoju energiju i resurse trebala usmeriti ka davanju konkretnih rešenja na neke probleme i rešavanju konkretnih pitanja bitnih za našu zemlju. Umesto toga oni se stalno bave nekim marginalnim stvarima i glupostima. Šegače se na protestima protiv nasilja i pozivaju na ubistvo predsednika itd itd... Samo da stignu izbori Brzo će shvatiti šta narod stvarno misli o njima.

bil DE

pre 10 meseci

Znaci umesto zastave koja lici na rusku, predlaze se zastava koja lici na francusku.
Originalni ovi nasi politicari, nema sta.
(neutral felš, 11. jun 2023 09:39)

A što naša zastava liči na zastavu terorističke grupe? Ne liči, samo ima iste tri boje koje koristi još jedno 100 država. Možda da pogledaš dizajn zastava srpske države kroz istoriju, pa da vidiš u kom periodu smo se uhvatili trobojke “koja liči na rusku” i kako od tad živimo.

Etee, takoo je to bilo bre

pre 10 meseci

E jeste bas taj Besiri ce nam odrediti kakva ce nam zastava i himna biti.Samo smo cekali njegov predlog
(humanista, 11. jun 2023 07:35)

A el moze ako promeni prezime u Besirevic? A, el moze onda? Danasnja srpska prezimena su nekada, ne tako davno, vecinom zavrsavala na EV i OV pa su Srbi onda odlucili da ih usrbe sa nastavkom IC.

Ajde zuto cedo, vrati se u crkvu

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.
(Joca Grozni, 11. jun 2023 09:36)

Pa neka je "hjihovo zuto cedo". Sada treba to zuto cedo da leti napolje iz skola. To je to. Ne trazi se vise od toga.

Budimir Trajković

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.

Zok1

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46) Zastava po Sretenjskom ustavu je imala vodoravna polja, bila je kao zastava Hrvatske (koja tada nije imala tu zastavu). A protiv te zastave i ustava nije bila samo Rusija, nego i Turska i Austrija. U svakom slučaju, Srbija ima postojeću zastavu već skoro 200 godina i treba biti dokon da predložiš promenu zastave. Himna je stara već preko 140 godina, kao i grb. Srbija nije nikakva novokomponovana država i nema potrebe da menja simbole. U himni se ne više ne pominje kralj. A što se tiče krune, nalazi se na grbovima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore... ne zato što su te države monarhije, nego zato što je simbol suvereniteta. Uostalom, pogledajte grb San Marina, koji je republika više od 500 godina.

jana

pre 10 meseci

Ko su uopšte ovi i čime su to oni zaslužili srbiju da bi dobili pravo da daju predloge o novoj zastavi? Da neće možda i himnu da nam menjaju?

Aleksandar

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.
(Pera USA, 11. jun 2023 04:24)
Veronauka u skolama je fakultativni predmet, ne obavezni. Ko hoce, moze na gradjansko vaspitanje. Nekima fali i jedno i drugo.

Nebojša

pre 10 meseci

Nevezano za ove meni se nikada nije sviđala naša zastava volim moju zemlju tu nema spora ali zastava mi se ne sviđa mislim da kada smo od Jugoslavije pa Srbije i crne gore došli do samo Srbije trebalo je raskrstiti sa prošlošću i dizajnirati nešto moderno i prepoznatljivo što bi bilo samo naše.

Zile 2204

pre 10 meseci

Odlicna ideja, samo bih stavio boje, crvena, plavetna, bela, i na plavetnoj taj grb.
(Vladimir, 11. jun 2023 07:33)

Ne valja, na plavoj podlozi crveni grb ne bi toliko dosao do izrazaja, a treba da dodje do izrazaja.

DuffNS

pre 10 meseci

(Aca, 11. jun 2023 07:33)

Nije poenta da li je nekom ok ili nije nasa zastava stvar je u tome da je to nasa zastava i ne moze da se menja tek tako kako nekom dodje a pogotovu ne moze da se menja drastcno. O kruni moze da se debatuje i cuje misljenje vecine Srpskih gradjana a sve ostalo je nista vise do najobicnije provokacije, podele gradjana i nepostovanja drzave u kojoj zive. Zamislite sad sve ovo u nekoj Zapadnoj drzavi kako bi se zavrsilo po ovakve likove.

hgfd

pre 10 meseci

Ljudi su totalno u pravu.Grb je sretenjski mada su Rusi bili i protiv zastave i sretenjskog ustava. Nemanjićki orao i orao za vreme Despota Stefana Lazarevića je pravi dvoglavi orao.Ne treba kruna jer Srbija nije monarhija mada bi to neko želeo.Himna koja spominje kralja a Srbija republika. Srbija zemlja apsurda Treba promeniti za svagda

Avanturista

pre 10 meseci

Zastava,vidim da je jedino bitno da ide u pravcu Francuske a ne Rusije. Jedino je to bitno, pa makar umesto krune tu stajala i svastika, više je prihvatljivo.
Što se tiče himne, ovde se slažem sa Beširijem. Himna nam je na prvom mestu depresivna i suzeronilačka, umesto da bude ponosita i dostojanstvena, da daje polet. To kod ove nikad nisam osetio. Vostani Serbije je neuporedivo bolji izbor, isto koliko i Oj, Srpkinjo.

Jagodica

pre 10 meseci

Ukoliko je to potrebno, narod Srbije će doneti odluku da li treba da se menja zastava, grb,... a ne tamo neki iz opozicije kojima je dunulo da se igraju sa državnim simbolima!

Joca Grozni

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.

bgd011

pre 10 meseci

Ove "velike srbende" i "patriJote" pod hitno udzbenik istorije iz osnovne skole da nauce sta znaci kruna na grbu ..ali pod hitno, da se ne brukaju vise

hemodroid

pre 10 meseci

A sta je tu lose?Pa ova zastava i ova himna su od pre 20godina, a ovde lupetate o nekoj dedovini.Himna je ruzna i sa besmislenim tekstom a zastava nema veze ni sa cim, to je neki Kostunicin kvazi istoricar nacrtao.

