Utorak, 28.02.2023.

14:40

Prešli 2.200 km električnim automobilom – stajali 12 puta da ga pune

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Prešli 2.200 km elektriènim automobilom – stajali 12 puta da ga pune IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

HanSolo

pre 1 godinu

I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.
(Duško, 02. mart 2023 00:20

Sve si taćno napisao.. Ali nije baš politika u pitanju.. Izvlaćiti vodonik iz svega je vrlo skupo pošto za sad se ne izplati.. Troši se skoro 4 puta više struje nego što se zaradi.. I zato se ne izplati..

Nikola

pre 1 godinu

@Livno Niko nije rekao da hocu da popravljam elektricni motor, ali dobro, sto je babi milo to joj se i snilo. Samo kad si ti prozvao nekog :) Meni je najbitnije da se ti u sve razumes, to kod nas u Vojvodini zovemo ezer mester.
@Daniel Hvala ti na objasnjenju. I kako to u zivotu ide, bas juce sam se vozio u Tesla 75D. Da ne mislis da izmisljam, bice na polovnim samo da se urade fotografije, SU table ;) Za garanciju sad znam, ispricao mi je drug koji ga je kupio. Unutrasnjost za 10, spoljasnjost je meni licno lepa. Ide kao nevreme, iznenadio sam se. A vozio sam se u Ferrari, Lamborghini, ozbiljno tjuniranim Subaru wrx sti i jos masi takvih automobila, hvala bogu. Ali tesla od 30-110km/h stvarno iznenadi. A onda se desilo da je "zabagovao" i da je morao hard reset da se odradi, e tu sam se smejao samo tako. I ovo je neki sa malom baterijom pa ima tek preko 300km range. Sve u svemu, naravno za sebe pricam, nikad ga ne bih kupio. No dobro ja sam old school i volim zvuk sus-a i miris benzina. A volim i da predjem 1000km bez stajanja, sipam za minut i nastavim. Sto se tice emisije stetnih gasova, Tesla verovatno zagadjuje isto kao i svi, samo ne nama pod nos. E to je bukvalno jedini razlog iz kog se slazem sa ev za gradove, da ne udisem dizel direktno. Pozdrav Daniel-e!

466453

pre 1 godinu

moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.
(1+8, 28. februar 2023 21:46)

Toliko sam danas zaradio. :p

Duško

pre 1 godinu

@ja
Deluje da si došao do pogrešnog zaključka vezanog za vodonik, njegove osobine i način skladištenja.
Vodonik se ne može skladištiti u rezervoaru automobila. Za skladištenje se koriste specijalno za tu namenu projektovani karbon-fiberski tankovi, zapremine 5 do 7 litara. Pritisak pod kojim se vodonik skladišti u tanku vozila je iznad 700 bara, a sam tank je projektovan da izdrži i više od toga. Materijal od kog je napravljen ga čini najčvršćim delom vozila, snažnijim i od titanijuma.
Nisu poznati slučajevi da je došlo do samo-zapaljenja vodonika u tanku, iz prostog razloga što je gornji eksplozivni limit vodonika 75%. Drugim rečima može se zapaliti samo kada se nađe izvan tanka ili u atmosferi, a tamo je opet nestabilan jer brzo reaguje sa kiseonikom.
Gorivne ćelije, u vezi njih si pogrešno zaključio da se koriste za skladištenje vodonika. Gorivne ćelije su, jednostavnim rečnikom rečeno, generatori struje, gde se reverzibilnim procesom hidrolize proizvodi električna energija. Vodonik iz tanka i kiseonik iz vazduha se mešaju u gorivnoj ćeliji, usled čega dolazi do usmerenog kretanja elektrona u provodnicima (struje), a nus produkt je čista voda.
I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.

Daniel

pre 1 godinu

@Milanče

Hvala na lekciji istorije drumova Beograda :) Nisam rekao $80 za brzu vožnju nego za normalnu! Da pojasnim, da ne bi ispalo da Milanče vidi isto danas kao i 1970 godine hahaha! Osiguranje, za Tesla automobil, dodeljuje sam proizvodjač! Jer oni imaju mogućnost da zadju i u tu oblast! Naravno to ne znači da je njihovo osiguranje OBEVEZNO :) Ima i drugih osiguranja ali Tesla kao firma ima tu mogućnost, recimo Cadillac nema :) a što se tiče policije i auto puta i da vlada jedna apsolutna sloboda, odmah sam se setio Pantića iz Tesne Kože: mama ta pijaca je otišla u bož… mater, na istom tom fijakeru u bož… mater hahaha pustite to čika Milanče šta je bilo, šta je bilo bilo je, SUS motor ide polako u penziju ali je tačno da ovakva baterija i ovakav el.motor ne mogu da ga zamene, ali davljenik ne diše punim plućima, diše na slamku:)

Milanče

pre 1 godinu

Čij ovog iz USA, ako vozi brzo osiguranje 80 $... Pa prijatelju što to odmah nisi rekao... Znači evo ti super perfotmance, ali samo polako. Čim nagaziš, taksimetar se uključi...
Doduše i razumem ove mladje. Prošla su ona zlatna vremena kad si do Zagreba ili Niša mogao da ga gaziš koliko hoćeš... nigde policije nije bilo. Naplata parkiranja ... Šta to beše? U Kralja Milutina iznad Slavije, izmedju Tiršove i Birčaninove, parkiran samo jedan auto i to mog pokojnog tasta...
U Čelopečkoj kod Vuka, 1970. samo ćaletov pežo 404 i simka 1500 komšije. Drugi komšija , doktor imao forda 17 m i garažu...
U centru smo parkirali u Knez Mihajlovoj... Pa ti vidi...

Milanče

pre 1 godinu

Za jedno 20-tak godina ko sačuva auto sa sus motorom moći će da se vozi... Ovi potpuno elrktrični napuniće otpade, kao konzerve od piva...

Janko

pre 1 godinu

@luša: Problem skladistenje iskoriscenih baterija postoji ali postoje i resenja. Daleko od toga da se o tome ne prica ili nesto krije. Pre ce biti da ti pricas napamet, kao i gomila drugih komentatora. Nisam siguran koji je zaista motiv, ali nagadjam da je u pitanju prikrivena zavist iz koje proizilazi negativan stav, tzv, kiselo grozdje.
Kako god, iskoriceni nuklearni otpad se uspesno skladisti, a ne iskoriscene baterije. Planeta zemlja je velika, nije problem spakovati baterije u betonski bunker ispod zemlje.
A vec se uveliko radi na iznalazenju resenja za recikliranje baterija, kao i na drugim tipovima baterija.
Mislim da ti odjednom nece smetati ekoloska pitanja kada budes mogao da kupis elektricni auto.
I uspust, elektricni auto jeste elektricni, iako radi na baterija. Odakle dolazi elektricna energija nije bitno.

Livno

pre 1 godinu

@Nikola Elektricni motor je daleko jednostavniji od SUS, pa nema potrebe da ga popravljas sam. I na kraju krajeva, argument da je neka tehnologija bolja jer mozes sam da zasuces rukave i popravis uredjas je prosto pogresan. Pises na racunaru a garantujem da ne znas nista o racunarima sem da kucas komentare o temama koje ne razumes.

david

pre 1 godinu

Eliminiacija zagadjivacapoput automobila sa motorima sa unutrasjim sagorevanjem je ok, ali ako do tada ne proizvedu elektricni automobil koji ima domet kao i benzinac sa punim rezervoarom i koji se puni bez cekanja onoliko koliko treba da se napuni rezevoar gorivom i da pri tom nije skuplji od automobila sa fosilnim gorivom, onda cu ipak prestti da posedujem automobile i da vozim.

Daniel

pre 1 godinu

@Nikola

Punio sam ga na svakih 220-260 milja, jer kapacitet baterije je do 320 milja. Naravno da može da se popravi slupan auto, kao i svaki drugi, baš ne daleko od mene gde živim se nalazi Tesla Collision Centar! Ja recimo posedujem i njihovo osiguranje koje u pokriva totally štetu auta, imaju mogućnost praćenja moje vožnje tako da: luda vožnja=sledeći mesec $150 za osiguranje, a kad izmerimo onaj tamo mesec laganu i normalnu vožnju= $80 :). Dalje, delovi su orginalni, auto se radi u dilerima ( skupi su za automobile kojima je istekla garancija)! Zato sam te naveo da pogledaš garancije za Tesline automobile. Moj model Y ima garanciju na bateriju, pogonske delove i kompjuter 8godina/120.000 milja :) brale moj! Još je auto povezan na mrežu, pa svakih dva tri dana ja linkom dobijem nov updated software! Ima on i mane: moraju da ga podignu malo jer kači podom svaki ležeći policajac i druga stvar, suspenzija pozadi mu je loša, lupa kao da vozim letve za tarabu u gepeku! Nije on savršen, doradjuju oni sve i svašta, i slažem se da oni nije zamena dizelima i ostalim pogonima, to nikako, pa nema kugla te resurse da podrži takav jedan projekat ali eto, ima opcija! Moje neko amatersko mišljenje: za početak mandatno proizvodnja hibrida!!! Ali da se razumemo nešto: čovečanstvo mora da obezbedi tu bateriju, mora da pokriva krovove solarnim panelima, mi jednostavno moramo da zavrnemo krivu rasta emisije štetnih gasova, mi nešto moramo da uradimo! Vi možete ovde meni milion minusa da stavite, ja se ne ljutim:) jednostavno znam jednu činjenicu: medju nama Srbima postoji čovek koji ima odgovor na pitanje sveta kako da ovo pitanje rešimo… Isto kao što imao odgovor na neka druga pitanja, naš slavni rodjak Nikola Tesla ;)

Ms

pre 1 godinu

Razlog postojanja ovih električnih automobila je isključivo enormna zarada koju donose auto industriji.Dakle zanima ih profit a ne zagađenje i ekologija,i ne interesu je ih to što ima i sutra i što iza nas dolaze sledeće generacije nego daj meni sve para sad odma samo ja da se najedem.Zarad toga su spremni da nas lažu,da podmeću dokaze o nekakvoj zelenoj agendi,da nas odma osude ako smo protiv,a sve da bi oni napravili pare.Inke su se čudom čudile šta će špancima tolko zlato,mora da ga jedu.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Haha putujes nedelju dana, a kola punis 5 dana, kakva je to zejabancija za cenu dvosobnog stana u Beogradu.
(nick, 28. februar 2023 19:50)

Miko gde ima dvosoban stan u Bg za 50k eur?
Ozbiljno pitam. Na Altini nisam uspeo da nadjem, ako se to Beogradom jos moze nazvati.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.
(ns posmatrac, 01. mart 2023 07:51)

Zaboravio si da mu dodas da je ogranicenje na autoputu u norge 110kmh ;)

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.
(Nenad, 28. februar 2023 21:20)

E ima jedan auto novinar koji je presao. Sa Tesle S na Porsche Panameru gts ;)

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.
(Боске, 01. mart 2023 09:33)

Evo ja ….u norveskoj jeftinije kupiti ev nego benzinca. A troskovi koriscenja tek jeftiniji.
I da se ne foliramo, koga bole dal je baterija ili benzin, value for money odlucuje

Nikola

pre 1 godinu

Strucnjace pod nazivom "virus" ajde molim te prosvetli nas, ti si verovatno jedini koji od svih nas ZNA. :)
I ti sto si presao 1900 milja sa Teslom, koliko si proveo na punjacu? I molim te, da ne bih gresio dusu jer sam malo izasao iz svega, reci nam, mozes li da popravis Teslu kad je slupas? Delove da kupis? I gde? Ali iskreno, ukoliko uopste imas takva saznanja.

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Šta će mo sa kamionima i transportom robe, jel i u tome budućnost na elektro pogon, pogledate li bilo koju stambenu zgradu setite se da je to Diesel digao do pod krov, svaku njivu obrađenu i pooranu je odradio Diesel i nikad to baterija neće da zameni, nikad, ja kad sednem u kamion sa ukupnom težinom od 40 tona ne stajem do prve pauze nakon 4/2 sata pauzu 45 minuta i vozi dalje za tri dana sam u Španiji na istovaru, kada to naprave na baterije onda je to to, do tada tišina bre.

vlasta74

pre 1 godinu

Nije poenta u Tesli, Audiju, Mercedesu, to je za kompleksaše, poenta je u opravdanosti postojanja EV tehnologije. Jednostavno je neisplativa za korisnika iste. Koliko, navodno, uštediš na gorivu, izgubiš visokom cenom novog vozila, slabljenjem kapaciteta baterije, da ne govorimo o zameni i prodaji u staro gvožđe nakon eksplatacije. Da se ne ponavljam oko ekološki neprihvatljive tehnologije, ne samo proizvodnje baterija, već i njihovog deponovanja i uništavanja. I ne razumem ove komentare i svest ljudi, kao da niko nakon njih ne treba da živi na ovoj planeti. Šta je sa našom decom, unucima? Gde će oni da ostanu i kakav će vazduh da dišu, da li će njih zanimati EV kad budu disali kroz maske.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Ovo je iz rubrike nije se nikada desilo.
Pri punjenju baterije ta ista baterija se grije, a grije se i unutrašnjost auta i kada poslije vozite, vi vozite sa TOPLOM baterijom.
Tesla ima toplinski menađment baterije što znači da se baterija GRIJE na niskoj temperaturi da joj kapacitet bitno ne pada.
Kada vi odete sa punjača i vozite idućih 3-4 sata vi vozite sa toplom baterijom. Da ste vi ostavili auto preko noći onda bi se temperatura baterije spustila na 5-7 stupnjeva na koliko se uključuje grijač i održava temperaturu.
Drugi razlog zašto se ovo nikada nije dogodilo je ograničenje brzine na autocestama u SAD-u koje je 110 km/h i pri toj brzini auto bitno manje troši nego pri 130.
Ali dobro za potrebe senzacionalizma...
Kod nas se kaže: Nije žvaka za seljaka.

Daniel

pre 1 godinu

Pa imam Teslu, Model Y Long Range, doputovao iz Čikaga za Las Vegas 1900 milja, preko Oklahome i Teksasa…. Ne znam zašto su se ljudi okomili na Teslu:) Ja sam pre Tesle imao Audi Q5, i sa tim sam završio, evo prosto upustvo, da se ne ljuti niko, objektivan predlog: pogledati i uporediti garancije recimo Tesle i Audi-a.. Sve će vam biti jasno, da ne zalazimo u neke druge detalje :) živeli vi meni, i pozdrav iz Vegasa

virus

pre 1 godinu

Ovde se našla ekipa stručnjaka da raspravlja o Tesli ??? A većina troši auta proizvedena 90 i neke...i što najgore očekuju da njihovo mišljenje bude opšte prihvaćeno i relevantno, jedom rečju-Srbija !!!

ja

pre 1 godinu

@ (Duško, 01. mart 2023 06:07)

Nema veze s mozgom. Niko nikada nije označio vodonik kao prljavu tehnologiju. Ono što je problem kod vodonika je njegova eksplozivnost i cena. Postoje dva načina skladištenja vodonika u vozilu - u rezervoaru, u tečnom stanju, kao benzin i u obliku gorivnih ćelija. Prvi način, iako mnogo jeftiniji, je izuzetno opasan, jer se događalo da se vodonik u rezervoaru zapali iz čista mira, a u slučaju sudara, eksplozija je neizbežna. Gorivne ćelije su mnogo bezbednije (mada i kod njih, u slučaju sudara, može doći do eksplozije), ali su izuzetno skupe. Dodatno, pošto se radi o novoj tehnologiji, čak i da se prevaziđu bezbednosni problemi, za koji god da se način skladištenja proizvođač odluči, to bi podrazumevalo ogromna ulaganja u modifikaciju postojećih proizvodnih linija, jer se radi o potpuno drugačijem procesu proizvodnje, a to niko ne želi da radi, jer je neisplativo. Takođe bi se tražila ogromna ulaganja i od benzinskih stanica, kako bi mogli da isporučuju vodonik do krajnjih korisnika. Morao bi da postoji konsenzus proizvođača i država da će se vodonik koristiti kao pogonsko gorivo za automobile i države bi morale žestoko da subvencionišu proizvođače i pumpadžije, kako bi mogli da pređu na novu tehnologiju i adaptiraju svoje fabrike i lance snabdevanja…

Marko

pre 1 godinu

Zivim u Norveskoj, ovde se forsiraju do besvesti električni automobili, očigledno lobi radi svoje.
Ljudi su tek sad nakon 10 godina skapirali o čemu se zapravo radi i kakva je prevara po strani.
Cena da se puni na brzim punjacima ide oko 9 kruna po 1kw, što mu je oko 110rsd. Skapirali su napokon da je duplo skuplje nego voziti dizela (gle čuda)
O problemima sa tim autima da ne govorim, čim izađe iz garancije vredi kao niški tv.
A pritom ni jedan taj auto nije ispod 50k evra kad se kupi nov

Боске

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ako su ga svaki put, a izgleda da jesu, punili do 100%…..nije to za njih.
Simpaticna grupa komentatora se skupila ovde. Stvarno simpaticna.

