Utorak, 21.02.2023.

17:00

Zabrana dizelaša i benzinaca je samo prvi korak – stižu rigoroznije mere

Izvor: B92

Zabrana dizelaša i benzinaca je samo prvi korak – stižu rigoroznije mere IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Neko iz mase

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat
(dzi, 21. februar 2023 18:58)

Prodavace se zejtin ispod stola... Trzistu niko nije doskocio.

realizam

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
(logika, 22. februar 2023 10:39)




Ne, genije, ne radi to tako.
Vise ugljen-dioksida = svi cemo da se pogusimo.
Manje ugljen-dioksida = cistiji vazduh, koji cemo lakse da disemo.

A sume niti ce same da pocnu naprasno i naglo da rastu (pogotovo ne od ugljen-dioksida), niti ce same da nestanu, ako ih covek ne raskrci.

A "kapacitet preciscavanja vazduha" sume se nece povecati ako je prezasitis ugljen dioksidom, samo ce biti zagadjeniji vazduh, sve dok se ne dodje to tolikog zagadjenja da ubije i biljke.

Jajzi

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
@logika

Hteo si da kazes vise suma = manje Co2, jer ne rastu biljke brze od viska Co2, a seku se mnogo brze nego sto se mogu obnoviti.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.
(jest, 22. februar 2023 08:30)

Uvesti da se godišnji porez na automobile plaća po težini.
Pa tko voli veeeeeeeelike aute neka deeeeeeeeebelo plati.

Inače palite se lakše od Hepo kockica. Jako bitno šta kaže neki profesor iz Kalifornije (koji je, usput rečeno, izmišljen).
Ja znam drugog profesora iz Finske koji kaže (umetnite po potrebi)...

Dejan

pre 1 godinu

@Ahtung:

Nisam rekao da litijmske baterije pokrecu e automobile nego da se e automobili ne mogu kretati bez litijumske baterije. Isto tako klasicni automobile sa benzinskim i dizel motorom se ne mogu kretati bez goriva, odnosno benzina i dizela.
Tacno je da se u litijumskim baterijama skladisti elektricna energija. Hteo sam da kazem da za razliku od klasicnih automobila sa benzinskim i dizel motorima imacete dodatno zagadjenje zivotne sredine otvaranjem rudnika litijuma. Pored toga moracete da napravite nove termoelektrane i nuklearne elektrane sa desetine hiljada megavata koje ce dodatno da zagadjuju zivotnu sredinu i one ce se koristiti samo za potrebe e automobila a te elektrane sada nemate.
Ovo su jednostavno cinjenice koje ne moze niko da negira. Politicari o ovim stvarima cute i ispiraju mozak obicnim ljudima koji prihvataju ono sto im se servira.
Mogu samo da zakljucim da oni koji nam ovo serviraju imaju neke druge ciljeve a sve drugo je prica koja ima dva kraja.

pod sumnjom

pre 1 godinu

smanjice zagadjene izduvnim gasoima iz benzinaca i dizelasa da bi drasticno povecali zagadjenje nastalo proizvodnjom novih potreba elektricne enrgije za e automile, a narvno i zagadjenje kopanjem i preradom litijuma...

Avaya

pre 1 godinu

@cosmo Пробано је то што си навео, зове се Комунизам. Чак и на путу ка томе велика већина држава није успела и пали су услед нелогичности, а само једна је успела да дође до краја и уведе комунизам (мада у агро варијанти) - Камбоџа. Маркс је то лепо описао у свом Манифесту, а Лењин је додао да Комуниста нема националност. Будалаштина да радиш колико желиш а да имаш колико хоћеш је немогућа - ко ће да пере задњице или да чисти септичке јаме (као пример)? Мада, та идеја која је наведена постоји у свакој држави данас а зове се Затвор - имаш стан, храну, одећу/обућу, твоје је да радиш и помажеш организацију. Наравно ту је и пар чика да организација буде сигурна да ћеш ипак и да радиш а не само да ленчариш... Поштована редакцијо, молим вас, објавите коментар, хвала

cosmo

pre 1 godinu

Ovo je samo parcijalna utopijska agenda, koja, čak i da proradi, ograničava se na dio svijeta, nikako na cijelu planetu i zato je, ništa drugo nego jeftini politički poen.

Ali - a volio bih da čujem reakciju - u teoriji (kao Star Trek utopija) - ovakav koncept, kao utopija, meni je sasvim OK - ja bih, teoretski, ukinuo koncept:

a) nacije/naroda - ne vidim nijedan benefit u životu što sebe označiš nekom bojom, odnosno nabaciš sebi jaram kolektivnog socijalnog pritiska; život je jedan, zabole me za etničku pripradnost - svoju kulturu, folklor i vjeru mogu praktikovati individualno - meni je nacija/narod kao septička jama, iz koje, ako izviriš glavu - prodišeš..

b) privatno vlasništvo - čemu? Npr. postoje zakonodavstva i danas, gdje se nekretnine ne mogu kupiti, već se koriste doživotno - u utopijskom svijetu, gdje svako ko je radno sposoban može da ima zaradu, zar nije ljepše trošiti zaradu na svakodnevnicu, nego ulagati u nekretnine? Npr. budimo realno, 20-30 godina od ratova na Balkanu, većina nas u srednjim godinama očekuje da će imati, ili već ima nekoliko nekretnina, koje će propasti.

c) ovo naravno podrazumijeva da rando sposobni mogu da zarade - a da radno nesposobni imaju svu njegu koja je potrebna

Mislim, to je utopija i nemoguća u praksi, ali kao teorija... Komunizam je propao - smatram, jer mi kao vrsta nismo dorasli ovakvoj utopiji, jer su korupcija, pohlepa, zavist - osobine koje će urušiti bilo koju utopiju ovakve vrste,.

Steve Stevelić

pre 1 godinu

Eh, ima uskoro da se sa setom secamo Staljinovog gulaga iz 1948 god. Bice to hotel sa pet zvezdica u odnosu na ono sto nas ceka.

Ahtung

pre 1 godinu

@Dejan:

Litijumske baterije ne pokreću automobile, one samo skladište električnu energiju. Drugo, potrebni su i drugi elementi za njihovu proizvodnju kao, na primer, nikl, kobalt, titanijim... Treće, nema elektromotora bez bakra, kao ni svega ostalog u automobilu bez čelika i plastike. Potrebno je i kvarca, borata, za stakla i tablete, i da in ne nabrajam baš svih 40 elemenata, koji svi dolaze iz rudnika. Isto tako i stambene zgrade.

logika

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?

Mancini

pre 1 godinu

SUV npr. Audi Q7 vozač se ve vidi koliko je auto ogroman. I čovek se vozi u gradu od kafića do picerije recimo 1-2 km, ah, da, ponekad zbog istog razloga, kruži par puta tražeći mesto za parkiranje. Kada sam bio mladić u "čoporu" od 30-momaka samo dvojica su imali auto i to Renault 4, sve smo pešice prelazili, moj dnevni prosek je bio oko 30-tak kilometara. Primera mnogo drastičnijih na nivou države, regiona, sveta koliko hoćete.

komaNdos

pre 1 godinu

sta se mi kao brinemo. to je izglasala eu, a mi nikada necemo biti deo iste, pa samim tim zo za nas ne vazi.
samo dizel, skinut dpf i pun gas neka dimi.

Peki

pre 1 godinu

O car sharing-u:
Koristio sam uslugu kada sam počinjao da radim, uglavnom za veliku kupovinu vikendom. Par minuta interneta da rezervišem vozilo nekoliko dana unapred, 15 min biciklom do garaže gde im je bio parking (i isto toliko nazad, nakon usluge), nakon ostavljanja namirnica kod kuće odlazak na pumpu da dopunim utrošeno gorivo i vraćanje vozila (još oko 15 min). Za kupovinu od 1 - 1,5h, trebalo mi je još oko 1h za uzimanje vozila. Nekim poznanicima je taj vid prevoza odgovarao, ja sam bio srećan kada sam uštedeo za skuter, uvećao svoju mobilnost, i zadovoljno se okanuo (nadam se zauvek) car sharing-a.

Mile

pre 1 godinu

Ne bojte se braćo Srbi, ovo nas neće doticati bar još 30 godina. ‘Neka o tome brinu naša deca. A posto smo inače narod koga buduce generacije uopšte ne interesuju, već samo mislimo na svoje dupe, daj da mi još par decenija dimimo i unistavamo

jest

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.

Ненад Гвозденовић

pre 1 godinu

Епска..али заиста епска замена теза...друмски аутомобилски саобраћај је смешан (што се тиче загађења) у поређењу са шпедицијом, авионима, војним возилима, прекоморским теретњацима, термоелектранама итд итд....

Zoc

pre 1 godinu

U komunistickoj utopiji stoji upravo stavka da na javnom parkinku stoje vozila koja su u drustvenoj svojini i svako moze da ih koristi po potrebi i vrati na mesto posle koriscenja.O potpunom ukidanju privatne svojine da i ne govorimo.Jos ce da zabrane i polaganje za vozacke dozvole.Ovo dolazi iz USA a tamo se zna ko upravlja tzv institutima koji je naveden u tekstu.Idealna podloga za revoluciju.

coa

pre 1 godinu

Grupa profesora iz Kalifornije treba prvo da se pozabavi zabranom benzinaca i dezelasa u SAD pošto se to neće skoro desiti a pogotovo ne zadiranje u pravo vlasništva.Glupost!

Fau2

pre 1 godinu

Prvo zabrane dizela, benzinaca, posle toga energetski pasosi za objekte i placanje penala zbog toga, pa zabrana mesa, pa ugljenicke kvote, ogranicavanje fizicke aktivnosti. Cancel kultura vec uzima maha. Kuvanje zabe je krenulo. Za 20 godina Orvel ce biti mala beba.