Emilija

pre 10 meseci

Живим у Аустрији 15 година. Нострификовала диплому на педагошкој академији. У школи радим 6 година. Овде још увек не постоји алтернатива веронауци. Деца иду на веронауку према вероисповести, а ако нема доступне вероучитељке или вероучитеља, онда је дете неоцењно и тако прати наставу или дете не дође на те часове под условом да има одговорну особу која га надгледа.

И још нешто: у Аустрији су распећа свуда, живим у малој средини и веома добро сам интегрисана. Само се два празника славе која нису црквена и не ради се, као и за ових преосталих шест нерадних дана, а црквених празника. То је Европа.

Iks Oks

pre 10 meseci

Veronauci nije mesto u skolama i drzavnim ustanovama. Danasnje stanje je u suprotnosti sa ustavom.

Zastava i grb su takodje u suprotnosti sa ustavom. imaju oznake monarhije, cemu tu nije mesto. Da ne pricam o dvoglavom orlu. I Srbi i Albanci su to preuzeli od Rimskog carstva - jedno carstvo, dve glavem Rim i Konstantinopolj.

E195

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..
(C i n i k, 11. jun 2023 01:10)

Pa trobojka svakako nema veze sa Srbijom. Preuzeta je od Francuske...

FK Radnički 1923

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46)

Isti grb i boje, da. Ali ovakva zastava nikada nije bila 1835. Za vreme Sretenjskog ustava je bila crveno, bela, plava, ali ne ovako uspravno poredjena, nego horizontalno, sa ovim grbom u sredini.

Zoki

pre 10 meseci

Bolje da njih dvojica promene državu. Ako im je sve gadno u Srbiji izvolite gospodo u inostranstvo, odakle i dobijate novac za podrivanje Srbije, pa tamo uživajte.

toboparaliza

pre 10 meseci

@ Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.
(Nik, 11. jun 2023 07:59)


Smeta veronauka ali ne smeta vizantijski grb sa krstom na zastavi Srbije pošto je srpski grb kič?

Др

pre 10 meseci

Не улазећи у полемику о заставама, то нека раде они који се у то разумеју, указао би на појам веронаука. У школама се учи верска настава а не веронаука. Вера и наука су два различита појма. Ако верујеш у Христа не размишљаш да ли је створен безгрешним зачећем или да ли је уопште постојао. То је вера. Ако се питаш ко је Христов отац и да ли је могуће да му је мајка остала трудна на начин како то Библија описује , онда улазиш у сферу науке. Постоји и наука о вери али је то већ нешто друго. Ми смо народ који воли да се прави паметан у свему а онај ко много обухвата обично слабо стиска, што би рекли. Ко је разумео разумео је, ко није и не мора.

Mila89

pre 10 meseci

Najbolje bi bilo za njih da uopšte ne postojimo ,da se pokorimo svima koji to traže.Ko je on da traži promenu zastave i ukidanje veronauke!

Profesor Dušan

pre 10 meseci

Ovo je zastava po ustavu iz 1835 godine .

a Što se današnje zastave tiče

raspored boja na zastavi su nam Turci i Rusi diktirali u izdiktiranom novom ustavu 1838g.

Orao netipičan i više Austrijski nego Srpski , kod Srpskog imamo 1 vrat i 2 glave .
kandže orla stoje drugačije na srpskom grbu u odnosu na sadašnnji.
krila orla kao da jadnik udaren da ne leti, sputano izgleda u od odnosu na raširena krila pravog Srpskog orla ,.....


itd itd ....

Helios

pre 10 meseci

Zastava je komplikovano pitanje a tu je i problem da ne valja prečesto menjati.
Ali apsolutno je neophodno proterati ideologiju iz (ionako jadnog) procesa obrazovanja. Posledično ne da treba ukloniti veronauku iz školstva nego se pod hitno moraju izbaciti iz školstva kako naravno i veronauka isto tako i nakaradno "građansko vaspitanje".

Salle

pre 10 meseci

Ovoj dvoici izgleda smeta to što zastava Srbije liči na rusku zastavu, pa smislili da je naprave da liči na Francusku.
(Vlada, 11. jun 2023 08:23)

Pročešljaj malo istoriju. Obrenović je hteo da nam zastava bude po uzoru revolucionarne francuske. Ovo je model prve moderne srpske zastave inače.

Vojislav

pre 10 meseci

Ne kazem da je treba menjati, ali ni ova danasnja nije uvek bila zastava Srbije. Na zgradi doma vojske u Nisu su istaknute sve srpske zastave kroz istoriju i ima ih barem desetak.

Mirjana

pre 10 meseci

Mozda su u pravu. Zasto Srbija koja nije monarhija ima krunu na zastavi, Ako je vec dvoglavi orao zasto nije Nemanjicki grb gde je orao drugaciji. takodje i himna. Velica se kralj

cikulijo

pre 10 meseci

Pa Srbima svakako vec sto godina razni dodjosi politiku vode,a najvise oni ciji su preci jurisali na Srbe u prvom ratu pa se posle ´poraza setili da su i oni Srbi.Ja bih uveo pravilo da u Srbiji na vlasti mogu biti samo oni ljudi ciji su preci ucestvovali na nasoj strani. u Prvom svetskom ratu.

anti Rola

pre 10 meseci

Hahahaha!!!
Beširi,Georgiev,Olenik,Marinika,...A gde su Srbi?

To su srbi, svi gradjanibSrbije su srbi, ili samo plave krvi su srbi ostali treba da nose zutu traku?

GoranS

pre 10 meseci

Ne bi bila loša ideja. Vostani Serbije sa modernim tekstom bi bila bolja opcija od trenutne koja je faktički molitva za kralja. Prva srpska zastava je kombinacija crvene i plave bez bele boje a ako već mora trobojka onda neka bude originalna kombinacija tih boja - možda 2/3 crvena i 1/3 plava i bela.

Heraldicar

pre 10 meseci

Je li Srbija monarhija? Nije. Sta ce onda kruna iznad orla? Da li Srbija ima kralja kao u Engleskoj? Nema i sta ce onda u refrenu strofe Boze spasi kralja. Kog Kralja? Glupost je bila i kada se usvajala ova himna. Prikladnije je Vostani Serbije

Marko

pre 10 meseci

Zastava nam je u redu, ali himna nam je jeziva i bezlicna. Ima toliko lepsih i vaznijih za Srbiju (Vostani Serbie, Ovo je Srbija, Tamo daleko, Mars na drinu). Dajte referendum.