Nikola

pre 1 godinu

Cuj ovog eksperta sto kaze da se ne ide na put od 2000km ni benzincem, a ni dizelasem. E moj ti, samo se ti vozi od kuce do kafica i nemoj nam soliti pamet. Moja Dacia 1.5dci iz cuga prelazi 1000km. Da li je zima, leto, prolece, potpuno svejedno. Sipam za minut i gas dalje. Aj ne blamiraj se vise, ev je smece i ostace smece. To sto ste vi pametnjakovici pa su vas navukli je vas problem :) Ne ide se na put od 2000km benzincem ni dizelasem... Bahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahah

ja

pre 1 godinu

@ (Pop, 28. februar 2023 17:43)

Ma da, nova tehnologija, kako da ne. Električni automobili su stariji od automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Samo su ljudi još pre više od 100 godina provalili da oni ne mogu da odgovore potrebama, pa je razvijen SUS motor. Dakle, SUS motori su to tehnološko unapređenje u odnosu na elektromotore. Samo se na svakih 10-ak godina obnovi interesovanje za elektroautomobile iz ovog ili onog razloga. U poslednjem slučaju, zbog navodne brige o životnoj sredini - iako je to samo mantra, jer sve se radi zbog profita. Međutim, od prvih električnih automobila, od pre 100 i kusur godina, nije bilo nikakvih tehnoloških unapređenja u ovoj oblasti - motori su apsolutno isti (samo jači), a problem dometa se “rešava” isključivo dodavanjem većeg broja baterija. Na kraju krajeva, moderni mejnstrim elektroautomobili, poput Leafa ili Tesle, se proizvode, evo već, 15 godina, a i dalje nema nikakvog unapređenja. Za to vreme su, manje-više, sve napredne tehnologije doživele ne jednu, već mnogo više revolucija. Pogledaj kompjutere, mobilne telefone, internet, softver, pa čak i SUS motore pre 15 godina i danas - nebo i zemlja…

cica

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)
Video ti nisi EL auto. Nit si seo u njega nit si se vozio sa njim, jer da jesi ne bi lupetarao ovde ko maksim po diviziji.

Radost

pre 1 godinu

Malo neverovatno koliko se ljudi u Srbiji opterecuju zemljama koje "leze na nafti" kao da je to izvor srpskih problema i da ce im nesto znaciti prelazak na elektricne automobile. Te zemlje nece propasti kao sto tamo, ne znam zasto. A sto se koncepta elektricnih automobila tice to uopste nije jeftina ni ekoloska prica kao sto se prezentuje.

vlasta74

pre 1 godinu

Slažem se da je EV promašena tehnologija. Još neko je pomenuo klimu, mislim stvarno. Pa kad bi celo čovečanstvo prešlo na EV, pola sveta bi moralo da bude rudnik litijuma, a pola deponija za pokvarene baterije, šta bi onda bilo sa klimom? EV su, po mojim shvatanjima, totalno nepraktični. Skupa proizvodnja, skupi su u startu, dugo i često se pune, kratka autonomija, nemaju vrednost kao polovnjaci i skupi za rashodovanje. Ne vidim smisao EV, kada već imamo prilike da koristimo metan, tečni naftni gas i vodonik? Razvijati ovu infrastrukturu za vozila, bilo bi bolje. Razviti tehnologiju skladištenja ovih energenata, pošto su te čelične boce glomazne. Kako stvari stoje, ja sam sa firminim Opel Combom iz 2004. na metan, trenutno na 280000 km na satu(ako nije vraćen). Vozi se po gradu, uvek natovaren i radi bez problema. Pređem sa njim 200km u Bg, ima 12kg bocu, punim ga 3 minuta. I kad se bude prodavao, vredeće više od EV sa tom kilometražom i godinama eksploatacije. Tačnije, kada bi uporedili cene novih automobila, cene po pređenom km, vrednost nakon eksplatacije, cenu proizvodnje vozila, cenu rashodovanja vozila, zna se pobednik. Uopšte mi i nije jasno zašto se krenulo sa EV tehnologijom ako se mislilo na klimu. Pa iskopavanje litujuma je pogubna tehnologija za prirodu. I to se znalo od starta. Vozila na vodonik postoje decenijama, a njih niko nije hteo da razvija, vozila kojima je izduvni gas, ustvari, voda. Kakva crna EV, nikada to ne bih kupio.

ns posmatrac

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.
(Gradimir, 28. februar 2023 16:01)

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.

alex

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !
(cobo, 28. februar 2023 17:03)

+ - 430km?????? Pa cak i sa najmanjim baterijama koje se mogu naći u EV-ima, ovo je jednom puniti usput. Ni ja nisam zaljubljenik u EV, još uvek imaju previše ogranicenja za moj ukus ali malo realnosti nije na odmet.

Duško

pre 1 godinu

@Pop

Postoji tehnologija i efikasniji vih skladištenja energije. Zove se elektro automobil na vodonične gorivne ćelije. Pun tank sa vodonikom 7kg, radius kretanja oko 400km, vreme dopune oko 4 minuta.
Zašto ga nema u široj upotrebi treba pitati "politiku" koja je vodonik označila kao prljav energent, tačnije njegovu proizvodnju. Isti se dobija na više načina, između ostalog i elektrolizom vode, koja je i označena kao prljav proces jer se koristi struja dobijena u termoelektranama. Kao da se baterije u el. automobiloma pune kosmičkom energijom a ne istom tom strujom.
Energent koji bi se proizvodio lokalno ne odgovara onima koji kontrolišu globalni promet energenata. To su samo neke od poluga moći, koje oni koji ih trenutno drže, ne na meravaju da ih se lako odreknu.

Sirotinja

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?
(Pop, 28. februar 2023 17:43)

Šta ako je nova forma za dugotrajnije baterije već izmišljena ali je “u fioci” jer bi ugrozila čitavu industriju proizvodjača telefona i tableta? Ono, ne bi imao načina kartel da te natera da menjaš telefon svake 2 godine? Nazovimo to teorijom zavere, ali šta ako…

Georgy

pre 1 godinu

Sve sto se do sada proizvelo na temu EV je jednostavno igracka za jednostavne i idealne situacije. Hibridi su druga prica. Ozboiljan pouzdan auto za ozbiljne stvari NE MOZE biti EV. A to da neka tetkica ode u kupovinu po ravnom i vrati se kuci par puta nedeljno moze. Struja kojom puni EV naravno joj pada sa neba pa je sve cisto i zeleno :)

meda

pre 1 godinu

Trnutno ima smisla što se mene tiče običan hibrid, ne čak ni plug-in. Jednom kad sa ovih tečnih pređu na solid state baterije koje ne mogu da se zapale i da ti auto i kuća izgore može da se pređe na plug-in hibride.
A benzinski motor je uvek dobro imati radi sigurnosti. Tako da što se mene tiče prelaz na potpuno električni auto nikad.

Stručnjak

pre 1 godinu

Sa natrijum-jonskim baterijama ovaj problem, sa zimom, praktično nemate. Litijumske baterije odlaze u prošlost i smenjuju ih Na-jonske, koje na niskim temperaturama imaju kapacitet punjenja 90% i što je ovde važno, pune se za 15 minuta. Prema tome - ćao litijum!

Zok1

pre 1 godinu

Šest punjenja na 2200 km, to je na svakih 370 km. Ne znam koji model Tesle su vozili, ali za osnovnu verziju modela 3, kapacitet baterije je 438 km, govorim o fabrički deklarisanim brojevima. U tom slučaju su imali oko 15% manji kapacitet od idealnog. Ja bih bio srećan kada bi moj benzinac u zimskim uslovima trošio samo 15% više od onoga što je deklarisano. To je kao kada bi kola koja fabrički troše 9, trošila ispod 10,5 litara na 100 km. Leti će potrošnja toliko da poraste ako umesto 90 vozim 120. Više me zbunjuju ta dugačka punjenja. Nešto tu nije u redu, punjači ili kablovi.

R2D2

pre 1 godinu

sto pre se predje na tihe elektricne i zabrane benzince to bolje. Spreciti mamlaze sa bucnim motorima da se izivljavaju po ulicama sa svojom grmljavinom i brujenjem. Zakonom zabraniti sve motore koji nisu tihi. S kojim pravom neki neizivljeni samozaljubljeni bogati klinci divljaci prave buku po gradu, matretirajuci normalni pristojan svet. Sramota jedna (ne)civilizaciona !

Bavaria

pre 1 godinu

Vlasnik sam el vozila i cesto idem na dugacke puteve i stvarno nikakvih problema nikad.

No stvarno treba da budes poseban mentalni sklop da kao rentacar za put od 2200 km uzmes el. auto. tj upravo ono za sta nije pravljen. Ili u prevodu, jede mi se slatko ali cu da kupim slano, pa cu da pljuljem po slanom zasto nije slatko.

kakva punjenja od 2 sata? pa gde su punili na vodenicama? nilad duze od 45 minuta, prosek oko 20 minuta po punjacu, taman koliko mi treba da protegnem noge, popijem kaficu...

Put do BG, 1200km, traje 45 min duze nego dizelom. u oba slucaja pravim pauze posle 3h voznje sto se preporucuje.

I to je najveca mana el. vozila, 45 min duzi put na 1200km.

A cena potpune tisine tokom celog puta? a cena struje za ceo put, 22e (struja besplatna u madjarskoj i kod nas). Samo u novcu na tom jednom putu usteda preko 120e, pa jos toliko nazad.

Realni podaci. mrzite koliko hocete ali to su cinjenice

AstroTrek

pre 1 godinu

Ima na YouTubu emisija/priča o Toyotinom modelu Mirai (gorivne ćelije - vodonik pogon) i tu priča jedan od glavnih Toyotih inžinjera, između ostalog i vođa projekta iz koga je nastao Mirai. Čovek kaže, baterije su samo prelazna faza i oni će kao kao kompanija da nastoje da finalna ekološka stvar budu gorivne ćelije jer sav bi-produkt koji ti izlazi iz auta tim putem je - destilovana voda, a druga bitna stvar je, pa vodonik je najčešći/najučestaliji element u univerzumu, imamo ga beskonačno oko nas i postoje načini da ga čak i sam kući proizvodiš... Tako da budućnost može da izgleda idealno ako Japanci nastave da nas vode u nju. Inače, automobili na gorivne ćelije se u vožnji ponašaju dosta slično vozilima na današnja fosilna goriva, dakle ne gubi se puno šarm u samom osećaju vožnje što sam čuo da mnogi vozači zameraju električnim automobilima. Mirai je za sad doživeo malu, ali serijsku proizvodnju, već druga generacija je aktuelna na tržištu i konačno je došao na par odabranih u Evropi, do skoro si mogao da je kupiš samo u Kaliforniji i Japanu, cena oko ~55k € Eto, to vam je pravo ekološko vozilo iz budućnosti, a ne smrdljive toksične baterije.

A P

pre 1 godinu

El vozila su samo isplativa za gradsku vožnju i brzine do 70km/h, preko toga troše dosta više baš zbog težine svoje baterije, i do god se nereši problem težina/ domet/ brzina punjenja / hemijskog sastava otpornog na ekstremne temperature dotle će biti malo kupaca za iste, za 5 do 10 godina možda.

kole

pre 1 godinu

Veoma su agresivni ovi eco borci, kao vegani i slicni posvecenici. Oni su ubedjeni da svojim prosvetljenjem i zrtvom spasavaju svet od nas prljavih i zaostalih tradicionalista. Kao da mi, kriticari ove elektro epohe ne zelimo da svet bude lepse i cistije mesto i da zbog nasih dizelasa svesno zrtvujemo zdravlje svih ljudi, pa i sopstvene dece. Ustvari i ja sam veoma zainteresovan za razvoj vozila sa nizom emisijom stetnih gasova, ali sam protiv toga da se agresivno, ultimativno i na silu uvodi tehnologija koja nije dovoljno razvijena i usavrsena, pa se cak preti potpunim gasenjem vozila sa SUS motorima. Ovi testovi pokazuju sve manjkavosti el. auta, a u Americi se na takva putovanja ljudi sigurno cesce upute nego po Evropi jer su i razdaljine vece. Neki nam skoro prete da ce se jednom ta tehnologija usavrsiti i sta cemo onda mi zatucani i primitivni. Pa nista. Sa zadovoljstvom cemo kupovati takva vozila, jer niko normalan ne izbegava nesto sto je bolje.

Stranac

pre 1 godinu

Prosle godine sam vozio od Norveske do Srbije. Nakon par dana u Srbiji sam vozio i do Crne gore. Automobil je Tesla M3. Nikakvih problema nije bilo. Punjenja obicno traju po 20-30 minuta, taman da se protegnu noge.
Polovinom marta cu opet za Srbiju, a onda opet u junu. Volim da vozim i uopste mi nije problem.
Vidimo se u Srbiji

Gagi

pre 1 godinu

Znači na svakih 200km aj na punjač, malo baš. Ja vozim na TNG, boca u rezervnom točku 40l i prelazim sa tim 500km otvorenog puta, 3min zadržavanja na pumpi. Nekad me smara to, bar da je 700km.

Mikele

pre 1 godinu

@Pop

A sta cemo sa svim ovim starim baterijama?
A da…ma zakopacemo ih u zemlju, mozda nikne neka novogodisnja jelka.

El auto nije mozda toliko los kao proizvod (mada je i to veliko pitanje) ali ako se pogledaju inputi i odlaganje amortizovanih baterija, to je katastrofa

mience

pre 1 godinu

Kakva ironija sudbine i kakva glupost. Svi o kolima.na struju a niko.o avionima. pa jedan avion za jedan let izbaci više co2 nego jedan fosilni auto za deset godina vožnje. sve je laz ili hoax.

mience

pre 1 godinu

za 2200 km punim 71 litar dva punjenja i vozim 110.km/ h ako voIm.130 moram da.dodam nekih 25 litara. Gledao sam cene kilovata po Evropi 0.75 E/ kw za brzi punjač gde se opet.pun8s sat vremena. lepo.je ali još vek nije zrelo. Mislim da je sve to.jedna velika.prevara.

The Unforgiven

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu
(miloš, 28. februar 2023 18:46)
-------------------

Koje to "ekstremno vreme" izmedju Floride i Kansasa?

Milan

pre 1 godinu

Bojler da vozim? Nikada! Neka svako vozi sta mu vise odgovara. Mene samo nervira sto trube o ekologiji svi koji voze automobile na struju. Odavno je dokazano da vise zagadjuju od benzinaca. Proizvodnja baterija je dovoljna da drasticno zagadi okolinu, da ne idem dalje elektro motori, skladistenje i unistavanje baterija, potrosnja struje. Litijum, nikl, kiseline itd... Ali ajd, Jevropa i Mask kazu da proizvode ljubicice i to je to...

Straight Outta München

pre 1 godinu

(neversummer, 28. februar 2023 15:06

Ono kad vec lazes,bar koristi google maps. Od Amsterdama do Bg za 16 sati uz pauze :))))
Kao neko ko relativno cesto vozi realaciju Minhen - NS, mogu da ti kazem da smanjis dozivljaj…

Nenad

pre 1 godinu

@CLS ti očigledno nisi pričao ni sa jednim vlasnikom električnog automobila. Pre će biti da ti je izvor informacija neki rezident podruma pića. Grejanje u odnosu na motor troši jako malo struje. Uostalom, i benzinac trosi više goriva kad se ukljuci grejanje.

Nenad

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.

A vi, kako te?

pre 1 godinu

redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim
(miloš, 28. februar 2023 18:46),

a zamisli da si vozio Zagreb-Split recimo, da moras da stignes na neki sastanak do odredjenog vremena, a ti kasnis iz nekog razloga, pa moras po gasu... Pa zamisli na to jos da nije zima kao ove godine, nego da je zima kao sto je nekad bila (-10,15,20) sve vreme puta... Pa zamisli jos da negde na pola puta zaveje ili pocne da duva vetar kako inace tamo zna da duva, pa malo zatvore autoput..., a ti moras da cekas... Pa se baterija isprazni, a niko ne moze da ti natoci par (stotina) kilovata u flasu (kanister)...

1+8

pre 1 godinu

Ja moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.

daki

pre 1 godinu

ev je samo modni detalj.Ljudi pomisle da je vožnja besplatna i to je cela priča...Nikad to neće biti dobra vožnja već stalno gledanje u nivo baterije.Isto tako nikad neće biti ni auto sa kojim možeš u cugu preći 2,3000km.Tiha patnja plus što ta struja ne pada s neba već se proizvodi znamo kako.

Brzi

pre 1 godinu

Bas bih voleo da vidim statistiku u Srbiji - koliko ljudi je IKAD U ŽIVOTU VOZILO 2200KM U JEDNOM PRAVCU NA NISKOJ TEMPERATURI? 5 puta? 3 puta? Jednom? Nijednom za 65 godina života?

A onda još jedna anketa - koliko često vozite 20/30/50/100 kilometara?
SVAKI DAN OD 18te do 65te godine???

tomahawk

pre 1 godinu

Stajali su 12 puta....znaci 18 sati su morali bez veze cekati
12 puta 27.5 ( prosjek izmedju 25 i 30 dolara) dolara = 330 dolara.