Nikola

pre 1 godinu

O ovome sam pisao još pre 2-3 godine, pa me ispljuvaše, sad se eto javno zadire u privatno vlasništvo tj. ograničenju istog. Verujte, projekat zelene agende "Veliki reset" na čelu sa Klausom Švabom i njegovim Svetskim ekonomskim forumom, menjaju svet, ali ne kako bi mnogi želeli. U pitanju su ograničenja, ukidanje ljudskih sloboda, privratnog vlasništva, depopulacija... i sve to više i ne kriju, svako može malo da istraži, posetite njihov sajt i videćete da to odavno nije teorija zavere. Klaus Švab je izjavio doslovce "Nećete posedovati ništa i bićete srečni zbog toga", zapitajte se malo dublje šta to znači...narod se u Evropi polako budi, ali još uvek je to nedovoljno.

Dejan

pre 1 godinu

Da bi se e vozila kretala potrebno je da imaju litijumsku bateriju. Da bi se baterija napravila morate da imate rudnike litijuma I enormno zagadjenje zivotne sredine.
Litijumske baterije neophodno je punitive elektricnom energijom a tu energiju mozete dobiti iz termoelektrana ili nuklearnih elektrana koje tek zagadjuju zivotnu sredinu. Kolicina elektricne energije koja se moze dobiti iz obnovljivih izvora je ogranicena.
Manje zagadjenje iz automobila je moguce imati koriscenjem gasnih instalacija za koje vec postoji I infrastruktura.
Ovo sa e automobilima je liberalni fasizam ciji je cilj da automobile voze samo I jedino bogati.

anon

pre 1 godinu

Ma zabranite privatna kola, ali prvo napravite dobar prevoz autobusima i vozovima...
(niko, 21. februar 2023 22:49)

Upravo to. U normalnim zemljama cak i ministri idu na posao prevozom.

Billy_D_Kid

pre 1 godinu

Onda se pitamo sto rusi ratuju. Pa da zaustave ove sektaske biopolarne budale koji ce nam unistiti i ubiti volju za zivotom kad vidimo koje su to umne nakaze.

N

pre 1 godinu

Radim u multinacionalnoj kompaniji koja ima 40ak razlicitih fabrika u vise zemalja sveta. Na visokoj sam tehnoloskoj poziciji sa uticajem na rad vise firmi i tvrdim da:
Ovakvim "zelenim" projektima se bavi i menadzment i posebno inzenjerski kadar koji nema sta drugo da radi. To nisu ljudi koji vrse stvarni progres u kompanijama. Te zadatke dobijaju nize cenjeni i sposobni zaposleni na svim nivoima. Jer i dalje osnovni cilj kompanija je profit - na sve nacine. Profit ako moze bez tehnoloskog progresa - u redu je. Obzirom da mora sa progresom - onda tako. Projekti tipa ekoloski samoodrzive prozvodnje su bajke - prvo zato sto je u vecini slucajeva to i jeste tehnoloski neizvodljivo. E sad oni koji bili najsposobniji da to izvedu u najvecoj mogucoj meri - bave se "osnovnim biznisom", uvecanjem profita kroz razvoj i optimizaciju.
Da pojednostavim: cime prodavac ili inzenjer u automobilskoj industriji zele da se bave - proizvodnjom i prodajom auta. Takodje za njihov doprinos ce najvise biti i placeni. Postoje ljudi posebno obrazovani za ekologiju, ali njihov uticaj je marginalan i to iz 2 realna razloga: prvo ne poznaju osnovnu delatnost tako da bi mogli njome da upravljaju, drugo nemaju ni tu vrstu odgovornosti. Njihova odgovornost se svodi na sprovodjenje zakonskih normi. To je svetlosnu godinu daleko od kreiranja ekoloski samo odrzive proizvodnje.
Ne kazem da ne treba da se bavimo ekologijom - treba. Iz licne perpektive i velikog primera iznosim kako izgleda pristup tome.

Ljubomir

pre 1 godinu

Nov način porobljavanja. Mediji na sve strane pišu o tome kao da je sve gotovo... A narod....čita internet novine i vesti i...veruje. Nije ni svestan da sve drži u svojim rukama ali da nesvesno daje tu moć drugima čitajući te vesti i prihvatajući sve to. Osvešćivanje....jedan od zadataka...

Hmmmm

pre 1 godinu

Brinu se za klimu, a drzave im naseljavaju Avganistanci, Sirijci, Nigerijci, Pakistanci...koji ne zele da rade, vec ih drzave placaju i izdrzavaju. Za 50 godina, bice manjina, dzamije ce preovladati, ali ni tada klima nece biti cista, vec ce biti kako biti mora, a autohtono stanovnistvo ce se sklanjati hordama, (sto je i danas slucaj) koje imaju veca prava nego domaci. Volim zapad, odrastao sam u Nemackoj, ali sam vidjao i plac zena koje gledaju performanse Arapa i ostalih u svojoj drzavi, a da im ne smeju reci ni rec. Liberalna Evropa ce unistiti staru Evropu i ovo je pocetak toga.

Saj faj kraj

pre 1 godinu

Naravno...sve zabraniti! Idemo u kameno doba da pasemo travu. Sa razlikom sto Klaus hoce ovaj put i volove da nam zabrani jer previse pr*e. Laknulo mi kad je reko da ce ipak dronovima bube da mi dostave :/

chupavi

pre 1 godinu

Oni ce ukinuti slobodu, pod plastom klimatskih promena nam se servira porez odnosno pravo na zivot na osnovu emisije ugljenika po osobi.

spin

pre 1 godinu

Elektro autobus od kuće do radnog mesta i nazad, vikendom do šoping centra i nazad. I za mitinge političara besplatan. Za skupe modele Ferrari-a, Zonde i ostalih, ova zabrana ne vredi, samo niko ne piše

Mare

pre 1 godinu

Gluposti. Sukob u Ukrajini je proizveo vise Co2 za godinu dana nego li sto ga sva vozila na planeti proizvedu za 2 godine. Zaustavite vojnu industriju u ratove i eto resenja

Paja

pre 1 godinu

Nema ništa od ovoga, jer su ljudi postali razmaženi do zla boga. Jednostavno ćemo se polako skuvati i to je to, 17 stepeni u februaru u Beogradu, počeo sam da mrzim leta jer su prevruća čak i ovde na Balkanu. A američki gradovi su nešto najgore što postoji na svetu, tu ako nemaš kola nema ti života pošto svuda moraš kolima, a i ako imaš onda džedžiš u gužvi na autoputu i zoveš to slobodom.

Nemojte da Vas šišaju

pre 1 godinu

U potpunosti se slažem.Ali prvo neka ukinu privatne avione oni su najveći zagadjivači.Takodje da podele ljudima igle za rušenje privatnih aviona ako ne poštuju zabranu.A drugo da zabrane plastičnu ambalažu.

kralj

pre 1 godinu

Mislio sam da ovo nikad necu ni da pomislim ali za najvise pedeset godina(ja cu to tesko da dozivim),bice vrednija viza nekih drzava u koje trenutno u zivotu ne bih ziveo.

Nik

pre 1 godinu

najveći problem cele ove priče da ovi ekoloski pacovi sto su se i kod nas namnozili i cvrsto veruju svojim guru sledbenicima, da ne kazem ekoloskim profiterima, da cista struja moza da se dobija od vetra i sunca.. moze ali samo za potrebe stednih sijalica, ljudi ne znaju o kakvoj se zapravo prevari radi, poredjenja radi, toliko je para utroseno u izgradnju vetrogeneratora i solarnih panela u zadnjih 30 godina, vise nego u sve termo i nuklearne elektrane u zadnjih 100 godina, udeo solarnih panela i vetrogeneratora je manji od 2% ukupne elektricne enregije koju proizvodimo u svetu.. dakle Struja nije cista energija, i zapmtite nikada i nece biti.. najveci novac se pere kroz ekologiju!!

IG

pre 1 godinu

Evropa je na putu propasti - ekonomske, socijalne, vojne, prakticno iz svakog ugla.

Svi oni koji umisle da su bolji i pametniji do ostatka sveta obicno ostanu kratkih rukava. Mi smo odlican primer, a evropa je na pravom putu da postane Albanija dvadeset prvog veka.

Treba ostati na strani progresa, i samo se drzati podalje od ekofasitickog ludila, koje ce da prodje ali sa kakvim posledicama jos ne znamo.

Перун

pre 1 godinu

Да ставимо ствари у перспективу - 80% свог загађења о коме се прича је од БРОДОВА, остало је 20%, аута, камиони и авиони.
Аута, најмање загађују.

Знате зашто нико не спомиње то?
Много је важније и веће богатство од било какве ауто индустрије - мазање очију је са овим што се види свакога дана.

Komša

pre 1 godinu

Ovo su ekstremni predlozi.
Ovi ljudi su tzv "ledolomci".
Oni probijaju led i u početku će se zadovoljiti da ovakva ideja bude priznata kao legitimna - nešto o čemu se može polemisati.
Paralelno sa tim idu "prihvatljivije" varijante - recimo,predlažu uvodjenje ekološke karte koja bi sadrzala podatke o vasem kretanju.
I kao,odredila bi se mera o "pozeljnom broju putovanja" i koriscenju prevoznih sredstava.
Sad,pročitaš ove ekstremne zahteve i onda ti se ovo drugo učini "prihvatljivije".
I tako ,mic po mic kuvaju žabu.