Preddy Baer

pre 10 meseci

podrzavam proterivanje veronauke iz skola: ako deca do 18. godine nisu zrela da odlucuju na izborima niti da konzumiraju alkohol, vala nisu zrela ni za konzumiranje religije koju im prodaje popovska mafija!

vratiti domacinstvo, ONO i DSZ, etiku, bon-ton i slicno, potrebnije je ovom narodu koji je izgubio kompas od gluposti pisanih pre 2000 godina

Nik

pre 10 meseci

Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.

Aca

pre 10 meseci

Meni je naša zastava OK, i nisam razumeo šta je tačno predlog. Ali smeta mi kruna na grbu. To nema nikakvog smisla i ja sam za to da se skine kruna.

Банаћанин

pre 10 meseci

Zastava iz Sretenjskog ustava iz 1835. godine je slična ovoj. Ustvari, polja crveno-belo-plavo su horizontalno (vodoravno) postavljena sa isto ovakvim grbom u belom polju, štit sa 4 s i uokvireno maslinovim i hrastovim grančicama.

Milan

pre 10 meseci

Jest ova nasa trobojka po ruskoj zastavi malo dosadna ali i ova po francuskoj nije bas zanimljiva. Neko trece resenje koje je nije varijanta tudje zastave bi bilo dobro.

Petar S.

pre 10 meseci

Neki bi OPET DA NAM PODMECU pan-"komunisticke" tvorevine (samo bez zvezde)!! NE, Hvala! Srboija NIJE zaiteresovana! Srbija IMA SVOJU Istoriju i Tradiciju, I NE STIDI je se!
Menjajte (Tradiciju) nekim drugma (npr. Albansku ako vam daju)!

Pera USA

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.

Vdusan

pre 10 meseci

Nije Srbija firma, da na svake dve decenije menja vizuelni identitet. Nazalost, to je bila praksa jer je tako moralo, usled cepanja drzave. Ali sada nije moranje.

C i n i k

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..

igor

pre 10 meseci

Raspored boja ja ne bih menjao ali grb na ovoj zastavi mi se dopada. Inace mi je aktuelni grb bez veze, sa prekomplikovanim, stripovski infantilnim crtezom one pticurine koja vise izgleda kao papagaj, a najmanje kao beloglavi sup. Beloglavi sup je inace lesinar prilicno gadnog izgleda i nikad nisam razumeo zasto bismo zeleli da naciju simbolicki povezujemo sa takvim stvorenjem. Jedostavan, graficki modernizovan stit sa krstom i cetiri ocila je idealno resenje. Sto se himne tice, Vostani Serbije meni licno puno bolje zvuci od Boze pravde.

Aca

pre 10 meseci

Meni je naša zastava OK, i nisam razumeo šta je tačno predlog. Ali smeta mi kruna na grbu. To nema nikakvog smisla i ja sam za to da se skine kruna.

Nebojša

pre 10 meseci

Nevezano za ove meni se nikada nije sviđala naša zastava volim moju zemlju tu nema spora ali zastava mi se ne sviđa mislim da kada smo od Jugoslavije pa Srbije i crne gore došli do samo Srbije trebalo je raskrstiti sa prošlošću i dizajnirati nešto moderno i prepoznatljivo što bi bilo samo naše.

E195

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..
(C i n i k, 11. jun 2023 01:10)

Pa trobojka svakako nema veze sa Srbijom. Preuzeta je od Francuske...

jana

pre 10 meseci

Ko su uopšte ovi i čime su to oni zaslužili srbiju da bi dobili pravo da daju predloge o novoj zastavi? Da neće možda i himnu da nam menjaju?

Petar S.

pre 10 meseci

Neki bi OPET DA NAM PODMECU pan-"komunisticke" tvorevine (samo bez zvezde)!! NE, Hvala! Srboija NIJE zaiteresovana! Srbija IMA SVOJU Istoriju i Tradiciju, I NE STIDI je se!
Menjajte (Tradiciju) nekim drugma (npr. Albansku ako vam daju)!

C i n i k

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..

Vdusan

pre 10 meseci

Nije Srbija firma, da na svake dve decenije menja vizuelni identitet. Nazalost, to je bila praksa jer je tako moralo, usled cepanja drzave. Ali sada nije moranje.

Iks Oks

pre 10 meseci

Veronauci nije mesto u skolama i drzavnim ustanovama. Danasnje stanje je u suprotnosti sa ustavom.

Zastava i grb su takodje u suprotnosti sa ustavom. imaju oznake monarhije, cemu tu nije mesto. Da ne pricam o dvoglavom orlu. I Srbi i Albanci su to preuzeli od Rimskog carstva - jedno carstvo, dve glavem Rim i Konstantinopolj.

Etee, takoo je to bilo bre

pre 10 meseci

E jeste bas taj Besiri ce nam odrediti kakva ce nam zastava i himna biti.Samo smo cekali njegov predlog
(humanista, 11. jun 2023 07:35)

A el moze ako promeni prezime u Besirevic? A, el moze onda? Danasnja srpska prezimena su nekada, ne tako davno, vecinom zavrsavala na EV i OV pa su Srbi onda odlucili da ih usrbe sa nastavkom IC.

bil DE

pre 10 meseci

Znaci umesto zastave koja lici na rusku, predlaze se zastava koja lici na francusku.
Originalni ovi nasi politicari, nema sta.
(neutral felš, 11. jun 2023 09:39)

A što naša zastava liči na zastavu terorističke grupe? Ne liči, samo ima iste tri boje koje koristi još jedno 100 država. Možda da pogledaš dizajn zastava srpske države kroz istoriju, pa da vidiš u kom periodu smo se uhvatili trobojke “koja liči na rusku” i kako od tad živimo.

hgfd

pre 10 meseci

Ljudi su totalno u pravu.Grb je sretenjski mada su Rusi bili i protiv zastave i sretenjskog ustava. Nemanjićki orao i orao za vreme Despota Stefana Lazarevića je pravi dvoglavi orao.Ne treba kruna jer Srbija nije monarhija mada bi to neko želeo.Himna koja spominje kralja a Srbija republika. Srbija zemlja apsurda Treba promeniti za svagda

Др

pre 10 meseci

Не улазећи у полемику о заставама, то нека раде они који се у то разумеју, указао би на појам веронаука. У школама се учи верска настава а не веронаука. Вера и наука су два различита појма. Ако верујеш у Христа не размишљаш да ли је створен безгрешним зачећем или да ли је уопште постојао. То је вера. Ако се питаш ко је Христов отац и да ли је могуће да му је мајка остала трудна на начин како то Библија описује , онда улазиш у сферу науке. Постоји и наука о вери али је то већ нешто друго. Ми смо народ који воли да се прави паметан у свему а онај ко много обухвата обично слабо стиска, што би рекли. Ко је разумео разумео је, ко није и не мора.