Realno 1 km po toj racunici ih je ispao 0.08 € sto znaci da je 100 km ispalo 8 €. Neka im je prosjek voznje bio 100 km/h dok su vozili....sto je 22 sata i 18 sati cekanja je 40 sati. Neka su bile 2 osobe koje su vozile. Moje auto trosi ispod 5 litara na prosjecnoj brzini od 100 km/h (8 brzinski automacki mjenjac) i trenutna cijena goriva u svajcarskoj je 1.8 € po litru. 5 litara x 1.8 € = 9 evra za predjenih 100 km. Vozila 2 vozaca,mijenjali se i imali posjecnu brzinu voznje od 100 km/h i dosli za tu relaciju od 2200 km za 22 sata. Koji retardi su oni samo. Zbog 1 € na 100 predjenih kilometara oni su ustedili 1 €...ispade da su ustedili 22 € na toj relaciji ali su zato 18 sati sjedili u autu i cekali da se napuni. Uzevsi u obzir da je auto moralo biti ugaseno kad se puni vjerovatno su se mrzli negdje,isli kave piti i pare trositi dok se puni. Za to vrijeme su morali i ogladniti tako da su ta 22 € pojeli i popili a 18 sati (ili 36 ako njih 2 racunamo) su izgubili...skoro radna sedmica.

Nenad

pre 1 godinu

@Bane Ne može da se ocekuje nerealno. Mogli su isto tako da očekuju da predju 2000 km sa jednim rezervoarom da su iznajmili benzinca. Je l’ bi i onda rekao da su u pravu? Očekivali su pa znaci moralo je tako da bude. Smešno

Steve

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Odmah sam seo za svoj dizelas 1.9, 85kw
I za 3 nedelje odvozio 7000km
Jednom prilikom sam presao oko 1200km (1220 preciznije) sa jednim rezervoarom
Potrosnja bila izmedju 4.4 i 4.8 L/100km

Taj rezervoar me kostao oko 8400rsd
Nisam mnogo trazio pumpu i nisam potrosio vremena cekajuci pravio nepotrebne pauze

Sve u svemu jeftinije i novcano i vremenski

Bolje da se sve vrati na kolosek hidrogena

norge

pre 1 godinu

u Norveskoj poceli da prebacuju i vozila hitne na struju, ali odmah skontali problem, hitna juri maximano mogucom brzinom sto jede bateriju, a kada se vrati posle par minuta sledeca intervencija , a baterija blizu nule. sto znaci neupotrebljivo za hitne sluzbe. da jeste, hladnoca je problem za baterije kao i ukljuceno grejanje u autu.
za norvesku samo benzinac i to sto jednostavniji.

hehe

pre 1 godinu

srbenda jednom godisnje ode do grcke ili CG ima 500-600km, za vikend max do svog sela koje je na 60km od grada gde zivi, a onda ovde grmi kako nikada nece EV da vozi posto je neko u USA imao problem kada je isao na put od 2200km, posto se ne isplati xaxaxaxax

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: elektricni automobili su OK za grad i ture do 100-ak km.
Za dalek put i velike brzine ipak je SUS motor i dalje u prednosti.

koj

pre 1 godinu

Mercedes presao preko 1000km s jednim punjenjem, Byorn 1000km zimi s nebrojeno modela uz par duzih punjenja ili 4-5 ultra-kratkih a ovi mentoli 12 puta a bigoti i trogloditi gledaju, grakcu i pene

Alex

pre 1 godinu

Ali eko fanatici kažu kako se troši manje energije i stepen iskorišćemja je bolji nego kod motora SUS, bla bla truć.Alo majstori, koga zabole za to kad ne možeš da stigneš gde si krenuo a da ne osediš od nervoze i ludila?! Luzeri.

Veliki brat

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Svašta čovek nauči ovde, eto ja naučio da je "auto" nepravilna imenica koja se ne menja po padežima, odnos u svakom padežu ima isti oblik :)))

Djoka iz NY

pre 1 godinu

Kao bivši vlasnik Tesla Model 3 mogu da vam kažem da su EV zakon za vožnju po gradu ali pod uslovom da imate gde da punite auto kod kuće. Ja to nisam imao i to je i razlog što sam prodao auto. Previše sam vremena gubio na punjačima. Što se tiče dužih putovanja sa Teslom to i nije toliki problem jer imaju odličnu mrežu punjača širom Amerike ali po Evropi ne znam koliko to ima smisla. Činjenica je da ćete stajati češće i putovati duže nego sa običnim automobilom. Po meni su plug-in hibridi najbolja opcija, dobijate ubrzanje električnog automobila i autonomiju klasičnog a uz to i potrošnja je odlična.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

miloš, 28. februar 2023 18:46

pre svega za auto treba reci da je muskog roda
druga stvar u kanadi i americi i skandinaviji nisi vozio. . na -15 e automobili su neupotrebljivi. . .normalni motori japanski traju po 30 godina i jace a ovo djubre od baterije trokira posle 3 godine u hladnim uslovima. . .

Dakle e kola su dobra za zezanje razonodu u vidu iznajmljivanja.
Mogu da budu dobra i za taxiste u juznoj africi,emiratima i Los Andjelesu ali za drugo nisu.

Prljaviji proces proizvodnje i odlaganja baterije cine ih stetnijim od sus motora .

tacka,a bajke pricaj deci

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Za prosečni diesel srednje klase na 2200km jedno punjenje goriva u ukupnom trajanju od cirka 5 minuta 45 sekundi zajedno sa plaćanjem i pišanjem. NEMOGUĆE je da ova elektro-govna nametnu kao obavezni standard, MORA neka pobuna da izbije.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti..

misljenja sam da nismo toliko priglupi. . kao sto zvucimo.. . . . . . . .

dakle imas proverenu varijantu vozila i prelazis na e vozila vrlo prisilno sticem utisak. . .i onda se kaze cekaj razvice se tehnologija. . .pa zasto mi se namece nesto sto ne zelim. . .kad imam vecrazvijenu tehnologiju

miloš

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu, pa to ne ideš ni na bilo kojim benzincem ni dizelom ko neki dan u hrvatskoj mamlazi zatvorena cesta zabrana prometa a njih 30 kroz zabranu i onda zovi gorsku službu...

7 godina vozim elektro auto, imam preko 300.000 km ( kao i mojih desetak kolega) i u svakom auto kojeg sam imao naučiš nešto novo, a dva mamlaza sjela u rent a car auto koji je sigurno ubijen u pojam ( kupe auto pa gas do daske i klasično vađenje duše, igrom slučaja radim u rent a caru i svega se nagledam), tesla ima i superchargere po americi, nema terorije da je punio teslu na superchargeru 60 minuta

vozio sam auto leti, zimi, jeseni, proleću, išao sa njime svuda na odmor, kući, na posao svaki dan po 200 km, nikad brige sa autom, redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim

cobo

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !

Pop

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?

pera

pre 1 godinu

@Gradimir
Lepo je kada se može pročitati nečije lično iskustvo, a ne samo prazna naklapanja čuo od ovog pročitao tamo i tamo ili čuveno"po meni" zato hvala vam na informaciji.

Bane

pre 1 godinu

Nije važno što su ljudi neobavešteni. Kupio si,ili iznajmio auto očekuješ da za svoje novce stigneš gde i kako si zamislio. Znači el.automobili nisu dobro rešenje,zimi su neupotrebjivi. Zato ne treba odbacivati motore sa unutrašmim sagorevanjem.

Gradimir

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.

CLS

pre 1 godinu

Popricajte sa prosecnim vlasnikom el automobil u americi koji ide na posao kolima. Kad je zima nose cebad u kolima jer ako ukljuce grejanje odeeeeee baterija pa nema voznje do kuce. Po meni to nije tehnoloski napredak nego prevara. A dok je ovaca bice i vune.

Markane ;) . . .

pre 1 godinu

Mojim golfom dvicu, dok sam je imao u rani mladosti pre 25 godina. Punim tankom pravio od 1000 do 1100 km.
I još da spomenem sipao lož ulje. Prava štednja uz 55 litra, u rezeorvaru.
E mladosti moja . . . ;)

neversummer

pre 1 godinu

Imam 41 godinu i nadam se da do kraja zivota necu morati da se oslanjam na vozila na baterije. Za neke gradske potrebe moze da bude OK, mada i to je vrlo diskutabilno jer auto mora da je parkiran pored punjaca ili u nekoj garazi, sto je vec gnjavaza ukoliko uzmemo u obzir guzve svuda. Nedavno sam putovao iz Amsterdama za Beograd i iskrsle su neplanirane obaveze pa sam morao da izvozam to u komadu, 16h voznje sa 2-3 kratka stajanja za kafu, uz dosta brz tempo kroz Nemacku. To sa baterijama tesko da je izvodljivo, leti donekle, a kroz sneg, kisu i 0 celzijusa nikako.

Srboljub

pre 1 godinu

Ma ne, ovo je čista populistička vest od onih koji ne misle na klimu i buduće generacije.
Kako ono beše… Uopšte nije važno koliko EV može da predje zato što ljudi samo voze po gradu i ne prelaze više od 50-60km nedeljno. A za duži put je tu avion a i tako je to samo jednom godišnje za odmor.
A realno EV ne želi niko pa se zato jako puno piše o tome da bi nas ubedili da je tako ipak bolje i da mi zapravo ne znamo koliko je to dobro. A dobro je samo ubrzanje, dok i to jednom ne ukinu.

xXx

pre 1 godinu

Ovo je živa istina da se više struje troši zimi, ali treba detaljna analixa da se napiše, mada u norveškoj ima ljudi koji su ovo detaljno testirali i svd objavili na engleskom tako da ko hoće do informacija može.

T-Rex

pre 1 godinu

Kako danas stvari izgledaju sa e automobilima, to je potpuni promasaj. Najgore je sto ce dovesti do opasnog ygrozavanja prirode i pre svega vode i to u regionima gde se rudare elementi koji cine bateriju a i za prouzvodnju struje koja xe da puni bateriju. Ima toga jos. Ovo je prevara veka.

Sun ce

pre 1 godinu

Preporučuje se odmor na svaka 2 sata vožnje, kod običnih vozila. Kod EV i onih koji poseduju odreženi stepen autonomije u vožnji, verovatno i duža vožnja. Problem kod EV je u tome što iako bi poštovali prvo pravilo, trebalo bi vreme punjenja da bude što kraće, imajući u vidu vreme potrebno danas da se dopune ovakva vozila.
Iz primera u članku se može zaključiti da je Tesla daleko bolji od Kie u tom pogledu, ali i to da ima, kada je to potrebno, gde da se napuni?

gloria

pre 1 godinu

U poređenju sa ova dva EV ja bih sa punim rezervoarom od 66lit na svojoj C klasi W205, 220cdi, 2015 godište morao da stanem jednom. Tamo negdje na pola puta. Dopunim i to je to. Pri tom vjerujem da bi mi putovanje bilo dosta udobnije, a i brže.
Pa sad, šta je bolje..?
Prosudite sami.

neversummer

pre 1 godinu

Imam 41 godinu i nadam se da do kraja zivota necu morati da se oslanjam na vozila na baterije. Za neke gradske potrebe moze da bude OK, mada i to je vrlo diskutabilno jer auto mora da je parkiran pored punjaca ili u nekoj garazi, sto je vec gnjavaza ukoliko uzmemo u obzir guzve svuda. Nedavno sam putovao iz Amsterdama za Beograd i iskrsle su neplanirane obaveze pa sam morao da izvozam to u komadu, 16h voznje sa 2-3 kratka stajanja za kafu, uz dosta brz tempo kroz Nemacku. To sa baterijama tesko da je izvodljivo, leti donekle, a kroz sneg, kisu i 0 celzijusa nikako.

CLS

pre 1 godinu

Popricajte sa prosecnim vlasnikom el automobil u americi koji ide na posao kolima. Kad je zima nose cebad u kolima jer ako ukljuce grejanje odeeeeee baterija pa nema voznje do kuce. Po meni to nije tehnoloski napredak nego prevara. A dok je ovaca bice i vune.

Markane ;) . . .

pre 1 godinu

Mojim golfom dvicu, dok sam je imao u rani mladosti pre 25 godina. Punim tankom pravio od 1000 do 1100 km.
I još da spomenem sipao lož ulje. Prava štednja uz 55 litra, u rezeorvaru.
E mladosti moja . . . ;)

gloria

pre 1 godinu

U poređenju sa ova dva EV ja bih sa punim rezervoarom od 66lit na svojoj C klasi W205, 220cdi, 2015 godište morao da stanem jednom. Tamo negdje na pola puta. Dopunim i to je to. Pri tom vjerujem da bi mi putovanje bilo dosta udobnije, a i brže.
Pa sad, šta je bolje..?
Prosudite sami.

T-Rex

pre 1 godinu

Kako danas stvari izgledaju sa e automobilima, to je potpuni promasaj. Najgore je sto ce dovesti do opasnog ygrozavanja prirode i pre svega vode i to u regionima gde se rudare elementi koji cine bateriju a i za prouzvodnju struje koja xe da puni bateriju. Ima toga jos. Ovo je prevara veka.

Bane

pre 1 godinu

Nije važno što su ljudi neobavešteni. Kupio si,ili iznajmio auto očekuješ da za svoje novce stigneš gde i kako si zamislio. Znači el.automobili nisu dobro rešenje,zimi su neupotrebjivi. Zato ne treba odbacivati motore sa unutrašmim sagorevanjem.

Srboljub

pre 1 godinu

Ma ne, ovo je čista populistička vest od onih koji ne misle na klimu i buduće generacije.
Kako ono beše… Uopšte nije važno koliko EV može da predje zato što ljudi samo voze po gradu i ne prelaze više od 50-60km nedeljno. A za duži put je tu avion a i tako je to samo jednom godišnje za odmor.
A realno EV ne želi niko pa se zato jako puno piše o tome da bi nas ubedili da je tako ipak bolje i da mi zapravo ne znamo koliko je to dobro. A dobro je samo ubrzanje, dok i to jednom ne ukinu.

xXx

pre 1 godinu

Ovo je živa istina da se više struje troši zimi, ali treba detaljna analixa da se napiše, mada u norveškoj ima ljudi koji su ovo detaljno testirali i svd objavili na engleskom tako da ko hoće do informacija može.

miloš

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu, pa to ne ideš ni na bilo kojim benzincem ni dizelom ko neki dan u hrvatskoj mamlazi zatvorena cesta zabrana prometa a njih 30 kroz zabranu i onda zovi gorsku službu...

7 godina vozim elektro auto, imam preko 300.000 km ( kao i mojih desetak kolega) i u svakom auto kojeg sam imao naučiš nešto novo, a dva mamlaza sjela u rent a car auto koji je sigurno ubijen u pojam ( kupe auto pa gas do daske i klasično vađenje duše, igrom slučaja radim u rent a caru i svega se nagledam), tesla ima i superchargere po americi, nema terorije da je punio teslu na superchargeru 60 minuta

vozio sam auto leti, zimi, jeseni, proleću, išao sa njime svuda na odmor, kući, na posao svaki dan po 200 km, nikad brige sa autom, redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim

Gradimir

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.

cobo

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !

pera

pre 1 godinu

@Gradimir
Lepo je kada se može pročitati nečije lično iskustvo, a ne samo prazna naklapanja čuo od ovog pročitao tamo i tamo ili čuveno"po meni" zato hvala vam na informaciji.

Pop

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?

Nikola

pre 1 godinu

Cuj ovog eksperta sto kaze da se ne ide na put od 2000km ni benzincem, a ni dizelasem. E moj ti, samo se ti vozi od kuce do kafica i nemoj nam soliti pamet. Moja Dacia 1.5dci iz cuga prelazi 1000km. Da li je zima, leto, prolece, potpuno svejedno. Sipam za minut i gas dalje. Aj ne blamiraj se vise, ev je smece i ostace smece. To sto ste vi pametnjakovici pa su vas navukli je vas problem :) Ne ide se na put od 2000km benzincem ni dizelasem... Bahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahah

ja

pre 1 godinu

@ (Pop, 28. februar 2023 17:43)

Ma da, nova tehnologija, kako da ne. Električni automobili su stariji od automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Samo su ljudi još pre više od 100 godina provalili da oni ne mogu da odgovore potrebama, pa je razvijen SUS motor. Dakle, SUS motori su to tehnološko unapređenje u odnosu na elektromotore. Samo se na svakih 10-ak godina obnovi interesovanje za elektroautomobile iz ovog ili onog razloga. U poslednjem slučaju, zbog navodne brige o životnoj sredini - iako je to samo mantra, jer sve se radi zbog profita. Međutim, od prvih električnih automobila, od pre 100 i kusur godina, nije bilo nikakvih tehnoloških unapređenja u ovoj oblasti - motori su apsolutno isti (samo jači), a problem dometa se “rešava” isključivo dodavanjem većeg broja baterija. Na kraju krajeva, moderni mejnstrim elektroautomobili, poput Leafa ili Tesle, se proizvode, evo već, 15 godina, a i dalje nema nikakvog unapređenja. Za to vreme su, manje-više, sve napredne tehnologije doživele ne jednu, već mnogo više revolucija. Pogledaj kompjutere, mobilne telefone, internet, softver, pa čak i SUS motore pre 15 godina i danas - nebo i zemlja…

vlasta74

pre 1 godinu

Slažem se da je EV promašena tehnologija. Još neko je pomenuo klimu, mislim stvarno. Pa kad bi celo čovečanstvo prešlo na EV, pola sveta bi moralo da bude rudnik litijuma, a pola deponija za pokvarene baterije, šta bi onda bilo sa klimom? EV su, po mojim shvatanjima, totalno nepraktični. Skupa proizvodnja, skupi su u startu, dugo i često se pune, kratka autonomija, nemaju vrednost kao polovnjaci i skupi za rashodovanje. Ne vidim smisao EV, kada već imamo prilike da koristimo metan, tečni naftni gas i vodonik? Razvijati ovu infrastrukturu za vozila, bilo bi bolje. Razviti tehnologiju skladištenja ovih energenata, pošto su te čelične boce glomazne. Kako stvari stoje, ja sam sa firminim Opel Combom iz 2004. na metan, trenutno na 280000 km na satu(ako nije vraćen). Vozi se po gradu, uvek natovaren i radi bez problema. Pređem sa njim 200km u Bg, ima 12kg bocu, punim ga 3 minuta. I kad se bude prodavao, vredeće više od EV sa tom kilometražom i godinama eksploatacije. Tačnije, kada bi uporedili cene novih automobila, cene po pređenom km, vrednost nakon eksplatacije, cenu proizvodnje vozila, cenu rashodovanja vozila, zna se pobednik. Uopšte mi i nije jasno zašto se krenulo sa EV tehnologijom ako se mislilo na klimu. Pa iskopavanje litujuma je pogubna tehnologija za prirodu. I to se znalo od starta. Vozila na vodonik postoje decenijama, a njih niko nije hteo da razvija, vozila kojima je izduvni gas, ustvari, voda. Kakva crna EV, nikada to ne bih kupio.