To što se Evropa (svet) po drugi put nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja (kovid pa rat u Ukrajini) pogoduje radikalizaciji društva uopšte.

asdf

pre 1 godinu

Toliko električne enrgije se može dobiti jedino iz nuklearki. Cela planeta će biti pretvorena u jednu džinovsku atomsku bombu. O skladištenju nuklearnog otpada da i ne govorim, To je rezervisano za siromašne zemlje. Možda nešto zapadne i nama.

Djoka

pre 1 godinu

Prvo kola, pa cemo deliti tudje stanove, kuce, zene, muzeve, ha ha ha.
Budaletine, ove sektaske besmislice nece proci kod slobodnih i samosvesnih ljudi. Toliko godina i vekova vojevanja za slobodu da bi sad neka sacica potkupljenih kilavih administrativnih radnika, od strane krupnog lopovskog kapitala, propisivala kako ce da se dise, jede, radi, vozi, zivi i uopste ponasa. Kao da je ova planeta njihovo privatno vlasnistvo, aj mars.
Na kraju cemo praviti sopstvena vozila a ovi belosvetski kreteni neka se voze sami u svojim kadama na tockovima.

Vlad

pre 1 godinu

Nikad nece uspeti ovo sto su zamislili. Sta se lozite odma. 90% populacije se i dalje vozi na dizel i benzin. Od 2035. ce par milijardi ljudi preci na baterije? Ali kad bismo se salili...

Kole

pre 1 godinu

Bilo je ljudi koji su pre više godina upozoravali na ovaj scenario sa ukidanjem lične svojine, ali su proglašavani ludacima i teoretičarima zavera. Zastrašujuća poskupljenja vozila i stanova to jasno pokazuju. Električna vozila su smislili u istoj labaratoriji gde i virus kovida, kao i "vakcinu" za isti.

Mile 0407

pre 1 godinu

Ljudi koji su pricali da ce ovo da se desi, uglavnom kad je pocela panika oko kovida, nazivani su raznim pogrdnim imenima. Samo gledajte, ovo je sitnica sta nam se tek sprema. Njihovim lazima i laznim statistikama, umotanim u fini celofan ekologije, nema kraja. I da, ima veze tamo neki institut u Americi i njihove izjave sa globalnim desavanjima, itekako ima. Ovo su probni baloni, da se ispipa puls i po po potrebi nastavi dalje ispiranje mozga i kuvanje zabe.

spale

pre 1 godinu

izvice neka nuklearna katastrofa ili tako nesta..mozda niz zemljotresa,cunamija I ostalih vremenskih neprilika ili cak bolest neka kao kuga pa ce da prepolovi broj stanovnika zemlje I problem resen..sve ce se to sistematcki raditi samo amerikanaca,kineza I rusa nece nestajati..

vozač

pre 1 godinu

Opa bato, izgleda da polako napokon padaju sve maske.
Pa ovo je bila jedna od glavnih stvari koju su nam svi oni "ludi" teoretičari zavera najavljivali u proteklih nekoliko godina. Više i ne izgledaju toliko ludo.
Evo ih neki koji sada tu ideju polako puštaju, sve komplet uz naučno objašnjenje kako je to jedini put u "svetl(ij)u budućnost".
Dakle, što se živeli (slobodno), živeli ste.
Jadna naša deca.

dzi

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat

Turista

pre 1 godinu

Znači,New World Order se priblizava,sada vise i ne kriju,vec rade otvoreno.Poceli u Evropi jer su im dovoljno isprali mozak.Cim se ne uklapas,postajes ekstremista.Lepo rece Klaus Svab:"bicete srecni i necete imati nista".Samo sto se to srecan i nemati nista bas ne uklapa i ne ide zajedno.Ne mogu da shvatim da ljudi ovo tek tako prihvataju,nigde nikakve kritike, pojedini su odusevljeni ogranicavanjem sloboda.Samo jos da predjemo na digitalni novac i onda smo ugasili.

goki

pre 1 godinu

prezagadjena i prenaseljena,tako da bi zeleni u cilju spasavanja planete mogli na svom primeru da se pokazu..time sto ce prestati da se razmnozavaju

MARSUPILAMI

pre 1 godinu

Naime, sve više zelenih stručnjaka tvrdi da je pametnije ukinuti vlasništvo nad buduc?im vozilima i uvesti podelu korišc?enja vozila između više pojedinaca/porodica ili c?e naša planeta ostati previše zagađena.
Opa, pa zeleni su ustvari ultra crveni !

Ivan

pre 1 godinu

Ovo nema veze sa mozgom. Jedini razlog za uvodjenje ove zabrane proizvodnje je da bi ljudi više kupovali električna vozila i da bi se više para zaradilo. Daće ti oni da voziš i tenk samo da je nov i skup i na struju.

dejan

pre 1 godinu

Eto, to je samo jedan deo šta će da nam rade. Nadam se da će se uskoro narod bez obzira na nacionalnost podići protiv ovih nenormalnih mera.

Dejan

pre 1 godinu

Osnovni problem "zelenih" je kako uvesti potpunu kontrolu nad stanovništvom, gde ćeš biti broj, ne ime. Ukidanje mobilnosti je svakako jedan od ključnih koraka ka tom cilju.

Puz

pre 1 godinu

To
To momci
Samo napred, da vidimo ima li iko kicmu i mozak u toj Americi i EU. Podicice se ponovo kuka i motika kad tad.
Programirano ukidanje prava na privatnu svojinu i slobodno kretanje....
I jos nevidjeno ispiranje mozga, da to tako treba. Predjite na ekektromobile (jer su postojeci toliko pojeftinili da moze svako da ih kupi), nema veze sto u startu proces stvori mnogo vise CO2. E sad cemo i to da vam uskratimo ima da idete samo elektro autobusom, kuca-posao nema vise nigde da putujete.
Ova planeta ima ciklus toplih i ledenih doba ali to njima nije i nece nikada biti bitno

zmau

pre 1 godinu

Kakve veze imaju naučnici iz Kalifornije sa političarima iz Evropske Unije ? Jesu li evropski parlamentarci išta komentarisali ove Kalifornićane, ili ih samo onako napamet povezujete ?

mad_max

pre 1 godinu

Cemu licna svojina kada sve to zagadjuje? A i ljudi zagadjuju i ispustaju metan i CO2 tako da se moze i bez njih, barem najveceg dela. Eksperiment sa covid diktaturom je uspeo pa da se nastavi sa planom.

Dejan

pre 1 godinu

Osnovni problem "zelenih" je kako uvesti potpunu kontrolu nad stanovništvom, gde ćeš biti broj, ne ime. Ukidanje mobilnosti je svakako jedan od ključnih koraka ka tom cilju.

MARSUPILAMI

pre 1 godinu

Naime, sve više zelenih stručnjaka tvrdi da je pametnije ukinuti vlasništvo nad buduc?im vozilima i uvesti podelu korišc?enja vozila između više pojedinaca/porodica ili c?e naša planeta ostati previše zagađena.
Opa, pa zeleni su ustvari ultra crveni !

dejan

pre 1 godinu

Eto, to je samo jedan deo šta će da nam rade. Nadam se da će se uskoro narod bez obzira na nacionalnost podići protiv ovih nenormalnih mera.

Puz

pre 1 godinu

To
To momci
Samo napred, da vidimo ima li iko kicmu i mozak u toj Americi i EU. Podicice se ponovo kuka i motika kad tad.
Programirano ukidanje prava na privatnu svojinu i slobodno kretanje....
I jos nevidjeno ispiranje mozga, da to tako treba. Predjite na ekektromobile (jer su postojeci toliko pojeftinili da moze svako da ih kupi), nema veze sto u startu proces stvori mnogo vise CO2. E sad cemo i to da vam uskratimo ima da idete samo elektro autobusom, kuca-posao nema vise nigde da putujete.
Ova planeta ima ciklus toplih i ledenih doba ali to njima nije i nece nikada biti bitno

Hmmmm

pre 1 godinu

Brinu se za klimu, a drzave im naseljavaju Avganistanci, Sirijci, Nigerijci, Pakistanci...koji ne zele da rade, vec ih drzave placaju i izdrzavaju. Za 50 godina, bice manjina, dzamije ce preovladati, ali ni tada klima nece biti cista, vec ce biti kako biti mora, a autohtono stanovnistvo ce se sklanjati hordama, (sto je i danas slucaj) koje imaju veca prava nego domaci. Volim zapad, odrastao sam u Nemackoj, ali sam vidjao i plac zena koje gledaju performanse Arapa i ostalih u svojoj drzavi, a da im ne smeju reci ni rec. Liberalna Evropa ce unistiti staru Evropu i ovo je pocetak toga.

goki

pre 1 godinu

prezagadjena i prenaseljena,tako da bi zeleni u cilju spasavanja planete mogli na svom primeru da se pokazu..time sto ce prestati da se razmnozavaju

mad_max

pre 1 godinu

Cemu licna svojina kada sve to zagadjuje? A i ljudi zagadjuju i ispustaju metan i CO2 tako da se moze i bez njih, barem najveceg dela. Eksperiment sa covid diktaturom je uspeo pa da se nastavi sa planom.

zmau

pre 1 godinu

Kakve veze imaju naučnici iz Kalifornije sa političarima iz Evropske Unije ? Jesu li evropski parlamentarci išta komentarisali ove Kalifornićane, ili ih samo onako napamet povezujete ?

Mile 0407

pre 1 godinu

Ljudi koji su pricali da ce ovo da se desi, uglavnom kad je pocela panika oko kovida, nazivani su raznim pogrdnim imenima. Samo gledajte, ovo je sitnica sta nam se tek sprema. Njihovim lazima i laznim statistikama, umotanim u fini celofan ekologije, nema kraja. I da, ima veze tamo neki institut u Americi i njihove izjave sa globalnim desavanjima, itekako ima. Ovo su probni baloni, da se ispipa puls i po po potrebi nastavi dalje ispiranje mozga i kuvanje zabe.