Avanturista

pre 10 meseci

Zastava,vidim da je jedino bitno da ide u pravcu Francuske a ne Rusije. Jedino je to bitno, pa makar umesto krune tu stajala i svastika, više je prihvatljivo.
Što se tiče himne, ovde se slažem sa Beširijem. Himna nam je na prvom mestu depresivna i suzeronilačka, umesto da bude ponosita i dostojanstvena, da daje polet. To kod ove nikad nisam osetio. Vostani Serbije je neuporedivo bolji izbor, isto koliko i Oj, Srpkinjo.

Zile 2204

pre 10 meseci

Odlicna ideja, samo bih stavio boje, crvena, plavetna, bela, i na plavetnoj taj grb.
(Vladimir, 11. jun 2023 07:33)

Ne valja, na plavoj podlozi crveni grb ne bi toliko dosao do izrazaja, a treba da dodje do izrazaja.

cikulijo

pre 10 meseci

Pa Srbima svakako vec sto godina razni dodjosi politiku vode,a najvise oni ciji su preci jurisali na Srbe u prvom ratu pa se posle ´poraza setili da su i oni Srbi.Ja bih uveo pravilo da u Srbiji na vlasti mogu biti samo oni ljudi ciji su preci ucestvovali na nasoj strani. u Prvom svetskom ratu.

Aleksandar

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.
(Pera USA, 11. jun 2023 04:24)
Veronauka u skolama je fakultativni predmet, ne obavezni. Ko hoce, moze na gradjansko vaspitanje. Nekima fali i jedno i drugo.

Helios

pre 10 meseci

Zastava je komplikovano pitanje a tu je i problem da ne valja prečesto menjati.
Ali apsolutno je neophodno proterati ideologiju iz (ionako jadnog) procesa obrazovanja. Posledično ne da treba ukloniti veronauku iz školstva nego se pod hitno moraju izbaciti iz školstva kako naravno i veronauka isto tako i nakaradno "građansko vaspitanje".

Joca Grozni

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.

anti Rola

pre 10 meseci

Hahahaha!!!
Beširi,Georgiev,Olenik,Marinika,...A gde su Srbi?

To su srbi, svi gradjanibSrbije su srbi, ili samo plave krvi su srbi ostali treba da nose zutu traku?

bgd011

pre 10 meseci

Ove "velike srbende" i "patriJote" pod hitno udzbenik istorije iz osnovne skole da nauce sta znaci kruna na grbu ..ali pod hitno, da se ne brukaju vise

Zoki

pre 10 meseci

Bolje da njih dvojica promene državu. Ako im je sve gadno u Srbiji izvolite gospodo u inostranstvo, odakle i dobijate novac za podrivanje Srbije, pa tamo uživajte.

Zok1

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46) Zastava po Sretenjskom ustavu je imala vodoravna polja, bila je kao zastava Hrvatske (koja tada nije imala tu zastavu). A protiv te zastave i ustava nije bila samo Rusija, nego i Turska i Austrija. U svakom slučaju, Srbija ima postojeću zastavu već skoro 200 godina i treba biti dokon da predložiš promenu zastave. Himna je stara već preko 140 godina, kao i grb. Srbija nije nikakva novokomponovana država i nema potrebe da menja simbole. U himni se ne više ne pominje kralj. A što se tiče krune, nalazi se na grbovima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore... ne zato što su te države monarhije, nego zato što je simbol suvereniteta. Uostalom, pogledajte grb San Marina, koji je republika više od 500 godina.

Mirjana

pre 10 meseci

Mozda su u pravu. Zasto Srbija koja nije monarhija ima krunu na zastavi, Ako je vec dvoglavi orao zasto nije Nemanjicki grb gde je orao drugaciji. takodje i himna. Velica se kralj

Mila89

pre 10 meseci

Najbolje bi bilo za njih da uopšte ne postojimo ,da se pokorimo svima koji to traže.Ko je on da traži promenu zastave i ukidanje veronauke!

anja

pre 10 meseci

Opozicija i svi koji ih podržavaju bi svoju energiju i resurse trebala usmeriti ka davanju konkretnih rešenja na neke probleme i rešavanju konkretnih pitanja bitnih za našu zemlju. Umesto toga oni se stalno bave nekim marginalnim stvarima i glupostima. Šegače se na protestima protiv nasilja i pozivaju na ubistvo predsednika itd itd... Samo da stignu izbori Brzo će shvatiti šta narod stvarno misli o njima.

Nik

pre 10 meseci

Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.

DuffNS

pre 10 meseci

(Aca, 11. jun 2023 07:33)

Nije poenta da li je nekom ok ili nije nasa zastava stvar je u tome da je to nasa zastava i ne moze da se menja tek tako kako nekom dodje a pogotovu ne moze da se menja drastcno. O kruni moze da se debatuje i cuje misljenje vecine Srpskih gradjana a sve ostalo je nista vise do najobicnije provokacije, podele gradjana i nepostovanja drzave u kojoj zive. Zamislite sad sve ovo u nekoj Zapadnoj drzavi kako bi se zavrsilo po ovakve likove.

Jagodica

pre 10 meseci

Ukoliko je to potrebno, narod Srbije će doneti odluku da li treba da se menja zastava, grb,... a ne tamo neki iz opozicije kojima je dunulo da se igraju sa državnim simbolima!

Emilija

pre 10 meseci

Живим у Аустрији 15 година. Нострификовала диплому на педагошкој академији. У школи радим 6 година. Овде још увек не постоји алтернатива веронауци. Деца иду на веронауку према вероисповести, а ако нема доступне вероучитељке или вероучитеља, онда је дете неоцењно и тако прати наставу или дете не дође на те часове под условом да има одговорну особу која га надгледа.