Sun ce

pre 1 godinu

Preporučuje se odmor na svaka 2 sata vožnje, kod običnih vozila. Kod EV i onih koji poseduju odreženi stepen autonomije u vožnji, verovatno i duža vožnja. Problem kod EV je u tome što iako bi poštovali prvo pravilo, trebalo bi vreme punjenja da bude što kraće, imajući u vidu vreme potrebno danas da se dopune ovakva vozila.
Iz primera u članku se može zaključiti da je Tesla daleko bolji od Kie u tom pogledu, ali i to da ima, kada je to potrebno, gde da se napuni?

AstroTrek

pre 1 godinu

Ima na YouTubu emisija/priča o Toyotinom modelu Mirai (gorivne ćelije - vodonik pogon) i tu priča jedan od glavnih Toyotih inžinjera, između ostalog i vođa projekta iz koga je nastao Mirai. Čovek kaže, baterije su samo prelazna faza i oni će kao kao kompanija da nastoje da finalna ekološka stvar budu gorivne ćelije jer sav bi-produkt koji ti izlazi iz auta tim putem je - destilovana voda, a druga bitna stvar je, pa vodonik je najčešći/najučestaliji element u univerzumu, imamo ga beskonačno oko nas i postoje načini da ga čak i sam kući proizvodiš... Tako da budućnost može da izgleda idealno ako Japanci nastave da nas vode u nju. Inače, automobili na gorivne ćelije se u vožnji ponašaju dosta slično vozilima na današnja fosilna goriva, dakle ne gubi se puno šarm u samom osećaju vožnje što sam čuo da mnogi vozači zameraju električnim automobilima. Mirai je za sad doživeo malu, ali serijsku proizvodnju, već druga generacija je aktuelna na tržištu i konačno je došao na par odabranih u Evropi, do skoro si mogao da je kupiš samo u Kaliforniji i Japanu, cena oko ~55k € Eto, to vam je pravo ekološko vozilo iz budućnosti, a ne smrdljive toksične baterije.

Marko

pre 1 godinu

Zivim u Norveskoj, ovde se forsiraju do besvesti električni automobili, očigledno lobi radi svoje.
Ljudi su tek sad nakon 10 godina skapirali o čemu se zapravo radi i kakva je prevara po strani.
Cena da se puni na brzim punjacima ide oko 9 kruna po 1kw, što mu je oko 110rsd. Skapirali su napokon da je duplo skuplje nego voziti dizela (gle čuda)
O problemima sa tim autima da ne govorim, čim izađe iz garancije vredi kao niški tv.
A pritom ni jedan taj auto nije ispod 50k evra kad se kupi nov

ns posmatrac

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.
(Gradimir, 28. februar 2023 16:01)

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.

A vi, kako te?

pre 1 godinu

redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim
(miloš, 28. februar 2023 18:46),

a zamisli da si vozio Zagreb-Split recimo, da moras da stignes na neki sastanak do odredjenog vremena, a ti kasnis iz nekog razloga, pa moras po gasu... Pa zamisli na to jos da nije zima kao ove godine, nego da je zima kao sto je nekad bila (-10,15,20) sve vreme puta... Pa zamisli jos da negde na pola puta zaveje ili pocne da duva vetar kako inace tamo zna da duva, pa malo zatvore autoput..., a ti moras da cekas... Pa se baterija isprazni, a niko ne moze da ti natoci par (stotina) kilovata u flasu (kanister)...

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

miloš, 28. februar 2023 18:46

pre svega za auto treba reci da je muskog roda
druga stvar u kanadi i americi i skandinaviji nisi vozio. . na -15 e automobili su neupotrebljivi. . .normalni motori japanski traju po 30 godina i jace a ovo djubre od baterije trokira posle 3 godine u hladnim uslovima. . .

Dakle e kola su dobra za zezanje razonodu u vidu iznajmljivanja.
Mogu da budu dobra i za taxiste u juznoj africi,emiratima i Los Andjelesu ali za drugo nisu.

Prljaviji proces proizvodnje i odlaganja baterije cine ih stetnijim od sus motora .

tacka,a bajke pricaj deci

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Za prosečni diesel srednje klase na 2200km jedno punjenje goriva u ukupnom trajanju od cirka 5 minuta 45 sekundi zajedno sa plaćanjem i pišanjem. NEMOGUĆE je da ova elektro-govna nametnu kao obavezni standard, MORA neka pobuna da izbije.

Duško

pre 1 godinu

@Pop

Postoji tehnologija i efikasniji vih skladištenja energije. Zove se elektro automobil na vodonične gorivne ćelije. Pun tank sa vodonikom 7kg, radius kretanja oko 400km, vreme dopune oko 4 minuta.
Zašto ga nema u široj upotrebi treba pitati "politiku" koja je vodonik označila kao prljav energent, tačnije njegovu proizvodnju. Isti se dobija na više načina, između ostalog i elektrolizom vode, koja je i označena kao prljav proces jer se koristi struja dobijena u termoelektranama. Kao da se baterije u el. automobiloma pune kosmičkom energijom a ne istom tom strujom.
Energent koji bi se proizvodio lokalno ne odgovara onima koji kontrolišu globalni promet energenata. To su samo neke od poluga moći, koje oni koji ih trenutno drže, ne na meravaju da ih se lako odreknu.

kole

pre 1 godinu

Veoma su agresivni ovi eco borci, kao vegani i slicni posvecenici. Oni su ubedjeni da svojim prosvetljenjem i zrtvom spasavaju svet od nas prljavih i zaostalih tradicionalista. Kao da mi, kriticari ove elektro epohe ne zelimo da svet bude lepse i cistije mesto i da zbog nasih dizelasa svesno zrtvujemo zdravlje svih ljudi, pa i sopstvene dece. Ustvari i ja sam veoma zainteresovan za razvoj vozila sa nizom emisijom stetnih gasova, ali sam protiv toga da se agresivno, ultimativno i na silu uvodi tehnologija koja nije dovoljno razvijena i usavrsena, pa se cak preti potpunim gasenjem vozila sa SUS motorima. Ovi testovi pokazuju sve manjkavosti el. auta, a u Americi se na takva putovanja ljudi sigurno cesce upute nego po Evropi jer su i razdaljine vece. Neki nam skoro prete da ce se jednom ta tehnologija usavrsiti i sta cemo onda mi zatucani i primitivni. Pa nista. Sa zadovoljstvom cemo kupovati takva vozila, jer niko normalan ne izbegava nesto sto je bolje.

Djoka iz NY

pre 1 godinu

Kao bivši vlasnik Tesla Model 3 mogu da vam kažem da su EV zakon za vožnju po gradu ali pod uslovom da imate gde da punite auto kod kuće. Ja to nisam imao i to je i razlog što sam prodao auto. Previše sam vremena gubio na punjačima. Što se tiče dužih putovanja sa Teslom to i nije toliki problem jer imaju odličnu mrežu punjača širom Amerike ali po Evropi ne znam koliko to ima smisla. Činjenica je da ćete stajati češće i putovati duže nego sa običnim automobilom. Po meni su plug-in hibridi najbolja opcija, dobijate ubrzanje električnog automobila i autonomiju klasičnog a uz to i potrošnja je odlična.

hehe

pre 1 godinu

srbenda jednom godisnje ode do grcke ili CG ima 500-600km, za vikend max do svog sela koje je na 60km od grada gde zivi, a onda ovde grmi kako nikada nece EV da vozi posto je neko u USA imao problem kada je isao na put od 2200km, posto se ne isplati xaxaxaxax

norge

pre 1 godinu

u Norveskoj poceli da prebacuju i vozila hitne na struju, ali odmah skontali problem, hitna juri maximano mogucom brzinom sto jede bateriju, a kada se vrati posle par minuta sledeca intervencija , a baterija blizu nule. sto znaci neupotrebljivo za hitne sluzbe. da jeste, hladnoca je problem za baterije kao i ukljuceno grejanje u autu.
za norvesku samo benzinac i to sto jednostavniji.

mience

pre 1 godinu

Kakva ironija sudbine i kakva glupost. Svi o kolima.na struju a niko.o avionima. pa jedan avion za jedan let izbaci više co2 nego jedan fosilni auto za deset godina vožnje. sve je laz ili hoax.

Mikele

pre 1 godinu

@Pop

A sta cemo sa svim ovim starim baterijama?
A da…ma zakopacemo ih u zemlju, mozda nikne neka novogodisnja jelka.

El auto nije mozda toliko los kao proizvod (mada je i to veliko pitanje) ali ako se pogledaju inputi i odlaganje amortizovanih baterija, to je katastrofa

Alex

pre 1 godinu

Ali eko fanatici kažu kako se troši manje energije i stepen iskorišćemja je bolji nego kod motora SUS, bla bla truć.Alo majstori, koga zabole za to kad ne možeš da stigneš gde si krenuo a da ne osediš od nervoze i ludila?! Luzeri.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: elektricni automobili su OK za grad i ture do 100-ak km.
Za dalek put i velike brzine ipak je SUS motor i dalje u prednosti.

Milan

pre 1 godinu

Bojler da vozim? Nikada! Neka svako vozi sta mu vise odgovara. Mene samo nervira sto trube o ekologiji svi koji voze automobile na struju. Odavno je dokazano da vise zagadjuju od benzinaca. Proizvodnja baterija je dovoljna da drasticno zagadi okolinu, da ne idem dalje elektro motori, skladistenje i unistavanje baterija, potrosnja struje. Litijum, nikl, kiseline itd... Ali ajd, Jevropa i Mask kazu da proizvode ljubicice i to je to...

Bavaria

pre 1 godinu

Vlasnik sam el vozila i cesto idem na dugacke puteve i stvarno nikakvih problema nikad.

No stvarno treba da budes poseban mentalni sklop da kao rentacar za put od 2200 km uzmes el. auto. tj upravo ono za sta nije pravljen. Ili u prevodu, jede mi se slatko ali cu da kupim slano, pa cu da pljuljem po slanom zasto nije slatko.

kakva punjenja od 2 sata? pa gde su punili na vodenicama? nilad duze od 45 minuta, prosek oko 20 minuta po punjacu, taman koliko mi treba da protegnem noge, popijem kaficu...

Put do BG, 1200km, traje 45 min duze nego dizelom. u oba slucaja pravim pauze posle 3h voznje sto se preporucuje.

I to je najveca mana el. vozila, 45 min duzi put na 1200km.

A cena potpune tisine tokom celog puta? a cena struje za ceo put, 22e (struja besplatna u madjarskoj i kod nas). Samo u novcu na tom jednom putu usteda preko 120e, pa jos toliko nazad.

Realni podaci. mrzite koliko hocete ali to su cinjenice

meda

pre 1 godinu

Trnutno ima smisla što se mene tiče običan hibrid, ne čak ni plug-in. Jednom kad sa ovih tečnih pređu na solid state baterije koje ne mogu da se zapale i da ti auto i kuća izgore može da se pređe na plug-in hibride.
A benzinski motor je uvek dobro imati radi sigurnosti. Tako da što se mene tiče prelaz na potpuno električni auto nikad.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti..

misljenja sam da nismo toliko priglupi. . kao sto zvucimo.. . . . . . . .

dakle imas proverenu varijantu vozila i prelazis na e vozila vrlo prisilno sticem utisak. . .i onda se kaze cekaj razvice se tehnologija. . .pa zasto mi se namece nesto sto ne zelim. . .kad imam vecrazvijenu tehnologiju

Radost

pre 1 godinu

Malo neverovatno koliko se ljudi u Srbiji opterecuju zemljama koje "leze na nafti" kao da je to izvor srpskih problema i da ce im nesto znaciti prelazak na elektricne automobile. Te zemlje nece propasti kao sto tamo, ne znam zasto. A sto se koncepta elektricnih automobila tice to uopste nije jeftina ni ekoloska prica kao sto se prezentuje.

Боске

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.

Steve

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Odmah sam seo za svoj dizelas 1.9, 85kw
I za 3 nedelje odvozio 7000km
Jednom prilikom sam presao oko 1200km (1220 preciznije) sa jednim rezervoarom
Potrosnja bila izmedju 4.4 i 4.8 L/100km

Taj rezervoar me kostao oko 8400rsd
Nisam mnogo trazio pumpu i nisam potrosio vremena cekajuci pravio nepotrebne pauze

Sve u svemu jeftinije i novcano i vremenski

Bolje da se sve vrati na kolosek hidrogena

tomahawk

pre 1 godinu

Stajali su 12 puta....znaci 18 sati su morali bez veze cekati
12 puta 27.5 ( prosjek izmedju 25 i 30 dolara) dolara = 330 dolara.

Realno 1 km po toj racunici ih je ispao 0.08 € sto znaci da je 100 km ispalo 8 €. Neka im je prosjek voznje bio 100 km/h dok su vozili....sto je 22 sata i 18 sati cekanja je 40 sati. Neka su bile 2 osobe koje su vozile. Moje auto trosi ispod 5 litara na prosjecnoj brzini od 100 km/h (8 brzinski automacki mjenjac) i trenutna cijena goriva u svajcarskoj je 1.8 € po litru. 5 litara x 1.8 € = 9 evra za predjenih 100 km. Vozila 2 vozaca,mijenjali se i imali posjecnu brzinu voznje od 100 km/h i dosli za tu relaciju od 2200 km za 22 sata. Koji retardi su oni samo. Zbog 1 € na 100 predjenih kilometara oni su ustedili 1 €...ispade da su ustedili 22 € na toj relaciji ali su zato 18 sati sjedili u autu i cekali da se napuni. Uzevsi u obzir da je auto moralo biti ugaseno kad se puni vjerovatno su se mrzli negdje,isli kave piti i pare trositi dok se puni. Za to vrijeme su morali i ogladniti tako da su ta 22 € pojeli i popili a 18 sati (ili 36 ako njih 2 racunamo) su izgubili...skoro radna sedmica.

The Unforgiven

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu
(miloš, 28. februar 2023 18:46)
-------------------

Koje to "ekstremno vreme" izmedju Floride i Kansasa?

A P

pre 1 godinu

El vozila su samo isplativa za gradsku vožnju i brzine do 70km/h, preko toga troše dosta više baš zbog težine svoje baterije, i do god se nereši problem težina/ domet/ brzina punjenja / hemijskog sastava otpornog na ekstremne temperature dotle će biti malo kupaca za iste, za 5 do 10 godina možda.

Georgy

pre 1 godinu

Sve sto se do sada proizvelo na temu EV je jednostavno igracka za jednostavne i idealne situacije. Hibridi su druga prica. Ozboiljan pouzdan auto za ozbiljne stvari NE MOZE biti EV. A to da neka tetkica ode u kupovinu po ravnom i vrati se kuci par puta nedeljno moze. Struja kojom puni EV naravno joj pada sa neba pa je sve cisto i zeleno :)

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Šta će mo sa kamionima i transportom robe, jel i u tome budućnost na elektro pogon, pogledate li bilo koju stambenu zgradu setite se da je to Diesel digao do pod krov, svaku njivu obrađenu i pooranu je odradio Diesel i nikad to baterija neće da zameni, nikad, ja kad sednem u kamion sa ukupnom težinom od 40 tona ne stajem do prve pauze nakon 4/2 sata pauzu 45 minuta i vozi dalje za tri dana sam u Španiji na istovaru, kada to naprave na baterije onda je to to, do tada tišina bre.

1+8

pre 1 godinu

Ja moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.

daki

pre 1 godinu

ev je samo modni detalj.Ljudi pomisle da je vožnja besplatna i to je cela priča...Nikad to neće biti dobra vožnja već stalno gledanje u nivo baterije.Isto tako nikad neće biti ni auto sa kojim možeš u cugu preći 2,3000km.Tiha patnja plus što ta struja ne pada s neba već se proizvodi znamo kako.

mience

pre 1 godinu

za 2200 km punim 71 litar dva punjenja i vozim 110.km/ h ako voIm.130 moram da.dodam nekih 25 litara. Gledao sam cene kilovata po Evropi 0.75 E/ kw za brzi punjač gde se opet.pun8s sat vremena. lepo.je ali još vek nije zrelo. Mislim da je sve to.jedna velika.prevara.