Komša

pre 1 godinu

Ovo su ekstremni predlozi.
Ovi ljudi su tzv "ledolomci".
Oni probijaju led i u početku će se zadovoljiti da ovakva ideja bude priznata kao legitimna - nešto o čemu se može polemisati.
Paralelno sa tim idu "prihvatljivije" varijante - recimo,predlažu uvodjenje ekološke karte koja bi sadrzala podatke o vasem kretanju.
I kao,odredila bi se mera o "pozeljnom broju putovanja" i koriscenju prevoznih sredstava.
Sad,pročitaš ove ekstremne zahteve i onda ti se ovo drugo učini "prihvatljivije".
I tako ,mic po mic kuvaju žabu.

To što se Evropa (svet) po drugi put nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja (kovid pa rat u Ukrajini) pogoduje radikalizaciji društva uopšte.

Ivan

pre 1 godinu

Ovo nema veze sa mozgom. Jedini razlog za uvodjenje ove zabrane proizvodnje je da bi ljudi više kupovali električna vozila i da bi se više para zaradilo. Daće ti oni da voziš i tenk samo da je nov i skup i na struju.

Ljubomir

pre 1 godinu

Nov način porobljavanja. Mediji na sve strane pišu o tome kao da je sve gotovo... A narod....čita internet novine i vesti i...veruje. Nije ni svestan da sve drži u svojim rukama ali da nesvesno daje tu moć drugima čitajući te vesti i prihvatajući sve to. Osvešćivanje....jedan od zadataka...

Fau2

pre 1 godinu

Prvo zabrane dizela, benzinaca, posle toga energetski pasosi za objekte i placanje penala zbog toga, pa zabrana mesa, pa ugljenicke kvote, ogranicavanje fizicke aktivnosti. Cancel kultura vec uzima maha. Kuvanje zabe je krenulo. Za 20 godina Orvel ce biti mala beba.

Ненад Гвозденовић

pre 1 godinu

Епска..али заиста епска замена теза...друмски аутомобилски саобраћај је смешан (што се тиче загађења) у поређењу са шпедицијом, авионима, војним возилима, прекоморским теретњацима, термоелектранама итд итд....

Djoka

pre 1 godinu

Prvo kola, pa cemo deliti tudje stanove, kuce, zene, muzeve, ha ha ha.
Budaletine, ove sektaske besmislice nece proci kod slobodnih i samosvesnih ljudi. Toliko godina i vekova vojevanja za slobodu da bi sad neka sacica potkupljenih kilavih administrativnih radnika, od strane krupnog lopovskog kapitala, propisivala kako ce da se dise, jede, radi, vozi, zivi i uopste ponasa. Kao da je ova planeta njihovo privatno vlasnistvo, aj mars.
Na kraju cemo praviti sopstvena vozila a ovi belosvetski kreteni neka se voze sami u svojim kadama na tockovima.

kralj

pre 1 godinu

Mislio sam da ovo nikad necu ni da pomislim ali za najvise pedeset godina(ja cu to tesko da dozivim),bice vrednija viza nekih drzava u koje trenutno u zivotu ne bih ziveo.

chupavi

pre 1 godinu

Oni ce ukinuti slobodu, pod plastom klimatskih promena nam se servira porez odnosno pravo na zivot na osnovu emisije ugljenika po osobi.

Kole

pre 1 godinu

Bilo je ljudi koji su pre više godina upozoravali na ovaj scenario sa ukidanjem lične svojine, ali su proglašavani ludacima i teoretičarima zavera. Zastrašujuća poskupljenja vozila i stanova to jasno pokazuju. Električna vozila su smislili u istoj labaratoriji gde i virus kovida, kao i "vakcinu" za isti.

Перун

pre 1 godinu

Да ставимо ствари у перспективу - 80% свог загађења о коме се прича је од БРОДОВА, остало је 20%, аута, камиони и авиони.
Аута, најмање загађују.

Знате зашто нико не спомиње то?
Много је важније и веће богатство од било какве ауто индустрије - мазање очију је са овим што се види свакога дана.

Saj faj kraj

pre 1 godinu

Naravno...sve zabraniti! Idemo u kameno doba da pasemo travu. Sa razlikom sto Klaus hoce ovaj put i volove da nam zabrani jer previse pr*e. Laknulo mi kad je reko da ce ipak dronovima bube da mi dostave :/

Mare

pre 1 godinu

Gluposti. Sukob u Ukrajini je proizveo vise Co2 za godinu dana nego li sto ga sva vozila na planeti proizvedu za 2 godine. Zaustavite vojnu industriju u ratove i eto resenja

Turista

pre 1 godinu

Znači,New World Order se priblizava,sada vise i ne kriju,vec rade otvoreno.Poceli u Evropi jer su im dovoljno isprali mozak.Cim se ne uklapas,postajes ekstremista.Lepo rece Klaus Svab:"bicete srecni i necete imati nista".Samo sto se to srecan i nemati nista bas ne uklapa i ne ide zajedno.Ne mogu da shvatim da ljudi ovo tek tako prihvataju,nigde nikakve kritike, pojedini su odusevljeni ogranicavanjem sloboda.Samo jos da predjemo na digitalni novac i onda smo ugasili.

Nikola

pre 1 godinu

O ovome sam pisao još pre 2-3 godine, pa me ispljuvaše, sad se eto javno zadire u privatno vlasništvo tj. ograničenju istog. Verujte, projekat zelene agende "Veliki reset" na čelu sa Klausom Švabom i njegovim Svetskim ekonomskim forumom, menjaju svet, ali ne kako bi mnogi želeli. U pitanju su ograničenja, ukidanje ljudskih sloboda, privratnog vlasništva, depopulacija... i sve to više i ne kriju, svako može malo da istraži, posetite njihov sajt i videćete da to odavno nije teorija zavere. Klaus Švab je izjavio doslovce "Nećete posedovati ništa i bićete srečni zbog toga", zapitajte se malo dublje šta to znači...narod se u Evropi polako budi, ali još uvek je to nedovoljno.

Nemojte da Vas šišaju

pre 1 godinu

U potpunosti se slažem.Ali prvo neka ukinu privatne avione oni su najveći zagadjivači.Takodje da podele ljudima igle za rušenje privatnih aviona ako ne poštuju zabranu.A drugo da zabrane plastičnu ambalažu.

Billy_D_Kid

pre 1 godinu

Onda se pitamo sto rusi ratuju. Pa da zaustave ove sektaske biopolarne budale koji ce nam unistiti i ubiti volju za zivotom kad vidimo koje su to umne nakaze.

Nik

pre 1 godinu

najveći problem cele ove priče da ovi ekoloski pacovi sto su se i kod nas namnozili i cvrsto veruju svojim guru sledbenicima, da ne kazem ekoloskim profiterima, da cista struja moza da se dobija od vetra i sunca.. moze ali samo za potrebe stednih sijalica, ljudi ne znaju o kakvoj se zapravo prevari radi, poredjenja radi, toliko je para utroseno u izgradnju vetrogeneratora i solarnih panela u zadnjih 30 godina, vise nego u sve termo i nuklearne elektrane u zadnjih 100 godina, udeo solarnih panela i vetrogeneratora je manji od 2% ukupne elektricne enregije koju proizvodimo u svetu.. dakle Struja nije cista energija, i zapmtite nikada i nece biti.. najveci novac se pere kroz ekologiju!!

vozač

pre 1 godinu

Opa bato, izgleda da polako napokon padaju sve maske.
Pa ovo je bila jedna od glavnih stvari koju su nam svi oni "ludi" teoretičari zavera najavljivali u proteklih nekoliko godina. Više i ne izgledaju toliko ludo.
Evo ih neki koji sada tu ideju polako puštaju, sve komplet uz naučno objašnjenje kako je to jedini put u "svetl(ij)u budućnost".
Dakle, što se živeli (slobodno), živeli ste.
Jadna naša deca.

spin

pre 1 godinu

Elektro autobus od kuće do radnog mesta i nazad, vikendom do šoping centra i nazad. I za mitinge političara besplatan. Za skupe modele Ferrari-a, Zonde i ostalih, ova zabrana ne vredi, samo niko ne piše

IG

pre 1 godinu

Evropa je na putu propasti - ekonomske, socijalne, vojne, prakticno iz svakog ugla.

Svi oni koji umisle da su bolji i pametniji do ostatka sveta obicno ostanu kratkih rukava. Mi smo odlican primer, a evropa je na pravom putu da postane Albanija dvadeset prvog veka.

Treba ostati na strani progresa, i samo se drzati podalje od ekofasitickog ludila, koje ce da prodje ali sa kakvim posledicama jos ne znamo.

Paja

pre 1 godinu

Nema ništa od ovoga, jer su ljudi postali razmaženi do zla boga. Jednostavno ćemo se polako skuvati i to je to, 17 stepeni u februaru u Beogradu, počeo sam da mrzim leta jer su prevruća čak i ovde na Balkanu. A američki gradovi su nešto najgore što postoji na svetu, tu ako nemaš kola nema ti života pošto svuda moraš kolima, a i ako imaš onda džedžiš u gužvi na autoputu i zoveš to slobodom.