И још нешто: у Аустрији су распећа свуда, живим у малој средини и веома добро сам интегрисана. Само се два празника славе која нису црквена и не ради се, као и за ових преосталих шест нерадних дана, а црквених празника. То је Европа.

Vojislav

pre 10 meseci

Ne kazem da je treba menjati, ali ni ova danasnja nije uvek bila zastava Srbije. Na zgradi doma vojske u Nisu su istaknute sve srpske zastave kroz istoriju i ima ih barem desetak.

Budimir Trajković

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.

Pera USA

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.

Ajde zuto cedo, vrati se u crkvu

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.
(Joca Grozni, 11. jun 2023 09:36)

Pa neka je "hjihovo zuto cedo". Sada treba to zuto cedo da leti napolje iz skola. To je to. Ne trazi se vise od toga.

Salle

pre 10 meseci

Ovoj dvoici izgleda smeta to što zastava Srbije liči na rusku zastavu, pa smislili da je naprave da liči na Francusku.
(Vlada, 11. jun 2023 08:23)

Pročešljaj malo istoriju. Obrenović je hteo da nam zastava bude po uzoru revolucionarne francuske. Ovo je model prve moderne srpske zastave inače.

FK Radnički 1923

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46)

Isti grb i boje, da. Ali ovakva zastava nikada nije bila 1835. Za vreme Sretenjskog ustava je bila crveno, bela, plava, ali ne ovako uspravno poredjena, nego horizontalno, sa ovim grbom u sredini.

toboparaliza

pre 10 meseci

@ Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.
(Nik, 11. jun 2023 07:59)


Smeta veronauka ali ne smeta vizantijski grb sa krstom na zastavi Srbije pošto je srpski grb kič?

Банаћанин

pre 10 meseci

Zastava iz Sretenjskog ustava iz 1835. godine je slična ovoj. Ustvari, polja crveno-belo-plavo su horizontalno (vodoravno) postavljena sa isto ovakvim grbom u belom polju, štit sa 4 s i uokvireno maslinovim i hrastovim grančicama.

Profesor Dušan

pre 10 meseci

Ovo je zastava po ustavu iz 1835 godine .

a Što se današnje zastave tiče

raspored boja na zastavi su nam Turci i Rusi diktirali u izdiktiranom novom ustavu 1838g.

Orao netipičan i više Austrijski nego Srpski , kod Srpskog imamo 1 vrat i 2 glave .
kandže orla stoje drugačije na srpskom grbu u odnosu na sadašnnji.
krila orla kao da jadnik udaren da ne leti, sputano izgleda u od odnosu na raširena krila pravog Srpskog orla ,.....


itd itd ....

Frižider

pre 10 meseci

Ja lično nisam za ovu sadašnju zastavu Obrenovića niti za zastavu Kradjordjevića. Kao prvo, nismo monarhija da nam se na zastavi vijori kraljevska kruna, a kao drugo Srbija je postojala i pre Obrenovića. Ne znam šta fali zastavi Nemanjića ili crveno-plavoj zastavi?

Mare

pre 10 meseci

Koliko zemalja u Evropi ima veronauku u skolama? Jel mozemo da uradimo neko kvaltietno istrazivanje po tom pitanju pa na osnovu toga da pravimo neke zakljucke? Mislim ima onih koji bi napravili od Srbije monarhiju, ili dzamarhiju, pa nije bas da im pridajemo neku paznju. Sta ima da pridajete toliko paznje i ovoj dvojici? I ja zelim sutra Ferari ali ipak ...

Jegulja

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.
(Budimir Trajković, 11. jun 2023 10:28)

ne generalizuj majstore.

to su se samo javila dvojica koji su na NVO jaslama i odvalili tu glupost. njima su te stvari obaveza zato sto su za to placeni. nikome ne pada na pamet da se bave ovim o cemu ova dvojica bulazne.

hemodroid

pre 10 meseci

A sta je tu lose?Pa ova zastava i ova himna su od pre 20godina, a ovde lupetate o nekoj dedovini.Himna je ruzna i sa besmislenim tekstom a zastava nema veze ni sa cim, to je neki Kostunicin kvazi istoricar nacrtao.

Heraldicar

pre 10 meseci

Je li Srbija monarhija? Nije. Sta ce onda kruna iznad orla? Da li Srbija ima kralja kao u Engleskoj? Nema i sta ce onda u refrenu strofe Boze spasi kralja. Kog Kralja? Glupost je bila i kada se usvajala ova himna. Prikladnije je Vostani Serbije

Milan

pre 10 meseci

Jest ova nasa trobojka po ruskoj zastavi malo dosadna ali i ova po francuskoj nije bas zanimljiva. Neko trece resenje koje je nije varijanta tudje zastave bi bilo dobro.

Preddy Baer

pre 10 meseci

podrzavam proterivanje veronauke iz skola: ako deca do 18. godine nisu zrela da odlucuju na izborima niti da konzumiraju alkohol, vala nisu zrela ni za konzumiranje religije koju im prodaje popovska mafija!

vratiti domacinstvo, ONO i DSZ, etiku, bon-ton i slicno, potrebnije je ovom narodu koji je izgubio kompas od gluposti pisanih pre 2000 godina

Marko

pre 10 meseci

Zastava nam je u redu, ali himna nam je jeziva i bezlicna. Ima toliko lepsih i vaznijih za Srbiju (Vostani Serbie, Ovo je Srbija, Tamo daleko, Mars na drinu). Dajte referendum.

GoranS

pre 10 meseci

Ne bi bila loša ideja. Vostani Serbije sa modernim tekstom bi bila bolja opcija od trenutne koja je faktički molitva za kralja. Prva srpska zastava je kombinacija crvene i plave bez bele boje a ako već mora trobojka onda neka bude originalna kombinacija tih boja - možda 2/3 crvena i 1/3 plava i bela.

Južni Susjed

pre 10 meseci

Moja definicija zastave:
Zastava je vrsta tkanine u obliku četvorokuta, čije se boje mijenjaju ovisno o tome tko je na vlasti u datom trenutku .

ps
vrijedi za sve zastave svijeta

Nik

pre 10 meseci

Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.