Straight Outta München

pre 1 godinu

(neversummer, 28. februar 2023 15:06

Ono kad vec lazes,bar koristi google maps. Od Amsterdama do Bg za 16 sati uz pauze :))))
Kao neko ko relativno cesto vozi realaciju Minhen - NS, mogu da ti kazem da smanjis dozivljaj…

Stručnjak

pre 1 godinu

Sa natrijum-jonskim baterijama ovaj problem, sa zimom, praktično nemate. Litijumske baterije odlaze u prošlost i smenjuju ih Na-jonske, koje na niskim temperaturama imaju kapacitet punjenja 90% i što je ovde važno, pune se za 15 minuta. Prema tome - ćao litijum!

Sirotinja

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?
(Pop, 28. februar 2023 17:43)

Šta ako je nova forma za dugotrajnije baterije već izmišljena ali je “u fioci” jer bi ugrozila čitavu industriju proizvodjača telefona i tableta? Ono, ne bi imao načina kartel da te natera da menjaš telefon svake 2 godine? Nazovimo to teorijom zavere, ali šta ako…

virus

pre 1 godinu

Ovde se našla ekipa stručnjaka da raspravlja o Tesli ??? A većina troši auta proizvedena 90 i neke...i što najgore očekuju da njihovo mišljenje bude opšte prihvaćeno i relevantno, jedom rečju-Srbija !!!

Brzi

pre 1 godinu

Bas bih voleo da vidim statistiku u Srbiji - koliko ljudi je IKAD U ŽIVOTU VOZILO 2200KM U JEDNOM PRAVCU NA NISKOJ TEMPERATURI? 5 puta? 3 puta? Jednom? Nijednom za 65 godina života?

A onda još jedna anketa - koliko često vozite 20/30/50/100 kilometara?
SVAKI DAN OD 18te do 65te godine???

R2D2

pre 1 godinu

sto pre se predje na tihe elektricne i zabrane benzince to bolje. Spreciti mamlaze sa bucnim motorima da se izivljavaju po ulicama sa svojom grmljavinom i brujenjem. Zakonom zabraniti sve motore koji nisu tihi. S kojim pravom neki neizivljeni samozaljubljeni bogati klinci divljaci prave buku po gradu, matretirajuci normalni pristojan svet. Sramota jedna (ne)civilizaciona !

Nenad

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.

Gagi

pre 1 godinu

Znači na svakih 200km aj na punjač, malo baš. Ja vozim na TNG, boca u rezervnom točku 40l i prelazim sa tim 500km otvorenog puta, 3min zadržavanja na pumpi. Nekad me smara to, bar da je 700km.

Milanče

pre 1 godinu

Čij ovog iz USA, ako vozi brzo osiguranje 80 $... Pa prijatelju što to odmah nisi rekao... Znači evo ti super perfotmance, ali samo polako. Čim nagaziš, taksimetar se uključi...
Doduše i razumem ove mladje. Prošla su ona zlatna vremena kad si do Zagreba ili Niša mogao da ga gaziš koliko hoćeš... nigde policije nije bilo. Naplata parkiranja ... Šta to beše? U Kralja Milutina iznad Slavije, izmedju Tiršove i Birčaninove, parkiran samo jedan auto i to mog pokojnog tasta...
U Čelopečkoj kod Vuka, 1970. samo ćaletov pežo 404 i simka 1500 komšije. Drugi komšija , doktor imao forda 17 m i garažu...
U centru smo parkirali u Knez Mihajlovoj... Pa ti vidi...

Veliki brat

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Svašta čovek nauči ovde, eto ja naučio da je "auto" nepravilna imenica koja se ne menja po padežima, odnos u svakom padežu ima isti oblik :)))

Stranac

pre 1 godinu

Prosle godine sam vozio od Norveske do Srbije. Nakon par dana u Srbiji sam vozio i do Crne gore. Automobil je Tesla M3. Nikakvih problema nije bilo. Punjenja obicno traju po 20-30 minuta, taman da se protegnu noge.
Polovinom marta cu opet za Srbiju, a onda opet u junu. Volim da vozim i uopste mi nije problem.
Vidimo se u Srbiji

Nenad

pre 1 godinu

@CLS ti očigledno nisi pričao ni sa jednim vlasnikom električnog automobila. Pre će biti da ti je izvor informacija neki rezident podruma pića. Grejanje u odnosu na motor troši jako malo struje. Uostalom, i benzinac trosi više goriva kad se ukljuci grejanje.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ako su ga svaki put, a izgleda da jesu, punili do 100%…..nije to za njih.
Simpaticna grupa komentatora se skupila ovde. Stvarno simpaticna.

ja

pre 1 godinu

@ (Duško, 01. mart 2023 06:07)

Nema veze s mozgom. Niko nikada nije označio vodonik kao prljavu tehnologiju. Ono što je problem kod vodonika je njegova eksplozivnost i cena. Postoje dva načina skladištenja vodonika u vozilu - u rezervoaru, u tečnom stanju, kao benzin i u obliku gorivnih ćelija. Prvi način, iako mnogo jeftiniji, je izuzetno opasan, jer se događalo da se vodonik u rezervoaru zapali iz čista mira, a u slučaju sudara, eksplozija je neizbežna. Gorivne ćelije su mnogo bezbednije (mada i kod njih, u slučaju sudara, može doći do eksplozije), ali su izuzetno skupe. Dodatno, pošto se radi o novoj tehnologiji, čak i da se prevaziđu bezbednosni problemi, za koji god da se način skladištenja proizvođač odluči, to bi podrazumevalo ogromna ulaganja u modifikaciju postojećih proizvodnih linija, jer se radi o potpuno drugačijem procesu proizvodnje, a to niko ne želi da radi, jer je neisplativo. Takođe bi se tražila ogromna ulaganja i od benzinskih stanica, kako bi mogli da isporučuju vodonik do krajnjih korisnika. Morao bi da postoji konsenzus proizvođača i država da će se vodonik koristiti kao pogonsko gorivo za automobile i države bi morale žestoko da subvencionišu proizvođače i pumpadžije, kako bi mogli da pređu na novu tehnologiju i adaptiraju svoje fabrike i lance snabdevanja…

Daniel

pre 1 godinu

Pa imam Teslu, Model Y Long Range, doputovao iz Čikaga za Las Vegas 1900 milja, preko Oklahome i Teksasa…. Ne znam zašto su se ljudi okomili na Teslu:) Ja sam pre Tesle imao Audi Q5, i sa tim sam završio, evo prosto upustvo, da se ne ljuti niko, objektivan predlog: pogledati i uporediti garancije recimo Tesle i Audi-a.. Sve će vam biti jasno, da ne zalazimo u neke druge detalje :) živeli vi meni, i pozdrav iz Vegasa

Ms

pre 1 godinu

Razlog postojanja ovih električnih automobila je isključivo enormna zarada koju donose auto industriji.Dakle zanima ih profit a ne zagađenje i ekologija,i ne interesu je ih to što ima i sutra i što iza nas dolaze sledeće generacije nego daj meni sve para sad odma samo ja da se najedem.Zarad toga su spremni da nas lažu,da podmeću dokaze o nekakvoj zelenoj agendi,da nas odma osude ako smo protiv,a sve da bi oni napravili pare.Inke su se čudom čudile šta će špancima tolko zlato,mora da ga jedu.

Milanče

pre 1 godinu

Za jedno 20-tak godina ko sačuva auto sa sus motorom moći će da se vozi... Ovi potpuno elrktrični napuniće otpade, kao konzerve od piva...

koj

pre 1 godinu

Mercedes presao preko 1000km s jednim punjenjem, Byorn 1000km zimi s nebrojeno modela uz par duzih punjenja ili 4-5 ultra-kratkih a ovi mentoli 12 puta a bigoti i trogloditi gledaju, grakcu i pene

alex

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !
(cobo, 28. februar 2023 17:03)

+ - 430km?????? Pa cak i sa najmanjim baterijama koje se mogu naći u EV-ima, ovo je jednom puniti usput. Ni ja nisam zaljubljenik u EV, još uvek imaju previše ogranicenja za moj ukus ali malo realnosti nije na odmet.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Ovo je iz rubrike nije se nikada desilo.
Pri punjenju baterije ta ista baterija se grije, a grije se i unutrašnjost auta i kada poslije vozite, vi vozite sa TOPLOM baterijom.
Tesla ima toplinski menađment baterije što znači da se baterija GRIJE na niskoj temperaturi da joj kapacitet bitno ne pada.
Kada vi odete sa punjača i vozite idućih 3-4 sata vi vozite sa toplom baterijom. Da ste vi ostavili auto preko noći onda bi se temperatura baterije spustila na 5-7 stupnjeva na koliko se uključuje grijač i održava temperaturu.
Drugi razlog zašto se ovo nikada nije dogodilo je ograničenje brzine na autocestama u SAD-u koje je 110 km/h i pri toj brzini auto bitno manje troši nego pri 130.
Ali dobro za potrebe senzacionalizma...
Kod nas se kaže: Nije žvaka za seljaka.

vlasta74

pre 1 godinu

Nije poenta u Tesli, Audiju, Mercedesu, to je za kompleksaše, poenta je u opravdanosti postojanja EV tehnologije. Jednostavno je neisplativa za korisnika iste. Koliko, navodno, uštediš na gorivu, izgubiš visokom cenom novog vozila, slabljenjem kapaciteta baterije, da ne govorimo o zameni i prodaji u staro gvožđe nakon eksplatacije. Da se ne ponavljam oko ekološki neprihvatljive tehnologije, ne samo proizvodnje baterija, već i njihovog deponovanja i uništavanja. I ne razumem ove komentare i svest ljudi, kao da niko nakon njih ne treba da živi na ovoj planeti. Šta je sa našom decom, unucima? Gde će oni da ostanu i kakav će vazduh da dišu, da li će njih zanimati EV kad budu disali kroz maske.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Haha putujes nedelju dana, a kola punis 5 dana, kakva je to zejabancija za cenu dvosobnog stana u Beogradu.
(nick, 28. februar 2023 19:50)

Miko gde ima dvosoban stan u Bg za 50k eur?
Ozbiljno pitam. Na Altini nisam uspeo da nadjem, ako se to Beogradom jos moze nazvati.

Nikola

pre 1 godinu

Strucnjace pod nazivom "virus" ajde molim te prosvetli nas, ti si verovatno jedini koji od svih nas ZNA. :)
I ti sto si presao 1900 milja sa Teslom, koliko si proveo na punjacu? I molim te, da ne bih gresio dusu jer sam malo izasao iz svega, reci nam, mozes li da popravis Teslu kad je slupas? Delove da kupis? I gde? Ali iskreno, ukoliko uopste imas takva saznanja.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.
(Боске, 01. mart 2023 09:33)

Evo ja ….u norveskoj jeftinije kupiti ev nego benzinca. A troskovi koriscenja tek jeftiniji.
I da se ne foliramo, koga bole dal je baterija ili benzin, value for money odlucuje

Nikola

pre 1 godinu

@Livno Niko nije rekao da hocu da popravljam elektricni motor, ali dobro, sto je babi milo to joj se i snilo. Samo kad si ti prozvao nekog :) Meni je najbitnije da se ti u sve razumes, to kod nas u Vojvodini zovemo ezer mester.
@Daniel Hvala ti na objasnjenju. I kako to u zivotu ide, bas juce sam se vozio u Tesla 75D. Da ne mislis da izmisljam, bice na polovnim samo da se urade fotografije, SU table ;) Za garanciju sad znam, ispricao mi je drug koji ga je kupio. Unutrasnjost za 10, spoljasnjost je meni licno lepa. Ide kao nevreme, iznenadio sam se. A vozio sam se u Ferrari, Lamborghini, ozbiljno tjuniranim Subaru wrx sti i jos masi takvih automobila, hvala bogu. Ali tesla od 30-110km/h stvarno iznenadi. A onda se desilo da je "zabagovao" i da je morao hard reset da se odradi, e tu sam se smejao samo tako. I ovo je neki sa malom baterijom pa ima tek preko 300km range. Sve u svemu, naravno za sebe pricam, nikad ga ne bih kupio. No dobro ja sam old school i volim zvuk sus-a i miris benzina. A volim i da predjem 1000km bez stajanja, sipam za minut i nastavim. Sto se tice emisije stetnih gasova, Tesla verovatno zagadjuje isto kao i svi, samo ne nama pod nos. E to je bukvalno jedini razlog iz kog se slazem sa ev za gradove, da ne udisem dizel direktno. Pozdrav Daniel-e!

cica

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)
Video ti nisi EL auto. Nit si seo u njega nit si se vozio sa njim, jer da jesi ne bi lupetarao ovde ko maksim po diviziji.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.
(Nenad, 28. februar 2023 21:20)

E ima jedan auto novinar koji je presao. Sa Tesle S na Porsche Panameru gts ;)

david

pre 1 godinu

Eliminiacija zagadjivacapoput automobila sa motorima sa unutrasjim sagorevanjem je ok, ali ako do tada ne proizvedu elektricni automobil koji ima domet kao i benzinac sa punim rezervoarom i koji se puni bez cekanja onoliko koliko treba da se napuni rezevoar gorivom i da pri tom nije skuplji od automobila sa fosilnim gorivom, onda cu ipak prestti da posedujem automobile i da vozim.

Nenad

pre 1 godinu

@Bane Ne može da se ocekuje nerealno. Mogli su isto tako da očekuju da predju 2000 km sa jednim rezervoarom da su iznajmili benzinca. Je l’ bi i onda rekao da su u pravu? Očekivali su pa znaci moralo je tako da bude. Smešno

Zok1

pre 1 godinu

Šest punjenja na 2200 km, to je na svakih 370 km. Ne znam koji model Tesle su vozili, ali za osnovnu verziju modela 3, kapacitet baterije je 438 km, govorim o fabrički deklarisanim brojevima. U tom slučaju su imali oko 15% manji kapacitet od idealnog. Ja bih bio srećan kada bi moj benzinac u zimskim uslovima trošio samo 15% više od onoga što je deklarisano. To je kao kada bi kola koja fabrički troše 9, trošila ispod 10,5 litara na 100 km. Leti će potrošnja toliko da poraste ako umesto 90 vozim 120. Više me zbunjuju ta dugačka punjenja. Nešto tu nije u redu, punjači ili kablovi.

Livno

pre 1 godinu

@Nikola Elektricni motor je daleko jednostavniji od SUS, pa nema potrebe da ga popravljas sam. I na kraju krajeva, argument da je neka tehnologija bolja jer mozes sam da zasuces rukave i popravis uredjas je prosto pogresan. Pises na racunaru a garantujem da ne znas nista o racunarima sem da kucas komentare o temama koje ne razumes.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.
(ns posmatrac, 01. mart 2023 07:51)

Zaboravio si da mu dodas da je ogranicenje na autoputu u norge 110kmh ;)

Daniel

pre 1 godinu

@Nikola

Punio sam ga na svakih 220-260 milja, jer kapacitet baterije je do 320 milja. Naravno da može da se popravi slupan auto, kao i svaki drugi, baš ne daleko od mene gde živim se nalazi Tesla Collision Centar! Ja recimo posedujem i njihovo osiguranje koje u pokriva totally štetu auta, imaju mogućnost praćenja moje vožnje tako da: luda vožnja=sledeći mesec $150 za osiguranje, a kad izmerimo onaj tamo mesec laganu i normalnu vožnju= $80 :). Dalje, delovi su orginalni, auto se radi u dilerima ( skupi su za automobile kojima je istekla garancija)! Zato sam te naveo da pogledaš garancije za Tesline automobile. Moj model Y ima garanciju na bateriju, pogonske delove i kompjuter 8godina/120.000 milja :) brale moj! Još je auto povezan na mrežu, pa svakih dva tri dana ja linkom dobijem nov updated software! Ima on i mane: moraju da ga podignu malo jer kači podom svaki ležeći policajac i druga stvar, suspenzija pozadi mu je loša, lupa kao da vozim letve za tarabu u gepeku! Nije on savršen, doradjuju oni sve i svašta, i slažem se da oni nije zamena dizelima i ostalim pogonima, to nikako, pa nema kugla te resurse da podrži takav jedan projekat ali eto, ima opcija! Moje neko amatersko mišljenje: za početak mandatno proizvodnja hibrida!!! Ali da se razumemo nešto: čovečanstvo mora da obezbedi tu bateriju, mora da pokriva krovove solarnim panelima, mi jednostavno moramo da zavrnemo krivu rasta emisije štetnih gasova, mi nešto moramo da uradimo! Vi možete ovde meni milion minusa da stavite, ja se ne ljutim:) jednostavno znam jednu činjenicu: medju nama Srbima postoji čovek koji ima odgovor na pitanje sveta kako da ovo pitanje rešimo… Isto kao što imao odgovor na neka druga pitanja, naš slavni rodjak Nikola Tesla ;)

Janko

pre 1 godinu

@luša: Problem skladistenje iskoriscenih baterija postoji ali postoje i resenja. Daleko od toga da se o tome ne prica ili nesto krije. Pre ce biti da ti pricas napamet, kao i gomila drugih komentatora. Nisam siguran koji je zaista motiv, ali nagadjam da je u pitanju prikrivena zavist iz koje proizilazi negativan stav, tzv, kiselo grozdje.
Kako god, iskoriceni nuklearni otpad se uspesno skladisti, a ne iskoriscene baterije. Planeta zemlja je velika, nije problem spakovati baterije u betonski bunker ispod zemlje.
A vec se uveliko radi na iznalazenju resenja za recikliranje baterija, kao i na drugim tipovima baterija.
Mislim da ti odjednom nece smetati ekoloska pitanja kada budes mogao da kupis elektricni auto.
I uspust, elektricni auto jeste elektricni, iako radi na baterija. Odakle dolazi elektricna energija nije bitno.