Zoc

pre 1 godinu

U komunistickoj utopiji stoji upravo stavka da na javnom parkinku stoje vozila koja su u drustvenoj svojini i svako moze da ih koristi po potrebi i vrati na mesto posle koriscenja.O potpunom ukidanju privatne svojine da i ne govorimo.Jos ce da zabrane i polaganje za vozacke dozvole.Ovo dolazi iz USA a tamo se zna ko upravlja tzv institutima koji je naveden u tekstu.Idealna podloga za revoluciju.

asdf

pre 1 godinu

Toliko električne enrgije se može dobiti jedino iz nuklearki. Cela planeta će biti pretvorena u jednu džinovsku atomsku bombu. O skladištenju nuklearnog otpada da i ne govorim, To je rezervisano za siromašne zemlje. Možda nešto zapadne i nama.

Vlad

pre 1 godinu

Nikad nece uspeti ovo sto su zamislili. Sta se lozite odma. 90% populacije se i dalje vozi na dizel i benzin. Od 2035. ce par milijardi ljudi preci na baterije? Ali kad bismo se salili...

Dejan

pre 1 godinu

Da bi se e vozila kretala potrebno je da imaju litijumsku bateriju. Da bi se baterija napravila morate da imate rudnike litijuma I enormno zagadjenje zivotne sredine.
Litijumske baterije neophodno je punitive elektricnom energijom a tu energiju mozete dobiti iz termoelektrana ili nuklearnih elektrana koje tek zagadjuju zivotnu sredinu. Kolicina elektricne energije koja se moze dobiti iz obnovljivih izvora je ogranicena.
Manje zagadjenje iz automobila je moguce imati koriscenjem gasnih instalacija za koje vec postoji I infrastruktura.
Ovo sa e automobilima je liberalni fasizam ciji je cilj da automobile voze samo I jedino bogati.

N

pre 1 godinu

Radim u multinacionalnoj kompaniji koja ima 40ak razlicitih fabrika u vise zemalja sveta. Na visokoj sam tehnoloskoj poziciji sa uticajem na rad vise firmi i tvrdim da:
Ovakvim "zelenim" projektima se bavi i menadzment i posebno inzenjerski kadar koji nema sta drugo da radi. To nisu ljudi koji vrse stvarni progres u kompanijama. Te zadatke dobijaju nize cenjeni i sposobni zaposleni na svim nivoima. Jer i dalje osnovni cilj kompanija je profit - na sve nacine. Profit ako moze bez tehnoloskog progresa - u redu je. Obzirom da mora sa progresom - onda tako. Projekti tipa ekoloski samoodrzive prozvodnje su bajke - prvo zato sto je u vecini slucajeva to i jeste tehnoloski neizvodljivo. E sad oni koji bili najsposobniji da to izvedu u najvecoj mogucoj meri - bave se "osnovnim biznisom", uvecanjem profita kroz razvoj i optimizaciju.
Da pojednostavim: cime prodavac ili inzenjer u automobilskoj industriji zele da se bave - proizvodnjom i prodajom auta. Takodje za njihov doprinos ce najvise biti i placeni. Postoje ljudi posebno obrazovani za ekologiju, ali njihov uticaj je marginalan i to iz 2 realna razloga: prvo ne poznaju osnovnu delatnost tako da bi mogli njome da upravljaju, drugo nemaju ni tu vrstu odgovornosti. Njihova odgovornost se svodi na sprovodjenje zakonskih normi. To je svetlosnu godinu daleko od kreiranja ekoloski samo odrzive proizvodnje.
Ne kazem da ne treba da se bavimo ekologijom - treba. Iz licne perpektive i velikog primera iznosim kako izgleda pristup tome.

dzi

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat

spale

pre 1 godinu

izvice neka nuklearna katastrofa ili tako nesta..mozda niz zemljotresa,cunamija I ostalih vremenskih neprilika ili cak bolest neka kao kuga pa ce da prepolovi broj stanovnika zemlje I problem resen..sve ce se to sistematcki raditi samo amerikanaca,kineza I rusa nece nestajati..

Steve Stevelić

pre 1 godinu

Eh, ima uskoro da se sa setom secamo Staljinovog gulaga iz 1948 god. Bice to hotel sa pet zvezdica u odnosu na ono sto nas ceka.

jest

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.

anon

pre 1 godinu

Ma zabranite privatna kola, ali prvo napravite dobar prevoz autobusima i vozovima...
(niko, 21. februar 2023 22:49)

Upravo to. U normalnim zemljama cak i ministri idu na posao prevozom.

Ahtung

pre 1 godinu

@Dejan:

Litijumske baterije ne pokreću automobile, one samo skladište električnu energiju. Drugo, potrebni su i drugi elementi za njihovu proizvodnju kao, na primer, nikl, kobalt, titanijim... Treće, nema elektromotora bez bakra, kao ni svega ostalog u automobilu bez čelika i plastike. Potrebno je i kvarca, borata, za stakla i tablete, i da in ne nabrajam baš svih 40 elemenata, koji svi dolaze iz rudnika. Isto tako i stambene zgrade.

Mancini

pre 1 godinu

SUV npr. Audi Q7 vozač se ve vidi koliko je auto ogroman. I čovek se vozi u gradu od kafića do picerije recimo 1-2 km, ah, da, ponekad zbog istog razloga, kruži par puta tražeći mesto za parkiranje. Kada sam bio mladić u "čoporu" od 30-momaka samo dvojica su imali auto i to Renault 4, sve smo pešice prelazili, moj dnevni prosek je bio oko 30-tak kilometara. Primera mnogo drastičnijih na nivou države, regiona, sveta koliko hoćete.

logika

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?

Peki

pre 1 godinu

O car sharing-u:
Koristio sam uslugu kada sam počinjao da radim, uglavnom za veliku kupovinu vikendom. Par minuta interneta da rezervišem vozilo nekoliko dana unapred, 15 min biciklom do garaže gde im je bio parking (i isto toliko nazad, nakon usluge), nakon ostavljanja namirnica kod kuće odlazak na pumpu da dopunim utrošeno gorivo i vraćanje vozila (još oko 15 min). Za kupovinu od 1 - 1,5h, trebalo mi je još oko 1h za uzimanje vozila. Nekim poznanicima je taj vid prevoza odgovarao, ja sam bio srećan kada sam uštedeo za skuter, uvećao svoju mobilnost, i zadovoljno se okanuo (nadam se zauvek) car sharing-a.

komaNdos

pre 1 godinu

sta se mi kao brinemo. to je izglasala eu, a mi nikada necemo biti deo iste, pa samim tim zo za nas ne vazi.
samo dizel, skinut dpf i pun gas neka dimi.

coa

pre 1 godinu

Grupa profesora iz Kalifornije treba prvo da se pozabavi zabranom benzinaca i dezelasa u SAD pošto se to neće skoro desiti a pogotovo ne zadiranje u pravo vlasništva.Glupost!

cosmo

pre 1 godinu

Ovo je samo parcijalna utopijska agenda, koja, čak i da proradi, ograničava se na dio svijeta, nikako na cijelu planetu i zato je, ništa drugo nego jeftini politički poen.

Ali - a volio bih da čujem reakciju - u teoriji (kao Star Trek utopija) - ovakav koncept, kao utopija, meni je sasvim OK - ja bih, teoretski, ukinuo koncept:

a) nacije/naroda - ne vidim nijedan benefit u životu što sebe označiš nekom bojom, odnosno nabaciš sebi jaram kolektivnog socijalnog pritiska; život je jedan, zabole me za etničku pripradnost - svoju kulturu, folklor i vjeru mogu praktikovati individualno - meni je nacija/narod kao septička jama, iz koje, ako izviriš glavu - prodišeš..

b) privatno vlasništvo - čemu? Npr. postoje zakonodavstva i danas, gdje se nekretnine ne mogu kupiti, već se koriste doživotno - u utopijskom svijetu, gdje svako ko je radno sposoban može da ima zaradu, zar nije ljepše trošiti zaradu na svakodnevnicu, nego ulagati u nekretnine? Npr. budimo realno, 20-30 godina od ratova na Balkanu, većina nas u srednjim godinama očekuje da će imati, ili već ima nekoliko nekretnina, koje će propasti.

c) ovo naravno podrazumijeva da rando sposobni mogu da zarade - a da radno nesposobni imaju svu njegu koja je potrebna

Mislim, to je utopija i nemoguća u praksi, ali kao teorija... Komunizam je propao - smatram, jer mi kao vrsta nismo dorasli ovakvoj utopiji, jer su korupcija, pohlepa, zavist - osobine koje će urušiti bilo koju utopiju ovakve vrste,.

Mile

pre 1 godinu

Ne bojte se braćo Srbi, ovo nas neće doticati bar još 30 godina. ‘Neka o tome brinu naša deca. A posto smo inače narod koga buduce generacije uopšte ne interesuju, već samo mislimo na svoje dupe, daj da mi još par decenija dimimo i unistavamo

Ivan ZG

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.
(jest, 22. februar 2023 08:30)

Uvesti da se godišnji porez na automobile plaća po težini.
Pa tko voli veeeeeeeelike aute neka deeeeeeeeebelo plati.

Inače palite se lakše od Hepo kockica. Jako bitno šta kaže neki profesor iz Kalifornije (koji je, usput rečeno, izmišljen).
Ja znam drugog profesora iz Finske koji kaže (umetnite po potrebi)...