Mirjana

pre 10 meseci

Mozda su u pravu. Zasto Srbija koja nije monarhija ima krunu na zastavi, Ako je vec dvoglavi orao zasto nije Nemanjicki grb gde je orao drugaciji. takodje i himna. Velica se kralj

Pera USA

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.

Milan

pre 10 meseci

Jest ova nasa trobojka po ruskoj zastavi malo dosadna ali i ova po francuskoj nije bas zanimljiva. Neko trece resenje koje je nije varijanta tudje zastave bi bilo dobro.

Vojislav

pre 10 meseci

Ne kazem da je treba menjati, ali ni ova danasnja nije uvek bila zastava Srbije. Na zgradi doma vojske u Nisu su istaknute sve srpske zastave kroz istoriju i ima ih barem desetak.

Банаћанин

pre 10 meseci

Zastava iz Sretenjskog ustava iz 1835. godine je slična ovoj. Ustvari, polja crveno-belo-plavo su horizontalno (vodoravno) postavljena sa isto ovakvim grbom u belom polju, štit sa 4 s i uokvireno maslinovim i hrastovim grančicama.

Marko

pre 10 meseci

Zastava nam je u redu, ali himna nam je jeziva i bezlicna. Ima toliko lepsih i vaznijih za Srbiju (Vostani Serbie, Ovo je Srbija, Tamo daleko, Mars na drinu). Dajte referendum.

hemodroid

pre 10 meseci

A sta je tu lose?Pa ova zastava i ova himna su od pre 20godina, a ovde lupetate o nekoj dedovini.Himna je ruzna i sa besmislenim tekstom a zastava nema veze ni sa cim, to je neki Kostunicin kvazi istoricar nacrtao.

Heraldicar

pre 10 meseci

Je li Srbija monarhija? Nije. Sta ce onda kruna iznad orla? Da li Srbija ima kralja kao u Engleskoj? Nema i sta ce onda u refrenu strofe Boze spasi kralja. Kog Kralja? Glupost je bila i kada se usvajala ova himna. Prikladnije je Vostani Serbije

Jegulja

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.
(Budimir Trajković, 11. jun 2023 10:28)

ne generalizuj majstore.

to su se samo javila dvojica koji su na NVO jaslama i odvalili tu glupost. njima su te stvari obaveza zato sto su za to placeni. nikome ne pada na pamet da se bave ovim o cemu ova dvojica bulazne.

GoranS

pre 10 meseci

Ne bi bila loša ideja. Vostani Serbije sa modernim tekstom bi bila bolja opcija od trenutne koja je faktički molitva za kralja. Prva srpska zastava je kombinacija crvene i plave bez bele boje a ako već mora trobojka onda neka bude originalna kombinacija tih boja - možda 2/3 crvena i 1/3 plava i bela.

Preddy Baer

pre 10 meseci

podrzavam proterivanje veronauke iz skola: ako deca do 18. godine nisu zrela da odlucuju na izborima niti da konzumiraju alkohol, vala nisu zrela ni za konzumiranje religije koju im prodaje popovska mafija!

vratiti domacinstvo, ONO i DSZ, etiku, bon-ton i slicno, potrebnije je ovom narodu koji je izgubio kompas od gluposti pisanih pre 2000 godina

Etee, takoo je to bilo bre

pre 10 meseci

E jeste bas taj Besiri ce nam odrediti kakva ce nam zastava i himna biti.Samo smo cekali njegov predlog
(humanista, 11. jun 2023 07:35)

A el moze ako promeni prezime u Besirevic? A, el moze onda? Danasnja srpska prezimena su nekada, ne tako davno, vecinom zavrsavala na EV i OV pa su Srbi onda odlucili da ih usrbe sa nastavkom IC.

Aca

pre 10 meseci

Meni je naša zastava OK, i nisam razumeo šta je tačno predlog. Ali smeta mi kruna na grbu. To nema nikakvog smisla i ja sam za to da se skine kruna.

bil DE

pre 10 meseci

Znaci umesto zastave koja lici na rusku, predlaze se zastava koja lici na francusku.
Originalni ovi nasi politicari, nema sta.
(neutral felš, 11. jun 2023 09:39)

A što naša zastava liči na zastavu terorističke grupe? Ne liči, samo ima iste tri boje koje koristi još jedno 100 država. Možda da pogledaš dizajn zastava srpske države kroz istoriju, pa da vidiš u kom periodu smo se uhvatili trobojke “koja liči na rusku” i kako od tad živimo.

Petar S.

pre 10 meseci

Neki bi OPET DA NAM PODMECU pan-"komunisticke" tvorevine (samo bez zvezde)!! NE, Hvala! Srboija NIJE zaiteresovana! Srbija IMA SVOJU Istoriju i Tradiciju, I NE STIDI je se!
Menjajte (Tradiciju) nekim drugma (npr. Albansku ako vam daju)!

hgfd

pre 10 meseci

Ljudi su totalno u pravu.Grb je sretenjski mada su Rusi bili i protiv zastave i sretenjskog ustava. Nemanjićki orao i orao za vreme Despota Stefana Lazarevića je pravi dvoglavi orao.Ne treba kruna jer Srbija nije monarhija mada bi to neko želeo.Himna koja spominje kralja a Srbija republika. Srbija zemlja apsurda Treba promeniti za svagda

Nebojša

pre 10 meseci

Nevezano za ove meni se nikada nije sviđala naša zastava volim moju zemlju tu nema spora ali zastava mi se ne sviđa mislim da kada smo od Jugoslavije pa Srbije i crne gore došli do samo Srbije trebalo je raskrstiti sa prošlošću i dizajnirati nešto moderno i prepoznatljivo što bi bilo samo naše.

Iks Oks

pre 10 meseci

Veronauci nije mesto u skolama i drzavnim ustanovama. Danasnje stanje je u suprotnosti sa ustavom.

Zastava i grb su takodje u suprotnosti sa ustavom. imaju oznake monarhije, cemu tu nije mesto. Da ne pricam o dvoglavom orlu. I Srbi i Albanci su to preuzeli od Rimskog carstva - jedno carstvo, dve glavem Rim i Konstantinopolj.