HanSolo

pre 1 godinu

I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.
(Duško, 02. mart 2023 00:20

Sve si taćno napisao.. Ali nije baš politika u pitanju.. Izvlaćiti vodonik iz svega je vrlo skupo pošto za sad se ne izplati.. Troši se skoro 4 puta više struje nego što se zaradi.. I zato se ne izplati..

Duško

pre 1 godinu

@ja
Deluje da si došao do pogrešnog zaključka vezanog za vodonik, njegove osobine i način skladištenja.
Vodonik se ne može skladištiti u rezervoaru automobila. Za skladištenje se koriste specijalno za tu namenu projektovani karbon-fiberski tankovi, zapremine 5 do 7 litara. Pritisak pod kojim se vodonik skladišti u tanku vozila je iznad 700 bara, a sam tank je projektovan da izdrži i više od toga. Materijal od kog je napravljen ga čini najčvršćim delom vozila, snažnijim i od titanijuma.
Nisu poznati slučajevi da je došlo do samo-zapaljenja vodonika u tanku, iz prostog razloga što je gornji eksplozivni limit vodonika 75%. Drugim rečima može se zapaliti samo kada se nađe izvan tanka ili u atmosferi, a tamo je opet nestabilan jer brzo reaguje sa kiseonikom.
Gorivne ćelije, u vezi njih si pogrešno zaključio da se koriste za skladištenje vodonika. Gorivne ćelije su, jednostavnim rečnikom rečeno, generatori struje, gde se reverzibilnim procesom hidrolize proizvodi električna energija. Vodonik iz tanka i kiseonik iz vazduha se mešaju u gorivnoj ćeliji, usled čega dolazi do usmerenog kretanja elektrona u provodnicima (struje), a nus produkt je čista voda.
I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.

466453

pre 1 godinu

moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.
(1+8, 28. februar 2023 21:46)

Toliko sam danas zaradio. :p

Daniel

pre 1 godinu

@Milanče

Hvala na lekciji istorije drumova Beograda :) Nisam rekao $80 za brzu vožnju nego za normalnu! Da pojasnim, da ne bi ispalo da Milanče vidi isto danas kao i 1970 godine hahaha! Osiguranje, za Tesla automobil, dodeljuje sam proizvodjač! Jer oni imaju mogućnost da zadju i u tu oblast! Naravno to ne znači da je njihovo osiguranje OBEVEZNO :) Ima i drugih osiguranja ali Tesla kao firma ima tu mogućnost, recimo Cadillac nema :) a što se tiče policije i auto puta i da vlada jedna apsolutna sloboda, odmah sam se setio Pantića iz Tesne Kože: mama ta pijaca je otišla u bož… mater, na istom tom fijakeru u bož… mater hahaha pustite to čika Milanče šta je bilo, šta je bilo bilo je, SUS motor ide polako u penziju ali je tačno da ovakva baterija i ovakav el.motor ne mogu da ga zamene, ali davljenik ne diše punim plućima, diše na slamku:)

miloš

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu, pa to ne ideš ni na bilo kojim benzincem ni dizelom ko neki dan u hrvatskoj mamlazi zatvorena cesta zabrana prometa a njih 30 kroz zabranu i onda zovi gorsku službu...

7 godina vozim elektro auto, imam preko 300.000 km ( kao i mojih desetak kolega) i u svakom auto kojeg sam imao naučiš nešto novo, a dva mamlaza sjela u rent a car auto koji je sigurno ubijen u pojam ( kupe auto pa gas do daske i klasično vađenje duše, igrom slučaja radim u rent a caru i svega se nagledam), tesla ima i superchargere po americi, nema terorije da je punio teslu na superchargeru 60 minuta

vozio sam auto leti, zimi, jeseni, proleću, išao sa njime svuda na odmor, kući, na posao svaki dan po 200 km, nikad brige sa autom, redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim

Gradimir

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.

Pop

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?

Sun ce

pre 1 godinu

Preporučuje se odmor na svaka 2 sata vožnje, kod običnih vozila. Kod EV i onih koji poseduju odreženi stepen autonomije u vožnji, verovatno i duža vožnja. Problem kod EV je u tome što iako bi poštovali prvo pravilo, trebalo bi vreme punjenja da bude što kraće, imajući u vidu vreme potrebno danas da se dopune ovakva vozila.
Iz primera u članku se može zaključiti da je Tesla daleko bolji od Kie u tom pogledu, ali i to da ima, kada je to potrebno, gde da se napuni?

CLS

pre 1 godinu

Popricajte sa prosecnim vlasnikom el automobil u americi koji ide na posao kolima. Kad je zima nose cebad u kolima jer ako ukljuce grejanje odeeeeee baterija pa nema voznje do kuce. Po meni to nije tehnoloski napredak nego prevara. A dok je ovaca bice i vune.

Markane ;) . . .

pre 1 godinu

Mojim golfom dvicu, dok sam je imao u rani mladosti pre 25 godina. Punim tankom pravio od 1000 do 1100 km.
I još da spomenem sipao lož ulje. Prava štednja uz 55 litra, u rezeorvaru.
E mladosti moja . . . ;)

gloria

pre 1 godinu

U poređenju sa ova dva EV ja bih sa punim rezervoarom od 66lit na svojoj C klasi W205, 220cdi, 2015 godište morao da stanem jednom. Tamo negdje na pola puta. Dopunim i to je to. Pri tom vjerujem da bi mi putovanje bilo dosta udobnije, a i brže.
Pa sad, šta je bolje..?
Prosudite sami.

neversummer

pre 1 godinu

Imam 41 godinu i nadam se da do kraja zivota necu morati da se oslanjam na vozila na baterije. Za neke gradske potrebe moze da bude OK, mada i to je vrlo diskutabilno jer auto mora da je parkiran pored punjaca ili u nekoj garazi, sto je vec gnjavaza ukoliko uzmemo u obzir guzve svuda. Nedavno sam putovao iz Amsterdama za Beograd i iskrsle su neplanirane obaveze pa sam morao da izvozam to u komadu, 16h voznje sa 2-3 kratka stajanja za kafu, uz dosta brz tempo kroz Nemacku. To sa baterijama tesko da je izvodljivo, leti donekle, a kroz sneg, kisu i 0 celzijusa nikako.

cobo

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !

T-Rex

pre 1 godinu

Kako danas stvari izgledaju sa e automobilima, to je potpuni promasaj. Najgore je sto ce dovesti do opasnog ygrozavanja prirode i pre svega vode i to u regionima gde se rudare elementi koji cine bateriju a i za prouzvodnju struje koja xe da puni bateriju. Ima toga jos. Ovo je prevara veka.

Srboljub

pre 1 godinu

Ma ne, ovo je čista populistička vest od onih koji ne misle na klimu i buduće generacije.
Kako ono beše… Uopšte nije važno koliko EV može da predje zato što ljudi samo voze po gradu i ne prelaze više od 50-60km nedeljno. A za duži put je tu avion a i tako je to samo jednom godišnje za odmor.
A realno EV ne želi niko pa se zato jako puno piše o tome da bi nas ubedili da je tako ipak bolje i da mi zapravo ne znamo koliko je to dobro. A dobro je samo ubrzanje, dok i to jednom ne ukinu.

Bane

pre 1 godinu

Nije važno što su ljudi neobavešteni. Kupio si,ili iznajmio auto očekuješ da za svoje novce stigneš gde i kako si zamislio. Znači el.automobili nisu dobro rešenje,zimi su neupotrebjivi. Zato ne treba odbacivati motore sa unutrašmim sagorevanjem.

R2D2

pre 1 godinu

sto pre se predje na tihe elektricne i zabrane benzince to bolje. Spreciti mamlaze sa bucnim motorima da se izivljavaju po ulicama sa svojom grmljavinom i brujenjem. Zakonom zabraniti sve motore koji nisu tihi. S kojim pravom neki neizivljeni samozaljubljeni bogati klinci divljaci prave buku po gradu, matretirajuci normalni pristojan svet. Sramota jedna (ne)civilizaciona !

pera

pre 1 godinu

@Gradimir
Lepo je kada se može pročitati nečije lično iskustvo, a ne samo prazna naklapanja čuo od ovog pročitao tamo i tamo ili čuveno"po meni" zato hvala vam na informaciji.

Bavaria

pre 1 godinu

Vlasnik sam el vozila i cesto idem na dugacke puteve i stvarno nikakvih problema nikad.

No stvarno treba da budes poseban mentalni sklop da kao rentacar za put od 2200 km uzmes el. auto. tj upravo ono za sta nije pravljen. Ili u prevodu, jede mi se slatko ali cu da kupim slano, pa cu da pljuljem po slanom zasto nije slatko.

kakva punjenja od 2 sata? pa gde su punili na vodenicama? nilad duze od 45 minuta, prosek oko 20 minuta po punjacu, taman koliko mi treba da protegnem noge, popijem kaficu...

Put do BG, 1200km, traje 45 min duze nego dizelom. u oba slucaja pravim pauze posle 3h voznje sto se preporucuje.

I to je najveca mana el. vozila, 45 min duzi put na 1200km.

A cena potpune tisine tokom celog puta? a cena struje za ceo put, 22e (struja besplatna u madjarskoj i kod nas). Samo u novcu na tom jednom putu usteda preko 120e, pa jos toliko nazad.

Realni podaci. mrzite koliko hocete ali to su cinjenice

Nenad

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.

hehe

pre 1 godinu

srbenda jednom godisnje ode do grcke ili CG ima 500-600km, za vikend max do svog sela koje je na 60km od grada gde zivi, a onda ovde grmi kako nikada nece EV da vozi posto je neko u USA imao problem kada je isao na put od 2200km, posto se ne isplati xaxaxaxax

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ako su ga svaki put, a izgleda da jesu, punili do 100%…..nije to za njih.
Simpaticna grupa komentatora se skupila ovde. Stvarno simpaticna.

Stranac

pre 1 godinu

Prosle godine sam vozio od Norveske do Srbije. Nakon par dana u Srbiji sam vozio i do Crne gore. Automobil je Tesla M3. Nikakvih problema nije bilo. Punjenja obicno traju po 20-30 minuta, taman da se protegnu noge.
Polovinom marta cu opet za Srbiju, a onda opet u junu. Volim da vozim i uopste mi nije problem.
Vidimo se u Srbiji

Daniel

pre 1 godinu

Pa imam Teslu, Model Y Long Range, doputovao iz Čikaga za Las Vegas 1900 milja, preko Oklahome i Teksasa…. Ne znam zašto su se ljudi okomili na Teslu:) Ja sam pre Tesle imao Audi Q5, i sa tim sam završio, evo prosto upustvo, da se ne ljuti niko, objektivan predlog: pogledati i uporediti garancije recimo Tesle i Audi-a.. Sve će vam biti jasno, da ne zalazimo u neke druge detalje :) živeli vi meni, i pozdrav iz Vegasa

Nikola

pre 1 godinu

Cuj ovog eksperta sto kaze da se ne ide na put od 2000km ni benzincem, a ni dizelasem. E moj ti, samo se ti vozi od kuce do kafica i nemoj nam soliti pamet. Moja Dacia 1.5dci iz cuga prelazi 1000km. Da li je zima, leto, prolece, potpuno svejedno. Sipam za minut i gas dalje. Aj ne blamiraj se vise, ev je smece i ostace smece. To sto ste vi pametnjakovici pa su vas navukli je vas problem :) Ne ide se na put od 2000km benzincem ni dizelasem... Bahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahah

virus

pre 1 godinu

Ovde se našla ekipa stručnjaka da raspravlja o Tesli ??? A većina troši auta proizvedena 90 i neke...i što najgore očekuju da njihovo mišljenje bude opšte prihvaćeno i relevantno, jedom rečju-Srbija !!!

Brzi

pre 1 godinu

Bas bih voleo da vidim statistiku u Srbiji - koliko ljudi je IKAD U ŽIVOTU VOZILO 2200KM U JEDNOM PRAVCU NA NISKOJ TEMPERATURI? 5 puta? 3 puta? Jednom? Nijednom za 65 godina života?

A onda još jedna anketa - koliko često vozite 20/30/50/100 kilometara?
SVAKI DAN OD 18te do 65te godine???

ja

pre 1 godinu

@ (Pop, 28. februar 2023 17:43)

Ma da, nova tehnologija, kako da ne. Električni automobili su stariji od automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Samo su ljudi još pre više od 100 godina provalili da oni ne mogu da odgovore potrebama, pa je razvijen SUS motor. Dakle, SUS motori su to tehnološko unapređenje u odnosu na elektromotore. Samo se na svakih 10-ak godina obnovi interesovanje za elektroautomobile iz ovog ili onog razloga. U poslednjem slučaju, zbog navodne brige o životnoj sredini - iako je to samo mantra, jer sve se radi zbog profita. Međutim, od prvih električnih automobila, od pre 100 i kusur godina, nije bilo nikakvih tehnoloških unapređenja u ovoj oblasti - motori su apsolutno isti (samo jači), a problem dometa se “rešava” isključivo dodavanjem većeg broja baterija. Na kraju krajeva, moderni mejnstrim elektroautomobili, poput Leafa ili Tesle, se proizvode, evo već, 15 godina, a i dalje nema nikakvog unapređenja. Za to vreme su, manje-više, sve napredne tehnologije doživele ne jednu, već mnogo više revolucija. Pogledaj kompjutere, mobilne telefone, internet, softver, pa čak i SUS motore pre 15 godina i danas - nebo i zemlja…

Zok1

pre 1 godinu

Šest punjenja na 2200 km, to je na svakih 370 km. Ne znam koji model Tesle su vozili, ali za osnovnu verziju modela 3, kapacitet baterije je 438 km, govorim o fabrički deklarisanim brojevima. U tom slučaju su imali oko 15% manji kapacitet od idealnog. Ja bih bio srećan kada bi moj benzinac u zimskim uslovima trošio samo 15% više od onoga što je deklarisano. To je kao kada bi kola koja fabrički troše 9, trošila ispod 10,5 litara na 100 km. Leti će potrošnja toliko da poraste ako umesto 90 vozim 120. Više me zbunjuju ta dugačka punjenja. Nešto tu nije u redu, punjači ili kablovi.

Nenad

pre 1 godinu

@CLS ti očigledno nisi pričao ni sa jednim vlasnikom električnog automobila. Pre će biti da ti je izvor informacija neki rezident podruma pića. Grejanje u odnosu na motor troši jako malo struje. Uostalom, i benzinac trosi više goriva kad se ukljuci grejanje.

Боске

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Ovo je iz rubrike nije se nikada desilo.
Pri punjenju baterije ta ista baterija se grije, a grije se i unutrašnjost auta i kada poslije vozite, vi vozite sa TOPLOM baterijom.
Tesla ima toplinski menađment baterije što znači da se baterija GRIJE na niskoj temperaturi da joj kapacitet bitno ne pada.
Kada vi odete sa punjača i vozite idućih 3-4 sata vi vozite sa toplom baterijom. Da ste vi ostavili auto preko noći onda bi se temperatura baterije spustila na 5-7 stupnjeva na koliko se uključuje grijač i održava temperaturu.
Drugi razlog zašto se ovo nikada nije dogodilo je ograničenje brzine na autocestama u SAD-u koje je 110 km/h i pri toj brzini auto bitno manje troši nego pri 130.
Ali dobro za potrebe senzacionalizma...
Kod nas se kaže: Nije žvaka za seljaka.

Rodion Gataulin

pre 1 godinu

Za prosečni diesel srednje klase na 2200km jedno punjenje goriva u ukupnom trajanju od cirka 5 minuta 45 sekundi zajedno sa plaćanjem i pišanjem. NEMOGUĆE je da ova elektro-govna nametnu kao obavezni standard, MORA neka pobuna da izbije.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

miloš, 28. februar 2023 18:46

pre svega za auto treba reci da je muskog roda
druga stvar u kanadi i americi i skandinaviji nisi vozio. . na -15 e automobili su neupotrebljivi. . .normalni motori japanski traju po 30 godina i jace a ovo djubre od baterije trokira posle 3 godine u hladnim uslovima. . .

Dakle e kola su dobra za zezanje razonodu u vidu iznajmljivanja.
Mogu da budu dobra i za taxiste u juznoj africi,emiratima i Los Andjelesu ali za drugo nisu.