Avaya

pre 1 godinu

@cosmo Пробано је то што си навео, зове се Комунизам. Чак и на путу ка томе велика већина држава није успела и пали су услед нелогичности, а само једна је успела да дође до краја и уведе комунизам (мада у агро варијанти) - Камбоџа. Маркс је то лепо описао у свом Манифесту, а Лењин је додао да Комуниста нема националност. Будалаштина да радиш колико желиш а да имаш колико хоћеш је немогућа - ко ће да пере задњице или да чисти септичке јаме (као пример)? Мада, та идеја која је наведена постоји у свакој држави данас а зове се Затвор - имаш стан, храну, одећу/обућу, твоје је да радиш и помажеш организацију. Наравно ту је и пар чика да организација буде сигурна да ћеш ипак и да радиш а не само да ленчариш... Поштована редакцијо, молим вас, објавите коментар, хвала

Dejan

pre 1 godinu

@Ahtung:

Nisam rekao da litijmske baterije pokrecu e automobile nego da se e automobili ne mogu kretati bez litijumske baterije. Isto tako klasicni automobile sa benzinskim i dizel motorom se ne mogu kretati bez goriva, odnosno benzina i dizela.
Tacno je da se u litijumskim baterijama skladisti elektricna energija. Hteo sam da kazem da za razliku od klasicnih automobila sa benzinskim i dizel motorima imacete dodatno zagadjenje zivotne sredine otvaranjem rudnika litijuma. Pored toga moracete da napravite nove termoelektrane i nuklearne elektrane sa desetine hiljada megavata koje ce dodatno da zagadjuju zivotnu sredinu i one ce se koristiti samo za potrebe e automobila a te elektrane sada nemate.
Ovo su jednostavno cinjenice koje ne moze niko da negira. Politicari o ovim stvarima cute i ispiraju mozak obicnim ljudima koji prihvataju ono sto im se servira.
Mogu samo da zakljucim da oni koji nam ovo serviraju imaju neke druge ciljeve a sve drugo je prica koja ima dva kraja.

pod sumnjom

pre 1 godinu

smanjice zagadjene izduvnim gasoima iz benzinaca i dizelasa da bi drasticno povecali zagadjenje nastalo proizvodnjom novih potreba elektricne enrgije za e automile, a narvno i zagadjenje kopanjem i preradom litijuma...

Jajzi

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
@logika

Hteo si da kazes vise suma = manje Co2, jer ne rastu biljke brze od viska Co2, a seku se mnogo brze nego sto se mogu obnoviti.

realizam

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
(logika, 22. februar 2023 10:39)




Ne, genije, ne radi to tako.
Vise ugljen-dioksida = svi cemo da se pogusimo.
Manje ugljen-dioksida = cistiji vazduh, koji cemo lakse da disemo.

A sume niti ce same da pocnu naprasno i naglo da rastu (pogotovo ne od ugljen-dioksida), niti ce same da nestanu, ako ih covek ne raskrci.

A "kapacitet preciscavanja vazduha" sume se nece povecati ako je prezasitis ugljen dioksidom, samo ce biti zagadjeniji vazduh, sve dok se ne dodje to tolikog zagadjenja da ubije i biljke.

Neko iz mase

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat
(dzi, 21. februar 2023 18:58)

Prodavace se zejtin ispod stola... Trzistu niko nije doskocio.

dzi

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat

anon

pre 1 godinu

Ma zabranite privatna kola, ali prvo napravite dobar prevoz autobusima i vozovima...
(niko, 21. februar 2023 22:49)

Upravo to. U normalnim zemljama cak i ministri idu na posao prevozom.

Paja

pre 1 godinu

Nema ništa od ovoga, jer su ljudi postali razmaženi do zla boga. Jednostavno ćemo se polako skuvati i to je to, 17 stepeni u februaru u Beogradu, počeo sam da mrzim leta jer su prevruća čak i ovde na Balkanu. A američki gradovi su nešto najgore što postoji na svetu, tu ako nemaš kola nema ti života pošto svuda moraš kolima, a i ako imaš onda džedžiš u gužvi na autoputu i zoveš to slobodom.

cosmo

pre 1 godinu

Ovo je samo parcijalna utopijska agenda, koja, čak i da proradi, ograničava se na dio svijeta, nikako na cijelu planetu i zato je, ništa drugo nego jeftini politički poen.

Ali - a volio bih da čujem reakciju - u teoriji (kao Star Trek utopija) - ovakav koncept, kao utopija, meni je sasvim OK - ja bih, teoretski, ukinuo koncept:

a) nacije/naroda - ne vidim nijedan benefit u životu što sebe označiš nekom bojom, odnosno nabaciš sebi jaram kolektivnog socijalnog pritiska; život je jedan, zabole me za etničku pripradnost - svoju kulturu, folklor i vjeru mogu praktikovati individualno - meni je nacija/narod kao septička jama, iz koje, ako izviriš glavu - prodišeš..

b) privatno vlasništvo - čemu? Npr. postoje zakonodavstva i danas, gdje se nekretnine ne mogu kupiti, već se koriste doživotno - u utopijskom svijetu, gdje svako ko je radno sposoban može da ima zaradu, zar nije ljepše trošiti zaradu na svakodnevnicu, nego ulagati u nekretnine? Npr. budimo realno, 20-30 godina od ratova na Balkanu, većina nas u srednjim godinama očekuje da će imati, ili već ima nekoliko nekretnina, koje će propasti.

c) ovo naravno podrazumijeva da rando sposobni mogu da zarade - a da radno nesposobni imaju svu njegu koja je potrebna

Mislim, to je utopija i nemoguća u praksi, ali kao teorija... Komunizam je propao - smatram, jer mi kao vrsta nismo dorasli ovakvoj utopiji, jer su korupcija, pohlepa, zavist - osobine koje će urušiti bilo koju utopiju ovakve vrste,.

Dejan

pre 1 godinu

Osnovni problem "zelenih" je kako uvesti potpunu kontrolu nad stanovništvom, gde ćeš biti broj, ne ime. Ukidanje mobilnosti je svakako jedan od ključnih koraka ka tom cilju.

jest

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.

Mile

pre 1 godinu

Ne bojte se braćo Srbi, ovo nas neće doticati bar još 30 godina. ‘Neka o tome brinu naša deca. A posto smo inače narod koga buduce generacije uopšte ne interesuju, već samo mislimo na svoje dupe, daj da mi još par decenija dimimo i unistavamo

MARSUPILAMI

pre 1 godinu

Naime, sve više zelenih stručnjaka tvrdi da je pametnije ukinuti vlasništvo nad buduc?im vozilima i uvesti podelu korišc?enja vozila između više pojedinaca/porodica ili c?e naša planeta ostati previše zagađena.
Opa, pa zeleni su ustvari ultra crveni !

zmau

pre 1 godinu

Kakve veze imaju naučnici iz Kalifornije sa političarima iz Evropske Unije ? Jesu li evropski parlamentarci išta komentarisali ove Kalifornićane, ili ih samo onako napamet povezujete ?

dejan

pre 1 godinu

Eto, to je samo jedan deo šta će da nam rade. Nadam se da će se uskoro narod bez obzira na nacionalnost podići protiv ovih nenormalnih mera.

Ivan

pre 1 godinu

Ovo nema veze sa mozgom. Jedini razlog za uvodjenje ove zabrane proizvodnje je da bi ljudi više kupovali električna vozila i da bi se više para zaradilo. Daće ti oni da voziš i tenk samo da je nov i skup i na struju.

Hmmmm

pre 1 godinu

Brinu se za klimu, a drzave im naseljavaju Avganistanci, Sirijci, Nigerijci, Pakistanci...koji ne zele da rade, vec ih drzave placaju i izdrzavaju. Za 50 godina, bice manjina, dzamije ce preovladati, ali ni tada klima nece biti cista, vec ce biti kako biti mora, a autohtono stanovnistvo ce se sklanjati hordama, (sto je i danas slucaj) koje imaju veca prava nego domaci. Volim zapad, odrastao sam u Nemackoj, ali sam vidjao i plac zena koje gledaju performanse Arapa i ostalih u svojoj drzavi, a da im ne smeju reci ni rec. Liberalna Evropa ce unistiti staru Evropu i ovo je pocetak toga.

Billy_D_Kid

pre 1 godinu

Onda se pitamo sto rusi ratuju. Pa da zaustave ove sektaske biopolarne budale koji ce nam unistiti i ubiti volju za zivotom kad vidimo koje su to umne nakaze.

asdf

pre 1 godinu

Toliko električne enrgije se može dobiti jedino iz nuklearki. Cela planeta će biti pretvorena u jednu džinovsku atomsku bombu. O skladištenju nuklearnog otpada da i ne govorim, To je rezervisano za siromašne zemlje. Možda nešto zapadne i nama.

Mile 0407

pre 1 godinu

Ljudi koji su pricali da ce ovo da se desi, uglavnom kad je pocela panika oko kovida, nazivani su raznim pogrdnim imenima. Samo gledajte, ovo je sitnica sta nam se tek sprema. Njihovim lazima i laznim statistikama, umotanim u fini celofan ekologije, nema kraja. I da, ima veze tamo neki institut u Americi i njihove izjave sa globalnim desavanjima, itekako ima. Ovo su probni baloni, da se ispipa puls i po po potrebi nastavi dalje ispiranje mozga i kuvanje zabe.

Kole

pre 1 godinu

Bilo je ljudi koji su pre više godina upozoravali na ovaj scenario sa ukidanjem lične svojine, ali su proglašavani ludacima i teoretičarima zavera. Zastrašujuća poskupljenja vozila i stanova to jasno pokazuju. Električna vozila su smislili u istoj labaratoriji gde i virus kovida, kao i "vakcinu" za isti.