Zile 2204

pre 10 meseci

Odlicna ideja, samo bih stavio boje, crvena, plavetna, bela, i na plavetnoj taj grb.
(Vladimir, 11. jun 2023 07:33)

Ne valja, na plavoj podlozi crveni grb ne bi toliko dosao do izrazaja, a treba da dodje do izrazaja.

bgd011

pre 10 meseci

Ove "velike srbende" i "patriJote" pod hitno udzbenik istorije iz osnovne skole da nauce sta znaci kruna na grbu ..ali pod hitno, da se ne brukaju vise

Vdusan

pre 10 meseci

Nije Srbija firma, da na svake dve decenije menja vizuelni identitet. Nazalost, to je bila praksa jer je tako moralo, usled cepanja drzave. Ali sada nije moranje.

jana

pre 10 meseci

Ko su uopšte ovi i čime su to oni zaslužili srbiju da bi dobili pravo da daju predloge o novoj zastavi? Da neće možda i himnu da nam menjaju?

Ajde zuto cedo, vrati se u crkvu

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.
(Joca Grozni, 11. jun 2023 09:36)

Pa neka je "hjihovo zuto cedo". Sada treba to zuto cedo da leti napolje iz skola. To je to. Ne trazi se vise od toga.

DuffNS

pre 10 meseci

(Aca, 11. jun 2023 07:33)

Nije poenta da li je nekom ok ili nije nasa zastava stvar je u tome da je to nasa zastava i ne moze da se menja tek tako kako nekom dodje a pogotovu ne moze da se menja drastcno. O kruni moze da se debatuje i cuje misljenje vecine Srpskih gradjana a sve ostalo je nista vise do najobicnije provokacije, podele gradjana i nepostovanja drzave u kojoj zive. Zamislite sad sve ovo u nekoj Zapadnoj drzavi kako bi se zavrsilo po ovakve likove.

Zoki

pre 10 meseci

Bolje da njih dvojica promene državu. Ako im je sve gadno u Srbiji izvolite gospodo u inostranstvo, odakle i dobijate novac za podrivanje Srbije, pa tamo uživajte.

E195

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..
(C i n i k, 11. jun 2023 01:10)

Pa trobojka svakako nema veze sa Srbijom. Preuzeta je od Francuske...

anti Rola

pre 10 meseci

Hahahaha!!!
Beširi,Georgiev,Olenik,Marinika,...A gde su Srbi?

To su srbi, svi gradjanibSrbije su srbi, ili samo plave krvi su srbi ostali treba da nose zutu traku?

Mila89

pre 10 meseci

Najbolje bi bilo za njih da uopšte ne postojimo ,da se pokorimo svima koji to traže.Ko je on da traži promenu zastave i ukidanje veronauke!

Avanturista

pre 10 meseci

Zastava,vidim da je jedino bitno da ide u pravcu Francuske a ne Rusije. Jedino je to bitno, pa makar umesto krune tu stajala i svastika, više je prihvatljivo.
Što se tiče himne, ovde se slažem sa Beširijem. Himna nam je na prvom mestu depresivna i suzeronilačka, umesto da bude ponosita i dostojanstvena, da daje polet. To kod ove nikad nisam osetio. Vostani Serbije je neuporedivo bolji izbor, isto koliko i Oj, Srpkinjo.

igor

pre 10 meseci

Raspored boja ja ne bih menjao ali grb na ovoj zastavi mi se dopada. Inace mi je aktuelni grb bez veze, sa prekomplikovanim, stripovski infantilnim crtezom one pticurine koja vise izgleda kao papagaj, a najmanje kao beloglavi sup. Beloglavi sup je inace lesinar prilicno gadnog izgleda i nikad nisam razumeo zasto bismo zeleli da naciju simbolicki povezujemo sa takvim stvorenjem. Jedostavan, graficki modernizovan stit sa krstom i cetiri ocila je idealno resenje. Sto se himne tice, Vostani Serbije meni licno puno bolje zvuci od Boze pravde.

Budimir Trajković

pre 10 meseci

Vi Srbi iz Srbije ste izgubili kompas. Svako malo neki prelomi i nikako na zelenu granu da se stane. Čuj mijenjati zastavu ??? Ja ne kapiram kako uopšte sebe dovesti u tu poziciju da se uopšte diskutuje. Sjećam se vijesti od prije par mjeseci baš ovdje na B92 kako je naša zastava među najljepšima. Zašto je mijenjati???
Tačno vas je lako uzljuljati. Nestabilni ste.

Jagodica

pre 10 meseci

Ukoliko je to potrebno, narod Srbije će doneti odluku da li treba da se menja zastava, grb,... a ne tamo neki iz opozicije kojima je dunulo da se igraju sa državnim simbolima!

cikulijo

pre 10 meseci

Pa Srbima svakako vec sto godina razni dodjosi politiku vode,a najvise oni ciji su preci jurisali na Srbe u prvom ratu pa se posle ´poraza setili da su i oni Srbi.Ja bih uveo pravilo da u Srbiji na vlasti mogu biti samo oni ljudi ciji su preci ucestvovali na nasoj strani. u Prvom svetskom ratu.

anja

pre 10 meseci

Opozicija i svi koji ih podržavaju bi svoju energiju i resurse trebala usmeriti ka davanju konkretnih rešenja na neke probleme i rešavanju konkretnih pitanja bitnih za našu zemlju. Umesto toga oni se stalno bave nekim marginalnim stvarima i glupostima. Šegače se na protestima protiv nasilja i pozivaju na ubistvo predsednika itd itd... Samo da stignu izbori Brzo će shvatiti šta narod stvarno misli o njima.

Frižider

pre 10 meseci

Ja lično nisam za ovu sadašnju zastavu Obrenovića niti za zastavu Kradjordjevića. Kao prvo, nismo monarhija da nam se na zastavi vijori kraljevska kruna, a kao drugo Srbija je postojala i pre Obrenovića. Ne znam šta fali zastavi Nemanjića ili crveno-plavoj zastavi?

Salle

pre 10 meseci

Ovoj dvoici izgleda smeta to što zastava Srbije liči na rusku zastavu, pa smislili da je naprave da liči na Francusku.
(Vlada, 11. jun 2023 08:23)

Pročešljaj malo istoriju. Obrenović je hteo da nam zastava bude po uzoru revolucionarne francuske. Ovo je model prve moderne srpske zastave inače.