Prljaviji proces proizvodnje i odlaganja baterije cine ih stetnijim od sus motora .

tacka,a bajke pricaj deci

koj

pre 1 godinu

Mercedes presao preko 1000km s jednim punjenjem, Byorn 1000km zimi s nebrojeno modela uz par duzih punjenja ili 4-5 ultra-kratkih a ovi mentoli 12 puta a bigoti i trogloditi gledaju, grakcu i pene

AstroTrek

pre 1 godinu

Ima na YouTubu emisija/priča o Toyotinom modelu Mirai (gorivne ćelije - vodonik pogon) i tu priča jedan od glavnih Toyotih inžinjera, između ostalog i vođa projekta iz koga je nastao Mirai. Čovek kaže, baterije su samo prelazna faza i oni će kao kao kompanija da nastoje da finalna ekološka stvar budu gorivne ćelije jer sav bi-produkt koji ti izlazi iz auta tim putem je - destilovana voda, a druga bitna stvar je, pa vodonik je najčešći/najučestaliji element u univerzumu, imamo ga beskonačno oko nas i postoje načini da ga čak i sam kući proizvodiš... Tako da budućnost može da izgleda idealno ako Japanci nastave da nas vode u nju. Inače, automobili na gorivne ćelije se u vožnji ponašaju dosta slično vozilima na današnja fosilna goriva, dakle ne gubi se puno šarm u samom osećaju vožnje što sam čuo da mnogi vozači zameraju električnim automobilima. Mirai je za sad doživeo malu, ali serijsku proizvodnju, već druga generacija je aktuelna na tržištu i konačno je došao na par odabranih u Evropi, do skoro si mogao da je kupiš samo u Kaliforniji i Japanu, cena oko ~55k € Eto, to vam je pravo ekološko vozilo iz budućnosti, a ne smrdljive toksične baterije.

Janko

pre 1 godinu

@luša: Problem skladistenje iskoriscenih baterija postoji ali postoje i resenja. Daleko od toga da se o tome ne prica ili nesto krije. Pre ce biti da ti pricas napamet, kao i gomila drugih komentatora. Nisam siguran koji je zaista motiv, ali nagadjam da je u pitanju prikrivena zavist iz koje proizilazi negativan stav, tzv, kiselo grozdje.
Kako god, iskoriceni nuklearni otpad se uspesno skladisti, a ne iskoriscene baterije. Planeta zemlja je velika, nije problem spakovati baterije u betonski bunker ispod zemlje.
A vec se uveliko radi na iznalazenju resenja za recikliranje baterija, kao i na drugim tipovima baterija.
Mislim da ti odjednom nece smetati ekoloska pitanja kada budes mogao da kupis elektricni auto.
I uspust, elektricni auto jeste elektricni, iako radi na baterija. Odakle dolazi elektricna energija nije bitno.

Duško

pre 1 godinu

@Pop

Postoji tehnologija i efikasniji vih skladištenja energije. Zove se elektro automobil na vodonične gorivne ćelije. Pun tank sa vodonikom 7kg, radius kretanja oko 400km, vreme dopune oko 4 minuta.
Zašto ga nema u široj upotrebi treba pitati "politiku" koja je vodonik označila kao prljav energent, tačnije njegovu proizvodnju. Isti se dobija na više načina, između ostalog i elektrolizom vode, koja je i označena kao prljav proces jer se koristi struja dobijena u termoelektranama. Kao da se baterije u el. automobiloma pune kosmičkom energijom a ne istom tom strujom.
Energent koji bi se proizvodio lokalno ne odgovara onima koji kontrolišu globalni promet energenata. To su samo neke od poluga moći, koje oni koji ih trenutno drže, ne na meravaju da ih se lako odreknu.

cica

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)
Video ti nisi EL auto. Nit si seo u njega nit si se vozio sa njim, jer da jesi ne bi lupetarao ovde ko maksim po diviziji.

xXx

pre 1 godinu

Ovo je živa istina da se više struje troši zimi, ali treba detaljna analixa da se napiše, mada u norveškoj ima ljudi koji su ovo detaljno testirali i svd objavili na engleskom tako da ko hoće do informacija može.

Alex

pre 1 godinu

Ali eko fanatici kažu kako se troši manje energije i stepen iskorišćemja je bolji nego kod motora SUS, bla bla truć.Alo majstori, koga zabole za to kad ne možeš da stigneš gde si krenuo a da ne osediš od nervoze i ludila?! Luzeri.

Milan

pre 1 godinu

Bojler da vozim? Nikada! Neka svako vozi sta mu vise odgovara. Mene samo nervira sto trube o ekologiji svi koji voze automobile na struju. Odavno je dokazano da vise zagadjuju od benzinaca. Proizvodnja baterija je dovoljna da drasticno zagadi okolinu, da ne idem dalje elektro motori, skladistenje i unistavanje baterija, potrosnja struje. Litijum, nikl, kiseline itd... Ali ajd, Jevropa i Mask kazu da proizvode ljubicice i to je to...

kole

pre 1 godinu

Veoma su agresivni ovi eco borci, kao vegani i slicni posvecenici. Oni su ubedjeni da svojim prosvetljenjem i zrtvom spasavaju svet od nas prljavih i zaostalih tradicionalista. Kao da mi, kriticari ove elektro epohe ne zelimo da svet bude lepse i cistije mesto i da zbog nasih dizelasa svesno zrtvujemo zdravlje svih ljudi, pa i sopstvene dece. Ustvari i ja sam veoma zainteresovan za razvoj vozila sa nizom emisijom stetnih gasova, ali sam protiv toga da se agresivno, ultimativno i na silu uvodi tehnologija koja nije dovoljno razvijena i usavrsena, pa se cak preti potpunim gasenjem vozila sa SUS motorima. Ovi testovi pokazuju sve manjkavosti el. auta, a u Americi se na takva putovanja ljudi sigurno cesce upute nego po Evropi jer su i razdaljine vece. Neki nam skoro prete da ce se jednom ta tehnologija usavrsiti i sta cemo onda mi zatucani i primitivni. Pa nista. Sa zadovoljstvom cemo kupovati takva vozila, jer niko normalan ne izbegava nesto sto je bolje.

alex

pre 1 godinu

Jedna mi je menadžer pričao kako je njegova poznanica trebala tri dana elektičnim autom od Hamburga do Kelna,tada sam se zakleo nikad električno,hibrid možda !
(cobo, 28. februar 2023 17:03)

+ - 430km?????? Pa cak i sa najmanjim baterijama koje se mogu naći u EV-ima, ovo je jednom puniti usput. Ni ja nisam zaljubljenik u EV, još uvek imaju previše ogranicenja za moj ukus ali malo realnosti nije na odmet.

ns posmatrac

pre 1 godinu

Norveška, put od 1000 km, zimi, norveška zima...
Bolji EV taj put prelaze ispod 10 sati. Da, treba stajati češće na punjenju, ali vozač koji čeka sat vremena da napuni bateriju nije za EV. Punjenja ne smeju da traju duže od 20-25 minuta. Puni se kada je baterija zagrejana, posle intenzivne vožnje i puni se dok je brzina punjenja dobra. Kada počne značajno da poada kako je baterija sve punija, dođe se do momenta kada je isplativije krenuti u vožnju pa opet puniti na sledećem punjaču. Za svaki EV je taj trenutak inidividualan, a uz malo razmišljanja i truda ni 2.000 km nije problem.
(Gradimir, 28. februar 2023 16:01)

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.

Zastava101Specijal

pre 1 godinu

Šta će mo sa kamionima i transportom robe, jel i u tome budućnost na elektro pogon, pogledate li bilo koju stambenu zgradu setite se da je to Diesel digao do pod krov, svaku njivu obrađenu i pooranu je odradio Diesel i nikad to baterija neće da zameni, nikad, ja kad sednem u kamion sa ukupnom težinom od 40 tona ne stajem do prve pauze nakon 4/2 sata pauzu 45 minuta i vozi dalje za tri dana sam u Španiji na istovaru, kada to naprave na baterije onda je to to, do tada tišina bre.

A vi, kako te?

pre 1 godinu

redovne ture su mi zagreb osijek, zagreb rijeka, zagreb zadar, zagreb split, gdje imamo poslovnice i sve vozi bez problema, dopune za rijeku nemam, samo kad se vraćam možda 20 minuta, za zadar 20 minuta, za split 2x po 20 minuta i to na punjačima od 50 kw, ove superchargere i ostale ne koristim
(miloš, 28. februar 2023 18:46),

a zamisli da si vozio Zagreb-Split recimo, da moras da stignes na neki sastanak do odredjenog vremena, a ti kasnis iz nekog razloga, pa moras po gasu... Pa zamisli na to jos da nije zima kao ove godine, nego da je zima kao sto je nekad bila (-10,15,20) sve vreme puta... Pa zamisli jos da negde na pola puta zaveje ili pocne da duva vetar kako inace tamo zna da duva, pa malo zatvore autoput..., a ti moras da cekas... Pa se baterija isprazni, a niko ne moze da ti natoci par (stotina) kilovata u flasu (kanister)...

mience

pre 1 godinu

Kakva ironija sudbine i kakva glupost. Svi o kolima.na struju a niko.o avionima. pa jedan avion za jedan let izbaci više co2 nego jedan fosilni auto za deset godina vožnje. sve je laz ili hoax.

Stručnjak

pre 1 godinu

Sa natrijum-jonskim baterijama ovaj problem, sa zimom, praktično nemate. Litijumske baterije odlaze u prošlost i smenjuju ih Na-jonske, koje na niskim temperaturama imaju kapacitet punjenja 90% i što je ovde važno, pune se za 15 minuta. Prema tome - ćao litijum!

Sirotinja

pre 1 godinu

Polako kritičari...

...jedva čekate da napadate novine...

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti...

Rekao bih, da je to neki plan, posle svih ovih najava, i masovnom prelazu na EV.

Jel misli neko da nije bilo problema sa kolima pre 100 god.?
(Pop, 28. februar 2023 17:43)

Šta ako je nova forma za dugotrajnije baterije već izmišljena ali je “u fioci” jer bi ugrozila čitavu industriju proizvodjača telefona i tableta? Ono, ne bi imao načina kartel da te natera da menjaš telefon svake 2 godine? Nazovimo to teorijom zavere, ali šta ako…

vlasta74

pre 1 godinu

Slažem se da je EV promašena tehnologija. Još neko je pomenuo klimu, mislim stvarno. Pa kad bi celo čovečanstvo prešlo na EV, pola sveta bi moralo da bude rudnik litijuma, a pola deponija za pokvarene baterije, šta bi onda bilo sa klimom? EV su, po mojim shvatanjima, totalno nepraktični. Skupa proizvodnja, skupi su u startu, dugo i često se pune, kratka autonomija, nemaju vrednost kao polovnjaci i skupi za rashodovanje. Ne vidim smisao EV, kada već imamo prilike da koristimo metan, tečni naftni gas i vodonik? Razvijati ovu infrastrukturu za vozila, bilo bi bolje. Razviti tehnologiju skladištenja ovih energenata, pošto su te čelične boce glomazne. Kako stvari stoje, ja sam sa firminim Opel Combom iz 2004. na metan, trenutno na 280000 km na satu(ako nije vraćen). Vozi se po gradu, uvek natovaren i radi bez problema. Pređem sa njim 200km u Bg, ima 12kg bocu, punim ga 3 minuta. I kad se bude prodavao, vredeće više od EV sa tom kilometražom i godinama eksploatacije. Tačnije, kada bi uporedili cene novih automobila, cene po pređenom km, vrednost nakon eksplatacije, cenu proizvodnje vozila, cenu rashodovanja vozila, zna se pobednik. Uopšte mi i nije jasno zašto se krenulo sa EV tehnologijom ako se mislilo na klimu. Pa iskopavanje litujuma je pogubna tehnologija za prirodu. I to se znalo od starta. Vozila na vodonik postoje decenijama, a njih niko nije hteo da razvija, vozila kojima je izduvni gas, ustvari, voda. Kakva crna EV, nikada to ne bih kupio.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Волио бих да ми неки љубитељ објасни зашто је купио ауто на батерије?!

Безшумност? То подразумијева и псовање у себи код сваког пуњења.

Убрзање? Прескупа работа, јер се и пражњење батерије енормно убрзава.

Потрошња? Уштеда је минорна, а паничење, цимање и чекање грандиозно.

Бити "in", модеран и "cool"? Е, ту помоћи нема. То има везе са склопом личности, с мобилитетом ама баш никакве.

Иначе, електрични аутомобил не постоји. Електрична је пегла, јер не мора далеко од утичнице, а ауто је на батерије.
(Боске, 01. mart 2023 09:33)

Evo ja ….u norveskoj jeftinije kupiti ev nego benzinca. A troskovi koriscenja tek jeftiniji.
I da se ne foliramo, koga bole dal je baterija ili benzin, value for money odlucuje

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 1 godinu

Ima mana, to stoji, ali razviće tehnologiju boljih baterija brzo, i otkačiće se, jednim delom, ali polako, od ovih što leže na nafti..

misljenja sam da nismo toliko priglupi. . kao sto zvucimo.. . . . . . . .

dakle imas proverenu varijantu vozila i prelazis na e vozila vrlo prisilno sticem utisak. . .i onda se kaze cekaj razvice se tehnologija. . .pa zasto mi se namece nesto sto ne zelim. . .kad imam vecrazvijenu tehnologiju

norge

pre 1 godinu

u Norveskoj poceli da prebacuju i vozila hitne na struju, ali odmah skontali problem, hitna juri maximano mogucom brzinom sto jede bateriju, a kada se vrati posle par minuta sledeca intervencija , a baterija blizu nule. sto znaci neupotrebljivo za hitne sluzbe. da jeste, hladnoca je problem za baterije kao i ukljuceno grejanje u autu.
za norvesku samo benzinac i to sto jednostavniji.

Steve

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Odmah sam seo za svoj dizelas 1.9, 85kw
I za 3 nedelje odvozio 7000km
Jednom prilikom sam presao oko 1200km (1220 preciznije) sa jednim rezervoarom
Potrosnja bila izmedju 4.4 i 4.8 L/100km

Taj rezervoar me kostao oko 8400rsd
Nisam mnogo trazio pumpu i nisam potrosio vremena cekajuci pravio nepotrebne pauze

Sve u svemu jeftinije i novcano i vremenski

Bolje da se sve vrati na kolosek hidrogena

daki

pre 1 godinu

ev je samo modni detalj.Ljudi pomisle da je vožnja besplatna i to je cela priča...Nikad to neće biti dobra vožnja već stalno gledanje u nivo baterije.Isto tako nikad neće biti ni auto sa kojim možeš u cugu preći 2,3000km.Tiha patnja plus što ta struja ne pada s neba već se proizvodi znamo kako.

mience

pre 1 godinu

za 2200 km punim 71 litar dva punjenja i vozim 110.km/ h ako voIm.130 moram da.dodam nekih 25 litara. Gledao sam cene kilovata po Evropi 0.75 E/ kw za brzi punjač gde se opet.pun8s sat vremena. lepo.je ali još vek nije zrelo. Mislim da je sve to.jedna velika.prevara.

Straight Outta München

pre 1 godinu

(neversummer, 28. februar 2023 15:06

Ono kad vec lazes,bar koristi google maps. Od Amsterdama do Bg za 16 sati uz pauze :))))
Kao neko ko relativno cesto vozi realaciju Minhen - NS, mogu da ti kazem da smanjis dozivljaj…

Georgy

pre 1 godinu

Sve sto se do sada proizvelo na temu EV je jednostavno igracka za jednostavne i idealne situacije. Hibridi su druga prica. Ozboiljan pouzdan auto za ozbiljne stvari NE MOZE biti EV. A to da neka tetkica ode u kupovinu po ravnom i vrati se kuci par puta nedeljno moze. Struja kojom puni EV naravno joj pada sa neba pa je sve cisto i zeleno :)

Marko

pre 1 godinu

Zivim u Norveskoj, ovde se forsiraju do besvesti električni automobili, očigledno lobi radi svoje.
Ljudi su tek sad nakon 10 godina skapirali o čemu se zapravo radi i kakva je prevara po strani.
Cena da se puni na brzim punjacima ide oko 9 kruna po 1kw, što mu je oko 110rsd. Skapirali su napokon da je duplo skuplje nego voziti dizela (gle čuda)
O problemima sa tim autima da ne govorim, čim izađe iz garancije vredi kao niški tv.
A pritom ni jedan taj auto nije ispod 50k evra kad se kupi nov

vlasta74

pre 1 godinu

Nije poenta u Tesli, Audiju, Mercedesu, to je za kompleksaše, poenta je u opravdanosti postojanja EV tehnologije. Jednostavno je neisplativa za korisnika iste. Koliko, navodno, uštediš na gorivu, izgubiš visokom cenom novog vozila, slabljenjem kapaciteta baterije, da ne govorimo o zameni i prodaji u staro gvožđe nakon eksplatacije. Da se ne ponavljam oko ekološki neprihvatljive tehnologije, ne samo proizvodnje baterija, već i njihovog deponovanja i uništavanja. I ne razumem ove komentare i svest ljudi, kao da niko nakon njih ne treba da živi na ovoj planeti. Šta je sa našom decom, unucima? Gde će oni da ostanu i kakav će vazduh da dišu, da li će njih zanimati EV kad budu disali kroz maske.