Nikola

pre 1 godinu

O ovome sam pisao još pre 2-3 godine, pa me ispljuvaše, sad se eto javno zadire u privatno vlasništvo tj. ograničenju istog. Verujte, projekat zelene agende "Veliki reset" na čelu sa Klausom Švabom i njegovim Svetskim ekonomskim forumom, menjaju svet, ali ne kako bi mnogi želeli. U pitanju su ograničenja, ukidanje ljudskih sloboda, privratnog vlasništva, depopulacija... i sve to više i ne kriju, svako može malo da istraži, posetite njihov sajt i videćete da to odavno nije teorija zavere. Klaus Švab je izjavio doslovce "Nećete posedovati ništa i bićete srečni zbog toga", zapitajte se malo dublje šta to znači...narod se u Evropi polako budi, ali još uvek je to nedovoljno.

Steve Stevelić

pre 1 godinu

Eh, ima uskoro da se sa setom secamo Staljinovog gulaga iz 1948 god. Bice to hotel sa pet zvezdica u odnosu na ono sto nas ceka.

mad_max

pre 1 godinu

Cemu licna svojina kada sve to zagadjuje? A i ljudi zagadjuju i ispustaju metan i CO2 tako da se moze i bez njih, barem najveceg dela. Eksperiment sa covid diktaturom je uspeo pa da se nastavi sa planom.

spale

pre 1 godinu

izvice neka nuklearna katastrofa ili tako nesta..mozda niz zemljotresa,cunamija I ostalih vremenskih neprilika ili cak bolest neka kao kuga pa ce da prepolovi broj stanovnika zemlje I problem resen..sve ce se to sistematcki raditi samo amerikanaca,kineza I rusa nece nestajati..

Nik

pre 1 godinu

najveći problem cele ove priče da ovi ekoloski pacovi sto su se i kod nas namnozili i cvrsto veruju svojim guru sledbenicima, da ne kazem ekoloskim profiterima, da cista struja moza da se dobija od vetra i sunca.. moze ali samo za potrebe stednih sijalica, ljudi ne znaju o kakvoj se zapravo prevari radi, poredjenja radi, toliko je para utroseno u izgradnju vetrogeneratora i solarnih panela u zadnjih 30 godina, vise nego u sve termo i nuklearne elektrane u zadnjih 100 godina, udeo solarnih panela i vetrogeneratora je manji od 2% ukupne elektricne enregije koju proizvodimo u svetu.. dakle Struja nije cista energija, i zapmtite nikada i nece biti.. najveci novac se pere kroz ekologiju!!

Puz

pre 1 godinu

To
To momci
Samo napred, da vidimo ima li iko kicmu i mozak u toj Americi i EU. Podicice se ponovo kuka i motika kad tad.
Programirano ukidanje prava na privatnu svojinu i slobodno kretanje....
I jos nevidjeno ispiranje mozga, da to tako treba. Predjite na ekektromobile (jer su postojeci toliko pojeftinili da moze svako da ih kupi), nema veze sto u startu proces stvori mnogo vise CO2. E sad cemo i to da vam uskratimo ima da idete samo elektro autobusom, kuca-posao nema vise nigde da putujete.
Ova planeta ima ciklus toplih i ledenih doba ali to njima nije i nece nikada biti bitno

Turista

pre 1 godinu

Znači,New World Order se priblizava,sada vise i ne kriju,vec rade otvoreno.Poceli u Evropi jer su im dovoljno isprali mozak.Cim se ne uklapas,postajes ekstremista.Lepo rece Klaus Svab:"bicete srecni i necete imati nista".Samo sto se to srecan i nemati nista bas ne uklapa i ne ide zajedno.Ne mogu da shvatim da ljudi ovo tek tako prihvataju,nigde nikakve kritike, pojedini su odusevljeni ogranicavanjem sloboda.Samo jos da predjemo na digitalni novac i onda smo ugasili.

kralj

pre 1 godinu

Mislio sam da ovo nikad necu ni da pomislim ali za najvise pedeset godina(ja cu to tesko da dozivim),bice vrednija viza nekih drzava u koje trenutno u zivotu ne bih ziveo.

N

pre 1 godinu

Radim u multinacionalnoj kompaniji koja ima 40ak razlicitih fabrika u vise zemalja sveta. Na visokoj sam tehnoloskoj poziciji sa uticajem na rad vise firmi i tvrdim da:
Ovakvim "zelenim" projektima se bavi i menadzment i posebno inzenjerski kadar koji nema sta drugo da radi. To nisu ljudi koji vrse stvarni progres u kompanijama. Te zadatke dobijaju nize cenjeni i sposobni zaposleni na svim nivoima. Jer i dalje osnovni cilj kompanija je profit - na sve nacine. Profit ako moze bez tehnoloskog progresa - u redu je. Obzirom da mora sa progresom - onda tako. Projekti tipa ekoloski samoodrzive prozvodnje su bajke - prvo zato sto je u vecini slucajeva to i jeste tehnoloski neizvodljivo. E sad oni koji bili najsposobniji da to izvedu u najvecoj mogucoj meri - bave se "osnovnim biznisom", uvecanjem profita kroz razvoj i optimizaciju.
Da pojednostavim: cime prodavac ili inzenjer u automobilskoj industriji zele da se bave - proizvodnjom i prodajom auta. Takodje za njihov doprinos ce najvise biti i placeni. Postoje ljudi posebno obrazovani za ekologiju, ali njihov uticaj je marginalan i to iz 2 realna razloga: prvo ne poznaju osnovnu delatnost tako da bi mogli njome da upravljaju, drugo nemaju ni tu vrstu odgovornosti. Njihova odgovornost se svodi na sprovodjenje zakonskih normi. To je svetlosnu godinu daleko od kreiranja ekoloski samo odrzive proizvodnje.
Ne kazem da ne treba da se bavimo ekologijom - treba. Iz licne perpektive i velikog primera iznosim kako izgleda pristup tome.

komaNdos

pre 1 godinu

sta se mi kao brinemo. to je izglasala eu, a mi nikada necemo biti deo iste, pa samim tim zo za nas ne vazi.
samo dizel, skinut dpf i pun gas neka dimi.

Mancini

pre 1 godinu

SUV npr. Audi Q7 vozač se ve vidi koliko je auto ogroman. I čovek se vozi u gradu od kafića do picerije recimo 1-2 km, ah, da, ponekad zbog istog razloga, kruži par puta tražeći mesto za parkiranje. Kada sam bio mladić u "čoporu" od 30-momaka samo dvojica su imali auto i to Renault 4, sve smo pešice prelazili, moj dnevni prosek je bio oko 30-tak kilometara. Primera mnogo drastičnijih na nivou države, regiona, sveta koliko hoćete.

Vlad

pre 1 godinu

Nikad nece uspeti ovo sto su zamislili. Sta se lozite odma. 90% populacije se i dalje vozi na dizel i benzin. Od 2035. ce par milijardi ljudi preci na baterije? Ali kad bismo se salili...

IG

pre 1 godinu

Evropa je na putu propasti - ekonomske, socijalne, vojne, prakticno iz svakog ugla.

Svi oni koji umisle da su bolji i pametniji do ostatka sveta obicno ostanu kratkih rukava. Mi smo odlican primer, a evropa je na pravom putu da postane Albanija dvadeset prvog veka.

Treba ostati na strani progresa, i samo se drzati podalje od ekofasitickog ludila, koje ce da prodje ali sa kakvim posledicama jos ne znamo.

Komša

pre 1 godinu

Ovo su ekstremni predlozi.
Ovi ljudi su tzv "ledolomci".
Oni probijaju led i u početku će se zadovoljiti da ovakva ideja bude priznata kao legitimna - nešto o čemu se može polemisati.
Paralelno sa tim idu "prihvatljivije" varijante - recimo,predlažu uvodjenje ekološke karte koja bi sadrzala podatke o vasem kretanju.
I kao,odredila bi se mera o "pozeljnom broju putovanja" i koriscenju prevoznih sredstava.
Sad,pročitaš ove ekstremne zahteve i onda ti se ovo drugo učini "prihvatljivije".
I tako ,mic po mic kuvaju žabu.

To što se Evropa (svet) po drugi put nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja (kovid pa rat u Ukrajini) pogoduje radikalizaciji društva uopšte.

Перун

pre 1 godinu

Да ставимо ствари у перспективу - 80% свог загађења о коме се прича је од БРОДОВА, остало је 20%, аута, камиони и авиони.
Аута, најмање загађују.

Знате зашто нико не спомиње то?
Много је важније и веће богатство од било какве ауто индустрије - мазање очију је са овим што се види свакога дана.

Ljubomir

pre 1 godinu

Nov način porobljavanja. Mediji na sve strane pišu o tome kao da je sve gotovo... A narod....čita internet novine i vesti i...veruje. Nije ni svestan da sve drži u svojim rukama ali da nesvesno daje tu moć drugima čitajući te vesti i prihvatajući sve to. Osvešćivanje....jedan od zadataka...

Dejan

pre 1 godinu

Da bi se e vozila kretala potrebno je da imaju litijumsku bateriju. Da bi se baterija napravila morate da imate rudnike litijuma I enormno zagadjenje zivotne sredine.
Litijumske baterije neophodno je punitive elektricnom energijom a tu energiju mozete dobiti iz termoelektrana ili nuklearnih elektrana koje tek zagadjuju zivotnu sredinu. Kolicina elektricne energije koja se moze dobiti iz obnovljivih izvora je ogranicena.
Manje zagadjenje iz automobila je moguce imati koriscenjem gasnih instalacija za koje vec postoji I infrastruktura.
Ovo sa e automobilima je liberalni fasizam ciji je cilj da automobile voze samo I jedino bogati.