Profesor Dušan

pre 10 meseci

Ovo je zastava po ustavu iz 1835 godine .

a Što se današnje zastave tiče

raspored boja na zastavi su nam Turci i Rusi diktirali u izdiktiranom novom ustavu 1838g.

Orao netipičan i više Austrijski nego Srpski , kod Srpskog imamo 1 vrat i 2 glave .
kandže orla stoje drugačije na srpskom grbu u odnosu na sadašnnji.
krila orla kao da jadnik udaren da ne leti, sputano izgleda u od odnosu na raširena krila pravog Srpskog orla ,.....


itd itd ....

toboparaliza

pre 10 meseci

@ Podrzavam obe iniciative, jer je krajnje vreme da se sadasnje kic - ruglo od zastave zameni npr. ovom na slici, ali bez venca oko grba koji treba da bude veci nego ovaj na slici i treba da je cetvrtast, a ne zaobljen na donjoj strani. Veronauka po skolama nema sta da trazi, ona treba biti od strane crkve organizovana i treba da se odrzava u prostorijama koje crkva daje na raspolaganje.
(Nik, 11. jun 2023 07:59)


Smeta veronauka ali ne smeta vizantijski grb sa krstom na zastavi Srbije pošto je srpski grb kič?

Helios

pre 10 meseci

Zastava je komplikovano pitanje a tu je i problem da ne valja prečesto menjati.
Ali apsolutno je neophodno proterati ideologiju iz (ionako jadnog) procesa obrazovanja. Posledično ne da treba ukloniti veronauku iz školstva nego se pod hitno moraju izbaciti iz školstva kako naravno i veronauka isto tako i nakaradno "građansko vaspitanje".

Joca Grozni

pre 10 meseci

Mali podsetnik za mlade. Isporukom SM za Vidovdan u Hag, mitropolit Amfilohije je izjavio da su sami sebe izopštili iz srpske istorije. Napravljen je kompromis između crkve i DOSa i veronauka je za dva meseca uvedena u škole. Znači veronauka u školama je njihovo žuto čedo.

Emilija

pre 10 meseci

Живим у Аустрији 15 година. Нострификовала диплому на педагошкој академији. У школи радим 6 година. Овде још увек не постоји алтернатива веронауци. Деца иду на веронауку према вероисповести, а ако нема доступне вероучитељке или вероучитеља, онда је дете неоцењно и тако прати наставу или дете не дође на те часове под условом да има одговорну особу која га надгледа.

И још нешто: у Аустрији су распећа свуда, живим у малој средини и веома добро сам интегрисана. Само се два празника славе која нису црквена и не ради се, као и за ових преосталих шест нерадних дана, а црквених празника. То је Европа.

Aleksandar

pre 10 meseci

Nikad čuo ni za jednog ni za drugog Al mi se odmah svidja ovaj sto hoće da izbaci veronauku. Ko hoce nek vodi nedeljom decu u crkvenu školu ko i ovde u americi sto vode našu decu ko želi.
(Pera USA, 11. jun 2023 04:24)
Veronauka u skolama je fakultativni predmet, ne obavezni. Ko hoce, moze na gradjansko vaspitanje. Nekima fali i jedno i drugo.

C i n i k

pre 10 meseci

To je grb stare Srbije a zastava na slici u smislu rasporeda boja je FR a ne srpska, srpska iz tog perioda Knjaza Milosa je ista ovakva na slikama u smislu grba ali sa horozontalnim prugama..

Zok1

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46) Zastava po Sretenjskom ustavu je imala vodoravna polja, bila je kao zastava Hrvatske (koja tada nije imala tu zastavu). A protiv te zastave i ustava nije bila samo Rusija, nego i Turska i Austrija. U svakom slučaju, Srbija ima postojeću zastavu već skoro 200 godina i treba biti dokon da predložiš promenu zastave. Himna je stara već preko 140 godina, kao i grb. Srbija nije nikakva novokomponovana država i nema potrebe da menja simbole. U himni se ne više ne pominje kralj. A što se tiče krune, nalazi se na grbovima Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore... ne zato što su te države monarhije, nego zato što je simbol suvereniteta. Uostalom, pogledajte grb San Marina, koji je republika više od 500 godina.

Južni Susjed

pre 10 meseci

Moja definicija zastave:
Zastava je vrsta tkanine u obliku četvorokuta, čije se boje mijenjaju ovisno o tome tko je na vlasti u datom trenutku .

ps
vrijedi za sve zastave svijeta

Др

pre 10 meseci

Не улазећи у полемику о заставама, то нека раде они који се у то разумеју, указао би на појам веронаука. У школама се учи верска настава а не веронаука. Вера и наука су два различита појма. Ако верујеш у Христа не размишљаш да ли је створен безгрешним зачећем или да ли је уопште постојао. То је вера. Ако се питаш ко је Христов отац и да ли је могуће да му је мајка остала трудна на начин како то Библија описује , онда улазиш у сферу науке. Постоји и наука о вери али је то већ нешто друго. Ми смо народ који воли да се прави паметан у свему а онај ко много обухвата обично слабо стиска, што би рекли. Ко је разумео разумео је, ко није и не мора.

Mare

pre 10 meseci

Koliko zemalja u Evropi ima veronauku u skolama? Jel mozemo da uradimo neko kvaltietno istrazivanje po tom pitanju pa na osnovu toga da pravimo neke zakljucke? Mislim ima onih koji bi napravili od Srbije monarhiju, ili dzamarhiju, pa nije bas da im pridajemo neku paznju. Sta ima da pridajete toliko paznje i ovoj dvojici? I ja zelim sutra Ferari ali ipak ...

FK Radnički 1923

pre 10 meseci

Prva srpska zastava po Sretenjskom Ustavu 1835.godine!
Morali da je menjamo jer se nije svidela braći Rusima.
(despot, 11. jun 2023 07:46)

Isti grb i boje, da. Ali ovakva zastava nikada nije bila 1835. Za vreme Sretenjskog ustava je bila crveno, bela, plava, ali ne ovako uspravno poredjena, nego horizontalno, sa ovim grbom u sredini.