Nikola

pre 1 godinu

Strucnjace pod nazivom "virus" ajde molim te prosvetli nas, ti si verovatno jedini koji od svih nas ZNA. :)
I ti sto si presao 1900 milja sa Teslom, koliko si proveo na punjacu? I molim te, da ne bih gresio dusu jer sam malo izasao iz svega, reci nam, mozes li da popravis Teslu kad je slupas? Delove da kupis? I gde? Ali iskreno, ukoliko uopste imas takva saznanja.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Ponavlja se ista priča kao kada su se pojavili prvi mobilni telefoni. Te zrače, neću rak mozga, te šta će mi, neću da me svako zove gde god da sam. A u stvari, nemam para da ga kupim pa racionalizujem (kiselo grožđe).
Ko je vozio električni auto više ne prelazi na auto SUS. Ne samo da je manja buka, i manje vibracije, nego su daleko moderniji sa mnogo većim autonomijom sto vožnju čini vrlo udobnom. O ubrzanju da ne pričam.
(Nenad, 28. februar 2023 21:20)

E ima jedan auto novinar koji je presao. Sa Tesle S na Porsche Panameru gts ;)

Livno

pre 1 godinu

@Nikola Elektricni motor je daleko jednostavniji od SUS, pa nema potrebe da ga popravljas sam. I na kraju krajeva, argument da je neka tehnologija bolja jer mozes sam da zasuces rukave i popravis uredjas je prosto pogresan. Pises na racunaru a garantujem da ne znas nista o racunarima sem da kucas komentare o temama koje ne razumes.

1+8

pre 1 godinu

Ja moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.

tomahawk

pre 1 godinu

Stajali su 12 puta....znaci 18 sati su morali bez veze cekati
12 puta 27.5 ( prosjek izmedju 25 i 30 dolara) dolara = 330 dolara.

Realno 1 km po toj racunici ih je ispao 0.08 € sto znaci da je 100 km ispalo 8 €. Neka im je prosjek voznje bio 100 km/h dok su vozili....sto je 22 sata i 18 sati cekanja je 40 sati. Neka su bile 2 osobe koje su vozile. Moje auto trosi ispod 5 litara na prosjecnoj brzini od 100 km/h (8 brzinski automacki mjenjac) i trenutna cijena goriva u svajcarskoj je 1.8 € po litru. 5 litara x 1.8 € = 9 evra za predjenih 100 km. Vozila 2 vozaca,mijenjali se i imali posjecnu brzinu voznje od 100 km/h i dosli za tu relaciju od 2200 km za 22 sata. Koji retardi su oni samo. Zbog 1 € na 100 predjenih kilometara oni su ustedili 1 €...ispade da su ustedili 22 € na toj relaciji ali su zato 18 sati sjedili u autu i cekali da se napuni. Uzevsi u obzir da je auto moralo biti ugaseno kad se puni vjerovatno su se mrzli negdje,isli kave piti i pare trositi dok se puni. Za to vrijeme su morali i ogladniti tako da su ta 22 € pojeli i popili a 18 sati (ili 36 ako njih 2 racunamo) su izgubili...skoro radna sedmica.

Gagi

pre 1 godinu

Znači na svakih 200km aj na punjač, malo baš. Ja vozim na TNG, boca u rezervnom točku 40l i prelazim sa tim 500km otvorenog puta, 3min zadržavanja na pumpi. Nekad me smara to, bar da je 700km.

Mikele

pre 1 godinu

@Pop

A sta cemo sa svim ovim starim baterijama?
A da…ma zakopacemo ih u zemlju, mozda nikne neka novogodisnja jelka.

El auto nije mozda toliko los kao proizvod (mada je i to veliko pitanje) ali ako se pogledaju inputi i odlaganje amortizovanih baterija, to je katastrofa

meda

pre 1 godinu

Trnutno ima smisla što se mene tiče običan hibrid, ne čak ni plug-in. Jednom kad sa ovih tečnih pređu na solid state baterije koje ne mogu da se zapale i da ti auto i kuća izgore može da se pređe na plug-in hibride.
A benzinski motor je uvek dobro imati radi sigurnosti. Tako da što se mene tiče prelaz na potpuno električni auto nikad.

Daniel

pre 1 godinu

@Nikola

Punio sam ga na svakih 220-260 milja, jer kapacitet baterije je do 320 milja. Naravno da može da se popravi slupan auto, kao i svaki drugi, baš ne daleko od mene gde živim se nalazi Tesla Collision Centar! Ja recimo posedujem i njihovo osiguranje koje u pokriva totally štetu auta, imaju mogućnost praćenja moje vožnje tako da: luda vožnja=sledeći mesec $150 za osiguranje, a kad izmerimo onaj tamo mesec laganu i normalnu vožnju= $80 :). Dalje, delovi su orginalni, auto se radi u dilerima ( skupi su za automobile kojima je istekla garancija)! Zato sam te naveo da pogledaš garancije za Tesline automobile. Moj model Y ima garanciju na bateriju, pogonske delove i kompjuter 8godina/120.000 milja :) brale moj! Još je auto povezan na mrežu, pa svakih dva tri dana ja linkom dobijem nov updated software! Ima on i mane: moraju da ga podignu malo jer kači podom svaki ležeći policajac i druga stvar, suspenzija pozadi mu je loša, lupa kao da vozim letve za tarabu u gepeku! Nije on savršen, doradjuju oni sve i svašta, i slažem se da oni nije zamena dizelima i ostalim pogonima, to nikako, pa nema kugla te resurse da podrži takav jedan projekat ali eto, ima opcija! Moje neko amatersko mišljenje: za početak mandatno proizvodnja hibrida!!! Ali da se razumemo nešto: čovečanstvo mora da obezbedi tu bateriju, mora da pokriva krovove solarnim panelima, mi jednostavno moramo da zavrnemo krivu rasta emisije štetnih gasova, mi nešto moramo da uradimo! Vi možete ovde meni milion minusa da stavite, ja se ne ljutim:) jednostavno znam jednu činjenicu: medju nama Srbima postoji čovek koji ima odgovor na pitanje sveta kako da ovo pitanje rešimo… Isto kao što imao odgovor na neka druga pitanja, naš slavni rodjak Nikola Tesla ;)

Djoka iz NY

pre 1 godinu

Kao bivši vlasnik Tesla Model 3 mogu da vam kažem da su EV zakon za vožnju po gradu ali pod uslovom da imate gde da punite auto kod kuće. Ja to nisam imao i to je i razlog što sam prodao auto. Previše sam vremena gubio na punjačima. Što se tiče dužih putovanja sa Teslom to i nije toliki problem jer imaju odličnu mrežu punjača širom Amerike ali po Evropi ne znam koliko to ima smisla. Činjenica je da ćete stajati češće i putovati duže nego sa običnim automobilom. Po meni su plug-in hibridi najbolja opcija, dobijate ubrzanje električnog automobila i autonomiju klasičnog a uz to i potrošnja je odlična.

Veliki brat

pre 1 godinu

(miloš, 28. februar 2023 18:46)

Svašta čovek nauči ovde, eto ja naučio da je "auto" nepravilna imenica koja se ne menja po padežima, odnos u svakom padežu ima isti oblik :)))

The Unforgiven

pre 1 godinu

sve eksperti u komentarima, ovi isto mamlazi, rentali auto pa idemo odma na 2000 km i to još po ekstremnom vremenu
(miloš, 28. februar 2023 18:46)
-------------------

Koje to "ekstremno vreme" izmedju Floride i Kansasa?

A P

pre 1 godinu

El vozila su samo isplativa za gradsku vožnju i brzine do 70km/h, preko toga troše dosta više baš zbog težine svoje baterije, i do god se nereši problem težina/ domet/ brzina punjenja / hemijskog sastava otpornog na ekstremne temperature dotle će biti malo kupaca za iste, za 5 do 10 godina možda.

ja

pre 1 godinu

@ (Duško, 01. mart 2023 06:07)

Nema veze s mozgom. Niko nikada nije označio vodonik kao prljavu tehnologiju. Ono što je problem kod vodonika je njegova eksplozivnost i cena. Postoje dva načina skladištenja vodonika u vozilu - u rezervoaru, u tečnom stanju, kao benzin i u obliku gorivnih ćelija. Prvi način, iako mnogo jeftiniji, je izuzetno opasan, jer se događalo da se vodonik u rezervoaru zapali iz čista mira, a u slučaju sudara, eksplozija je neizbežna. Gorivne ćelije su mnogo bezbednije (mada i kod njih, u slučaju sudara, može doći do eksplozije), ali su izuzetno skupe. Dodatno, pošto se radi o novoj tehnologiji, čak i da se prevaziđu bezbednosni problemi, za koji god da se način skladištenja proizvođač odluči, to bi podrazumevalo ogromna ulaganja u modifikaciju postojećih proizvodnih linija, jer se radi o potpuno drugačijem procesu proizvodnje, a to niko ne želi da radi, jer je neisplativo. Takođe bi se tražila ogromna ulaganja i od benzinskih stanica, kako bi mogli da isporučuju vodonik do krajnjih korisnika. Morao bi da postoji konsenzus proizvođača i država da će se vodonik koristiti kao pogonsko gorivo za automobile i države bi morale žestoko da subvencionišu proizvođače i pumpadžije, kako bi mogli da pređu na novu tehnologiju i adaptiraju svoje fabrike i lance snabdevanja…

Ms

pre 1 godinu

Razlog postojanja ovih električnih automobila je isključivo enormna zarada koju donose auto industriji.Dakle zanima ih profit a ne zagađenje i ekologija,i ne interesu je ih to što ima i sutra i što iza nas dolaze sledeće generacije nego daj meni sve para sad odma samo ja da se najedem.Zarad toga su spremni da nas lažu,da podmeću dokaze o nekakvoj zelenoj agendi,da nas odma osude ako smo protiv,a sve da bi oni napravili pare.Inke su se čudom čudile šta će špancima tolko zlato,mora da ga jedu.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Da sumiramo: elektricni automobili su OK za grad i ture do 100-ak km.
Za dalek put i velike brzine ipak je SUS motor i dalje u prednosti.

Nenad

pre 1 godinu

@Bane Ne može da se ocekuje nerealno. Mogli su isto tako da očekuju da predju 2000 km sa jednim rezervoarom da su iznajmili benzinca. Je l’ bi i onda rekao da su u pravu? Očekivali su pa znaci moralo je tako da bude. Smešno

Radost

pre 1 godinu

Malo neverovatno koliko se ljudi u Srbiji opterecuju zemljama koje "leze na nafti" kao da je to izvor srpskih problema i da ce im nesto znaciti prelazak na elektricne automobile. Te zemlje nece propasti kao sto tamo, ne znam zasto. A sto se koncepta elektricnih automobila tice to uopste nije jeftina ni ekoloska prica kao sto se prezentuje.

Milanče

pre 1 godinu

Za jedno 20-tak godina ko sačuva auto sa sus motorom moći će da se vozi... Ovi potpuno elrktrični napuniće otpade, kao konzerve od piva...

HanSolo

pre 1 godinu

I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.
(Duško, 02. mart 2023 00:20

Sve si taćno napisao.. Ali nije baš politika u pitanju.. Izvlaćiti vodonik iz svega je vrlo skupo pošto za sad se ne izplati.. Troši se skoro 4 puta više struje nego što se zaradi.. I zato se ne izplati..

david

pre 1 godinu

Eliminiacija zagadjivacapoput automobila sa motorima sa unutrasjim sagorevanjem je ok, ali ako do tada ne proizvedu elektricni automobil koji ima domet kao i benzinac sa punim rezervoarom i koji se puni bez cekanja onoliko koliko treba da se napuni rezevoar gorivom i da pri tom nije skuplji od automobila sa fosilnim gorivom, onda cu ipak prestti da posedujem automobile i da vozim.

Milanče

pre 1 godinu

Čij ovog iz USA, ako vozi brzo osiguranje 80 $... Pa prijatelju što to odmah nisi rekao... Znači evo ti super perfotmance, ali samo polako. Čim nagaziš, taksimetar se uključi...
Doduše i razumem ove mladje. Prošla su ona zlatna vremena kad si do Zagreba ili Niša mogao da ga gaziš koliko hoćeš... nigde policije nije bilo. Naplata parkiranja ... Šta to beše? U Kralja Milutina iznad Slavije, izmedju Tiršove i Birčaninove, parkiran samo jedan auto i to mog pokojnog tasta...
U Čelopečkoj kod Vuka, 1970. samo ćaletov pežo 404 i simka 1500 komšije. Drugi komšija , doktor imao forda 17 m i garažu...
U centru smo parkirali u Knez Mihajlovoj... Pa ti vidi...

Daniel

pre 1 godinu

@Milanče

Hvala na lekciji istorije drumova Beograda :) Nisam rekao $80 za brzu vožnju nego za normalnu! Da pojasnim, da ne bi ispalo da Milanče vidi isto danas kao i 1970 godine hahaha! Osiguranje, za Tesla automobil, dodeljuje sam proizvodjač! Jer oni imaju mogućnost da zadju i u tu oblast! Naravno to ne znači da je njihovo osiguranje OBEVEZNO :) Ima i drugih osiguranja ali Tesla kao firma ima tu mogućnost, recimo Cadillac nema :) a što se tiče policije i auto puta i da vlada jedna apsolutna sloboda, odmah sam se setio Pantića iz Tesne Kože: mama ta pijaca je otišla u bož… mater, na istom tom fijakeru u bož… mater hahaha pustite to čika Milanče šta je bilo, šta je bilo bilo je, SUS motor ide polako u penziju ali je tačno da ovakva baterija i ovakav el.motor ne mogu da ga zamene, ali davljenik ne diše punim plućima, diše na slamku:)

466453

pre 1 godinu

moram da radim mesec dana da kupim benzin da pređem 2200 km tako da su ovi odlično prošli
(Ekonomski tigar, 28. februar 2023 15:52)

Ja u Rusiji moram da radim nepuna dva dana za tri puna rezvoara = 2200 km.
(1+8, 28. februar 2023 21:46)

Toliko sam danas zaradio. :p

Duško

pre 1 godinu

@ja
Deluje da si došao do pogrešnog zaključka vezanog za vodonik, njegove osobine i način skladištenja.
Vodonik se ne može skladištiti u rezervoaru automobila. Za skladištenje se koriste specijalno za tu namenu projektovani karbon-fiberski tankovi, zapremine 5 do 7 litara. Pritisak pod kojim se vodonik skladišti u tanku vozila je iznad 700 bara, a sam tank je projektovan da izdrži i više od toga. Materijal od kog je napravljen ga čini najčvršćim delom vozila, snažnijim i od titanijuma.
Nisu poznati slučajevi da je došlo do samo-zapaljenja vodonika u tanku, iz prostog razloga što je gornji eksplozivni limit vodonika 75%. Drugim rečima može se zapaliti samo kada se nađe izvan tanka ili u atmosferi, a tamo je opet nestabilan jer brzo reaguje sa kiseonikom.
Gorivne ćelije, u vezi njih si pogrešno zaključio da se koriste za skladištenje vodonika. Gorivne ćelije su, jednostavnim rečnikom rečeno, generatori struje, gde se reverzibilnim procesom hidrolize proizvodi električna energija. Vodonik iz tanka i kiseonik iz vazduha se mešaju u gorivnoj ćeliji, usled čega dolazi do usmerenog kretanja elektrona u provodnicima (struje), a nus produkt je čista voda.
I za kraj, vodonik je izuzetno čisto gorivo, ali ga je "politika" označila kao prljavo. Dali su mu čak i klasifikaciju: sivi, plavi i zeleni. A zašto je tako, pa odgovor je, politika.

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

To znaci da ti je prosek 100 kmh bez pauza za punjenje a sa njima 120kmh.
U norveskoj ima samo 200-250 km auto puta, pa me interesuje gde vozis tom brzinom.
(ns posmatrac, 01. mart 2023 07:51)

Zaboravio si da mu dodas da je ogranicenje na autoputu u norge 110kmh ;)

Nije cero sir skup, no si se ti lose udala

pre 1 godinu

Haha putujes nedelju dana, a kola punis 5 dana, kakva je to zejabancija za cenu dvosobnog stana u Beogradu.
(nick, 28. februar 2023 19:50)

Miko gde ima dvosoban stan u Bg za 50k eur?
Ozbiljno pitam. Na Altini nisam uspeo da nadjem, ako se to Beogradom jos moze nazvati.

Nikola

pre 1 godinu

@Livno Niko nije rekao da hocu da popravljam elektricni motor, ali dobro, sto je babi milo to joj se i snilo. Samo kad si ti prozvao nekog :) Meni je najbitnije da se ti u sve razumes, to kod nas u Vojvodini zovemo ezer mester.
@Daniel Hvala ti na objasnjenju. I kako to u zivotu ide, bas juce sam se vozio u Tesla 75D. Da ne mislis da izmisljam, bice na polovnim samo da se urade fotografije, SU table ;) Za garanciju sad znam, ispricao mi je drug koji ga je kupio. Unutrasnjost za 10, spoljasnjost je meni licno lepa. Ide kao nevreme, iznenadio sam se. A vozio sam se u Ferrari, Lamborghini, ozbiljno tjuniranim Subaru wrx sti i jos masi takvih automobila, hvala bogu. Ali tesla od 30-110km/h stvarno iznenadi. A onda se desilo da je "zabagovao" i da je morao hard reset da se odradi, e tu sam se smejao samo tako. I ovo je neki sa malom baterijom pa ima tek preko 300km range. Sve u svemu, naravno za sebe pricam, nikad ga ne bih kupio. No dobro ja sam old school i volim zvuk sus-a i miris benzina. A volim i da predjem 1000km bez stajanja, sipam za minut i nastavim. Sto se tice emisije stetnih gasova, Tesla verovatno zagadjuje isto kao i svi, samo ne nama pod nos. E to je bukvalno jedini razlog iz kog se slazem sa ev za gradove, da ne udisem dizel direktno. Pozdrav Daniel-e!