Zoc

pre 1 godinu

U komunistickoj utopiji stoji upravo stavka da na javnom parkinku stoje vozila koja su u drustvenoj svojini i svako moze da ih koristi po potrebi i vrati na mesto posle koriscenja.O potpunom ukidanju privatne svojine da i ne govorimo.Jos ce da zabrane i polaganje za vozacke dozvole.Ovo dolazi iz USA a tamo se zna ko upravlja tzv institutima koji je naveden u tekstu.Idealna podloga za revoluciju.

goki

pre 1 godinu

prezagadjena i prenaseljena,tako da bi zeleni u cilju spasavanja planete mogli na svom primeru da se pokazu..time sto ce prestati da se razmnozavaju

vozač

pre 1 godinu

Opa bato, izgleda da polako napokon padaju sve maske.
Pa ovo je bila jedna od glavnih stvari koju su nam svi oni "ludi" teoretičari zavera najavljivali u proteklih nekoliko godina. Više i ne izgledaju toliko ludo.
Evo ih neki koji sada tu ideju polako puštaju, sve komplet uz naučno objašnjenje kako je to jedini put u "svetl(ij)u budućnost".
Dakle, što se živeli (slobodno), živeli ste.
Jadna naša deca.

Djoka

pre 1 godinu

Prvo kola, pa cemo deliti tudje stanove, kuce, zene, muzeve, ha ha ha.
Budaletine, ove sektaske besmislice nece proci kod slobodnih i samosvesnih ljudi. Toliko godina i vekova vojevanja za slobodu da bi sad neka sacica potkupljenih kilavih administrativnih radnika, od strane krupnog lopovskog kapitala, propisivala kako ce da se dise, jede, radi, vozi, zivi i uopste ponasa. Kao da je ova planeta njihovo privatno vlasnistvo, aj mars.
Na kraju cemo praviti sopstvena vozila a ovi belosvetski kreteni neka se voze sami u svojim kadama na tockovima.

Nemojte da Vas šišaju

pre 1 godinu

U potpunosti se slažem.Ali prvo neka ukinu privatne avione oni su najveći zagadjivači.Takodje da podele ljudima igle za rušenje privatnih aviona ako ne poštuju zabranu.A drugo da zabrane plastičnu ambalažu.

Mare

pre 1 godinu

Gluposti. Sukob u Ukrajini je proizveo vise Co2 za godinu dana nego li sto ga sva vozila na planeti proizvedu za 2 godine. Zaustavite vojnu industriju u ratove i eto resenja

Fau2

pre 1 godinu

Prvo zabrane dizela, benzinaca, posle toga energetski pasosi za objekte i placanje penala zbog toga, pa zabrana mesa, pa ugljenicke kvote, ogranicavanje fizicke aktivnosti. Cancel kultura vec uzima maha. Kuvanje zabe je krenulo. Za 20 godina Orvel ce biti mala beba.

logika

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?

Saj faj kraj

pre 1 godinu

Naravno...sve zabraniti! Idemo u kameno doba da pasemo travu. Sa razlikom sto Klaus hoce ovaj put i volove da nam zabrani jer previse pr*e. Laknulo mi kad je reko da ce ipak dronovima bube da mi dostave :/

spin

pre 1 godinu

Elektro autobus od kuće do radnog mesta i nazad, vikendom do šoping centra i nazad. I za mitinge političara besplatan. Za skupe modele Ferrari-a, Zonde i ostalih, ova zabrana ne vredi, samo niko ne piše

coa

pre 1 godinu

Grupa profesora iz Kalifornije treba prvo da se pozabavi zabranom benzinaca i dezelasa u SAD pošto se to neće skoro desiti a pogotovo ne zadiranje u pravo vlasništva.Glupost!

Peki

pre 1 godinu

O car sharing-u:
Koristio sam uslugu kada sam počinjao da radim, uglavnom za veliku kupovinu vikendom. Par minuta interneta da rezervišem vozilo nekoliko dana unapred, 15 min biciklom do garaže gde im je bio parking (i isto toliko nazad, nakon usluge), nakon ostavljanja namirnica kod kuće odlazak na pumpu da dopunim utrošeno gorivo i vraćanje vozila (još oko 15 min). Za kupovinu od 1 - 1,5h, trebalo mi je još oko 1h za uzimanje vozila. Nekim poznanicima je taj vid prevoza odgovarao, ja sam bio srećan kada sam uštedeo za skuter, uvećao svoju mobilnost, i zadovoljno se okanuo (nadam se zauvek) car sharing-a.

realizam

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
(logika, 22. februar 2023 10:39)




Ne, genije, ne radi to tako.
Vise ugljen-dioksida = svi cemo da se pogusimo.
Manje ugljen-dioksida = cistiji vazduh, koji cemo lakse da disemo.

A sume niti ce same da pocnu naprasno i naglo da rastu (pogotovo ne od ugljen-dioksida), niti ce same da nestanu, ako ih covek ne raskrci.

A "kapacitet preciscavanja vazduha" sume se nece povecati ako je prezasitis ugljen dioksidom, samo ce biti zagadjeniji vazduh, sve dok se ne dodje to tolikog zagadjenja da ubije i biljke.

chupavi

pre 1 godinu

Oni ce ukinuti slobodu, pod plastom klimatskih promena nam se servira porez odnosno pravo na zivot na osnovu emisije ugljenika po osobi.

Ненад Гвозденовић

pre 1 godinu

Епска..али заиста епска замена теза...друмски аутомобилски саобраћај је смешан (што се тиче загађења) у поређењу са шпедицијом, авионима, војним возилима, прекоморским теретњацима, термоелектранама итд итд....

pod sumnjom

pre 1 godinu

smanjice zagadjene izduvnim gasoima iz benzinaca i dizelasa da bi drasticno povecali zagadjenje nastalo proizvodnjom novih potreba elektricne enrgije za e automile, a narvno i zagadjenje kopanjem i preradom litijuma...

Ivan ZG

pre 1 godinu

Jedino rešenje je ograničiti težinu automobila. Mali automobili mala potrošnja; od materijala od kojeg su napravljeni do pogonskog goriva, bilo kojeg. Brzine su nam već ograničene.
(jest, 22. februar 2023 08:30)

Uvesti da se godišnji porez na automobile plaća po težini.
Pa tko voli veeeeeeeelike aute neka deeeeeeeeebelo plati.

Inače palite se lakše od Hepo kockica. Jako bitno šta kaže neki profesor iz Kalifornije (koji je, usput rečeno, izmišljen).
Ja znam drugog profesora iz Finske koji kaže (umetnite po potrebi)...

Ahtung

pre 1 godinu

@Dejan:

Litijumske baterije ne pokreću automobile, one samo skladište električnu energiju. Drugo, potrebni su i drugi elementi za njihovu proizvodnju kao, na primer, nikl, kobalt, titanijim... Treće, nema elektromotora bez bakra, kao ni svega ostalog u automobilu bez čelika i plastike. Potrebno je i kvarca, borata, za stakla i tablete, i da in ne nabrajam baš svih 40 elemenata, koji svi dolaze iz rudnika. Isto tako i stambene zgrade.

Avaya

pre 1 godinu

@cosmo Пробано је то што си навео, зове се Комунизам. Чак и на путу ка томе велика већина држава није успела и пали су услед нелогичности, а само једна је успела да дође до краја и уведе комунизам (мада у агро варијанти) - Камбоџа. Маркс је то лепо описао у свом Манифесту, а Лењин је додао да Комуниста нема националност. Будалаштина да радиш колико желиш а да имаш колико хоћеш је немогућа - ко ће да пере задњице или да чисти септичке јаме (као пример)? Мада, та идеја која је наведена постоји у свакој држави данас а зове се Затвор - имаш стан, храну, одећу/обућу, твоје је да радиш и помажеш организацију. Наравно ту је и пар чика да организација буде сигурна да ћеш ипак и да радиш а не само да ленчариш... Поштована редакцијо, молим вас, објавите коментар, хвала

Dejan

pre 1 godinu

@Ahtung:

Nisam rekao da litijmske baterije pokrecu e automobile nego da se e automobili ne mogu kretati bez litijumske baterije. Isto tako klasicni automobile sa benzinskim i dizel motorom se ne mogu kretati bez goriva, odnosno benzina i dizela.
Tacno je da se u litijumskim baterijama skladisti elektricna energija. Hteo sam da kazem da za razliku od klasicnih automobila sa benzinskim i dizel motorima imacete dodatno zagadjenje zivotne sredine otvaranjem rudnika litijuma. Pored toga moracete da napravite nove termoelektrane i nuklearne elektrane sa desetine hiljada megavata koje ce dodatno da zagadjuju zivotnu sredinu i one ce se koristiti samo za potrebe e automobila a te elektrane sada nemate.
Ovo su jednostavno cinjenice koje ne moze niko da negira. Politicari o ovim stvarima cute i ispiraju mozak obicnim ljudima koji prihvataju ono sto im se servira.
Mogu samo da zakljucim da oni koji nam ovo serviraju imaju neke druge ciljeve a sve drugo je prica koja ima dva kraja.

Jajzi

pre 1 godinu

Evo najprostije rečeno : više ugljen-dioksida = više šuma , manje ugljen-dioksida = manje šuma ! Ne može biti jednostavnije rečeno , ali ne znam kako niko ne razmišlja o tome ili ne želi da razmišlja !?
@logika

Hteo si da kazes vise suma = manje Co2, jer ne rastu biljke brze od viska Co2, a seku se mnogo brze nego sto se mogu obnoviti.

Neko iz mase

pre 1 godinu

Ko misli kako ce da I'm doskoci tako sto ce da vozi polovan dizel ceo zivot.. Mora da GA razocaram.. Ima da dignu cenu litra na 20-30 eura pa ti vozi ako si bogat
(dzi, 21. februar 2023 18:58)

Prodavace se zejtin ispod stola... Trzistu niko nije doskocio.